Guiden 2007 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 28

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guiden 2007 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 28"

Transkript

1 Gåsö Guiden 2007 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 28

2 Redaktionsinfo GÅSÖGUIDEN 2007 GES UT AV GÅSÖ VÄNNER TENNIS- & SEGELKLUBB Annonser, artiklar Ingeborg Simonsson Ekehöjdsgatan Västra Frölunda Medlemsuppgifter, ekonomi Martin Cullberg Bildansvarig Ulf Tengroth Scanning Ericssons Foto Layout och tryck Göteborgstryckeriet Omslag: Foto: Ulf Tengroth Vi tar gärna emot bildoch textmaterial löpande under året så att vi kan sätta ihop Gåsöguiden i god tid. Sponsorer till Gåsöguiden 2

3 Innehåll Gåsöguiden...4 Detta händer...5 Verksamheten...6 Medlemsavgifter...9 Historia och historier från Bohuslän. 10 Fisksamhället vid Gåsö...12 En gång vi seglar i hamn...14 Föreningen Västanfläkt Gåsö...16 Gåsögolfen...18 Klubbmästare Gåsögolfen...20 Inbjudan Gåsö Seglarskola...20 Gåsö Seglarskola...21 Föreningen Allmogebåtar...23 Gåsökulturen sommaren Gåsön, som jag minns den från min barndom...26 Tennisskolan Tennisbanan...30 Resultat Tennisveckan...31 Klubbmästare Gåsötennisen...34 Gåsö Match Race Cup Gåsöspelen Resultat Gåsöspelen Fototävling...42 Midsommar Samfälligheten...46 Kuponger i topp...48 Samfälligheten...49 Medlemmar...50 Telefonregister...52 Yrkesregister...59 Hänt under året på Gåsö...62 Kiosken Öppen kl juli 31 juli Seglingskuponger, tenniskuponger, urval av tennisartiklar, vykort, glass, godis, chips, nötter, drickor m.m. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Bibliotek: Skänk en pocketbok. Låna en annan för en mindre summa.

4 Gåsöguiden, ett säkert sommartecken Nu skriver vi 2007 och en ny upplaga av Gåsöguiden har hittat sin väg till postfacken på Gåsö. Årets Gåsöguide går lite i historiens tecken, dels i form av sedvanliga referat från förra sommarens tilldragelser, dels i berättelser från längre tillbaks i tiden. Tack alla trogna och trägna skribenter! Iörn Lyre och Sture Sundén är som. vanligt snabba med sina bidrag om sommarens episoder på land och vatten. Jerk Harling fortsätter att berika oss med historia och historier från Bohuslän. Bosse Bolivar hittar ständigt nya skatter på sin vind och delger oss av Gåsös historia. Nalle Tengroth har bidragit med minnen och historier från Gåsö som han minns det. Katarina Cullberg har i år liksom i fjol. delgett oss en stor mängd bilder från Gåsö-. spel och midsommar. Martin Zetterquist har tagit alla fina bilder från seglarskolan medan Ulf Tengroth står för omslagsfotot och är allmänt behjälplig med många praktikaliteter. Tack också till Göteborgstryckeriet som står för utformning och produktion av Gåsöguiden. Har ni sett att hemsidan har fått nytt. utseende? Gå in på och titta. på alla fina bilder, uppdatera er på som-. marens kalendarium eller skriv i gästboken. Nu kan vi till och med på distans få veta. exakt vad det är för väder på Gåsö genom. en länk till Gåsös vädersite. Åse Gjötterberg har gjort ett mycket fint arbete med hemsidan till glädje för oss alla. I läsande stund kanske vi inte behöver hemsidan för att se hur det ser ut på Gåsö. Gå ut och njut direkt av grönskande träd och doft av blommor och hav. Den enda tid vi säkert vet att vi har är den som är just nu. Vi ses under sommarens alla aktiviteter! Ingeborg Simonsson Kulturveckan 12/7 Musikkväll på Gasö med Kåre Tham 15/7 Gudstjänst med kyrkoherde Leif Nordlander, kl 15:00 17/7 Ebba Torgerson; Floran på gåsö. 19/7 Clas Tham Människan i arkitekturen. 20/7 Hedvig Mårdh; Rekonstruktion av byggnader och miljöer. Titta på anslagstavlan för mer information.

5 Detta händer på Gåsö sommaren /6 Vårutrustning och sjösättning av tvåkronorna. Kontakta Sture Sundén om du kan. hjälpa till. 21/6 Gåsöguiden i postfacken 22/6 Midsommar i Lunnevik Vi klär gemensamt. midsommarstången Stången reses,. därefter dans och brännboll 25/6 17/8 Postutbärning 1/7 31/7 Kiosken öppen varje dag /7 Tennisskola och knattetävling. Anmälan på listor i kiosken. Betalning via postgiro 13 14/7 Gåsöspelen. Anmälan på listor i posthuset. 13/ Lunneviksängen. Löpning, potatisplockning, säcklöpning. och trebenslöpning Ångbåtsbryggan.. Rodd och klädsim. 14/ Ångbåtsbryggan. Rorsmansträff Gåsö Runt Start Gåsö Runt Kanalbryggan. Krabbfiske Lunneviksängen. Varpa Prisutdelning med efterföljande. grillfest om vädret tillåter. Anslås! 15/7 Årsmöten i kapellet Gåsö Vänner Tennis och. Segelklubb Gåsö Samfällighetsförening 15/7 Matchrace Ångbåtsbryggan Skepparmöte Första start. 16/7 Brandövning 16 21/7 Seglarskola Samling 16/7 kl på jollebryggan. Betalning via postgiro i samband med anmälan 16 21/7 Gåsö kulturvecka. Se även annons sidan /7 Bouletävling. Anslås på anslagstavlan /7 Gåsö Tennisvecka. Anmälan på listor i kiosken. Betalning via postgiro 27/7 Slåtterdag Samling vid kapellet kl /7 Gåsömästerskap golf. Tid och plats meddelas på anmälnings-. listan i posthuset 28/7 Prisutdelning och därefter auktion Prisutdelning seglarskola,. matchrace, golf- och tennismästerskap 30/7 Årsmöte Gåsö Natur- och Viltvård (ej fastställt) 1 2/9 Stängningshelg 24/9 Hummerpremiär. (Glöm inte snapsen) /3 Påskafton. Påskeld i Kalvhagen 26/4 Öppningshelg.

6 Verksamheten sommaren 2006 Gåsöspelsveckan Lunneviksängen var som vanligt full av Gåsöfamiljer som hejade fram varandra i de traditionsenliga grenarna. Gåsöspelen som pågått sedan 1912 skapar den charmiga spänning och balansgång som utgörs av att hoppa i en gammal säck skrattandes men att samtidigt vara fast besluten att inte komma sist. Alla är med, stora som små. Initiativtagaren till Gåsöspelen var ingen mindre än Gåsöbon och presidenten för den Internationella Olympiska Kommittén Sigfrid Edström ( ). Trågrodden innehöll i år en del överraskande övningar som står sig väl i konkurrens med de mer akrobatiska övningarna på Lunneviksängen. En ambitiös medtävlare välte en av roddbåtarna framåt och en något skärrad rorsman blev något blötare än han ursprungligen tänkt. Vid det efterföljande klädsimmet kunde den månghövdade åskådarskaran konstatera att det är lättare att simma i liten t-shirt än i heltäckande regnställ. Gåsö Runt blev enligt Sture en trevlig seglats i lagom sommarvind, 3-4 m/s, och samtliga av de startande ekipagen tog sig runt banan. Olika båttyper deltog som vanligt. Den minsta skonerten uppgick till blott 35 cm och styrdes från Ångbåtsbryggan. Jag saknade den traditionstyngda GKSSekan. Den kanske behövde ta igen sig den här sommaren, kanske laddar den upp sig inför den kommande säsongen. Krabbfisket fyllde kanalbryggan och det sedvanliga och charmiga kaoset infann sig efteråt på torget. Krabbor kryper kvickt. Varpkastningen mynnade ut i en rafflande duell mellan bröderna Tham, där den mest skönsjungande av dem tog hem priset. Prisutdelningen flyttades för första gången till ängen vid tennisbanan, ett utmärkt initiativ, egentligen en reform som ligger i paritet med de nyheter som en liten och lagom förändringsbenägen badort på västkusten kan tänkas eftersträva. I kapellet framfördes om kvällen Nyströms Sånger om havet. Det var - enligt den skönsjungande och varpaspelande brodern från Lunnevik - en minnesvärd stund. Segling/Seglarskola 2-kronorna sjösattes före midsommar, efter att de bottenmålats och putsats rena. Båtarna är i gott skick, och inför säsongen hade 2 nya fockar samt en ny paddel till den ena båten anskaffats. Båtarna förtöjdes på sina platser vid Kanalbryggan. Bokningslistorna sattes upp i postboden. Årets instruktörer var Johan Tengroth och Filip Francke. De skötte detta på ett mycket bra sätt och därför hoppas vi alla på en fortsättning även kommande säsong. Seglarskolan avslutades lördagen 22/7 med Match Race. Det är verkligen kul och trevligt att se att intresset fortfarande är stort för seglarskolan. I slutet av säsongen togs 2-kronorna på land, riggades av och vändes. Master och segel fick vi också i år förvara i Zetterqvists sjöbod. Stort tack till familjen Zetterqvist! Båtarna ligger nu fastsurrade på jollebryggan. Vi hoppas på att inget har hänt i vinterstormarna och att vi kan se fram mot en ny trevlig seglingssäsong!

7 Auktionen Klubban för auktionen övertogs 2006 av Bengt Sahlin från Ulrika Francke. Vi tackar Ulrika för hennes insatser. Auktionen är en viktig inkomstkälla för både Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb och Gåsö Jaktvårdsförening som delar på intäkterna - halva beloppet till vardera föreningen - och därför är utroparen viktig i sin funktion. Bengt Sahlin gjorde en klart godkänd debut som utropare och inropare. Det senare genom sin son då han till sin fars stora glädje ropade in en soffa för en ansenlig summa. Kiosken De som hade hand om kiosken i år var familjen Karin Sjögren (Bor i huset ovanför tennisbanan) och familjen Fredriksson (bor i Hillebo - huset bredvid kiosken). Kiosken har skötts fint. Det var lite problem med ungdomar som inte ville jobba, men det styrde de ansvariga familjerna upp på ett utomordentligt sätt. Jag hoppas att det ska bli lättare att hitta barn som vill sommarjobba i kiosken. Kiosken utgör ett trevligt inslag på ön och är dessutom inkomstbringande för föreningen. Ekonomi och medlemskap Föreningen har stabil ekonomi och genom den nya medlemsavgiften har vi tillfört kapital för att kunna bygga om tennisbanan, investera i två nya kajaker samt renovera våra segelbåtar. Beträffande medlemskap i Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb genomfördes för många år sedan en möjlighet till evigt medlemskap, vilket betyder att om man betalade en viss summa pengar skulle medlemskapet bli evigt. Tyvärr är det inte så sedan ungefär fem år. Föreningen behöver få in sina pengar till skötsel av tennisbana och underhåll av båtar. Det finns bara en evigt avgiftsbefriad medlem och hedersmedlem och det är initiativtagaren och grundaren av Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb. Det är snart fem år sedan vi ändrade på medlemssystemet vilket innebär att man skall förnya sitt medlemskap med halva avgiften vilket innebär 300 kr för vuxna samt 200 kr för barn. Vi i styrelsen vill också passa på och rikta ett stort tack till Göteborgstryckeriet som trycker upp gåsöguiden i 4 färg med suverän kvalitet och samtidigt sponsrar Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb på hela kostnaden för tryckningen! Vill du annonsera så kontaktar du Ingeborg Simonsson. Kulturveckan och litet boule Kulturaktiviteterna inleddes med ett fullsatt kapell. Iörn berättar att folk kom från när och fjärran för att lyssna på operasångaren Hans Josefsson som underhöll oss med ett läckert urval ur sin breda repertoar. Dessutom arrangerades en fotoutställning med bilder från Gåsö, en konsert med Cecilia Josefsson och skönsjungande kamrat, filmvisning av Bosse Bolivar, föredrag av Göran Valinder om Gåsöskutor och skepp samt föredrag av Nalle Tengroth om badgäster och original från förr. Kapellet erbjöd också en kvällsandakt med kyrkoherden från Lysekil. Boulebanan blev inte lika väl nyttjad i år som förra året. Iörn förklarar det med att det delvis beror på att de litet äldre gåsöborna som var flitiga spelare förra året, hade annat för sig i år. Nu skall vi få igång spelet igen, kanske med en tävling i samband med kulturveckan. Bengt Sahlin, auktionsförrättare 7

8 Tennis Tennisveckan genomfördes under veckan juli och omfattade ett 35-tal matcher i alla kategorier. Representationen var usel inom damklassen. Kom igen damer under 2007, vi behöver fler spännande dammatcher! Sommaren 2006 hade vi något färre deltagare än vanligt i tennisskolan, trots den nya och mycket uppskattade tränaren Serena. Jag hoppas att tennisskolan blir fullbokad i sommar! Tack till Serena för goda insatser och tack till Ola och Anna som åter lånade ut sin stuga. Tennisbanan På det senaste årsmötet beslutade vi om renovering av tennisbanan eftersom den är sliten. Vi har räknat med att lägga ner runt kr för en ny matta, nytt stängsel, nya stolpar och lite annat smått och gott. Gåsö Vänner Tennis- och Segelklubb räknar med att kunna stå för hälften av totalkostnaden dvs ca :-. Resterande hoppas vi kunna få in från välvilliga donatorer och tennisspelare på Gåsö. Många ställer upp Styrelsen är tacksam för allt det stöd som den får av Gåsöborna. Tack till familjerna Elmqvist och Fredriksson för årets upplaga av Gåsöspelen och till familjerna Sjögren och Fredriksson för kioskens dagliga arbete, Barbro von Hilgers som organiserar kulturveckan, Ingeborg Simonsson som gör den mycket uppskattade tidningen Gåsöguiden och Bengt Sahlin som övertagit auktionsförrättaransvaret efter Ulrika Franke. Ett stort tack riktas också till alla våra sponsorer, stora (tryckningen av guiden) som små (glassköpare i kiosken), som möjliggör alla aktiviteter på Gåsö. Vi ser framåt Jag önskar alla en skön sommar och. ser som vanligt fram emot Den bästa sommaren någonsin. Patrik Cornelius Röda stugan, Kajaker Under vintern 2006 bestämde vi oss för att köpa in två kajaker till Gåsö. Efter samtal med många kunniga inom området och besök på mässor bestämdes modell och tillbehör. Intresset för att hyra kajakerna blev mycket stort, över 50 uthyrningar räknades det ihop till i början av augusti. Vilket var över vår förväntan. Golfen Intresset för Gåsögolfen har tyvärr minskat de senaste åren. I somras var det för få som anmälde sig och därför ställde vi in tävlingen. Men någon vecka senare hade golfentusiasterna vaknat till liv och vi spelade en spontan golftävling på Orust GK. Det blev Jan Wedsberg som kammade hem segern. 8

9 Medlemsavgifter Medlemsavgift För nytt medlemskap (ej tidigare medlem) i GVTS betalar du in enligt följande: Vuxen (fr.o.m. 20 år)...600:- Barn...400:- Med denna betalning har du medlemskap i 5 kalenderår. Var femte år förnyar du ditt medlemskap och då betalar du in följande. medlemsavgifter: Vuxen (fr.o.m. 20 år)...300:- Barn...200:- Årsmedlem...100:- På detta sätt kan föreningen erbjuda en långsiktig finansiering av alla härliga aktiviteter på Gåsö. Medlemsanmälan och betalning görs genom att sätta in avgiften på PG Tennis Timpris medlem... 40:- Tenniskuponger 6 st...200:- Timpris ej medlem... 75:- Tenniskuponger 5 st ej medlem...300:- Tennisveckan Singel... 75:- Dubbel/par...100:- Mixed/par...100:- Knatte... 25:- Tennisskola...400:- Seglarskola Deltagaravgift...400:- Matchrace Deltagaravgift/lag...100:- Jollebrygga Fack för optimist och jolle tillhanda-. hålles för medlemmar i mån av plats. Kontakta Sture Sundén. Segelbåt 2-kronan (2 st) Uthyres heldag/halvdag 100/50:- Seglingskuponger à 50:- köpes i kiosken och klistras upp på anmälningslistan i posthuset. Glöm ej att skriva namn. och datum. Båtarna är mycket lättseglade och passar utmärkt för 2 vuxna och 1 barn eller 3 ungdomar. De kan också utan svårighet seglas av en person. OBS!. Båtarna ska lämnas i fullgott skick.. Meddela alltid ev. brister till Sture Sundén. Seglings- och tenniskuponger säljes i kiosken. Övriga aktiviteter betalas genom att i god tid sätta in avgiften. på PG Se även sidan 47, Kuponger.

10 Historia och historier från Bohuslän KÅSERI AV GÖRAN NYLANDER HÅLLET VID BOHUSGILLETS VÅRMÖTE 2002 DEL 4 På Bokenäset intill de av Evert Taube besjungna Malö Strömmar och Ängön ligger ruinen efter det gamla Dragsmarks kloster och dess stora Mariakyrka. Detta kloster grundades år 1234 av den norske konungen Håkon Håkansson. Klostret var under mer än trehundra år ett kulturellt centrum för det norska riket.. Det hade ett prästseminarium och var en av de viktigaste anhalterna på den stora pilgrimsväg, som från Nordtyskland, Danmark och Skåne gick upp efter svenska västkusten till Nidaros och Olov den Heliges grav. Det fick efter reformationen förfalla och efter 1658 då Bohuslän blev svenskt tjänade det som stenbrott vid byggandet av Marstrands Fästning, som delvis är byggd med resterna av en skön gotisk katedral. Kring detta kloster och trakterna däromkring utspelar sig de dramatiska händelserna i vår litteraturs största och skönaste riddarkväde. På 1350-talet då Magnus Eriksson var konung över alla de tre nordiska länderna var Kungälv och Bohus Fästning Nordens centrum. Här höll Magnus Eriksson och hans drottning Blanka av Namur hov och här blommade ridderliga seder. Här spelades på luta och här sjöngs kärlekssånger och den mest berömda av dessa är tvivelsutan balladen om Valborg och Axel. Balladen förtäljer att skön jungfru Valborg Ingemarsdotter från gården Hultås på Bokenäset var dygdigare än de dygdigaste och skönare än de skönaste. Hennes trolovade riddaren Axel var tapprare än de tappraste och ädlare än de ädlaste. De båda var i sanning lyckligare än de lyckligaste. Efter erhållit trohetslöfte från skön Valborg sadlar Axel sin häst och rider på vallfart till den heliga staden Rom. Han skall där av den Helige Fadern erhålla de gyllene sporrar, som endast de ridderligaste av riddarna ha rätt att bära. Här erfar dock Axel ett rykte, som spridit sig bland pilgrimerna i Rom och som förtäljer, att Valborg där hemma å det svåraste uppvaktas av en kungason, en prins. Denna otrevliga person offererar Valborg en drottningtitel i utbyte mot vissa intima ynnestbevis. Vid dessa skakande nyheter sadlar Axel sin springare och rider i sporrsträck hem till Dragsmark. Väl hemkommen finner Axel självfallet Valborg lika kysk och dygdig som han hade lämnat henne. Dock drabbas de älskande tu av ett dråpslag. Hans rival 10

11 prinsen vill med hjälp av Den Heliga Kyrkan upplösa trolovningen mellan Valborg och Axel. Prinsen har för biskopen påtalat, att Valborg och Axel som barn burits till dopet av samma gudföräldrar. Härigenom har de blivit syskon och äktenskap mellan syskon är enligt Kyrkan en dödssynd. Valborg och Axel får därför träda inför högaltaret i Mariakyrkan och där får de hålla i var sin ända av en silkessölja, som biskopen under välsignelse klipper av. Därmed är deras trolovning bruten och Valborg trolovas mot sin vilja med prinsen. Det rustades nu till bröllop, men samma dag bröllopet skulle stånda utbröt emellertid ofred i landet och både prinsen och Axel måste draga ut i kriget. Det stora slaget i kriget stod på Stångenäset. Prinsen stupade döder i gräset under fiendens svärdshugg, men den ädle Axel hämnades hans död genom att slå hela den fientliga härsmakten. Härvid blev han emellertid svårt sårad och forslades som sådan hemåt för att en sista gång få se sin älskade Valborg och dö i hennes väna armar. Dessvärre dog han innan han hann fram och vid Högås kyrka utandades han sin ädla själ. På hans dödsplats droppade hans hjärtblod ned i gräset och där rann strax upp en klar och ren källa med ett vatten lika klart som hans själ. Då Valborg nåddes av budskapet om Axels död lät hon viga sig till nunna i Dragsmarks kloster och framlevde där resten av sitt liv. I kejsarens gård herr Axel var hans sporrar som guld månde glimma Sitt svärd han vid sidan bar och lät sig ridderlig finna. Men lyckan hon vänder sig ofta om.. Gud den förlåte, som orsak är att de ej samman må vara, som hava varann av hjärtat kär och älska med tukt och ära. Men lyckan hon vänder sig ofta om. Det var ett litet smakprov av detta sjuhundraelva verser långa riddarepos. Jerk Harling

12 Fisksamhället vid Gåsö Havsfiskelaboratoriet undersöker kustnära fisksamhällen. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil har sedan år 2000 undersökt hur fisksamhället har utvecklat sig längs den svenska västkusten. För att kunna undersöka fiskbestånden har vi valt ut 55 provtagningsstationer längs kusten från Strömstad i norr ner till Öresund i söder. Vid varje station fiskas en sträcka på 2200 m med en vanlig kräfttrål och total fiskad area blir ca 6,7 ha. Denna undersökning görs två gånger per år, först i maj och sedan i oktober-november, med fiskeriverkets forskningsfartyg U/F Ancylus. Vänster: Fångsten på sorterbordet Torsk och plattfisk. Höger: Trålen på väg upp med fångsten. inklusive havskräfta. De arter som dominerar vår fångst är plattfiskar och då främst sandskädda men vi får även en hel del rödspottor. Bland torskfiskarna får vi mest vitling men vi har fått kolja, kummel, långa och torsk. Långväga gäster De mest udda arter som vi har fått är Fenknot och rödstrimmig Mullus. Dessa arter finns vanligtvis i södra Nordsjön och Atlanten utanför Frankrikes och Storbritanniens kuster men kan vid varma somrar förirra sig hit. Peter och Magnus tar in trålen en mulen dag på marstrandsfjorden. Vad finner man vid Gåsö? Provtagningsstationen vid Gåsö ligger mellan Lunnevik och Gråskären alltså i Gåsö ränna. Stationen har fiskats sedan 2003 och vi har fångat totalt 24 arter, Finns det någon torsk? Torsk fångar vi mest på hösten. Det är individer som har fötts samma år på våren och är ca 15 cm långa när vi fångar dem. Den största torsk vid Gåsö som vi har fångat var endast 41 cm 12

13 och troligtvis 2 år gammal. Med tanke på att en torsk kan bli mer än 2 m lång och minst 50 år gammal så är de vi fångar endast små barn. Hur ser det ut i resten av Bohuslän? Vid en jämförelse med övriga stationer längs Bohuskustens skärgård så liknar Gåsö dem väldigt mycket. De stationer som skiljer ut sig är de som ligger inne i Gullmarsfjorden och i Kosterfjorden. Dessa stationer har flera arter och framförallt finns här äldre och därmed större fiskar. När man gör en trendanalys på de vanligaste arterna ser man tyvärr inga positiva förändringar i storlek eller antal över tiden. Dock är 3 år en väldigt kort tid att se sådana trender på. Anders Svensson 1. Fångst med torsk, sandskädda och sjöborrar. 2. Trålning i Gullmarn. 3. Peter öppnar trålkassen över sorteringsbordet. Normentor AS tel

14 En gång vi seglar i hamn 2006 var året då vintern inte riktigt släppte greppet förrän det var dags för sommar. Våren var bortrationaliserad och vi fick en sommar som aldrig verkade ta slut. Det var länge sedan jag badade så mycket och njöt av så många varma kvällar. Sommaren stannade länge. Vattnet var varmt och när det var dags för hummerfiske las tinor ut på morgonen med en stor röd sol över Skaftö och nästan 20 grader varmt. Ljuset skvallrade om att det var september men aktiviteten på sjön var lika intensiv som en vanlig sommardag och det kändes konstigt att det var dags att lämna båten för vintern. Det har handlat mycket om väder och vind under året. Det har blåst mycket på Gåsö och vintern har därför varit jobbig för alla som räknat med att få jobb utförda. Det sägs att vi får vänja oss vid regnigare och blåsigare vintrar och varmare somrar. Mer tropiska regn är att vänta minns ni sommaren Vi har väl aldrig haft så mycket väder på en gång. Vi klarade oss ganska bra men på Orust var det inte lika roligt. Kanske handlar det därför inte om en vinterhamn utan en hamn som i framtiden också kan klara intensivare och häftigare sommarväder. Önskan om en bättre hamn och snyggare soplösning har funnits länge. Många har lagt ner mycket tid och möda genom åren för att få en ny hamn och en bättre sophantering. Men detta kommer inte att gå om inte det är en önskan hos oss alla. Hjälps vi inte alla åt, kommer det år efter år att dyka upp invändningar som leder till att beslut skjuts på framtiden. Uppstår problem, måste viljan och önskan att lösa dem vara det naturliga. Önskan om att åstadkomma en hamn måste vara större än åsikter om enskildheter. Annars kan vi aldrig kompromissa oss fram till ett förslag. För kompromisser måste det bli om vi ska komma fram. Efter inspektion och utlåtande har vi stängt Kanalbryggan på grund av rasrisken. Det innebär att vi måste finna en lösning i sommar. Från min sida finns inga låsningar om olika alternativ men en sak vet jag, det kommer att kosta.. En ny hamn innebär ekonomiska uppoffringar. Löser vi inte frågan gemensamt måste vi sannolikt öppna upp för enskilda initiativ, enskilda bryggföreningar. Detta kan se ut som en bra och framkomlig väg i det korta perspektivet men det låser mycket för framtiden blir säkert som alla andra härliga Gåsösomrar, härliga bad, Gåsöspel, tennisturnering och inte minst en livlig diskussion om hamnen. Ulrika Francke 14

15 15

16 Föreningen Västanfläkt Gåsö Vid genomgång av gamla lådor hittade jag bokföring och symötesdagar från föreningen Västanfläktarna. Dessa bestod av ett antal damer bosatta på Gåsö, som under vintrarna träffades och sydde och stickade olika alster som sedan såldes på auktionen och lottades ut vid olika lotterier i samband med Gåsöspelen. Inkomsterna från dessa aktiviteter gick till att inköpa och låta montera nya badtrappor och räcken i Vaboa, Lunnevik samt Hamnuddarna. (se bokföringen nedan). Ångbåtsbryggan fick även ta emot för dåtiden stora belopp till reparationer. En intressant sak var att gatubelysningen på Gåsö var i Gåsöbornas ägo redan tidigare skänkte syföreningen kronor till Gåsö Vänner att användas till avbetalning på gatubelysningen. Damerna som var med i Västanfläkt var: Sara Arvidsson, Siv Lundén, Karin Gustavsson, Johanna Jacobsson, Gerda Gustavsson, Asta Lycke, Anna Karlsson, Maria Nilsson, Erika Bolivar och Elsa Åslund. Detta var stammen i föreningen, utöver dessa var Anna- Greta Öhdén (Andersson), Ingeborg A. Bojan Östner, Maja Hillenäs och Elin Andersson med sporadiskt. De träffades varje måndag hos varandra med ett rullande schema. Vid varje sådant här möte la varje deltagare 2 kronor till föreningen. Dagens förtäring bjöd värdinnan på. På sommaren anordnades auktionen på ängen utanför Bolivars hus. I utbyggnaden, den som kallas Lillkammarn fanns allt som skulle auktioneras ut. Under många år var Sten Vennerholm utropare, Svea Thulin och Ammi Helene skötte som vanligt redovisningen. Efter auktionen serverades kaffe inne i huset, där långbord dukades upp med hembakt kaffebröd. Efter säsongen när badgästerna åkt hem, togs badtrapporna upp, skurades och fastsättningsbultarna fettades in så det gick lätt att montera igen till våren. Badhytterna städades, mattorna på golven hängdes upp till tork, ev. reparationer på byggnaderna utfördes inför vintern. En tillfällig badgäst frågade en gammal Gåsöbo om hur det känns när badgästerna rest. Han fick då till svar det är ackurat som när man stänger av en Primus (för de yngre läsarna; en Primus var ett fotogendrivet kök att laga mat på. De tidigare förde ett väldigt väsen, så när det stängdes av blev det dödstyst). Gåsö hösten 2006 Bo Bolivar 16

17 Inkomster 1964 Entré, tombola o. Lotteri ,84 kr Gåva rev. Magnusson ,00 kr Gåva rev. Magnusson ,00 kr Summa kr ,84 kr Behållning ,00 kr Utgifter 1964 Glass ,00 kr Lottpåsar... 17,50 kr Tombolavinst... 12,50 kr Växter... 47,00 kr Summa kr ,00 kr Gåsö Vänner El till posten ,00 kr Inkomster 1965 Auktionen ,50 kr Tombola ,00 kr Lotterier ,00 kr Kaffe o. Dricka ,00 kr Summa kr ,50 kr Ack. Behållning ,10 kr Utgifter 1965 Kaffebröd... 24,90 kr Lotteri nr... 13,65 kr Stämpelavgift... 10,00 kr Hummer... 13,20 kr Dricka... 15,00 kr Grädde, socker... 6,80 kr Tvål... 0,85 kr uttag för arbete ,00 kr Rep. Av Stora bryggan ,00 kr Summa kr ,40 kr Inkomster 1966 Auktionen ,75 kr Lotterier ,00 kr Tombola ,00 kr Kaffe o Dricka ,00 kr Gåva fr. Odencrans... 50,00 kr Gåva fr. Ruth Mattsson... 30,00 kr Gåva fr. Harry Johansson... 25,00 kr Behållning ,15 kr Innestående Pg ,00 kr Insatt på Pg ,00 kr Utgifter 1966 Lotteri nr... 18,10 kr Resa till Lysekil... 3,50 kr Dricka... 3,50 kr Rep. Av Stora bryggan ,00 kr Gåva till Gåsö Vänner till avbet. för gatubel ,00 kr Inkomster 1967 Auktionen ,00 kr Lotterier ,00 kr Tombola ,00 kr Kaffe o. Dricka ,00 kr Summa ,00 kr Behållning ,62 kr föregående års b eh ,00 kr Summa ,62 kr Uttaget 12/9-67 till arbete ,00 kr Summa ,62 kr Utgifter 1967 Dricka... 29,28 kr Grädde... 2,10 kr Lottnr... 5,50 kr Papper... 1,25 kr Resa till Lysekil... 3,75 kr Telefon Uddevalla... 2,50 kr Gåsö Vänners lista ,00 kr Rep. Av Stora bryggan ,00 kr Summa ,38 kr Inkomster 1968 Auktionen ,00 kr Tombola ,50 kr Lotterier ,00 kr Merikanskt lotteri... 98,22 kr Kaffe o. Dricka ,10 kr Gåva Elin Andersson... 20,00 kr Gåva Ruth Mattsson... 10,00 kr Summa ,82 kr Utgifter 1968 Slagit gräs Liden... 45,00 kr Dricka... 29,70 kr Grädde... 3,05 kr Mjölk... 1,05 kr Resa Lysekil... 4,00 kr Gåva till Gåsö Vänner ,00 kr Summa ,80 kr Inkomster 1969 Auktionen ,05 kr Tombola ,00 kr Lotterier ,00 kr Amerikansk lotteri ,00 kr Kaffe o. Dricka ,00 kr Gåva von Horn ,00 kr Gåva Märta Vennerholm... 30,00 kr Gåva Harry Johansson... 35,00 kr Gåva Maria Nilsson... 12,00 kr Gåva Erikson (Ängen)... 25,00 kr Gåva Elin Hansson... 50,00 kr Summa ,05 kr Behållning ,12 kr Utgifter 1969 Dricka... 29,40 kr Grädde... 3,20 kr Mjölk... 1,10 kr Telefon... 5,00 kr Gummiplattor trappor ,13 kr Arb. lön.+ material+ frakt ,50 kr Uppsättn. av räcken v. badplats ,00 kr 3 st badtrappor ,00 kr 1 l färg till trapporna... 11,60 kr Summa ,93 kr 17

18 Gåsögolfen 2006 Längsta någonsin Gåsögolfen gick av stapeln eftermiddagen den 27 juli 2006 under absolut bästa tänkbara förutsättningar. Denna gång spelade vi Orust GK och det skall Magnus Ivérsen ha ett stort tack för som lyckades på kort tid, genom sina kontakter, boka in oss på denna förträffliga linksbana. Första deltävlingen var longest drive på hål nr 2, där deltagarna fick vara med om någonting som aldrig tidigare skådats i Gåsögolfens 14 åriga historia, nämligen en mäktig drive på hela 345 meter slagen av Ulf Tengroth, det är sant! Det var också kul att Peter af Klercker tog hem andraplatsen i denna deltävling med ett slag på hela 315 meter. Peters glädje över bl a detta slag gjorde att han bjöd oss, vi som åkte med honom från golfbanan per båt i vindstilla förhållanden under solnedgång, på en Grundsundstoast och snaps på Smultron & tång, tack Peter. Deltävling nr 2 var pinseeker på hål nr 15. Greenkeepern hade en tuff flaggplacering bara ett par meter från vattenhindret, vilket gjorde att många tog i lite för hårt. Jag lyckades dock bäst av de tävlande och hamnade 6.5 meter från hålet. På banan svårast green, hål nr 14, gjorde Måns Gjötterberg dagens häftigaste birdie, han satte nämligen en 18 metersputt i ett mycket svårt nedförsläge. Flest birdietävlingen vanns dock av Jens Bernow som bemästrade par-3 hålet 7b bäst av alla, högst hcp vinner nämligen tävlingen vid lika antal birdie. När det gäller en av de två huvudtävlingarna, poängbogey, var det mycket spännande, särskilt efter de första nio hålen, då det blev möjligt för alla kombattanter att träffas. Mårten Gjötterberg hade fått ihop hela 22 poäng och jagades särskilt av två äldre herrar, nämligen Nalle Tengroth och Peter af Klercker som båda hade 20 poäng. Dessa resultat gjorde att vi övriga var tvungna att skärpa till oss för att om möjligt ha någon chans. Nu visade det sig att alla tre toppspelarna efter nio hål tappade rejält, troligen vätskebrist kombinerat med lite nerver. Mårten Gjötterberg lyckades dock hålla undan för febrilt jagande Bernow och undertecknad. Mårten Gjötterberg har under alla tidigare tävlingar hållit sig i toppen utan att lyckats vinna, äntligen höll det hela vägen. Förra årets Champ, Peter Åslund, lyckades vinna den mindre attraktiva inofficiella tävlingen flest treputtar under 18 hål, han får göra som Mårten och beställa en svinganalys! Tjuvlyssnat.se Hört på Gåsö; - Peter af Klercker lovar att aldrig mer ens tänka på att prioritera en båttur med bekanta framför Gåsögolfen! - Bengt Sahlin har lovat att satsa på golfen nu när Lidingö får en ny golfbana, han kommer att deltaga på Gåsögolfen Stefan Daun har, enligt dotterns uppgift, fått fullständig frossa när det gäller golf på den ljusa tiden på dygnet, han vill öva i smyg på nätter när ingen kan se honom och använder då tydligen lysbollar. - Jon Glömmen har svårt att komma med nya acceptabla argument varför han ännu inte har tagit sitt gröna kort. - Martin Cullberg kommer att senast i maj 2007 tillse att ingenting kan inkräkta på ett deltagande för honom i Gåsögolfen framöver. Bästa hälsningar Jan Wedsberg 18

19 SLUTRESULTAT GÅSÖGOLFEN 2006, ORUST GK (par 69) Poängbogey 1. Mårten Gjötterberg Grattis! 37 p 2. Jan Wedsberg (lägre hcp) 35 p 3. Jens Bernow 35 p 4. Peter af Klercker (lägre hcp) 32 p 5. Nalle Tengroth 32 p 6. Måns Gjötterberg 29 p 7. Peter Åslund 27 p 8. Ulf Tengroth 26 p 9. Nalle Åslund 20 p Slagtävling 1. Jan Wedsberg 77 slag 2. Mårten Gjötterberg 88 slag 3. Peter Åslund 89 slag 4. Peter af Klercker 91 slag 5. Jens Bernow 92 slag 6. Ulf Tengroth 97 slag 7. Måns Gjötterberg (ca) 97 slag 8. Nalle Åslund 114 slag Öppet varje dag från Skärgårdslunch med sill & salladsbuffé Havsinspirerad á la carte med färsk fisk och skaldjur Visafton de flesta onsdagar i sommar Välkommen önskar Magnus & Camilla med personal! Västra Kajen, Grundsund Tel Longest drive 1. Ulf Tengroth (345 meter) Mäktigt! Pinseeker 1. Jan Wedsberg (6.5 meter) Flest Birdies 1. Jens Bernow (1 birdie) 19

20 Klubbmästare GÅSÖGOLFEN År Slagtävling Poängbogey Longdrive Pinseeker Flest Birdies 1993 Jan Wedsberg Jan Wedsberg Bo Göran Björkman Nalle Åslund Ulf Tengroth 1994 Martin Cullberg Jens Bernow Jens Bernow Jan Wedsberg Jan Wedsberg Jan Wedsberg Marianne Öhman Peter af Klercker 1996 Jan Wedsberg Jens Bernow Mathias Flodin Mårten Bernow Peter Muschött 1997 Martin Cullberg Martin Cullberg Jan Wedsberg Jens Bernow Bo Pettersson 1998 Anders Lindell Anders LIndell Jonas Thelandersson Jerk Harling Bengt Sahlin 1999 Martin Cullberg David Sahlin Jan Wedsberg Peter af Klercker Peter af Klercker 2000 Mårten Bernow Magnus Gjötterberg Jan Wedsberg Bertil Hansson Bo Pettersson 2001 Jens Bernow David Sahlin Erik Lindblad Måns Gjötterberg Jens Bernow 2002 Mårten Bernow Torbjörn Lindblad Fredrik Daun Mårten Bernow Mattias Bernow 2003 Jan Wedsberg Jan Wedsberg Mårten Bernow Rickard Mårtensson Jan Wedsberg 2004 Jan Wedsberg Bo Olofsson 2005 Peter Åslund Jens Fahlén Peter Åslund Jens Fahlén Peter Åslund 2006 Jan Wedsberg Mårten Gjötterberg Ulf Tengroth Jan wedsberg Jens Bernow ETT ARRANGEMANG AV GÅSÖ VÄNNER TENNIS- & SEGELKLUBB Välkommen till Gåsö seglarskola för barn och ungdom juli Tid och plats Samling på Jollebryggan måndag 16 juli klockan Barn/Ungdom utan egna båtar seglar i klubbens 2-Kronor. Övriga seglar i medhavda enmansjollar som t ex Laser, E-jolle eller Optimist. OBS! Ni som har egna båtar. Se till att de är i sjödugligt skick med flyttankar, paddel, öskar i lina, förtöjningslina samt att segel och rigg är i bra skick. Optimistjollar bör ha aluminiumrigg för att det skall gå bra att segla i alla väder. Samtliga elever skall medföra flytväst samt sjöställ och varma kläder om vädret är bistert. När det är frisk vind är vi tacksamma för support från föräldrar i form av följebåtar.. Vi behöver då vara minst 4 5 följebåtar. Seglarskolan avslutas. lördag 21 juli med Match-Race,. som startar klockan Deltagarna kommer att. lottas in i sina lag elever per lag. Avgift per elev kr 400:- Avgiften sätts in på. postgiro senast 11 juli.

Guiden 2005 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 26

Guiden 2005 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 26 Gåsö Guiden 2005 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 26 Redaktionsinfo GÅSÖGUIDEN 2005 GES UT AV GÅSÖ VÄNNER TENNIS- & SEGELKLUBB Annonser, artiklar Ingeborg Simonsson Ekehöjdsgatan 24 426 68 Västra

Läs mer

Guiden 2009. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 30

Guiden 2009. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 30 Guiden 2009 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 30 Redaktionsinfo GåsöGuiden 2009 ges ut av Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Innehåll Annonser, artiklar Ingeborg Simonsson Ekehöjdsgatan 24 426 68 Västra

Läs mer

Guiden 2010. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 31

Guiden 2010. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 31 Guiden 2010 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 31 Redaktionsinfo GåsöGuiden 2010 ges ut av Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Innehåll Om GåsöGuiden Redaktör Ingrid Sundqvist (Goda ord) 0708-83 83 69

Läs mer

Guiden 2013. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 34

Guiden 2013. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 34 Guiden 2013 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 34 Redaktionsinfo GåsöGuiden 2013 ges ut av Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Redaktör Ingrid Sundqvist (Goda ord) 0708-83 83 69 Form: Martin Zetterquist

Läs mer

Guiden 2015 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 36

Guiden 2015 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 36 Guiden 2015 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 36 GåsöGuiden 2015 1 Redaktionsinfo GåsöGuiden 2015 ges ut av Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Redaktör Ingrid Sundqvist ingrid@godaord.se 0708-83 83

Läs mer

Guiden 2012. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 33

Guiden 2012. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 33 Guiden 2012 Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Årgång 33 Redaktionsinfo GåsöGuiden 2012 ges ut av Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Redaktör Ingrid Sundqvist (Goda ord) 0708-83 83 69 Form: Martin Zetterquist

Läs mer

December 2006 PRIS 50 KR Nummer 101 www.fjallbackabladet.se

December 2006 PRIS 50 KR Nummer 101 www.fjallbackabladet.se December 2006 PRIS 50 KR Nummer 101 www.fjallbackabladet.se TIDSKRIFT FÖR FÖRENINGEN FÖR FJÄLLBACKA Föreningen för Fjällbacka c/o John Johansson Fyrmästaregatan 10 450 71 Fjällbacka Pg 41 03 18-0 Bg 514-7228

Läs mer

Byaluren. Medlemstidning Nr 22 2005 årgång 10. Vikens Kultur- och Byaförening

Byaluren. Medlemstidning Nr 22 2005 årgång 10. Vikens Kultur- och Byaförening Byaluren Medlemstidning Nr 22 2005 årgång 10 Vikens Kultur- och Byaförening 1 Ordföranden har ordet Innehåll Redaktören har ordet 3 Om Öresundsfastigheten 4 Bagar- och blomstertraditioner 5 Centrumpromenaden

Läs mer

Medlemstidning Nr 24 2006 årgång 11

Medlemstidning Nr 24 2006 årgång 11 Byaluren Medlemstidning Nr 24 2006 årgång 11 Vikens Kultur- och Byaförening 1 Vikenbor! När detta skrivs har det fallit en decimeter snö på förmiddagen och sedan bröt solen fram och gav tillfälle till

Läs mer

Eget hus i Fjällbacka!

Eget hus i Fjällbacka! annons Eget hus i Fjällbacka! Fyra km från Fjällbacka centrum på ett underbart naturskönt område som heter Norra Backa, kommer vi nu att bygga nya vackra hus i bohuslänsk arkitekturtradition. Området ligger

Läs mer

Viken ett centrum för gourmetframgångar och utsökta råvaror SID. 4-5. Möt Rasmus Jönsson Vikens fotbollsstjärna SID. 22

Viken ett centrum för gourmetframgångar och utsökta råvaror SID. 4-5. Möt Rasmus Jönsson Vikens fotbollsstjärna SID. 22 Byaluren en tidning om livet i Viken - förr & idag Vikens Kultur- och Byaförening Medlemstidning Nr 34 2011 årgång 16 Viken ett centrum för gourmetframgångar och utsökta råvaror SID. 4-5 Möt Rasmus Jönsson

Läs mer

Vi träffar Niklas under inspelning av matprogram i hans hemby.

Vi träffar Niklas under inspelning av matprogram i hans hemby. Byaluren Vi träffar Niklas under inspelning av matprogram i hans hemby. SID. 16 Lär dig om våra flygande vänner i Viken SID. 6 REFLEXEN I BREVLÅDAN bjuder Byaföreningen på. Sätt den runt armen på kvällspromenaden

Läs mer

Juni 2001 Nummer 90 Pris 40 kr

Juni 2001 Nummer 90 Pris 40 kr Juni 2001 Nummer 90 Pris 40 kr Bland sillpatroner och schartauaner del 2 Christian Hellberg Årets Kock 2001 Mörhultsbriggen Tosejlarn Yrkesfisket och scharkar i Fjällbacka Kurt i Konsum slutar Fjällbacka

Läs mer

Bogsprötet 2013. Jubileumsnummer

Bogsprötet 2013. Jubileumsnummer Bogsprötet 2013 Jubileumsnummer Föreningen Skonaren Ingos Vänner 30 år 1983 2013 Föreningen Skonaren Ingos Vänner Kontoret är bemannat på oregelbundna tider. För kontakt skicka ett e-mail eller tala in

Läs mer

Västra Torsås. nr 1 2014

Västra Torsås. nr 1 2014 Västra Torsås nr 02 Västra Torsås www.vastratorsas.se redaktionen@vastratorsas.se Ansvarig utgivare, Agnetha Wendel agnetha@vastratorsas.se Redaktionen. Tema: Renée Markusson, renee@vastratorsas.se Ann

Läs mer

En månadstidning. Nr 4-2013. Lösnummer: 15 kr

En månadstidning. Nr 4-2013. Lösnummer: 15 kr En månadstidning Nr 4-2013 Lösnummer: 15 kr Ny möjlighet för Agunnarydsskolan! Förra året skrev vi två tillsammans en Allehanda tankar med utgångspunkt i dystra siffror om befolkningstillväxten i vår socken.

Läs mer

Nytt från Nämdöskärgården Nummer 33 / November 2014

Nytt från Nämdöskärgården Nummer 33 / November 2014 Nytt från Nämdöskärgården Nummer 33 / November 2014 Pris: 50 kr En ömklig seglats När hunden morrar Orgelafton i Nämdö Kyrka Nya tag för Nämdös framtid! 1 Pettsons hak Varje gång båten närmade sig Isbergs

Läs mer

Badsommar med ny och populär brygga

Badsommar med ny och populär brygga Vassbäcks badförening Vassbäcks Badförening är en ideell förening som skall främja bad- och strandliv i Vassbäcksviken. Badföreningen sköter om badstranden, badpiren, alla badbryggor, badflottar och trampolinen.

Läs mer

Medlemstidning för Strömstad Golfklubb 36:e årgången Nr 3 2010

Medlemstidning för Strömstad Golfklubb 36:e årgången Nr 3 2010 Medlemstidning för Strömstad Golfklubb 36:e årgången Nr 3 2010 På kansliet hänger en vacker tavla målad av en tidigare medlem Ryno Frieberg. Vem som slår ut på hål fem framgår inte men den uppmärksamme

Läs mer

BORÅS GOLFKLUBB KLUBBNYTT NR 23-2007 BYGGNATIONEN SID 4, 12

BORÅS GOLFKLUBB KLUBBNYTT NR 23-2007 BYGGNATIONEN SID 4, 12 BORÅS GOLFKLUBB KLUBBNYTT NR 23-2007 LAG-SM 2007 Golf Camp 2007 SID 8-9 BYGGNATIONEN lägesrapport SID 4, 12 DAMERNAS HEMLIGA RESA SID 6 ORDFÖRANDENS SPALT klubbnytt borås golfklubb Östra Vik, Kråkered

Läs mer

December 2000 Nummer 89 Pris 40 kr

December 2000 Nummer 89 Pris 40 kr December 2000 Nummer 89 Pris 40 kr Bland sillpatroner och schartauaner i Fjällbackaskärgården Ett annat Fjällbacka Ny VD på Inventing Doldis på Veddö, en av De Aderton Fjällbacka Kid Master Society Råskinn

Läs mer

OSTPRICKEN. Sommar, sommar, sommar! SJÖOLYCKORNA färre. LIVET på seglarläger. FAKTA om diesel. NIO båtliv. Nummer 2 2013

OSTPRICKEN. Sommar, sommar, sommar! SJÖOLYCKORNA färre. LIVET på seglarläger. FAKTA om diesel. NIO båtliv. Nummer 2 2013 OSTPRICKEN Nummer 2 2013 Sommar, sommar, sommar! SJÖOLYCKORNA färre LIVET på seglarläger FAKTA om diesel NIO båtliv EN TIDNING FÖR DIG I SVENSKA KRYSSARKLUBBENS STOCKHOLMSKRETS OSTPRICKEN Nr 2 2013 Årgång

Läs mer

Bryggan åter på plats,

Bryggan åter på plats, Vassbäcks badförening Vassbäcks Badförening är en ideell förening som skall främja bad- och strandliv i Vassbäcksviken. Badföreningen sköter om badstranden, badpiren, alla badbryggor, badflottar och trampolinen.

Läs mer

SPRIDARN FÖRENINGEN L. LAURIN LYSEKIL

SPRIDARN FÖRENINGEN L. LAURIN LYSEKIL SPRIDARN FÖRENINGEN L. LAURIN LYSEKIL MEDLEMSSKRIFT 2010 1 SPRIDARN FÖRENINGSTIDSKRIFT FÖR FÖRENINGEN L. LAURIN Redaktion: Monika R. Brohed 0523-61 16 88, Ulrika Biltinge 0523-159 08, Reine Nygren 0523-120

Läs mer

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 1 APRIL 2013

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 1 APRIL 2013 MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 1 APRIL 2013 Öppnade rangen till påsk i år? SoGK är med i Golfstore Caroline Back in the game! Utökade bokningsbara tider Regler Spelarens ansvar Golf på heltid Kan

Läs mer

Träsko osten. Nyhetsblad för. Långasjö socken. Nr 3 Hösten2011

Träsko osten. Nyhetsblad för. Långasjö socken. Nr 3 Hösten2011 p Träsko osten Nr 3 Hösten2011 Nyhetsblad för Långasjö socken Tema: Jakt och fiske 2 Träskoposten Nr 3 Hösten 2011 Ägare Långasjö Sockenråd Redaktör och ansvarig utgivare Jan-Erik Fransson E-post: jan-erik@traskoposten.se

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År önskas alla läsare! Gör besök på Finnhamn i vinter! Krogen på Ålö går i ide

God Jul och Gott Nytt År önskas alla läsare! Gör besök på Finnhamn i vinter! Krogen på Ålö går i ide E N T I D N I N G F R Å N S K Ä R G Å R D S S T I F T E L S E N N R 6 / 2 0 0 7 God Jul och Gott Nytt År önskas alla läsare! Gör besök på Finnhamn i vinter! Krogen på Ålö går i ide Vinter på Röder Gör

Läs mer

Ledare. Innehåll. UKF:s nya ordförande

Ledare. Innehåll. UKF:s nya ordförande Ledare Innehåll UKF:s nya ordförande 3 Anslagstavlan 4 Nya seglare ute på Ekoln 6 Juniorer sopar banan på Höstlövet 7 Skridskoseglingsminne 8 Från Sverigecup i Finn... 10... till Finn Gold Cup i USA 11

Läs mer

Älskade hästar Möt hästägarna på våra öar

Älskade hästar Möt hästägarna på våra öar H Älskade hästar Möt hästägarna på våra öar Strandhugg: Rödlöga Kvinnliga företagare i bygden Ö-kändis: Kerstin Tuominen Höstspecial: Spöken & spänning Udrag ur deckare Häng med ut i svampskogen! Vildand

Läs mer

Skonaren Ingos Vänner 2006

Skonaren Ingos Vänner 2006 Skonaren Ingos Vänner 2006 Föreningen Skonaren Ingos Vänner Postadress: Lundbyhamnen 123 417 54 Göteborg Telefon exp: 031 / 14 25 01 Telefax exp: 031 / 14 25 03 Hemsida: www.skonaren-ingo.org Tel.fartyget:

Läs mer