Exempel på ledtrådar för kopplingen mellan bild och tal (Bildkorten, Steg 1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Exempel på ledtrådar för kopplingen mellan bild och tal (Bildkorten, Steg 1)"

Transkript

1 Exempel på ledtrådar för kopplingen mellan bild och tal (Bildkorten, Steg 1) Det bästa är att komma på egna ledtrådar, det stärker minnet. Om du arbetar med en klass är det roligt och kreativt att försöka komma på ledtrådar tillsammans. Till varje bild finns ett antal föreslagna ledtrådar, se nedan. På bildkorten är ledtrådarna som motsvarar ental markerade med röda prickar, medan ledtrådarna som motsvarar tiotal är markerade med blåa prickar. Utöver dessa ledtrådar har även varje tiotal ett tema: 1-10 är djur representeras av frukter. Många frukter har en liten kvist de hänger i och det är ledtråden till tiotalet. För att finna ledtrådar kan man även använda lukt, smak och känsel, ju fler sinnen vi använder ju fler kopplingar skapas i hjärnan representeras av föremål som återfinns i naturen. Många av dessa föremål består av två delar, t ex svampens hatt och fot representeras av föremål vi klär oss i. En vanlig ledtråd är antalet hål i kläderna, t ex skorna som har sex snörhål och byxorna som har tre hål representeras av saker vi har på oss som kläder, skor, mössor och vantar representeras av föremål som finns i rummet. Rummet har oftast fyra hörn och många möbler har fyra ben representeras av föremål i köket. Vi har fem sinnen (syn, hörsel, känsel, smak, lukt), många av dessa använder vi oss av när vi lagar mat och äter. Grundsmakerna är även fem: sött, salt, surt, beskt och umami representeras av byggnader representeras av grönsaker. Regnbågen har sju färger. Dessa är, räknat utifrån och in: rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Här kan man uppmärksamma färgerna på på grönsakerna representeras av verktyg representeras av instrument.

2 Treans tabell 3. Katten har tre spetsar uppåt, två öron och en svans. Katten har också tre morrhår på vardera sida och tre vita tassar. Man kan även se en trekant mellan ögonen och nosen. Enligt gammalt skrock ska man spotta tre gånger över axeln när man ser en svart katt gå över vägen för att skydda sig mot otur. 6. Nyckelpigan har sex ben liksom alla insekter. Den har även sex prickar på ryggen. 9. Sköldpaddan har ett mönster av 9 rutor på skölden. Det sticker ut 9 tår på bilden. Sköldpaddan ha en rund form och passar in i nians cirkel. 12. Alla frukter har en liten kvist som de hänger i, den är ledtråden till tiotalet. Körsbären sitter alltid ihop två och två. 15. Äpplet har en liten kvist som markerar tiotalet. Äpplets kärnhus alltid fem rum. 18. Päronet har en liten kvist som markerar tiotalet. Päronets form passar perfekt som fodral till en åtta. 21. Kottens fjäll (frökapslar) har två flikar som är ledtråd till tiotalet. Kottens form påminner om en etta. 24. Granen är en ledtråd till julafton, den 24 december. Granen är indelad i fyra sektioner som är ledtrådar till entalet och foten har två delar som är ledtrådar för tiotalet. 27. Ekollonet består av två delar, hatten och frukten, som är en ledtråd till tiotalet. Kvistens form påminner om en sjua. 30. Mössan har tre ränder som ger en ledtråd till tiotalet. Tofsens runda form påminner om en nolla.

3 Fyrans tabell 4. Trollsländan har fyra vingar som markerar entalet. 8. Bläckfisken har åtta armar som markerar entalet. 12. Alla frukter har en liten kvist som de hänger i, den är ledtråden till tiotalet. Körsbären sitter alltid ihop två och två. 16. Vinbären sitter på en liten kvist som är ledtråden till tiotalet. På kvisten hänger 6 bär som är ledtråd till entalet. 20. Trädet består av två delar, stammen och kronan. Stammen är delad i två flikar vilket markerar tiotalet. Trädkronan ovanifrån har en rund form vilket är ledtråd till nollan. 24. Granen är en ledtråd till julafton, den 24 december. Granen är indelad i fyra sektioner som är ledtrådar till entalet och foten har två delar som är ledtrådar för tiotalet. 28. Bladet har två markanta spetsar, som markerar tiotalet. Bladet är indelat i åtta olika fält vilket är ledtråd till entalet. 32. Varje strumpa har tre tydliga delar, tår, häl och öppning, som ger en ledtråd till tiotalet. Strumporna är två stycken och det finns två hål att stoppa in fötterna i. 36. Skon har tre ränder på tån vilket är ledtråd tiotalet och sex hål för skosnören vilket är ledtråd till entalet. 36 är också en vanlig skostorlek. 40. Bordet har fyra ben, vilket är en ledtråd till tiotalet. Sett ovanifrån är det runda formen en ledtråd till nollan.

4 Femmans tabell 5. Sjöstjärnan har fem ben som är ledtråd till entalet, den finns fem prickar i en cirkel på mitten och fem prickar på varje ben. 10. Alla frukter har en liten kvist som de hänger i, den är ledtråden till tiotalet. Det finns ett löv (ledtråd till tiotalet) och apelsinen har en rund form vilket är ledtråd till nollan. 15. Äpplet har en liten kvist som markerar tiotalet. Äpplets kärnhus alltid fem rum. 20. Trädet består av två delar, stammen och kronan, stammen är delad i två flikar vilket markerar tiotalet. Trädkronan ovanifrån har en rund form vilket är ledtråd till nollan. 25. Blomman har två blad som är ledtråd till tiotalet och varje blomma har fem kronblad som är ledtråd till entalet, det finns också fem blommor. 30. Mössan har tre ränder som ger en ledtråd till tiotalet. Tofsens runda form. 35. Handsken har tre ränder som är ledtråd till tiotalet och fem fingrar som är ledtråd till entalet. 40. Bordet har fyra ben, vilket är en ledtråd till tiotalet. Sett ovanifrån är det runda formen en ledtråd till nollan. 45. Stolen har fyra ben vilket markerar tiotalet. Stolen rygg har fem spjälor vilket markerar entalet. 50. Grytans form har 5 vinklar viket markerar tiotalet. Grytans form ovanifrån är rund vilket är ledtråd till nollan.

5 Sexans tabell 6. Nyckelpigan har sex ben liksom alla insekter. Den har även sex prickar på ryggen. 12. Alla frukter har en liten kvist som de hänger i, den är ledtråden till tiotalet. Körsbären sitter alltid ihop två och två. 18. Päronet har en liten kvist som markerar tiotalet. Päronets form passar perfekt som fodral till en åtta. 24. Granen är en ledtråd till julafton, den 24 december. Granen är indelad i fyra sektioner som är ledtrådar till entalet och foten har två delar som är ledtrådar för tiotalet. 30. Mössan har tre ränder som ger en ledtråd till tiotalet. Tofsens runda form är ledtråd till nollan. 36. Skon har tre ränder på tån vilket är ledtråd tiotalet och sex hål för skosnören vilket är ledtråd till entalet. 36 är också en vanlig skostorlek. 42. Byrån har fyra ben som är ledtråd till tiotalet. Den har två lådor och två knoppar vilket är ledtrådar till entalet. 48. Dörren har fyra yttre hörn som ger en ledtråd till tiotalet. De två dörrspeglarna har fyra hörn var vilket blir totalt åtta som är ledtråd till entalet. 54. Spisen har fem värmekällor, fyra plattor och en ugn, som är ledtråd till tiotalet. Spisen är fyrkantig vilket är ledtråd till entalet. 60. Igloon har sex isblock vid ingången, vilket markerar tiotalet. Ovanifrån är igloon rund, vilket är ledtråd till nollan.

6 Sjuans tabell 7. Ekorren har en svans som i formen påminner om en sjua, den har också sju delar som sticker ut från kroppen som markerar entalet. 14. Alla frukter har en liten kvist som de hänger i, den är ledtråden till tiotalet. Jordgubbens blad har fyra delar som är ledtråd till entalet. 21. Kottens fjäll (frökapslar) har två flikar som är ledtråd till tiotalet. Kottens form påminner om en etta. 28. Bladet har två markanta spetsar, som markerar tiotalet. Bladet är indelat i åtta olika fält vilket är ledtråd till entalet. 35. Handsken har tre ränder som är ledtråd till tiotalet och fem fingrar som är ledtråd till entalet. 42. Byrån har fyra ben som är ledtråd till tiotalet. Den har två lådor och två knoppar vilket är ledtrådar till entalet. 49. Fönstret har fyra hörn vilket markerar tiotalet och rutan är indelad i 9 rutor vilket markerar entalet detta mönster också samma som på sköldpaddan. 56. Tekannans form har 5 vinklar vilket markerar tiotalet (samma logik som grytan). Formen på handtaget ger oss en ledtråd till entalet. 63. Palmen har 6 blad och pyramiden har sex streck vilket är ledtrådar till tiotalet. Pyramiden här trekantig vilket är ledtråd till entalet. 70. Ärtskidan har sju ärtor vilket är ledtråd tiotalet, en ärta är rund vilket är ledtråd till nollan.

7 Åttans tabell 8. Bläckfisken har åtta armar. 16. Vinbären sitter på en liten kvist som är ledtråden till tiotalet. På kvisten hänger 6 bär som är ledtråd till entalet. 24. Granen är en ledtråd till julafton, den 24 december. Granen är indelad i fyra sektioner som är ledtrådar till entalet och foten har två delar som är ledtrådar för tiotalet. 32. Varje strumpa har tre tydliga delar, tår, häl och öppning, som ger en ledtråd till tiotalet. Strumporna är två stycken och det finns två hål att stoppa in fötterna i. 40. Bordet har fyra ben, vilket är en ledtråd till tiotalet. Sett ovanifrån är det runda formen en ledtråd till nollan. 48. Dörren har fyra yttre hörn som ger en ledtråd till tiotalet. De två dörrspeglarna har fyra hörn var vilket blir totalt åtta som är ledtråd till entalet. 56. Tekannans form har 5 vinklar vilket markerar tiotalet (samma logik som grytan). Formen på handtaget ger oss en ledtråd till entalet. 64. Fönstret på väderkvarnen har 6 rutor vilket markerar tiotalet, väderkvarnen har 4 vingar vilket är ledtråd till entalet. Varje vinge har 16 rutor och tillsammans finns det 64 rutor på vingarna. 72. Morotens form är ledtråden till tiotalet, blasten är uppdelad i två vilket är ledtråd till entalet. 80. Färgflikarna på färgburken markerar tiotalet och burkens form uppifrån är ledtråd till nollan.

8 Nians tabell 9. Sköldpaddan har ett mönster av 9 rutor på skölden. Det sticker ut 9 tår på bilden. Sköldpaddan ha en rund form och passar in i nians cirkel. 18. Päronet har en liten kvist som markerar tiotalet. Päronets form passar perfekt som fodral till en åtta. 27. Ekollonet består av två delar, hatten och frukten, som är en ledtråd till tiotalet. Kvistens form påminner om en sjua. 36. Skon har tre ränder på tån vilket är ledtråd tiotalet och sex hål för skosnören vilket är ledtråd till entalet. 36 är också en vanlig skostorlek. 45. Stolen har fyra ben vilket markerar tiotalet. Stolen rygg har fem spjälor vilket markerar entalet. 54. Spisen har fem värmekällor, fyra plattor och en ugn, som är ledtråd till tiotalet. Spisen är fyrkantig vilket är ledtråd till entalet. 63. Palmen har 6 blad och pyramiden har sex streck vilket är ledtrådar till tiotalet. Pyramiden här trekantig vilket är ledtråd till entalet. 72. Morotens form är ledtråden till tiotalet, blasten är uppdelad i två vilket är ledtråd till entalet. 81. Färgflikarna på penseln markerar tiotalet och penselns form är ledtråd till entalet.

9 Exempel på ledtrådar för kopplingen mellan bild och plats på helhetsbilden (Bildkorten utplacerade på helhetsbilden, Steg 2) På varje helhetsbild finns tio platser, en för varje bild som ingår i tabellen. Det är viktigt för minnet att lägga märke till var på helhetsbilden varje bild hamnar (t.ex. hamnar sköldpaddan på kattens svans). Om du arbetar i en klass kan det vara roligt att klassen bygger upp en gemensam berättelse till varje tabell. Det finns även förslagna berättelser för tabellerna, se nedan. Ledtrådarna är angivna per rad på helhetsbilden. Ordningen på platserna på helhetsbilden är samma som på en knappsats, d.v.s. på rad 1 ligger plats 1-3, på rad 2 ligger plats 4-6, på rad 3 ligger plats 7-9 och på rad 4 ligger plats 10. Treans tabell 1. Katten sitter på sitt eget huvud, nyckelpigan flyger runt kattens huvud det är lite irriterande för katten, sköldpaddan har klamrat sig fast kring kattens svans, katten försöker ruska bort sköldpaddan från svansen. Hela första raden är djur 2. Katten är hungrig och tycker om frukt, först äter den två läckra körsbär, men är fortfarande inte mätt, äter då ett rött äpple som vi placerar i mitten på kroppen, precis som ett rött hjärna, sist äter katten ett päron hela raden är frukt. 3. Katten sparkar på kotten med tassarna (sparka gärna lite med foten) och sticker sig på de vassa granbarren - aj och sedan bajsar den ut ett ekollon hela raden är skogsbilder 4. Nu är katten både mätt och trött och kryper in i den gossiga mjuka mössan. Fyrans tabell 1. En bläckfisk har klamrat sig fast på huvudet och sträcker sig efter päronet som ligger på marken. 2. Trollsländan flyger iväg över trädgården, den fastnar en klase vinbär som hänger ner från vänster vinge, det blev tungt så den landar i lövträdet ligger i mitten för att vila efter en stund flyger den vidare mot skogen och landar på den taggiga granen - ett av granens barr har fastnar på högra vingen. 3. Ett löv har lossnat från lövträdet och ringlar ner bredvid trollsländan och hen drömmer om att kunna ha både strumpor och skor för att slippa lida i den taggiga granen 4. Trollsländan väljer att vila på bordet (och slipper den taggiga granen) Femmans tabell 1. En apelsin blir huvud på sjöstjärnan, ett äpple är uppslängt i luften (tänk jonglering) 2. Håller vänster arm om lövträdet och i hjärtat ligger blomman, det är varmt så sjöstjärnan håller mössan i vänster hand 3. Värmen gör att handsken hamnat på marken och trampas på, sjöstjärnan är busig och sätter sig på bordet med foten på stolen. 4. Sjöstjärnan har sitt bo i den runda grytan

10 Sexans tabell 1. Nyckelpigan mumsar på körsbär och på tur väntar ett päron 2. Nyckelpigan går under granen och sticker sig, hittar en mössa och sätter den på mitten av kroppen, en sko skyddar foten. 3. Nedre foten på byrån som står nära dörren, bredvid spisen. 4. Nyckelpigan drömmer om att bo i en igloo Sjuans tabell 1. I svansen har resten av en jordgubbe fastnat, ekorren balanserar stolt en kotte mellan öronen. 2. Ett löv har också fastnat på svansen, en hand smeker ekorren över ryggen ekorren fäster blicken på byrån. 3. Där den sitter på rumpan i fönstret och dricker te och tänker på värmen på foten på pyramiden. 4. Ekorren tycker om ärtor Åttans tabell 1. Bläckfisken har en kvist med vinbär som krona på huvudet och håller en gran i handen den sticks, aj! 2. I armhålan värmer ett par sockor skönt, bläckfisken gömmer sig först under bordet innan den går ut genom dörren 3. I armen bär den en tekanna och sätter sig under väderkvarnen och med armen knaprar förnöjt på en morot. 4. Bläckfisken ramlar ner i färgburken oops! Nians tabell 1. Sköldpaddan roar sig med att balansera ett päron på huvudet, i ena handen har den ett ekollon hela raden är grön precis som sköldpaddan grönt är skönt! 2. På skölden har den samlat en sko och på mitten balanserar en stol, en spis står och vickar på högra skölden hjälp! 3. På foten känner sköldpaddan sand tänker på pyramiden, sköldpaddans svans påminner om en morot och på foten har en kladdig pensel fastnat stackare! 4. Sköldpaddan har sitt bo i en tamburin som plingar när sköldpaddan snarkar.

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

BATMAN. Fyll kroppen med vadd. Varv 30: 1 fm, 2 fm tills (12) Varv 31: 2 fm tills Klipp av tråden och sy ihop hålet, fäst. Armar (virka 2 stycken)

BATMAN. Fyll kroppen med vadd. Varv 30: 1 fm, 2 fm tills (12) Varv 31: 2 fm tills Klipp av tråden och sy ihop hålet, fäst. Armar (virka 2 stycken) Fyll kroppen med vadd. Varv 30: 1 fm, 2 fm tills (12) Varv 31: 2 fm tills BATMAN Bland, 50% bomull och 50% akryl. Till et rekommenderas virknål 3.0, men för att få maskorna tätare använd dig av virknål

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen Naturens kopior Titta på Naturteaterns film och lyssna noga. 1. Skriv ner fem sätt hur djuren kan röra sig på. Människan Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE POMPOMPYSSEL 2015 POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN

INSPIRATIONSHÄFTE POMPOMPYSSEL 2015 POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Nallen Tandpetare (bryt av de vassa ändarna) 1. Placera en limklick på en stor pompom, stick

Läs mer

Lilla Krabat. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp. Svänga, svänga, svänga, svänga.

Lilla Krabat. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp. Svänga, svänga, svänga, svänga. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts

Påskpyssel! sid 1 av5. Till en påskhare behöver du: En sax Lim En toarulle Lite bomull Färgade papper Vitt papper En penna, svart/blyerts sid 1 av5 Påskpyssel! Till en påskhare behöver du: En sax Lite bomull Färgade papper Vitt papper, svart/blyerts sid 2 av5 Gör så här: 1 2 3 Börja med att mäta upp och klippa ut en bit färgat papper (jag

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR

MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR A NNA T Ä T T ÄT 5 8 ÅR MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går in genom näsan och ner till magen. Alfred har en liten

Läs mer

Nutricia 2018 Material_28

Nutricia 2018 Material_28 www.alltomsondnaring.se Nutricia 2018 Material_28 MAT TILL MAGEN VIA SLANG ÄR ET T A NNA S T Ä T T ATT A ÄT 5 8 ÅR 02 ʼʼ Precis som Lilly och Alfred kommer du att få mat genom en slang. Lillys slang går

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet

KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET. Träning i Livet KLICKEN MED VÄNNER PROVA PÅ! Studio Mitkovic TRÄNING I LIVET Förord I detta material har vi samlat ett prova på material till vårt nya koncept Klicken med vänner. Ett lekfullt material där vi kopplar teman

Läs mer

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta

Lille katt, lille katt, lille söte katta, vet du att, vet du att det blir mörkt om natta Heja Bamse, starkast är vår Bamse. Men han tycker inte om att slåss! Dunderhonung, farmors dunderhonung, äter han för att bli stark förstås. Och kommer det en stöddig typ, och ger en liten svag ett nyp,

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut?

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut? Faktakort 1 Kantarellen är en av dom vanligaste svamparna. Dom kan man äta. Dom finns i hela Sverige, i löv och barrskogar. Kantarellen är gul. Kantarellen är en skivsvamp, den har skivor under hatten.

Läs mer

Fröken Spöke räddar julen

Fröken Spöke räddar julen SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE 1. Kola och knäck 1. Vilken dag var den sista dagen före jullovet? 2. Vem firade Ebba och Ivar jul med varje år? 3. Varför kommer inte morbror Nils och firar jul

Läs mer

Stora öron och långa fingrar

Stora öron och långa fingrar Stora öron och långa fingrar 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. En plats där ett djur bor är djurets Ökenräven har stora öron för att Fingerdjuret bor på Fjällugglan har Havsleguaner Japanska

Läs mer

Innehåll. Stryk under, ringa in, kryssa 2. I vilken ordning? 6. Vilken information? 10. På samma sätt 14. Följ ledtrådarna 18. Mönster 22.

Innehåll. Stryk under, ringa in, kryssa 2. I vilken ordning? 6. Vilken information? 10. På samma sätt 14. Följ ledtrådarna 18. Mönster 22. Innehåll Stryk under, ringa in, kryssa 2 I vilken ordning 6 Vilken information 10 På samma sätt 14 Följ ledtrådarna 18 Mönster 22 Glyfer 26 Pusselbitar 30 Den här boken tillhör 3 Stryk under, ringa in,

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Våra gemensamt skrivna sagor

Våra gemensamt skrivna sagor Våra gemensamt skrivna sagor inspirerade av naturfoton fröken tagit i augusti på uppstartsdagarnas it-utvecklingspass och vårt arbete kring boken Se upp för krokodilen, mossor och lavar, troll, drakar

Läs mer

Filt F Stl: Ca 90 x 90 cm Garnmängd Rosa 4301: 400 gram Garn mandarin petit 50 gram = ca 180 meter) Runds nr 3, Strumps nr 2½

Filt F Stl: Ca 90 x 90 cm Garnmängd Rosa 4301: 400 gram Garn mandarin petit 50 gram = ca 180 meter) Runds nr 3, Strumps nr 2½ Tema 1 Kofta B Stl: (3) 6 (9) 12 (18) mån Garnmängd Rosa 4301: (100) 150 (150) 200 (200) gram 50 gram = ca 180 meter) Runds o strumps nr 2½ o 3 Filt F Stl: Ca 90 x 90 cm Garnmängd Rosa 4301: 400 gram 50

Läs mer

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda!

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! - Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! PLANETEN GODISHUSET Uppfinn din egen planet, beskriv vad den heter och hur den ser ut, vilka djur och

Läs mer

Läxa nummer 1 klass 1

Läxa nummer 1 klass 1 Läxa nummer 1 klass 1 Rita hur det ser ut där du brukar göra läxan! Skriv namn! Det här är din läxbok för klass 1. Du kommer i regel att få en läxa i veckan hela året. Det är meningen att du ska läsa exemplet

Läs mer

Namn: Hundradelar. 4 tiondelar 0, 4 17 tiondelar 1, tiondelar 298 hundradelar. Hundradelar. 98 hundradelar 875 hundradelar

Namn: Hundradelar. 4 tiondelar 0, 4 17 tiondelar 1, tiondelar 298 hundradelar. Hundradelar. 98 hundradelar 875 hundradelar arbetsblad 1:1 Positionssystemet > > Skriv talen med siffror. Glöm inte decimaltecknet. Ental Tiondelar Hundradelar 1 tiondel 0, 1 52 hundradelar 0, 5 2 tiondelar 0, 17 tiondelar 1, 7 9 tiondelar 0, 9

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT SIDAN 1 Läsförståelse Ett litet djur 1. Var har ekorren byggt bo? 2. Vilkens sorts fågel, tar en ekorrunge? 3. Vad heter Linas och Rickis barn? 4. Vem hittar ekorrungen? 5. Hur ska de göra, för att rädda

Läs mer

30187_H_P_1_Omslag_17133_Omslag_ett_tva_tre :12 Sida 2 Facit

30187_H_P_1_Omslag_17133_Omslag_ett_tva_tre :12 Sida 2 Facit Facit Himmel och Pannkaka 1 SANOMA UTBILDNING Facit Växter Ringa in alla växter. Innehåll Växter 3 Vilken växt är det? 4 Måla löken gul 5 Vad kan du äta? 6 Kan en morot läsa? 7 Skriv och rita 8 Växtkryss

Läs mer

Material: Saltgurkor, apelsiner, citron, grapefrukt och en bit parmesanost samt skålar. Tallrikar eller servetter till barnen.

Material: Saltgurkor, apelsiner, citron, grapefrukt och en bit parmesanost samt skålar. Tallrikar eller servetter till barnen. Grundsmaker Skiva saltgurka (salt), apelsin (sött), citron (surt), grapefrukt (beskt) och parmesanost (umami) och lägg i fem olika skålar. Låt alla barn få smaka på innehållet i alla skålar. Försök få

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten?

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? Frågor Noa gör upp eld av gör upp eld 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? 4. Vem hör när Noa ropar Hjälp!? 5. Vem släcker elden? FRÅGOR

Läs mer

Spelregler. Mina första spel handdockor

Spelregler. Mina första spel handdockor Spelregler 3292 Mina första spel handdockor Copyright - Spiele Bad Rodach 2008 Habermaaß-Spiel Nr. 3292 Mina första spel handdockor SVENSKA En rolig spelsamling för 1-4 barn från 2 år. Redaktionell bearbetning:

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Vägledning till bildboxen Det svarta fåret

Vägledning till bildboxen Det svarta fåret Vägledning till bildboxen Det svarta fåret 1 Vägledning till bildboxen Det svarta fåret Varje bildserie består av 5 kort. Korten föreställer objekt, djur eller människor som vid första anblicken ser ut

Läs mer

Lilla Liten. Blöjtwist

Lilla Liten. Blöjtwist Blöjtwist Häng nu med i den goa rytmiken, när blöjan svänger i takt med musiken. Rumporna gungar och snart får dom fart, uti en blöj, blöj-twist, så underbart. Blöjtwist, känner gunget uti kroppen. Blöjtwist,

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

Fröken Spöke räddar julen

Fröken Spöke räddar julen SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba och Ivar som är tvillingar och går i samma klass. Det är snart jullov och mamma berättar att morbror Nils inte kommer till julen. Ebba

Läs mer

3. Önska dig något helt otrolig just nu! Vad önskar du dig då?

3. Önska dig något helt otrolig just nu! Vad önskar du dig då? Efter kapitel 10 Vips åk 2 1. Vem ser du på bilden? Skriv hans namn. Berätta vad du vet om honom. 2. Läs frågan och stryk under rätt svar. B D E 3. Önska dig något helt otrolig just nu! Vad önskar du dig

Läs mer

Uppdrag: SPINDELNS KROPP

Uppdrag: SPINDELNS KROPP SP I LAR D N Korsspindlar spinner stora vackra nät. Nätets mönster ser ut som ett cykelhjul med ekrar. Många spindlar som spinner den här typen av nät tillhör gruppen hjulspindlar. Spindlar finns i nästan

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Motorikmattan. Art. nr

LÄRARHANDLEDNING. Motorikmattan. Art. nr LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7763-748-8 Motorikmattan Detta material, som är mycket allsidigt och ger möjlighet att skapa ett stort antal skicklighetsövningar i små grupper på 4 till 6 barn. Lärarhandledningen

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

Death is not an event in life. Magdalena Dziurlikowska

Death is not an event in life. Magdalena Dziurlikowska Death is not an event in life Magdalena Dziurlikowska Death is not an event in life Döden är ingen livshändelse menade Ludvig Wittgenstein och Shakespeare lät Hamlet säga: Döden, det oupptäckta landet

Läs mer

1 MILLIONER DROPPAR. En, två, tre, fyr, fem millioner droppar. En, två tre, fyr, fem fingrar på min hand. En, två, tre, fyr, fem millioner droppar

1 MILLIONER DROPPAR. En, två, tre, fyr, fem millioner droppar. En, två tre, fyr, fem fingrar på min hand. En, två, tre, fyr, fem millioner droppar 1 MILLIONER DROPPAR En, två, tre, fyr, fem millioner droppar En, två tre, fyr, fem fingrar på min hand En, två, tre, fyr, fem millioner droppar En, två, tre, fyr, fem, vattenlek och sand Jag vill gå till

Läs mer

Träningsmaterial till boken Människan och världen Sverige

Träningsmaterial till boken Människan och världen Sverige GEOGRAFI Människan och världen Sverige PETER GRÖNDAL människan och världen Sverige omslag.indd 1 2016-09-23 12:47 Träningsmaterial till boken Människan och världen Sverige Till läraren Människan och världen

Läs mer

soft cotton mini bomull moa

soft cotton mini bomull moa 91296 soft cotton mini bomull moa Version 1 91296 MUSFLICKA, MUSPOJKE, KATTFLICKA, HUNDPOJKE & FÅRET HEN GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) Mini Bomull (100% Bomull. Nystan ca

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina bodde i ett hus vid havet med sin mamma och sin pappa. Utanför huset växte två björkar, och mellan dem hängde en hängmatta. Just i dag var hängmattan ett sjörövarskepp, och på det skeppet var

Läs mer

5. Jag har grått hår. 4. Jag gillar gräs. 6. Jag gillar att ut forska i värd. 3. Jag hopar fram inte gå.

5. Jag har grått hår. 4. Jag gillar gräs. 6. Jag gillar att ut forska i värd. 3. Jag hopar fram inte gå. Klassens bok med gåtor 1.jag börjar på s. 2. Jag bor under marken. 3. Jag hopar fram inte gå. 4. Jag gillar gräs. 5. Jag har grått hår. 6. Jag gillar att ut forska i värd en. 7. Jag är bra på att jömamej.

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Facit till Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3

Facit till Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3 Facit Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3 Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att eleven kan svara

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Matte Direkt Borgen Läxbok 4A

Matte Direkt Borgen Läxbok 4A Matte Direkt Borgen Läxbok 4A Läraranvisning punktskrift Verksnummer: 31381 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 2. Del 2. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 2. Del 2. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 2 SKAPA MED TOARULLAR! Del 2. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Noshörning Äggkartong Mix blank Papper Modelling

Läs mer

91967 DJURISKA RYGGSÄCKAR GARNKVALITÉ Soft Cotton (100 % Bomull. Ca 50 g = 80 m) MASKTÄTHET

91967 DJURISKA RYGGSÄCKAR GARNKVALITÉ Soft Cotton (100 % Bomull. Ca 50 g = 80 m) MASKTÄTHET 91967 SOFT COTTON Version 1 91967 DJURISKA AR GARNKVALITÉ Soft Cotton (100 % Bomull. Ca 50 g = 80 m) MASKTÄTHET Ca 16 fm x 19 v med virknål 4 mm = 10 x 10 cm GARNALTERNATIV Garngrupp 5 (OBS! Garnåtgång

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar

Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 1 Del 7: Om tal och tid Lektionsaktivitet: Tals helhet och delar Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Syfte Syftet med aktiviteten är att ge erfarenheter

Läs mer

5-26 SOFT COTTON & TINDRA

5-26 SOFT COTTON & TINDRA SOFT COTTON & TINDRA Virkade gossedjur Häst 200 g + svart 50 g + restgarn Gris, rosa ca 200 g + restgarn Fjällko, vit ca 200 g + svart 50 g Lamm, vit ca 100 g Soft Cotton + 100 g Tindra Hund, vit ca 100

Läs mer

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna Gruppuppgift I. Tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att alla ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de tycker och varför

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi. DRAKEN Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.ifokus Innan du börjar virka, ber vi dig att LÄS DETTA! Sluta

Läs mer

FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE

FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE FÄRG FÖR DITT VÄLBEFINNANDE PRESENTATIONSÖVERSIKT Carl Rehnborg och berättelsen om NUTRIWAY Utmaningar gällande sund kost Färga din kost Sund kost. Sund livsstil. Dela välbefinnandet

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA 15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA A B C D 15-04.A,B,C,D HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton MÅTT/HÄXA & VAMPYR Längd ca 22 cm MÅTT/SPÖKE

Läs mer

Läsförståelse Blå Läraranvisning punktskrift. Verksnummer: 40282

Läsförståelse Blå Läraranvisning punktskrift. Verksnummer: 40282 Läsförståelse Blå Läraranvisning punktskrift Verksnummer: 40282 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt anpassade

Läs mer

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL 91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL E A D C B Version 1 91173 I VÄNTAN PÅ JULEN GARNKVALITÉ (A-C) Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) GARNALTERNATIV (A-C) Super Soft Cotton GARNKVALITE (D)

Läs mer

Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett, har du sett här är jag. Tittut! Här är jag! Tittut!

Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett, har du sett här är jag. Tittut! Här är jag! Tittut! Texter rörelseanvisningar Här är jag Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett var jag blev av? Tittut! Säg har du sett, har du sett här är jag. Tittut! Här är jag! Tittut! Använd händerna

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN.

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN. Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! www.colorona.se COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Steg 1-Forma figur Snöglob Steg 3-Häll i sand&vatten Glasburk med lock Silky Clay Ugn Ugnsduk Quartz

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage)

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Vägledning till Från bild till ord 1 Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Från bild till ord har som syfte att skapa situationer där barnen får möjlighet att bygga sitt språk i samspel med andra.

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

15-04 SOFT COTTON B A C D

15-04 SOFT COTTON B A C D 15-04 SOFT COTTON B A C D Version 4 15-04 HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) MÅTT (A,B) Längd ca 22 cm MÅTT (C) Längd ca 7 cm x omkrets ca 18 cm. Bottenplatta:

Läs mer

Vägledning till Hör ihop - magnetspel

Vägledning till Hör ihop - magnetspel Vägledning till Hör ihop - magnetspel 1(6) Vägledning till Hör ihop - magnetspel Det här materialet kan användas dels som ett pedagogiskt övningsmaterial, dels som ett spel. När det används som övningsmaterial

Läs mer

Här hittar du ett exempel på ritprogrammet: https://scratch.mit.edu/projects/82515788/

Här hittar du ett exempel på ritprogrammet: https://scratch.mit.edu/projects/82515788/ Termin 1 Block 4 Ritprogram Nu kommer du att få skapa ett ritprogram där du sedan kan göra egna konstverk! Programmet låter dig rita med olika färgpennor, sudda med suddgummi och måla med stämplar som

Läs mer

Geometrimattan Uppdrag 2. Geometrimattan Uppdrag 1. Geometrimattan Uppdrag 4. Geometrimattan Uppdrag Aima din Sphero. 1. Aima din Sphero.

Geometrimattan Uppdrag 2. Geometrimattan Uppdrag 1. Geometrimattan Uppdrag 4. Geometrimattan Uppdrag Aima din Sphero. 1. Aima din Sphero. Uppdrag 1 2. Starta på blå triangel. 3. Åk till grön triangel. Uppdrag 2 2. Starta på gul cirkel. 3. Åk till röd kvadrat. Uppdrag 3 2. Starta på gul cirkel. 3. Åk till blå rektangel. Uppdrag 4 2. Starta

Läs mer

Fiffiga kroppen o ch f i nurliga knoppen

Fiffiga kroppen o ch f i nurliga knoppen Fiffiga kroppen o ch f i nurliga knoppen Saga sitter i köket och syr. Med nål och tråd. Och fingerborg på pekfingret. Hon har fått ett gammalt örngott och ska göra en gympapåse. En gympapåse är bra att

Läs mer

DANS OCH RÖRELSE med äldre

DANS OCH RÖRELSE med äldre DANS OCH RÖRELSE med äldre Foto: Män som Dansar - bild av Susanne Svantesson om män, mod och modern dans! Dans utmanar och inspirerar. Det får oss att börja tänka, känna och fundera. Genom dans utvecklas

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

fukt utan att kännas våt och värmer även i fuktigt tillstånd.

fukt utan att kännas våt och värmer även i fuktigt tillstånd. 22 BARN 23 Ruskovillas barnplagg tillverkas i, silke och ekologisk bom. Den mjuka merinoen lämpar sig för kallare årstider som underställ och mellanplagg. Ullen andas och sköter om kroppens värmereglering,

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

51138 Sångpåse BJÖRNEN

51138 Sångpåse BJÖRNEN 51138 Sångpåse Låt barnen få sticka ner handen i påsen och välja ett motiv. Se om de kan gissa vad det är som de fått tag i genom att känna på det, utan att se. Om barnet får ett djur som de känner igen

Läs mer

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord

Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Musiklek med Susanne Lind, texter och ackord Välkomna F Gm 7 F Välkomna till Musiklek, idag ska vi ha det bra F Gm 7 F Vi ska sjunga och dansa och fira att alla kan va m Gm 7 F Gm 7 F Här här här, du är

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

21 Hägg - Prunus padus

21 Hägg - Prunus padus 21 Hägg - Prunus padus Hägg är ett litet träd eller stor buske. som skjuter rikligt med rotskott och därför kan bilda små bestånd. Den trivs bäst på mulljord och växer i lundar och fuktiga till friska,

Läs mer

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Kullarkivet Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Enkla kullekar Kull ska gå fort. Du ska inte kunna stå still och titta på allt för länge. Därför rekommenderar jag 2-3 kullare på en grupp

Läs mer

FACIT ORGANEN. Titta på ditt öga i spegeln. Vad händer med pupillen när du tänder lampan? Hur kommer det sig att det blir så?

FACIT ORGANEN. Titta på ditt öga i spegeln. Vad händer med pupillen när du tänder lampan? Hur kommer det sig att det blir så? A. HAR DU NÄSA FÖR DET HÄR? Prova minst tre dofter. Hur gick det? Väcktes det några känslor i dig? Frågor: Kunde du gissa rätt på någon doft? Vilken? Kom det upp några minnen och känslor hos dig? Lärarfacit:

Läs mer

Ett band från början till slut

Ett band från början till slut Ett band från början till slut Det här är berättelsen om ett nybörjarband, från att det sätts upp tills det är färdigvävt. Brickvävning går ut på att mäta upp ett antal lika långa trådar, trä dem i hålen

Läs mer

Facit. Här hittar du facit till de uppgifter i Tänk kreativt Rosa som har givna lösningar.

Facit. Här hittar du facit till de uppgifter i Tänk kreativt Rosa som har givna lösningar. TÄNK kreativt I serien ingår TÄNK kreativt rosa TÄNK kreativt ljusgrön TÄNK kreativt orange TÄNK kreativt TÄNK RESONERA FÖRSTÅ FANTISERA KLASSIFICERA JÄMFÖR Facit Majemaförlaget AB, Best nr 0, ISBN ----,

Läs mer

Maria Österlund. I trollskogen. Mattecirkeln Begrepp

Maria Österlund. I trollskogen. Mattecirkeln Begrepp Maria Österlund I trollskogen Mattecirkeln Begrepp NAMN: Kotte går i skogen. Måla det längsta trädet grönt. Måla det näst kortaste trädet gult. Kotte Svampis Sten Troll-Fia Vem är störst? Vem har längst

Läs mer