Redovisning av intervjuundersökning på hovrätten under våren 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av intervjuundersökning på hovrätten under våren 2011"

Transkript

1 PM 1 (18) Redovisning av intervjuundersökning på hovrätten under våren Bakgrund Hovrätten arbetar för att höja kvaliteten i sin verksamhet. Hovrätten har som ett led i kvalitetsarbetet antagit en bemötandepolicy. Enligt policyn ska deltagare i en rättegång få ett gott bemötande, bli behandlade lika och få bra information från hovrätten, både före och under rättegången. För att få en indikation på hur väl hovrätten lever upp till bemötandepolicyn har ett antal medarbetare intervjuat brukare som besökte en huvudförhandling under veckorna och Det har varit fråga om huvudsakligen tilltalade men även ett fåtal målsägande och vittnen. Denna promemoria är en sammanställning av brukarintervjuerna. Som bilaga finns de frågeformulär som medarbetarna har använt sig av bifogad. 1.2 Genomförandet av intervjuerna Information om intervjuerna har lämnats via kallelser till förhandlingarna, anslag i hovrättens lokaler, information på hemsidan samt muntlig information från rättens ordförande i samband med förhandlingarna. Intervjuerna har skett omedelbart efter det att förhandlingarna har avslutats eller efter det att vittnet har lämnat salen efter vittnesmålet. Intervjuerna har i samtliga fall ägt rum innan hovrätten har meddelat dom. Deltagandet har skett frivilligt och man kan R2A Box 384, Umeå Besöksadress: Storgatan 39 Telefon: Fax: hovratten.ovrenorrland@dom.se

2 PM 2 (18) inte knyta någon intervju till en enskild person eller rättegång. Sammanlagt har 20 brukare intervjuats, varav 17 tilltalade, en målsägande och två vittnen. Intervjuerna har ägt rum i Umeå och under vecka 19 genomfördes intervjuer även i Luleå. Undersökningen är inte en kvantitativ studie utan kvalitativ, vilket innebär att rapporten inte innehåller några statistiska uppgifter om hur många personer som står bakom de olika synpunkterna. De synpunkter som har citerats har tagits med för att de har bedömts värdefulla och för att belysa hur enskilda brukare uppfattar t. ex. bemötande eller miljön på domstolen. Rapporten är indelad på samma sätt som intervjufrågorna ställdes, dvs, om hur bemötandet, informationen och servicen har varit före och under rättegången. Rapporten avslutas med frågor relaterade till reformen om en modernare rättegång (EMR). 2. Resultat 2.1 Kontakt med hovrätten före huvudförhandlingen Det var få som hade klagomål på kallelserna. De flesta tyckte att kallelserna var lätta att förstå, att de innehöll den information som var nödvändig och att de fick kallelserna i god tid före huvudförhandlingen. Ett fåtal har dock haft synpunkter på att språket var stelt. - Kallelsen var lätt att förstå, det var rakt på sak och det framgick klart vad som gällde. - I det första brevet fanns inte datum och tid med. Jag fick efterforska själv när rättegången skulle vara. - Kallelserna är bra som de är. Enkelt inte invecklat. - Tonen var trevlig, kändes korrekt men utan att kännas otrevlig eller fientlig. - Tonen och ordvalen i kallelsen kunde förbättras. Det är som om en maskin skrivit den.

3 PM 3 (18) - Texten var möjligen lite stelt formulerad men fullt begriplig. - Jag ville veta om jag skulle ha samma åklagare i hovrätten som i tingsrätten. Det borde ha funnits med. - Det jag saknade i kallelsen var information om vem jag skulle ha som åklagare. - Kallelsen skulle kunna ha innehållit en kartskiss, fast de flesta tittar väl på Eniro. - Jag gick till tingsrätten istället för till hovrätten, jag kanske hade kunnat kolla på internet var hovrätten låg. Tänkte bara att jag skulle till domstol. Endast ett par av brukarna var i kontakt med hovrätten på telefon innan huvudförhandlingen. - Det var svårt att få tag i rätt person på domstolen. Jag ringde tre gånger. Jag kände att kontakten med personen var stressig och då blev det så att jag frågade mindre. Var då tvungen att ringa igen. Jag vet inte om jag är känslig men det skulle vara bättre om personen gav sken av att jag har tid att lyssna på dig, funderar du på något mer. Nu var det stressigt, ok nu har du fått svar på din fråga, hej då. - Det var lätt att få tag på rätt person, till skillnad från i tingsrätten, och jag fick svar. 2.2 Bemötandet före huvudförhandlingen Det flesta tyckte att det var lätt att hitta till hovrätten men någon har efterfrågat kartskiss i kallelsen. Vid ankomsten vänder sig många till uppropslistorna eller frågar i receptionen om vilken sal de ska gå till. De flesta tycker att det fungerar väl. Många följer även med sin försvarare eller sitt målsägandebiträde till hovrätten. Ett par av brukarna fick inte komma in i tid. - Mottagandet var bra. Jag frågade i receptionen och hon svarade direkt. Det var inga köer eller kölappar.

4 PM 4 (18) - Vi läste på informationstavlorna i entrén vart vi skulle. Det var bra att man kunde ta reda på det själv utan att behöva fråga. - Jag blev mottagen på ett bra sätt. Det var lite andra ansiktsuttryck i receptionen än uppe i salarna. - Jag anmälde mig i receptionen och de hänvisade mig till salen. Jag träffade målsägandebiträdet och åklagaren innan förhandlingen. Bemötandet innan förhandlingen var bra. - Jag ställde mig i receptionen och hon öppnade luckan, hon sa vart jag skulle så det var inga problem. Jag frågade om jag kunde hänga av mig jackan och hon svarade att det fanns en garderob däruppe. Jag låste in jackan och hade nyckeln i fickan. Det funkade bra. - När jag kom till hovrätten kollade jag på uppropslistorna, såg vart jag skulle men det framgick inte riktigt vilken sal jag skulle till. Ni skulle kanske kunna ange det lite tydligare. Det var varierande svar om väntrummen och utrymmena utanför förhandlingssalarna. Många har inte haft några synpunkter eller tyckt att utrymmena har varit bra medan andra har pekat på brister och kommit med förslag på bättring. Många väntar i korridoren i stället för i väntrummen. Det har även uttryckts önskemål om att lokalerna anpassas på ett sådant sätt att brukarna slipper möta varandra i väntrummen och i korridorerna. - Jag tycker att hovrätten skulle ha ett skötbord. Nu var vi tvungna att lägga barnet på det kalla golvet. - Det var tyst och rent. - Jag tycker inte om väntrum överhuvudtaget men en dagstidning som man kunde läsa när man väntade skulle ha varit bra. - Väntrummet var bra, det fanns böcker att bläddra i. Det var lite svårt att veta var man skulle sätta sig eftersom det fanns olika bås. Men jag satte mig i korridoren. - Väntrummet var bra. Inget kan göras bättre.

5 PM 5 (18) - Innan jag kom till hovrätten undrade jag om jag skulle stöta på den tilltalade i lokalerna. Eftersom väntrummen låg bredvid varandra stötte jag på den tilltalade i korridoren. Det upplevde jag som negativt. Lokalerna borde vara så att parterna slipper möta varandra innan förhandlingen. Väntrummen var tjorviga, skärmarna var inte de bästa. Vi stod tillsammans med den tilltalade, häktesvakter och andra. - Jag stötte hela tiden på den tilltalade i och utanför salen. Det behövde jag inte göra i tingsrätten. - Det var bra att det var skärmar i väntrummet så att man inte såg den tilltalade. - Det hade varit bra om det hade funnits information var man skulle kunna hänga av sig kläderna. - Det hade varit bättre om det enbart hade varit domstol här (Luleå). Nu finns det restaurang, polis och åklagare och det är dessutom svårt att hitta. - Väntrummet borde ha kunnat utformas så att man slapp sitta nära åklagaren. - Jag väntade i fåtöljerna i korridoren. - Det var endast fåtöljer i korridoren, fler utrymmen vore bra. - Väntrummen är väldigt fula och tråkiga. Lite färg, kanske andra tapeter eller tavlor skulle liva upp det hela. - Det borde finnas en ramp på framsidan så att man kan komma in med barnvagn. Nu fick vi bära upp barnvagnen i entrén. - Det var bra att det fanns kaffe men det hade varit bra om man kunde köpa även kalla drycker. - Väntrummen var trevliga. Tyckte det var bra faktiskt. Det är ju trots allt en hovrätt.

6 PM 6 (18) 3. Bemötande under förhandlingen Svaren hur brukarna uppfattade rättegången i allmänhet var väldigt varierande. En del upplevde förhandlingen som jobbig medan andra verkar ha fått ett bra allmänt intryck. - Jag hade tänkt att det skulle vara förjävligt men det gick ganska bra. - Bemötandet? Det var bra. Att de såg mig och att de inte bara tittade i sina papper. - Rättegången var lite monoton och enformig. - Jobbigt att bli bedömd. - Det var flin och blickar. - Jobbigt. Det var även tråkigare än vad jag hade tänkt mig eftersom vi endast tittade på inspelningar. Jag förstår inte varför jag måste vara här. Jag har inte sagt något under hela förhandlingen annat än att svara på frågor om personalia. - Oväntat trevligt och avslappnat. Det var faktiskt bättre än i tingsrätten, färre onda ögon. - Rättegången kändes som en repris av allt som redan hade avhandlats i tingsrätten. Eftersom brukarna redan har varit i tingsrätten har de allra flesta en generell uppfattning om hur förhandlingen går till. Några brukare har dock efterlyst mer information. Många har berättat att advokaterna i praktiken fyller en viktigt funktion eftersom de innan förhandlingen beskriver hur en rättegång går till. - Vi har ju varit i tingsrätten, men det hade nog varit bra med en dagordning vid sin sida så att man kunde följa med och förbereda sig. Då vet man när det kommer att bli raster och lunchavbrott. Då är det lättare för en själv att känna sig alert, när man bara sitter och lyssnar blir det ibland ganska tradigt.

7 PM 7 (18) - Jag tycker inte att jag behövde information om hur rättegången skulle gå till. Jag skulle ju bara vittna och berätta vad jag hade sett. - Jag har varit med i rättegångar förut och jag tycket inte att jag behövde mer information om hur det skulle gå till. - Jag vittnade och besökte tillsammans med målsäganden Brottsoffermyndighetens hemsida innan förhandlingen. - Det vore bra om man fick information och hur en rättegång går till på förhand. - Advokaten berättade för mig hur rättegången skulle gå till. - Jag har varit i tingsrätten och advokaten förklarade för mig hur det skulle gå till. Kontakten med ordföranden beskrivs i positiva ordalag. Brukarna tycker ofta att de blir vänligt bemötta i rättssalen av ordföranden. När det gäller helhetsintrycket av rätten överlag och dess engagemang går meningarna isär. En del tycker att rätten ser likgiltig ut medan andra anser att rätten verkar engagerad och intresserad. Enstaka brukare tycker till och med att rätten verkar ha en överlägsen och oprofessionell attityd. - Jag vet inte om det är för att jag inte har någon erfarenhet men alla ser så likgiltiga ut. Det sitter ett gäng människor där framme och man kan känna att de tycker att de är bättre än en själv och det är de som ska avgöra ens framtid. De skulle kanske ta och presentera sig och skaka hand så skulle stämningen bli lite bättre. - Man är redan dömd. - Förhandlingen sköttes på ett bra och sakligt sätt. Det fanns till och med lite humor, vilket gjorde att jag trivdes och det visade att de också var människor. - Domaren var en sympatisk man, han hälsade och var tydlig och förklarade var jag skulle sitta. Han förklarade även vad som gällde om eden och att jag kunde sitta kvar och titta på fortsättningen av förhandlingen.

8 PM 8 (18) - De var engagerade, de antecknade och någon nickade instämmande. - Några av rättens ledamöter somnade vid ett flertal tillfällen. - De verkade engagerade och intresserade. - Domaren förde ordet. Han verkade professionell. - Under vissa partier var de inte så engagerade. Ibland tänkte jag varför sitter de bara tysta och antecknar. Stämningen beskrivs som lugn och professionell men även som stel och strikt. - Det var en avspänd atmosfär. Det borde ha kunnat vara otrevligt men det var lugnare än vad jag hade förväntat mig. - Det var en lugn och sansad domare. De satt och lyssnade. Jag trodde aldrig det skulle vara på den här nivån med tanke på andra förhandlingar som jag har varit på. - Stämningen var stel. - Avslappnad stämning. Inga spänningar eller någonting och alla var uppmärksamma. Det märktes. - Det var en lugnare och mjukare stämning än i tingsrätten. - Stämningen i salen var inte bra eftersom den tilltalade satt och tittade på mig. Det skulle ha varit bra om jag slapp möta honom. - Seriöst, tyst och sakligt som det ska vara. Det är bra eftersom det inte får bli för tramsigt. - Rättegången var lugn och jag blev vänligt bemött vilket lugnade ned en. - Det var stelt.

9 PM 9 (18) - Stämningen var bra. Rent allmänt var det bättre än i tingsrätten där det var lite tekniska problem som gjorde att folk blev irriterade. - Stämningen var god och inte lika kritisk som i tingsrätten. Flertalet verkar förstå vad som sägs under förhandlingen men många har när frågan ställts ändå kommenterat språket. En del har spontant berört språket utan att frågan har ställts direkt och beskrivit det som svårt och krångligt. - Förhandlingen var ganska jobbig. Som vanlig person utan juridisk utbildning var det många ord som man inte vet vad det är och det är ingen som förklarar det för en. Man har svårt att hänga med och veta vad som händer. - Det var lite juridisk svenska ett tag. I och med att min advokat var med som kan språket kände jag mig ändå väl omhändertagen. Jag tror att det var ok att jag själv inte använde juridiska uttryck. - Jag förstod 90 procent av språket. Det var lite tekniska saker som jag inte förstod. - Jag förstod inte allt som sades, jag blev förvirrad och kände mig som ett fån. Det finns en okunskap om vilka som sitter i rätten och vilka roller som personerna har. Ett flertal har på fråga svarat att det vore bra om rätten presenterade sig samt att de inte fick tillräckligt med information om personerna i rätten. En del har spontant kommenterat avsaknaden av en presentation. Svaren är dock inte entydiga och ett fåtal tycker inte att det behövs någon presentation. Det är rättens ledamöter som är okända för brukarna medan åklagarna och advokaterna inte är det. - Bemötandet skulle bli bättre om rätten presenterade sig. Alla människor kanske känner att de inte vill dela med sig av hela sitt liv, t ex i personutredningen, till någon som inte sagt vad de heter. - Jag fick ingen information om vilka som satt i rätten. Det hade varit bättre om man visste vilka de var. Ordföranden borde ha presenterat sig och förklarat vilka som var nämndemän. Nu förstod man inte vem som var vem.

10 PM 10 (18) - En presentation skulle nog vara bra och trevligt och det skulle skapa förtroende. - Jag visste inte vilka nämndemännen var men jag hade inte heller behövt veta det. - Jag visste inte vilka som var domare, nämndemän eller protokollförare. Det vore bra med en presentation. - Det är svårt att veta vilka som är nämndemän och vilka som är domare. - Jag gissade mig till vilka som var nämndemän och domare av tidigare erfarenhet. - Jag har sett rättegångar på TV. Där framme satt en domare, tre nämndemän och en sekreterare. Sånt vet man. Brukarna har även lämnat förslag på förbättringsåtgärder. - Det är jättevarmt i lokalerna. Det känns som att luften står stilla och att det saknas syre. Det kanske är för att det är så mycket folk. - Det skulle vara bättre om någon säger välkommen när man kommer in i salen och att man får information som avdramatiserar lite. 4. Synpunkter på frågor relaterade till EMR Uppfattningarna om hur det kändes att bli inspelad i tingsrätten och att se inspelningen i hovrätten går starkt isär. - Tänkte inte så mycket på att jag blev inspelad. - Man märker det inte och det bekom mig inte. Att se sig själv är inte kul men det var lättare att ta till sig det som sades under uppspelningen än det som sades under förhandlingen i tingsrätten. - Det bekom mig inte.

11 PM 11 (18) - Det var inte hela världen och det gick bra. Det var som att höra sig själv på radio, vilket var lite jobbigt. När man hör vittnen säga saker som inte stämmer känns det lite jobbigt eftersom man inte kan fråga en skärm. - Det kändes jävligt att bli inspelad och det kändes konstigt att se uppspelningen. Har jag sån röst? - Det var jobbigt med inspelningen och det var ännu jobbigare att se inspelningen. - Det var en speciell känsla att bli iakttagen av både ögon och kamera men jag tänkte inte så mycket på det. Det kändes lustigt att se sig själv, är det där jag? - Det var obehagligt att bli inspelad. - Det kändes jättejobbigt att se inspelningen igen eftersom alla känslor kom fram igen. Många tycker att de fick komma till tals under förhandlingen i hovrätten men ungefär lika många upplevde att de hade mer att berätta. Många framhäver att de har fått berätta om sig själva i personaliadelen vilket upplevs som positivt samt även att de i slutet av förhandlingen har blivit tillfrågade om de hade något mer att tillägga. - Förutom ett omförhör fick jag berätta om mina personliga förhållanden. Det kändes bra med omförhör och att få berätta även för den här rätten om de personliga förhållandena. - Jag fick svara på frågor om personliga förhållanden och det kändes bra. Efter rättegången kom jag på mer jag ville säga och även sådant som inte hade sagts i tingsrätten. - Det hade varit bättre om jag hade fått säga något under rättegången i hovrätten eftersom jag har kommit på mer som jag ville berätta om. - Domaren frågade precis i slutet om jag hade något att tillägga men advokaten hade sagt allt. Man kommer på mer i efterhand, i stunden blir man fåordig.

12 PM 12 (18) - Ombudet framförde allt. Jag hade inget mer att säga. - Jag hade skrivit ned saker på ett papper men jag fick inte möjligt att säga vad som stod och därför känner jag mig lite snuvad. - Jag fick tillfälle att svara på några personaliafrågor och så frågade de om jag ville lägga till någonting i slutet. Då fick jag förklara varför det var så viktigt att överklaga domen. Jag fick tillfälle att säga det jag ville ha sagt. - Det var stor skillnad mellan tingsrätten och hovrätten eftersom det var förhör i tingsrätten. Man hade kunnat ta med sig popcorn och cola. En del tycker att det var bra att få delta vid förhandlingen i hovrätten medan andra tycker att det kändes onödigt. - Jag ville vara här och själv få berätta om vad som hade hänt (omförhör). - Det var bra och viktigt att få vara med. - Jag hade gärna stannat hemma om det hade varit möjligt. - Jag tillförde ingenting direkt. Det gick inte att påverka det som redan hade sagts. Det var eventuellt bra för rätten att jag var här. - Det var bra att vara här. När det handlar om mig vill jag vara med och se vad som sägs. - Det var meningslöst att titta på film. Jag kunde ha kommit på slutet för att svara på frågor om personalia. Många tycker att det var bra att motparten inte var närvarande i hovrätten och i förekommande fall att det var jobbigt att möta motparten i hovrätten. En brukare tycker att motparten borde ha infunnit sig. - Skönt att slippa se motparten i ögonen, det framkallade skuldkänslor och dåligt samvete i tingsrätten. - Känns konstigt och oäkta att motparten inte var här.

13 PM 13 (18) - Jag ville inte vara med och efteråt sade de att jag egentligen inte hade behövt vara med. Det här är inget roligt ställe att vara på och man borde inte bli kallad om det inte behövs (målsägande). - Målsäganden hade redan lämnat sin version och det fanns inte någon anledning till att hon skulle komma hit igen (tilltalad). 5. Övriga synpunkter - Vid tingsrätten närvarade åklagaren via videolänk, det var en del tekniska problem och det kändes inte bra. Jag hade hellre sett att åklagaren varit närvarande på plats även där. - Hemsidan var bra men det borde ha funnits information om hur man tar sig med kollektivtrafik till hovrätten. 6. Sammanfattning Det stora flertalet av de intervjuade personerna hade inte någon personlig kontakt med hovrättens personal innan förhandlingen. Det har varit fråga om enstaka telefonsamtal och det är därför svårt att dra några slutsatser om hur bemötandet och servicen fungerar innan förhandlingen. En slutsats som man möjligen kan dra är att brukarna får den information som de behöver i kallelserna och därför inte behöver kontakta hovrätten. De flesta tycker att kallelserna är lätta att förstå även om en del upplever språket som torrt och stelt. Vid ankomsten till hovrätten vänder sig en del till receptionen för frågor och information. Andra använder sig av uppropslistorna för att hitta rätt eller ledsagas av en försvarare eller ett målsägandebiträde. Det är ingen som har upplevt svårigheter med att hitta rätt i hovrättens lokaler. Det finns emellertid ett flertal svar som tyder på att det finns brister i lokalerna, t.ex. uttrycker vissa obehag inför att tvingas möta andra brukare i väntrum och i korridorer. De flesta är nöjda med bemötandet under förhandlingen, men meningarna går isär t.ex. i fråga om rättens engagemang. Många vet inte vilka som sitter i rät-

14 PM 14 (18) ten och tycker att det vore bra med en presentation. Det är även ett flertal som har kommenterat språket under förhandlingen och som tycker att det bitvis är svårbegripligt. Meningarna går starkt isär hur det kändes att bli inspelad och hur det var att se inspelningarna. Många tycker att de har fått komma till tals även om ett flertal uppgett att de har haft mer att berätta. De flesta tycker att det var bra att motparten inte var närvarande i hovrätten och i förekommande fall att det var jobbigt att möta motparten i hovrätten. Svaren varierar när det gäller nödvändigheten av att själv närvara vid förhandlingen.

15 PM 15 (18) Bilaga Intervjuguide Tematisk intervjuguide (Projektfrågor) Dynamisk intervjuguide (Intervjufrågor) 1) Kontakt med allmänheten Hur uppfattar allmänheten de kallelser vi skickar? Är den lätt att förstå? Motsvarar vi de förväntningar som allmänheten kan ha på domstolen när det gäller tillgänglighet, information och service per telefon? Hur upplever allmänheten bemötandet i telefon? (aktivt, generöst med information, serviceinriktat) 1a) Vad tycker du om kallelsen du fick från hovrätten? 1b) Var den lätt eller svår att förstå? 1c) Hur tyckte du att tonen var? 1d) Fick du den i tillräckligt god tid före rättegången? 1e) Fick du någon annan information tillsammans med kallelsen? 1f) Saknade du någon information? 1g) Hur skulle kallelsen kunna göras bättre? 1h)Var du i kontakt med någon på hovrätten före rättegången? 1i) Ringde du hit till domstolen innan rättegången? 1j) Var det lätt eller svårt att få tag på rätt person på domstolen? 1k) Hur upplevde du kontakten med domstolens personal? (tålamod/tid hos den som du talade med) 1l) Fick du svar på de frågorna som du hade? (direkt eller återkom personen) 1m) Vad skulle kunna göras bättre? 2) Bemötande av parter och bevispersoner före förhandling Motsvarar vi de förväntningar som parter och bevispersoner kan ha när det gäller service och informa- 2a) Var det svårt/lätt att hitta hit till hovrätten? 2b) Hur blev du mottagen när du kom hit till domstolen? 2c) Hur upplevde du det? (oavsett om det

16 PM 16 (18) tion vid ankomsten till domstolen Hur upplevs den fysiska miljön? (Lugn, trygg) var bra eller dåligt) 2d) Vad skulle kunna göras bättre? 2e) Fick du någon form av information direkt vid ankomsten? 2f) Om ja: Vad för slags information och hur uppfattade du det? 2g) Om nej: Hade du velat ha det? I så fall vad?(t.ex. om hur rättegången skulle gå till) 2h) Vad skulle kunna göras bättre? 2i) Vad tyckte du om väntrummet? Tips på förbättringar? 2j)Fick du komma in i tid? 2 k) Om nej: Fick du information om detta? 2 l) Skulle det kunna göras bättre?

17 PM 17 (18) 3) Bemötande av parter och bevispersoner under rättegången 3b) Var det som du hade tänkt dig? Motsvarar vi de förväntningar som parter och bevispersoner kan ha på 3c) Visste du hur rättegången skulle gå till? rättens ledamöter under rättegången? (tydlighet när det gäller information om spelets regler, oparmationen? 3d) Om ja: När/av vem fick du den infortiskhet, allas likhet inför lagen) Hur upplevs rättens bemötande och förhållningssätt gentemot aktörerna i rättssalen (intresse, engagemang, lyhördhet) 3a) Hur tycker du att själva rättegången var? 3e) Om nej: Hade du velat ha sådan information? I så fall när? (i kallelsen, i väntrummet, i början av rättegången) 3f) Hade man kunnat göra det på ett annorlunda sätt/bättre sätt? 3g) Tycker du att du fick tillräckligt med information om vilka personer som fanns i rättegångssalen och deras roller? 3h) Vad tyckte du om domaren och nämndemännen? (förklara ev) Var de engagerade/intresserade? 3i) Hur var stämningen i salen tycker du? 3j) Förstod du vad som sades under rättegången? 3k) Skulle bemötandet i rättegångssalen kunna bli bättre? Exempel på hur? 4) EMR-frågor 4 a) Hur kändes det att bli videoinspelad i tingsrätten? 4 b) Hur kändes det att se inspelningen i hovrätten? 4 c) Fick du tillfälle att säga något under rättegången i hovrätten? - Om ja: Vad då? - Hur kändes det? - Om nej: Hur kändes det?

18 PM 18 (18) - Hade du velat få tillfälle att säga något? - Vad hade du velat säga i så fall? 4 d) Vad tyckte du var skillnaden mellan rättegången i tingsrätten och i hovrätten? 4 e) Vad tycker du om att motparten inte var här under rättegången? 4 f) Tycker du att det var bra eller dåligt att själv vara här under rättegången? 5) Sammanfattning och eventuellt övriga synpunkter Är det något annat du vill tillägga? Bakgrundsfakta Roll Tilltalad Vittne Målsägande Tack för din medverkan!

Sammanställning av enkätundersökning En rapport på hur brukare upplever Södertörns tingsrätts bemötande

Sammanställning av enkätundersökning En rapport på hur brukare upplever Södertörns tingsrätts bemötande SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Sammanställning av enkätundersökning En rapport på hur brukare upplever Södertörns tingsrätts bemötande Sammanställt av Lucas Johansson 2011-12-28 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång

Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång Så här går det till i hovrätten vid en brottmålsrättegång BROTTMÅLS- RÄTTEGÅNGENS FÖRLOPP I HOVRÄTTEN Före rättegången kan man vänta i det gemensamma väntrummet. Den som vill vänta i ett enskilt väntrum

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? Jag vill veta rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2015 Illustrationer Maria Wall Produktion Plakat Åströms Tryckeri AB, Umeå 2015 Vad är en rättegång? 6 Vägen

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se Information från Brottsoffermyndigheten 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2018 Illustrationer: Maria Wall. Produktion: Matador kommunikation. Tryck: Taberg

Läs mer

Det blev så bra det kunde vara unga vittnen berättar

Det blev så bra det kunde vara unga vittnen berättar Det blev så bra det kunde vara unga vittnen berättar En brukarenkät genomförd av vittnesstödsverksamheten vid 14 tingsrätter juni - oktober 2017 Brottsofferjouren Sverige, 13 november 2017 Sofia Barlind

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2008 En utvärdering genomförd under hösten 2008 För Terapikolonier AB Eva Huld Sammanfattning Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas kontinuerligt. Som en

Läs mer

En modernare rättegång. Videoinspelning och uppspelning av förhör

En modernare rättegång. Videoinspelning och uppspelning av förhör En modernare rättegång Videoinspelning och uppspelning av förhör Producerad av projekt EMR, Domstolsverket, 2008, Foto: Patrik Svedberg, Form: Kommunikationsbyrån Vinna, Tryck:?, Diarienr: 749-2005 En

Läs mer

HANDBOK OM GROOMING. Om sexuella övergrepp på internet

HANDBOK OM GROOMING. Om sexuella övergrepp på internet HANDBOK OM GROOMING Om sexuella övergrepp på internet Innehåll Förord 03 Vad är grooming? 04 Om sexuella övergrepp 05 Vad gör jag om mitt barn blivit utsatt? 06 Förundersökning 08 Målsägandebiträde 10

Läs mer

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009

Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 Föräldrarnas syn på terapikoloniverksamheten 2009 En utvärdering genomförd under hösten 2009 För Terapikolonier AB Ulrika Sundqvist Sammanfattning föräldraenkäter Terapikolonier AB:s verksamhet utvärderas

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

En modernare rättegång några utvecklingsområden

En modernare rättegång några utvecklingsområden PM 1 (5) En modernare rättegång några utvecklingsområden Reformen En modernare rättegång, EMR, trädde i kraft den 1 november 2008 (prop. 2004/05:131). Den syftade till att skapa förutsättningar för ett

Läs mer

Intern och extern dialog- en metod för systematiskt kvalitetsarbete i domstol

Intern och extern dialog- en metod för systematiskt kvalitetsarbete i domstol 1 Intern och extern dialog- en metod för systematiskt kvalitetsarbete i domstol Varför kvalitetsarbete? För att motsvara medborgarnas berättigade krav på en rättssäker och effektiv rättsskipning och därmed

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Ny teknik påverkar bedömning av vittnen i domstol. Muntligt och direkt inför rätten. Undantag från muntligt och direkt inför rätten

Ny teknik påverkar bedömning av vittnen i domstol. Muntligt och direkt inför rätten. Undantag från muntligt och direkt inför rätten Ny teknik påverkar bedömning av vittnen i domstol Internationella Brottsofferdagen 2009 Fil dr. Sara Landström Göteborgs Universitet Muntligt och direkt inför rätten Muntlighetsprincipen Allt processmaterial

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 B 4815-14 KLAGANDE EN Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+)

Killen i baren. 2.R: Okej, så du är inte här riktigt för att du själv vill det. (Komplex reflektion; Empati+) Killen i baren Målbeteende: Att minska alkoholkonsumtion 1.R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen) (Okodat) K: Tack. Ja, e hmm... jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt att vara

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätten Inledning Den film du strax ska se har tagits fram av Domstolsverket (DV) för att informera om hur en rättegång i svensk domstol går till.

Läs mer

KALLELSE Tingsrätten kallar till muntlig förberedelse i målet.

KALLELSE Tingsrätten kallar till muntlig förberedelse i målet. NORRKÖPINGS TINGSRÄTT KALLELSE 2016-05-31 Mål FT 621-16 TR 7 Aktbilaga 13 Anges vid kontakt med tingsrätten Klas Adsell Holms Väg 15 A Lgh 1102 616 30 Åby Klas Adsell./. Norrköpings kommun angående fordran

Läs mer

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016

Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Garaget Resultat besöksnöjdhetsundersökningen Vt 2016 Fråga 1. Personalen lyssnar, förstår och respekterar mig. 64% 34% JA IBLAND SÄLLAN NEJ 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% Kvinna Man Eg.def

Läs mer

En modernare rättegång

En modernare rättegång En modernare rättegång Videoinspelning och uppspelning av förhör Testverksamhet 1 december 2007 31 oktober 2008 En modernare rättegång Producerad av projekt EMR, Domstolsverket, 2007, Foto: Patrik Svedberg,

Läs mer

SÅ TYCKER BRUKARNA OM OSS

SÅ TYCKER BRUKARNA OM OSS Hovrätten över Sida 1 (48) Skåne och Blekinge 2010-06-03 SÅ TYCKER BRUKARNA OM OSS - Bemötandegruppens redovisning av intervjuer med hovrättens aktörer Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

Läs mer

Patientenkät Väntrumsmilj

Patientenkät Väntrumsmilj Patientenkät Väntrumsmilj 1. I vilket väntrum sitter du? 1. I vilket väntrum sitter du? n A. Sunderby sjukhus 79 100 100 100 179 100 B. Kalix vårdcentral 0 0 0 0 0 0 C. Hortlax vårdcentral 0 0 0 0 0 0

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 april 2015 B 360-14 KLAGANDE TH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

Vad tycker hovrättsaktörerna om EMR-reformen? En intervjuundersökning om tillämpningen av de nya reglerna för processen En Modernare Rättegång

Vad tycker hovrättsaktörerna om EMR-reformen? En intervjuundersökning om tillämpningen av de nya reglerna för processen En Modernare Rättegång Vad tycker hovrättsaktörerna om EMR-reformen? En intervjuundersökning om tillämpningen av de nya reglerna för processen En Modernare Rättegång Tryckt på Litho i Motala, mars 2010 Det är väldigt bra att

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 november 2018 Ö 5233-18 PARTER Klagande Sekretess CA Adress hos ombudet Ombud: Advokat KS Motpart Justitiekanslern Box 2308 103 17

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granliden Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 1 1,5 B. Sällan 0 0 C. Ibland 2 3 D. Oftast 17 25,4 E. Alltid 47 70,1

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2016 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2016. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 NÖJDHET 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel

Karlstads Teknikcenter. Examensarbete Praktiken i fokus. Karlstads Teknikcenter Tel Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15 2017-09-18

Läs mer

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten.

Socialarbetarna MÅSTE ha ett enskilt samtal med vaije barn utan deras föräldrar, oavsett ålder, som kommer in till socialtjänsten. Inledning Maskrosbarn är en ideell förening som arbetar med att förbättra uppväxtvillkoren för ungdomar som lever med föräldrar som missbrukar eller föräldrar som är psykiskt sjuka. Syftet med rapporten

Läs mer

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare

Falköpings kommun Feriepraktik Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Falköpings kommun Feriepraktik 2017 Enkät till chefer, handledare/kontaktpersoner och medarbetare Ansvarig chef 17,9% 14 Handledare/kontaktperson 37,2% 29 Medarbetare 41% 32 På annat sätt: 3,8% 3 På annat

Läs mer

En modernare rättegång

En modernare rättegång 1 2008-10-17 En modernare rättegång Informationsmöte Stockholms tingsrätt fredag den 17 oktober 2008 2 Agenda informationsmöte Introduktion Presentation av En modernare rättegång Teknik i rättssal, Stockholms

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

HUR FÅR MAN UT MER AV ÖPPNA SVAR?

