Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden"

Transkript

1 Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: Plats: Måndagen den 19 November 2012, kl 16:00 OBS! Datum Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Majoriteten kallas till förmöte kl 15:00 i lokal Silvia Oppositionen kallas till förmöte kl 15:00 i lokal Victoria 2 Information och överläggningar A/ Presentation av anhörigstödet Gapet samt information om Alzheimer Café, Ingela Funegård B/ Återrapportering från kvalitetsuppföljning av verksamheterna, Catharina Johansson Ajournering av mötet för gruppvisa överläggningar Ärendelista Val av justerare och tid för justering 1. Anmälan av delegationsbeslut Införande av valfrihetssystem (LOV) inom särskilda boendeformer för äldre 3. Statistik per månad Skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning 5. Parbogaranti 6. Brunnsgården - Plan för samordning av tomma servicelägenheter, ombyggnation till gruppbostäder samt konvertering till trygghetsbostäder Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: kommunstyrelsen@alingsas.se Webbplats:

2 Kallelse/Underrättelse Niklas Hellgren (KD) Ordförande Brita Enbom Sekreterare Tel: Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Rådhuset, Stora torget Telefon: Fax: E-post: Webbplats:

3 Ärende 1 Anmälan av delegationsbeslut 2012

4 Datum: 12 november 2012 Handläggare: Brita Enbom Vård- och äldreomsorgsnämnden Anmälan av delegationer - oktober Ärendebeskrivning Delegering av ärenden inom en nämnd regleras i Kommunallagen 6 kap Vård- och äldreomsorgsnämnden har överlåtit viss beslutanderätt till ordförande, viceordförande, vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott och enskilda kommunala tjänstemän enligt nämndens delegationsförteckning. Dessa beslut skall anmälas till vård- och äldreomsorgsnämnden. Beredning Följande delegater har fattat följande beslut enligt delegationsförteckningen under den aktuella perioden: Kategori: förvaltning - allmänt Catharina Johansson, tf förvaltningschef Nedsättning av eller befrielse från avgift inom ramen för gällande riktlinjer, 26 st Utanordning, 4 st Justering/makulering av fakturor, 20 st Ersättning för dubbelt boende, 2 st Kategori: förvaltningschefens vidaredelegation Helén Gillquist, avdelningschef särskilt boende Kassation av tio äldre kontorsstolar från Brunnsgårdens dagcentral. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

5 Rekrytering oktober 2012 Chef/vkh Antal Anställningsform Kommentar Carina Björkman. Kvarnbacken korttidsboende 1 Tillvidareanställning, 56,6% From Tillvidareanställning, 100% From , pensionsavgång. 1 Vikariat, 71,4% Studievikariat Isabelle Hansson, Haga hemtjänst Ann Cajvert, Myndighetsavd. 1 Tillsvidareanställning, 100% From , pensionsavgång 1 Tillsvidareanställning, 68% From Vikariat, 63,5% Vikarie för befintliga anställda som beviljats tjänstledigheter 1 Vikariat, 80% Biståndshandläggare Tillsvidareanställning Fast anställning 2. AVA-anställning En tillfällig utökning av personal på enheten 3. Vikariat Ersättare för ordinarie personal vid från- varo eller föräldraledighet Förslag till beslut Redovisning av anmälda delegationsbeslut godkänns. VÅRD- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson Tf förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

6 Ärende 2 Införande av valfrihetssystem (LOV) inom särskilda boendeformer för äldre

7

8

9

10

11

12 Datum: Vård- och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Catharina Johansson Direktnr: Beteckning: Införande av valfrihetssystem inom särskilda boendeformer för äldre svar på återremiss Ärendebeskrivning Vård- och äldreomsorgsnämnden behandlade den 21 augusti 63 frågan införande av valfrihetssystem (LOV) inom särskilda boendeformer för äldre, se bilaga 1. Vård och äldreomsorgsnämnden beslutade följande: Vård- och äldreomsorgsnämnden begär att kommunfullmäktige ger nämnden tillåtelse att inför valfrihetssystem för särskilda boendeformer för äldre enligt lagen (2008:962) om valfrihet. Vård och äldreomsorgsnämnden begär att kommunfullmäktige utser vård- och äldreomsorgsnämnden till ansvarig nämnd för valfrihetssystemet. Vård- och äldreomsorgsnämnden begär att kommunfullmäktige reglerar nämndens reglemente i enlighet med ovanstående förslag. Kommunledningskontoret har i skrivelse den 14 september 2012 lämnat följande yttrande: Kommunfullmäktige har den 20 juni 2012, 129, i flerårsstrategi 2013 antagit följande som ett av 12 prioriterade mål med tillhörande indikatorer: I Alingsås finns det valfrihet och självbestämmande Antalet kommunala tjänster med valmöjligheter skall bli fler Antalet verksamheter som omfattas av lagen om valfrihetssystem skall bli fler Andelen aktiva val hos brukare skall öka Kommunens olika nämnder har ett verksamhetsansvar inom sina respektive områden. Införande av valfrihet är samtidigt generellt sett en så principiell fråga att den måste beslutas av kommunfullmäktige, om inte fullmäktige i ett mer generellt ställningstagande på ett tydligt sätt gett samtliga nämnder möjlighet att införa valfrihet enligt lagen (2008:962) om valfrihet. Det är inte självklart att nämndernas reglementen behöver förtydligas eller ändras och vilka ändringar som är lämpliga. Det kan därför vara lämpligt om fullmäktige i detta skede behandlar frågan om det införande av valfrihet som föreslås av vårdoch äldreomsorgsnämnden, och att kommunstyrelsen samtidigt återkommer med förslag till ändring av reglementen och andra styrande dokument, i den mån det behövs. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

13 Kommunledningskontoret bedömer att eventuella ändringar och förtydliganden av reglementet behöver utredas närmare innan beslut. I övrigt tillstyrks vård- och äldreomsorgsnämndens förslag till beslut. Kommunstyrelsen har behandlat ärendet den 15 oktober 2012, 157 och då för egen del beslutat att ge kommunledningskontoret i uppdrag att mot bakgrund av frågor om införandet av valfrihet se över behovet av förtydliganden och ändring av reglementen och andra styrande dokument, samt lämnat följande förslag till kommunfullmäktige för beslut: 1. Vård-och äldreomsorgsnämnden ges tillåtelse att införa valfrihetssystem för särskilda boendeformer för äldre i enlighet med Lagen (2008:962) om valfrihet. 2. Vård- och äldreomsorgsnämnden utses till ansvarig nämnd för ovan nämnda valfrihetssystem. Kommunfullmäktige beslutar att ärendet återremitteras till vård- och äldreomsorgsnämnden för att utreda och analysera den så kallade Göteborgsmodellen inom äldreomsorg, som ett alternativt sätt till LOV, för att åstadkomma valfrihet på äldreomsorgens område. Förvaltningens yttrande Den återremiss Kommunfullmäktige fattade beslut om den innebär att den så kallade Göteborgsmodellen ska utredas och analyseras som ett alternativ till lagen om valfrihet (2008:962) inom särskilda boenden. Göteborgsmodellen avser hanteringen av biståndsbedömda insatser inom hemtjänsten och är inte tillämplig på LOV inom särskilda boenden. Modellen LOV inom särskilda boenden handlar om den enskildes rätt att välja mellan olika boenden och utförare. Vad gäller frågan om valfrihet inom biståndsbeslutet i hemtjänsten har vård- och äldreomsorgsnämnden i åtaganden för 2012 angett att valfrihet inom biståndsbeslut skall införas. Förvaltningen har mot bakgrund av detta drivit projektet, Förenkling av och valfrihet inom biståndsbeslutet, där projektets syfte var att ge den enskilde större inflytande över vilken hjälp som ges och inom projektet studera olika modeller för genomförande. Bland annat studerades Göteborgsmodellen som praktiseras inom hemtjänsten i Göteborg. Grunden utgörs av att den enskilde som sökt för insatser för städ tvätt och inköp beviljas serviceinsatser med ett visst antal timmar per vecka. Den enskilde får sen möjlighet att byta insatsen utifrån en basmeny av olika insatser upp till det beviljade antalet timmar. Modellen har visat sig ha en viss kostnadsdrivande effekt. I samband med delårsuppföljningen tog vård- och äldreomsorgsnämnden beslutet om att senarelägga införande av valfrihet inom biståndsbeslutet. Detta med hänsyn till måluppfyllelsen inom mål fyra, ekonomisk balans. Nämnden avvaktar nu genomförandet till dess att det pågående arbetet med översyn av riktlinjer för bistånd och införandet av nya rutiner i samband med beställning införts. Åtgärder som syftar till att ge ökad kontroll av kostnadsutvecklingen inom hemtjänsten. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

14 Valfrihet inom biståndsbeslutet enligt Göteborgsmodellen eller annan modell är inte avhängigt om kommunen tillämpar lagen om valfrihet (2008:962) inom hemtjänsten eller inte. När det gäller personer som genom en biståndsbedömning bedömts ha rätten till ett särskilt boende så är hanteringen en annan eftersom beslut om ett särskilt boende är ett rambeslut. Inom det särskilda boendet är utformningen av detaljerna i myndighetsbeslutet, lagda på ansvarig enhetschef för boendeenheten. Enhetschefen har till uppdrag att tillsammans med den enskilde komma överens om innehållet. Hur innehållet skall se ut, och när och på vilket sätt insatserna skall utföras, så att den enskildes individuella behov uppfylls, regleras i personens genomförandeplan. Förvaltningens bedömning är att genom att genomförandeplanen upprättas och undertecknas av den enskilde och utföraren ges den enskilde redan idag möjlighet till påverkan och val inom rambeslutet för särskilt boende. Arbetsmetoden är tillämpbar även om lagen om valfrihet (LOV) införs i det särskilda boendet. Förutsättningarna regleras då i förfrågningsunderlaget för LOV i särskilt boende. Om en annan modell för myndighetsutövning inom ramen för beslut om särskilt boende skulle bli aktuell, är det möjligt att även införa en sådan förändring oavsett driftsform genom att ange de nya förutsättningarna i förfrågningsunderlaget. Sammanfattande motivering för beslut Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetar för att öka valfriheten för den enskilde både då det gäller möjligheten att välja äldreboende och inom biståndsbeslutet. Införandet av annan modell för utformning av valfrihet inom biståndsbeslutet inom särskilt boende är dock en egen fråga. Den ska hanteras separat då den inte är avhängig om lagen om valfrihet (2008:962) i särskilt boende för äldre införs. Förslag till beslut Vård- och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens yttrande och motivering till beslut. VÅRD- OCH ÄLDREOMORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson tf förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

15 Ärende 3 Statistik per månad 2012

16

17 Datum: Vård- och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Brita Enbom Månadens statistik oktober 2012 Ärendemening Statistik redovisas månadsvis till nämnden över antal beslut under månaden, beläggning i särskilda boendeformer samt utförda hemtjänsttimmar. Statistiken ger en ögonblicksbild från den 20:e varje månad. Förslag till beslut Vård- och äldreomsorgsförvaltningen godkänner statistiken för oktober månad. VÅRD- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson tf förvaltningschef Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

18 Ärende 4 Skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning

19 Datum: Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Ingela Oscarsson Catharina Johansson Direktnr: Beteckning: Riktlinje för skydds och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning Ärendebeskrivning Den 15 juni 2010 upphävde Socialstyrelsen sin kungörelse (SOSFS 1980:87) med föreskrifter om förbud mot tvångsmedel inom somatisk långtidssjukvård samt sina föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1992:17) om skyddsåtgärder för personer med åldersdemens i särskilda boendeformer för service och omvårdnad. De kommer inte att ersättas av nya föreskrifter. Verksamheten skall bygga på respekt för brukarnas självbestämmande och integritet. Åtgärder som innebär tvång eller frihetsinskränkningar saknar idag lagstöd, då varken socialtjänst- eller hälso- och sjukvårdslagen ger personal sådana befogenheter. Möjligheten att vidta en begränsningsåtgärd utan den enskildes samtycke är därmed begränsad. Med begreppet begränsningsåtgärd menas en mekanisk anordning som inskränker en persons rörelsefrihet. Beredning Med anledning av ovanstående har en riktlinje för begränsningsåtgärder tagits fram se bilaga1. Riktlinjen är framtagen för att tillgodose brukarens säkerhet i enlighet med gällande lagstiftning och krav samt att fastställa ett gemensamt arbetssätt kring skyddsåtgärder inom nämndens verksamhetsområde. Förslag till beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens förslag till riktlinje för skydds och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning att gälla från och med Förvaltningen ges i uppdrag att, där så krävs, bryta ned riktlinjens olika delar till förvaltningsövergripande rutiner. VÅRD OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson tf. förvaltningschef Vård och äldreomsorgsförvaltningen i Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

20 Vård och äldreomsorgsförvaltningen i Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

21 Riktlinjer för skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning Vård- och äldreomsorgsnämnden Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Vård och äldreomsorgsnämnden Fastställelsedatum: xx Dokumentansvarig: Eva Gustavsson Senast reviderat den: Vers

22 Innehållsförteckning 1 Allmänt Vilka omfattas Ansvar Bemanning Skydds och begränsningsåtgärder Nödrätt Samtycke Individuell bedömning Arbetsgång Ansvar: Dokumentation Ansvar: Lås och generella larm Dörrlås till boendes lägenhet Dörrlås till enhetens dörrar Inhägnad utomhus Generella passagelarm Individuella larm Nödsändare Individuella fysiska begränsningsåtgärder...5 Som huvudregel gäller att åtgärder som innebär frihetsinskränkningar eller tvång inte får företas Bälten, selar och rullstolsbord Sänggrind Risk för fallskada Ansvar;...6 Styrdokument... 7

23 Styrdokument... 7 Styrdokument... 7

24 1 Allmänt Både hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen bygger på frivillighet, och innebär att man inte kan vidta åtgärder mot den enskildes vilja. Verksamheten ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen och tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. Personer med allvarlig kognitiv störning löper en ökad risk för att drabbas av olika skador. För att minska dessa risker är det viktigt att tidigt identifiera dessa personer som befinner sig i riskzonen och anpassa vården efter deras individuella behov. Personer med allvarlig kognitiv störning riskerar att utsättas för fara om de lämnar sin bostad på egen hand. Enligt lag har verksamheten inte rätt att genom låsanordning förhindra personer att själva gå ut. Tekniska lösningar som har en fördröjande effekt får dock användas om de är etiskt försvarbara. 1.1 Vilka omfattas Huvudgruppen är personer med måttlig eller allvarlig demens. Men även människor med en kognitiv nedsättning av andra orsaker t.ex. en traumatisk hjärnskada och vuxna med utvecklingsstörning ingår. Endast personer över 18 år omfattas. 2 Ansvar Vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst eller verksamhet enligt LSS ska fortlöpande bedöma om det finns risk för att händelser skulle kunna inträffa som kan medföra brister i verksamhetens kvalitet. Detta innebär att personalens kompetens och lokaler ska vara anpassade till verksamheten för att kunna leva upp till de krav som ställs i HSL och SoL. Arbetsledningen ansvarar för att noggrant informera personalen om gällande skydds- och begränsningsåtgärder och fortlöpande diskutera de etiska dilemman som kan uppstå samt ge utbildning och handledning i syfte att minska behovet av fysiska begränsningsåtgärder. 3 Bemanning När det gäller bemanning i särskilda boende ska det finnas personal tillgänglig för den enskilde som kan ge nödvändig hjälp utan dröjsmål dygnets alla timmar. Grundregeln skall vara att personalen dimensioneras och organiseras så att de kan ha överblick och hålla kontakt med de boende. 4 Skydds och begränsningsåtgärder En och samma åtgärd kan dels förekomma med personens samtycke dels vara en tvångsåtgärd om den tillhandahålls mot personens vilja eller i syfte att frihetsbegränsa personen. Varje beslut om åtgärder måste bedömas individuellt. Hjälpmedel som kan vara begränsningsåtgärder är t.ex. brickbord till rullstol, sänggrindar, olika sorters individuella larm eller andra tekniska lösningar som lås, kamera/video övervakning, GPS sändare m.m. Även omvårdnadsåtgärder, som t.ex. att ge läkemedel eller att utföra personlig hygien, kan vara tvångsåtgärder om personen själv inte ger sitt samtycke till åtgärden. 1

25 Nödrätt 5 Nödrätt kan åberopas av anställd inom vård- och omsorg när denne förhindrat en handling med våld eller tvång för att skydda någons liv. Nödrätt kan bara användas i akuta situationer och i undantagsfall exempelvis när en person: Går ut i kyla tunnklädd. Går ut på starkt trafikerad väg. Kastar sig ut från fönster, balkong eller liknande. Nödrätten får inte ligga till grund för rutinmässiga ingripanden. Det måste avgöras från fall till fall om situationen är av nödrätts karaktär. Om en anställd har använt våld eller tvång i en akut situation ska det inträffade dokumenteras. Väsentliga uppgifter om vidtagna åtgärder, vilken information som patienten har fått samt de ställningstaganden som gjorts i fråga om val av behandlingsalternativ ska dokumenteras. Även ställningstaganden att inte vidta någon åtgärd är viktiga att dokumentera inför uppföljningar. Samtycke 6 Den enskilde ska ge sitt samtycke uttryckligt exempelvis skriftligt, muntligt eller med jakande nick. För personer som på grund av demenssjukdom eller annan funktionsnedsättning inte kan uttrycka sitt samtycke gäller att personalen observerar hur vårdtagaren upplever och reagerar på skyddsåtgärderna. Det ska framgå i dokumentationen hur samtycke har inhämtats. Åtgärder när den enskilde kan ge sitt samtycke: Syftet med skyddsåtgärden Vilken typ av skyddsåtgärd är vidtagen Tidpunkt och ansvar för uppföljning Samtycke med underskrift scannas in Åtgärder när den enskilde inte kan ge ett muntligt eller skriftligt samtycke: Redogör för syftet och motivera varför skyddsåtgärden är aktuell Redogör för på vilket sätt exempelvis en demenssjuk har visat sitt samtycke Vilken typ av skyddsåtgärd är vidtagen Tidpunkt och ansvar för uppföljning Anhöriga, god man eller förvaltare kan inte samtycka istället för personen själv eller kräva att socialtjänsten eller hälso- sjukvården ska använda tvångsåtgärder. 7 Individuell bedömning Det är viktigt med ett arbetssätt där alla professioner finns i ett gemensamt sammanhang när bedömning av skydds- och begränsningsåtgärder ska göras. 7.1 Arbetsgång 2

26 Den enskildes situation diskuteras på teammöte/ berörda yrkeskategorier. Den enskilde och anhöriga rekommenderas att delta. Genomför riskanalys som identifierar brukarens behov samt vilka risker som finns i den aktuella situationen. Riskanalysen dokumenteras i den enskildes journal. Belys problemet etiskt, vad vinner vi, vad förlorar vi, kränker vi personen med eller utan åtgärd. Analysera syftet med åtgärden. Inhämta samtycke Dokumentera Informera all personal om hur åtgärderna ska tillämpas. De anhöriga ska göras delaktiga i planeringen och genomförandet av aktuella åtgärder Ansvar: Enhetschefen har ett övergripande ansvar och ska alltid vara informerad om alla beslutade skydds- och begränsningsåtgärder. Andra yrkeskategorier kan vara sammankallande och fatta beslut utifrån ansvarsområde. Vårdpersonal kan inte besluta om skydds- och begränsningsåtgärder utan att enhetschefen informeras och en individuell bedömning är genomförd. 7.2 Dokumentation Alla beslut om skydds- och begränsningsåtgärder ska dokumenteras. Även ställningstagande att inte vidta någon åtgärd är viktig att dokumentera. Dokumentationen ska innehålla: Resultatet av riskanalysen En tydlig problembeskrivning samt vilka andra åtgärder som prövats. Vilken åtgärd som vidtagits Syftet med åtgärden Samtycke samt vilken information som lämnats till anhöriga. Uppföljningsintervall Resultatet av uppföljningen och eventuella nya ställningstagande Ansvar: Varje yrkeskategori som är involverade i beslutet har eget ansvar att dokumentera enligt gällande riktlinjer för dokumentation. 8 Lås och generella larm 8.1 Dörrlås till boendes lägenhet Det är den enskilde själv som bestämmer om dörren till lägenheten ska vara låst eller inte. Personalen ska dock ha tillgång till nyckel för att kunna utöva tillsyn och ge behövlig vård och omsorg. Dörren får inte låsas om den demenssjuke inte själv kan öppna dörren. Görs detta ändå betraktas det som en frihetsinskränkande åtgärd och är inte godkänt enligt lag. 3

27 8.2 Dörrlås till enhetens dörrar Boendeenhetens ytterdörr kan vara låst men låsanordningen ska vara av sådant slag att den enskilde själv kan låsa upp dörren. Däremot kan låset vara så konstruerat att det tar en viss tid för den enskilde att passera genom dörren t.ex. genom att låset är försett med en kod. Siffrorna i koden ska finnas synliga i närheten av dörren. Om brukaren av något skäl inte kan öppna dörren själv måste han eller hon utan dröjsmål få hjälp av personalen med att öppna. Låsanordningarna ska vara godkända av brandmyndigheten. Då vårdtagare på grund av oro och förvirring inte kan förmås att stanna kvar på boendet och då den olåsta dörren i kombination med individuella larm, passagelarm eller andra åtgärder ej bedöms vara tillräckliga för att undanröja fara för liv och hälsa gäller följande: Beslut om att låsa dörren till boendeenheten tas av enhetschef i samråd med demenssjuksköterska beslutet dokumenteras och en plan upprättas för att snarast undanröja låsningen. Samtliga boende och/eller närstående/god man meddelas att enheten är låst och hur länge detta beräknas pågå. Medicinskt ansvarig sjuksköterska och verksamhetschef underrättas. 8.3 Inhägnad utomhus Man kan ha en grind som är svåröppnad för att fördröja så att personalen hinner i kapp den enskilde. Grinden får dock inte vara konstruerad så att den enskilde inte själv kan öppna den och lämna området. Beslutsfattare: Avdelningschef 8.4 Generella passagelarm Generella passagelarm är att betrakta som grundutrustning på kommunens äldreboende och bör användas. En larmanordning på ytterdörren som är kopplad till personalens personsökare gör det möjligt att snabbt kunna nå den enskilde när denne öppnar dörren. Generella passagelarm kan på liknande sätt användas inomhus in till avdelningen eller till den enskildes lägenhet. Beslutsfattare: Avdelningschef 9 Individuella larm För att använda individuella larm krävs det att en individuell bedömning är genomförd och dokumenterad samt att den enskilde har samtyckt till larmet. Exempel på individuella larm är: sängvakt / sänglarm larmmatta rörelsevakt dörrlarm Beslutsfattare: Enhetschef 4

28 9.1 Nödsändare Beslut om denna larmtyp fattas av demenssjuksköterskan. Då demenssjuksköterskan inte är i tjänst övergår detta ansvar till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Uppföljning ska göras inom 1 månad. Därefter ska uppföljning göras minst var 6:e månad eller oftare vid behov. Verksamhetschefen och medicinskt ansvarig sjuksköterska skall underrättas om beslutet samt vad uppföljningen visar. 10 Individuella fysiska begränsningsåtgärder Som huvudregel gäller att åtgärder som innebär frihetsinskränkningar eller tvång inte får företas 10.1 Bälten, selar och rullstolsbord Bälten och selar får bara användas med den enskildes samtycke och under förutsättning att syftet är att det skall vara en hjälp till den enskilde, t.ex. att sitta upp vid måltider och aktiviteter. Är syftet däremot att hålla fast en orolig person eller av annat skäl begränsa den enskildes rörlighet får man inte använda bälte eller sele även om den enskilde samtycker. Rullstolsbord får användas med den enskildes samtycke. Innan en sådan lösning används behöver det klarläggas vad syftet med bordet är. Syftet bör vara att möjliggöra aktivering eller självständighet, vilket är godkänt. Om syftet är att begränsa den enskildes rörlighet är det tveksamt om det är en bra lösning även om den enskilde samtycker då rullstolsbord inte är en säker lösning. Anledningen till åtgärden ska framgå. Exempel: Ett bälte kan vara ett hjälpmedel som bidrar till att personen sitter bra och känner sig trygg och säker men en tvångsåtgärd om syftet är att begränsa personen från att röra sig fritt. Bältet kan också vara en otillåten tvångsåtgärd om personen visar att han eller hon inte vill vara fastspänd utan upplever det obehagligt. Förskrivare: Arbetsterapeut och/eller sjukgymnast 10.2 Sänggrind Då risk finns för fall från sängen ska en noggrann analys och avvägning göras mellan nyttan kontra risken med användandet av sänggrind. Ett alternativ kan vara en låg säng eller ett stötdämpande skydd nedanför sängen. Även brukarens behov av tillsyn, främst nattetid, ska aktivt bedömas innan beslut fattas om sänggrind. Om vårdtagaren själv begär att få ha sänggrind så är det inte att betrakta som frihetsinskränkande skyddsåtgärd men en plan för användningen av grinden ska ändå finnas dokumenterad. Förskrivare: Sjuksköterska. Den förskrivande sjuksköterskan ansvarar för att sänggrinden är anpassad till patientens behov och att sängen, madrassen och grinden passar ihop. 5

29 11 Risk för fallskada Då det föreligger risk för fallskada skall alltid samråd ske med patientansvarig sjuksköterska innan beslut tas om någon skydds- eller begränsningsåtgärd. En individuell bedömning ska genomföras och dokumenteras Ansvar; Patientansvarig sjuksköterska fattar beslut om eventuell åtgärd i samförstånd med andra professioner. Enhetschef ska alltid informeras. 6

30 Styrdokument Socialstyrelsens meddelandeblad 2/2010. Upphävda föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder. SOSFS 2008:1 Föreskrifter om användning av medicinsktekniska produkter i hälso- och sjukvård SOSFS 2011:9 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Socialtjänstlagen (2001:453) Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Patientdatalagen (2008:355) Patientsäkerhetslagen(2010:659) 7

31

32 Ärende 5 Parbogaranti

33 Datum: Vård och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Ann Cajvert/H Direktnr: Beteckning: Förändring i riktlinjer för bistånd Förändring i Riktlinjer för bistånd inom vård och äldreomsorg Ärendebeskrivning I lagrådsremissen Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen föreslås en ändring i socialtjänstlagen (2001:453) som slår fast att äldre människor, som varaktigt har levt tillsammans och sammanbott, ska kunna fortsätta att göra det även när den enes behov kräver boende i särskild boendeform för service och omvårdnad för äldre människor. Enligt förslaget ska det för den som har beviljats eller beviljas boende i en särskilt boendeform för äldre personer ingå i en skälig levnadsnivå att kunna fortsätta sammanbo oavsett om personen har olika omsorgsbehov. Detta skall gälla under förutsättning att paret dessförinnan varaktigt har sammanbott eller, om den ena parten redan bor i ett särskilt boende, att paret dessförinnan varaktigt sammanbott. Lagförslaget föreslås träda i kraft 1 november Aktuell hantering av parboende i Alingsås kommun I upprättad Rutin för boendesamordning daterad finns nedskrivet att Alingsås kommun erbjuder möjligheter för äldre par att fortsätta leva tillsammans på äldreboende även då enbart den ene har behov av att bo där. Särskilt boende erbjuds då i form av servicelägenhet. Beredning Ändring i riktlinjerna Förslag till lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453) innebär att det ska införas en ny paragraf, 4 kap. 1 b enligt nedanstående lydelse. Den nya paragrafen läggs in i Riktlinjer för bistånd inom vård och äldreomsorg med ny rubrik och numrering: Särskilt boende enligt 4 kap 1 b För den som som har beviljats eller beviljas bistånd i form av boende i en sådan särskilt boendeform som avses i 5 kap. 5, ska det ingå i en skälig levnadsnivå att fortsättningsvis kunna sammanbo med make eller sambo. Detta gäller under förutsättningar att paret varaktigt har sammanbott eller, om den ena parten redan bor i ett sådan boende, att paret dessförinnan varaktigt har sammanbott. Första stycket gäller oavsett om maken eller sambon har behov av boende i särskilt boendeform. Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

34 Paragrafen innebär att för den som beviljats särskilt boende i en boendeform för äldre (5 kap. 5 socialtjänstlagen) ska det anses ingå i en skälig levnadsnivå att kunna fortsätta sammanbo med sin make eller sambo oavsett om den personen har behov av att bo i sådant boende. Registrerade partners likställs med makar. Avgörande för prövning av skälig levnadsnivå är de behov som den som beviljats särskilt boende för äldre har. Detta gäller oavsett om maken eller sambon har behov av sådan insats. Vägledning Regeringen har givit Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en vägeldning för frågor som har anknytning till den av riskdagen beslutade bestämmelsen (prop. 2011/12:147, bet 2011/12: SoU21, rskr. 2012/13:3) att det ska ingå en skälig levnadsnivå att kunna sammanbo med make eller sambo i ett särskilt boende för äldre, samt att följa tillämpningen av bestämmelsen efter att den trätt i kraft den 1 november Den del av vägledningen som avser hyreslagstiftningens bestämmelser ska utföras i samarbete med Boverket. Vägledningen med exempel ska offentliggöras senast den 19 september 2013 och då samtidigt redovisas till Socialdepartementet. I avvaktan på denna vägledning bör vård och äldreomsorgsförvaltningen utarbeta egna arbetsrutiner för stöd i handläggningen av den nya lagparagrafen som får gälla tills andra direktiv är framtagna. Förslag till beslut Vård och äldreomsorgsnämnden antar förvaltningens förslag till förändring i Riktlinjer för bistånd inom vård och äldreomsorg att gälla från och med Vård och äldreomsorgsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att arbeta fram arbetsrutiner för stöd i handläggningen av ny lagparagraf. VÅRD OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson Tf Förvaltningschef Ann Cajvert Chef för myndighetsavdelningen Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Sidenvägen 7 B Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

35 Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Sidenvägen 7 B Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

36

37

38 Ärende 6 Brunnsgården - Plan för samordning av tomma servicelägenheter, ombyggnation till gruppbostäder samt konvertering till trygghetsbostäder

39 Datum: Vård- och äldreomsorgsnämnden Handläggare: Kerstin Frisk Beteckning: Utredare Brunnsgården - Plan för samordning av tomma servicelägenheter, ombyggnation till gruppbostäder samt konvertering till trygghetsbostäder Ärendebeskrivning Under hela 2012 har en stor andel servicelägenheter vid kommunens äldregårdar stått tomma. I april tog vård och äldreomsorgsnämnden beslutet att 11 servicelägenheter vid Bjärkegården skulle konverteras till trygghetsbostäder i Alingsåshems regi men med kommunal anvisningsrätt. Trots att denna åtgärd nu har genomförts, finns i dagsläget strax under 20 st tomma servicelägenheter vid Tuvegården och framförallt vid Brunnsgården och Brunnen. Eftersom trenden med tomma servicelägenheter har visat sig bestå, har tanken uppkommit att samordna de tomma boendeplatserna för att uppnå en ekonomisk effekt inför 2013 Äldreboendet Brunnsgården har idag 48 servicelägenheter fördelade på 3 plan och belägna i olika huskroppar. På Brunnsgården har man också haft arbetsmiljöproblem under många år eftersom lokalerna inte har varit anpassade för de behov som personer i särskilt boende har när de flyttar in. Därav har två av lägenheterna tagits i anspråk till personalytor. Skiss Brunnsgården Brunnshusallén 8 6 V10 4 Brunnshusallén 2 Totalt 48 st servicelägenheter fördelat på 3 plan och inom flera enheter 2 Miljöskyddskontoret har vid upprepade tillsyner anmärkt på hygieniska brister i mathanteringen i icke funktionella lokaler vid just Brunnsgården och kräver åtgärder. Vård och äldreomsorgsförvaltningen i Alingsås kommun Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: Fax: E-post: vard.aldreomsorg@alingsas.se Webbplats:

40 De brister som fortfarande kvarstår kan inte lösas utan att lokaler byggs om. I första hand kan detta vara aktuellt för servicelägenheterna i två plan vid vardera Brunnshusallén 4 och 10. Med tanke på framtida behov av gruppbostäder kan dessa delar av Brunnsgården vid en eventuell ombyggnation integreras med Brunnshusallén 6 och 8. Samtidigt kan lägenheterna konverteras till gruppboendelägenheter vilket ligger väl i linje med tankarna i den antagna lokalförsörjningsplanen för Ekonomiska konsekvenser av 18 stängda serviceboendeplatser En samordning av de tomma servicelägenheterna i kommunen, genom att 18 av dem stängs, beräknas ge en ekonomisk effekt motsvarande cirka 5 mnkr per år enligt nedanstående uppställning: Personalbudget dag/kväll: 5,2 mnkr Personalbudget natt: 1,1 mnkr Minskade intäkter: -1,1 mnkr Eftersom det sker en samordning av redan tomma serviceboenden kommer inte de minskade intäkterna få ovanstående effekt, utan en stor del av dessa intäkter finns ej idag på grund av tomma serviceboendeplatser. Likaså kommer preliminärt nattbemanningen inte att minskas under Detta beror dels på grund av att verksamheten väntar in beslut kring nya krav på nattbemanning och dels på grund av att en översyn över de totala förändringarna på Brunnsgården behöver göras i en särskild utredning. Förslag till beslut 1. Förvaltningen ges i uppdrag att verkställa en samordning av tomma boendeplatser i vid kommunens äldreboenden genom att stänga de 18 servicelägenheterna vid Brunnshusallén 4 och 10 och erbjuda likvärdigt ersättningsboende till de personer som bor där idag. Samordningen föreslås vara genomförd under första halvåret Förvaltningen ges i uppdrag att utreda möjligheterna till en ombyggnation av servicelägenheterna vid Brunnshusallén 4 och 10 till funktionella gruppbostäder i integration med befintliga gruppbostäder vid Brunnshusallén 6 och 8. Förvaltningens tar fram förslag och återkommer till nämnd med ekonomiska konsekvenser och förslag till beslut. 3. Förvaltningen ges i uppdrag att utreda möjligheten att konvertera de 30 återstående servicelägenheterna vid Brunnshusallén till trygghetsboende under förutsättning att punkt 2 genomförs. Förvaltningen tar fram förslag och återkommer till nämnd med ekonomiska konsekvenser och förslag till beslut. VÅRD OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN Catharina Johansson T.f. Förvaltningschef

41

42

Riktlinjer skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning

Riktlinjer skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning Riktlinjer skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning Vård- och äldreomsorgsnämnden Dokumenttyp: Fastställt av: Riktlinjer Vård och äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Skyddsåtgärder, riktlinje och rutin

Skyddsåtgärder, riktlinje och rutin Dokumenttyp: Riktlinje, rutin Dokumentet gäller för, personalkategori: Personal inom VOÄ och SOC Fastställt av, befattning och namn: Kristina Bornhall, MAS Fastställelsedatum: Eventuellt diarienummer:

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 85-92 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 kl 16:00-18:15 Paragrafer 85-92 Beslutande Niklas Hellgren

Läs mer

Riktlinjer för Skydds och begränsningsåtgärder

Riktlinjer för Skydds och begränsningsåtgärder Begränsningsåtgärder Sida: 1 (5) Datum: 2011-07-28 Uppdaterad 2013-09-17 Riktlinjer för Skydds och begränsningsåtgärder Syfte Den 15 juni 2010 upphävdes föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder, Socialstyrelsens

Läs mer

Hjo kommun. Riktlinjer för skydds- och begränsningsåtgärder. Riktlinjer. 1. Dokumenttyp. Riktlinjer. 2. Fastställande/upprättad

Hjo kommun. Riktlinjer för skydds- och begränsningsåtgärder. Riktlinjer. 1. Dokumenttyp. Riktlinjer. 2. Fastställande/upprättad Hjo kommun Riktlinjer Riktlinjer för skydds- och begränsningsåtgärder 1. Dokumenttyp Riktlinjer 2. Fastställande/upprättad 2011-03-16 av Kommunstyrelsen 3. Senast reviderad - 4. Detta dokument gäller för

Läs mer

RIKTLINJE FÖR SKYDDSÅTGÄRDER FRIHETSBEGRÄNSANDE ÅTGÄRDER I SAMBAND MED VÅRD OCH OMSORG

RIKTLINJE FÖR SKYDDSÅTGÄRDER FRIHETSBEGRÄNSANDE ÅTGÄRDER I SAMBAND MED VÅRD OCH OMSORG Datum 2013-04-24 - Ert datum Rev 2013-11-25 Beteckning Er beteckning Kerstin Malmberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska ansvarig sjuksköterska RIKTLINJE FÖR SKYDDSÅTGÄRDER FRIHETSBEGRÄNSANDE ÅTGÄRDER I

Läs mer

Tvångs- och begränsningsåtgärder samt skyddsåtgärder för personer med nedsatt beslutsförmåga

Tvångs- och begränsningsåtgärder samt skyddsåtgärder för personer med nedsatt beslutsförmåga Rutin 1 (6) Maj 2015 Tvångs- och begränsningsåtgärder samt skyddsåtgärder för personer med nedsatt beslutsförmåga Bakgrund Den 15 juni 2010 upphävdes Socialstyrelsens kungörelse med föreskrifter om förbud

Läs mer

Rutiner för tvångs- och skyddsåtgärder

Rutiner för tvångs- och skyddsåtgärder Rutiner för tvångs- och skyddsåtgärder Inledning Hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen bygger på frivillighet, och innebär att man inte kan vidta åtgärder mot den enskildes vilja. Det innebär

Läs mer

Användning av skyddsåtgärder

Användning av skyddsåtgärder Sida 1 (6) 2016-09-20 Användning av skyddsåtgärder MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (6) Innehåll Inledning... 3

Läs mer

Tvångs och skyddsåtgärder

Tvångs och skyddsåtgärder Bilaga 8. 1 Tvångs och skyddsåtgärder På Socialstyrelsens hemsida finns att läsa om upphävda föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder (SOSFS 1980:87 och SOSFS 1992:17) (http://www.socialstyrelsen.se/fragorochsvar/foreskrifteromtvangs-ochskydds

Läs mer

Skyddsåtgärder. sid. 1 av 6. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje

Skyddsåtgärder. sid. 1 av 6. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje Skyddsåtgärder Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig MAS/SAS Skribent MAS/SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 345/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2017-01-30 Senast

Läs mer

Rutin för skyddsåtgärder inom verksamheter riktade till äldre inom ramen för Socialtjänstlagen

Rutin för skyddsåtgärder inom verksamheter riktade till äldre inom ramen för Socialtjänstlagen Rutin för skyddsåtgärder inom verksamheter riktade till äldre inom ramen för Socialtjänstlagen Rutin för skyddsåtgärder inom verksamheter riktade till äldre 2014-01-24 1 Beslut Områdeschefer: 2014-01-24

Läs mer

Information om upphörande av författningar om tvångs- och skyddsåtgärder

Information om upphörande av författningar om tvångs- och skyddsåtgärder HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIREKTÖRENS STAB Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 29 JUNI 2010 SID 1 (7) DNR 1.1-311 2010 SAMMANTRÄDE 28 SEPTE MBER 2010 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Frågor och svar om tvångs och skyddsåtgärder inom vård och omsorg för vuxna

Frågor och svar om tvångs och skyddsåtgärder inom vård och omsorg för vuxna Ämne: Tvångs och skyddsåtgärder inom vård och omsorg för Innehåll 1. Kan man vidta åtgärder inom hälso och sjukvården eller socialtjänsten mot den enskildes vilja? 2. Får skyddsåtgärder aldrig användas?

Läs mer

~~~00~~~~0~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~00~~~~0~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KARLSBORGS KOMMUN Bilaga 7, SN 2017-09-06 96 Riktlinje för skydds- och begränsningsåtgärder Dokumenttyp: Riktlinje Diarienummer: 2017-109 Beslutande: Socialnämnden Antaget: 2011-03-02, SN 44 Reviderat:

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3 ETISKA PRINCIPER... 3 ANSVAR... 4 BESLUTSPROCESS... 5 SAMTYCKE FRÅN DEN ENSKILDE... 5 TVÅNGSÅTGÄRD...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3 ETISKA PRINCIPER... 3 ANSVAR... 4 BESLUTSPROCESS... 5 SAMTYCKE FRÅN DEN ENSKILDE... 5 TVÅNGSÅTGÄRD... 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 BAKGRUND... 3 ETISKA PRINCIPER... 3 ANSVAR... 4 VÅRDGIVAREN... 4 MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA, MAS... 4 VERKSAMHETSCHEF ENLIGT HSL... 4 LEGITIMERAD

Läs mer

Skyddsåtgärder - riktlinje

Skyddsåtgärder - riktlinje Skyddsåtgärder - riktlinje Inledning Vård och omsorg ska bygga på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Åtgärder som innebär tvång eller frihetsinskränkningar saknar stöd i gällande

Läs mer

Utgåva 02. Fastställd

Utgåva 02. Fastställd Avsnitt Riktlinje skyddsåtgärder inom omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning Framtagen av Arbetsterapeut, sjuksköterska, medicinskt ansvariga sjuksköterska enhetschef, reviderad av funktionschef

Läs mer

Lokal vägledning för att hantera frågor om skydds- och begränsningsåtgärder

Lokal vägledning för att hantera frågor om skydds- och begränsningsåtgärder Lokal vägledning för att hantera frågor om skydds- och begränsningsåtgärder Inledning En regional överenskommelse/riktlinje för skydds- och begränsningsåtgärder är antagen och finns på http://www.orebroll.se/sv/halsa-och-vard/for-vardgivare/ovk/kommunal-halsooch-sjukvard/kommunal-halso-och-sjukvard_rutiner-riktlinjer/.

Läs mer

Användning av skyddsåtgärder i ordinärt och särskilt boende SOL/LSS

Användning av skyddsåtgärder i ordinärt och särskilt boende SOL/LSS SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, MAS 2014-08-20 annika.nilsson@kil.se Användning av skyddsåtgärder i ordinärt och särskilt boende SOL/LSS RIKTLINJERNA AVSER Bälte, sele, rullstols- och brickbord och

Läs mer

RIKTLINJE. Ulrika Ström, Ann-Britt Lundin, Eva Franzén

RIKTLINJE. Ulrika Ström, Ann-Britt Lundin, Eva Franzén RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2010-10-25 Ulrika Ström, Ann-Britt Lundin, Eva Franzén Eva-Britt Apelvi 2 2012-11-20 Ulrika Ström, Eva Franzén, Ann-Britt Förvaltningens ledningsgrupp Lundin

Läs mer

Skyddsåtgärder riktlinje

Skyddsåtgärder riktlinje Skyddsåtgärder riktlinje Inledning Vård och omsorg ska bygga på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. Åtgärder som innebär tvång eller frihetsinskränkningar saknar stöd i gällande

Läs mer

Rutin rekommendation, föreskrivning och användning av skyddsutrustning inom särskilt boende äldreomsorg

Rutin rekommendation, föreskrivning och användning av skyddsutrustning inom särskilt boende äldreomsorg Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS Beslutad (datum och av vem) Reviderad (av vem och datum) Process verkställighet Giltig till och

Läs mer

Användning av skyddsåtgärder i ordinärt och särskilt boende SOL/LSS

Användning av skyddsåtgärder i ordinärt och särskilt boende SOL/LSS SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, MAS 2017-03-03 annika.nilsson@kil.se Beslutad av ledningsgruppen 2017-05-16 Användning av skyddsåtgärder i ordinärt och särskilt boende SOL/LSS RIKTLINJERNA AVSER Bälte,

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

Rutin rekommendation, föreskrivning och användning av skyddsutrustning inom särskilt boende funktionshinder

Rutin rekommendation, föreskrivning och användning av skyddsutrustning inom särskilt boende funktionshinder Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS Beslutad (datum och av vem) Reviderad (av vem och datum) Process verkställighet Giltig till och

Läs mer

SKYDDSÅTGÄRDER/FRIHETSINSKRÄNKANDE ÅTGÄRDER

SKYDDSÅTGÄRDER/FRIHETSINSKRÄNKANDE ÅTGÄRDER HSL rutiner Datum: 8:1 060621 SKYDDSÅTGÄRDER/FRIHETSINSKRÄNKANDE ÅTGÄRDER 8:2 Rutiner för skyddsåtgärder/frihetsinskränkande åtgärder 8:3 Översikt åtgärd/ansvar Bilaga 1 Bilaga 2 Checklista Inventering/egenkontroll

Läs mer

Riktlinje skydds- och begränsningsåtgärder för personer med nedsatt kognitiv förmåga

Riktlinje skydds- och begränsningsåtgärder för personer med nedsatt kognitiv förmåga SOCIALFÖRVALTNINGEN Ansvarig för rutin Verksamhetschef HSL Upprättad (av vem och datum) MAS/Utvecklingledare Beslutad (av vem och datum) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2014-11-20 Reviderad (av vem

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning

Skydds- och begränsningsåtgärder inom vård och omsorg för personer med allvarlig kognitiv störning Rubrik specificerande dokument RIKTLINJER Omfattar område/verksamhet/enhet Vård och omsorg Sidan 1 av 10 Upprättad av (arbetsgrupp alt. namn, befattning) Beslutande organ Gäller från datum Särskild arbetsgrupp

Läs mer

RIKTLINJE. Ulrika Ström, Ann-Britt Lundin, Eva Franzén

RIKTLINJE. Ulrika Ström, Ann-Britt Lundin, Eva Franzén RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2010-10-25 Ulrika Ström, Ann-Britt Lundin, Eva Franzén Eva-Britt Apelvi 2 2012-11-20 Ulrika Ström, Eva Franzén, Ann-Britt Förvaltningens ledningsgrupp Lundin

Läs mer

Riktlinje för skydds- och begränsningsåtgärder

Riktlinje för skydds- och begränsningsåtgärder RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinje för skydds- och begränsningsåtgärder Regelverk Hälso- och sjukvårdslag, 2017:30 Hälso- och sjukvårdsförordningen, 2017:80 Patientsäkerhetslag, 2010:659

Läs mer

Riktlinje för användning av skyddsåtgärder och speciallarm

Riktlinje för användning av skyddsåtgärder och speciallarm 2014-05-12 Riktlinje för användning av skyddsåtgärder och speciallarm Framtaget av: Medicinskt ansvarig för rehabilitering vård och omsorgskontoret och sakunnig på vård och omsorgskontoret Riktlinjen har

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Kallelse/föredragningslista Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämnden Tid: 2018-08-27, kl. 14:00 Plats: Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Lokal Sunnerö Micaela Kronberg Thor (M), Ordförande Brita

Läs mer

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen

Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen Riktlinjer för parboende i särskilt boende inom äldreomsorgen 1 Rätt att bo tillsammans i särskilt boende I enlighet med socialtjänstlagen (SoL) 4 kapitlet 1 c har äldre människor som beviljas plats i

Läs mer

Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16.

Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16. Riktlinje Parboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr VON 2013/0742-5 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 11 december 2013, reviderad och antagen på nytt 2014-10-16.

Läs mer

SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER

SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER RIKTLINJE FÖR SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret, ledningsteam Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Medicinskt ansvarig

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Socialutskottets betänkande 2011/12:SoU21 Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Måndag den 9 Januari 2017, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Silvia Information

Läs mer

Skydds- och begränsningsåtgärder

Skydds- och begränsningsåtgärder Skydds- och begränsningsåtgärder Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad Skydds- och begränsningsåtgärder 1 Ur Borås Stads Styr- och ledningssystem

Läs mer

Riktlinje för skyddsåtgärder

Riktlinje för skyddsåtgärder Socialtjänsten Dnr: 2018-92-730 Riktlinje för skyddsåtgärder (begränsningsåtgärder) Tibro Kommun 2018-08-17 Författare: Elin Zell Forozan Magouli Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Socialtjänsten, Besöksadress:

Läs mer

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen

Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti i särskilt boende inom äldreomsorgen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-04-11 DNR SN 2013.056 TERHI BERLIN SID 1/2 UTREDARE 08-587 854 58 TERHI.BERLIN@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Riktlinje för parboendegaranti

Läs mer

Vägledning för att hantera frågor där frihetsinskränkning tidigare använts

Vägledning för att hantera frågor där frihetsinskränkning tidigare använts den 10 november 2010 Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margareta Oswald Medicinskt ansvarig för rehabilitering Vägledning för att hantera frågor där frihetsinskränkning tidigare använts 1

Läs mer

Riktlinjer för skyddsåtgärder och omvårdnadsåtgärder för person med allvarlig kognitiv svikt

Riktlinjer för skyddsåtgärder och omvårdnadsåtgärder för person med allvarlig kognitiv svikt RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Riktlinjer för skyddsåtgärder och omvårdnadsåtgärder för person med allvarlig kognitiv svikt Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

1(9) Larm och skyddsåtgärder. Styrdokument

1(9) Larm och skyddsåtgärder. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 115 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2007-08-11, Därefter reviderad

Läs mer

Rutin för skydds- och begränsningsåtgärder

Rutin för skydds- och begränsningsåtgärder Rutin för skydds- och begränsningsåtgärder Rutin för skydds- och begränsningsåtgärder 2010 upphävdes Socialstyrelsens kungörelse som bland annat innebar att läkare kunde ordinera bälte till patienter i

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av tvångsåtgärder och bemanning inom demensboende. Revisionsrapport. KPMG AB 31 mars 2011

Olofströms kommun. Granskning av tvångsåtgärder och bemanning inom demensboende. Revisionsrapport. KPMG AB 31 mars 2011 Granskning av tvångsåtgärder och bemanning inom Revisionsrapport KPMG AB 31 mars 2011 Revrapp Olofström.docm Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Ansvarig nämnd/styrelse 1 5. Metod 1 6.

Läs mer

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Vård- och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 14 Januari 2014, kl 16:00 Plats: Kungsgatan 9, Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, lokal Silvia Information

Läs mer

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE

DATUM UTSKRIFT SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG DOKUMENT NAMN RIKTLINJE PARBOENDE DOKUMENTTYP RIKTLINJE DATUM UTSKRIFT 2016-01-13 SIDA 1/5 KAPITEL MYNDIGHETSUTÖVNING. AVSNITT ÄLDREOMSORG GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM 2013-04-23 DOKUMENTANSVARIG TERHI BERLIN GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN

Läs mer

1(9) Larm och skyddsåtgärder. Styrdokument

1(9) Larm och skyddsåtgärder. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 115 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad Upprättad 2007-08-11, Därefter reviderad

Läs mer

Rätten för äldre att få bo tillsammans nya bestämmelser den 1 november 2012

Rätten för äldre att få bo tillsammans nya bestämmelser den 1 november 2012 Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg om äldre personer: förtroendevalda, förvaltningschefer, avdelnings- och enhetschefer samt biståndshandläggare

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 75-84 Vård- och äldreomsorgsnämnden Sammanträde Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 kl 16:00-18:45 Paragrafer 75-84 Beslutande Övriga deltagare

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård: Skyddsåtgärd

Regel för Hälso- och sjukvård: Skyddsåtgärd Region Stockholms Innerstad Sida 1 (15) MEDICINSKT ANSVARIGA 2014-04-07 SJUKSKÖTERSKOR OCH MEDICINSKT ANSVARIG FÖR REHABILTERING Regel för Hälso- och sjukvård: MAS och MAR Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 88-94 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 88. Förändrade riktlinjer för dokumentation inom vård- och äldreomsorgsförvaltningen 89. Revidering

Läs mer

Var inte rädd för tekniken!

Var inte rädd för tekniken! RPG-distrikt Småland-Öland Nätverket KPR lyssnar på oss! e-hälsa och välfärdsteknik fortsätter att växa och utvecklas. Allt fler kommuner deltar i olika projekt. Genomgående beskrivs tekniken på ett positivt

Läs mer

SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER RIKTLINJE GÄLLANDE BEDÖMNING OCH BESLUT OM SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER

SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER RIKTLINJE GÄLLANDE BEDÖMNING OCH BESLUT OM SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER RIKTLINJE GÄLLANDE BEDÖMNING OCH BESLUT OM SKYDDS- OCH BEGRÄNSNINGSÅTGÄRDER KARLSTADS KOMMUN Beslutad: Biståndskontoret, Tillsynsenheten Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen,

Läs mer

Riktlinjer, beställning av insatser samt informationsöverföring

Riktlinjer, beställning av insatser samt informationsöverföring Dokumenttyp: Dokumentet gäller för, personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Riktlinjer Biståndshandläggare, sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut, chef, vårdpersonal, boendesamordnare,

Läs mer

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden

Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Riktlinje för parboende i Hjo kommuns äldreboenden Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-03-12 av Kommunstyrelsen Senast reviderad - Detta dokument gäller för Vård och omsorg Giltighetstid Tills

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 7. Skyddsåtgärder/frihetsinskränkande åtgärder.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 7. Skyddsåtgärder/frihetsinskränkande åtgärder. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 7 Skyddsåtgärder/frihetsinskränkande åtgärder. 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 7 Skyddsåtgärder/frihetsinskränkande åtgärder 3 7.1 Allmänt 3 7.2 Lag 3 7.3 Nödrätt

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Riktlinjer för Tvångs och frihetsbegränsade skyddsåtgärder

Riktlinjer för Tvångs och frihetsbegränsade skyddsåtgärder Riktlinjer för Tvångs och frihetsbegränsade skyddsåtgärder Omsorgsförvaltningen MAS Anna-Lill Karlsson 2012-09-27 Innehållsförteckning SKYDDSÅTGÄTDER, FRIHETSKRÄNKANDE OCH INTEGRITETSKRÄNKANDE ÅTGÄRDER...

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

1(11) Egenvård. Styrdokument

1(11) Egenvård. Styrdokument 1(11) Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-09-08 148 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska/alb Reviderad 3(11) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4

Läs mer

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016

Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Redovisning av avvikelser januari-juni 2016 Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) är hälso- och sjukvårdspersonal skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska personalen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PARBOENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING

RIKTLINJER FÖR PARBOENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2013-10-30 Ansvarig: Områdeschefen för bistånd och stöd Revideras: Minst vart annat år Följas upp: Av områdeshefen för

Läs mer

Definition fysisk begränsningsåtgärd

Definition fysisk begränsningsåtgärd Begränsningsåtgärder i vård och omsorg av personer med kognitiv svikt Stig Karlsson 2010-03-03 Definition fysisk begränsningsåtgärd en mekanisk anordning som begränsar rörelsefriheten Ska man göra gott

Läs mer

Riktlinjer för social dokumentation

Riktlinjer för social dokumentation Riktlinjer för social dokumentation Februari 2011 1 Juni 2011 Inledning Omvårdnadsförvaltningens Riktlinjer för social dokumentation reglerar hur genomförandet av beviljade insatser till äldre personer

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden Vård- och äldreomsorgsnämnden 84-91 Vård- och äldreomsorgsnämnden sammanträde Information och överläggningar 84. Förfrågningsunderlag för entreprenad avseende Ängabogården och Kaptenens äldreboenden 85.

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Karin Gens Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 15 november 2011 Rätten att få åldras tillsammans - en fråga om skälighet,

Läs mer

Rutin för skydds- och frihetsbegränsande åtgärder vid kognitiv svikt

Rutin för skydds- och frihetsbegränsande åtgärder vid kognitiv svikt Rutin för skydds- och frihetsbegränsande åtgärder vid kognitiv svikt Ansvarig Nätverket för medicinskt ansvariga sjuksköterskor (MAS) i Fyrbodals kommuner och Lilla Edets kommun. Godkänd av MAS nätverket

Läs mer

Riktlinje, Skydds- och begränsningsåtgärder

Riktlinje, Skydds- och begränsningsåtgärder Riktlinje, Skydds- och begränsningsåtgärder Antagna av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2016-03-01 Senast uppdaterad: 2016-03-01 Gäller för: Enebackens äldreboende, Vårdbo i Åkersberga, Korttidsenheten

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; 1 SOSFS 2012:xx (S) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden; beslutade den 26 juni 2012.

Läs mer

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 7531 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Antaget av äldreomsorgsnämnden 2016-10-25, 4, med ändring i vård- och omsorgsnämnden 2019-04-08, 9 Riktlinjer för ledning, utförande och uppföljning av verksamhet enligt socialtjänstlagen (SoL) och

Läs mer

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Vård-och äldreomsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll arbetsutskott 44-52 2 Plats och tid Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Kungsgatan 9, kl 14:00-15:45 Paragrafer 44-52 Beslutande Micaela Kronberg Thor (M) ordf Pär-Göran Björkman (S) v ordf Ingela

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden.

Nya föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden. Meddelandeblad Mottagare: Socialnämnder med ansvar för äldreomsorg, förvaltningschefer, enskilda verksamheter bedriver äldreomsorg i särskilda boenden, förvaltningsdomstolar Nr 8/2012 Juli 2012 Nya föreskrifter

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Definition fysisk begränsningsåtgärd

Definition fysisk begränsningsåtgärd Begränsningsåtgärder i vård och omsorg av personer med kognitiv svikt Stig Karlsson 2009-11-25 Definition fysisk begränsningsåtgärd en mekanisk anordning som begränsar rörelsefriheten Fysiska begränsningsåtgärder

Läs mer

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-04-22 27-32

Protokoll. Vård- och äldreomsorgsnämnden 2014-04-22 27-32 Vård- 27-32 2 Information överläggningar 27. Införande av valfrihetssysten (LOV) inom särskilda boendeformer för äldre 28. Patientsäkerhetsberättelse 2013 29. Revidering av delegationsförteckning 30. Anmälan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Tillsyn och Inspektion av Kullagårdens demensboende utförd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Tillsyn och Inspektion av Kullagårdens demensboende utförd av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-02-05 AN-2014/373.732 1 (3) HANDLÄGGARE Pernilla Jensen 08-535 312 04 pernilla.jensen@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Tillsyn

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård

Riktlinjer för hälso- och sjukvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ Kvalitetscontroller 2012-10-12 Beslutad av 1(7) Ninette Hanson Riktlinjer för hälso- och sjukvård Denna riktlinjer

Läs mer

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg

Yttrande över förslag till utskottsinitiativ ifråga om krav på bemanning för en god äldreomsorg 2012-01-16 Dnr 42107/2011 1(7) Avdelningen för regler och tillstånd Birgitta Resenius Birgitta.resenius@socialstyrelsen.se Riksdagens socialutskott 100 12 STOCKHOLM Yttrande över förslag till utskottsinitiativ

Läs mer

Kan man vara trygg om natten?

Kan man vara trygg om natten? LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Kan man vara trygg om natten? Nattlig tillsyn av särskilda boenden för äldre i Kalmar län Meddelande 2004:15 Utgiven av: Kan man vara trygg om natten? Meddelande 2004:15

Läs mer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer

Beställning och informationsöverföring, riktlinjer Vård- och äldreomsorgsförvaltningen Dokumenttyp: Dokumentet gäller för personalkategori: Fastställt av, befattning och namn: Fastställelsedatum: Eventuellt diarienummer: Riktlinje Sjuksköterska, fysioterapeut,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldre- och handikappomsorgen 1. Bakgrund 1.1 Syfte med dokumentation vid genomförande av

Läs mer

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-06-09 Ert dnr: Sektionen för socialtjänst Greger Bengtsson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2017:12 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre

Läs mer

Maria Åling. Vårdens regelverk

Maria Åling. Vårdens regelverk 2016-01 19 Maria Åling Vårdens regelverk Föreskrift, En föreskrift är bindande REGLER som skapats genom ett beslut i något offentligt organ. En föreskrift meddelas genom LAG eller FÖRORDNING eller, på

Läs mer

BILAGA Till Riktlinje för trygghetsskapande välfärdsteknologi inom vård och omsorg

BILAGA Till Riktlinje för trygghetsskapande välfärdsteknologi inom vård och omsorg 1 BILAGA Till Riktlinje för trygghetsskapande välfärdsteknologi inom vård och omsorg Bedömningsstöd/Samtycke Innehåll SAMTYCKE 3 Olika typer av samtycke 3 SAMTYCKE OCH PERSONER MED DEMENSSJUKDOM ELLER

Läs mer

inda Almqvist urist, Socialstyrelsen arlstad den 12 april 2011

inda Almqvist urist, Socialstyrelsen arlstad den 12 april 2011 valitet och skydd för f r personer med emenssjukdom inda Almqvist urist, Socialstyrelsen arlstad den 12 april 2011 "Den bästa är inte felfri men förberedd". Professor James Reason: Air Safety Week, vol.

Läs mer

Riktlinje skydds- och begränsningsåtgärder

Riktlinje skydds- och begränsningsåtgärder DATUM UTSKRIFT 2015-06-02 SIDA 1/10 KAPITEL KUND AVSNITT KUNDENS VARDAG GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM DOKUMENTANSVARIG YLVA RÅNGE KLINGHOFFER GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN DIARIENUMMER

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden

Socialstyrelsens författningssamling. Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden SOSFS (S) Föreskrifter och allmänna råd Ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Riktlinje, Skyddsåtgärder

Riktlinje, Skyddsåtgärder Riktlinje, Skyddsåtgärder Antagna av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2017-03-01 Senast uppdaterad: 2016-03-01 Gäller för: Enebackens äldreboende, Vårdbo i Åkersberga, Korttidsenheten Muskötvägen, Solskiftets

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde

Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Riktlinje med rutiner Utgåva nr 1 sida 1 av 5 Dokumentets namn Gränsdragning av Sjukvård och Egenvård samt Biståndsbeslut och samordning av det praktiska stödet till den enskilde Utfärdare/handläggare

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER. Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning Äldreomsorg och omsorg kring personer med funktionsnedsättning RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION I GENOMFÖRANDET AV INSATSER Socialtjänstlagen (SoL, 2001:453) Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V)

Redovisning av biståndsbedömda insatser - svar på skrivelse från (V) HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2009-12-17 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:144-08-

Läs mer