Kvalitetsbokslut 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2012"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Anestesikliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Inledning Anestesikliniken MSE/KSK är en av länets största kliniker. Vi bedriver intensivvård på MSE och har operationsverksamhet på MSE och KSK. Vi hjälper även övriga kliniker med akuta sjukdomstillstånd och transporter av svårt sjuka patienter till andra sjukhus. Detta ställer stora krav på oss som serviceklinik. Vi måste vara tillgängliga med omedelbar verkan och vi måste också ha den breda kompetens som behövs för att kunna hantera alla situationer vi ställs inför. Vi arbetar aktivt på kliniken för att hålla en hög kvalitet i verksamheten och utvecklar både vår medicinska kunskap och vårt arbetssätt. Vi vill också förbättra vår dialog med patienterna. Under senaste året har vi fått in många synpunkter från patienter och närstående. De flesta är positiva, vilket betyder mycket för oss som arbetar i verksamheten. Vi har också fått många bra förslag på hur vi kan förbättra oss. Vi vill tacka alla patienter och närstående som har delat sina erfarenheter med oss! I det här kvalitetsbokslutet har vi valt att lyfta fram en del av allt det kvalitetsarbete som vi har gjort under Om du är intresserad av att veta något mer så är du välkommen att höra av dig. Våra kontaktuppgifter hittar du på Landstinget Sörmlands webbsida. Vi är stolta över vår verksamhet och arbetar för att bli ännu bättre! Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

3 Faktaruta Fakta Utfall 2012 Omsättning Antal anställda 212mnkr 279st Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

4 Organisation / Kompetens Kliniken leds av verksamhetschef. Direkt underställda verksamhetschefen är läkargruppen, vårdenhetschefer, verksamhetssamordnaren och administrativ enhetschef. Strategiska ledningsgruppen består av verksamhetschef, ställföreträdande chef, verksamhetssamordnare, specialistläkare, överläkare och vårdenhetschefer. Operativa ledningsgruppen består av verksamhetschef, verksamhetssamordnare, vårdenhetschefer, biträdande vårdenhetschefer och administrativ enhetschef. I basenhetsrådet ingår verksamhetschef, och fackliga företrädare från Vision, Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet. Läkare på C-op, Op KSK och IVA finns sektionsansvariga läkare som utgör medicinsk ledning tillsammans med vårdenhetschef och biträdande vårdenhetschef. Dessutom finns medicinskt ansvariga läkare för varje team som arbetar tillsammans med teamledare. Den medicinska utvecklingsgruppen (MUG) består av läkare vars syfte är att tillse att klinikens metoder och rutiner följer aktuella vetenskapliga rön och vedertagna riktlinjer. MUG rapporterar till strategiska ledningsgruppen som har huvudansvaret för prioritering samt beslut. CVU leds av verksamhetssamordnare. CVU arbetar med klinikövergripande verksamhets och kvalitetsområden, där patientsäkerhetsarbete utgör en stor del. COP/STC(sterilcentralen) MSE leds av vårdenhetschef och tre biträdande Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

5 vårdenhetschefer. Verksamheten är organiserad i 5 olika team där alla team leds av varsin teamledare. OP/UVA/STC KSK leds av vårdenhetschef och biträdande vårdenhetschef, teamledare för UVA samt teamledare för sterilcentralen. IVA/UVA MSE leds av vårdenhetschef och biträdande vårdenhetschef samt teamledare på UVA. Personalen roterar mellan intensivvårds- och uppvakningsavdelningen. Administrativa enheten arbetar med sjukvårdsadministrativa uppgifter samt IT. Leds av enhetschef. Verksamhetens uppdrag Verksamhetsidé: På Anestesikliniken MSE/KSK arbetar vi för: -Att patienten skall känna sig trygg, säker och nöjd; grunden för detta är ett evidensbaserat arbetssätt, fungerande avvikelsehantering samt regelbunden uppföljning av verksamheten. -Att medarbetarna skall ha en bra arbetsplats och kunna påverka sin arbetssituation; grunden för detta är aktiva medarbetare, tydlig kommunikation och en lyhörd ledning. -Att verksamheten ständigt skall förbättras och vara ett steg före framtiden. -Att verksamheten skall vara kostnadseffektiv. Grunduppdrag: Att ge medicinsk service inom gällande upptagningsområde till våra samarbetspartners. Detta inkluderar: Operationssjukvård Anestesisjukvård Sterilverksamhet Uppvakningsvård Intensivvård, MSE Kännetecken: Anestesikliniken med sina verksamheter fungerar som ett nav inom sjukhusen där personalen dagligen ställs inför en mängd utmaningar som ställer höga krav på flexibilitet och anpassningsförmåga. Vi möter patienterna i en situation där de är extremt utlämnade. Utmaningarna definierar verksamheten: Högteknologisk miljö. Snabb medicinsk utveckling. Tätt dagligt samarbete med flera av landstingets verksamheter. Mycket skiftande tidsinsatser, från minutlånga ingrepp till månadslånga vårdtider. Patientbas: från nyfödda till äldre, friska till svårt sjuka. Planerings och förberedelsemöjlighet från månader i förväg till sekunder Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

6 Tillgänglighet Då våra verksamheter består av delprocesser i patientflödet så har vi på basenheten inga egna tillgänglighetsmått att redovisa. Detta hindrar oss inte från att aktivt arbeta med förbättringsarbete inom vår egen verksamhet för att patientflöden ska löpa så smidigt som möjligt. Internt på basenheten arbetar vi i olika LEAN-grupper. Externt samarbete med främst opererade kliniker och vårdplatsenheterna bedriver vi i olika logistikgrupper. Här arbetar vi tillsammans för att effektivisera och standardisera flödet från det att patienten blir operationsanmäld tills det att patienten blir utskriven efter genomförd operation. Här kommer ett axplock av vardagsnära och andra förbättringsåtgärder: Standardiserat flödet för öppenvårdspatienter på MSE. Alla patienter som opereras förbereds och pratas in på uppvakningen där de även vårdas efter genomgången operation På MSE har vi slutat att ringa upp patienter rutinmässigt dagen efter en öppenvårdsoperation. Nu får patientens behov styra istället. Detta innebär att de patienter som har behov av samtal ringer själva upp oss Infört ett nytt flöde för patienter som opereras för bröstcancer. Dessa patienter kommer nu direkt till operation. Efter operation går de direkt från uppvakningsavdelningen till eftervård på patienthotellet Althea Infört en ny arbetstur på Op MSE för att kunna avsluta arbetsmoment efter de operationer som startar upp på eftermiddagen Tagit fram miljövänliga påfyllningslistor (flergångs). Påfyllnadsmaterial till operationssalarna plockas fram av annan personal som ej arbetar på sal, MSE Parallellarbete inför uppstart av operation på MSE Ändrat arbetssätt i receptionen på KSK. Nu bemannas receptionen av medicinsk sekreterare under den period som patienter kommer och anmäler sig Arbetsbeskrivning för medicinska sekreterare har tagits fram på KSK Uva KSK har tagit fram en lathund för ambulansbeställning och vilka dokument som skall följa med patienten På Op KSK packas förrådsartiklar upp av personal från service istället för av oppersonal Olika typer av check- och signeringslistor har tagits fram både på MSE och KSK Reviderat/förbättrat alla plockkort, listor i sterilförrådet på öron, MSE Logistikschema för opstart kl 9.00 vid mellanörekirurgi framtaget på MSE Ändrat rutin för att slippa tunga lyft på en arbetsstation på sterilcentralen, KSK Vid alla narkosapparater finns nu hållare för handskar, sprit, förkläden samt torkdukar, KSK Fotografier med instruktioner för upplägg av axelop, knäplastiker och höftplastik, KSK Arbetsturen för kvällen på operation har förskjutits en halvtimme för att kunna lunchavlösa på 3 ställen, KSK På KSK har operationskorten i operationsplaneringsprogrammet Orbit, reviderats Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

7 Medicinska resultat Basenheten rapporterade under 2012 endast i ett kvalitetsregister SIR (Svenska Intensivvårds Registret). Under året har det pågått arbete med att kvalitetssäkra inrapporterade data och förbättra komplikationsregistreringen. Detta är mycket tidskrävande i sig. Nationellt sett så har det i media uppmärksammats en del kring måttet "andel oplanerade återinläggningar på IVA inom 72 timmar". SIR:s målsättning är att detta mått ska ligga under 3,1 procent. Här ligger vi på 1,82 % (riket totalt 2,7 %). Fortsättningsvis kommer vi inrikta vår uppföljning i SIR på att analysera klinikspecifika data. Detta ser vi som ett bra underlag för vidare diskussion med de kliniker som har patienter på intensivvården. Vår intension med detta är att skapa samstämmighet kring indikationer och åtgärder och vidare reflektera över vad olika insatser resulterat i. Inom anestesi- och operationssjukvård har det tidigare inte funnits något nationellt kvalitetsregister. Vi har under året deltagit som pilotklinik för införandet av Svenskt Perioperativt Register (SPOR). En av basenhetens överläkare deltar även i den nationella arbetsgruppen. Under våren 2013 så kommer dataöverföring direkt från operationsplaneringssystemet till registret att ske. Vår förhoppning är att inom en inte alltför lång framtid kunna jämföra våra kvalitetsmått med andra sjukhus och landsting. Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

8 Patientsäkerhetsresultat Vår verksamhet är i allra högsta grad en högrisk verksamhet. Vad menar vi då med det? Jo, vi vårdar ofta svårt sjuka patienter och/eller patienter i utsatta situationer. Till vår hjälp har mycket avancerad teknisk utrustning, många potenta, snabbverkande läkemedel och högteknologisk övervakningsutrustning. Kopplat till detta så behöver vi ofta fatta snabba beslut och agera därefter. Vårt mål är att arbeta på ett så säkert sätt som möjligt. Patientsäkerhetsarbete är en självklar del av vår vardag. Avvikelse-och risk rapportering En del av patientsäkerhetsarbetet utgörs av avvikelse- och riskrapportering. Detta arbetar vi mycket aktivt med. Alla medarbetare erbjuds utbildning i vårt avvikelserapporteringssystem Synergi. Under året har 16 nyanställda medarbetare utbildats. Inkomna avvikelser bearbetas och åtgärdas av våra vårdenhets- och enhetschefer alternativt skickas vidare till annan enhet. Återkoppling sker dels individuellt och på arbetsplatsträffar, i olika mötesforum och i vissa fall i basenhetsrådet. Under året rapporterades 406 avvikelser på kliniken. Detta är en minskning med 23 rapporter jämfört med Av 406 registrerade rapporter har 185 skickats vidare till annan klinik. Under året fick vi 47 rapporter skickade till oss från andra kliniker. Vi har som mål att öka rapporteringsgraden i vår egen verksamhet vilket vi inte har gjort på kliniknivå. Vi ligger kvar på 55 % såsom Vi fortsätter att arbeta med detta 2013 då vi tycker det är viktigt att identifiera våra egna brister. Varje rapport som avser vår egen verksamhet innebär en förbättringsmöjlighet för oss. Lex Maria Allvarligare avvikelser rapporteras alltid vidare till verksamhetschefen. Under året skickades ett ärende vidare från verksamhetschefen till chefsläkare för ställningstagande till Lex Maria anmälan. Detta ärende anmäldes vidare av chefsläkare till Socialstyrelsen som Lex Maria. Ärendet gällde en patient som fick en epiduralbedövning. Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

9 Vid inläggandet uppstod en knut på katetern så att den inte gick att använda. För att avlägsna katetern så krävdes ett kirurgiskt ingrepp av ryggkirurg. Socialstyrelsen slog fast att denna ovanliga komplikation har hanterats på ett korrekt sätt och har avslutat ärendet utan någon kritik. Under 2011 hade vi tre Lex Maria anmälningar. Kirurgkliniken har gjort en Lex Maria anmälan under året där det på operationsavdelningen fattades nödvändig utrustning vid en operation. Detta gjorde att ett större ingrepp än nödvändigt utfördes. I detta ärende gjordes också en händelseanalys. Rutinförändringar pågår för att förhindra att liknande händelse ska kunna inträffa igen. Patientnämndsärenden 6 (4) patienter har vänt till sig patientnämnden har under året. Gäller otillräcklig bedövning vid höftoperation, funderingar kring ambulanstransport till Uppsala, bristande information (2 fall), tandskada i samband med intubation samt smärta efter fotblockad. Risk- och händelseanalyser Under året har vi deltagit i en händelseanalys nödvändig utrustning fattades vid operation, se Lex Maria ovan. Checklista för säker kirurgi På operationsavdelningarna så ska Checklistan för säker kirurgi användas vid alla operativa ingrepp. Checklistan används i tre omgångar (före narkos, före operationsstart och efter operationsavslut) av operationslaget som gemensamt checkar av standardpunkter. Vi följer kontinuerligt och mäter i hur stor utsträckning checklistan används korrekt i alla tre momenten. På Operation KSK så ligger resultatet mellan % under hela året! På Operation MSE så finns det förbättringspotential, men trenden är positiv där också. Vi ser att användandet på MSE sjunker under sommaren av någon anledning. Våra erfarenheter säger oss att endast med kontinuerliga mätningar så kan vi hålla koll på att vi att vi använder oss av checklistan på ett korrekt sätt. Det krävs mycket tålamod men egenkontroll är viktigt. Varje patient som kommer till oss har sin fulla rätt att förvänta sig att vi gör vårt bästa för att arbeta så patientsäkert som möjligt! Målet är att checklistan ska användas till 100 %. Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

10 Hygienrutiner Under året har det arbetats mycket för att öka följsamheten till basala hygienrutiner och klädselrutiner. Vi såg i de mätningar som gjordes under 2011 att vi brast främst i att sprita händerna före rent momentet och patientkontakt. Därför har vi under året fokuserat på hygienföljsamheten vilket också har gett ett mycket bra resultat! På intensivvårdsavdelningen MSE så har hygienombudet genomfört mätningar varje månad, se diagram ovan. För att öka följsamheten till hygienrutinerna så har man gjort många olika aktiviteter på avdelningen: Resultaten från varje månadsmätning har påvisats och diskuterats Egna skyltar har gjorts och satts upp på olika ställen på avdelningen - Rena händer räddar liv! Det har genomförts hygienronder Alla på enheten har gjort hygienutbildningen i ELLSA Hygiensköterskan har varit på arbetsplatsträff och informerat Personalen har gjort självskattningar ang. hur de följer rutinerna Hygienföljsamhet har diskuterats i medarbetarsamtal Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

11 Patienterfarenheter Under året har vi fortsatt vårt arbete för att skapa en bättre dialog och ökad patientmedverkan med patienter och närstående och försökt på olika vis att ta reda på vad de tycker om vård och bemötande som de får när de vistas hos oss. Vi har fått in synpunkter via synpunktslådor, webbformulär, telefonsamtal, mail, "dagens ros i tidningen" och enkäter. Vi har även aktivt ringt upp patienter och frågat hur de upplevde vården och flödet efter att vi hade infört ett nytt arbetssätt för omhändertagande av operationspatienter i öppenvård på MSE. Synpunkter och klagomål Vi har i våra synpunktslådor fått in ca 300 olika synpunkter. Via vårt webbformulär på våra externa webbsidor har det kommit in ytterligare 47 synpunkter. Nytt för året är att vi nu lovar återkoppling om så önskas. Detta har vi gjort via mail eller telefon. Vår erfarenhet är att det har varit bra och uppskattat, speciellt i fall när det har framförts klagomål eller att man har haft funderingar kring vårdförloppet. Bara genom att lyssna på patientens upplevelse och förklara vad och varför vi har gjort som vi har gjort så kan det vara till stor hjälp. Det ger även oss i verksamheten ett tillfälle att be om ursäkt när det är så att patienten inte har känt sig nöjd. Vi har då också kunnat tala om vad vi planerar att göra vidare för att förebygga negativa händelser i framtiden. Det som har kommit in som klagomål har vi lagt in i vårt avvikelserapporteringssystem och bearbetat dem enligt rutin. Totalt hade vi registrerat 10 klagomål under året. De har handlat om lång väntan, tråkigt väntrum med bristfällig sekretess, 2 tandskador i samband med narkos samt funderingar kring ett vårdförlopp. Flest synpunkter under året har inkommit till uppvaknings- och operationsavdelningen på KSK. Hela 256 inkomna synpunkter varav 251(!) var rosor och 5 ris. Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

12 Visning av operationsavdelningen, MSE för barn och föräldrar Erfarenhet har visat att de barn som varit på visning är betydligt lugnare och mindre rädda när de sedan kommer för att opereras. Vi erbjuder kostnadsfria visningar 2 gånger i veckan. Under året har ca 110 barn varit hos oss på visning inför narkos och operation. Enkätundersökningar På operation och uppvakningen, KSK gjordes en enkätundersökning hösten 2012 med fokus på hur patienterna upplevde vården. 132 av 200 patienter svarade (66 %). Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

13 Några av de inkomna kommentarer som gällde upplevelse av uppvakningsavdelningen: Positivt: Negativt: Det var riktigt trevligt och mysigt ställe och personal Allt flöt på bra Mycket trevlig personal Tycker det var skönt med musiken, kändes så lugnt Operatören lyssnade innan op och genomförde op enl. mina önskemål Svårt med sekretess när så många ligger tillsammans Svårt att få bra sekretess när det är plastskynken emellan sängarna Dåligt med tv-program Ljudnivå lite hög Rosor i tidningen Vi har under året även fått många rosor i tidningen. Detta uppmärksammades även av Eskilstuna Kuriren som gjorde ett reportage om detta. Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

14 Måluppfyllelse Verksamheten har ställt upp tydliga mål främst när det gäller produktion som också kan kopplas ihop med tillgänglighet. Vi har under hela året haft stora problem med att få fram tillförlitliga produktionssiffror då detta inte har gått efter att Orbit uppgraderades. Det är därför svårt att göra analyser då siffrorna har blivit tillgängliga först i slutet på året och det finns fortfarande frågetecken kring främst uppvakningssiffrorna. Centraloperation MSE: Trots 377 färre planeringsbara operationslag (jämfört med 2011) så har vi hållt en förhållandevis hög produktion. Operationstimmarna har minskat med 459 jämfört med föregående år och antalet operationer med 748. Operation KSK: Trots 9 färre planeringsbara lag så har Op KSK nästan nått sitt mål på optimmar. Sluträkningen stannande på utförda optimmar. ECTverksamheten har upphört under året på KSK och dessa patienter tas nu omhand på NLN. Intensivvårdsavdelningen MSE: Precis som 2011 så har det varit en mycket hög produktion och vårdtyngd på IVA. Måltalet var satt till poäng men i realiteten blev det poäng ( poäng förra året). Antalet patienter ligger också i nivå med 2011:as toppnivåer. I år 662 patienter vilket är 15 färre patienter än förra året. Sommaren var i förhållande till tidigare år relativt lugn men under övriga året har det periodvis varit mycket höga toppar med konstanta överbeläggningar och vårdkrävande patienter. Ekonomi Se årsredovisning 2012 Aktiviteter 2013 Vi har främst angett olika indikatorer på basenhetsnivå för Dessa kommer sedan att leda till olika aktiviteter på enhetsnivå. Ökad dialog med patienter/närstående (antal olika sätt att involvera patienten) Antal enheter som har arbetat med boken "Min guide till säker vård" Ökat antal Standardvårdplaner (SVP) Öka antalet aktiviteter för egenkontroll Minst 2 genomförda riskanalyser/vårdenhet Andel avslutade avvikelser inom 2 månader ska öka Andelen avvikelserapportering i egen verksamhet ska öka Antal medarbetare med FOU-tid ska öka Aktiviteter Rekrytera och bibehålla personal Mäta följsamhet till basala hygienrutiner och klädselregler enhetsvis minst varje tertial Anestesikliniken MSE, KSK, Kvalitetsbokslut (14)

Kvalitetsbokslut. Anestesikliniken MSE, KSK

Kvalitetsbokslut. Anestesikliniken MSE, KSK Kvalitetsbokslut Anestesikliniken MSE, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Anestesikliniken MSE, KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Inledning Anestesikliniken MSE/KSK är en av länets största kliniker.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken MSE, KSK Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation /

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM ANNIKA HULL LAINE

Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM ANNIKA HULL LAINE Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM 2017-01-26 ANNIKA HULL LAINE Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna År 2016 Diarienummer: RS160656 2017-01-15 Patrick Överli, verksamhetschef PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE/2017-01-15/PÖ 1. Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Oxelösund 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Till Hälso och sjukvårdsnämnden

Till Hälso och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2010-04-05 HN-HOS10-123 Till Hälso och sjukvårdsnämnden RAPPORT åtgärder vidtagna i samband med Lex Maria-ärende samt beskrivning av aktuella generella åtgärder inom

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS HU-HOH Beslutsunderlag 1. Patientsäkerhetsberättelse 2013 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-021 HU-HOH13-052 12 Patientsäkerhetsberättelse 2013 för Hjälpmedelscentralen

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Anestesikliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG

Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Patiensäkerhetsberättelse TANDVÅRDSCENTRUM 2018-02-01 ANNIKA KAHLMETER/ GULL-BRITT FOGELBERG Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Resultat Röntgenkliniken

Resultat Röntgenkliniken Resultat 155 13-03-13-15:07 SÄKER VÅRD 2012 Översikt patientsäkerhetsarbete 1500 Antal anmälda avvikelser Antal anmälda avvikelser 1200 900 600 300 0 933 Med tanke på vår kliniks storlek får 857 835 antalet

Läs mer

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse Sammanfattning Patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659 ställer krav på att vårdgivaren varje år upprättar en patientsäkerhetsberättelse. Det här är patientsäkerhetsberättelsen för

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning

Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Bild 1 Patientsäkerhet för Alla Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning Patientsäkerhet för Alla Grundläggande utbildning i patientsäkerhet

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN

Kvalitetsbokslut Ortopedkliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Ortopedkliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Torshälla 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Ögonkliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Ögonkliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Anestesikliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 4 Organisation...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2016 2017-01-08 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Eva Axelsson/Donald Casteel Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för 2017 Stockholm 2018-02-14 Marie Johansson, verksamhetschef Christina Kollin, kvalitetschef ---------------------------------- Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp.

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. År 2014 2014-02-24 Marie Johnsson Verksamhetschef Inledning De viktigaste åtgärderna för att öka patientsäkerheten är ett fortsatt arbete för att öka

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för 2016 Stockholm 2017-03-28 Marie Johansson, verksamhetschef Christina Kollin, kvalitetschef ---------------------------------- Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna

Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna Patientsäkerhetsberättelse för Ortopedspecialisterna År 2017 Diarienummer: RS170819 2018-01-11 Patrick Överli Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet Ortopedspecialisternas mål med patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Örkelljunga den 1:a Mars 2018 Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och strategier 4. Organisatoriskt

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2016-02-28 Av Mona Andersson Verksamhetschef Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB

Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB Patientsäkerhetsberättelse Hélène Stolt Psykoterapi & Ledarskap AB År 2017 2018-01-07 Hélène Stolt Leg. psykoterapeut, socionom, verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 2016-02-12 Annika Hull Laine, centrumchef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Fröslunda Eskilstuna 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN

Kvalitetsbokslut Radiologiska kliniken NLN Kvalitetsbokslut 2011 Radiologiska kliniken NLN Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för division Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för division Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för division Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 21 jan 2013 Tor Svensson Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM ANNIKA TIGERHIELM

KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM ANNIKA TIGERHIELM Patiensäkerhetsberättelse KIRURGI-, KVINNO- OCH BARNCENTRUM 2018-01-23 ANNIKA TIGERHIELM Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Kirurg- o urologkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan

Medicinsk rådgivare. Ingen uppgift Beslut finns, men samtliga läkare tvekar Finns befattningsbeskrivning nej Ja, se nedan Ja, se nedan Prioritering systematik inventering 2017 Finns det en skriftlig prioriteringsordning som stöd till verksamheten? Finns det en skriftlig instruktion för arbetsuppgifter som ska bortprioriteras/strykas vid

Läs mer

2. Rapportera. Dokumentnamn: Handlingsprogram för patientsäkerhet inklusive avvikelsehantering. Dokumenttyp: Adm PM

2. Rapportera. Dokumentnamn: Handlingsprogram för patientsäkerhet inklusive avvikelsehantering. Dokumenttyp: Adm PM Anna Kullberg, ssamordnare Handlingsprogram för inklusive avvikelsehantering Mag-tarmmedicinska kliniken 1 Identifiera 2 Rapportera 3 Fastställa och åtgärda orsaker 4 Utvärdera åtgärdernas effekt 5 Sammanställa

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för 2015 Stockholm 2016-03-15 Marie Johansson, verksamhetschef Christina Kollin, kvalitetschef ---------------------------------- Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2018

Patientsäkerhetsberättelse för Åsö Vårdcentral 2018 Patientsäkerhetsberättelse för 2018 Stockholm, 2019-02-25 Ingemar Gustafsson Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. Onkologiska kliniken Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 Onkologiska kliniken Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet...

Läs mer

Patient- och kvalitetsberättelse för socialnämnden

Patient- och kvalitetsberättelse för socialnämnden Patient- och kvalitetsberättelse för socialnämnden 2015 2016-02-15 Iris Kjellander Ing-Marie Berglund Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål... 2 Ansvar för systematiskt kvalitetsarbete...

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE. CityAkuten i Praktikertjänst AB. År 2013

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE. CityAkuten i Praktikertjänst AB. År 2013 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE CityAkuten i Praktikertjänst AB År 2013 Faktaruta Kontaktuppgifter Hemsida: www.cityakuten.se Informationstelefon 020-150 150 Vårdgivare/ VD CityAkuten i Praktikertjänst AB Tf

Läs mer

Lokala analysteam Ökar delaktigheten och förbättrar återkopplingen till medarbetarna samt minskar stressen för chefen.

Lokala analysteam Ökar delaktigheten och förbättrar återkopplingen till medarbetarna samt minskar stressen för chefen. 1 (5) Akutkliniken, Huddinge Lokala analysteam Ökar delaktigheten och förbättrar återkopplingen till medarbetarna samt minskar stressen för chefen. Projektrapport från utbildningen Säkra vården Stockholm

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare År 2013 140219 Helena Sjöberg verksamhetschef Annica Ringmyr skolsköterska med medicinskt ledningsansvar Anna Lennhammar skolsköterska 2(5) 1 Verksamhetens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsområde: Närvård Frostviken

Verksamhetsområde: Närvård Frostviken Patientsäkerhetsberättelse 2012 Verksamhetsområde: Närvård Frostviken Version: 3 Ansvarig: Patientsäkerhetsberättelse 2(13) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2012-12-04 Nyutgåva

Läs mer

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001

Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Inte störst men bäst. Det är vår vision. Förbättringsarbete på Lasarettet i Ystad ISO 9001 Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Åderbråckscentrum. År / Steinarr Björnsson

Patientsäkerhetsberättelse för Åderbråckscentrum. År / Steinarr Björnsson Patientsäkerhetsberättelse för Åderbråckscentrum År 2017 2018-02-20 / Steinarr Björnsson 1 Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Handledning för stöd till patient och närstående vid inträffad vårdskada

Handledning för stöd till patient och närstående vid inträffad vårdskada Handledning för stöd till patient och närstående vid inträffad vårdskada www.lio.se råd till dig som är sjukvårdspersonal när en patient skadas i vården 1 Förklara för patienten och närstående vad som

Läs mer

Team 16 Bättre flyt efter 15.00 Kirurgiska klinikens operationsavdelning & Anestesiavdelning 1 UMAS, Malmö, Region Skåne.

Team 16 Bättre flyt efter 15.00 Kirurgiska klinikens operationsavdelning & Anestesiavdelning 1 UMAS, Malmö, Region Skåne. Team 16 Bättre flyt efter 15. Kirurgiska klinikens operationsavdelning & Anestesiavdelning 1 UMAS, Malmö, Region Skåne. Syfte Syftet är att skapa rutiner så att samtliga patienter uppsatta på ett operationsprogram

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund

Kvalitetsbokslut VC Oxelösund Kvalitetsbokslut 2011 VC Oxelösund Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Hagavägens Gruppbostad År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset

Patientsäkerhetsberättelse. Ortopediska Huset Patientsäkerhetsberättelse Ortopediska Huset 2014 2014-09-01 Granskad och godkänd av Björn Waldebäck Verksamhetschef 1 Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-01 Peter Boänges Reviderad Kvalitetsavdelningen/LF 2014-09-29 Verksamhetens namn Lillälvsgården Verksamhetens

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE

Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Kvalitetsbokslut 2011 BUP MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017

Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Awiljas kvalitetsberättelse för personlig assistans för år 2017 Sammanställd 2018-01-25 av VD/verksamhetsansvarig Gunilla Andersson Inledning Enligt Socialstyrelsens SOSFS 2011:9, 7 kap 1, Socialstyrelsens

Läs mer

SPOR Svenskt Perioperativt Register

SPOR Svenskt Perioperativt Register SPOR Svenskt Perioperativt Register Sara Lyckner, Registerkoordinator SPOR, Specialistsjuksköterska intensivvård, Kvalitetssamordnare Anestesikliniken Mälarsjukhuset Eskilstuna Maria Björk Svensson, Specialistsjuksköterska,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2015 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för innehållet

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende

Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende Patientsäkerhetsberättelse Västravägens Stödboende År 2015 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20160208 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Nationellt ramverk för patientsäkerhet

Nationellt ramverk för patientsäkerhet Nationellt ramverk för patientsäkerhet Bakgrund SKL har tillsammans med landsting och kommuner tagit fram ett nationellt ramverk för strategiskt patientsäkerhetsarbete. Målet med det nationella ramverket

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Checklista - självgranskning av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Checklista - självgranskning av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete 01-0- Checklista - självgranskning av ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Av SOSFS 011:9 framgår att verksamhet inom hälso- och sjukvård ska bedriva kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete.

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Elevhälsans medicinska insatser [EMI] 1

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Elevhälsans medicinska insatser [EMI] 1 2014-02-06 Handläggare Tina Leach prov/ EMI 14US/0069 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Elevhälsans medicinska insatser [EMI] 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 De åtgärder som vidtagits för att

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2016 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Birgitta Boqvist Patientsäkerhetssamordnare Norrbottens läns landsting Norrbotten Kiruna Gällivare Pajala Landstinget är länets största

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Habilitering och hjälpmedel Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 180116 Patientsäkerhetssamordnare Ingela Bröndel Chefläkare Lars-Olof Tobiasson 1 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16

Patientsäkerhetsberättelse 2014. CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 Patientsäkerhetsberättelse 2014 CityAkuten i Praktikertjänst AB 2015-02-16 INNEHÅLL 1. Fakta...3 2. Sammanfattning...4 3. Övergripande mål och strategier...4 4. De viktigaste åtgärderna som vidtagits för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad År 2013 2014-01-30 Marianne Arnetz, verksamhetschef Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Herrgårdsvägens gruppboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Herrgårdsvägens gruppboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Herrgårdsvägens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet Joakim Holmgren 1/9 Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt

Läs mer

Odontologiska fakulteten, Malmö universitet

Odontologiska fakulteten, Malmö universitet 2019-02-22 Dnr.ODTVN 2019/7 1 (av 7) Malmö universitet, Odontologiska fakulteten, Tandvårdsnämnden Bengt Götrick ordf. Patientsäkerhetsberättelse för Odontologiska fakulteten, Malmö universitet År 2018

Läs mer