Informationsmöte vattenskyddsområde Skellefteås nya vattenförsörjning, särskilt Medle

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationsmöte vattenskyddsområde Skellefteås nya vattenförsörjning, särskilt Medle"

Transkript

1 MÖTESANTECKNINGAR Samhällsbyggnad Informationsmöte vattenskyddsområde Skellefteås nya vattenförsörjning, särskilt Medle Plats: Anderstorps skola, Skellefteå, Skellefteå kommun. Medverkande: Skellefteå kommun: Helena Jonsson (HJ), verksamhetschef VA/biogas, Ola Burström (OB), ordförande tekniska nämnden, Susanne Pettersson och Mats Bergkvist Ramböll, konsult åt Skellefteå kommun: Per Sander (PS) och Christian Nielsen Allmänheten (ALLM): ca 55 närvarande. Förkortningar: VSO = vattenskyddsområde, LST = Länsstyrelsen OB: Välkommen. Detta är ett förslag, det finns möjligheter att lämna synpunkter. Vi ska i huvudsak prata om Medle-sidan idag. Kommunstyrelsen har beslutat om framtagande av fördjupad ÖP (FÖP) för Klutmark, Myckle och Medle kan resultera i möjlighet att bygga hus mm. Inbjudan till information/samrådsmöten kommer att komma. Möjlig inventering under sommaren. Representanter från byarna kommer att utses för arbetet med FÖP. HJ: Varför vi gör vattenskyddsområde. Hitta rätt nivå på föreskrifterna. I vilka områden är arbetet med vattenskyddsområden aktuellt, fastställda, arbete pågår, påbörjade men vilande. Arbetsgång. ALLM: Ska markägare ta kostnad för ansökan/anmälan om skogsavverkning? HJ: Vi tittar på vilka möjligheter som finns. ALLM: Anmärkning om att tidsbegränsning av tillstånd inte är gångbart (t.ex. 10 år). Vattentäkten kommer att finnas i 100 år. HJ: Vi måste titta på detta, kommer med svar framöver. Svar kommer att finnas när vi har fastställt föreskrifterna. Vill inte lova att VA-kollektivet kommer ta kostnaden, måste förhålla sig till lagar osv. ALLM: Förut har man inte tagit ut avgift. ALLM: Visst bör du veta om en sådan avgift blivit uttagen? OB: Frågan kom upp vid senaste dialogmöte. Uppfattas att Skogsstyrelsen meddelar miljö att det är aktuellt med en avgift om t.ex kr. Den avgiften har inte tagits ut. Om det är en avgift som är kopplat till skyddsföreskrifterna är det inte rättvist och borde belasta VA-kollektivet, personligt åsikt. Sen får vi se hur långt vi kan komma i förhållanden till reglerna.

2 Skellefteå kommun 2 ALLM: Ersättningar som markägarna kan göra anspråk på verkar begränsade. Hur är det med anspråk om minskat fastighetsvärde pga. vattenskyddsområde/föreskrifter? HJ: Rätt, det är inte lätt att få ersättning. Eventuell ersättning är kanske i så fall kopplat till möjligheten att bruka marken vi har ingen erfarenhet av detta från tidigare. Vi måste titta på hur man gör i övriga Sverige. ALLM: Nu när det blir ökad trafik pga. vattentäkten, hur hanteras det? Möjlighet till GCväg? HJ: Frågan måste tas med Trafikverket. Ingen sådan konsekvensbeskrivning av detta arbete ingår inte i arbetet med vattenskyddsområdet. OB: Tekniska nämnden tittar på frågan har med frågan om GC-vägen både på norra och södra sidan älven. Vi är på det klara med att det behövs GC-väg på båda sidorna om älven. PS: Presenterar bakgrunden till avgränsning av föreslagna skyddszoner. Ingen förändring sedan medborgardialogen i juni Visar skyddsområdets utbredning och indelning i primär, sekundär och tertiär zon. ALLM: Redovisa varför ni inte har ändrat avgränsningen av primär zon till Medlevägen. PS: Vi uppnår inte de rinntider som handboken föreskriver (100 dygn). Har gjort kompletterande borrning och mätt grundvattennivåer och gradienter. Finns inte något sammanhängande skyddande lerlager som skyddar. Tagit frågan på allvar och gjort undersökningar. Kan utifrån undersökningarna inte motivera att avgränsningen av primär skyddszon ändras. PS: Genomgång av föreslagna skyddsföreskrifter, poängterer att det är kommunens förslag och att Länsstyreslen eventuellt kan vilja göra justeringar. ALLM: Om man tillhör sekundär skyddszon hur påverkas man om man vill gräva för jordvärme? PS: Återkommer till den frågan. ALLM: Virke ska ju ändå inte ligga mer än en avverkningssäsong, kommer ju ändå inte att hända. PS: Då är lydelsen i förskriften inget problem. PS: Avloppsfrågan presenteras av HJ. HJ: Verksamhetsområde kommer att beröra Klutmarksidan. PS: Rörande energianläggningar skiljer sig kommunens förslag från allmän praxis. Kommunen har valt att föreslå tillstånd i primär zon och inte förbud. Vill inte omöjliggöra jord/bergvärme. Tillståndet blir förenat med vissa villkor. ALLM: Tidigare sökt tillstånd om jordvärmeanläggning, måste jag söka om eller kan man damma av gamla ansökningar? OB: Tar för givet att man ska kunna återkomma till befintlig ansökan. PS: Bygg och miljökontoret kan återkomma med önskan om kompletterande information om förutsättningar. Bergvärme troligen lättare att få tillstånd till än jordvärmeanläggningar, eftersom stor slanglängd i ytan medför större risk för läckage. Jordvärme blir ju förlagd till känslig del av geologin avseende vattentäkten.

3 Skellefteå kommun 3 ALLM: Du menar att bergvärmeanläggningar är att föredra? PS: Lättare att få kontrollerbar om den görs enligt krav med tätning och rätt köldmedel. Större risk med jordvärmeanläggningen som ligger direkt i isälvsmaterial och ytligt, dvs. risk för påverkan i framtiden och ev. läckage. PS: Annan lagstiftning träder i kraft vi fastställande av VSO. T.ex. hantering av planer för infrastrukturprojekt. Det är viktigt att få in synpunkter på om vissa punkter i skyddsföreskrifterna och åtföljande definitioner är otydliga. ALLM: Sidan 5-6 i skyddsföreskrifterna, användning av växtnäring i jordbruket. 2 föreskrifter. Förstår inte förmulering om att föreskrifterna inte gäller för aktuellt område (SFS ).. PS: Kan inte svara på frågan på rak arm. ALLM: Hittar inte Paragraf 7 (presenterat idag) i det material som skrivits ut från kommunens hemsida. Utskriven idag 13:00. PS: Det förslag som går in till LST kan innehålla vissa justeringar - det kan man lämna synpunkter på i nästa vända. ALLM: Krävs tillstånd för gödsling (konstgödsling) i skogsbruket? PS: Konstgödsling av skogen är inte reglerat i skyddsföreskrifterna till VSO. ALLM: Är lagring eller användning av bekämpningsmedelbehandlade plantor inte tillåtet? PS: Borde inte vara problem att sätta behandlade plantor. ALLM: Jag fick svar att jag inte fick sätta behandlade plantor (från miljösidan). PS: Finns inte reglerat idag VSO är inte fastslaget än. Måste alltså vara på andra grunder. Måste förtydligas i skyddsföreskrifterna. ALLM: Hur kan man då redan få svar att det inte är tillåtet i primär zon? HJ: Troligen tagit beslut enligt försiktighetsåtgärder, kan vara ett missförstånd. ALLM: Är det ändå så att VSO och skyddsföreskrifter är rent formellt beslutat? Nytt förslag verkar möjligt att leva med. Måste synkronisera inom kommunen mellan de olika förvaltningarna t.ex. gällande frågor angående stopp för plantering med behandlade plantor och energianläggningar. ALLM: Förslaget om VSO och skyddsförskrifterna lägger en död hand över området. Det tas beslut som är baserade på ett icke-beslutat förslag. HJ: Om vi har olika åsikter inom kommunen (Miljö vs VA) kan det bero på att vi har ändrat åsikt. Vi har ny konsult och nya erfarenheter. ALLM: Verkar som förslaget gäller under tiden. Man fattar ingenting av handläggningen under tiden. Får inte se kartor etc. under tiden. Tycker förslaget nu ser ut som man kan leva med det. HJ: Vill inte gå ut med förslag/kartor som förvirrar innan man har kommit i mål med förslaget undersökningar/beräkningar måste göras först. PS: Detta är samma förslag som vid informationen till som delgavs juni 2015.

4 Skellefteå kommun 4 ALLM: Förslaget och jobbet tekniska (kommunen) driver ihop med konsulten, är Miljö med på detta? PS: Vi har haft samråd med Miljö. Det fanns vissa skillnader i synpunkterna från Miljö. ALLM: Är kommunens alla förvaltningar överens? HJ. Nej, Det är tekniska nämnden som lämnar förslaget. Sen kommer det in synpunkter från Miljö, allmänheten mm. ALLM: Är ju så att det tas en avgift under tiden innan det kommer ett beslut måste ju finnas en synkronisering/samsyn mellan kommunens olika förvaltningar så det blir tydligt vad som gäller. HJ: Vi får frågan från andra förvaltningar (tillsynsmyndighet) där vi lämnar våra synpunkter. Hör av er om det finns otydligheter. Rimligt att få motivering till varför. ALLM: 910 kr/h för tillsyn. HJ: De har ju sagt att de inte kommer ta ut avgiften. Det är inte meningen att de ska ta ut avgiften. Vet ej om det beror på VSO. ALLM: Jo det beror på VSO. HJ: Får du en faktura, så ställ fråga till Miljö. ALLM: Ombud för markägare. Vad gäller om jag ska markbereda, plantera mm? Har Miljö en annan agenda än det här? HJ: De ska följa föreskrifterna. ALLM: Blir ju konstigt om de bedömer enligt försiktighetsprincipen i förhållanden till föreliggande förslag. PS: Än så länge innan det föreslagna VSO med skyddsföreskrifter har beslutats är det de gamla föreskrifterna och områden som gäller. LST kan i vissa fall ta ett interimistiskt beslut då skyddsföreskrifterna gäller innan VSO och skyddsföreskrifterna beslutats. Det har dock inte gjorts här. ALLM: Då känns ju beslutet konstigt. ALLM: Annat förslag som fanns på hemsidan för 2-3 veckor sen. Då stod det förbud mot markberedning i primär zon det känns ju som de har gått på det. Vi har trott att det var det som gäller/kommer gälla. Konstigt. HJ: Det förslaget som finns ute nu har legat ute sen i fredags. ALLM: Om inte LST tagit ett interimistiskt beslut då är det ju de gamla föreskrifterna som gäller då har man ju gjort tjänstefel inom kommunen om man baserar beslutet på icke gällande regler. OB: Kanske skulle LST ha tagit ett interimistiskt beslut. Hoppas det är handlagt rätt. Måste finnas möjlighet att under tiden ta beslut som skyddar framtida vattentäkt. PS: Viktig med motivering av de beslut som tas. HJ: Möjlighet att lämna synpunkter. Bra om de kommer skriftligt. Tanken att förslaget ska gå till tekniska nämnden i september eller oktober. När det har passerat tekniska nämnden och vidare till LST, kommer det att gå ut till allmänheten igen då man åter har möjlighet att lämna synpunkter. ALLM: Hur stora förändringar kommer bli på intaget i Selsdammen? Man måste ju kunna komma upp med båten. PS: Finns ett projekterat läge. Ursprungligt förslag gick intagsledningen över ön. Nu går ledningen djupt direkt och intaget har flyttats till öster om ön. Ska inte vara ett problem att passera med båt.

5 Skellefteå kommun 5

Informationsmöte vattenskyddsområde Skellefteås nya vattenförsörjning, särskilt Klutmark

Informationsmöte vattenskyddsområde Skellefteås nya vattenförsörjning, särskilt Klutmark MÖTESANTECKNINGAR Samhällsbyggnad Informationsmöte vattenskyddsområde Skellefteås nya vattenförsörjning, särskilt Klutmark Plats: 2016-05-19 Anderstorps skola, Skellefteå, Skellefteå kommun. Medverkande:

Läs mer

1. Samrådskrets och möten

1. Samrådskrets och möten Datum 2016-10-20 Uppdrag Skellefteå nya vattenförsörjning samrådsredogörelse och bemötande av synpunkter på vattenskyddsområde och föreskrifter Beställare Skellefteå kommun Från Ramböll Sverige AB Till

Läs mer

Skeå kommun, tekniska kontoret Skeå kommun, kommunledningskontoret. Medle Hembygdsförening. Klutmarks samfällighetsförening

Skeå kommun, tekniska kontoret Skeå kommun, kommunledningskontoret. Medle Hembygdsförening. Klutmarks samfällighetsförening Protokoll Mötets syfte/typ Medborgardialog Ny vattenförsörjning för Skeå centralort med omkringliggande samhällen Mötesdatum 2014-12-02 Tid 17.15 Plats Tekniska kontoret, Skeppargatan 16, 931 85 Skellefteå

Läs mer

Klutmarks samfällighetsförening (närvarade ca 10 minuter)

Klutmarks samfällighetsförening (närvarade ca 10 minuter) Minnesanteckningar Mötets syfte/typ Medborgardialog Ny vattenförsörjning för Skeå centralort med omkringliggande samhällen Mötesdatum 2016-06-21 Tid 17.15-19.30 Plats Samhällsbyggnad, Skeppargatan 16,

Läs mer

Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Arbetet med Stångåns vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Från projektstart till beslut Områdets avgränsning Riskbedömning Skyddsföreskrifter Samråd

Läs mer

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare

Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde. Rebecka Helmers, projektledare Erfarenheter från Stångåns nyinrättade vattenskyddsområde Rebecka Helmers, projektledare Agenda Bakgrund Linköpings vattenförsörjning Processen från beslut till ansökan Val av utformning Riskbedömning

Läs mer

Hjälp i vattenarbetet. Vattenskydd Vattendomar

Hjälp i vattenarbetet. Vattenskydd Vattendomar Hjälp i vattenarbetet Vattenskydd Vattendomar Uppdrag a) förstärka arbetet med inrättande av vattenskyddsområden och förkorta handläggningstiderna vid inrättande av vattenskyddsområden b) genomföra systematisk

Läs mer

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp ---

kl. 13 30 15 00 Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Leif Carlzon, kp --- Plats och tid Bibliotekets grupprum, onsdagen den 23 september 2009, kl. 13 30 15 00 Beslutande Magnus Hesse, m, ordförande, Ulf Dahl, s Joakim Magnusson, c Ej tjänstgörande Leif Carlzon, kp Övriga folkvalda

Läs mer

UPPDRAGSNUMMER

UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSNAMN Malexander vattenskyddsområde FÖRFATTARE Malin Rosander UPPDRAGSNUMMER DATUM 10247642 2017-09-18 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Här presenteras en redogörelse för de samråd med allmänheten, miljökontoret

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Magnus Svensson Vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Västmanlands län Magnus.svensson@lansstyrelsen.se 010-2249357 Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

VA Klutmark. Informationsmöte Detta bildspel är en summering av vad som visades och sades under mötet.

VA Klutmark. Informationsmöte Detta bildspel är en summering av vad som visades och sades under mötet. VA Klutmark Informationsmöte 20180604 Detta bildspel är en summering av vad som visades och sades under mötet. Agenda VA Klutmark Introduktion Om produktionen Hur dricksvatten- och spillvattensystemet

Läs mer

Ny vattenförsörjning. Information om förslag till vattenskyddsområde

Ny vattenförsörjning. Information om förslag till vattenskyddsområde Ny vattenförsörjning Information om förslag till vattenskyddsområde AGENDA Inledning Varför vi gör vattenskyddsområde och arbetsgång Utbredning skyddszoner Skyddsföreskrifter Planerat verksamhetsområde

Läs mer

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik FAKTISKA UTTAG NORRA 1,34; 6% 0,90; 4% 0,82; 4% 8,88; 41% 6,46;

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. 1 (6) Datum 2014-02-21 Inledning. Lygnern- Fjärås Bräcka vattentäkt är Kungsbacka

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt

Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt Senast uppdaterad Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt Nedan anges de revideringar som gjorts jämfört med tidigare versioner av tekniskt

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Halmstad 2009-04-01 Arne Joelsson Länsstyrelsen Hallands län Grundvatten av god kvalitet De regionala miljömålen innebär

Läs mer

Kolåsens vattenskyddsområde

Kolåsens vattenskyddsområde Kolåsens vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Mörsils vattenskyddsområde

Mörsils vattenskyddsområde Mörsils vattenskyddsområde Information om upprättande och revidering av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

Skellefteå kommun, samhällsbyggnad Skellefteå kommun, samhällsbyggnad. NCC Myckle Byamän Myckle Byamän Myckle Byamän

Skellefteå kommun, samhällsbyggnad Skellefteå kommun, samhällsbyggnad. NCC Myckle Byamän Myckle Byamän Myckle Byamän Minnesanteckningar Mötets syfte/typ Medborgardialog Ny vattenförsörjning för Skeå centralort med omkringliggande samhällen Mötesdatum 2015-12-02 Tid 17.15 Plats Samhällsbyggnad, Skeppargatan 16, 931 85

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket) Kommunstyrelsen 2009-04-14 86 201 Plan- och tillväxtutskottet 2009-03-23 26 48 Dnr 08.719-341 aprilkf16 Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Läs mer

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Anebys vattentäkter i Norra och Södra Jularp Beslut Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (1998:808, MB) det område som anges på

Läs mer

Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter.

Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter. 2015-04-21 Handläggare Anna Sandahl Sanna Mäkinen Samhällsbyggnadsavdelningen 212TN/15 Tekniska nämnden Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter. Förslag

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

Ansökan om dispens från skyddsföreskrifter inom vattenskyddsområde

Ansökan om dispens från skyddsföreskrifter inom vattenskyddsområde Ansökan om dispens från skyddsföreskrifter inom vattenskyddsområde En ansökningsavgift på 3700 kr 1) ska betalas in för att ansökan ska kunna behandlas. Avgiften ska betalas till Länsstyrelsen i Uppsala

Läs mer

Redogörelse av dialog med sakägare och intresseorganisationer om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Bolmen vattentäkt

Redogörelse av dialog med sakägare och intresseorganisationer om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Bolmen vattentäkt SYDVATTEN AB BESLUTSUNDERLAG H REDOGÖRELSE AV DIALOG MED SAKÄGARE OCH INTRESSEORGANISATIONER OM FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BOLMEN VATTENTÄKT 2016-08-15 Redogörelse av dialog

Läs mer

Skeå kommun, tekniska nämnden

Skeå kommun, tekniska nämnden Mötesanteckningar Mötets syfte/typ Informationsmöte om förslag verksamhetsområde Klutmark Mötesdatum 2016-09-21 Tid 18-21 Plats Nordanåteatern, Skellefteå Protokollförare Anna Andersson Närvarande Namn

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkten Kvarsebo i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller inom de skyddszoner

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Skyltning inom vattenskyddsområde

Skyltning inom vattenskyddsområde April 2011 Skyltning inom vattenskyddsområde Syftet med skyltning av vattenskyddsområde Information för bilister och transportörer på det allmänna vägnätet Information för sjöfart och fritidsbåtstrafik

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (11)

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Ovalen kl. 09:30-12:30 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Lennart Sundberg Justeringens plats och tid Stab Samhällsbyggnad den

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

Vattenskyddsområden - Bor du i ett?

Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Bilaga 5 Information till hemsidan Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Varför har vi vattenskyddsområden? Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan välja bort olika livsmedel, men utan

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

Protokoll. Klutmarks samfällighetsförening. Mats Marklund Tommi Lundberg. Myckle samfällighetsförening. Myckle byaförening.

Protokoll. Klutmarks samfällighetsförening. Mats Marklund Tommi Lundberg. Myckle samfällighetsförening. Myckle byaförening. Protokoll Mötets syfte/typ Medborgardialog Ny vattenförsörjning för Skeå centralort & omkringliggande samhällen Mötesdatum 2014-01-15 Tid 17.15-19.15 Plats Tekniska kontoret, Skeppargatan 16, 931 85 Skellefteå

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN

BESLUT OM VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR VATTENTÄKTEN SANDKÖPING OCH BERGSJÖN, KRISTINEHAMNS KOMMUN 1(6) BESLUT 1781-505 Miljöanalysenheten Karin de Beer Enligt sändlista Bilagor: 1. Hur man överklagar 2. Karta över området 3. Skyddsföreskrifter 4. Konsekvensutredning 5. Beslut om kungörelsedelgivning

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

Lathund för tillsyn gällande upplag

Lathund för tillsyn gällande upplag April 2011 Lathund för tillsyn gällande upplag Texten i denna lathund är allmänt hållen och tar upp olika exempel på regleringar och sätt att hantera frågor. Förutsättningarna är olika i varje vattenskyddsområde

Läs mer

Bräckes vattenskyddsområde

Bräckes vattenskyddsområde Bräckes vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde. Bräcke kommun arbetar med att revidera vattenskyddsområdena för de kommunala dricksvattentäkterna. Nu har turen kommit

Läs mer

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L

Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 218 Förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus, garage, gäststuga och stall på fastigheten Sunderbyn 26:27 Ärendenr L 2016 713 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden

Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström. För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden Så tar du hand om vattenskyddsområdet för Hyndevads ström För en säker dricksvattenförsörjning i Eskilstuna kommun nu och i framtiden 1 Varför behövs vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter? Rent vatten

Läs mer

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde

Skydda dricksvattnet. Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Skydda dricksvattnet Att bo och verka i ett vattenskyddsområde Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta, men vi klarar oss inte utan vatten. Vattenskyddsområden finns

Läs mer

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten

Stångåns vattenskyddsområde. Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Stångåns vattenskyddsområde Ett bättre skydd för Linköpings dricksvatten Nu är Stångån vattenskyddsområde och ditt dricksvatten säkras för framtiden När du vrider om kranen får du ett av världens bästa

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-05-15 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:40 Beslutande Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Skyddsområden för grundvattentäkter

Skyddsområden för grundvattentäkter Skyddsområden för grundvattentäkter Dricksvatten av god kvalitet vill alla ha Förbättrat skydd för våra grundvattentäkter En av våra viktigaste naturresurser är tillgången till vatten för vår vattenförsörjning.

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Skeå kommun, kommunledningskontoret. Medle Hembygdsförening. Klutmarks samfällighetsförening. Myckle samfällighetsförening. Myckle byaförening LRF

Skeå kommun, kommunledningskontoret. Medle Hembygdsförening. Klutmarks samfällighetsförening. Myckle samfällighetsförening. Myckle byaförening LRF Protokoll Mötets syfte/typ Medborgardialog Ny vattenförsörjning för Skeå centralort med omkringliggande samhällen Mötesdatum 2014-06-18 Tid 17.15-19.30 Plats Tekniska kontoret, Skeppargatan 16, 931 85

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 28 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MELLDALA VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som ska gälla inom Melldala vattenskyddsområde och i

Läs mer

Gotlands kommun Visby vattentäkter

Gotlands kommun Visby vattentäkter 1(7) Gotlands kommun Visby vattentäkter Förslag till skyddsföreskrifter Nedan angivna skyddsföreskrifter skall gälla inom skyddsområden som utmärkts på den bifogade skyddsområdeskartan. Skyddsområdet är

Läs mer

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde

Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde Vindelälvsåsen skyddsföreskrifter för vattenskyddsområde 1 Allmänt Nedanstående föreskrifter gäller inom det skyddsområde som utmärkts på bifogad karta. Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon samt primär,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kristian Vramsten (M) (ordförande) Stefan Gustafsson (S) (vice ordförande) Merjem Maslo (M) Marcus Claesson (L)

Läs mer

Undersökning gällande kommuners vattenskyddsområden/bestämmelser. Genomförd mars 2013

Undersökning gällande kommuners vattenskyddsområden/bestämmelser. Genomförd mars 2013 Undersökning gällande kommuners vattenskyddsområden/bestämmelser. Genomförd mars 2013 Om Exquiro bildades 1998. Vi erbjuder ett brett spektrum av statistiska tjänster, bland annat olika typer av marknads-

Läs mer

VÄLKOMNA till SEMINARIUM OM BEKÄMPNINGSMEDEL INOM VATTENSKYDDSOMRÅDEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

VÄLKOMNA till SEMINARIUM OM BEKÄMPNINGSMEDEL INOM VATTENSKYDDSOMRÅDEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency VÄLKOMNA till SEMINARIUM OM BEKÄMPNINGSMEDEL INOM VATTENSKYDDSOMRÅDEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-02-03 1 Program När? Vad? Vem? 9.30 10.00 Kaffe/te och macka 10.00 10.45

Läs mer

FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE SAMT FÖRESKRIFTER FÖR BJÖRKFORS VATTENTÄKT

FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE SAMT FÖRESKRIFTER FÖR BJÖRKFORS VATTENTÄKT 2011-09-30 2012-11-05 FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE SAMT FÖRESKRIFTER FÖR BJÖRKFORS VATTENTÄKT Samrådsredogörelse Sammanställning av synpunkter under tidigt samråd 2011-09-30 Samrådshandlingar under

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Ylva Magnusson UPPRÄTTAD AV. Deltagarlista för fastighetsägare presenteras i Bilaga Deltagarlista

UPPDRAGSLEDARE. Ylva Magnusson UPPRÄTTAD AV. Deltagarlista för fastighetsägare presenteras i Bilaga Deltagarlista 14 UPPDRAG Vattenskyddsområde Blacksta UPPDRAGSNUMMER 13002714 UPPDRAGSLEDARE Ylva Magnusson UPPRÄTTAD AV Erik Alsteryd/ David Ekholm DATUM 05-31 PLATS Kumla Bibliotek DATUM 05-30 TID 17:00 NÄRVARANDE

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun

SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun 1(6) SKYDDSFÖRESKRIFTER inom skyddsområdet för grundvattentäkterna Halsbråten och Stubbetorp i Norrköpings kommun Nedan angivna föreskrifter, meddelade med stöd av 7 kap 21-22 miljöbalken (1998:808), gäller

Läs mer

Vattenstämman 2015. Vattenskydd och vattentäkter Utveckling av riskbedömningsmetod

Vattenstämman 2015. Vattenskydd och vattentäkter Utveckling av riskbedömningsmetod Vattenstämman 2015 Vattenskydd och vattentäkter Utveckling av riskbedömningsmetod Susanna Hogdin, Havs- och vattenmyndigheten Andreas Lindhe, Chalmers DRICKS För att skydda samhällets viktigaste dricksvattenresurser

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Plats och tid Amsterdam, Förvaltningshuset 13:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M)

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Plats och tid Amsterdam, Förvaltningshuset 13:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M) Sid 1(28) Kallelse Jävsnämnden kallas till sammanträde 2016-09-07 Plats och tid Amsterdam, Förvaltningshuset 13:00-17:00 Ordförande Pia Jansson (M) Förhinder anmäls till lena.arnberg@gavle.se Sid 2(28)

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT

ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT 1553654000 ÖVERGRIPANDE KONSEKVENSBESKRIVING FÖR NYTT VATTENSKYDDSOMRÅDE MED TILLHÖRANDE SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR BLACKSTA VATTENTÄKT SWECO Linnea Ruderfelt Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

Åtgärder för god vattenstatus

Åtgärder för god vattenstatus Åtgärder för god vattenstatus Miljöskyddsdagar 2013-10-23 Ann Salomonson ... den årliga rapporteringen om åtgärdsarbetet 1. Samtliga myndigheter och kommuner som omfattas av detta åtgärdsprogram behöver

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Uddevalla kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Tjörn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun bilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2015-04-01 Ärendenummer Förrättningslantmätare Lars-Ove Klang Ärende Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Kommun:

Läs mer

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon

Sprutningen sker inom följande vattenskyddsområde och skyddszon 1(4) Tillstånd för yrkesmässig användning av bekämpningsmedel inom skyddsområde för vattentäkt - Ansökan enligt 1 6 kap NFS 2015:2 Tillstånd ska sökas av den som ska utföra spridningen eller efter skriftlig

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Föreskrifter om ändring i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2008:6) om stöd för att öka arealen ädellövskog; beslutade den 16 juni 2009. SKSFS 2009:1

Läs mer

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt

Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Styrande dokument Senast ändrad 2014-06-17 Vattenskyddsområde med föreskrifter för Åryd vattentäkt Dokumenttyp Föreskrift Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Vattenskyddsområde med föreskrifter

Läs mer

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden Upprättad: 2014-05-28 Beslutad av: Kommunstyrelsen Version 2: reviderad 2015-11-20 Sid 1 (5) Dnr 15SBN417 Förslag till: Samhällsbyggnadsutskottet Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Läs mer