BILD BLIR ORD. Kajakens elever skriver om sex målningar från Nationalmuseum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILD BLIR ORD. Kajakens elever skriver om sex målningar från Nationalmuseum"

Transkript

1 BILD BLIR ORD Kajakens elever skriver om sex målningar från Nationalmuseum

2 Carl Gustaf Hellqvist: Brandskattningen av Visby Brandskattningen - Robins första text Det var en gång när jag skulle handla mat, och jag ramlade i ett hål här. Jag tittade var jag var och så såg jag att jag var i medeltiden. Alla folk tittade på mig. De sa att jag var en trollkarl så de ville bränna mig på bål. Men när den dagen kom så rymde jag och försökte komma tillbaka till talet. Men hur skulle det gå till? Hålet var ju mitt i stan. Jag förklädde mig så att jag såg ut som de gjorde på den tiden. Till slut hittade jag hålet och kom tillbaka till talet. Robin Eklund Brandskattningen - Robins detaljtext Pojken som överlevde Jag vaknade av ett skott. Det var ingen som visste vem eller vilka det var. Vi försökte försvara oss men vi kunde inte! Det var många som dog. Min pappa dog. Nu var jag ensam kvar och jag hade inga pengar och ingen mat. Jag försökte att sno lite pengar för att kunna överleva. Jag snodde lite pengar och flydde till Stockholm. Där jobbade jag som smed och jag fick så bra betalt att jag kunde klara mig. Jag bodde hos svartmunkarna. De var så snälla mot mig. Sen levde jag lycklig i hela mitt liv. Brandskattningen- Robins tredje text Danskarna Jag vaknade en morgon av ett kanonskott. Det var danskarna som ville ha tre ölkar med guld, så alla var tvungna att lämna alla sina guldsaker. Jag lämnade en liten kista med guld. Borgmästaren kunde inte göra något åt saken. Det var för många danskar i vår lilla stad Visby. Men jag hade gömt lite guld så jag kunde fly till Stockholm och öppna ett skomakeri. Sagt och gjort så gjorde jag det. Och jag gifte mig och fick fem barn och levde lycklig i alla mina dagar.

3 Brandskattningen- Alis tredje text alla sina värdesaker. När alla tunnor var fulla med guld och värdesaker var staden räddad. Det var en kung som hette Valdemar Atterdag. Han var kung över Danmark. Och en sommardag seglade han in till Visby, men han var inte ensam. Han var med sina stormän och soldater och de kom i stora koggar. Brandskattningen - Alis detaljtext Kungen Det var en kung som var jättearg och dum, t.ex. när han tar över ett land eller en stad då kommer han och tar pengar och några andra saker från normala människor. Om någon inte ger t.ex. pengar, guld, silver då kommer han och dödar personen. Det var en dag då han hade tagit över en stad. Staden låg i södra Sverige. Kungen hade tagit över staden och kungen sa till sina stormän och adelsmän att gå till vars och ens hus. Det fanns några som gömde sig och det var inte bra. Men en dag tog Sverige tillbaka staden. De kom till Visby för att de ville ta över Visby. Och runt Visby var det en mur. Då tog danskarna sönder en bit av muren och de gick rakt in i staden Visby. Då kände sig folket i staden Visby rädda och förvånade. Och några rymde med sina hästar men några hann inte rymma. Och kungen Valdemar sa till alla som bodde i Visby att han ville ha guld, silver och alla värdesaker. Sen sa han att om ni inte ger era saker då bränner jag upp staden Visby! Alla människorna var rädda om staden. Då ställde kungens soldater upp tre stora tunnor på torget. Och då sa kungen om att alla tunnorna blev fulla skulle han inte bränna upp Visby. Alla som bodde i Visby hämtade Ali Al Amidi Carl Gustaf Hellqvist: Brandskattningen av Visby Brandskattningen är en av de mest kända exemplen på det svenska historiemåleriet. Målad på artonhundratalet skildrar den en händelse på trettonhundratalet. Enligt traditionen ställde den danske kungen Valdemar Atterdag efter att ha erövrat Visby ut tre ölkar och krävde att de skulle fyllas med Visbybornas guld och dyrbarheter, annars skulle han låta bränna ned staden. Bilden är mycket stor och realistiskt målad, med en mängd fascinerande detaljer. Så alldeles sann är den kanske inte: själva brandskattningen fi nns inte nämnd i samtida dokument, judar och en tax syns tydligt i bilden, men fanns inte på Gotland vid denna tid. Hellqvist gjorde hur som helst europeisk succé med målningen och tilldelades en guldmedalj av konstakademien i Wien.

4 Jag ser älghorn på väggen. Jag ser en konstig hatt. Dom har fina kläder. Betalningen - Bajdars detaljtext De är fina och söta. Det är som att de har blivit hängda men de är goda att äta. De har olika färger på kroppen. De är röda i ögonen. Några är inte hängda. De är smala och tjocka. De är grymma. De är spikade. De har blod på magen och ögonen, och några har stängt ögonen. Bajdar Sadulla De har långa halsar. De är farliga. Lucas Cranach: Betalningen eller Det omaka paret Betalningen - Bajdars första text Jag ser en kvinna och en man på bilden. Jag ser svanar som har blivit hängda. Det finns pengar på bordet. Jag ser bröd, vatten och en apelsin på bordet. Dom räknar pengar. Dom är glada. Det är en fin bild. Jag ser en fiol. Jag ser att kvinnan har duschat. Jag ser många hus och skog.

5 Betalningen - Bajdars tredje text Det var en man som var jägare. Han jagade tjejer. Han ville vara med dem. Han betalade till dem för att få vara med dem. En gång jagade han en flicka. Han gav pengar till tjejen. Sen fick han vara med henne. Sen frågade mannen om han kunde få gifta sig med henne. Hon sa ja. Sen blev de ihop. Sen fick de barn. Sen blev de rika. Mannen jobbade och barnen fick jobba dom också. Betalningen - Alis detaljtext Det var en gång en man som hette Erik. Erik var en tjuv. Han tjuvade många saker, t.ex. mynt av silver och guld och dyra grejer och några andra saker. Erik tjuvade och tjuvade många gånger. Det var en mörk natt. Erik gick till en affär. Den som ägde affären var en kvinna som var klok och rik. Erik köpte några grejer. Sen bjöd kvinnan honom på bröd och saft och de pratade och pratade. Erik ville lura kvinnan och ta några mynt från henne. Sen sa kvinnan: - Lura inte mej. Jag är klok. Du är en mästare på att tjuva mynt och guld. Jag ska ta dej till kungen. Han ska prata med dig. Så Erik gick till kungen. - Jag har letat efter dig i många, många år men nu kommer du till mig. Vakter, ta Erik! Vakterna tog Erik till hängningsplatsen. De hängde Erik och Erik dog. Då blev alla glada. Sen sa kungen: - Jag ska bygga en mataffär med billiga priser så att de som inte har så mycket pengar ska få handla där. Kungen sa: - Jättebra. Jag ska också hjälpa till och ge dig ännu mera pengar. Kvinnan levde och levde tills hon gifte sig med någon rik och fin man. Mannen var en prins. Prinsen älskade kvinnan. De är jättesnälla mot dem som bor i staden. - Du får en belöning för att du hämtade Erik till mig och räddade staden. Hon fick 100 kg guldmynt. Alla frågade henne vad hon skulle göra med alla mynt. Kvinnan svarade: - Jag ska dela ut dem till fattiga barn och vuxna och bygga fina hus till dem. Kungen frågade kvinnan: - Vad ska du ha till dej då? Kvinnan svarade: Lucas Cranach: Betalningen eller Det omaka paret Lucas Cranach var en av det tyska 1500-talets mest framgångsriks konstnärer. Han var mycket anlitad som porträttkonstnär och var personlig vän med Martin Luther. Betalningen, som vid en snabb titt kan tyckas visa en medeltida affärsinteriör, handlar i själva verket om prostitution. Den gamle mannen köper kärlek av den unga kvinnan. Målning är på tidstypiskt sätt fylld av symboler: frukterna symboliserar kvinnlig fruktsamhet, gevär och jaktscener visar den manliga jagande sexualiteten och de omkringkrypande fl ugorna visar på konstärens avståndstagande från vad som sker i bilden.

6 Gustav Vasa talar - Oskars detaljtext Jag tror att det här är en adelsman för att han har dyra kläder med guldtråd. Jag tror att den lilla killen har sagt till adelsmannen att Gustav Vasa är där så att han kan få en belöning. Pojken ser inte så fattig ut. Han kanske är adelsmannens son. Han står utanför Mora kyrka och pratar. Gustav Vasa är nu 24 år gammal och han har en bra röst. På den här bilden ser man en dansk adelsman som vill ta fast Gustav Vasa men om han tar honom framför alla människor så skulle de förstå att något var fel! Johan Gustaf Sandberg: Gustav Vasa talar till dalkarlarna i Mora Gustav Vasa talar - Oskars första text Oskar Wallin - Hjälp mig med ett uppror mot danskarna, sa Gustav Vasa. Men de trodde inte att kung Kristian var ond. De hade inte hört talas om Stockholms blodbad. (Stockholms blodbad var när många svenska adelsmän blev halshuggna på Stortorget för att de hade varit med Erik av Pommern.) - Glöm det! Kristian är en bra kung, sa en man. Allt det här hände utanför Mora kyrka. Kristian skulle ge en belöning till den som fångade Gustav Vasa så Gustav Vasa flydde till Norge. Men han kom bara till Sälen. Där kom två män ikapp honom. Det hade kommit fler människor som hade berättat om Kristian II. Då åkte Gustav Vasa tillbaka till Mora och startade upproret mor Kristian II. Till slut vann han och blev kung år 1523, den sjätte juni. Gustav Vasa talar - Oskars tredje text Det här är en bild på Gustav Vasa när han pratar i Mora om ett uppror mot Kristian II. Han berättar om blodbadet i Stockholm men ingen tror på honom så han flyr mot Norge. Johan Gustaf Sandberg: Gustav Vasa talar till dalkarlarna i Mora Johan Gustaf Sandberg är en idag närmast bortglömd konstnär. På sin tid, han levde mellan 1782 och 1854, var han dock en uppburen historiemålare, professor i teckning vid Konstakademien och under slutet av sitt liv även dess direktör. Hans idag mest kända verk fi nner man i Vasakoret i Uppsala domkyrka, där han i kalkmålningar skildrat de klassiska, dramatiska höjdpunkterna från Gustav Vasas liv. Där fi nns också en version av vårt motiv: Gustav försöker förgäves vädja till dalkarlarna om stöd för ett uppror mot Kristian Tyrann. Besviken skidar han mot Sälen, dalkarlarna ångrar sig och skidar efter: ursprunget till Vasaloppet.

7 kollar hur apan klättrar. Det är en liten, fin fågel som står på den bruna mannens hand. Det är en fin bild med alla djuren. Mannen ser ut som att han är från Afrika men jag tror inte att han är i Afrika. Han är kanske i Europa eller något sådant. David Klöcker Ehrenstrahl: Pojke med markattor och papegojor Pojke med markattor - Saifs första text Vad är det för bild? Vad handlar bilden om? Det är två apor och tre fåglar och det finns en brun man. Det ser ut som om han äger en djurpark eller något sådant. Den bruna mannen ser glad ut och han Pojke med markattor - Saifs detaljtext På bilden ser jag en apa som ler. Den står på en mans axel. Mannen är brun. Det står en fågel på hans huvud. Fågeln är blå och runt omkring ögat är det orange. Apan är ljusbrun och har stora bruna ögon. Den bruna mannen har en halsduk, den är vit och guldfärgad. Han har en tjock tröja av guld. Mannen är en som tar hand om djuren. Den här bilden målades i Sverige. Mannen ser glad ut. Det är en mycket fin bild.

8 Pojke med markattor - Saifs tredje text Vem är den där mannen? Han kanske heter Olle. Jag tror att han är djurskötare. På bilden ser man två apor och tre fåglar. Jag vet inte vad fåglarna har för ras. En apa står på mannens axel och den andra klättrar på en stolpe. Den ena fågeln är blålila och den andra är vit och gul på huvudet. Det står en fågel på mannens hand. Den är blå och runt omkring ögonen är den orange. Mannen ser rik ut, han har en fin halsduk som är gul och vit. Hans tröja är guldfärgad. Mannen är brun och han ler lite och apan som står på hans axel ler också. Mannen kanske kommer från Afrika någonstans. Mannen är i Sverige. Varför kom mannen till Sverige? Kanske kungen ville ha en brun man som ingen hade sett. Människorna i Sverige visste inte att det fanns bruna människor på den tiden. David Klöcker Ehrenstrahl: Pojke med markattor och papegojor Saif Haddad David Klöcker Ehrenstrahl: Pojke med markattor och papegojor David Klöcker Ehrenstrahl är en den svenska stormaktstidens hovmålare. Hans målningar ska framställa den nya svenska stormaktens regenter och generaler som lite större än verkligheten. Även vår bild kan sägas ingå i den traditionen: den visar att det svenska hovet var ett rikt och modemedvetet hov, som kunde hålla sig med exotiska, sällsynta och värdefulla djur, och bland dem även något så ovanligt som en afrikan. Vid denna tid, under 1600-talet, förekom det att man som artighetsgåvor mellan de europeiska hoven gav bort svarta människor. Pojken är troligen en av de första afrikanerna i Sverige, man har försökt kartlägga hans bakgrund men misslyckats, troligen brann dokumenten som kunde ha berättat upp i den stora slottsbranden år Sened framför sin favoritmålning, Karl XII s likfärd Sofi a, Bajdar och Saif framför deras favoritmålning, Brandskattningen av Visby

9 Oskar framför sin favoritmålning, Karl XII s likfärd Ali framför sin favoritmålning, Ankarsmedjan i Söderfors Robin framför sin favoritmålning: Pojke med papegojor och markattor Susanna framför sin favoritmålning, Betalningen eller Det omaka paret

10 Karl XII s likfärd - Susannas detaljtext Det var en gammal man som bodde i skogen med sin dotter och två hundar. De hade inte mycket pengar. De brukade gå och jaga för att få mat. De måste ha varma, tjocka kläder när de skulle gå ut. Jag undrar om flickan har några vänner att leka med? Men hon har ju deras två hundar att vara med. Pappan har nog inga vänner heller. Om de hade några vänner skulle de nog kunna få hjälp att skaffa pengar. Eftersom pappan är jägare borde de få ihop pengar ganska lätt. De behöver bara fånga djur och sälja pälsar eller kött. Då får de nog lite pengar i alla fall. Gustaf Cederström: Karl XII s likfärd Karl XII s likfärd - Susannas första text Det var nog inte kul att se kungen vara död. Kungen och alla män hade säkert varit i något krig. Det borde ha varit tungt och halt när de bar kungen. Hela folket undrade nog vad som hade hänt med kungen när soldaterna kom bärande på honom. Kungens familj blev säkert jätteledsna när de fick se honom. Mannen som står längst fram i ledet håller säkert i svärdet för att vara redo om det skulle komma någon fiende. Flaggan som någon håller i visar nog att det här är kungen. Gubben som står och tittar på när de går förbi har säkert varit ute och jagat för han har en fågel på axeln. Susanna Hamber

11 Karl XII s likfärd - Susannas tredje text Jag undrar hur de fick tag i kistan som kungen egentligen låg i. Hur gjorde de kistan när de inte hade några spikar eller hammare? Varför målade konstnären inte så som det gick till i verkligheten? Han ville säkert att man skulle se när kungen var död. Karl XII s likfärd - Alis detaljtext Det var en gång en man som var mycket ledsen för att hans kung dog. Han tyckte jättemycket om kungen! Han hjälpte till att bära kungen när kungen var död. När han bar kungen så tänkte han på vad kungen brukade göra när han skojade med honom. Han och kungen var bästa kompisar! Kungen tyckte om att kriga. Han var modig. Alla var ledsna när kungen dog men mannen var mest ledsen av alla. Det gick fyra månader och sedan åkte mannen till Norge för att bo där. Han hade med sig över 50 tavlor med kungen på. Han hade ett rum där han satte upp alla tavlorna på väggarna. Kungen hette Karl XII. Sened Tesfazghi Karl XII s likfärd - Seneds tredje text Dikten om likfärden Jag ser dem frysa Jag ser dem nysa Jag hör dem prata Jag hör dem tjata Det är snö men inte tö Och kungen är dö Gustaf Cederström: Karl XII s likfärd Målningen visar hur den svenske kungens döda kropp år 1718 förs hem till Sverige från Norge, där han hade blivit skjuten. Cederström började sin yrkesbana som offi cer och var en hängiven beundrare av Karl XII. Han var mycket noga med att alla detaljer skulle vara autentiska, detta samtidigt som huvudmotivet är ohistoriskt återgivet, det är knappast troligt att kungens lik vintertid transporterades på en öppen bår. Målningen är typisk för det svenska historiemåleriet från mitten och slutet av 1800-talet, i tid en präglad av en snabb förändring och modernisering - järnvägar, telegraf, industrialisering - vände man paradoxalt nog blicken bakåt, mot svunna, ärofulla tider.

12 Ankarsmedjan - Sofias detaljtext Här är det en man som arbetar jättemycket och tjänar en rätt bra lön. Han tjänar ungefär kr. Han har två jobb. Han är en sjöman och en som jobbar i en smedja. Mannen heter Max. Han bor i en fin grotta med fin utsikt. Han bor tillsammans med sin son. Sonen heter Jonathan och han är fem år. När pappan är borta får hans syster ta hand om Jonathan. Han fru är död. Max sörjer henne fortfarande. Hon dog för två år sedan. Lilla Jonathan tror att hans pappas syster är hans mamma. Hon heter Sonja. Sonja bor till och med hos dem. Max är 30 år och Sonja är 27 år. Jonathan gillar mest att gå omkring och utforska världen. Max drömmer om att bli kapten på en båt. Pehr Hilleström Besök i Söderfors Ankarsmedja Ankarsmedjan - Sofias första text Detta är ett besök i en grotta. Om man tittar på höger sida så ser man en vacker kvinna med en fin klänning. Hon är nog en prinsessa. Prinsessan heter Sofia och är nog 35 år. I grottan så är det män eller slavar som håller på med smycken, vaser och så vidare. Det är nog därför som prinsessan är där, för att se hur man gör smycken. Sofia, (prinsessan), ser inte glad ut på bilden, hon ser mer ledsen ut. Hon tycker synd om de här männen, att de ska behandlas som slavar. Det finns en man på bilden som också verkar rik. Jag tror att det är Sofias storebror. Han heter Erik och är 37 år. Jag undrar vad han säjer till sin lillasyster? Han verkar peka på någonting som kan finnas bakom den där mannen som håller i en lång och smal stock. Grottan ligger i Härjedalen. Längst bak på tavlan så ser man en trupp soldater. De är nog där för att vakta över Erik och Sofia eller så är det de som ger de här männen som arbetar stryk!

13 Ankarsmedjan - Sofias tredje text Detta är ett kungabesök, det vet jag! Det är en kung och en drottning, tror jag, som är där på besök i en varm smedja. I smedjan tror jag att de håller på med ankare, glas och vaser, men mest ankare. I smedjan är det väldigt jobbigt. Nästan varje månad dör några stycken. Vissa förlorar t.o.m. sina ben här. Det är väldans varmt här, cirka 40 grader tror jag. Vissa ser finklädda ut och vissa ser fattiga ut. Varje man har en hatt på sig. Jag tror att de har det för att skydda håret och huvudet. Jag undrar om de är slavar eller om de är där för att arbeta och tjäna pengar. Kungligheterna ser jätteförvånade ut för att det är smutsigt och så. Jag undrar vad det är för en kung, kanske han som blev kung efter Karl XII? Men han ser inte glad ut utan mest förvånad. Damen bredvid honom måste vara hans mamma för hon ser rätt gammal ut. Smedjan ser liten ut men är nog egentligen rätt stor tror jag. Sofi a Holmgren Ankarsmedjan - Seneds detaljtext Hej, jag är gruvarbetare och arbetar på Söderfors ankarsmedja. En dag när jag skulle till gruvan så märkte jag att det fanns adelsmän lite här och där i gruvan. De var på besök. Jag såg en adelsflicka och jag blev kär men jag var diskret för hon hade visst förlovat sig med en rik adelsman. Hon verkade kolla på mig hela tiden och jag frågade min ledare var de kom ifrån och vart de bodde och just då gick flickan upp bredvid mig och viskade Jag gillar dig!. Jag gick till deras hus på kvällen med en stege. Jag tog stegen och satte den vid hennes fönster. Jag sa: Vill du följa med mig?. Nej svarade hon. Och så levde jag olycklig i alla mina dagar. Ankarsmedjan - Seneds tredje text Hej, jag är en gruvarbetare. Jag jobbar på Söderfors ankarsmedja. Vi ska få besök av några adelsmän. Jag är den mest erfarna gruvarbetaren av oss alla. Min ledare visade upp mig, men adelsmännen tyckte säkert att jag var smutsig. Innan undrade jag hur det skulle kännas när de kom rika människor och tycker att det är smutsigt och äckligt att jobba här. Lite senare gick så gick de, men en av dem stannade kvar och jag tänkte att hon stannade säkert för att förnedra oss ännu mer. Pehr Hilleström d.ä.: Besök i Söderfors ankarsmedja. Smederna i fullt arbete. Söderfors är en gammal bruksort i norra Uppland. Ankarsmedjan hade under en lång period ensamrätt på att tillverka ankare åt den svenska flottan. Till höger på bilden ses förnäma personer på besök i den bullriga verkstaden, det har spekulerats i om det till och med skulle vara kungligt besök, men det vet man inte med bestämdhet. Pehr Hilleström var en genre - och historiemålare, samtida med Bellman och Gustav III. Han målade såväl bilder av adeln roande sig på slotten som av vanligt folks vardagsliv.

14 Bakgrund BILD BLIR ORD Elever från Kajaken, Lillholmsskolan, skriver med inspiration av målningar från Nationalmuseum Kajaken är en liten undervisningsgrupp vid Lillholm/ Ekholmsskolan i Skärholmen, för elever med läs- och skrivsvårigheter/ dyslexi. I Kajaken arbetar två pedagoger, Annika Eriksson och Lena Eldrot, på heltid. Kajakens elever kommer både från Lillholm/ Ekholmsskolan och från andra skolor i Stockholmsområdet. I Kajaken fanns under läsåret 06/ 07 tio elever från skolår 6 till 9. I projektet deltog nio barn i skolår 6 och 7. Hos personer med läs- och skrivsvårigheter är ofta den visuella kanalen starkare än den auditiva. Bilder och visuell information kan därför ofta vara till stor hjälp för elever med läs- och skrivsvårigheter. Detta var en av anledningarna till att vi ville sätta bilden i centrum i detta arbete. Projektbeskrivning Kajaken har studerat Sveriges historia, från medeltid till 1800-tal. I samband med detta har vi använt oss av att en fantastisk resurs som Nationalmuseum finns tillgänglig i vår närhet. Från muséets permanenta utställning har vi, i samarbete med Veronica Hejdelind, ansvarig för skolverksamheten vid museet, valt ut ett antal målningar med historisk anknytning. De utvalda bilderna har använts som kunskapsskälla, inspiration och utgångspunkt för elevernas egna texter. Eleverna har mött bilderna på tre olika sätt, i original vid besök hos Nationalmuseum, som utskrivna reproduktioner och projicerade ljusbilder i klassrummet under projektarbetsperioden. Förutom de tillfällen då vi arbetar koncentrerat med bilderna, ville vi även att de ska finnas med eleverna i deras klassrumsvardag, lite som de numera pensionerade skolplanscherna, bilder som man kan betrakta i lugn och ro och sjunka in i. Elevernas texter Eleverna har skrivit tre olika texter till varje bild, vid tre olika tillfällen. Första texten Elevernas första text har varit helt förutsättningslös, utgående från deras spontana intryck, tankar och associationer vid mötet med bilden, projicerad i Fantasifabrikens mörklagda biosalong. Detaljtexten Efter det att eleverna skrivit färdigt sina första texter har de fått gå fram till den projicerade bilden och där välja varsin detalj. Eleverna har sedan fått sina detaljer utskrivna på A3-papper. Varje elev har sedan, med sin detaljutskrift framför sig, i sin vanliga arbetsmiljö i Kajaken, skrivit den andra texten. Tack vare de högupplösta bilderna från Nationalmuseum har vi kunnat göra uppförstoringar även av mycket små detaljer. Efter text 1 och text 2 har vi haft en föreläsning i Fantasifabriken, där vi berättat om konstverket, konstnären och den historiska epok som bilden skildrat. I ett PowerPoint-bildspel har vi visat konstverket, såväl flera bilder av samma konstnär som andra tidsanknutna bilder. Tredje texten Vid författandet av text 3 har vi återvänt till originalbilden, återigen projicerad i Fantasifabrikens Camera Obscura. Eleverna har även denna gång haft frihet att utforma sin text helt utan begränsningar, med den skillnaden att de nu haft en förförståelse i form av nya kunskaper om bilden, konstnären och epoken. Elevernas texter har inte bearbetats. Däremot har pedagogerna rättat eventuella stavfel i elevtexterna samt i vissa fall hjälpt till med interpunktion och styckeindelning. Arbetet har genomförts som ett samarbete mellan Kajakens elever och lärare, den mediepedagogiska verkstaden Fantasifabriken och Nationalmuseum. Syften Målsättningarna med arbetet har varit flera: Att väcka intresse och nyfikenhet för svensk historia Att få igång skrivprocessen Att utforska konstbildens möjligheter som inspirationskälla vid skrivande Att skapa en interaktion mellan text och bild Att använda skrivande som ett verktyg för tänkande

15 Att få syn på sin egen lärandeprocess Att stimulera fantasin och förmågan att leva sig in i människoöden från svunna tider Att väcka intresse för Nationalmuseum och dess samlingar hos elever och föräldrar Att studera symbolspråket i äldre bilder Att få eleverna att känna stolthet över sin del av ett väl genomfört och presenterat arbete. Att ha roligt under det idoga förverkligandet av ovanstående punkter Redovisning Varje elev har gjort en egen bok med sina datorutskrivna texter, pedagogernas faktatexter kring bilderna och konstverken utskrivna i A3-format, hela konstverken och de valda detaljerna. Vi har även på egen press gjort denna sammanfattande presentation i broschyrform av materialet. Varje elev har fått ett exemplar av broschyren. En muntlig redovisning, där eleverna läser upp sina texter framför originalverken i Nationalmuséum, kommer att ske den 9 oktober. Iakttagelser och slutsatser Utifrån våra iakttagelser har detta arbete med konstbilder fått våra elever att: använda sig av konstbilderna som stöd i skrivandet komma igång med sitt skrivande snabbare än tidigare hålla fokus länge på sitt skrivande / minuters oavbrutet skrivande skapa texter med mycket fantasi och fritt fabulerande i skapa struktur i sina texter utan det stöd som vi annars tillhandahåller i form av t.ex. stödfrågor och tankekartor Det har varit mycket roligt att se våra elever arbeta så engagerat med sina skrivuppgifter inom detta projekt. Utifrån konstbilderna har de på egen hand lyckats skapa texter med innehåll och struktur. Det verkar som att intresset för och nyfikenheten på de konstbilder vi arbetat med brutit ner deras skrivmotstånd. Elevernas fantasi har fått flöda fritt och flera elever har skapat historier med beskrivningar av personer och miljöer. Naturligtvis vet vi inte vilken påverkan vårt övriga arbete med att skapa stödstrukturer i skrivandet haft. Kanske har eleverna internaliserat tidigare skriverfarenheter och använt sig av dessa? Vi tror att en viktig faktor i sammanhanget varit att eleverna fått verklig arbetsro vid skrivtillfällena. Elever kan vara olika känsliga för störande sinnesintryck men de flesta påverkas säkert mer eller mindre. För elever som är extra känsliga för störningsmoment kan det räcka med att andra pratar, att dörrar öppnas och stängs och att människor rör sig i närheten för att de ska tappa tråden i sina tankegångar. Att ständigt bli avbruten och tappa tråden tar massor av energi och gör att det sedan finns mindre energi kvar för den tekniska delen av skrivandet; att bilda ord och meningar. Vid våra skrivtillfällen har eleverna fått möjlighet att arbeta ostört i min i en delvis mörklagd lokal. Det fria skrivandet har på allvar kommit igång för flera av eleverna. Medvetet har vi inte stört eleverna i deras skrivande utan litat på att deras tankar och ord skulle bära vilket de gjort! För oss är det en viktig reflektion och lärdom; att ibland våga ha is i magen och lita på elevernas förmåga trots deras skrivsvårigheter - och inte omedelbart ingripa för att hjälpa dem i deras skrivande. Vi tror vidare att det varit betydelsefullt för eleverna att möta höga förväntningar från omgivningen och identifiera sig som en skrivande personer istället för att identifiera sig personer som behöver ständig hjälp med skrivandet. Annika Eriksson, Lena Eldrot, Kajaken och Sten Canevall, Fantasifabriken

16 BILD BLIR ORD Efterord av Veronica Hejdelind, Nationalmuseum Hur kan Nationalmuseums samlingar vara en attraktiv, relevant och spännande läranderesurs för dagens elever och skola? Hur ska vi arbeta för att skapa en verksamhet som utgår från skolans och elevernas behov och förutsättningar? Det är frågor som vi som arbetar med Nationalmuseums skolverksamhet, ständigt brottas med. I våras fick jag ett samtal från Lillholmsskolan, som kom att leda till några nya svar på dessa frågor. Kajaken ville inte, som de flesta andra skolor som kontaktar oss, komma till museet för att titta, fundera och diskutera. De hade en önskan att ta med bilderna till klassrummet, så att de kunde återkomma till dem ofta och verkligen lära känna dem. Temat var historia och syftet var att inspirera elevernas skrivande. Jag kommer ihåg vårt första möte. Annika och Lena från Kajaken hade tillsammans med Sten från Fantasifabriken valt ut ett antal målningar som de hade lust att arbeta med i projektet. Jag reagerade först med ryggmärgen (eller var nu den värsta kunskapsförmedlarivern sitter) och påpekade bland annat att Hellqvists målning av Valdemar Atterdags brandskattning av Visby ju visar 1800-talets bild av medeltiden och att det väl inte är något bra exempel att använda om man ska lära sig något om 1100-talet? Sten och jag hade animerade diskussioner om hur bilderna skulle presenteras; om rätt och fel sätt tills jag en dag stannade upp och tänkte till. Vad är egentligen min roll som pedagog? Jag äger väl inte de här målningarna (även om vissa av dem är lite som gamla vänner, som jag verkligen gillar att umgås med)? Vad händer om jag tar ett steg tillbaka och låter Kajaken och Fantasifabriken göra sina egna erfarenheter? Om jag väljer att finns med i bakgrunden, som ett stöd och bollplank - istället för att, som jag är van vid, befinna mig, mellan verken och elever och lärare? Det var lite läskigt att släppa taget men otroligt lärorikt! Resultatet av vårt samarbete är med andra ord inte elevernas texter och ett pedagogiskt utvecklingsarbete på Kajaken. Vi som arbetar med skolverksamheten på Nationalmuseum tar med oss upplevelsen och erfarenheten av mötet med Fantasifabriken och Kajakens lärare och elever. Det har bidragit till utveckling och nytänk kring hur vi vill utvecklas som en läranderesurs för skolan; med utgångspunkt i lärares och elevernas behov, villkor och lust. Mitt besök på Lillholmsskolan och elevernas fantastiska iakttagelser och texter har dessutom fått mig att se målningar jag arbetar med nästan dagligen med nya ögon. Tack Kajaken för allt ni har lärt oss!

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling

Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s material: Cecilia Birgerson Nordling Första upplagan: 20 000 ex Utgivningsår: 2011 Produktion: 1000 Möjligheter i samarbete med UMO.se Utgivare: 1000 Möjligheter Grafisk form och illustration: Fiin - www.sofiekindahl.se Illustration UMO.se:s

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem.

Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Den här tidningen handlar om några av alla de unga människor som kämpar för att erövra en ny framtid i Sverige. De har tvingats lämna sina hem. Många av dem har flytt fattigdom, förtryck, förföljelse och

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Barn och unga med funktionsnedsättning En beskrivning av deras vardag

Barn och unga med funktionsnedsättning En beskrivning av deras vardag Barn och unga med funktionsnedsättning En beskrivning av deras vardag En kvalitativ undersökning genomförd med hjälp av djupintervjuer med barn och deras vårdnadshavare 1 Innehåll Inledning... 3 Sammanfattning

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV

ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV ETT DESPERAT BEHOV AV GRÄNSLÖS FRAMGÅNG eller EN SKÅDESPELARES ICKE-ARBETE MED SIG SJÄLV Ett desperat behov av gränslös framgång (eller: En skådespelares icke-arbete med sig själv) Copyright 1998 Sandra

Läs mer

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar.

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. 1, 2 OCH 3 Här tränas samarbete och koordination. En kompis De flesta tycker att detta är en kul övning. Parövning. Paret räknar till tre. Person A säger 1, person B säger 2, person A säger 3, person B

Läs mer

Sommarnummer juni 2014 Valsätraskolan Pris: 0 kronor. Nu är parkourparken klar!

Sommarnummer juni 2014 Valsätraskolan Pris: 0 kronor. Nu är parkourparken klar! Valsätraposten Sommarnummer juni 2014 Valsätraskolan Pris: 0 kronor Nu är parkourparken klar! Skolans unga skribenter bjuder på ett sprängfyllt nummer av VP. Här kan du läsa artiklar, reportage från utflykter,

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014

FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 FACING MAGAZINE NUMBER: 01 FAciNGFEBRUARI 2014 G Ä L L I V A R E - M A G A S I N INNEHÅLL Kort om 13 66 60-62 Face of Gällivare startade hösten 2013 utifrån lokala, offentliga och privata önskemål. Arbetet

Läs mer

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans

Hemligheter kända av många. -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Hemligheter kända av många -En metod och handbok för dig som har personlig assistans Av : Ve r o n i c a S v e n s k C o p y r i g h t F ö r b u n d e t U n g a R ö r e l s e h i n d r a d e F i n a n

Läs mer

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA

INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA INLEDNING TILL BIBELSTUDIERNA Vem är min vän? Tema för de olika dagarna: Dag 2: Vän med andra Dag 1: Vän med Gud Dag 3: Vän med Guds familj Dag 4: Vän med Guds värld Inledning: Årets bibelstudier kan ses

Läs mer

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis.

-Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. Blodig hämnd Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, sa hon. -Vad bra att du ringde, sa Dennis. -Jag ville faktiskt be om ursäkt jag föll för grupptrycket, fortsatte Dennis. -Det är okej och förresten tack

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG

Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Älska mig FILMHANDLEDNING - ÄLSKA MIG Jag vet hur det känns, att vara fångad i sig själv. Varför är det så svårt att förstå? Är det så svårt att se.. är det så svårt att älska mig? Älska mig är baserad

Läs mer

Välkommen till Romernas historia

Välkommen till Romernas historia Uppdaterad 2013-06-27 av Joakim Söderberg Välkommen till Romernas historia Välkommen till denna hemsida som ger dig mer kunskap om romernas historia. Hemsidan är uppdelad i flera delar och du väljer själv

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006

HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Ola Lönnqvist HENRIK tunnbindaren reviderad version från 2005 avsedd för år 2006 Familjen, staden och Sverige under senare delen av 1600-talet Pjäsen avser skildra livet för och hos en borgarfamilj i Söderköping,

Läs mer

Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7

Sagor och fantasy. Ett projekt för åk 7 Sagor och fantasy Ett projekt för åk 7 Namn: Förälders underskrift: Vad ska vi arbeta med? Under de kommande veckorna ska vi arbeta med sagor och fantasy. Sagor är en traditionell typ av berättelser och

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Sveas rundtur på Storgatan.

Sveas rundtur på Storgatan. Sveas rundtur på Storgatan. Svea hade alltid älskat hösten, även som en liten flicka. Nu var hon åttio år och på äldre dagar tycktes kärleken för hösten endast växa. Årstiden passade henne bra för det

Läs mer

Nu jäklar. Det var Petra Abelson Smedbergs första tanke

Nu jäklar. Det var Petra Abelson Smedbergs första tanke Ett kliv för alla 1 Vem har rätt att sända från scenen? Alla lika, alla unika En plats för alla var målet när Nyeport möjligheternas hus i Skövde öppnades. Idag rymmer huset både tuffa killgängets tacokvällar

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet.

När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker. Barn i Sverige och Moçambique berättar om ekonomisk utsatthet. När pengarna inte räcker BRIS, SOS Barnbyar 2012 Form. Susann Karlsson Nemirovsky Redaktör. Agnete Dannenberg Texter.

Läs mer