HUR FÅR MAN UT MER AV ÖPPNA SVAR? HUR FÅR MAN UT MER AV ÖPPNA SVAR? HUR FÅR MAN UT MER AV ÖPPNA SVAR?* 1. NETÄKEN ÅP DNÄV! 1. VÄND PÅ ENKÄTEN! 2. ENGAGERA MERA! 3. LÅT IP JOBBA! 1. VÄND PÅ ENKÄTEN! 1. VÄND PÅ ENKÄTEN! Har du några övriga

Läs mer

Stämmer inte alls III IIIIIII 1 IIIII IIIIIII

Stämmer inte alls III IIIIIII 1 IIIII IIIIIII UTVÄRDERING AV UTVECKLINGSSAMTAL Vt. 2013 Inlämnade utvärderingar: 87 st. Jag har fått tillräckligt med information inför utvecklingssamtalet Var ditt barn förberedd inför samtalet? Tycker du att det här

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Sammanställning av föräldraenkät. Barnavdelningen för neurologi, 95B

Sammanställning av föräldraenkät. Barnavdelningen för neurologi, 95B Sammanställning av föräldraenkät Barnavdelningen för neurologi, 95B 213-215 Denna sammanställning bygger på en enkät som delas ut till föräldrar vars barn opererats för kraniosynostos på Akademiska sjukhuset.

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Så här kan det gå till.

Så här kan det gå till. ETT BROTT BEGÅS Så här kan det gå till. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker väskan i farten. Damen stretar emot och får ta emot

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Patientenkät Väntrumsmiljö Kalix vårdcentral Korsjämförd rapport före/efter renovering

Patientenkät Väntrumsmiljö Kalix vårdcentral Korsjämförd rapport före/efter renovering Patientenkät Väntrumsmiljö Kalix vårdcentral Korsjämförd rapport före/efter 1. I vilket väntrum sitter du? A. Sunderby 0 sjukhus 0 0 0 0 0 B. Kalix 100 vårdcentral 100 91 100 191 100 C. Hortlax vårdcentral

Läs mer

vittnesstöd Nationella riktlinjer för aktiva vittnesstöd

vittnesstöd Nationella riktlinjer för aktiva vittnesstöd vittnesstöd Nationella riktlinjer för aktiva vittnesstöd Nationella riktlinjer för vittnesstödsverksamheten Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket har regeringens uppdrag att verka för att vittnesstödsverksamhet

Läs mer

Besökarenkät Är du...? Vilken fritidsgård besöker du nu? Namn Antal % Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total

Besökarenkät Är du...? Vilken fritidsgård besöker du nu? Namn Antal % Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total Besökarenkät 2018 Är du...? Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total 72 100 100% (72/72) Vilken fritidsgård besöker du nu? Lagan 12 16,9 Ljungby 59 83,1 Total 71 100 98,6% (71/72) Hur trygg känner

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING DREAM BIG STORFORS 11-12-19 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2011 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Dream Big Storfors Datum då aktiviteten genomfördes: 19 december 2011

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren?

Vem ska jag möta, och hur kan jag vara nyfiken på och öppen för verksamhetsutövaren? KOMMUNIKATIONSGUIDE FÖRBERED DIG INFÖR TILLSYNSBESÖKET För att skapa bra förutsättningar just för mötet med verksamhetsutövaren och att kunna kommunicera med verksamhetsutövaren på ett bra sätt, läs och

Läs mer

Hur går det till i tingsrätten? Tvistemål

Hur går det till i tingsrätten? Tvistemål Hur går det till i tingsrätten? Tvistemål Vid huvudförhandlingen deltar normalt: Rätten (en alternativt tre juristdomare eller en juristdomare och tre nämndemän i vissa familjemål) En protokollförare Parterna

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag:

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag: Allmänna pedagogiska tips För dig som ska leda en grupp och söker inspiration eller variation följer här några tips som kan vara användbara för att börja ett möte eller utbildningstillfälle, värma upp

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt

Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt Anna och Sven hade bestämt sig för att söka hjälp för sina relationsproblem. Den akuta anledningen var att Sven hade upptäckt att Anna hade kontakt med en annan man på nätet. De hade börjat spela spel

Läs mer

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen.

Det goda boksamtalet- en ömsesidig dialog Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. Våra gemensamma tankar för att boksamtalet ska bli bra, Sa 1a och Språkintroduktionen. I boksamtalet vill jag att de andra i gruppen ska- ha ett mordiskt intresse, brinnande blick, öronen på skaft och

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Stefan Holgersson

BESLUT. Justitieombudsmannen Stefan Holgersson BESLUT Justitieombudsmannen Stefan Holgersson Datum 2016-12-12 Dnr 5044-2015 Sid 1 (5) Kritik mot en handläggare vid omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby kommun för bristande information till en vårdnadshavare

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Kursrapport uppsatsarbete på kandidatnivå höstterminen 2017

Kursrapport uppsatsarbete på kandidatnivå höstterminen 2017 Kursrapport uppsatsarbete på kandidatnivå höstterminen 2017 Den här hösterminen lämnades 33 kandidatuppsatser in för examination. Något fler uppsatser än vanligt rekommenderades att dras tillbaka, vilket

Läs mer

Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv

Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv FÖR BARNENS SKULL Insatsen kontaktperson i umgängestvister ur kontaktpersoners perspektiv Maria.Bangura_Arvidsson@soch.lu.se, id hl Socialhögskolan, l Lunds universitet it t Föreläsningen Familjerätts-

Läs mer

Vad tycker besökarna om socialkontoret?

Vad tycker besökarna om socialkontoret? 2005-04-28 Socialförvaltningen Individ- och familjeomsorg Vad tycker besökarna om socialkontoret? Hur blev du bemött av personalen? Ganska dåligt 2% (5%) Mycket dåligt 9% (5%) Ganska bra 22% (26%) Mycket

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Behandlingsguide Sov gott!

Behandlingsguide Sov gott! Behandlingsguide Sov gott! V älkommen till Primärvårdens gruppbehandling för sömnproblem! Denna behandling utgår från KBT kognitiv beteendeterapi, som är en behandlingsform som visat sig vara en effektiv

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen

Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen Barns och ungdomars åsikter om barnoch ungdomsmottagningen - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Sabina Andersson Alexandra Hansson Omvårdnadsprogrammet Sunnerbogymnasiet

Läs mer

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand»

Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» 2016 09 11 Svensk utskrift till film Motiverende Intervju «Motstand» Stian på NAV kontor NAV = Socialkontor Arbetsförmedling Försäkringskassa Medverkande: Johannes Lindrupsen skådespelare och Tore Børtveit

Läs mer

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur

NÄRMARE VARANDRA. Övningshäfte till NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION. Natur & Kultur MARIA BURMAN ANNA-KARIN NORLANDER PER CARLBRING GERHARD ANDERSSON Övningshäfte till NÄRMARE VARANDRA NIO VECKOR TILL EN STARKARE PARRELATION Natur & Kultur VALENTINSKALAN 1. Jag kan samarbeta väl och lösa

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du barn på tävlingar. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

Järfälla kommun. Brukarundersökning Socialförvaltningen Utvärdering Familjerätten inom Individ- och Familjeomsorgen (IFO) Januari 2010

Järfälla kommun. Brukarundersökning Socialförvaltningen Utvärdering Familjerätten inom Individ- och Familjeomsorgen (IFO) Januari 2010 Brukarundersökning 29 Socialförvaltningen Utvärdering Familjerätten inom Individ- och Familjeomsorgen (IFO) Januari 21 NORDISKA UNDERSÖKNINGSGRUPPEN 21129 NORDISKA UNDERSÖKNINGSGRUPPEN (SCANDINAVIAN SURVEY

Läs mer

Lisa Holm Förhör med Rättsläkare Adam Berkowicz. Tingsrätten 2 November 2015 live från nlt.se

Lisa Holm Förhör med Rättsläkare Adam Berkowicz. Tingsrätten 2 November 2015 live från nlt.se Lisa Holm Förhör med Rättsläkare Adam Berkowicz. Tingsrätten 2 November 2015 live från nlt.se Läs nerifrån och upp Yvonne: Hur reagerar den åtalade när han hör rättsläkaren besvara frågor angående obduktion

Läs mer

Patientenkäten 2013 Sinnligt Uppsala

Patientenkäten 2013 Sinnligt Uppsala Patientenkäten 2013 Sinnligt Uppsala Statistik: 60 respondenter från Sinnligt Uppsala Totalt: 2412 e-post adresser är inrapporterade 1706 mottagare har fullföljt dialogen Svarsfrekvens: 71% Beskriv varför

Läs mer

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018 Förvaltningsrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer, företag och myndigheter. Hit vänder man sig om

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 23 34,8 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0

Läs mer

En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål

En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål Eftersamtal En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål Inspirerat av det engelska blogginlägget Debriefing Intense Larps 101 av Eirik Fatland. Efter man gått offlajv

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING. 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2. Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson

SAMMANSTÄLLNING. 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2. Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson SAMMANSTÄLLNING 1. Kort utvärdering 2. Exempel på vad deltagare gjort mellan modul 1 och 2 Att påverka, leda och utvecklas som myndighetsperson Stockholms Miljösamverkan 5-6 och 26 oktober 2017 Vad har

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 16 december 2004 B 276-03 KLAGANDE BC Offentlig försvarare och ombud: advokaten ML MOTPARTER 1. Riksåklagaren 2. EG Ombud, tillika målsägandebiträde:

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum.

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Bilaga 1 Text till scenariot Settings Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Scen 1 - välja plats Klockan 10.00

Läs mer

Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna?

Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna? Har vi blivit bättre på att bemöta brukarna? Resultatet av den uppföljande intervjuundersökningen 2008 Diarienummer 1895-2008 Tryckt på AB Danagårds Grafiska, november 2008 Den här intervjun var väldigt

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken uppmärksammas vi på hur vi kan få bättre koll på nätet. Vi får lära oss var allt kommer ifrån och vad vi ha rätt att göra. Vi får även lära oss att man

Läs mer

Skrivträning skriv olika sorters texter

Skrivträning skriv olika sorters texter Skrivträning skriv olika sorters texter form Regler för stor bokstav - namn - ny mening Skiljetecken - punkt - frågetecken - utropstecken - kommatecken Stycken - lämna en tom rad innehåll Det ska synas

Läs mer

Vad tycker brukarna? En intervjuundersökning om kvaliteten vid Hovrätten för Västra Sverige

Vad tycker brukarna? En intervjuundersökning om kvaliteten vid Hovrätten för Västra Sverige Vad tycker brukarna? En intervjuundersökning om kvaliteten vid Hovrätten för Västra Sverige Diarienummer 2005/0429 Tryckt på Jordbruksverkets tryckeri, oktober 2006 Sammanfattning Som en del av kvalitetsarbetet

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011

FÖRÄLDRAENKÄTER. Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011 FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011 Enkäten syftar till att fånga upp föräldrars syn på kolonivistelsen och samarbetet med Terapikolonierna.

Läs mer

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar:

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar: Kroppsspråk och tal Introduktion I detta avsnitt kommer du lära dig ett par grundläggande saker för kontakt med andra människor. I kontakt med andra använder vi både ord och kroppsspråk. Du kommer att

Läs mer

MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE

MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE Svenska folkets attityder till medmänsklighet 218 BAKGRUND Att känna en medkänsla med andra människor är den mest grundläggande förutsättningen för ett solidariskt samhälle. Ändå

Läs mer