SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. November 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. November 2010"

Transkript

1 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I November 2010 Revisorsnämnden 2010

2 1. Salemania Svar Deluppgift 1.1 En finansiell analys av ett förvärvsobjekts verksamhet och egendom i syfte att utgöra besiktningsunderlag för köparen kallas ofta due diligence. En due diligence bör fokusera på de områden som det är viktigt för köparen att få kännedom om inför förvärvet. Normalt innefattar processen kommersiell, finansiell och legal information. Due diligence-processen bör skräddarsys. Områden som omfattas av en finansiell due diligence kan vara: Verksamhetens historik Organisation, ledning och personal, inklusive information om nyckelpersoner Redovisnings- och rapporteringssystem, komplexitet och säkerhetsrutiner Information om produkter, inköp, distribution, marknad och konkurrenter som underlag för värdering Historiska resultat och kassaflöden, bl a o Rörelseresultatets utveckling o Uthålligt resultat justerat för engångsposter o Nettoskuld o Bedömning av prognossäkerhet Tillgångar, skulder, avsättningar och kapitalstruktur Framåtriktad information i form av prognoser och budgetar Värdering Synergier Tvister och garantier Skatter och avgifter Anna bör upprätta en lista över önskad information enligt ovan att överlämna till förvärvsobjektet samt boka tid för intervjuer med VD, ekonomichef och andra nyckelpersoner. Jag råder Anna att överväga om hon bör involvera externa specialister för genomförandet av den finansiella analysen. Detta kan även gälla andra områden som exempelvis miljö och IT-system. Deluppgift 1.2 Vägledning finns i BFNAR 2000:3 avseende varulager. Salemania är ett större bolag. a) Nej, den rörliga delen är en försäljningskostnad och ska inte inkluderas i varulagervärdet (p 4.1 samt 3.2.2). b) Kassarabatter ska dras av från anskaffningspriset i enlighet med p samt 4 c) Har varor köpts in i utländsk valuta ska inköpspriset omräknas till valutakursen vid den tidpunkt då transaktionen bokförs i enlighet med p Förändringar i valutakursen efter detta ska ej beaktas. Vid terminssäkring får terminskursen användas.

3 d) Påverkar ej varulagervärderingen utan är en intäktsreduktion vid försäljningen att likställa med en rabatt. Efter realisationen kommer varorna att säljas till samma pris som innan. e) Ja, Sara kan redovisa en förutbetald kostnad avseende vårens katalog. Enligt BFN U 88:4 Redovisning av katalogkostnader i postorderföretag skall ett postorderföretag som årligen ger ut ett bestämt antal kataloger belasta varje års resultat med kostnaden för lika många kataloger. Tidpunkt för leverans och färdigställande är från resultatmätningssynpunkt av underordnad betydelse. f) Salemanias försäljning sker främst via bolagets hemsida. Utgifterna kan därför aktiveras förutsatt att kriterierna är uppfyllda för att redovisa utgifterna för vidareutvecklingen som en immateriell tillgång (RR 15). Utgifter för utvecklingen av en hemsida som enbart eller i första hand är avsedd för att främja försäljningen eller göra reklam för bolagets egna varor ska kostnadsföras löpande i enlighet med RR 15 p 56 (URA 39 Bilaga - Exempel på tillämpning p 7). Deluppgift 1.3 a) Jag har konstaterat att årsredovisningen för föregående år innehöll ett fel vilket innebär att de redovisade ingående balanserna och jämförelsetalen är felaktiga. Svensk praxis har dock utvecklats till att fel avseende tidigare perioder rättas i den period som felet upptäcks och den av Salemania gjorda korrigeringen är därmed förenlig med god redovisningssed. Även om det finns stöd för att korrigera felet retroaktivt i enlighet med IAS 8 Ändringar i uppskattningar samt fel p 41 och framåt, så är det inget jag kan kräva. Revisionsberättelsen kommer ej att påverkas av det inträffade. I enlighet med RR 4 p 4 ska upplysningar lämnas avseende korrigeringen. b) Det innebär inte något problem att villkora en utdelning då styrelsen i detta fall har exklusiv behörighet att föreslå utdelningens maxbelopp som ej stämman kan gå över. Detta är en regel som inte kan frångås ens med samtliga aktieägares samtycke. I linje med detta kan ett förslag till vinstdisposition som innehåller villkor accepteras så länge den ryms inom föreslaget belopp. Revisionsberättelsen kommer ej att påverkas av det inträffade. c) Av RS 580 Uttalanden från företagsledningen p 15 framgår att de åtgärder som ska vidtas när företagsledningen vägrar att göra ett uttalande. Med tanke på de väsentliga frågor som diskuterats och även felaktigheterna som uppdagats i årsredovisningen har jag bedömt att ett uttalande är nödvändigt som komplement till övriga granskningsåtgärder. Att inte erhålla ett uttalande från företagsledningen innebär en begränsning i revisionsarbetets inriktning och omfattning. Jag kommer att lämna en upplysning om detta i revisionsberättelsen. Deluppgift 1.4 Jag pratar med min kollega för att klarlägga om han har någon ytterligare information i frågan. Mitt nästa steg blir att kontakta min byrås riskansvarige, annan erfaren kollega eller juristenheten, och stämma av hur jag ska agera framåt.

4 Jag har inte fått någon indikation på att styrelsen skulle vara involverad varför jag kontaktar styrelsens ordförande och talar om för henne vad som inträffat. Jag föreslår att vi kontaktar specialister inom min byrå avseende utredningar om oegentligheter för att kunna få en oberoende bedömning. Beroende av vad som framkommer kan jag behöva beakta reglerna kring revisors åtgärder vid misstanke om brott (9 kap ABL och RevU 4). Jag planerar även för en utökad granskningsinsats i revisionen bl a vad avser närståendeförhållanden. Jag kallar mitt revisionsteam till ett möte och rekapitulerar hur vi behandlat risken för oegentligheter i planeringsfasen och under revisionen. Vi går även igenom bilagan till RS 240, Oegentligheter och fel avseende exempel på risker och för en diskussion utifrån detta.

5 2. Que Approveche AB - Svar Deluppgift 2.1 a) Ett konvertibelt skuldebrev är ett exempel på ett sammansatt finansiellt instrument bestående av en kombination av ett lån och en option att köpa aktier till ett på förhand bestämt pris. Skulden och egetkapitaldelen ska redovisas separat (IAS 32 p 28 29). Uppdelningen görs genom att jämföra verkligt värde på skulddelen för en motsvarande finansiell skuld utan konverteringsrätt med verkligt värde på det sammansatta instrumentet. Restbeloppet utgör verkligt värde på eget kapitaldelen (IAS 32 p 32). Redovisningen i Que Approveche vid emissiontillfället blir därför följande: Nominellt värde avseende det sammansatta instrumentet minus verkligt värde på skulddelen ger ett restbelopp på 25 Mkr vilket utgör verkligt värde på egetkapitaldelen. b) Egetkapitaldelen omvärderas inte över tiden. Räntekomponenten beaktas genom en successiv uppräkning av lånet under dess löptid så att bokfört värde på lånedelen överensstämmer med nominellt värde vid lånets förfallodag. Vid konverteringen förs det bokförda värdet (= det nominella värdet) på skulddelen, om till eget kapital genom att debitera låneskulden och kreditera eget kapital. Deluppgift 2.2 a) Jag informerar Que Approveche att om det pågår förberedelser för att lämna ett offentligt erbjudande om att förvärva aktier i ett annat aktiemarknadsbolag ska de underrätta börsen när det är sannolikt att förberedelserna kommer att leda till ett erbjudande. Syftet med att informera börsen i förhand är att de därigenom ska kunna ha möjlighet att övervaka handeln. Det finns ingen formell reglering av hur börsen ska kontaktas (OMX Regelverk för emittenter 3.4.1). b) Alla som arbetar i mitt team har givetvis tystnadsplikt och det innebär att det är förbjudet att yppa klientinformation till obehöriga (Revisionslagen 35, 8 kap 41 ABL). Que Approveche är skyldiga att föra en loggbok, d v s en förteckning över personer med tillgång till insiderinformation oavsett om personerna är registrerade i FIs insynsregister eller ej. Med insiderinformation menas information som ännu inte offentliggjorts och som kan ha en väsentlig kurspåverkan. I loggboken ska anges: o skäl till att personen finns med o datum då personen fick tillgång till informationen och o när förteckningen senast uppdaterades Personer som tas upp i loggboken ska samtidigt och skriftligen underrättas av bolaget om vad det innebär samt bekräfta att de tagit del av informationen.

6 (Lag (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument) Deluppgift 2.3 a) Budet avser ett offentligt uppköpserbjudande med avseende på att köpa det andra bolagets aktier (s k takeover-situation). Inom fyra veckor från det att ett offentligt uppköpserbjudande lämnats ska budgivaren upprätta och hos FI ansöka om godkännande av en erbjudandehandling (Lagen om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA)). Erbjudandehandlingen ska upprättas enligt Stockholmsbörsens regler och ska granskas av bolagets revisor. Eftersom det här är ett kontantbud kommer prospektet i allt väsentligt endast innehålla uppgifter om målbolaget och granskningen utförs endast av målbolagets revisor med avseende på historisk finansiell information (RevR 5 Granskning av prospekt p 8). b) Ja, jag kan upprätta ett s k Comfort Letter. Det finns inte någon särskild standard eller rekommendation avseende Comfort Letter. Tillämplig RS är SNT 4400 Uppdrag att utföra granskning enligt särskild överenskommelse rörande finansiell information (RevR 5 Granskning av prospekt p 9). Om jag tillfrågas om att lämna ett Comfort Letter bör särskild aktsamhet iakttas i fråga om innehåll och utformning. Deluppgift 2.4 Den reviderade IFRS 3 gäller räkenskapsår som påbörjas efter 1 juli 2009 och är därför tillämplig på Que Approveches förvärv under Enligt standarden måste förvärvaren utreda om en överenskommelse för villkorade betalningar till anställda eller aktieägare utgör en villkorad köpeskilling i förvärvet eller är en separat transaktion (IFRS 3 p 51 52). Detta är beroende av överenskommelsens karaktär. Av IFRS 3 p B 55 a framgår att ett avtal om villkorad köpeskilling i vilket betalningarna automatiskt förverkas om anställningen upphör är vederlag för tjänst efter förvärvet. Villkoret i sig gör att det anses som en separat transaktion. Betalning som utgör ersättning för tjänster som en anställd utför ska redovisas i enlighet med tillämplig standard vilket innebär att IAS 19 Ersättningar till anställda ska tillämpas i detta fall där ersättningen betalas ut kontant. Detta innebär att den villkorade tillkommande ersättningen ska redovisas som en personalkostnad separat från rörelseförvärvet. Kostnaden periodiseras över den tid som villkoret löper, d v s skulden byggs upp successivt under intjänandeperioden på samma sätt som vilken bonus som helst.

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2010

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2010 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2010 1.1 4 3,1 (78 %) 39 (80 %) Bolaget i uppgiften har hittat ett intressant förvärvsobjekt. Tentanderna ombads att ge ekonomichefen råd avseende vad en

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I November 2010 Revisorsnämnden 2010 HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 30 november 2010 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 a) Revisorn har enligt 9 kap 7 ABL skyldighet att lämna information till moderbolagsrevisorn. Detta framgår även av EtikR

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. November 2012

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. November 2012 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 1.1 a) Mkr 2012 2013 2014 2015 2016 Total Förväntade kassaflöden 295 310 295 325 330 Diskonteringsfaktor 0,905 0,826 0,752

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I November 2011 Revisorsnämnden 2011 1. Fru Rut och Herr Rot - Svar Deluppgift 1.1 Enligt ISA föreligger det en förhöjd risk vid förstagångsrevisioner och därför bör

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 Utgifter för ombyggnad av råvind till kontor uppgående till 2 459 tkr Utbyte av slitna plast- och heltäckningsmattor till motsvarande

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 Okotron kan ändra gränsen för vad bolaget anser vara inventarier av mindre värde. Detta påverkar dock inte hur dessa inventarier

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del I. November 2012

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del I. November 2012 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 1.1 a) En franchisetagare får mot en avgift till den som äger ett varumärke använda ett beprövat affärskoncept för att sälja

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2015 Revisorsnämnden 2015 Svar deluppgift 4.1 Huvudregeln för projekt till fast pris innebär att uppdragen redovisas med successiv vinstavräkning och som intäkt

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2009 Revisorsnämnden 2009 3. Trisolde Production AB Deluppgift 3.1 Av ÅRL 2 kap 4 p 5 framgår att beståndsdelarna i balansräkningens poster och delposter ska värderas

Läs mer

RR 26 HÄNDELSER EFTER BALANSDAGEN

RR 26 HÄNDELSER EFTER BALANSDAGEN RR 26 HÄNDELSER EFTER BALANSDAGEN REDOVISNINGSRÅDET JULI 2002 Innehållsförteckning Sid. SYFTE 3 TILLÄMPNINGSOMRÅDE 3 DEFINITIONER 3 REDOVISNING OCH VÄRDERING 4 Händelser efter balansdagen som skall beaktas

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I Maj 2009 Revisorsnämnden 2009 1. IT-Smart AB Deluppgift 1.1 a. Jag förklarar för banken att jag inte kan skicka över utkastet till koncernens årsredovisning till dem. Som

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2009 Revisorsnämnden 2009 0B3. Turitt AB Deluppgift 3.1 Exempel på väsentliga principiella skillnader med att tillämpa K2 jämfört med övriga BFNAR: Ett samlat regelverk,

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2009 Revisorsnämnden 2009 0B1. Obiccs Teknisk Konsulting AB 2BDeluppgift 1.1 Enligt lag som trädde i kraft den 1 juli 2009 får den som under sju år har varit

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 1. Zodoc AB (24 poäng) Deluppgift 1.1 a) Revisorn får inte till en enskild aktieägare eller till någon utomstående obehörigen lämna upplysningar

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2009

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2009 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2009 1.1 2,5 62,5 4 Frågan avser hur styrelsen bör agera när det två veckor innan publicering av bokslutskommunikén för ett bolag noterat på NGM Equity har

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier

Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier Punkt 18: Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier A. Långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram Programmet

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2009 Revisorsnämnden 2009 3. Indu-Teknik AB Deluppgift 3.1 Vägledning för riskbedömning och granskning av intern kontroll finns i RS 400 Riskbedömning och intern kontroll,

Läs mer

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 3. Appappapp Svar Deluppgift 3.1 a) Aktiebolagslagen innehåller vissa förbud mot spridning av aktier och teckningsoptioner i privata

Läs mer

BRF Byggmästaren 13 i Linköping

BRF Byggmästaren 13 i Linköping Årsredovisning för BRF Byggmästaren 13 i Linköping Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 2012-01-01-2012-12-31 Styrelsen och Verkställande direktören för Inev Studios AB avger härmed följande årsredovisning. Innehåll Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del II

REVISORSEXAMEN Del II REVISORSEXAMEN Del II Maj 2015 Revisorsnämnden 2015 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 27 Maj 2015 Skrivtid: Krav för godkänt resultat: 2 x 6,0 timmar, varav 6,0 timmar för del II 90 poäng av 150 utan några

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier

Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier A. Långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram Programmet i sammandrag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:15 2007-04-27 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 april 2007 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå. BAKGRUND I framställningen till nämnden anförs

Läs mer

Proformaredovisning avseende Lundin Petroleums förvärv av Valkyries Petroleum Corp.

Proformaredovisning avseende Lundin Petroleums förvärv av Valkyries Petroleum Corp. Proformaredovisning avseende Lundin s förvärv av. Bifogade proformaredovisning med tillhörande revisionsberättelse utgör ett utdrag av sid. 32-39 i det prospekt som Lundin AB i enlighet med svenska prospektregler

Läs mer

Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen december 2005

Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen december 2005 Högre revisorsexamen Kommentar till provrättningen december 2005 1:1 8,5 71 12 Företaget har en negativ utveckling vad avser omsättning och lönsamhet. I uppgiften ställs två delfrågor innefattande frågor

Läs mer

Maj 2013 Revisorsnämnden 2013. SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

Maj 2013 Revisorsnämnden 2013. SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2013 Revisorsnämnden 2013 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Deluppgift 3.1 Enligt BFN R 1 Redovisning av forsknings- och utvecklingsarbeten ska vissa villkor vara uppfyllda för att utvecklingsutgifter

Läs mer

Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening

Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Årsredovisning för Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Räkenskapsåret 2010-01-01-2010-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Ställda säkerheter

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II. November 2011

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del II. November 2011 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 3. Mekanika Svar Deluppgift 3.1 Anskaffningsvärdet för maskinerna i bolagen är 4 900 tkr. Under perioden 1 januari 2008 till sista december

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2012 Övergripande kommentarer Högre Revisorsexamen Max poäng Genomsnittspoäng Antal tentander 75 100 77,0 (77,0 %) 28 (72 %) 28 tentander av 39 (72 %) har

Läs mer

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen.

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen. R-2007/0475 Stockholm den 20 april 2007 Till FAR SRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 mars 2007 beretts tillfälle att yttra sig över FAR SRS revisionskommittés förslag till rekommendation

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. December 2009

REVISORSEXAMEN Del I. December 2009 REVISORSEXAMEN Del I December 2009 Revisorsnämnden 2009 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 1 december 2009 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier

Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier Styrelsens förslag till beslut om långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram samt återköp och överlåtelse av egna aktier A. Långsiktigt prestationsbaserat incitamentsprogram Programmet i sammandrag

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II December 2013 Revisorsnämnden 2013 Svar deluppgift 4.1 a) Revisorn ska anmärka på sen redovisning och betalning av skatter och avgifter. Bolaget har varit sen vid tre tillfällen

Läs mer

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del I. November 2010

SVARSMALL. REVISORSEXAMEN Del I. November 2010 SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I November 2010 Revisorsnämnden 2010 1. Bo-Boom AB Svar Deluppgift 1.1 a) Ja, ett företag kan byta från alternativregeln till huvudregeln. Detta är då fråga om byte av redovisningsprincip

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II. Maj 2010

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II. Maj 2010 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 3.1 Avert Media AB (26 poäng) Deluppgift 3.1 a) När moderbolaget förlorar kontrollen över dotterbolaget ska kvarvarande aktier värderas

Läs mer

Inledning och ramverk... 5. Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 51. FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk... 5. Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 51. FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 51 FARs rekommendationer och uttalanden... 771 Författningar... 1049 Revisorsnämnden... 1185 Sökord...

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II November 2012 Revisorsnämnden 2012 Deluppgift 3.1 a) En revisionsberättelse med en anmärkning avseende att skatter och avgifter inte har betalats i tid enligt 9 kap

Läs mer

26 Utformning av finansiella rapporter

26 Utformning av finansiella rapporter Utformning av finansiella rapporter, Avsnitt 26 267 26 Utformning av finansiella rapporter Tillämpningsområde Sammanfattning 26.1 RR 22 Utformning av finansiella rapporter RR 22 behandlar finansiella rapporter,

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I December 2014 Revisorsnämnden 2014 Svar deluppgift 1.1 Jag söker stöd i BFNAR 2012:1 kapitel 13 om varulager, särskilt punkterna 13.7 och 13.8. Kalkylen behöver ändras enligt

Läs mer

BILAGA. Årliga förbättringar av IFRS-standarder förbättringscykeln

BILAGA. Årliga förbättringar av IFRS-standarder förbättringscykeln SV BILAGA Årliga förbättringar av IFRS-standarder förbättringscykeln 2010 2012 1 1 Mångfaldigande tillåts inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Alla rättigheter förbehålls utanför EES, med undantag

Läs mer

REKOMMENDATION R12. Byte av redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt rättelser av fel

REKOMMENDATION R12. Byte av redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt rättelser av fel REKOMMENDATION R12 Byte av redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt rättelser av fel November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid byte av redovisningsprinciper,

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2013:33 2013-08-18 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 2013-08-21.

Läs mer

Nordic Growth Market NGM AB (Börsen) avslutar ärendet rörande NN AB:s (Bolaget) delårsrapport för januari-juni 2016 genom en skriftlig anmärkning.

Nordic Growth Market NGM AB (Börsen) avslutar ärendet rörande NN AB:s (Bolaget) delårsrapport för januari-juni 2016 genom en skriftlig anmärkning. Beslut 7/2016 Stockholm den 15 december 2016 Beslut Nordic Growth Market NGM AB (Börsen) avslutar ärendet rörande NN AB:s (Bolaget) delårsrapport för januari-juni 2016 genom en skriftlig anmärkning. 1.

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2014 Revisorsnämnden 2014 Svar deluppgift 4.1 I enlighet med reglerna i ÅRL 7 kap 2 behöver inte Truckar i Sverige AB (publ) upprätta en koncernredovisning då de omfattas

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I December 2015 Revisorsnämnden 2015 Svar deluppgift 1.1 a) Enligt BFNAR 2009:1 Årsredovisning i ekonomiska föreningar (K2) ska avskrivning av materiella anläggningstillgångar

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening

Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Årsredovisning för Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Media Evolution Southern Sweden Ideell Förening Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram 2015 (LTIP 2015)

Styrelsens förslag till beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram 2015 (LTIP 2015) Styrelsens förslag till beslut om ett långsiktigt incitamentsprogram 2015 (LTIP 2015) Bakgrund och sammanfattning Löner och andra anställningsvillkor i Scandi Standard AB (publ) ("Bolaget") och Bolagets

Läs mer

BRF Byggmästaren 13 i Linköping

BRF Byggmästaren 13 i Linköping Årsredovisning för BRF Byggmästaren 13 i Linköping Räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I December 2008 Högre Revisorsexamen december 2008, del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 2 december 2008 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Hjälpmedel: Alla

Läs mer

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 81 s rekommendationer och uttalanden... 941 Författningar... 1323 Revisorsnämnden... 1565 Sökord... 1579

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007: Aktiemarknadsnämndens uttalande 2007:25 2007-07-26 Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 19 juli 2007 en framställning från Linklaters Advokatbyrå AB på uppdrag av ett utländskt bolag. Uttalandet offentliggjordes

Läs mer

Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2009

Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2009 Rättningskommentarer Revisorsexamen våren 2009 1.1 3,2 80,0 4 Frågan avser två situationer där kundens bank ber revisorn skicka ett utkast till koncernredovisningen respektive förklara bakomliggande orsaker

Läs mer

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 83 s rekommendationer och uttalanden... 943 Författningar... 1341 Revisorsinspektionen... 1637 Sökord...

Läs mer

Styrelsens förslag till beslut under punkt 13 på dagordningen vid årsstämma i Swedish Match AB den 28 april 2009

Styrelsens förslag till beslut under punkt 13 på dagordningen vid årsstämma i Swedish Match AB den 28 april 2009 BILAGA 5 Styrelsens förslag till beslut under punkt 13 på dagordningen vid årsstämma i Swedish Match AB den 28 april 2009 Bakgrund 1999 beslutade styrelsen att införa ett köpoptionsprogram i Swedish Match.

Läs mer

Punkt 18 Styrelsens för TradeDoubler AB förslag till Prestationsrelaterat Aktieprogram 2014

Punkt 18 Styrelsens för TradeDoubler AB förslag till Prestationsrelaterat Aktieprogram 2014 Punkt 18 Styrelsens för TradeDoubler AB förslag till Prestationsrelaterat Aktieprogram 2014 Bakgrund och skälen för förslaget Styrelsen finner det angeläget och i alla aktieägares intresse att nyckelpersoner

Läs mer

CWS Comfort Window System AB

CWS Comfort Window System AB 556574-9826 Årsredovisning för räkenskapsåret 2005-09-01-2006-08-31 Styrelsen för får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2005-09-01-2006-08-31 Bolagets sjätte räkenskapsår Redovisningen omfattar

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2011

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2011 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen hösten 2011 1.1 6 4,8 (80 %) 33 (69 %) Tentanden är nyvald revisor i ett noterat bolag och ska redogöra för hur revisionen och utformningen av revisionsberättelsen

Läs mer

Ale Energi AB Årsredovisning 2014

Ale Energi AB Årsredovisning 2014 Ale Energi AB Årsredovisning 2014 Innehåll Förvaltningsberättelse 3 Finansiella rapporter 4 Resultaträkningar 4 Balansräkningar 5 Rapport över förändring i eget kapital 6 Noter 7 Revisionsberättelse 10

Läs mer

URA 30 JUSTERING AV FÖRVÄRVSANALYS PÅ GRUND AV OFULLSTÄNDIGA ELLER ORIKTIGA UPPGIFTER

URA 30 JUSTERING AV FÖRVÄRVSANALYS PÅ GRUND AV OFULLSTÄNDIGA ELLER ORIKTIGA UPPGIFTER UTTALANDE FRÅN REDOVISNINGSRÅDETS AKUTGRUPP URA 30 JUSTERING AV FÖRVÄRVSANALYS PÅ GRUND AV OFULLSTÄNDIGA ELLER ORIKTIGA UPPGIFTER Enligt punkt 9 i RR 22, Utformning av finansiella rapporter får ett företags

Läs mer

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012

ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Ale Energi AB ägs till 9 procent av Ale kommun och till 91 procent av Göteborg Energi AB. Företaget är moderföretag till Ale Fjärrvärme AB som ägs till 100 procent. ALE ENERGI AB ÅRSREDOVISNING 2012 Innehåll

Läs mer

Uttalande om värdering av finansiella anläggningstillgångar i en öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund

Uttalande om värdering av finansiella anläggningstillgångar i en öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund Uttalande om värdering av finansiella anläggningstillgångar i en öppningsbalansräkning för vissa ideella föreningar och registrerade trossamfund Uppdaterat 2010-11-18 ALLMÄNNA RÅD (BFNAR 2002:3) Tillämpningsområde,

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2010

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2010 REVISORSEXAMEN Del I Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 25 maj 2010 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan några särskilda

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2017 Revisorsinspektionen 2017 Svar deluppgift 4.1 IESBAs Etikkod p. 290.10 och 290.31 anger att när ett revisionsuppdrag ska accepteras ska eventuella hot mot oberoendet

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:03 ÄRENDET

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:03 ÄRENDET Aktiemarknadsnämndens uttalande 2015:03 ÄRENDET Till Aktiemarknadsnämnden inkom den XX en framställning från en advokatbyrå på uppdrag av en klient. Framställningen rör tolkning av punkten II.13 i Nasdaq

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II. December 2010

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II. December 2010 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II December 2010 Revisorsnämnden 2010 3. Playero AB Svar Deluppgift 3.1 Applifier är ett noterat bolag på NGM Equity och ska som sådant redovisa enligt IFRS. Tillämplig

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Svarsmall

HÖGRE REVISORSEXAMEN Svarsmall HÖGRE REVISORSEXAMEN Svarsmall November 2004 Revisorsnämnden 2005 1. Tati AB (publ.) (22p) Deluppgift 1.1 Redovisning av en anteciperad utdelning ska hanteras enligt RR 11 Intäkter, vilket innebär att

Läs mer

Tillägg 2014:1 till grundprospekt för Sandvik AB:s (publ) MTN-program

Tillägg 2014:1 till grundprospekt för Sandvik AB:s (publ) MTN-program LEGAL#10843794v1 2014-07-31 Dnr 14-10475 Tillägg 2014:1 till grundprospekt för Sandvik AB:s (publ) MTN-program Detta dokument utgör ett tillägg till Sandvik AB:s (publ) ( Sandvik ) grundprospekt för MTN-program

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II HÖGRE REVISORSEXAMEN Del II November 2011 Revisorsnämnden 2011 HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 30 november 2011 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del II Krav för godkänt resultat: 75 poäng

Läs mer

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 75 s rekommendationer och uttalanden... 823 Författningar... 1101 Revisorsnämnden... 1311 Sökord... 1321

Läs mer

Övergång till komponentavskrivning

Övergång till komponentavskrivning INFORMATION Övergång till komponent Bakgrund I RKR 11.4 Materiella anläggningstillgångar, uttrycks ett explicit krav på tillämpning av komponent. Även om tidigare versioner av rekommendationen inte har

Läs mer

URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER

URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER UTTALANDE FRÅN REDOVISNINGSRÅDETS AKUTGRUPP URA 40 HUR PÅVERKAS KONCERNREDOVISNINGEN OCH TILLÄMPNINGEN AV KAPITALANDELSMETODEN AV FÖREKOMSTEN AV POTENTIELLA RÖSTBERÄTTIGADE AKTIER Enligt punkt 9 i RR 22,

Läs mer

Skinnskattebergs Vägförening

Skinnskattebergs Vägförening Årsredovisning för Skinnskattebergs Vägförening Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Punkt 17 Styrelsens för TradeDoubler AB förslag till Prestationsrelaterat Aktieprogram

Punkt 17 Styrelsens för TradeDoubler AB förslag till Prestationsrelaterat Aktieprogram Punkt 17 Styrelsens för TradeDoubler AB förslag till Prestationsrelaterat Aktieprogram Bakgrund och skälen för förslaget Styrelsen finner det angeläget och i alla aktieägares intresse att nyckelpersoner

Läs mer

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011

Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011 Rättningskommentarer Högre Revisorsexamen våren 2011 1.1 10 7,8 (78 %) 22 (67 %) Utifrån ett utkast till en koncernredovisning ska tentanderna ta ställning till posterna i moderbolagets och koncernens

Läs mer

Kommentarer till exempel vid tillämpande av ISA 580

Kommentarer till exempel vid tillämpande av ISA 580 Kommentarer till exempel vid tillämpande av ISA 580 Inledning I denna PM beskrivs SKYREV:s syn på hur ISA 580 kan tillämpas i kommunal verksamhet. Med anledning av att ett större utvecklingsarbete initierats

Läs mer

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner.

Bolagsstämman beslutar om emission av teckningsoptioner enligt denna A. Bolaget ska emittera högst 500 000 teckningsoptioner. Styrelsens för Fingerprint Cards AB (publ) förslag till beslut om emission av teckningsoptioner 2013/2016:B och beslut om godkännande av överlåtelse av teckningsoptioner med mera Styrelsen för Fingerprint

Läs mer

6 Koncernredovisning

6 Koncernredovisning Koncernredovisning, Avsnitt 6 107 6 Koncernredovisning Tillämpningsområde Sammanfattning 6.1 RR 1:00 Koncernredovisning Rekommendationen behandlar redovisningsfrågor som aktualiseras vid upprättande av

Läs mer

Media Evolution Ideell Förening

Media Evolution Ideell Förening Årsredovisning för Media Evolution Ideell Förening Räkenskapsåret 2011-01-01-2011-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3-4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

Uttalande från styrelsen i PartnerTech med anledning av Scanfils offentliga uppköpserbjudande

Uttalande från styrelsen i PartnerTech med anledning av Scanfils offentliga uppköpserbjudande PRESSMEDDELANDE 2015-05-25 Uttalande från styrelsen i PartnerTech med anledning av Scanfils offentliga uppköpserbjudande Bakgrund Detta uttalande görs av styrelsen 1 ( Styrelsen ) för PartnerTech AB (publ)

Läs mer

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I

HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I Maj 2011 Revisorsnämnden 2011 HÖGRE REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 25 maj 2011 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100

Läs mer

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2010

SVARSMALL. HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2010 SVARSMALL HÖGRE REVISORSEXAMEN Del I Maj 2010 Revisorsnämnden 2010 1. Panglia AB (24 poäng) Deluppgift 1.1 a) Exempel på revisionsrisker avseende pågående arbeten: Indata i projektredovisningen kan vara

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del II Maj 2015 Revisorsnämnden 2015 Svar deluppgift 4.1 Enligt BFNAR 2008:1 (K2) 10.14 får ombyggnadsarbeten som höjer värdet på fastigheten tas upp som tillgång. Ombyggnadsarbeten

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL

Bokslutskommuniké 2014 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Bokslutskommuniké 2014 Apotek Produktion & Laboratorier AB, APL Väsentliga händelser under 2014 - APL har under 2014 ökat nettoomsättningen med 9 mkr till 1 183 mkr. I detta ingår försäljning av läkemedel

Läs mer

Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857.

Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857. REVISIONSBERÄTTELSE Till föreningsstämman i Bostadsrättsföreningen Kantarellen 11. Organisationsnummer 769607-5857. Vi har granskat årsredovisningen och räkenskaperna samt styrelsens förvaltning i Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Delårsrapport. Maj 2013

Delårsrapport. Maj 2013 Rekommendation 22 Delårsrapport Maj 2013 Innehåll Denna rekommendation behandlar delårsrapportering. En delårsrapport upprättas för en period som utgör en del av en kommuns räkenskapsår. Den består av

Läs mer

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I

SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I SVARSMALL REVISORSEXAMEN Del I December 2017 Revisorsinspektionen 2017 Svar deluppgift 1.1 Från och med räkenskapsår som påbörjas efter 31 december 2016 ska alla företag som upprättar årsredovisning tillämpa

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2012

REVISORSEXAMEN Del I. Maj 2012 REVISORSEXAMEN Del I Maj 2012 Revisorsnämnden 2012 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 22 maj 2012 Skrivtid: 2 x 4,5 timmar, varav 4,5 timmar för del I Krav för godkänt resultat: 75 poäng av 100 utan några särskilda

Läs mer

Årsredovisning Armada Stenhagen AB. Org.nr 556701-7958 Räkenskapsår 2014-01-01-2014-12-31

Årsredovisning Armada Stenhagen AB. Org.nr 556701-7958 Räkenskapsår 2014-01-01-2014-12-31 Årsredovisning Armada Stenhagen AB Org.nr Räkenskapsår 214-1-1-214-12-31 Årsredovisning för räkenskapsåret 214-1-1-214-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Armada Stenhagen AB avger härmed

Läs mer

Övergång till K2 2014-11-25

Övergång till K2 2014-11-25 Övergång till K2 Övergång till K2 1 Innehåll Introduktion 1 Det första året med K2 2 Korrigering i ingående balans 2 Tillgångar, skulder och avsättningar som inte får redovisas 2 Tillgångar, skulder och

Läs mer

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB

SP Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut AB 1(5) Delårsrapport januari juni 2005 Perioden i sammandrag för SP-koncernen Omsättning och resultat Under årets första sex månader omsatte koncernen 320,3 Mkr (270,2), vilket är en ökning med ca 19 procent

Läs mer

Externa rapporter och revision. Redovisning och kalkylering F11, HT 2014 Thomas Carrington

Externa rapporter och revision. Redovisning och kalkylering F11, HT 2014 Thomas Carrington Externa rapporter och revision Redovisning och kalkylering F11, HT 2014 Thomas Carrington Anta att ett företag den 31 december har ett banklån på 500.000 kr. Ränta är 12 % och företaget amorterar 100.000

Läs mer

Årsredovisning. MX-ONE Usergroup

Årsredovisning. MX-ONE Usergroup Årsredovisning för MX-ONE Usergroup 802015-5373 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för MX-ONE Usergroup får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse Förslag till vinstdisposition

Läs mer

STYRELSENS FÖR CLOETTA AB (PUBL) FÖRSLAG TILL LÅNGSIKTIGT AKTIEBASERAT INCITA- MENTSPROGRAM (LTI 2018)

STYRELSENS FÖR CLOETTA AB (PUBL) FÖRSLAG TILL LÅNGSIKTIGT AKTIEBASERAT INCITA- MENTSPROGRAM (LTI 2018) Bilaga p.20 STYRELSENS FÖR CLOETTA AB (PUBL) FÖRSLAG TILL LÅNGSIKTIGT AKTIEBASERAT INCITA- MENTSPROGRAM (LTI 2018) Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ett långsiktigt aktiebaserat incitamentsprogram

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015

Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 1(10) Utveckling i Gävle AB Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2015 Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning. Innehåll Sida förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning

Läs mer

REVISORSEXAMEN Del I. December 2014

REVISORSEXAMEN Del I. December 2014 REVISORSEXAMEN Del I December 2014 Revisorsnämnden 2014 REVISORSEXAMEN Allmänt Datum: 1 december 2014 Skrivtid: Krav för godkänt resultat: 2 x 6,0 timmar, varav 6,0 timmar för del I 90 poäng av 150 utan

Läs mer

Surveillance Stockholm

Surveillance Stockholm Surveillance Stockholm Vanligt förekommande brister i årsredovisningar 2011 I bilagan ges ett preliminärt resultat av Börsens granskning. Dessa noteringar är kortfattade samt generella, och information

Läs mer