Uppsalaregionens styrkor och förbättringsområde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppsalaregionens styrkor och förbättringsområde"

Transkript

1 Uppsalaregionens styrkor och förbättringsområde en invärldsanalys Kontigo AB, Kontigo AB Katarinavägen 19 SE Stockholm (0)

2 Innehåll 1. INLEDNING 3 2. UPPSALAREGIONENS STYRKEOMRÅDEN 3 3. VIKTIGA FÖRBÄTTRINGSOMRÅDEN 5 Bostadsbyggande och infrastruktur 5 Balansen mellan försörjda och försörjande 7 Stärka kvaliteten i utbildningsystemet 9 Kort sammanfattande diskussion 10 PM Uppsala Invärldsanalys 2 (11)

3 1. Inledning Kontigo AB har av Regionförbundet i Uppsala i uppdrag att processutvärdera genomförandet av den Regionala utvecklingsstrategin Uppländsk drivkraft 3.0. Inom ramen för detta uppdrag har Kontigo ombetts bistå Regionförbundet med en invärldsanalys med fokus på Uppsalaregionens styrkor och förbättringsområden. Föreliggande promemoria är en redovisning av denna analys. 2. Uppsalaregionens styrkeområden De senaste fem åren kan Uppsalaregionen uppvisa en i jämförelse med andra svenska regioner stark utveckling. Regionen kan uppvisa en stark befolkningsutveckling år 2014 var ett flyttnetto på nära personer, vilket tillsammans med ett positivt födelsetal på 405 personer gör regionen bland man snabbast växande i landet vid sidan av Stockholm. Diagrammet nedan visar befolkningsutvecklingen indexerad, med 2010 som startår. Diagram 1. Befolkningsutveckling (2010= 100), Källa: SCB År 2010 År 2011 År 2012 År 2013 År Stockholms län 03 Uppsala län 12 Skåne län 14 Västra Götalands län Uppsalaregionen har idag landets lägsta arbetslöshet (runt 6 procent). Som framgår av diagram 2 har regionen, trots en stark befolkningsutveckling, haft en lägre arbetslöshet än jämför bara storstadsregionen de senaste tre åren. PM Uppsala Invärldsanalys 3 (11)

4 Diagram 2. Öppen arbetslöshet (%) efter län, , Källa: SCB 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 01 Stockholms län 03 Uppsala län 12 Skåne län 14 Västra Götalands län 0,0 År 2010 År 2011 År 2012 År 2013 År 2014 Regionens pendlingsnetto (differensen mellan in- och utpendling) har under de senaste fem åren minskat med nära individer. Något som, tillsammans med ett positiv flyttnetto kan ses som en indikator på regionens dragningskraft. Den starka arbetsmarknaden i kombination med en växande befolkning har även inneburit att det samlade värdeskapandet ökat i regionen. Sett till BRP/capita har regionen haft en starkt positiv utveckling sedan 2009, där produktiviteten stigit snabbare än för övriga storstadslän sedan Diagram 3. BRP/capita (2009 =100), Källa: SCB/ raps Stockholm Uppsala Skåne Västra Götaland Regionens goda utveckling går att härleda till en rad samverkande, gynnsamma faktorer. Bland de viktigaste bör närheten till Stockholm och Arlanda räknas. Regionens starka utveckling visar också på att Uppsala är etablerad tillväxtnod i norra delen av en växande Mälardalsregion (och inte ska ses som att enbart var en satellit till Stockholm). PM Uppsala Invärldsanalys 4 (11)

5 En rad mätningar pekar på vidare på att regionen har starkt regionalt innovationssystem. Uppsalaregionens samlade förmågor till förnyelse och innovation ligger i en rad mätningar i toppskiktet för riket. 1 Något som i sin tur bidrar till att regionens näringsliv har en god internationell konkurrenskraft (vilket bland annat den stigande BRP/Capita visar). Uppsalaregionen är idag hemvist för en rad globalt ledande företag inom sina respektive branscher. Detta, tillsammans en diversifierad arbetsmarknad med två starka universitet och ett antal statliga myndigheter, har bidragit att regionen stå emot konjunktursvängningar på ett starkare sätt än flera andra svenska regioner Viktiga förbättringsområden Att Uppsalaregionen kan uppvisa en stark historisk utveckling innebär inte att det inte finns områden som behöver utvecklas och stärkas. Det är framförallt inom tre områden som där det finns behov av att förbättra sig, för att bibehålla den starka utvecklingstrenden: Bostadsbyggande och infrastruktur: att möta de behov som en växande befolkning ställer Balansen mellan försörjda och försörjande: att minska andelen som står utanför arbetsmarknaden, hantera balansen mellan försörjande och försörjda och minska utanförskap) Stärka kvaliteten i utbildningsystemet: att minska avhoppen från gymnasiet och jämna ut skillnader mellan pojkar och flickor och regionens kommuner. Bostadsbyggande och infrastruktur Uppsala är en växande region. I de senaste prognoser beräknas länets befolkning växa med nära invånare till år Den starka befolkningsökningar innebär en rad möjligheter men innebär också att regionen ställs inför en rad utmaningar. Det finns ett behov av att öka bostadsbyggandet i regionen som helhet (behovet ser dock olika ut i länets olika kommuner kan tilläggas). För att bibehålla en befolkningsökning, på ett hållbart sätt, krävs att bostadsbyggandet håller en hög takt de kommande åren. Med ett antagande om att det i genomsnitt bor 2 personer per bostad krävs ett långsiktigt bostadsbyggande på bostäder per år, med beredskap för ytterligare 500 bostäder. Sedan millennieskiftet fram till 2014 färdigställdes drygt 1 Se t.ex. Reglabs Innovationsindex för åren Se t.ex. de analyser som Regionförbundet låtit ta fram över starka branscher 2011 och 2013, samt fördjupningsstudie av näringslivets internationalisering. PM Uppsala Invärldsanalys 5 (11)

6 lägenheter i länet. Under samma period ökade befolkningen med nära personer. Diagram 3. Färdigställda lägenheter och Befolkningsökning i Uppsala län, år Källa: SCB Färdigställda lägenheter Befolkningsförändring Att arbeta för ett ökat bostadsbyggande och stimulera byggande av framförallt billiga bostäder är ett viktigt förbättringsområde de kommande åren. En bostadsbrist slår både mot näringslivets kompetensförsörjning och försvårar för individers möjligheter till arbete, studier och familjebildning. Det riskerar således både att hämma tillväxten och minska möjligheterna till en god livskvalitet. Intimt förknippat med behovet av bostäder är möjligheten för individer att kunna bo och arbeta i hela regionen. En ökad rörlighet (genom t.ex. pendling) bidrar till att sprida efterfrågan på bostäder utanför centralorterna. Mycket pekar mot att Mälardalsregionen kommer fortsätta att utvecklas mot en storstadsregion med kanske så mycket som 4-5 miljoner invånare. Uppsalaregionen har av allt att döma så här långt gynnats av en ökade storregionala integrering. En utbyggd infrastruktur (bland annat genom pendeltågsförbindelser genom samarbete mellan UL och SL; mot Gävleborg dels genom upptåget och genom utbyggnaden av E4:an norrut) har bidragit till att öka regionens attraktivitet såväl för val av bostad som för företag att förlägga sin verksamhet positivt. Detta tar sig t.ex. uttryck i, som vi såg ovan, en ökad inpendling och inflyttning till regionen. En växande befolkning och en rörelse mot en storregional arbetsmarknad ställer krav på infrastrukturens kapacitet. Det handlar om rörligheten såväl mellan länen i Mälardalen som inom Uppsalaregionen. En fortsatt utbyggnad av infrastruktur, både hård (t.ex. ökat väg- och spårkapacitet och utbyggd kollektivtrafik, men även mjuk (ökad digitalisering och bredbandsutbyggnad) är ett viktigt utvecklingsområde för att regionen ska bibehålla sin goda utveckling. PM Uppsala Invärldsanalys 6 (11)

7 Balansen mellan försörjda och försörjande En växande befolkning utgör grunden för en långsiktig tillväxt. Den demografiska utvecklingen ställer samtidigt en rad krav på regionen. Vi berörde ovan ett ökat bostadsbyggande och en utbyggd infrastruktur, till detta kan föras att Uppsalaregionen, trots sin generellt starka utveckling, uppvisar en ökad obalans mellan andelen försörjande och andelen försörjda. Att hantera denna obalans utgör sannolikt en av de viktigaste utmaningarna de kommande åren. Sett till försörjningskvot har regionen haft en något svagare utveckling än riket (dvs. snabbare stigande försörjningskvot). 3. Som framgår av tabell 1 återfinns det även stora skillnader mellan regionens kommuner. Tabell 1. Demografisk försörjningskvot 2014, Källa: Regionfakta Kommun/Region Försörjningskvot Försörjningskvot Försörjningskvot Enköping 79,2 76,5 75,9 Heby 83,9 81,6 82,6 Håbo 78,1 75,7 71,4 Knivsta 78,3 75,1 72,8 Tierp 83,0 82,2 81,2 Uppsala 62 60,3 59,2 Älvkarleby 82,5 79,6 77,5 Östhammar 85,4 81,7 80,5 Uppsala län 69,2 67,3 66,2 Riket 73,0 71,7 70,5 Med en generell utveckling mot en allt äldre befolkning pekar mycket mot att denna obalans kommer öka. En ökad invandring kan här, under förutsättning att integrationen på arbetsmarknaden snabbas upp, bidra till att motverka detta. I detta sammanhang är insatser för en bättre fungerande arbetsmarknad, en förkortad asylprocess och en effektivare integration är av stor vikt. I Uppsalaregionen står, trots landets lägsta arbetslöshet, många idag utanför arbetsmarknaden. Sysselsättningsgraden i hela regionen (dvs. den andel av den arbetsföra befolkningen som är sysselsatta) ligger i visserligen i nivå med riket, men det återfinns stora skillnader mellan kommunerna och mellan kvinnor och män. Tabell 2. Sysselsättningsgrad för kvinnor och män, 2013, Källa: SCB År Kvinnor År Män Differens män - kvinnor (%-enheter) Enköping 79,8 83,8 4,0 Heby 76,1 82,4 6,3 Håbo 81,5 85,6 4,1 Knivsta 84,5 88,2 3,7 3 Den demografiska försörjningskvoten beräknas som summan av antal personer 0-19 år och antal personer 65 år och äldre dividerat med antal personer år och därefter multiplicerat med 100. Ju högre tal detta mått visar (kvot) desto tyngre är försörjningsbördan för de som befinner sig i åldersgruppen år. PM Uppsala Invärldsanalys 7 (11)

8 Tierp 73,7 80,8 7,1 Uppsala 72,9 75,2 2,3 Älvkarleby 73,8 78,0 4,2 Östhammar 80,9 86,5 5,6 Uppsala län 75,3 78,6 3,3 Riket 75,7 78,5 2,8 Som framgår av tabellen ovan utmärker sig ett par kommuner (Tierp, Älvkarleby och Uppsala) med en lägre sysselsättningsgrad, framförallt för gruppen kvinnor, än vad som är fallet i riket. Uppsalaregionen har visserligen en lägre ungdomsarbetslöshet (gruppen år) än riket som helhet, men som framgår av tabell 3 råder det även här stora skillnader mellan regionens kommuner och mellan kvinnor och män. Tabell 3 Ungdomsarbetslöshet 2014 (åldrarna år), Källa: Arbetsförmedlingen Män Kvinna Totalt Enköping 12 9,6 10,8 Heby 16,9 12,1 14,9 Håbo 12,6 8 10,5 Knivsta 8,1 5,3 6,8 Tierp 25,7 18,9 22,6 Uppsala 11,1 5,8 8,4 Älvkarleby 29,7 27,3 28,7 Östhammar 11,8 8,8 10,4 Länet 12,9 7,9 10,5 Riket 17,3 12,6 15,0 Att stå utanför arbetsmarknaden påverkar individen negativt på flera sätt. Utöver en ekonomisk påfrestning drabbas i många fall även den psykiska- och/eller fysiska hälsan negativt. De skillnader som återfinns mellan kommuner avseende i sysselsättningsgrad går igen när man betraktar olika indikatorer för hälsa och livskvalitet. En indikator på nivån av utanförskap är exempelvis det försörjningsmått som Regionförbundet använt sig av. Detta är ett samlat mått på omfattningen av ersättningar som utbetalas vid ohälsa, arbetslöshet samt ekonomiskt bistånd från socialtjänsten för individer i åldern år. Utvecklingstrenden för regionen som helhet har de senaste fem åren varit positiv, men samtidigt återfinns skillnader mellan kommunerna. Heby, Älvkarleby och Tierp uppvisar nära dubbel så höga kostnader som Knivsta och betydligt högre än Uppsala och Håbo. Skillnaderna mellan kommunerna återfinns också när vi ser till det hälsoläget. Exempelvis det som benämns självskattad hälsa varierar andelen som uppger att de mår bra eller mycket bra mellan 64 till 75 procent i regionen. De som till störst andel skattar sitt hälsotillstånd som bra finns i Uppsala kommun och den lägsta andelen i Tierp. Ett liknande mönster går igen även när det gäller hälsorisker, där Älvkarleby och Tierp uppvisar högre andel rökare och överviktiga såväl inom gruppen unga som i hela befolkningen än övriga regionen. PM Uppsala Invärldsanalys 8 (11)

9 En nyckel till att förbättra balansen mellan försörjda och försörjande ligger i att höja sysselsättningsgraden, framförallt hos de grupper som idag står långt bort från arbetsmarknaden. Detta är av stor vikt både för tillväxten i regionen, möjligheten att bibehålla en god nivå av offentlig service och för att öka livskvalitet och hälsa hos regionens invånare. Stärka kvaliteten i utbildningsystemet En avgörande faktor för möjligheten att delta på arbetsmarknaden är utbildning. Att fullgjort en gymnasieutbildning är idag en förutsättning för att kunna få ett arbete. Sett som en helhet uppvisar Uppsalaregionen en hög utbildningsnivå inom dagbefolkningen (i diagram 3 uttryckt som utbildningsnivån inom gruppen år). Regionen placerar sig här i topp i riket och står sig även starkt som en kunskapsregion i ett europeiskt perspektiv. Diagram 3. Andel med eftergymnasial utbildning år Källa: SCB 63,0 58,0 53,0 48,0 43, Kvinnor Uppsala län Män Uppsala län Totalt Uppsala län Riket totalt Som framgår av diagram 3 är det framförallt kvinnorna som höjer regionens utbildningsnivå. Ser man till hela dagbefolkningen skiljer det nära 10 procentenheter mellan andelen kvinnor och män med postgymnasialutbildning (43% respektive 34%); differensen mellan dessa har ökat i regionen sedan Resultaten i grundskola och på gymnasienivå är av stor betydelse för de kommande årens utveckling en god genomströmning på gymnasiet är på långsikt avgörande för regionens kompetensförsörjning. Andelen gymnasieelever som inom fyra år fullföljt sin gymnasieutbildning har stigit något sedan år 2011 i regionen som helhet (från 72,6 till 73,8). Men det återfinns även här stora skillnader mellan kommunerna i regionen och mellan pojkar och flickor. Uppsala, Knivsta och Enköping uppvisar lägst andel avhopp (där 77 respektive 76 procent fullföljer gymnasiet) medan Älvkarleby högst andelen avhopp (69 procent fullföljer), följt av Håbo, Tierp och Östhammar (73 procent fullföljer). Det är framförallt är svaga resultat hos gruppen pojkar som sänker genomsnittet. I diagram 4, där differensen i andel som fullföljer gymnasieutbild- PM Uppsala Invärldsanalys 9 (11)

10 ning mellan kvinnor och män 2014 (i procentenheter) sammanställts, framgår detta tydligt. Diagram 4. Skillnad i andel (%-enheter) som fullföljt gymnasieutbildning 4 år efter start (2014), Källa: SKL Tierp Håbo Heby Älvkarleby Knivsta Östhammar Uppsala Enköping Ställs dessa siffror i relation mot ungdomsarbetslöshet och den demografiska försörjningskvoten återfinns ett mönster där samma kommuner faller ut svagare. Att minska avhoppen från gymnasiet framförallt i denna grupp av kommuner kan därmed är en nyckelfaktor för att bromsa denna utveckling och bibehålla en god livskvalitet och tillväxt i hela regionen. Kort sammanfattande diskussion En genomgång och sammanställning av en underlags- och analysmaterial visar på att Uppsalaregionen har haft starkt utveckling de senaste åren. Flera indikatorer pekar på att regionen är attraktiv för både företag som individer att bo och verka i: befolkningen har vuxit, såväl genom ökat födelsetal som ökad inflyttning. Inpendlingen till regionen har ökat. Detta samtidigt som länet kan uppvisa rikets lägsta arbetslöshet och en ökad produktivitet. Flera analyser och mätningar visar på att regionen har resursstarkt innovationssystem och är hemvist åt såväl globalt ledande forskning som företag. Med detta sagt så återfinns det ett antal förbättringsområden och utmaningar för regionen att hantera. Vi har här lyft fram utmaningar inom följande områden: - Att möta den efterfrågan på bostäder som en växande befolkning ställer, framförallt billiga bostäder. - Ökad kapaciteten på mjuk och hård infrastruktur för att ytterligare integrera regionen i en större växande mälardalsregion. - Att verka för en jämnare balans mellan försörjda och försörjande. PM Uppsala Invärldsanalys 10 (11)

11 - Att förbättra kvaliteten i utbildningsystemet, framförallt minska avhoppen på grundskole- och gymnasienivå. En viktig utmaning här i att minska gapet mellan kvinnor och män och mellan regionens kommuner. För att bibehålla regionens starka utvecklingstrend och ta tillvara de goda förutsättningar som idag finns är det av stor vikt att på arbeta långsiktigt strategiskt för att möta dessa utmaningar. PM Uppsala Invärldsanalys 11 (11)

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI FÖR UPPSALA LÄN

REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI FÖR UPPSALA LÄN FS Bilaga 5.4 REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI FÖR UPPSALA LÄN MÅLBILAGA 2016-05-12 Bakgrund FS Bilaga 5.4 Under 2015-2016 har ett nytt förslag till Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län förberetts.

Läs mer

TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN

TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN En analys av regionala samband för befolkningsutvecklingen GÖRAN HALLIN OCH ANDERS WIGREN JUNI 2015 Kontigo AB - Stockholm Östersund Umeå - Malmö - www.kontigo.se

Läs mer

Sysselsättning och utanförskap i Skåne

Sysselsättning och utanförskap i Skåne EN KORT ANALYS OM SKÅNES TILLVÄXT OCH UTVECKLING JANUARI 212 Sysselsättning och utanförskap i Skåne Åldersfördelningen bland Skånes befolkning ger regionen en betydande fördel, då en stor andel av invånarna

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Företagsamheten 2018 Uppsala län

Företagsamheten 2018 Uppsala län Företagsamheten 2018 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA

Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA Foto: Karl Gabor UPPSALA HANDELSKAMMARES ANALYS: 2016-05 BEFOLKNINGSÖKNINGEN UTMANAR UPPSALA 400 000 invånare i Uppsala län inom tio år Sveriges befolkning ökar rekordartat. Nästa år kommer Sverige med

Läs mer

Befolkning i Halland. Källa: SCB

Befolkning i Halland. Källa: SCB Befolkning i Halland Källa: SCB Interaktiv statistik Innehållsförteckning Flera diagram i rapporten kan filtreras efter kommun, Halland och Sverige. Uppe i vänstra hörnet på sidan visas i så fall vilket

Läs mer

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030 Översyn år 2014 Kommunledningskontoret 2014-05-12 - Planeringsfolkmängd i Gävle kommun för år 2030 - Översyn år 2014 Per-Erik Mårtensson,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012 14 mars 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av februari 2012 Dämpad men stabil arbetsmarknad Under februari var det färre inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Uppsala län som

Läs mer

Befolkningsutveckling 2016

Befolkningsutveckling 2016 170221 Befolkningsutveckling 2016 Innehållsförteckning Sammanfattande beskrivning... 2 Befolkningsutveckling 2016... 3 Befolkningen i Kronobergs län ökade med 3 259 personer under 2016... 3 Befolkningen

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Målbilaga

Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Målbilaga Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Målbilaga Bakgrund Under 2015-2016 har ett nytt förslag till Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län förberetts. Förslaget skickades ut på remiss från

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av maj 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av maj 2012 15 juni 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av maj 2012 Fortsatt stabil arbetsmarknad i länet Arbetsmarknaden i Uppsala län har under vintern och våren varit relativt stabil

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012 oktober 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 202 Arbetsmarknaden i Uppsala län stabil trots tecken på försvagning Uppsala län fortsätter att ha landets lägsta

Läs mer

Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten

Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten Analys baserat på Reglabs Innovationsindex November 2011 Kontigo AB Analysen av Norrbottens län Visa resultatet från Reglabs Innovationsindex för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012 17 april 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av mars 2012 Arbetslösheten i länet fortfarande lägst i landet Uppsala läns arbetsmarknad är fortsatt stabil. I mars nyanmäldes

Läs mer

Företagsamheten 2014 Uppsala län

Företagsamheten 2014 Uppsala län Företagsamheten 2014 län Medlemsföretaget Carolines kök, Nacka län 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning län... 4 3. Företagsamheten... 5 Företagsamma unga... 5 Kvinnors företagsamhet... 5 Historisk

Läs mer

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015.

Samhällsmedicin, Region Gävleborg: Rapport 2015:4, Befolkningsprognos 2015. 1 Inledning Befolkningsprognosen är framtagen av Statistiska Centralbyrån (SCB) och sträcker sig från år 2015 till år 2050. Prognosen är framtagen för Gävleborgs län som helhet, samt för länets samtliga

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland 2016

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland 2016 Uppföljning Tillväxtstrategi 2016 Del 1: Grundfakta En rapport från Regionkontoret 2016 1 Grundfakta Inledning Region har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att har

Läs mer

SCB: Sveriges framtida befolkning 2014-2016

SCB: Sveriges framtida befolkning 2014-2016 SCB: Sveriges framtida befolkning 2014-2016 10 miljoner invånare år 2017 Det är i de äldre åldrarna som den största ökningen är att vänta. År 2060 beräknas 18 procent eller drygt två miljoner vara födda

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Uppsala

Läs mer

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012 Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling Introduktion och slutsatser Bakgrund Detta är en kartläggning av hur aktiebolagen i Uppsala län har utvecklats mellan

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012 4 november 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 202 Tecken på försvagning men stark motståndskraft Under oktober kom flera tecken på att arbetsmarknaden i Uppsala

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av april 2012 11 maj 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av april 2012 Stabil arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Uppsala län fortsätter att ha en stabil utveckling. Antalet nya jobb är relativt

Läs mer

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 13 december 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 Fler arbetslösa och färre lediga jobb Under november fortsatte arbetsmarknaden i Uppsala län att försvagas.

Läs mer

I länet uppger 72 procent av kvinnorna och 76 procent av männen i åldern 16-84 år att de mår bra vilket är något högre än i riket.

I länet uppger 72 procent av kvinnorna och 76 procent av männen i åldern 16-84 år att de mår bra vilket är något högre än i riket. Hälsa Hur en person upplever sitt allmänna hälsotillstånd har visat sig vara ett bra mått på hälsan. Självskattad hälsa har ett starkt samband med dödlighet. Frågan är mycket värdefull för att följa befolkningens

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av juli 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av juli 2012 17 augusti 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av juli 2012 Oförändrat arbetsmarknadsläge Arbetsmarknaden i Uppsala län fortsätter att vara stabil. Arbetslösheten har legat

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012

Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011. MalmöLundregionen. Augusti 2012 Befolkning, arbetsmarknad och bostadsbyggande i MalmöLundregionen 2000-2011 MalmöLundregionen Augusti 2012 Rapporten är framtagen av Avdelningen för samhällsplanering, stadskontoret, Malmö stad Innehållsförteckning

Läs mer

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030

Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030 Översyn 2015 Kommunledningskontoret 2015-05-07 - 1 Planeringsfolkmängd i Gävle kommun år 2030 - Översyn 2015 Per-Erik Mårtensson, Kommunledningskontoret

Läs mer

Blekinges befolkningsutveckling 2017

Blekinges befolkningsutveckling 2017 Blekinges befolkningsutveckling 2017 Befolkningsrapporten har för avsikt att ge en bild av hur Blekinge ser ut där centrala aspekter lyfts fram för att belysa skillnader och trender i Blekinges befolkningsutveckling.

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015

Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 Sysselsättningen i Kronobergs län 2015 201 6-12-16 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 2 Sysselsättning 2015... 2 Antalet sysselsatta ökade... 2 Tillväxt i sex av åtta kommuner... 3 Stark tillväxt

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Rapport 2014:8 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Tillväxt och utveckling i Sjuhärad ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Primär målgrupp: lokala och regionala beslutsfattare inom privat och offentlig sektor Vad gör vi? Omvärldsbevakning

Läs mer

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2017 och befolkningsprognos för

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2017 och befolkningsprognos för Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2017 och befolkningsprognos för 2018-2032 2018-05-22 UNDERTITEL 2018-05-22 1 Innehåll Sammanfattande analys... 2 Befolkningsutveckling och prognos för Kronobergs

Läs mer

Uppländsk drivkraft 3.0 Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län

Uppländsk drivkraft 3.0 Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Uppländsk drivkraft 3.0 Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Det här är en förkortad version av Uppländsk Drivkraft 3.0. Du hittar den kompletta utvecklingsstrategin på Regionförbundet Uppsala

Läs mer

Sörmland och EU:s Lissabonstrategi

Sörmland och EU:s Lissabonstrategi Sörmland och EU:s Lissabonstrategi en jämförelse av Sörmland, Sverige och EU inom tillväxt, ekonomi, sysselsättning, arbetslöshet, miljö och utbildning - Enheten för Näringslivsutveckling - Sörmland och

Läs mer

Demografins regionala utmaningar SOU 2015:101

Demografins regionala utmaningar SOU 2015:101 Ulf Tynelius Demografins regionala utmaningar SOU 2015:101 Sverker Lindblad, Näringsdepartementet - projektledning Wolfgang Pichler, Tillväxtanalys regional utveckling till 2040 Ulf Tynelius, Tillväxtanalys

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Blekinges befolkningsutveckling 2017

Blekinges befolkningsutveckling 2017 Blekinges befolkningsutveckling 2017 Befolkningsrapporten har för avsikt att ge en bild av hur Blekinge ser ut där centrala aspekter lyfts fram för att belysa skillnader och trender i Blekinges befolkningsutveckling.

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 BEFOLKNINGSPROGNOS 2016-2025 NYNÄSHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning 2 Inledning Nynäshamns kommuns befolkningsförändring under 2015 i siffror Nynäshamns kommuns befolkningsstruktur Antaganden om födda

Läs mer

Pendlingsmönster in, ut och inom länet

Pendlingsmönster in, ut och inom länet 2013:2 Pendlingsmönster in, ut och inom länet Det har sedan länge varit känt att regionens arbetsmarknadsområde är betydligt större än själva länet. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Befolkningsprognos för Uppsala län år

Befolkningsprognos för Uppsala län år 1 (8) Rapport Handläggare Datum Sekretessklass Anders Bergquist 2017-10-24 Öppen Ansvarig/godkänd Dokumentnummer Revision Regiondirektör 1.0 Befolkningsprognos för Uppsala län år 2017-2040 Innehåll Inledning...

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för hållbar framtid i Norrbotten 2020 (RUS)

Regional utvecklingsstrategi för hållbar framtid i Norrbotten 2020 (RUS) Regional utvecklingsstrategi för hållbar framtid i Norrbotten 2020 (RUS) Övergripande mätbara mål Regionala partnerskapet 12-01-18 Övergripande mätbara mål Negativ trend Positiv trend Målet är inte uppnått

Läs mer

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats?

2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till andra kommuner i landet och hur har den utvecklats? 2011-01-29 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:1 Hur förhåller sig lönenivån i Eskilstuna till

Läs mer

Läget i Kalmar län 2016

Läget i Kalmar län 2016 Läget i Kalmar län 2016 Befolkningen i Kalmar län 2015 237 200 invånare 1 nov. 2015 2,4 % av Sveriges befolkning Fler äldre, färre yngre än rikssnittet Ökande försörjningskvot: färre i arbete ska försörja

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade 700

Läs mer

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6.

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6 Arbetspendling till och från Västerås år 2013 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland

Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland 2015-09-04 Resan mot bästa livsplatsen - en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region år 2020 än 2014 ATTRAKTIVITET Befolkning Boende

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0. Uppföljning av mål 2013

Uppländsk Drivkraft 3.0. Uppföljning av mål 2013 Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppföljning av mål 2013 Hur går det för Uppsala län? En innovativ region: Uppsalaregionan ska bidra till värdeskapande kunskap och näringsliv med bredd och spets i global konkurrens.

Läs mer

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

RUS i korthet. Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft RUS i korthet Regional utvecklingsstrategi för Uppsala län Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Tre utmaningar för Uppsala län Att fortsätta växa och vara en tillgänglig

Läs mer

Företagsamheten 2017 Uppsala län

Företagsamheten 2017 Uppsala län Företagsamheten 2017 Uppsala län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Uppföljning av målen i Europa 2020

Uppföljning av målen i Europa 2020 Rapport 216:2 Uppföljning av målen i Europa 22 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa 22, under parollen "smart och hållbar tillväxt för alla". Europa

Läs mer

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2018 och befolkningsprognos för perioden

Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2018 och befolkningsprognos för perioden Befolkningsutvecklingen i Kronobergs län 2018 och befolkningsprognos för perioden 2019-2033 Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 190517 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Befolkningsprognos 2019-2029 Innehåll: Bild 3-6 utveckling fram till 2018-12-31 Bild 7: Årets prognos jämfört med prognosen från 2018 Bild 8-12: Prognosförutsättningar och antaganden Bild 13: Prognos antal

Läs mer

Företagsamheten Uppsala län

Företagsamheten Uppsala län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Vad kostar det låga bostadsbyggandet?

Vad kostar det låga bostadsbyggandet? Vad kostar det låga bostadsbyggandet? En konsekvensanalys för Stor-Göteborg WSP Analys & Strategi på uppdrag av HSB och Västsvenska Handelskammaren Sandra Zätterström 031-83 59 92 sandra.zatterstrom@handelskammaren.net

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Lund i siffror 2009:03 1 (9) pendlingen har utvecklats det senaste året. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund.

Lund i siffror 2009:03 1 (9) pendlingen har utvecklats det senaste året. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 046-355046 Jens.nilson@lund. Kontakt: Daniel.svard@lund.se, 46-5546 Jens.nilson@lund.se, 46-5869 (9) Inledning Lund står sig relativt väl i den lågkonjunktur som drabbat Sverige. Lunds attraktivitet som studie-, boende- och arbetsort

Läs mer

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp Erik Rosenqvist 1 (22) 2012-04-23 PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad 2010-2020, tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp I denna PM redovisas

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 8 februari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 Avmattning men länet har fortfarande lägst arbetslöshet i landet Arbetsmarknaden fortsätter att avmattas. Trots

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, mars 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings län

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun.

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun. Nyhetsbrev 2-216 Tema Arbetspendling över kommungränsen Ur ett kommunekonomiskt perspektiv är pendling något positivt. Tillgängligheten till fler arbetsmarknader leder till att fler kan få ett jobb. Att

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Uppsala län?

Vilka är lokalpolitikerna i Uppsala län? POLITIKER PER LÄN 2012 Vilka är lokalpolitikerna i Uppsala län? Hur nöjda är medborgarna? 1 2 Korta fakta - Uppsala län Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik,

Läs mer

1. Varselvågen i Kalmar län

1. Varselvågen i Kalmar län 1. Varselvågen i Kalmar län -Så drabbade varselvågen Kalmar län Januari 2013 Innehåll Inledning... 2 Varselvågen augusti - december 2012... 3 Varselsituationen i Kalmar län i ett 8-års perspektiv... 4

Läs mer

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar

Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar 2015:4 Inpendlingen bromsar in medan utpendlingen ökar Att arbetsmarknadsregionen är betydligt större än själva länet har länge varit känt. Betydande in- och utpendling sker på såväl dag- som veckobasis

Läs mer

VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN

VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN VÄRMLANDSSTRATEGIN VÄRMLANDSSTRATEGINS TVÅ BEN REMISSVAR OMVÄRLDEN PÅVERKAR INGEN OCH ALLA ÄGER VÄRMLAND EN PARAPLYSTRATEGI FÖR VÄRMLAND 4 8 33 VÄRMLAND ETT SKÖNARE LIV VÄRMLANDS STYRKOR Välkomnande och

Läs mer

Sundsvall och omvärlden

Sundsvall och omvärlden Planeringsförutsättningar för Sundsvalls kommun - ej politiskt antagna Planeringsförutsättningar för Sundsvalls kommun Sundsvall och omvärlden April 2014 1 Planeringsförutsättningarna är sammanställda

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2016 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2016 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2016 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016-2017 Therese Landerholm therese.landerholm@arbetsformedlingen.se 2016-06-08 Arbetsförmedlingens intervjuundersökning

Läs mer

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN

BEFOLKNINGSPROGNOS NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 BEFOLKNINGSPROGNOS 2015-2024 NYNÄSHAMNS KOMMUN Innehållsförteckning 2 Inledning Nynäshamns kommuns befolkningsförändring under 2014 i siffror Nynäshamns kommuns befolkningsstruktur Antaganden om födda

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, hösten Sandra Offesson och Sarah Nilsson,

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, hösten Sandra Offesson och Sarah Nilsson, Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, hösten 2018 Sandra Offesson och Sarah Nilsson, 2018-12-12 Arbetsmarknadsprognoser för 21 län och riket finns på www.arbetsformedlingen.se/prognoser Arbetsmarknadsläget

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Befolkningsprognos Nynäshamns kommun

Befolkningsprognos Nynäshamns kommun Befolkningsprognos 2019-2028 Nynäshamns kommun Innehållsförteckning Inledning Uppföljning av 2018 års befolkningsprognos Prognosantaganden Prognosresultat Att använda ett prognosresultat Inledning Befolkningsprognosen

Läs mer

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning

REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning , REGION DALARNAS Handlingsplan för kompetensförsörjning Handlingsplanen framtagen av: Conny Danielsson Dan Gustafsson Region Dalarna, Tillväxtenheten Avdelningen för kompetensförsörjning Mars 2017 0 Regionala

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (1) 116 Dnr KS/2018:4. Justering av målvärde kommunmål 2019 till KF

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen (1) 116 Dnr KS/2018:4. Justering av målvärde kommunmål 2019 till KF Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-08 1 (1) Sida 116 Dnr KS/2018:4 Justering av målvärde kommunmål 2019 till KF Bakgrund Enligt tidplan för mål- och budgetprocessen

Läs mer

Företagsamheten 2018 Örebro län

Företagsamheten 2018 Örebro län Företagsamheten 2018 Örebro län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Jämtlands län

Företagsamheten 2018 Jämtlands län Företagsamheten 2018 Jämtlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2016 Therese Landerholm therese.landerholm@arbetsformedlingen.se Julia Asplund julia.asplund@arbetsformedlingen.se 2015-12-09

Läs mer

Nätverk Etablering av nyanlända

Nätverk Etablering av nyanlända Nätverk Etablering av nyanlända Högbo torsdag 5 november Johan Tegnhed Biträdande chef Marknadsområde Södra Norrland Dagordning - Arbetsförmedlingens uppdrag nu och återblick - Etableringsuppdragets förutsättningar

Läs mer

Remissyttrande: RUFS Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet

Remissyttrande: RUFS Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet Sida: 1 av 5 V Arbetsförmedlinj Dnr Af-2013-379002 Datum: 2013-11-27 Avsändarens referens: LS 1304-0578 Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Box 22550 10422 Stockholm Remissyttrande:

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN NORRTÄLJE KOMMUN. Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN NORRTÄLJE KOMMUN. Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN FÖR JOBBPLAN JÄRFÄLLA FÖR NORRTÄLJE KOMMUN Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar Krav på individen att anstränga sig ska förenas med ökade möjligheter

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

Befolkningsstatistik och övergripande fakta

Befolkningsstatistik och övergripande fakta Befolkningsstatistik och övergripande fakta Senast uppdaterad: 2019-08-23 Befolkningen i Sundsvalls kommun Befolkningsökningen i Sundsvall har varit stabil över en lång tid. Kommunens befolkning har ökat

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Företagsamheten 2018 Hallands län

Företagsamheten 2018 Hallands län Företagsamheten 2018 Hallands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och

Läs mer