Till Folkpartiet Liberalerna. Redovisning av internutredning; slutsatser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Till Folkpartiet Liberalerna. Redovisning av internutredning; slutsatser"

Transkript

1 Till Folkpartiet Liberalerna Redovisning av internutredning; slutsatser Mitt uppdrag har varit att utreda vilka personer inom Folkpartiet som haft kunskap om Per Jodenius informationsinhämtning från Socialdemokraternas intranät och om - och i så fall när den kunskapen uppkommit samt i vilken utsträckning - något av det material Per Jodenius må ha inhämtat har använts inom Folkpartiet. Utredningsuppdraget erhöll jag den 5 september. Jag hade dagen dessförinnan på Folkpartiets uppdrag närvarat vid den husrannsakan som polisen genomförde på Folkpartiets kansli. Jag har dessutom på Folkpartiets uppdrag närvarat vid den ytterligare husrannsakan som gjordes den 26 september. Den 12 september lämnade jag till dem en skriftlig lägesrapport. Jag har under hand lämnat muntliga rapporter till Helena Dyrssen och Lars Leijonborg. Jag har också lämnat en muntlig redogörelse vid ett sammanträde den 17 oktober med den etikkommission som tillsatts av Folkpartiet. Till medarbetarna på Folkpartiets partikansli, riksdagskansli, Liberala Ungdomsförbundets kansli samt distrikt har genom Helena Dyrssen och Karin Karlsbro lämnats uppmaningen att den som har någon kännedom om den informationsinhämtning från den socialdemokratiska databasen Sapnet som Per Jodenius bedrivit skall höra av sig antingen till dem eller till mig per telefon eller via e-post. Denna uppmaning har föranlett ett tiotal personer att kontakta mig. Ingen av de personer som självmant hört av sig till mig har sagt sig ha egen kunskap om informationsinhämtningen från den socialdemokratiska databasen.

2 2 Min ambition har varit att förmå de personer jag talat med att så öppet och ärligt som möjligt redovisa sina intryck. En annan ambition har varit att följa upp de spår, t ex en uppgift från en person som jag talat med, att jag borde tala med en viss annan person. Alla sådana tips har följts upp. Jag har bedömt att det varit angeläget att utföra mitt uppdrag så att polisutredningen inte på något sätt skulle störas av Folkpartiets egen utredning. Detta har inneburit bl a att jag underställt åklagarmyndigheten den lägesrapport jag lämnade den 12 september, för bedömning av om ett offentliggörande av den på något sätt skulle störa polisens och åklagarens arbete. Jag har fått svaret att så inte skulle vara fallet. Jag har haft samtal med Per Jodenius, Niki Westerberg och med Johan Jakobsson samt med de advokater som företräder dessa tre. I övrigt har jag haft kontakt med ett trettiotal personer som på olika sätt är verksamma inom Folkpartiet och LUF. Gemensamt för många av de utsagor jag tagit del av är att det funnits ett intryck att Per Jodenius hade ett stort kontaktnät och att han allmänt sett var duktig på att hålla sig informerad om förhållanden som var intressanta för honom som omvärldsbevakare i LUF. Vad Niki Westerberg och Johan Jakobsson säger sig ha känt till om Per Jodenius informationsinhämtning från Socialdemokraterna framgår av lägesrapporten, se nedan. Ingen av de personer inom Folkpartiet och LUF som jag talat med säger sig ha haft någon som helst kunskap om Per Jodenius nu aktuella förehavanden; i vart fall inte förrän han tillsagts att upphöra med dem, d v s mitten av mars. En komplikation när det gäller kartläggningen av vad som förekommit är att e-post till och från Per Jodenius, liksom e-post i övrigt, raderats med automatik efter viss tid. Endast om användaren själv vidtagit någon åtgärd för att spara e-post har dessa funnits kvar. Jag har uppdragit åt Anders Bergheden, IT-ansvarig vid Folkpartiets kansli, att söka efter sådana dokument som skulle kunna härröra från Sapnet. Bergheden har till mig den 6 september överlämnat en CD-skiva med de dokument han då funnit och dagen därpå har jag till polisen överlämnat denna CD-skiva.

3 3 Vid en husrannsakan som gjordes på Folkpartiets kansli den 26 september överlämnades efter polisens genomgång av det utrymme på Folkpartiet och LUF:s datorserver, som Per Jodenius hade tillgång till, en CD-skiva med material som polisen begärde. Som angavs inledningsvis lämnade jag den 12 september en lägesrapport. Den löd: Lägesrapport Händelseförloppet Polis och åklagare utreder Per Jodenius förehavanden. Känt är att Jodenius har sagt att han under perioden november 2005 mars 2006 loggat in på Socialdemokraternas intranät vid flera tillfällen och också hämtat material, som han vidarebefordrat till Niki Westerberg. Jodenius synes mena att Westerberg redan från start vetat att han loggat in på Socialdemokraternas intranät. Vilka direktkontakter som har varit mellan Westerberg och Jodenius utreds av polis och åklagare. För Folkpartiets del är det viktigt att få klarhet i vad Westerberg vetat, vad hon fått från Jodenius samt när och hur material använts. Westerberg säger att hon fått uppfattningen att Jodenius hade tillgång till en läcka hos Socialdemokraterna som försåg honom med internt material. Hon förnekar att hon tidigare än vad som framgår nedan fått kunskap om att Jodenius själv loggade in på Socialdemokraternas intranät. I ett mail till Westerberg den 15 november 2006 berättade Jodenius att han dagen innan varit i kontakt med en källa, som visade honom Socialdemokraternas strategi inför valet. Han skrev att han fått se en PowerPoint-presentation, men att han inte hade denna i digitalt eller tryckt format, varför han lämnade en egen redogörelse för vad han kom ihåg från det material han fått tillgång till från sin källa. Att någon på Folkpartiets kansli på Drottninggatan 97 eller på kansliet på Riksdagen känt till inloggningar medan de pågick har inte framkommit. Däremot synes Jodenius inte ha gjort någon hemlighet av att han hade tillgång till internt socialdemokratiskt material. Westerberg har kring den 18 januari meddelat flera att hon fått tag på rapporter om socialdemokratisk strategi i äldrefrågor. Den 27 januari har Westerberg i ett brett utskick där ärendet angavs: (s)-eniorkampanj på gång motattack! redogjort för vad hon erfarit rörande kampanj från Socialdemokraterna i vissa äldrefrågor. Det har sagts att vetskapen om vad Socialdemokraterna planerade ledde till tidigareläggning av aktiviteter i samma frågor hos Folkpartiet.

4 4 Den 16 februari har Jodenius till Westerberg översänt en rapport benämnd Tio myter om skolan. Westerberg har i sin tur samma dag mailat detta vidare till personer i Folkpartiets skolteam. Ett utkast till bemötande av rapporten gjordes under eftermiddagen den 16 februari. Det blev en motrapport, Tio sanningar om skolan den 17 februari. Den presenterades vid en pressträff i Umeå någon timme efter det att skolminister Ibrahim Baylan lagt fram rapporten Tio myter om skolan. Det finns också ett mail från Westerberg den 19 februari, där det framgick att det var internt material från Socialdemokraterna som bifogades, bland annat en sammanfattning av en LO-enkät. Inget har framkommit som visar att detta material i något hänseende har använts hos Folkpartiet. Något senare har Westerberg, enligt egen uppgift, vid ett telefonsamtal med Jodenius fått klart för sig att denne kunde logga in på Socialdemokraternas system. Det gjorde henne mycket upprörd. Hon fick också material som hon förstod härrörde från inloggning. Detta var uppenbart internt socialdemokratiskt material, bland annat en aktivitetsplan. När hon insåg vad Jodenius gjort kontaktade hon sin chef Johan Jakobsson och hon uppger att hon redogjorde för denne vad Jodenius gjort. Jakobsson uppger att han genast efter att ha fått informationen från Westerberg den 15 mars uppmanade Jodenius att inte använda login-uppgifterna samt att Jodenius skulle gå till medierna. Jakobsson säger att han därefter lade det hela åt sidan och inte tänkte mer på det. Han informerade inte Lars Leijonborg i något hänseende om vad som hänt. (Inte förrän efter Dagens Industris avslöjande har han talat med Leijonborg om saken.) Westerberg säger att Jodenius ringde henne och berättade om sitt samtal med Jakobsson. Jodenius uppgav att han skulle sluta logga in, i vart fall från sin arbetsplats. Westerberg säger att hon uppmanade honom att inte logga in alls. Genom att hon talat med sin chef och fått bekräftat från Jodenius att denne och Jakobsson talat med varandra var det hela utagerat för henne. Hon hade inte något ytterliggare samtal med Jakobsson om saken. (Hon har inte förrän efter Dagens Industris avslöjande talat med Leijonborg om sina kontakter med Jodenius.) Några konklusioner Efter att ha inhämtat information från cirka 20 personer och efter genomgång av som gjorts tillgängliga för mig framkommer inget annat än att de vid de aktuella tidpunkterna hemliga socialdemokratiska dokumenten som kommit Westerberg tillhanda endast har använts på det sätt som beskrivits ovan.

5 5 Inget har framkommit som anger att Westerberg eller någon annan på Folkpartiets kansli haft kännedom om att Jodenius loggat in på Socialdemokraternas intranät, förrän Westerberg får klart för sig detta i mars, eller möjligen slutet av Februari. Det får anses klarlagt att Westerberg någon tid efter att hon fått denna insikt har informerat Jakobsson om vad hon fått reda på. Det är också klarlagt att Jakobsson den 15 mars haft ett telefonsamtal med Jodenius angående den inloggning denne gjort. Den närmare innebörden av vad Jodenius och Jakobsson kommit överens om vid detta samtal är dock oklar för mig. Inget har framkommit som ens antyder att Leijonborg känt till att Jodenius levererat hemligt socialdemokratiskt material till Folkpartiet förrän saken gjordes känd genom Dagens Industri. Stockholm den 12 september 2006 Peter Danowsky Frågan är nu om det mot bakgrund av den ytterligare information och vid en samlad och förnyad bedömning av den information som fanns tillgänglig den 12 september finns anledning att göra några ändringar och tillägg i de bedömningar som jag gjorde i lägesrapporten. Så här ser jag på detta. Ett tillägg beträffande äldrematerialet skall göras. Det är inte klart för mig om Folkpartiet verkligen hade planerat en äldrekampanj när man fick del av den socialdemokratiska planeringen och att det till följd av denna kunskap blev en tidigareläggning av Folkpartiet egen kampanj eller om det var så att informationen om de socialdemokratiska planerna ledde till att man hos Folkpartiet bestämde sig för att genomföra en egen äldrekampanj. Det har från några uttryckts att väl fanns det önskemål om en sådan kampanj ute i distrikten, men att något centralt beslut om att ha en äldrekampanj, inte var fattat när kunskapen om den planerade socialdemokratiska aktiviteten erhölls. Vidare har jag funnit att det inte bara var det så kallade äldrematerialet och skolmaterialet, utan också dokument med annat innehåll, som gavs viss spridning inom Folkpartiet och som i och för sig skulle ha kunnat komma till användning. Inget har dock framkommit som visar att dessa övriga dokument verkligen utnyttjats.

6 6 Ett sista tillägg i förhållande till lägesrapporten är att det är oklart för mig vilket material det var som Niki Westerberg säger sig ha reagerat på som uppenbart internt socialdemokratiskt material och som föranlett henne att kontakta Johan Jakobsson. Utanför mitt uppdrag ligger att spekulera i om jag fått del av all relevant information, om uppgifterna till mig friserats, om avsaknaden av minnesbild, som är ett uttryck som återkommit i flera samtal möjligen inspirerat av hur personer uttryckt sig i offentlig granskning är sann eller ej. Inte heller ankommer det på mig att, när delvis motstridiga uppgifter lämnats, försöka analysera vilken uppgift som är den rätta. I den mån sådana bedömningar är rättsligt relevanta kommer de att göras av åklagare och eventuellt i domstol. För utvärderingen av den betydelse tillgången till det socialdemokratiska materialet skall anses ha är det viktigt att analysera vilket material det rört sig om. För att kunna göra en sådan bedömning behövs kunskap om den relevans för det politiska arbetet som innehållet må ha. Här kan till exempel självklarheten och det notoriska i materialet vara av betydelse, tidpunkten för skapandet av dokument, och hur stor spridningen av dokumenten redan var när Per Jodenius fick tillgång till dem. En del dokument kan rentav ha funnits tillgängliga i öppna källor och en del av den information som fanns i dokumenten har funnits i media. Redan det förhållandet att den del av Sapnet som Per Jodenius fick tillgång till, var tillgänglig för samtliga de 26 distriktsombudsmännen i SAP, är av betydelse för bedömningen av om dokumenten verkligen var av hemlig natur. En genomgång av några av dessa aspekter har gjorts av Malin Strid. Stockholm den 31 oktober 2006 Peter Danowsky

BESLUT. Justitieombudsmannen Stefan Holgersson

BESLUT. Justitieombudsmannen Stefan Holgersson BESLUT Justitieombudsmannen Stefan Holgersson Datum 2016-12-12 Dnr 5044-2015 Sid 1 (5) Kritik mot en handläggare vid omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby kommun för bristande information till en vårdnadshavare

Läs mer

Slutrapport från folkpartiet liberalernas etikkommission

Slutrapport från folkpartiet liberalernas etikkommission Slutrapport från folkpartiet liberalernas etikkommission Om uppdraget Folkpartiet liberalernas etikkommission tillsattes som en konsekvens av att en folkpartist vid flera tillfällen olovligen loggat in

Läs mer

Uppföljande granskning av tillgänglighet

Uppföljande granskning av tillgänglighet SLUTDOKUMENT 1(2) 2013-01-28 För kännedom; Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Kommunstyrelsen Miljö- och byggnämnden Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Fritids- och kulturnämnden Uppföljande

Läs mer

ERROR! UNKNOWN DOCUMENT PROPERTY Error! Unknown document property. name. Error! Unknown document property name.

ERROR! UNKNOWN DOCUMENT PROPERTY Error! Unknown document property. name. Error! Unknown document property name. ERROR! UNKNOWN 1(1) DOCUMENT PROPERTY Error! Unknown document property 2006-04-24 name. Error! Unknown document property name. Postadress Besöksadress Telefon E-post Rådhuset 011-15 00 00 011-15 34 80

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Nominering riksradio: Terrorhotet mot Göteborg

Nominering riksradio: Terrorhotet mot Göteborg Nominering riksradio: Terrorhotet mot Göteborg BIDRAG GULDSPADEN "De journalister - verksamma i svenska medier - som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden

Läs mer

Kommittédirektiv. Återinkallande av 2005 års katastrofkommission. Dir. 2007:15. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007

Kommittédirektiv. Återinkallande av 2005 års katastrofkommission. Dir. 2007:15. Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Kommittédirektiv Återinkallande av 2005 års katastrofkommission Dir. 2007:15 Beslut vid regeringssammanträde den 8 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget 2005 års katastrofkommission återinkallas. Kommissionen

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap. patientdatalagen Beslut Diarienr 2012-02-21 642-2011 Karolinska universitetssjukhuset Styrelsen Sjukhusledningen C 1 89 141 86 Stockholm Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) - Sammanhållen journalföring 6 kap.

Läs mer

Säkerhetspolisen har i sitt yttrande hit anfört bl.a. följande (vissa namn ersatta med initialer här).

Säkerhetspolisen har i sitt yttrande hit anfört bl.a. följande (vissa namn ersatta med initialer här). BESLUT Datum Dnr 2008-07-23 813-08-22 INITIATIVÄRENDE FÖR GRANSKNING AV SÄKERHETS- POLISENS HANTERING AV ETT ÄRENDE ANGÅENDE UT- LÄMNANDE AV ALLMÄNNA HANDLINGAR Justitiekanslerns beslut Justitiekanslern

Läs mer

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten

Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2013-06-18 Dnr 16-2013 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Ekobrottsmyndigheten 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Kristdemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Kristdemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1293-2013 Kristdemokraterna Box 2373 103 18 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Kristdemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för samtal med medarbetare beträffande loggranskning

Riktlinjer för samtal med medarbetare beträffande loggranskning Dokumenthistorik Utgåva nr Giltig fr o m Giltig t o m Kommentar till ny utgåva Godkänd av (titel, namn, datum ) 6 2013-09-01 Mindre justering av dokumentet 5 2013-02-01 Mindre justering av dokumentet och

Läs mer

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post:

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post: Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-31 Diarienummer N132-1262/16 Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Redovisning

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2018:7 Utkom från trycket 2018-12-21 Försvarsmaktens interna bestämmelser om Försvarsmaktens personalansvarsnämnd; beslutade den 19 december 2018. Försvarsmakten

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret

Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande 2015-02-18 Dnr 2095-2014 Uppföljning av tidigare granskning avseende Rikspolisstyrelsens behandling av personuppgifter i penningtvättsregistret 1. SAMMANFATTNING

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129

Riktlinjer. Vård och omsorg, IFO. Tills vidare. Vård- och omsorgschef, IFO-chef. Dokumenttyp. Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen 129 Lex Sarah - skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap. 3 SoL och 24 b LSS Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-09-14

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet, marknadsföring och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren har brustit

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om mäklarens agerande och provision och annan ersättning. Prövning av om fastighetsmäklaren har informerat uppdragsgivaren

Läs mer

Advokat som har kontaktat Överförmyndarnämnden har agerat i syfte att tillvarata sin klients intresse. Ingen åtgärd.

Advokat som har kontaktat Överförmyndarnämnden har agerat i syfte att tillvarata sin klients intresse. Ingen åtgärd. Advokat som har kontaktat Överförmyndarnämnden har agerat i syfte att tillvarata sin klients intresse. Ingen åtgärd. Bakgrund X har varit förordnad som god man enligt 2 lagen om god man för ensamkommande

Läs mer

Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt

Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt Tillsynsrapport 2013:3 Utvecklingscentrum Göteborg April 2013 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 3 2. METOD... 3 3. GRANSKADE ÄRENDEN...

Läs mer

Angående Migrationsverkets nya arbetssätt som påverkar offentliga biträdens arbetsuppgifter

Angående Migrationsverkets nya arbetssätt som påverkar offentliga biträdens arbetsuppgifter Generaldirektör Anders Danielsson Migrationsverket 601 70 Norrköping Stockholm den 7 juli 2016 Via brev och e-post Bäste Anders, Angående Migrationsverkets nya arbetssätt som påverkar offentliga biträdens

Läs mer

Enkät om kränkningar och hot mot journalister

Enkät om kränkningar och hot mot journalister Enkät om kränkningar och hot mot journalister Enkät om kränkningar och hot mot journalister 2013 Journalistförbundet genomför regelbundna enkätundersökningar bland sina medlemmar för att kartlägga förekomsten

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-03-28 Dnr 114-2011 Försvararsamtal BAKGRUND Enligt lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet (tillsynslagen) har Säkerhets-

Läs mer

Delgivningsförordning (2011:154)

Delgivningsförordning (2011:154) Delgivningsförordning (2011:154) Inledande bestämmelser 1 [7061] Denna förordning innehåller bestämmelser som kompletterar delgivningslagen (2010:1932) ([7001] o.f.). Begrepp och uttryck i förordningen

Läs mer

Datum. Inspektion den 16 17 oktober 2013 av Socialnämnden i Vadstena kommun. Under eftermiddagen granskades akter i ärenden beträffande personer

Datum. Inspektion den 16 17 oktober 2013 av Socialnämnden i Vadstena kommun. Under eftermiddagen granskades akter i ärenden beträffande personer PROTOKOLL Datum 2013-12-18 Dnr 5602-2013 Aktbil Sid 1 (6) Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Inspektion den 16 17 oktober 2013 av Socialnämnden i Vadstena kommun Närvarande från Riksdagens ombudsmannaexpedition:

Läs mer

Intern kontroll avseende de anställdas bisysslor

Intern kontroll avseende de anställdas bisysslor Intern kontroll avseende de anställdas bisysslor Vänersborgs kommun Revisionsrapport Datum 2011-03-07 Henrik Bergh Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattande

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Beslut Diarienr 1 (7) 2016-05-10 120-2016 Er referens JR 21/2016 TeliaSonera Sverige AB 123 86 Farsta Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) inspelning av telefonsamtal i kundtjänst Datainspektionens

Läs mer

1(6) Riktlinjer för kontakter med massmedia. Styrdokument

1(6) Riktlinjer för kontakter med massmedia. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-11-30 133 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Nämnden är starkt kritisk till hur ärendet har hanterats.

Nämnden är starkt kritisk till hur ärendet har hanterats. Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2019-03-28 Dnr 128-2018 Granskning av förhållandena kring ansökningar om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation 1. SAMMANFATTNING En

Läs mer

Stockholm den 16 april 2013. Justitieombudsmannen Box 16327 103 26 Stockholm

Stockholm den 16 april 2013. Justitieombudsmannen Box 16327 103 26 Stockholm Stockholm den 16 april 2013 Justitieombudsmannen Box 16327 103 26 Stockholm Komplettering av anmälan med Dnr. 510-2013. Nu fråga om komplettering beträffande samtycken till att delta i TV-inspelningar

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Punkt 11: Riktlinje för hantering och rapportering av händelse av väsentlig betydelse

Punkt 11: Riktlinje för hantering och rapportering av händelse av väsentlig betydelse 2016-06-09 Punkt 11: Riktlinje för hantering och rapportering av händelse av väsentlig betydelse Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för hantering och rapportering av händelse av väsentlig

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datum Diarienr 2011-12-12 756-2011 Socialnämnden Sundsvalls kommun 851 85 Sundsvall Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas.

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas. SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DOM meddelad i Huddinge Mål nr B 12756-12 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Mikael Ström Åklagarmyndigheten Söderorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Radjabali

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Som ombud för svaranden får jag med anledning av stämningsansökan ingiven av den s.k. näthatsgranskaren Tomas Åberg inkomma med svaromål.

Som ombud för svaranden får jag med anledning av stämningsansökan ingiven av den s.k. näthatsgranskaren Tomas Åberg inkomma med svaromål. Svaromål Mål nr. FT 1888-19 Insänds till: t2.lunds.tingsratt@dom.se Parter: Tomas Åberg/Thomaz Wiberg ang. skadestånd Ombud: Ola Bengtsson, jur.kand. Ola Bengtsson Juridik Mörbyleden 20 182 32 Danderyd

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-03-25 Dnr 137-2014 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Åklagarkammaren i Luleå 1. SAMMANFATTNING Nämnden konstaterar att det har funnits allvarliga

Läs mer

Datum. Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning av denna.

Datum. Yttrandet ska innehålla en redogörelse för handläggningen och myndighetens bedömning av denna. illc:.titi~nmhllrlc:m:::t~nnp.n in c:,:. JO WW RIKSDAGENS W OMBUDSMAN REMISS Datum 2012-12-10 D nr 3706-2012 Aktbil19 Sid l (l) Regionstyrelsen, Region Skåne 291 89 Kristianstad R r i::.' :ÅNE 1 Begäran

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om journal, objektsbeskrivning, budgivning, anbudsförteckning och medhjälpare. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Mer tid Mer pengar Mer energi

Mer tid Mer pengar Mer energi Mer tid Mer pengar Mer energi 27 augusti 2014 Feedback kompendium Introduktion Syftet med dina fem sinnen är att ge dig feedback, inget annat. Lukt, smak, syn, hörsel och känsel är de fem sinnen vi är

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om överlåtelsehandlingar, journal och budgivning. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att verka för att

Läs mer

Bilagor: image001.jpg;information om inspektionsrapport.pdf;rapport Södertörn 2017.pdf;

Bilagor: image001.jpg;information om inspektionsrapport.pdf;rapport Södertörn 2017.pdf; onsdag 2017 08 16 15:27 Inkommande mail Till: kommun@tyreso.se; huddinge@huddinge.se; kontaktcenter@botkyrka.se; haningekommun@haninge.se; kontaktcenter@nynashamn.se; Från: Lisa.Wellenius@lansstyrelsen.se

Läs mer

BESLUT. Justitieombudsmannen Kerstin André. Bakgrund M.L. och J.K. har tillsammans en son M., född 1998. J.K. har ensam vårdnaden om M.

BESLUT. Justitieombudsmannen Kerstin André. Bakgrund M.L. och J.K. har tillsammans en son M., född 1998. J.K. har ensam vårdnaden om M. BESLUT Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2006-09-22 Dnr 5006-2005 Sid 1 (5) Fråga om en socialnämnd som svar på en domstols begäran om upplysningar enligt 6 kap. 19 andra stycket föräldrabalken

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 11 APRIL 2019 DNR 131/18 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Ombud: Försäkringsjuristen CH Saken Skadestånd BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDE M.M. NN och YY

Läs mer

Överförmyndarnämnder och överförmyndare

Överförmyndarnämnder och överförmyndare Överförmyndarnämnder och överförmyndare Anmälan mot Överförmyndarnämnden i Gotlands kommun angående handläggningen av ett ärende om förvaltarskap m.m. (Dnr 6301-2010) Anmälan I en anmälan, som kom in till

Läs mer

Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd.

Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd. Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd. Bakgrund Med anledning av att det i media och på sociala medier förekommit

Läs mer

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9

Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 Bilaga 5:7 till kommunstyrelsens protokoll den 5 mars 2003, 9 PM 2003 RI (Dnr 664-2354/2002) Yttrande till Länsrätten i Stockholms län i anledning av ett överklagande av kommunfullmäktiges beslut den 26

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m.

Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Beslut Datum 2015-04-02 Diarienummer 1363-2051/2014 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lag (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag m.m. Slutsatser Boverket riktar kritik mot Eskilstuna

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om budgivning och anbudsförteckning. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att dokumentera anbud och därmed

Läs mer

Examinationen av en magisteruppsats i en distansutbildning Skilda uppfattningar hos handledaren och examinatorn angående en magisteruppsats.

Examinationen av en magisteruppsats i en distansutbildning Skilda uppfattningar hos handledaren och examinatorn angående en magisteruppsats. Högskolan i Borås, rektor 501 90 Borås Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Teresa Edelman 8534 teresa.edelman@hsv.se

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-09-11 Dnr 156-2014 Granskning av tre inhämtningsärenden vid Polismyndigheten Dalarna 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Saken. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (9) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (1995:400), fråga om rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin rådgivning- och upplysningsskyldighet

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Vänsterpartiets medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Vänsterpartiets medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1288-2013 Vänsterpartiet Box 12660 112 93 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Vänsterpartiets medlemsregister Datainspektionens beslut

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om medhjälpare, journal, anbudsförteckning och objektsbeskrivning. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND Beslut fattade vid FRN:s sammanträde den 14 juni 2018 FRN 4/18 En fastighet ägdes av tre personer. Efter en påstådd, muntlig överenskommelse mellan de tre delägarna hade mäklaren betalat ut hela den deponerade

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län. Sammanfattning

Revisionsrapport. Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län. Sammanfattning Revisionsrapport Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 MALMÖ Datum Dnr 2007-06-15 32-2007-0302 Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län Riksrevisionen har som ett

Läs mer

Vid Patrick Ungsäters presentation av regionens organisation och verkställighetsgruppens arbetssätt kom bl.a. följande fram.

Vid Patrick Ungsäters presentation av regionens organisation och verkställighetsgruppens arbetssätt kom bl.a. följande fram. PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 2208-2016 Sid 1 (5) Inspektion av Polismyndigheten, gränspolisenheten i region Stockholm, verkställighetsgrupp 3 i Stockholm den 2 maj 2016 Inledning

Läs mer

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan Rektor Juridiska avdelningen Anna Sandström Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Fråga om ett lärosätes handläggningstid

Läs mer

Datum. Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m.

Datum. Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m. BESLUT Datum Dnr Sid -JO- 2012-03- 685-2012 1(5) Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger Anmälan mot Polismyndigheten i Västra Götaland och chefsjuristen där för domstolstrots m.m. Bakgrund Anmälan I

Läs mer

Granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB

Granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB Granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB AB Karlskrona Moderbolag har 2016-08-23 beslutat genomföra en granskning av verksamheten vid Utveckling i Karlskrona AB under åren 2014, 2015 och

Läs mer

Säkerhetspolisens behandling av känsliga personuppgifter i fristående databaser

Säkerhetspolisens behandling av känsliga personuppgifter i fristående databaser Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2013-09-04 Dnr 150-2012 Säkerhetspolisens behandling av känsliga personuppgifter i fristående databaser 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

SÄKERHETS- OCH. Uttalande med beslut Dnr och

SÄKERHETS- OCH. Uttalande med beslut Dnr och Uttalande med beslut SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2017-05-04 Dnr 145-2016 och 147-2016 Polismyndighetens (region Syd och Väst) verkställighet av beslut om förstöring av material från hemliga

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt och rådgivnings- och upplysningsskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har haft en skyldighet

Läs mer

a/ Frånvarorapportering - Rapportering samt uppföljningsansvar. I dokumentationen ska skälet till frånvaron anges. Mentor och rektor ansvarar.

a/ Frånvarorapportering - Rapportering samt uppföljningsansvar. I dokumentationen ska skälet till frånvaron anges. Mentor och rektor ansvarar. Om en elev inte kommer till skolan har kommunen i sista hand möjlighet att använda sig av vitesföreläggande gentemot vårdnadshavarna, oavsett om utbildningen där eleven fullgör sin skolplikt bedrivs av

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om budgivning och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens hantering av budgivningen och om mäklaren har agerat

Läs mer

DISCIPLINNÄMNDENS AVGÖRANDE

DISCIPLINNÄMNDENS AVGÖRANDE Disciplinnämnden Beslut 2012:1 vid Nordic Growth Market NGM AB 2012-09-10 Styrelsen för Nordic Growth Market NGM AB Fråga om Panaxia AB brutit mot punkt 4.1.1 (generalklausulen) i NGM-börsens Börsregler

Läs mer

Inspektion av Polismyndigheten, gränspolissektionen i region Bergslagen, grupp 3 (Örebro), den 9 och 10 november 2015

Inspektion av Polismyndigheten, gränspolissektionen i region Bergslagen, grupp 3 (Örebro), den 9 och 10 november 2015 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 5380-2015 Sid 1 (5) Inspektion av Polismyndigheten, gränspolissektionen i region Bergslagen, grupp 3 (Örebro), den 9 och 10 november 2015 Inledning På

Läs mer

En kris är en oväntad händelse som riskerar att skada vår verksamhet och vårt varumärke.

En kris är en oväntad händelse som riskerar att skada vår verksamhet och vårt varumärke. En kris är en oväntad händelse som riskerar att skada vår verksamhet och vårt varumärke. En kris och ett problem är inte samma sak. Denna plan är till för kriser. Problem bör självklart alltid hanteras,

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Hovrätten ändrar hyresnämndens beslut endast på så sätt att Ali Mohammed Al Taee ges uppskov med att flytta till den l juni 2013.

Hovrätten ändrar hyresnämndens beslut endast på så sätt att Ali Mohammed Al Taee ges uppskov med att flytta till den l juni 2013. SVEA HOVRÄTT BESLUT Målnr Avdelning 02 2013-03-11 ÖH 10885-12 Rotel 020101 Stockholm Sid l (2) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Stockholm, beslut 2012-11-20 i ärende nr 7661-12, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

En tidslinje över vad som hänt sen den nya gymnasielagen börjat gälla

En tidslinje över vad som hänt sen den nya gymnasielagen börjat gälla 1 (5) En tidslinje över vad som hänt sen den nya gymnasielagen börjat gälla Mycket har hänt sen den nya gymnasielagen trädde i kraft. Migrationsdomstolarna har tillämpat lagen på olika sätt, Migrationsverket

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-11-18 Dnr 84-2015 Användning av kvalificerade skyddsidentiteter vid Säkerhetspolisen 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Beslut efter uppföljning för fritidshem

Beslut efter uppföljning för fritidshem L ir Beslut Ahlafors Fria Skola Ekonomisk förening Org.nr. 769614-2343 info@ahlaforsfriaskola.se Beslut efter uppföljning för fritidshem efter tillsyn av Ahlafors Fria Skola Ekonomisk förening 2 (5) Uppföljning

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut

Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut Justitieutskottets betänkande Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2004/05:115 Lag om erkännande

Läs mer

Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1. Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10

Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1. Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10 Åklagarkammaren i Halmstad Vice Chefsåklagare Margareta Bong BESLUT 2006-02-10 Ärendenummer 405A-4604-05 Sida 1 MISSTÄNKT Kastellet HVB BROTT Vållande till annans död -2005-05-18 Anmälan K33150-05,405A05003712

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut; SFS 2005:500 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens

Läs mer

Fastighetens anskaffningsutgift 416 000 euro. ./. från detta belopp avskiljs tomtens andel jämte överlåtelseskatt 2 p

Fastighetens anskaffningsutgift 416 000 euro. ./. från detta belopp avskiljs tomtens andel jämte överlåtelseskatt 2 p AHM-PROVET 16.11.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (7) Fråga 1 Fastighetens anskaffningsutgift 416 000 euro 2 p./. från detta belopp avskiljs tomtens andel jämte överlåtelseskatt 2 p./. från detta belopp

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef

Riktlinjer Lex Sarah. Riktlinjer. Arbete och socialtjänst Vård och omsorg. Tills vidare. Socialchef Riktlinjer Lex Sarah Skyldigheten att rapportera, utreda, avhjälpa och undanröja missförhållanden och risker för missförhållanden enligt 14 kap 3 SoL och 24 b Lagen om särskilt stöd och service till vissa

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (7) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om omsorgsplikt, anbudsförteckning och journal. Prövning av fastighetsmäklarens skyldighet att tillse att säljaren

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Socialdemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Socialdemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1287-2013 Socialdemokraterna 105 60 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Socialdemokraternas medlemsregister Datainspektionens beslut

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklaren har åsidosatt god fastighetsmäklarsed genom att i objektsbeskrivningen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-06 Närvarande: F.d. justitieråden Ella Nyström och Olle Stenman samt justitierådet Per Classon Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ Enligt en

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Polisorganisationskommitténs betänkande Tillsyn

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÅSTORP 3(13) Sammanträdes protokoll Sammanträdesdatum ÖFN 85. Fastställande av föredragningslista

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÅSTORP 3(13) Sammanträdes protokoll Sammanträdesdatum ÖFN 85. Fastställande av föredragningslista 3(13) Sammanträdes protokoll ÖFN 85 Fastställande av föredragningslista Yrkande Ordförande yrkar på att lägga till en punkt "Flytt av sammanträde" under "Övriga frågor" samt att ärende 8 "Försäljning av

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Förfarande vid handläggning av ett ärende om anställning

Förfarande vid handläggning av ett ärende om anställning Rektor Linköpings universitet Juridiska avdelningen Caroline Cruz 2002-02-21 Förfarande vid handläggning av ett ärende om anställning Anmälan N har i en skrivelse till Högskoleverket ifrågasatt Linköpings

Läs mer

Fördjupad granskning av vissa kontaktförbudsärenden

Fördjupad granskning av vissa kontaktförbudsärenden Fördjupad granskning av vissa kontaktförbudsärenden Uppföljning av kontaktförbudsärenden vid Södra Skånes åklagarkammare där handläggningstiden överskridit tre veckor Tillsynsrapport 2014:1 Utvecklingscentrum

Läs mer

Granskning av tillförlitligheten i genomförande av val

Granskning av tillförlitligheten i genomförande av val Revisionsrapport Granskning av tillförlitligheten i genomförande av val Lunds kommun Adrian Göransson, revisionskonsult, Alf Wahlgren, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Förkortad version av. Fridegårdsgymnasiets plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2019/2020.

Förkortad version av. Fridegårdsgymnasiets plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2019/2020. 2019-08-19 Förkortad version av Fridegårdsgymnasiets plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2019/2020 Sida 1 av 10 Grunduppgifter Den förkortade versionen av Fridegårdsgymnasiets

Läs mer

Kommittédirektiv. Tillämpningen av reglerna om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet. Dir. 2013:14

Kommittédirektiv. Tillämpningen av reglerna om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet. Dir. 2013:14 Kommittédirektiv Tillämpningen av reglerna om förverkande av utbyte av brottslig verksamhet Dir. 2013:14 Beslut vid regeringssammanträde den 7 februari 2013 Sammanfattning Sedan den 1 juli 2008 finns det

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1831-2014 Socialnämnden Luleå kommun Box 212 971 85 Luleå Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer