BMW i. När du älskar att köra. BMW i. BORN ELECTRIC.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BMW i. När du älskar att köra. BMW i. BORN ELECTRIC. www.bmw-i.se"

Transkript

1 BMW i När du älskar att köra BMW i. BORN ELECTRIC.

2 BMW i BMW i. Upplev BMW i... INNOVATIONER OCH TEKNIK. Bilkoncept... BMW Effi cientdynamics... ELECTRIC... BMW i ConnectedDrive Services... BMW ConnectedDrive tjänster & appar och förarassistans... Hållbar utveckling... INDIVIDUALITET OCH MÅNGFALD. Introduktion BMW i design... BMW i Atelier... BMW i Loft... BMW i Lodge... BMW i Suite... Fälgar och lackering... Standard- och extrautrustning... Tekniska data... UTRUSTNING FÖR DEN VISADE MODELLEN. Max motoreffekt: Praktisk total räckvidd: Fälgar: Lackering: Interiördesign Lodge: kw ( hk) upp till mil¹ BMW i lättmetallfälgar Turbinstyling med olika däckstorlek fram/bak Andesitsilver metallic med accent BMW i Blå Läderklädd ratt med accent Silver, stolar i ylle-/naturläderkombination Solaric Cassia, interiörytor i eukalyptusträ med öppna porer, läderklädd instrumentpanel Dessutom visas på sidorna en BMW i och en BMW i i lackering Jonsilver metallic med accent BMW i Blå. 1 Räckvidden beror på olika faktorer som körstil, vägbanans beskaffenhet, omgivande temperatur, uppvärmning/luftkonditionering och föruppvärmning. UPPTÄCK BMW i DIGITALT. Det finns ett spännande digitalt innehåll för BMW i : appar, filmer, bildgallerier och den digitala versionen av katalogen du håller i. BMW KATALOGER QR-koder. På varje sida med en QR-kod fi nner du digitalt innehåll för BMW i : filmer, bildgallerier och mycket mer. Välj en QR-kodläsare ur det stora urvalet i din app-butik. Starta läsaren och håll din smartphone eller läsplatta ovanför QR-koden. BMW kataloger. En app som ger tillgång till digitala katalogupplagor på din läsplatta. Ladda först ner appen BMW kataloger i din app-butik. Sedan kan du uppleva BMW i digitalt. BMW i App. Upplev interaktivt den hållbara världen med BMW i och se vilken modell som passar dig bäst. Appen inkluderar en räckviddskarta som visar räckvidden på olika platser och med olika körlägen. Finns även på Google Play. Genom användning av internet kan kostnader uppstå beroende på avtalet med din leverantör av mobiltjänster.

3 Upplev BMW i genom en kort film. BMW i. FRAMTIDEN FÖR URBAN MOBILITET. Världen är i ständig rörelse. Vi är själva i rörelse. Och rörelsen för alltid med sig något spännande: förändring. Det senaste exemplet på detta kommer från BMW med BMW i innovativa koncept för bilar och samverkande mobilitetstjänster, vilka visar på enklare, intelligentare och mer hållbara vägar för förflyttning i storstadsmiljö. Detta sker inte någon gång i framtiden, det sker idag. BMW i är ett bevis på att hållbar utveckling och renodlad körglädje kan komplettera varandra på ett perfekt sätt alltid med kraven från den globala världen i fokus. BMW i

4 DEN ELEKTRISKA REVOLUTIONEN: EN MISSION, TVÅ PIONJÄRER. BMW i bygger på en konsekvent annorlunda tanke och är byggd på ett konsekvent annorlunda sätt. För ren elektrisk körning på storstadens livligt trafikerade gator. Den möjliggör en fullständigt ny körupplevelse, präglad av smidighet och körglädje och en nästan total frihet från buller. Minst lika imponerande är den mest moderna sportvagnen av sin tid: nya BMW i med sitt innovativa plug-in-hybridsystem. Den kombinerar elektrisk drivning på framaxeln med en -cylindrig förbränningsmotor med höga prestanda från BMW TwinPower Turbo-familjen för bakaxeln.

5

6 BMW i DRIVNING FÖR EN NY TIDSÅLDER BMW edrive. En ny generation för körglädjen är här: den helt elektriska drivningen BMW edrive ger BMW i en imponerande acceleration och ett kraftfullt vridmoment, redan från stillastående. Konceptet med one-pedal-feeling möjliggör acceleration och bromsning med endast gaspedalen, för en direkt och intensiv körupplevelse. Samtidigt bidrar de intelligenta körprogrammen ECO PRO och ECO PRO+ från BMW EfficientDynamics till ett effektivt utnyttjande av energin och därigenom en optimering av räckvidden.

7 BMW i MOBILITET OCH SMIDIGHET PÅ ETT NYTT SÄTT. Det är särskilt i staden som BMW i visar sina unika egenskaper. Den smidiga elmotorn överför kraften direkt till bakhjulen. Tillsammans med den lilla vändcirkeln på bara, meter och den direkta styrningen uppnås en hittills ojämförlig körglädje också i låga hastigheter.

8 BMW i DEN ÄR LADDAD, FÖR ATT FÅ DIG ATT SPÄNNA AV. Med de för BMW i speciellt utvecklade tjänsterna för BMW i ConnectedDrive är det synnerligen enkelt och bekvämt att köra elektriskt. I extrautrustningens navigationssystem hittar du lätt närmaste lediga laddsstation och kan integrera vägen dit i ruttplaneringen. Dessutom gör appen BMW i Remote det möjligt att, med en kompatibel smartphone, på avstånd visa data om bilen som batteriets laddnivå och den elektriska räckvidden samt få information om laddningsförloppet.

9 BMW i VÄLKOMMEN TILL KOLFIBERÅLDERN. Karossen i starkt och hållfast kolfiberlaminat är inte bara % lättare än aluminium, och sparar därigenom vikt, den ger även optimal säkerhet och stora möjligheter när det gäller att ge kupéutrymmet en öppen utformning. Ingen kardantunnel, en fristående rattstång och den upphöjda sittpositionen ger ett fritt och öppet intryck i interiören. Dessutom ger den genomgående sittdynan i baksätet och de två separata stolarna fram en helt ny rumskänsla, vilken förstärks av att dörrarna öppnas åt motsatt håll.

10 BMW i INFORMATION I INTELLIGENT SAMVERKAN. Dynamisk räckviddsberäkning, aktuell laddstatus och den effektivaste vägen med extrautrustningens navigationssystem är BMW i ständigt uppdaterad när det gäller all relevant information. Naturligtvis i bilen och med en smartphone-app även utanför den tack vare de intelligenta tjänsterna från BMW i ConnectedDrive. Bilen på bilden är extrautrustad.

11 BMW i UTRYMME FÖR HÅLLBARHET. För extrautrustningens interiörvarianter för BMW i är miljöansvaret och den hållbara utvecklingen särskilt tydliga, genom användningen av förnyelsebara, naturligt behandlade material, som eukalyptusträ med öppna porer, läder som garvats med extrakt från olivblad samt klimataktivt ylle här handlar det om en ny slags premiumkvalitet som känns. Bilen på bilden är extrautrustad. 1 Certifi erat som 100 % ansvarsfull produktion av Forest Stewardship Council (FSC).

12 BMW i LADDNING PÅ DET LÄTTA SÄTTET. Du kan utan problem ladda batteriet i BMW i via ett vanligt eluttag med hjälp av standardutrustningens laddkabel. Ännu snabbare och lättare går det med BMW i Wallbox, extrautrustningens system för laddning i hemmet, med full installationsservice från BMW i.

13 BMW EfficientDynamics Mer kraft. Mindre förbrukning. INNOVATION OCH TEKNIK ELEKTRISK MOBILITET SKRÄDDARSYDD. LIFE-DRIVE-ARKITEKTUREN GÖR BMW i LÄTTARE, VILKET MÖJLIGGÖR EN ÖPPEN UTFORMNING AV INTERIÖREN SAMT OPTIMERING AV KÖREGEN- SKAPERNA OCH SÄKERHETEN. LifeDrive-arkitekturen består av två från varandra oberoende enheter som kompletterar varandra på ett perfekt sätt, när de förenas. Den övre Life-modulen omfattar kupéutrymmet. Den följer principen om intelligent lättviktsbyggande som förankrats i strategin för BMW Efficient Dynamics och består av kolfiberkomposit. Den optimala materialmixen ger högsta dynamik i kombination med bästa effektivitet. Den nedre Drive-modulen rymmer den elektriska drivlinan BMW edrive med det stora högprestandabatteriet med litiumjonteknik. Battericellerna är fullständigt integrerade i bottenplattan och fyller Drive-modulens hela mittparti på ett sätt som är gynnsamt för kördynamiken. Därigenom uppnås en optimal fördelning av belastningen mellan hjulaxlarna och en låg tyngdpunkt. Högprestandabatteriet är omgivet av aluminiumprofiler, vilka skyddar det mot påverkan utifrån. Eftersom BMW edrive-systemet som helhet är mer kompakt byggt än en jämförbar förbränningsmotor, kan den elektriska motorn, drivenheten och motorelektroniken här rymmas på ett mycket litet, platsbesparande utrymme ovanför den drivande bakaxeln. Två moduler i ett enastående samspel: Kupéutrymmet av höghållfast och extremt lätt kolfiber (Life-modulen) sammanfogas med aluminiumchassit (Drive-modulen) genom en unik limningsmetod. Genom denna revolutionerande bilarkitektur kan man helt avstå från kardantunnel och B-stolpar något som skapar ett intryck av rymd och öppenhet i BMW i som tidigare aldrig har funnits i denna klass. Låg tyngdpunkt för hög kördynamik: Aluminiumchassi, elmotor, högprestandabatteri med litiumjonteknik och intelligent drivelektronik är förenade i Drive-modulen och sänker därigenom tyngdpunkten. Det bidrar till de smidiga köregenskaperna och den höga säkerheten hos BMW i. Intelligent, platsbesparande och säker: Drive-modulen omfattar alla komponenter för chassit och drivlinan samt högprestandabatteriet med litiumjonteknik och medverkar därigenom till det optimala utnyttjandet av utrymmet. 1 Högprestandabatteriet kännetecknas av sin långa livslängd. Skulle det emellertid uppstå ett tekniskt problem under de första 8 åren eller mils körning, garanterar din BMW återförsäljare en kostnadsfri reparation. Detaljerna för denna garanti anges av BMW i Battericertifikat.

14 BMW EfficientDynamics Mer kraft. Mindre förbrukning. INNOVATION OCH TEKNIK Vridmoment (Nm) VÅR MISSION: NOLL EMISSION. KÖRGLÄDJE UTAN UTSLÄPP. Effekt (kw) Varvtal (varv/min) Schematisk illustration av vridmoment och effekt. 1 Förutsätter användning av ström från 100 % förnyelsebara energikällor. Vridmoment (Nm) % BMW EfficientDynamics. Den elektriska drivningen BMW edrive utvecklar i BMW i en aktningsvärd maximal effekt på kw ( hk) och ett maximalt vridmoment på Nm. Kraften från elmotorn överförs direkt till bakhjulen via en -stegad växellåda. Den nyutvecklade drivlinan BMW edrive ingår på ett perfekt sätt i teknikpaketet BMW EfficientDynamics, genom att den hämtar sin energi från de effektstarka battericellerna i högprestandabatteriet med litiumjonteknik helt utan lokala koldioxidutsläpp. Som extrautrustning finns BMW i även med Range Extender, vilken ökar räckvidden. Denna utrustning utgörs av en liten, mycket tyst -cylindrig förbränningsmotor med lugn gång, vilken driver en generator och automatiskt kopplas in, när laddnivån hos högprestandabatteriet² når en miniminivå. Vid en laddnivå på ca % kan Range Extendern även kopplas in manuellt. Därigenom försörjs högprestandabatteriet med energi, för att kunna fortsätta att driva elmotorn. Nm vridmoment från stillastående. Med sin vridmomentstarka elmotor drar BMW i snabbt iväg från start och lämnar utan problem motorstarkare bilar bakom sig redan efter de första meterna. Samtidigt glider BMW i nästan helt ljudlöst genom stadstrafiken. Med sitt höga vridmoment och sin lilla vändcirkel är BMW i synnerligen smidig. 2 Högprestandabatteriet med litiumjonteknik kännetecknas av sin långa livslängd. Skulle det emellertid uppstå ett tekniskt problem under de första 8 åren eller mils körning, garanterar din BMW återförsäljare en kostnadsfri reparation. Detaljerna för denna garanti anges av BMW i Battericertifikat. 3 Räckvidden beror på olika faktorer som körstil, vägbanans beskaffenhet, omgivande temperatur, uppvärmning/luftkonditionering och föruppvärmning. 4 Uppgifter om förbrukning och koldioxidvärde för BMW i3 med Range Extender finner du på sidan Avser tomvikt DIN. Motsvarar tjänstevikt, men utan förare och bagage. 6 Ej i kombination med BMW i3 med Range Extender. 7 Kostnaden för en komplett laddning av högprestandabatteriet för BMW i3 uppgår till ca 15 kronor (beräknat på ett elpris av 0,90 kr/kwh). För BMW i3 med Range Extender gäller andra förbrukningsvärden. 8 För BMW i3 med Range Extender går accelerationen från 0 till 100 km/h på 7,9 sekunder. Effekt (kw) g FÖRDELARNA HOS TEKNIKEN BMW edrive. Den helt utsläppsfria elektriska drivningen för BMW i möjliggör under normala förhållanden en praktisk räckvidd på upp till mil. Tack vare de intelligenta körlägena ECO PRO och ECO PRO + går det att öka räckvidden än mer. För BMW i med Range Extender ligger ända upp till mil inom räckhålll. Med utrustningen värmepump (standard för BMW i utan Range Extender) är det dessutom möjligt att i jämförelse med ett vanligt värmesystem uppnå % högre energieffektivitet med bibehållen värmekomfort. Därigenom är det möjligt att öka räckvidden med över % vid låga yttertemperaturer. Precis som klimatanläggningen under sommaren använder det innovativa värmepumpsystemet även under vintern energin hos ytterluften. Regleringen av den valda innertemperaturen växlar helautomatiskt mellan den elektriska uppvärmningen och värmepumpen. koldioxidvärde lokalt är ett oslagbart argument för BMW edrive., kwh/ km Strömförbrukning (motsvarar ca kronor per mils körning). kw maximal motoreffekt ger BMW i med en tomvikt på bara kg dynamiska köregenskaper., s från till km/h.⁸ Genom att endast använda gaspedalen accelererar BMW i kraftfullt och utan avbrott och minskar farten lika effektivt. Denna för BMW i typiska one-pedal-feeling belönar förutseende körning, med återvinning av rörelsenergin vid inbromsning.

15 Upplev mer om temat ELECTRIC genom en kort fi lm. INNOVATION OCH TEKNIK emobility. ALLTID OCH ÖVERALLT. ELECTRIC SÖRJER FÖR ENKEL OCH KOMFORTABEL ELEKTRISK MOBILITET I VARJE SITUATION. Oberoende av om du stannar till vid en allmän laddsstation när du är ute och kör eller laddar där hemma, är det tack vare ELECTRIC enkelt att ladda högprestandabatteriet med litiumjonteknik. Om du vill, sköter BMW i Installationsservice montering och kontroll av din BMW i Wallbox. Det är ett BMW i Originaltillbehör som du skaffar dig hos närmaste BMW i Agent. Passa samtidigt på att få ett grönt elavtal för utsläpps fri körglädje med din BMW i. Men även när du är på väg, är det bekvämt att ladda batteriet med ChargeNow. Här får du enkelt tillgång till ett nät av allmänna laddstationer, som du hittar direkt med din smartphone eller bilens navigationssystem (extrautrustning). Du kan se om ledig plats finns och ladda din BMW i med kreditkort utan att behöva använda kontanter. Dessutom har vi med ParkNow LongTerm utvecklat en tjänst som ger dig en permanent parkeringsplats med laddstation i ett parkeringshus som en BMW i-partner tillhandahåller bekvämt nära där du bor eller arbetar. Förutom de för BMW i speciellt framtagna BMW ConnectedDrive-tjänsterna, står omfattande assistanstjänster för BMW i till förfogande. Det effektiva nätverket för BMW i Services och BMW i Mobile Care gör att du alltid får snabb hjälp vid ett driftstopp. För längre resor, till exempel semesterresor, kan du som BMW i-kund för en viss tid enkelt byta till en konventionell modell från BMW. Vi har tänkt på allt för en bekymmersfri och säker körning i din BMW i. LADDA HEMMA ASSISTANSTJÄNSTER 30 min För speciellt snabb laddning finns extrautrustningens AC/DC-snabbladdningsfunktion för BMW i. Vid en lämplig laddstolpe, till exempel en allmän laddstation med DC-snabbladdning, är BMW i klar att köra vidare efter omkring minuter. BMW i 360 ELECTRIC FLEXIBEL MOBILITET LADDA PÅ VÄGEN LADDNING PÅ DET LÄTTA SÄTTET. Du kan ladda batteriet i BMW i via ett eluttag i ditt hem med hjälp av standardutrustningens laddkabel på sex till åtta timmar (standardladdning Mode ). Med Wallbox Pure (till höger på bilden) är batteriet fulladdat på mindre än fem timmar och med Wallbox Pro (till vänster på bilden) är högprestandabatteriet med litiumjonteknik fulladdat på under tre timmar¹. < 3 h < 5 h 1 Beroende på den lokala infrastrukturen för elnätet och vald extrautrustning. Laddtiden avser laddning tills batteriet är till 80 % fulladdat.

16 Upplev fascinationen hos BMW i ConnectedDrive genom en kort film. BMW ConnectedDrive INNOVATION OCH TEKNIK Uppkopplad och fri. TÄT UPPKOPPLING FÖR MER FRIUTRYMME. BMW i CONNECTED DRIVE. Innovationer för den mest effektiva rutten: Navigationstjänsterna inom BMW i ConnectedDrive, vilka finns tillgängliga i kombination med extrautrustningens navigationssystem, är speciellt anpassade för bilar med elektrisk drivning och gör att du når ditt mål enkelt och säkert. Systemet är uppbyggt kring en räckviddsassistent med dynamisk räckviddskarta. Denna visar den återstående räckvidden som en omkrets med bilen som medelpunkt. Visningen tar hänsyn till batteriets laddstatus, körförhållandena, geografiska förhållanden samt trafikin- formation i realtid. Skulle den elektriska räckvidden inte vara tillräcklig, ger räckviddsassistenten själv förslag på lösningar i form av en förbrukningsgynnsam ECO PRO-rutt eller visar dig vägen till en för BMW i passande laddstation från ChargeNow eller annan samarbetspartner. Dessutom kommer allmänna kommunikationsmedel att integreras i ruttplaneringen och visas i navigationssystemet. På Control Display visas samtidigt räckvidden i det aktuella körläget samt den maximala räckvidden i läge ECO PRO+ från BMW EfficientDynamics. BMW i förfogar som standard över smarta tjänster i BMW ConnectedDrive, exempelvis intelligent nödsamtal, BMW TeleServices och BMW i Remote Services, som föraren enkelt och snabbt kan styra med sin smartphone. Med hjälp av appen BMW i Remote som finns för ios och Android kan man planera en rutt redan före resan och kontinuerligt kontrollera den maximala räckvidden. Med smartphoneappen har man alltid och överallt via en smartphone tillgång till viktig information som batteriets laddnivå och räckvidden. Dessutom kan du med extrautrustningens navigationssystem söka POI-data (Points of Interest) och de laddstationer som finns inom det aktuella räckviddsområdet och få den informationen levererad till bilen. För längre räckvidd och högre komfort kan bilens kupéutrymme tempereras före start och högprestandabatteriet med litiumjonteknik föruppvärmas². Schematisk visning för Stockholmsområdet. Lathund för räckvidd* BMW i läge COMFORT upp till mil* BMW i med Range Extender upp till mil* MÅLET I SIKTE OCH INOM RÄCKHÅLL. Elektrisk mobilitet för de flesta körningar, även långa: På en uppladdning kör du till vardags din BMW i helt elektriskt och nästan ljudlöst upp till mil.* Med standardutrustningens ECO PRO-läge ökar du räckvidden ytterligare. Med räckviddskartan i navigation Professional visas på Control Display grafiskt och översiktligt de förlängningar av räckvidden som är möjliga med körlägena ECO PRO respektive ECO PRO+. Skulle du behöva mer räckvidd, tar dig BMW i med Range Extender upp till mil* bort. När BMW i är kopplad till en laddstation, kan laddförloppet följas på avstånd. 1 Information om kompatibel utrustning finner du på * Räckvidden beror på olika faktorer som körstil, vägbanans beskaffenhet, omgivande temperatur, uppvärmning/luftkonditionering och föruppvärmning.

17 BMW ConnectedDrive Uppkopplad och fri. INNOVATION OCH TEKNIK INNOVATIONER FRÅN MORGONDAGEN. FÖR DAGENS VÄGAR. BMW CONNECTED DRIVE SÖRJER FÖR SAMVERKAN MELLAN FÖRARE, BIL OCH OMVÄRLD. BMW ConnectedDrive med sina intelligenta tjänster och assistanssystem har den rätta utrustningen för varje förare av BMW i. BMW ConnectedDrive tjänster & appar ökar friheten genom samverkan mellan föraren, bilen och omvärlden. BMW ConnectedDrive förarassistans gör det inte bara ännu säkrare att köra BMW i, utan också ännu bekvämare. Intelligenta system som avlastar föraren och minskar riskerna i trafiken. Bilden visar extrautrustning. Inom ramen för extrautrustningens Driving Assistant Plus och parkeringspaket förfogar BMW i över flera innovativa kamerabaserade assistanssystem, som inte finns i samma omfattning för andra elbilar. Påkörningsvarning och fotgängarigenkänning med city-inbromsningsfunktion. Ger aktivt stöd för att förhindra respektive mildra effekten av olyckor med fotgängare. Om du skulle förbise en fotgängare eller ett hinder på vägen, bromsar systemet automatiskt in bilen genom city-inbromsningsfunktionen. Detta ger ökade möjligheter att undvika påkörningsolyckor. Systemet arbetar inom hastighetsområdet upp till km/h i dagsljus. Olika sensorer i bilen övervakar kontinuerligt trafiksituationen framför bilen. Vid en hotande kollision varnar systemet dig, sätter bromssystemet i akut beredskap och bromsar slutligen in bilen. Aktiv farthållare med Stop & Go. Den aktiva farthållaren med Stop & Go och påkörningsvarning med inbromsningsfunktion ökar komforten och säkerheten. Systemet reagerar på stillastående bilar, håller självständigt ett i förväg inställt avstånd till framförvarande fordon, reglerar automatiskt hastigheten ända ner till stillastående och accelererar automatiskt bilen till den önskade hastigheten, när trafikflödet så tillåter. Köassistent. Övertar funktioner som start, bromsning och spårhållning i kösituationer. Vid tillräcklig filmarkering och vägbredd håller systemet på motorvägar det önskade avståndet till framförvarande fordon i upp till km/h, reglerar i tät trafik automatiskt hastigheten ända ner till stillastående och håller bilen även om du alltid måste hålla i ratten mitt i sitt spår genom korrigerande ingrepp i styrningen. Parkeringsassistanspaket. Detta paket omfattar parkeringsassistent, backkamera samt parkeringsdistanskontroll (PDC) fram (bak standardutrustning). Här övertar parkeringsassistenten förutom rattrörelserna även regleringen av gaspedalen, bromsarna och valet av växelläge. Allt för att helt automatiskt kunna manövrera in BMW i i en parkeringslucka parallellt med vägbanan. Backkameran ger stöd vid parkering med backning och manövrering på trånga ytor genom att området bakom bilen visas på Control Display. Och sist men inte minst skyddar den akustiska avståndsvarningen med optisk avståndsvisning hos PDC mot kontakt med hinder. När den inte behövs, kan man manuellt stänga av den.

18 BMW i3 INFORMATION HÅLLBARHETEN BÖRJAR OCH SLUTAR PÅ SAMMA STÄLLE. FRÅN UTVECKLINGEN, VIA TILLVERKNINGEN OCH ANVÄNDNINGEN TILL ÅTERVINNINGEN VISAR BMW i VAD VERKLIG HÅLLBARHET INNEBÄR. Vid våra anläggningar i Leipzig tillverkas nya BMW i och BMW i med hållbart producerad ström, till exempel från lokal vindkraft på fabriksområdet. BMW i visar mycket tydligt hur konsekvent och heltäckande temat för hållbar utveckling fungerar hos BMW. En jämförelse med en annan bil i samma segment med förbränningsmotor visar att BMW i över hela sin livscykel ger ett bidrag till växthuseffekten som är % lägre, vid drivning med energi från återvinningsbara källor. För att säkerställa den hållbara utvecklingen, har redan i utvecklingsfasen införts mätbara steg och mål, vilka löper över bilens hela produktcykel och övervakas och dokumenteras under tillverkningsprocessen. Det uppnådda resultatet har certifierats enligt ISO /. I linje med hållbarheten har den energiintensiva framställningen av kolfiber placerats i Moses Lake i staten Washington i USA, där ren energi kan hämtas från ett av världens största vattenkraftverk. För samma syfte har vi nära BMW fabriken i Leipzig nyligen uppfört fyra imponerande vindkraftverk, vilka levererar ener gi för tillverkningen av BMW i och BMW i. Utöver detta möjliggör användningen av grön el för laddningen av bilens batteri en drivning, som har ett koldioxidvärde på g per kilometer. Och när den maximala livslängden hos BMW i uppnås, har vi även tänkt på återvinningen. Materialen som använts vid tillverkningen av en BMW i kan återvinnas till procent, och en fortsatt användning av litiumjonbatteriet är planerad: till exempel för mellanlagring av sol- och vindenergi. Sist men inte minst är driftskostnaden för en BMW i betydligt lägre, eftersom verkningsgraden på till % för elbilar är avsevärt högre än för konventionellt drivna bilar (ca %). Driftskostnaden för en ny BMW i ligger på ca kr per månad, vilket är omkring % lägre än kostnaden för en jämförbar bil med förbränningsmotor tack vare de låga kostnaderna för strömmen. % % % lägre driftskostnad jämfört med en motsvarande modell med förbränningsmotor. lägre koldioxidutsläpp över hela produktens livscykel genom körning med ström från förnyelsebara källor. energi för tillverkningen från hållbart producerad el vid BMW:s fabrik i Leipzig. 1 Förutsättningar: Kostnaderna är beräknade för Sverige, med ett bensinpris på 14,78 kr/liter och ett elpris på 0,90 kr/kwh. Beräkningsbas: 3 år och mils körning per år.

19 INDIVIDUALITET OCH MÅNGFALD NYSKAPANDE DESIGN VÄLBEKANT KÄNSLA. En spännande ny design, med ett nytt, framtidsinriktat formspråk. Samtidigt känns BMW i genast igen som en äkta BMW. Den modernt formade slutna njuren är infattad i en accentram i blått eller silvergrått, beroende på färgen för lackeringen. Även de markerade U-formade LED-strålkastarna (extrautrustning) representerar BMW belysningsdesign på ett nytt sätt och ger fronten ett mycket karakteristiskt uttryck. Med Black Belt, ett i Svart högglans utfört band från motorhuven över taket till bakpartiet, blir BMW i visuellt delad. Denna attraktiva design understryker optiskt effekten av lättviktstekniken. Aeroflaps bakom framhjulen och framför bakhjulen förbättrar aerodynamiken och ökar effektiviteten. Den så kallade Stream Flow drar inte bara blickarna till sig. Denna form som löper samman vid C-stolparna förbättrar även påtagligt sikten runt om. De U-formade LED-bakljusen ligger innanför den i svart glas inglasade bakluckan en lika elegant som speciell detalj. Slutligen betonar extrautrustningens " och " stora lättmetallfälgar den sportiga karaktären hos BMW i.

20 Upplev de olika utrustningsvarianterna för BMW i. INDIVIDUALITET OCH MÅNGFALD INNOVATIV INTERIÖRDESIGN FÖR ETT INTRYCK AV RYMD. Inne i BMW i råder samma lugna och trivsamma atmosfär som i en vindsvåning. En första titt genom de stora dörröppningarna ger en otroligt generös känsla av rymd trots att bilen bara är fyra meter lång. Den speciella LifeDrive-arkitekturen i BMW i med kupéutrymmet i kolfiber och drivlinan placerad under gör att det blir rejält med utrymme fram till instrumentpanelen. Området framför föraren verkar därför ombonat och ger en känsla av harmoni. Där har BMW:s formgivare placerat några smakfullt utformade komponenter, som två platta bildskärmar och ett mjukt svängt träinslag från snabbväxande eukalyptus i utrustningarna Interiördesign Lodge och Suite. Förutom känslan av rymd är det de naturliga, nyskapande och hållbara materialen som definierar det inre hos BMW i. Materialet i instrumentbrädan och dörrinklädningen består av malvaväxten kenaf. Det ser ut som filt och lagrar under sin livstid koldioxid långt över genomsnittet. Denna ovanliga yta står i skön kontrast till de övriga inredningsdetaljerna av trä, tyg eller läder. Liksom nästan allt material i BMW i har också lädret en ekologisk fördel. Till skillnad från traditionellt läder för bilar, garvas inte det här lädret med kemikalier utan i en biologisk process med extrakt av olivblad. Med den här skonsamma processen blir lädret mjukt och behåller sin naturliga skönhet. Även övrigt material i sidoinklädning, innertak, stolar och golv har sin egen historia. För att minska på resursanvändningen, utgörs det materialet till största delen av återvunnen plast. Totalt är andelen återvunna eller förnybara råvaror i interiören cirka procent. BMW i och dess interiör symboliserar inte bara hållbar utveckling. De är också den moderna formen av lyx. På BMW i kallar man det Next Premium. ² ² [ ] Klimatreglering vid låga och vid höga temperaturer: kombinationen av ylle och naturläder för extrautrustningens interiördesign Lodge. [ ] Synlig kolfiber: när dörrarna är öppna faller blicken direkt på det innovativa materialet i tröskelområdet. [ ] Naturligt material med öppna porer: interiörlisterna i ädelträutförande Eukalyptus ingår i extrautrustningens interiördesign Lodge och Suite. [ ] Det höghållfasta taket hos BMW i väger bara cirka, kg och består till stor del av återvunnen kolfiber. 1 Certifi erat som 100 % ansvarsfull produktion av Forest Stewardship Council (FSC). 2 Bilderna visar extrautrustning och tillbehör.

21 INDIVIDUALITET OCH MÅNGFALD RESURSSNÅL OCH KVALITETSMEDVETEN: INTERIÖRDESIGN ATELIER. Interiördesign Atelier är en tilltalande lugn kontrast bestående av mörka inredningsdetaljer, grå tygkombinationer och enstaka blå accenter. Inklädningen vid instrumentpanelen och dörrarna består av malvaväxten kenaf. Detta innovativa material kommer särskilt till sin rätt i basutförandet. Förutom den ringa vikten, har materialet ett lätt exotiskt fläckigt utseende med en yta som påminner om filt. De blå sidopartierna på stolarna och den smala blå dekoren för den läderklädda ratten betonar liksom det blå BMW-emblemet den innovativa karaktären hos alla modeller från BMW i. Den mattgrå finishen på de mjukt rundande ytorna på instrumentpanelen understryker den resurseffektiva karaktären hos BMW i i basutförande. Som hos alla BMW i -modeller är det en skön förening mellan form och funktion. Trots sin svepande sensualitet, fungerar de också som avställningsyta och handskfackslucka. ¹ ¹ Standardlackering Metalliclackering [ ] BMW i interiördesign Atelier (standard): Läderklädd ratt med accent BMW i Blå, stolar klädda med tygkombination Neutronic Aragazgrå med kontrastsöm BMW i Blå, interiörlister Andesitsilver matt. [ ] Generöst insteg till baksätet tack vare avsaknaden av B-stolpar och att de bakre dörrarna öppnas bakåt. [ ] Interiörlister i Andesitsilver matt. [ ] Baksätets ryggstöd är fällbart och delbart i proportionerna :. Noga avstämt till interiörens design: de fem uttrycksfulla standard- och metalliclackeringarna för BMW i. Mer information fi nner du på sidorna och. 1 Bilden visar standard- och extrautrustning samt tillbehör.

22 INDIVIDUALITET OCH MÅNGFALD STILFULL OCH VÄLAVVÄGD: INTERIÖRDESIGN LOFT. Interiördesign Loft ger en ren puristisk känsla genom sin användning av ljusgrått för stolar, mattor, liksom delar av instrumentpanelen och sidoinklädningen. Samtidigt förstärker det ljusgrå den lätta och resurssnåla loftkaraktären hos BMW i. Den klara färgtonen understryker det slimmade och sobra hos den nyskapande interiörutformningen. Den moderna materialkombinationen för stolar och baksäte består av högkvalitativa funktionella textilier av återvunnen plast. Dessa har också en behaglig komfort, tack vare de klimatreglerande egenskaperna. Ryggstödens fram- och baksidor pryds av en karakteristisk dekor i BMW i design. ¹ ¹ ¹ Standardlackering Metalliclackering [ ] BMW i interiördesign Loft (extrautrustning): Läderklädd ratt med accent BMW i Blå, stolar i tyg/sensatec-kombination Electronic Carumgrå, interiörlister Andesit mörk matt. [ ] För att perfekt passa till den varma färgtonen Carumgrå för stolarna, är de genomgående golvmattorna hållna i en ljus nyans, vilket ytterligare betonar det luftiga intrycket. [ ] Under nackskydden bildar en accent i BMW i Blå en färgstark kontrast till stolen. [ ] Interiörlister Andesit mörk matt. [ ] Baksätets ryggstöd är fällbart och delbart i proportionerna :, för en nästan helt slät lastyta. Speciellt anpassade till denna bil: de sex uttrycksfulla standard- och metalliclackeringarna för BMW i. Mer information fi nner du på sidorna och. 1 Bilden visar extrautrustning och tillbehör.

#.8J / SEV MTLBS BUUL SB #.8&''*$*&/5%:/".*$4 .&3,3"'5.*/%3&' 3#36,/*/(

#.8J / SEV MTLBS BUUL SB #.8&''*$*&/5%:/.*$4 .&3,3'5.*/%3&' 3#36,/*/( #.8J / SEV MTLBS BUUL SB #.8J #.8&''*$*&/5%:/".*$4.&3,3"'5.*/%3&' 3#36,/*/( #.8J ] #.8J 6QQMFW#.8J ѭ *//07"5*0/&30$)5&,/*, ) MMCBSUU OLBOEF ѭ 3 DLWJEE #JMLPODFQU p&-&$53*$ #.8&G DJFOU%ZOBNJDT #.8$POOFDUFE%SJWF

Läs mer

BMW i. När du älskar NYA. BMW i8

BMW i. När du älskar NYA. BMW i8 BMW i När du älskar Freude att am köra Fahren NYA BMW i8 THE MOST PROGRESSIVE SPORTS CAR. BMW i. FRAMTIDENS MOBILITET. Världen är i ständig rörelse. Vi är själva i rörelse. Och rörelsen för alltid med

Läs mer

BMW M Coupé BMW M Sedan. När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN.

BMW M Coupé BMW M Sedan. När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN. BMW M Coupé BMW M Sedan När du älskar att köra NYA BMW M COUPÉ. NYA BMW M SEDAN. HÄR FINNS DET MER ATT HÄMTA. NYA BMW M4 COUPÉ. NYA BMW M3 SEDAN. MÄNNISKA. MASKIN. MAXEFFEKT. DE BESKRIVNA MODELLERNA. BMW

Läs mer

BMW -SERIE TOURING. KÖRKÄNSLAN TAR GÄRNA SINA EGNA VÄGAR. BMW EfficientDynamics Mer kraft. Mindre förbrukning. BMW -serien Touring

BMW -SERIE TOURING. KÖRKÄNSLAN TAR GÄRNA SINA EGNA VÄGAR. BMW EfficientDynamics Mer kraft. Mindre förbrukning. BMW -serien Touring BMW -serien Touring www.bmw.se www.bmw.com När du älskar att köra BMW -SERIE TOURING. KÖRKÄNSLAN TAR GÄRNA SINA EGNA VÄGAR. BMW EfficientDynamics Mer kraft. Mindre förbrukning. Innehåll BMW -serie Touring

Läs mer

Be MINI. MINI Countryman.

Be MINI. MINI Countryman. Be MINI. MINI Countryman. INNEHÅLL: INTRODUKTION MINI Countryman 04 Koncept och säkerhet 22 Exteriör och interiör 26 Kommunikation och teknik 30 Lackering och klädsel 32 Tillbehör 36 TEKNISK ÖVERBLICK

Läs mer

Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik

Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 sedan A6 Avant A6 hybrid A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Dragningskraft 4 Audi A6 sedan och A6 Avant 22 Audi A6 allroad quattro 18 Audi A6 hybrid 30 Audi

Läs mer

C - Klass sedan - och kombimodell

C - Klass sedan - och kombimodell C - Klass sedan - och kombimodell När det gäller körkultur, design och säkerhet är C - Klass en äkta Mercedes. Upplev den själv! Dr Dieter Zetsche Innehåll C - Klass 3 Dynamik 12 Effektivitet 14 Dieselmotorer

Läs mer

BMW CONNECTED DRIVE. ENASTÅENDE SAMVERKAN MELLAN FÖRARE, BIL OCH OMVÄRLD. In touch with your world. BMW ConnectedDrive. www.bmw.se www.bmw.

BMW CONNECTED DRIVE. ENASTÅENDE SAMVERKAN MELLAN FÖRARE, BIL OCH OMVÄRLD. In touch with your world. BMW ConnectedDrive. www.bmw.se www.bmw. BMW ConnectedDrive www.bmw.se www.bmw.com När du älskar att köra BMW CONNECTED DRIVE. ENASTÅENDE SAMVERKAN MELLAN FÖRARE, BIL OCH OMVÄRLD. BMW ConnectedDrive In touch with your world. BMW Vision ConnectedDrive

Läs mer

Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi SQ5 TDI Audi Vorsprung durch Technik

Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi SQ5 TDI Audi Vorsprung durch Technik Q5 Audi Q5 Q5 hybrid quattro Audi SQ5 TDI Audi Vorsprung durch Technik Sid. Dragningskraft 4 Audi Q5 22 Audi SQ5 TDI Teknik 36 Audi ultra 48 Chassi, Offroad, ESC 38 TFSI 50 Audi drive select 40 TDI 52

Läs mer

Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant. Vorsprung durch Technik

Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant. Vorsprung durch Technik A6 Audi A6 sedan A6 Avant A6 allroad quattro Audi S6 sedan S6 Avant Audi Vorsprung durch Technik Sid. Dragningskraft 4 Audi A6 sedan och A6 Avant 18 Audi A6 allroad quattro 26 Audi S6 sedan och S6 Avant

Läs mer

Volvo V60 GÄLLER FRÅN MAJ 2011

Volvo V60 GÄLLER FRÅN MAJ 2011 Volvo V60 GÄLLER FRÅN MAJ 2011 Det här är mer än en ny bil. Det är befrielsen från slätstrukenhet. Det är stadens rytm och naturens vyssjande. Det är förförelsen i en kurva och adrenalinkicken på rakan.

Läs mer

VolVo C30 DIN VolVo C30 www.volvocars.se obs!

VolVo C30 DIN VolVo C30 www.volvocars.se obs! NYA VOLVO C30 gäller från SePTeMBer 2009 There s more to life than a Volvo. Därför har nya Volvo C30 lika många utseenden som du, därför finns det fler möjligheter än någonsin att göra din bil mer personlig,

Läs mer

volvo www.volvocars.se Gäller från Nov 2011

volvo www.volvocars.se Gäller från Nov 2011 volvo www.volvocars.se Gäller från Nov 2011 Det här är en lyxbil i alla avseenden, fast en som bjuder på mer än belönande komfort och klassledande stil. Det här är en lyxbil som är smartare och starkare

Läs mer

PRIUS TOYOTA. Fr o m 0308:1

PRIUS TOYOTA. Fr o m 0308:1 PRIUS TOYOTA PRIUS Fr o m 0308:1 Ögonblicket när en stor idé blir verklighet finns det något mäktigare? Innehåll Toyota Prius 04 Introduktion 06 Design Teknik och prestanda 08 Köregenskaper 10 Grunden

Läs mer

TEAMET MED ELVA MILJONER FANS.

TEAMET MED ELVA MILJONER FANS. OPEL astra-serien TEAMET MED ELVA MILJONER FANS. INNEHÅLL Funderar du på en Astra? Då är du i gott sällskap. Över elva miljoner kunder har redan fattat sitt beslut, vilket gör modellen oerhört framgångsrik

Läs mer

Actros. Fjärrtrafik 18 26 ton. Tungtransporter upp till 250 ton

Actros. Fjärrtrafik 18 26 ton. Tungtransporter upp till 250 ton Actros Fjärrtrafik 18 26 ton. Tungtransporter upp till 250 ton RoadStars det lönar sig RoadStars. RoadStars är Mercedes-Benz nya, interaktiva kommunikationsplattform för förare, företagare och lastbilsentusiaster.

Läs mer

www.mitsubishimotors.se

www.mitsubishimotors.se www.mitsubishimotors.se PLUGGA IN OCH KÖR LADDAD FRAMTID Vi har laddat sedan 1966 för att nå vårt mål med att fordon ska kunna vara elektriska. Mitsubishi i-miev är ett stort steg framåt. i-miev körs på

Läs mer

Marknadens minsta värsting är tillbaka

Marknadens minsta värsting är tillbaka Marknadens minsta värsting är tillbaka Racinggenerna lever vidare i nya Peugeot 208 GTi Peugeot 508 RXH och Peugeot 3008 HY4 hybrider visar vägen till framtiden Premiär för Peugeot 2008, en världsvan crossover

Läs mer

TEAMET MED ELVA MILJONER FANS.

TEAMET MED ELVA MILJONER FANS. OPEL astra TEAMET MED ELVA MILJONER FANS. INNEHÅLL Funderar du på en Astra? Då är du i gott sällskap. Över elva miljoner kunder har redan fattat sitt beslut, vilket gör modellen oerhört framgångsrik och

Läs mer

volvo www.volvocars.se Gäller från Nov 2011

volvo www.volvocars.se Gäller från Nov 2011 volvo www.volvocars.se Gäller från Nov 2011 Det här är en lyxbil i alla avseenden, fast en som bjuder på mer än belönande komfort och klassledande stil. Det här är en lyxbil som är smartare och starkare

Läs mer

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh-serien. produktguide för volvo fh och volvo fh16

Volvo Trucks. Driving Progress. volvo fh-serien. produktguide för volvo fh och volvo fh16 Volvo Trucks. Driving Progress volvo fh-serien produktguide för volvo fh och volvo fh16 Nu är framtidens lastbil ännu mer futuristisk. Det sägs att man inte ska ändra på ett vinnande koncept. Ändå är det

Läs mer

LEON TECHNOLOGY TO ENJOY

LEON TECHNOLOGY TO ENJOY LEON TECHNOLOGY TO ENJOY TEKNIK ATT NJUTA AV Med våra bilar slutar inte resan när man kommer fram till en destination. Det är bara början. Vi vill att våra bilar ska ge dig inspiration. Därför konstruerar

Läs mer

INNEHÅLL. www.volvocars.se

INNEHÅLL. www.volvocars.se GÄLLER FRÅN MAJ 2011 Att leva är stort. Det är att komma dit du vill. Det är att anlända stilfullt och bekvämt. Det är kraften, spänsten och det obegränsade nöjet. Och det är en stark önskan. Önskan att

Läs mer

N 1 APRIL 2014 VOLVOCARS.SE

N 1 APRIL 2014 VOLVOCARS.SE N 1 APRIL 2014 VOLVOCARS.SE HEJ DIN NYA BIL INUTI DIN BIL CHASSI SID 01 SID 04 SID 08 SID 10 SENSUS INTELLISAFE DRIVE-E INSCRIPTION SID 12 SID 14 SID 16 SID 18 UTTRYCK DIN PERSONLIGHET EN PERSONLIG INTERIÖR

Läs mer

4 Interiör Golf Variant

4 Interiör Golf Variant Golf Variant 4 Interiör Golf Variant 10 Exteriör 12 Interiör 14 Säkerhet 18 Utrustningsalternativ 24 Miljö 26 Motorer och växellådor 30 Tillvalsutrustning 42 Färger 44 Klädslar 46 Kombinationer 50 Garantier

Läs mer

Det finns mer bakom hörnet. Det är vildmarkslivet, det är de dagliga rutinerna, det är regn, snö, slask, damm och lera, det är du själv, din familj,

Det finns mer bakom hörnet. Det är vildmarkslivet, det är de dagliga rutinerna, det är regn, snö, slask, damm och lera, det är du själv, din familj, GÄLLER FRÅN MAJ 2011 Det finns mer bakom hörnet. Det är vildmarkslivet, det är de dagliga rutinerna, det är regn, snö, slask, damm och lera, det är du själv, din familj, dina vänner och tusen skäl att

Läs mer

GÄLLER FRÅN APRIL 2010

GÄLLER FRÅN APRIL 2010 GÄLLER FRÅN APRIL 2010 INNEHÅLL VOLVO V70 Förarstöd 4 Prestanda 8 Förarmiljö 12 Komfort 14 Underhållning i bilen 16 Flexibilitet 18 Personlig säkerhet 22 Säkerhet & Miljö 24 DIN VOLVO V70 Motorer & Utrustningsnivåer

Läs mer

GÄLLER FRÅN APRIL 2008

GÄLLER FRÅN APRIL 2008 GÄLLER FRÅN APRIL 2008 INNEHÅLL VOLVO V70 Prestanda 8 Förarmiljö 12 Komfort 14 Underhållning i bilen 16 Flexibilitet 18 Personlig säkerhet 22 Säkerhet 24 Miljöomsorg 32 DIN VOLVO V70 Utrustningsnivåer

Läs mer

MISSA INGET VIKTIGT. INNEHÅLL. OPEL INSIGNIA 04 Insignia

MISSA INGET VIKTIGT. INNEHÅLL. OPEL INSIGNIA 04 Insignia OPEL INSIGNIA MISSA INGET VIKTIGT. Att köra nya Opel Insignia är att veta vad som utmärker en enastående bil. Ett revolutionerande gränssnitt förändrar sättet du och din bil samverkar på. Anpassningsbara

Läs mer

SIMPLY CLEVER NYA ŠKODA SUPERB

SIMPLY CLEVER NYA ŠKODA SUPERB SIMPLY CLEVER NYA ŠKODA SUPERB Inledning 4 Exteriör design 6 Interiör design 16 Simply Clever 20 Teknologi 28 Säkerhet 34 Prestanda 40 Laurin & Klement 44 Individualisering 48 Tekniska data 74 EN BIL

Läs mer