Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse kortversion Barn- och utbildningsnämnd

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Viktiga händelser i verksamheten Måluppfyllelse verksamhet Ekonomi Utmaningar för framtiden... 5 Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 2(6)

3 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden redovisar ett underskott om 2,3 mnkr. Det beror främst på lägre statsbidragsintäkter samt små avvikelser i antalet inskrivna barn i verksamheterna. Fjorton inriktningsmål är uppnådda, varav fem mål överträffar förväntad nivå (belopp i mnkr) Budget Bokslut Avvikelse Verksamhetens intäkter 75,4 72,1-3,3 Verksamhetens kostnader 841,9 840,9 1,0 Nettokostnader -766,5-768,8-2,3 2 Viktiga händelser i verksamheten Danderyd toppade listan som bästa skolkommun vad gäller elevernas kunskapsresultat i SKL:s Öppna jämförelser Stocksundsskolan resultatenhet fick nämndens kvalitetsutmärkelse för systematiskt kvalitetsarbete. Vasaskolans fritidshem fick hedersomnämnande för ett skolgårdsprojekt och Elevverket för uppbyggnad av ett matematek. Förskolor och skolor tilldelades och redovisade projekt som handlade om angelägen metodutveckling inom olika ämnesområden från förskola till gymnasium. Inom förskola och pedagogisk omsorg genomfördes breda utvecklingsinsatser angående matematik, läsning, småbarnspedagogik, hållbar framtid och IT-pedagogik. I samverkan med Specialpedagogiska myndigheten genomfördes seminarier för chefer i förskola, skola för att utveckla arbetet med att anpassa den pedagogiska, fysiska och social miljön till barns och elevers lärande Sambedömningskonferenser - ett verktyg för likvärdig betygsättning mellan lärare och grundskolor - genomfördes för alla ämnesproven i alla årskurs. Under året observerades två skolor och sex förskolor inom ramen för kvalitetsverktyget Våga Visa. Förvaltningen redovisade en studie angående innehållet i förskoleklassen vid fyra skolor som visade på behov av samlad kunskap om uppdragsinnehåll i berörda verksamheter. Det regionala samarbetet kring gymnasie- och vuxenutbildning förbättrades under året. Det innebär bl a nya programpriser och verktyg för kvalitetskontroll. Nio kommuner samverkar kring en ny upphandling av vuxenutbildningsanordnare. E-legitimation har införts vid val till förskola och grundskola. 3 Måluppfyllelse verksamhet Måluppfyllelsen är hög för nämndens verksamheter. Det finns många positiva resultat som till exempel hög valfrihet, hög kundnöjdhet och höga betyg i skolan Inriktningsmål Föräldrar i Danderyd har möjlighet att välja barnomsorgsverksamhet där utbudet präglas av mångfald avseende pedagogisk inriktning samt omsorgs- och driftsform. Föräldrar i Danderyd har möjlighet att välja förskoleklass och grund-skola där utbudet präglas av mångfald avseende pedagogisk inriktning och driftsform. Ungdomar i Danderyds kommun har möjlighet att välja gymnasieskola i såväl Danderyd som i övriga Sverige och utomlands. I Danderyd ges varje barn i förskolan och pedagogisk omsorg möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps- och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 3(6)

4 Inriktningsmål I Danderyd ges varje elev i grundskolan, förskoleklass och fritidshem möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Grundskolorna i Danderyd har studieresultat som vid varje jämförelse är av högsta nationella klass. I Danderyd ges varje elev i gymnasieskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Gymnasieutbildningen i Danderyd uppvisar studieresultat som vid varje jämförelse är av högsta nationella klass. De vuxenstuderande uppnår goda resultat och är nöjda med verksamheten på skolan. I Danderyd ges varje elev i särskolan möjlighet att utifrån sina förutsättningar uppnå bästa möjliga kunskaps-och personlighetsutveckling i en stimulerande och trygg miljö. Gymnasieutbildningen i Danderyd ger goda förutsättningar för vidare studier och kommande arbetsliv. I Danderyd bedriver alla nämnder kostnadseffektiv verksamhet inom sina programområden. Varje nämnd kan redovisa sambandet mellan mål, uppnådda resultat, prestationer och resurser Danderyd har en god utomhusmiljö. Danderyd har en god inomhusmiljö. Danderyd främjar en hållbar resursanvändning. Danderyd väljer miljömässigt goda varor och tjänster. 4 Ekonomi Barn- och utbildningsnämnden redovisar ett underskott om 2,3 mkr. Avvikelserna förklaras till största delen av lägre statsbidragsintäkter samt färre barn/elever än budgeterat inom förskola, grundskola, vuxenutbildningen och särskolan. Samtidigt var det fler elever inom fritidshem och gymnasieskolan och elever som får särskilt stöd och modersmålsundervisning. Inom gymnasieskolan var programkostnaden något högre än budgeterat. Jämfört med bokslut 2013, som var +11,0 mnkr, är att avvikelserna jämfört med budget är betydligt mindre. Driftsredovisning Verksamhetsområde Budget Bokslut Avvikelse Nämnd och administration 9,0 8,3 0,7 Förskola och pedagogisk omsorg 179,1 177,9 1,2 Grundskola, förskoleklass och fritidshem 440,7 446,8-6,1 Gymnasieskola 110,8 113,4-2,6 Vuxenutbildning 6,7 7,6-0,9 Särskola 15,3 10,6 4,7 Övrig verksamhet 4,8 4,1 0,7 Totalt 766,4 768,7-2,3 Barn- och utbildningsnämnden har inte haft några investeringar. Investeringsredovisning Verksamhetsområde Budget Bokslut Avvikelse Totalt Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 4(6)

5 5 Utmaningar för framtiden I partiöverenskommelsen mellan (M), (FP) och (KD) för mandatperioden anges flera områden som avser Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde: Skolan är särskilt prioriterad med målsättning att Danderyd ska ha Sveriges bästa skolor. Lärarnas lönetveckling är av stor betydelse om Danderyd ska kunna attrahera de skickligaste pedagogerna och skolledarna. Lärarlönerna ska därför höjas. Lärare och rektorer som uppnår goda resultat och gör skillnad för elevernas kunskapsutveckling ska ha en särskilt god löneutveckling. Fortsatt upprustning ska ske av förskole- och skollokaler, däribland Fribergaskolan och Kevingeskolan. Brageskolans gymnastiksal ska ersättas med en fullstor sporthall. Årets budgetförslag innehåller och visar på bättre möjligheter att kunna höja lönen för pedagoger inom såväl förskola som skola och fritidshem. Satsningen behöver sannolikt förstärkas under de kommande åren. Hur agerar konkurrerande verksamhet i andra kommuner och skolor? Vilka belöningssystem förutom lön är framgångsrika? Hur tar skolledare vara på de nyfikna och initiativrika pedagoger som vill och kan göra skillnad för barn och elever? Hur utformar man karriärtjänster så att hela verksamheten utvecklas? Förskolan genomgår en spännande utveckling i hela landet och inte minst i Danderyd. Den reviderade läroplanen har vidgat omsorgsuppdraget till att även omfatta kunskapsmål. Här behövs fler utbildade förskollärare och en aktiv ledning med moderna kunskaper om lekfulla inlärningsmetoder, IKT men även systematiskt kvalitetsarbete. Olika undersökningar under de senaste åren visar på en övervägande hög kvalitet i den verksamhet som är belägen i kommunen. Barn och elever trivs, är trygga och har höga kunskapsresultat i skolan. Det finns många exempel på engagerade lärare som arbetar innovativt och ämnesöverskridande, skolor med omväxlande, rolig undervisning och som arbetar metodiskt med vetenskapliga metoder som learning/lesson studies. Det finns gott om internationella samarbeten och utbyten och ett stort intresse för miljöarbete. Följande förbättringsområden bör prioriteras i Danderyd: Förskola och pedagogisk omsorg: Öka intresset och kunskapen om ett specialpedagogiskt förhållningssätt Förbättra den pedagogiska dokumentationen om barns utveckling och lärande Stimulera och utmana barnens intresse för naturvetenskap och teknik Öka kompetens och användande av modern teknik för pedagogisk utveckling Utveckla arbetet med flerspråkighet och mångfald Förskoleklass, grundskola och fritidshem Stödja arbetet med gemensam målbild för fritidshem och förskoleklass/grundskola Analysera och anpassa undervisning efter läsutvecklingsplan Fortsätt skolövergripande möten kring betyg och bedömning. Höj kompetensen kring formativ bedömning Analysera skillnader mellan nationella provresultat och betyg i åk 6 resp 9 Öka elevernas ansvar och inflytande på utbildningen Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 5(6)

6 Urveckla metoder för att minska elevernas användning av tobak och alkohol. Skapa dialog med föräldrar, stötta och bidra med metoder för att säga nej Gymnasiet Minimera avhopp i gymnasieskolan och förbättra genomströmning Öka elevernas inflytande på undervisningsmetoder och innehåll Förbättra resultat i matematik på icke naturvetenskapliga program Utveckla metoder för att minska elevernas nyttjande av tobak, alkohol och även narkotika som tenderat att öka det senaste året Förbättra övergångar mellan förskola, förskoleklass och grundskola, framförallt tydliggörande av innehållet i förskoleklassen. Öka kunskap i grundskolan om förskolans uppdrag och vice versa mellan grundskola och gymnasium för elever med särskilda behov Minimera avhopp i gymnasieskolan Alla verksamhetsområden: Förbättra tillgänglighet för alla barn och elever oavsett funktionshinder. Höja kunskap om kompensatoriska hjälpmedel och förbättra arbetsmetoder. Det systematiska kvalitetsarbetet har förbättrats väsentligt men analyser och åtgärdsarbetet behöver utvecklas ytterligare inom en del enheter för att driva på utveckling Ett ökat antal lärarstudenter tas nu emot i förskolor och skolor, men många handledare saknar handledarutbildning 7,5 p VÅGA VISA samarbetet har utvecklats och rekryterat fler observatörer från kommunen. Flera observatörer behövs särskilt från högstadium och gymnasieskola Valfriheten är hög och föräldrar och elever är nöjda med val till förskola och grundskola, gymnasium och vuxenutbildning. Val till högstadium utgör dock ett undantag och kan försämras i takt med att antalet elever i åldersgruppen ökar. Lokalförsörjningsprognosen visar att fler grundskoleplatser måste skapas inom Västra Danderyd. I takt med att nya bostäder byggs gäller det att skapa bra förutsättningar för att utöka skollokaler, men även ha en beredskap för fler förskoleplatser. Inom Stocksund behöver en långsiktig lösning tas fram angående förskola och skola för boende på Tranholmen. Inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen söker sig eleverna i hela Stockholmsregionen till skolor belägna utanför hemkommunen eller friskolor. Endast 40 % av Danderyds folkbokförda elever går tex i Danderyds kommunala gymnasium som i sin tur har högt sök-tryck från andra kommuner. Det kommunövergripande arbetet blir allt viktigare och måste kunna hantera frågor som utbud och efterfrågan, prismodeller och kvalitetskontroll. Barn- och utbildningsnämnd, Verksamhetsberättelse kortversion 6(6)

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2013 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Utmaningar

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

1(7) DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret

1(7) DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret 1(7) Birgitta Jacobsson Inbjudan för nominering 2(7) Barn- och utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2014 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande, engagemang

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen

Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion. Produktionen Verksamhetsberättelse 2012 - kortversion Produktionen Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Måluppfyllelse verksamhet... 3 4 Ekonomi... 4 5 Uppdrag lämnade av

Läs mer

Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål

Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål Bilaga 8 Nämndernas inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Årsredovisning 2014 - Barn- och utbildningsnämnden. Beslut av barn- och utbildningsnämnden 5 mars 2015.

Årsredovisning 2014 - Barn- och utbildningsnämnden. Beslut av barn- och utbildningsnämnden 5 mars 2015. Årsredovisning 2014 - Barn- och utbildningsnämnden Beslut av barn- och utbildningsnämnden 5 mars 2015. Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för barn- och utbildningsnämnden... 3 2 Nämnd och administration...

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Budget 2016 med verksamhetsplan

Budget 2016 med verksamhetsplan 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Budget 2016 med verksamhetsplan 2017-18 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2016. Barn- och utbildningsnämndens budgetförslag för år 2016 uppgår

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067

PM 2010-04-22 Rev 2010-05-11. DANDERYDS KOMMUN Barn och - utbildningsnämnden Lena Wallin och Monica Olsson BUN 2010/0067 -04-22 Rev -05-11 1(15) BUN /0067 Resultat av föräldra- och elevenkät genomförd i februari Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är ett led i det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former

Läs mer

KVALITETSANALYS. i korthet för förskola och skola i Nacka 2016

KVALITETSANALYS. i korthet för förskola och skola i Nacka 2016 KVALITETSANALYS i korthet för förskola och skola i Nacka 2016 DET HÄR ÄR EN KORTVERSION AV KVALITETSANALYSEN 2016. HELA RAPPORTEN KAN DU LÄSA/LADDA NER PÅ NACKA.SE KVALITETSANALYS 2016...3 SÅ STYRS NACKA...4

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden

Kvartalsrapport mars och prognos 1. Utbildningsnämnden Kvartalsrapport mars och prognos 1 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten... 3 3 Prognos med ekonomiskt utfall för

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Bokslut 2014 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Bokslut 2014 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Bokslut 2014 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Verksamhet Driftredovisning Bokslut 2012 Bokslut 2013 Bokslut 2014 Budget 2014 Intäkter 49 812 50 498 49 772 48 440 Kostnader -499 046-514 291-544 795-545 707

Läs mer

Grundskola, förskoleklass och fritidshem

Grundskola, förskoleklass och fritidshem Grundskola, förskoleklass och fritidshem Nyckeltalen som används är hämtade ur databasen Kolada och är utifrån deras försök att bedöma effektiviteten i framför allt grundskolan. Nyckaltalen hämtas och

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Budget 2016 med plan Beslut av barn- och utbildningsnämnden 8 september 2015.

Budget 2016 med plan Beslut av barn- och utbildningsnämnden 8 september 2015. Budget 2016 med plan 2017-2018 Beslut av barn- och utbildningsnämnden 8 september 2015. Innehållsförteckning 1 Sammanfattande för barn- och utbildningsnämnden... 3 2 Nämnd och administration... 9 3 Förskola

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan 2017-2020 Så gör vi Karlskoga till en framstående utbildningsort. Politiska prioriteringar. www.karlskoga.se Förord Denna barn- och utbildningsplan är en politisk viljeyttring

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete BUN 2013-08-27 57 Systematiskt kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Systematiskt kvalitetsarbete i Svenljunga kommun Skollagens krav innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter systematiskt

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora

Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora Nulägesbeskrivning 2007 av förskolan och skolan i Hedemora Innehåll 2 Var skall ditt barn gå i Förskoleklass? SIDA Alla barn har rätt till kunskap 4 Visionen för skolan och förskolan i Hedemora kommun

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. Kvalitetsarbete för grundskolan Vasaskolan period 1 juli-sept 2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014

Köping en av Sveriges bästa skolkommuner. Skolplan 2011-2014 Köping en av Sveriges bästa skolkommuner Skolplan 2011-2014 Vår verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden och kommundelsnämnden har antagit en skolplan för 2011-2014. I Köpings kommuns skolplan finns

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret

Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret Kvalitetsarbete för Vasaskolan period 2 (okt dec), läsåret 2013 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), läsåret 2012-2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning

Lära för livet. Skolplan Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Lära för livet Skolplan 2008-2011 Förskola, Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola, Särskola och Vuxenutbildning Utbildningsförvaltningen Kommunen har ansvar för att utbildningen genomförs

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Bakgrund Nyanlända elever har svårare att nå kunskapskraven i skolan. Endast 64 procent

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Idala Förskola. Danderyds Kommun

Idala Förskola. Danderyds Kommun Idala Förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 16 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor.

Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. 1(5) Utbildningsnämnden Budget 2017 Ärendet Förvaltningen presenterar ett budgetförslaget för år 2017 som för 2017 uppgår till 852,3 miljoner kronor. Förslaget utgår från kommunstyrelsens direktiv och

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Delårsrapport med prognos

Delårsrapport med prognos Delårsrapport med prognos 2 2018 Innehållsförteckning 1 Utbildningsnämnd...5 1.1 Inledning...5 1.2 Periodens resultat...5 1.3 Viktiga händelser i verksamheten...6 1.4 Övergripande målbedömning (delår)...6

Läs mer

Barn- och familjenämnden

Barn- och familjenämnden Barn- och familjenämnden Ordförande: Lena Emilsson Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Förskola Grundskola Särskola Fritidshem Fritidsgårdar Individ- och familjeomsorg Övergripande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

UPPDRAGSPLAN 2015. Utbildningsnämnden

UPPDRAGSPLAN 2015. Utbildningsnämnden UPPDRAGSPLAN 2015 Utbildningsnämnden UN 2015/ 4661 Antagen av Utbildningsnämnden den 17 juni 2015 I enlighet med styrmodellen för Norrköpings kommun ska varje nämnd årligen ta fram en uppdragsplan. Uppdragsplanen

Läs mer

Kallelse till sammanträde 1(2)

Kallelse till sammanträde 1(2) DANDERYDS KOMMUN Kallelse till sammanträde 1(2) Nämnd/Styrelse: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Torsdag 29 augusti 2013 kl. 19:00 Sammanträdeslokal: Ebba Grips rum, Djursholms slott Förtäring serveras

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

Kunskapsresultat Enkäter till vårdnadshavare. Föräldraråd, 5 oktober 2017

Kunskapsresultat Enkäter till vårdnadshavare. Föräldraråd, 5 oktober 2017 Kunskapsresultat Enkäter till vårdnadshavare Föräldraråd, 5 oktober 2017 Elevers kunskaper Meritpoäng Elevens meritpoäng, A=20p B=17,5p C=15,0p D=12.5p E=10p F=0p Ex alla betyg E= 170p alla betyg A=340p

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

våga visa metodbok för observationer

våga visa metodbok för observationer 2011 våga visa metodbok för observationer innehåll inledning VÅGA VISA kommuner i samverkan om utvärdering 5 Observationer inom Våga Visa 6 observationer Inför observationen 8 Under observationen 9 Rapportering

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien.

Matte i πteå 2012-2015. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten. SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. 2012-2015 Matte i πteå Matematiklyftet Nationell fortbildning av alla som undervisar i matematik SKL:s mattesatsning Förbättra elevernas resultat i PISA studien. Kommunala insatser utifrån behov i verksamheten.

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för grundskolan (Jonsboskolan) period 4 (april juni), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos

Kvartalsrapport september med prognos Kvartalsrapport september med prognos Innehållsförteckning 1 Utbildningsnämnd...3 1.1 Förvaltningsberättelse...3 1.2 Periodens resultat...3 2 Nämnd och förvaltning...4 2.1 Periodens resultat...4 3 Förskola

Läs mer

Rapport enkätresultat Grundskola med förskoleklass och fritidshem

Rapport enkätresultat Grundskola med förskoleklass och fritidshem Rapport enkätresultat 2016 Grundskola med förskoleklass och fritidshem Bakgrund och syfte Enkätundersökningen är en del av det kvalitetsarbete som pågår i kommunen genom olika former av uppföljningar.

Läs mer

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Delårsrapport 2019... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Sammanfattning... 3 1.3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet... 3 1.4 Helårsprognos...

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5

INNEHÅLL. SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 SKOLPLAN 2018 2023 INNEHÅLL SKOLPLANENS SYFTE... sid. 5 VAD STYR OCH.PÅVERKAR VERKSAMHETEN?... sid. 5 NATIONELLA MÅL OCH STYRDOKUMENT... sid. 5 UTBILDNINGSNÄMNDENS MÅL... sid. 6 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE...

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-14 97 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45

Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Plats och tid Beslutande ledamöter Prologen kl. 18:00 Sluttid:19:45 Lena Gerby (M), ordförande Göran Hellmalm (FP), vice ordförande Hanna Svensson (S), 2:e vice ordförande Ove Wallin (C) Patrik Gadler

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola (f - : \ Skolinspektionen 2013-12 ~ 19 Ludvika kommun social.utbudning@ludvika.se Rektorn vid Vasaskolan sara.lindell@ludvika.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vasaskolan i Ludvika

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING

SKOLA & ARBETSLIV SYFTE OCH MÅLSÄTTNING SKOLA & ARBETSLIV BAKGRUND I skolans uppdrag ingår att eleverna ska vara aktiva och deltagande och känna/inse att de har ansvaret och makten över sitt eget lärande. SYFTE OCH MÅLSÄTTNING Samverkan mellan

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kultur- och utbildningsnämnden 2010-11-09 SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN antagen av Kfm 101220 96 VARFÖR EN SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN? Grundläggande för all

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår

Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår Kvalitetsarbete för förskolan Tunet period 4 (april-juni), verksamhetsår 2013-2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner... s. 3. 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun... s. 4

Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner... s. 3. 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun... s. 4 Innehåll: 1. Verksamhetsvisioner..... s. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete i Gnosjö kommun.... s. 4 3. Modell för systematiskt kvalitetsarbete.... s... 5 4. Innehåll i det systematiska kvalitetsarbetets

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Fastställt i Kommunfullmäktige augusti 2009 Barnomsorg Förskoleklass Fritidshem Grundskoleutbildning Särskola Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Vuxenutbildning Österåkers

Läs mer

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019

Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Utbildningsnämnden 2018-09-05 Tilldelning av projektmedel läsåret 2018/2019 Ärende Tilldelning projektmedel läsåret 2018/2019 Bildnings- och omsorgsförvaltningens

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN2018.0892 Innehåll 1 Syfte och principer för resursfördelning... 3 2 Generell resurstilldelning... 3 2.1

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Resultaträkning, exkl. kostenheten Belopp i mkr Budget juli /budget Verksamhetens intäkter 63,7 66,0 2,3 Personalkostnader -417,9-416,2 1,7 Lokalhyror -105,8-105,3 0,5 Köp av tjänster

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet

Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet Kvalitetsdokument 2012/2013, Gymnasiet Innehållsförteckning 1 Inledande frågor... 4 1.1 Utvecklingsområden...4 1.2 ramgångsfaktorer och goda exempel...4 1.3 et systematiska kvalitetsarbetet på skolan...5

Läs mer