Må Bra skolan. Mindfulness

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Må Bra skolan. Mindfulness"

Transkript

1 Må Bra skolan Mindfulness

2 Mindfulness - att vara här och nu November månad. Lövträden är på väg att fälla sina sista löv inför vinterns vila. Skogens dofter av fukt och mossa kittlar näsan. En del välkomnar hösten och vintern med ett stilla lugn medan den hos andra skapar en känsla av olust och stress, kanske inför julen som snart står för dörren. Vi är alla olika med olika förväntningar och erfarenheter som format oss till de vi är. Ibland, ganska ofta faktiskt, är vi inte riktigt medvetna om vad det är som gör att vi uppfattar saker på ett visst sätt eller varför vi känner som vi gör. Ibland vet vi kanske inte ens vad det är vi egentligen känner annat än att vi känner en känsla av välbehag eller obehag. Ett sätt att lära känna sig själv bättre och komma närmre sig själv är att med öppenhet och nyfikenhet utforska sitt inre med hjälp av mindfulness. Mindfulness betyder fritt översatt medveten närvaro i nuet men det är så mycket mer än så. Mindfulness handlar om att vara närvarande i det nu som är med kropp, själ och ande, att se verkligheten som den är just i den här stunden, ögonblick för ögonblick, utan att värdera, döma eller sträva vidare. Det är ett förhållningssätt som ökar livskvalitén och lär oss att leva i harmoni med oss själv och andra. Vägen dit går genom vårt hjärta som skapar utrymme för ödmjukhet, acceptans, tacksamhet och förståelse. I vårt hjärta finns vår intuition och vår djupaste kunskap om oss själva. När vi hittar dit möts vi av en inre känsla av frid, harmoni och kärlek. Längtar du dit? Välkommen att fortsätta läsa!

3 Mindfulnessbaserad stressreduktion Mindfulness grundar sig i österländsk tradition och filosofi och har utövats av buddistiska munkar under ett par tusen år. I västvärlden introducerades mindfulness av den amerikanske medicinprofessorn Jon Kabat-Zinn som började meditera med patienter med stress, depressioner och smärtproblematik i slutet av 1970-talet. Han märkte snabbt att hans patienter mådde bättre och vidareutvecklad och grundade den form av mindfulness som presenteras i den här artikeln, MBSR mindfulnessbased stressreduction (mindfulnessbaserad stressreduktion).

4 Ett ständigt flöde av tankar och känslor Överallt finns det saker som pockar på vår uppmärksamhet, ett ständigt flöde av information och brus. Någon går förbi, vi får ett sms, telefonen ringer, barn leker, bilar kör förbi, vi har ont någonstans, våra egna tankar vill göra sig hörda etc. Allt detta är en del av det liv vi lever här och nu. De allra flesta av oss lever största delen av vårt liv på autopilot vilket innebär att vi ständigt tar emot och sorterar all denna information utifrån och även inifrån oss själva och vi gör saker utan att egentligen reflektera över vad vi gör och varför vi gör det. Kanske har det någon gång hänt dig att du lagt ifrån dig dina nycklar utan att veta var du lagt dem eller att du inte riktigt lade märke till vad som fanns omkring dig på promenaden till affären? Från det vi föds formas vi och vår personlighet med alla tankar, känslor, normer och värderingar som oftast är grundade många generationer bakåt. Vi lär oss tidigt kategorisera känslor, beteende, personer och saker som bra eller dåliga, goda eller onda, rätt eller fel och så vidare. De föreställningar vi har med oss sedan barnsben är vi sällan medvetet medvetna om. De styr våra liv och vårt förhållningssätt till livet i större utsträckning än vi många gånger förstår.

5 Det kan till med vara så att de håller oss kvar i gamla mönster vi egentligen inte trivs med och hindrar oss från att utvecklas vidare på olika sätt. Biologiskt är en del av vår hjärna utrustad med ett varningssystem, vår reptilhjärna, som instinktivt hjälper oss att identifiera och reagera på sådant som vi uppfattar som hotfullt. Reptilhjärnan scannar av och söker ständigt efter sådant som innebär hot, obehag eller fara för oss. Det är ett finurligt system avsett att skydda oss som kickar igång och frigör olika stresshormoner och samlar kroppens resurser till att fly, slåss eller i värsta fall spela död, om inget annat alternativ finns. En gång i tiden handlade det om att blixtsnabbt kunna fly från urtida odjur men vår hjärna förstår sig inte riktigt på hot i den tid vi lever nu. Det betyder att hela vårt stressystem går igång även i situationer som egentligen inte innebär någon uppenbar fara för vårt liv. Det kan handla om till exempel smärta, obehagliga och förbjudna känslor, olika rädslor, upplevelsen av att ha fullt upp i privatliv och arbetsliv och inte riktigt hinna med och så vidare. De allra flesta av oss kan känna igen sig i något.

6 Att inte vilja se och känna det som är Det som är obehagligt på något vis vill vi inte gärna kännas vid. Vi tränger undan, ignorerar och försöker in i det längsta undvika att se och känna det som skapar obehag och det är fullt mänskligt att göra så. Vår hjärna har lättare att uppmärksamma negativa erfarenheter och hot, det krävs i snitt tio positiva erfarenheter för att väga upp en enda negativ erfarenhet. Eller annorlunda uttryckt, vår hjärna är som kardborrband på det som är negativt och teflon på det som är positivt. Det blir mycket negativt att tränga undan och inte vilja se! Och vi lyckas sällan med det särskilt bra i längden. Föreställ dig att du försöker hålla en uppblåst badboll under vattenytan. Till en början går det ganska enkelt. Du kan hålla den med en hand, kanske till och med ganska länge. Så småningom kommer du att behöva anstränga dig mer. En hand räcker inte utan du får börja använda båda händerna. Men också det kommer till slut att bli svårt. Du kommer att få använda mer och mer kraft, du börjar darra och din kropp kommer förr eller senare att bli tvungen att koppla på all sin kraft för att orka hålla emot. Står vi tillräckligt länge och håller badbollen under vatten kommer vi inte att orka med i längden. Vi få olika stressymtom och vi riskerar att bli sjuka på olika sätt. Beroende på vad vi har med oss från våra tidiga erfarenheter har vi olika uppfattningar om vad som är jobbigt och svårt för oss. En del saker är vi medvetna om, andra inte. Och så är det för oss alla, det är fullt mänskligt.

7 Att våga möta Tvärt om vad många tror är det alltså så att hålla emot, inte vilja se eller känna olika känslor, tankar, smärta och så vidare i själva verket ökar vår stress istället för att minska den. Det är också så att eftersom vi inte alltid är medvetna om vad vi uppfattar som hotfullt eller stressigt kan vi inte heller möta det eller förändra det på något vis. Inom mindfulness benämns det som att det är motståndet mot att se, känna, uppleva som skapar lidande, oavsett vad det handlar om. Mindfulness är att vara medvetet närvarande i den stund som är, i just detta ögonblick, med allt brus som är och med alla våra värderingar och föreställningar. Mindfulness handlar inte om att ta bort något utan om att leva mitt i livet så som det är just i denna stund. När vi öppnar upp för och vågar möta det som är kan vi också förhålla oss till det på att nytt sätt. Vi öppnar också upp för att fullt ut kunna njuta av den stund som är just nu. Vi kan medvetet koppla ur vår autopilot och när vi gör det ökar vi vår självkännedom och vår lyhördhet för oss själva och våra behov. Vi kan då välja att vara sanna både mot oss själv och mot andra. Vi ökar utrymmet för nuet och tillåter inte oss att påverkas så mycket av varken framtiden eller det förflutna och vi minskar vår känsla av stress. Mindfulness är också ett sätt att stärka vår intuition genom att öppna upp för att lyssna på vårt hjärta som alltid vet vad som är bäst för oss. Vi kommer närmre oss själva och lär känna oss själva på ett djupare plan.

8 Att praktisera mindfulness I MBSR tränas mindfulness genom olika formella och informella övningar och meditationer. Till hjälp finns också sju attityder (från engelskans attitude med betydelsen hållning, ståndpunkt) som det finns ett stort värde i att ha med sig. Vi tränar oss i att bryta gamla mönster, göra saker annorlunda mot hur vi tidigare gjort dem. Vi utforskar och tänjer försiktigt på egna fysiska, mentala och själsliga gränser. Det vi blir medvetna om kan vi också möta, ta hand om och läka. Av respekt och kärlek till oss själva kan vi alltid välja att backa om det blir för smärtsamt. I grunden finns alltid ödmjukhet, tacksamhet, nyfikenhet, lyhördhet, kärleksfull vänlighet och medkänsla till oss själva.

9 Attityder 1. Medvetet avstå från att döma och värdera. Att döma och värdera är något som vi, precis som vi tidigare läst, alla har med oss sedan barnben. Vi dömer saker, situationer, andra och framför allt oss själva. Det sker blixtsnabbt flera gånger om dagen. I mindfulness tränar vi på att uppmärksamma och bli medvetna om när vi dömer och undvika att fastna i ett dömande för att vi dömer. Blir du medveten om när du dömer? Bra! - tänk tack för att jag kom det och släpp. 2. Tålamod. Brist på tålamod är något vi alla brottas med emellanåt. I vilka situationer provas ditt tålamod? Hur känns det inom dig när tålamodet tryter? Uppmärksamma och bli medveten om. 3. Beginner s mind ny i stunden. Allt vi upplever tolkas genom ett filter av tidigare erfarenheter och upplevelser. När vi till exempel äter en pizza äter vi egentligen minnet av hur pizzan smakar. När vi möter en gammal bekant ser vi på dem genom erfarenheter från våra tidigare möten. För en dag, prova att möta dagen med alla dess upplevelser och möten som om du mötte den för första gången. Är det möjligt för dig att se och uppleva genom ett barns ögon? Som om det vore första gången? Vad blir du medveten om?

10 4. Tillit. Att våga släppa kontroll är ett sätt att öva tillit. I andningsankaret (se längre ner), känn tillit till att kroppen själv vet hur den ska andas. Du behöver inte styra eller andas på ett speciellt vis. I vilka andra situationer prövas din tillit? Uppmärksamma och bli medveten om. 5. Medvetet avstå från strävan. Att medvetet avstå från strävan är inte detsamma som att leva sitt liv utan mål eller framtidsplaner. I vårt samhälle är det nödvändigt med viss planering och framförhållning, det är så vårt levnadssätt ser ut. Det kan dock vara befriande att i stunder bli medveten om att vi har en strävan och då också tillfälligt frigöra oss från den. Vi kan använda övningarna nedan för att träna oss i att avstå från strävan. Om vi i en meditation upplever en känsla av välbehag kan det kännas naturligt att vilja uppleva samma känsla nästa gång vi mediterar. Paradoxen blir att vår strävan mot det hindrar oss att nå samma upplevelse. När du gör övningarna, träna lyhördhet och öppenhet. Gör övningen som om det vore för första gången. Avstå från strävan. I vilka andra situationer strävar du efter något? Uppmärksamma och bli medveten om.

11 6. Acceptans. Acceptans är inte detsamma som att gilla eller tycka om. Att acceptera är att i situationer du inte kan förändra beskriva för sig själv hur någonting är utifrån ren fakta. Finns det något i ditt liv du inte kan acceptera? Vad bra att du är medveten om det! Är det möjligt för dig att acceptera att du just nu inte kan acceptera det? 7. Let go släppa taget. Ibland håller vi fast vid saker som på olika sätt hindrar oss från att leva vårt liv fullt ut. Det kan handla om bitterhet för någon gammal oförrätt vi upplevt eller om tankar och känslor som vi klamrar oss fast vi och också identifierar oss med i tron att vi är dem. Vi tolkar och skapar på värld genom våra tankar, men tankar är tankar, vi är inte våra tankar. Buddha lär ha sagt att varje människa är en del av den klarblå himlen och våra tankar är som molnen som passerar förbi. När vi blir medvetna om det kan vi också förhålla oss till dem på ett nytt sätt. Vi kan betrakta våra tankar som just tankar och kan då upptäcka att vi inte måste haka på och gå in i varje tanke, vi kan välja att avstå släppa taget. Uppmärksamma och bli medveten om vilken tanke eller idé har du svårt att släppa taget om? Prova att knyta handen om din tanke samtidigt som du andas in. Släpp taget och öppna handen när du andas ut. Hur känns det?

12 Kontakten med andningen Andningen är något som vi alla har med oss alltid, likaså kontakten med någon form av underlag. Ibland står vi och då är kontaktytan mindre, ibland sitter eller ligger vi ner och då är kontaktytan större. Att ha kontakt med kontaktytorna och med andningen, andningsankaret, är grunden i alla formella MBSRövningar. Andningsankaret hjälper oss att vara närvarande i vår kropp och utforska vad som finns där i just denna stund och byggs sedan på i olika övningar. En av de mest kända övningarna kallas för andrum the breathing space och den är i sin grundform tre minuter lång. I övningen tränar du dig på att rikta din uppmärksamhet dit du vill. Du tränar den moderna delen av din hjärna och tillåter då inte reptilhjärnan att styra i lika stor utsträckning. Den här övningen kan göras på tre minuter som en snabb skanning på hur det är för dig just i detta nu. Du kan också välja att låta den ta längre tid, minuter och fokus riktas då i huvudsak till din andning. Är du ovan vid att meditera kan det vara tillräckligt med 2-3 minuters kontakt med andningen och sedan kan du utöka efterhand. Att hålla fokus på något är en förmåga som går att träna upp. Vårt sinne lever sitt eget liv och det är vanligt och fullt mänskligt att sinnet vandrar. Blir du medveten om att tankarna far iväg? Vad bra att du är medveten om det! Tänk tack för att jag kom på det och rikta fokus dit du vill.

13 Andrum en tre minuters meditation Sitt på en kudde på golvet eller på en stol med fötterna i golvet. Handflatorna vilar nedåt i ditt knä. Sittställningen ska kännas vaken, bekväm men inte ihopsjunken. Släpp hakan något och låt det bli ett par millimeters mellanrum mellan läpparna. Du kan välja att ha ögonen slutna eller öppna. Om du väljer att ha dem öppna, fokusera blicken mjukt snett nedåt framför dig. Börja med att utforska alla kontaktytor, där din kropp rör vid någon form av underlag eller vid sig själv.

14 Var i din kropp och upplev och känn inifrån. Utforska nyfiket. När du känner kontakten med underlaget, flytta din uppmärksamhet till din andning, där du lättast känner dina andetag. Var öppen för att det kan vara olika från gång till gång och från andetag till andetag. Förändra ingenting, tillåt andningen att vara så som den är i just detta andetag. Låt kontakten med underlaget och andningen komma i bakgrunden och rikta din uppmärksamhet mot dina tankar. Vad är det för tankar du har just nu? Lägg märke till att tankarna kommer, stannar en stund och sedan försvinner igen. Det kan vara samma tankar som återkommer men gången är alltid densamma. Är det möjligt för dig att skapa en distans till dina tankar genom att betrakta tankarna som just tankar? Påminn dig själv om att du inte är dina tankar. Se dem komma, stanna och försvinna som molnen på himlen.

15 Släpp fokus på dina tankar och rikta din uppmärksamhet till dina känslor. Vad har du för känsloton i din kropp just nu? Är det en känsla av välbehag? Obehag? Kanske inget speciellt? Och eftersom det redan är där, är det möjligt att låta det vara så som det är just nu? Släpp fokus på känslan och gå vidare till kroppsliga förnimmelser. Utforska nyfiket. Vad har du för kroppsliga förnimmelser i din kropp just i denna stund? Kanske kommer du i kontakt med någon smärta, pirrning, värme, kyla, spänning eller något annat. Kanske uppmärksammar du inget speciellt. Oavsett vad du blir medveten om, så finns det redan där. Är det möjligt att tillåta det att vara precis om det är? Släpp din uppmärksamhet på kroppsliga förnimmelser och låt återigen din andning komma i förgrunden, rikta fokus till dina andetag. Vila några sekunder i dina andetag, bli medveten om alla kontaktytor. Ta in hela kroppen i ditt uppmärksamhetsfält. Hela kroppen med sin framsida, baksida, högersida och vänstersida. Föreställ dig att hela kroppen andas som om det vore möjligt att andas igenom huden, igenom vävnaden och alla celler. Hela kroppen andas av sig själv. Bli uppmärksam på hur det känns i ditt ansikte just nu. Känns det öppet? Stängt? Kanske inget speciellt? Bara bli medveten om, förändra inget. Avsluta övningen.

16 Vardagsövningar I vår vardag finns gott om tillfällen att träna mindfulness. Bara vår fantasi sätter gränser. En klassik vardagsövning är att borsta tänderna eller duscha i närvaro. Naturen är också en plats som gjord för mindfulness. Oavsett när du väljer att praktisera mindfulness, öva dig att vara fullständigt närvarande i det som sker. Ta in med alla sinnen. Hur låter det? Hur känns det mot huden? Hur doftar det? Hur smakar det? Hur känns det i kroppen? Hur ser det ut? Och så vidare. Beskriv för dig själv utan att värdera. Som om det vore för första gången. Träna dig också i att bli medveten om i vilka situationer du känner känslor av obehag eller välbehag.

17 Mindfulness är en resa i självkännedom och kärlek till oss själva och andra. Vi blir med regelbunden träning medvetna om oss själva på en allt djupare nivå, lite i taget, som att vi klär av oss inför oss själva. Det krävs mod för att möta och se oss själva så som vi verkligen är. Vi upptäcker att vi komplexa varelser. Samtidigt som vi är kärleksfulla och fantastiska på många sätt upptäcker vi kanske ibland sidor hos oss själva vi önskar att vi inte hade. Allt detta blir vi medvetna om och först när vi är det kan vi läka fullt ut och välja att förändra. Om vi vill.

18 Kalla mig vid mina sanna namn Säg inte att jag ska resa imorgon, för även idag anländer jag. Se djupt: jag anländer i varje sekund för att vara en knopp på en vårgren, för att vara en liten fågel med vingar ännu sköra som lär sig sjunga i sitt nya bo,

19 för att vara en fjärilslarv i en blommas hjärta, för att vara en juvel som gömmer sig i en sten. Jag anländer ännu, för att kunna skratta och gråta, känna rädsla och hoppas. Mitt hjärtas rytm är allt levandes födelse och död. Jag är dagsländan som förvandlas på flodens yta, och jag är fågeln som anländer om våren för att äta sländan. Jag är grodan som simmar lyckligt i den klara dammen, och jag är ormen som tyst närmar sig för att sluka grodan.

20 Jag är barnet i Uganda, bara skinn och ben, mina lår tunna som bambupinnar, och jag är vapenhandlaren som säljer dödliga vapen till Uganda. Jag är den tolvåriga flickan, flykting på en liten båt, som kastar sig i havet efter att ha blivit våldtagen av en pirat, och jag är piraten, mitt hjärta ännu oförmöget att se och att älska. Jag är en medlem av politbyrån, med mycket makt i mina händer, och jag är mannen som betalar med sitt blod till folket, och sakta dör i ett arbetsläger. Min glädje är som våren, så varm att den får blommor att slå ut i livets alla skeden.

21 Min smärta är som en flod av tårar, så djup att den fyller de fyra oceanerna. Kära du, kalla mig vid mina sanna namn, så att jag kan höra all min gråt, och allt mitt skratt samtidigt, så att jag kan se att glädjen och smärtan är ett. Kalla mig vid mina sanna namn, så att jag kan vakna upp, och så att mitt hjärtas dörr får vara öppen, medkänslans dörr. Thich Nhat Hanh Hämtad ur boken Call Me By My True Names (1999) av Thich Nhat Hanh.

22 Jag som skrivit artikeln heter Jonna och finns i Vittsjö i norra Skåne. Jag har arbetat som helhetsterapeut sedan Att arbeta med människor, få möta och vara med i deras läkande och växande är något jag gör med glädje, tacksamhet och ödmjukhet. Hur vi mår i kropp och själ är tätt sammanknutet. Mår vi inte väl i kroppen påverkas vårt mentala och själsliga mående och vice versa. Om du blivit nyfiken på mindfulness och vill veta mer kan jag varmt rekommendera boken Fri från stress med mindfulness medveten närvaro och acceptans av Åsa Palmkron Ragnar och Katarina Lundblad. Boken är lättillgänglig och innehåller en del övningar. Tack för din uppmärksamhet och tid. Jag önskar dig varmt lycka till med din träning i mindfulness! Vänligen Jonna Skog Terapeut och lärare i Soul & Heart Journey School Läs mer på

Schema meditationer och utvecklingsbok Här&Nu programmet

Schema meditationer och utvecklingsbok Här&Nu programmet Schema meditationer och utvecklingsbok Här&Nu programmet Här är en sammanställning över hur meditationerna genomförs varje dag. Schemat hjälper dig att planera in tiden för din träning. Skriv ut detta

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till

Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till Mindfulness Mindfulness har sitt ursprung i den buddhistiska visdomstraditionen. På svenska är det översatt till sinnesnärvaro Uppmärksamhet medveten närvaro Mindfulness kan ses som en uppmärksamhetsträning

Läs mer

MINDFULNESS om att leva här och nu. Mindfulness är ett sätt att vara ett sätt att förhålla sig till den inre och yttre verkligheten.

MINDFULNESS om att leva här och nu. Mindfulness är ett sätt att vara ett sätt att förhålla sig till den inre och yttre verkligheten. MINDFULNESS om att leva här och nu MINDFULNESS vad är det? Mindfulness är ett sätt att vara ett sätt att förhålla sig till den inre och yttre verkligheten. Mindfulness utvecklades av Dr. Jon Kabat-Zinn

Läs mer

Du behöver inte gilla det, du behöver bara göra det

Du behöver inte gilla det, du behöver bara göra det När det gör ont - Medveten närvaro & Yin-Yoga Tips och instruktioner till övningar & Yin-Yoga Det kan underlätta att bestämma i förväg när du ska öva eftersom att det är vanligt att man bitvis känner ett

Läs mer

http://youtu.be/04vx_pmid6c http://www.youtube.com/watch?v=zw-a8eqbjdq Mindfulness Kerstin Kronqvist Karin Forsell 2 Mindfulness Karin Forsell Kerstin Kronqvist Harmoni för hela dig -Hur stavas kärlek?

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

Fem Steg. -släpp din oro. Susanne Jönsson

Fem Steg. -släpp din oro. Susanne Jönsson Fem Steg -släpp din oro Susanne Jönsson 1 Fem Steg - Släpp din oro av Susanne Jönsson Vill du veta mer om ditt inre växande, ditt medvetande och vilka fantastiska förmågor just Du har inom dig? Besök Soul

Läs mer

Att vara medvetet närvarande. Helena Löwen-Åberg Leg. Sjukgymnast Specialist psykiatri/psykosomatik Steg 1-utbildning i KBT/Processhandledare

Att vara medvetet närvarande. Helena Löwen-Åberg Leg. Sjukgymnast Specialist psykiatri/psykosomatik Steg 1-utbildning i KBT/Processhandledare Mindfulness Att vara medvetet närvarande Helena Löwen-Åberg Leg. Sjukgymnast Specialist psykiatri/psykosomatik Steg 1-utbildning i KBT/Processhandledare Fungera Göteborg AB www.fungera.info www.heka.nu

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Handledare: Bengt Rundquist 1 Vad är Mindfulness? Att vara närvarande i nuet (ha tålamod) Att vara medveten om vad som pågår Att rikta uppmärksamheten på din avsikt Att acceptera din situation utan att

Läs mer

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1

Mindfulness i harmoni med den sköna naturen. Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen Handledare: Bengt Rundquist Mindfulness i harmoni med den sköna naturen 1 Mindfulness i harmoni med den sköna naturen www.webbplats.org/mindfulness 2 Vad är

Läs mer

Medveten närvaro. "Medveten närvaro betyder att vara uppmärksam på ett särskilt sätt, avsiktligt, i nuet, och utan att värdera.

Medveten närvaro. Medveten närvaro betyder att vara uppmärksam på ett särskilt sätt, avsiktligt, i nuet, och utan att värdera. Medveten närvaro En stor del av våra liv agerar vi till synes omedvetna om våra tankar, känslor och upplevelser då våra tankar och vår uppmärksamhet är någon annanstans än vi befinner oss rent fysiskt.

Läs mer

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar Sömnbehandling i grupp Mina registreringar Sömnbehandling i grupp, Hälso- och sjukvårdsavdelningen 2014 Innehåll Välkommen till sömnbehandling Sömndagbok och mina vanor Sömndagbok Veckans aktiviteter Mål

Läs mer

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling

2010-04-12 Sundsvall Gun-Inger Soleymanpur Gis Handledning & Utveckling Lyckas och må bra! Motivera dig själv till förändring Ditt minne påverkar hur du mår Parallellt tänkande, ta ett perspektiv i taget Vara i nuet och minska negativa tankar Skapa hållbara och effektiva lösningar

Läs mer

Varför behövs E n e r g i s k y d d?

Varför behövs E n e r g i s k y d d? Må Bra skolan Varför behövs E n e r g i s k y d d? Skydd Februari har kommit till oss. Stressen från julen har lagt sig. Vintern börjar gå mot sitt slut och känslan av att ljuset snart kommer tillbaka

Läs mer

Smakprov från boken PAUSA utgiven på

Smakprov från boken PAUSA utgiven på Innehåll Vänta inte på väckarklockan 5 Ge katten i livspusslet 7 Vi gör som vi brukar 11 Pausa och få mer energi 14 Stress 18 Andning 28 Hjärnan och mindfulness 39 Yoga 53 Att acceptera, släppa taget och

Läs mer

De viktigaste. Till Inre balans och välmående

De viktigaste. Till Inre balans och välmående De viktigaste stegen Till Inre balans och välmående De viktigaste stegen till inre balans Att hitta hem Att bli hel Att leva i inre balans Inre styrka Beskrivningarna från våra deltagare, på hur de upplever

Läs mer

Träning i medveten närvaron. Mindfulness

Träning i medveten närvaron. Mindfulness Träning i medveten närvaron Mindfulness Erfarenheter vid hjärtsvikt Jonna Norman Specialsjuksköterska hjärtsvikt Forskningssjuksköterska Diplomerad Mindfulness instruktör Forskningsenheten SU/Östra sjukhuset,

Läs mer

Mindfulness music. Mindfulness music via You Tube, 1 tim. Folkhälsa och sjukvård

Mindfulness music.   Mindfulness music via You Tube, 1 tim. Folkhälsa och sjukvård http://www.youtube.com/watch?v=t61vio_h-qw Mindfulness music via You Tube, 1 tim. Mindfulness music Mindfulness Medveten närvaro eller Uppmärksamhetsträning Din egen närvaro Anser du själv att du är närvarande?

Läs mer

Coachningsfärdigheter för professionella vuxenutbildare COACH4U WP 7 Utveckling av utbildningshjälpmedel. Beskrivning av coachingsuppsättningar

Coachningsfärdigheter för professionella vuxenutbildare COACH4U WP 7 Utveckling av utbildningshjälpmedel. Beskrivning av coachingsuppsättningar Coachningsfärdigheter för professionella vuxenutbildare COACH4U WP 7 Utveckling av utbildningshjälpmedel Beskrivning av coachingsuppsättningar Kommer att bestå av tilltalande tilläggsutbildningsmaterial

Läs mer

Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books

Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books Gabriella Wejlid & Jenny Åkerman Goda Hjärningar! 32 aktiviteter som gör dig både lyckligare och smartare Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Gabriella Wejlid & Jenny

Läs mer

Disposition introduktion i mindfulness

Disposition introduktion i mindfulness Disposition introduktion i mindfulness Samhället NU och DÅ Stressfysiologi Kognitiva filter Vad händer i hjärnan Mindfulness verkningsmekanismer Forskning På gång Att träna mindfulness Här&Nu Jägar och

Läs mer

meditation ÖVNINGSBOK

meditation ÖVNINGSBOK meditation ÖVNINGSBOK Meditera en sinnlig väg till hälsobalans Innehåll Hur vi hittar inspiration till att träna och leva våra liv är ytterst individuellt. Några känner att de behöver stark fysisk utmaning,

Läs mer

Feedback SRBP Stress Reducerande Balanserande Process med Lisa.

Feedback SRBP Stress Reducerande Balanserande Process med Lisa. Feedback SRBP 2017 Stress Reducerande Balanserande Process med Lisa. SRBP: Jag hade under hösten 2016 fått behandling hos en sjukgymnast ett antal gånger efter som jag hade smärta i foten som gick upp

Läs mer

Vad kan kärleksfull vänlighet hjälpa oss med?

Vad kan kärleksfull vänlighet hjälpa oss med? Hej, Jag hoppas att du genom raderna nedan skall få en fördjupad bild av vad kärleksfull vänlighet kan bidra med i ditt liv. Och dessutom få en del praktiska tips. Vad kan kärleksfull vänlighet hjälpa

Läs mer

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love - HEL Heléne F Sandström Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love HEL Hur har du det med kärleken min vän? Älskar du hårt och passionerat eller är kärleken

Läs mer

ISBN

ISBN Solanne 1 av Solanne Tillhandahålles genom föreningen Ny Livslust www.nylivslust.se info@nylivslust.se ISBN 978-91-639-1269-6 Tryckt i Sverige av Bäcklund Grafiska AB 2016 2 Gnistan 5 Lidande 9 Tolerans

Läs mer

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt.

Det som kan ställa till problem är om vi delar upp vårt agerande och vår känsla på samma sätt. Att Leva som du lär Många upplever att de har en obalans i sina liv, denna obalans kan komma av att de delar upp sitt liv även känslomässigt. Att dela upp sitt liv på olika sätt behöver vi ofta göra, vi

Läs mer

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar

Sömnbehandling i grupp. Mina registreringar Sömnbehandling i grupp Mina registreringar Sömnbehandling i grupp, Koncernstab hälso- och sjukvård/kph 2015 Innehåll Välkommen till sömnbehandling Sömndagbok och mina vanor Sömndagbok ns aktiviteter Mål

Läs mer

"Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen

Magiska tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen Guidad barnmeditation för harmoni och inre styrka "Magiska" tankar kring berättelsen Tankecoaching till dig som vuxen www.helenespjut.se Du är unik och värdefull känn det!... 4 Varför guidad meditation?...

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Mindfulness. som intervention i Familjekonstellationer

Mindfulness. som intervention i Familjekonstellationer Mindfulness som intervention i Familjekonstellationer Vad är mindfulness? Att vara uppmärksam med avsikt, i ögonblicket, utan att värdera det. Jon Kabat Zinn Vad är mindfulness? Ett förhållningssätt: o

Läs mer

ANTECKNINGAR. Leva. Mitt bästa år med mindfulness

ANTECKNINGAR. Leva. Mitt bästa år med mindfulness ANTECKNINGAR Leva 2018 Mitt bästa år med mindfulness Teman 2018 Tacksamhet, Min bästa potential Januari 10-21 Tillit Februari 22-33 Intuition Mars 34-45 Acceptans April 46-55 Icke strävan, Magiska ögonblick

Läs mer

Sandra Lindholm 5 NYCKLAR TILL GRÄNSLÖST VÄLBEFINNANDE. Skapa mera glädje och mindre stress

Sandra Lindholm 5 NYCKLAR TILL GRÄNSLÖST VÄLBEFINNANDE. Skapa mera glädje och mindre stress Sandra Lindholm 5 NYCKLAR TILL GRÄNSLÖST VÄLBEFINNANDE Skapa mera glädje och mindre stress INNEHÅLL 1 2 3 4 5 6 7 Ditt välbefinnande - Kropp, själ och ande Nyckel #1: Stanna upp! Nyckel #2: Ta hand om

Läs mer

ANTECKNINGAR. Leva. Mitt bästa år med mindfulness

ANTECKNINGAR. Leva. Mitt bästa år med mindfulness ANTECKNINGAR Leva 2018 Mitt bästa år med mindfulness Teman 2018 Tacksamhet, Min bästa potential....januari............ 10-21 Tillit...........................Februari........... 22-33 Intuition........................Mars..............

Läs mer

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man?

Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Finn din inre styrka och bli ditt bästa jag Hur gör man? Välbefinnande inifrån och ut Du är själv portvakten som har nyckeln till medvetandets dörr och dina obegränsade möjligheter Annika Karlsson Hälsoinspiratör

Läs mer

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro Bild: Hannele Salonen-Kvarnström Är du orolig? Har du ett inbokat läkarbesök, provtagning eller undersökning? Får det dig att känna dig illa till mods?

Läs mer

Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 6. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak

Tänk om det handlar om dina försök att undvika smärtan? - Lektion 6. Kärlek Glädje Nyfikenhet Ilska Rädsla Sorg Skuld/skam Chock Avsmak - Lektion 6 Att acceptera och tillåta oss själva att ha jobbiga känslor och kroppstillstånd utan att behöva tappa kontrollen över beteendet. mariahelander.se mariahelander.se Tänk om det handlar om dina

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU?

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? GULLFLICKAN POPPY HEARTLIFE TOMBOY SILVERTJEJEN G, P, H, T och S sitter på varsin stol i en halvcirkel. En strålkastare upplyser

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Hantera motstånd och få ett bättre liv

Hantera motstånd och få ett bättre liv Hantera motstånd och få ett bättre liv Ett bättre liv betyder olika saker för olika människor men för de flesta innebär det att ha trygghet, glädje och harmoni i sitt liv. Det finns många sätt att skapa

Läs mer

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar.

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar. tema lycka på lång sikt Ta lyckan Positiv psykologi studerar det som fungerar. på allvar Gör mer av det som gör dig glad på sikt och mindre av det som ger snabba kickar. Lycka handlar om en ton i livet

Läs mer

BIRKAN TORE. lär oss hur vi kan länka oss samman med vår andlighet

BIRKAN TORE. lär oss hur vi kan länka oss samman med vår andlighet BIRKAN TORE lär oss hur vi kan länka oss samman med vår andlighet 36 Inspire - vinter 2011/2012 B irkan Tore är känd från TV-programmet Det Okända. Han ser ut som en ängel och utstrålar lugn, medkänsla

Läs mer

VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 2014-10- 27

VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 2014-10- 27 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 2014-10- 27 Program Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt Fredag den 17 oktober 2014 i Stockholm u 09.00-09.50 Anna Strömberg

Läs mer

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll?

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Avhandling Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Programmet har gett mig en stabil grund att stå på för att kunna fortsätta att transformeras och stå stadigt i min sanning,

Läs mer

2.Att beskriva hur det känns i kroppen, var det känns och vad det väcker för tankar.

2.Att beskriva hur det känns i kroppen, var det känns och vad det väcker för tankar. Andningen Andningen, den naturliga avslappningsmekanismen, kan skapa underverk när du känner dig stressad. Din uppgift denna vecka består i att i vardagliga situationer träna att andas dig lugnare. Ju

Läs mer

personlig hälsa per appelqvist

personlig hälsa per appelqvist per appelqvist Så förhöjer vi båtupplevelsen forskning på hjärnaktivitet visar att om vi fokuserar på en sak i taget så blir vi lyckligare. vägen dit går via mindfulness. en av landets ledande experter,

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Enligt metod av Segal, Williams och Teasdale

Enligt metod av Segal, Williams och Teasdale REGISTRERING AV HEMUPPGIFTER VECKA 1 NAMN: I det här formuläret registrerar du hemuppgifterna under veckan. Under rubriken Övning skriver du en förkortning för övningen och under Kommentarer noterar du

Läs mer

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden Hälsoångestmodellen Oavsett vad din hälsoångest beror på så har vi idag goda kunskaper om vad som långsiktigt minskar oro för hälsan. Första steget i att börja minska din hälsoångest är att förstå vad

Läs mer

Mindfulnessbaserad metodik vid stress och depression. Mindfulness?

Mindfulnessbaserad metodik vid stress och depression. Mindfulness? Mindfulnessbaserad metodik vid stress och depression ISM, Nätverket för behandling och prevention, 26/11-09 Henrik Kok Leg. sjukgymnast Leg. psykoterapeut med KBT-inriktning Naturligt Vis, www.naturligt-vis.se,

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga hjart-lung.se Vad är medicinsk yoga? Medicinsk yoga har sina rötter i kundaliniyoga och har en bevisat välgörande effekt. Fokus ligger på mjuka yogaövningar

Läs mer

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv

Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv 1 www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) Fördelarna med Meditation och hur du använder den i ditt liv Av Ben-Arion Jag får många frågor

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål.

Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. DECEMBER/JANUARI 2017 26 annandag jul Stefan, Staffan 27 Vecka 52 Livet är enkelt där allt är möjligt även det omöjliga. Jag går med glädje och lätthet mot mina drömmar & mål. Johannes, Johan 28 Benjamin

Läs mer

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson

Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson Ann-Charlotte Wesley & Laila Karlsson 1 Den här lilla boken är skapad utifrån vår önskan om att hjälpa dig hitta glädje och lycka i vardagen för att kunna leva Ditt Magiska Liv Övningar som sätter guldkant

Läs mer

INTRODUKTION TILL KUNDALINIYOGA

INTRODUKTION TILL KUNDALINIYOGA KLASSISK KUNDALINIYOGA INTRODUKTION TILL KUNDALINIYOGA ETT CD-HÄFTE I SERIEN - YOGA & MEDITATION PÅ EGEN HAND - SAMMANSTÄLLT AV GÖRAN BOLL IMY - Institutet för Medicinsk Yoga Värtavägen 35 115 29 Stockholm

Läs mer

Var är själarna efter döden?

Var är själarna efter döden? Var är själarna efter döden? Vad är meningen med "livet" efter döden? Vart hamnar själarna? Finns dom hela tiden omkring oss? LS Frågan utgår från ett påstående om att det finns ett enskilt liv efter döden.

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning

Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning Intuitiv Ledarskapsutbildning 2:årig - 5 helger/år med Fokus på Frigörande Andning Utbildningen är intensiv och kan vara personligt utmanande. Vågar och kan du vara dig själv, visa dina starka och svaga

Läs mer

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början.

MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Karaktärsstyrkor MOD Tippan provar på en ny hobby, även om hon är jättenervös i början. Vågar göra saker, även om det är nervöst. Vågar visa sina känslor och berätta hur det känns. Vågar försvara andra

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

CFT och compassionfokuserat arbete på UM. med leg. psykolog Sofia Viotti

CFT och compassionfokuserat arbete på UM. med leg. psykolog Sofia Viotti CFT och compassionfokuserat arbete på UM med leg. psykolog Sofia Viotti Anpassa CFT efter ert uppdrag Skillnad på CMT Compassion Mind Training och CFT Compassionfokuserad terapi CFT handlar om att förstå

Läs mer

Livet är enkelt att leva

Livet är enkelt att leva Livet är enkelt att leva 2 Livet är enkelt att leva Teresa M Rask 3 Livet är enkelt att leva 2013, Teresa M Rask Ansvarig utgivare Novaera. ISBN 978-91-637-1031-5 Illustrationer Eva Rask. Omslagsfotografi

Läs mer

YOGA 3 MINUTER (Y3) # 1

YOGA 3 MINUTER (Y3) # 1 MEDICINSK YOGA MEDIYOGA YOGA 3 MINUTER (Y3) # 1 ETT CD-HÄFTE I SERIEN - VERKTYG FÖR SJÄLVLÄKNING - SAMMANSTÄLLT AV GÖRAN BOLL IMY - Institutet för Medicinsk Yoga Värtavägen 35 115 29 Stockholm Tel: 08

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Fem Steg till Rikedom

Fem Steg till Rikedom Fem Steg till Rikedom Av Susanne Jönsson Vill du veta mer om ditt inre växande, ditt medvetande och vilka fantastiska förmågor just Du har inom dig? Besök Soul & Heart Journey School på: www.sj-school.se

Läs mer

Möte 1. Mindfulness. är att vara medvetet närvarande i nuet, utan att värdera eller döma det vi upplever.

Möte 1. Mindfulness. är att vara medvetet närvarande i nuet, utan att värdera eller döma det vi upplever. 1 Möte 1 Mindfulness är att vara medvetet närvarande i nuet, utan att värdera eller döma det vi upplever. Life is what happens to you while you're busy making other plans. John Lennon. Varför ska man gå

Läs mer

Om MediYoga - Medicinsk Yoga

Om MediYoga - Medicinsk Yoga Om MediYoga - Medicinsk Yoga MediYoga är en terapeutisk yogaform Varje år utbildas hundratals sjuksköterskor, sjukgymnaster, terapeuter och läkare i MediYoga. De lär sig långa, djupa andetag och andra

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

år kropp och den nya tidens justeringar

år kropp och den nya tidens justeringar år kropp och den nya tidens justeringar V Det har under lång tid funnits skrifter om den nya tiden och meningen bakom. Vi är en varelse i ett komplext system som påveraks på ett eller annat sätt av dessa

Läs mer

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion

Swedish. www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 1 Swedish www.ashtarcommandcrew.net www.benarion.com www.benarion.com/sverige copyright Ben-Arion (se sista sidan) BenArion 15 april 2013 Hur känns det att bli upplyst? (What Does Enlightenment Feel Like?)

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Bikash Acharya. Yoga-mindfulness. 12 lektioner steg för steg

Bikash Acharya. Yoga-mindfulness. 12 lektioner steg för steg Bikash Acharya Yoga-mindfulness 12 lektioner steg för steg Innehåll 7 Förord 8 Inledning 10 Vad är yoga-mindfulness? 12 Andningens betydelse i vardagslivet 14 Meditation 16 Nyckel till yoga-mindfulnessövningar

Läs mer

mindfulness steg för steg»innehåll«

mindfulness steg för steg»innehåll« Wellness collection 2009 Johan Bergstad Grafisk formgivning: Hammarqvist Design Omslagsbild: Johan Bergstad Andra tryckningen isbn: 978 87 91029 31 8 Utgiven av: Fønix Concepts, tel: 0431-36 98 50, info@fonixconcepts.se,

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

anita Carlsson Mindful garden med ögon känsliga för grönt 1 n

anita Carlsson Mindful garden med ögon känsliga för grönt 1 n anita Carlsson Mindful garden med ögon känsliga för grönt 1 n 2014 Actout, Anita Carlsson Mångfaldigandet av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande

Läs mer

FAKTAHÄFTE. Mindfulnesscenter AB

FAKTAHÄFTE. Mindfulnesscenter AB FAKTAHÄFTE Syftet ökad livskvalitet Avsikten med det här programmet är att erbjuda redskap med vars hjälp man kan använda sig av nuet den enda del av livet vi kan påverka på bästa sätt. Genom träning i

Läs mer

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest Gå emot dina rädslor Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mina rädslor stoppa mig. Eftersom det är så mycket jag är rädd och orolig för så är jag medveten om att rädslorna kan växa om jag inte utsätter

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 19

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 19 Vägledning vecka 19 Resan från Nasaret till dopet vid Jordanfloden Vägledning: Jesu på väg mot sitt uppdra Vi återvänder nu till att betrakta Jesu liv. Vi ser på de två sätten vi önskar och begär på och

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat SKULD & SKAM och vägen till frihet text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat Legitimerade psykoterapeuten Pamela Sjödin-Campbell från Äktenskap & Familj i Fokus möter ofta människor som bär på skuld och

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

Har du 64/47: Brukar du känna dig förvirrad? Tillåt att du inte alltid har svaret men det kommer ett aha över tid

Har du 64/47: Brukar du känna dig förvirrad? Tillåt att du inte alltid har svaret men det kommer ett aha över tid 9 Energicenter Huvud: Har du 63/4: Tvivlar du på dig själv? Har du mental oro? Vänd det inte mot dig själv Det är ett tecken på att ett mönster/process inte ger lätthet i livet och för framtiden. Vad kan

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Set up L ean forward Act Nod Track. Självmedvetenhet. Agenda SLANT. Varför Självmedvetenhet?

Set up L ean forward Act Nod Track. Självmedvetenhet. Agenda SLANT. Varför Självmedvetenhet? 16-8-11 Agenda Självmedvetenhet Självmedvetenhet Stress Mindfulness - Marie Delsander Aseel Berglund & Marie Delsander 1 Vad händer under HT2? 2 SLANT 3 4 Set up L ean forward Act Nod Track Varför Självmedvetenhet?

Läs mer

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning

DET RÖDA TRÄDET. Samtalshandledning DET RÖDA TRÄDET Samtalshandledning Samtalshandledning till Dalateaterns uppsättning av DET RÖDA TRÄDET Dramatisering och regi Pelle Öhlund Samtalshandledningen: Malin Byman, Dramapedagog Dalateatern Föreställningsbilder:

Läs mer

Mindfull STÅENDE Yoga

Mindfull STÅENDE Yoga Mindfull STÅENDE Yoga Tack min kollega Leg psykolog och MBSR-lärare Åshild Haaheim som fotograferat rörelserna på Garrison Institute. Intention & Yogafilosofi Intentionen med mindfull yoga är att utforska

Läs mer

När behövs återhämtning? Att finna vad som är återhämtande för dig

När behövs återhämtning? Att finna vad som är återhämtande för dig Återhämtning Stress i sig är en livsviktig reaktion även om symtomen kan upplevas obehagliga. Men förutsättning för att stress ska vara bra för oss är att vi får tillräcklig återhämtning. Figur 1. Det

Läs mer