SLUTRAPPORT. Berätta ditt liv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLUTRAPPORT. Berätta ditt liv"

Transkript

1 Omvårdnadsförvaltningen SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp SLUTRAPPORT Berätta ditt liv Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektledare: Emma Lidgren, arbetsterapeut vård- och omsorgsboendet Ametisten SOLNA STAD info@solna.se Organisationsnummer Solna Telefon Besöksadress Stadshusgången 2 Fax

2 Omvårdnadsförvaltningen SID 2 (8) Bakgrund Bakgrunden till detta projekt var att lära känna våra boende bättre och ge en ännu bättre omsorg och en trygghet för både boende, anhöriga och personal. Detta genom att utveckla ett en metod med livsberättelser för att få en bättre kommunikation mellan boende och personal Det ska handla om det som ligger en närmast om hjärtat och som man vill berätta. Ett spännande projekt som vi inte bara har sett som ett projekt som har en början och ett slut, utan ett nytt sätt att samtala på som berikar såväl den boendes som medarbetarens vardag Syftet med projektet Berätta ditt liv handlar om att prova en arbetsmetod med de äldre som ska ligga till grund för framtida arbetssätt där de boende och personal kommunicerar på en högre nivå, berika det sociala innehållet i vardagen och få ett ökat samspel mellan individerna där man varje dag får en god dag med de boende i fokus. Processmål Processmålet var att minst 5 berättelser ur livet skulle redovisas i skriftform samt att en samtals- och aktivitetsmetod för livsberättelser skulle finnas. Effektmålen var att 100 % av de boende som deltagit i projektet upplever - sig betydelsefulla och lyssnade på - tillvaron och omsorgen trygg - att den sociala kontakten och samtalen med personalen berikat deras dag 100 % av personalen som deltagit i projektet - känner sig trygga i sin roll att samtala med de boende - upplever att de boendes livsberättelser ökat deras förståelse för de boende - upplever att de har ett inspirerande verktyg för samtal med boende Resultat Processmål Projektmålet är uppnått. Minst 5 berättelser ut livet har nedtecknats och kommer att sammanställas i en skrift. Dessa livsberättelser kommer att finnas i två versioner varav den ena innehåller personliga uppgifter och kommer att förvaras på Ametisten och är avsedd för läsning och användning inom verksamheten. I den andra versionen kommer de boende som lämnat sin livsberättelse och deltagit i samtalen i projektform att avidentifieras.

3 Omvårdnadsförvaltningen SID 3 (8) Målet med en samtals- och aktivitetsmetod i form av samtalslistor och minnesväckare, tex bilder från förr eller äldre föremål, är också uppnåtts. Frivilliga tematräffar under ledning av projektledaren och verksamhetens aktivitetscoach har ägt rum under hösten 2011 men ej i det antal som beskrivits i projektplanen. Flera av de boende som deltagit i projektet har valt att ej delta i tematräffarna och då har istället andra boende på Ametisten erbjudits deltagande. Effektmål boende Under processmålsutvärderingen i mitten av november då projektgruppen och omvårdnadspersonalen deltog framkom det av omvårdnadspersonalen att de boende som deltagit uppskattat dessa samtal men att det är svårt att mäta. Detta har bland annat märkts genom en vilja hos den boende att vilja samtala oftare. Boende har berättat för anhöriga om dessa samtal och att det har varit givande. En boende som tidigare ej velat delta i gemensamma aktiviteter som verksamheten erbjudit har deltagit i tematräffar. Responsen från anhöriga till de boende som deltagit i projektet har enbart varit positiv av alla utom en. Då syftet med projektet återigen klargjordes ändrades även denna respons till positiv. Utifrån detta bedöms effektmålen som handlar om den boendes upplevelser uppnådda. Förhoppningen att mäta detta genom en enkät bedömdes som ej genomförbar med tanke på att några boende under projektet fått försämrat hälsotillstånd. Några av de boende med demenssjukdom bedömdes ha svårigheter att relatera till dessa samtal som ett projekt och sedan utvärdera detta. Därför har inga enkätundersökningar genomförts. Effektmål personal Effektmålen för omvårdnadspersonalen är uppnådda. All personal som deltagit i projektet känner sig trygga och även stärkta i sin roll att samtala med de boende. All omvårdnadspersonal upplever att livsberättelserna fått dem att lära känna de boende bättre. Utifrån de boendes förutsättningar har inte alla boende som först deltog i projektet kunnat medverka till en livsberättelse. En av omvårdnadspersonalen valde att avsluta sina samtal med sin boende efter många försök till samtal utan framgång. En annan personal valde att samtala med tre olika boende utan framgång. Vi har tillsammans i gruppen kommit fram till att detta inte är något misslyckande utan endast en erfarenhet och bekräftelse på att många av de boende ej har hälsan och orken att delta i denna form av samtal. Mycket under projektet handlar om att välja en boende som kunnat och även velat berätta om sitt liv och det har inte funnits på alla våningar. Ett av målen var att få ett inspirerande verktyg, samtalsoch aktivitetsboxar, för samtal och i praktiken använda det och det målet anser projektgruppen och omvårdnadspersonalen är uppnått.

4 Omvårdnadsförvaltningen SID 4 (8) Tidplan/aktiviteter Projektet pågick under perioden februari 2011 december Aktivitet Tidsperiod Framtagande av projektplan 10-11/2 Information medarbetare 12-17/2 Inspirationsdagar och framtagande av 15-16/3 samtals- och aktivitetsmetod Information till anhöriga och medarbetare på April Ametisten Förfrågan till boende om deltagande i April projektet Avstämningsmöten Maj-december Samtal mellan personal och boende och April-december sammanställning av samtal i skrift Tematräffar September-december Processmålsutvärdering 15/11 Slutrapportskrivning December 2011 och Januari 2012 Metod Framtagande av projektplan För att ta fram en projektplan samlades projektgruppen under ledning av Jenny Eklund. Under dessa tillfällen beslutades om hur många som skulle delta i projektet och planering kring detta. Information till medarbetare Information om projektet och förfrågan till medarbetare gavs av projektgruppen under ett flertal tillfällen. Inspirationsdagar och framtagande av samtals- och aktivitetsmetod Under ledning av Jenny Eklund samlades projektgruppen och 8 personer ur omvårdnadspersonalen. Innehållet i samtalslistorna växte fram och även formen för själva samtalen. Information till anhöriga och medarbetare på Ametisten Information till anhöriga på vår hemsida, anslag i huvudentrén på Ametisten, på anhörigträff given av verksamhetschef och enskilt muntligen för intresserade gavs. Positiv respons. Information på arbetsplatsträff och i andra forum för personal.

5 Omvårdnadsförvaltningen SID 5 (8) Förfrågan till boende om deltagande i projektet Förfrågan till boende om deltagande i projektet. Urval av boende enligt projektplanens kriterier. Samtal mellan personal och boende Omvårdnadspersonalen planerade in förberedda samtal utifrån samtal- och aktivitetsboxarna. Ingen i gruppen valde att spela in samtalen utan antecknade. Samtalen skrevs sedan ner på data i sin ursprungliga form för att sedan redigeras. Ett fåtal önskade stöd och handledning inför samtalen. Enligt den ursprungliga planen skulle två personer ur projektgruppen också delta i samtal men då underlaget för att hitta lämpliga boende som orkade delta beslutades att endast omvårdnadspersonalen skulle samtal och att alla i projektgruppen handleder istället. Tematräffar Ett antal tematräffar men ej lika många som enligt projektplanen ägde rum. Dessa hade teman som handlade bland annat och kvinnor och husmödrar samt om semester och fritid. Flera av de boende som deltagit i projektet har valt att ej delta i tematräffarna och då har istället andra boende på Ametisten erbjudits deltagande. Processmålsutvärdering Utvärderingsdag utifrån projektplanens mål, hela projektet samt diskussioner om hur vi vill gå vidare efter projektets slut. Stöd till den omvårdnadspersonal som ej ännu slutfört sina samtal. Erfarenheter Arbetet med projektet har varit givande, för både personal och boende. Alla har lärt sig något nytt, vågat testa ett nytt redskap och utvecklat sig själv. En svårighet under projektet har varit att välja boende som orkat delta och fullfölja. Boende med demenssjukdom har kunnat delta på samma sätt som boende som bor på en omvårdnadsavdelning. Det som behövts oftare för personerna med demenssjukdom är minnesväckare och mer tid då de ofta återkommit till samma händelse. Ett flertal gånger har vi alla i projektet känt att vi ej kommer vidare och behövt stöd. Många gånger har vi haft svaren inom oss själva men behövt hjälp att finna dem. Samtalstillfällena visade sig vara den del i projektet som fungerade bäst. Det som en del gånger upplevts som ett hinder, har varit att få och ta för sig av tid men även att våga be om hjälp och stöd. Ganska fort visade det sig att med sommaruppehåll tappas fokus lätt bort bland andra arbetsuppgifter och händelser och aktiviteter som inträffar under en dag.

6 Omvårdnadsförvaltningen SID 6 (8) En viktig del i slutprocessen av projektet har varit att faktiskt inse att det inte är ett misslyckande om samtalen trots många försök och även byte av boende inte blivit någon livsberättelse. Det som är viktigt är inte målet utan vad som händer på vägen dit. En reflektion från en omvårdnadspersonal: Mycket i det här projektet handlar om tid, att kunna planera, att kunna gå i väg och få intervjun gjord. Det har inte varit lätt alla gånger men har ändå hunnit med mera än jag kunnat ana. Resurser Styrgrupp Styrgruppsordförande Iréne Kallin, förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen Solna stad Styrgruppsmedlemmar Margareta Lennfalk, ekonomichef Annelie Söderman, informationsansvarig Annika Wiechel, kvalitetsutvecklare Projektkoordinator Sara Vigebo, verksamhetsutvecklare/dietist omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektassistent AnnaMaria Hennersten Projektledare Emma Lidgren, arbetsterapeut vård- och omsorgsboende Ametisten Projektgrupp Suzanne Habra, verksamhetschef vård- och omsorgsboende Ametisten Madeleine Haglund, aktivitetsansvarig vård- och omsorgsboende Ametisten Maria Mattsson, gruppchef vård- och omsorgsboende Ametisten Carina Doyle, gruppchef vård- och omsorgsboende Ametisten Bosko Lekic, sjuksköterska vård- och omsorgsboende Ametisten Omvårdnadspersonal som genomfört samtal med boende Tikra Karim, undersköterska vård- och omsorgsboende Ametisten Gisella Luyo, undersköterska vård- och omsorgsboende Ametisten

7 Omvårdnadsförvaltningen SID 7 (8) Moa Kjellgren, vårdbiträde vård- och omsorgsboende Ametisten Hindum Rajab, undersköterska vård- och omsorgsboende Ametisten Paulina Karpathi, vårdbiträde vård- och omsorgsboende Ametisten Jenny Randberg, undersköterska vård- och omsorgsboende Ametisten Jeanette Gustavsson, undersköterska vård- och omsorgsboende Ametisten Senait Mengstab, undersköterska vård- och omsorgsboende Ametisten Konsult/utbildare Jenny Eklund, konsult, utbildare inom presentationskonst, livsberättande, idéutveckling, webbkommunikation, professionell coach, författare. Referensgrupp Bengt Norrbom, Äldreforum Roland Bjurling, Äldreforum Sten Jakobson, Äldreforum Kostnad Projektet har finansierats av stimulansmedel och totalkostanden för detta beräknats till ca kronor. I denna summa finns kostnader för projektledare, projektmedlemmar, föreläsararvode, vikarieersättning för omvårdnadspersonal, och materialinköp. Utöver detta tillkommer fler personaltimmar som bekostats av Ametisten. Vad händer efter projektet Vi planerar att fortsätta på något sätt med det som kommit ur projektet. Exakt på vilket sätt har vi ännu inte kommit fram till. Projektledaren kommer tillsammans med Ametistens aktivitetscoach att diskutera detta med omvårdnadspersonalen som deltagit i projektet och med Ametistens ledningsgrupp samt aktivitetsråd. Vad gäller den värdefulla information som kommit fram om de boende finns det delar ur livsberättelserna som den sociala dokumentationen kan kompletteras med. Ett flertal livsberättelser är väldigt informationsrika. Livsberättelserna kommer att sammanställas till en skrift som ges ut i två olika versioner varav den ena där de boende är avidentifierade.

8 Omvårdnadsförvaltningen SID 8 (8) Den samtals- och aktivitetsmetod som utarbetats under projektet har vi som förhoppning att vi ska använda så att samtliga medarbetare som arbetar på Ametisten kan ta del av och använda. Vi som deltagit i projektet har som vision att berika de boendes vardag genom att använda samtals- och aktivitetsboxarna i vardagen på olika sätt, både i grupp och enskilt. Kanske inte i samma form som under projektet men detta får framtiden utvisa. Bilagor Bilaga 1 Samtalslistor som använts i samtals- och aktivitetsboxarna. Bilaga 2 Lägesrapport Bilaga 3 Länkar till Jenny Eklunds hemsida där hon bloggat om detta projekt.

9 Bilaga 1 Uppväxt Lekar, uppfostran, barndom, familj OBS! 2 samtal: Vad lekte du med när du var liten? (leksaker, lekar, rim & ramsor) Sjöng ni mycket? Vänner? Hur bodde ni? Hade du några uppgifter/sysslor hemma? Vad gjorde dina föräldrar? Lyckliga/roliga minnen Fanns det någon särskilt viktig person när du växte upp? Kan du beskriva en vanlig dag? Hur upplevde du din barndom? Hur såg din familj ut när du växte upp? Syskon? Bodde mor- och farföräldrar med er? Hur fördelades sysslorna hemma? Arbetade dina föräldrar? Bodde ni på landet eller i stan? Hur såg det ut där ni bodde? Hade ni husdjur? Hade ni några familjeaktiviteter? Hade ni särskilda regler hemma och vad hände i så fall om ni bröt mot dessa? Visade man känslor inom familjen? Upplevde du att pengarna räckte till? Fick du hjälp med läxor hemma? Läste ni sagor? Grannar, hade ni någon relation med dem? Gick ni i kyrkan? Hur såg en vanlig dag ut i din familj? Vad har din familj betytt för dig? Kläder & Utseende Vad hade du på dig som barn? Köpte ni kläder/gjorde ni själva? Vad hade ni på er på sommaren, vintern? Särskilda fest- och vardagskläder? Vilka kläder användes för olika aktiviteter (tex skolan, arbete, simma, åka skidor, sova) Vad var det för skillnad på mäns och kvinnors kläder? Vad hade ni för frisyrer? Vad använde ni för att göra er fina? (hur gjorde ni er fina?)

10 Hur skötte ni er hygien? Hur såg modet ut när du var ung? Har utseende och kläder varit viktigt för dig? Skolan Hur gammal var du vid skolstarten? Särskilda kläder i skolan? Lång väg dit? (skolvägen) Vad var viktigt att lära sig i skolan? Hade alla barn möjlighet att gå i skolan? Gick flickor och pojkar i samma klass? Samma åldrar? Hur länge/hur många år gick du i skolan? Hur var dina lärare? Favoritämne? Hade ni läxor? Vad? Betyg? Vad gjorde ni på rasterna? Hur gjorde ni med lunchmaten, var åt ni? Fanns det dom som blev retade? (mobbning) Vad hände om man misskötte sig? Trivdes du i skolan? Var skolan viktig för dig? Kärlek (och sex & samlevnad) Kommer du ihåg din första kärlek? Har du haft någon längre relation i livet? Vad är kärlek för dig? Finns det någon särskild kärleksrelation som du kan/vill berätta mer om? Har du varit gift? Hur var bröllopet? Kan du beskriva firandet, gäster, kläder osv? Hur var ert liv tillsammans? Hur uppvaktade man varandra när du var ung? (Följdfrågor om kärleksbrev) Hur såg man på äktenskap/skilsmässa? Hur behandlades kvinnor som blev gravida utanför äktenskapet? Fanns det någon du kunde prata med om kärlek och samlevnad? Fanns det preventivmedel? Tycker du att det är viktigt med sex? Skiljer sig kärlekskänslan mellan olika åldrar? Vad tänker du idag när du tittar tillbaka på dina olika kärleksrelationer? Fick du några barn? Hur många? På vilket sätt uppfostrade du dina barn jämfört med hur du växte upp? Arbete Vilken har din huvudsakliga sysselsättning varit? Även obetalt. Har du haft något betalt arbete? Vilket var det första? Har det varit gott om arbete under ditt liv? Hur lärde du dig ditt yrke?

11 Hur kunde man beskriva en bra arbetare förr? Hur var arbetstiderna? Vad har du haft för lön under åren? Mycket eller lite på din tid? Arbetsmiljö? Stress? Hjälpmedel? Kläder? Vilka arbeten/tjänster fanns för kvinnor och män? Vilken relation har du haft till dina arbetskamrater? Chefer? Har du arbetat med det du ville? Hade du något drömyrke som ung? När slutade du arbeta? Vad berodde det på? Hur har arbetslivet förändrats från förr till nu, tycker du? Har arbetet varit en viktig del i ditt liv? På vilket sätt? Intressen & kultur Fritid, resor, vänner, dans, musik, film Har du haft några intressen under livet? Vilka? Blev du uppmuntrad hemifrån att utöva dina intressen? Vad har du gjort på din lediga tid? Föreningsliv, fanns det? Var du med? Har dina intressen förändrats? Hur? (olika delar av livet liten, ung, vuxen, äldre) Samlat på något speciellt? Gjort på fritiden? Finns det något du skulle velat prova? Gillar du dans? Har du dansat mycket i ditt liv? (När började du i så fall och hur var det? Vilka regler hade ni kring dansandet?) Hur var danskulturen i din ungdom? Vilken slags musik gillar du? Hur gjorde du för att lyssna på musik när du var ung? Spelar du (el har du spelat) något instrument? Gillar du att rita eller måla? Hur ofta gick du på bio? Har du några favoritfilmer? Gillar du föreställningar, som att gå på teatern? Hur fick ni information om vad som hände i världen? Hade ni radio hemma? Tidning? Grammofon? Tv? Har du rest mycket? Hur? Var? Hade ni fritidshus eller liknande? Vilka har varit dina bästa vänner under livet? Mat och dryck Vad brukade ni äta för mat när du växte upp? Fanns det mat på bordet varje dag? Vem lagade maten? Åt ni måltiderna tillsammans? Hur fick ni tag i mat - vad handlade ni och vad var självhushåll? (fiskade, odlade, jagade, plockade svamp) Var det dyrt med mat? Hur ofta handlade ni? Hur förvarades maten?

12 Hur ofta åt ni kött, grönsaker? Vad åt ni för måltider? (frukost, lunch, middag, mellanmål, kvällsmat) Vad åt ni med/på? Vilka maträtter hade ni till vardag? Till fest? Vilka måltidsdrycker? Vad bakades hemma hos er? Vad hände om man inte tyckte om maten? Vilken är din favoritmaträtt? Vilka godsaker gillar du? Vilken slags frukt åt ni? Vilken var den första frukten? Minns du när du började dricka kaffe? Hur drack ni kaffet? (på fat, i kopp, sockerbitar osv) Vad tyckte du? Drack ni alkohol hemma hos dig? När drack du alkohol för första gången? Vem bjöd, när? Vilken var den första utländska/exotiska maten? Hur förändrades maten när nya kryddor och maträtter/råvaror kom? När åt du första gången på restaurang eller kondis/café? Ofta/sällan i livet? Fyra extraämnen: Teknik (Radio, TV, telefon, transport, bilar, tåg, flyg, hushållsmaskiner) Hur lyssnade ni på nyheter? Hade ni tv hemma? Hade ni telefon hemma? Hade ni grammofon hemma? Hade ni bil? Har du haft körkort? När flög du för första gången? Hur var det? Hur såg tågen ut? Vad kostade det att åka tåg? Var det vanligt att kvinnor cyklade? Hade du disk- och tvättmaskin? Har du haft microvågsugn, vattenkokare, kylskåp, frys, strykjärn, mangel? Hur såg dessa ut? Hade ni en kamera hemma? Om du tittar tillbaka på din livstid, hur har tekniken förändrats/utvecklats? Livsåskådning (Religion, politik) Har du någon religiös tro, eller annan tro? Var det enkelt att själv få bestämma vad man ville tro på? Sjöng ni psalmer i skolan? Var det obligatoriskt att lära sig texter utantill? Fick du studera religion i skolan, hur ofta och vilka religioner? Var religion viktigt i din familj? Fanns det speciella regler? Hur ofta gick du i kyrkan? Är du döpt? Är du konfirmerad?

13 Har/är du politiskt engagerad. När fick du rösta för första gången? Kände dun någon kvinna som var politiskt engagerad? Vad tror du händer efter detta liv? Finns det andra makter du tror på? Krig och fred Har du upplevt något krig? Hur påverkade kriget din vardag? Var det någon i din närhet som deltog i krig? Hur fick du reda på att kriget brutit ut? Tv, tidningar??? Pratade man om krig i skolan? Vad hände med bilen? Fanns det tillräckligt med bensin under kriget? Var det lättare att bo på landet eller i stan under kriget? Vad tror du? Hur blev man inkallad? Fick man ta hand om flyktingfamiljer? Hjälpte man varandra med förnödenheter? Hur fick du reda på att kriget var slut? Tv, tidningar??? När kriget var över, firade ni detta på något sätt? Isåfall, hur? Högtider Var det viktigt att fira högtider? Om du jämför nu och då, ser du några skillnader? Finns det någon helg som känns extra viktig att fira? Hur firade ni jul? Fick man julklappar? Vad åt ni för mat? Firade man med släkten? Firade ni några lokala högtider? Hur firade ni födelsedagar när du var ung? Vad tycker du är viktigast med högtider? Förekom det att ni drack alkohol till högtiderna?

14 Berätta ditt liv 10 och 11 februari Projektgruppen, delar ur Ametistens ledningsgrupp, träffas och planerar tillsammans med Jenny Eklund. Inspiration och planering för projekttgruppen 15 och 16 mars Heldagsutbildningar/inspirationsdagar för omvårdnadspersonalen tillsammans med Jenny Eklund. Boxar med samtalslistor och minnesväckare som stöd vid samtalen. 1 (2)

15 Inspiration om livet och livets händelser. Samtalslistor skapas som stöd. 5 april Information till närstående om projektet Berätta ditt liv. Positiv respons. 12 april Fortsättning på inspirationsdagarna den 15 och 16 mars. Förberedelse för samtalen i grupp. Samtalen inleds från och med nu. Lägesrapport De flesta i gruppen har genomfört ett eller två samtal. Regelbunden, uppföljning och stöd till omvårdnadspersonalen som utför samtalen. 18 maj Uppföljande möte för ev uppkomna problem, peppning till gruppen, avstämning om hur långt vi kommit, hur går vi vidare med projektet. /Emma Lidgren, Ametisten. 2 (2)

16 Bilaga 3 Länkar till Jenny Eklunds hemsida där hon bloggat om detta projekt.

SLUTRAPPORT. Matlagningskurser

SLUTRAPPORT. Matlagningskurser SID 1 (6) Beslutad av styrgrupp 2012-02-29 SLUTRAPPORT Matlagningskurser Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektledare: Sara Vigebo, verksamhetsutvecklare/dietist

Läs mer

SLUTRAPPORT. Seniorträffen en mötesplats för hemtjänstkunder

SLUTRAPPORT. Seniorträffen en mötesplats för hemtjänstkunder Omvårdnadsförvaltningen 2013-01-18 SID 1 (6) Beslutad av styrgrupp 2013-02-05 SLUTRAPPORT Seniorträffen en mötesplats för hemtjänstkunder Projektägare: Projektledare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen

Läs mer

Namnuppgifter. Barndomen

Namnuppgifter. Barndomen Tilltalsnamn (eventuell smeknamn) Namnuppgifter Tidigare efternamn Barndomen Min födelseplats och boendeplatser under uppväxten Här kan det stå om platser jag bott på och vad det har betytt för mig och

Läs mer

SLUTRAPPORT. Seniorluncher

SLUTRAPPORT. Seniorluncher SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2012-02-29 SLUTRAPPORT Seniorluncher Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektledare: Sara Vigebo, verksamhetsutvecklare/dietist

Läs mer

Slutrapport VillGott. Matlagningskurser

Slutrapport VillGott. Matlagningskurser SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2011-02-11 Slutrapport VillGott Matlagningskurser Projektägare: Iréne Kallin, förvaltningschef Omvårdnadsförvaltningen Solna stad Projektledare: Birgit Granbo, hushållslärare

Läs mer

SLUTRAPPORT. Utveckling av vårdkedjan för personer med nutritionsproblem - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms läns landsting

SLUTRAPPORT. Utveckling av vårdkedjan för personer med nutritionsproblem - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms läns landsting Omvårdnadsförvaltningen 2011-11-30 SID 1 (8) Beslutad av styrgrupp 2011-12-21 SLUTRAPPORT Utveckling av vårdkedjan för personer med nutritionsproblem - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms

Läs mer

Äldreomsorg & Hospice. Min levnadsberättelse. Namn

Äldreomsorg & Hospice. Min levnadsberättelse. Namn Äldreomsorg & Hospice Min levnadsberättelse Namn När du skriver din levnadsberättelse Vad är en levnadsberättelse? En levnadsberättelse är en skildring av ditt liv, ett sätt för dig att berätta om vem

Läs mer

Vet du varifrån dina föräldrar kom på ditt namn? Var föddes du? Vilken var din favorit lek som barn? Hur ofta gick du till kyrkan som barn?

Vet du varifrån dina föräldrar kom på ditt namn? Var föddes du? Vilken var din favorit lek som barn? Hur ofta gick du till kyrkan som barn? Vet du varifrån dina föräldrar kom på ditt namn? Var föddes du? Vilken var din favorit lek som barn? Hur ofta gick du till kyrkan som barn? Kommer du ihåg när du första gången använde telefonen? När smakade

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 2016-01-18 Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför årliga uppföljningar av verksamheten på stadens vård- och omsorgsboenden. Syftet med

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-18 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 2014-10-29 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care. Frösunda har 44 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

Inledning. Med anledning av detta har jag satt ihop ett studiehäfte med frågor som kan bli ett stöd när minnen skall väckas till liv.

Inledning. Med anledning av detta har jag satt ihop ett studiehäfte med frågor som kan bli ett stöd när minnen skall väckas till liv. Mina Minnens Bok Inledning Detta studiematerial har kommit till efter att jag, på uppdrag av Jönköpings stadsarkiv, varit ute på tolv äldreboenden i de mindre kommundelarna. Syftet med besöken på äldreboendena

Läs mer

Dokumentet ska alltid skrivas ut i FÄRG. Levnadsberättelse. Berättelser, minnen och sammanhang. Namn

Dokumentet ska alltid skrivas ut i FÄRG. Levnadsberättelse. Berättelser, minnen och sammanhang. Namn Dokumentet ska alltid skrivas ut i FÄRG. Levnadsberättelse Berättelser, minnen och sammanhang. Namn Om levnadsberättelsen Vad är levnadsberättelsen Levnadsberättelsen är ett komplement till genomförandeplanen.

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-20 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Ametisten vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Ametistens vård- och omsorgsboende drivs av Vardaga. Ametisten har 80 lägenheter uppdelade på fem våningar med två

Läs mer

Enkät till människor uppväxta i Uppsala.

Enkät till människor uppväxta i Uppsala. Enkät till människor uppväxta i Uppsala. Hej! Vi är två sociologistudenter vid Uppsala Universitet som skriver vår examensuppsats. Vi skulle vara väldigt tacksamma om ni tog er tid och svarade på den här

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Levnadsberättelse för

Levnadsberättelse för Levnadsberättelse för Levnadsberättelsen är frivillig att fylla i men utgör en viktig del i arbetet för oss i kommunens Vård- och Omsorg En levnadsberättelse ger oss kunskap om Dig och Dina intressen och

Läs mer

Levnadsberättelse. Eventuellt foto

Levnadsberättelse. Eventuellt foto Levnadsberättelse Eventuellt foto Innehållsförteckning Innehåll Sid Inledning... 3 Levnadsberättelse... 4 Personuppgifter... 4 Barndomstid... 4 Ungdomstid... 8 Vuxenliv... 9 Familj, kärlek och vänskap...

Läs mer

Levnadsberättelse. Levnadsberättelsen kommer till bästa nytta när den verkligen används och kan gärna fyllas på allt eftersom.

Levnadsberättelse. Levnadsberättelsen kommer till bästa nytta när den verkligen används och kan gärna fyllas på allt eftersom. Levnadsberättelse Levnadsberättelsen bidrar till en individanpassad vård och omsorg genom att personalen bättre lär känna den äldre personen. Personalen får kunskap om vem personen var och vem personen

Läs mer

Hälsoenkät. Elevens namn: Klass: Datum:

Hälsoenkät. Elevens namn: Klass: Datum: Hälsoenkät Elevens namn: Klass: Datum: Framtagen av Cathrine Lundberg, Norrköping, Kristina Dalenius, Lerum, Lena Mangelus, Göteborg med stöd av Riksföreningen för Skolsköterskor 2011 Skola/Arbetsmiljö

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Bilaga Metodstöd. Vård- och omsorgsförvaltningen Emelie Sundberg, SAS

Bilaga Metodstöd. Vård- och omsorgsförvaltningen Emelie Sundberg, SAS Metod Bilaga 4 Checklista vid uppföljning av genomförandeplan, ej vid nya brukare Denna checklista ska användas vid uppföljning av genomförandeplanen förutom vid nya brukare då ligger beställning från

Läs mer

SLUTRAPPORT. Utveckling av vårdkedjan för personer med demenssjukdom - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms läns landsting

SLUTRAPPORT. Utveckling av vårdkedjan för personer med demenssjukdom - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms läns landsting Omvårdnadsförvaltningen 2011-11-30 SID 1 (10) Beslutad av styrgrupp 2011-12-21 SLUTRAPPORT Utveckling av vårdkedjan för personer med demenssjukdom - ett gemensamt projekt för Solna stad och Stockholms

Läs mer

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012

Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Vård- och omsorgsförvaltningen Projekt BRA-grupper - för att öka det sociala innehållet för äldre i ordinärt boende 2011-2012 Slutrapport Mölndals stad December 2012 Lotta Malm Projektledare Projekt BRA-grupper

Läs mer

Min Levnadsberättelse

Min Levnadsberättelse Min Levnadsberättelse Tillhör: Till dig som läser levnadsberättelsen: Jag vill att det här ska vara en vägledning för dig och andra viktiga personer i mitt liv. Den berättar en historia om vem jag är och

Läs mer

LEVNADSBERÄTTELSE - formulär

LEVNADSBERÄTTELSE - formulär Levnadsberättelse I det här häftet kan du som har insatser inom äldreomsorgen skriva ner saker från ditt liv - en levnadsberättelse. Du väljer själv om och hur du vill använda häftet. Du kan skriva mycket,

Läs mer

Innehåll. Introduktion

Innehåll. Introduktion Innehåll Introduktion 2 Till ledaren 3 En samtalsmodell 4 En samtalsmodell (att kopiera och lägg synligt för alla deltagare) 5 Första temat för levnadsberättelsen Min tidigaste barndom 6 Andra temat för

Läs mer

Bilaga 1. Levnadsberättelse formulär

Bilaga 1. Levnadsberättelse formulär Bilaga 1. Levnadsberättelse formulär Behandlas med sekretess Koperingsunderlag Namn Smeknamn Ev. flicknamn Adress Personnummer Kommer till boendet från Kommer till boendet, år, datum Närmast anhörig Relation

Läs mer

Livsdokumentation (frågor)

Livsdokumentation (frågor) Livsdokumentation (frågor) Ditt namn Född Födelseort Födelseförsamling Län Bostadsadress ---------------------------------------------------------------------------------------- Mor- & Farföräldrar Vad

Läs mer

Barns och ungdomars engagemang

Barns och ungdomars engagemang Barns och ungdomars engagemang Delaktighet definieras av WHO som en persons engagemang i sin livssituation. I projektet har vi undersökt hur barn och ungdomar med betydande funktionshinder är engagerade

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2010-04-19 Projektspecifikation Projekt: Kost/Nutrition 2262 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 100407 Godkänd av: Karin

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar. Verksamheten

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar. Verksamheten

Läs mer

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn:

Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna ordföljd Ett övningshäfte där du tränar rak ordföljd och omvänd ordföljd. Namn: Träna rak ordföljd. Subjektet är först. Verbet är alltid på andra plats. Subjekt Verb Objekt Zlatan spelar fotboll.

Läs mer

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå

Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Kvalitetsarbete Bergagården Avd blå Inledning Mat för äldre är ett tema som ofta präglar diskussioner om deras livs kvalité. Dessa diskussioner leder oftast till att man konstaterar att gamla äter dåligt

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Bra att veta innan du fyller i din levnadsberättelse:

Bra att veta innan du fyller i din levnadsberättelse: Tillhör: Sida 1 av 15 Hej! Vi vill berätta för dig om levnadsberättelsen som du nu håller i din hand. I levnadsberättelsen får du möjlighet att berätta din livshistoria och om vanor och rutiner som är

Läs mer

Arbetsplan - turkiska.

Arbetsplan - turkiska. Arbetsplan - turkiska. Lokal arbetsplan för Förskoleklass till Årskurs 9 Modersmålets mål är att eleven ska tala aktivt, skriva och läsa med förståelse. Min planering baserar på tema. Jag har turkiska

Läs mer

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar

Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar Ett vanligt hem Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar Alla barn har rätt till föräldrar vuxna som fi nns och har tid och kärlek för sina barn. Men alla har det inte så. Många barn och ungdomar

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Familjehem. - för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar

Familjehem. - för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar Familjehem - för barn som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar Alla barn kan inte bo hemma hos sina föräldrar Alla barn har rätt till föräldrar som kan ge dem trygga uppväxtförhållanden.

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Hemtjänst Demensdagverksamhet Avlösning i hemmet Växelvård/Korttidsvård Särskilt boende med demensinriktning

Hemtjänst Demensdagverksamhet Avlösning i hemmet Växelvård/Korttidsvård Särskilt boende med demensinriktning Bilaga 1 Demensvårdens organisation i Trosa kommun Initiativ till minnesutredning kan tas av den enskilde, anhörig, personal inom kommun, primärvård eller annan person. Den medicinska utredningen utförs

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

LEVNADSBERÄTTELSE NAMN ADRESS PERSONNUMMER DATUM HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN (8)

LEVNADSBERÄTTELSE NAMN ADRESS PERSONNUMMER DATUM HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN (8) 2016-01-11 1 (8) LEVNADSBERÄTTELSE Varje människas levnadsberättelse är unik. Ingen annan har levt samma liv, haft precis samma upplevelser och intryck eller samma tankar och känslor, inför olika händelser

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

Levnadsberättelse. Eventuellt foto. Linköpings kommun linkoping.se

Levnadsberättelse. Eventuellt foto. Linköpings kommun linkoping.se Levnadsberättelse Eventuellt foto Linköpings kommun linkoping.se Innehållsförteckning Innehåll Sid Inledning... 3 Levnadsberättelse... 4 Personuppgifter... 4 Barndomstid... 5 Ungdomstid... 8 Vuxenliv...

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Handledarguide Inledning Vill du skapa förutsättningar för barnen att vara aktiva, lära själva och reflektera? Vill du skapa en miljö där barnen

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Uppföljning av Polhemsgården vård- och omsorgsboende 2016

Uppföljning av Polhemsgården vård- och omsorgsboende 2016 1617 SID 1 (5) Uppföljning av Polhemsgården vård- och omsorgsboende 2016 Bakgrund Verksamheten på Polhemsgården vård- och omsorgsboende drivs av Förenade Care. Polhemsgården har 84 lägenheter uppdelade

Läs mer

Tips från forskaren Arbete

Tips från forskaren Arbete Tips från forskaren Arbete Stressforskningsinstitutet Arbete Här listas forskarnas tips kring förbättrad arbetsmiljö och hur man kan handskas med ovanliga arbetstider. Att tänka på vid skiftarbete Forskare

Läs mer

Min egen mapp MINA MINNEN OCH TANKAR OM LIVET. Porvoon Seudun Muistiyhdistys ry Muistiliiton jäsen

Min egen mapp MINA MINNEN OCH TANKAR OM LIVET. Porvoon Seudun Muistiyhdistys ry Muistiliiton jäsen Min egen mapp MINA MINNEN OCH TANKAR OM LIVET Porvoon Seudun Muistiyhdistys ry Muistiliiton jäsen Vardagssaker och minnen Boken Min egen mapp kan användas som hjälp i olika grupper eller så kan deltagarna

Läs mer

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad - VAD ÄR DET? Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter som

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Skoga vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Skoga vård- och omsorgsboende drivs av Humaniora vård och omsorg i kommunens egen regi. Skoga har 100 lägenheter

Läs mer

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1

Lektion Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Lektion 5-2016 Svenska för internationella studenter och forskare, kurs 1 Dagens dikt Idag är det onsdag. Vi studerar svenska. Igår var det tisdag och det regnade inte. Då studerade vi också svenska. men

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i vardagsaktiviteter för åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i vardagsaktiviteter för åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i vardagsaktiviteter för åk 1-9 Kunskaps område Vardagsrutiner och vardagsmiljö Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Recept och instruktioner och hur de

Läs mer

Gruppbostad och servicebostad

Gruppbostad och servicebostad omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppbostad och servicebostad Vem kan få gruppbostad eller servicebostad? Personer med funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppbostad eller servicebostad. För att få

Läs mer

Hälsoenkät för ungdomar i gymnasiet, Norrbotten

Hälsoenkät för ungdomar i gymnasiet, Norrbotten Hälsoenkät för ungdomar i gymnasiet, Norrbotten Namn och personnummer: Detta fyller skolsköterskan i: Datum för hälsosamtalet: Skola: Längd:...cm Vikt:...kg BMI: Kön: ARBETSMILJÖ Sätt ett kryss i rutan

Läs mer

Min levnadsberättelse

Min levnadsberättelse Min levnadsberättelse Varför en levnadsberättelse? En människas levnadsberättelse är unik och speciell. Ingen annan har levt samma liv, haft samma upplevelser, tagit emot samma intryck. Alla har haft olika

Läs mer

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun

PROJEKTPLAN. Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun PROJEKTPLAN Kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundvalls kommun Titel: PROJEKTPLAN kompetenshöjning i demens för personal på äldreboende Sundsvalls kommun Projekt: Stimulansmedel Idnr:

Läs mer

... e n d ö r r på g l ä n t t i l l m i t t l i v B. Av... Med illustrationer av Mattias Adolfsson

... e n d ö r r på g l ä n t t i l l m i t t l i v B. Av... Med illustrationer av Mattias Adolfsson Ti l mitt barnbarn... e n d ö r r på g l ä n t t i l l m i t t l i v B Av... Med illustrationer av Mattias Adolfsson Familjen Mina föräldrar träffades...... Mina föräldrar fick.......... gemensamma barn:...............

Läs mer

Kursplan Obligatoriska särskolan. Träningsskolan År 1 9 (10) Estetisk verksamhet Kommunikation Motorik Vardagsaktiviteter Verklighetsuppfattning

Kursplan Obligatoriska särskolan. Träningsskolan År 1 9 (10) Estetisk verksamhet Kommunikation Motorik Vardagsaktiviteter Verklighetsuppfattning Kursplan Obligatoriska särskolan Träningsskolan År 1 9 (10) Estetisk verksamhet Kommunikation Motorik Vardagsaktiviteter Verklighetsuppfattning Förord Detta är en konkretisering av de mål som framställts

Läs mer

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem

Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Södra rektorsområdet Rälla, Runsten och Gärdslösa förskola/skola/fritidshem Det enskilda barnet ska vara förskolans, skolans och fritidshemmets ögonsten! Tro på dem, se dem! De är viktiga! Tre grundpelare

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Bra att veta innan du fyller i levnadsberättelsen

Bra att veta innan du fyller i levnadsberättelsen Levnadsberättelse Hej! I levnadsberättelsen får du möjlighet att berätta din livshistoria och om vanor och rutiner som är viktiga för dig i din vardag. Varje människas levnadsberättelse är unik. Ingen

Läs mer

Information till vård- och omsorgsboenden Informationsbrev nummer 2 år 2016

Information till vård- och omsorgsboenden Informationsbrev nummer 2 år 2016 SID 1 (7) Information till vård- och omsorgsboenden Informationsbrev nummer 2 år 2016 Information från Solna stads MAS Möte med läkarorganisationer Samverksanmöte med Legevisitten 16/5 kl 15:00-16:30 plan

Läs mer

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander

Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Reviderade september 2009 Monica Westberg Kristian Tilander Några frågor och svar om intervjuerna med före detta fosterbarn Varför ska vi intervjua våra före detta fosterbarn? Svar: Vi behöver ta till

Läs mer

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se

Gruppbostad. - VAD ÄR DET? - Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge.se Gruppbostad - VAD ÄR DET? - Lättläst Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

BARNS OCH UNGDOMARS HÄLSA OCH LEVNADSVANOR

BARNS OCH UNGDOMARS HÄLSA OCH LEVNADSVANOR BARNS OCH UNGDOMARS HÄLSA OCH LEVNADSVANOR 2018 KORTVERSION MÖRKRETS HJÄRTA AV ERIK JANSSON Ett stort tack till alla som besvarade enkäten! Med er hjälp har vi fått värdefull kunskap om hur barn och ungdomar

Läs mer

Gruppbostad. - Vad är det?

Gruppbostad. - Vad är det? Gruppbostad - Vad är det? Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet och skyldigheter som gäller

Läs mer

Lektion 5. Svenska för internationella studenter, kurs 1

Lektion 5. Svenska för internationella studenter, kurs 1 Lektion 5 Svenska för internationella studenter, kurs 1 Alla Kurs 1:or är registrerade i ladok och kan anmäla sig till tentan på www.mitt.su.se > mystudies>examination sign up Sista anmälningdag är den

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten

Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Eskilstuna kommuns mål för ökad jämställdhet perioden 2011-2015 Lättläst version av På spaning efter jämställdheten Inledning Här kan du läsa hur Eskilstuna kommun ska göra sina verksamheter mer jämställda

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2016

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2016 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2016 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care i egenregi. Frösunda har 40 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

11 Olivias lördag uttal

11 Olivias lördag uttal 11 Olivias lördag uttal Olivia `vaknar och stiger upp. Hon tar fram sin `kassettbandspelare och sätter på ett band som `mamma och hon har `lånat på biblioteket: Astrid Lindgren läser Madicken. Det är `roligt

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Gruppbostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en gruppbostad? En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9

Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9 Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9 UTARBETADE AV LENA GUMMESSON OCH JÖRGEN STRÖM Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad, avsnitt 2, 8 och 9 Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad,

Läs mer

Hälsoenkät för ungdomar i årskurs 7, Norrbotten

Hälsoenkät för ungdomar i årskurs 7, Norrbotten Hälsoenkät för ungdomar i årskurs 7, Norrbotten Namn och personnummer: Detta fyller skolsköterskan i: Datum för hälsosamtalet: Skola: Längd:...cm Vikt:...kg BMI: Kön: ARBETSMILJÖ Sätt ett kryss i rutan

Läs mer

FRAMSTEGSTEST 2. Kapitel 4 6. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Substantiv: singular och plural. Ringa in rätt alternativ.

FRAMSTEGSTEST 2. Kapitel 4 6. Namn: 1 Vad svarar man? 2 Substantiv: singular och plural. Ringa in rätt alternativ. FRAMSTEGSTEST 2 Kapitel 4 6 1 Vad svarar man? Ringa in rätt alternativ. Namn: 1 Något annat? a Ja, tack. Det var bra så. b Nej, tack. Det var bra så. c Tack så mycket. 2 Vill du ha kvittot? a Ja, tack.

Läs mer

Vi söker Din berättelse!

Vi söker Din berättelse! Vardagsliv under andra världskriget Vi söker Din berättelse! Vardagsliv under andra världskriget Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg (DAG) söker Din berättelse om det dagliga livet under

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer