FÖRETAGETS KVALIFIKATIONER, AFFÄRSIDÉ, MILJÖ- OCH KVALITETSTÄNKANDE SAMT REFERENSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRETAGETS KVALIFIKATIONER, AFFÄRSIDÉ, MILJÖ- OCH KVALITETSTÄNKANDE SAMT REFERENSER"

Transkript

1 FÖRETAGETS KVALIFIKATIONER, AFFÄRSIDÉ, MILJÖ- OCH KVALITETSTÄNKANDE SAMT REFERENSER 1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET 1.1 Företagets organisation Tom Hansson AB är ett konsultföretag, med fyra anställda, som specialiserat sig på konsulttjänster inom fastighetsförvaltning och byggadministration. Företaget arbetar i nätverk tillsammans med flera konsulter inom bygg-, installations- och fastighetsförvaltningsbranscherna. Verksamheten startades den 1 februari Företagets adress Tom Hansson Bygg- och fastighetsutveckling AB Kungsbacka Telefon Fax E-post tom@tomhansson.se Hemsida Organisationsnummer F-skattesedel Företaget har F-skattesedel. 1.5 Registreringsnummer för moms SE Affärsidé Företagets affärsidé är att på uppdragsgivarens villkor vara en naturlig samarbetspartner. Vi erbjuder inom bygg- och fastighetssektorn tjänster inom rådgivnings-, utrednings-, och utvecklingsverksamhet i syfte att skapa affärsmässigt goda förbättringar och utveckling av uppdragsgivarens verksamhet. Företaget skall tillhandahålla kvalificerade tjänster främst inom följande delområden: Offentliga och privata upphandlingar av administrativ och teknisk fastighetsförvaltning: Anbudsunderlag Annonsering Anbudsgranskning Urval av entreprenörer Upphandling kontraktsskrivning.

2 Organisation och verksamhetsutveckling av förvaltningsorganisationer: Organisationsöversyn och utbildning Verksamhetsplaner, verksamhetsutveckling, IT stöd administrativ förvaltning m.m. Projektledning och samordning av anbudsräkning vid förvaltningsentreprenader, inkl. dokumentation av kvalitets- och miljösystem, organisation etc. Utbildnings- och informationsverksamhet: Branschreglerna Aff (Avtal för fastighetsförvaltning) Upphandling och förvaltningsentreprenader Underhållsplanering. Byggadministration: Projektledning Byggledning Byggkontroll Besiktning Teknisk granskning Kvalitetsansvar Miljöbesiktningar miljöinventering. 2 KUNDER Företaget vänder sig främst till följande kundgrupper: Privata, kooperativa och offentliga ägare och förvaltare av fastigheter som önskar stöd vid konkurrensupphandling av sin fastighetsförvaltning (outsourcing), eller som behöver hjälp vid upprättande av arbetsbeskrivningar och verksamhetsutveckling inom fastighetsförvaltning vid förvaltning i egen regi med egen anställd personal Entreprenörer och förvaltningsorganisationer som önskar stöd vid anbudsräkning, verksamhetsutveckling och organisationsöversyn Byggherrar som saknar egna resurser inom byggprocessen Byggherrar som saknar erforderlig delkompetens Fastighetsägare som önskar stöd i tekniska frågor Entreprenörer som önskar stöd i byggherrefrågor. 3 KONKURRENSFÖRDELAR Låg konsultkostnad medelst minimering av omkostnader samt utveckling av samarbetsformer där uppdragsgivarens egna lediga fasta resurser tillvaratages i projektarbetet Genom anlitande av kvalificerade under- och sidokonsulter kunna tillhandahålla ett brett spektra av tjänster som gagnar totalprojektet såväl tekniskt som ekonomiskt Hög kontaktbarhet och vilja att ställa upp på önskad arbetstid.

3 4 KVALITETSPOLICY OCH MÅL Tom Hansson AB har som kvalitetspolicy och mål att varje uppdrag utförs med högsta möjliga kompetens att i första hand alltid utgå ifrån kundnyttan och den av kunden upplevda kvaliteten att kunden skall erhålla minst överenskommen kvalitet och omfattning av avtalade tjänster att kvalitetsarbetet skall bedrivas genom samarbete med såväl uppdragsgivare som under- och sidokonsulter, samt skall även ha inriktning mot utveckling och successiv förbättring. Kvalitetsarbetet omfattar dels alla uppdrag, dels alla skeden i varje uppdrag. Genom noggrann uppföljning och noggrant urval tillses att vi själva samt av företaget anlitade underkonsulter uppfyller ställda och underförstådda krav. Arbetet skall organiseras med kvalitetsmål, egenkontroll, uppföljning och mål avseende successiv förbättring. 4.1 Kvalitet vid upphandling av fastighetsförvaltning Kvalitetstänkande är en viktig del i vår verksamhet som konsult, vad gäller att ha rätt hjälpmedel, vara effektiv och att göra rätt saker från början utifrån kundens perspektiv. Kvalitet vid upprättande av förfrågningsunderlag för fastighetsförvaltning är också att förstå och att kunna se förvaltningen ur ett helhetsperspektiv. Genom mångårig erfarenhet inom fastighetsförvaltningsbranschen har vi tillägnat oss denna helhetssyn. Det färdiga förfrågningsunderlaget skall innehålla de kvalitets-krav som beställaren kan ha på förvaltningsentreprenören och på förvaltningen av sina fastigheter. Efter upphandling av entreprenör skall förfrågningsunderlaget kunna fungera som ett hjälpmedel och instrument för beställaren att följa upp sin verksamhet och stärka sin kvalitet gentemot sina kunder. I vårt kvalitetstänkande ingår förutom kundanpassning även miljötänkande och kostnadseffektivitet. Att kunna erbjuda sina kunder/hyresgäster en miljöanpassad förvaltning och bra miljö höjer också den upplevda kvaliteten i boende och lokalnyttjande. 5 MILJÖPOLICY Tom Hansson AB skall sträva mot kretsloppsanpassad produktion och förvaltning, samt genom egen utveckling och samarbete med miljökvalificerade konsulter upprätthålla för projektarbeten erforderlig miljökompetens. Företaget skall ha väl utvecklade kontakter med berörd kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning. I projekt där arbetsmiljöfrågor blir aktuella skall tillses att arbetsmiljölagar följes. Vi skall agera på sådant sätt att vårt och vår uppdragsgivares anseende i miljöfrågor stärks. Tom Hansson AB skall sträva mot att livsmiljön ställs i centrum främja att byggnader och anläggningar tillför stads- och landskapsbilden skönhetsvärden

4 främja källsortering av sopor främja energisnål och miljövänlig byggprocess främja enkla och lättskötta tekniska system tillgodose kundernas krav på god miljö avseende ljus, ljud, klimat och trivsel vid upphandlingar inom fastighetsförvaltning skall en miljöanpassning av förvaltningen eftersträvas i alla led, såsom avfallshantering, energi, ventilation, städning, trädgårdsskötsel och vid ändring av byggnad. 6 KVALIFIKATIONER Inom företaget har vi stor erfarenhet både inom administrativ/ekonomisk och inom teknisk fastighetsförvaltning. De anställda i företaget har relevanta utbildningar för sina arbetsuppgifter samt lång erfarenhet inom bygg- och fastighetsförvaltnings-området. 6.1 Kvalitetsansvarig Tom Hansson och Christer Starck har genomgått utbildning som certifierade kvalitetsansvariga enligt PBL med riksbehörighet K respektive N. 6.2 Miljöbesiktning Tom Hansson har genomgått SBR:s kurs i miljöbesiktning och miljöinventering av fastigheter och är certifierad miljöinventerare för fastigheter enligt CMF kravspecifikation. 6.3 Lagen om offentlig upphandling Genom ett stort antal genomförda offentliga upphandlingsuppdrag för stat och kommuner samt studier, har vi tagit fram rutiner och system för upphandling av offentliga förvaltnings-entreprenader. Företaget besitter härigenom goda kunskaper om de upphandlingsregler som gäller enligt LOU. Tom Hansson och Christer Starck har också genomgått utbildning i offentlig upphandling för upphandlare och leverantörer (LOU) hos Allego. 7 Referenser Nedan redovisas några referenser på uppdrag inom fastighetsförvaltningsområdet som Tom Hansson AB genomfört. Vi kan komplettera med ytterligare referenser för genomförda uppdrag om önskemål finns: Verksamhetsutveckling och utvecklingsprojekt: Uppdrag Konsultstöd för Landstingsfastigheter i Östergötland Tom Hansson AB har under 2004 och 2005 som konsultstöd för Landstingsfastigheter i Östergötland, medverkat vid projekt avseende förändring av Landstingets fastighetsförvaltnings- och driftorganisation med bl a framtagande av avtal för verksamhetsoch fastighetsanknutna tjänster. Se vidare beskrivning under referenser, fastighetsförvaltningoffentlig & upphandling - offentlig verksamhet.

5 Uppdrag Konsultstöd för Banverket vid verksamhetsutveckling inom fastighetsförvaltning Tom Hansson AB har som konsultstöd för Banverket medverkat vid verksamhetsutvecklingsprojekt. Projektet innefattade: Framtagande av Banverksgemensamt regelverk för fastighetsförvaltning; Medverkan vid framtagande av handbok för upphandling av drift- och skötselentreprenader av fastigheter; Medverkan vid upphandling av drift- och skötselentreprenader och vid utvärdering av sådana upphandlingar för Banverkets fastigheter i Sverige. Verksamhetsutvecklingsprojekt avseende ny administrativ förvaltningsorganisation för Lysekilsbostäder AB Tom Hansson har varit projektledare och stöd vid uppbyggnad av det kommunala bostadsföretaget Lysekilsbostäders nya administrativa fastighetsorganisation. I uppdraget ingick följande: Projektledning, utredningar, organistationsuppbyggnad, organisationsplaner m.m.; Upphandling av nytt ekonomi- och fastighetssystem; Implementering och införande av samtliga administrativa och ekonomiska rutiner i systemen och företaget. På uppdrag av Hyresbostäder i Norrköping AB medverkan vid genomförande av ett utvecklingsprojekt med syfte att finna former för en effektiv och servicemedveten driftsorganisation, med krav på rutiner för styrning och uppföljning m m. Detta uppdrag pågår. Tom Hansson har medverkat vid utvecklingen av Aff, som representant för HSB-rörelsen i referens-gruppen för Aff-projektet under Aff-anpassning/dokumentation av arbetsuppgifter för Fortifikationsverkets driftorganisationer. Tom Hanson AB har som konsulter medverkat vid projekt avseende Affanpassning/dokumentation av arbetsuppgifter för Fortifikationsverkets driftorganisationer inom Såtenäs flygflottilj, Skövde Garnison och i Karlsborg. Verksamhetsutveckling för Tanum Kommuns fastighetsförvaltningsorganisation. Tom Hansson AB har på uppdrag av Tanums kommun, som projektledare genomfört ett utvecklingsprojekt vars syfte har varit att finna former för en effektiv och servicemedveten förvaltningsorganisation i kommunen, rustad att möta framtida krav i form av hårdnad konkurrens, krav på rutiner för styrning och uppföljning. Uppdraget genomfördes På uppdrag av projektgruppen för Aff har Tom Hansson författat skriften Upphandling av fastighetsförvaltning - en vägledning som utges av Aff-kommittén genom Svensk Byggtjänst. I skriften redovisas upphandlingsprocessen och Aff-systemets användning och tillämpning vid upphandling av fastighetsförvaltning. På uppdrag av Aff-kommittén har Tom Hansson varit projektsekreterare i den projektgrupp som utvecklat branschreglerna Aff med avseende på de miljötexter, som används som hjälpmedel vid upprättande av förfrågningsunderlag och avtal inom fastighetsförvaltning.

6 Upprättande av förfrågningsunderlag och upphandlingar av fastighetsförvaltningsentreprenader: Uppdrag På uppdrag av Landstinget i Östergötland, LFÖ, medverkan vid projekt för inventering och upprättande avtal enligt Aff Avtal för fastighetsförvaltning mellan Landtinget och Landstingsägt driftbolag, 13 st entreprenaddelar för Landstingets fastigheter i Östergötland inom Linköping, Norrköping, Motala, Finspång, Mjölby m fl orter. Avtalet avser teknisk drift samt viss verksamhetsservice och administrativa tjänster för universitetssjukhus, sjukhus, vårdcentraler, skolor m fl. Detta uppdrag har utförts under Tom Hansson AB upprättar förfrågningsunderlag och upphandlar teknisk drift och underhåll för Stiftelsen Kungälvsbostäders fastigheter. Uppdraget avser att upprätta förfrågningsunderlag och genomföra upphandling av drift och underhåll av yttre miljö, byggnader inkl installationer och lokalvård för Kungälvsbostäder samtliga fastigheter. Uppdraget utfördes under Kontraktsstart Tom Hansson AB upprättar förfrågningsunderlag och upphandlar teknisk drift och underhåll för Lysekilsbostäder AB:s fastigheter. Uppdraget avser att upprätta förfrågningsunderlag och genomföra upphandling av drift och underhåll av yttre miljö, byggnader inkl installationer och lokalvård för Kungälvsbostäder samtliga fastigheter. Uppdraget utfördes under Kontraktsstart Upphandling av drift av yttre miljö för Fortifikationsverket i Göteborg. Tom Hansson AB har fått uppdraget att upprätta förfrågningsunderlag enligt Aff och genomföra upphandling av driftentreprenad för yttre miljö för Fortifikationsverkets anläggning och fastigheter inom Käringberget (tidigare Amf 4) i Göteborg, Säve Flygfält och Stora Känsö i Göteborgs skärgård. Uppdraget utfördes under Kontraktsstart är Upphandling av drift av yttre miljö för Vasakronans fastigheter i Göteborg Tom Hansson AB har fått uppdraget att upprätta förfrågningsunderlag och genomför upphandling av drift av yttre miljö för Vasakronan AB:s fastigheter i Göteborg. Förfrågningsunderlag och upphandlingen omfattar drift av yttre miljö för Vasakronan AB:s samtliga fastigheter i Göteborg. Uppdraget utfördes under Kontraktsstart är beräknat till Upphandling av Hiss-serviceavtal för Vasakronans fastigheter. Tom Hansson AB har fått uppdraget att upprätta förfrågningsunderlag och genomför upphandling av hissserviceavtal för Vasakronan AB. Förfrågningsunderlaget och upphandlingen avser hisserviceavtal för samtliga hissar inom Vasakronan AB:s fastigheter i Malmö, Göteborg och Stockholm Uppdraget utfördes under Upphandling beräknas slutföras under våren 2006.

7 Uppdrag Tom Hansson AB har haft uppdraget att upprätta förfrågningsunderlag enl Aff och upphandling av administrativ och teknisk fastighetsförvaltning för Statens fastighetsverks fastigheter i västra, södra och östra Sverige. Upphandlingarna har skett i olika tidsperioder från Ingående objekt var företrädesvis byggnadsminnesförklarade byggnader, såsom slott, fästningar, landshövdingeresidens, delar av Göteborgs och Lunds universitet, Musik- och lärarhögskolorna i Malmö etc. Totalt har ca 20 entreprenader upphandlats för Statens fastighetsverks räkning. Under hösten 2003 genomförde vi upphandling av teknisk drift för Statens fastighetsverks nya byggnad Världskulturmuseet i Göteborg samt 10 st entreprenader av Statens fastighetsverks byggnader från Halmstad till Karlstad. På uppdrag av Banverket upprättande av förfrågningsunderlag enl AFF och medverkan vid upphandling av tekniska driftentreprenader av Banverkets fastigheter i Sverige (inom södra, västra, mellersta och östra banregionerna i Sverige). På uppdrag av Banverket upprättande av förfrågningsunderlag enl Aff och upphandling av 2 st tekniska driftentreprenader ca m 2 av Banverkets fastigheter i mellersta Sverige. Under 2005 har vi tecknat årsavtal för konsulttjänster med Vasakronan för hela Sverige inom följande kategorier: Analys och inventering inför upprättande av förfråginingsunderlag och upphandling av entreprenader inkl anbudsutvärdering och kontraktsskrivning för fastighetsförvaltning avseende administration, drift och underhåll Projektledning och upprättande av förfrågningsunderlag och upphandling av entreprenader för fastighetsförvaltning avseende administration, drift och underhåll Upprättande av förfrågningsunderlag och upphandling av förekommande serviceavtal inom teknisk fastighetsförvaltning Verksamhetsutveckling inom administrativ och teknisk fastighetsförvaltning Utbildning inom upphandling för administrativ och teknisk fastighetsförvaltning regelverket Aff etc Samordning, uppföljning och statuskontroller av entreprenader för fastighetsförvaltning avseende administration, drift och underhåll IT stöd för admistrativ/ekonomisk förvaltning (fastighetsekonomi och IT system för fastighetsförvaltning såsom fastighets-, ekonomi och lönesystem etc) Byggadministration. På uppdrag av Hyresbostäder i Norrköping AB upprättande av förfrågningsunderlag enl AFF och upphandling av 10 st driftentreprenader avseende yttre miljö respektive lokalvård, ca m 2 (BOA + LOA)

8 Uppdrag På uppdrag av Vaggeryds kommun upprättande av förfrågningsunderlag enl AFF och upphandling av 4 st tekniska driftentreprenader avseende yttre miljö respektive byggnader inkl. installationer ca m 2 av kommunens fastigheter. Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av driftentreprenad för det kommunala bostadsföretaget Kungälvsbostäders fastigheter. Uppdraget utfördes under Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av driftentreprenad för det kommunala bostadsföretaget Tanums Bostäders fastigheter Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av driftentreprenad för det kommunala bostadsföretaget Lysekilsbostäders fastigheter. Uppdraget utfördes under På uppdrag av Munkedals kommunala bostäder AB Munkbo, framtagande av underlag och upprättande av avtal mellan Munkbo och Munkedals kommun för teknisk förvaltning, drift och underhåll av kommunens fastigheter (skolor, daghem, förvaltningsbyggnader etc). Detta uppdrag pågår. På uppdrag av Karlstad kommun upprättande av förfrågningsunderlag enl Aff och upphandling av teknisk driftentreprenad för ca m 2 av kommunens fastigheter. Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av funktionsupphandling avseende driftentreprenad, lokalvård för Tetra Pak:s industrier och kontor i Lund och Malmö, ca m 2. Upprättande av förfrågningsunderlag enl Aff och upphandling av administrativ och teknisk fastighetsförvaltning av yttre miljö samt lokalvård för HSB Sundsfastigheter AB i Malmö. Ca m 2 bostäder och lokaler i 60 st fastigheter. Som ett pilotprojekt för Fortifikationsverket upprättande av förfrågningsunderlag enl Aff och upphandling för teknisk fastighetsförvaltning/drift av fastighetsbestånd inom Remmene skjutfält i västra Sverige. Inventering och dokumentation av arbetsrutiner enligt Aff-konceptet och kvalitetssäkring av Fortifikationsverkets driftåtagande (egen regiverksamhet) inom Såtenäs flygflottilj och Skövde garnison. Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av 3 st driftentreprenader i Karlstad för fastighetsbolaget SkansTornet. Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av 2 st driftentreprenader i Göteborg för fastighetsbolaget Kungsleden i Göteborg. Upprättande av förfrågningsunderlag enligt Aff och upphandling av driftentreprenad, yttre miljö för Fortifikationsverkets anläggning och fastig-heter inom Amf 4 i Göteborg, Säve Flygfält och Stora Känsö i Göteborgs skärgård.

9 Uppdrag Fr o m 2005 är Tom Hansson kursledare för en 4 dagars utbildning i Aff-Avtal för fastighetsförvaltning för studenterna på Fastighetsakademin i Göteborg. Utbildningen ingår i Fastighetsakademins utbildning av fastighetsförvaltare med utbildningstid 2,5år (KYhögskoleutbildning). Sedan år 2000 är Tom Hansson kursledare och ensam föreläsare för Aff-utbildning som hålls i utbildningsföretaget EGA:s regi. Utbildningen genomförs på flera orter i Sverige med ett antal utbildningstillfällen per år. (Se även EGA:s hemsida: På uppdrag av HSB Riksförbund (HSB Förvaltningsutveckling AB) varit föreläsare vid en 2- dagarsutbildning för HSB-rörelsen rörande anbud och upphandling inom fastighetsförvaltning. På uppdrag av Ecuro Sverige AB genomfört utbildning i Aff och upphandling av förvaltningsentreprenader. 25 personer (förvaltare och arbetsledare m.fl.) från Ecuros organisation i södra och västra Sverige medverkade. På uppdrag av Fastighetsentreprenörerna i Sverige genomfört 2 st. utbildningar i Aff och upphandling av fastighetsförvaltning. Utbildningarna genomfördes i Stockholm och Göteborg för ca 70 personer. På uppdrag av HSB Malmö genomfört utbildning i Aff och upphandling inom fastighetsförvaltning. På uppdrag av HSB Södertörn, HSB Södertälje, HSB Täby Roslagen, HSB Uppsala m fl genom-fört utbildning i Aff och upphandling inom fastighetsförvaltning. Genom EGA utfört företagsanpassad utbildning i Aff och upphandling av fastighetsförvaltning för anställda inom konsultföretaget SWECO i Malmö Genom EGA utfört företagsanpassad utbildning i Aff och upphandling av fastighetsförvaltning för anställda inom Hallands Läns Landsting i Halmstad. Genom EGA utfört företagsanpassad utbildning i Aff och upphandling av fastighetsförvaltning för anställda inom Riksbyggen i mellersta Sverige (Gävle, Dalarna m fl.) Aff-utbildning för Fortifikationsverket På uppdrag av HSB Riksförbund upprättande av handbok för upphandling av fastighetsförvaltning med Aff-anpassade avtalsmallar för förvaltning av bostadsrättsföreningar, som HSB använder i hela landet På uppdrag av HSB Gävleborg medverkat vid framtagande och dokumentation av anbud, kvalitets- och miljösäkring, organisation etc. kommunal entreprenad avseende administrativ och teknisk fastighetsförvaltning av ca m 2 På uppdrag av ABB Facilities Management medverkat vid framtagande och dokumentation av anbud, kvalitets- och miljösäkring, organisation etc. avseende teknisk fastighetsförvaltning för kommunala förvaltningsentreprenader. (Sollentuna och Norrköpings kommuner)

10 Uppdrag På uppdrag av Telereit Förvaltnings AB (numera Dalkia Förvaltning AB) medverkat vid fram-tagande och dokumentation av anbud, kvalitetsoch miljösäkring, organisation etc. för entre-prenader avseende teknisk fastighetsförvaltning för privat förvaltningsentreprenad. På uppdrag av KF Fastigheter AB i Stockholm utfört statusbesiktning av m 2 fastigheter i Stockholm inför köp. På uppdrag av Dalkia Förvaltning AB i Stockholm tagit fram förvaltningskoncept för ett större fastighetsbestånd i Norrland. På uppdrag av Volvoägda företaget Celero Support AB medverkat vid kalkyl, framtagande och dokumentation av anbud, kvalitets- och miljösäkring, organisation etc. avseende teknisk driftentreprenad för Östra Sjukhuset i Göteborg samt för ca m 2 kontors- och industrilokaler på Volvo i Göteborg. Tom Hansson har under 2005 haft uppdrag från Statens fastighetsverk som Statens fastighetsverks projektansvariga vid byggande av nya Tullstationen i Svinesund. Sedan slutet av 1970-talet fram tills dagens datum har undertecknat medverkat vid projektering, varit projekt- och byggledare, besiktningsman etc för ett stort antal nybyggnadsoch ombyggnads-projekt. Referenser av ett antal av dessa objekt finns redovisade på vår hemsida Kungsbacka Tom Hansson Bygg- och fastighetsutveckling AB Tom Hansson

Allmän beskrivning av företaget

Allmän beskrivning av företaget Allmän beskrivning av företaget 1 UPPGIFTER OM FÖRETAGET 1.1 Företagets organisation Tom Hansson Bygg- och fastighetsutveckling AB är ett företag som bedriver konsult-, utvecklings- och utbildningsverksamhet

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

Facilities Management

Facilities Management Facilities Management Fastighetsförvaltning Med fastigheten som utgångspunkt Mål att utveckla fastighetens lönsamhet Fastighetsförvaltning är en kärnverksamhet FM definition Att få fastigheter, byggnader,

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau Bakgrund: Kännedom om byggprocessen och dess styrande dokument kan vara av avgörande betydelse för ett konsultföretags fortlevnad. God kännedom om processen och om olika dokuments status i förhållande

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

Välkommen till EBAB Byggservice AB - Vi utför nybyggnader, tillbyggnader och ombyggnader i alla storlekar

Välkommen till EBAB Byggservice AB - Vi utför nybyggnader, tillbyggnader och ombyggnader i alla storlekar Välkommen till EBAB Byggservice AB - Vi utför nybyggnader, tillbyggnader och ombyggnader i alla storlekar EBAB är ett bygg- och entreprenadföretag som huvudsakligen verkar inom Örebro och Västmanlands

Läs mer

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN Var med och utveckla er kommuns strategiska arbete med ekonomiskt lönsam energieffektivisering i det kommunala byggnadsbeståndet

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

11. Delområde I. Kravspecifikation Arbete på timbasis

11. Delområde I. Kravspecifikation Arbete på timbasis Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2014-04-17 Upphandlande organisation Upphandling Region Skåne, Koncerninköp Förvaltning och rekreationsverksamhet för Stiftelsen Skånska Landskap Sofie Arebom 1400496

Läs mer

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR KOMMUNERNA HANINGE OCH NYNÄSHAMN

UPPHANDLINGSPOLICY FÖR KOMMUNERNA HANINGE OCH NYNÄSHAMN UPPHANDLINGSPOLICY FÖR KOMMUNERNA HANINGE OCH NYNÄSHAMN Innehållsförteckning Upphandlingspolicy 2 Syfte och inledning 2 Ansvar 2 Uppföljning 3 Hållbar upphandling 3 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum

Läs mer

T E K N I S K F Ö R V A L T N I N G

T E K N I S K F Ö R V A L T N I N G T E K N I S K F Ö R V A L T N I N G - 2 - T E K N I S K F Ö R V A L T N I N G - 3 - TEOGE erbjuder teknisk förvaltning Med teknisk förvaltning menar vi Servicemedvetenhet Tillgänglighet Ordning och reda

Läs mer

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

Översyn av nämndens hantering av föreningsbidrag, revidering riktlinjer Bidrag till föreningar med särskild social inriktning, 18 juni 2008.

Översyn av nämndens hantering av föreningsbidrag, revidering riktlinjer Bidrag till föreningar med särskild social inriktning, 18 juni 2008. sid 1 (5) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Staben Ekonomi Tjänsteyttrande 2013-09-04 Bengt Palo, 054-5405215 bengt.palo@karlstad.se Till arbetsmarknads- och socialnämnden Översyn av nämndens hantering

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

T E K N I K. Teknisk förvaltning FÖRENINGSANPASSADE TJÄNSTER FÖR BEKYMMERFRITT BOENDE

T E K N I K. Teknisk förvaltning FÖRENINGSANPASSADE TJÄNSTER FÖR BEKYMMERFRITT BOENDE T E K N I K Teknisk förvaltning FÖRENINGSANPASSADE TJÄNSTER FÖR BEKYMMERFRITT BOENDE Föreningar med god ekonomi har en sak gemensamt: välfungerande teknisk förvaltning Att satsa på ett genomtänkt löpande

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende VVS-konsulttjänster, och anger

Läs mer

ANBUDSFORMULÄR. Projektnamn Säterprojektet 1b Segenässätern Byggnadsvårdåtgärder. Kod Text Rev. Begärda handlingar: Lämnas genom: Bilaga:

ANBUDSFORMULÄR. Projektnamn Säterprojektet 1b Segenässätern Byggnadsvårdåtgärder. Kod Text Rev. Begärda handlingar: Lämnas genom: Bilaga: 1 Titel / Kapitelrubrik ANBUDSFORMULÄR Handling 7 Handläggare Susanna Björklöf Status Förfrågningsunderlag Projektnamn Säterprojektet 1b Segenässätern Byggnadsvårdåtgärder Projektnummer Datum 2012-01-23

Läs mer

Upphandlingsbeslut ramavtal upphandlingskonsult 12/ Upphandlingsbeslut

Upphandlingsbeslut ramavtal upphandlingskonsult 12/ Upphandlingsbeslut Upphandlingsbeslut ramavtal upphandlingskonsult 12/16 2012-06-25 Upphandlingsansvarig Upphandling MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Ramavtal upphandlingskonsult Beredskap) Barbro Bengtsson 12/16 2.1.

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling Fastställt av kommunfullmäktige 2006-06-21 143 Ersätter kommunfullmäktiges beslut 1994-10-27 90 Senast förändrat av kommunfullmäktige 2008-08-27, 184 INLEDNING 3 OMFATTNING 3

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende Ventilationskonsulttjänster, och anger

Läs mer

Kravspecifikation för upphandling av Upphandlingskonsulter, SLL1608

Kravspecifikation för upphandling av Upphandlingskonsulter, SLL1608 Sida 0 av 5 Landstingsstyrelsens förvaltning Kravspecifikation SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för upphandling av Upphandlingskonsulter, Sida 1 av 5 Innehållsförteckning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp

Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för upphandling och inköp Mariestad Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad 2015-09-14 Datum: 2015-08-28 Dnr: Sida: 2 (13) Tillämpningsanvisningar till Riktlinjer för

Läs mer

Kvalitetsmanual. Baserat på System ISO 9001. Active Care Sverup AB

Kvalitetsmanual. Baserat på System ISO 9001. Active Care Sverup AB Kvalitetsmanual Baserat på System ISO 9001 Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel 031-91 75 25 Fax 031-91 75 05 Org. nr. SE556388-8766 www.activecare.se info@activecare.se Sammandrag

Läs mer

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN

2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05. Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN 2000-11-10 reviderad 2001-01-16 och 2001-02-05 Fastställd av kommunfullmäktige den 5 februari 2001, 9 KONKURRENSPOLICY FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Konkurrenspolicy 1(4) Konkurrenspolicy riktlinjer vid konkurrensutsättning

Läs mer

Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN

Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN Tid Måndagen den 29 mars 2010, kl. 08.15-13.15 Plats Universitetets skrivsal Ansvarig Jens Beiron, kan nås via mobiltel 0705-977997 eller ank 12 54 Hjälpmedel Miniräknare

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

www.miljonaren.se Verksamhetshandbok Kvalitet och Miljö Miljönären Lindfeldts Måleri AB

www.miljonaren.se Verksamhetshandbok Kvalitet och Miljö Miljönären Lindfeldts Måleri AB www.miljonaren.se Verksamhetshandbok Kvalitet och Miljö Lindfeldts Måleri AB Inledning Lindfeldts Måleri AB är Dalarnas största målerikoncern med 150 medarbetare och en omsättning på nästan 100 miljoner

Läs mer

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar.

omfattar byggnader, kontor, bostäder, andra hus, industrianläggningar vägar, broar, järnvägar. Entreprenad Vad menas med entreprenad? åtagande av ett företag (entreprenören), till ett i förväg uppgjort pris, att för beställare utföra visst större arbete eller leverans, särskilt avseende byggnad

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

UFOS projekt Erfarenheter av driftentreprenader en utvärdering

UFOS projekt Erfarenheter av driftentreprenader en utvärdering UFOS projekt Erfarenheter av driftentreprenader en utvärdering I detta frågeformulär har vi sammanställt ett antal frågor som gäller hur driftentreprenader upphandlas och genomförs. Undersökningen riktar

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Mark och Anläggning. Ledarskap och Management TIPS!

Mark och Anläggning. Ledarskap och Management TIPS! AMA Anläggning 17 I denna utbildning får du lära dig regler för användning och samband mellan beskrivning och AMA. AMA Anläggning 17 är avsedd att tjäna som ett underlag vid upprättande av tekniska beskrivningar

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer

Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30

Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30 Säkerhetsupphandling Frukostseminarium hos SSF 2013-10-30 SÄKERHETSUPPHANDLING INTE BARA FÖR STAT OCH KOMMUN Skapa förutsättningar för anbud på samma villkor Utforma efter den egna säkerhetsorganisationens

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35

1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35 Innehåll Inledning 5 1 Upphandling av konsult eller entreprenör 7 Anbudsförfrågan 8 Anbud 28 Avtal 35 2 Genomförande av konsultuppdrag och utförande av entreprenad 39 Uppstart 41 Startmöte 46 Kartläggning

Läs mer

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-05-20 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/107 Utvärdering av driftentreprenader inom VA, parkskötsel och gaturenhållning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Kvalitets- och miljöplan SolTech Energy

Kvalitets- och miljöplan SolTech Energy SolTech Energy Sara Klingberg 441 88 51 2013-11-18 A 2 (7) nnehållsförteckning 1 Policy... 3 1.1 Mål... 3 1.2 Befogenheter och ansvar... 3 1.3 Miljöinriktning... 3 1.4 Miljöpolicy... 3 2 Organisation...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517

Revisionsrapport. Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården. Sammanfattning. Kriminalvården 601 80 Norrköping 2007-02-12 32-2006-0517 Revisionsrapport Kriminalvården 601 80 Norrköping Datum Dnr 2007-02-12 32-2006-0517 Granskning av upphandlingsverksamheten vid Kriminalvården Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Kriminalvården

Läs mer

Nya miljökrav för entreprenader

Nya miljökrav för entreprenader Nya miljökrav för entreprenader har tagits fram som en överenskommelse mellan Trafikverket, Göteborgs stad, Malmö stad och Stockholm stad. I denna broschyr kan du läsa om bakgrunden till de nya kraven,

Läs mer

Tekniska nämnden 2010-09-30 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Tekniska nämnden 2010-09-30 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Tekniska nämnden 2010-09-30 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Administration 2010.182-200 Tn 120. Driftupphandling 2011 Byggnader och installationer, Tanums kommun 2010.183-200 Tn 121. Driftupphandling

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

Förvaltningsentreprenad för delar av fastighetsförvaltningen inom. Regionservice

Förvaltningsentreprenad för delar av fastighetsförvaltningen inom. Regionservice Ledning Göran Elsmén Bitr. servicedirektör 046-15 34 28 070-512 15 74 goran.elsmen@skane.se. Datum 2010-01-20 1 (9) Fastighets- och servicenämnden Förvaltningsentreprenad för delar av fastighetsförvaltningen

Läs mer

Upphandling vid efterbehandling av BT Kemi

Upphandling vid efterbehandling av BT Kemi Upphandling vid efterbehandling av BT Kemi, bitr projektledare Svalövs kommun BT Kemi-skandalen i korthet Producerade herbicider och insekticider I Teckomatorp mellan 1965-1977 Första miljöskandalen Grävde

Läs mer

Anbudsförfrågan Extern utvärdering av strukturfondsprojekt

Anbudsförfrågan Extern utvärdering av strukturfondsprojekt Anbudsförfrågan Extern utvärdering av strukturfondsprojekt Stiftelsen Inova i Wermland är en företagsinkubator som stödjer utvecklingen av unika affärsidéer till växande aktiebolag. Inova är en del av

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Verksamhet Pentagram AB:s verksamhet innefattar konstruktion samt byggnation av försörjningsramper för bussar till trafikentreprenörer, kommuner och landsting m.fl. Med modern teknik,

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P och BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Upphandling i kommunala bolag

Upphandling i kommunala bolag Revisionsrapport Upphandling i kommunala bolag Halmstads kommun Januari 2009 Bo Thörn Innehållsförteckning INLEDNING 1 UPPDRAG 1 GENOMFÖRANDE 1 RESULTAT 1 KOMMUNENS RIKTLINJER 1 HALMSTADS FASTIGHETS AB

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER A 1(12) UNDERHÅLLS OCH SERVICEENTREPRENAD EL Stiftelsen Haparandabostäder och Haparanda Kommuns fastigheter Administrativa föreskrifter A 2(12) Dessa Administrativa föreskrifter ansluter till AF AMA 07

Läs mer

Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden

Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden Höstens utbildningskatalog 2018 Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden n Entreprenadjuridik och standardavtal n AMA n Mark och anläggning n Ledarskap och Management

Läs mer

Nya Aff. Varför en ny Aff? Projektmål 2015-04-19. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Nya Aff. Varför en ny Aff? Projektmål 2015-04-19. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Nya Aff Varför en ny Aff? Lanserad 1995 Stor förändring på marknaden Branchpraxis Större uppdateringar 1999, 2004, 2006 Stor mängd dokument Obalans mellan tjänster 2 Projektmål Totala antalet dokument

Läs mer

Tilldelningsbeslut enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling 9 kap. 9

Tilldelningsbeslut enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling 9 kap. 9 Tilldelningsbeslut enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling 9 kap. 9 Upphandlande myndighet Statens Fastighetsverk med organisationsnummer 202100-4474 Aktuell upphandling Upphandling av RAMAVTAL

Läs mer

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende

POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende POLICY Ett uttalande i generella ordalag Som beskriver ett önskvärt beteende Antagen av Kommunstyrelsen 2007-05-21, KS 117 Inledning För att verksamheten i kommunen skall fungera och servicenivån till

Läs mer

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-02 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar enligt

Läs mer

Utveckling av fastighetsföretagande i offentlig sektor (UFOS) Från driftentreprenad till förvaltningsentreprenad

Utveckling av fastighetsföretagande i offentlig sektor (UFOS) Från driftentreprenad till förvaltningsentreprenad Utveckling av fastighetsföretagande i offentlig sektor (UFOS) Från driftentreprenad till förvaltningsentreprenad Förord Sedan början på -talet har det blivit allt vanligare att offentliga fastighetsorganisationer

Läs mer

MANUAL FÖR KVALITET OCH MILJÖ

MANUAL FÖR KVALITET OCH MILJÖ INNEHÅLL 1 KVALITETS- OCH MILJÖLEDNING... 1 1.1 KVALITETS- OCH MILJÖPOLICY... 1 1.2 ORGANISATION... 2 1.3 LEDNINGSSYSTEM... 2 1.4 DOKUMENTSTYRNING... 2 1.5 KOMMUNIKATION... 3 1.6 FÖRBÄTTRINGAR OCH AVVIKELSER...

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Arbeta för en bättre värd

Arbeta för en bättre värd Arbeta för en bättre värd Långsiktig lönsamhet och tillväxt skapas genom nöjda kunder och engagerade medarbetare. Som arbetsgivare ska Vasakronan erbjuda branschens bästa utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö.

Läs mer

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av

Inbjudan att delta i samordnad upphandling av Inbjudan att delta i samordnad upphandling av - HVB vuxna med missbruk 2016 - Konsulentstödd familjehemsvård 2016 Undertecknat upphandlingsuppdrag ska vara SKL Kommentus Inköpscentral AB tillhanda senast

Läs mer

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER

Introduktion - version 3.0 Copyright Tyréns AB ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER ETT SYSTEM FÖR INVENTERING, BEDÖMNING OCH KLASSIFICERING AV FASTIGHETER Instrument för miljöstyrning En miljöbedömning ger dig kunskap om dina fastigheters miljöbelastning. Systemet redovisar olika miljönyckeltal

Läs mer

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete.

Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Sidan 1 av 201-10-07 sfördelning Syfte Syftet är att definiera och beskriva roller, ansvar och befogenheter för förvaltningens miljö och energiarbete. Roller och ansvar Ansvaret för miljöarbetet följer

Läs mer

Projektledare Norrortsleden ulrica.nilsson@vv.se 08-757 69 87

Projektledare Norrortsleden ulrica.nilsson@vv.se 08-757 69 87 Ulrica Nilsson Projektledare Norrortsleden ulrica.nilsson@vv.se 08-757 69 87 37 Norrortsleden delen Täby kyrkby Rosenkälla 7 km mötesfri motortrafikled t (2+1 väg) 1 km bergtunnel med skiljevägg 7 broar

Läs mer

INTEROC AKUSTIK historia. INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö. Akustik

INTEROC AKUSTIK historia. INTEROC AKUSTIK histora. EMPORIA Malmö. Akustik INTEROC AKUSTIK histora INTEROC AKUSTIK historia Akustik Interoc Akustik AB är ett privatägt bolag sedan december 2011. Kärnverksamheten är akustik men idag så utför bolaget även gipsentreprenader, beklädnadsentreprenader,

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018

Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Program för uppföljning av privata och kommunala utförare 2015-2018 Dnr 2015/KS 0194 003 Fastställt av kommunfullmäktige 2015-06-16 Tyresö kommun / 2015-05-12 2 (7) Tyresö kommun / 2015-03-10 3 (7) Innehållsförteckning

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY INKÖPS- OCH UPPHANDLINGS- POLICY Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-02-23 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Upphandlingsenheten Dokumentet

Läs mer

Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande:

Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande: Vår beteckning Dnr Ks 18/44 Anbudsförfrågan Verksamhetskonsulter Allmänt Denna upphandling avser Ånge kommuns löpande behov av konsultstöd för organisations- och verksamhetsutveckling omfattande: Utredning

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Tjänster Projektering

Tjänster Projektering Tjänster Projektering VVE-Teknik projekterar, installerar, kontrollerar och underhåller klimatanläggningar. Vi utför även analyser, besiktningar och statuskontroller på alla typer av fastigheter och system.

Läs mer

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning

SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Dnr 2007-004946-212, bilaga 1 2007-05-28 Mats Dryselius SAMARBETSAVTAL avseende kommunal energirådgivning och regional samordning Parter Mellan Kommunförbundet Stockholms Län (KSL) och kommunerna Botkyrka,

Läs mer

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation

Upphandling av byggprojekt. Varför Organisation? Organisation Upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal individer som

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall Nacka kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Insamling av slam och fettavfall Diarie TN 2014/175 Upphandlare Kenneth Lindrooth Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS17-323 003 Inköps- och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Version Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 1.0 Kommunfullmäktige 2017-01-01 Ekonomiavdelning

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy

Upphandlings- och inköpspolicy Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-20 Antagen av Kommunfullmäktige 1(9) Paragraf 2015-09-28 108 Upphandlings- och inköpspolicy 2(9) Innehåll 1 Upphandlings- och inköpspolicy... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Intern

Läs mer

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun

INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun INKÖPS- OCH UPPHANDLINGSPOLICY för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 24 september 2012, 151 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 1. Förhållningssätt... 3 2. Samordnad upphandling... 4 3. Standardisering...

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Sista anbudsdag Upphandlingens namn Besiktningar - Tryckkärl, kokgrytor och säkerhetsventiler UH Inlämnat

Sista anbudsdag Upphandlingens namn Besiktningar - Tryckkärl, kokgrytor och säkerhetsventiler UH Inlämnat Inköpssamverkan Motala 1.0 Allmänna förutsättningar Krav 1.1 Förutsättningarna enligt dokumentet Förfrågningsunderlag accepteras/uppfylls. 2.0 Krav på leverantören Krav 2.1 Anbudsgivaren ska vara registrerad

Läs mer

Avtalsform Rangordnat avtal Namn Tekniska konsulttjänster

Avtalsform Rangordnat avtal Namn Tekniska konsulttjänster Uppsala universitet Avtalsform Rangordnat avtal Namn Tekniska konsulttjänster Diarie UH 2013-48 Upphandlare Jens Holmström Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

Funktionsupphandling. att upphandla en funktion inte en specifik vara eller tjänst 2009-10-27

Funktionsupphandling. att upphandla en funktion inte en specifik vara eller tjänst 2009-10-27 Funktionsupphandling att upphandla en funktion inte en specifik vara eller tjänst 2009-10-27 Funktionsupphandling passar tex för Energisparprojekt i byggnader och gatubelysning Nybyggnadsprojekt av tex

Läs mer

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola

Byggprocessen VBEA01. Introduktion. Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola Byggprocessen VBEA01 Introduktion Stefan Olander Avd för Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper Lunds Tekniska Högskola 1 - Allmän information Introduktion - Kurslitteratur/kurskompendium - Grupper

Läs mer

Frågor och svar i upphandling av fastighetsrelaterade konsulttjänster

Frågor och svar i upphandling av fastighetsrelaterade konsulttjänster 1 (6) Rikspolisstyrelsen Polisens verksamhetsstöd Affärsenheten Bo Stålhammar Entreprenadupphandlare Datum 2014-03-28 Diarienr (åberopas) A230.980/2013 Frågor och svar i upphandling av fastighetsrelaterade

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad:

Upphandlingsinstruktion Avser leverans av teknisk information till fastighetsföretag Version: 080903 Ändrad: ICT Upphandlingsinstruktion Upphandlingsinstruktion Version: 080903 Ändrad: ICT- Industrigruppen för informations- och kommunikationsteknologi i bygg och fastighet 3 (10) FÖRORD Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Dokumentnamn: Policy Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen/upphandling Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00426 Policy för upphandling och

Läs mer

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management

Organisation och upphandling av byggprojekt. Construction Management Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar (synergieffekt) Organisation Ett antal

Läs mer

Vår beteckning HR staben LK/ Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Susanne Forslund, Rev/16010

Vår beteckning HR staben LK/ Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Susanne Forslund, Rev/16010 1 (5) HR staben 2017-01-24 LK/162555 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Susanne Forslund, 054-61 40 94 2016-10-12 Rev/16010 Landstingets revisorer Svar på revisionsrapport om Granskning av

Läs mer

ALTERNATIVA DRIFTSFORMER

ALTERNATIVA DRIFTSFORMER PROGRAM FÖR ALTERNATIVA DRIFTSFORMER (KONKURRENSPROGRAM) Utkast INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 2 Bakgrund 3 Nulägesbeskrivning 3 Mål och syfte 4 Omfattning 4 Befintlig / ny verksamhet 4 Interna bud 4 Principer

Läs mer

Av verkställande direktören m fl beslutade inköp och entreprenader m m

Av verkställande direktören m fl beslutade inköp och entreprenader m m STOHAB 2012-02-02 Av verkställande direktören m fl beslutade inköp och entreprenader m m Av verkställande direktör bifallet ärende Daterad: 12 december 2011 Avser Nynäshamn AB behov av professionell städservice/lokalvård

Läs mer

NYBYGGNAD AV REHABILITERINGS- OCH GERIATRIBYGGNAD

NYBYGGNAD AV REHABILITERINGS- OCH GERIATRIBYGGNAD BILAGA 2 NYBYGGNAD AV REHABILITERINGS- OCH GERIATRIBYGGNAD INKLUSIVE MINDRE RENOVERING KRAVSPECIFIKATION FÖR KONSULTUPPDRAG 17.05.2017 1 Allmänt Projektansvarig: konsult som är uppdragsansvarig, representerar

Läs mer

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling.

Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. ALLMÄNT Denna riktlinje gäller vid upphandling av varor och tjänster och ska ge stöd åt medarbetare som ska genomföra en upphandling. Nedanstående information innehåller tre olika steg som man använder

Läs mer

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority 2015-04-15 Dnr606/2014 1 (6) 7JW Södertörns högskola 141 89 Huddinge Södertörns högskolas köp av konsulttjänster Konkurrensverkets beslut Södertörns

Läs mer

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK Styrande dokument beslutat av GD 2(11) Styrande dokument innehåller: Policy spolicy Krav och råd Vårdprogram Slottsarkitekt spolicy (11) spolicy SFV:s kulturarvspolicy beskriver hur vi ser på vårt uppdrag

Läs mer

Nej Mariestad AB Kommentar: Prisuppgifter saknas i anbudet. Ja Aktiebolag. Byggtjänster MTG 2013 (13/38) Ja Sverige Aktiebolag

Nej Mariestad AB Kommentar: Prisuppgifter saknas i anbudet. Ja Aktiebolag. Byggtjänster MTG 2013 (13/38) Ja Sverige Aktiebolag Utvärderingsrapport 2013-07-08 Upphandlande organisation Mariestads Kommun Upphandling Byggnadstjänster Camilla Sundler 13/38 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan innehåller krav som

Läs mer

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER 1.1 LEDANDE DOKUMENT 1.2 PLEXMAN 1.3 RUTIN GENOMFÖRANDEPROCESSEN 1.4 RUTIN PLANPROCESSEN 1.5 RAMAVTAL 1.6 RELATIONSHANDLINGAR 1.7 RELATION MELLAN GATUAVDELNINGARNA 1.8 UPPFÖLJNING

Läs mer

Arne Hermansson, projektledare

Arne Hermansson, projektledare Arne Hermansson, projektledare Energi Klimatpåverkan Utbildning Miljöprofil Varför EPC?. Skärpta energikrav för byggnader!. Bostads- och lokalsektorn svarar i dag för cirka 30 procent av användningen av

Läs mer

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES

LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 1(7) LANDSKAPSARKEOLOGERNAS POLICIES Miljöpolicy Kvalitetspolicy Säkerhetspolicy Policies Alla i konsultgruppen 2011-05-22 1.0 2(7) Innehåll 1 INLEDNING...

Läs mer

Program för uppföljning av privata utförare

Program för uppföljning av privata utförare Program för uppföljning av privata utförare Ks/ 2016:142 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för uppföljning av privata utförare Fastställt av kommunfullmäktige 2016-10-20

Läs mer