Bilaga 3G BILAGA G RENNÄRING. Allmänt kring renskötsel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 3G BILAGA G RENNÄRING. Allmänt kring renskötsel"

Transkript

1 Bilaga 3G Allmänt kring renskötsel Renskötseln är en arealkrävande och extensiv näring i behov av stora betesarealer. Varje betesområde har egenskaper som gör det värdefullt under olika perioder på året. Eftersom renens egenskaper gör den beroende av speciella beten olika tider på året, vandrar den i ett mer eller mindre bestämt mönster i de olika betesområdena. Renskötseln är känslig för påverkan av naturförhållanden som väderlek, temperatur, vind, snö- och isförhållanden etc. Figur 1. Berörda samebyar. Gran och Svaipa är fjällsamebyar, se Figur 1. Maskaure och Malå är skogssamebyar vilket innebär att renarna är i skogslandet hela året. Året-runt-markerna, där renarna vistas sommartid, ligger i fjälltrakterna för fjällsamebyarna och väster om lappmarksgränsen för 1 (10) Sweco Environment AB

2 skogssamebyarna. Vinterbetesmarkerna ligger närmare kusten för alla samebyarna och får användas 1 oktober till 30 april. Rennäringen lever sida vid sida med andra näringar och former av markutnyttjande. Det är då ofrånkomligt att konkurrens om marken och dess resurser uppstår mellan rennäringen och andra intressen. En sameby utgör både ett bestämt landområde, inom vilket samebyns medlemmar får bedriva rennäring, och en ekonomisk samarbetsform. En samebys geografiska område avgränsas genom myndighetsbeslut. Sedan 2007 är det Sametinget som fattar dessa beslut. Samerna och rennäringens status Samerna i Sverige har ett grundlagsskydd 1 i egenskap av etnisk minoritet som, i sin egenskap av ursprungsbefolkning i sitt land, intar en särskild status. Renskötseln är en samisk näring som i Sverige är förbehållen samerna, enligt Sveriges grundlag. Renskötsel får bedrivas på statlig, kommunal och enskild mark. I rennäringslagen (1971:437) har rättigheterna fått beteckningen renskötselrätt. Renbetesrätt råder på ungefär 50 procent av Sveriges yta. Rennäringslagen har till uppgift att reglera bruksrätten men har inte gett upphov till den. Rätten vilar på en ursprunglig samisk rätt till markerna (urminnes hävd) som på civilrättslig grund är skyddad i grundlagen. Rennäringen som ett allmänt intresse hanteras i hushållningsbestämmelserna 2 där det tydliggörs att områden som har betydelse för rennäringen så långt som möjligt ska skyddas. Områden av riksintresse för rennäringen tas också upp i samma bestämmelse. Verksamheter som påtagligt skadar ett riksintresse ska i normalfallet inte tillåtas och om flera oförenliga riksintressen finns ska företräde ges åt det ändamål som på lämpligaste sätt främjar god hushållning. Samebyarna och renskötselföretagen Maskaure skogssameby har sina året-runt-marker inom Arjeplogs kommun och sina vinterbetesmarker i Skellefteå och Norsjö kommuner. Detta innebär att samebyn bedriver sin näring i Norrbotten och Västerbotten län. I samebyn finns 6 registrerade renskötselföretag 3. Samebyn får ha högst 3000 djur i vinterhjorden. Malå sameby är en skogssameby som har sina året-runt-marker i Malå, Sorsele och Lycksele kommuner och vinterbetesmarker i En sameby är både en ekonomisk, administrativ sammanslutning och ett geografiskt område. En sameby består av en eller flera renskötselföretag som i sin tur består av en eller flera renägare. För att bedriva renskötsel krävs medlemskap i en sameby. Det finns idag 51 samebyar i Sverige. 1 Regeringsformen 1 kap 2 fjärde stycket 2 Miljöbalken 3 kap (10)

3 Skellefteå, Robertsfors och Norsjö kommuner. I samebyn finns 15 registrerade renskötselföretag 4. Samebyn får ha högst 6200 djur i vinterhjorden. Grans sameby är en fjällsameby i Västerbottens län. I samebyn finns 8 registrerade renskötselföretag och 6 heltidsaktiva renskötare. Samebyns året-runt-marker ligger ovan odlingsgränsen inom Sorsele kommun. Vinterbetesmarkerna omfattar delar av Malå, Norsjö, Lycksele, Vindeln, Skellefteå, Umeå och Robertsfors kommuner. Samebyn får ha högst 6000 djur i vinterhjorden. Svaipa sameby är en fjällsameby i Norrbottens län. I samebyn finns 15 registrerade renskötselföretag. Året-runt-markerna ligger i Arjeplogs kommun. Samebyn har två helt skilda vinterbetesområden i kustlandet, dels det södra i Ekträskområdet inom Vindelns kommun och dels det norra vinterbetesområdet norr om Skellefteå. Samebyn får ha högst 5000 djur i vinterhjorden. De administrativa gränserna mellan samebyarna i Sverige är fastställda enligt länsstyrelsens kungörelse om byaordning den 25 maj Nedanför odlingsgränsen är gränserna mellan de aktuella samebyarna nu fastställd genom att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat den 14 september 2015 i mål nr att inte lämna prövningstillstånd. Frågan om gränsdragning är därmed avgjord. Gränserna fastställs av Sametinget. Renskötsel i gränstrakterna mellan Norge och Sverige reglerades och rättigheten tydliggjordes i en konvention Den senaste konventionen från 1972 upphörde Tills en ny överenskommelse görs mellan länderna regleras rätten av den så kallade lappkodicillen från Allmän beskrivning av renskötselårets årstider Rennäringens årscykel delas normalt in i åtta årstider med början på våren då vajorna föder sina kalvar. 5 Vår (april - maj) Under maj månad sker kalvningen, se Figur 2. Vajorna söker sig ofta till samma kalvningsplatser från år till år där terrängen är småkuperad och skyddad från vind. Dessa platser finns oftast på sydsluttningar där barmarksfläckar fort tinar fram och där tillgången på bete är gott. De olika kalvningslanden är vid denna period oerhört känsliga för yttre störningar som t.ex. skoterkörning och hundspann. Bevakning sker för att vajorna skall få den ro som behövs för att kunna ta hand om sin kalv. Renflyttning kan fortfarande pågå i början av denna period. Även bevakning sker så att inte renarna vänder tillbaka ner till skogslandet igen. Betet vid denna period är en blandning av lavar, fjolårets rester av gräs, örter och löv samt tillskott av färsk grönska. Försommar (juni) Rennäringens markanvändningsredovisning. Maj Länsstyrelsen i Västerbottens län. 3 (10)

4 Under försommaren behöver renen beta i lugn och ro fram till den tid då mygg och värme infinner sig, se Figur 2. Renen betar då i björkskog, på myrmarker och vid bäckdrag där grönskan kommer tidigare än på kalfjället. För renskötarna är detta tiden för nybyggnad och reparationer av arbetshagar, byggnader m.m. Figur 2. Vår och försommar. Högsommar (juni - juli) Under högsommaren har renarna nu spritt sig över olika kalfjällsområden för bete och för att komma undan insekter som kommer med värmen, se Figur 3. Under främst juli månad sker kalvmärkningen. Samling av renarna inför kalvmärkningen börjar dels med hjälpmedel som helikopter och motorcyklar och dels till fots. Arbetet med samlingarna kan ta många dagar i anspråk varje gång beroende på väderlek och vindriktning. Samebyarna brukar ha flera kalvmärkningsgärden på olika platser och dessa används vid olika tidpunkter beroende på vart renarna samlats ifrån. Även andra platser som uddar och näs kan användas som naturliga kalvmärkningsplatser. Dessutom kan mobila kalvmärkningshagar sättas upp på snöfläckar dit 4 (10)

5 renarna söker sig för skydd mot värme och insekter. Grannsamebyarnas kalvmärkningar bevakas också eftersom renarna kan ha sammanblandats. Själva samlingsarbetet är en arbetskrävande del och olika störningsmoment som lösspringande hundar och närgångna turister kan spoliera flera dagars arbete genom att skrämma renhjorden så att den skingras. Även indrivningen av renhjorden till kalvmärkningshagen är en känslig del och det är viktigt att området får vara fritt från vandringsleder, rastplatser och övernattningsstugor för turister. Sensommar (augusti) Sensommaren är normalt en lugnare period då kalvmärkningarna har avslutas och renskötarna får tid över för fiske och bärplockning, se Figur 3. Renen drar sig ner till fjällskogs- och myrmarker för att beta gräs, örter och framförallt svamp som hjälper till att bygga upp fettlagren inför vintern. Eftersom renen nu bytt päls och är korthårig är den känslig för kyla och är därför i behov av skog för att finna lä och skydd mot oväder. Figur 3. Högsommar och sensommar. 5 (10)

6 Höst (september - oktober) På hösten sker den traditionella sarvslakten som är koncentrerad till början av september, se Figur 4. Den måste företas innan brunstperioden börjar omkring den 20 september. Eftersom renarna spritt sig efter kalvmärkningen och sarvarna betat för sig själva krävs stora arbetsinsatser både vad gäller tekniska som personella resurser för att hinna samla ihop och driva in renarna i slakthagarna. Dessutom kan älgjakt och småviltjakt, som sammanfaller med sarvslakten, innebära störningar i samlingsarbetet. Under renens brunstperiod får renägarna själva mera tid att jaga älg. Förvinter (november - december) Förvintern kan sägas börja när snön kommit och sjöar och vattendrag frusit, se Figur 4. Grönbetet har försämrats och renen har gradvis övergått till lavbete. Betet på myrarna är ett viktigt tillskott eftersom de innehåller växter som fortfarande är gröna som t.ex. sia (samlande namnet för kruståtel och fårsvingel) och dyfräken. Nu börjar samebyarnas arbete med att samla ihop sina renar för slakt och skiljning till mindre vintergrupper. Anledningen till att renarna skiljs i vintergrupper är för att utnyttja vinterbetet så rationellt som möjligt. Därefter påbörjas flyttningen ner till vinterlandet. Flyttningen sker huvudsakligen efter de på kartan markerade lederna. Biltransporter förekommer också i relativt stor utsträckning eftersom bl a gruvbrytning, skogsavverkningar och vattenregleringar gjort att renarna har svårt att finna bete och framkomlighet under flyttningen. Flyttningen till fots ner till vinterlandet och upp till vår- och kalvningslanden är slitsam både för renar och för renskötare. Den kräver därför att det finns tillgång till rastbeten efter flyttlederna, för att naturligt kunna hålla renarna samlade för både bete och vila. Utfodring kan ibland krävas för att komplettera det naturliga betet. 6 (10)

7 Figur 4. Höst och förvinter. Vinter (januari - mars) På vintern i vinterlandet betar de olika vintergrupperna främst i barrskogsområdet, se Figur 5. Betet består till största delen av olika marklavar. Eftersom vinterlandets betesområden oftast inte är sammanhängande, utan sönderstyckade av diverse ingrepp, måste vintergrupperna röra sig inom ett relativt stort område, ofta över flera kommuner. Vinterbetesperioden betraktas vanligtvis som rennäringens flaskhals och renen betar först och främst för att underhålla sin vikt och ökar sällan i vikt under den här perioden. Därför är rennäringen mycket känslig för ingrepp av olika slag på vinterbetesmarkerna. Även små ingrepp i en samebys vinterbetesområde kan få betydande konsekvenser för samebyns fortsatta 7 (10)

8 verksamhet. Avgörande är att det finns sammanhängande lavmarker att tillgå och att dessa är tillfredsställande vad gäller tillgänglighet, storlek och betesro. Vid isbildning i markvegetationen kan mycket stora områden vara låsta för renbete under lång tid. Vårvinter (april) Under vårvintern, beroende på snöläge, betestillgång etc., påbörjas flyttningen tillbaka till våroch kalvningslandet, se Figur 5. Detta sker i huvudsak efter de på kartan markerade flyttlederna. Också under flyttningen upp spelar de olika rastbetena en betydande roll. Vid denna period är det ofta mycket snö och då är områden mot solsidan - i exempelvis älvdalar och på sydsluttningar - viktiga eftersom det där blir barmark tidigt så att bete blir tillgängligt. Födan består fortfarande till största delen av olika lavar. Hänglavsbetet är nu ett nödvändigt bete beroende på att det ofta är skare och tjockt snötäcke vilket gör att renen får svårt att gräva efter föda. Figur 5. Vinter och vårvinter. 8 (10)

9 Ord- och begreppsförklaring Anläggningar Rennäringens fasta anläggningar till exempel renvaktarstugor, kåtor och hagar. Anläggningarna behövs för att renskötselarbete skall vara praktiskt genomförbart. Deras typ och placering är delvis beroende av vilket årstidsland de är belägna i. Flyttled Leder för flyttningar som sker med hjordarna mellan olika årstidsland. Flyttlederna kan vara röjda eller särskilt iordningställda. I flertalet fall är de dock helt omarkerade och utgörs av naturligt avgränsade stråk i topografin, ex myrstråk, isbelagda sjöar och vattendrag osv. Någon generell minsta bredd på leden anges inte, den är säkrare ju bredare den är. Leden bör vara flera hundra meter bred och skogspartier med begränsad sikt måste avlösas av öppna avsnitt, myrar, isbelagda sjöar osv. Där hjorden återigen kan tryckas in från sidorna. Vissa leder används regelbundet och andra mer sällan. De flyttleder som används ofta är viktigast men även en tillfälligt nyttjad led kan vara viktig och kanske oumbärlig ett år då förhållandena är sådana att alternativa flyttvägar saknas. På en karta får en led en representation av symbolsättningen, det är då viktigt att tänka på att leden har en diffus utbredning och inte är exakt avgränsad. Bredden på leden varierar enligt ovan. Kärnområde av riksintresse Kärnområden är områden som utgör kraftcentrum inom samebyn. Sådana bör skyddas därför att de har en totalkvalitet som har avgörande betydelse för möjligheterna att varaktigt bedriva renskötsel inom samebyn. De tillfredsställer renens behov av betesro och utrymme och de besöks återkommande. Dessa områden - det kan vara ett eller flera inom en sameby - nyttjas för att hålla renen stationär inom såväl åretruntmarkerna som inom vinterbetesmarkerna de tider detta är nödvändigt. Även områden som behövs för renhjordens reproduktion - brunstland och kalvningsland - hör hit. Renbruksplan/nyckelområde Nyckelområde i renbruksplan är mindre avgränsade områden inom ett kärnområde dit renen naturligt drar sig på grund av goda betesförutsättningar. Dessa områden är just nyckeln till ett kärnområde och om ett nyckelområde försvinner upphör också syftet med kärnområdet. Renskötselområde Det område i Sverige där renskötsel får bedrivas. Omfattar närmare 50 procent av Sveriges yta. Renskötselområdet utgörs av tre viktiga huvudområden där renskötseln har olika rättigheter: Åretruntmarkerna (renbetesfjällen), vinterbetesmarkerna och områden för koncessionsrenskötsel. Sameby Såväl ett geografiskt begränsat område där viss sameby har rätt att tillsammans bedriva renskötsel, som en juridisk person som företräder de renskötande medlemmarna. Även andra rättigheter ingår i renskötselrätten (se rennäringslagen). 9 (10)

10 Samebygräns Gränser mellan samebyar bestäms i administrativ ordning genom myndighetsbeslut. Enligt Rennäringslagen ankommer det på Sametinget att fatta dessa beslut. Gränserna för en sameby kan omfatta hela samebyns betesområde, d v s åretruntmarkerna, där renarna får vistas hela året samt samebyns övriga betesområden, vinterbetesmarkerna. Ofta är samebyns betesområde endast till viss del gränsbestämt. För att få en god uppfattning om en samebys hela betesområde måste man också väga in de övriga områden som samebyn begagnar för renskötsel. Dessa områden är kopplade till att marken av ålder använts till renskötsel, det vill säga de finns en sedvanerättslig grund till användandet av marken. Svår passage Vid förflyttningar mellan betesområden, både med samlad hjord, och vid strövbetning, är det ofta svårt att få renarna att passera till exempel vadställen, branta sluttningar, lands- och järnvägar, bebyggelse eller tät vegetation. Då kan små störningar medföra att renarna vägrar att flytta igenom passagen. Ytan har ingen exakt avgränsning utan anger det huvudsakliga området för passagen. Trivselland Områden inom årstidslanden som är viktiga för renen. Dit söker sig renarna naturligt för bete och vila under en längre period. Dessa har betingelser i topografin och betet som gör att renarna trivs där. Trivsellanden är ofta mer vidsträckta än uppsamlingsområdena. Vinterbetesmark Vinterbetesmarken får endast betas under perioden 1 oktober till och med 30 april, medan åretruntmarken kan användas hela året. Dessa markers utbredning definieras genom Rennäringslagens 3. För fjäll- och skogssamebyar innebär vinterbetesmarkerna de delar av renskötselområdet i Sverige som inte utgörs av året-runt-markerna och koncessionsområden. Uppsamlingsområde Områden som motsvarar de krav som ställs för att renskötaren skall kunna samla ihop en renhjord. Dessa områden finns inom alla årstidsland. Sommartid samlas renarna till kalvmärkning eller flyttning till andra betesmarker, under hösten och vintern sker det inför slakt, skiljning och flyttning till vinterlanden och under våren sker samling inför skiljning och flyttning till vår och kalvningslanden. Uppsamlingsområden är marker dit renarna beger sig vid viss vindriktning och väderlek och där de sedan har benägenhet att stanna upp. Ett uppsamlingsområde kan vara både stort och litet. Ytan har ingen exakt avgränsning utan anger det huvudsakliga området under normala förhållanden. Åretruntland Marker där samebyarna har rätt att bedriva renskötsel under hela året. Definieras enligt Rennäringslag (1971:437). 10 (10)

Vilhelmina Södra sameby

Vilhelmina Södra sameby Vilhelmina Södra sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund Samerna har sedan mycket lång tid tillbaka varit bosatta i det som nu kallas

Läs mer

Underlag till föreslagna områden av riksintresse för rennäringen i Jämtlands län

Underlag till föreslagna områden av riksintresse för rennäringen i Jämtlands län REMISSFÖRSLAG 2009-04-03 Underlag till föreslagna områden av riksintresse för rennäringen i Jämtlands län Enligt Förordning (1998:896) om hushållning med mark- och vattenområden m.m. ska Sametinget som

Läs mer

Rennäringen i Sverige

Rennäringen i Sverige Rennäringen i Sverige Rennäringen i Sverige Rennäringen är en näring som är beroende av stora betesarealer. Den bedrivs genom att renarna strövar eller drivs mellan olika betesmarker. Betesmarkerna har

Läs mer

November 2011. Manual för beteslandsindelning

November 2011. Manual för beteslandsindelning November 2011 Manual för beteslandsindelning Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se Skogsstyrelsen Volgsjövägen 27 912 32 Vilhelmina

Läs mer

Vilhelmina södra sameby

Vilhelmina södra sameby Vilhelmina södra sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel Förord Arbetet med denna markanvändningsredovisning har gjorts i gott samarbete mellan samebyn och Länsstyrelsen.

Läs mer

Manual för beteslandsindelning. version mars 2017

Manual för beteslandsindelning. version mars 2017 Manual för beteslandsindelning version mars 2017 Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@gmail.com Sametinget Versionshantering Versionsnr Datum

Läs mer

Tipsa gärna skogsstyrelsen om alternativen i rullgardinsmenyerna bör justeras permanent.

Tipsa gärna skogsstyrelsen om alternativen i rullgardinsmenyerna bör justeras permanent. 2014-05-26 1(2) Anvisningar till blanketten SAMRÅD MELLAN SKOGSBRUK OCH RENNÄRING Till ansökan om tillstånd eller anmälan om avverkning inom renskötselns året-runt-marker skall, där samrådsskyldighet föreligger,

Läs mer

Frågor och svar om rennäringen

Frågor och svar om rennäringen Frågor och svar om rennäringen Renantal Hur många renar finns i Västerbotten idag? År 2000 finns det ca 54 000 renar i Västerbotten. Totalt i Sverige finns det ca 230 000 renar. Har antalet renar varit

Läs mer

Rennäringslag (1971:437)

Rennäringslag (1971:437) Särskilda trafikförfattningar m.m./jakt och fiske 1 Renskötselrätt Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1993:36). 1 [5101] Den som är av samisk härkomst (same) får enligt bestämmelserna

Läs mer

Malå sameby. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel

Malå sameby. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel Malå sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel Förord Arbetet med denna markanvändningsredovisning har gjorts i gott samarbete mellan samebyn och Länsstyrelsen. Det

Läs mer

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept!

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du dela med dig av din kunskap? Bli mentor! Coachning och mentorskapsprogram inom rennäringen en modell för kunskapsöverföring mellan generationer.

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Detta är rennäring Det här kapitlet är en kunskapssammanställning om rennäring och den samiska kulturen. Kapitlet är en bakgrund till riktlinjerna inom projektet VindRen.

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västerbottens län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-27 Ärendenr: NV-02396-14 Malå skogssameby Brunträsk 4 930 70 Malå Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Renskötselrätt som regleras i Rennäringslagen

Renskötselrätt som regleras i Rennäringslagen Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2005 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapport nr. 218 Renskötselrätt som regleras i Rennäringslagen Sammanfattning Syftet med arbetet är att skaffa sig

Läs mer

Rans sameby 1. INLEDNING. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte och målsättning

Rans sameby 1. INLEDNING. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte och målsättning Rans sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund Samerna har sedan mycket lång tid tillbaka varit bosatta i det som nu kallas renskötselområdet,

Läs mer

Riksintressen inom Rans sameby

Riksintressen inom Rans sameby Riksintressen inom Rans sameby Områdesbeskrivningar av varje område av riksintresse inom Rans sameby. Områdena finns utritade i karta i Rennäringens tittskåp Ren2000. Dessa områdesbeskrivningar kan också

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel. Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar!

Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel. Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel Exploateringen av Norrland ökar! Eivind Torp Mittuniversitetet Umeå 2014-02-18 Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar! kolonisationen

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Detta är rennäring Det här kapitlet är en kunskapssammanställning om rennäring och den samiska kulturen. Kapitlet är en bakgrund till riktlinjerna inom projektet VindRen.

Läs mer

FÖRORD. Utvecklingsplaneringen är antagen av samebyn och avser att vara byns egen. Länsstyrelsen i Jämtlands län Rennäringsenheten

FÖRORD. Utvecklingsplaneringen är antagen av samebyn och avser att vara byns egen. Länsstyrelsen i Jämtlands län Rennäringsenheten FÖRORD Utvecklingsplaneringen är upprättad av länsstyrelsens rennäringsenhet i direkt samverkan med Hotagens sameby. Planeringen består av två delar, första delen innehåller redovisning av markanvändningen

Läs mer

Förslag till beslut om gränsdragning

Förslag till beslut om gränsdragning SAMETINGET Förslag till beslut om gränsdragning Gran sameby, Malå sameby, Maskaure sameby, Ran sameby, Svaipa sameby, Dnr 2007-12 2011-02-22 Förslag till beslut om fastställda gränser mellan samebyarna

Läs mer

En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel.

En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. Vapstens sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund Samerna har sedan mycket lång tid tillbaka varit bosatta i det som nu kallas renskötselområdet,

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. fördjupning sápmi

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. fördjupning sápmi LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN fördjupning sápmi LÄRARHANDLEDNING TILL KULTURHISTORIEN Handledningen är ett pedagogiskt material att använda i undervisningen om vår regionala

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Allmänningsskogen s:1 Stor-Mattaure DETALJPLAN. Samrådshandling MBR 2012/512. Arjeplogs kommun

PLANBESKRIVNING. Allmänningsskogen s:1 Stor-Mattaure DETALJPLAN. Samrådshandling MBR 2012/512. Arjeplogs kommun Arjeplogs kommun Samrådshandling 2015-03-09 MBR 2012/512 PLANBESKRIVNING Allmänningsskogen s:1 Stor-Mattaure DETALJPLAN Arjeplogs kommun, Norrbottens län Upprättat av GG-arkitekter Förslag till detaljplan

Läs mer

Grans sameby 1. INLEDNING. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte och målsättning

Grans sameby 1. INLEDNING. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte och målsättning Grans sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund Samerna har sedan mycket lång tid tillbaka varit bosatta i det som nu kallas renskötselområdet,

Läs mer

Vindkraftprojektet Markbygden inom Östra Kikkejaure sameby

Vindkraftprojektet Markbygden inom Östra Kikkejaure sameby Vindkraftprojektet Markbygden inom Östra Kikkejaure sameby Analys av socio-ekonomiska konsekvenser för samebyn Östra Kikkejaure sameby 2008-07-07 Utredningens organisation Utredningen har genomförts under

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning Rennäring

Miljökonsekvensbeskrivning Rennäring Dnr. MBN 2012-300 Version Plannr. 1 D2039 Miljökonsekvensbeskrivning Rennäring Detaljplan för del av fastigheten Pitholm 13:171 Piteå kommun, Norrbottens län Upprättad av: WSP, Samhällsbyggnad, Umeå Postadress

Läs mer

Ubmeje tjeälddie 1. INLEDNING. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte och målsättning

Ubmeje tjeälddie 1. INLEDNING. En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel. 1.1 Bakgrund. 1.2 Syfte och målsättning 1 Ubmeje tjeälddie 1 En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund Samerna har sedan mycket lång tid tillbaka varit bosatta i det som nu kallas renskötselområdet,

Läs mer

Vilhelmina norra sameby

Vilhelmina norra sameby Vilhelmina norra sameby En beskrivning av samebyns förutsättningar, markanvändning och renskötsel 1. INLEDNING 1.1 Bakgrund Samerna har sedan mycket lång tid tillbaka varit bosatta i det som nu kallas

Läs mer

LIS-analys och motstående intressen - Arvidsjaurs kommun

LIS-analys och motstående intressen - Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Lis analys och motstående intressen Árviesjávrien kommuvdna Samrådshandling 2013.05.20 LIS-analys och motstående intressen - Arvidsjaurs kommun LIS-analys och motstående intressen Introduktion

Läs mer

Vindkraft på Luongastunturi - konsekvenser för rennäringen inom Laevas och Gabna samebyar

Vindkraft på Luongastunturi - konsekvenser för rennäringen inom Laevas och Gabna samebyar Vindkraft på Luongastunturi - konsekvenser för rennäringen inom Laevas och Gabna samebyar 2008-06-02 Organisation Samebyarnas deltagare under samrådsmöten Lars-Erik Kuhmunen, Gabna sameby Erik-Anders Niia,

Läs mer

Utvecklingsplaneringen är antagen av samebyn och avser att vara byns egen.

Utvecklingsplaneringen är antagen av samebyn och avser att vara byns egen. FÖRORD Utvecklingsplaneringen är upprättad av länsstyrelsens rennäringsenhet i direkt samverkan med Frostvikens mellersta sameby. Planeringen består av två delar, första delen innehåller redovisning av

Läs mer

Svenska samers rätt till mark

Svenska samers rätt till mark 1 Svenska samers rätt till mark Markens betydelse för ursprungsfolk Marken har en särskild betydelse för ursprungsfolks kultur och andliga värden. Detta slås fast i ILO-konvention nr 169 om skydd för ursprungsfolk

Läs mer

Beslut angående tillfälligt förbud mot terrängkörning inom Gebnafjäll, Storumans och Vilhelmina kommuner

Beslut angående tillfälligt förbud mot terrängkörning inom Gebnafjäll, Storumans och Vilhelmina kommuner 1(5) Vapsten sameby inger-ann@vapstensameby.se angående tillfälligt förbud mot terrängkörning inom Gebnafjäll, Storumans och Vilhelmina kommuner (2 bilagor) Länsstyrelsen beslutar, med stöd av 3 terrängkörningslagen

Läs mer

YTTRANDE AVSEENDE DS 2016:27 OCH FRÅGOR KRING 2009-ÅRS RENSKÖTSELKONVENTION

YTTRANDE AVSEENDE DS 2016:27 OCH FRÅGOR KRING 2009-ÅRS RENSKÖTSELKONVENTION Näringsdepartementet YTTRANDE AVSEENDE DS 2016:27 OCH FRÅGOR KRING 2009-ÅRS RENSKÖTSELKONVENTION Vapstens sameby ( Samebyn ) har beretts möjlighet att yttra sig över den utredning som f.d justitierådet

Läs mer

ä 10 Vuollerim Töre Samebygräns # # # # Råneå Moskosel 13 Boden # # # Piteå

ä 10 Vuollerim Töre Samebygräns # # # # Råneå Moskosel 13 Boden # # # Piteå Udtja sameby 1 5 4 7 Kärnområde av riksintresse Adak ä 10 9 11 15 16 Arealredovisning för kärnområden av riksintresse 8 K Harads Gunnarsbyn Morjärv 14 2 3 Svartlå Arjeplog 12 Töre KalixSangis Samebygräns

Läs mer

Samerna i Sverige ett historiskt perspektiv

Samerna i Sverige ett historiskt perspektiv Inlagd S 2011-04-05 Samerna i Sverige ett historiskt perspektiv Av Sören Ekström Sveriges historia i förhållande till den samiska befolkningen är bedrövande. Dagsläget är både olyckligt för alla inblandade

Läs mer

En svår balansgång Statens fastighetsverk och skogarna

En svår balansgång Statens fastighetsverk och skogarna En svår balansgång Statens fastighetsverk och skogarna 24 Statens fastighetsverk förvaltar cirka en miljon hektar skog i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Skogen ska brukas så att påverkan på rennäringens

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Västerbotten Datum 2012-05-07 Ärendebeteckning 218-3758-2012 Arkivbeteckning 1(8) Mala Sameby Börje Stenlund Släppträsk 11 930 70 MALA Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil

Mottagare. Fastighetsbeteckning Kommun Församling. Eksjö. Höreda Områdets mittpunktskoordinater X/N 6383715 Y/E 490635. Namn Telefon Mobil Anmälan om avverkning m.m. 1(4) Plats för streckkodsetikett Mottagare Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö A 40816-2012 Anmälan ska göras minst 6 veckor innan avverkning som omfattar

Läs mer

A. STATENS GRUNDER FÖR BESTRIDANDET

A. STATENS GRUNDER FÖR BESTRIDANDET A. STATENS GRUNDER FÖR BESTRIDANDET A.1 Statens rätt och samernas rätt 1. Staten är lagfaren ägare till den fastighet Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 på vilken Området befinner sig. I sin egenskap av

Läs mer

En främmande trädart förstör renens betesmarker och samernas renskötsel

En främmande trädart förstör renens betesmarker och samernas renskötsel En främmande trädart förstör renens betesmarker och samernas renskötsel 1 Inledning Samerna har alltid haft ett speciellt förhållande till renen och markerna. Marken som varit hem under många generationer

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 2016-11-09 Stockholm Mål nr P 2273-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål, se bilaga A KLAGANDE JML Ombud: Advokat

Läs mer

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande.

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande. Sametingets författningssamling Sametinget Adolf Hedinsvägen 58 981 33 Kiruna Tfn 0980 780 30 Fax 0980 780 31 ISSN 1654 0549 Föreskrifter om bidrag och ersättning för rovdjursförekomst i samebyar STFS

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (10) meddelad i Stockholm den 1 april 2010 SÖKANDE Vapstens sameby Ombud: Advokaten Camilla Wikland och jur. kand. John Antonson Gärde Wesslau Advokatbyrå i Göteborg AB Kungsgatan

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN FÖR MINIMERAD PÅVERKAN PÅ RENNÄRINGEN VID GRUVVERKSAMHET I STEKENJOKK

ÅTGÄRDSPLAN FÖR MINIMERAD PÅVERKAN PÅ RENNÄRINGEN VID GRUVVERKSAMHET I STEKENJOKK ÅTGÄRDSPLAN FÖR MINIMERAD PÅVERKAN PÅ RENNÄRINGEN VID GRUVVERKSAMHET I STEKENJOKK Åtgärsplan för minimerad påverkan på rennäringen vid gruvverksamhet i Stekenjokk Utgångspunkter för åtgärdsplan Företaget

Läs mer

Norra Dalarnas glesbygd. Projektets samhällsintresse

Norra Dalarnas glesbygd. Projektets samhällsintresse Projekt Tre Toppar Projekt Tre Toppar syftar till att skapa nya skidområden på Städjans väst- och ostsluttning. Det kommer även medföra en sammanlänkning av Idre Fjäll och Fjätervålen. Projektet innebär

Läs mer

Ett renskötselanpassat skogsbruk. Foto: Inger Hellman

Ett renskötselanpassat skogsbruk. Foto: Inger Hellman Ett renskötselanpassat skogsbruk Foto: Inger Hellman Ett renskötselanpassat skogsbruk Följande åtgärder, som utvecklas i denna policy, är viktiga för att utveckla förhållandet mellan rennäring och skogsbruk:

Läs mer

20 frågor och svar om småviltsjakten på renbetesfjällen i Jämtlands län

20 frågor och svar om småviltsjakten på renbetesfjällen i Jämtlands län 1 (1) Naturvårdsenheten 2014-0 - 20 frågor och svar om småviltsjakten på renbetesfjällen i Jämtlands län Mot bakgrund av att företrädare för olika intresseorganisationer framfört önskemål om vägledning

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby 123 Idre 201204-03Box 790 91 Idre Länsstyrelsen i Dalarna 791 84 Falun Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby, nedan samebyn, hemställer om skyddsjakt på 3 stycken revirmarkerande

Läs mer

Vägledning för sociala konsekvensbeskrivningar. Förslag på innehåll och process inriktad mot exploateringskonsekvenser för samebyar

Vägledning för sociala konsekvensbeskrivningar. Förslag på innehåll och process inriktad mot exploateringskonsekvenser för samebyar Vägledning för sociala konsekvensbeskrivningar Förslag på innehåll och process inriktad mot exploateringskonsekvenser för samebyar Södra Lapplands Forskningsenhet på uppdrag av Lycksele Kommun Vilhelmina

Läs mer

Kunskapsstatus om effekter av mänskliga ingrepp på renar och renskötsel

Kunskapsstatus om effekter av mänskliga ingrepp på renar och renskötsel 1 av 25 2 av 25 GRANS SAMEBY God renskötsel Man kan förledas att tro att renskötsel på vintern består i att aktivt flytta renarna mellan olika betesområden. Det bästa för renen är emellertid att få beta

Läs mer

Porjus. Jokkmokk. Moskosel. Arvidsjaur. Adak. Gargnäs. Gl t ä k. Arealredovisning för kärnområden av riksintresse

Porjus. Jokkmokk. Moskosel. Arvidsjaur. Adak. Gargnäs. Gl t ä k. Arealredovisning för kärnområden av riksintresse Tuorpon sameby Straumen uske gna n Sulitj elma aby 1 Samebygräns Laisvall Jåhkågasska Luokta-Mávas 2 Sor sele 1 Odlingsgräns en Arjeplog 10 Gargnäs 3 Svår passage av riksintresse Rastbete av riksintresse

Läs mer

EXAMENSARBETE. Rennäringen och Vindkraftsexploatering. Vem skyddar samerna? Sandra Hansson 2015. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap

EXAMENSARBETE. Rennäringen och Vindkraftsexploatering. Vem skyddar samerna? Sandra Hansson 2015. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap EXAMENSARBETE Rennäringen och Vindkraftsexploatering Vem skyddar samerna? Sandra Hansson 2015 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Läs mer

12 Författningskommentar

12 Författningskommentar SOU 2001:101 Författningskommentar 433 12 Författningskommentar 12.1 Förslaget till lag om renskötselrätt 1 kap. Renskötselrätt Grundregler 1 Den som är av samisk härkomst (same) får enligt bestämmelserna

Läs mer

, # "" if. Regeringskansliet S imed iggc Silmicrl iggic. ,., Snumicdigkic ltij'citilssvh I'N I'e STINUSkflHSIIL LSC

, #  if. Regeringskansliet S imed iggc Silmicrl iggic. ,., Snumicdigkic ltij'citilssvh I'N I'e STINUSkflHSIIL LSC REMISSVAR Sida 1 av 3 _ 2018 11 16 dnr 5.2.1-2018 1005 A $, # _ "" if sinned iggi Regeringskansliet S imed iggc Silmicrl iggic,., Snumicdigkic ltij'citilssvh I'N I'e STINUSkflHSIIL LSC Yttrande avseende

Läs mer

Er överklagan av Miljö- och byggnämnden i Kiruna kommuns beslut den 15 april 2010, dnr L0720-2009 79-10

Er överklagan av Miljö- och byggnämnden i Kiruna kommuns beslut den 15 april 2010, dnr L0720-2009 79-10 1(6) Gabna sameby Box 89 981 22 Kiruna Er överklagan av Miljö- och byggnämnden i Kiruna kommuns beslut den 15 april 2010, dnr L0720-2009 79-10 Beslut bifaller överklagandet och upphäver det överklagade

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

Beslut angående tillfälligt förbud mot terrängkörning inom Norra Gardfjället, Storumans och Vilhelmina kommuner

Beslut angående tillfälligt förbud mot terrängkörning inom Norra Gardfjället, Storumans och Vilhelmina kommuner 1(5) Vapstens sameby inger-ann@vapstensameby.se angående tillfälligt förbud mot terrängkörning inom Norra Gardfjället, Storumans och Vilhelmina kommuner (2 bilagor) Länsstyrelsen beslutar, med stöd av

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län och Jämtlands län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län och Jämtlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-00248-14 Ruvhten sijte Ansökan om skyddsjakt efter varg

Läs mer

Vem får jaga och fiska? (SOU 2005:17 och SOU 2005:79) Hovrätten har inga synpunkter på dessa betänkanden. Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116)

Vem får jaga och fiska? (SOU 2005:17 och SOU 2005:79) Hovrätten har inga synpunkter på dessa betänkanden. Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2006-10-25 Stockholm Dnr 235/06 Jordbruksdepartementet Naturresurs- och sameenheten 103 33 Stockholm Slutbetänkandet Jakt och fiske i samverkan (SOU 2005:116) inkl. delbetänkandena

Läs mer

Stockholm den 15 december 2009 R-2009/1878. Till Jordbruksdepartementet. Jo2009/2535

Stockholm den 15 december 2009 R-2009/1878. Till Jordbruksdepartementet. Jo2009/2535 R-2009/1878 Stockholm den 15 december 2009 Till Jordbruksdepartementet Jo2009/2535 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 september 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Slutrapport NORDISK VINDKRAFT, HORNMYR FÖRDJUPAD RENNÄRINGSANALYS FÖR VAPSTEN SAMEBY HIFAB AB. Upprättad: 2011-12-22 Reviderad: 2012-06-08

Slutrapport NORDISK VINDKRAFT, HORNMYR FÖRDJUPAD RENNÄRINGSANALYS FÖR VAPSTEN SAMEBY HIFAB AB. Upprättad: 2011-12-22 Reviderad: 2012-06-08 NORDISK VINDKRAFT, HORNMYR FÖRDJUPAD RENNÄRINGSANALYS FÖR VAPSTEN SAMEBY Foto: Anna Ågren Slutrapport HIFAB AB Upprättad: 2011-12-22 Reviderad: 2012-06-08 Sammanfattning Nordisk Vindkraft ansöker om tillstånd

Läs mer

version mars 2017 Manual för leverans av renbruksplan från samebyarna

version mars 2017 Manual för leverans av renbruksplan från samebyarna version mars 2017 Manual för leverans av renbruksplan från samebyarna Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@gmail.com Sametinget Versionshantering

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter för Fulufjällets nationalpark; NFS 2002:21 Utkom från trycket den 26 juli 2002 beslutade den 22 maj 2002. Med stöd av

Läs mer

Länsstyrelsen Jämtlands län Samhällsenheten Karin Johansson

Länsstyrelsen Jämtlands län Samhällsenheten Karin Johansson Länsstyrelsen Jämtlands län Samhällsenheten Karin Johansson BESLUT 1 (7) Datum Dnr (anges vid skriftväxling) 2016-04-11 258-4518-15 Handölsdalens Sameby c/o Jonas Kråik Hallvägen 21 830 05 Järpen Länsstyrelsens

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition

Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-01-23 Ärendenr: NV-00653-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 1128-13 angående skyddsjakt av varg; fråga om inhibition

Läs mer

Regional mineralstrategi Sápmi (Norr- och Västerbotten)

Regional mineralstrategi Sápmi (Norr- och Västerbotten) Regional mineralstrategi Sápmi (Norr- och Västerbotten) Eva-Lisa Myntti, jurist Fredrik Juuso, näringshandläggare Motivet för varje enskild aktör att medverka i strategins genomförande är primärt den egennytta

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västernorrlands och Jämtlands län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Västernorrlands och Jämtlands län 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-18 Ärendenr: NV-02224-14 Ohredahke sameby Beslut om skyddsjakt efter varg

Läs mer

Höring og offentlig ettersyn av planprogram samt varsel om oppstart av regional plan for reindrift, Dnr 13/

Höring og offentlig ettersyn av planprogram samt varsel om oppstart av regional plan for reindrift, Dnr 13/ YTTRANDE 1 2017-07-04 dnr 6.2.1-2017-576 Troms fylkeskommune Fylkesrådet Postboks 6600 N-9296 TROMSÖ Höring og offentlig ettersyn av planprogram samt varsel om oppstart av regional plan for reindrift,

Läs mer

DOM 2014-09-26 meddelad i Östersund

DOM 2014-09-26 meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-09-26 meddelad i Östersund Mål nr M 1944-13 KLAGANDE Jijnjevaerie sameby Vinklumpsvägen 4959 830 67 Valsjöbyn MOTPART 1. E.ON Wind Sweden AB, 556938-6864

Läs mer

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN

BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN Rovdjur i Norrbotten BJÖRN Lo Järv VArg KUNGSÖRN FOTOGRAFER sid 4-5 Magnus Elander sid 6-7 Magnus Elander sid 8-9 Magnus Elander sid 10 Peter Rosén sid 11 Magnus Elander sid 12-13 Staffan Widstrand sid

Läs mer

Samråd och hänsyn för renskötseln i skogsbruket

Samråd och hänsyn för renskötseln i skogsbruket Samråd och hänsyn för renskötseln i skogsbruket Marie B. Hagsgård Samerna har rätt att bedriva renskötsel inom renskötselområdet som omfattar ca 40 % av Sveriges yta. Renarna rör sig naturligt över stora

Läs mer

Beslut om tillstånd skyddsjakt efter varg i Dalarnas län

Beslut om tillstånd skyddsjakt efter varg i Dalarnas län 1(12) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-18 Ärendenr: NV-02273-14 Beslut om tillstånd skyddsjakt efter varg i Dalarnas

Läs mer

Planeringsunderlag för landsbygdsutveckling i strandnära läge

Planeringsunderlag för landsbygdsutveckling i strandnära läge Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Planeringsunderlag för landsbygdsutveckling i strandnära läge Översikts- och tillväxtplan för Arvidsjaurs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-24 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ÁLBMUT ALMETJH - ALMASJ - FOLKET EN FRAMTID FÖR ALLA SAMER

ÁLBMUT ALMETJH - ALMASJ - FOLKET EN FRAMTID FÖR ALLA SAMER ÁLBMUT ALMETJH - ALMASJ - FOLKET EN FRAMTID FÖR ALLA SAMER Våra huvudmål inför kommande mandatperiod 2017 En av de viktigaste frågorna för Álbmut är att staten ska vidta åtgärder så att alla samer, inklusive

Läs mer

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut 1 / 10 Beslut Datum 2015-12-15 218-8478-2015 Dnr (anges vid skriftväxling) Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt efter

Läs mer

Ansökan om tillstånd till avverkning i fjällnära skog m.m.

Ansökan om tillstånd till avverkning i fjällnära skog m.m. Ansökan om tillstånd till avverkning i fjällnära skog m.m. 1(6) Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Avverkningsanmälan/-ansökan Box 7 351 03 Växjö Ansökan om tillstånd till avverkning

Läs mer

Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30)

Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30) Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30) Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att yttra sig över rubricerat betänkande. Våra synpunkter är följande. Sammanfattning Skogsindustrierna

Läs mer

SAMERNASSKOGSUTNYTTJANDE -EN ÖVERSIKT

SAMERNASSKOGSUTNYTTJANDE -EN ÖVERSIKT " 57 Sveriges Lantbruksuniversitet Institutionerna för skogsskötsel och skoglig vegetation s ekologi. Umeå 94-05-01 SAMERNASSKOGSUTNYTTJANDE -EN ÖVERSIKT JOHN FAGERBO KURS 90/94 58 SAMERNAS SKOGSUTNYTf

Läs mer

D-UPPSATS. Juridiska frågeställningar kring järnvägens inverkan på rennäringen

D-UPPSATS. Juridiska frågeställningar kring järnvägens inverkan på rennäringen D-UPPSATS 2010:020 Juridiska frågeställningar kring järnvägens inverkan på rennäringen - vad gäller ersättning, kompensations- och skyddsåtgärder Thomas Brandlöv Luleå tekniska universitet D-uppsats Rättsvetenskap

Läs mer

1170191 Stekenjokk MKB Bilaga 5 2011-07-25-20 (88) -

1170191 Stekenjokk MKB Bilaga 5 2011-07-25-20 (88) - 1170191 Stekenjokk MKB Bilaga 5 2011-07-25-20 (88) - 4.2 Samernas vision Den första diskussionen om framtida visioner fördes med Vilhelmina södra sameby vid samråd 2007-03-30 (Bilaga 3) Samebyn formulerade

Läs mer

3.1 Internationella överenskommelser om urfolks rättigheter

3.1 Internationella överenskommelser om urfolks rättigheter 1170191 Stekenjokk MKB Bilaga 5 2011-07-25-5 (88) - 3.1 Internationella överenskommelser om urfolks rättigheter Ett antal internationella deklarationer och konventioner har ingåtts för att skydda urbefolkningars

Läs mer

Box ÖVRE SOPPERO

Box ÖVRE SOPPERO Till Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Ds 2016:27) (Dnr: N2016/05385/FJR) Inledning Inledningsvis kan konstateras att utredningsuppdraget inte gäller rättsförhållandena

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter för nationalparkerna/ suoddjimpárkajda Muddus/Muttos, Padjelanta/ Badjelánnda, Sarek och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke;

Läs mer

SSR:s rovdjurspolicy

SSR:s rovdjurspolicy SSR:s rovdjurspolicy Antagen av Samernas Landsmöte i Umeå den 12-13 juni 2007 Innehållsförteckning Förord. 3 Sammanfattning 4 Inledning. 6 Lägesbeskrivning. 8 Krav på en förbättrad rovdjurspolitik och

Läs mer

DEN 30 SEPTEMBER 2018 KLIMATPÅVERKAN PÅ RENSKÖTSELN NU OCH I FRAMTIDEN - EN KLIMAT- OCH SÅRBARHETSANALYS I RANS SAMEBY

DEN 30 SEPTEMBER 2018 KLIMATPÅVERKAN PÅ RENSKÖTSELN NU OCH I FRAMTIDEN - EN KLIMAT- OCH SÅRBARHETSANALYS I RANS SAMEBY DEN 30 SEPTEMBER 2018 KLIMATPÅVERKAN PÅ RENSKÖTSELN NU OCH I FRAMTIDEN - EN KLIMAT- OCH SÅRBARHETSANALYS I RANS SAMEBY Innehållsförteckning Ordförande har ordet...2 Inledning...3 Rans sameby...3 Avgränsningar...3

Läs mer

Vittangi. Svappavaara. Skaulo. Nilivaara. Mal mberget # Gällivare. Hakkas. Porjus. Jokkmokk. Vuollerim. Har ads. 14 Svartlå. # Sangis.

Vittangi. Svappavaara. Skaulo. Nilivaara. Mal mberget # Gällivare. Hakkas. Porjus. Jokkmokk. Vuollerim. Har ads. 14 Svartlå. # Sangis. Sirges sameby Straumen odø Fauske Løding Rognan Sulitjelma fjord forshei a erget Samebygräns 1 Kärnområde av riksintresse 10 Har ads Svår passage av Laisvall riksintresse 14 Svartlå Arjeplog Töre Kal ix

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060302 DOM 2018-03-28 Stockholm Mål nr M 4613-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-04-26 i mål nr M 2853-16, se bilaga

Läs mer

Samer i Bräcke och Ragunda

Samer i Bräcke och Ragunda Samer i Bräcke och Ragunda Samebyarnas vinterbete i Ragunda och Bräcke kommuner Renar på vinterbete vid Nils Olssons gård i Hållborgen, Revsund på 1920-talet. Fotograf okänd, Jamtlis fotosamlingar. Text:

Läs mer

RAPPORT. E.ON Wind Sweden AB Rennäringsanalys vindkraftpark Björnberget Jijnjevaerie sameby Upprättad av: Helén Larsson

RAPPORT. E.ON Wind Sweden AB Rennäringsanalys vindkraftpark Björnberget Jijnjevaerie sameby Upprättad av: Helén Larsson RAPPORT E.ON Wind Sweden AB Rennäringsanalys vindkraftpark Björnberget Jijnjevaerie sameby 2014-09-19 Upprättad av: Helén Larsson Omslagsbild: Hans-Olof Utsi Uppdragsnummer: 10196598 RAPPORT Rennäringsanalys

Läs mer

Mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen

Mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen Juridiska institutionen Vårterminen 2016 Examensarbete i civilrätt, speciell fastighetsrätt 30 högskolepoäng Mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen Förutsättningar för friköp, upplåtelse och

Läs mer

Markanvändning, naturresursnyttjande, rättigheter och motstående intressen

Markanvändning, naturresursnyttjande, rättigheter och motstående intressen Markanvändning, naturresursnyttjande, rättigheter och motstående intressen Lagstiftning, FPIC och ILO Malin Brännström Skellefteå den 24 januari 2017 Vad jag ska prata om idag Lagstiftningen. Centrala

Läs mer

Skaulo. Mal mberget Gällivare # # Por jus # # Jokkmokk # Vuollerim. Har ads. Moskosel. Vidsel. Gl t ä k

Skaulo. Mal mberget Gällivare # # Por jus # # Jokkmokk # Vuollerim. Har ads. Moskosel. Vidsel. Gl t ä k Jåhkågasska sameby Straumen uske gnan Sul itjelma aby Samebygräns 1 2 Laisvall Sor sele Arjeplog Odlingsgräns en 1 Gargnäs Sirges Tuorpon Svår passage av riksintresse Rastbete av riksintresse Flyttled

Läs mer

FÖRORD. Utvecklingsplaneringen är antagen av samebyn och avser att vara byns egen. Länsstyrelsen i Jämtlands län Rennäringsenheten

FÖRORD. Utvecklingsplaneringen är antagen av samebyn och avser att vara byns egen. Länsstyrelsen i Jämtlands län Rennäringsenheten FÖRORD Utvecklingsplaneringen är upprättad av länsstyrelsens rennäringsenhet i direkt samverkan med Frostvikens norra sameby. Planeringen består av två delar, första delen innehåller redovisning av markanvändningen

Läs mer

Öster Malma 2006-10-24. Jordbruksdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512

Öster Malma 2006-10-24. Jordbruksdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512 Jordbruksdepartementet 103 33 STOCKHOLM Öster Malma 2006-10-24 Jo 2005/520, 2147 Jo 2006/156, 512 Jakt och fiske samverkan (SOU 2005:116), Rätt till jakt och fiske i lappmarkerna och på renbetesfjällen

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN 1 DETALJPLAN KAPPRUET SAMRÅDSHANDLING KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN Detaljplan för del av MESSLINGEN 3:134 KAPPRUET MESSLINGEN HÄRJEDALENS KOMMUN JÄMTLANDS LÄN Planer och bestämmelser Föreslagna

Läs mer

Riksintressen inom Malå sameby

Riksintressen inom Malå sameby Riksintressen inom Malå sameby Områdesbeskrivningar av varje område av riksintresse inom Malå sameby. Områdena finns utritade i karta i Rennäringens tittskåp Ren2000. Dessa områdesbeskrivningar kan också

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905); SFS 2007:1242 Utkom från trycket den 14 december 2007 utfärdad den 6 december 2007. Regeringen föreskriver att 16 19 jaktförordningen

Läs mer