Övervakning av strålningsverksamhet 9/3020/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övervakning av strålningsverksamhet 9/3020/"

Transkript

1 Beslut 1 (10) Övervakning av strålningsverksamhet Innehavare av säkerhetstillstånd inom hälso- och sjukvården Referensnivåer för patienters strålningsexponering vid datortomografiundersökningar av barn I social- och hälsovårdsministeriets förordning om medicinsk användning av strålning (423/2000) föreskrivs om verksamhetsutövarens skyldighet att införa referensnivåer för röntgenundersökningar. Förordningen innehåller också bestämmelser om att referensnivåerna för de vanligaste undersökningarna ges av Strålsäkerhetscentralen. Bestämmelser om referensnivåer och om införande av dessa finns i 2, 16 och 17 i förordningen. Genom detta beslut utfärdas referensnivåer för de vanligaste datortomografiundersökningarna (DT-undersökningar) för barn: DT-undersökningar av barnets huvud, lungor, buk och kropp (lungor och buk). I tabellerna 1 och 2 anges referensnivåerna för DT-undersökningar av barnets huvud för olika åldersgrupper som volymmedelvärde av DT-dosen (CTDI vol ) och som dos-längdprodukt (DLP). Referensnivåerna har utfärdats skilt för två diagnostiska indikationer: rutinmässig DT-undersökning av huvud samt undersökning av hjärnventrikelns storlek. I figurerna 1 6 visas referensnivåerna för DT-undersökningar av barnets lungor, buk och kropp (lungor och buk) som volymmedelvärde av DT-dosen (CTDI vol ) och som doslängdprodukt (DLP) som funktion av patientens vikt. I figurerna 1 6 visas dessutom uppnåeliga stråldosnivåer som beskriver sådana stråldosnivåer som är möjliga tack vare prestandan i modern DT-utrustning, till exempel utrustning som använder iterativa rekonstruktioner. Ekvationerna av kurvorna i figurerna 1 6 anges i tabell 3. Referensnivåerna som anges i tabellen och i figurerna (liksom även de uppnåeliga nivåerna) baserar sig på insamling av patientstråldoser. Om flera bildserier ingår i undersökningen avser de angivna referensnivåerna strålningsexponeringen från en bildserie. Dessutom har referensnivåer bestämts för undersökningar där endast en bildpacke använts (t.ex. kroppen har avbildats med en bildpacke, inte lungor och buk var för sig). Verksamhetsutövarna kan ta i bruk antingen de referensnivåer som anges i tabellen och figurerna eller införa egna, striktare nivåer. För de undersökningar, för vilka referensnivåer inte har angetts kan verksamhetsutövarna, om de så önskar, fastställa referensnivåer för eget bruk. Detta beslut gäller från och med den 1 juni Generaldirektör Petteri Tiippana Direktör Eero Kettunen Bilaga Direktiv: Referensnivåer för patienters strålningsexponering vid datortomografiundersökningar av barn STUK SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Osoite / Address Laippatie 4, Helsinki Postiosoite / Postal address PL / P.O.Box 14, FI Helsinki, FINLAND Puh. / Tel. (09) , Fax (09) ,

2 Beslut 2 (8) Tabell 1. Referensnivåer för patientens strålningsexponering vid DT-undersökning av barnets huvud, när den diagnostiska indikationen är rutinmässig DT-undersökning av huvudet. Åldersgrupp år CTDI vol mgy DLP mgy cm < Tabell 2. Referensnivåer för patientens strålningsexponering vid DT-undersökning av barnets huvud, när den diagnostiska indikationen är undersökning av hjärnventrikelns storlek. Åldersgrupp år CTDI vol mgy DLP mgy cm < Tabell 3. Referensnivåer för patientens strålningsexponering och uppnåeliga nivåer vid DT-undersökningar av barnets kropp: ekvationer av referensnivåkurvorna i figurerna 1 6. DT-undersökning Storhet och enhet Ekvation av referensnivåkurva Ekvation av kurva för uppnåelig nivå Lungorna CTDI vol, mgy y=0,726 e 0,026x y=0,5773 e 0,0273x DLP, mgy cm y=10,871 e 0,0409x y=9,005 e 0,04x Buk CTDI vol, mgy y=1,314 e 0,0282x y=0,9648 e 0,0283x DLP, mgy cm y=38,75 e 0,0358x y=27,015 e 0,0378x Kropp (lungor och buk) CTDI vol, mgy y=1,8486 e 0,0234x y=1,3108 e 0,0267x DLP, mgy cm y=62,129 e 0,0373x y=49,072 e 0,0377x

3 CTDI vol (mgy) Beslut 3 (8) 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Figur 1. DT-undersökning av barns lungor: CTDI vol som funktion av patientens vikt. Enhetlig röd kurva: referensnivå, grön streckad kurva: uppnåelig nivå.

4 DLP (mgy cm) Beslut 4 (8) Figur 2. DT-undersökning av barns lungor: DLP som funktion av patientens vikt. Enhetlig röd kurva: referensnivå, grön streckad kurva: uppnåelig nivå.

5 CTDI vol (mgy) Beslut 5 (8) 15,0 14,0 13,0 12,0 11,0 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Figur 3. DT-undersökning av barns buk: CTDI vol som funktion av patientens vikt. Enhetlig röd kurva: referensnivå, grön streckad kurva: uppnåelig nivå.

6 DLP (mgy cm) Beslut 6 (8) Figur 4. DT-undersökning av barns buk: DLP som funktion av patientens vikt. Enhetlig röd kurva: referensnivå, grön streckad kurva: uppnåelig nivå.

7 CTDI vol (mgy) Beslut 7 (8) 15,0 14,0 13,0 12,0 11,0 10,0 9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Figur 5. DT-undersökning av barns kropp (lungor och buk): CTDI vol som funktion av patientens vikt. Enhetlig röd kurva: referensnivå, grön streckad kurva: uppnåelig nivå.

8 DLP (mgy cm) Beslut 8 (8) Figur 6. DT-undersökning av barns kropp (lungor och buk): DLP som funktion av patientens vikt. Enhetlig röd kurva: referensnivå, grön streckad kurva: uppnåelig nivå.

9 Strålsäkerhetscentralen Anvisning 1 (2) Referensnivåer för patienters strålningsexponering vid datortomografiundersökningar av barn Definition av referensnivå Med referensnivå avses en i förväg fastställd stråldosnivå för en röntgenundersökning som inte förväntas överskridas när en normalstor patient undersöks eller behandlas enligt god praxis. Vid röntgenundersökningar av barn avses med normalstor patient en patient som tillhör en viss ålders- eller viktgrupp. Användning av referensnivåer Med hjälp av referensnivåer kan man upptäcka röntgenapparater och funktioner som ger större strålningsexponering än vanligt. Referensnivåerna är inte avsedda att användas för att begränsa enskilda patienters stråldoser utan ska tillämpas för att jämföra en på nedan nämnt sätt utvald patientgrupps genomsnittliga strålningsexponering med den exponering som god praxis medför. Överskrids referensnivåerna innebär det inte nödvändigtvis att undersökningen är undermåligt utförd. Större strålningsexponering än den som anges av referensnivåerna kan vara befogad till exempel om man behöver bättre bildkvalitet än vanligt. Å andra sidan innebär inte det faktum att referensnivåerna inte överskrids att undersökningen är optimal ur strålsäkerhetssynpunkt. Också i detta fall måste man förvissa sig om att strålningsexponeringen inte är onödigt stor och att bildkvaliteten är tillräcklig för en tillförlitlig diagnos. Bestämning av strålningsexponeringen Strålningsexponeringen ska bestämmas med hjälp av DT:s dosindikator minst vart tredje år. Dosvindikatorns riktighet ska säkerställas med hjälp av mätningar i DTstandardfantom. Vid DT-undersökningar av barns huvud ska värdet på dosindikatorn motsvara en dos som fås i en standardfantom med en diameter på 16 cm och i övriga DTundersökningar av barn en dos som fås i en standardfantom med en diameter på 32 cm. Strålningsexponeringen bestäms för en grupp om minst tio patienter i varje åldersgrupp (DT-undersökningar av huvud) och för varje referenskurva (DT-undersökningar av lungor, buk och kropp). I fråga om referensnivåkurva är det bra att bestämma patientdoser så uttömmande som möjligt för det viktområde som referensnivåkurvan beskriver (0 80 kg). Strålningsexponeringen ska bestämmas på nytt och jämförelse med referensnivån upprepas, om ändringar eller reparationer som inverkar på strålningsexponeringen företas i undersökningspraxisen eller apparaturen. Under mellanåren räcker det att man försäkrar sig om att strålningsexponeringen inte ändrats och bildkvaliteten inte försämrats. Kontroll utförs för varje DT-apparat med åtminstone en av de undersökningstyper som oftast utförs med apparaten och för vilken en referensnivå har fastställts. DT-undersökningar av barns huvud Vid DT-undersökningar av barns huvud fastställs en referensnivå för olika åldersgrupper. Strålningsexponeringen bestäms för en grupp om minst tio patienter i varje ålders-

10 Anvisning 2 (2) grupp. För denna grupp beräknas strålningsexponeringens medelvärde, vilket jämförs med den referensnivå som fastställts för åldersgruppen. DT-undersökningar av lungor, buk och kropp Referensnivån för DT-undersökningar av barns lungor, buk och kropp (lungor och buk) har angetts som ett diagram (referensnivåkurva), där referensnivån anges som funktion av patientens vikt. Utöver patientens strålningsexponering måste man därför känna till patientens vikt. Referensnivåkurvan kan till exempel användas som en bildutskrift så att stråldoserna enligt patientens vikt märks ut på bilden och jämförs med referensnivåkurvan. Om det finns fler punkter över än under referensnivåkurvan, kan det konstateras att referensnivån överskridits och avvikelserna från referensnivåkurvan måste granskas närmare. Jämförelse med referensnivåkurvan kan också göras kalkylmässigt (till exempel med hjälp av tabellkalkylering) så att en kurva som anpassats till de av verksamhetsutövaren fastställda patientdoserna (exponentiell anpassning) jämförs med referensnivåkurvan. Om den anpassade kurvan ligger över referensnivåkurvan kan det konstateras att referensnivån överskridits. För kalkylmässig användning av referensnivåkurvan kan man utnyttja ett tabellkalkyleringsprogram som finns på Strålsäkerhetscentralens webbplats och där referensnivåerna är angivna som funktion av patientens vikt. Se även Strålsäkerhetscentralens beslut om referensnivåer för patientens strålningsexponering vid undersökning av lungor (projektionsavbildningar), där man i övrigt tillämpat samma princip, men i stället för patientens vikt använt patientens tjocklek. Jämförelse med den uppnåeliga nivån kan göras på samma sätt som jämförelse med referensnivån. I det ovan nämnda tabellkalkyleringsprogrammet har även uppnåeliga nivåer angetts som funktion av patientens vikt och jämförelse med dem, liksom även jämförelse med referensnivån, kan göras efter att data om patientdosen har angetts. Bedömning av resultaten och korrigerande åtgärder Data om strålningsexponeringen ska lagras och systematiskt jämföras med referensnivåerna. Vid konstaterande av att referensnivån överskrids ska orsaken utredas och nödvändiga åtgärder vid behov företas för att minska patienternas strålningsexponering. I detta beslut avses med CTDI vol en storhet som bestämts på grundval av den vid undersökningen använda genomsnittliga rörströmmen. Om apparaten bestämmer storheten på något annat sätt är inte värdet på apparatens dosindikator och den i beslutet angivna storheten CTDI vol jämförbara.

Referensnivåer för patienters strålningsexponering gällande konventionella röntgenundersökningar av barn

Referensnivåer för patienters strålningsexponering gällande konventionella röntgenundersökningar av barn Strålsäkerhetscentralen Beslut 1(4) Innehavare av säkerhetstillstånd Referensnivåer för patienters strålningsexponering gällande konventionella röntgenundersökningar av barn Social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

1 BESLUT 1 (6) REFERENSNIVÅER FÖR PATIENTENS STRÅLNINGSEXPONERING VID RÖNTGENUNDERSÖKNING AV BARN

1 BESLUT 1 (6) REFERENSNIVÅER FÖR PATIENTENS STRÅLNINGSEXPONERING VID RÖNTGENUNDERSÖKNING AV BARN 1 BESLUT 1 (6) 28.12.25 26/31/5 REFERENSNIVÅER FÖR PATIENTENS STRÅLNINGSEXPONERING VID RÖNTGENUNDERSÖKNING AV BARN I Social- och hälsovårdsministeriets förordning om medicinsk användning av strålning (423/2;

Läs mer

Referensnivåer för patienters strålningsexponering vid datortomografiundersökningar av vuxna

Referensnivåer för patienters strålningsexponering vid datortomografiundersökningar av vuxna Föreskrift S/4/2019 5 (27) BILAGA 1 Referensnivåer för patienters strålningsexponering vid datortomografiundersökningar av vuxna I tabell 1 ges referensnivåer för ett visst bildområde och i tabell 2 referensnivåer

Läs mer

I enlighet med strålsäkerhetscentralens beslut föreskrivs med stöd av mom., mom. och mom. i strålsäkerhetslagen (859/2018):

I enlighet med strålsäkerhetscentralens beslut föreskrivs med stöd av mom., mom. och mom. i strålsäkerhetslagen (859/2018): FÖRESKRIFT S/2/2018 Strålsäkerhetscentralens föreskrift om handlingsplan för strålsäkerhetsincidenter samt åtgärder under och efter strålsäkerhetsincidenter Utfärdad i Helsingfors 14.12.2018 I enlighet

Läs mer

Beslut om frigränser för radioaktiva ämnen

Beslut om frigränser för radioaktiva ämnen Beslut Beslut om frigränser för radioaktiva ämnen Strålsäkerhetscentralen har enligt 17 1 mom. 4 punkten i strålskyddslagen (592/1991) beslutat att användning av radioaktiva ämnen och apparater innehållande

Läs mer

2008 Patientstråldoser vi CT undersökning

2008 Patientstråldoser vi CT undersökning Medicinsk fysik och teknik MFT/CLV 28-6 28 Patientstråldoser vi CT undersökning Birgitta Holm Medicinsk fysik och teknik Centrallasarettet 351 85 växjö Patientstråldoser vid röntgendiagnostik. Rapporterade

Läs mer

Diagnostiska referens och standardnivåer. Diagnostiska referens och standardnivåer

Diagnostiska referens och standardnivåer. Diagnostiska referens och standardnivåer Sida (6) Eftersom den önskade diagnostiska informationen i regel är avgörande för undersökningens omfattning och därmed stråldosen finns inga dosgränser angivna för patienter som genomgår röntgenundersökningar.

Läs mer

Patientstråldoser vid röntgendiagnostik

Patientstråldoser vid röntgendiagnostik Medicinsk fysik och teknik MFT/CLV 2010-02 Patientstråldoser vid röntgendiagnostik Bertil Axelsson Magnus Andersson Medicinsk fysik och teknik Centrallasarettet 351 85 växjö Patientstråldoser vid röntgendiagnostik.

Läs mer

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8

2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s. den ansvariga föreståndaren 8 Behörighet och strålskyddsutbildning för personer inom en användarorganisation 1 Allmänt 3 2 Ve r k s a m h e t s u t öva r e n s k a fö r s ä k r a s i g o m p e r s o n a l e n s behörighet och strålskyddsutbildning

Läs mer

Diagnostiska referensnivåer för DT-undersökningar av barn

Diagnostiska referensnivåer för DT-undersökningar av barn Röntgenveckan 2013 Strålskyddslagstiftning och diagnostiska referensnivåer SSM har ordet Diagnostiska referensnivåer för DT-undersökningar av barn 2013-09-04 Anne Thilander Klang 1:e sjukhusfysiker, docent

Läs mer

ANVÄNDNING AV KONTROLL- OCH ANALYSRÖNTGENAPPARATER

ANVÄNDNING AV KONTROLL- OCH ANALYSRÖNTGENAPPARATER ANVÄNDNING AV KONTROLL- OCH ANALYSRÖNTGENAPPARATER 1 Allmänt 3 2 Sä ke r h e t s t i l l s t å n d 3 2.1 Säkerhetstillstånd, ansvarig föreståndare och användarorganisation 3 3 Krav under användningen 3

Läs mer

ANVÄNDNING AV JONISERANDE STRÅLNING VID UNDERVISNINGEN I FYSIK OCH KEMI

ANVÄNDNING AV JONISERANDE STRÅLNING VID UNDERVISNINGEN I FYSIK OCH KEMI DIREKTIV ST 5.3 / 4.5.2007 ANVÄNDNING AV JONISERANDE STRÅLNING VID UNDERVISNINGEN I FYSIK OCH KEMI 1 ALLMÄNT 3 2 SÄKERHETSTILLSTÅND OCH BEFRIELSE FRÅN KRAVET PÅ TILLSTÅND 3 3 ANVÄNDNING AV STRÅLNING FÖR

Läs mer

Mellan 2006 och 2014 har antalet CT-undersökningar i Östergötland i det närmaste fördubblats från st till st

Mellan 2006 och 2014 har antalet CT-undersökningar i Östergötland i det närmaste fördubblats från st till st 1 2 3 Mellan 2006 och 2014 har antalet CT-undersökningar i Östergötland i det närmaste fördubblats från 34000 st till 61500 st 4 Optimeringsarbete handlar hela tiden om en avvägning mellan bildkvalitet

Läs mer

Kommentarerna kan ses som ett komplement till de allmänna råden och lämnar i fylligare text bl.a. bakgrund till dessa.

Kommentarerna kan ses som ett komplement till de allmänna råden och lämnar i fylligare text bl.a. bakgrund till dessa. Kommentarer till Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd (SSI FS 2002:2) om diagnostiska standarddoser och referensnivåer inom röntgendiagnostiken Kommentarerna kan ses som ett komplement

Läs mer

DIREKTIV ST 5.7 /

DIREKTIV ST 5.7 / DIREKTIV ST 5.7 / 6.6.2011 transport av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle 1 Allmänt 3 2 Lagen stipulerar krav och förbud gällande transporter 3 3 All gränsöverskridande transport kräver tillstånd

Läs mer

RADIOAKTIVITET I BYGGNADSMATERIAL OCH ASKA

RADIOAKTIVITET I BYGGNADSMATERIAL OCH ASKA DIREKTIV ST 12.2 / 17.12.2010 RADIOAKTIVITET I BYGGNADSMATERIAL OCH ASKA 1 Allmänt 3 2 Ra d i o a k t i v i t e t e n i b y g g n a d s m a t e r i a l o ch a s k a b e g r ä n s a s med åtgärdsgränser

Läs mer

STRÅLSÄKERHET VID FLYGVERKSAMHET

STRÅLSÄKERHET VID FLYGVERKSAMHET DIREKTIV ST 12.4 / 1.11.2013 STRÅLSÄKERHET VID FLYGVERKSAMHET 1 Allmänt 3 2 Den som bedriver flygverksamhet ska utreda exponeringen för strålning 3 3 Flygpersonalens strålningsexponering ska begränsas

Läs mer

Acceptanskrav under användning för röntgenapparatur inom hälsovården

Acceptanskrav under användning för röntgenapparatur inom hälsovården Beslut 1 (1) 19.5.2014 11/3020/2013 Acceptanskrav under användning för röntgenapparatur inom hälsovården Röntgenundersöknings- och genomlysningsapparater, datortomografiapparater och apparater för mätning

Läs mer

RADIOAKTIVT AVFALL OCH RADIOAKTIVA UTSLÄPP VID ANVÄNDNING AV ÖPPNA STRÅLKÄLLOR

RADIOAKTIVT AVFALL OCH RADIOAKTIVA UTSLÄPP VID ANVÄNDNING AV ÖPPNA STRÅLKÄLLOR RADIOAKTIVT AVFALL OCH RADIOAKTIVA UTSLÄPP VID ANVÄNDNING AV ÖPPNA STRÅLKÄLLOR 1 Allmänt 3 2 Det ska finnas en avfallsbehandlingsplan för radioaktivt avfall 3 3 Strålsäkerhetscentralen fastställer gränsvärdena

Läs mer

HÄLSOKONTROLL AV ARBERTSTAGARE I STRÅLNINGSARBETE

HÄLSOKONTROLL AV ARBERTSTAGARE I STRÅLNINGSARBETE DIREKTIV ST 7.5 / 13.6.2014 HÄLSOKONTROLL AV ARBERTSTAGARE I STRÅLNINGSARBETE 1 Allmänt 3 2 Hälsokontrollens syfte 3 3 Verksamhetsutövarens skyldigheter 3 3.1 Arbetstagarens hälsotillstånd ska observeras

Läs mer

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015

Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser. April 2015 Handbok för registrering av diagnostiska standarddoser April 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGISTRERING... 1 Klinikens och kontaktpersonens uppgifter... 2 Lägg till ny CT-skanner... 3 Begäran om ny skannermodell...

Läs mer

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB

Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Lena Gordon Murkes Datortomografi Barnröngen ALB Berättigande, ska undersökningen verkligen göras? Vilken bildkvalitet/stråldos är nödvändig för den aktuella undersökningen om den skall utföras. Är undersökningen

Läs mer

STRÅLSKYDDSUTBILDNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

STRÅLSKYDDSUTBILDNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN DIREKTIV ST 1.7 / 10.12.2012 STRÅLSKYDDSUTBILDNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 1 Allmänt 3 2 Strålskyddsutbildning ges inom grund- och vidareutbildningen samt i form av fortbildning 3 2.1 Strålskydd inom

Läs mer

BEGRÄNSANDET AV STRÅLNINGSEXPONERING OCH UTSLÄPP AV RADIOAKTIVA ÄMNEN I ETT KÄRNKRAFTVERKS OMGIVNING

BEGRÄNSANDET AV STRÅLNINGSEXPONERING OCH UTSLÄPP AV RADIOAKTIVA ÄMNEN I ETT KÄRNKRAFTVERKS OMGIVNING BEGRÄNSANDET AV STRÅLNINGSEXPONERING OCH UTSLÄPP AV RADIOAKTIVA ÄMNEN I ETT KÄRNKRAFTVERKS OMGIVNING 1 ALLMÄNT 3 2 BEGRÄNSNINGAR ANGÅENDE STRÅLNINGSEXPOSITION OCH UTSLÄPP 4 2.1 Vid planering använda gränsvärden

Läs mer

STRÅLSÄKERHET INOM NUKLEÄRMEDICIN

STRÅLSÄKERHET INOM NUKLEÄRMEDICIN STRÅLSÄKERHET INOM NUKLEÄRMEDICIN 1 Allmänt 3 2 Definitioner 3 3 Användning av strålning och säkerhetstillstånd 3 3.1 Verksamhetsutövaren ansvarar för säkerheten 3 3.2 Säkerhetstillstånd krävs för användning

Läs mer

2015:35. Patientdoser från röntgenundersökningar. -Utveckling från 2006 till Richard Odh. Författare:

2015:35. Patientdoser från röntgenundersökningar. -Utveckling från 2006 till Richard Odh. Författare: Författare: Richard Odh 2015:35 Patientdoser från röntgenundersökningar i Sverige -Utveckling från 2006 till 2013 Rapportnummer: 2015:35 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Läs mer

VARNINGSMÄRKNING AV STRÅLKÄLLOR

VARNINGSMÄRKNING AV STRÅLKÄLLOR DIREKTIV ST 1.3 / 9.12.2013 VARNINGSMÄRKNING AV STRÅLKÄLLOR 1 Allmänt 3 2 Strålkällor ska märkas 3 3 Varningsskyltar för joniserande strålning 3 4 Varningsskyltar för icke-joniserande strålning 4 4.1 Magnetfält

Läs mer

Användning av strålkällor i skolor och vid läroanstalter STUK ANVISNINGAR / JUNI 2016

Användning av strålkällor i skolor och vid läroanstalter STUK ANVISNINGAR / JUNI 2016 STUK ANVISNINGAR / JUNI 2016 Användning av strålkällor i skolor och vid läroanstalter Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority ISSN 1799-9472 ISBN 978-952-309-338-6

Läs mer

SKYDDSARRANGEMANG FÖR STRÅLKÄLLOR

SKYDDSARRANGEMANG FÖR STRÅLKÄLLOR DIREKTIV ST 1.11 / 21.3.2017 SKYDDSARRANGEMANG FÖR STRÅLKÄLLOR 1 Allmänt 3 2 Verksamhetsutövaren svarar för skyddsarrangemangen 3 3 Användningsställen och lager för strålkällor klassificeras 3 4 Praktiska

Läs mer

Plan för egenkontroll inom den privata hälsovården

Plan för egenkontroll inom den privata hälsovården Plan för egenkontroll inom den privata hälsovården 1 (8) 1 Uppgifter om serviceproducenten Serviceproducentens namn Serviceproducentens FO-signum Verksamhetsställets namn Verksamhetsställets postadress

Läs mer

Kursens namn: Medicin Radiografi, Strålningsfysik, teknik och projektionslära inom radiografi

Kursens namn: Medicin Radiografi, Strålningsfysik, teknik och projektionslära inom radiografi Kursens namn: Medicin Radiografi, Strålningsfysik, teknik och projektionslära inom radiografi Kurskod: MC004G Kursansvarig: Eva Funk Datum: 2016-05-07 Examinator: Maud Lundén Skrivtid: 3 timmar Totalpoäng:

Läs mer

SKYDDSARRANGEMANG FÖR STRÅLKÄLLOR

SKYDDSARRANGEMANG FÖR STRÅLKÄLLOR SKYDDSARRANGEMANG FÖR STRÅLKÄLLOR 1 Allmänt 3 2 Verksamhetsutövaren svarar för skyddsarrangemangen 3 3 Användningsställen och lager för strålkällor klassificeras 3 4 Praktiska skyddsarrangemang 4 4.1 Skyddsarrangemang

Läs mer

SÄKERHET VID STRÅLNINGSVERKSAMHET

SÄKERHET VID STRÅLNINGSVERKSAMHET DIREKTIV ST 1.1 / 23.5.2013 SÄKERHET VID STRÅLNINGSVERKSAMHET 1 Allmänt 3 2 Allmänna principer 3 2.1 Berättigande 3 2.2 Optimering 4 2.3 Individuellt skydd 4 2.4 Förbud gällande användning av strålning

Läs mer

DOSKONTROLL AV KÄRNANLÄGGNINGENS ARBETSTAGARE

DOSKONTROLL AV KÄRNANLÄGGNINGENS ARBETSTAGARE DIREKTIV YVL 7.10 / 29.1.2002 DOSKONTROLL AV KÄRNANLÄGGNINGENS ARBETSTAGARE 1 ALLMÄNT 3 2 FÖRESKRIFTER I STRÅLSKYDDSLAGEN OCH -FÖRORDNINGEN 3 3 KONTROLL AV STRÅLNINGSEXPONERING 4 3.1 Allmänna krav 4 3.2

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Utkom från trycket den 30 januari 2009 beslutade den

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om tillstånd att inneha och använda

Läs mer

ÖVERVAKNING AV STRÅLNINGSEXPONERING

ÖVERVAKNING AV STRÅLNINGSEXPONERING DIREKTIV ST 7.1 / 14.8.2014 ÖVERVAKNING AV STRÅLNINGSEXPONERING 1 Allmänt 3 2 Definitioner 3 3 Allmänna krav 3 3.1 Övervakning av arbetsförhållandena 4 3.2 Dosövervakning 4 3.3 Dokumentation och förvaring

Läs mer

TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN

TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN DIREKTIV ST 7.2 / 8.8.2014 TILLÄMPNING AV MAXIMIVÄRDENA FÖR STRÅLNINGSEXPONERING OCH BERÄKNINGSGRUNDER FÖR STRÅLDOSEN 1 Allmänt 3 2 Dosgränserna stadgas skilt för arbetstagare och befolkning 3 2.1 Allmänt

Läs mer

STRÅLSKYDD VID RÖNTGENDIAGNOSTIK VERKSAMHETSOMRÅDE BILD, SÖDERSJUKHUSET ANNIKA MELINDER, SJUKHUSFYSIKER

STRÅLSKYDD VID RÖNTGENDIAGNOSTIK VERKSAMHETSOMRÅDE BILD, SÖDERSJUKHUSET ANNIKA MELINDER, SJUKHUSFYSIKER STRÅLSKYDD VID RÖNTGENDIAGNOSTIK VERKSAMHETSOMRÅDE BILD, SÖDERSJUKHUSET ANNIKA MELINDER, SJUKHUSFYSIKER Historik Strålmiljö Bilddiagnostik Joniserande strålning Lagar och regler Strålskydd 118 Strålskyddets

Läs mer

Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde

Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde Tillsynsvägledning strålskyddslag (2018:396) och strålskyddsförordning (2018:506) Tillsynsvägledning radon Bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde Handbok: April 2019 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Läs mer

HANDEL MED STRÅLKÄLLOR

HANDEL MED STRÅLKÄLLOR HANDEL MED STRÅLKÄLLOR 1 Allmänt 3 2 Allmänna villkor för handel 3 3 Säljarens och överlåtarens skyldigheter 4 3.1 Utredningsplikt 4 3.2 Anmälningsplikt 4 3.3 Bokföringsplikt 5 4 Lagring av radioaktiva

Läs mer

Föreskrift 3/2010 1/(8)

Föreskrift 3/2010 1/(8) Föreskrift 3/2010 1/(8) Kliniska undersökningar med produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård (629/2010/2010),

Läs mer

STRÅLSÄKERHET VID MAMMOGRAFIUNDERSÖKNINGAR

STRÅLSÄKERHET VID MAMMOGRAFIUNDERSÖKNINGAR DIREKTIV ST 3.8 / 25.1.2013 STRÅLSÄKERHET VID MAMMOGRAFIUNDERSÖKNINGAR 1 Allmänt 3 2 Definitioner 3 3 För mammografering krävs säkerhetstillstånd 3 4 Den som anordnar screeningen ska upprätta ett program

Läs mer

2010:14. Patientdoser från röntgenundersökningar i Sverige utveckling från 2005 till 2008. Wolfram Leitz Anja Almén. Författare:

2010:14. Patientdoser från röntgenundersökningar i Sverige utveckling från 2005 till 2008. Wolfram Leitz Anja Almén. Författare: Författare: Wolfram Leitz Anja Almén 21:14 Patientdoser från röntgenundersökningar i Sverige utveckling från 25 till 28 Rapportnummer: 21:14 ISSN:2-456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se Titel:

Läs mer

Strålsäkerheten hos apparater med slutna källor. 1 Allmänt 3. 2 Krav som rör användningen 3. 3 Krav på apparaturen 3

Strålsäkerheten hos apparater med slutna källor. 1 Allmänt 3. 2 Krav som rör användningen 3. 3 Krav på apparaturen 3 DIREKTIV 17.2.1999 ST 5.1 Strålsäkerheten hos apparater med slutna källor 1 Allmänt 3 2 Krav som rör användningen 3 3 Krav på apparaturen 3 3.1 Allmän konstruktion 4 3.2 Slutna källor för apparater 4 3.3

Läs mer

DIREKTIV ST 12.1 / 2.2.2011

DIREKTIV ST 12.1 / 2.2.2011 DIREKTIV ST 12.1 / 2.2.2011 strålsäkerheten vid verksamhet som medför exponering för naturlig strålning 1 Allmänt 3 2 Radon på arbetsplatser och i offentliga utrymmen 3 2.1 Radonhalten begränsas med åtgärdsgränser

Läs mer

2017:06. Utveckla metoder för bestämning av diagnostiska standarddoser och dosreferensnivåer för DT-undersökningar. Anne Thilander-Klang.

2017:06. Utveckla metoder för bestämning av diagnostiska standarddoser och dosreferensnivåer för DT-undersökningar. Anne Thilander-Klang. Författare: Anne Thilander-Klang 2017:06 Utveckla metoder för bestämning av diagnostiska standarddoser och dosreferensnivåer för DT-undersökningar av barn Rapportnummer: 2017:06 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009

Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december 2009 Promemoria Sinikka Huhtala 5.10.2009 Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 29/80/2009 Promemoria om avgifter för vård i serie/11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/december

Läs mer

Stråldoser vid barnundersökningar med datortomografi, genomlysning och konventionell röntgen

Stråldoser vid barnundersökningar med datortomografi, genomlysning och konventionell röntgen ÖREBRO UNIVERSITET Institutionen för hälsovetenskap och medicin Enheten för klinisk medicin Röntgensjuksköterskeprogrammet, 180 hp Medicin C, Examensarbete, 15 hp Juni 2013 Stråldoser vid barnundersökningar

Läs mer

2019:05. Sammanställning av genomförda inspektioner gällande optimering inom datortomografiverksamhet. Carl Bladh. Författare:

2019:05. Sammanställning av genomförda inspektioner gällande optimering inom datortomografiverksamhet. Carl Bladh. Författare: Författare: Carl Bladh Strålsäkerhetsmyndigheten 2019:05 Sammanställning av genomförda inspektioner gällande optimering inom datortomografiverksamhet under 2018 Rapportnummer: 2019:05 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig

Läs mer

Hur mäts och beräknas stråldoser vid radiografi?

Hur mäts och beräknas stråldoser vid radiografi? Hur mäts och beräknas stråldoser vid radiografi? Tuva Öhman, Sjukhusfysiker Varför mäta stråldoser? Kvalitetskontroller: DSD Optimering Risk för akuta strålskador (intervention) Dosuppskattningar för enskilda

Läs mer

Radiofysikavdelningen

Radiofysikavdelningen Radiofysikavdelningen Sektionen för Röntgenfysik, US, Linköping Praktisk strålskyddsövning med röntgengenomlysningsutrustning Michael Sandborg och Jonas Nilsson Althén Leg. Sjukhusfysiker vid Radiofysikavdelningen

Läs mer

Kursens namn: Medicin, Radiografi Strålningsfysik, teknik och projektionslära

Kursens namn: Medicin, Radiografi Strålningsfysik, teknik och projektionslära Kursens namn: Medicin, Radiografi Strålningsfysik, teknik och projektionslära Kurskod: MC004G Kursansvarig: Eva Funk Examinator: Maud Lundén Datum:160324 Skrivtid: 3 timmar Totalpoäng: 70 poäng Poängfördelning:

Läs mer

2.1 Organisationsutredningens omfattning Organisationsutredningens innehåll 3

2.1 Organisationsutredningens omfattning Organisationsutredningens innehåll 3 DIREKTIV ST 1.4 / 2.11.2011 ANVÄNDARORGANISATION 1 Allmänt 3 2 Användarorganisationen beskrivs i organisationsu t r e d n i n g e n 3 2.1 Organisationsutredningens omfattning 3 2.2 Organisationsutredningens

Läs mer

Protokolloptimering , Datortomografi av barn Patrik Nowik Leg. Sjukhusfysiker Sjukhusfysik, Röntgen Solna

Protokolloptimering , Datortomografi av barn Patrik Nowik Leg. Sjukhusfysiker Sjukhusfysik, Röntgen Solna Protokolloptimering 2014-10-17, Datortomografi av barn Patrik Nowik Leg. Sjukhusfysiker Sjukhusfysik, Röntgen Solna 1 Agenda - Protokolloptimering Bildkvalitet mas Rekonstruktionsfilter kvp Snittjocklek

Läs mer

TANDRÖNTGENUNDERSÖKNINGAR INOM HÄLSOVÅRDEN

TANDRÖNTGENUNDERSÖKNINGAR INOM HÄLSOVÅRDEN TANDRÖNTGENUNDERSÖKNINGAR INOM HÄLSOVÅRDEN 1 Allmänt 3 2 För tandröntgenverksamhet krävs säkerhetstillstånd 3 2.1 Konventionell tandröntgenverksamhet 3 2.2 Annan tandröntgenverksamhet 4 2.3 Produktutveckling

Läs mer

2.1 Ansökan om säkerhetstillstånd 3 2.2 Föreståndare som ansvarar för säkerheten vid användning av strålning 3

2.1 Ansökan om säkerhetstillstånd 3 2.2 Föreståndare som ansvarar för säkerheten vid användning av strålning 3 strålsäkerheten vid veterinärmedicinsk röntgenverksamhet 1 Allmänt 3 2 An v ä n d n i n g a v ve t e r i n ä r m e d i c i n s k r ö n t g e n a p p a r a tu r förutsätter säkerhetstillstånd 3 2.1 Ansökan

Läs mer

Strålskyddskommittén Region Östergötland

Strålskyddskommittén Region Östergötland Strålskyddskommittén Region Östergötland Diarienummer: Ansökan om strålskyddskommitténs godkännande att bedriva forskningsprojekt som innefattar bestrålning av forskningspersoner, enligt SSMFS 2008:3.

Läs mer

ASFALTBELÄGGNING OCH -MASSA

ASFALTBELÄGGNING OCH -MASSA Sid 1 (6) ASFALTBELÄGGNING OCH -MASSA Bestämning av skrymdensitet och hålrumshalt hos dränerande asfaltbetong Bituminous pavement and mixture. Determination of bulk density and air void content of porous

Läs mer

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN

Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Röntgen och Nuklearmedicin ALERIS RÖNTGEN Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar

Läs mer

Organisationsnummer:

Organisationsnummer: BESLUT 2012-09-07 Sida 1(3) Handläggare: Catarina Danestig Sjögren Telefon: 08-799 4269 Landstinget Kronoberg 351 88 VÄXJÖ Vår referens: SSM2012-3459, Bm-022-00027 Er referens: -- Ert datum: -- Tillstånd

Läs mer

BEFRIELSE FRÅN KRAVET PÅ SÄKERHETSTILLSTÅND VID ANVÄNDNING AV STRÅLNING

BEFRIELSE FRÅN KRAVET PÅ SÄKERHETSTILLSTÅND VID ANVÄNDNING AV STRÅLNING DIREKTIV ST 1.5 / 12.9.2013 BEFRIELSE FRÅN KRAVET PÅ SÄKERHETSTILLSTÅND VID ANVÄNDNING AV STRÅLNING 1 Allmänt 3 2 Användning av strålning som enligt beslut av Strålsäkerhetscentralen inte är tillståndspliktig

Läs mer

Röntgen hur farligt är det? Lars Jangland 1:e sjukhusfysiker

Röntgen hur farligt är det? Lars Jangland 1:e sjukhusfysiker Röntgen hur farligt är det? Lars Jangland 1:e sjukhusfysiker Agenda Stråldoser i sjukvården och i vardagen Berättigade undersökningar remittentens & radiologens ansvar Gravida Patientens frågor om strålning

Läs mer

Föreskrift 2/2010 1/(7)

Föreskrift 2/2010 1/(7) Föreskrift 2/2010 1/(7) Anmälan till produktregistret gällande produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård

Läs mer

Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning. Ny lag om strålskydd.

Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning. Ny lag om strålskydd. Bilaga 1 Rapport Datum: 2016-02-12 Diarienr: SSM2014-1921 Införande av strålskyddsdirektivet (2013/59/EURATOM) i svensk lagstiftning. Ny lag om strålskydd. Sida 2 (283) Sida 3 (283) Införande av strålskyddsdirektivet

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling ISSN: Klicka här för att ange ISSN. SSMFS 2017:xy Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (2017:xy) om exponering för

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens vägledningssamling SSMFS 2018:11 Vägledning med bakgrund och motiv till Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:11) om exponering för kosmisk strålning i flyg- och

Läs mer

Strålskyddsutbildning T8 Teknik på BoF

Strålskyddsutbildning T8 Teknik på BoF Strålskyddsutbildning T8 Teknik på BoF Leg. sjukhusfysiker Strålskyddsutbildning För att få lov att använda joniserande strålning, t.ex. röntgenstrålning, ska man ha Teoretisk kunskap om strålskydd, Praktisk

Läs mer

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011

Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november 2011 Promemoria Bilaga till Finlands Kommunförbunds cirkulär 24/80/2011 Sinikka Huhtala 25.11.2011 Promemoria om avgifter för vård i serie / 11 i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården/november

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 0347-5468 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter och allmänna råd om diagnostiska standarddoser och referensnivåer inom medicinsk röntgendiagnostik;

Läs mer

TILLVERKARENS ANMÄLAN OM RISKSITUATION I SAMBAND MED PRODUKTER OCH UTRUSTNING FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

TILLVERKARENS ANMÄLAN OM RISKSITUATION I SAMBAND MED PRODUKTER OCH UTRUSTNING FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD ANVISNING 5/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TILLVERKARENS ANMÄLAN OM RISKSITUATION I SAMBAND MED PRODUKTER OCH UTRUSTNING FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Fullmaktsbestämmelser Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Röntgen och nuklearmedicin

Röntgen och nuklearmedicin Röntgen och nuklearmedicin Vad är undersökningarna bra för och är de säkra? Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar och som hjälp

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2018:10 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om radon på arbetsplatser Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987

Läs mer

STRÅLSÄKERHETEN HOS APPARATER MED SLUTNA KÄLLOR

STRÅLSÄKERHETEN HOS APPARATER MED SLUTNA KÄLLOR DIREKTIV ST 5.1 / 7.11.2007 STRÅLSÄKERHETEN HOS APPARATER MED SLUTNA KÄLLOR 1 Allmänt 3 2 Definitioner 3 3 Allmänna krav 3 3.1 Säkerhetstillstånd 3 3.2 Ansökan om säkerhetstillstånd 3 3.3 Registrering

Läs mer

Föreskrift från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet

Föreskrift från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Föreskrift 29.1.2014 Dnro 000306/00.01.02/2013 2/2014 Föreskrift från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet KVALITETS- OCH SÄKERHETSKRAV FÖR ORGANDONATIONS- OCH TRANS- PLANTATIONSVERKSAMHET

Läs mer

Strålsäkerhetscentralens föreskrift om verksamhet som medför exponering för naturlig strålning

Strålsäkerhetscentralens föreskrift om verksamhet som medför exponering för naturlig strålning FÖRESKRIFT S/3/2018 Strålsäkerhetscentralens föreskrift om verksamhet som medför exponering för naturlig strålning Utfärdad i Helsingfors 4.4.2019 I enlighet med Strålsäkerhetscentralens beslut föreskrivs

Läs mer

STRÅLSKYDD AV KÄRNLÄGGNINGENS ARBETSTAGARE

STRÅLSKYDD AV KÄRNLÄGGNINGENS ARBETSTAGARE DIREKTIV YVL 7.9 / 21.1.2002 STRÅLSKYDD AV KÄRNLÄGGNINGENS ARBETSTAGARE 1 ALLMÄNT 3 2 ALLMÄNNA FÖRESKRIFTER 3 3 STRÅLSKYDDSORGANISATION 4 3.1 Ansvarig föreståndare 4 3.2 Strålskyddspersonal 4 4 HÄLSOKONTROLL

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Medicinsk Röntgen AB Sveavägen 64, plan 2 111 34 Stockholm Beslut Vårt datum: 2013-06-13 Er referens: - - Diarienr: SSM2013-306 Handläggare: Carl Bladh-Johansson Telefon: +46 8 799 4484 Föreläggande om

Läs mer

1 (6) Årsrapport 2013. Årsrapporten @equalis.se. Projektet bygger. Resultat 2013. Den. drygt 1100. grund av så. och en med. för att redovisas.

1 (6) Årsrapport 2013. Årsrapporten @equalis.se. Projektet bygger. Resultat 2013. Den. drygt 1100. grund av så. och en med. för att redovisas. Årsrapport 13 1 (6) Egenmätarprojektet ett samarbete mellan Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård (SFSD) och Equalis Årsrapporten är sammanställd av Gunnar Nordin, 14-3-7 Kontakt: gunnar.nordin@

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 april 2011 340/2011 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Utfärdad i Helsingfors den 6 april I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets

Läs mer

CT bilddata, bildbearbetning och bildkvalitet Brus & Upplösning

CT bilddata, bildbearbetning och bildkvalitet Brus & Upplösning CT bilddata, bildbearbetning och bildkvalitet Brus & Upplösning Strålning & Teknik I 2013-09-12 Mikael Gunnarsson Sjukhusfysiker Strålningsfysik, SuS Malmö Vad är bildkvalitet? Bildkvalitet Högkontrast

Läs mer

2015:14. Praktiskt strålskydd vid röntgenundersökningar. Camilla Larsson. Författare:

2015:14. Praktiskt strålskydd vid röntgenundersökningar. Camilla Larsson. Författare: Författare: Camilla Larsson 2015:14 Praktiskt strålskydd vid röntgenundersökningar Rapportnummer: 2015:14 ISSN: 2000-0456 Tillgänglig på www.stralsakerhetsmyndigheten.se Förord Att systematiskt följa

Läs mer

Föreskrift 4/2010 1/(6)

Föreskrift 4/2010 1/(6) Föreskrift 4/2010 1/(6) Anmälan från yrkesmässiga användare om riskhändelser i samband med produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om röntgendiagnostik; 1 SSMFS

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om externa personer i verksamhet

Läs mer

Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016

Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016 Nya föreskrifter från SSM hur påverkas nuklearmedicin? Vårmöte nuklearmedicin 2016 Varför ändrar man föreskrifter? Verkligheten har ändrats, föreskriften är omodern Många dispensansökningar Nya EU direktiv

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER PRISLISTA Denna prislista ersätter prislistan från

STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER PRISLISTA Denna prislista ersätter prislistan från STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER PRISLISTA 17.6.2019 Denna prislista ersätter prislistan från 7.6.2017 STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER Allmänt. Strålsäkerhetscentralen producerar experttjänster på beställning.

Läs mer

OBS! Ange svaren till respektive lärare på separata skrivningspapper om inget annat anges

OBS! Ange svaren till respektive lärare på separata skrivningspapper om inget annat anges Kursens namn: Medicin A, Strålningsfysik, teknik och projektionslära inom radiografi Kurskod: MC1035 Kursansvarig: Eva Funk Datum: 2015-05-16 Skrivtid: 3 timmar Totalpoäng: 76 poäng Poängfördelning: Strålningsfysik

Läs mer

ANMÄLAN OM LÄKEMEDELSBIVERKNINGAR. Målgrupper Personer med rätt att förskriva eller expediera läkemedel

ANMÄLAN OM LÄKEMEDELSBIVERKNINGAR. Målgrupper Personer med rätt att förskriva eller expediera läkemedel Anvisning x.x.2017 6895/00.01.02/2016 x/2017 Anvisning från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet ANMÄLAN OM LÄKEMEDELSBIVERKNINGAR Målgrupper Personer med rätt att förskriva eller expediera

Läs mer

Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004)

Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004) 1 (5) BILAGA 2 TILLÄMPLIGA LAGRUM Lag om dataskydd vid elektronisk kommunikation (516/2004) 38 (1.12.2006/1061) Avgiftsskyldighetens grunder Teleföretag som utövar anmälningspliktig eller koncessionsberoende

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:527) om miljökvalitetsnormer för utomhusluft; SFS 2004:661 Utkom från trycket den 6 juli 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Regeringen

Läs mer

RP 172/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 december 2016.

RP 172/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft den 1 december 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om godkännande som läkare som utför övervakning av hälsotillståndet hos strålningsarbetare i kategori A och vissa lagar som har samband med den

Läs mer

STRÅLSÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN

STRÅLSÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN DIREKTIV ST 1.6 / 10.12.2009 STRÅLSÄKERHET PÅ ARBETSPLATSEN 1 Allmänt 3 2 Verksamhetsutövaren ansvarar för säkerheten 3 2.1 Verksamheten skall planeras och riskerna identifieras på förhand 3 2.2 Användarorganisationen

Läs mer

Kvalitetskontroll av tandröntgenverksamhet och strålskärmning av undersökningsrummet

Kvalitetskontroll av tandröntgenverksamhet och strålskärmning av undersökningsrummet STUK ANVISNINGAR / SEPTEMBER 2011 Kvalitetskontroll av tandröntgenverksamhet och strålskärmning av undersökningsrummet Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority

Läs mer

Skärmningsberäkning vid strålbehandling - räkneexempel

Skärmningsberäkning vid strålbehandling - räkneexempel Strålsäkerhetscentralen 1 (6) Skärmningsberäkning vid strålbehandling - räkneexempel Allmänt I planeringen av nya utrymmen är det bra att tänka på att utrymmena ofta används under tiotals år medan apparaterna

Läs mer

Läkemedelsverkets författningssamling

Läkemedelsverkets författningssamling Läkemedelsverkets författningssamling ISSN 1101-5225 Utgivare: Generaldirektör Christina Rångemark Åkerman Föreskrifter om ändring i Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:13) om förordnande och utlämnande

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om diagnostiska standarddoser

Läs mer

2014:53. Översyn av systemet med diagnostiska referensnivåer. Anja Almén John Brandberg Markus Håkansson Marit Johannesson Charlotta Lundh Helén Milde

2014:53. Översyn av systemet med diagnostiska referensnivåer. Anja Almén John Brandberg Markus Håkansson Marit Johannesson Charlotta Lundh Helén Milde Författare: Anja Almén John Brandberg Markus Håkansson Marit Johannesson Charlotta Lundh Helén Milde 2014:53 Översyn av systemet med diagnostiska referensnivåer Rapportnummer: 2014:53 ISSN:2000-0456 Tillgänglig

Läs mer