Dario Espiga Christina Hofmann

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dario Espiga Christina Hofmann"

Transkript

1 Bilaga M Styrelsen Handling 2014 nr 22 Avveckling av HB Alliansens ägarandel i Gamla Ullevi AB och förutsättningar för en fusion mellan Got Event AB och Gamla Ullevi AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 12 november 2013 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Anteckna att Got Event AB:s framställan om att förvärva 9,9 procent har varit föremål för ställningstagande enligt 3 kap 17 3p. KL samt att framställan tillstyrks under förutsättning att transaktionen sker på affärsmässiga grunder. 2. Styrelsen i Got Event AB ( ) får i uppdrag att utifrån affärsmässiga grunder förvärva aktierna (9,9 procent) i Gamla Ullevi AB ( ) av HB Alliansen Gamla Ullevi ( ). 3. Styrelsen i Got Event AB får i uppdrag att påteckna aktieöverlåtelseavtal samt vidta de åtgärder och fatta de beslut i övrigt som ankommer på bolaget för genomförandet av kommunfullmäktiges beslut. 4. Under förutsättning av att förvärv av aktier tillstyrks och genomförs, godkänns fusion av Gamla Ullevi AB upp i Got Event AB. Göteborg den 22 januari 2014 Göteborgs kommunstyrelse Dario Espiga Christina Hofmann

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1468/11 Repronummer 344/13 Stadsledningsstaben Näringsliv, turism, fritid, kultur, evenemang och möten Patrik von Corswant Telefon E-post: Avveckling av HB Alliansens ägarandel i Gamla Ullevi AB och förutsättningar för en fusion mellan Got Event AB och Gamla Ullevi AB Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Anteckna att Got Event AB:s framställan om att förvärva 9,9 procent har varit föremål för ställningstagande enligt 3 kap 17 3p. KL samt att framställan tillstyrks under förutsättning att transaktionen sker på affärsmässiga grunder. 2. Uppdra åt styrelsen i Got Event AB ( ) att utifrån affärsmässiga grunder förvärva aktierna (9,9 procent) i Gamla Ullevi AB ( ) av HB Alliansen Gamla Ullevi ( ). 3. Uppdra åt Got Event AB att påteckna aktieöverlåtelseavtal samt vidta de åtgärder och fatta de beslut i övrigt som ankommer på bolaget för genomförandet av kommunfullmäktiges beslut. 4. Under förutsättning av att förvärv av aktier tillstyrks och genomförs, godkänna fusion av Gamla Ullevi AB upp i Got Event AB. Sammanfattning Vid styrelsemöte 31 oktober 2011 gav styrelsen i Got Event AB bolagetsvd i uppdrag att utreda förutsättningarna för en fusion mellan Got Event och Gamla Ullevi AB (GUAB) med hänsyn till ekonomiska och organisatoriska konsekvenser. Styrelsen i Got Event AB (GE) har fått en begäran från HB Alliansen om avveckling av delägarskapet i Gamla Ullevi AB (GUAB). HB Alliansen har framfört att det huvudsakliga motivet till deras önskan om avveckling är att delägarskapet för deras del innebär att de sitter på två stolar, d.v.s. de företräder både bolaget GUAB och alliansklubbarna. Got Event uppger att en inlösen av Alliansens aktier och en fusion mellan GUAB och Got Event medför att bolagets affärsrisk minskar samt att driftskostnaderna för verksamheten kan sänkas med i storleksordningen 1,2 MSEK årligen. Got Events styrelse beslutade på styrelsemöte att översända beslutsunderlaget till kommunfullmäktige för inhämtande av ställningstagande/godkännande gällande avveckling av HB Alliansens ägarandel i Gamla Ullevi AB och genomförande av en fusion mellan Got Event AB och Gamla Ullevi AB. 1 (13)

3 Ekonomiska konsekvenser På kort sikt kan kostnader uppstå beroende på hur den affärsmässiga uppgörelsen kommer att se ut. På lite längre sikt kommer förväntade kostnadsbesparingar att ge positiva effekter för bolagets ekonomi. I förekommande fall ska följande perspektiv kommenteras: Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Att fotbollsklubbar är delägare i sin hemmaarena förekommer inom Svensk elitfotboll. Bl a är Malmö FF, Kalmar FF, IF Elfsborg och IFK Norrköping hel- eller delägare i sina hemmaarenor. Kommunen stöttar oftast via kommunal borgen eller på annat sätt. Det är dock ovanligt att fotbollslagen är delägare i arenans driftsbolag. Konstruktionen i Göteborg där initialt tre allsvenska lag via ett Handelsbolag är minoritetsägare i arenans driftsbolag är vad vi kan se en för Sverige helt unik konstruktion. Expedieringskrets Got Event AB Gamla Ullevi AB HB Alliansen Bilaga 1 Got Events hemställan. Bilaga 2 Got Events juridiska analys. Bilaga 3 HB Alliansens begäran om avveckling av delägarskap i Gamla Ullevi AB. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (13)

4 Ärendet GE:s styrelse har gett VD i uppdrag vid styrelsemöte att utreda förutsättningarna för en fusion mellan GE och GUAB med hänsyn till ekonomiska och organisatoriska konsekvenser. Utredningens resultat Utredningen visar att konsekvenserna av en utlösen av HB Alliansen innebär: Det finns inga bestämmelser i nuvarande avtal om utlösen Villkoren för utlösen blir en förhandling mellan parterna Efter genomförande föreligger traditionellt hyresförhållande mellan parterna Momsfrågor måste beaktas i förhållande till hyresavtalen Det föreligger inte förhandlingsskyldighet med berörda fackliga organisationer Utredningen visar följande konsekvenser av en fusion mellan GUAB och Got Event: Avtalen mellan Got Event och GUAB blir verkningslösa efter fusionen Fusionen skall följa en upprättad fusionsplan Got Event inträder i GUAB:s skattemässiga situation En fusion bör genomföras i samråd med revisorer Got Event övertar anställningsavtal från GUAB Det föreligger förhandlingsskyldighet med berörda fackliga organisationer Syftet för parterna uppges av Got Event vara följande: 1. Ekonomiskt syfte i form av minskade administrativa kostnader och ökade möjligheter till samordning av arenorna. Årlig kostnadsbesparing uppskattas av Got Event till kr. 2. Minskad affärsrisk för Got Event. Got Events styrelse har givit VD i uppdrag att förhandla fram en ny hyresmodell som innebär att klubbarna kommer att betala en större del fast hyra än vad som är fallet idag. Utgångspunkten för hyresmodellen är att Got Events intäkter kommer att vara på samma nivå som idag men med en minskad affärsrisk eftersom hyresintäkten blir mindre beroende av publiktillströmning och försäljning av reklam och kommersiella rättigheter. 3. Förbättrade intäktsmöjligheter för de klubbar som hyr Gamla Ullevi. Som kompensation för den ökade fasta hyran får klubbarna ta över ansvaret avseende försäljning av reklamintäkter och kommersiella rättigheter och får därmed möjlighet att öka sina intäkter genom aktiv försäljning av reklam och rättigheter. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (13)

5 Fusionen kan genomföras under en tidsperiod på 4-6 månader efter Kommunfullmäktiges godkännande. Bakgrund GUAB bildades och är sedan 2011 ett dotterbolag till Got Event AB. Bolaget ägs av fotbollsklubbarna HB Alliansen till 9,9 % och av GE till 90,1%. GUAB har enligt bolagsordningen som uppgift att förhyra, underhålla och upplåta fastigheten med därpå uppförd fotbollsarena samt idka därmed förenlig verksamhet. Bolaget hyr arenan av Higab AB. Higab hyr också ut kommersiella lokaler i fastigheten till andra företag. Det mest väsentliga i GUAB:s verksamhet är uthyrning av fotbollsarenan till Alliansklubbarna samt att vara nationalarena för damernas fotbollslandslag. GUAB:s verksamhet finansieras genom rörelseintäkter från den kommersiella verksamheten, så som uthyrning av restaurang och kiosker, reklamintäkter för skyltar, uthyrning av loger samt planhyra från Alliansklubbarna. Förutsättningar för utlösen av HB Alliansens ägarandel i GUAB GE förvärvade aktierna i GUAB av Higab GE är numera en koncern innefattande ett minoritetsintresse om 9,9 procent (HB Alliansen). Styrelsen i GUAB består i dagsläget av sammanlagt åtta styrelseledamöter, varav GE utser fem av ledamöterna varav en är styrelsens ordförande, inga suppleanter finns. Aktiekapitalet är 10 Mkr. HB Alliansen anser att driftbolaget ska avvecklas och att verksamheten istället blir en ordinarie del av GE. De är positiva till att GE tar över ansvaret av driften och är villiga att släppa ägaravtalet i GUAB. Till GE har de framfört att de förutsätter att aktierna ersätts till bokfört värde, dvs kr. GUAB har i dagsläget ett 100-tal avtal med externa leverantörer. Dessa överförs efter en fusion på GE. Ekonomiska konsekvenser Rörelseresultatet i Budget 2014 ligger i nivå med det prognostiserade resultatet för Resultatutveckling i mnkr 2013 helårsprognos 2012 bokslut 2011 bokslut Intäkter Rörelsekostnader Rörelseresultat I aktieägaravtalet anges att huvudägaren skall lämna en förlusttäckningsgaranti till GUAB så att storleken på eget kapital hålls intakt. Denna skrivelse upphörde enligt avtalet efter Alliansen har dock enligt gällande aktieägaravtal ingen explicit skyldighet att täcka förluster som uppkommer i bolaget. Got Events styrelse har därför för år 2012 och 2013 lämnat en förlusttäckningsgaranti till bolaget motsvarande hela bolagets underskott. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (13)

6 Avtalsmässiga konsekvenser Övertagandet innebär: Befintligt avtal mellan GE, GUAB och Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) där en förlusttäckningsgaranti finns i avtalet tas över i sin helhet av GE. De avtal som GUAB har slutit med ett 100-tal leverantörer förblir oförändrade om bolaget fortsätter att existera. Vid en fusion övertas samtliga förpliktelser (så även avtalsförpliktelser) av Got Event. Stadsledningskontoret Enligt Göteborgs Stads ägardirektiv för direkt och indirekta bolag, ska bolagsstyrelsen inhämta kommunfullmäktiges ställningstagande innan beslut om vissa åtgärder fattas. Aktieförvärv och bolagsfusioner är exempel på frågor enligt ägardirektivet som ska ställas till ägaren för ställningstagande. Bolagsfusionen inom GE medför inga konsekvenser för de kommunala verksamheter som i dag hyr lokaler i berörda bolag. Övertagande av aktier från HB Alliansen HB Alliansen anser att driftbolaget ska avvecklas och att verksamheten istället blir en ordinarie del av Got Event AB. De är positiva till att GE tar över ansvaret av driften och är villiga att släppa ägaravtalet i GUAB. Alliansen ställer enligt Got Event som krav att de erhåller en ersättning för sina aktier motsvarande bokfört värde ( kr). Då Alliansen i dagsläget inte täcker sin del av bolagets årliga rörelseförluster anser Stadsledningskontoret att kravet är tveksamt. Då den verksamhet som bedrivs i bolaget inte bedöms kunna gå med vinst i framtiden medför detta att aktierna marknadsmässigt i princip är värdelösa. Det motiv som anges i inkommen handling till att priset bör sättas till bokfört värde ( kr) är att detta är ett framfört krav av HB Alliansen. Stadsledningskontoret förutsätter att Got Event och Alliansen når en överenskommelse som baseras på affärsmässiga grunder. Den juridiska bedömningen är att parterna måste beakta helheten vad gäller Alliansklubbarnas nyttjande av Gamla Ullevi framöver och villkoren för detta, samtidigt som parterna diskuterar utlösen av Alliansklubbarnas ägande i GUAB. Got Event menar att förhandling av nya hyresavtal sker helt oberoende av planer på inlösen av Alliansens aktier i bolaget. Stadsledningskontoret förutsätter därför att nya hyresavtal som tecknas efter att en eventuell fusion genomförts inte minskar bolagets totala intjänandeförmåga och därmed skulle föranleda behov av ökade koncernbidrag. Även att momsfrågor måste beaktas i förhållande till hyresavtalen. Stadsledningskontoret förutsätter att momsrelaterade frågor inte får negativ påverkan på bolagets resultat. Fusion av GUAB in i Got Event AB Stadsledningskontoret anser att en fusion i sig inte får några större konsekvenser på verksamheten. Stadsjuristen har i sin analys påtalat att effekter avseende gamla Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (13)

7 underskott i GUAB bör analyseras. Stadsledningskontoret förutsätter därför att fusionen inte får negativa skattemässiga konsekvenser. Det organisatoriska förslag som redovisats innebär att verksamheten som bedrivs på Gamla Ullevi integreras i affärsområde Ullevi. Detta innebär en försämrad uppföljningsmöjlighet för stadsledningskontoret av bolagets verksamhet. Eftersom verksamheten som bedrivs på Gamla Ullevi (liksom Got Event i sin helhet) är beroende av finansiering via koncernbidrag förutsätter stadsledningskontoret att bolaget i sin kontinuerliga uppföljningsrapportering kan särredovisa den ekonomiska utvecklingen fördelat per anläggning. Stadsledningskontoret Patrik von Corswant Planeringsledare Eva Magnusson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (13)

8 Bilaga 1 7(13) Sammanträdesdatum Ärende nr Handläggare Magnus Bryngnäs Styrelsen Got Event AB Avveckling av HB Alliansens ägarandel i Gamla Ullevi AB och förutsättningarna för en fusion mellan Got Event och Gamla Ullevi AB Bakgrund Vid styrelsemöte 31 oktober 2011 gav styrelsen VD i uppdrag att utreda förutsättningarna för en fusion mellan Got Event och Gamla Ullevi AB (GUAB) med hänsyn till ekonomiska och organisatoriska konsekvenser. En avveckling av HB Alliansens ägarandel i GUAB skall ingå i utredningen. Ärendet har rapporterats till styrelsen vid ett flertal tillfällen. Vid styrelsemöte beslöts om en strategi för fusionsarbete mellan Got Event och GUAB. HB Alliansen äger 9,9 % av aktierna i GUAB till ett värde av kr. Styrelsen för Got Event har erhållit en begäran från HB Alliansen, se bilaga 1. I begäran så hemställer HB Alliansen till Got Event/GUAB att omgående inleda arbetet med avvecklingen av HB Alliansens ägarandel i GUAB. HB Alliansen är ett handelsbolag med fotbollsklubbarna Idrottsföreningen Kamraterna Göteborg (IFK) och Göteborgs Atletoch Idrottssällskap (GAIS) som ägare. Tidigare ingick även Örgryte Fotboll AB (ÖIS) som har gått i konkurs. En förutsättning för fusion är att Got Event övertar aktierna från HB Alliansen. Enligt Göteborgs Stads ägardirektiv handling 2013 nr 13 så skall bolagsstyrelsen inhämta ställningstagande/ godkännande från kommunfullmäktige vid förändring av aktiekapital och fusion av bolag. Avveckling av HB Alliansens ägarandel i GUAB HB Alliansen har klart deklarerat att de är endast intresserade av att sälja aktierna i GUAB under förutsättning att de erhåller betalning för aktierna, motsvarande bokfört värde och de har därför framfört krav på en köpeskilling uppgående till kr. Vi har låtit stadsjuristen analysera konsekvenserna av en utlösen av HB Alliansen, se bilaga 2. En sammanfattning av analysen är att: Inga bestämmelser i nuvarande avtal om utlösen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (13)

9 Villkoren för utlösen blir en förhandling mellan parterna Det blir traditionellt hyresförhållande mellan parterna Momsfrågor måste beaktas i förhållande till hyresavtalen Det föreligger inte förhandlingsskyldighet med berörda fackliga organisationer Fusion mellan Got Event och GUAB Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslöt under hösten 2010 att överföra arenan Gamla Ullevi från Higab till Got Event. Under förutsättning att HB Alliansens ägarandel avvecklas i GUAB så kan GUAB och Got Event fusioneras. Vi har även låtit stadsjuristen analysera konsekvenserna av en fusion, se bilaga 2. En sammanfattning av analysen är att: Avtalen mellan Got Event och GUAB blir verkningslösa efter fusionen Fusionen skall följa en upprättad fusionsplan Got Event inträder i GUABs skattemässiga situation En fusion bör genomföras i samråd med revisorer Got Event övertar anställningsavtal från GUAB Det föreligger förhandlingsskyldighet med berörda fackliga organisationer De ekonomiska konsekvenserna av en fusion är minskade administrativa kostnader och ökade möjligheter till samordning av arenorna. Om avvecklingen av aktierna genomförs och bolagen fusioneras så får Got Event en minskad administrativ kostnad på ca kr per år. Ett dotterbolag innebär kostnader för bland annat redovisning, framtagning av årsberättelse och revisorer. Den ökade möjligheten till samordning ger minskning av en tjänst och ytterligare samordningseffekter mellan arenorna vilket sammanlagt ger en besparing på 1 mkr. Vi bedömer den totala ekonomiska effekten till kr per år. Då har ingen hänsyn tagits till eventuella avvecklingskostnader för VD på Gamla Ullevi. De organisatoriska effekterna föreslås bli att arenan Gamla Ullevi ingår i affärsområdet Ullevi. Det blir en minskning med en tjänst på Gamla Ullevi då VD tjänsten upphör på Gamla Ullevi och inte ersätts. Antal tjänster inom affärsområdet Ullevi är i dagsläget 19 tjänster inkluderat affärsområdeschef. Det är 4 tjänster inom Gamla Ullevi exkluderat VD. Det nya affärsområdet Ullevi har alltså totalt 23 tjänster. Förslag till beslut Med hänvisning till ovanstående föreslås styrelsen för Got Event AB besluta Att översända ovanstående beslutsunderlag till kommunfullmäktige för inhämtande av ställningstagande/ godkännande gällande avveckling av HB Alliansens ägarandel i Gamla Ullevi AB och genomförande av en fusion mellan Got Event AB och Gamla Ullevi AB Thomas Torkelsson vd Magnus Bryngnäs Administrativ chef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (13)

10 Utdrag ur styrelseprotokoll Got Event AB 30 sept Avveckling av HB Alliansens ägarandel i GUAB och förutsättningarna för en fusion mellan Got Event och GUAB VD redogör för ärendet och styrelsen för Got Event beslutar sedan att översända beslutsunderlaget till kommunfullmäktige för inhämtande av ställningstagande/godkännande gällande avveckling av HB Alliansens ägarandel i Gamla Ullevi AB och genomförande av en fusion mellan Got Event AB och Gamla Ullevi AB. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (13)

11 Bilaga 2 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (13)

12 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (13)

13 Bilaga 3 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (13)

14 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (13)

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag.

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande angående fusion av dotterbolag. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-10-21 Ärende 2.1.2 Yttrande angående fusion av dotterbolag. SD anser att fusionerna av dotterbolag ligger i linje med Stadens strategi att minska antalet kommunala bolag.

Läs mer

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post:

Bilaga F Styrelsen Diarenummer: 0044/14. Handläggare: Peter Berggren Tel: E-post: Bilaga F Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0044/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ställningstagande över BRGs hemställan kring avveckling av Sahlgrenska

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 208 Göteborgs Hamn AB:s förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till kommunfullmäktige om avyttring av aktier innehållande enskilda fastigheter

Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till kommunfullmäktige om avyttring av aktier innehållande enskilda fastigheter 1 Bilaga M Styrelsen 2017-10-02 Diarienummer: 0072/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Älvstranden Utveckling AB:s hemställan till

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part

Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern part Bilaga J Styrelsen Datum 1 Diarienummer: 0049/17 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 3685455 E-post: mats.boogh@hotmail.com Yttrande över Sörred Energi AB:s hemställan att avyttra del av elnätet till extern

Läs mer

Förvärv av nybildade aktiebolag inom koncernen SGA Fastigheter AB

Förvärv av nybildade aktiebolag inom koncernen SGA Fastigheter AB STADSLEDNINGSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SLK DNR 022-1917/2011 SID 1 (6) Handläggare SLK: Katharina Gratschew, tfn 08-508 29 311 Handläggare Stockholms Stadshus AB: Andreas Jaeger tfn 08-508 29 269 Till

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande avseende Göteborgs Hamn ABs förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt

Yttrande avseende Göteborgs Hamn ABs förvärv av aktiebolag innehållande tomträtt Bilaga H Styrelsen 2016-10-24 1 Diarenummer: 0084/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031-368 54 55 E-post: mats.boogh@stadshuset.goteborg.se Yttrande avseende Göteborgs Hamn ABs förvärv av aktiebolag innehållande

Läs mer

Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom

Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom Bilaga 6.8 2017-04-24 1(2) Diarienummer: 0193/17 Handläggare: Marita Kärnstrand Tel: 031-368 44 30 E-post: marita.karnstrand@gotevent.se Rannebergens klubbstuga - försäljning av lös egendom Styrelsen för

Läs mer

Förslag till bokslutsdispositioner i Göteborgs Stadshus AB 2016

Förslag till bokslutsdispositioner i Göteborgs Stadshus AB 2016 Diarenummer: 0096/16 Handläggare: Håkan Spjuth Tel: 031-368 54 60 E-post: hakan.spjuth@gshab.goteborg.se Förslag till bokslutsdispositioner i Göteborgs Stadshus AB 2016 Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Utlåtande 2016:99 RI+IV (Dnr /2016)

Utlåtande 2016:99 RI+IV (Dnr /2016) Utlåtande 2016:99 RI+IV (Dnr 112-847/2016) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) förvärv av samtliga aktier i Vintervikens Kärnfastigheter AB innehållande fastigheten Blommensberg 4 i Liljeholmen (utveckling

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Berndt Sundström Tel: E-post:

Berndt Sundström Tel: E-post: Bilaga H Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0046/16 Handläggare: Berndt Sundström Tel: 031-368 54 58 E-post: berndt.sundstrom@gshab.goteborg.se Yttrande över Älvstranden Utveckling ABs hemställan om

Läs mer

Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co Kommunintressent AB

Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co Kommunintressent AB Bilaga E Styrelsen 2017-03-20 1 Diarienummer: 0031/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Fusion mellan Göteborg & Co Träffpunkt AB och Göteborg & Co

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Yttrande över Älvstranden Utveckling ABs hemställan om förvärv av lagerbolag för omstrukturering av bolagsstrukturen i Älvstranden koncernen

Yttrande över Älvstranden Utveckling ABs hemställan om förvärv av lagerbolag för omstrukturering av bolagsstrukturen i Älvstranden koncernen Bilaga G Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0045/16 Handläggare: Berndt Sundström Tel: 031-368 54 58 E-post: berndt.sundstrom@gshab.goteborg.se Yttrande över Älvstranden Utveckling ABs hemställan om

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner i Stadshus AB koncernen

Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner i Stadshus AB koncernen Bilaga C Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0058/16 Handläggare: Berndt Sundström Tel: 031-368 54 58 E-post: berndt.sundstrom@gshab.goteborg.se Process och tidplan för beredning av bokslutsdispositioner

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Utlåtande 2006: RI (Dnr /2006)

Utlåtande 2006: RI (Dnr /2006) Utlåtande 2006: RI (Dnr 129-240/2006) Överföring av stadens minoritetsposter i de kommunala bolagen till Stockholms Stadshus AB Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast 31 mars 2006 Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 134 Göteborgs Stads Bostadsaktiebolags förvärv och avyttring av bolag inom ramen för fastighetsaffären i Biskopsgården Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Förvärv av Älvsjödepån

Förvärv av Älvsjödepån 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2013-11-19, punkt 3 TN 2013-0660 Förvärv av Älvsjödepån Ärendebeskrivning I ärendet föreslås SL förvärva bolag innehållande fastigheten Varubudet

Läs mer

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster

Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Yrkande S, Mp, V Kommunstyrelsen 2016-03-02 Ärende 2.1.11 Återremissyrkande angående förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Stadshus AB:s lokalkluster Higab AB med dotterbolag

Läs mer

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Styrelse 2011-09-01 Ärende 3 2011-08-29 Sid. 1(6) Peter Kvarnhem 08-508 29 390 Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Förslag till beslut Styrelsen föreslås

Läs mer

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen.

De reviderade styrdokumenten har behandlats av styrelsen för Lysekils Stadshus AB som tillstyrkt förslagen. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/5613102 E-post: ola.ingevaldson REVIDERING AV ÄGARDIREKTIV OCH BOLAGSORDNING

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB

Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bisera Jusufbasic Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0309 Kommunfullmäktige Ändring av bolagsordning för Fyrishov AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Fusion mellan Kommunleasing i Göteborg AB och Göteborgs Gatu AB. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Fusion mellan Kommunleasing i Göteborg AB och Göteborgs Gatu AB. Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 114 Fusion mellan Kommunleasing i Göteborg AB och Göteborgs Gatu AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Kyrkberget 17

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Kyrkberget 17 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:305-107 2016-05-17 1/2 Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Kyrkberget 17 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. godkänna Strängnäs Fastighets

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB

Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Utlåtande 2017:187 RI (Dnr 112-1046/2017) Stockholms stads förvärv av aktier i Inera AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Stockholms stads förvärv av SKL Företag AB 5

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Bostads Aktiebolag.

Läs mer

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ)

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) 559111-0787 Aktieägarna i InfraCom Group AB (publ), 559111-0787, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 25 oktober 2018, kl. 17.00, i bolagets lokaler

Läs mer

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi

Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Kommunstyrelsen Avveckling av Danderyds kommuns hemtjänst i egen regi Ärende Socialnämnden har i beslut föreslagit att kommunstyrelsen ska avveckla hemtjänsten i

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2014-12-22 KS- 2014/1677.109 1 (5) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB,

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar 2013-04-15 Extra sammanträde Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2013-04-08 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2013:149 Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se

Läs mer

Bilaga R Styrelsen Diarienummer: 0036/17. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga R Styrelsen Diarienummer: 0036/17. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga R Styrelsen 2017-05-08 1 Diarienummer: 0036/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Göteborgs Stads Bostadsaktiebolags hemställan

Läs mer

Försäljning av Hamnvakten 7 genom bolagsförsäljning

Försäljning av Hamnvakten 7 genom bolagsförsäljning Tjänsteutlåtande Styrelsen 2019-05-20 Ärende 7 Dnr 2019 0142 Sid. 1 (7) 2019-05-17 Handläggare: Gunnar Kempe Telefon: 08-508 361 11 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Försäljning av Hamnvakten 7 genom

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Utlåtande 2016:122 RI+V (Dnr /2016)

Utlåtande 2016:122 RI+V (Dnr /2016) Utlåtande 2016:122 RI+V (Dnr 112-852/2016) Nya bolagsnamn och ny bolagsstruktur för Stockholm Vatten-koncernen samt ändring av bolagsordningar Reviderad bolagsordning och namnändring från Stockholm Vatten

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

Ändring av bolagsordningen för SEVAB Strängnäs Energi AB

Ändring av bolagsordningen för SEVAB Strängnäs Energi AB TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:183-107 2016-03-16 1/2 Handläggare Maria Eriksson Tel. 0152-291 78 Kommunstyrelsen Ändring av bolagsordningen för SEVAB Strängnäs Energi AB Förslag till beslut

Läs mer

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll.

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll. 1 (5) Protokoll nr 6 fört vid extra sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 18 november 2013, klockan 08.00-08.55 ande: Övriga närvarande: Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Christina

Läs mer

Ökning av det egna kapitalet i Scenkonstbolaget i Östergötland AB

Ökning av det egna kapitalet i Scenkonstbolaget i Östergötland AB BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-09-22 Dnr: RS 2015-632 Regionstyrelsen Ökning av det egna kapitalet i Scenkonstbolaget i Östergötland AB Bakgrund Regionfullmäktige beslutade den 21 april 2015 att tillsammans

Läs mer

Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB

Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB Bilaga F Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0030/14 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Kommunleasing i Göteborg ABs fusion av Göteborgs Gatu AB Förslag

Läs mer

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avsnitt Sida 1. PARTER... 1 2. BAKGRUND... 1 3. PARTERNAS MÅLSÄTTNING med bolaget... 1 4. FINANSIERING OCH VINSTUTDELNING... 2 5.

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet (2003-04-16) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö

Tjänsteskrivelse. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet (2003-04-16) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-04-24 Handläggare Claes-Inge Wennström Stadsjurist claesinge.wennstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Försäljning av fastigheten Sabbatsberg 24 Genomförandebeslut

Försäljning av fastigheten Sabbatsberg 24 Genomförandebeslut Utlåtande 2017: RI+V (Dnr 112-12/2017) Försäljning av fastigheten Sabbatsberg 24 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Stockholm Vatten VA AB:s (556175-1867)

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB

p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB p.2014.1212 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Bernhard Huber Arne Öberg Thomas Magnusson Miljöpartiet de gröna Socialdemokraterna Vänsterpartiet

Bernhard Huber Arne Öberg Thomas Magnusson Miljöpartiet de gröna Socialdemokraterna Vänsterpartiet Kommunstyrelsen 2016-12-05 Ärende 4, KS/2014:121 KS/2012:337 KS/2009:343 KS/2007:317 Överlåtelse av Solna stads aktier och andelar i Arenabolaget i Solna AB/KB och Sweden Arena Management AB/KB till Fabege

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Fusion av SL Infrateknik AB med AB Storstockholms lokaltrafik

Fusion av SL Infrateknik AB med AB Storstockholms lokaltrafik Stockholms läns landsting 2017-07-17 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och strategi Anders Olsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Landstingsstyrelsens ägarutskott Fusion av SL Infrateknik

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

Ägardirektiv för Växjö Kommunföretag AB

Ägardirektiv för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2012-02-03 Ägardirektiv för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Ägardirektiv för Växjö Kommunföretag AB Fastställd/Upprättad

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 230 Samlokalisering Alelyckan - marköverföring mellan kretslopp och vattennämnden och fastighetsnämnden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN Sida 69(70) Kommunstyrelsen Datum: Protokollsutdrag 2019-10-16 215 Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN-2019-0957 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB KF 22:1 KF 22:2 KF 22:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29 106 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:169-107 2017-03-10 1/2 Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov

instämma i och bekräfta motionärens beskrivning av Valhallabadets aktuella status och poängtera anläggningens omfattande renoveringsbehov Sammanträdesdatum Ärende nr. 2016-08-22 6.8 Handläggare Lars Erik Gustafson 031-368 43 16 Styrelsen Got Event AB Yttrande till kommunstyrelsen över motion från David Lega (KD) om uppdrag till Liseberg

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 1 Firma Bolagets firma är KumBro Utveckling AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Örebro. 3 Verksamhetsföremål Bolaget har till föremål

Läs mer

Förslag till bokslutsdispositioner i Göteborgs Stadshus AB 2017

Förslag till bokslutsdispositioner i Göteborgs Stadshus AB 2017 Diarenummer: 0090/17 Handläggare: Håkan Spjuth Tel: 031-368 54 60 E-post: hakan.spjuth@gshab.goteborg.se Förslag till bokslutsdispositioner i Göteborgs Stadshus AB 2017 Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Datum 2011-05-10. att uppdra till kommunstyrelsen att förvärva samtliga aktieposter i Grafiskt utbildningscentrum till nominellt värde, samt

Datum 2011-05-10. att uppdra till kommunstyrelsen att förvärva samtliga aktieposter i Grafiskt utbildningscentrum till nominellt värde, samt KS 7 18 MAJ 2011 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Nilsson Christoffer Datum 2011-05-10 Diarienummer KSN-2011-0186 Kommunstyrelsen Förvärvande av samtliga aktier Grafiskt Utbildningscenter

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning 2015-02-16, 21 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Förvärv av Guldfågeln Arena

Förvärv av Guldfågeln Arena TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2017-09-22 KS 2017/0748 Kommunfullmäktige Förvärv av Guldfågeln Arena Förslag till beslut 1. Kommunfullmäktige beslutar att förvärva Guldfågeln Arena

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-04-25 1 (10) Plats och tid Bruksgymnasiet, Gimo, kl. 15.30-16.45 Beslutande Enligt särskild närvarolista Övriga deltagande Peter Nyberg, kommundirektör Curt Nilsson, 74 Fredrik Borgelin, 76 Annila

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer