Hur skall vi utveckla matriser, mål och kriterier för Bolognaprocessen? Brit Rönnbäck, Fil dr, pedagogisk konsult

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur skall vi utveckla matriser, mål och kriterier för Bolognaprocessen? Brit Rönnbäck, Fil dr, pedagogisk konsult"

Transkript

1 Brit Rönnbäck Kb-dagen 7 juni (5) Hur skall vi utveckla matriser, mål och kriterier för Bolognaprocessen? Brit Rönnbäck, Fil dr, pedagogisk konsult Bakgrund och sammanhang Universitetspedagogisk forskning: från undervisning till lärande Inom den pedagogiska forskningen gjordes under 70-talet en förändring i synen på vad man skall ha i fokus när man undersöker effekter av undervisning. Marton publicerade 1977 Inlärning och omvärldsuppfattning där resultaten kring ytinlärning och djupinlärning presenterades. Man började då studera kvaliteten på studenternas kunskaper som utfallet av undervisning i stället för kvantitet. Detta var en av de första signalerna för paradigmskiftet från undervisning till lärande som sedan dess har pågått. Detta paradigmskifte har beskrivits i detalj av Barr & Tagg (1995) och av Rönnbäck (1999) och iscensätts i många böcker i universitetspedagogik som publicerats i Australien och Storbritannien. De allra flesta böcker om universitetspedagogik som rekommenderas för kurser för universitetslärare har gjort detta paradigmskifte ( t ex Bowden & Marton 1998, Ramsden 2003, Biggs 2003, Marton et al 1997, Prosser & Trigwell 1999). Paradigmskiftet har stor betydelse för alla aspekter på hur högre undervisning bedrivs, hur resurser satsas, hur examination bedrivs och vad man sätter i focus. Det förändrar i stort sett det mesta av lärarrollen i högre undervisning och ställer på sin spets lärarens syn på sin uppgift som lärare på universitetet (Martin et al 2000). Bolognaprocessen och jämförbarheten mellan utbildningar Bolognaprocessen har presenterats för universitetslärare i Sverige som en anpassning av kurser och utbildningar till ett gemensamt system för hela Europa för att göra jämförelser mellan utbildningar möjliga mellan olika medlemsländerna inom EU (sk 3+2+3). Bolognaprocessen och anpassning till modern universitetspedagogik Denna anpassning tar sig på gräsrotsnivån, dvs för lärarna, uttryck som att man skall göra målen för utbildningar och kurser outcome based och att kurser skall nivåbestämmas för den nya indelningen i grundläggande, fortsättnings respektive masternivå och doktorsutbildning. Bolognaprocessens krav på hur målen för hur kurser och utbildningar kan ses som en del i paradigmskiftet från undervisning till lärande inom utbildningsforskningen fastän det inte har presenterats så, utan har ryckts ur sitt sammanhang. Det blir då svårt för läraren att förstå vidden och betydelsen av omformuleringen av målen. Missförstånden kan bli av flera slag och det vanligaste är att man försöker göra omformuleringen utifrån undervisningsperspektivet vilket medför att man hamnar fel och tänker utifrån stoffet i första hand. Det man i stället gör utifrån lärandeperspektivet är att man först tänker ut vilka förmågor och färdigheter som studenterna behöver lära sig och sedan väljer ut vilket stoff som de behöver ta till sig för att nå dessa förmågor och färdigheter.

2 Brit Rönnbäck Kb-dagen 7 juni (5) Detta inlägg skall kort försöka beskriva hur man skall tänka för att undvika de vanligaste fallgroparna och därefter kunna utforma mål och kriterier utifrån lärandeperspektivet inom ramen för bolognauppdraget för universiteten. För de lärare som är intresserade av mera detaljerad information om kursdesign och målbeskrivningar finns det ett material av Rönnbäck (2006) i Fronter som lärare vid LTU har tillgång till om de anmäler sig till den pedagogiske samordnaren Anders Söderlund, anders.soderlund@ltu.se. KB-kursen och målformuleringarna Inom ramen för kursen Kunskapsbyggande för kursutveckling vid LTU har vi under alla år med utgångspunkt från Biggs bok Teaching for Quality Learning at University (2nd ed 2003) framhållit vikten av att formulera om målen så att de motsvarar lärandeperspektivet, utgår från studentens perspektiv, och uttrycker vad studenten skall kunna GÖRA/VISA UPP efter avslutad kurs. Av kapitel 3 sid 45 ff i Biggs framgår hur man tänker när man skall beskriva målen. Vilken typ av kunskap är det som du förväntar dig att studenterna skall ha och hur skall de visa att de har den? Att beskriva målen för en kurs innebär att man som lärare måste lägga ner mycket möda på att fundera ut vad man verkligen menar att studenterna skall kunna och förstå på olika sätt efter en kurs och dessutom tänka ut vilka sätt som studenterna kan visa upp att de kan och förstår. Gronlund (2000) beskriver detaljerat hur man skall utforma outcome based målbeskrivningar. Kursplan förut Om vi håller oss till hur Kursplanerna för det mesta brukar vara utformade så var dessa skrivna utifrån undervisningsperspektivet. Detta innebär i korthet att Målen beskriver vad kursen skall ge Innehållet är en uppräkning av områden som en innehållsförteckning som täcker allt. Undervisningen är föreläsningar och övningar, dvs det läraren skall göra. Examinationen är ofta en slutskrivning i sal eller hemma, en uppsats eller projektrapport beroende på kursens innehåll. Karaktäristiskt är att man skrev så lite som möjligt i kursplanen för att ha frihet att göra som man vill när kursen senare skulle omsättas i praktiken. Ny kursplan Enligt lärandeperspektivets synsätt skall kursplanen ge uttryck för att studenten skall vara aktiv under kursen för det är då man har möjlighet att bearbeta stoffet och uppnå djupinlärning och signaler om detta kan skapas på olika sätt i formuleringarna under de fasta rubriker som finns i blanketten i studiehandboken genom de verb som man väljer och i vilken ordning man tar upp aktiviteterna. Syfte/Mål skall beskriva vad studenten skall kunna visa upp/göra efter kursens slut (den förmåga eller färdighet som är produkten). Det skall inte stå något om vad kursen skall ge eller vad läraren skall göra. Det skall inte heller finnas med vad studenten skall göra för

3 Brit Rönnbäck Kb-dagen 7 juni (5) att utveckla den förmåga som skall visas upp. I kursplanen kan övergripande mål skrivas som sedan preciseras och konkretiseras i den studieplan som görs till kursen. Undervisningsperspektiv Brukar skrivas. Lärandeperspektiv Kursinnehållet Processen Produkten Kursen skall ge Studenter skall få Studenten skall utveckla Studenten skall visa upp (att han/hon kan göra X med Y i situationer som Z) Efter Gronlund (2000) Innehåll anger vad kursen skall handla om, dvs det stoff med vilket studenterna skall utveckla sina förmågor och färdigheter. Kan handla om typiska metoder och situationer. Genomförande (Undervisning/lärande) här beskrivs de aktiviteter som studenten skall göra för att utveckla förmågor och färdigheter. Inte bara vad läraren skall göra. Examination. Här anges vad studenten skall göra för att få godkänt, t ex antal godkända inlämningsuppgifter och godkänd slutskrivning eller motsvarande. Här kan också anges om det finns betygsskala. Utrymmet under varje rubrik i den mall som nu finns i studiehandboken har ändrats för att bättre passa de behov som finns för att göra en mer omfattande målbeskrivning än vad som var vanligt förut. Inom KB-kursen betonar vi enligt Biggs (2003) att det skall finnas alignment dvs sammanhang mellan målen, aktiviteterna och examinationen och att studenterna skall kunna se en helhet genom att veta var kursen finns i en matris över utbildningen. Att visa på sammanhanget i kursen betyder t ex att visa hur målen hänger ihop med examinationen och hur arbetsmetoderna leder fram till mål och examination. Ofta så kan man i studiehandledningen i göra detta tydligt för studenterna genom att beskriva vad som är syftet med olika arbetsuppgifter. Då tvingas läraren också att själv se över sambandet mellan mål och arbetsuppgifter och examination och komma fram till vad det är vi låter ramla mellan stolarna och vad vi egentligen mäter i examinationen. Alla de examinationsuppgifter vi väljer är troligen bara exempel på hur man skulle kunna examinera de förmågor och färdigheter som beskrivs i målen. Hur skall vi skriva kriterier?

4 Brit Rönnbäck Kb-dagen 7 juni (5) Med hjälp av SOLO-taxonomins fyra steg (sid 48 i Biggs) kan vi bestämma vilken nivå vi skall förvänta oss i kunskaperna beroende på hur grundligt studenterna skall kunna stoffet. Vi behöver också beskriva vilka kriterier vi har för varje betygssteg, dvs vad vi kräver att studenten skall visa upp för att nå respektive betyg i den skala vi har. De gäststudenter som kommer hit från andra länder i Europa kan kräva betyg enligt den s k ECTS-skalan När vi skall beskriva vad vi menar att studenterna skall kunna eller förstå så kan vi ha nytta av Wiggins & McTighe (2001) Understanding by Design på följande website: De har försökt beskriva vad man kan mena med förståelse och delat in denna beskrivning i sex olika aspekter. Inom varje aspekt beskriver de 5 nivåer, från vad man kan kräva av den lägsta (naivaste) till den högsta (mest sofistikerade). Wiggins & McTighe förslår att man för att göra dessa riktlinjer (rubrics) användbara för en specifik kurs lägger till exempel på indikatorer under varje rubrik, dvs exempel på vad man avser vara bra arbeten. Se webbsidan för definitioner av vad som menas med varje nivå. Kriterier: Vad menar jag med förstå? Explanation Interpretation Application Perspective Empathy Selfknowledge Sophisticated Profound Masterful Insightful Mature Wise In-depth Revealing Skilled Thorough Sensitive Circumspect Developed Perceptive Able Considered Aware Thoughtful Intuitive Intepreted Apprentice Aware Developing Unreflective Naive Literal Novice Uncritical Egocentric Innocent Exempel på övergripande mål, specifika mål och kriterier för KB-kursen Övergripande mål Efter kursen skall deltagarna kunna utforma kursinformation av olika slag som bidrar till att skapa en positiv lärandemiljö Specifika mål exempel Efter kursen skall deltagarna kunna * Skriva studiehandledning kursanvisningar enligt som karaktärisras av alignment (Biggs 2003) *Skriva kursplan ur ett lärandeperspektiv som signalerar aktivitet för studenter * osv osv Kriterier exempel Evidens/bevis för varje uppvisat mål** Studiehandledning: t ex 4 Försöker på flera sätt att skapa en bra inlärningsmiljö för djupinlärning med flera av Gibbs strategier 3 Gör ett seriöst försök att med några ingredienser skapa en lärandemiljö 2 Ger info utan helhetssyn 1 Ger info som tidigare

5 Brit Rönnbäck Kb-dagen 7 juni (5) 0 Ger rudimentär info om tider och innehåll Jfr förslag till innehåll i studiehandledning Walvoord & Johnson Anderson (1998) har i Effective Grading. A Tool for Learning and Assessment beskrivit en metod som heter Primary Trait Analysis (PTA). Denna metod kan användas för att beskriva kriterier för alla olika typer av arbetsuppgifter som studenter skall göra. Boken är skriven i lärandeparadigmet och ger en bra introduktion till och exempel på hur man skall göra om traditionella föreläsningskurser till mera studentaktiva, koppla arbetsuppgifterna till målen och göra dem inriktade på den typ av lärande som avses i målen. I korthet går PTA ut på 1) läraren identifierar de faktorer (traits) som bidrar till poängen eller betyget (t ex Inledning, metod och material i en uppsats; användning av färg, ögonkontakt med klienten där sådana faktorer är lämpliga, osv), 2) utvecklar en skala för att kunna poängsätta studentens arbete på den faktorn, och 3) värderar studentens arbete mot dessa kriterier. De kriterier som utvecklas kan sedan t ex också användas för checklistor för självvärdering eller kamratvärdering. Referenser Barr & Tagg (1995) From Teaching to Learning. Change, Nov-Dec, Biggs (2003) Teaching for Quality Learning at University. 2 nd ed. Open University and SRHE. ISBN Bowden & Marton (1998) The University of Learning. Beyond Quality and Competence. Kogan Page. ISBN Gronlund (2000) How to Write and Use Instructional Objectives. Prentice Hall. ISBN Martin et al (2000) What university teachers teach and how they teach it. Instructional Science, 28: Marton et al (1997) The Experience of Learning. Implications for Teaching and Studying in Higher Education. 2 nd ed. Scottish Academic Press. ISBN X Prosser & Trigwell (1999) Understanding Learning and Teaching. The Experience in Higher Education. Open University Press. ISBN Ramsden (2003) Learning to Teach in Higher Education. RoutledgeFalmer, 2 nd ed. ISBN Rönnbäck (1999) Bidrar min undervisning till lärande. Lunchföredrag vid LTU. Rönnbäck (2006) Självinstruerande material för lärare om kursutveckling för kunskapsbyggande. Walvoord & Johnson Anderson (1998) Effective Grading. A Tool for Learning and Assessment. San Fransisco: Jossey Bass Publishers ISBN Wiggins & McTighe (2001) Understanding by Design. Prentice-Hall. ISBN X

Hur skall vi utveckla matriser, mål och kriterier för Bolognaprocessen? Brit Rönnbäck Kunskapsbyggardagen 7 juni 2006

Hur skall vi utveckla matriser, mål och kriterier för Bolognaprocessen? Brit Rönnbäck Kunskapsbyggardagen 7 juni 2006 Hur skall vi utveckla matriser, mål och kriterier för Bolognaprocessen? Brit Rönnbäck Kunskapsbyggardagen 7 juni 2006 1 Universitetspedagogisk forskning Perspektivskifte 1970-talet och framåt Från undervisning

Läs mer

Förväntade studieresultat Efter att ha genomgått kursen UP 1 förväntas kursdeltagaren kunna:

Förväntade studieresultat Efter att ha genomgått kursen UP 1 förväntas kursdeltagaren kunna: 1 (5) Universitetspedagogik 1 (3 hp) Kursbeskrivning Allmänt Kursen Universitetspedagogik 1 (UP 1) syftar till att du som deltagande lärare ska få möjlighet att förkovra dig i ämnet universitetspedagogik

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner och utbildningsplaner - ett praktiskt exempel

Riktlinjer för kursplaner och utbildningsplaner - ett praktiskt exempel Riktlinjer för kursplaner och utbildningsplaner - ett praktiskt exempel Lena Antti, Univ lektor, nämndsledamot TFN, LTUs Bologna grundutbildningsgrupp Helena Johnsson, Univ lektor, programkoordinator Civing

Läs mer

betygskriterier och betygsbedömning Roger Pettersson, avd chef, pedagogisk utvecklare, SLU Info om kursen:

betygskriterier och betygsbedömning Roger Pettersson, avd chef, pedagogisk utvecklare, SLU Info om kursen: BETYGSKURS: betygskriterier och betygsbedömning Roger Pettersson, avd chef, pedagogisk utvecklare, SLU Info om kursen: http://sus.adm.slu.se/betygskurs Betygskursen Kursen motsvarar tre arbetsdagar & omfattar

Läs mer

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling

Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Förstår studenter vad jag säger? Svar på minuten. Att använda mobiltelefoner för direkt studentåterkoppling Annika Andersson, Kalle Räisänen, Anders Avdic - Informatik, Handelshögskolan 2012-10-25 1 Agenda

Läs mer

VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits

VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN VP5020, Högskolepedagogik, 15,0 högskolepoäng Higher Education Pedagogics, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Programkommittén

Läs mer

Att designa en kurs för meningsfullt lärande En steg för steg guide (2:a versionen)

Att designa en kurs för meningsfullt lärande En steg för steg guide (2:a versionen) Att designa en kurs för meningsfullt lärande En steg för steg guide (2:a versionen) Maria Weurlander Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Teoretiska utgångspunkter... 3 Kursdesign... 4 Att använda guiden...

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor 2007-04-20 Examinationsformer vid Linköpings universitet Examination är en ytterst väsentlig del av utbildningsprocessen och är såväl för den studerande

Läs mer

Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09

Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09 Schema för Webbdesign för lärandemiljöer, TIA033, VT09 Tidsplan Vecka Datum Innehåll Huvuduppgift 4 19/1 Kursstart, introduktion Introduktionsseminarium 5 26/1 Moment 1, Introduktion till Flash 7 9/2 9

Läs mer

Handledarutbildning för erfarna kliniker att handleda ST-läkaren enligt den nya målbeskrivningen Ht Kursbeskrivning

Handledarutbildning för erfarna kliniker att handleda ST-läkaren enligt den nya målbeskrivningen Ht Kursbeskrivning Handledarutbildning för erfarna kliniker att handleda ST-läkaren enligt den nya målbeskrivningen Ht 2009 Kursbeskrivning Välkommen till kursen Handledarutbildning för erfarna kliniker att handleda ST-läkaren

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

Kursplan. HI1015 Historia II med didaktisk inriktning. 30 högskolepoäng, Grundnivå 1. History II for Teacher Students

Kursplan. HI1015 Historia II med didaktisk inriktning. 30 högskolepoäng, Grundnivå 1. History II for Teacher Students Kursplan HI1015 Historia II med didaktisk inriktning 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 History II for Teacher Students 30 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Målet med kursen är att den studerande

Läs mer

Verksamhetsutveckling med pedagogiska förtecken

Verksamhetsutveckling med pedagogiska förtecken Verksamhetsutveckling med pedagogiska förtecken En nulägesbeskrivning kopplad till forskning om högre utbildning annika.bergviken-rensfeldt@ped.gu.se Twitter: @rensfeldt #hkg2013 Mina frågor Hur ska man

Läs mer

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp Education MA, On-line learning Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng PE021A Pedagogik Avancerad

Läs mer

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 1 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 Innehållsförteckning Pedagogisk grundsyn... 3 Vad karaktäriserar en bra lärare?... 3 Studenten... 4 Undervisningen... 4

Läs mer

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp. Litteraturlista och schema

Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp. Litteraturlista och schema Behörighetsgivande högskolepedagogik 2: Områdesspecifik pedagogik, 5 hp (Kurskod: HPE102) Litteraturlista och schema Vårterminen 2010 Kursansvarig lärare Peter Johansson peter.johansson@globalstudies.gu.se

Läs mer

Stöd för att skriva lärandemål på kursnivå

Stöd för att skriva lärandemål på kursnivå UtvecklingsCentrum för Lärande, UCL Version 1 2006-06-13 Stöd för att skriva lärandemål på kursnivå Materialet är utarbetad inom projektet webbaserad kvalitetsstöd för högskolornas pedagogiska arbete kring

Läs mer

Kursplan för kursen Titel, LADOK-kod engelsk titel: Science communication

Kursplan för kursen Titel, LADOK-kod engelsk titel: Science communication KURSPLAN Datum 201X-XX-XX Diarienummer U 201X/XXX Kursplan för kursen Titel, LADOK-kod engelsk titel: Science communication Kursplanen är fastställd av fakultetens nämnd för utbildning på forskarnivå 201X-XX-

Läs mer

Kursplan. IK1024 Kommunikation, gruppdynamik och etjänster. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Communication, Group Dynamics and eservices

Kursplan. IK1024 Kommunikation, gruppdynamik och etjänster. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Communication, Group Dynamics and eservices Kursplan IK1024 Kommunikation, gruppdynamik och etjänster 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Communication, Group Dynamics and eservices 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål De övergripande

Läs mer

KONSTRUKTIV LÄNKNING I YRKESLÄRARPROGRAMMET MARTIN STIGMAR ONSDAG 7 JUNI KL

KONSTRUKTIV LÄNKNING I YRKESLÄRARPROGRAMMET MARTIN STIGMAR ONSDAG 7 JUNI KL NORDYRK 2017 TEMA: YRKESUTBILDNING FÖR FRAMTIDEN! KONSTRUKTIV LÄNKNING I YRKESLÄRARPROGRAMMET MARTIN STIGMAR ONSDAG 7 JUNI KL 15.15- Syfte med workshopen: är att diskutera kvaliteten i kursplaner och därigenom

Läs mer

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga

Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga Umeå universitet Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap KURSPLAN Forskarutbildningen i Beteendevetenskapliga mätningar Baskurs: 37,5 hp Moment 1: Introduktion till beteendevetenskapliga mätningar,

Läs mer

Regler för kursplaner i forskarutbildning

Regler för kursplaner i forskarutbildning Regler för kursplaner i forskarutbildning Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/285/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN DALARNA Sida 2 av

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Kursens benämning: Max 120 tecken Engelsk benämning: Max 120 tecken, observera att varje ord utom prepositioner ska inledas med versal.

Läs mer

Målrelaterad bedömning. f d ik ld j

Målrelaterad bedömning. f d ik ld j Målrelaterad bedömning Vad innebär SU:s beslut? UHR i Oslo 28 oktober 2008 f d ik ld j fredrik.oldsjo@upc.su.se magdalena.rosell@ki.se European Area of Higher Education, EHEA Ett europeiskt område för

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs ordbehandling i MS Word 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

Hur kan vi kombinera stora studentvolymer med studentaktivt lärande? Förändringsarbete med delaktighet, tröghet och försiktighet

Hur kan vi kombinera stora studentvolymer med studentaktivt lärande? Förändringsarbete med delaktighet, tröghet och försiktighet Linköpings universitet Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Slutrapport PUG projekt 2016 Vårterminen 27-03-2017 Hur kan vi kombinera stora studentvolymer med studentaktivt lärande? Förändringsarbete

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling

Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling Från extern till intern på tre dagar Erfarenheter från externa lärares pedagogiska kompetensutveckling Maria Göransdotter, Designhögskolan, Umeå Universitet Margareta Erhardsson, Universitetspedagogiskt

Läs mer

Bologna: mål och betyg för SU:s studenter

Bologna: mål och betyg för SU:s studenter Bologna: mål och betyg för SU:s studenter T/A-personal 20/2-07 fredrik.oldsjo@upc.su.se European Area of Higher Education EHEA Nu 46 medlemsstater (27 i EU) Processens övergripande mål Ett europeiskt område

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Lärcentrum Ljusnarsberg 2008-06-09 Studiehandledning för kurs: Grundkurs kalkylering i MS Excel 2002, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier

Läs mer

Generell kompetens eller specifik prestationsförmåga? - förväntningar och krav på en nyexaminerad universitetsstudent

Generell kompetens eller specifik prestationsförmåga? - förväntningar och krav på en nyexaminerad universitetsstudent Generell kompetens eller specifik prestationsförmåga? - förväntningar och krav på en nyexaminerad universitetsstudent Henrik Hegender Lektor i pedagogik Institutionen för pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap,

Läs mer

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching Kursplan EN1088 Engelsk språkdidaktik 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 English Language Learning and Teaching 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomgången kurs ska studenten

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit2: Sociaety and Economy, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE301, Breddad lärarkompetens: Engelska som undervisningsspråk i högre utbildning, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: English as the Medium of Instruction

Läs mer

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp

Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Nätbaserat lärande, 7,5 hp Education MA, On-line learning Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn) Högskolepoäng PE021A Pedagogik Avancerad

Läs mer

Studiehandledning för kurs:

Studiehandledning för kurs: Kopparberg IT 2012-06-18. Studiehandledning för kurs: Grundkurs ordbehandling i MS Word 2007, 25 poäng. Studieform: Självstudier med handledning. Studieperiod: Kontinuerlig kursstart halvtidsstudier två

Läs mer

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN33, Socialt arbete med barn och unga, 15 högskolepoäng Social Work with Children and Young People, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplan. IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level

Kursplan. IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level Kursplan IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1

Läs mer

Studiehandledning - allmän information D0020N - Utveckling av informationssystem

Studiehandledning - allmän information D0020N - Utveckling av informationssystem Studiehandledning - allmän information D0020N - Utveckling av informationssystem I den här delen har vi lagt allmän information som rör kursen D0020N Utveckling av informationssystem. Under kursens gång

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

Bologna-processen och lärandemål för kursutveckling Bolognadag på Högskolan i Gävle Den 9 mars 2007

Bologna-processen och lärandemål för kursutveckling Bolognadag på Högskolan i Gävle Den 9 mars 2007 Bologna-processen och lärandemål för kursutveckling Bolognadag på Högskolan i Gävle Den 9 mars 2007 Centrum, för pedagogik, IKT och lärande, PIL Karin Ekberg Bolognadeklarationens mål Ett europeiskt område

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

HowULearn 2016 på svenska (vid Helsingfors universitet)

HowULearn 2016 på svenska (vid Helsingfors universitet) HowULearn 2016 på svenska (vid Helsingfors universitet) Syftet med HowULearn är att samla information om studier och undervisning inom olika vetenskapsområden. Målet är att få en så exakt bild som möjligt

Läs mer

Bokningslista Examinator

Bokningslista Examinator XXX Bokningslista Examinator Manual v. 5 2014-04-23 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1.1 Överblick över alla studentgrupper... 5 2.1.2 Enskild studentgrupp... 8 2.1.3

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN HPE302, Breddad lärarkompetens: Design för lärande med digitala redskap, 7,5 högskolepoäng Professional Teaching Skills: Design for Learning with Digital Tools,

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan SASE11, Economic Change, Labour Market and the Population, 7,5 högskolepoäng Economic Change, Labour Market and the Population, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Pedagogiska akademier i en stuprörsorganisation

Pedagogiska akademier i en stuprörsorganisation Pedagogiska akademier i en stuprörsorganisation Elin.Bommenel@ced.lu.se Centre for Educational Development, Lunds universitet Pedagogiska akademier spelar roll Därför är det svårt! Ilska och frustration!

Läs mer

Socialt arbete GR (B), Handledd fältförlagd utbildning 2, 22,5 hp

Socialt arbete GR (B), Handledd fältförlagd utbildning 2, 22,5 hp 1 (6) Kursplan för: Socialt arbete GR (B), Handledd fältförlagd utbildning 2, 22,5 hp Social Work Ba (B), Supervised field located education 2, 22,5 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Hur formulerar och tillämpar vi betygskriterier?

Hur formulerar och tillämpar vi betygskriterier? Hur formulerar och tillämpar vi betygskriterier? 1. Kort om betygskriterier vs bedömningskriterier. 2. Att offentliggöra sina betygskriterier fördelar och nackdelar. 3. Betygskriterier: en formuleringskonst?

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Användarhandledning - Introduktion till användning av Bb/WebCT för lärare och övrig personal

Användarhandledning - Introduktion till användning av Bb/WebCT för lärare och övrig personal Bengt Nykvist 1 Användarhandledning - Introduktion till användning av Bb/WebCT för lärare och övrig personal 1 Bengt Nykvist 2 Innehåll 1 OM BB/WEBCT... 3 2 ANVÄNDARHANDLEDNINGAR, ATT KOMMA IGÅNG MED BB/WEBCT...

Läs mer

FORMATIV BEDÖMNING FÖR SKOLUTVECKLING: LIKVÄRDIG BEDÖMNING OCH REDSKAP FÖR LÄRANDE. Monica Liljeström Pedagogiska institutionen Umeå Universitet

FORMATIV BEDÖMNING FÖR SKOLUTVECKLING: LIKVÄRDIG BEDÖMNING OCH REDSKAP FÖR LÄRANDE. Monica Liljeström Pedagogiska institutionen Umeå Universitet FORMATIV BEDÖMNING FÖR SKOLUTVECKLING: LIKVÄRDIG BEDÖMNING OCH REDSKAP FÖR LÄRANDE Monica Liljeström Pedagogiska institutionen Umeå Universitet 1 Erfarenhet och forskning har visat att elevernas kunskapsutveckling

Läs mer

Skrivträning som fördjupar lärandet. Susanne Pelger, Naturvetenskap Sara Santesson, Retorik Lunds universitet

Skrivträning som fördjupar lärandet. Susanne Pelger, Naturvetenskap Sara Santesson, Retorik Lunds universitet Skrivträning som fördjupar lärandet Susanne Pelger, Naturvetenskap Sara Santesson, Retorik Lunds universitet För en kandidatexamen ska studenten - visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen. Susanne Pelger Lunds universitet

Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen. Susanne Pelger Lunds universitet Skrivträning som fördjupar den naturvetenskapliga förståelsen Susanne Pelger Lunds universitet Skrivande som generell färdighet som tankeredskap Språket speglar ämnet Ex. Nationalekonomi därmed Problem

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI AFT100 Vetenskaplig metod inom rehabilitering, 15 högskolepoäng Scientific methods in rehabilitation, 15 Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Course Experience Questionnaire och högskolepedagogik

Course Experience Questionnaire och högskolepedagogik Course Experience Questionnaire och högskolepedagogik Jonas Borell Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Vad går högskoleutbildning ut på?...4 Vad är lärande inom högre utbildning?...4

Läs mer

Socialt arbete AV, Ungdom, identitet, sociala problem och möjligheter till förändring, 7,5 hp

Socialt arbete AV, Ungdom, identitet, sociala problem och möjligheter till förändring, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Socialt arbete AV, Ungdom, identitet, sociala problem och möjligheter till förändring, 7,5 hp Social Work MA, Youth, Identity, Social Problems and Possibilities for Change, 7,5 Credits

Läs mer

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp Education A, Special Education Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Den kompletta studiehandledningen för kurserna DT157G/IG025G Människa datorinteraktion och IU127G Interaktionsdesign

Den kompletta studiehandledningen för kurserna DT157G/IG025G Människa datorinteraktion och IU127G Interaktionsdesign Den kompletta studiehandledningen för kurserna DT157G/IG025G Människa datorinteraktion och IU127G Interaktionsdesign Daniel Bosk studyguide.tex 1897 2014-08-21 15:05:49Z danbos Innehåll 1 Mål 1 2 Kursupplägg

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för musikvetenskap RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS Kurs: Musikteori 1/Musikvetenskap A Delkurs: Satslära/funktionsanalys Termin: VT 211 Totalt besvarade

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen. Samhällsvetenskapliga fakulteten KSMB32, Redovisning och ekonomistyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Financial Accounting and Management Accounting in the Service Sector, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Att skriva förväntade studieresultat

Att skriva förväntade studieresultat 2006-10-11 Att skriva förväntade studieresultat Stöd för att skriva förväntade studieresultat på kursnivå Materialet är utarbetad inom projektet webbaserad kvalitetsstöd för högskolornas pedagogiska arbete

Läs mer

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5

Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 Studiehandbok 1FE196 Introduktion till ekonomistyrning, 7,5 högskolepoäng Inledning Introduktion till ekonomistyrning är den första av fyra kurser i ekonomistyrning. Mål och innehåll utgörs av tre områden:

Läs mer

A N V I S N I N G A R. till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I. 7,5 högskolepoäng

A N V I S N I N G A R. till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I. 7,5 högskolepoäng Psykologiska institutionen Stockholms universitet Psykologi II 30 högskolepoäng vt 2012 A N V I S N I N G A R till delkurs P E R S O N L I G H E T S T E O R I 7,5 högskolepoäng v111212 Kursplanen Delkursen

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Socialt arbete AV, Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring, 7,5 hp

Socialt arbete AV, Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Socialt arbete AV, Socialt arbete med familjer och barn, teoretiska perspektiv på intervention och förändring, 7,5 hp Social Work Ma, Social work with families and children, theoretical

Läs mer

Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik

Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik Kursplan Uttagen: 2014-09-26 Undervisning och lärande - läroplansteori och didaktik Teaching and Learning - Curriculum Theory and Didactics 7.5 högskolepoäng Kurskod: 6PE155 Inrättad: 2014-05-20 Inrättad

Läs mer

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng

PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng 1 / 5 Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDA515 Barns tidiga lärande med fokus på tal, skrift och matematik ur ledarperspektiv, 30 högskolepoäng Children's early learning in Language, Emergent Literacy

Läs mer

Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning , 30 hp

Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning , 30 hp 1 (5) Kursplan för: Samhällskunskap AV, Didaktisk inriktning 91-120, 30 hp Civics MA, Didactic Approach 91-120, 30 higher education credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning

Läs mer

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN

KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN KONSTFACK Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation KURSPLAN Grafisk formgivning och Illustration 2 Graphic design and Illustration 2 26,5 högskolepoäng / 26,5 credits Kurskod:

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår BML131 ht 2013 1 BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår Syfte och organisation Matematiken på basåret läses i två obligatoriska kurser; under första halvan av hösten BML131 (Matematik

Läs mer

Kursens livsloppsperspektiv syftar till att öka förståelsen kring hur ohälsa förs över generationer och hur ohälsa ackumuleras över livet.

Kursens livsloppsperspektiv syftar till att öka förståelsen kring hur ohälsa förs över generationer och hur ohälsa ackumuleras över livet. 1(6) Kursbeskrivning Kursnamn: Vanliga folkhälsoproblem vägar till (o)hälsa Högskolepoäng: 7.5 hp Kursens innehåll Kursen syftar till att introducera våra vanligaste folkhälsoproblem och folksjukdomar

Läs mer

Kursplan. MT1051 3D CAD Grundläggande. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. 3D-CAD Basic Course

Kursplan. MT1051 3D CAD Grundläggande. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. 3D-CAD Basic Course Kursplan MT1051 3D CAD Grundläggande 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 3D-CAD Basic Course 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Studenten ska efter avslutad kurs ha inhämtat grunderna

Läs mer

Linjär algebra och geometri 1

Linjär algebra och geometri 1 UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Ryszard Rubinsztein Oswald Fogelklou Linjär algebra och geometri 1 för K1, W1, KandKe1 Höstterminen 2008 Kurslitteratur H.Anton, C.Rorres, Elementary Linear

Läs mer

Rapport - pedagogiskt utvecklingsprojekt

Rapport - pedagogiskt utvecklingsprojekt Rapport - pedagogiskt utvecklingsprojekt Projektnamn: Bedömning i flexibla lärandemiljöer Ansvariga: Marie Leijon och Elisabeth Söderquist, Fakulteten för Lärande och samhälle. Projektets pedagogiska idé

Läs mer

Kursuppläggning. Kunskapssyn och bedömning Ämnesdidaktisk fördjupningskurs med inriktning mot naturorienterande ämnen 5 poäng

Kursuppläggning. Kunskapssyn och bedömning Ämnesdidaktisk fördjupningskurs med inriktning mot naturorienterande ämnen 5 poäng Kursuppläggning Kunskapssyn och bedömning Ämnesdidaktisk fördjupningskurs med inriktning mot naturorienterande ämnen 5 poäng Går det att förbättra elevernas lärande genom att utveckla strategier för bedömning

Läs mer

Informationskompetens och Bolognaprocessen

Informationskompetens och Bolognaprocessen Informationskompetens och Bolognaprocessen Uppsala universitetsbibliotek Uppsala universitets verksamhetsplan 2006 Uppdrag för universitetsbiblioteket: Särskild uppmärksamhet skall under 2006 ägnas åt

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Kursplan. NA3009 Ekonomi och ledarskap. 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1. Economics of Leadership

Kursplan. NA3009 Ekonomi och ledarskap. 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1. Economics of Leadership Kursplan NA3009 Ekonomi och ledarskap 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Economics of Leadership 7.5 Higher Education Credits *), Second Cycle Level 1 Mål Studenterna skall efter genomgången kurs: kunna

Läs mer

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng

LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN220, Naturvetenskap för lärare, tidigare åldrar, 30 högskolepoäng Science for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Examination och utvärdering vt 2017

Examination och utvärdering vt 2017 Examination och utvärdering vt 2017 Kursutvärdering sammanställning med lärarkommentarer Fråga Instämmer inte alls Instämmer helt 1 Kursens mål har varit klara för mig 1 1 11 2 Kursen har gett mig möjlighet

Läs mer

Kursplanen är skapad enligt högskoleförordning gällande från och med 1 juli 2007

Kursplanen är skapad enligt högskoleförordning gällande från och med 1 juli 2007 Kursplan Teknik för lärare F-6 Technology for teachers in primary school, Year 0-6 Högskolepoäng: 7.5 Kurskod: 6TE004 Ansvarig enhet: Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Medverkande

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012

STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 1 (6) STUDIEHANDLEDNING Metod och design i pedagogisk forskning (7,5hp), Ht 2012 Kursansvarig: Max Scheja, Docent och universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet

Läs mer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer

Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Kursplan Uttagen: 2014-11-21 Kandidatkurs i pedagogik med inriktning mot beteendevetenskap och IT-miljöer Bachelor Course in Education with Specialisation in Behavioural Analysis and IT Environments 30.0

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 2: Society and Economy, 15 higher education credits Grundnivå

Läs mer

Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker programmet

Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker programmet Progressionstrappa i vetenskapligt förhållningssätt och forskningsmetodik för biomedicinska analytiker Pernilla Lång Institutionen för laboratoriemedicin, Reviderad 2012-03-29, 2012-04-11 Antagen av programnämnden

Läs mer

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Kursplan AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introduction to Professional Communication - more than just conversation 7.5 Higher Education

Läs mer

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev.

Anders Persson Philosophy of Science (FOR001F) Response rate = 0 % Survey Results. Relative Frequencies of answers Std. Dev. Anders Persson Philosophy of Science (FOR00F) Response rate = 0 % Survey Results Legend Relative Frequencies of answers Std. Dev. Mean Question text Left pole % % Right pole n=no. of responses av.=mean

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer