MIN SYN PÅ GRUPPSAMMANSÄTTNING I PU PROCESSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MIN SYN PÅ GRUPPSAMMANSÄTTNING I PU PROCESSER"

Transkript

1 Mälardalens högskola Akademin för innovation, design och teknik KPP306 Produkt och processutveckling 15hp VT 2008 Handledare: Rolf Lövgren och Ragnar Tengstrand. MIN SYN PÅ GRUPPSAMMANSÄTTNING I PU PROCESSER FÖRFATTARE: ROBIN JARL

2 Inledning På Innovationskonsult AB jobbar Mats Ahlstedt som projektledare med ansvar för personalfrågor. Mats har jobbat sig uppåt och blivit tillsatt chef, men han känner sig inte helt bekväm som chef, det är så mycket administrativt han måste hålla reda på. Mats är som så många andra, den typen av människa som trivs att arbeta i en kreativ och idéskapande arbetsmiljö, han älskar att spåna fram nya fräscha idéer med sin arbetsgrupp. Mats nuvarande arbetsgrupp har han plockat ihop själv, han kände att han valde rätt, alla han valt in i gruppen är som han själv. Anders Eriksson till exempel, han gillar också brainstormingmöten och andra kreativa arbetssätt som Mats infört, han tycker själv att han är en idéspruta, precis som Mats. Anders tänker ofta på att han jobbar med ett så bra gäng, alla är som vänner och de får ur sig hur mycket idéer som helst. Men ändå blir det alltid kaos i slutet av projekten, de får sällan något dokumenterat och allt är mest idéer som flyter runt, skissade på lösa blad, resultatet av för många inofficiella möten. Dessutom drar det alltid över tiden, kunderna blir irriterade och företaget förlorar ibland stora pengar på de tidsoptimistiska löften de ger. Mats vet inte vad han ska göra, han börjar märka av att de inte kan fortsätta såhär. Ännu tuffare blir det när Anders Eriksson, hans bästa vän, beslutar sig för att säga upp sig, han har fått ett jobberbjudande. Mats förstår att han menar allvar och ger sig direkt i kast med att skriva en jobbannons att sätta in i Ny Teknik. När han sitter och skriver annonsen funderar han på vilken slags person han vill plocka in i sin arbetsgrupp. Han tänker på hur Anders var och funderar på om det går att ersätta honom egentligen. Men sen går det upp för honom, att de kanske behöver nog någon som är organiserad och kan se till att de håller tiden och får ut något vettigt av alla de brainstormingtillfällen de haft. När han tänker efter kanske de också behöver någon som kan tänka lite mer realistiskt, för kunderna har flera gånger efterfrågat varit besvikna på att idéerna som arbetsgruppen kommit fram till inte går att producera. Han inser att han kanske borde satt ihop arbetsgruppen av andra människor än sina likasinnade vänner.

3 Arbetsgrupper I arbetslivet bildar man hela tiden arbetsgrupper till syfte att åstadkomma något, att vara produktiva. För att åstadkomma produktivitet i en arbetsgrupp krävs det många komponenter. Några av dessa är engagemang, vilja, kreativitet, organisation och kunskap. För att få in alla komponenter krävs då också att personerna som ingår i gruppen bidrar med allt detta. Men det är för mycket att kräva, att alla ska bidra med alla dessa komponenter. Detta leder till att gruppen måste sättas samman av en mångfald av människor för att bilda dynamiska arbetsgrupper med rätt kompetens på rätt position. Mångfalden kan fås både genom att blanda gruppmedlemmar med olika utbildningar, olika härkomst och olika starka roller. Det är denna mångfald som skapar dynamiken som gör att arbetsgruppen kan nå sitt mål, att ge resultat. Enligt Arbetsgruppens Psykologi 1 så är den psykosociala arbetsmiljön som gruppen arbetar i av yttersta vikt. Detta påverkar gruppens medlemmars arbetslivskvalitet och detta leder då direkt till att resultatet påverkas. En definition av en grupp kan hjälpa att förstå vad kärnan i det här ämnet vilar på. En grupp utgörs av människor med bestämda relationer till varandra som samverkar för att nå ett gemensamt mål, Arbetsgruppens Psykologi 1 (s.37). Att samverka kan låta enklare än vad är, att verka tillsammans är väldigt mycket svårare än att arbeta individuellt. Men nyttan av att arbeta i en grupp brukar leda till mer än de ingående medlemmarnas individuella nytta sammanlagt, man brukar säga att 1+1=3. Detta är en sak som är lätt att märkt av vid flera tillfällen när man arbetar i grupp, då man känner att gruppen är mer än alla individer som ingår i den. Men detta är oftast mest sant om gruppen är dynamisk och sammansatt av flera olika slags roller. För att gruppen ska kunna nå målet krävs ju också en planering och en struktur som gör att det är lätt att se var målet är och hur man ska ta sig dit. Genom att dela upp målet i delmål och får gruppen att arbeta med parallella aktiviteter får man en mycket effektiv organisation. Men detta kräver också att gruppen är dynamisk och det finns någon som tar rollen som ledare. Vad gäller struktur så finns det vissa saker som är viktiga för att gruppen ska uppnå bra resultat, det ena är normer och det andra är målformulering. Normer inom gruppen kan definieras på papper och kan innehålla ömsesidigt bestämda regler om att till exempel hålla tider och hur konflikthantering sköts. Normer kan också vara, inom gruppen är outtalade regler, det kan till exempel handla om hur man klär sig och hur man tilltalar varandra. Målformulering styr gruppen så att man hela tiden vet åt vilket håll man ska gå och av vilket syfte man arbetar mot målet. 1 Lennéer Axelson, Barbro, Arbetsgruppens psykologi, (9)

4 Roller För att kunna se vilka typer av människor som behövs i en grupp och för att veta vilken roll en människa är så måste man tänka ett steg längre. Varje människa kan vara alla olika typer av roller, både beroende på i vilket sammanhang personen befinner sig och beroende på vilka människor som finns omkring personen. Men alla människor har en roll som framträder starkare än andra. Man är en kameleont som byter färg beroende på bakgrund helt enkelt. Att arbeta i en grupp där alla har samma beteende som varandra och alla börjar arbeta med samma roll så går det oftast illa, precis som i exemplet i inledningen på Innovationskonsult AB. Kameleonterna i gruppen har alla samma färg, samma färg som bakgrunden. Det som behövs i en sådan grupp, är att alla kameleonter har lite olika toner så det blir en mer komplett bild med alla nyanser som finns att tillgå. De roller vi har som starkast uppkommer genom erfarenhet och medvetenhet. Ibland blir vi också påtvingade en roll på grund av ett nytt arbete eller en befordran. Enligt Management Teams 2, som handlar om Meredith Belbins teori om grupproller, så finns det nio roller som personer kan ha. Man kan ha ungefär en till tre starka roller, men alla människor kan vara alla typer av roller. Rollerna framträder när man arbetar ihop och den roll som man själv har i en grupp förändras beroende på vilka andra roller som finns i gruppen. Man kan också byta roll beroende på i vilken fas i arbetet gruppen befinner sig. De nio rollerna är; Completer finisher, Evaluator, Implementer, Co ordinator, Plant, Resource investigator, Shaper, Teamworker och Specialist. Completer finisher är den roll som har som starkaste egenskap att leverera i tid och arbetar hellre med fakta än idéer. Rollen behövs i gruppen för att kunna uppnå sina mål och ha något att visa upp som resultat. Evaluator ser helheten och kan förutspå resultat, men är ingen ledare. Rollen bör ingå i en grupp för att kunna påvisa syftet med arbetet eller att frammana en vision om vad som bör göras och är väldigt bra att ha i gruppen för att kunna fatta beslut. Implementer får saker och ting gjorda, en disciplinerad arbetsmyra. Någon gång i gruppens livstid så måste man genomföra det som ska bli resultatet. Rollen måste någon inta för att man ska komma närmare målet. Co ordinator är bra på att göra målen klara och vill gärna få genom beslut. En mycket bra projektledare som kan visualisera målet och se till att beslut fattas. Rollen är ett måste för att få någon struktur i arbetet 2 Belbin, R. Meredith, Management teams, (9)

5 Plant är rollen som är mycket kreativ och kan lösa många problem med sina idéer. För att som i fallet med till exempel produktutveckling kunna skapa något nytt, så behövs en person som har rollen att bara spruta ur sig idéer och på så sätta lösa problem som kan uppstå. Resource investigator är en roll som innebär att man kan utforska möjligheter och skapa kontakter för att dra nytta av detta i arbetet. Kontakter och andra möjligheter kan lösa många problem för en arbetsgrupp, till exempel genom att införskaffa resurser så som en investerare kan bistå med. Shaper motiverar och försöker få saker att hända. Man kan föreställa sig en person med rollen att agera kanin i ett hundrace, detta kan leda till att engagemang uppstår då man kanske inte kommer någonvart. Rollen är jättebra i en grupp där de övriga medlemmarna inte har lust att arbeta mot de mål som är uppsatta. Teamworker är den som vill att alla ska trivas och förespråkar fika, brukar också kunna lösa konflikter mellan gruppmedlemmar. Just konflikter tenderar att uppstå i dynamiska grupper, då alla vill arbeta lite på sitt sätt, här kommer rollen in och kan få alla att lugnt och behärskat föra en diskussion över en kopp kaffe. Specialist är en roll som är speciellt intagen i en grupp som expert och beter sig oftast så, denna roll behövs väldigt ofta och måste ingå som en naturlig del i gruppen. Rollen som specialist är ju oftast tillsatt, men ibland kan det vara så att man ingår i en grupp där man inte förväntat sig att man ska få använda sig av sina specialkunskaper. Alla dessa roller är väldigt intressanta och mycket viktiga att känna till. Speciellt om man har ansvar för att sätta samman en grupp. Det finns enkla tester man kan låta tilltänkta gruppmedlemmar göra för att få en bild av vilka starka roller som personen har och kan på så sätt skräddarsy sin grupp. I exemplet i inledningen med Innovationskonsult AB fanns det ett behov att känna till dessa olika roller och hur de påverkar gruppens resultat. Mats i exemplet bör inför den framtida arbetsintervjun fundera ut vilka roller han har i sin arbetsgrupp och vad som behövs för att komplettera denna. Då kanske gruppens resultat ökar och kunderna blir nöjdare. En grupp med bara likasinnade kommer sällan någonstans, det är mångfalden som gör att gruppen blir komplett och kan arbeta engagerat och kreativt med en struktur som gör att resultaten också kan redovisas i den form som det var menat. 4(9)

6 Ledarskap Så vad har ledarskap för nytta i gruppsammansättning? Jo, för att få ut de bästa möjliga rollerna att framträda i gruppen man leder, så måste man veta hur man tilldelar olika arbetsuppgifter till de olika rollerna. Man bör ju även känna till hur rollerna kan agera positivt, och negativt för gruppens resultat. Som gruppledare vill man ju allas bästa för att man vill själv leverera det bästa möjliga, därför bör man också försöka optimera gruppsammansättningen. Men det man måste tänka på är att ledaren också är en medlem i gruppen. Man måste också passa in i de roller som finns, bara för att man är ledare betyder inte det att man står utanför reglerna om gruppsammansättning och gruppdynamik, det som är viktigt att skilja på dock, är att det är en stor skillnad på en tillsatt ledare och en naturlig ledare. Det kan vara så att man är en tillsatt ledare (av en högre chef till exempel) och då bör man genast tänka sig in i gruppsammansättningen och analysera vad som kan hända om man tar sig an vissa roller. Det kan hända att man som ledare inte blir sedd som ledare om man inte som tillsatt ledare också försöker vinna en roll som naturlig ledare. Annars kan det hända att gruppen får konflikter och det kan uppstå en vi mot chefen stämning, det gäller alltså att som tillsatt ledare att också vara en i gänget. Som ledare för en grupp är det viktigt med motivation och engagemang, detta uppnås också lättast från rollen som naturlig ledare, en i gänget. Man får se till att man inte blir elitistisk och man kan också säga saker som att jag börjar tappa motivationen, nu måste vi rycka upp oss. Det är bra att ha kännedom om coachning och dess effekter på grupper. Coachning betyder ju helt enkelt att man hjälper gruppen eller människor att hjälpa sig själva. För att uppnå detta resultat gäller det att den man hjälper litar på en och förstår att man som ledare också vet hur det känns att tappa motivation eller att engagemanget börjar tryta. Inom sporten finns det många bra exempel på hur coachning kan göra att en grupp går från noll till hundra vad gäller resultat. Man kan nog med säkerhet säga att handbollsledaren Bent Bengan Johansson var mycket skicklig på denna typ av coachning. Som ny eller oerfaren ledare kanske det kan vara svårt att få gehör och driva igenom sina idéer bland såväl aktiva som andra ledare. Har du några råd om hur man kan motivera och förankra sina tankegångar i sin förening? Var ödmjuk. Man ska förankra sina beslut hos spelarna men ändå hålla sin profil. Man måste vara sig själv och ej spela en roll. Skapa överenskommelser, ge beröm, var vänlig men vik aldrig från din egen karaktär. Lär känna dig själv., Intervju 3 med Bengt Johansson, handboll/bengt Bengan Johansson.html Coachen Bengt Johansson [080419] 5(9)

7 Kommunikation Kommunikation i gruppen kan ske på flera olika sätt. Dels genom officiella möten, dels inofficiella. Det finns kommunikation som stjälper en grupp, såsom skvaller och det finns kommunikation som hjälper en grupp, såsom feedback. Alla dessa typer av kommunikationsformer förekommer i alla grupper och de är alla viktiga för en grupp att känna till. Kommunikationsformerna brukar skilja sig beroende på vad gruppen arbetar med och på vilken nivå arbetet ligger på, men i alla former av grupper så är alla dessa med. Officiella möten kan kännas trista och tradiga, men här finns det spelrum för de medlemmar i gruppen som vill arbeta med fakta och få igenom beslut. Gruppens möten protokollförs och det som sägs blir mer bindande, till exempel att man åtar sig en uppgift. Det som är negativt med de officiella mötena är att kreativitet ofta blir dämpad, man kan inte börja slänga med idéer och spinna vidare på olika lösningar. Inofficiella möten är då mer kreativa och här kan man spinna vidare på sina idéer och även få in en kommentar om vädret i helgen. De flesta grupper gillar att kommunicera på detta sätt, men om resultatet av gruppens arbete ska redovisas för en kund eller liknande så får man oftast problem vid dokumentation av arbetet. Oftast tar ingen person tag i att anteckna det som framkommer, det får vara upp till varje individuell medlem att göra. Skvaller skadar alltid grupper, detta ofog framkommer oftast vid splittringar inom gruppen. Det enda som händer med gruppen är att klyftan mellan grupperingarna ökar och det blir svårare att arbeta med varandra. En bra regel här är att endast prata om personer när de är närvarande, eller som om de vore närvarande och aldrig säga något som man inte kan säga direkt till personens ansikte. För att utvecklas inom gruppen krävs feedback. Denna kommunikation behöver inte endast komma från ledaren till individerna, utan även mellan individerna. Att som ledare också berömma eller kritisera hela gruppen kan också vara bra om man inte vill eller kan peka ut någon speciell gruppmedlem. Feedback är en av de svåraste kommunikationsformerna inom en grupp, det kan vara mycket känsligt vad som sägs som feedback, människor kan faktiskt bli sårade. Men det som är viktigt att tänka på är hur mycket det också kan lyfta en människa med lite beröm. För att lösa konflikter gäller det att vara bra på timing, att inte kanske ta upp något för tidigt och göra en höna av en fjäder. Men det gäller att inte vänta för länge, för då kanske det har legat och gnagt och blivit lite infekterat när man väl tar upp konflikten för diskussion. Vid medling 4 tar man alltid in en tredjepart i samtalet för att på ett konstruktivt sätt, detta kan vara ett alternativ när konflikten gått alldeles för långt. 4 Medling som konflikthanteringsmetod [080416] 6(9)

8 Betydelse Vad har då grupparbete och framförallt gruppdynamik för betydelse vid arbete med PU processer? Jo, människan är den viktigaste delen i PU processen, det är människor som gör jobbet. Därför gäller det att veta hur människor beter sig och hur man får ut det bästa möjliga ur en människa eller en grupp. Med kännedom om detta kan man inte bara bli en bra gruppledare utan också en bra gruppmedlem. Vid uppstart av ett PU projekt är det bra om man tillsätter eller väljer en ledare som har chans att bli gruppens naturliga ledare. Ledaren bör vara någon av rollerna Co ordinator eller Shaper. Därefter måste man som grupp lära känna varandra, om man inte redan gör det. Det är alltid bra med en projektuppstarts i en avslappnad neutral miljö, att äta gott eller bara ta en fika, här kan en bra Teamworker göra underverk, genom att få alla att känna sig bekväma. Nästa steg i processen blir att börja strukturera arbetet, här är det bra om man har någon i gruppen som har en stark roll som Evaluator eller Co ordinator som kan få gruppen att visualisera målet och klargöra vad som bör göras och varför.vid en marknadsundersökning eller analys av vilka kundkrav som finns är det guld värt att ha en i gruppen som är lite av typen Resource Investigator, som vet var man får tag på människor att intervjua eller kunder att analysera. När man ska påbörja de kreativa processerna med brainstorming så bör man ha någon i gruppen som är en Plant som kan slänga ur sig idéer utan att bli kvävd av eventuella Implementer roller som vill bekräfta realiteten i alla idéer och stoppa dessa redan på ritbordet. Vid ett konceptval är dock en Evaluator eller en Implementer bra att ha i gruppen, för att kunna på ett enkelt sätt kunna välja ut vilka idéer som är bäst lämpade att fortsätta arbeta med och vad det i slutändan kan bli för produkt. För att konstruera eller skapa en prototyp krävs ofta att man har en Specialist i gruppen, eller en person i gruppen som antar rollen och specialstuderar ämnet för att kunna bidra med specialkunskap. För att färdigställa konceptet, modellen eller produkten är det då till sist bra att ha en Completer Finisher i sin grupp, som kan förverkliga idén så att gruppens resultat kan visas upp. Det är viktigt att tänka på att varje person inte bara har en roll i ett projekt, utan 2 till 3 roller oftast. Dessa förändras med tiden, i The Mechanical Design Process 5 (s. 61), finns resultatet av en undersökning i en grupp på tre personer som arbetat i ett projekt och där de kartlagt med tiden vilka roller personerna intagit. Där visas att beroende på vilken fas man är i projektet så kommer vissa personer anta vissa roller. (Observera att titlarna på rollerna i undersökningen inte är samma är redovisat tidigare, det är olika namn på samma sak) 5 Ullman, G. David, The Mechanical Design Process 3 rd Ed, (9)

9 Avslutningsvis Mycket av detta kan kännas självklart och att det bara är att använda sig av sunt förnuft. Men när man hamnar i situationen att arbeta i en grupp glöms detta oftast bort väldigt snabbt. Detta brukar då resultera i att gruppen får problem att prestera något över huvudtaget. Min rekommendation till Mats i exemplet från inledningen är att börja med att rannsaka sig själv, lära känna sig själv som person och vilken roll man oftast har i samarbete med andra människor. Att se sig själv som en naturlig ledare och få med sig resten av gruppen är viktiga grunder i att vara en projektledare. Därefter bör han se till att se över vilka personer som han arbetar med, de kanske är bra som vänner i privata sammanhang, men inte fungerar i just den grupp där man arbetar. Annars kan han utbilda gruppen i gruppdynamik och roller, för att öka medvetenheten om vad som kan förbättras, kanske ändrar personer sina beteenden efter att medvetenheten ökats. Om han själv inte känner att kan faktiskt kan leda projektet kanske han kan söka efter någon som har dessa kvaliteter, t.ex. en som är mer strukturerat och organisatoriskt lagd, men ändå känns naturlig som ledare. Det som behövs vid deras möten, som oftast är inofficiella är någon som kan få ner idéerna på papper och med struktur och bra verktyg analysera och värdera idéerna. Att genomföra veckomöten där man bara informerar om nuläget är viktigt för att alla i gruppen ska känna att man närmar sig målet. När kunderna inte längre är nöjda är detta ett tecken på att förändring behövs. Där bör man börja med att förändra tankesättet och få alla gruppmedlemmar att förstå syftet med vad man gör och påvisa varför det inte blir de resultat som man förväntat sig. Därefter kan man påbörja omorganisationen och eventuellt ta in en ny ledare. Coachning är viktigt att lära sig som ledare så att man vet hur man ska motivera, kritisera och engagera gruppen till att prestera till sin fulla potential. Med rätt gruppsammansättning, rätt ledarskap och rätt kommunikation inom gruppen kan man öka resultaten betydligt. 8(9)

10 Referenser Lennéer Axelson, Barbro, Arbetsgruppens psykologi, 2005 Belbin, R. Meredith, Management teams, 1993 Ullman, G. David, The Mechanical Design Process 3 rd Ed, handboll/bengt Bengan Johansson.html Coachen Bengt Johansson [080414] Medling som konflikthanteringsmetod [080416] Egna erfarenheter 9(9)

Gruppsammansättning inom PU-processen

Gruppsammansättning inom PU-processen Gruppsammansättning inom PU-processen KPP306 Produkt- och processutveckling Christoffer Löfstrand 4/10/2012 Handledare: Rolf Lövgren Ett delmoment I kursen KPP306 Process- och Produktutveckling är att

Läs mer

Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika stadier kräver olika beteenden av en ledare.

Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika stadier kräver olika beteenden av en ledare. Susan Wheelan, lärare, nutida forskare och professor i psykologi. Beskriver gruppdynamik kopplad till produktivitet - hur arbetsgrupper blir högpresterande team. Gruppdynamiken är förutsägbar, oavsett

Läs mer

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på optimal kommunikation i en PU-process Min syn på optimal kommunikation i en PU-process KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens högskola Anders Lindin Inledning Denna essä beskriver min syn på optimal kommunikation i en produktutvecklingsprocess.

Läs mer

Dagsprogram. Välkomna!

Dagsprogram. Välkomna! Dagsprogram Välkomna! Framtidsdalen - en framtidens bildningsstad/kommun Presentation och diskussion kring mål, syfte och upplägg. Några tankar kring förändringsledarskap -team Diskussion Presentation

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp

Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp 2008 02 21 Identifiera kundbehov KPP306, Produkt och processutveckling, 15hp PM, Seminarie SEM1, 3hp Kapitel 4 Seminariegrupp 7 Författare: Robin Hellsing Robin Jarl Handledare: Rolf Lövgren Sammanfattning

Läs mer

Feedback till vardags Din guide till utvecklingssamtal med flyt

Feedback till vardags Din guide till utvecklingssamtal med flyt Feedback till vardags Din guide till utvecklingssamtal med flyt Innehållsförteckning 1. 2.. 4. 5. INLEDNING Bli expert på utvecklingssamtal BYGG MOTIVATION och engagera med utvecklingssamtal GRUNDPELARNA

Läs mer

Min syn på optimal gruppsammansättning I PU-processen

Min syn på optimal gruppsammansättning I PU-processen Min syn på optimal gruppsammansättning I PU-processen KPP306 Produkt- och processutveckling Veve Rydstedt 4/5/2010 Handledare: Rolf Lövgren Inledning Genom mina år som student på MDH har jag fått möjlighet

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Fire, Toast and Teamwork En introduktion till Belbin teamroller

Fire, Toast and Teamwork En introduktion till Belbin teamroller Fire, Toast and Teamwork En introduktion till Belbin teamroller Introduktion Belbin Teamroller blev känt för allmänheten 1981 när Meredith Belbin släppte sin första bok: Management Teams Så skapas framgångsrika

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL 7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se 1. Att inte vara ordentligt förberedd Medarbetarsamtal har du haft 100 gånger, tänker du. Dina

Läs mer

Manager-100. A. Produktivitet B. Self Management. C. Kommunikation D. Gränsdragning. E. Kvalitet F. Initiativförmåga. G. Manage Up H.

Manager-100. A. Produktivitet B. Self Management. C. Kommunikation D. Gränsdragning. E. Kvalitet F. Initiativförmåga. G. Manage Up H. Manager-100 Hur är du som chef? Vilka är dina mest utmärkande förmågor och beteenden? Var är du stark och var finns det en förbättringspotential? Det här testet omfattar 10 olika områden, och du kan få

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Ett hållbart ledarskap

Ett hållbart ledarskap Det Legitima Ledarskapet 070-714 10 49 Ett hållbart ledarskap Ledarskapet är en dynamisk process, en följd av samspelet mellan situationer och olika individer. Att förstå sig på hur olika människor fungerar

Läs mer

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema.

Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. PIE. IEI. Linköpings universitet. 1 Artikel A1 i serien Att komma igång och bli klar i tid Att komma igång rätt i en projektgrupp Utdrag ur och sammanfattning av ett arbetsschema. ALLMÄN BESKRIVNING Tänka-fasen

Läs mer

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens AMP- Ability Management Program Investering i kompetens Genom att investera i kompetens för chefer kommer dessa via AMP genomföra förändringsarbeten som resulterar i värden större än investeringskostnaden,

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

Ta vara på olikhterna Varför vissa team lyckas medan andra misslyckas

Ta vara på olikhterna Varför vissa team lyckas medan andra misslyckas Ta vara på olikhterna Varför vissa team lyckas medan andra misslyckas Matematikcentrum LTH 10 april 2017 Olikhet skapar effektiva team 1. Varje individ har en roll att spela i ett team eller en grupp och

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren

Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren Individuellt paper inom kursen Entreprenöriellt lärande Av: Sofi Holmgren Första gången jag kom i kontakt med termen entreprenörskap och Ung företagsamhet var när jag läste till lärare på Malmö högskola.

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Hur gruppstorlek påverkar gruppens prestation

Hur gruppstorlek påverkar gruppens prestation Karlstads Teknikcenter Examensarbete 2017 Titel: Författare: Uppdragsgivare: Tina Andersson Karlstads Teknikcenter Tel + 46 54 540 14 40 SE-651 84 KARLSTAD www.karlstad.se/yh Examensarbete YhVA15 2017-09-18

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många

Läs mer

Grupproller. - min syn på roller i gruppen. Av: David Lihv Lärare: Rolf Lövgren. Kurs: KPP306 IDT, Mälardalens Högskola. Skriven:

Grupproller. - min syn på roller i gruppen. Av: David Lihv Lärare: Rolf Lövgren. Kurs: KPP306 IDT, Mälardalens Högskola. Skriven: Grupproller - min syn på roller i gruppen Av: David Lihv Lärare: Rolf Lövgren Kurs: KPP306 IDT, Mälardalens Högskola Skriven: 2010-04-08 Inledning I kursen kpp306 skall jag skriva en essä angående min

Läs mer

- Ansvarar för effektmål (?) och projektmål. - Utser projektledare. - Tilldelar resurser. - Tillsätter styrgrupp. - Godkänner projektleveranser

- Ansvarar för effektmål (?) och projektmål. - Utser projektledare. - Tilldelar resurser. - Tillsätter styrgrupp. - Godkänner projektleveranser Stig Byström Beställare - Ansvarar för effektmål (?) och projektmål - Utser projektledare - Tilldelar resurser - Tillsätter styrgrupp - Godkänner projektleveranser - Representerar eller agerar uppdragsgivare

Läs mer

Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare

Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare Civilekonomerna Frukostseminarium 11 maj 2017 Eva Norrman Brandt Socionom, leg. Psykoterapeut, konsult, författare och forskare Institutet för Personal

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

Prestation Resultat Potential

Prestation Resultat Potential Arbetsblad Prestation Resultat Potential Ett arbetsblad för att bedöma och skapa dialog om prestation, resultat och potential. Arbetsblad Prestation, resultat och potential För att bedöma prestation och

Läs mer

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se O innehåll förord 5 ledarskap, styrelse och strategi 6 4 råd för att bli en bättre ledare 7 4 råd för att skapa framgångsrika team 11 4 råd om att leda i en förändring 14 4 råd för att engagera medarbetare

Läs mer

Hållbart chefskap. 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg

Hållbart chefskap. 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Hållbart chefskap 8 råd från Saco chefsråd om hur du som chef hanterar gränslöshet och stress 2014 Red. Karin Karlström och Anna Kopparberg Teknik, ekonomi och organisationsformer gör arbetslivet alltmer

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Frågor till dig som söker arbete hos oss

Frågor till dig som söker arbete hos oss Frågor till dig som söker arbete hos oss För att vi ska få en mer utförlig bild av dig och dina förväntningar på oss, samtidigt som du får en bild av oss och våra förväntningar, vill jag be dig läsa igenom

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Roller. - Projektets beslutande organ. - Bör ha rätt kompetens och erfarenheter. - Fastställer projektdirektiv och projektplan. - Bedömer resultat

Roller. - Projektets beslutande organ. - Bör ha rätt kompetens och erfarenheter. - Fastställer projektdirektiv och projektplan. - Bedömer resultat Roller Beställare Skapa projektgruppen Stefan Berglund Projektägaren Styrgruppen - Ansvarar för effektmål (?) och projektmål - Utser projektledare - Tilldelar resurser - Tillsätter styrgrupp - Godkänner

Läs mer

Varför ska vi prata om grupper?

Varför ska vi prata om grupper? Gruppdynamik Varför ska vi prata om grupper? Psykologi vad är det? Psykologi är läran om människors beteende Människans beteende i grupp Gruppens perspektiv Individens perspektiv Vad är då nyttan av detta

Läs mer

Utvärdera din kommunikation

Utvärdera din kommunikation Utvärdera din kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Vill ha feedback på ditt sätt att kommunicera som ledare Vill stämma av dina medarbetares förväntningar på hur du kommunicerar med dem Vill

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10

PROJEKTLEDNING inom produktutveckling. Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 PROJEKTLEDNING inom produktutveckling Individuell inlämningsuppgift KPP039 Produktutvekling 3 Boris Mrden 2010-01-10 Innehållsförteckning Inledning... 3 Projektarbete... 4 Projektledning & Ledarskap...

Läs mer

Tankar om grupper och gruppdynamik

Tankar om grupper och gruppdynamik Tankar om grupper och gruppdynamik Produktutveckling med formgivning KN3060, Mälardalens högskola Av: Lejla Kuduzovic Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand När det händer att individer arbetar i grupper,

Läs mer

Skapa projektgruppen. Stig Byström

Skapa projektgruppen. Stig Byström Skapa projektgruppen Stig Byström Roller Beställare Projektägaren - Ansvarar för effektmål (?) och projektmål - Utser projektledare - Tilldelar resurser - Tillsätter styrgrupp - Godkänner projektleveranser

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen

Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen Mitt uppdrag var att ta fram annonser för Provins fems kursverksamhet. Sedan tidigare hade de information om hela sitt kursutbud i varje annons. Den informationen

Läs mer

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum.

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum. Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl. 08.30-16.30 på Arvika Näringslivscentrum. Om att inspirera, skapa engagemang och få medarbetare att göra ett bra jobb Välkommen till

Läs mer

Vägen till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Heléne Lidström

Vägen till ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Heléne Lidström Vägen till ett aktivitetsbaserat arbetssätt Heléne Lidström VARFÖR VAD HUR 2005 New World of Work THE EVOLUTION OF THE EMPLOYEE EMPLOYEE EXPERIENCE Den digitala arbetsplatsen Kultur, ledarskap, arbetssätt

Läs mer

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun

Information. Utvecklingssamtal. Enköpings kommun Information Utvecklingssamtal Enköpings kommun Utvecklingssamtal i Enköpings kommun Till dig som är chef: Medarbetarna är den viktigaste resursen i organisationen. Hur våra verksamheter ser ut och fungerar

Läs mer

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap

UF 7 Ledarskap och samarbete. Alla i UF tränar si8 ledarskap UF 7 Ledarskap och samarbete Alla i UF tränar si8 ledarskap Ledarskap och samarbete Hur får vi alla a8 arbeta åt samma håll? Vad gör vi om någon avviker från den väg som vi har stakat ut? Hur är du själv

Läs mer

Medarbetarsamtal MALL TILL SAMTALEN INKLUSIVE CHECKLISTA SAMT INDIVIDUELL PLANERING

Medarbetarsamtal MALL TILL SAMTALEN INKLUSIVE CHECKLISTA SAMT INDIVIDUELL PLANERING Medarbetarsamtal MALL TILL SAMTALEN INKLUSIVE CHECKLISTA SAMT INDIVIDUELL PLANERING 2016 Effektiva medarbetarsamtal Medarbetarsamtal är ett viktigt instrument för organisationen och medarbetare att utvecklas

Läs mer

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera

Utvecklingssamtal. vid Umeå universitet. En beskrivning av dess steg (Manual) Förbereda. Organisera. Genomföra och dokumentera Utvecklingssamtal vid Umeå universitet En beskrivning av dess steg (Manual) Organisera Förbereda Genomföra och dokumentera Uppföljning av utvecklingsplan Personalenheten februari 2017 Utvecklingssamtal

Läs mer

Projektledning. KPP 306 Produkt och processutveckling. Mikael Andersson 2012-04-10

Projektledning. KPP 306 Produkt och processutveckling. Mikael Andersson 2012-04-10 Projektledning KPP 306 Produkt och processutveckling Mikael Andersson 2012-04-10 Innehåll Inledning... 3 Vad är ett projekt?... 4 Vad är projektledning?... 5 Varför projektledning?... 5 Projektledaren...

Läs mer

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan

För ett samtal i gruppen om situationen i beskrivningen med stöd av frågorna nedan Vad är mångfald? Yalda, 37 år, har rötter i Mellanöstern och är född och uppvuxen i Sverige. Hon är den enda på sin arbetsplats som har utländsk bakgrund och det blir hon ofta påmind om av arbetskamrater

Läs mer

Välkommen till HAST Ärligt talat! Kontakta oss på

Välkommen till HAST Ärligt talat! Kontakta oss på HASTs moduler för utveckling av chefer och ledare HAST Utveckling AB www.hastutveckling.se Att vara ledare och chef är ett privilegium. Ett privilegium som kan kännas kul, utmanande, givande och intressant

Läs mer

Medarbetarsamtal och lönesamtal

Medarbetarsamtal och lönesamtal 2010-12-28 Medarbetarsamtal och lönesamtal Här finns mallar som kan användas som underlag för medarbetarsamtal och lönesamtal. Lönesamtal inom Teknikförvaltningen Varför? Syftet med samtalet är att arbetsgivaren

Läs mer

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Linus Granström KN3060, Produktutv. med formgivning Mälardalens högskola 2007-04-25 Inledning Denna essä beskriver författarens syn på de steg i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

Framgångsrikt ledarskap på distans

Framgångsrikt ledarskap på distans - Makes people and business successful - Framgångsrikt ledarskap på distans Markus Marklund www.proandpro.se Pro&Pro Luleå > 12 års ledarerfarenhet Skellefteå Vasa Ledare för team på en ort Sundsvall Laapenranta

Läs mer

Ändra dina tankar och du ändrar din värld. Norman Vincent Peale

Ändra dina tankar och du ändrar din värld. Norman Vincent Peale Ändra dina tankar och du ändrar din värld. Norman Vincent Peale Föreläsning 11 september 2014 1 Vad gjorde vi förra gången? Projektgruppens utvecklingsfaser Organisation Ansvarsfördelning Referensgruppen

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Personalvision Polykemi AB

Personalvision Polykemi AB Personalvision Polykemi AB I ett företag som Polykemi anser vi att teknik står för 30 % och att människan står för 70 % av företagets framgång. Medarbetarna är alltså den viktigaste resursen för att kunna

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO

Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO Exempelsamling Utvecklingssamtal DEMO 8 mallar, policy, information, checklistor och översiktskarta www.kompetensexpress.se 1 Innehållsförteckning INLEDNING... POLICY FÖR UTVECKLINGSSAMTAL... INFORMATION

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

program synapsen ledarskapsdagar i Halland

program synapsen ledarskapsdagar i Halland program synapsen ledarskapsdagar i Halland 16-17 april 2015 HoTel TYlÖsaNd Målgrupp: Chefer, ledare och politiker samt specialister inom Hr. Välkommen till 2015 års upplaga av synapsen, som är en etablerad

Läs mer

Närvarande: Johan Kostela, Fredrik Remes, Mandy Bengts, Lars Karlsson, Åsa Svensson, Petter Kolseth, Hans Rosendahl, Mats Rönnelid och Per Carlsson.

Närvarande: Johan Kostela, Fredrik Remes, Mandy Bengts, Lars Karlsson, Åsa Svensson, Petter Kolseth, Hans Rosendahl, Mats Rönnelid och Per Carlsson. Mötesanteckningar Workshop KTP handledare Nya biblioteket, Falun 2014 10 22 13.00 15.00 Närvarande: Johan Kostela, Fredrik Remes, Mandy Bengts, Lars Karlsson, Åsa Svensson, Petter Kolseth, Hans Rosendahl,

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Ledarskap och medarbetarskap

Ledarskap och medarbetarskap Ledarskap och medarbetarskap Innehåll i vårt avsnitt Våra tankar om ledarskap Hur kvalitetssäkrar vi individuell vård- och omsorg på natten Sveriges bästa äldreboende Vår vision: Ditt val, ditt hem, ditt

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut!

Ledare. Så här ser dagen ut! Så här ser dagen ut! Ledare utbildning ver 20170421 Så här ser dagen ut! Upprop Presentation av utbildarna Att vara ledare Varför tränar barn och ungdomar Pedagogik och metodik Att tala med barn Föräldrar Lunch kl.12.00-13.00

Läs mer

1 Kontakt:

1 Kontakt: 1 Områden Vice projektledare... 4 Personalansvarig... 4 Kommunikationsansvarig... 5 Grafisk formgivare... 5 Marknadsföringsansvarig... 5 Företagsansvarig... 6 Logistikansvarig... 6 Sponsoransvarig... 7

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1 Sida 1 Om grunder för PPS Nöjd kund och nytta för alla är utgångspunkten för PPS. Grundläggande synsätt är positiv människosyn, åtagande, nytta och samförstånd. PPS utgår ifrån att varje människa är en

Läs mer

Reglab - Lärprojektet Nya perspektiv på Mångfald

Reglab - Lärprojektet Nya perspektiv på Mångfald Reglab - Lärprojektet Nya perspektiv på Mångfald Jag hade förväntat lite mer struktur på processen Ibland betyg 5 ibland betyg 2. Ojämnt, men väl värt deltagande för det som var givande. Respondenter:

Läs mer

Ledare. Att vara ledare är inte självklart! utbildning ver XXutbildning ver XXutbildning ver

Ledare. Att vara ledare är inte självklart! utbildning ver XXutbildning ver XXutbildning ver Ledare utbildning ver 2017-03-24 Att vara ledare är inte självklart! 1 1. Varför idrottar barn och ungdomar? Likasinnade Sociala band Ha roligt Utmanande Motion Hälsa Tävla Talang 1. Varför idrottar barn

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

-Oj, vilka spännande ämnen du talar om!

-Oj, vilka spännande ämnen du talar om! 1 av 5 -Oj, vilka spännande ämnen du talar om! Hej! Jag skulle gärna vilja hjäpa dig och din organisation till en ökad positiv utveckling! I mer än 25 år har jag arbetet som affärsman. Ibland med affärs-

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

PM: Kreativt klimat i det privata arbetslivet

PM: Kreativt klimat i det privata arbetslivet PM: Kreativt klimat i det privata arbetslivet Annika Zika-Viktorsson & Hans Björkman En innovation är en idé som omsatts i praktiken. En innovation kan vara en ny produkt eller tjänst, men också något

Läs mer

Mer kvalitetstid på jobbet

Mer kvalitetstid på jobbet Mer kvalitetstid på jobbet Sätt människan i fokus med ett HR-system som skapar smarta processer mellan anställda, chefer och HR och effektiviserar era interna rutiner. Med Simployer sätter du ledaren i

Läs mer

Var står vi nu som grupp?

Var står vi nu som grupp? CHECKLISTA: Var står vi nu som grupp? INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN Syfte: Att diagnostisera gruppens utvecklingsbehov. Tid: cirka 1 timme Det här behöver ni: Checklista: Var står vi nu som grupp? Pennor

Läs mer

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet

SAMPLE. Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna. Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Ditt syfte med att använda MBTI -instrumentet Innan du börjar utforska MBTI-preferenserna kan det vara värdefullt att fundera över områden i ditt liv som du skulle vilja utveckla med hjälp av MBTI-modellen.

Läs mer

Projektarbete kring Teamwork

Projektarbete kring Teamwork Projektarbete kring Teamwork Högskolan i Borås 2011 Ett arbete av: Ann-Mari Johansson, Paulina Gustafson, Miroslav Mijatovic samt Magnus Johansson 1 Innehåll: 1. Inledning 2. De studerade företagen 2.1

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Anställdskap en trivselkultur

Anställdskap en trivselkultur Anställdskap en trivselkultur Anställdas engagemang i företag och organisationer är drivkraften i verksamheten. Ett företag består inte av produkter och pengar utan av människor som jobbar med produkter

Läs mer

Kurskatalog. Hösten Sid 1 (16)

Kurskatalog. Hösten Sid 1 (16) Sid 1 (16) Kurskatalog Hösten 2016 Sid 2 (16) Våra ledarskapskurser: Att vara ledare är en relation till skillnad från att vara chef vilket är en position. Om man ska lyckas behöver man behärska både att

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Kommunikationen i en PU-process Kn3060 Produktutveckling med formgivning

Kommunikationen i en PU-process Kn3060 Produktutveckling med formgivning Kommunikationen i en PU-process Kn3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola Kristian Grönlund Kommunikation i PU-processen Att kommunicera på ett optimalt sätt är viktigare än någonsin

Läs mer

18 beteenden som hindrar och irriterar

18 beteenden som hindrar och irriterar 18 beteenden som hindrar och irriterar Bra och meningsfulla mål kan bidra till både motivation och inspiration. Men det handlar inte enbart om att ha och sätta mål för att få önskade resultat och eget

Läs mer

Människor, processer eller tekniken:

Människor, processer eller tekniken: Människor, processer eller tekniken: Hur man övervinner bromsklossarna som hindrar den nya teknikens intåg I vår senaste undersökning ansåg 42 % av deltagarna från mindre företag att det framför allt är

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer