Verksamhetsplan med budget Teknik & fastighetsutskottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan med budget Teknik & fastighetsutskottet"

Transkript

1 Verksamhetsplan med budget Teknik & fastighetsutskottet

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde och nyckeltal Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Uppdrag och ägardirektiv Omvärldsanalys Framåtblick Bilagor Bilaga 1: Investeringsbilaga -2017, med intäkter Bilaga 2: Investeringsbilaga Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

3 1 Sammanfattning De största utmaningarna för teknik- och fastighetsutskottet Kund - nöjd Väsbybo Samordnad kundtjänst i egen regi KSB:s medverkan till ett effektivare nyttjande av kommunens lokaler Medverkan i det kommunövergripande skolprojektet - hyressättning och framtida lokalförsörjning Efterlevnad av kvalitetsgarantier Samhälle och miljö Skapa medborgarengagemang och medvetenhet om klimatpåverkan inom verksamhetsområdet Entreprenadbyte för insamling av hushållsavfall Energieffektiviseringar Fastighetsutveckling Kvalitet och tillförlitlighet i kartmaterial VA, geodata och GIS, ökande leveranskrav Medarbetare Rekrytera och behålla kompetenta medarbetare Ekonomi Öka styrning och kontroll på intäkter från avgiftsfinansierad verksamhet Ökad underhållsskuld inom gator/vägar, gc-vägar, broar, belysning, fastigheter Investeringsramar, sårbarhet 2 Ansvarsområde Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskotts ansvarsområde: vårda och sköta kommunens fasta egendom såsom gator, vägar, broar, parker, VA-anläggningar och fastigheter bygga och anlägga fast egendom kommunens lokalförsörjning svara för drift, skötsel och underhåll av Vilundaparken och övriga kommunala idrottsanläggningar inklusive spår och leder (för kundvalskontoret) kommunens vatten- och avloppstjänster kommunens avfallshantering kommunens trafiksäkerhet inklusive korttidsupplåtelse av allmän platsmark kommunens geodataförsörjning och utveckling inom GIS (för byggnadsnämnden) Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

4 3 och nyckeltal Huvuddelen av verksamhetsplanen omfattar mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. en sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. Verksamhetsmålen utgår från fullmäktiges övergripande mål, nyckeltal och strategier enligt fastställd flerårsplan för ( KF ). Utöver dessa antas följande mål som riktas specifikt till teknik- och fastighetsutskottet: Fortsatt översyn av kommunens fastighetsbestånd med syfte att fastställa vilka fastigheter som kan utvecklas alternativt avvecklas, inklusive ökad lokaleffektivitet i Messingen. Inga tillkommande nämndmål har utarbetats för planeringsperioden. Perspektiv: 3.1 Kund - nöjd väsbybo Med god tillgänglighet och professionalism skapar vi tillsammans med kunden värden med rätt kvalitet. Genom dialog, kommunikation och uppföljning inhämtas underlag för verksamheternas utveckling. Resultaten mäts bland annat genom ett antal årliga enkäter. Den servicemätning kring telefoni och e-post som genomförs inom ramen för Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) utgör tillsammans med Statistiska centralbyråns medborgarundersökning grund för kontorets fortsatta arbete med tillgänglighet, bemötande och service. Kommunfullmäktiges mål: Kunden i fokus Kvalitetsgarantier Kvalitetsgarantier är löften om vad medborgare och andra intressenter kan förvänta sig av kommunens tjänster. Garantier finns framtagna för utskottets verksamhetsområden och publiceras i sin helhet på kommunens web. Efterlevnaden mäts och redovisas regelbundet som nyckeltal. Tillgänglighet och beredskap Genom information och beställningsfunktioner på kommunens hemsida tillgodo- Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

5 ses behovet av tillgänglighet även utanför ordinarie arbetstider. Därtill möter jourfunktioner behovet av den ständiga beredskap som måste finnas för akuta händelser inom driftverksamheterna för gata/park och VA för att möta krav på kvalitet och säkerhet. I dessa sammanhang är verksamheten också i viss mån beroende av kommuninvånarnas engagemang och rapportering. Dialoger och återkoppling Alla som bor i Väsby ska ha möjlighet att ge synpunkter på tankar och idéer om kommunens framtida utveckling. Formaliserade dialogmöten hålls som syftar till att ge alla medborgare lika möjlighet att påverka, framför allt i större projekt. Löpande dialog med invånare förs även genom informationsmöten och trygghetsvandringar. Väsby Direkt är vårt främsta ansikte utåt. Ett utvecklat samarbete är en förutsättning för att förbättra hanteringen av medborgarärenden och att ge återkoppling. För att i ännu högre utsträckning kunna ge medborgarna god service utvecklas och uppdateras löpande viktiga underlag så som FAQ, checklistor och information på kommunens hemsida. Kart- och GIS-tjänster Kart- och GIS-enheten utför tjänster inom geodata och GIS. Efterfrågan, internt och externt, på tillgång till geodata och GIS-tjänster ökar. Även kraven på kvalitet, tillgänglighet och funktionalitet gällande grundläggande geodata och GIS ökar. För att möta denna ökande efterfrågan har ett kommungemensamt projekt för förnyelse och förbättring av system för karthantering och GIS-stöd startats under. Projektet beräknas pågå till slutet av och ska då ha utmynnat i ett bättre och modernare system för karthantering och GIS. Investeringsmedel om 3 milj. finns avsatta och beslutade i KS IT-budget. Externa samarbeten och nätverk Kontoret och verksamheterna deltar i externa nätverk och samarbeten inom sina respektive områden, bl.a. länsstyrelsens Energieffektiviseringsstödet i energifrågor, genom Norrvatten och Käppala i VA-frågor, kommuntekniska intresseföreningen inom gata/parkförvaltning, KSL:s geodataråd, GISS-föreningen i Stockholms län, samt genom Sörab och Avfall Sverige i avfallsfrågor. Avfallschefen representerar formellt kommunen i Stockholmsregionens avfallsråd, STAR. Nämndmål Snabb återkoppling på medborgarärenden Nyckeltal Andel av inkomna ärenden som återkopplas inom två arbetsdagar Väsbyborna ska uppleva att kontoret för samhällsbygg- Nöjd-Medborgar- Index, NMI gator och vägar 1) Resultat Länssnitt Prognos Nöjd-Medborgar Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

6 Nämndmål Nyckeltal Index, NMI vatten och avlopp 2) nads tjänster håller god kvalitet Nöjd-Medborgar- Index, NMI gångoch cykelvägar 3) Nöjd-Medborgar- Index renhållning och sophämtning 4) Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti avfall, procent. Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti gata/vinterväghåll ning, procent. Andel av anmält klotter som åtgärdas inom 24 timmar i hela kommunen (vardagar), procent Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti fastighet/säkra lekplatser, procent Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti gata/gatuunderhåll, procent Andelen vattenprov "tjänligt" med anmärkning" ska understiga 10 procent Andel incidenter som avhjälpts och som uppfyller kvalitetsgaranti vatten och avlopp, procent. Resultat Länssnitt Prognos <5 < 10 <10 < 10 < 10 < Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

7 Nämndmål Nyckeltal Andel ansökningar om schakttillstånd som handläggs inom 10 arbetsdagar, procent Andel ansökningar om trafikanordningsplan som handläggs inom 10 dagar, procent Andel nybyggnadskartor som levereras inom tre veckor från beställning, enligt kvalitetsgarantin Resultat Länssnitt Prognos ) Avser belysning, underhåll, snöröjning, trafiksäkerhet. 2) Avser kommunens dricksvatten, vattenförsörjning, avloppssystem. 3) Avser belysning, underhåll, skötsel, snöröjning, trafiksäkerhet. 4) Avser sophämtning, återvinningscentraler, klotter och annan skadegörelse, renhållning av parker och allmänna platser. Handlingsplan Kontoret för samhällsbyggnad ska ta initiativ till samt bidra till fortsatt utveckling av medborgardialogen kring viktiga frågor för medborgarna En kontinuerlig och levande dialog mellan kontoret för samhällsbyggnad och Väsby Direkt är en förutsättning för att väsbyborna ska uppleva god service och tillgänglighet. Utveckla informationen på kommunens hemsida. Information om kontoret för samhällsbyggnads verksamheter, pågående projekt i kommunen ska uppdateras fortlöpande, för att alltid aktuell information ska levereras till väsbyborna. En levande dialog med väsbyborna i arbetet med kvalitetsförbättringar i verksamheten. Analys av medborgar- och kundundersökningar, servicemätningar. Analys av kommunens synpunktshantering och felanmälan avseende ärenden som berör verksamheterna. Återkoppling medborgarärenden Återkoppling ska ske inom två arbetsdagar för de medborgarärenden (felanmälningar och synpunkter) som kommer in via Väsby Direkt. e-tjänster och webbportal För att förbättra service och tillgänglighet för medborgarna har kart- och GIS-enheten en e- tjänst för beställning av nybyggnadskarta. Ytterligare e-tjänster och webbportal med kart- och GIS-enhetens produkter och tjänster, t.ex. köp av kartutsnitt från primärkartan eller en karta för ansökan om installation av bergvärme eller tillgång till kommunens övriga geodata, ska tas fram under perioden. Utveckla kundtjänst Samarbetet med Väsby Direkt och ekonomienheten fördjupas i syfte att utveckla kundtjänsten och förbättra kundtillfredsställelse. Fakturering och kundtjänst i egen regi utförs sedan andra kvartalet för VA-abonnenter och från och med tredje kvartalet även för Avfallsabonnenter. Att i samarbete med Väsby Direkt samla alla kundtjänstärenden i egen regi ger en mer Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

8 Handlingsplan sammanhållen kundkontakt, ökar tydligheten gentemot kunden och möjliggör för ytterligare utveckling av kundservice inom de avgiftsfinansierade verksamheterna. Öppna data Delta i det pilotprojekt inom KSL IT som prövar möjligheten att skapa tjänster för att tillhandahålla kommuners data som öppna data, där geodata är en delmängd. I projektet prövas att tillhandahålla kommunkarta och ortofoto över hela kommunen (2010) som öppna och kostnadsfria geodata. På grund av IT-tekniska problem har detta ännu inte blivit genomfört. Kundenkäter Utöver kommungemensamma enkäter genomförs ytterligare mätningar inom ramen för kontorets verksamhet. Under införde kart- och GIS-enheten en kundenkät för att mäta kundnöjdheten för enhetens levererade produkter och tjänster. Denna enkät, som blir en referens för enhetens utveckling av kundbemötande och kundservice, kommer att fortsätta användas och utvärderas över tid och är ett nyckeltal i enhetens verksamhetsplan. Fastighetsenheten, tillsammans med några andra kommuner, prövar under slutet av en ny hyresgästenkät. sätts under efter utvärdering och analys av resultatet. Kvalitetsgarantier Kvalitetsgarantier ska ses över årligen och vid behov uppdateras Utmaningar och risker En riskfaktor som kan påverka möjligheten till snabb återkoppling på medborgarärenden är sårbarhet i ärendehanteringsprocess och sårbarhet i bemanning. Ett nytt ärendehanteringssystem införs runt årsskiftet -. En sannolik risk med väsentlig påverkan för att uppnå målet nöjda medborgare är det bristande gatuunderhållet, där det finns en stark koppling till tilldelade resurser. Kommunfullmäktiges mål: Kunskap och lärande Kontoret för samhällsbyggnads aktiva medverkan i skolprojektet Ett lärande Väsby De vikande skolresultaten blir en stor utmaning framöver och att vända den negativa utvecklingen i skolresultaten är högt prioriterat. För att bryta trenden har kommunstyrelsen beslutat genomföra ett treårigt kommunövergripande kvalitetsutvecklingsprojekt inom utbildningsområdet med målet att förverkliga kommunens vision: ett lärande Väsby. I projektet, Ett lärande Väsby som inleddes, finns två huvudspår; ett om skolans eget arbete och ett om att förbättra och utveckla system som stödjer skolutvecklingen. Kontoret ska aktivt stödja arbetet med att förbättra förutsättningar för bättre resultat i skolorna och ingår i styrgruppen för skolprojektet, samt leder delprojektet om lokalförsörjning. Detta delprojekt har dessutom en koppling till det delprojekt som hanterar ersättningsmodellerna. Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

9 Översiktsplan och strategisk lokalförsörjningsplan Kontoret kommer att leda arbetet med ny översiktsplan samt projektleda arbetet med att ta fram och revidera den strategiska lokalförsörjningsplanen. Dessa planer är viktiga verktyg för skolans framtidsarbete. Erbjudandet om 30 timmars barnomsorg i veckan, ökad pedagogtäthet, minskade barngrupper samt tillgången till skolbibiotek kan komma att påverka behovet av lokaler. Denna förändring genomlyses och verifieras i arbetet med den strategiska lokalförsörjningsplanen och eventuella förändringar av lokalerna beställs därefter i enlighet med handläggningsordningen. Nya skolor Byggnation av Nya Odenslunda skola pågår fram till årsskiftet /16. Därefter vidtar planeringsarbetet av ny grundskola som ersätter Vikskolan. Trafikmiljön vid och omkring grundskolorna i kommunen Efter beslut av Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott gavs i uppdrag att utreda trygga trafikmiljöer kring alla 16 grundskolor i kommunen. Arbetet inleddes med en inventering av trafikmiljöerna kring grundskolorna för att få en bild av hur eleverna tar sig till skolan och hur de rör sig på gång- och cykelvägar. Resultaten har delgetts samtliga skolor för synpunkter och förslag på åtgärder. Sammanställning och fortsatt planering görs under slutet av. Genomförande av åtgärder för att säkra trafikmiljön vid skolorna kommer därefter att pågå under Utmaningar och risker Skolprojektet En risk- och konsekvensanalys har utförts för det övergripande projektet. Även i respektive delprojekt ingår att göra en analys i samband med nulägesanalysen, som pågår under hösten. I tabellen nedan visas de områden med högst riskvärden i det övergripande skolprojektet. Risk Sannolikhet Konsekvens Riskvärde Inte tillräckligt med resurser tex tid, personal, pengar Brist på delaktighet från alla utförare Påtryckningar att leverera snabba resultat Lågt förtroende och tillit på alla nivåer Risk att vi inte når ut med information Projektledarna slutar, blir sjuk Nyckelpersoners negativa attityd t.ex. rektors, förtroendevaldas, tjäns Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

10 Risk Sannolikhet Konsekvens Riskvärde temäns attityd till projektet Kommunfullmäktiges mål: Social hållbarhet, trygghet och hälsa Ett tryggt, snyggt och säkert Väsby är en prioriterad fråga och kontoret ska i enlighet med folkhälsoprogrammet verka för och bidra till en trygg och säker fysisk miljö för väsbyborna. Arbetet med att modernisera och förbättra anläggningarna i Vilundaparken sker i samarbete med Kultur och fritid för att skapa en anläggning som uppfyller dagens och morgondagens krav på idrotts- och sportsliga ambitioner. För att kunna fullfölja det måltidspolitiska programmet påbörjas ett arbete med att tillsammans med verksamheten identifiera minst två kök där det är önskvärt, möjligt och ekomoniskt försvarbart att ställa om befintligt kök till tillagningskök. Kontoret inbjuder till och deltar i flera fora och nätverk, exempelvis klotterforum och trygghetsvandringar, för att skapa trygga och säkra utemiljöer. Kontoret kommer också medverka i ett projekt för att knyta kontakter mellan norrortskommunerna och polismyndigheten för att på ett effektivt sätt bemöta och hantera det ökande problemet med olovligt nyttjande av kommunal mark. Klottersanering inom 24 timmar i hela kommunen är en av kontorets kvalitetsgarantier och följs upp regelbundet. Upplevelsen av trygghet mäts årligen genom medborgarundersökningen. Arbetet med tillgänglighetsanpassningar enligt tillgänglighetsplanen fortsätter under perioden. Vidare fortsätter det goda samarbetet med bl.a. HSO och privata fastighetsägare i syfte att informera om kontorets arbete och ta emot synpunkter och förslag till förbättringar. Nämndmål Skyndsam klottersanering Trygga och säkra utemiljöer för kommunin- Nyckeltal Andel av anmält klotter som åtgärdas inom 24 timmar i hela kommunen (vardagar), procent Trygghet, del av Nöjd-Region- Index (NRI) Resultat Länssnitt Prognos Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

11 Nämndmål vånarna Nyckeltal Resultat Länssnitt Prognos Handlingsplan Skyndsam klottersanering Kontoret för samhällsbyggnad ska inbjuda till möten "klotterforum" vid två tillfällen/år. Genomföra trygghetsvandringar Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre närmiljö. I samarbete med Ung & Trygg och Polisen genomföra trygghetsvandringar minst fyra gånger per år. Bra förutsättningar för en god hälsa Kontorets perspektiv och inriktning i kommunens folkhälsoarbete är att verka för och bidra till en trygg och säker fysisk miljö som stimulerar barn, ungdomar och vuxna till fysisk aktivitet. Exempel: - Bidra till en trygg utemiljö genom god belysning och effektiv klottersanering samt trygghetsvandringar - Säkra gång- och cykelvägar i syfte att minska biltransporter och behov av skolskjuts. - Vårda och sköta upplevelsestråket, där vacker väsbynatur inbjuder till vandring och cykling. - Skapa trygga utemiljöer genom god skötsel av kommunens gator, vägar och parker. - Bidraga till att stärka Vilundaparkens attraktionskraft genom god drift, skötsel och underhåll. Tillgänglighetsanpassningar Arbetet med tillgänglighetsanpassningar, enligt tillgänglighetsplanen, fortsätter under flerårsperioden med bland annat anpassning av övergångsställen, busshållplatser, gångvägar och trappor. Det goda samarbetet med bl.a. HSO och privata fastighetsägare fortsätter i syfte att informera om kontorets verksamheter och att ta emot synpunkter och förslag till förbättringar. Leda arbetet med att samordna förslag och förbättringar mellan olika parter för att komma fram till den bästa lösningen på tillgänglighetsproblemen i kommunen. Åtgärda hämtställen för avfall Inom avfallsenheten pågår ett arbete med att åtgärda de hämtställen för avfall som utgör en risk för skada på personer eller egendom. Under året läggs fokus på åtgärder som föranleds av entreprenadbytet den 1 oktober. Utveckla avfallshantering vid extraordinära händelser Utreda och utveckla rutiner för avfallshantering vid extraordinära händelser Utmaningar och risker Trygga, snygga och säkra utemiljöer Den upparbetade underhållsskuld som föreligger inom gata/park är fortsatt betydande. Bristande planerat underhåll under en längre tid är starkt kostnadsdrivande och är i längden dyrare och avviker från god ekonomisk hushållning. Brister i underhåll bidrar också i hög grad till att skapa otrygga miljöer. Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

12 Perspektiv: 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Hållbar tillväxt och hållbart värdeskapande för det allmänna och den enskilde. Miljöarbetet inom ramen för ISO ställer höga krav på utskottets verksamheter och på ett målmedvetet och systematiskt miljöarbete. Arbetet med ständiga förbättringar sker kontinuerligt och miljörutiner finns inom de betydande miljöaspekterna avfallshantering, buller, energianvändning, kemikalieanvändning, kompetens, markanvändning, transporter och vattenanvändning. Handlingsplaner utformas på enhets- och verksamhetsnivå. Kommunen har en ambition att förbli en av Sveriges främsta miljökommuner. Kontoret deltar i det kommunövergripande projektet med att höja ambitionerna inom miljö- och hållbarhetarbetet. Projektdirektivet tas fram i början av. Kommunfullmäktiges mål: Hållbar tillväxt Hållbarhetsaspekterna ska vara styrande vid all planering; vid nybyggnation såväl som vid förvaltning. Långsiktig hållbarhet innebär att förutsättningarna för att väsbybor i framtiden ska kunna bo, verka och utvecklas i kommunen utan en negativ påverkan på miljön - från ax till ax - ska finnas. Att lyfta hållbarhetsfrågorna och kvalitetssäkringen av boendemiljön och närnaturen är viktigt i arbetet med att förverkliga en hållbar samhällsutveckling i Upplands Väsby kommun. Hållbarhetsaspekterna ska också vara styrande i förvaltning av kommunens obebyggda mark, flora och fauna. Den negativa miljöpåverkan som markanvändning och skötsel har på den egna marken ska minimeras. Trygghet, rekreation och biologisk mångfald ska vara vägledande aspekter vid planering och prioritering av skötsel. Underhållsskulden av den egna naturmarken ska minskas genom systematiska och kostnadseffektiva skötselinsatser enligt framtagen åtgärdsdatabas. Fokusområden för hållbar markanvändning och skötsel på den obebyggda kommunala marken är: - Trygghetssäkring av tätortsnära skog - Ett hyggesfritt skogsbruk - Miljöhänsyn i jordbruket - Betesmark i drift - Skydd av fornlämningar - Utveckling av vattenmiljöer - Viltförvaltning med trygghetsfokus - Upplevelsekvalitet i parkmiljöer Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

13 Nämndmål Ökad miljöhänsyn på kommunens naturmark. Nyckeltal Antal biologiska torg Resultat Länssnitt Prognos Handlingsplan Skötselavtalet "Biologiska Torg" tecknas med boende för att öka biologisk mångfald i tätorten. Biologiska Torg är ett skötselavtal som tecknas mellan kommunen och kommunmedborgare som är villiga att lägga ner idéella krafter i att sköta kommunens naturmark. Syftet med skötseln ska vara att öka biologisk mångfald och öka engagemanget för naturvärden. Restaurering av naturmark för ökade naturvärden Årligen ska minst fem hektar skogsmark skötas eller restaureras på sådant sätt att naturvärdena förhöjs eller säkerställs Utmaningar och risker Trygghetssäkring av tätortsnära skog, ett hyggesfritt skogsbruk Kontinuerlig tillkomst av riskträd på oförutsägbara platser. Miljöhänsyn i jordbruket Risk för inkomstbortfall från arrendeavgifter vid ökade miljökrav. Dock finns en förväntad vinst i form av förbättrad vattenkvalitet och andra ekosystemtjänster. Betesmark i drift Svårt att hitta djurhållare på grund av brist på ligghallar. Färre betesdjur kan leda till igenväxning och minskad biologisk mångfald. Skydd av fornlämningar Väsby har fornlämningar som riskerar bl.a. rotvältskador då det finns svårigheter i att identifiera var dessa lämningar finns. Viltförvaltning med trygghetsfokus Risk för ökat behov av avskjutning, framförallt av vildsvin och rådjur. Kommunfullmäktiges mål: Näringsliv och arbete Kontakter med näringslivet De företagare som kommer i kontakt med kontoret för samhällsbyggnad ska uppleva att tjänsterna håller god kvalitet. Upplevelsen mäts årligen genom Nöjd- Kund-Index (NKI) för markupplåtelser. Med markupplåtelser menas i detta fall upplåtelse av torghandelsplats och plats för uteserveringar. Torghandel och mark- Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

14 nad bedrivs framförallt vid Hugo Sabels torg, som en del i att skapa en attraktiv stad i de centrala delarna av kommunen. I Stockholm Business Alliance servicemätning för kvartal 1 om företags uppfattning om kommunernas service fick markupplåtelser betyget 85. Ambitionen är att behålla det höga betyget. Arbetsmarknad - kontoret för samhällsbyggnad som ett föredöme För att underlätta för kommunens invånare att komma in på arbetsmarknaden ska vi som arbetsgivare vara ett föredöme i att ta fram och erbjuda praktikplatser och feriearbeten. I samarbete med Work Center och arbetsförmedlingen har ungdomar erbjudits feriearbeten de senaste åren. Kontoret ska fortsätta att vara öppna för feriearbeten och att erbjuda praktikplatser till eftergymnasiala utbildningar. Nämndmål De företagare som kommer i kontakt med kontoret för samhällsbyggnad ska uppleva att tjänsterna håller god kvalitet. Kontoret för samhällsbyggnad ska inom sina verksamheter aktivt ta fram och erbjuda praktikplatser och feriearbeten. Nyckeltal Nöjd-Kund-Index, NKI markupplåtelser Antal praktikplatser eftergymnasial utbildning Resultat Länssnitt Prognos Antal feriearbeten Handlingsplan Aktiv samverkan med näringslivet och en god service. Analys av de kundmätningar som görs avseende kontorets verksamheter (Stockholm Business Alliances (SBA) servicemätning avseende företags uppfattning om kommuners service.) Initiera och medverka i insatser och aktiviteter som avser att höja attraktionskraften för torghandeln i Väsby. Fortsätta arbeta för ett gott bemötande och god tillgänglighet. Översyn och uppföljning av kvalitetsgarantier avseende handläggningstider. Ett fortsatt nära samarbete med Väsby Direkt i syfte att förbättra service och information till företagarna. Ett fortsatt nära samarbete med informationsenheten i syfte att förbättra informationen på kommunens hemsida. Erbjuda feriejobb I samarbete med Work Center och arbetsförmedlingen ska ungdomar erbjudas feriearbeten inom kontorets verksamheter. sättningen är att fortsätta att ta emot ett femtiotal ungdomar per år. Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

15 Utmaningar och risker Handledning av praktikanter och feriearbetande ungdomar ställer stora krav både på ledarskapet och medarbetarna. Initiativet kan vitalisera verksamheten och stimulera till nytänkande men det måste ges rätt resurser för att få önskad effekt. En möjlig risk att målet ej nås är personal- och kompetensbrist, samt den tid som måste avsättas för introduktion i de olika arbetsuppgifterna. Kommunfullmäktiges mål: Miljö och klimat Ökad medvetenhet om klimatpåverkan Genom dialog och information ska kommunens medborgare informeras om det miljöarbete som bedrivs. På så sätt kan vi skapa ökad medvetenhet och engagemang i klimatpåverkande delar av vår verksamhet. Minskad energianvändning i kommunens lokaler et att minska energianvändningen i kommunens lokaler med tre procent per kvadratmeter och år från 2009 fram till 2020 ska uppnås genom investeringar i energieffektiv teknik, systematisk driftoptimering, analys av statistik och genom kunskapsspridning. Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

16 Investeringsmöjligheter identifieras kontinuerligt och sammanställs årligen tillsammans med det planerade underhållet. Effektiviteten i investeringarna säkerställs genom LCC-kalkyler enligt Miljöstyrningsrådets mallar. Nya fastigheter byggs efter krav motsvarande Green Building-standard eller bättre. Krav om effektiv energianvändning ställs även vid ombyggnation och när kommunen hyr lokaler. Avstämning mot gällande och ny lagstiftning sker kontinuerligt. Driftoptimering utförs genom systematisk observation av system i fastigheterna och en nära dialog med verksamheterna. Uppföljningsmöten och analys av energistatistik sker månadsvis med fastighetsdriften. Vid behov sker även uppföljningsmöten kring energianvändning med externa verksamheter som hyr kommunens lokaler. Brukarsamverkan är ett kunskapshöjande projekt som till en början inriktade sig på förskolor och skolor. Kunskapshöjande insatser, om energi och hur man blir energismart, för elever och personal leder till större energibesparingar på lång sikt. Personalen lär sig även hur man läser energistatistik och att gå energironder. Projektet kommer att anpassas även för andra verksamheter för att slutligen täcka samtliga kommunala lokaler. Vindkraftverket Vindkraftverket står på Fallåsberget i Ockelbo kommun. Det har en effekt på 2,3 MW och producerar under ett normalår 6,9 GWh förnybar el, vilket motsvarar en fjärdedel av kommunens totala elbehov. Inomhusmiljö Kommunens lokaler ska vara hälsosamma och ha ett gott inomhusklimat för alla som vistas i lokalerna. I synnerhet barn ska skyddas mot exponering av eventuella gifter i inomhusmiljön. Kontoret ska därför medverka till att utreda och kartlägga inomhusmiljön på förskolor i kommunens lokaler. Genomförande av trafikplan Framkomligheten för bussar i kommunen ska förbättras. Utredning och prioritering av framkomligheten för busstrafik ska göras, i linje med framtagen trafikplan. Även cykeltrafiken ska förbättras i linje med trafikplanen. Genomförande sker i berörda delar i dialog med trafikverket och SLL/SL. Elbilar Möjligheten att uppföra ytterligare laddstolpar för elbilar ska ses över. Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

17 Test av "grön" asfalt Under kommer gata/park att på prov utföra en beläggning av s.k. grön asfalt. Denna typ av asfalt har i tester visat sig ha likvärdiga eller bättre egenskaper än varm asfalt när det gäller stabilitet, hålrum, vidhäftning och slitstyrka. Den s.k. gröna asfalten är dyrare per kvadratmeter än varm asfalt men ger upp till 30 procent mindre koldioxidutsläpp. Utsortering av matavfall för biologisk behandling inklusive hemkompostering Nyckeln till att uppnå både hög sortering av avfall och hög kundnöjdhet är frivillighet. Detta åstadkoms genom att erbjuda bra insamlingssystem med stor flexibilitet för det enskilda hushållets behov kombinerat med insatser för att motivera hushållen att använda systemet. För att tillmötesgå de önskemål som framkommit i kundenkäter införs under avgiftsfria extrahämtningar för matavfall. Förbättringen ska göra insamlingstjänsten för matavfall mer flexibel. Informationsinsatser riktade till lägenhetsinnehavare ska öka medvetenheten om avfallsfrågor och avfallshanteringens miljöpåverkan och därigenom motivera till ökad sortering. Återvinningen av material Pilotprojektet med test av fastighetsnära insamling av förpackningar från småhus slutförs och utvärderas under. Projektet genomförs i samarbete med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), Sita Sverige AB och SÖRAB. Avfallsenheten har kartlagt vilka av kommunens verksamheter som källsorterar och erbjuder dem insamlingstjänster och rådgivning i syfte att höja sorteringsgraden. et är att mäta miljönyttan och fortlöpande återkoppla resultatet av insamlingen samt dess miljönytta inom ramen för det systematiska miljöarbetet. Senast 2016 ska avfallshanteringen vara en självklar del i kommunens planarbete vid ny- och ombyggnation. En avfallspolicy ska komplettera avfallsplanen i syfte att styra kommunens planeringsprocess i riktning mot ökad källsortering. Samarbetet med byggnadsnämnden fördjupas för att ge alla hushåll i kommunen tillgång till antingen fastighetsnära insamling av förpackningar eller en allmän återvinningsstation i närheten av bostaden. et är att öka antalet återvinningsstationer i kommunen med en per år. Ett förslag till avfallstaxa som premierar fastighetsnära insamling av förpackningar i flerbostadshus tas fram. Nämndmål Energianvändningen per kvadratmeter i kommunens Nyckeltal Klimatkorrigerad energianvändning kwh/kvm i kommunens lokaler, Resultat Länssnitt Prognos Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

18 Nämndmål lokaler ska minska Sortering av matavfall ska öka Återvinningen av material ska öka Nyckeltal exklusive Vilundabadet Andel av hushållens matavfall som sorteras ut för biologisk behandling inkl hemkompostering och avfallskvarnar, procent. Mängd matavfall som sorteras ut för biologisk behandling inkl hemkompostering och avfallskvarnar, kg/inv. Andel av hushållsavfall som materialåtervinns, procent. Resultat Länssnitt Prognos , Handlingsplan Systematiskt energieffektiviseringsarbete Medverkar i projeketet Hållbara Väsby där syftet är att höja kommunens miljö- och hållbarhetsambitioner, energi och klimat är ett av fyra fokusområden. Övrig energieffektivisering utförs enligt plan. SMHI gör ändringar i sin datainsamling vilket påverkar kommunens energistatistik. Därför kommer energimålet ses över under. Informationsinsatser för avfallsfrågor Kommunikation i avfallsfrågor genomförs av kommunen och av kommunens dotterbolag SÖ- RAB. Samordna och genomföra insatser inom området information och kommunikation. Avfallsminimering Genomföra åtgärder i syfte att öka återbruk och minska mängden mat som slängs. I syfte att minska produktion av avfall i kommunens verksamheter ska kontoret verka för att kommunen ska införa ett system för att återanvända bland annat kontorsmöbler. Upphandling insamling och revidering av avfallsföreskrifter Upphandling av entreprenör för avfallshämtning i Upplands Väsby kommun pågår under. Nytt avtal tecknas under och ny entreprenad påbörjas 1 oktober. Avfallsföreskrifterna kommer att revideras under. Pilotprojekt för fastighetsnära insamling av förpackningar För att underlätta kundernas möjlighet till sortering fullföljs pilotprojektet med test av fastighetsnära insamling av förpackningar från småhus. Insamlingen utförs på prov i Bollstanäs/Sjukyrkoberget samt Skälby-Brunnbyvik under 20 veckor. För att undersöka kundnyttan och betalningsviljan hos kunderna genomförs en medborgardialog med deltagande hushåll. Projektet utvärderas efter att insamlingen avslutats under våren för att utreda kundnöjd- Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

19 Handlingsplan heten samt om samarbetsmodellen med entreprenör, kommun och producenter går att implementera i större skala. Planera och följa upp kommunens avfalls miljöpåverkan Efter en inledande avfallskartläggning erbjuds de kommunala verksamheterna anpassade tjänster för avfallsinsamling för att höja sorteringsgraden. Strategier för att öka materialåtervinningen i verksamheterna tas fram. Avfallsansvariga erbjuds information och rådgivning i syfte att öka medvetenheten om insamlingsmängder och dess miljöpåverkan. För att kartlägga rollfördelningen i avfallsarbetet samarbetar KSB med Specialistenheten i en uppdatering av avfallsrutiner Utmaningar och risker Vindkraftverket Om det blåser mindre än beräknat påverkas produktionen i vindkraftverket negativt. Låga elpriser och låga priser på elcertifikat påverkar vindkraftverkets lönsamhet negativt. Avfallshantering Återvinningscentralens placering centralt i Upplands Väsby är av väsentlig betydelse för återbruksverksamhet, återvinning av grovavfall, omhändertagande av farligt avfall och elavfall. Om återvinningscentralen flyttas riskeras särskilt insamlingsmålen för farligt avfall. Perspektiv: 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Vår främsta resurs är stolta och professionella medarbetare som bemöter kunder, varandra och samarbetspartners respektfullt. Efterfrågan på kompetent personal inom de tekniska verksamheterna är mycket stor. Det krävs insatser för att både rekrytera och bibehålla medarbetare. KSB måste kunna fortsätta att ge medarbetarna möjlighet att använda modern teknik utifrån verksamhetskrav, samt utveckla arbetsprocesserna från "kund till kund", vilket också stödjer en proaktiv personalförsörjning. Motsatsen ger en risk att det är mindre attraktivt att jobba i Upplands Väsby kommun. Kontoret kommer att fortsätta arbeta för att bibehålla och utveckla kvalificerad kompetens. Kontoret kommer också fortsätta arbeta för att bibehålla och utveckla kvalificerad kompetens samt attrahera nya medarbetare. Kontoret för samhällsbyggnad står för ett gott arbetsklimat och goda relationer mellan medarbetarna. Detta förutsätter ett aktivt arbete på alla nivåer där alla tar ansvar för att bidra till den goda, inkluderande arbetsplatsen. Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

20 Kommunfullmäktiges mål: Stolta medarbetare Ett av kommunfullmäktiges mål är att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Detta mäts bland annat genom nyckeltalen Nöjd- Medarbetar-Index (NMI), Bemötandeindex (BMI) och hållbart medarbetarengagemang (HME). Vidare mäts frisknärvaro (andel medarbetare som har en sjukfrånvaro understigande 40 timmar) och från och med korttidssjukfrånvaro (antal dagar i genomsnitt per medarbetare). Nämndmål KSB medarbetare ska vara tillfreds och nöjd med sitt arbete och sin arbetssituation Frisknärvaron ska öka Nyckeltal Nöjd medarbetarindex (NMI) Hållbart medarbetarengagemang (HME) Bemötandeindex (BMI) Frisknärvaro (andel medarbetare som har en sjukfrånvaro understigande 40 timmar) Sjukfrånvaro (antal dagar i genomsnitt per medarbetare) Resultat Länssnitt Prognos ,4 4,2 4,1 4 Handlingsplan Strategier för att bibehålla/öka NMI och bemötandeindex - Levande och strukturerade arbetsplatsträffar på alla nivåer i organisationen - Fullfölja intentionerna i och följa upp gällande samverkansavtal - Medarbetarenkät. Handlingsplaner. Kontinuerlig uppföljning/avstämning. - Upprätthållande av funktionsbeskrivningar i syfte att tydliggöra roller och ansvar - Kartläggning och dokumentation av huvudprocesser - Fortsatt ledarutveckling - Efterlevnad av värdegrund och ledstjärnor Kompetensbyggande -Ta fram en kontorsgemensam handlingsplan för kvalificerat kompetensbyggande. Bibehålla/öka frisknärvaron - Systematiskt arbetsmiljöarbete (skyddsronder-åtgärder-uppföljning leder till ständiga förbättringar) - Uppmuntra till användande av friskvårdschecken Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

21 Utmaningar och risker Behovet av fortsatt god arbetsplanering är stort för att undvika stress, vilket kan leda till sjukskrivningar. Marknadsläget för vissa medarbetarkategorier är lönedrivande. Att för en proaktiv personalförsörjning möjliggöra för medarbetarna att använda modern teknik utifrån verksamhetskrav och att utveckla arbetsprocesserna. Motsatsen ger en uppenbar risk att göra det mindre attraktivt att jobba i Upplands Väsby kommun. I ett eventuellt sämre konjunkturläge måste beredskap finnas för klok "övervintring". Lämpliga åtgärder för att möta högkonjunktur med god beredskap är bl.a. översiktlig planering för strategier framåt, kompetensutveckling för att ta fram viktiga sektorsplaner, teknikuppbyggnad, fortsatt förbättring av arbetsprocesser och rutiner, renovering av detaljplaner med mera. Perspektiv: 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunfullmäktiges mål: Ekonomiskt resultat Nämndmål God lokalhushållning / ekonomi i balans Nyckeltal Ekonomiskt resultat för gata/park och övrig kommunersatt verksamhet, mkr. Andel uthyrd lokalyta, procent. Ekonomiskt resultat för fastighetsförvaltn, mkr. Ekonomiskt resultat för vatten/avlopp, mkr. Ekonomiskt resultat för avfallsverksamheten, mkr. Resultat Länssnitt Prognos ,8 0-1,6-1, ,2 0-4,1-4, , , Handlingsplan Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

22 Handlingsplan Nyttjandegradshöjande åtgärder Strategisk lokalförsörjningsplan Lokalomställning inom grundskolan Utmaningar och risker Riskfaktorer som kan innebära att målet god ekonomisk hushållning inte nås: - Intäkterna för att ta över driften av det nya garaget i kvarteret Messingen och medföljande kostnader kommer inte vara tillräckliga för att nå ett positivt resultat. - Vattenskador i fastigheter (sannolik risk, allvarlig påverkan) - Fördyrade kostnader för vinterväghållning (sannolik risk, allvarlig påverkan) - Höga drift- och förvaltningskostnader (möjlig risk, kännbar påverkan) - Kraftig styrning av avfallstaxan i syfte att påverka kundernas val gör att det ekonomiska resultatet till hög grad beror på huruvida en beteendeförändring uppnås. Positiv beteendeförändring leder till negativt ekonomiskt resultat. För att motverka denna problematik bör andra styrmedel utvecklas i syfte att åstadkomma beteendeförändring Ekonomisk översikt Volymer och kostnadsnyckeltal Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Offentlig belysning Årlig ökning i elförbrukning för offentlig belysning beror på utbyggnad av belysningsnätet. Lokalyta kvadratmeter Lokalytan för planeringsperioden är uppräknad utifrån bibehållen kvadratmeter per invånare och ett växande Väsby enligt befolkningsprognosen. Inhyrningsgraden antas öka då nybyggnation i egen regi är låg. Vakansgraden för perioden ligger på två procent som målsättning men under perioden kommer vakansgraden att fluktuera på grund av bl.a. arbetet med skolprojektet. Vakansen under i Messingen gör att vakanssiffran för detta år ökar. Volym/mått Bokslut Budget Prognos Budget Budget 2016 Budget 2017 Vägar, km GC-vägar, km Offentlig belysning, förbrukning MWh Lokalyta m varav andel inhyrda lokaler 35 % 35 % 35 % 37 % 38 % 39 % Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

23 Volym/mått Bokslut Budget Prognos Budget Budget 2016 Budget varav vakansgrad 4,8 % 2 % 5 % 5 % 2 % 2 % Såld vattenmängd m3 Såld vattenmängd (m3)per invånare och månad. Hushållsavfall kg/inv Platser upplåtna för ÅVS Underhållskostnad kr/m2 väg , ,32 3,42 3,42 3,42 3,46 3,50 Resultatbudget Intäkter/kostnader (belopp i mkr) INTÄKTER (+) Bokslut Budget Progn Budget Budget 2016 Budget 2017 Kommunersättning 58,2 63,0 63,0 62,2 63,0 63,7 Täckningsbidrag 7,1 Försäljning och avgifter 96,1 104,5 92,1 98,8 98,8 98,8 Hyror och arrenden 219,3 221,3 222,0 226,1 226,1 226,1 Bidrag 1,9 0,3 2,9 0,5 0,5 0,5 Försäljn verksamhet/entreprenad 39,6 29,4 31,4 32,1 32,1 32,1 Summa intäkter 415,1 425,6 411,4 419,7 420,5 421,2 KOSTNADER (-) Buffert -0,5-3,1-3,1-3,1 Bidrag Entreprenad/köp av verksamhet Övrigt material och tjänster -123,4-90,0-68,9-73,8-74,6-75,3-50,5-51,6-94,9-91,2-91,2-91,2 Personalkostnader -41,2-50,9-51,3-53,9-53,9-53,9 Lokal- och markhyror -73,3-79,9-85,2-81,9-81,9-81,9 Övriga fastighetskostnader -41,3-70,0-35,7-42,8-42,8-42,8 Avskrivningar -45,4-49,1-45,6-51,4-51,4-51,4 Intern ränta -27,0-26,7-23,3-21,6-21,6-21,6 Täckningsbidrag -6,9 Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

24 Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Budget Progn Budget Budget 2016 Budget 2017 Summa kostnader -402,1-425,6-404,9-419,7-420,5-421,2 Resultat 13,0 0,0 6,5 0,0 0,0 0,0 Kommunersatt verksamhet I och med tillkommande nybyggnadsområden påförs gata/park ökade driftkostnader. Kostnadsuppskattningar för detta görs i varje investeringsanmälan. För att avhjälpa eftersläpande underhåll av GC-vägar beräknas 1,3 mkr behövas. Det eftersatta underhållet beräknas till 6,5 mkr och kostnaden för detta är fördelat på fem år. Även eftersatt underhåll av beläggningsarbeten på gator beräknas medföra utökade kostnader 3,5 mkr. Det eftersatta underhållet beräknas till 17,9 mkr och kostnaden för detta är fördelat på fem år. Ökade underhållskostnader av konstbyggnader för eftersatt underhåll uppgår till 0,6 mkr. Det eftersatta underhållet beräknas till 3,0 mkr och kostnaderna för detta är fördelat på fem år. I flerårsplan som beslutades av kommunfullmäktige har KSTFU tilldelats kommunersättning om 1,7 mkr år för underhåll av gator och vägar. Detta belopp är inräknat i ovanstående underhållsskuld. En normalvinter medför att kommunersättningen för vinterväghållningen inte är tillräcklig, det saknas 2 mkr för att sköta denna verksamhet på ett trafiksäkert sätt. För bilpoolen är uthyrningspriset är marknadsanpassat men beläggningsgraden är svår att uppskatta varför det ekonomiska resultatet är svårt att budgetera. Kontoret för samhällsbyggnad har tagit över driften av det nya garaget i kvarteret Messingen. Kostnaden för drift av detta garage kommer enbart delvis täckas av parkeringsavgifter. Beräknat underskott av driften uppgår till - 2,0 mkr. Underskottet täcks in av neddragningar inom andra verksamheter. Den ekonomiska osäkerheten kring effekterna av den nya rekommendationen kring komponentavskrivning är inte klargjord. Hyresfinansierad verksamhet Utgångspunkten för denna budget har varit flerårsplan -2017, där avkastningskravet sattes till 0 mkr för åren Kommunersättningen i budget uppgår till 11,4 mkr för den hyresfinansierade verksamheten. Kommunersättningen består av ersättning för Messingen, förändring av internräntan och ersättning för fastighetsförsäljningar. Skulle lokalomställningar under resultera i omstruktureringskostnader redovisas detta som avvikelser under. Fastighet budgeterar ett nollresultat för. Osäkerhet råder kring de ekonomiska effekterna av vindkraften. I denna budget beräknas det ekonomiska utfallet nå ett nollresultat. Affärsdrivande verksamheter Avfall Hösten kommer en ny entreprenad av avfallsinsamlingen att börja gälla. Innan den pågående upphandlingen är avslutat är de ekonomiska konsekvenserna av entreprenadbytet okända. När de ekonomiska konsekvenserna blir kända ska Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

25 avfallsverksamheten utvärdera om en justering av avfallstaxan behöver göras under året. I bedömningen ska även utfallet av det pågående pilotprojektet med test av fastighetsnära insamling av förpackningar från småhus vägas in. Vatten och avlopp Under har VA-enheten tagit över kundtjänst och fakturering i egen regi. Enheten kommer fortsätta arbetet med att förbättra interna rutiner och registerhållning. Ett arbete med att öka samordningen av kundservice med avfall genomförs. Budget per verksamhet Verksamhet Nämnd o styrelse Kom ers Intäkter Förs av verks Övr int S:a Köp verks Kostnader Övr kostn S:a Resultat 0,4 0,4-0,4-0,4 0,0 Kart o GIS 4,2 4,1 8,3-8,3-8,3 0,0 Fys o tekn anl 1,1 3,4 4,5-5,9-5,9-1,4 Gator o vägar 34,6 7,5 7,6 49,7-15,8-33,9-49,7 0,0 Parker 2,7 2,7-2,5-0,2-2,7 0,0 Miljö o hälsa Idrott o fritid 5,2 0,1 5,3-5,3-5,3 0,0 Förvaltningsgem 8,9 0 8,9-8,9-8,9 0,0 Fastighetsförv 11,4 8,3 222,7 242,4-11, ,0 Vatten o avlopp 9,9 59,3 69,2-22,5-52,6-75,1-5,9 Avfall 28,3 28,3-21,9-6,5-28,4-0,1 Summa verksamheter Investeringar 62,2 32,0 325,5 419,7-73,7-359,0-432,7-5,6-13,0 Nedan beskrivs investeringarna för perioden För detaljerad information om respektive projekt samt ombudgeteringar hänvisas till de två bilagorna. I bilaga 2 finns även inkomster i form av medfinansieringar, gatukostnadsersättning och markförsäljning angivna. Dessa uppgår för perioden till 484,7 mkr. Dessutom är VA-inkomsterna för perioden beräknade till 109 Mkr. Totalt uppgår inkomsterna till 593,7 Mkr för perioden Fastighetsinvesteringar För perioden finns behov av investeringar för : 77,5 Mkr, 2016: 111 Mkr, 2017: 47 Mkr avseende fastigheter. Dessa fördelar sig enligt nedan. Skol- och förskolelokaler: : 21 Mkr, 2016: 17 Mkr, 2017: 17 Mkr Omsorgslokaler: : 19,5 Mkr, 2016: 54 Mkr, 2017: 13 Mkr Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

26 Kultur- och fritidslokaler: : 29 Mkr, 2016: 35 Mkr, 2017: 12 Mkr Övriga lokaler: : 5 Mkr, 2016: 2 Mkr, 2017: 2 Mkr Energiåtgärder: : 3 Mkr, 2016: 3 Mkr, 2017: 3 Mkr Behovet redovisas nedan inom respektive område, dels som investeringsbehov utifrån den strategiska lokalförsörjningsplanen och dels som övriga fastighetsinvesteringar. Den angivna investeringsramen rymmer ej behovet av investeringsmedel under perioden. En långsiktig inhyrning av lokaler alternativt en markanvisning kan vara ett alternativ till en kommunal investering. Fastighetsinvesteringar enligt lokalförsörjningsplanen Utbildningsnämnden För det nya behovet av platser och lokaler som behövs på grund av en ökande befolkning behöver kommunen tillse att det skapas cirka 230 nya förskoleplatser fram till 2017, främst i de centrala delarna av Väsby. Planer finns på att etablera två förskolor inom Fyrklövernområdet i centrala Väsby. Inga investeringsmedel finns avsatta för detta. Kommunen äger mark som är planlagd för förskola/skola i Eds allé i västra Väsby där en eller två förskolor med upp till 100 barn vardera kan etableras. I kommunen som helhet beräknas det finnas tillräckligt många grundskoleplatser fram till år Eftersom elever i gymnasieålder i mycket hög utsträckning studerar vid skolor utanför den egna kommunen bedöms det inte finnas behov att ytterligare elevplatser inom kommunens gränser. Investeringsmedel under finns avsatta för en ny liten förskola i Eds Allé Social- och äldrenämnden I och med att ett nytt särskilt boende för äldre, Brobacken, blir färdigställt kommer antalet korttidsplatser att minska. Trots färdigställandet av det nya boendet finns en underkapacitet på mellan platser under perioden. Privata aktörer deltar redan i planeringen för nya seniorbostäder och vård- och omsorgsboende i Fyrklövernområdet. Detta kommer att kunna leda till fler platser på särskilt boende, en mångfald av utförare och ökad valfrihet för kunderna. Prognosen är att behovet av antalet boendeplatser för personer med psykisk ohälsa kommer att öka under perioden vilket ger en underkapacitet med mellan platser. Enligt prognosen kvarstår behov av ytterligare en gruppbostad enligt gällande strategisk lokalförsörjningsplan Upplands Väsby kommun har fyra boenden enligt LSS med 27 platser som inte är fullvärdiga och måste ersättas. De nya gruppbostäderna får innehålla 5 boendeplatser vardera vilket innebär att de 27 platserna genererar behov av sex ersättningsbostäder, varav två redan är påbörjade. Utöver detta finns behov av ytterligare två nya boenden för att kunna erbjuda plats på anpassat boende inom kommunen för personer med Aspergers syndrom och för personer med utvecklingsstörning. Investeringsmedel för att tillgodose behovet av LSS finns under för Baldersvägen, planering/projektering för två nya boenden samt utredning för att tillgodose behov av ytterligare tre boenden. Under finns medel avsatta för nyproduktion av tre nya LSS samt ombyggnation av ett icke fullvärdigt boende. Kultur- och fritidsnämnden Flera lokalförändringar inom kultur- och ungdomsverksamheterna är pågående och planerade. Ett nytt kulturhus planeras i anslutning till Mes- Teknik & fastighetsutskottet, Verksamhetsplan med budget (35)

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Teknik & fastighetsutskottet

Verksamhetsplan med budget 2015-2017. Teknik & fastighetsutskottet Verksamhetsplan med budget -2017 Teknik & fastighetsutskottet Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö -

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Delårrapport 1 2016. Teknik- & fastighetsutskottet

Delårrapport 1 2016. Teknik- & fastighetsutskottet Delårrapport 1 Teknik- & fastighetsutskottet Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund... 4 3.2 Samhälle och miljö... 10 3.3 Medarbetare... 16

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget Verksamhetsplan med budget 2017- Teknik- & fastighetsutskottet KSTFU/:7 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och uppdrag... 3 3.1 Medborgare... 3 3.2 Samhälle och miljö...

Läs mer

Verksamhetsplan med budget

Verksamhetsplan med budget Verksamhetsplan med budget 2017-2019 Teknik- & fastighetsutskottet KSTFU/:7 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 5 2 Ansvarsområde... 5 3 och uppdrag... 5 3.1 Medborgare... 6 3.2 Samhälle och miljö...

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Sammanträdeshandlingar 2013-09-19 Handlingar 1 Tjänsteutlåtande Nämndsekreterare 2013-09-19 Margareta Stensaeus Linder 08-590 972 27 Dnr: Fax 08-590 733

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Renhållarträffen. Funktionsupphandling i praktiken. Innovation genom samarbete. Miljöambitioner i praktiken

Renhållarträffen. Funktionsupphandling i praktiken. Innovation genom samarbete. Miljöambitioner i praktiken Renhållarträffen Funktionsupphandling i praktiken Innovation genom samarbete Miljöambitioner i praktiken Fredrik Karlsson, Avfallschef Upplands Väsby kommun Väsby vågar och gör! I Väsby finns en stark

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Mål för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2015-2018 Vårt uppdrag - vårt ansvar I ekokommunen Eslöv ansvarar Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för energi- och klimatarbete samt att tillgängliggöra och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Teknik- & fastighetsutskottet

Verksamhetsberättelse Teknik- & fastighetsutskottet Verksamhetsberättelse Teknik- & fastighetsutskottet Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 Uppföljning av målen... 4 3.1 Kund... 4 3.2 Samhälle och miljö... 11 3.3 Medarbetare...

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Ersättningsmodeller (delprojekt i Ett lärande i Väsby) Projektledare:, ekonomistrateg Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp,

Läs mer

Investeringsanmälan, Gator och vägar utanför exploatering 2017

Investeringsanmälan, Gator och vägar utanför exploatering 2017 Tjänsteutlåtande Handläggares titel 2016-11-23 Peter Gidlund 08-590 976 31 Dnr: Peter.gidlund@upplandsvasby.se KSTFU/2016:208 10053 Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott Investeringsanmälan, Gator

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman 2018-09-20 Tomas Öhman asa.westerberg@ekero.se AVFALL TN Driftbudget för 2019-20211 Dnr TN18/6-0216 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för samtliga år. Miljöstyrande taxa kommer fortsätta att implementeras.

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun

(6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 1 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun 2018-12-12 2 (6) Reglemente för tekniska nämnden i Vellinge kommun Detta reglemente är fastställt av Vellinge kommunfullmäktige 2018-12-12

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Framgångsfaktorer Trygghet Hållbar tillväxt Möjliggöra upplevelser (inom natur, miljö, hälsa, fritid och kultur) Definition Upplevd och statistik trygghet

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Bilaga 2- Nämndernas mål och nyckeltal 2016-2018

Bilaga 2- Nämndernas mål och nyckeltal 2016-2018 Bilaga 2- Nämndernas och nyckeltal - Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges Kunden i fokus Mångfald Kunskap och lärande Trygghet och hälsa Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011.

Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Styrkort för Tallholma, Märstadal och Söderbrinkens förskolor 2011. Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunalfullmäktige 2010-11-25 Barn och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

Kommunövergripande mål

Kommunövergripande mål Kommunövergripande mål 2015 2018 Vision, mål och styrning Vår vision - med segel mot framtiden En bättre, attraktivare och mer medborgarengagerad kommun, som står rustad mentalt, ekonomiskt, socialt och

Läs mer

Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök

Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök Bilaga 4 Uppföljning av mål Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök Staden ska vara en attraktiv plats för boende, företag och besök I största möjliga utsträckning tillhandahålla

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process)

Verksamhetsplan med budget Allmänna utskottet (Stöd & process) Verksamhetsplan med budget - Allmänna utskottet (Stöd & process) 1 Sammanfattning Inför år och framåt har stöd & process utökat antalet nyckeltal gällande kunder. Förutom tidigare mätningar av Väsby Direkt

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: (delprojekt i Ett lärande Väsby) Projektledare: Anna Carlsson. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Thomas Thunblom, KSB Ingemar Berglund, S&P Britt Lexander, KSB Carl Bachman, KSB Sara Hugosson, S&P, sekr. Jan-Olof Halldén (M) Omedelbar justering

Thomas Thunblom, KSB Ingemar Berglund, S&P Britt Lexander, KSB Carl Bachman, KSB Sara Hugosson, S&P, sekr. Jan-Olof Halldén (M) Omedelbar justering Kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott 2015-06-04 1 Plats och tid Beslutande Blacken, plan 3, Drabantvägen 9a Torsdagen den 4 juni, 2015, klockan 07:30-07:45 Ledamöter: Ali Kashefi (S), ordförande

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad

Årsredovisning 2011. Teknisk verksamhet - skattefinansierad Årsredovisning 2011 Teknisk verksamhet - skattefinansierad Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning...3 Årets händelser...3 Mål och måluppfyllelse...4 Ekonomi...4 Framtid...5 Kommentarer till

Läs mer

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv. Andy Warhol INNEHÅLL Den här skriften beskriver hur Upplands Väsby kommun leds och styrs

Läs mer

Kommunstyrelsens mål för 2018

Kommunstyrelsens mål för 2018 Kommunstyrelsens mål för 2018 Kompletterad med målvärden och kommentarer efter årsskiftet /2018 1. Trygghet och välmående - Vi har en trygg och tillgänglig livs- och boendemiljö där demokrati, medborgarens

Läs mer

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST

Kvalitetspolicy. Foto: Fredrik Hjerling. POSTADRESS Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON E-POST Kvalitetspolicy Foto: Fredrik Hjerling Dokumenttyp Styrdokument Beslutat av Kommunstyrelsen Dokumentnamn Kvalitetspolicy Ansvarig förvaltning och avdelning Kommunstyrelseförvaltningen, Ekonomiavdelningen

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund

KS 2003-05-27, 164. Översyn av kommunens användning och behov av lokaler. Bakgrund KS 2003-05-27, 164 Översyn av kommunens användning och behov av lokaler Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2001-05-17, 72, att uppdra åt kommunstyrelsen att bilda en ledningsgrupp för att göra en fördjupad

Läs mer

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp DANDERYDS KOMMUN Rapport 1 (7) 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: -08-30 Organisation: Vatten och avlopp Inledning VA-verksamheten ansvarar för att inom verksamhetsområdet förse alla abonnenter

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(8) Projektnamn: Hållbara Väsby Projektägare: Björn Eklundh Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell X referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Delårsbokslut och prognos Avfall

Delårsbokslut och prognos Avfall Delårsbokslut och prognos 2 2016 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Periodens resultat... 3 2.1 Driftredovisning... 3 2.2 Investeringsredovisning... 3 3 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Medborgarundersökning 2014

Medborgarundersökning 2014 2015-01-29 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/99-013 Kommunstyrelsen Medborgarundersökning 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Resultatet av medborgarundersökningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsområde samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Verksamhetsområde samhällsbyggnad Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsområde samhällsbyggnad Innehållsförteckning Verksamhetsplan samhällsbyggnad 2018 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 3 3 Nulägesanalys 3 4 Verksamhetsmål, uppföljning

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

BEHOVSANALYS SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET

BEHOVSANALYS SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET Social- och omsorgskontoret 2016-03-14 Katarina Blomstrand 08-590 972 77/ 08 590 973 93 Dnr SÄN/2016:126 katarina.blomstrand@upplandsvasby.se BEHOVSANALYS SOCIAL- OCH OMSORGSKONTORET PROJEKT Ny bostad

Läs mer

Vision och mål för Åstorps kommun

Vision och mål för Åstorps kommun Vision och mål för Åstorps kommun Kommunens vision, fokusområden och mål med perspektiv på år 2020 Beslutat av Kommunfullmäktige 2012-10-29 Dnr 2012/171 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan

Läs mer

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet

Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns policy för kvalitetsarbetet Policy 2012-05-12, 73 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Kvalitetspolicy för Österåkers kommun ÖFS 2010:14 Fastställd av Kommunfullmäktige 2010-06-14, 88 (dnr KS 2009.31 009) 1. Sammanfattning Kvalitetspolicyn utgör en del av kommunens

Läs mer

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041 2016-09-08 Frida Palander Avfallsingenjör 08-124 577 87 frida.mattila@ekero.se Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning 2018-2019 Dnr TN16/6-041 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer