Foto- och konstutställningen "Kraft", Storgatan 61 Luleå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Foto- och konstutställningen "Kraft", Storgatan 61 Luleå"

Transkript

1 Foto- och konstutställningen "Kraft", Storgatan 61 Luleå Under MagmaBarentsdagen den 9 oktober på Kulturens hus hölls en jurybedömd konst- och fotoutställning med temat Kraft. Nu har konstutställningen flyttat till gallerian Storgatan 61 och kommer att hänga där fram till den 10 november då vi smygfirar fars dag mellan kl 12 och 14. Fina fars dag erbjudanden i butiken Hafva hela dagen. I denna broschyr presenteras de 12 av 17 konstnärer som valde att vara med på utställningen på Storgatan 61. För att få en intressant och bra kvalité på utställningen så valde vi att använda en jury för att bedöma de konst- och fotoförslag som lämnats in. För mer information om nätverket Magma, se hemsidan: Den eminenta juryn bestod av: Elin Wennberg - Stilett Design och kommunikation Elin Wennberg är mediedesigner till yrket och har ett ungt och vaket öga för intressant form. Sedan några år tillbaka driver hon reklambyrån Stilett Design och Kommunikation i Luleå. Bland kunderna finns bland andra Norrbottens läns landsting, Sparbanken Nord och Luleå tekniska universitet. Thomas Öberg - Natur i norr Med hjälp av foton, texter, radioinspelningar, film, naturstigar och utställningar berättar Thomas Öberg om naturen. Han hörs i Sveriges Radios Naturmorgon och hans foton och texter syns bland annat på skyltar i länets naturreservat och i Luleå skärgård. Till boken Den stora naturguiden till Pärlorna i Luleå kommun står Thomas som fotograf och författare. Porträttet är taget av Lennart Jönsson Helen Lindberg - Lindbergs konst & ram Helen har i många år drivit sin firma Lindbergs konst & ram framgångsrikt. Hennes intresse och kunskap för konst, färg och form har inspirerat henne att öppna ett galleri i en del av sin butik i Luleå. Helen Lindberg är van att välja ut intressant konst och fantastiskt duktig på att lyfta fram det bästa i en bild genom suverän inramning. Torsten Wikström - Norrbottens läns landsting Torsten Wikström arbetar som konstansvarig och konstinköpare på landstinget i Norrbotten. Han är därmed en av de viktigaste personerna för länets konstnärer. Han säger att Norrbotten har oerhört duktiga och kreativa konstnärer, framförallt kvinnor.

2 Maria Larsson är 40 år och bor med sina två barn i Gammelstad. Under åren 05/06 och 06/07 var Maria tjänstledig från sitt arbete som fritidspedagog för att studera på Konstlinjen på Sunderby Folkhögskola. Dit hade hon längtat i 20 år. En fantastisk värld öppnade sig och nu försöker hon prioritera sin fritid för att få tid att fortsätta med mitt skapande trots heltidsarbete. Marias favoritområden just nu är keramik och att rita mönster för textiltryck. Vackra bröst Ett fotoscreentryck av nio vackra bröst. En hyllning till våra bröst, vackra som dom är, alla unika och olika. Det stora trycket är till salu och pengarna går oavkortat till Bröstcancer fonden. Minimum pris 1500:-. Kontakt: Mia Viltok är 26 år, född och uppvuxen i en samisk familj i Gällivare men nuvarande boende i Luleå. Mia målar med akryl, men designar och etsar även en kollektion i glas med traditionellt samiska mönster. De senaste fyra åren har hon haft ett flertal utställningar vid Jokkmokks vintermarknad och vid Galleri Storforsen. Fjärde oktober öppnar Mia sin salong, Studio Znygg, på Köpmangatan 31. En salong som kan erbjuda dig behandling inom hår- och hudvård, make up och naglar. Kontakt:

3 Annica Viktoria Waara, 24 år. Annicas samiska ursprung skildas i en del av hennes konstverk. Både för att hon tycker om de färgerna men även för att de ligger henne varmt om hjärtat. Annica målar främst i akvarell och akryl men formar även i renskinn och lera. Hon inriktar sig även mot design inom både textil och porslin. Waara jobbar även med litografier i Vikmanshyttan. Hennes verk speglar bland annat människan och dess värme och kärlek. Hon får delvis sin inspiration under hennes vistelser i fjällvärlden. Annica arbetar gärna med rena kantiga ytor som en slags kubism. Trotts de kantiga ytorna kan man uppleva mjukhet i bilderna. Hon har jobbat som konstnär sedan hon gick ut gymnasiet Renen, solen och solguden Här visar Annica sina designade textiler som är tryckt på linntyg med skrin ram. Det är tre starka samiska symboler som hon har format på sitt eget vis. Kontakt: Hemsida: Katarina Erasmie Helsingborgskonstnär, tidigare bosatt i London. Arbetar med uttryck, lekande sensualitet och starka färger i olja och akryl, samt med collage, gärna i större format. Plastbitar och palettkniv skapar ofta en relieffliknande struktur som förstärker formernas vitalitet och kraft. Bilderna rör sig i området där det figurativa och det abstrakta uttryckssättet möts, ofta med förkärlek för det abstrakta. Symboler från djurvärlden, legender och olika kulturer förkommer ofta. Den kraftfulla koloriten utstrålar glädje och energi. Medlem av IKIS (Internationella Konstnärer i Sverige) och Magma Syd. Viljekraft Detta verk handlar om kompromisslöshet och ro, styrka att följa sitt hjärta, att lugnt stå emot de bindande förväntningar som kvinnor bombarderas av. Denna bild har den sorts kraft som Katarina önskar vidareföra till hennes dotter. Och till hennes dotter. Och hennes dotter. Och hennes dotter... Kontakt:

4 Åsa Boström är 41 år, gift med Peter och har två barn, Alexander 12 år och Linnéa 9 år. Åsa arbetar som flygtekniker inom försvarsmakten. Ett av hennes största intressen är att fota. Åsa har varit intresserad av fotografering sedan hon var 13 år och ville även utbilda sig till fotograf, men så blev det inte. Eftersom hon fortfarande älskar att fota så är det otroligt roligt att få en möjlighet att visa upp sina bilder, hon gillar mest att fota barn i lek och rörelser sedan tycker Åsa om att fota action och även naturens konstnärliga färger och skapelser. Bilderna som hon ställer ut är en Ara som flyger rakt mot henne. Den kallar hon Gojan, sedan har hon en bild med en man som gör ett simhopp i pikerad stil som hon kallar Pikerat och sista är en kvinna som gör ett grupperat simhopp, den kallar hon Grupperat. Kontakt: Kristin Lindqvist, född 1982 och uppvuxen i Degerbäckens by. Studerat två år på konstskolan i Sunderbyn. Hennes framtidsvisioner är att kunna jobba med konst och design. Kristins inspiration hittar hon i sin vardag. Hon fascineras av naturens kraft och finner mycket intressanta former och färger i den. Tycker om att blanda olika material och utforska hur saker och ting förhåller sig till varandra. Är bred i sin konst och Kristin trivs bäst när hon får vara kreativ. En färgstark personlighet som Kristin uppskattar är Frida Kahlo, hennes bildspråk finner hon intressant. Mina drömmars mål Inspirationen till motivet fann Kristin i tapeten i sovrummet, när hon låg och fantiserade. Kristin började med en blyertsskiss och övergick sedan på akvarellpappret. Hennes fantasi är motorn som driver sitt skapande och den går ständigt på högvarv. Kontakt:

5 Erica Rönnbäck är bildkonstnär och utbildad både i Sverige och i Nederländerna med passion för färg. "Den symboliskt figurativa formen kommer fram ur och upplöses i ytan av abstrakt mellanrum med ett bildspråk i ett stadium av konstant flöde, och känslomässiga miljöer i ebb och flod av mätbar tid och rum." Citat av Angela Di Bello, Agora Gallery New York, om Ericas bilder. "Dans med eld, 3" Bilden är inspirerad av tankar om eld och järn samt foton tagna under Designlablands event för IUC i maj på Kulturens Hus. En bit ur Göran Sonnevis diktsamling "Mozarts tredje hjärna" har också funnits med i tankarna. "Alla järn i elden. Om de nu är järn. Om det nu är eld. Som barn såg jag järnen i ässjan. De sprutande gnistorna från städet. Underliga trygghet i elden Den generaliserade branden. Var ska jag vara när den kommer. Är jag då skyddslös" Kontakt: Hemsida: Hanna Lundqvist jobbar som värdinna på Kulturens hus. Hanna ställer ut två foton som är Kraft för henne. Det är foton från Järnvägsmuseet i Karlsvik, Luleå. I dessa kan man nästan känna svärtan, doften och kraften detta tåg har och rälsen det en gång färdats på. Foto är ett av Hannas stora intressen. Hon har ingen speciell genre hon tycker bäst om att fota, utan följer känslan då hon ser, för henne, intressanta och fina motiv och försöker fånga det i sina bilder. Hanna är webbansvarig styrelseledamot i Magma Nord. Att vara med i Magma har gett henne mycket, Hanna har lärt känna många intressanta och kreativa människor. Av dem får hon inspiration och har även börjat våga och göra mer. Ett exempel på det är att ställa ut sina foton, utan Magma hade det aldrig hänt. Kontakt: Hemsida:

6 Åsa Isaksson bor i Luleå och har alltid varit intresserad av färger, tyger och former av olika slag. Hon har studerat 2 år i Sunderbyn på konstskola. Hennes inriktning är ull och plåt. Åsa fascineras mycket av mötet mellan mjuka och hårda material som möts mot varandra. Åsas konstverk heter Butterfly och är gjord av plåt, metall och ull i 3D. Formatet är 65x50 cm. Verket handlar om att hitta och våga öppna sina sinnen, som en fjärilspuppa i nya gränsländer. Kontakt: Hemsida: En långlivad myt om humlor är att de enligt fysiska lagar inte borde kunna flyga, och att det är en gåta att de flyger ändå. Helena Jönsson fångade gåtan på bild bland pionerna i sommar. En bild som får henne att tänka att ingenting är omöjligt. Nästan lika gåtfullt eller åtminstone fascinerande är de ryska gymnasterna som både kan flyga och vända ut och in på sig själva. De kraftfulla bilderna Helena ställer ut har hon döpt till Vingar som bär och På språng. De senaste tolv åren har Helena Jönsson arbetat som journalist och fotograf men är numera informatör på Norrbottens läns landsting. Hon driver också det egna företaget Suluk där hon arbetar som fotograf, journalist, föreläsare och moderator. Nyligen har hon inlett ett bokprojekt Recept för framgång tillsammans med bland andra Renata Chlumska. Tidigare har hon i samarbete med Magma gett ut antologin Kackel. Helena grundade Magma i Öresundsregionen 2002 och i Norrbotten Nu finns Magma även i Värmland och i Nordnorge och Helenas mål och förhoppning är att Magma ska etableras i hela Norden inom några år. MagmaBarentsdagen, som Helena är projektledare för, är en bit på väg. Här ska broar byggas, gränser överskridas och kvinnor lyftas, bland annat genom Magmapriset som delas ut för första gången i år Kontakt: Hemsidor:

7 Teresa Rautio är en 34-årig Övertorneå tjej som efter elva år i skåne 2005 hittade tillbaka upp till Norrbotten. Teresa är nu verksam i Luleå, är kassör i Magma Nord och arbetar som säljare på Möbelhuset. Teresa har gått på Österlens Konst & Hantverksskola i Simrishamn, varit verksam som cirkelledare i akvarell och keramik i tio års tid och har under årens lopp hållt flertalet utställningar. Det är främst akvareller samt bruksföremål i keramik som skapats men även andra material har använts. Med sin skulptur, Qi - livets kraft, vill hon förtydliga den biologiska och den själsliga inneboende kraft som finns i kvinnokroppen. Kontakt: Maria Lendi Holmberg har studerat antropologi, foto och film. "-En bild säger mer än tusen ord, en film är som en målad duk i ständig förändring. Hon vill genom bilden och formen gestalta vår kultur, dess mytologi, ritualer och grundläggande koncept och värderingar. Vill gärna blanda tekniker som foto och måleri." Maria Lendi Holmberg har atelje i Överkalix och i Luleå. Hon har studerat antropologi, konst, foto och film. Kontakt: Hemsida:www.picturare.se

Ett medskapande projekt för barn och alla andra

Ett medskapande projekt för barn och alla andra Ett medskapande projekt för barn och alla andra DOKUMENTATION OCH INSPIRATION FÖR NYA SATSNINGAR 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord Konst för barn 3 Rivstart 4 Hammarkullen Folkets Hus 6 Hallunda Folkets Hus

Läs mer

SEEK Volym 03 - Qatar. sid 20 Kamera & Bild

SEEK Volym 03 - Qatar. sid 20 Kamera & Bild SEEK Volym 03 - Qatar sid 20 Kamera & Bild Utställning på Hasselblads center: Fram till den 11 oktober visas ett urval av SEEKs bilder från Qatar på Hasselblads center. Bilderna fotograferades till en

Läs mer

Att teckna är stort ATT TECKNA ÄR STORT. - om tecknandets möjligheter och kraft -

Att teckna är stort ATT TECKNA ÄR STORT. - om tecknandets möjligheter och kraft - ATT TECKNA ÄR STORT Att teckna är stort - om tecknandets möjligheter och kraft - Projektledning: Pia Wretlind, Lena Eriksson, Anna Berglund, Jesper Norda, Kristian Berglund ATT TECKNA ÄR STORT 1 2 INNEHÅLL

Läs mer

3. VÅRA OKÖTTSLIGA LUSTAR 7. LUKINZINE 12. TJEJREJV 15. BÖGMINISTERIET 18. EQUALIZER

3. VÅRA OKÖTTSLIGA LUSTAR 7. LUKINZINE 12. TJEJREJV 15. BÖGMINISTERIET 18. EQUALIZER 1 3. VÅRA OKÖTTSLIGA LUSTAR 7. LUKINZINE 12. TJEJREJV 15. BÖGMINISTERIET 18. EQUALIZER Tidningen GÖR Maj 2014 info@tidningengor.se www.tidningengor.se Tidningen är gjord av: Elias Lanninge www.lanninge.se

Läs mer

40 ÅR JUBILEUMSTIDNING FRÅN SALONG JACOB ALLT FÖR DITT HÅR

40 ÅR JUBILEUMSTIDNING FRÅN SALONG JACOB ALLT FÖR DITT HÅR 40 ÅR JUBILEUMSTIDNING FRÅN SALONG JACOB ALLT FÖR DITT HÅR Innehåll Vi som tar hand om dig 4 Make Up... 6 Lars Eric möjligheternas man...8-9 Fullsatt modevisning... 10 Vårens frisyrtrender 11 Kollegan

Läs mer

Fotografering att se och bli berörd

Fotografering att se och bli berörd Fotografering att se och bli berörd Jag började fotografera i samband med mina Norgeresor. Från början var mycket av motivationen att dela med mig av mina upplevelser men efterhand som motiven blev fler

Läs mer

Tema: Samtidskonst Tre äldre & tre yngre konstnärer i samtal om dagens konst. Konstrundan! Världskonst, bykonst, allkonst koppkonst, bokkonst...

Tema: Samtidskonst Tre äldre & tre yngre konstnärer i samtal om dagens konst. Konstrundan! Världskonst, bykonst, allkonst koppkonst, bokkonst... 360 Ö sterlen nr1 2009 Österlens största kulturmagasin 35 000 läsare Konstrundan! Världskonst, bykonst, allkonst koppkonst, bokkonst... Tema: Samtidskonst Tre äldre & tre yngre konstnärer i samtal om dagens

Läs mer

Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag

Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag Dokumentation av ett utvecklingsprogram för kvinnor som driver företag Innehåll: 3. Inledning 4. Introduktion till programmet 5. Intervju med Mona Jakobsson 6. Bakgrund till KompetensTrappan 7. Intervju

Läs mer

Njut av stunden! Varmt välkommen till oss!

Njut av stunden! Varmt välkommen till oss! HÖSTEN 011 Njut av stunden! I höst fokuserar vi på livskonstnärskap och ljus och kärlek. Spännande produktkit för din utveckling och kursverksamhet, sid 4 Smyckesserien Ljus och kärlek, sid 38 Vår version

Läs mer

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail.

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail. sid. 1 Gatan är en plats som ger möjlighet för många perspektiv och infallsvinklar. Där gränser mellan fin- och fulkultur bryts ner och där olika människoöden samspelar. Gata Magazine vill skrapa bort

Läs mer

Medlemsblad för Jönköpings läns hemslöjdsförbund och information från Utvecklarna inom hemslöjd. Gå på Finissage 24/5 Sätt ut mig till vargarna

Medlemsblad för Jönköpings läns hemslöjdsförbund och information från Utvecklarna inom hemslöjd. Gå på Finissage 24/5 Sätt ut mig till vargarna Gå på Finissage 24/5 Sätt ut mig till vargarna Sommarens kalendarium Medlemsresa till Borås i augusti Medlemsblad för Jönköpings läns hemslöjdsförbund och information från Utvecklarna inom hemslöjd Händer

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län

Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Affärsutveckling ger tillväxt exempel från 21 län Fler broschyrer kan beställas från tillvaxtverket.se/publikationer Har du frågor om denna publikation, kontakta: Gunilla Thorstensson Telefon växel, 08-681

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

Nu jäklar. Det var Petra Abelson Smedbergs första tanke

Nu jäklar. Det var Petra Abelson Smedbergs första tanke Ett kliv för alla 1 Vem har rätt att sända från scenen? Alla lika, alla unika En plats för alla var målet när Nyeport möjligheternas hus i Skövde öppnades. Idag rymmer huset både tuffa killgängets tacokvällar

Läs mer

gardin Inter IKEA Systems B.V. 2012 rapporten

gardin Inter IKEA Systems B.V. 2012 rapporten gardin Inter IKEA Systems B.V. 2012 rapporten 2012 Fakta om gardinundersökningen. Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av IKEA Sverige. 2 602 personer i åldern 18-74 år har intervjuats under

Läs mer

Robinson ett rum för egna idéer

Robinson ett rum för egna idéer Robinson ett rum för egna idéer Lisa Frisk Ålder: 37 år (född 1973) Uppväxt: i Enköping. Utbildning/yrkeserfarenhet: Utbildad lärare för klasserna 1-7 samt en rektorsutbildning. Familj: man och två söner.

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 G Ä L L I V A R E - M A G A S I N INNEHÅLL Kort om 13 66 60-62 Face of Gällivare startade hösten 2013 utifrån lokala, offentliga och privata önskemål. Arbetet

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

Kultur i ögonhöjd Fritiden. Kulturförvaltningen

Kultur i ögonhöjd Fritiden. Kulturförvaltningen Kultur i ögonhöjd Fritiden Kulturförvaltningen Barn och ungdomar som får utveckla alla sina språk, som blir lyssnade på och som får uppleva konst och kultur med alla sina sinnen växer. Att detta blir verklighet

Läs mer

Människorna och möjligheterna

Människorna och möjligheterna Människorna och möjligheterna Vi anställer inte invandrare. Vårt bidrag till ett mer integrerat samhälle. Vi anställer inte personer med svensk bakgrund heller, vi anställer individer. Hos oss är ambition

Läs mer

Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n?

Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Seminarium på Nordiska akvarellmuseet den 20 21 november 2003 Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Vem bryr sig om Hudiksvalls framtid? TV-profilen väljer Hudiksvall. Olle Skoglund berättar om Private Banking. våra kunder Nummer 2 2009

Vem bryr sig om Hudiksvalls framtid? TV-profilen väljer Hudiksvall. Olle Skoglund berättar om Private Banking. våra kunder Nummer 2 2009 Hela denna bilaga är en annons från Hudiksvalls Sparbank NäraFör våra kunder Nummer 2 2009 TV-profilen väljer Hudiksvall Olle Skoglund berättar om Private Banking Vem bryr sig om Hudiksvalls framtid? vd

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

Ett företag fyllt med glädje Konsulter med hjärta och hjärna

Ett företag fyllt med glädje Konsulter med hjärta och hjärna o m m ä n n i s k o r o c h v e r k s a m h e t e r i v å r a f a s t i g h e t e r Ett företag fyllt med glädje Konsulter med hjärta och hjärna Tema: Flytta verkligheten Nr.1 2008 Ledaren KORT I KANTEN

Läs mer