Beslut Beslut rörande ansökan om tillstånd till flyttning av byggnadsminnet Röda magasinet, Smedstad 1:23, Linköping.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut Beslut rörande ansökan om tillstånd till flyttning av byggnadsminnet Röda magasinet, Smedstad 1:23, Linköping."

Transkript

1 Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Beslut sid 1 (6) Linköpings kommun Kultur- och fritidsnämnden Apotekaregatan 13 C Linköping Beslut rörande ansökan om tillstånd till flyttning av byggnadsminnet Röda magasinet, Smedstad 1:23, Linköping. Beslut Länsstyrelsen beslutar att inte lämna tillstånd enligt 14 och 15 3 kap kulturmiljölagen (1988:950) till flyttning och hävande av byggnadsminnesskyddet för Röda magasinet, Smedstad 1:23 i Linköping, enligt ansökan. Ansökan Linköpings kommun, Kultur- och fritidsnämnden, har ansökt om tillstånd till en flyttning av byggnadsminnet Röda magasinet från Garnisonsområdet till Valla fritidsområde inom Friluftsmuseet Gamla Linköping. I första hand avser ansökan att flytta byggnaden i strid med skyddsföreskrifterna och i andra hand att Länsstyrelsen ska upphäva byggnadsminnesförklaringen. Till ansökan hör Noteringar kring Röda magasinet upprättade av stadsantikvarie Gunnar Elfström Redogörelse för ärendet Röda magasinet uppfördes 1835 på exercisplatsen Malmen som trossbod för Kungl. Livgrenadjärregementet. Magsinet förklarades enligt Kungl. Maj:ts beslut som statligt byggnadsminnesmärke, tillsammans med en rad andra statligt ägda byggnader i landet. Motivet för byggnadsminnesförklaringen var att den då var den äldsta bevarade byggnaden på exercisfältet Malmen. Byggnaden blev med flygets utveckling på 1930-talet ett problem för inflygningen till landningsbanan varför Flygvapnet önskade få bort den. En flyttning inom Malmen diskuterades men beslutet blev att flytta Röda magasinet till regementsområdet Livgrenadjärregementet hade flyttat från Malmen redan på 1920-talet till det då nyanlagda Garnisonsområdet och magasinet fick där även i fortsättningen funktionen av trossbod med ett strategiskt läge intill övningsområdet. Garnisonsmuseet flyttade in i Röda magasinet 1994 med samlingarna från I4, A1 och T1. Skyddsföreskrifter för byggnadsminnet upprättades först 1995 och är beslutade av Regeringen POSTADRESS: BESÖKSADRESS: TELEFON: E-POST: WWW: LINKÖPING Östgötagatan ostergotland@lansstyrelsen.se lansstyrelsen.se/ostergotland

2 sid 2 Linköpings garnison lades ner I samband med avvecklingen av regementena överfördes Garnisonsområdet till Garnisonsfastigheter AB (köp av Smedstorp 1: ). Samtidigt köptes Röda magasinet av Vasallen AB (registrerad ). Byggnaden överläts till Linköpings kommun för 1 SEK med ett tomtområde på 6121 m² (köp ). Lantmäteriförrättningen för bildandet av Smedstorp 1:23 är registrerad och lagfarten Samma dag överförde kommunen lagfarten på fastigheten till det egna bolaget Bryggaregården AB. För att säkra Röda magasinets och Garnisonsmuseets framtid överlämnade Fortifikationsverket kronor till den nya huvudmannen Linköpings kommun, vilket skulle fonderas för att täcka kostnaderna för ett framtida underhåll. Fondmedlen var anledningen till transportköpet, vilket således genomfördes av skattetekniska skäl. Yttranden Länsstyrelsen har remitterat ärendet till Östergötlands museum. Museet anför att Byggnaden ligger väl exponerad från Haningeleden och utgör en anslående anblick med sin storlek och utgör en naturlig länk till Kasernområdets övriga bebyggelse och det f.d. övningsområdet. Användningen som museum kan ses som ett utmärkt exempel återanvändning av en äldre byggnad. Östergötlands museum anser inte att magasinet ska flyttas från sin nuvarande plats eftersom det efter 74 år har fått en ny kontext förankrad i garnisonsområdet. Garnisonsmuseet, som är inrymt i byggnaden, har en logisk placering då den knyter väl an till hela garnisonsområdets historia. Museet är väl synligt och är lätt att ta sig till både för gående och bilister och försett med goda parkeringsmöjligheter. Men om en flyttning skulle bli aktuell så är det angeläget att hävande av byggnadsminnet föregås av en lika noggrann utredning som när det gäller en ny byggnadsminnesförklaring. Länsstyrelsens bedömning Röda magasinet förklarades som statligt byggnadsminnesmärke Byggnaden tillhörde då Arméförvaltningen och förklaringen innebar att den inte utan Kungl. Maj:ts tillstånd fick rivas, överlåtas, flyttas eller användas till ändamål, varigenom dess kulturhistoriska eller konstnärliga värde förminskas. Åtgärder som var att jämföra med nybyggnad krävde tillstånd av Kungl. Maj:t och övriga fall tillstånd av Byggnadsstyrelsen i samråd med riksantikvarien överfördes ansvaret för de statliga byggnadsminnena från Kungliga Byggnadsstyrelsen till Riksantikvarieämbetet. Till följd av överlåtelsen av Röda magasinet från staten till Linköpings kommun så övergick byggnaden även till att därefter vara skyddad som byggnadsminne med Länsstyrelsen som tillståndsmyndighet.

3 sid 3 De av regeringen 1995 beslutade skyddsföreskrifterna har tillkommit efter en anhållan av Riksantikvarieämbetet. Skyddsföreskrifterna föreskriver följande: 1. Byggnaden får inte rivas, flyttas, byggas om eller förändras exteriört på annat sätt än genom återförande till ett tidigare utseende. 2. I byggnadens inre får ingrepp inte göras i bärande stomme. 3. Byggnaden skall underhållas så att den inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten skall utföras med traditionella byggnadsmaterial och färger, på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar. 4. Det på situationsplanen markerade området skall vårdas och hållas i sådant skick att dess karaktär inte förvanskas. Ytterligare bebyggelse eller träd får inte tillkomma. 3 kap kulturminneslagen (1988:950) reglerar byggnadsminnesskyddet. Vad gäller ändring och hävande föreskrivs där följande: 14 Om det finns särskilda skäl, får länsstyrelsen lämna tillstånd till att ett byggnadsminne ändras i strid mot skyddsbestämmelserna. Länsstyrelsen får ställa de villkor för tillståndet som är skäliga med hänsyn till de förhållanden som föranleder ändringen. Villkoren får avse hur ändringen skall utföras samt den dokumentation som behövs. Lag (2000:265). 15 Om bibehållandet av ett byggnadsminne medför hinder, olägenhet eller kostnad som inte står i rimligt förhållande till dess betydelse, får länsstyrelsen jämka skyddsbestämmelserna eller häva byggnadsminnesförklaringen. Länsstyrelsen får också häva en byggnadsminnesförklaring som framstår såsom ändamålslös. Regeringen får häva en byggnadsminnesförklaring eller jämka skyddsbestämmelser, om regeringen ger tillstånd till expropriation som rör byggnaden eller kringliggande område och byggnadsminnesförklaringen eller skyddsbestämmelserna inte kan bestå utan olägenhet för expropriationsändamålet. Vid beslut om att häva en byggnadsminnesförklaring eller att jämka skyddsbestämmelser får länsstyrelsen eller regeringen förordna att den som begär hävandet eller jämkningen skall bekosta särskild dokumentation av byggnaden, om det är skäligt. Lag (2000:265). Således fastslår skyddsföreskrifterna att Röda magasinet inte får flyttas, men enligt KML finns ändå möjligheten att länsstyrelsen medge detta i strid med skyddsbestämmelserna om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl kan vara att ett bibehållande av byggnaden medför hinder, olägenhet eller kostnad som inte står i rimligt förhållande till dess betydelse. En byggnadsminnesförklaring som framstår såsom ändamålslös också hävas av länsstyrelsen.

4 sid 4 De skäl för en flyttning som anges i kommunens ansökan till Länsstyrelsen är främst att byggnadsminnesförklaringen medför kostnader för ägaren som inte står i rimligt förhållande till byggnadens betydelse. Vidare anförs att en placering i Valla friluftsområde tillsammans med en flyttning av Ryttartorpet skulle vara till stor fördel för såväl besökarna som för kommunen och detta skulle förbättra möjligheterna att berätta om stadens militära kulturarv. En placering inom Friluftsmuseet Gamla Linköping skulle också ge betydande samordningsvinster för museiverksamheten. Detta innebär att det egentligen är två anledningar till en flyttning som framförs. Det primära är en önskan att flytta Garnisonsmuseet till Vallaområdet. I det fallet har Länsstyrelsen inget att invända. Naturligtvis är Garnisonsmuseet den bästa tänkbara användningen av Röda magasinet, men vill man att museiverksamheten ska fungera i ett sammanhang med övrig museiverksamhet på Valla området så kan museet t.ex. flytta in i någon befintlig byggnad eller varför inte en nybyggnad som helt kan anpassas till verksamheten med tillgänglighet, säkerhet etc. Alla delar av samlingen är sannolikt inte pedagogiskt önskvärt att presentera i en utställning, varför ett föremålsmagasin är nödvändigt och som sådan fungerar Röda magasinet utmärkt. När det gäller flyttning av byggnadsminnet skulle detta innebära en hävning av byggnadsminnesskyddet. Ingen byggnad i Vallaområdet eller i Gamla Linköping är skyddad som byggnadsminne, vilket inte är tillämpbart på byggnader som är flyttade från sina ursprungliga miljöer i modern tid. Ett förslag att häva ett byggnadsminne kräver en noggrann utredning av byggnadsminnets kulturhistoriska värden, såsom Östergötlands museum har påpekat. Endast om byggnaden flyttades tillbaka till sitt ursprungliga sammanhang, dvs. kopplat till Malmen och Flygvapenmuseet skulle byggnadsminnesskyddet kunna behållas. De militärhistoriska samlingarna skulle där dessutom fungera i en historisk kontext och i ett sammanhang med Flygvapenmuseet och Statens Försvarshistoriska Museer. Ett hävande av byggnadsminnesförklaringen har inte övervägts tidigare även om frågan på ett naturligt sätt hade kunnat komma upp. T.ex. när byggnaden flyttades från Malmen, när den överfördes till Garnisonsfastigheter AB, överföringen till Vasallen AB eller när Linköpings kommun tog över fastigheten. Tvärtom så har kommunen 1999 påtagit sig ansvaret att säkra byggnadsminnet Röda magasinets framtid. Byggnaden är kopplad till platsen och Linköpings Garnison sedan lång tid tillbaka och har där använts och fungerat i ett sammanhang i den militära verksamheten. Den är där en del av Linköpings militära historia och en del av det bevarade Garnisonsområdet. Enligt KML kan länsstyrelsen häva byggnadsminnesförklaringen om bibehållandet medför hinder, olägenhet eller kostnad som inte står i rimligt förhållande till dess betydelse. Länsstyrelsen får också häva en byggnadsminnesförklaring som framstår såsom ändamålslös. Länsstyrelsen kan inte se att dessa särskilda skäl föreligger för Röda magasinet. Den har en utmärkt funktion idag som Garnisonsmuseum och om museet flyttar kan den säkert inrymma annan verksamhet som är anpassad till byggnaden. Det är emellertid inte ovanligt bland Östergötlands byggnadsminnen att skyddade byggander liknande Röda magasinet är rena överloppsbyggnader.

5 sid 5 Riksantikvarieämbetet har nyligen, , publicerat en vägledning för tillämpningen av kulturmiljölagen vad gäller byggnadsminnen. I avsnittet som behandlar ändring och hävande av byggnadsminnen (3 kap ) finns följande: 24 byggnadsminnen av totalt drygt 2100 har hävts genom årens lopp. Sju av dessa är byggnadsminnen som brunnit ned och där kvarvarande delar efter branden inte varit möjliga att återanvända i nya byggnader. Tretton byggnadsminnen har hävts då länsstyrelsen bedömt att byggnadsminnenas kulturhistoriska värden inte längre varit så höga att de bör skyddas. Tio av dessa är f d statliga byggnadsminnen som övergått i enskild ägo och där länsstyrelsen gjort en annan bedömning än vad Riksantikvarieämbetet (och regeringen) tidigare gjort. Resterande har hävts av andra olika orsaker. De ärenden där en fastighetsägare ansökt om hävande av byggnadsminnet och där länsstyrelsen avslagit denna begäran är också förhållandevis få. Fyra överklaganden av länsstyrelsernas beslut om att inte häva ett byggnadsminne skedde mellan Samtliga ledde till avslag i länsrätterna och ingen av dessa domar har överklagats till högre instans. Det krävs med andra ord mycket starka skäl för att häva ett byggnadsminne. En anläggning som förklaras som byggnadsminne ska i princip förbli sådan för all framtid som en del av vårt gemensamma kulturarv. Bestämmelserna om jämkning och hävande bör därför ses som undantagsregler som ska tillämpas ytterst restriktivt. En byggnadsminnesförklaring får bara hävas i rena undantagsfall och bara efter en noggrann prövning av att förutsättningarna för ett upphävande är uppfyllda. En följd av den stränga bedömningen vid inrättandet av ett byggnadsminne gör att skälen för att jämka skyddsbestämmelser eller häva ett byggnadsminne också måste vara mycket starka. Att ägaren till exempel försummar vården och underhållet av en anläggning utgör inte skäl för hävande. I sådana fall kan länsstyrelsen istället förelägga ägaren att vidta rättelse enligt 16 och därigenom se till att skyddsbestämmelserna följs. Om skydds-bestämmelserna anger, vilket oftast är fallet, att byggnaderna ska vårdas och underhållas så att de kulturhistoriska värdena inte minskar är de kostnader som uppkommit på grund av eftersatt underhåll inget skäl för att häva ett byggnadsminne. När det gäller önskemål från en ny ägare av ett byggnadsminne om hävande, bör beaktas att den nye ägaren har köpt eller övertagit anläggningen inklusive byggnadsminnesförklaringen med de skyddsbestämmelser som gäller för dess användning. Den köpeskilling som den nye ägaren fått betala har bestämts bland annat utifrån de särskilda förutsättningar som en byggnadsminnesförklaring innebär. Med hänsyn härtill är utrymmet för en ny intresseavvägning mellan den nye ägarens enskilda intressen och de allmänna intressena begränsat.

6 sid 6 Länsstyrelsen kan efter vad här anförts inte lämna tillstånd till en flyttning av Röda magasinet till Vallaområdet och därmed ett hävande av byggnadsminnesskyddet. Däremot skulle byggnadsminnesskyddet kunna behållas vid en flyttning av Röda magasinet tillbaka till sin ursprungliga miljö på Malmen. I anslutning till Flygvapenmuseum finns ett markområde där det synes vara möjligt att placera byggnaden och där den skulle få ett kulturhistoriskt sammanhang med museet och den gamla exercisplatsen Malmen. Ledningen för Flygvapenmuseum ser positivt på detta, och om intresse finns kräver det en förhandling mellan kommunen och markägaren Fortifikationsverket. Länsstyrelsen ställer sig positiv till en sådan utveckling och lämnar därför här möjlighet för Linköpings kommun att återkomma i frågan. I den slutliga handläggningen av detta ärende har enhetschef Bo Silén och chefjurist Kristina Samuelsson deltagit. Överklagan Se bilaga (formulär 131), Förvaltningsrätten i Linköping. Kristina Zetterström Länsråd Jan Eriksson Länsantikvarie Bilaga: kopia av Östergötlands museums yttrande Kopia till: Riksantikvarieämbetet Östergötlands museum Bryggaregården AB, Westmansgatan 43, Linköping Westman-Wernerska stiftelsen, Stadshuset, Linköping Garnisonsmuseet, Infanterivägen 12, Linköping Flygvapenmuseum, Carl Cederströms gata 2, Linköping

2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ändring och hävande (3 kap 14-15 )

2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ändring och hävande (3 kap 14-15 ) 2014-01-01 1 (10) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ändring och hävande (3 kap 14-15 ) 2014-01-01 2 (10) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

SKRIVELSE 1 (7) Kulturmiljöavdelningen 2007-08-14 Dnr: 311-2363-2007 Er ref: 14889-07

SKRIVELSE 1 (7) Kulturmiljöavdelningen 2007-08-14 Dnr: 311-2363-2007 Er ref: 14889-07 SKRIVELSE 1 (7) Er ref: 14889-07 Länsrätten Stockholms län 115 76 STOCKHOLM Överklagande av länsstyrelsens beslut om upphävande av byggnadsminnesförklaringen av f d Generalstabens stalletablissement, Svea

Läs mer

(13) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Byggnadsminnesförklaring (3 kap 4-9 )

(13) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Byggnadsminnesförklaring (3 kap 4-9 ) 2014-01-01 1 (13) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Byggnadsminnesförklaring (3 kap 4-9 ) 2014-01-01 2 (13) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av Vintrosa prästgård, Vintrosa prästgård 1:9, Vintrosa socken, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Tysslinge församling Skolgatan 12 719 30 Vintrosa För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten

Läs mer

GNESTA KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD

GNESTA KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD GNESTA KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: 2016-10-11 Diarienummer: MOB.2016.4 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg

Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga Inom fastigheterna 29:1 och 29:9 i Göteborg 1(6) Kulturmiljöenheten Lena Emanuelsson 010-22 44 555 lena.emanuelsson@lansstyrelsen. se Delg.kv Brf, Ada, Mikael Salo Mikael.salo@volvo.com Byggnadsminnesförklaring av byggnader i kv Bajonetten i Haga

Läs mer

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap )

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap ) 2014-01-01 1 (7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap 16-18 ) 2014-01-01 2 (7) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av f d Stabsbyggnaden m fl byggnader på fastigheten Husaren 1, Olaus Petri församling, Örebro kommun

Byggnadsminnesförklaring av f d Stabsbyggnaden m fl byggnader på fastigheten Husaren 1, Olaus Petri församling, Örebro kommun 1 (5) Anna Olsfelt Direkt: 019-19 39 59 anna.olsfelt@t.lst.se Fax: 019-19 30 10 Bondepraktikan AB Box 455 701 49 Örebro Byggnadsminnesförklaring av f d Stabsbyggnaden m fl byggnader på fastigheten Husaren

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Ridhuset på Karolinska skolan i Örebro, Kv Husaren 2, Olaus Petri församling, Örebro kommun, Närke, Örebro län

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Ridhuset på Karolinska skolan i Örebro, Kv Husaren 2, Olaus Petri församling, Örebro kommun, Närke, Örebro län 1(4) BESLUT 2016-09-05 Dnr: 432-3745-2016 Raoul Hjärtström Direkt: 010-224 84 67 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 010-224 81 31 Futurum Fastigheter Pappersbruksallén 1 702 15 Örebro För kännedom

Läs mer

Angående upphävande av byggnadsminnesförklaring för f d Generalstabens stalletablissement, kv Norra Djurgården 1:1, 18, Stockholms kommun och län

Angående upphävande av byggnadsminnesförklaring för f d Generalstabens stalletablissement, kv Norra Djurgården 1:1, 18, Stockholms kommun och län YTTRANDE 1 (5) Ert datum 2006-12-22 Er ref: 432-06-98821 Länsstyrelsen i Stockholms län Kulturmiljöenheten Box 22067 104 22 Stockholm Angående upphävande av byggnadsminnesförklaring för f d Generalstabens

Läs mer

2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 )

2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 ) 2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Exempel på ersättningsutredning (3 kap 10-13 ) 2014-01-01 2 (6) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se

Läs mer

Beslut 2013-02-11 POSTADRESS: BESÖKSADRESS: TELEFON: TELEFAX: E-POST: WWW:

Beslut 2013-02-11 POSTADRESS: BESÖKSADRESS: TELEFON: TELEFAX: E-POST: WWW: Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Beslut 2013-02-11 Sid 1(3) 431-12508-12 Landskap Östergötland Kommun Linköping Fastighetsbeteckning Vimanshäll 1:1 Socken Linköpings stad RAÄ nr RAÄ 69:1-4 samt Objekt

Läs mer

Handläggningsordning. statliga byggnadsminnen

Handläggningsordning. statliga byggnadsminnen Handläggningsordning vid tillsyn och ändring av statliga byggnadsminnen Inledning De statliga byggnadsminnena (SBM) utgörs av de från kulturhistorisk synpunkt mest värdefulla byggnaderna och anläggningarna

Läs mer

(8) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Inrättande av byggnadsminnen (3 kap 1 )

(8) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Inrättande av byggnadsminnen (3 kap 1 ) 2014-01-01 1 (8) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Inrättande av byggnadsminnen (3 kap 1 ) 2014-01-01 2 (8) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

(6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Taxeringsregler, försäkring och bidrag

(6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Taxeringsregler, försäkring och bidrag 2014-01-01 1 (6) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Taxeringsregler, försäkring och bidrag 2014-01-01 2 (6) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Arbetshuset, Olaus Petri 3:3, Olaus Petri församling, Örebro (3 bilagor)

Byggnadsminnesförklaring av Arbetshuset, Olaus Petri 3:3, Olaus Petri församling, Örebro (3 bilagor) 1 (5) Raoul Hjärtström Direkt: 019/19 30 68 raoul.hjartstrom@t.lst.se Fax: 019/19 30 28 Örebro Kommun Box 30000 701 35 Örebro Byggnadsminnesförklaring av Arbetshuset, Olaus Petri 3:3, Olaus Petri församling,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (1987:10); SFS 2005:942 Utkom från trycket den 9 december 2005 utfärdad den 1 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 5

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun

Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun Beslut 1(4) 2008-01-17 Dnr 432-18180-06 Delgivningskvitto Byggnadsminnesförklaring av Casselska huset, kv Mercurius 11, Gustav Adolfs församling, Sundsvalls kommun BESLUT Länsstyrelsen förklarar Casselska

Läs mer

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548).

Kulturmiljölag (1988:950) Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). Import- och exportföreskrifter/kulturföremål m.m. 1 Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (2013:548). 1 kap. Inledande bestämmelser [5541] Det är en nationell angelägenhet att skydda

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Museer och kulturarvsarbete 19/11

Museer och kulturarvsarbete 19/11 Museer och kulturarvsarbete 19/11 Kulturarv Vad är kulturarv? När hörde ni ordet första gången? I vilka situa@oner hör ni ordet användas? Av vilka personer/ grupper? Hur gammalt är kulturarvet? Hur länge

Läs mer

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012

Kommittédirektiv. Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter. Dir. 2012:6. Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Kommittédirektiv Omstrukturering av statens bestånd av försvarsfastigheter Dir. 2012:6 Beslut vid regeringssammanträde den 26 januari 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och lämna förslag

Läs mer

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun

Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun sid 1 (5) Naturvårdsenheten Claes-Erik Svaton Stämma 1 595 91 Mjölby Ändring av gräns för naturreservatet Stämma i Mjölby kommun Länsstyrelsen beslutar att undanta det område i anslutning till bebyggelsen

Läs mer

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun

Detaljplan för kv Munken, del av, Uppsala kommun KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare Datum Diarienummer Brita Christiansen 2012-01-30 2012/20181-1 fd diarienummer: PLA 11/20039-1 Tjänsteskrivelse Planbesked Plan- och byggnadsnämnden Detaljplan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 2017-03-31 Stockholm Mål nr P 10563-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-11-29 i mål P 1518-16, se bilaga

Läs mer

Beslut Förbud mot sjötrafik m.m. sommartid inom vattenområde vid Varamobaden i Motala

Beslut Förbud mot sjötrafik m.m. sommartid inom vattenområde vid Varamobaden i Motala 1 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Rättsenheten Beslut 2012-06-20 Wc -06-2 sid 1 (3) 258-4559-12 Motala kornmun Bildnings förcaltningen 591 86 Motala?012-06- 2 5 Ärende nr. H^ndl nr. Uppdrag nr. Förbud mot sjötrafik

Läs mer

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1

Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN. Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Berätta bredare INRIKTNINGSDOKUMENT FÖR BYGGNADSMINNEN Berätta bredare Inriktningsdokument för byggnadsminnen 1 Foto: Bengt A. Lundberg (1, 4, 8), Pål-Nils Nilsson (10), Rikard Sohlenius (11), Roger Blent

Läs mer

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende hundförbud Hemställan från Norrmalms stadsdelsnämnd

Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende hundförbud Hemställan från Norrmalms stadsdelsnämnd Utlåtande 2010:46 RI (Dnr 667-2006/2009) Ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun avseende hundförbud Hemställan från Norrmalms stadsdelsnämnd Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1890-2014 Inkasso AB Marginalen Box 26134 100 41 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Inkasso AB Marginalen

Läs mer

Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala flygplats/ärna, Fullerö 18:48 m. fl.

Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala flygplats/ärna, Fullerö 18:48 m. fl. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes Datum 2016-08-24 Diarienummer KSN-2016-1521 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Ändring av tid för igångsättning av civil flygverksamhet vid Uppsala

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 2 april 2012 SÖKANDE 1. AEC Fastigheter KB Danderydsvägen 117 182 55 Djursholm 2. AA 3. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

DOM 2014-03-04 Stockholm

DOM 2014-03-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2014-03-04 Stockholm Mål nr F 5477-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-16 i mål nr F 1038-13, se bilaga KLAGANDE Naturvårdsverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2017:424 Utkom från trycket den 31 maj 2017 utfärdad den 18 maj 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 juni 2014 SÖKANDE Kvänum Badene Vind AB, 556889-0015 Ombud: Advokat Maria Paijkull Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg KLANDRAT

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 23 juni 2015 SÖKANDE 1. AA 2. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Socialdepartementet) beslut den 28 maj 2014, S2013/4676/PBB, i fråga om

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Adolf Kjellströms villa, Kv Renen 7, Nygatan 51, Nikolai församling, Örebro kommun, Närke (4 bilagor)

Byggnadsminnesförklaring av Adolf Kjellströms villa, Kv Renen 7, Nygatan 51, Nikolai församling, Örebro kommun, Närke (4 bilagor) 1 (5) Raoul Hjärtström Direkt: 019/19 30 68 raoul.hjartstrom@t.lst.se Fax: 019/19 30 26 Byggnadsminnesförklaring av Adolf Kjellströms villa, Kv Renen 7, Nygatan 51, Nikolai församling, Örebro kommun, Närke

Läs mer

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm

Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18, Kungsgatan 36, Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (7) 2015-09-11 Handläggare Elise Ljung Telefon 08-50827558 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för yttre ändring, Oxhuvudet 18,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060210 DOM 2014-01-30 Stockholm Mål nr P 10015-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-10-11 i mål P 785-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Yxe Gamla Skola, Yxe 7:2, Linde socken, Lindesbergs kommun, Västmanland

Byggnadsminnesförklaring av Yxe Gamla Skola, Yxe 7:2, Linde socken, Lindesbergs kommun, Västmanland 1(5) Raoul Hjärtström Direkt: 019/193068 raoul.hjartstrom@lansstyrelsen.se Fax: 019/193028 För kännedom till: Riksantikvarieämbetet Lantmäterimyndigheten i Örebro län Örebro läns museum Byggnadsminnesförklaring

Läs mer

Hanteringsordning för stadens synnerligen värdefulla byggnader. Genomförandebeslut

Hanteringsordning för stadens synnerligen värdefulla byggnader. Genomförandebeslut Sida 1 (5) 2014-03-18 Handläggare Fastighetskontoret Pontus Werlinder Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 27 059 pontus.werlinder@stockholm.se Handläggare Ann-Charlotte Backlund Stadsmuseet Telefon:

Läs mer

Datum _. Överklagande ifråga om detaljplan för Packrummet m.m. i stadsdelen Liljeholmen Dp , Stockholms kommun

Datum _. Överklagande ifråga om detaljplan för Packrummet m.m. i stadsdelen Liljeholmen Dp , Stockholms kommun \ ll Länsstyrelsen få' Stockholm BESLUT 1 (5) _ 2016-04-01j _ L; 6 i :=s.;40e;.1i4o6 6>-201 Enheten för. överklaganden Carina Johansson Klagande Atelj éhuset wipzsthlm c/o Anna Ridderstad Årsta Skolgränd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-12-19 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 5998-14 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolens, dom den 21 juli 2014 i mål

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 14 april 2014 SÖKANDE 1. AA 2. BB Ombud för 1 och 2: Advokat Mats Nilsson Advokatbyrån Mark & Miljö AB Box 180 371 22 Karlskrona 3. CC Ombud:

Läs mer

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus.

Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-12-14 B 2017-000953 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sickalaön 83:22 (Marcusplatsen 9) Ansökan om rivningslov för rivning av kontorshus. Förslag till beslut Ansökan om rivningslov

Läs mer

DOM 2014-06-04 Stockholm

DOM 2014-06-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060108 DOM 2014-06-04 Stockholm Mål nr P 11053-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2013-11-12 i mål nr P 871-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun

Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje kommun 1 (7) Kulturmiljöenheten Eva Dahlström Rittsél 08 785 50 64 Kista hembygdsgård Staffan Lundqvist Norrsund 2005 760 40 Väddö Byggnadsminnesförklaring av Kista gård, Kista 1:2 och 1:3 Väddö socken, Norrtälje

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Beslut om tillstånd till ingrepp i fornlämning RAÄ Lidköping i samband med förläggning av fiber inom fastigheten Gamla Staden 2:1, Lidköpings kommun

Beslut om tillstånd till ingrepp i fornlämning RAÄ Lidköping i samband med förläggning av fiber inom fastigheten Gamla Staden 2:1, Lidköpings kommun 2018-01-17 Diarienummer Sida 1(2) VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Kulturmiljöenheten Madeleine Elisabethsdotter 44 709 Teknisk Service Linköping Bredband att. jerker.jonsson@lidkoping.se Administrativa uppgifter

Läs mer

2014-01-01 1 (5) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Kommentar till dom gällande hävning av byggnadsminne (3 kap 15 )

2014-01-01 1 (5) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Kommentar till dom gällande hävning av byggnadsminne (3 kap 15 ) 2014-01-01 1 (5) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Kommentar till dom gällande hävning av byggnadsminne (3 kap 15 ) 2014-01-01 2 (5) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 DOM 2014-11-04 Stockholm Mål nr P 2337-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4406-13, se

Läs mer

Interimistiska förbud

Interimistiska förbud PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Interimistiska förbud Ett områdes naturvärden kan skyddas i avvaktan på beslut om naturreservat. Länsstyrelsen eller kommunen kan meddela ett tillfälligt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (6) meddelat i Stockholm den 20 december 2013 SÖKANDE AA Ombud: Advokaterna Emine Lundkvist och Karl-Johan Nörklit Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 11 december 2018 SÖKANDE 1. AA 2. BB 3. CC 4. DD 5. EE 6. FF 7. GG KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 22 februari

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-10-02 2018-1504 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Hajen 1 Fastighetens adress: Wernskjöldsgatan 7a Ärende: Ändrad användning av vind Förslag

Läs mer

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun Titel: Riktlinje för vård av byggnader och tomter 1 (7) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 3.0 Fastställd: MBN 2017-05-11, 58 Uppdateras: 2019 Riktlinje för vård av byggnader och tomter

Läs mer

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp, Varbergs kommun 2015:22 OMSLAG Vass till tak på Gården

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (1995:400), fråga om deposition. Prövning av om fastighetsmäklaren har betalat ut deponerad handpenning i enlighet med parternas

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov

Läs mer

DOM 2013-09-06 Stockholm

DOM 2013-09-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2013-09-06 Stockholm Mål nr P 979-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-15 i mål P 3633-12, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2017-10-03 Stockholm Mål nr F 4610-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-04-28 i mål nr F 4599-16, se

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G sid1 (3) Ängelholms kommun B 308 Detaljplan för KV SAMSKOLAN M M i Ängelholms stad P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planhandlingarna består under samrådstiden av: - Plankarta med bestämmelser -

Läs mer

DOM 2014-06-11 Stockholm

DOM 2014-06-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-06-11 Stockholm Mål nr M 5165-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-05 i mål nr M 1850-14, se bilaga KLAGANDE Kristianstads

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2018-01-03 2016-3652 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Påryd 1:218 Fastighetens adress: Jonas Backe 2 Sökande: Kalmar kommun Ärende: Tidsbegränsat

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-01-22 meddelad i Vänersborg Mål nr M 979-12 KLAGANDE B.E. Ombud: L.O. c/o Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen AB MOTPART Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-09-08 Stockholm Mål nr P 2214-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-23 i mål nr P 6476-15, se

Läs mer

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik

Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid avvecklingen av isotopcentralen i Studsvik AB SVAFO 611 82 Nyköping Beslut Vårt datum: 2014-12-11 Er referens: S-10-786 Diarienr: SSM 2010/2001 Handläggare: Simon Carroll Telefon: +46 8 799 41 24 Tillstånd för hantering av radioaktiva ämnen vid

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 4 februari 2016 SÖKANDE AA Ombud: BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljö- och energidepartementet) beslut den 19 mars 2015, M2014/1735/Me,

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 21 juni 2010 KLAGANDE Tele2 Sverige AB, 556267-5164 Ombud: AA Kongregator Juridik AB Box 8104 104 20 Stockholm MOTPARTER 1. BB 2. CC 3. DD 4. EE Ombud

Läs mer

Beslut om företagarens kostnadsansvar enligt 2 kap. 14 första stycket kulturmiljölagen (1988:950).

Beslut om företagarens kostnadsansvar enligt 2 kap. 14 första stycket kulturmiljölagen (1988:950). BESLUT 1(6) Kontaktperson Kulturmiljöenheten @lansstyrelsen.se ONE NOERDIC AB FLORETTGATAN 29A 254 67 HELSINGBORG @one-nordic.se Sydsvensk Arkeologi AB Box 134 291 22 KRISTIANSTAD @sydsvenskarkeologi.se

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Post- och Telegrafhuset i Örebro, Kv Borgaren 1 i Nikolai församling, Örebro kommun, Närke (4 bilagor)

Byggnadsminnesförklaring av F.d. Post- och Telegrafhuset i Örebro, Kv Borgaren 1 i Nikolai församling, Örebro kommun, Närke (4 bilagor) 1 (5) Raoul Hjärtström Direkt: 019/19 30 68 raoul.hjartstrom@t.lst.se Fax: 019/19 30 26 Asplunds Fastigheter AB Fabriksgatan 54 C 702 23 Örebro Byggnadsminnesförklaring av F.d. Post- och Telegrafhuset

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2015-09-24 Stockholm Mål nr P 4488-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-05-12 i mål nr P 4985-14, se

Läs mer

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping

BESLUT. 2013-02-11 Meddelat i Jönköping. KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping KAMMARRÄTTEN Avdelning l BESLUT 2013-02-11 Meddelat i Jönköping Sida l (5) Mål nr 94-13 KLAGANDE Åke Lindgren Sveriges Television AB Box 288 601 04 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Linköpings kommuns beslut

Läs mer

Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus m.m. på fastigheten Mora 3:40

Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms naturreservat för enbostadshus m.m. på fastigheten Mora 3:40 Kommunstyrelsen 2018-03-19 Kommunledningskontoret Miljö- och Samhällsbyggnad KSKF/2017:711 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (3) Kommunstyrelsen Ansökan om dispens från reservatsföreskrifterna för Sundbyholms

Läs mer

Tillståndsprövning enligt kulturmiljölagens 3:e kapitel

Tillståndsprövning enligt kulturmiljölagens 3:e kapitel FAKTABLAD Byggnadsminnen Tillståndsprövning enligt kulturmiljölagens 3:e kapitel Våra byggnadsminnen är en ovärderlig del av vårt kulturarv och har därför ett omfattande och långsiktigt lagskydd. Att äga

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLMS LÄN

LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLMS LÄN LÄNSSTYRELSEN STOCKHOLMS LÄN Avdelningen för rättsliga frågor Kjell Cromnier 08-785 45 03 2010-07-07 Stockholms kommu4 Stadsbyggnadsnämn4leiV,,' Box 8314 n kgo.m201c 104 22 Stockholm Unr: 4031-2010-9254-07-

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Falunhus 11, Faluns kommun Bakgrund De aktuella byggnaderna ligger i Falun och är flerbostadshus innehållande bostadsrättslägenheter. Tillsynsföreläggande,

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2015-11-06 Stockholm Mål nr P 2608-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-02-27 i mål nr P 400-15, se bilaga KLAGANDE S K Ombud: P Å och

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B 1 (8) Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Ju2018/03102/L1 1. ALLMÄNNA SYNPUNKTER 1.1 Behovet av lagändringar Hyresnämnden delar uppfattningen att det

Läs mer

DOM 2013-10-01 Stockholm

DOM 2013-10-01 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0602 DOM 2013-10-01 Stockholm Mål nr M 2847-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-03-01 i mål M 5000-12, se bilaga A KLAGANDE 1. PF 2. EÖ MOTPART

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i fastighetsbildningslagen (1970:988); SFS 2004:393 Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 november 2009 KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad Box 8314 104 20 Stockholm MOTPART Kungsleden Skolfastigheter AB (tidigare motpart: KB

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Prästgrundets kapell, Skärgården 2:146 och 147, Söderhamns stad och kommun, Hälsingland.

Byggnadsminnesförklaring av Prästgrundets kapell, Skärgården 2:146 och 147, Söderhamns stad och kommun, Hälsingland. BILAGA 1 1 (8) Kulturmiljö Maria Wall Tel 010-2251468 maria.wall@lansstyrelsen.se Byggnadsminnesförklaring av Prästgrundets kapell, Skärgården 2:146 och 147, Söderhamns stad och kommun, Hälsingland. Telefon

Läs mer

POLICY FÖR BALKONGER. i Avesta, Fagersta och Norberg

POLICY FÖR BALKONGER. i Avesta, Fagersta och Norberg POLICY FÖR BALKONGER i Avesta, Fagersta och Norberg VARFÖR BEHÖVS EN POLICY FÖR BALKONGER? I Avesta, Fagersta och Norberg finns det en utbredd vilja att glasa in och bygga nya balkonger med syfte att förbättra

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 februari 2010 KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad Box 8314 104 20 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom

Läs mer

DOM 2015-10-16 Stockholm

DOM 2015-10-16 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 2015-10-16 Stockholm Mål nr P 2510-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P 3330-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060204 DOM 2019-06-13 Stockholm Mål nr P 11904-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-12-04 i mål nr P 3209-18, se bilaga A PARTER

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-5526 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bofinken 5 Fastighetens adress: Unionsgatan 1 Sökande: Kalmarbygg AB Ärende: Fasadändring, takkupa Förslag

Läs mer

Kulturhistoriskt värde

Kulturhistoriskt värde FOTON: PRIVAT ÄGO Kulturhistoriskt värde Stort eller litet av alla de slag Vi pratar ofta om kulturhistoriskt värde men vad betyder det egentligen? Det handlar inte om pengar eller marknadsvärde, utan

Läs mer

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd 1 (7) pu TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000412 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd Förslag till beslut

Läs mer

Byggnadsminnesförklaring av Stadra gård, Grecksstadra 2:1, Nora socken och kommun, Västmanland (2 bilagor)

Byggnadsminnesförklaring av Stadra gård, Grecksstadra 2:1, Nora socken och kommun, Västmanland (2 bilagor) 1 (7) Raoul Hjärtström Direkt: 019/19 30 68 raoul.hjartstrom@t.lst.se Fax: 019/19 30 26 Ägarna till Stadra gård, Byggnadsminnesförklaring av Stadra gård, Grecksstadra 2:1, Nora socken och kommun, Västmanland

Läs mer

DOM 2014-06-12 Stockholm

DOM 2014-06-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2014-06-12 Stockholm Mål nr P 11083-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-12 i mål nr P 4774-13, se bilaga KLAGANDE Bostadsrättsföreningen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060303 DOM 2016-10-11 Stockholm Mål nr P 2342-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-07 i mål nr P 905-16, se bilaga A KLAGANDE J N MOTPARTER 1.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060207 2018-03-13 Stockholm Mål nr M 8295-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr M 2613-16, se bilaga A PARTER Klagande

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2018-02-23 2017-4902 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Resedan 4 Fastighetens adress: Stensövägen 39 Sökande: Ingvarsson, Johanna och Pär Ärende:

Läs mer