Arbetsplan för Magra Skola och Fritidshem Läsåret 2016/2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan för Magra Skola och Fritidshem Läsåret 2016/2017"

Transkript

1 Arbetsplan för Magra Skola och Fritidshem Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: Fax: E-post:

2 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser möjligheter att skapa den framtid, den verksamhet och det bemötande vi vill ha. Vi bygger en styrkebaserad organisation som tar till vara på individers förmågor och skapar framtidstro. Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet ger dem lust att lära. Kvalitetssystem - förklaringar I början av läsåret revideras verksamhetens Arbetsplan och en Utvecklingsplan upprättas Arbetsplan Arbetsplanen beskriver verksamheten på ett övergripande sätt. Här beskrivs hur förskolan/skolan/fritidshemmet arbetar för att uppfylla läroplanens mål, hur arbetet följs upp, vilket läsårets utvecklingsarbete är, hur samverkan med andra sker mm Utvecklingsplan En utvecklingsplan är ett verktyg/dokument för att formulera, planera och följa upp ett utvecklingsarbete. Det är ett intern dokument som kontinuerligt följs upp under läsåret för att följa utvecklingen och kunna styra arbetet framåt kontinuerligt. I slutet av läsåret sammanställs en Nulägesanalys Nulägesanalys Nulägesanalysen är till för att ge en helhetsbild, ett nuläge av verksamheten och ligger till grund för beslut som ska fattas om vad verksamheten behöver utveckla under kommande läsår. Det som förskolan/skolan/fritidshemmet bedömer är det mest angelägna att arbeta med kommande läsår förs in i en taktiska agenda. Nulägesanalysen är en sammanställning över vad som framkommit under året från Rundan/Verksamhetsbesök rektors/förskolechefens veckovisa besök i verksamheten som belyser: 1. Normer och värden, 2. Kunskaper, utveckling och lärande, 3. Ansvar och inflytande Utvecklingsplan Förskolans/skolans/fritidshemmets inre utvecklingsarbete under läsåret Kunskapsuppföljning Skolan: Redogörelse för hur man lyckats med Kunskapsmålen, Särskilt stöd, Närvaro. Förskolan: Redogörelse för hur man arbetat med Särskilt stöd

3 GR-enkät årlig enkät till alla föräldrar med barn i förskola, åk 2, åk 5 och åk 8, samt alla elever i åk 2, åk 5 och åk 8 Plan mot diskriminering och kränkande behandling arbetet mot kränkande behandling Övrigt som förskolan/fritidshemmet/skolan bedömer ger en bild av nuläget i verksamheten, t.ex. om man haft ett ALP-besök under läsåret

4 Så här arbetar vi på Magra Skola och Fritidshem för att eleverna ska nå målen Magra skola och fritidshem har den lilla enhetens fordelar. En enhet dar man lar sig att ta eget ansvar med en trygg och utmanande undervisningsmiljo. En enhet dar man lar sig tillsammans med andra, men ocksa individuellt, pa olika satt och i varierande tempo. En enhet dar den larande eleven sta r i centrum. Normer och värden Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. Citat ur Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Pa Magra skola och fritidshem anvander vi oss av den lilla enhetens fordelar. Alla elever ar allas elever och alla blir sedda. Vid varje terminsstart har vi genomga ng av enhetens vardegrund och de sjalvklara reglerna. Kontinuerligt aktualiserar vi sedan de sjalvklara reglerna. Nolltollerans mot all diskriminering och kränkande behandling. På arbetsenhetsmöten (AE) tar vi del av varandras erfarenheter och diskuterar hur vi lever upp till våra mål. Åldersintegrerad verksamhet-faddergrupper, inskolning, klasser. Föräldramöte där vi lyfter upp enhetens verksamhet och kvalitetsarbete. Trivselenkater till alla, minst en ga ng per termin. Gr-enkat en ga ng per a r. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Struktur i personalplaneringarna, aktivt diskutera och reflektera samt hålla plan mot diskriminering och kränkande behandling levande. Vi anvander och fo ljer upp trivselenkaten och Gr-enkaten. Vi kartlagger trygga/otrygga zoner och fo ljer upp. Vi har en plan mot diskriminering och krankande behandling. (se bilaga)

5 Rektors kontinuerliga verksamhetsbeso k Kontinuerliguppfo ljning av verksamhetensma l i AE bidrar till kvalitetssakringen. Vi uppmuntrar vårdnadshavare att ta tidig kontakt med skolan vid oro. Kunskaper, utveckling och lärande Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning. Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former. Citat ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Pa Magra skola och fritidshem anvander vi oss av den lilla enhetens fordelar. Så här arbetar vi: Vi arbetar kontinuerligt med problemlo sning och vardagsmatematik med hjalp av va r matematikverkstad. I a r utarbetar vi en egen utveckling av Matematiklyftet. Vi kommer ocksa att jobba vidare med En Lasande Klass. Vi satter fokus pa kunskapsma len i respektive amne och go r eleverna medvetna om dessa. Eleverna ska bli medvetna om sin egna lärprocess. Va r verksamhet baseras pa gemenskap, tydlig struktur och ho ga fo rvantningar. Utforskande, nyfikenhet och lust att lara ar en grund fo r hela enheten. Eleverna är goda förebilder för varandra och delar med sig av goda exempel. I åldersintegrerade grupper är eleverna förebilder för varandra. De måste tidigt bli självständiga och ta ansvar för sitt lärande. Lokaler, grupper och personal anpassas med stor flexibilitet efter elevernas basta. Vi valjer att ibland jobba med sto rre grupper fo r att fa loss resurser till mindre grupper eller enskilda elever. Vi fortsatter va rt arbete med Gro n flagg. Efter godkand redovisning valjer vi ett nytt ma l. Vi erbjuder olika aktiviteter och utmanar eleverna att prova nya saker.

6 Fritidshemmet vill ge eleverna en meningsfull fritid. Unikum är enhetens plattform för kommunikation där elever, lärare och vårdnadshavare möts. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Vi kvalitetssakrar va r undervisning genom pedagogiska planeringar (PP) med konkreta ma l och bedo mningar. Vi skriver gemensamt (vårdnadshavare, elever och lärare) individuella utvecklingsplaner (IUP) i Unikum samt kartlagger kunskaper och fo rma gor i olika omra den. En gång per termin har vi utvecklingssamtal. Eleverna fa r kontinuerligt feedback och nya utmaningar (formativ bedo mning). Pa AE-konferenser fo ljer vi upp elevernas kunskapsutveckling. Varje termin har vi ett uppfo ljningsmo te med rektor och sto dteamet. Vi gör de nationella proven (Np) i åk 3 och åk 6. Inom svenskämnet använder vi materialet LUS (läsutvecklingsschema) för att kartlägga alla elevers läsutveckling. I åk F-2 använder vi ett läs och skrivutvecklings material (orangea pärmen) som är framtaget av s språkutvecklare. Fritidshemmet Vi erbjuder möjlighet att prova nya aktiviteter i olika material. Nära föräldrakontakt. Skapa en lustfylld miljö som fångar elevernas intressen. Erbjuda läxhjälp.

7 Barns och elevers ansvar och inflytande De demokratiska principerna att kunna påverka, ta ansvar och vara delaktig ska omfatta alla elever. Elever ska ges inflytande över utbildningen. De ska fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som berör dem. Informationen och formerna för elevernas inflytande ska anpassas efter deras ålder och mognad. Eleverna ska alltid ha möjlighet att ta initiativ till frågor som behandlas inom ramen för deras inflytande över utbildningen. Citat ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Pa Magra skola och fritidshem anvander vi oss av den lilla enhetens fordelar. Så här arbetar vi: Vi ar lyho rda fo r elevernas fo rslag och o nskema l om ma luppfyllande aktiviteter. Vi ger barnen ett spra k fo r sin intellektuella utveckling genom att ge exempel pa begrepp; sa som analys, slutsats, kommunicera osv. Eleverna uppmanas att lasa sina skriftliga omdo men som lararna lagger kontinuerligt lagger in i Unikum. Eleverna ska uppmanas att kommentera sina skriftliga omdo men. Eleverna ska med stigande a lder ta ett allt sto rre ansvar i att leda delar av utvecklingssamtalet. Skolan har en organisation fo r elevinflytande genom klassra d, elevra d, miljo ra d och matra d. Fritidshemmet Vi pedagoger är lyhörda för barnens intressen och önskemål. Vi har en idélåda där eleverna får komma med sina önskemål om verksamheten. Vi uppmuntrar eleverna att vara rädda om varandra och våra saker. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Alla mo ten finns med pa kalendariet och skolans a rsplan. Pa AE mo ten finns detta med som en a terkommande punkt. Genom va r taktiska agenda med ha llpunkter och delma l fo rsakrar vi oss om att eleverna utvecklas i ansvarstagandet och inflytandet. Analyserar GR-enkät. Rektorn gör besök i verksamhet och ger feedback.

8 Lust att lära Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Citat ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Pa Magra skola och fritidshem anvander vi oss av den lilla enhetens fordelar. Så här arbetar vi: Vi ar lyho rda fo r elevernas fo rslag och o nskema l om ma luppfyllande aktiviteter. Vi tar vara pa elevernas intresse och specialkunskaper. Vi hittar riktiga utmaningar fo r alla elever sa att var och en fa r rika upplevelser. Vi har ma nga samlingar med elevredovisningar och upptradanden. Vi har ocksa elevledda aktiviteter och tavlingar. Vi tar ofta med oss hela skola och ger oss ut i varlden pa studiebeso k. Vi har en matematikverkstad med riklig tillgång till konkret, praktisk och laborativt material. Kommunens tekniksamordare håller i halvdagar i teknik på skolan. Svenska kyrkan är involverad i religionsundervisning med sin påskvandring. Vi besöker med jämna mellanrum vår Skolskog med lägerplats för inspirerande utomhusundervisning. Fritidshemmet Genom roliga och meningsfulla fritidsaktiviteter uppmuntrar vi till barnens lärande i en stimulerande och skapande miljö. Barnen ska få uppleva olika uttryck för kunskap och få pröva och utveckla olika uttrycksformer samt uppleva känslor och stämningar. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Alla sto rre aktiviteter finns med pa skolans a rsplan. Vi genomfo r och utvarderar trivselenkaten genom ett aktivt arbete i Unikum. Vi analyserar GR-enkäten. Utvecklingssamtal för fortsatt inspiration till elevens lust att lära.

9 Fritidshemmet Genom planering av verksamheten och aktiva pedagoger som inspirerar till lust att lära. Vi presenterar roliga och utmanande fritidsaktiviteter som inspirerar barnen att deltagande. Barnen skall tycka att det är roligt att gå till fritids. Alla ska känna att de har någon kompis och har inflytande över sin fritidsvistelse. Vi bemöter barnen där de står och anpassar aktiviteter utifrån barnens behov. På detta sätt får barnen lust att delta i verksamheten. Arbete med barn i behov av särskilt stöd Barn- och Elevhälsoplan Så här arbetar vi: Elevhälsan i Bjärke arbetar förebyggande och hälsofrämjande och skapar tillsammans med larare och o vrig personal i skolan fo rutsattningar fo r elevers larande. Fokus ligger pa sto djande miljo er och relationer mer an pa problem och brister. Elevhalsoarbetet bedrivs i skolans alla miljöer, inte minst i klassrummet där läraren spelar en central roll. De olika professionerna i elevhälsan arbetar för att vara synliga i skolans verksamhet. Samtliga har spontana såväl som planerade samtal med elever, vårdnadshavare och pedagoger. Skolorna i Bjärke har fasta rutiner för hur åtgärdsprogram utarbetas enligt Skolverkets allmänna råd. Då pedagog eller vårdnadshavare upptäcker att någon elev inte utvecklas som förväntat trots extra anpassningar i den ordinarie undervisningen kontaktas skolans elevhälsa. Elevhälsan, som består av rektor, skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog och specialpedagog träffas varannan onsdag. Vid några tillfällen per termin är även skolläkaren med. Vid elevhälsans möte beslutas vem eller vilka som ska arbeta vidare med ärendet, vilka åtgärder som ska genomföras och om åtgärdsprogram ska upprättas. Allt sker i samråd med vårdnadshavare. HASP Att olika kompetenser samarbetar är avgörande för att effektivt kunna hjälpa elever som är i behov av stöd. En elev som mår bra har bättre förutsättningar att lyckas i skolan. Hälsa och lärande hänger ihop. Det förebyggande arbetet i skolan är i fokus. Tonvikten läggs på elevernas fysiska och psykiska hälsa, deras arbetsmiljö och centralt för alla elever i skolan är att de ges möjlighet att prestera i nivå med sin förmåga. Med detta i beaktande har elevhälsan i Bjärke inspirerats av HASP i Tommelilla och utifrån det arbetat fram ett förebyggande program som innehåller de delar som Socialstyrelsen och Skolverket vill att skolan prioriterar.

10 Programmet är namngivet efter sitt innehåll HälsaArbetsmiljöSjälvförtroendePrestation. Elever i årskurs ett, fem, sex, sju, åtta och nio erbjuds förebyggande hälsofrämjande insatser genom HASP. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Utvärderar och reviderar HASP Regelbundna uppföljningar och utvärderingar av åtgärdsprogram Klasskonferenser där samtliga elever tas upp Följa de fasta rutiner som finns för elevhälsans arbete Årlig uppstart av läsår tillsammans med skolans personal, där t.ex. rutiner aktualiseras. Samverkan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. Citat ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Pa Magra skola och fritidshem anvander vi oss av den lilla enhetens fordelar. Så här arbetar vi: Skolan, fo rskolan och fritidshemmet finns i samma lokaler vilket go r att samarbete och o verga ngar fungerar smidigt. Exempel pa va rt nara samarbete ar Gro n flagg och olika familjekvallar. Vi har en valfungerande och engagerad fo raldrafo rening. Vi har nara kontakt med hemmen. Hemmen fa r information/veckobrev genom Unikum. Fo raldrar bjuds in till fo raldramo te, familjekvallar, Luciafiranden och skolavslutningar m.m. Fo raldrar uppmuntras att beso ka klassen. Vi har god samverkan med narsamhallet genom t.ex. hembygdsfo rening, fo retagarfo rening och biblioteket. Så här kvalitetssäkrar vi processen: Alla mo ten finns med pa kalendariet och skolans a rsplan.

11 Årsplan 2016/17 Datum Vad ska ske Var, hur, vem ansvar Skolstart Val av representanter i råden Crazy Day Värdegrund/regler, Kamratövningar, Äventyrspedagogik Skol-styling Elevråd Värdegrund/ regler: var rädd om skolans materiel K-dag September Skolgården, blommor, fika glass, sång. Alla Alla Alla Föräldramöte Alla Skoljoggen Alla elever, Eva Skolfotografering. Alla elever porträtt Ae Höstpromenad Elevråd Bussutbildning 8:30 Alla bussbarn Utflykt Ekehagen forntidsby Lights in Alingsås Diagnostisering mha NP Eva Skolverkets bedömningsstöd i matematik/svenska åk 1-3 Klasslärare Trivselenkät /trygga zoner Ann-Charlotte Bokmässa, skoldagar Redovisning Hur långt har vi kommit. Grön Flagg Utvecklingssamtal Oktober Eva

12 APT alla 17:00-19: KomTek Cecilia Klevenäng i Magra Johanna Kemins dag Johanna Samling 4-6 Eva M Kunskapsuppföljning Klasslärare -SP + Rektor Familjekväll, Alla FN dagen -Crazy day V. 43 Boka adventsfirande i kyrkan Johanna K-dag November K-dag Ae Rädda ägget Skolresa Göteborg December Bad Eva M Lucia Johanna, Alla Jultraditioner terminsslut Revidera årshjulet. Ta med nulägesanalys Januari Terminsstart elevråd/matråd Bad f-6 Eva M Samling F-3 klasslärare Adventsfirande Johanna Friluftsdag?

13 Februari Samling 4-6 Eva M Unikum enkät inför samtal Mars Ämnesprov 3 och Utvecklingssamtal April Påskvandring familjekväll med påskpyssel Alla bokbeställningar Eva M trivselenkät Maj Crazy day, Vattentema avslutning grön flagg Bad Bad Juni Träna avslutningssånger skolavslutning Alla Alla

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017 160921 Arbetsplan för Sollebrunns skola åk F-9 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017 160920 Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem F-6 Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här

Har förskolan/fritidshemmet/skolan en egen vision/inriktning kan det vara lämpligt att skriva om det här 150812 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 2 och 3 Läsåret 2015/2016 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon:

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Arbetsplan för Magra skola & Fritidshem

Arbetsplan för Magra skola & Fritidshem Arbetsplan för Magra skola & Fritidshem Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Samskapande

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetssystem - förklaringar

Kvalitetssystem - förklaringar 150603 Arbetsplan Avdelning Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för skriv enhetens namn Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Noltorpsskolans grundsärskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014 131029 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Stora Mellby fritids Läsåret 2014/2015 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 140929 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 november Arbetsplan för Nolbyskolan F-6 Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna skola

Arbetsplan för Västra Bodarna skola 150825 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015 20140921 Arbetsplan för Noltorpsskolan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Ängaboskolan Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare.

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018 170810 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2017/2018 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015 130403 Arbetsplan för Ängabo grundsärskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem

Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem Arbetsplan för Stora Mellby skola och fritidshem Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Samskapande

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 130403 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare

Läs mer

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan

Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Arbetsplan 140905 Nolhagaskolan Grundskolan Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018

Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018 Arbetsplan för Sollebrunns skola Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014

för Lendahlsskolans fritidshem Björnen,Oxen,Väduren och Hjorten Läsåret 2013/2014 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015 140821 Arbetsplan för Sollebrunns skola årskurs 6-9 Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Västra Bodarna skola. Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Västra Bodarna skola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare. Vi skapar delaktighet som präglas av

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo förskola avd. Björnen Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Ödenäs fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds skola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016 150630 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser

Läs mer

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan. Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan. Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017 2016-09-05 Arbetsplan Nolhagaskolan Grundskola Grundsärskola Läsåret 2016/2017 Nolhagaskolan, Nolhaga allé, 441 55 Alingsås Telefon exp: 0322-61 64 33 Fax: 0322-103 05 Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 160915 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Att utveckla vårt tematiska arbetssätt med fokus på

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret

Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret Arbetsplan för Nolbyskolan Läsåret 2018-2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att uppnå

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för 1-6 Stigens Friskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan läsåret 2016/2017 Normer och värden: Lgr 2011 säger att skolan aktivt och medvetet ska påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola

Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola 150102 Arbetsplan med taktisk agenda för Hemsjö Förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 160901 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Med temat Sagans värld erbjuda varierad verksamhet och

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete i fritidshem

Kvalitetsarbete i fritidshem Kvalitetsarbete i fritidshem Gäller för verksamhetsåret: 2015-2016 Enhet: Grevåkerskolans fritidshem Fritidshem Grevåkerskolans fritids- Baronen och Greven Ort Hammerdal Ansvarig rektor Birgitta K Lindberg

Läs mer

Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012

Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012 Arbetsplan med taktisk agenda för skriv enhetens namn Läsåret 2011/2012, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se LUST

Läs mer

Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019

Verksamhetsplan. Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2018/2019 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 4 2. Läroplansmål

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Förskoleklasser Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla elevernas kunskaper och lärande genom en variation av

Läs mer

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan

Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018. Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Utvecklings-/Arbetsplan läsåret 2017/2018 Skola: Grundsärskolan Grundsärskolan inriktning grundsärskola består av tre grupper, Basgrupp 1,

Läs mer

Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan. Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret

Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan. Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret Maria Sjödahl Nilsson Strandvägsskolan Strandvägsskolan Grundsärskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017-2018 Innehåll 1. Kunskapsuppdraget... 3 1.1 Måluppfyllelse... 3 2. Normer och värden...

Läs mer

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson

Kvalitetsrapport. Förskoleklass. Läsåret 2012/2013. Pegasus förskoleklass Bruksskolan. Ansvarig rektor: Mikael Johansson Kvalitetsrapport Förskoleklass Läsåret 2012/2013 Pegasus förskoleklass Bruksskolan Utbildningens syfte Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda dem för fortsatt utbildning.

Läs mer

Arbetsplan för Noltorps område Förskolan Lövhyddan Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Noltorps område Förskolan Lövhyddan Läsåret 2014/2015 130812 Arbetsplan för Noltorps område Förskolan Lövhyddan Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun.

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. Vill du veta mer kan du kontakta rektorn på respektive skola i Habo.

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande ser Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6

Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 151001 Arbetsplan för Kullingsbergsskolan Årskurs 4-6 Läsåret 2015/2016 - Utveckla arbetet med elevers delaktighet och inflytande. - Utveckla kunskaper, lärande och utveckling genom att skapa samsyn i

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogenskolan Ett lustfyllt och hållbart lärande

Arbetsplan för Stadsskogenskolan Ett lustfyllt och hållbart lärande Uppdaterad 151028 Arbetsplan för Stadsskogenskolan Ett lustfyllt och hållbart lärande Läsåret 2015/2016 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Fritidshem Rosen, Kullen Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Fritidshem Rosen, Kullen Läsåret 2015/2016 151008 Arbetsplan för Kullingsbergsskolans Fritidshem Rosen, Kullen Läsåret 2015/2016 Utveckla arbetet med elevers kunskaper och lärande-utveckla användandet av Unikum Utveckla arbetet med elevers delaktighet

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Färjestadsskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Färjestadsskolan Läsåret 2013/2014 Skolans arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt skolan ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009

Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 er Arbetsplanen är reviderad i oktober 2009 Vår värdegrund på Kirsebergstornets förskola Vi pedagoger som arbetar på Kirsebergstornets förskola vill att barnen ska mötas i en öppen, varm och demokratisk

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lysviks skola Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta

Läs mer

Kvalitetsnätverk GR 131127

Kvalitetsnätverk GR 131127 Kvalitetsnätverk GR 131127 Två och två: Om du hör begreppet kvalitet i förskola och skola, vad tänker du på då? Rachel Törnell, utvecklingschef Grunden för kvalitetsarbete i Alingsås Hur ser det konkret

Läs mer

Arbetsplan. för förskolan Nolängen

Arbetsplan. för förskolan Nolängen Arbetsplan för förskolan Nolängen Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer