BILD BLIR ORD. Kajakens elever skriver om sex målningar från Nationalmuseum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILD BLIR ORD. Kajakens elever skriver om sex målningar från Nationalmuseum"

Transkript

1 BILD BLIR ORD Kajakens elever skriver om sex målningar från Nationalmuseum

2 Carl Gustaf Hellqvist: Brandskattningen av Visby Brandskattningen - Robins första text Det var en gång när jag skulle handla mat, och jag ramlade i ett hål här. Jag tittade var jag var och så såg jag att jag var i medeltiden. Alla folk tittade på mig. De sa att jag var en trollkarl så de ville bränna mig på bål. Men när den dagen kom så rymde jag och försökte komma tillbaka till talet. Men hur skulle det gå till? Hålet var ju mitt i stan. Jag förklädde mig så att jag såg ut som de gjorde på den tiden. Till slut hittade jag hålet och kom tillbaka till talet. Robin Eklund Brandskattningen - Robins detaljtext Pojken som överlevde Jag vaknade av ett skott. Det var ingen som visste vem eller vilka det var. Vi försökte försvara oss men vi kunde inte! Det var många som dog. Min pappa dog. Nu var jag ensam kvar och jag hade inga pengar och ingen mat. Jag försökte att sno lite pengar för att kunna överleva. Jag snodde lite pengar och flydde till Stockholm. Där jobbade jag som smed och jag fick så bra betalt att jag kunde klara mig. Jag bodde hos svartmunkarna. De var så snälla mot mig. Sen levde jag lycklig i hela mitt liv. Brandskattningen- Robins tredje text Danskarna Jag vaknade en morgon av ett kanonskott. Det var danskarna som ville ha tre ölkar med guld, så alla var tvungna att lämna alla sina guldsaker. Jag lämnade en liten kista med guld. Borgmästaren kunde inte göra något åt saken. Det var för många danskar i vår lilla stad Visby. Men jag hade gömt lite guld så jag kunde fly till Stockholm och öppna ett skomakeri. Sagt och gjort så gjorde jag det. Och jag gifte mig och fick fem barn och levde lycklig i alla mina dagar.

3 Brandskattningen- Alis tredje text alla sina värdesaker. När alla tunnor var fulla med guld och värdesaker var staden räddad. Det var en kung som hette Valdemar Atterdag. Han var kung över Danmark. Och en sommardag seglade han in till Visby, men han var inte ensam. Han var med sina stormän och soldater och de kom i stora koggar. Brandskattningen - Alis detaljtext Kungen Det var en kung som var jättearg och dum, t.ex. när han tar över ett land eller en stad då kommer han och tar pengar och några andra saker från normala människor. Om någon inte ger t.ex. pengar, guld, silver då kommer han och dödar personen. Det var en dag då han hade tagit över en stad. Staden låg i södra Sverige. Kungen hade tagit över staden och kungen sa till sina stormän och adelsmän att gå till vars och ens hus. Det fanns några som gömde sig och det var inte bra. Men en dag tog Sverige tillbaka staden. De kom till Visby för att de ville ta över Visby. Och runt Visby var det en mur. Då tog danskarna sönder en bit av muren och de gick rakt in i staden Visby. Då kände sig folket i staden Visby rädda och förvånade. Och några rymde med sina hästar men några hann inte rymma. Och kungen Valdemar sa till alla som bodde i Visby att han ville ha guld, silver och alla värdesaker. Sen sa han att om ni inte ger era saker då bränner jag upp staden Visby! Alla människorna var rädda om staden. Då ställde kungens soldater upp tre stora tunnor på torget. Och då sa kungen om att alla tunnorna blev fulla skulle han inte bränna upp Visby. Alla som bodde i Visby hämtade Ali Al Amidi Carl Gustaf Hellqvist: Brandskattningen av Visby Brandskattningen är en av de mest kända exemplen på det svenska historiemåleriet. Målad på artonhundratalet skildrar den en händelse på trettonhundratalet. Enligt traditionen ställde den danske kungen Valdemar Atterdag efter att ha erövrat Visby ut tre ölkar och krävde att de skulle fyllas med Visbybornas guld och dyrbarheter, annars skulle han låta bränna ned staden. Bilden är mycket stor och realistiskt målad, med en mängd fascinerande detaljer. Så alldeles sann är den kanske inte: själva brandskattningen fi nns inte nämnd i samtida dokument, judar och en tax syns tydligt i bilden, men fanns inte på Gotland vid denna tid. Hellqvist gjorde hur som helst europeisk succé med målningen och tilldelades en guldmedalj av konstakademien i Wien.

4 Jag ser älghorn på väggen. Jag ser en konstig hatt. Dom har fina kläder. Betalningen - Bajdars detaljtext De är fina och söta. Det är som att de har blivit hängda men de är goda att äta. De har olika färger på kroppen. De är röda i ögonen. Några är inte hängda. De är smala och tjocka. De är grymma. De är spikade. De har blod på magen och ögonen, och några har stängt ögonen. Bajdar Sadulla De har långa halsar. De är farliga. Lucas Cranach: Betalningen eller Det omaka paret Betalningen - Bajdars första text Jag ser en kvinna och en man på bilden. Jag ser svanar som har blivit hängda. Det finns pengar på bordet. Jag ser bröd, vatten och en apelsin på bordet. Dom räknar pengar. Dom är glada. Det är en fin bild. Jag ser en fiol. Jag ser att kvinnan har duschat. Jag ser många hus och skog.

5 Betalningen - Bajdars tredje text Det var en man som var jägare. Han jagade tjejer. Han ville vara med dem. Han betalade till dem för att få vara med dem. En gång jagade han en flicka. Han gav pengar till tjejen. Sen fick han vara med henne. Sen frågade mannen om han kunde få gifta sig med henne. Hon sa ja. Sen blev de ihop. Sen fick de barn. Sen blev de rika. Mannen jobbade och barnen fick jobba dom också. Betalningen - Alis detaljtext Det var en gång en man som hette Erik. Erik var en tjuv. Han tjuvade många saker, t.ex. mynt av silver och guld och dyra grejer och några andra saker. Erik tjuvade och tjuvade många gånger. Det var en mörk natt. Erik gick till en affär. Den som ägde affären var en kvinna som var klok och rik. Erik köpte några grejer. Sen bjöd kvinnan honom på bröd och saft och de pratade och pratade. Erik ville lura kvinnan och ta några mynt från henne. Sen sa kvinnan: - Lura inte mej. Jag är klok. Du är en mästare på att tjuva mynt och guld. Jag ska ta dej till kungen. Han ska prata med dig. Så Erik gick till kungen. - Jag har letat efter dig i många, många år men nu kommer du till mig. Vakter, ta Erik! Vakterna tog Erik till hängningsplatsen. De hängde Erik och Erik dog. Då blev alla glada. Sen sa kungen: - Jag ska bygga en mataffär med billiga priser så att de som inte har så mycket pengar ska få handla där. Kungen sa: - Jättebra. Jag ska också hjälpa till och ge dig ännu mera pengar. Kvinnan levde och levde tills hon gifte sig med någon rik och fin man. Mannen var en prins. Prinsen älskade kvinnan. De är jättesnälla mot dem som bor i staden. - Du får en belöning för att du hämtade Erik till mig och räddade staden. Hon fick 100 kg guldmynt. Alla frågade henne vad hon skulle göra med alla mynt. Kvinnan svarade: - Jag ska dela ut dem till fattiga barn och vuxna och bygga fina hus till dem. Kungen frågade kvinnan: - Vad ska du ha till dej då? Kvinnan svarade: Lucas Cranach: Betalningen eller Det omaka paret Lucas Cranach var en av det tyska 1500-talets mest framgångsriks konstnärer. Han var mycket anlitad som porträttkonstnär och var personlig vän med Martin Luther. Betalningen, som vid en snabb titt kan tyckas visa en medeltida affärsinteriör, handlar i själva verket om prostitution. Den gamle mannen köper kärlek av den unga kvinnan. Målning är på tidstypiskt sätt fylld av symboler: frukterna symboliserar kvinnlig fruktsamhet, gevär och jaktscener visar den manliga jagande sexualiteten och de omkringkrypande fl ugorna visar på konstärens avståndstagande från vad som sker i bilden.

6 Gustav Vasa talar - Oskars detaljtext Jag tror att det här är en adelsman för att han har dyra kläder med guldtråd. Jag tror att den lilla killen har sagt till adelsmannen att Gustav Vasa är där så att han kan få en belöning. Pojken ser inte så fattig ut. Han kanske är adelsmannens son. Han står utanför Mora kyrka och pratar. Gustav Vasa är nu 24 år gammal och han har en bra röst. På den här bilden ser man en dansk adelsman som vill ta fast Gustav Vasa men om han tar honom framför alla människor så skulle de förstå att något var fel! Johan Gustaf Sandberg: Gustav Vasa talar till dalkarlarna i Mora Gustav Vasa talar - Oskars första text Oskar Wallin - Hjälp mig med ett uppror mot danskarna, sa Gustav Vasa. Men de trodde inte att kung Kristian var ond. De hade inte hört talas om Stockholms blodbad. (Stockholms blodbad var när många svenska adelsmän blev halshuggna på Stortorget för att de hade varit med Erik av Pommern.) - Glöm det! Kristian är en bra kung, sa en man. Allt det här hände utanför Mora kyrka. Kristian skulle ge en belöning till den som fångade Gustav Vasa så Gustav Vasa flydde till Norge. Men han kom bara till Sälen. Där kom två män ikapp honom. Det hade kommit fler människor som hade berättat om Kristian II. Då åkte Gustav Vasa tillbaka till Mora och startade upproret mor Kristian II. Till slut vann han och blev kung år 1523, den sjätte juni. Gustav Vasa talar - Oskars tredje text Det här är en bild på Gustav Vasa när han pratar i Mora om ett uppror mot Kristian II. Han berättar om blodbadet i Stockholm men ingen tror på honom så han flyr mot Norge. Johan Gustaf Sandberg: Gustav Vasa talar till dalkarlarna i Mora Johan Gustaf Sandberg är en idag närmast bortglömd konstnär. På sin tid, han levde mellan 1782 och 1854, var han dock en uppburen historiemålare, professor i teckning vid Konstakademien och under slutet av sitt liv även dess direktör. Hans idag mest kända verk fi nner man i Vasakoret i Uppsala domkyrka, där han i kalkmålningar skildrat de klassiska, dramatiska höjdpunkterna från Gustav Vasas liv. Där fi nns också en version av vårt motiv: Gustav försöker förgäves vädja till dalkarlarna om stöd för ett uppror mot Kristian Tyrann. Besviken skidar han mot Sälen, dalkarlarna ångrar sig och skidar efter: ursprunget till Vasaloppet.

7 kollar hur apan klättrar. Det är en liten, fin fågel som står på den bruna mannens hand. Det är en fin bild med alla djuren. Mannen ser ut som att han är från Afrika men jag tror inte att han är i Afrika. Han är kanske i Europa eller något sådant. David Klöcker Ehrenstrahl: Pojke med markattor och papegojor Pojke med markattor - Saifs första text Vad är det för bild? Vad handlar bilden om? Det är två apor och tre fåglar och det finns en brun man. Det ser ut som om han äger en djurpark eller något sådant. Den bruna mannen ser glad ut och han Pojke med markattor - Saifs detaljtext På bilden ser jag en apa som ler. Den står på en mans axel. Mannen är brun. Det står en fågel på hans huvud. Fågeln är blå och runt omkring ögat är det orange. Apan är ljusbrun och har stora bruna ögon. Den bruna mannen har en halsduk, den är vit och guldfärgad. Han har en tjock tröja av guld. Mannen är en som tar hand om djuren. Den här bilden målades i Sverige. Mannen ser glad ut. Det är en mycket fin bild.

8 Pojke med markattor - Saifs tredje text Vem är den där mannen? Han kanske heter Olle. Jag tror att han är djurskötare. På bilden ser man två apor och tre fåglar. Jag vet inte vad fåglarna har för ras. En apa står på mannens axel och den andra klättrar på en stolpe. Den ena fågeln är blålila och den andra är vit och gul på huvudet. Det står en fågel på mannens hand. Den är blå och runt omkring ögonen är den orange. Mannen ser rik ut, han har en fin halsduk som är gul och vit. Hans tröja är guldfärgad. Mannen är brun och han ler lite och apan som står på hans axel ler också. Mannen kanske kommer från Afrika någonstans. Mannen är i Sverige. Varför kom mannen till Sverige? Kanske kungen ville ha en brun man som ingen hade sett. Människorna i Sverige visste inte att det fanns bruna människor på den tiden. David Klöcker Ehrenstrahl: Pojke med markattor och papegojor Saif Haddad David Klöcker Ehrenstrahl: Pojke med markattor och papegojor David Klöcker Ehrenstrahl är en den svenska stormaktstidens hovmålare. Hans målningar ska framställa den nya svenska stormaktens regenter och generaler som lite större än verkligheten. Även vår bild kan sägas ingå i den traditionen: den visar att det svenska hovet var ett rikt och modemedvetet hov, som kunde hålla sig med exotiska, sällsynta och värdefulla djur, och bland dem även något så ovanligt som en afrikan. Vid denna tid, under 1600-talet, förekom det att man som artighetsgåvor mellan de europeiska hoven gav bort svarta människor. Pojken är troligen en av de första afrikanerna i Sverige, man har försökt kartlägga hans bakgrund men misslyckats, troligen brann dokumenten som kunde ha berättat upp i den stora slottsbranden år Sened framför sin favoritmålning, Karl XII s likfärd Sofi a, Bajdar och Saif framför deras favoritmålning, Brandskattningen av Visby

9 Oskar framför sin favoritmålning, Karl XII s likfärd Ali framför sin favoritmålning, Ankarsmedjan i Söderfors Robin framför sin favoritmålning: Pojke med papegojor och markattor Susanna framför sin favoritmålning, Betalningen eller Det omaka paret

10 Karl XII s likfärd - Susannas detaljtext Det var en gammal man som bodde i skogen med sin dotter och två hundar. De hade inte mycket pengar. De brukade gå och jaga för att få mat. De måste ha varma, tjocka kläder när de skulle gå ut. Jag undrar om flickan har några vänner att leka med? Men hon har ju deras två hundar att vara med. Pappan har nog inga vänner heller. Om de hade några vänner skulle de nog kunna få hjälp att skaffa pengar. Eftersom pappan är jägare borde de få ihop pengar ganska lätt. De behöver bara fånga djur och sälja pälsar eller kött. Då får de nog lite pengar i alla fall. Gustaf Cederström: Karl XII s likfärd Karl XII s likfärd - Susannas första text Det var nog inte kul att se kungen vara död. Kungen och alla män hade säkert varit i något krig. Det borde ha varit tungt och halt när de bar kungen. Hela folket undrade nog vad som hade hänt med kungen när soldaterna kom bärande på honom. Kungens familj blev säkert jätteledsna när de fick se honom. Mannen som står längst fram i ledet håller säkert i svärdet för att vara redo om det skulle komma någon fiende. Flaggan som någon håller i visar nog att det här är kungen. Gubben som står och tittar på när de går förbi har säkert varit ute och jagat för han har en fågel på axeln. Susanna Hamber

11 Karl XII s likfärd - Susannas tredje text Jag undrar hur de fick tag i kistan som kungen egentligen låg i. Hur gjorde de kistan när de inte hade några spikar eller hammare? Varför målade konstnären inte så som det gick till i verkligheten? Han ville säkert att man skulle se när kungen var död. Karl XII s likfärd - Alis detaljtext Det var en gång en man som var mycket ledsen för att hans kung dog. Han tyckte jättemycket om kungen! Han hjälpte till att bära kungen när kungen var död. När han bar kungen så tänkte han på vad kungen brukade göra när han skojade med honom. Han och kungen var bästa kompisar! Kungen tyckte om att kriga. Han var modig. Alla var ledsna när kungen dog men mannen var mest ledsen av alla. Det gick fyra månader och sedan åkte mannen till Norge för att bo där. Han hade med sig över 50 tavlor med kungen på. Han hade ett rum där han satte upp alla tavlorna på väggarna. Kungen hette Karl XII. Sened Tesfazghi Karl XII s likfärd - Seneds tredje text Dikten om likfärden Jag ser dem frysa Jag ser dem nysa Jag hör dem prata Jag hör dem tjata Det är snö men inte tö Och kungen är dö Gustaf Cederström: Karl XII s likfärd Målningen visar hur den svenske kungens döda kropp år 1718 förs hem till Sverige från Norge, där han hade blivit skjuten. Cederström började sin yrkesbana som offi cer och var en hängiven beundrare av Karl XII. Han var mycket noga med att alla detaljer skulle vara autentiska, detta samtidigt som huvudmotivet är ohistoriskt återgivet, det är knappast troligt att kungens lik vintertid transporterades på en öppen bår. Målningen är typisk för det svenska historiemåleriet från mitten och slutet av 1800-talet, i tid en präglad av en snabb förändring och modernisering - järnvägar, telegraf, industrialisering - vände man paradoxalt nog blicken bakåt, mot svunna, ärofulla tider.

12 Ankarsmedjan - Sofias detaljtext Här är det en man som arbetar jättemycket och tjänar en rätt bra lön. Han tjänar ungefär kr. Han har två jobb. Han är en sjöman och en som jobbar i en smedja. Mannen heter Max. Han bor i en fin grotta med fin utsikt. Han bor tillsammans med sin son. Sonen heter Jonathan och han är fem år. När pappan är borta får hans syster ta hand om Jonathan. Han fru är död. Max sörjer henne fortfarande. Hon dog för två år sedan. Lilla Jonathan tror att hans pappas syster är hans mamma. Hon heter Sonja. Sonja bor till och med hos dem. Max är 30 år och Sonja är 27 år. Jonathan gillar mest att gå omkring och utforska världen. Max drömmer om att bli kapten på en båt. Pehr Hilleström Besök i Söderfors Ankarsmedja Ankarsmedjan - Sofias första text Detta är ett besök i en grotta. Om man tittar på höger sida så ser man en vacker kvinna med en fin klänning. Hon är nog en prinsessa. Prinsessan heter Sofia och är nog 35 år. I grottan så är det män eller slavar som håller på med smycken, vaser och så vidare. Det är nog därför som prinsessan är där, för att se hur man gör smycken. Sofia, (prinsessan), ser inte glad ut på bilden, hon ser mer ledsen ut. Hon tycker synd om de här männen, att de ska behandlas som slavar. Det finns en man på bilden som också verkar rik. Jag tror att det är Sofias storebror. Han heter Erik och är 37 år. Jag undrar vad han säjer till sin lillasyster? Han verkar peka på någonting som kan finnas bakom den där mannen som håller i en lång och smal stock. Grottan ligger i Härjedalen. Längst bak på tavlan så ser man en trupp soldater. De är nog där för att vakta över Erik och Sofia eller så är det de som ger de här männen som arbetar stryk!

13 Ankarsmedjan - Sofias tredje text Detta är ett kungabesök, det vet jag! Det är en kung och en drottning, tror jag, som är där på besök i en varm smedja. I smedjan tror jag att de håller på med ankare, glas och vaser, men mest ankare. I smedjan är det väldigt jobbigt. Nästan varje månad dör några stycken. Vissa förlorar t.o.m. sina ben här. Det är väldans varmt här, cirka 40 grader tror jag. Vissa ser finklädda ut och vissa ser fattiga ut. Varje man har en hatt på sig. Jag tror att de har det för att skydda håret och huvudet. Jag undrar om de är slavar eller om de är där för att arbeta och tjäna pengar. Kungligheterna ser jätteförvånade ut för att det är smutsigt och så. Jag undrar vad det är för en kung, kanske han som blev kung efter Karl XII? Men han ser inte glad ut utan mest förvånad. Damen bredvid honom måste vara hans mamma för hon ser rätt gammal ut. Smedjan ser liten ut men är nog egentligen rätt stor tror jag. Sofi a Holmgren Ankarsmedjan - Seneds detaljtext Hej, jag är gruvarbetare och arbetar på Söderfors ankarsmedja. En dag när jag skulle till gruvan så märkte jag att det fanns adelsmän lite här och där i gruvan. De var på besök. Jag såg en adelsflicka och jag blev kär men jag var diskret för hon hade visst förlovat sig med en rik adelsman. Hon verkade kolla på mig hela tiden och jag frågade min ledare var de kom ifrån och vart de bodde och just då gick flickan upp bredvid mig och viskade Jag gillar dig!. Jag gick till deras hus på kvällen med en stege. Jag tog stegen och satte den vid hennes fönster. Jag sa: Vill du följa med mig?. Nej svarade hon. Och så levde jag olycklig i alla mina dagar. Ankarsmedjan - Seneds tredje text Hej, jag är en gruvarbetare. Jag jobbar på Söderfors ankarsmedja. Vi ska få besök av några adelsmän. Jag är den mest erfarna gruvarbetaren av oss alla. Min ledare visade upp mig, men adelsmännen tyckte säkert att jag var smutsig. Innan undrade jag hur det skulle kännas när de kom rika människor och tycker att det är smutsigt och äckligt att jobba här. Lite senare gick så gick de, men en av dem stannade kvar och jag tänkte att hon stannade säkert för att förnedra oss ännu mer. Pehr Hilleström d.ä.: Besök i Söderfors ankarsmedja. Smederna i fullt arbete. Söderfors är en gammal bruksort i norra Uppland. Ankarsmedjan hade under en lång period ensamrätt på att tillverka ankare åt den svenska flottan. Till höger på bilden ses förnäma personer på besök i den bullriga verkstaden, det har spekulerats i om det till och med skulle vara kungligt besök, men det vet man inte med bestämdhet. Pehr Hilleström var en genre - och historiemålare, samtida med Bellman och Gustav III. Han målade såväl bilder av adeln roande sig på slotten som av vanligt folks vardagsliv.

14 Bakgrund BILD BLIR ORD Elever från Kajaken, Lillholmsskolan, skriver med inspiration av målningar från Nationalmuseum Kajaken är en liten undervisningsgrupp vid Lillholm/ Ekholmsskolan i Skärholmen, för elever med läs- och skrivsvårigheter/ dyslexi. I Kajaken arbetar två pedagoger, Annika Eriksson och Lena Eldrot, på heltid. Kajakens elever kommer både från Lillholm/ Ekholmsskolan och från andra skolor i Stockholmsområdet. I Kajaken fanns under läsåret 06/ 07 tio elever från skolår 6 till 9. I projektet deltog nio barn i skolår 6 och 7. Hos personer med läs- och skrivsvårigheter är ofta den visuella kanalen starkare än den auditiva. Bilder och visuell information kan därför ofta vara till stor hjälp för elever med läs- och skrivsvårigheter. Detta var en av anledningarna till att vi ville sätta bilden i centrum i detta arbete. Projektbeskrivning Kajaken har studerat Sveriges historia, från medeltid till 1800-tal. I samband med detta har vi använt oss av att en fantastisk resurs som Nationalmuseum finns tillgänglig i vår närhet. Från muséets permanenta utställning har vi, i samarbete med Veronica Hejdelind, ansvarig för skolverksamheten vid museet, valt ut ett antal målningar med historisk anknytning. De utvalda bilderna har använts som kunskapsskälla, inspiration och utgångspunkt för elevernas egna texter. Eleverna har mött bilderna på tre olika sätt, i original vid besök hos Nationalmuseum, som utskrivna reproduktioner och projicerade ljusbilder i klassrummet under projektarbetsperioden. Förutom de tillfällen då vi arbetar koncentrerat med bilderna, ville vi även att de ska finnas med eleverna i deras klassrumsvardag, lite som de numera pensionerade skolplanscherna, bilder som man kan betrakta i lugn och ro och sjunka in i. Elevernas texter Eleverna har skrivit tre olika texter till varje bild, vid tre olika tillfällen. Första texten Elevernas första text har varit helt förutsättningslös, utgående från deras spontana intryck, tankar och associationer vid mötet med bilden, projicerad i Fantasifabrikens mörklagda biosalong. Detaljtexten Efter det att eleverna skrivit färdigt sina första texter har de fått gå fram till den projicerade bilden och där välja varsin detalj. Eleverna har sedan fått sina detaljer utskrivna på A3-papper. Varje elev har sedan, med sin detaljutskrift framför sig, i sin vanliga arbetsmiljö i Kajaken, skrivit den andra texten. Tack vare de högupplösta bilderna från Nationalmuseum har vi kunnat göra uppförstoringar även av mycket små detaljer. Efter text 1 och text 2 har vi haft en föreläsning i Fantasifabriken, där vi berättat om konstverket, konstnären och den historiska epok som bilden skildrat. I ett PowerPoint-bildspel har vi visat konstverket, såväl flera bilder av samma konstnär som andra tidsanknutna bilder. Tredje texten Vid författandet av text 3 har vi återvänt till originalbilden, återigen projicerad i Fantasifabrikens Camera Obscura. Eleverna har även denna gång haft frihet att utforma sin text helt utan begränsningar, med den skillnaden att de nu haft en förförståelse i form av nya kunskaper om bilden, konstnären och epoken. Elevernas texter har inte bearbetats. Däremot har pedagogerna rättat eventuella stavfel i elevtexterna samt i vissa fall hjälpt till med interpunktion och styckeindelning. Arbetet har genomförts som ett samarbete mellan Kajakens elever och lärare, den mediepedagogiska verkstaden Fantasifabriken och Nationalmuseum. Syften Målsättningarna med arbetet har varit flera: Att väcka intresse och nyfikenhet för svensk historia Att få igång skrivprocessen Att utforska konstbildens möjligheter som inspirationskälla vid skrivande Att skapa en interaktion mellan text och bild Att använda skrivande som ett verktyg för tänkande

15 Att få syn på sin egen lärandeprocess Att stimulera fantasin och förmågan att leva sig in i människoöden från svunna tider Att väcka intresse för Nationalmuseum och dess samlingar hos elever och föräldrar Att studera symbolspråket i äldre bilder Att få eleverna att känna stolthet över sin del av ett väl genomfört och presenterat arbete. Att ha roligt under det idoga förverkligandet av ovanstående punkter Redovisning Varje elev har gjort en egen bok med sina datorutskrivna texter, pedagogernas faktatexter kring bilderna och konstverken utskrivna i A3-format, hela konstverken och de valda detaljerna. Vi har även på egen press gjort denna sammanfattande presentation i broschyrform av materialet. Varje elev har fått ett exemplar av broschyren. En muntlig redovisning, där eleverna läser upp sina texter framför originalverken i Nationalmuséum, kommer att ske den 9 oktober. Iakttagelser och slutsatser Utifrån våra iakttagelser har detta arbete med konstbilder fått våra elever att: använda sig av konstbilderna som stöd i skrivandet komma igång med sitt skrivande snabbare än tidigare hålla fokus länge på sitt skrivande / minuters oavbrutet skrivande skapa texter med mycket fantasi och fritt fabulerande i skapa struktur i sina texter utan det stöd som vi annars tillhandahåller i form av t.ex. stödfrågor och tankekartor Det har varit mycket roligt att se våra elever arbeta så engagerat med sina skrivuppgifter inom detta projekt. Utifrån konstbilderna har de på egen hand lyckats skapa texter med innehåll och struktur. Det verkar som att intresset för och nyfikenheten på de konstbilder vi arbetat med brutit ner deras skrivmotstånd. Elevernas fantasi har fått flöda fritt och flera elever har skapat historier med beskrivningar av personer och miljöer. Naturligtvis vet vi inte vilken påverkan vårt övriga arbete med att skapa stödstrukturer i skrivandet haft. Kanske har eleverna internaliserat tidigare skriverfarenheter och använt sig av dessa? Vi tror att en viktig faktor i sammanhanget varit att eleverna fått verklig arbetsro vid skrivtillfällena. Elever kan vara olika känsliga för störande sinnesintryck men de flesta påverkas säkert mer eller mindre. För elever som är extra känsliga för störningsmoment kan det räcka med att andra pratar, att dörrar öppnas och stängs och att människor rör sig i närheten för att de ska tappa tråden i sina tankegångar. Att ständigt bli avbruten och tappa tråden tar massor av energi och gör att det sedan finns mindre energi kvar för den tekniska delen av skrivandet; att bilda ord och meningar. Vid våra skrivtillfällen har eleverna fått möjlighet att arbeta ostört i min i en delvis mörklagd lokal. Det fria skrivandet har på allvar kommit igång för flera av eleverna. Medvetet har vi inte stört eleverna i deras skrivande utan litat på att deras tankar och ord skulle bära vilket de gjort! För oss är det en viktig reflektion och lärdom; att ibland våga ha is i magen och lita på elevernas förmåga trots deras skrivsvårigheter - och inte omedelbart ingripa för att hjälpa dem i deras skrivande. Vi tror vidare att det varit betydelsefullt för eleverna att möta höga förväntningar från omgivningen och identifiera sig som en skrivande personer istället för att identifiera sig personer som behöver ständig hjälp med skrivandet. Annika Eriksson, Lena Eldrot, Kajaken och Sten Canevall, Fantasifabriken

16 BILD BLIR ORD Efterord av Veronica Hejdelind, Nationalmuseum Hur kan Nationalmuseums samlingar vara en attraktiv, relevant och spännande läranderesurs för dagens elever och skola? Hur ska vi arbeta för att skapa en verksamhet som utgår från skolans och elevernas behov och förutsättningar? Det är frågor som vi som arbetar med Nationalmuseums skolverksamhet, ständigt brottas med. I våras fick jag ett samtal från Lillholmsskolan, som kom att leda till några nya svar på dessa frågor. Kajaken ville inte, som de flesta andra skolor som kontaktar oss, komma till museet för att titta, fundera och diskutera. De hade en önskan att ta med bilderna till klassrummet, så att de kunde återkomma till dem ofta och verkligen lära känna dem. Temat var historia och syftet var att inspirera elevernas skrivande. Jag kommer ihåg vårt första möte. Annika och Lena från Kajaken hade tillsammans med Sten från Fantasifabriken valt ut ett antal målningar som de hade lust att arbeta med i projektet. Jag reagerade först med ryggmärgen (eller var nu den värsta kunskapsförmedlarivern sitter) och påpekade bland annat att Hellqvists målning av Valdemar Atterdags brandskattning av Visby ju visar 1800-talets bild av medeltiden och att det väl inte är något bra exempel att använda om man ska lära sig något om 1100-talet? Sten och jag hade animerade diskussioner om hur bilderna skulle presenteras; om rätt och fel sätt tills jag en dag stannade upp och tänkte till. Vad är egentligen min roll som pedagog? Jag äger väl inte de här målningarna (även om vissa av dem är lite som gamla vänner, som jag verkligen gillar att umgås med)? Vad händer om jag tar ett steg tillbaka och låter Kajaken och Fantasifabriken göra sina egna erfarenheter? Om jag väljer att finns med i bakgrunden, som ett stöd och bollplank - istället för att, som jag är van vid, befinna mig, mellan verken och elever och lärare? Det var lite läskigt att släppa taget men otroligt lärorikt! Resultatet av vårt samarbete är med andra ord inte elevernas texter och ett pedagogiskt utvecklingsarbete på Kajaken. Vi som arbetar med skolverksamheten på Nationalmuseum tar med oss upplevelsen och erfarenheten av mötet med Fantasifabriken och Kajakens lärare och elever. Det har bidragit till utveckling och nytänk kring hur vi vill utvecklas som en läranderesurs för skolan; med utgångspunkt i lärares och elevernas behov, villkor och lust. Mitt besök på Lillholmsskolan och elevernas fantastiska iakttagelser och texter har dessutom fått mig att se målningar jag arbetar med nästan dagligen med nya ögon. Tack Kajaken för allt ni har lärt oss!

17 Eleverna i Kajaken, Lillholmsskolan, Skärholmen, har under läsåret skrivit om sex målningar från Nationalmuseum. Här presenteras bilderna, historien om arbetet och ett urval av elevernas texter. Producerad 2007 i samarbete med Fantasifabriken Lillholm/Ekholmsskolan Skärholmen

Utforskarna. ålder 4-5 år

Utforskarna. ålder 4-5 år Utforskarna ålder 4-5 år I våra mål satte vi upp att vi ville ha mer drama, konstruktion och berättelse. Detta gjorde att vi delade upp utforskarna i tre grupper med dessa områden som fokus. Barnen fick

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial

Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Drömmen som brast sidan 1 Lärarmaterial Författare: Jørn Jensen Vad handlar boken om? Toves värld har rasat samman. Hon har just fått reda på att hennes pappa, som hon inte har kontakt med, är pedofil.

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7

Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7 Sagor och fantasy Ett projekt för åk 7 Namn: Förälders underskrift: Vad ska vi arbeta med? Under de kommande veckorna ska vi arbeta med sagor och fantasy. Sagor är en traditionell typ av berättelser och

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015.

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Skolplanscher väcker nostalgi hos många som känner igen dem från klassrummet

Läs mer

Latte i lådan Mette Vedsø

Latte i lådan Mette Vedsø Lärarmaterial SIDAN 1 Boken handlar om: Kamal vill gärna ha ett eget marsvin, men hans mamma tycker inte att man ska ha djur i bur. Nu ska Kamal ta hand om Klaras marsvin, Lotto. Han är jätteglad för det.

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 1 år. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 1 år Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Knacka på! Av Anna-Clara Tidholm Alfabeta Lalo trummar Av Eva Susso och Benjamin

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig

sjuk trött svag ful orakad smutsig orolig tråkig ledsen hungrig en-ord Ett-ord Plurar Gulzat Adjektiv + Substantiv Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. Jag är en stor man. Jag äter ett stort äpple. Jag äter stora äpplen. Jag är en liten man. Jag äter ett litet

Läs mer

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson

SAGOTEMA. Kattgruppen. Stenänga Förskola. Vårterminen 2014. Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson SAGOTEMA Kattgruppen Stenänga Förskola Vårterminen 2014 Ansvariga pedagoger Marina Undenius och Carina Nilsson BAKGRUND Barngruppen består av 11 barn varav 5 flickor och 6 pojkar. En pojke är 6 år, fyra

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om kompisarna Alex, Elsa och Max. De kallar sig för Vilda gänget. Svarta Damen är Alex granne och Vilda gänget tycker att hon är

Läs mer

Romeo och Julia av Matteo Bandello

Romeo och Julia av Matteo Bandello en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Romeo och Julia av Matteo Bandello funderingsfrågor, diskussionsfrågor, högläsning och skrivövningar Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs:

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11.

Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet; Lgr 11. Lokal studieplan för introduktionsgrupper årskurs 8-9 Centrum för tvåspråkighet Introduktionsgruppernas verksamhet utgår från Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet;

Läs mer

Flyttade. Isak den 21e dec 2011. Nilstorp. För 3 år sen köpte vi Nilstorp. Det tog 1 timme att åka dit. När vi kom fram plockade jag och Anton blåbär.

Flyttade. Isak den 21e dec 2011. Nilstorp. För 3 år sen köpte vi Nilstorp. Det tog 1 timme att åka dit. När vi kom fram plockade jag och Anton blåbär. Vi i klass 3 A har gjort tidslinjer och prickat in viktiga händelser i våra liv. Dessa händelser har vi skrivit berättelser om. Här är våra berättelser som vi gjort under hösten 2011. Flyttade Innan vi

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker.

Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker. Hej! Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker. Nu i april presenterar vi vår nya boktipsare som säkert kommer att ge er läsvärda tips. Hon heter Jenny

Läs mer

Om LasseMajas Detektivbyrå:

Om LasseMajas Detektivbyrå: Om LasseMajas Detektivbyrå: Diamantmysteriet 2002, Hotellmysteriet 2002, Cirkusmysteriet 2003, Cafémysteriet 2003, Mumiemysteriet 2004, Biografmysteriet 2004, Tågmysteriet 2005, Tidningsmysteriet 2005,

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv:

Varje gång jag har kommit på ett nytt mysterium, börjar jag med att ställa några frågor till mig själv: Kommissarie Tax deckarskola Hej, jag heter Elsie Petrén och jag är författare till kommissarie Taxböckerna. Vill du också skriva ett mysterium? Här får du några tips på hur jag gör när jag skapar mina

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005 GALLERIROND våren 2005 Galleri Olsson & Uddenberg 19/3 10/4 2005 Lars Rylander Där vägen tar slut nedanför det åttkantiga huset ligger ateljén med hänförande utsikt över Ljungskileviken mot Orust. Mängder

Läs mer

Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden?

Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden? Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden? Q-arbete på Mössebergs förskola Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 2012-2013 Författare: Carina Stadig Catharina Pettersson Therese Heidensköld

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Användningsområde Förskolan Specialundervisning Lågstadiet Svenska som andraspråk Undervisning i främmande språk

LÄRARHANDLEDNING. Användningsområde Förskolan Specialundervisning Lågstadiet Svenska som andraspråk Undervisning i främmande språk LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7762-957-3 Varimages - Reseberättelser Varimages är en variant av sekvensserier som ger barnen möjlighet att själva påverka berättelsen. De kommer också att bli stimulerade att

Läs mer

Birger Jarl. Bruno Eringstam, Prästängsskolan, Alvesta - www.lektion.se

Birger Jarl. Bruno Eringstam, Prästängsskolan, Alvesta - www.lektion.se Birger Jarl Programledaren: God dag kung Birger. Välkommen till programmet Vem sitter på tronen! När var du kung? Birger: Ja, jag var egentligen aldrig en riktig kung. Jag var en jarl, kungens närmaste

Läs mer

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag

Målet. När jag började på Tuna var jag en liten blyg tjej. Jag var ganska missnöjd med klasserna för jag Målet Amanda Olsson 9b 1-13 Det känns som jag har sprungit ett maraton, ibland har det gått så lätt och ibland så tungt. Jag har varit så inne i allt så jag inte sett hur långt jag kommit, inte förrän

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Kommunikation genom fåglar

Kommunikation genom fåglar 1 Kommunikation genom fåglar Ett projekt med femårsavdelningen 2009-2010 Dokumenterat av Ann-Christin Andersson & Therese Andersson Frejaparkens förskola 2 Vad säger läroplanen? Lärandet skall baseras

Läs mer

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande.

Boken beskriver hur det känns att vilja vara tillsammans med någon. Den handlar om de drömmar och förväntningar som finns i ett förhållande. Arbetsmaterial till Tröjan Skriven av: Per Alexandersson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Tröjan. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Ingen ska få veta funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym Lektionstyp: reflektion och diskussion,

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Fräs, den lilla panterkatten

Fräs, den lilla panterkatten Fräs, den lilla panterkatten Det handlar om en liten kattunge som hade tappat bort sin mamma. Och så går han iväg, för han vill inte vara på ett ställe. Så hittar han ett hus och familjen som bor i det

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil. Emil blir övertalad av en kille i klassen, Måns, att följa med till affären och handla godis på skoltid, fast man inte får.

Läs mer

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant

Burken Berta och flaskan Frans. - En saga om pant Burken Berta och flaskan Frans - En saga om pant Fakta om burken 1 1 miljard dryckesburkar säljs varje år i Sverige och av dessa återvinns 90 %. Alla pantade aluminiumburkar kan bli till nya burkar, utan

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren

Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren Elevtext 1 (svenska som andraspråk) berättande genren SPÖKHUSET Det var en gång två modiga barn Max och Maja. Max är 15 år gammal och Maja är 13 år gammal. Varje fredags och lördags kväll tittar de på

Läs mer