Bemötande. Lästips från sjukhusbiblioteket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bemötande. Lästips från sjukhusbiblioteket"

Transkript

1 Bemötande Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2016

2 Att lämna svåra besked (2010) Av Jakob Carlander Denna bok ger insikt i såväl mottagarens som avsändarens reaktioner och behov i samband med lämnandet av svåra besked. Här finns också strategier och konkreta råd kring hur man på bästa sätt överlämnar ett svårt besked så att den som tar emot det kan acceptera beskedet och gå vidare. Att möta personer med demens (2. uppl. 2011) Red. Anna-Karin Edberg Omvårdnad till personer som har en demenssjukdom utgår från det mänskliga mötet. Denna bok vill ge redskap som underlättar det mötet. Forskningen som presenteras visar såväl den demenssjukes som personalens situation och behov. Att möta vuxna närstående i sorgens tid : berättelser från palliativ vård (2011) Av Lars Sundberg I livets slutskede sker ofta starka möten och viktiga samtal. Berättelserna i denna bok är konkreta fallbeskrivningar där författaren, som arbetar som kurator i ett palliativt team, berättar om möten och samtal med 40 närstående till svårt sjuka patienter. Boken riktar sig till patienter, närstående och yrkesverksamma i palliativ vård. Att mötas i hälso- och sjukvård : ett utbildningsmaterial för reflektion om bemötande och jämlika villkor (2015) Rapport från Socialstyrelsen Ett utbildningsmaterial som riktar sig till den som arbetar nära patienter och till dem som på andra sätt påverkar hur vården utformas och ges. Syftet är att motivera till reflektion om bemötande och jämlika villkor i vården.

3 Barn möter vården (2013) Av Camilla Rindstedt I boken presenteras forskning kring barnperspektivet i olika vårdsammanhang och om barns plats i mötet med vården. Det är en inspirationskälla och en bra förebild för alla som möter och bemöter barn i vårdsammanhang. Bemötandeboken (2010) Av Per Echeverri Bemötande ses som centralt för alla mellanmänskliga relationer, i yrkessammanhang såväl som på det privata planet. Men hur vet jag att jag uppvisar ett gott bemötande? Boken ger svar. Bemötandelexikon : lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka (5. uppl. 2014) Ett alfabetiskt lexikon avsett att användas av äldreassistenter, undersköterskor och vårdbiträden. Uppslagsorden inleds med en kortfattad definition av den sjukas tillstånd följt av ett konkret problem med förslag på lösningar och bemötanden som ska gynna samvaron med den demenssjuka personen. Fokus ligger på etik och evidensbaserade metoder. Bemötandets etik (2013) Av Erik Blennberger Boken behandlar frågan om bemötande och dess etik från olika utgångspunkter. Analys och resonemang knyter an till bemötandesituationer inom olika yrkesroller och även inom privatlivet. Beteendeproblem i psykiatrisk vård : om lågaffektivt bemötande (2015) Av Bo Hejlskov & Sophie Abild Om hur man kan bemöta patienter inom psykiatrisk vård i kritiska konfliktsituationer. Här finns också fallbeskrivningar från psykiatrisk vardag och förslag på konkreta handlingsplaner.

4 Betydelsefulla möten i vården : en samling berättelser om glädje och sorg (2. uppl. 2007) Red. Catherina Ronsten Patienter, anhöriga och vårdpersonal från hela Sverige berättar om betydelsefulla möten inom vården. Bli ett bemötandeproffs : konsten att möta andra med lyhördhet utan att offra sig själv (2011) Av Liv Larsson Boken utgår från grundläggande mänskliga behov, som att bli sedd och strävan efter gemenskap, men också hur fördomar, fiendebilder och hinder kan uppstå och leda till friktioner. Det handlar även om gruppdynamiska processer, kroppsspråk, samspel med besvärliga människor, härskartekniker och vikten av noggranna förberedelser inför möten, med mera. Handfasta råd, tips och förslag på övningar ges fortlöpande samt exempel på situationer hämtade ur verkliga livet. Bära eller brista : kommunikation och relationer i arbetet med människor (2.uppl. 2016) Av Odd Harald Rökenes Kommunikation är grundläggande i arbetet med människor. Att skapa ett bra möte och en god, bärande relation är ofta den viktigaste delen av jobbet. Boken är av intresse för alla som utbildar sig till att arbeta med människor, framför allt inom vård, socialt arbete och pedagogik. Den moderna patienten (2011) Red. Aksel Tjora Boken handlar om människors möten med vården, om relationen mellan vårdare och vårdtagare i en hälso- och sjukvård där nya aspekter som kundorientering och kommunikation mellan vårdtagare och vårdare får nya förutsättningar.

5 Den skamlösa nyfikenheten (2010) Av Astrid Seeberger Ord är viktiga. Ju mer detaljrikt vi kan benämna våra tankar och känslor desto synligare blir vi för varandra. Och då kan magiska ögonblick uppstå, skriver läkaren Astrid Seeberger i en tankebok om konsten att samtala. Det goda samtalet är ett av läkarens allra viktigaste verktyg framförallt för att få patienten att bli medarbetare i behandlingen av sin sjukdom. Det goda mötet (2010) Av Emmanuel Ezra Författaren är kirurg och överläkare och skriver om möten mellan människor. Han hävdar att vi formar och påverkar andra genom vårt sätt att bemöta dem samtidigt som vårt bemötande också formar oss själva. Genom kunskap, medvetenhet och humor kan alla bidra till det goda mötet. Det lönar sig : om etik i vardagen på en vårdcentral (2007) En berättelse om hur etik inte bara blir fina ord i en pärm utan en del av verkligheten i vardagen på en vårdcentral i Arvidsjaur. Det räcker inte att vara snäll : om empati och professionellt bemötande i människovårdande yrken (2009) Av Ulla Holm Här belyses vad som skiljer professionella hjälpare från amatörer. Vi får exempel på såväl destruktiva som goda strategier i mötet med klienter och patienter, liksom kunskap om vad som krävs för att utveckla ett professionellt förhållningssätt. Själen får hjälp och upplysning genom det goda samtalet Sokrates

6 Dömd att bli missbedömd : om det osynliga funktionshindrets dilemma (2013) Av Gunilla Brattberg Målgruppen för denna bok är i första hand alla som möter människor med osynliga funktionshinder, både professionellt och privat. Det gör nästan alla eftersom människor med långvarig smärta är så vanligt förekommande i befolkningen. Även de som lever med osynliga funktionshinder kan förstås ha nytta av innehållet. En mer jämlik vård är möjlig : analys av omotiverade skillnader i vård, behandling och bemötande (2014) Av Myndigheten för vårdanalys På regeringens uppdrag har man gjort en fördjupad analys av skillnader i vården. I den här rapporten analyseras möjliga orsaker till omotiverade skillnader. Harmoni och säkra möten (2007) Av Jörgen Lundälv Inom socialt arbete, social omsorg och omvårdnad sker dagligen möten mellan professionella yrkesutövare och hotfulla klienter och patienter. Boken bygger på praktiska erfarenheter i svenska kommuner där yrkesutövare berättar om sina upplevelser. Lämplig för socialarbetare, psykologer, ambulanssjukvårdare, sjuksköterskor och läkare. Hur ska vi bemöta demenssjuka? : en handbok för vårdpersonal och anhöriga (2008) Av Ola Polmé Författaren beskriver situationer där ett professionellt bemötande har avgörande för den goda omvårdnaden. Här finns också lösningar på svåra situationer.

7 Hälsofrämjande möten : från barnhälsovård till palliativ vård (2014) Red. Anna Hertting & Margareta Kristenson Tankar och känslor är nära kopplade till fysiologiska reaktioner och ett hälsofrämjande möte kan stärka människors tilltro till sin egen läkeförmåga. I boken beskrivs de principer som ett hälsofrämjande möte bygger på. Här framgår även att bemötande är en kompetens som går att lära sig. Kommunikation : samtal och bemötande i vården (2014) All vård innebär kommunikation. Denna bok innehåller både generell och specifik kunskap för att underlätta och förbättra kommunikationen mellan vårdare, patienter och anhöriga. Lathund för tillgänglighet : om mötet mellan arrangemang och personer med funktionsnedsättning : en enkel handbok om bemötande (2011) Av Hans Sjöberg En enkel och personlig handledning om bemötande och mötet mellan offentliga arrangemang och personer med funktionsnedsättning. Tonen är humoristisk och Jens Ahlboms teckningar förhöjer intrycket av lättsamhet med allvarligt syfte. Lilla bemötandeboken : om bemötande av patienter med funktionshinder i tandvården (2004) Boken är tänkt att stimulera till samtal och reflektion och inspirera till ett gott bemötande. Humor och värme är grundstämningen i boken.

8 Medmänniskor (2007) Av Stefan Einhorn En bok om vad det innebär att vara människa. Korta, fristående berättelser tar upp olika aspekter av medmänsklighet. Om olika relationer mellan människor och hur ett möte kan bli livsavgörande. Det är i mötet med medmänniskan vi visar vilka vi är och vart vi är på väg. Finns även som ljudbok. Mellan äldreomsorg och psykiatri : om vård och bemötande av äldre med psykisk ohälsa (2012) Av Susanne Rolfner Suvanto Syftet med boken är att ge läsaren en grund för att möta äldre med psykisk ohälsa. Hur olika psykiatriska tillstånd yttrar sig samt äldres behov och personalens bemötande relaterat till dessa tillstånd gås igenom översiktligt. Min syster fick alzheimer : om vård och bemötande ur ett anhörigperspektiv (2010) Av Irene Andersson Boken är inte bara en engagerad och personlig skildring av hur en demenssjukdom utvecklas och hur de närstående drabbas, den ger också en värdefull inblick i hur vårdsystemet fungerar och var det ofta brister. Minipsykiatri (2014) Av Jörgen Herlofson Om du i ditt yrke möter personer med psykisk ohälsa behöver du kunskap om varje individs förutsättningar och behov för att kunna skapa en förtroendefull samverkan. Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå. Alla människors möten borde vara så. Hjalmar Gullberg

9 Modet att ingenting göra : en bok om det svåra mötet (2003) Av Lars Björklund Den här boken vill ge mod och uppmuntran till alla som i sitt arbete eller privat försöker göra något för en medmänniska som har det svårt. Bara när vi vågar finnas mitt i det hopplösa kan hoppet födas. Författaren är f.d. sjukhuspräst numera präst och själavårdare på Sigtunastiftelsen. Mänsklig kvalitetsutveckling (2009) Av Stefan Lagrosen & Yvonne Lagrosen Boken lyfter fram de mänskliga aspekterna inom kvalitetsutveckling och poängterar att kvalitet måste skapas av människor, för människor. Utan förståelse för mänskliga känslor, relationer och drömmar kommer man aldrig att kunna skapa bestående kvalitetsförbättringar. Möten i vården (2015) Av Kjell Ivarsson Med den nya patientlagen från 2015 har lagstiftaren understrukit vikten av patientens delaktighet, därför är det viktigt att alla som arbetar i vården bjuder in till det goda mötet så att patienten ges möjlighet att sätta sig in i sin situation. Författaren är specialist i kirurgi och föreläsare. Ny i psykiatrin : våra vanligaste psykiska sjukdomar : bemötande, behandling, anhörigperspektiv (5. uppl. 2013) Av Heléne Glant Ny i psykiatrin redogör för våra vanligaste psykiska sjukdomar. De beskrivs på ett okomplicerat sätt och ger läsaren kunskap om symtom, förlopp och behandling. Vid varje diagnos ges tydlig vägledning kring bemötande, samt konkreta råd till anhöriga.

10 När döden utmanar livet : om existentiell kris och coping i palliativ vård (2013) Av Lisa Sand & Peter Strang Temat är palliativ vård (vård i livets slutskede) och hur man kan bemöta människor, och deras anhöriga, som drabbats av en obotlig sjukdom och som därmed upplever en existentiell kris. Läsaren får konkreta råd kring hur man kan samtala med döende patienter och stärka en konstruktiv copingprocess. Omvårdnadsorienterad kommunikation : relationsetik, samarbete och konfliktlösning (2. uppl. 2009) Av Hilde Eide I boken behandlas kommunikation i vården, ett viktigt område för samspelet mellan vårdtagare och vårdgivare. Genom många beskrivningar av olika vårdsituationer ges exempel på hur kommunikationen både kan bli bra eller dålig. Patientkommunikation i praktiken : information, dialog, delaktighet (2. uppl. 2016) Av Inger Larsson En kunnig och delaktig patient är en av grundstenarna för en framgångsrik vård, visar olika undersökningar. Detta förutsätter en fungerande dialog mellan patient och vårdgivare. En lärobok i kommunikation inom vården. Patientsamtalet : handbok i möten mellan läkare och patient (2015) Av Jan-Helge Larsen Författaren vill ge verktyg för strukturerna i samtalet mellan läkare och patient. Boken bygger på analyser av samtal mellan läkare och patient, såsom de framträder i videoinspelade konsultationer, både med riktiga patienter och med läkare som gestaltar sina patienter i övningar.

11 Pedagogiska samtal i psykiatrin : bemötande och behandling av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (2013) Av Marie Julin Att arbeta med personer som har en neurospsykiatrisk funktionsnedsättning ställer ofta särskilda krav på bemötande för att nå framgång i behandling, såväl psykologisk som medicinsk. I boken får du en introduktion i det ofta komplexa arbetet med att stödja och motivera personer med neurospsykiatriska funktionsnedsättningar. Profession och existens : en hermeneutisk studie av asymmetri och ömsesidighet i sjuksköterskors möten med svårt sjuka patienter (2013) Av Marja Schuster Med utgångspunkt i existensfilosofi och hermeneutik undersöker författaren olika aspekter av det professionella mötet i gränslandet mellan liv och död. Professionellt bemötande : att möta kunder i offentlig verksamhet (3. uppl. 2014) Av Katarina Weiner Thordarson Den här boken vill förmedla metoder och verktyg som kan vara användbara och komma till nytta i vardagens bemötande. Ett bra internt arbetsklimat påverkar det externa bemötandet och tvärtom. Den nya upplagan är utökad med flera autentiska exempel, ett antal bemötandeverktyg och bemötandestilstester. Relationsnycklar : öppnar låsta synsätt inom vård och omsorg (2016) Av Johan Appel Alla individer, precis som alla nycklar och lås, är unika. Med rätt nyckel går alla lås att öppna. Det är vi som arbetar med och för människor som har möjlighet att svarva passande relationsnycklar i syfte att skapa en positiv utveckling.

12 Stöd vid demenssjukdom och kognitiv svikt : en handbok i bemötande (2015) Av Jane Cars & Beata Terzis Den här boken ökar kunskapen om kognitiv nedsättning och ger konkret vägledning i hur vårdpersonal och anhöriga kan stödja den drabbade och förbättra livskvaliteten. Två studieplaner med diskussionsfrågor, en för vårdpersonal och en för anhöriga, gör att boken passar för studiecirklar. Svåra samtal : goda råd från erfarna samtalsledare (2011) Av Katarina Weiner Thordarson En bok som samlat tips och råd från personer som leder svåra samtal och ger svåra besked i arbetslivet dagligen. Författaren har intervjuat 14 personer och här får du ta del av deras tankar och tips, goda råd och verktyg som de brukar använda sig av. Vårdkommunikation i teori och praktik (2008) Red: Rolf Stål Ämnets fokus är människors möten och kommunikation i vårdsammanhang. Teorierna kommer från sociologi och psykologi. Vårdmöten : kulturanalytiska perspektiv på möten inom vården (2013) Av Ingrid Fioretos m.fl. Ett vårdmöte är inte bara ett möte mellan vårdpersonal och patient. Det är en komplex process där kulturella aspekter, individuella erfarenheter, strukturella förutsättningar och historiska förlopp möts. I den här boken placeras vårdmötet in i en kulturanalytisk förklaringsmodell för att ge svar och verktyg till varför kommunikation med patienten inte alltid fungerar.

13 Världens bästa Anna : bemötande i praktiken (2010) Av Susanne Larsson Anna har en utvecklingsstörning och boken visar hur personalen får handledning, lyckas förändra sina attityder och ge bättre stöd så att Anna trivs och får mer sysselsättning. Om hur man kan arbeta med och bemöta människor som behöver extra stöd i vardagen. Äldreassistent : om människosyn, värdegrund och bemötande (2010) Av Charlotte Roos Boken tar upp centrala begrepp i värdegrunden som självbestämmande, respekt, integritet, delaktighet, trygghet och meningsfullhet. Konkreta fallbeskrivningar förtydligar begreppen. Övergiven eller stöttad? : våldsutsatta kvinnors erfarenheter av bemötande inom hälso- och sjukvården (2013) Av Eva Wendt & Viveka Enander Många våldsutsatta kvinnor blir helt isolerade och för dem kan hälso- och sjukvården vara den enda möjligheten att prata med någon om sin situation. En förutsättning är att personalen bemöter kvinnan på ett sätt så att hon får förtroende och kan prata om sin utsatthet och därmed få hjälp.

14 Till eftertanke Om jag lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv, när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör men först och främst förstå det han förstår. Om jag inte kan det, så hjälper det inte att jag kan och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre istället för att hjälpa honom. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa, och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att härska utan att vilja tjäna Kan jag inte detta, så kan jag heller inte hjälpa någon. Sören Kierkegaard

15 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se

Bemötande. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bemötande. Lästips från sjukhusbiblioteket Bemötande Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Att lämna svåra besked (2010) Av Jakob Carlander Denna bok ger insikt i såväl mottagarens som avsändarens reaktioner och behov

Läs mer

Bemötande. Lästips från sjukhusbiblioteket

Bemötande. Lästips från sjukhusbiblioteket Bemötande Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Patienterna är inte gäster i vår organisation - vi är gäster i deras liv Don Berwick Att lämna svåra besked (2010) Av Jakob

Läs mer

Att möta patienten. - delaktighet, kommunikation & lärande. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att möta patienten. - delaktighet, kommunikation & lärande. Lästips från sjukhusbiblioteket Att möta patienten - delaktighet, kommunikation & lärande Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 The secret of success in conversation is to be able to disagree without being

Läs mer

Bemötandets etik och helhetsvård

Bemötandets etik och helhetsvård Bemötandets etik och helhetsvård Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Arlebrink, Jan Grundläggande vårdetik : teori och praktik / Jan Arlebrink.

Läs mer

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Att möta och uppmärksamma patienters behov av existentiellt stöd vid livets slut Annica Charoub Specialistsjuksköterska palliativ vård

Läs mer

BEMÖTANDE- LEXIKON. Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka. Ola Polmé och Marie Hultén. Vårdförlaget

BEMÖTANDE- LEXIKON. Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka. Ola Polmé och Marie Hultén. Vårdförlaget BEMÖTANDELEXIKON 1 2 BEMÖTANDE- LEXIKON Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka Ola Polmé och Marie Hultén Vårdförlaget 3 Andra böcker av Ola Polmé och Marie Hultén: Vanvård eller vård av gammal

Läs mer

BAKGRUND. Bemötandeverktyg som konkret, direkt överbryggar missförstånd och olika uppfattningar och öppnar upp för samspel och fokus

BAKGRUND. Bemötandeverktyg som konkret, direkt överbryggar missförstånd och olika uppfattningar och öppnar upp för samspel och fokus BAKGRUND Dynamiska, växande och framgångsrika företag behöver vara alerta och uppdaterade inom många områden; tekniska såväl som mänskliga. Vad vi ofta ser är behovet av en medvetenhet i hur vi påverkar

Läs mer

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Utbildningens mål och inriktning Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om olika former av demenssjukdomar och deras konsekvenser för individen

Läs mer

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p 1. Introduktion, (2 poäng) - redogöra för utbildningens uppläggning, innehåll, genomförande, - kunna tillämpa problembaserat lärande

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

Äldreomsorgens. värdegrund. Att möta människor i livets slutskede

Äldreomsorgens. värdegrund. Att möta människor i livets slutskede Äldreomsorgens värdegrund Att möta människor i livets slutskede Värdegrunden gäller ända till slutet Att jobba inom äldreomsorgen innebär bland annat att möta människor i livets slutskede. Du som arbetar

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Validering i Sörmland

Validering i Sörmland Kursbeskrivningar Här ges en kort beskrivning av innehållet i de kurser som i huvudsak ingår i vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå. Sammantaget omfattar vård- och omsorgsutbildningen på gymnasienivå

Läs mer

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Monica Nilsson 2017-04-18 KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Syfte med föreläsningen: Förståelse och verktyg för att ge konstruktiv feedback/återkoppling Upplägget på föreläsningen

Läs mer

Etikdokument för personligt ombud

Etikdokument för personligt ombud Etikdokument för personligt ombud Etikdokument för personligt ombud En god vän gjorde en gång liknelsen mellan människor och skåp med väldigt många dörrar och fack. En del människor får aldrig chansen

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

Förhållningssätt, möten och relationer inom palliativ vård och omsorg.

Förhållningssätt, möten och relationer inom palliativ vård och omsorg. Förhållningssätt, möten och relationer inom palliativ vård och omsorg. Elisabeth Bergdahl Leg. Sjuksköterska, med dr. PKC, Palliativt kunskapscentrum Förhållningssätt, möten och relationer Bakgrund 1)

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG

PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG Ämnet pedagogik i vård och omsorg har sin vetenskapliga grund i pedagogik, vårdvetenskap, psykologi och sociologi. Ämnet behandlar socialpedagogiska och pedagogiska frågor inom

Läs mer

Förhållningssätt, möten och relationer inom palliativ vård och omsorg.

Förhållningssätt, möten och relationer inom palliativ vård och omsorg. Förhållningssätt, möten och relationer inom palliativ vård och omsorg. Elisabeth Bergdahl Leg. Sjuksköterska, med dr. PKC, Palliativt kunskapscentrum Förhållningssätt, möten och relationer Bakgrund 1)

Läs mer

Patientdelaktighet & kommunikation. Lästips från sjukhusbiblioteket

Patientdelaktighet & kommunikation. Lästips från sjukhusbiblioteket Patientdelaktighet & kommunikation Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Att mötas i hälso- och sjukvård : ett utbildningsmaterial för reflektion om bemötande och jämlika villkor.

Läs mer

Palliativ vård 2013. Datum: 2 3 december 2013, Stockholm

Palliativ vård 2013. Datum: 2 3 december 2013, Stockholm Palliativ vård 2013 Symtomkontroll och symtomlindring smärta och andnöd Brytpunkt, etik och etiska dilemman Det svåra samtalet att våga prata om döendet och döden med patienter och anhöriga Så får du teamarbetet

Läs mer

PSYKIATRI. Ämnets syfte

PSYKIATRI. Ämnets syfte PSYKIATRI Ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt. Det bygger i huvudsak på medicinsk vetenskap, vårdvetenskap och pedagogik. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete vid psykiska sjukdomar. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Introduktion till etik i omvårdnaden GERD AHLSTRÖM, PROFESSOR I OMVÅRDNAD, GRUPPCHEF ÄLDRES HÄLSA OCH PERSONCENTRERAD VÅRD

Introduktion till etik i omvårdnaden GERD AHLSTRÖM, PROFESSOR I OMVÅRDNAD, GRUPPCHEF ÄLDRES HÄLSA OCH PERSONCENTRERAD VÅRD Introduktion till etik i omvårdnaden GERD AHLSTRÖM, PROFESSOR I OMVÅRDNAD, GRUPPCHEF ÄLDRES HÄLSA OCH PERSONCENTRERAD VÅRD Våra fyra grundpelare: Svensk sjuksköterskeförening http://www.swenurse.se All

Läs mer

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i

Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i Handboken, för familjehem och alla andra som möter människor i beroendeställning Det är så att närhet, socialt stöd och sociala nätverk har betydelse, inte bara för människans överlevnad utan också för

Läs mer

MEDVETET BEMÖTANDE. Conscious Expression interactional awareness

MEDVETET BEMÖTANDE. Conscious Expression interactional awareness MEDVETET BEMÖTANDE Conscious Expression interactional awareness Medvetet bemötande ökar kunskapen om hur noggrannhet i vårt sätt att bemöta vår medmänniska förstärker och fördjupar kontakten i mötet. Genom

Läs mer

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning.

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. 2014-10- 03 Innehållsförteckning Inledning Utbildningsområde 1: Socialt

Läs mer

Transkulturellt Centrum

Transkulturellt Centrum Transkulturellt Centrum Ett kunskapscentrum för hälso- och sjukvårds- samt tandvårdspersonal om kultur, migration, asyl- och flyktingfrågor Transkulturellt Centrum STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Mötet mellan

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola!

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! UPPDRAGSUTBILDNING Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! Uppdragsutbildning är för Ersta Sköndal högskola ett viktigt instrument och resurs i samverkan med det omgivande

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Länsstyrelsen, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) Graduate Diploma in Psychiatric Care Specialist Nursing I 60 ECTS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Vuxennämnden och Torshälla Stads nämnd 2014. VÄRDEGRUND & ETIK för medarbetare inom vård och omsorg

Vuxennämnden och Torshälla Stads nämnd 2014. VÄRDEGRUND & ETIK för medarbetare inom vård och omsorg Vuxennämnden och Torshälla Stads nämnd 2014 VÄRDEGRUND & ETIK för medarbetare inom vård och omsorg Innehåll Riktlinjer för värdegrund och etik... 4 Det goda mötet... 6 Insatser av god kvalitet... 7 Vad

Läs mer

GERONTOLOGI OCH GERIATRIK

GERONTOLOGI OCH GERIATRIK GERONTOLOGI OCH GERIATRIK Gerontologi är läran om det normala fysiska, psykiska och sociala åldrandet och om de åldersrelaterade förändringar som sker hos människan från det att hon uppnått mogen ålder

Läs mer

Mötet. Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Anna Hertting Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare

Mötet. Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Anna Hertting Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare Mötet Vad händer i ett hälsofrämjande möte? Leg. fysioterapeut, med dr folkhälsovetenskap, senior rådgivare Allt verkligt liv är möte Den kände filosofen Martin Buber ägnade sitt liv åt att påvisa den

Läs mer

Med etiken i bakhuvudet i den professionella rollen i socialt arbete

Med etiken i bakhuvudet i den professionella rollen i socialt arbete TILLSAMMANS FÖR VÄLFÄRD OCH UTVECKLING Med etiken i bakhuvudet i den professionella rollen i socialt arbete Att göra gott eller agera rätt? Konsekvenser? Upplägg Socialtjänsten Etik Empati Makt Den professionella

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Etikarbete i vårdens vardag

Etikarbete i vårdens vardag Etikarbete i vårdens vardag Seminariet B5 på Utvecklingskraft 2017 Medverkande Malin Skreding Hallgren, ledamot i etikrådet Utvecklingsledare, Qulturum Margaretha Stenmarker, ordförande i etikrådet Barnonkolog,

Läs mer

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund

Syftet med dagen. Den palliativa vårdens värdegrund 2012-12-06 Syftet med dagen att presentera det nationella kunskapsstödet för palliativ vård med innehåll, krav och konsekvenser för kommunernas och regionens ledning i Västra Götaland En värdegrund uttrycker

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Janina Stenlund, Leg. sjuksköterska, Silviasjuksköterska Uppläggning Kognitiv svikt Anhörigsjukdom och anhörigstöd Nationella riktlinjer för vård och omsorg Metoder/förhållningssätt

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till personer som åldras

Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt. Rätt stöd till personer som åldras Sammanställning av kompetensinventering för delprojekt Rätt stöd till personer som åldras Innehåll 1. Om kompetensinventeringen i delprojektet... 3 2. Grundläggande kompetensutvecklingsbehov... 3 Kontakt

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Anhörigstöd i socialförvaltningens boende

Anhörigstöd i socialförvaltningens boende Anhörigstöd i socialförvaltningens boende Socialförvaltningen Till eftertanke Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där.

Läs mer

Palliativ vård. betala för 3! Gå 4

Palliativ vård. betala för 3! Gå 4 Palliativ vård Gå 4 betala för 3! Symtomlindring av smärta, illamående och andnöd Psykisk ohälsa i palliativ vård sorg och depression som kräver behandling Våga prata om döendet och döden att hantera svåra

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Samtal med den döende människan

Samtal med den döende människan Samtal med den döende människan Carl Johan Fürst Örenäs 2016-06-08 Samtal med den döende människan Vad kan det handla om Läkare Medmänniska När Hur Svårigheter - utmaningar http://www.ipcrc.net/video_popup.php?vimeo_code=20151627

Läs mer

Introduktion till etik i omvårdnaden GERD AHLSTRÖM, PROFESSOR I OMVÅRDNAD, CHEF FÖR VÅRDALINSTITUTET

Introduktion till etik i omvårdnaden GERD AHLSTRÖM, PROFESSOR I OMVÅRDNAD, CHEF FÖR VÅRDALINSTITUTET Introduktion till etik i omvårdnaden GERD AHLSTRÖM, PROFESSOR I OMVÅRDNAD, CHEF FÖR VÅRDALINSTITUTET Innebörden av Etik och Moral idag (Statens Medicinsk-Etiska råd http://www.smer.se/etik/etik-och-moral/

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR

Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering MAS-MAR Till Socialdepartementet Diarienummer S2017/02040/FST Remissvar Betänkande SOU 2017:21 Läs mig!

Läs mer

BEMÖTANDE LEXIKON. Lexikon i beteende och bemötande. Ola Polmé och Marie Hultén. av demenssjuka. Vårdförlaget

BEMÖTANDE LEXIKON. Lexikon i beteende och bemötande. Ola Polmé och Marie Hultén. av demenssjuka. Vårdförlaget BEMÖTANDE LEXIKON Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka Ola Polmé och Marie Hultén Vårdförlaget BEMÖTANDELEXIKON 1 2 BEMÖTANDE- LEXIKON Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka Ola Polmé

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Demens Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Alzheimer / Sirkka-Liisa Ekman. 2011, 108 s. Boken är skriven av några av landets främsta forskare

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

ÄLDRE OCH MISSBRUK. Föreläsning För personal inom Äldreomsorgen

ÄLDRE OCH MISSBRUK. Föreläsning För personal inom Äldreomsorgen ÄLDRE OCH MISSBRUK Föreläsning För personal inom Äldreomsorgen 20.9.2016 Innehåll: Äldre med missbruk Faktorer som möjliggör ett missbruk Bemötande och förhållningssätt MI-motiverande samtal en väg till

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man på grund av skada eller sjukdom har svårt att fungera utan hjälp. Stöd och service

Läs mer

Speciallärare inom småbarnspedagogik och förskola Camilla Nyman och Ann-Britt Forsblom

Speciallärare inom småbarnspedagogik och förskola Camilla Nyman och Ann-Britt Forsblom Speciallärare inom småbarnspedagogik och förskola Camilla Nyman och Ann-Britt Forsblom Lågaffektivt bemötande i det dagliga mötet med barnen gör skillnad för både stora och små Leg.psykolog Bo Hejlskov

Läs mer

ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA

ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA mönster Du håller i Din hand ett dokument som syftar till att lyfta fram etiken i det dagliga livet. Sjukhusledningen hoppas denna skrift ger Dig inspiration och

Läs mer

Palliativ vård. Värdegrund, innehåll, förhållningssätt Olle Karlsson

Palliativ vård. Värdegrund, innehåll, förhållningssätt Olle Karlsson Palliativ vård Värdegrund, innehåll, förhållningssätt Olle Karlsson Vad innebär det att drabbas av svår sjukdom? Förlust av ADL-funktioner/ oberoende/ självuppfattning/ socialt sammanhang Tillkomst av

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Vård- och Omsorgsutbildning - Kursbeskrivningar

Vård- och Omsorgsutbildning - Kursbeskrivningar Vård- och Omsorgsutbildning - Kursbeskrivningar Vård- och omsorgsarbete 1, 200 poäng, Kurskod: VÅRVÅR01 Centrala begrepp, till exempel vård och omsorg, omvårdnad och socialt arbete. Hygien, till exempel

Läs mer

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11 Värdegrund för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27 Reviderad 2011-05-11 Värdegrund Värdegrunden anger de värderingar som ska vara vägledande för ett gott

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Allmän hälso- och sjukvård med inriktning mot onkologisk vård I, 40 poäng (HSON1) Graduate Diploma in General Health

Läs mer

Att bemöta människor med funktionsnedsättning. Ina Lindroos spec.ped

Att bemöta människor med funktionsnedsättning. Ina Lindroos spec.ped Att bemöta människor med funktionsnedsättning Ina Lindroos spec.ped Kommunikation: Sändare kanalmottagare Innehåll användning form Vad är en funktionsnedsättning? Om jag vill lyckas att föra en människa

Läs mer

VFU-dag för lokala lärarutbildare

VFU-dag för lokala lärarutbildare VFU-dag för lokala lärarutbildare 2017-02-03 Vad är handledning? Vad innehåller handledarutbildningen? Inger Olsson inger.olsson@kau.se Vad är professionshandledning? Handledning i verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Äldres hälsa och livskvalitet 200 poäng Kurskod: GERÄLD0

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Äldres hälsa och livskvalitet 200 poäng Kurskod: GERÄLD0 Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Äldres hälsa och livskvalitet 200 poäng Kurskod: GERÄLD0 Validandens namn Lärare: Födelsedatum: Lärare: Inskriven termin: Datum för genomförande:

Läs mer

Vårda vårdarna! Anna-Karin Edberg Professor omvårdnad, Forskningschef Högskolan Kristianstad

Vårda vårdarna! Anna-Karin Edberg Professor omvårdnad, Forskningschef Högskolan Kristianstad Vårda vårdarna! Anna-Karin Edberg Professor omvårdnad, Forskningschef Högskolan Kristianstad Positive care experiences are dependent on individual staff action Dawn Brooker Vad döljer sig bakom tidningsrubrikerna?

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Bakgrund: WHO har gjort en beskrivning av palliativ vård vilken är översatt till svenska år 2002: Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt

Läs mer

Värdegrund - att göra gott för den enskilde

Värdegrund - att göra gott för den enskilde Värdegrundsdokumentet är framarbetat av och för socialförvaltningen i Degerfors kommun, samt antaget av socialnämnden 2012-10-10. Text: Jeanette Karlsson och Sture Gustafsson. Illustrationer: Bo Qvist

Läs mer

KULTURTOLKAR PÅ KVINNOKLINIKEN - en satsning på personcentrering

KULTURTOLKAR PÅ KVINNOKLINIKEN - en satsning på personcentrering KULTURTOLKAR PÅ KVINNOKLINIKEN - en satsning på personcentrering Hinder till optimal vård för utlandsfödda kvinnor Språkförbristningar leder till förseningar med att söka nå fram till erhålla.vård Kommunikationsproblem

Läs mer

Att mötas i hälso- och sjukvården

Att mötas i hälso- och sjukvården Att mötas i hälso- och sjukvården Ett diskussionsmaterial med utgångspunkt i fyra filmer om bemötande ATT MÖTAS I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 1 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

www.evalenaedholm.se Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE

www.evalenaedholm.se Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE Eva-Lena Edholm FÖRELÄSARE, SAKKUNNING & HANDLEDARE Styrkor och resurser - en föreläsning om att starta positiva processer Enligt systemteori är varje människa ett system. Varje människa är ett system.

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45. Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede)

Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45. Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede) Antagen i socialnämnden 2006-04-04 45 Riktlinje för palliativ vård (vård i livets slutskede) Palliativ vård Kommittén om vård i livets slutskede 2000 har beslutat sig för att använda begreppet palliativ

Läs mer

Värdegrund. De fyra grundelementen Luft Vatten Jord Eld står som modell.

Värdegrund. De fyra grundelementen Luft Vatten Jord Eld står som modell. Värdegrund De fyra grundelementen Luft Vatten Jord Eld står som modell. Livet själv och du som människa klarar dig inte utan något av dem. Alla är lika mycket värda hur olika de än är. Låt också det vara

Läs mer

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström.

Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Författare: Inger Andersson Höglund och Britt Hedman Ahlström. Studiehandledning för kursen Samhällsbaserad psykiatri, 100 poäng. Studiehandledningen utgår från boken Samhällsbaserad psykiatri 2012 Studiehandledningen får kopieras. För mer information kontakta: Anja

Läs mer

När patienten känner meningslöshet om hoppets

När patienten känner meningslöshet om hoppets När patienten känner meningslöshet om hoppets och meningens betydelse. USK, SOCIONOM, MED.DR. ASIH STOCKHOLM SÖDRA/LÅNGBRO PARK. Vad är hopp och vad är mening? Hopp Riktat framåt, tidsperspektivet kan

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

OMVÅRDNADSBLADET. generationsväxling. i serien! GY/VUX Hösten 2009 GRÄNSLÖST LÄRANDE

OMVÅRDNADSBLADET. generationsväxling. i serien! GY/VUX Hösten 2009 GRÄNSLÖST LÄRANDE GY/VUX Hösten 2009 OMVÅRDNADSBLADET GRÄNSLÖST LÄRANDE generationsväxling i serien! TESTA EN NY GENERATION omvårdnadsbladet Utgivare liber, 113 98 Stockholm redaktion Miriam Barzelatto linda Ericsson layout

Läs mer

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket

Barn på sjukhus. Lästips från sjukhusbiblioteket Barn på sjukhus Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2016 Småbarnsberättelser & bilderböcker Billy på sjukhus (2011). Bilderbok. Av Birgitta Stenberg När Billy ramlar från trädet

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för: Namn Arbetsplats och enhet Enhetschef Datum KRAVMÄRKT YRKESROLL, Layout och produktion Birgitta Klingsäter, birgitta@klingsater.se,

Läs mer

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se

Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? pkc.sll.se Undersköterska i palliativ vård vilken är din roll? Välkomna till seminarium! Program 12.45 13.00 Registrering 13.00 14.00 Ett palliativt förhållningssätt 14.00 14.30 FIKA 14.30 15.30 Symtom och vård i

Läs mer

Validering i Sörmland Rev

Validering i Sörmland Rev Validering av kurs: Etik och människans livsvillkor (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Valideringspedagog Validand Mejladress Personnummer Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Mötesplatser för kunskap

Mötesplatser för kunskap Täby kommuns anhörigstöd Mötesplatser för kunskap taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo

Läs mer

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017 Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola Start augusti 2017 Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje människas förmåga och inneboende kraft till

Läs mer

Det ingen vill se - en bok om våld i samkönade parrelationer

Det ingen vill se - en bok om våld i samkönade parrelationer Det ingen vill se - en bok om våld i samkönade parrelationer Våld i parrelationer förekommer oavsett om de är samkönade eller olikkönade. För att undvika kränkningar, felaktigheter och diskriminerande

Läs mer

Specialistsjuksköterskans funktion. Professionskriterier. Professionell yrkesverksamhet

Specialistsjuksköterskans funktion. Professionskriterier. Professionell yrkesverksamhet Specialistsjuksköterskans funktion Docent Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Professionskriterier Samhällsnytta och offentligt erkännande Vetenskaplig kunskap och lång teoretisk utbildning Etisk

Läs mer

Palliativ vård. Vård vid. slutskede

Palliativ vård. Vård vid. slutskede Palliativ vård Vård vid slutskede Grafisk produktion: Mediahavet Foto: Cia Lindkvist/Mediahavet att leva tills man dör Palliativ vård handlar om sjukdomar som vi inte kan läka och hela. Inför svår sjukdom

Läs mer

Vårdförbundets idé om vårdens ledarskap

Vårdförbundets idé om vårdens ledarskap Vårdförbundets idé om vårdens ledarskap Det här vill Vårdförbundet Vårdförbundets idé om vårdens ledarskap Ledarskapet i vården spelar en avgörande roll för att skapa en vård som utgår från individens

Läs mer