Guiden 2007 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 28

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guiden 2007 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 28"

Transkript

1 Gåsö Guiden 2007 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 28

2 Redaktionsinfo GÅSÖGUIDEN 2007 GES UT AV GÅSÖ VÄNNER TENNIS- & SEGELKLUBB Annonser, artiklar Ingeborg Simonsson Ekehöjdsgatan Västra Frölunda Medlemsuppgifter, ekonomi Martin Cullberg Bildansvarig Ulf Tengroth Scanning Ericssons Foto Layout och tryck Göteborgstryckeriet Omslag: Foto: Ulf Tengroth Vi tar gärna emot bildoch textmaterial löpande under året så att vi kan sätta ihop Gåsöguiden i god tid. Sponsorer till Gåsöguiden 2

3 Innehåll Gåsöguiden...4 Detta händer...5 Verksamheten...6 Medlemsavgifter...9 Historia och historier från Bohuslän. 10 Fisksamhället vid Gåsö...12 En gång vi seglar i hamn...14 Föreningen Västanfläkt Gåsö...16 Gåsögolfen...18 Klubbmästare Gåsögolfen...20 Inbjudan Gåsö Seglarskola...20 Gåsö Seglarskola...21 Föreningen Allmogebåtar...23 Gåsökulturen sommaren Gåsön, som jag minns den från min barndom...26 Tennisskolan Tennisbanan...30 Resultat Tennisveckan...31 Klubbmästare Gåsötennisen...34 Gåsö Match Race Cup Gåsöspelen Resultat Gåsöspelen Fototävling...42 Midsommar Samfälligheten...46 Kuponger i topp...48 Samfälligheten...49 Medlemmar...50 Telefonregister...52 Yrkesregister...59 Hänt under året på Gåsö...62 Kiosken Öppen kl juli 31 juli Seglingskuponger, tenniskuponger, urval av tennisartiklar, vykort, glass, godis, chips, nötter, drickor m.m. Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb Bibliotek: Skänk en pocketbok. Låna en annan för en mindre summa.

4 Gåsöguiden, ett säkert sommartecken Nu skriver vi 2007 och en ny upplaga av Gåsöguiden har hittat sin väg till postfacken på Gåsö. Årets Gåsöguide går lite i historiens tecken, dels i form av sedvanliga referat från förra sommarens tilldragelser, dels i berättelser från längre tillbaks i tiden. Tack alla trogna och trägna skribenter! Iörn Lyre och Sture Sundén är som. vanligt snabba med sina bidrag om sommarens episoder på land och vatten. Jerk Harling fortsätter att berika oss med historia och historier från Bohuslän. Bosse Bolivar hittar ständigt nya skatter på sin vind och delger oss av Gåsös historia. Nalle Tengroth har bidragit med minnen och historier från Gåsö som han minns det. Katarina Cullberg har i år liksom i fjol. delgett oss en stor mängd bilder från Gåsö-. spel och midsommar. Martin Zetterquist har tagit alla fina bilder från seglarskolan medan Ulf Tengroth står för omslagsfotot och är allmänt behjälplig med många praktikaliteter. Tack också till Göteborgstryckeriet som står för utformning och produktion av Gåsöguiden. Har ni sett att hemsidan har fått nytt. utseende? Gå in på och titta. på alla fina bilder, uppdatera er på som-. marens kalendarium eller skriv i gästboken. Nu kan vi till och med på distans få veta. exakt vad det är för väder på Gåsö genom. en länk till Gåsös vädersite. Åse Gjötterberg har gjort ett mycket fint arbete med hemsidan till glädje för oss alla. I läsande stund kanske vi inte behöver hemsidan för att se hur det ser ut på Gåsö. Gå ut och njut direkt av grönskande träd och doft av blommor och hav. Den enda tid vi säkert vet att vi har är den som är just nu. Vi ses under sommarens alla aktiviteter! Ingeborg Simonsson Kulturveckan 12/7 Musikkväll på Gasö med Kåre Tham 15/7 Gudstjänst med kyrkoherde Leif Nordlander, kl 15:00 17/7 Ebba Torgerson; Floran på gåsö. 19/7 Clas Tham Människan i arkitekturen. 20/7 Hedvig Mårdh; Rekonstruktion av byggnader och miljöer. Titta på anslagstavlan för mer information.

5 Detta händer på Gåsö sommaren /6 Vårutrustning och sjösättning av tvåkronorna. Kontakta Sture Sundén om du kan. hjälpa till. 21/6 Gåsöguiden i postfacken 22/6 Midsommar i Lunnevik Vi klär gemensamt. midsommarstången Stången reses,. därefter dans och brännboll 25/6 17/8 Postutbärning 1/7 31/7 Kiosken öppen varje dag /7 Tennisskola och knattetävling. Anmälan på listor i kiosken. Betalning via postgiro 13 14/7 Gåsöspelen. Anmälan på listor i posthuset. 13/ Lunneviksängen. Löpning, potatisplockning, säcklöpning. och trebenslöpning Ångbåtsbryggan.. Rodd och klädsim. 14/ Ångbåtsbryggan. Rorsmansträff Gåsö Runt Start Gåsö Runt Kanalbryggan. Krabbfiske Lunneviksängen. Varpa Prisutdelning med efterföljande. grillfest om vädret tillåter. Anslås! 15/7 Årsmöten i kapellet Gåsö Vänner Tennis och. Segelklubb Gåsö Samfällighetsförening 15/7 Matchrace Ångbåtsbryggan Skepparmöte Första start. 16/7 Brandövning 16 21/7 Seglarskola Samling 16/7 kl på jollebryggan. Betalning via postgiro i samband med anmälan 16 21/7 Gåsö kulturvecka. Se även annons sidan /7 Bouletävling. Anslås på anslagstavlan /7 Gåsö Tennisvecka. Anmälan på listor i kiosken. Betalning via postgiro 27/7 Slåtterdag Samling vid kapellet kl /7 Gåsömästerskap golf. Tid och plats meddelas på anmälnings-. listan i posthuset 28/7 Prisutdelning och därefter auktion Prisutdelning seglarskola,. matchrace, golf- och tennismästerskap 30/7 Årsmöte Gåsö Natur- och Viltvård (ej fastställt) 1 2/9 Stängningshelg 24/9 Hummerpremiär. (Glöm inte snapsen) /3 Påskafton. Påskeld i Kalvhagen 26/4 Öppningshelg.

6 Verksamheten sommaren 2006 Gåsöspelsveckan Lunneviksängen var som vanligt full av Gåsöfamiljer som hejade fram varandra i de traditionsenliga grenarna. Gåsöspelen som pågått sedan 1912 skapar den charmiga spänning och balansgång som utgörs av att hoppa i en gammal säck skrattandes men att samtidigt vara fast besluten att inte komma sist. Alla är med, stora som små. Initiativtagaren till Gåsöspelen var ingen mindre än Gåsöbon och presidenten för den Internationella Olympiska Kommittén Sigfrid Edström ( ). Trågrodden innehöll i år en del överraskande övningar som står sig väl i konkurrens med de mer akrobatiska övningarna på Lunneviksängen. En ambitiös medtävlare välte en av roddbåtarna framåt och en något skärrad rorsman blev något blötare än han ursprungligen tänkt. Vid det efterföljande klädsimmet kunde den månghövdade åskådarskaran konstatera att det är lättare att simma i liten t-shirt än i heltäckande regnställ. Gåsö Runt blev enligt Sture en trevlig seglats i lagom sommarvind, 3-4 m/s, och samtliga av de startande ekipagen tog sig runt banan. Olika båttyper deltog som vanligt. Den minsta skonerten uppgick till blott 35 cm och styrdes från Ångbåtsbryggan. Jag saknade den traditionstyngda GKSSekan. Den kanske behövde ta igen sig den här sommaren, kanske laddar den upp sig inför den kommande säsongen. Krabbfisket fyllde kanalbryggan och det sedvanliga och charmiga kaoset infann sig efteråt på torget. Krabbor kryper kvickt. Varpkastningen mynnade ut i en rafflande duell mellan bröderna Tham, där den mest skönsjungande av dem tog hem priset. Prisutdelningen flyttades för första gången till ängen vid tennisbanan, ett utmärkt initiativ, egentligen en reform som ligger i paritet med de nyheter som en liten och lagom förändringsbenägen badort på västkusten kan tänkas eftersträva. I kapellet framfördes om kvällen Nyströms Sånger om havet. Det var - enligt den skönsjungande och varpaspelande brodern från Lunnevik - en minnesvärd stund. Segling/Seglarskola 2-kronorna sjösattes före midsommar, efter att de bottenmålats och putsats rena. Båtarna är i gott skick, och inför säsongen hade 2 nya fockar samt en ny paddel till den ena båten anskaffats. Båtarna förtöjdes på sina platser vid Kanalbryggan. Bokningslistorna sattes upp i postboden. Årets instruktörer var Johan Tengroth och Filip Francke. De skötte detta på ett mycket bra sätt och därför hoppas vi alla på en fortsättning även kommande säsong. Seglarskolan avslutades lördagen 22/7 med Match Race. Det är verkligen kul och trevligt att se att intresset fortfarande är stort för seglarskolan. I slutet av säsongen togs 2-kronorna på land, riggades av och vändes. Master och segel fick vi också i år förvara i Zetterqvists sjöbod. Stort tack till familjen Zetterqvist! Båtarna ligger nu fastsurrade på jollebryggan. Vi hoppas på att inget har hänt i vinterstormarna och att vi kan se fram mot en ny trevlig seglingssäsong!

7 Auktionen Klubban för auktionen övertogs 2006 av Bengt Sahlin från Ulrika Francke. Vi tackar Ulrika för hennes insatser. Auktionen är en viktig inkomstkälla för både Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb och Gåsö Jaktvårdsförening som delar på intäkterna - halva beloppet till vardera föreningen - och därför är utroparen viktig i sin funktion. Bengt Sahlin gjorde en klart godkänd debut som utropare och inropare. Det senare genom sin son då han till sin fars stora glädje ropade in en soffa för en ansenlig summa. Kiosken De som hade hand om kiosken i år var familjen Karin Sjögren (Bor i huset ovanför tennisbanan) och familjen Fredriksson (bor i Hillebo - huset bredvid kiosken). Kiosken har skötts fint. Det var lite problem med ungdomar som inte ville jobba, men det styrde de ansvariga familjerna upp på ett utomordentligt sätt. Jag hoppas att det ska bli lättare att hitta barn som vill sommarjobba i kiosken. Kiosken utgör ett trevligt inslag på ön och är dessutom inkomstbringande för föreningen. Ekonomi och medlemskap Föreningen har stabil ekonomi och genom den nya medlemsavgiften har vi tillfört kapital för att kunna bygga om tennisbanan, investera i två nya kajaker samt renovera våra segelbåtar. Beträffande medlemskap i Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb genomfördes för många år sedan en möjlighet till evigt medlemskap, vilket betyder att om man betalade en viss summa pengar skulle medlemskapet bli evigt. Tyvärr är det inte så sedan ungefär fem år. Föreningen behöver få in sina pengar till skötsel av tennisbana och underhåll av båtar. Det finns bara en evigt avgiftsbefriad medlem och hedersmedlem och det är initiativtagaren och grundaren av Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb. Det är snart fem år sedan vi ändrade på medlemssystemet vilket innebär att man skall förnya sitt medlemskap med halva avgiften vilket innebär 300 kr för vuxna samt 200 kr för barn. Vi i styrelsen vill också passa på och rikta ett stort tack till Göteborgstryckeriet som trycker upp gåsöguiden i 4 färg med suverän kvalitet och samtidigt sponsrar Gåsö Vänner Tennis och Segelklubb på hela kostnaden för tryckningen! Vill du annonsera så kontaktar du Ingeborg Simonsson. Kulturveckan och litet boule Kulturaktiviteterna inleddes med ett fullsatt kapell. Iörn berättar att folk kom från när och fjärran för att lyssna på operasångaren Hans Josefsson som underhöll oss med ett läckert urval ur sin breda repertoar. Dessutom arrangerades en fotoutställning med bilder från Gåsö, en konsert med Cecilia Josefsson och skönsjungande kamrat, filmvisning av Bosse Bolivar, föredrag av Göran Valinder om Gåsöskutor och skepp samt föredrag av Nalle Tengroth om badgäster och original från förr. Kapellet erbjöd också en kvällsandakt med kyrkoherden från Lysekil. Boulebanan blev inte lika väl nyttjad i år som förra året. Iörn förklarar det med att det delvis beror på att de litet äldre gåsöborna som var flitiga spelare förra året, hade annat för sig i år. Nu skall vi få igång spelet igen, kanske med en tävling i samband med kulturveckan. Bengt Sahlin, auktionsförrättare 7

8 Tennis Tennisveckan genomfördes under veckan juli och omfattade ett 35-tal matcher i alla kategorier. Representationen var usel inom damklassen. Kom igen damer under 2007, vi behöver fler spännande dammatcher! Sommaren 2006 hade vi något färre deltagare än vanligt i tennisskolan, trots den nya och mycket uppskattade tränaren Serena. Jag hoppas att tennisskolan blir fullbokad i sommar! Tack till Serena för goda insatser och tack till Ola och Anna som åter lånade ut sin stuga. Tennisbanan På det senaste årsmötet beslutade vi om renovering av tennisbanan eftersom den är sliten. Vi har räknat med att lägga ner runt kr för en ny matta, nytt stängsel, nya stolpar och lite annat smått och gott. Gåsö Vänner Tennis- och Segelklubb räknar med att kunna stå för hälften av totalkostnaden dvs ca :-. Resterande hoppas vi kunna få in från välvilliga donatorer och tennisspelare på Gåsö. Många ställer upp Styrelsen är tacksam för allt det stöd som den får av Gåsöborna. Tack till familjerna Elmqvist och Fredriksson för årets upplaga av Gåsöspelen och till familjerna Sjögren och Fredriksson för kioskens dagliga arbete, Barbro von Hilgers som organiserar kulturveckan, Ingeborg Simonsson som gör den mycket uppskattade tidningen Gåsöguiden och Bengt Sahlin som övertagit auktionsförrättaransvaret efter Ulrika Franke. Ett stort tack riktas också till alla våra sponsorer, stora (tryckningen av guiden) som små (glassköpare i kiosken), som möjliggör alla aktiviteter på Gåsö. Vi ser framåt Jag önskar alla en skön sommar och. ser som vanligt fram emot Den bästa sommaren någonsin. Patrik Cornelius Röda stugan, Kajaker Under vintern 2006 bestämde vi oss för att köpa in två kajaker till Gåsö. Efter samtal med många kunniga inom området och besök på mässor bestämdes modell och tillbehör. Intresset för att hyra kajakerna blev mycket stort, över 50 uthyrningar räknades det ihop till i början av augusti. Vilket var över vår förväntan. Golfen Intresset för Gåsögolfen har tyvärr minskat de senaste åren. I somras var det för få som anmälde sig och därför ställde vi in tävlingen. Men någon vecka senare hade golfentusiasterna vaknat till liv och vi spelade en spontan golftävling på Orust GK. Det blev Jan Wedsberg som kammade hem segern. 8

9 Medlemsavgifter Medlemsavgift För nytt medlemskap (ej tidigare medlem) i GVTS betalar du in enligt följande: Vuxen (fr.o.m. 20 år)...600:- Barn...400:- Med denna betalning har du medlemskap i 5 kalenderår. Var femte år förnyar du ditt medlemskap och då betalar du in följande. medlemsavgifter: Vuxen (fr.o.m. 20 år)...300:- Barn...200:- Årsmedlem...100:- På detta sätt kan föreningen erbjuda en långsiktig finansiering av alla härliga aktiviteter på Gåsö. Medlemsanmälan och betalning görs genom att sätta in avgiften på PG Tennis Timpris medlem... 40:- Tenniskuponger 6 st...200:- Timpris ej medlem... 75:- Tenniskuponger 5 st ej medlem...300:- Tennisveckan Singel... 75:- Dubbel/par...100:- Mixed/par...100:- Knatte... 25:- Tennisskola...400:- Seglarskola Deltagaravgift...400:- Matchrace Deltagaravgift/lag...100:- Jollebrygga Fack för optimist och jolle tillhanda-. hålles för medlemmar i mån av plats. Kontakta Sture Sundén. Segelbåt 2-kronan (2 st) Uthyres heldag/halvdag 100/50:- Seglingskuponger à 50:- köpes i kiosken och klistras upp på anmälningslistan i posthuset. Glöm ej att skriva namn. och datum. Båtarna är mycket lättseglade och passar utmärkt för 2 vuxna och 1 barn eller 3 ungdomar. De kan också utan svårighet seglas av en person. OBS!. Båtarna ska lämnas i fullgott skick.. Meddela alltid ev. brister till Sture Sundén. Seglings- och tenniskuponger säljes i kiosken. Övriga aktiviteter betalas genom att i god tid sätta in avgiften. på PG Se även sidan 47, Kuponger.

10 Historia och historier från Bohuslän KÅSERI AV GÖRAN NYLANDER HÅLLET VID BOHUSGILLETS VÅRMÖTE 2002 DEL 4 På Bokenäset intill de av Evert Taube besjungna Malö Strömmar och Ängön ligger ruinen efter det gamla Dragsmarks kloster och dess stora Mariakyrka. Detta kloster grundades år 1234 av den norske konungen Håkon Håkansson. Klostret var under mer än trehundra år ett kulturellt centrum för det norska riket.. Det hade ett prästseminarium och var en av de viktigaste anhalterna på den stora pilgrimsväg, som från Nordtyskland, Danmark och Skåne gick upp efter svenska västkusten till Nidaros och Olov den Heliges grav. Det fick efter reformationen förfalla och efter 1658 då Bohuslän blev svenskt tjänade det som stenbrott vid byggandet av Marstrands Fästning, som delvis är byggd med resterna av en skön gotisk katedral. Kring detta kloster och trakterna däromkring utspelar sig de dramatiska händelserna i vår litteraturs största och skönaste riddarkväde. På 1350-talet då Magnus Eriksson var konung över alla de tre nordiska länderna var Kungälv och Bohus Fästning Nordens centrum. Här höll Magnus Eriksson och hans drottning Blanka av Namur hov och här blommade ridderliga seder. Här spelades på luta och här sjöngs kärlekssånger och den mest berömda av dessa är tvivelsutan balladen om Valborg och Axel. Balladen förtäljer att skön jungfru Valborg Ingemarsdotter från gården Hultås på Bokenäset var dygdigare än de dygdigaste och skönare än de skönaste. Hennes trolovade riddaren Axel var tapprare än de tappraste och ädlare än de ädlaste. De båda var i sanning lyckligare än de lyckligaste. Efter erhållit trohetslöfte från skön Valborg sadlar Axel sin häst och rider på vallfart till den heliga staden Rom. Han skall där av den Helige Fadern erhålla de gyllene sporrar, som endast de ridderligaste av riddarna ha rätt att bära. Här erfar dock Axel ett rykte, som spridit sig bland pilgrimerna i Rom och som förtäljer, att Valborg där hemma å det svåraste uppvaktas av en kungason, en prins. Denna otrevliga person offererar Valborg en drottningtitel i utbyte mot vissa intima ynnestbevis. Vid dessa skakande nyheter sadlar Axel sin springare och rider i sporrsträck hem till Dragsmark. Väl hemkommen finner Axel självfallet Valborg lika kysk och dygdig som han hade lämnat henne. Dock drabbas de älskande tu av ett dråpslag. Hans rival 10

11 prinsen vill med hjälp av Den Heliga Kyrkan upplösa trolovningen mellan Valborg och Axel. Prinsen har för biskopen påtalat, att Valborg och Axel som barn burits till dopet av samma gudföräldrar. Härigenom har de blivit syskon och äktenskap mellan syskon är enligt Kyrkan en dödssynd. Valborg och Axel får därför träda inför högaltaret i Mariakyrkan och där får de hålla i var sin ända av en silkessölja, som biskopen under välsignelse klipper av. Därmed är deras trolovning bruten och Valborg trolovas mot sin vilja med prinsen. Det rustades nu till bröllop, men samma dag bröllopet skulle stånda utbröt emellertid ofred i landet och både prinsen och Axel måste draga ut i kriget. Det stora slaget i kriget stod på Stångenäset. Prinsen stupade döder i gräset under fiendens svärdshugg, men den ädle Axel hämnades hans död genom att slå hela den fientliga härsmakten. Härvid blev han emellertid svårt sårad och forslades som sådan hemåt för att en sista gång få se sin älskade Valborg och dö i hennes väna armar. Dessvärre dog han innan han hann fram och vid Högås kyrka utandades han sin ädla själ. På hans dödsplats droppade hans hjärtblod ned i gräset och där rann strax upp en klar och ren källa med ett vatten lika klart som hans själ. Då Valborg nåddes av budskapet om Axels död lät hon viga sig till nunna i Dragsmarks kloster och framlevde där resten av sitt liv. I kejsarens gård herr Axel var hans sporrar som guld månde glimma Sitt svärd han vid sidan bar och lät sig ridderlig finna. Men lyckan hon vänder sig ofta om.. Gud den förlåte, som orsak är att de ej samman må vara, som hava varann av hjärtat kär och älska med tukt och ära. Men lyckan hon vänder sig ofta om. Det var ett litet smakprov av detta sjuhundraelva verser långa riddarepos. Jerk Harling

12 Fisksamhället vid Gåsö Havsfiskelaboratoriet undersöker kustnära fisksamhällen. Havsfiskelaboratoriet i Lysekil har sedan år 2000 undersökt hur fisksamhället har utvecklat sig längs den svenska västkusten. För att kunna undersöka fiskbestånden har vi valt ut 55 provtagningsstationer längs kusten från Strömstad i norr ner till Öresund i söder. Vid varje station fiskas en sträcka på 2200 m med en vanlig kräfttrål och total fiskad area blir ca 6,7 ha. Denna undersökning görs två gånger per år, först i maj och sedan i oktober-november, med fiskeriverkets forskningsfartyg U/F Ancylus. Vänster: Fångsten på sorterbordet Torsk och plattfisk. Höger: Trålen på väg upp med fångsten. inklusive havskräfta. De arter som dominerar vår fångst är plattfiskar och då främst sandskädda men vi får även en hel del rödspottor. Bland torskfiskarna får vi mest vitling men vi har fått kolja, kummel, långa och torsk. Långväga gäster De mest udda arter som vi har fått är Fenknot och rödstrimmig Mullus. Dessa arter finns vanligtvis i södra Nordsjön och Atlanten utanför Frankrikes och Storbritanniens kuster men kan vid varma somrar förirra sig hit. Peter och Magnus tar in trålen en mulen dag på marstrandsfjorden. Vad finner man vid Gåsö? Provtagningsstationen vid Gåsö ligger mellan Lunnevik och Gråskären alltså i Gåsö ränna. Stationen har fiskats sedan 2003 och vi har fångat totalt 24 arter, Finns det någon torsk? Torsk fångar vi mest på hösten. Det är individer som har fötts samma år på våren och är ca 15 cm långa när vi fångar dem. Den största torsk vid Gåsö som vi har fångat var endast 41 cm 12

13 och troligtvis 2 år gammal. Med tanke på att en torsk kan bli mer än 2 m lång och minst 50 år gammal så är de vi fångar endast små barn. Hur ser det ut i resten av Bohuslän? Vid en jämförelse med övriga stationer längs Bohuskustens skärgård så liknar Gåsö dem väldigt mycket. De stationer som skiljer ut sig är de som ligger inne i Gullmarsfjorden och i Kosterfjorden. Dessa stationer har flera arter och framförallt finns här äldre och därmed större fiskar. När man gör en trendanalys på de vanligaste arterna ser man tyvärr inga positiva förändringar i storlek eller antal över tiden. Dock är 3 år en väldigt kort tid att se sådana trender på. Anders Svensson 1. Fångst med torsk, sandskädda och sjöborrar. 2. Trålning i Gullmarn. 3. Peter öppnar trålkassen över sorteringsbordet. Normentor AS tel

14 En gång vi seglar i hamn 2006 var året då vintern inte riktigt släppte greppet förrän det var dags för sommar. Våren var bortrationaliserad och vi fick en sommar som aldrig verkade ta slut. Det var länge sedan jag badade så mycket och njöt av så många varma kvällar. Sommaren stannade länge. Vattnet var varmt och när det var dags för hummerfiske las tinor ut på morgonen med en stor röd sol över Skaftö och nästan 20 grader varmt. Ljuset skvallrade om att det var september men aktiviteten på sjön var lika intensiv som en vanlig sommardag och det kändes konstigt att det var dags att lämna båten för vintern. Det har handlat mycket om väder och vind under året. Det har blåst mycket på Gåsö och vintern har därför varit jobbig för alla som räknat med att få jobb utförda. Det sägs att vi får vänja oss vid regnigare och blåsigare vintrar och varmare somrar. Mer tropiska regn är att vänta minns ni sommaren Vi har väl aldrig haft så mycket väder på en gång. Vi klarade oss ganska bra men på Orust var det inte lika roligt. Kanske handlar det därför inte om en vinterhamn utan en hamn som i framtiden också kan klara intensivare och häftigare sommarväder. Önskan om en bättre hamn och snyggare soplösning har funnits länge. Många har lagt ner mycket tid och möda genom åren för att få en ny hamn och en bättre sophantering. Men detta kommer inte att gå om inte det är en önskan hos oss alla. Hjälps vi inte alla åt, kommer det år efter år att dyka upp invändningar som leder till att beslut skjuts på framtiden. Uppstår problem, måste viljan och önskan att lösa dem vara det naturliga. Önskan om att åstadkomma en hamn måste vara större än åsikter om enskildheter. Annars kan vi aldrig kompromissa oss fram till ett förslag. För kompromisser måste det bli om vi ska komma fram. Efter inspektion och utlåtande har vi stängt Kanalbryggan på grund av rasrisken. Det innebär att vi måste finna en lösning i sommar. Från min sida finns inga låsningar om olika alternativ men en sak vet jag, det kommer att kosta.. En ny hamn innebär ekonomiska uppoffringar. Löser vi inte frågan gemensamt måste vi sannolikt öppna upp för enskilda initiativ, enskilda bryggföreningar. Detta kan se ut som en bra och framkomlig väg i det korta perspektivet men det låser mycket för framtiden blir säkert som alla andra härliga Gåsösomrar, härliga bad, Gåsöspel, tennisturnering och inte minst en livlig diskussion om hamnen. Ulrika Francke 14

15 15

16 Föreningen Västanfläkt Gåsö Vid genomgång av gamla lådor hittade jag bokföring och symötesdagar från föreningen Västanfläktarna. Dessa bestod av ett antal damer bosatta på Gåsö, som under vintrarna träffades och sydde och stickade olika alster som sedan såldes på auktionen och lottades ut vid olika lotterier i samband med Gåsöspelen. Inkomsterna från dessa aktiviteter gick till att inköpa och låta montera nya badtrappor och räcken i Vaboa, Lunnevik samt Hamnuddarna. (se bokföringen nedan). Ångbåtsbryggan fick även ta emot för dåtiden stora belopp till reparationer. En intressant sak var att gatubelysningen på Gåsö var i Gåsöbornas ägo redan tidigare skänkte syföreningen kronor till Gåsö Vänner att användas till avbetalning på gatubelysningen. Damerna som var med i Västanfläkt var: Sara Arvidsson, Siv Lundén, Karin Gustavsson, Johanna Jacobsson, Gerda Gustavsson, Asta Lycke, Anna Karlsson, Maria Nilsson, Erika Bolivar och Elsa Åslund. Detta var stammen i föreningen, utöver dessa var Anna- Greta Öhdén (Andersson), Ingeborg A. Bojan Östner, Maja Hillenäs och Elin Andersson med sporadiskt. De träffades varje måndag hos varandra med ett rullande schema. Vid varje sådant här möte la varje deltagare 2 kronor till föreningen. Dagens förtäring bjöd värdinnan på. På sommaren anordnades auktionen på ängen utanför Bolivars hus. I utbyggnaden, den som kallas Lillkammarn fanns allt som skulle auktioneras ut. Under många år var Sten Vennerholm utropare, Svea Thulin och Ammi Helene skötte som vanligt redovisningen. Efter auktionen serverades kaffe inne i huset, där långbord dukades upp med hembakt kaffebröd. Efter säsongen när badgästerna åkt hem, togs badtrapporna upp, skurades och fastsättningsbultarna fettades in så det gick lätt att montera igen till våren. Badhytterna städades, mattorna på golven hängdes upp till tork, ev. reparationer på byggnaderna utfördes inför vintern. En tillfällig badgäst frågade en gammal Gåsöbo om hur det känns när badgästerna rest. Han fick då till svar det är ackurat som när man stänger av en Primus (för de yngre läsarna; en Primus var ett fotogendrivet kök att laga mat på. De tidigare förde ett väldigt väsen, så när det stängdes av blev det dödstyst). Gåsö hösten 2006 Bo Bolivar 16

17 Inkomster 1964 Entré, tombola o. Lotteri ,84 kr Gåva rev. Magnusson ,00 kr Gåva rev. Magnusson ,00 kr Summa kr ,84 kr Behållning ,00 kr Utgifter 1964 Glass ,00 kr Lottpåsar... 17,50 kr Tombolavinst... 12,50 kr Växter... 47,00 kr Summa kr ,00 kr Gåsö Vänner El till posten ,00 kr Inkomster 1965 Auktionen ,50 kr Tombola ,00 kr Lotterier ,00 kr Kaffe o. Dricka ,00 kr Summa kr ,50 kr Ack. Behållning ,10 kr Utgifter 1965 Kaffebröd... 24,90 kr Lotteri nr... 13,65 kr Stämpelavgift... 10,00 kr Hummer... 13,20 kr Dricka... 15,00 kr Grädde, socker... 6,80 kr Tvål... 0,85 kr uttag för arbete ,00 kr Rep. Av Stora bryggan ,00 kr Summa kr ,40 kr Inkomster 1966 Auktionen ,75 kr Lotterier ,00 kr Tombola ,00 kr Kaffe o Dricka ,00 kr Gåva fr. Odencrans... 50,00 kr Gåva fr. Ruth Mattsson... 30,00 kr Gåva fr. Harry Johansson... 25,00 kr Behållning ,15 kr Innestående Pg ,00 kr Insatt på Pg ,00 kr Utgifter 1966 Lotteri nr... 18,10 kr Resa till Lysekil... 3,50 kr Dricka... 3,50 kr Rep. Av Stora bryggan ,00 kr Gåva till Gåsö Vänner till avbet. för gatubel ,00 kr Inkomster 1967 Auktionen ,00 kr Lotterier ,00 kr Tombola ,00 kr Kaffe o. Dricka ,00 kr Summa ,00 kr Behållning ,62 kr föregående års b eh ,00 kr Summa ,62 kr Uttaget 12/9-67 till arbete ,00 kr Summa ,62 kr Utgifter 1967 Dricka... 29,28 kr Grädde... 2,10 kr Lottnr... 5,50 kr Papper... 1,25 kr Resa till Lysekil... 3,75 kr Telefon Uddevalla... 2,50 kr Gåsö Vänners lista ,00 kr Rep. Av Stora bryggan ,00 kr Summa ,38 kr Inkomster 1968 Auktionen ,00 kr Tombola ,50 kr Lotterier ,00 kr Merikanskt lotteri... 98,22 kr Kaffe o. Dricka ,10 kr Gåva Elin Andersson... 20,00 kr Gåva Ruth Mattsson... 10,00 kr Summa ,82 kr Utgifter 1968 Slagit gräs Liden... 45,00 kr Dricka... 29,70 kr Grädde... 3,05 kr Mjölk... 1,05 kr Resa Lysekil... 4,00 kr Gåva till Gåsö Vänner ,00 kr Summa ,80 kr Inkomster 1969 Auktionen ,05 kr Tombola ,00 kr Lotterier ,00 kr Amerikansk lotteri ,00 kr Kaffe o. Dricka ,00 kr Gåva von Horn ,00 kr Gåva Märta Vennerholm... 30,00 kr Gåva Harry Johansson... 35,00 kr Gåva Maria Nilsson... 12,00 kr Gåva Erikson (Ängen)... 25,00 kr Gåva Elin Hansson... 50,00 kr Summa ,05 kr Behållning ,12 kr Utgifter 1969 Dricka... 29,40 kr Grädde... 3,20 kr Mjölk... 1,10 kr Telefon... 5,00 kr Gummiplattor trappor ,13 kr Arb. lön.+ material+ frakt ,50 kr Uppsättn. av räcken v. badplats ,00 kr 3 st badtrappor ,00 kr 1 l färg till trapporna... 11,60 kr Summa ,93 kr 17

18 Gåsögolfen 2006 Längsta någonsin Gåsögolfen gick av stapeln eftermiddagen den 27 juli 2006 under absolut bästa tänkbara förutsättningar. Denna gång spelade vi Orust GK och det skall Magnus Ivérsen ha ett stort tack för som lyckades på kort tid, genom sina kontakter, boka in oss på denna förträffliga linksbana. Första deltävlingen var longest drive på hål nr 2, där deltagarna fick vara med om någonting som aldrig tidigare skådats i Gåsögolfens 14 åriga historia, nämligen en mäktig drive på hela 345 meter slagen av Ulf Tengroth, det är sant! Det var också kul att Peter af Klercker tog hem andraplatsen i denna deltävling med ett slag på hela 315 meter. Peters glädje över bl a detta slag gjorde att han bjöd oss, vi som åkte med honom från golfbanan per båt i vindstilla förhållanden under solnedgång, på en Grundsundstoast och snaps på Smultron & tång, tack Peter. Deltävling nr 2 var pinseeker på hål nr 15. Greenkeepern hade en tuff flaggplacering bara ett par meter från vattenhindret, vilket gjorde att många tog i lite för hårt. Jag lyckades dock bäst av de tävlande och hamnade 6.5 meter från hålet. På banan svårast green, hål nr 14, gjorde Måns Gjötterberg dagens häftigaste birdie, han satte nämligen en 18 metersputt i ett mycket svårt nedförsläge. Flest birdietävlingen vanns dock av Jens Bernow som bemästrade par-3 hålet 7b bäst av alla, högst hcp vinner nämligen tävlingen vid lika antal birdie. När det gäller en av de två huvudtävlingarna, poängbogey, var det mycket spännande, särskilt efter de första nio hålen, då det blev möjligt för alla kombattanter att träffas. Mårten Gjötterberg hade fått ihop hela 22 poäng och jagades särskilt av två äldre herrar, nämligen Nalle Tengroth och Peter af Klercker som båda hade 20 poäng. Dessa resultat gjorde att vi övriga var tvungna att skärpa till oss för att om möjligt ha någon chans. Nu visade det sig att alla tre toppspelarna efter nio hål tappade rejält, troligen vätskebrist kombinerat med lite nerver. Mårten Gjötterberg lyckades dock hålla undan för febrilt jagande Bernow och undertecknad. Mårten Gjötterberg har under alla tidigare tävlingar hållit sig i toppen utan att lyckats vinna, äntligen höll det hela vägen. Förra årets Champ, Peter Åslund, lyckades vinna den mindre attraktiva inofficiella tävlingen flest treputtar under 18 hål, han får göra som Mårten och beställa en svinganalys! Tjuvlyssnat.se Hört på Gåsö; - Peter af Klercker lovar att aldrig mer ens tänka på att prioritera en båttur med bekanta framför Gåsögolfen! - Bengt Sahlin har lovat att satsa på golfen nu när Lidingö får en ny golfbana, han kommer att deltaga på Gåsögolfen Stefan Daun har, enligt dotterns uppgift, fått fullständig frossa när det gäller golf på den ljusa tiden på dygnet, han vill öva i smyg på nätter när ingen kan se honom och använder då tydligen lysbollar. - Jon Glömmen har svårt att komma med nya acceptabla argument varför han ännu inte har tagit sitt gröna kort. - Martin Cullberg kommer att senast i maj 2007 tillse att ingenting kan inkräkta på ett deltagande för honom i Gåsögolfen framöver. Bästa hälsningar Jan Wedsberg 18

19 SLUTRESULTAT GÅSÖGOLFEN 2006, ORUST GK (par 69) Poängbogey 1. Mårten Gjötterberg Grattis! 37 p 2. Jan Wedsberg (lägre hcp) 35 p 3. Jens Bernow 35 p 4. Peter af Klercker (lägre hcp) 32 p 5. Nalle Tengroth 32 p 6. Måns Gjötterberg 29 p 7. Peter Åslund 27 p 8. Ulf Tengroth 26 p 9. Nalle Åslund 20 p Slagtävling 1. Jan Wedsberg 77 slag 2. Mårten Gjötterberg 88 slag 3. Peter Åslund 89 slag 4. Peter af Klercker 91 slag 5. Jens Bernow 92 slag 6. Ulf Tengroth 97 slag 7. Måns Gjötterberg (ca) 97 slag 8. Nalle Åslund 114 slag Öppet varje dag från Skärgårdslunch med sill & salladsbuffé Havsinspirerad á la carte med färsk fisk och skaldjur Visafton de flesta onsdagar i sommar Välkommen önskar Magnus & Camilla med personal! Västra Kajen, Grundsund Tel Longest drive 1. Ulf Tengroth (345 meter) Mäktigt! Pinseeker 1. Jan Wedsberg (6.5 meter) Flest Birdies 1. Jens Bernow (1 birdie) 19

20 Klubbmästare GÅSÖGOLFEN År Slagtävling Poängbogey Longdrive Pinseeker Flest Birdies 1993 Jan Wedsberg Jan Wedsberg Bo Göran Björkman Nalle Åslund Ulf Tengroth 1994 Martin Cullberg Jens Bernow Jens Bernow Jan Wedsberg Jan Wedsberg Jan Wedsberg Marianne Öhman Peter af Klercker 1996 Jan Wedsberg Jens Bernow Mathias Flodin Mårten Bernow Peter Muschött 1997 Martin Cullberg Martin Cullberg Jan Wedsberg Jens Bernow Bo Pettersson 1998 Anders Lindell Anders LIndell Jonas Thelandersson Jerk Harling Bengt Sahlin 1999 Martin Cullberg David Sahlin Jan Wedsberg Peter af Klercker Peter af Klercker 2000 Mårten Bernow Magnus Gjötterberg Jan Wedsberg Bertil Hansson Bo Pettersson 2001 Jens Bernow David Sahlin Erik Lindblad Måns Gjötterberg Jens Bernow 2002 Mårten Bernow Torbjörn Lindblad Fredrik Daun Mårten Bernow Mattias Bernow 2003 Jan Wedsberg Jan Wedsberg Mårten Bernow Rickard Mårtensson Jan Wedsberg 2004 Jan Wedsberg Bo Olofsson 2005 Peter Åslund Jens Fahlén Peter Åslund Jens Fahlén Peter Åslund 2006 Jan Wedsberg Mårten Gjötterberg Ulf Tengroth Jan wedsberg Jens Bernow ETT ARRANGEMANG AV GÅSÖ VÄNNER TENNIS- & SEGELKLUBB Välkommen till Gåsö seglarskola för barn och ungdom juli Tid och plats Samling på Jollebryggan måndag 16 juli klockan Barn/Ungdom utan egna båtar seglar i klubbens 2-Kronor. Övriga seglar i medhavda enmansjollar som t ex Laser, E-jolle eller Optimist. OBS! Ni som har egna båtar. Se till att de är i sjödugligt skick med flyttankar, paddel, öskar i lina, förtöjningslina samt att segel och rigg är i bra skick. Optimistjollar bör ha aluminiumrigg för att det skall gå bra att segla i alla väder. Samtliga elever skall medföra flytväst samt sjöställ och varma kläder om vädret är bistert. När det är frisk vind är vi tacksamma för support från föräldrar i form av följebåtar.. Vi behöver då vara minst 4 5 följebåtar. Seglarskolan avslutas. lördag 21 juli med Match-Race,. som startar klockan Deltagarna kommer att. lottas in i sina lag elever per lag. Avgift per elev kr 400:- Avgiften sätts in på. postgiro senast 11 juli.

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret.

Denna polygonpunkt var still going strong 41 år efter att jag hade borrat ett hål, slagit ner ett järnrör och huggit en triangel runt om röret. Käringön 2005-10-08 Käringön har alltid utövat en viss lockelse för mig och det beror på alla minnen från den tid jag arbetade på ön. Jag kom dit första gången den 24 mars 1964 för att börja med kartläggningsarbetet

Läs mer

Från Grossenbrode till Väsbyviken

Från Grossenbrode till Väsbyviken Från Grossenbrode till Väsbyviken Lördagen den 17 april kl. 06:00 klev vi av båten i Rostock Tyskland. Från början var tanken att vi skulle flyga ner från Nyköping till Lübeck under fredagseftermiddagen

Läs mer

Uddevalla Motorbåtsklubb

Uddevalla Motorbåtsklubb Här hittar du oss Klubblokalen ligger på Föreningsgatan 7 451 52 Uddevalla Telefon: 0727 22 23 23 E-Post: umk@uamotorbatsklubb.com MIDSOMMAR PÅ HOLMEN AktiviteterSkapad av Annika 2011-06-30 21:15:05 Midsommar

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

Bästa HSS medlem, Seglarhälsningar från styrelsen via Svante

Bästa HSS medlem, Seglarhälsningar från styrelsen via Svante Bästa HSS medlem, Det är ett händelserikt år i klubben som vi lämnat bakom oss. 50-årsjubileumet blev en hejdundrande fest. Tack speciellt till Leif Bohlin och Anders Holmgren med familjer som hjälpte

Läs mer

Sommarprogram 2014. Ett tack till NSS sponsorer. SM Neptunkryssare SM Rival 22 Trosa Arkö Classic 2014. StjärneXpressen. Matsson Arkö Rib TreCé

Sommarprogram 2014. Ett tack till NSS sponsorer. SM Neptunkryssare SM Rival 22 Trosa Arkö Classic 2014. StjärneXpressen. Matsson Arkö Rib TreCé Ett tack till NSS sponsorer StjärneXpressen Skeppa Marin Rejmes Matsson Arkö Rib TreCé SEB Norrköping Jobmeal Dahllöf & Roxner Alvar Båtar Ekbacken Cramo Sommarprogram 2014 SM Neptunkryssare SM Rival 22

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka

Vad Hände 2004? 2005. 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Vad Hände 2004? 2005 12 december Luciatåg i Ursvikens kyrka Dom som var i den proppfulla kyrkan denna dag fick se ett underbart luciatåg med massor av barn. Det blev mycket sång och dans under ledning

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1 Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Stockholms Scoutskeppslag Skeppspost 4/07

Stockholms Scoutskeppslag Skeppspost 4/07 Hej allihop! Hoppas att sommaren varit skön trots det inte alltför vackra vädret. Nu när terminen kommit igång och ssäsongen är över (?) är det dags att träffas på nästa höstmöte - ledarsamling. Inbjudan

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

BS -nytt SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009

BS -nytt SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009 Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009 Foto: Skutbilder Eva Nikkar-Larsson. / Sjösättning: Gunnar Etzell I riktigt Aprilväder gick skutornas sjösättning av stapeln lördagen den

Läs mer

Medlemsblad. Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar

Medlemsblad. Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar Medlemsblad Nr 4 Årg. 17 (2008) Bästa medlemmar När vintermörker och höstrusk nu lägrar sig över vår vackra bygd kan vi tänka tillbaka på de vackra dagarna under sensommaren och förhösten. Det trägna gäng

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen

EFFK:s Kräftskiva/Knytkalas på Krumbo. EFFK Sammanfattning vårsäsongen Navet Nr 3 2013 FIF:s Drive-In-Bingo När detta skrivs har vi spelat bingo två söndagar. Första söndagen bjöd vi alla bingospelare och funktionärer på gulaschsoppa. Detta var väldigt uppskattat. Än så länge

Läs mer

ME Aktiviteter i Marstrand 2015

ME Aktiviteter i Marstrand 2015 ME Aktiviteter i Marstrand 2015 MUSIC QUIZ Hur ser er Musik kunskap ut? Häng med på vårt Quiz som garanterat kommer se till att det blir fart! Här gäller det att både ha bra kännedom från dåtid till nutid,

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012

Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsens verksamhetsberättelse för 2012 Inledning Målsättningen enligt stadgarna för Rekekrokens Byaförening är att främja byn och dess invånare för en ökad trivsel och samhörighet. Vidare skall föreningen

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

BARN, BAD OCH VAtten.

BARN, BAD OCH VAtten. BARN, BAD OCH VAtten. ingen ska drunkna Varje år drunknar nio barn i Sverige. Många av olyckorna i vatten händer nära barnens hem. Alla vuxna tänker inte på att det kan finnas farliga platser för barn

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Guiden 2006 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 27

Guiden 2006 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 27 Guiden 2006 I Gåsö Vänner Tennis- & Segelklubb I Årgång 27 Redaktionsinfo GÅSÖGUIDEN 2006 GES UT AV GÅSÖ VÄNNER TENNIS- & SEGELKLUBB Annonser, artiklar Ingeborg Simonsson Ekehöjdsgatan 24 426 68 Västra

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2012

Välkommen till LJS! Medlemsbrev Mars 2012 Medlemsbrev Mars 2012 Välkommen till LJS! Våren känns tidig i år och seglingssäsongen 2012 närmar sig snabbare än vanligt. Vi hälsar alla seglare välkomna till Linköpings Jolleseglarklubb och till massor

Läs mer

Krönika. 1993 på Torshälla Golfklubb

Krönika. 1993 på Torshälla Golfklubb Krönika 1993 på Torshälla Golfklubb 10/7-93 Anette och Magnus spelade Torshällas sambotävling dagen före spelades första Brostedt Cup. Robin var febersjuk. Ingela hade nyss återtagit golfen och ville inte

Läs mer

Facit Språkvägen. för sfi kurs D

Facit Språkvägen. för sfi kurs D Facit Språkvägen för sfi kurs D Kapitel 1 Insändare 1 Den har skrivits av en person som bor i Tallbogård. 2 Han vill framföra att han tycker att det är fel av kommunen att bygga en väg rakt igenom parken

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by

Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04. BestKust Feskarna 04. Sponsored by Specialtidning för BestKust Feskarna, Grovfjord 04 BestKust Feskarna 04 Bra fiske efter havskatt och torsk Sponsored by Innehåll BestKust Feskarna 04, 2:a resan till Grovfjord Nord-Norge Uppresan till

Läs mer

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort.

OM ATT VARA HUND. Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. 1 OM ATT VARA HUND Jag heter faktiskt Brandy Brandt, är ärlig, snäll och talar sant. Jag är en hund av ädel sort med krullig päls och svansen kort. H ar du någon gång undrat över hur det är att vara en

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas)

Liknelsen om det förlorade fåret. Liknelsen om det förlorade myntet. (även Lukas 15:1-32 om den förlorade sonen kan läsas) 24 söndagen under året (år C) (15 september 2013) Förlorade fåret - du är viktig för Gud Tidsram: 20-25 minuter. Lukas 15:1-10 Liknelsen om det förlorade fåret Alla tullindrivare och syndare sökte sig

Läs mer

På Distansläger i Flen.

På Distansläger i Flen. På Distansläger i Flen. Vårat första äventyr skulle äntligen börja! Svärfar Ingvar mötte upp hemma på stall backen, vi lastade på Charlie och for iväg mot Flen ca 3 timmar från Norrtälje. Charlie hälsar

Läs mer

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Motion 2014-01-11 Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Sida 1 av 2 Motion 2014-01- 11 Inköp av IF- båt för att stimulera kappsegling Bakgrund historik: 2013 startade ett unikt initiativ i Gäddvikens

Läs mer

Årgång 56 nr 5 2013 V - N Y T T

Årgång 56 nr 5 2013 V - N Y T T Folkdansens Vänner, Malmö F Årgång 56 nr 5 2013 V - N Y T T Ordföranden har ordet MEDLEM Det har börjat bra med torsdagsdansen då FV:are och SGV:are i trevlig samvaro ökar sitt kunnande i dans och dessutom

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag.

Test 2b: Läsa. Samhällsservice SOMMARFEST! Sagostundens förskola. Jag förstår anslag. Samhällsservice Cecilia och Jo han har en dotter som är 3 år. Hon he ter Astrid och går på förskolan. En dag när Cecilia hämtar Astrid ser hon det här anslaget. Jag förstår anslag. SOMMARFEST! Alla föräldrar

Läs mer

Äldreboende, en själslig dödsdom

Äldreboende, en själslig dödsdom Källa: www.knut98.com När resurserna minskar krävs fantasi, inlevelse och prioritering. Hela syftet med äldrevård måste vara att skapa möjligheter till meningsfullt liv. Allt kan bli fel om vi glömmer

Läs mer

I SKOLAN PÅ EGEN HAND. Skolmaterial från Marinmuseum

I SKOLAN PÅ EGEN HAND. Skolmaterial från Marinmuseum I SKOLAN PÅ EGEN HAND Skolmaterial från Marinmuseum Örlogsstaden Karlskrona och Marinmuseum Karlskrona var i flera hundra år en viktig plats för Sveriges flotta, den del av militären som har ansvar för

Läs mer

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar!

Medlemsblad. Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Medlemsblad Nr 2 Årg. 21 (2012) Bästa medlemmar! Till vår förenings 21:a årsmöte, den 12:e mars, hade 75 medlemmar infunnit sig. Efter årsmötesförhandlingarna höll vår inbjudne föreläsare, Gunnar Henningsson,

Läs mer

Nu är det dags för femkamp igen!!!

Nu är det dags för femkamp igen!!! Motorblocket Våren 2007 Nu är det dags för femkamp igen!!! Vi har beslutat att arrangera en femkamp i år också. Eftersom vi har begränsat med plats på vissa grenar så är antalet aktiva deltagare begränsat

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6

Styrelsen Frösåker GK, Christer Ral, Matz, Håkan, Krogen WWW.FGCC.SE. Sida 1 av 6 Nyhetsbrev #2 2015 Sida 1 av 6 Hej Vänner, Säsongen är i full gång även om värmen ännu uteblivit. Verksamheten är också i full gång och ni har väl inte missat alla träningar, tävlingar och andra roliga

Läs mer

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2

Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT. Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Byablad Nr 1 2010 SKOTERUTFLYKT Lördagen den 20 mars är det dags igen! Samling vid kunskapshuset kl 10.00. se sid 2 Skoterutflykt Ekonomiska föreningens skoterutflykt blir i år lördagen den 20 mars. Färden

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Gåsö Vänner 100 år. åsö. Guiden 2008 Gåsö Vänner tennis- & Segelklubb. Årgång 29

Gåsö Vänner 100 år. åsö. Guiden 2008 Gåsö Vänner tennis- & Segelklubb. Årgång 29 Gåsö Vänner 100 år åsö Guiden 2008 Gåsö Vänner tennis- & Segelklubb Årgång 29 Redaktionsinfo GåsöGuiden 2008 ges ut av Gåsö Vänner tennis- & Segelklubb Annonser, artiklar Ingeborg Simonsson Ekehöjdsgatan

Läs mer

1. Symbol, se sidan 2. 2. Inledning, se sidan 2. 3. Födelse- och dödsdatum, 4.Information om de sörjande, 6.Information till begravningsgästerna,

1. Symbol, se sidan 2. 2. Inledning, se sidan 2. 3. Födelse- och dödsdatum, 4.Information om de sörjande, 6.Information till begravningsgästerna, Westlings Begravningsbyrå, Fondkistan i Eskilstuna kan göra döds och tackannonser i alla de större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt. Ni kan där

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Välkommen till Sandöarna!

Välkommen till Sandöarna! Välkommen till Sandöarna! Sandöarna förvaltas av Svinninge Marina Klubb. Bryggorna är avsedda för klubbens medlemmar som för klubbens vimpel. Icke medlemmar kan, i mån av plats, disponera hamnen mot erläggande

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB

MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB MEDLEMSTIDNING FÖR TOREKOVS BÅT-OCH SEGELKLUBB www.tbsk.se 1 TBSK Seglarkalender 2015 DATUM Aktivitet 22/6 SEGELSKOLESTART 20/7-24/7 10-seglingarna 27/7 31/7 Simmons Vandringspris (Klubbmästerskap) 25/7

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

LIF info, oktober 2013

LIF info, oktober 2013 LIF info, oktober 2013 Hej alla LIF- vänner, Ännu en Ljugarn- sommar har passerat och vilken sommar det var! Byn har nu somnat in en smula och de allra flesta av oss är tillbaka på fastlandet och i vardagen.

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson.

Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson. Checklista MIDSOMMARAFTON Logen kl 20.00 24.00 Loge Hyra Göran Stavsjö har kontakt med Bröderna Andersson och vet om vi får hyra från år till år. Hyra erläggs till Bröderna Andersson. Löva loge Belysning

Läs mer

BARN I ANDERNA Årgång 18 Nr 1 2005

BARN I ANDERNA Årgång 18 Nr 1 2005 BARN I ANDERNA Årgång 18 Nr 1 2005 Ur årsberättelsen till föreningen Barn i Anderna för verksamhetsåret 2004 Det har nu gått några år sedan situationen i Argentina hade världens ögon riktade mot sig på

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Jag kan vad jag har fått lära!

Jag kan vad jag har fått lära! Jag kan vad jag har fått lära! (Saga från Danmark) Det var en gång en man och kvinna som hade tre döttrar. Döttrarna var alla tre gifta med troll som bodde under marken. En dag tänkte mannen att han skulle

Läs mer

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november

barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november barnhemmet i muang mai måndag 15 oktober - söndag 18 november Oj, oj oj, nu går tiden fort det har redan gått fem veckor sedan förra veckobrevet! Var tog de fem veckorna vägen? Jo, de försvann i en massa

Läs mer

Kom ihåg ombyteskläder.

Kom ihåg ombyteskläder. Hej v48 Nu har vi börjat med massage, med tända ljus och skön musik masserade barnen varandra medan jag visade i luften vilka rörelser de skulle göra. Först var det lite fnissigt och de hade lite svårt

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan

???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan Nr.2 2011 ???????????????????????? Vad händer i Endre (Datum och tider att skriva in i almanackan * 30 april Fagning i Allekvia änge med början kl.9.00 Röda Korset bjuder på lunch. * 30 april Vi firar

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut..

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Sida 1 av 6 En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Efter att ha öppnat tidigt, samt genomlidigt den kallaste maj månad i mannaminne, fick säsongen äntligen fart i augusti och vi hade

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer