Förskola och grundskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskola och grundskola"

Transkript

1 För- och grundskolenämndens uppdragsplan 2016 Förskola och grundskola Dokumentnamn: För- och grundskolenämndens uppdragsplan förskola och grundskola Dokumentansvarig: För- och grundskolenämnden Godkänd av: För- och grundskolenämnden Version: [1.0] Dokumentdatum: Reviderad:

2 Yttre kvalitet Umeå kommuns förskolor, grundskolor och skolbarnsomsorg skall hålla en hög kvalitet och ha fokus på att alla barn och elever skall nå framgång i sin utbildning och ha goda möjligheter för fortsatt lärande och fortsatta studier. Skolutveckling är en ständigt pågående lokal process som syftar till att varje elev och barn ska utvecklas så långt som möjligt i förhållande till de nationella målen. Ett systematiskt kvalitetsarbete utgör grunden för skolutvecklingsarbetet. Andra viktiga områden för skolutveckling är värdegrundsarbete, vägledning, nyanlända, elevhälsan, digitalisering i skolan. Alla samverkansmöjligheter med lärarutbildningen och Umeå universitet vad gäller skolutveckling ska tas tillvara. För god skolutveckling är det också viktigt att spetskompetenser inom genus, kultur, hållbar utveckling och Idéan kommer barn och elever tillgodo i den nära verksamheten. Även målsättningen om att minska barn- och elevgrupper är viktigt för utvecklingen och genom översyn av skolstrukturer, som till exempel lokalanvändning, finns goda möjligheter att på sikt kunna nå fullmäktigemålet om 15 barn i genomsnitt per avdelning i förskolan. Allt utvecklingsarbete skall bygga på beprövad erfarenhet och aktuell forskning om skolan/förskolan. Hållbart agerande och hållbara perspektiv avseende såväl sociala, ekonomiska som ekologiska perspektiv ska prägla verksamheternas innehåll. Skolframgång är den främsta skyddsfaktorn för barn och elever. Förskolans och skolans kompensatoriska uppdrag är bärande för att alla barn i Umeå ska få de bästa förutsättningarna att utvecklas till sin fulla potential. När barn och familjer behöver stöd finns ett väl uppbyggt samarbete mellan olika verksamheter som alla har barn och ungas bästa som sitt uppdrag. Umeå är en kommun där mångfald och jämlikhet är viktigt. I förskolor, skolor och fritidshem är mångfald en tillgång som ska tas tillvara för att ge barnen och eleverna de bästa förutsättningarna i livet. Barn och unga skall få möjlighet att utvecklas till toleranta och ansvarsfulla medborgare. Skolan ska utveckla lärande och kunskaper men också rusta barn och elever med färdigheter för att verka som medborgare i ett demokratiskt samhälle. Föroch grundskolans värdegrund präglas därför i hög grad av att skapa likvärdiga förutsättningar för lärande och utveckling. 2 (10)

3 Måluppfyllelse Studieresultaten ska förbättras Att lyckas i skolan är enligt flera forskningsrapporter den starkaste skyddsfaktorn mot framtida utanförskap. Upplevelse av lärande och att lyckas i skolan har en stor betydelse för elevers psykosociala hälsa. Det är därför av högsta vikt att alla elever når målen för utbildningen. Framgångsrik läs- och skrivinlärning och grundläggande matematiska färdigheter är särskilt viktiga för elevens möjligheter att i grundskolan och senare i gymnasieskolan nå målen i alla ämnen. 1. Studieresultaten ska förbättras för elever med annat modersmål 2. Pojkars studieresultat ska förbättras så att målsatt meritvärde för Umeå kommun nås 3. Studieresultaten för nyanlända elever ska öka 4. Andel elever behöriga till gymnasiet ska öka Förskolan och grundskolan en plats för lärande och demokrati Barn i förskolan och elever i grundskolan ska uppleva lärande och lärmiljöer som kreativa, stimulerande, utmanande och av hög kvalitet. Lärandet ska möta barn utifrån varje barns förutsättningar och behov likväl som att estetiska lärprocesser och barns eget skapande ska vara en synlig del av verksamheten. Förutsättningar för ett livslångt lärande ska stärkas och former för kollegialt lärande ska utvecklas. Flera aktuella forskningsrapporter visar att lärarnas pedagogiska skicklighet i skolan och deras återkoppling till eleverna är centrala för elevernas skolresultat. Det är därför av stor vikt att lärande och undervisning står i fokus för skolornas utvecklingsarbete och att utvecklingsarbetet bygger på ett systematiskt kvalitetsarbete som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. 5. Barn och elever ska utveckla digital kompetens anpassad efter det omgivande samhällets krav och förväntningar. Eleverna ska kunna använda digitala verktyg som ett medel för att uppnå målen i läroplanen och ska vara ett kvalitetshöjande verktyg i förskolans och grundskolans miljöer 6. Skolan och fritidshemmet ska utveckla god samverkan och olika lärstilar ska tas tillvara för att stimulera barnets personliga utveckling och möjlighet att uppnå kunskapsmålen 3 (10)

4 7. För- och grundskolan ska ha en väl utbyggd elevhälsa med bred kompetens. Inom skolområdena ska undervisningen och elevhälsans verksamhet utformas på ett sådant sätt att elever får det särskilda stöd och den hjälp de behöver. Arbete med särskilt stöd till elever ska på ett tydligare sätt införlivas i skolornas systematiska kvalitetsarbete 8. Elevhälsan ska också arbeta, förutom gentemot grundskolan, med barn i förskolan trots att det ligger utanför Elevhälsans lagstadgade uppdrag. Särskilda fokusområden riktade till förskolan är utvecklings-/beteendesvårigheter och gruppen barn till nyanlända 9. Åtgärdstrappan för tidiga insatser ska implementeras och användas i alla skolor Hållbarhet Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet Uppdraget att utbilda för en hållbar utveckling har formulerats i internationella överenskommelser och nationella styrdokument. Barn, elever och personal ska bidra och medverka till att en hållbar utveckling blir verklighet. Ett lärande för hållbar utveckling karakteriseras av demokratiska arbetsmetoder och processinriktade förhållningssätt, där de lärande är delaktiga och har ett reellt inflytande. Det innebär demokratiska arbetssätt, kritiska förhållningssätt, ämnesövergripande samarbeten samt en mångfald av pedagogiska metoder. 10. Verksamheternas arbete ska utvecklas i enlighet med målen i utmärkelsen Skola för hållbar utveckling (enligt skolverkets definition) 11. Varje enhet ska redovisa aktiviteter med anknytning till strategin för jämställdhetsarbete 12. Kompetenshöjande insatser inom genuskunskap ska ges till målgruppen ledare. Utbildning i genuskunskap ska ges till alla nyrekryteringar vid ledarutbildningar 13. Minska de kemiska riskerna i vardagen för barn och elever med målsättningen att erbjuda en giftfri miljö. Giftfri miljö är ett av Sveriges 16 miljömål och det är utpekat som ett prioriterat arbetsområde av regeringen Effektivt och hållbart lokalnyttjande ska öka Befolkningsprognosen visar att antalet 1-5 åringar i kommunen planat ut på dagens nivå. Inom grundskolan är det fortsatt stora volymökningar. För planeringsperioden innebär det en ökning på ca elever i åk 1-9 jämfört med 2015 års nivå. Ökningen av 4 (10)

5 elever är ganska jämt fördelad över åk 1-3, 4-6 och 7-9. Ökningen i de lägre årskurserna medför en volymökning även för fritidshemsverksamheten. 14. Funktionsprogrammet för förskolan ska vara vägledande när det gäller utformning av lärmiljöer och utemiljöer Nämndens uppdrag till förvaltningen: A. Att ta fram ett förslag till effektivt lokalnyttjande genom samordning/förtätning av skolstrukturer för att möta ökat elevantal B. Att ta fram ett förslag till funktionsprogram för grundskola och skolbarnsomsorg Likvärdighet Likvärdigheten ska öka Studieresultat skiljer sig mycket mellan olika skolor i kommunen, inom skolor och mellan grupper där det finns omotiverade skillnader. Varje elev ska ha möjlighet att uppnå kunskapsmålen i alla ämnen, oberoende av föräldrarnas utbildning eller förutsättningar i övrigt. Barn och elever ska erbjudas likvärdiga förutsättningar att utvecklas och att nå goda resultat i skolans och förskolans verksamheter. 15. Jämställdhetsarbetet ska aktivt motverka könsroller och könsstereotypa val. En gender budgeting-analys ska göras av fördelning av resurser till barn och elever med särskilda rättigheter 16. Alla verksamheter ska tillämpa ett normkritiskt perspektiv i likabehandlingsarbetet för att fokusera på de normer och maktstrukturer som är knutna till diskrimineringsgrunderna 17. Samverkan ska ske med Sveriges nationella minoriteter för att stärka deras möjligheter och rättigheter till inflytande och främja minoritetsspråken. Särskilt prioritera att erbjuda förskola helt/delvis på samiska och finska vid efterfrågan 18. Aktiviteter under skoldagen ska vara avgiftsfria 19. För- och grundskolan ska sträva efter att få en spridning av nyanlända elever till flera skolor och därigenom motverka segregation 20. Alla verksamheter ska ge plats för alla barn och elever och omfattas av inkluderande arbetsformer 5 (10)

6 21. Undervisning i särskilda skolor, i specialklasser eller avdelningar inom en viss skola på varaktig basis ska vara en undantagslösning 22. Kulturskapande aktiviteter ska kontinuerligt erbjudas till alla och alltid planeras utifrån ett likvärdighetsperspektiv. Kulturaktiviteter och kommunala musikskolan ska ha en inriktning att många barn får ta del av dessa aktiviteter och verksamheter 23. Förskola ska erbjudas på obekväma arbetstider Nämndens uppdrag till förvaltningen: C. Ta fram förslag till revideringar av befintligt resursfördelningssystem för grundskola, förskoleklass, fritidshem och grundsärskola som bättre tar hänsyn till likvärdiga förutsättningar Inflytande Delaktighet och inflytande Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör hen. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad (artikel 12 i FN:s barnkonvention). 24. Barns och elevers delaktighet och inflytande i sitt lärande och i sina arbetsmiljöer ska stärkas 25. I alla verksamheter ska barn och elevers förmåga att uttryck sin åsikt, göra egna val och fatta självständiga beslut utvecklas Trygghet Barn och elever ska ha en trygg och kreativ arbetsmiljö Demokratiska värderingar, respekt för och solidaritet med medmänniskan och ett mångkulturellt synsätt är grunden för lärandet. Verksamheterna ska vara trygga, kreativa och bidra positivt till barns lärande och utveckling. 26. Med fokus på barnets bästa behöver samverkan mellan olika verksamheter utvecklas och förbättras 6 (10)

7 27. Generellt förebyggande arbete riktat till barn och elever ska vara vägledande i alla verksamheters arbete 28. I samarbete mellan barn och elever, föräldrar och personal ska personalen i vardagsarbetet tydligt visa att nolltolerans råder mot all diskriminering och annan kränkande behandling. Alla förskolor och grundskolor ska arbeta efter en väl förankrad likabehandlingsplan för att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 29. Samordningen ska öka mellan för- och grundskolan och gymnasiet vad gäller kommunal helhetssyn kring nyanlända inom etableringsreformen och ensamkommande flyktingbarn 30. Samverkan genom HLT-möten (hälsa, lärande, trygghet) mellan skola, socialtjänst och hälsocentraler ska fortsätta att utvecklas Inre kvalitet Säkerställa behörighetsreformen Från 1 juli 2015 krävs legitimation för lärare och förskollärare för att självständigt få sätta betyg och för att kunna bli tillsvidareanställda. För att få undervisa krävs både legitimation och behörighet. För de lärare och förskollärare som undervisar i särskolan gäller övergångsbestämmelser om undantag från kravet på legitimation och behörighet fram till den 30 juni Undantag från legitimationskrav är tillsvidareanställd personal i fritidshem, yrkeslärare och modersmålslärare. 31. All personal ska vara behörig 32. Tillgången på pedagoger och skolledare ska säkras Nämndens uppdrag till förvaltningen: D. Att ta fram en fyraårig kompetensförsörjningsplan som visar årligt rekryteringsbehov av pedagogisk personal och skolledare samt hur detta ska mötas Arbetsmiljön ska förbättras En oroande trend kan ses i medarbetares sjukfrånvaro. Denna har ökat markant de senaste åren och ligger i dagsläget på 6,5 %. Det är sjukfrånvaroperioder längre än 91 dagar som ökar mest och de återfinns främst inom yrkesgrupperna lärare, praktisk/estetiska ämnen samt elevassistent, barnskötare, rektor och fritidspedagog. 7 (10)

8 33. Långtidssjukskrivningarna ska minska 34. Korttidssjukfrånvaron ska minska främst inom förskolans yrkesgrupper 35. Rektors, förskolechefs och pedagogers arbetsbelastning ska minska så att tid frigörs till det pedagogiska uppdraget 36. Samverkan mellan verksamheten och stödfunktionerna fastighet, städ, IT och personal, framförallt korttidsbemanningen, ska förbättras Ekonomi Kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2016 innebär för för- och grundskolenämnden en indexuppräkning av 2015 års budgetram motsvarande 35,8 mnkr samt ett tillskott på 30,8 mnkr för att möta behov utifrån volymökningar och tillkommande hyror. Befolkningsprognosen visar att antalet 1-5 åringar i kommunen planat ut på dagens nivå. Inom grundskolan är det fortsatt stora volymökningar. För 2016 innebär det en ökning på ca 400 elever i åk 1-9. Ökningen av elever är ganska jämt fördelad över åk 1-3, 4-6 och 7-9. Ökningen i de lägre årskurserna medför en volymökning även för fritidshemsverksamheten. Trots att kommunfullmäktige gett för- och grundskolenämnden tillskott avseende kostnadsoch volymökningar i verksamheten finns ett effektiviseringsbehov på ca 30 mnkr för Detta eftersom tillskottet från fullmäktige inte fullt täcker de förväntade löneökningarna och tillkommande kostnaderna för volymökningarna Under 2015 har 18 mnkr av förskoleverksamheten varit finansierad med tillfälliga medel utifrån beslut i fullmäktige och nämnd, medel som legat utanför nämndens budgetram och som saknas Utifrån detta krävs således effektiviseringar motsvarande 30 mnkr för att få en budget i balans Inför 2015 gjordes stora effektiviseringar inom nämndens ansvarsområde. Utvecklingsresurser, IT, måltider, musikskola, särskola, elevhälsa och ledning samt administration inom skolområdena fick alla omfattande effektiviseringskrav. Även grundbeloppet i resurstilldelningen till grundskolan, fritidshemmen och förskoleklass sänktes med 3 % för att nå en budget i balans. Förskoleverksamheten undantogs dock från effektiviseringskrav utifrån nämndens ambition att satsa på de lägsta åldrarna. Inför 2016 års budget noteras att under införandet av den nya lärplattformen Lärum har föroch grundskolenämnden under 2015 haft kostnader för implementering samt kostnader för dubbla system. Detta i kombination med normsänkningen, som beslutades 2014, på elevdatorer så kan budgeten för IT sänkas med 5,5 mnkr 2016 jämfört med Inför 2016 har området för verksamhetsstöd setts över igen. Detta för att så långt som möjligt skona den lagstadgade kärnverksamheten kommer Idéans verksamhet att 8 (10)

9 omstruktureras. Tillägget för spetskompetens kring Genus tas bort utifrån att genusförskolan är igångsatt och arbetssättet implementerat. Det övergår nu till en genomförandefas där kunskapen ska förvaltas och spridas till andra. Naturskolan får ett effektiviseringskrav på 5 %, motsvarande 100 tkr. Utöver detta sänks också nämndens bidrag till Kulturverket med 400 tkr. Detta görs utifrån att Kulturverket under ett antal år lyckats erhålla externa intäkter och bidrag i stor utsträckning. Bedömningen är därför att verksamheten kan bibehållas/fortsätta trots att nämndens insats minskas. Dessa delar tillsammans ger en besparing på 2,4 mnkr Utifrån kommunfullmäktiges uppdrag till nämnderna att arbeta för en mer effektiv lokalanvändning samt att antalet elever ökar inom Umeå kommun så måste skolstrukturen ses över i syfte att optimera lokalanvändandet och minimera behov att mer skollokaler men samtidigt bibehålla eller öka kvaliteten. Utifrån de stora krav som ställs på behörighet för lärare samt att resurstilldelningen till skolorna sänktes inför 2015 så behöver arbetet med skolstruktur påbörjas. Nämnden har därför gett förvaltningen ett uppdrag att se över skolstrukturen i kommunen och ett effektiviseringskrav motsvarande 3 mnkr läggs därför inom detta område för Umeå kommun har en hög ambitionsnivå i förskolan och en relativt hög personaltäthet. I budgetbeslutet för 2016 kan dock inte längre förskola och pedagogisk omsorg fredas. Utifrån de omfattande effektiviseringarna inom grundskolan, fritidshem och olika stödfunktioner som gjorts 2015 så sänks grundbeloppet i resurstilldelningen till förskolan och pedagogisk omsorg med 3 % Tilläggsresurs och medel avsatta för viktning utifrån sociokulturellt index är undantagna från effektiviseringskravet. Detta innebär en effektivisering på ca 18 mnkr. Med ovanstående åtgärder har för- och grundskolenämnden en budget i balans Det är dock stor risk för underskott gentemot budget 2016 utifrån att ovanstående effektiviseringar är beräknade på helårseffekt, vilket kommer att vara svårt att erhålla Statsbidrag förutsättningar framåt Regeringen har beslutat att tillskjuta medel till årskurs F-3 för att minska gruppstorlekar och höja lärartätheten. Umeå kommun har sökt medel för detta för läsår 2015/2016 motsvarande 21,5 mnkr. Regeringen har gett signaler om att detta statsbidrag kommer att finnas kvar som ett riktat bidrag under överskådlig tid vilket medför att om Umeå kommun beviljas medel så låses nivån i resurstilldelningen till F-3 för effektiviseringar kommande år. Om Umeå kommun sänker lärartätheten i dessa årskurser blir kommunen 9 (10)

10 återbetalningsskyldig avseende statsbidraget. Detta måste tas i beaktande när kommunfullmäktige beslutar om nämndernas budgetramar för kommande år. Regeringen har även beslutat att tillskjuta medel till förskoleverksamhet för att minska barngruppernas storlek, eller för att undvika utökningar av gruppernas storlek. Även här har Umeå kommun ansökt om medel och fått beviljat 9,5 mnkr för läsår 15/16. Utifrån de beräknade volymökningar inom grundskolan de kommande åren är det av yttersta vikt att fortsätta arbeta med långsiktiga strukturella åtgärder för att klara den ekonomiska utmaning som det innebär. Orolig omvärld I budgetbeslutet för för- och grundskolenämnden är en ökning av antalet nyanlända inte beaktat. Däremot förbereder verksamheterna för att ta emot ett ökat antal nyanlända. Produktivitet För- och grundskolenämnden strävar efter att bedriva en kostnadseffektiv verksamhet. Utgångspunkten är att styra utvecklingen i önskvärd riktning för att uppnå de politiska målen, d v s bedriva en ändamålsenlig verksamhet och att inom givna ramar öka måluppfyllelsen. Systematiska jämförelser med andra jämförbara kommuner samt egna jämförelser över tid är av vikt för att kunna bedöma produktivitetsutvecklingen. Ett mått som följs är antal kvadratmeter lokalyta per barn och elev. Att effektivisera lokalanvändningen är ett uppdrag från kommunfullmäktige. I linje med detta samt för att minimera behovet av fler skollokaler utifrån elevökningarna i grundskolan har nämnden gett i uppdrag att se över skolstrukturen i kommunen i syfte att optimera lokalanvändningen och samtidigt bibehålla eller öka kvaliteten. Målvärdet för 2016 är baserat på budgeterade lokaler för 2016, men det långsiktiga målet är att antal kvadratmeter mer barn/elev skall minska. 10 (10)

Folkhälsorådet

Folkhälsorådet Folkhälsorådet 2016-09-09 Redovisning från för- och grundskolenämnden Vilken är nämndens viktigaste folkhälsofråga? Hur arbetar ni vidare med den och på vilket sätt kan det stärka arbetet med delaktighet

Läs mer

Förskola och grundskola

Förskola och grundskola Förskola och grundskola Uppdragsplan 2019-2022 Nämnd: För- och grundskolenämnden Ordförande: Moa Brydsten (S) Yttre kvalitet Förbättrade studieresultat Att lyckas i utbildning är den starkaste skyddsfaktorn

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017

Dialogmöten fristående verksamheter. April 2017 Dialogmöten fristående verksamheter April 2017 Förskolorna Översikt över kvalitetsgranskningarna som skolinspektionen gjort Skolverkets riktmärke för mindre barngrupper i förskolan - forskningsrapporten

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

FOKUS Fokus Plan för satsning Sjöbos förskolor, skolor och fritidshem

FOKUS Fokus Plan för satsning Sjöbos förskolor, skolor och fritidshem FOKUS 2020 Fokus 2020 Plan för satsning 2013-2020 Sjöbos förskolor, skolor och fritidshem Fokus 2020 År 2020 utses Sjöbo till årets skolkommun. Vision 2020, Sjöbo kommun 1. Mål och syfte med Fokus 2020

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver Lärarlönelyftet 2016-09-15 Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun Dessa riktlinjer är framtagna av Utbildningskontorets ledningsgrupp i samarbete med Personalkontoret. De är baserade på

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet

Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlönelyftet Lönerevision 2017 för Lärarförbundet och LR i kombination med statlig satsning Lärarlyftet Förskola, Grundskola och Gymnasieskola Information till medarbetare Strategi för lönerevision 2017 för Lärarförbundet

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning

Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning SID 1(10) Barn- och utbildningsnämndens viljeinriktning Alla ska lyckas i skolan PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Nya styrdokument för fritidshemmet

Nya styrdokument för fritidshemmet Nya styrdokument för fritidshemmet Nätverksträff i Umeå 9 juni 2011 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Vad har styrt fritidshemmet? Skollag, 2 a kap. Läroplan, Lpo94 Allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Rombergaskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Målgruppen är Rombergaskolans elever inom förskoleklass, grundskola och fritidshem. Vision Alla barn och ungdomar i Enköpings

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stad. Bildningsstaden Borås Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Bildningsstaden Borås Definition av begrepp Skolväsendet Skolväsendet i Borås omfattar skolformerna förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Kvibergsskolan F-3. Grundskolan Göteborgs Stad. Att välja förskoleklass och skola

Kvibergsskolan F-3. Grundskolan Göteborgs Stad. Att välja förskoleklass och skola Kvibergsskolan F-3 Grundskolan Göteborgs Stad Att välja förskoleklass och skola Kvibergsskolans vision Kvibergsskolan rustar eleverna med kunskaper och förmågor för att kunna leva hållbart och i balans.

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Björkbacken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan

Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan 2014-06-30 Prioriterade utvecklingsområden för Rebbelberga rektorsområde verksamhetsåret 2014/2015 samt kompetensutvecklingsplan I Kunskapsstaden Ängelholm möter du en förskola och skola som vilar på vetenskaplig

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola Dnr: 2018/000120/600 id: 23333 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Ektorpsskolans lokala arbetsplan

Ektorpsskolans lokala arbetsplan EKTORPSRINGEN Ektorpsskolans lokala arbetsplan Fritidshemmet 2017/18 Enligt skollagens 14:e kapitel om Fritidshemmet finns ett antal mål för fritidshemsverksamheten. Fritidshemmet ska stimulera elevernas

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Bildningsstaden Borås. Bildningsstaden 1

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Bildningsstaden Borås. Bildningsstaden 1 » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bildningsstaden Borås Bildningsstaden 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Bildningsförvaltningens verksamhetsplan 2012-2014

Bildningsförvaltningens verksamhetsplan 2012-2014 BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Bildningsförvaltningens verksamhetsplan 2012-2014 för- grund- och gmnasieskolan Skolans verksamhet utgår från gällande lagstiftning och avtal inom skolområdet. Mål för skolan finns

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan 2017-2020 Så gör vi Karlskoga till en framstående utbildningsort. Politiska prioriteringar. www.karlskoga.se Förord Denna barn- och utbildningsplan är en politisk viljeyttring

Läs mer

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17

Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolans utvecklingsplan läsåret 16/17 Kristinedalskolan Platsen för möten, lärande och utveckling Detta dokument sammanfattar de grundläggande förhållningssätt, värderingar och arbetssätt som

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Utbildningspolitisk strategi

Utbildningspolitisk strategi Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 för förskola, förskoleklass, skola och fritidshem i Örnsköldsvik Antagen av kommunfullmäktige 2012-05-28 77 Våra huvudmål: Högre måluppfyllelse & Nolltolerans mot

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola

Dnr 2018/120/600 Id Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Brännebro skola Dnr 2018/120/600 Id 23373 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE BILD

Läs mer

Kvalitetsrapport Fritidshem

Kvalitetsrapport Fritidshem Kvalitetsrapport Fritidshem Fritidshemmets namn Rektor.. 1. Beskrivning av verksamheten 2 En kort presentation av fritidhemmet, t.ex. text från Om Fritidshemmet på er hemsida. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA

BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA BEDÖMNINGSMATRIS FÖRSKOLA Normer och värden sid 2 Utveckling och lärande sid 3-6 Ansvar och inflytande för barn sid 7 Förskolechefens ansvar sid 8-9 Våga Visa bedömningsmatris förskola Reviderad 2015-06-09

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Barn- och elevhälsoplan Fastställt av Barn- och utbildningsnämnden Datum för fastställande 2016-03-23, 32 Giltighetstid Tills vidare + årlig översyn Revidering beslutas av skoldirektör. Ansvarig funktion

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Utbildningsstrategi. Antagen av Bildningsnämnden Dokumentnamn: Utbildningsstrategi

Utbildningsstrategi. Antagen av Bildningsnämnden Dokumentnamn: Utbildningsstrategi Datum Utbildningsstrategi Antagen av Bildningsnämnden 2016 Antagen av: Bildningsnämnden Dokumentägare: Förvaltningschef Bildningsförvaltning Ersätter dokument: Utbildningspolitisk strategi 2012-2015 Dokumentnamn:

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Skola Ansvarig Rektor:

Skola Ansvarig Rektor: SKA samtal 15/16 Skola Ansvarig Rektor: Samtalen äger rum fyra gånger per år: sep, nov, feb och apr Dokumentationen inför samtalen ska innehålla Rektors analys och Rektors åtgärder Resultat och ledarskap

Läs mer

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola

Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för digitalisering inom förskola och skola 2019-2022 Förvaltning förskola och skola, Örebro kommun Örebro kommun 2019-06-03 Gn 1660/2019 orebro.se

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

UPPDRAGSPLAN 2015. Utbildningsnämnden

UPPDRAGSPLAN 2015. Utbildningsnämnden UPPDRAGSPLAN 2015 Utbildningsnämnden UN 2015/ 4661 Antagen av Utbildningsnämnden den 17 juni 2015 I enlighet med styrmodellen för Norrköpings kommun ska varje nämnd årligen ta fram en uppdragsplan. Uppdragsplanen

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Förskolan Backsippan; Blackstad Förskola 3 5 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet och barngruppens

Läs mer

Övergripande plan för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor och skolor i Höörs kommun 2015-18

Övergripande plan för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor och skolor i Höörs kommun 2015-18 2016-06-01 1 (14) Övergripande plan för det systematiska kvalitetsarbetet i förskolor och skolor i Höörs kommun 2015-18 Inledning I skollagen beskrivs att varje huvudman systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Skolplan läsåren 2016/ / En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige , 33

Skolplan läsåren 2016/ / En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige , 33 Datum Sida 2016-02-22 1 (7) Skolplan läsåren 2016/2017 2018/2019 - En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 33 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax

Läs mer

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby Bollstanäs skola Stora vägen 80 194 68 Upplands Väsby Lokal arbetsplan Bollstanäs skola Läsåret 2009/2010 Arbetsplan/verksamhetsplan 2009/10 grundskola för Bollstanäs Inledning Skolans organisation Bollstanäs

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER MÅL FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ida Gabrielsson Eurekaprojektet Kungshamn/Åsenskolan Hunnebostrands förskola, grupparbete FN:s Barnkonvention Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kultur- och utbildningsnämnden 2010-11-09 SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN antagen av Kfm 101220 96 VARFÖR EN SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN? Grundläggande för all

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Klätten Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Analys av Dialogmöte

Analys av Dialogmöte Analys av Dialogmöte Runt 90 personer deltog på dialogmötet och var uppdelade på 7 grupper (elevhälsa, förskolechefer, förskolelärare, lärare, politiker, rektorer, skolchefer) Denna analys bygger på de

Läs mer

Barn- och familjenämnden

Barn- och familjenämnden Barn- och familjenämnden Ordförande: Lena Emilsson Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Förskola Grundskola Särskola Fritidshem Fritidsgårdar Individ- och familjeomsorg Övergripande

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer