SJF - Aktuellt. Nr 3, november 2014 årgång 11. Succé för SWOP Joakim Dvärby och Viktor Carlsson i bronsfinal i SWOP.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SJF - Aktuellt. Nr 3, november 2014 årgång 11. Succé för SWOP Joakim Dvärby och Viktor Carlsson i bronsfinal i SWOP."

Transkript

1 SJF - Aktuellt Nr 3, november 2014 årgång 11 Succé för SWOP Joakim Dvärby och Viktor Carlsson i bronsfinal i SWOP. Foto Alf Tornberg

2 2 SJF-Aktuellt 3/2014 På rätt väg Foto: Maria Bäfver I skrivande stund nås jag av den glada nyheten att Emma Barkeling blivit Europamästare i -63 kg på U23-EM i Wroclaw, Polen. Det är ett historiskt guld. Ingen från Sverige har tidigare vunnit guld i U23-EM. Emma Barkeling har flyt nu. Hon tog guld även vid Europacupen SWOP i Helsingborg. Men hon har sällskap i toppen av Mia Hermansson och Anna Bernholm. Alla tre i -63 kg. Mia och Emma möttes i finalen i Helsingborg. Då var det alltså utmanaren Emma som vann. Självklart ska våra två utmärkta landslagscoacher Robert Eriksson och Jakob Reinius också lyftas fram i ljuset. De gör ett mycket bra arbete. Även på herrsidan finns det många ljuspunkter. I vår vision finns målet att svensk judo ska kamma hem två OS-medaljer innan år 2020 är slut. Det målet börjar få allt fastare konturer nu, tycker jag. Det verkar gå bra i toppen. Hur är det då med basen? Ett annat mål i vår vision är att vi ska vara medlemmar Där är vi inte riktigt än. Men även där finns hopp. I min egen klubb, som har kring 180 medlemmar, började 80 nya barn i augusti. Vi vet att många slutar efter första året. En av våra stora utmaningar är att behålla våra judoka länge. I detta nummer av SJF-Aktuellt ägnas många sidor åt Europacupen SWOP i Helsingborg. Den blev väldigt lyckad och det vill vi gärna berätta om. Men ni kommer att hitta mycket annat trevligt. Varför inte njuta av Johan Thörsmans VM-guld på sidan 11? Som alltid är du välkommen att höra av dig till mig eller någon annan i förbundsstyrelsen om du undrar över något eller har synpunkter. Alf Tornberg förbundsordförande SJF - Aktuellt SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats. Utgivningsfrekvens: fyra gånger per år. Chefredaktör och ansvarig utgivare: Alf Tornberg Redaktör: Niklas Strandberg Lay out: Alf Tornberg

3 SJF-Aktuellt 3/ Det här gjorde vi bra! Michel Grant, förbundets projektledare för internationella evenemang. SWOP - generalrep inför veteran-em Text: Alf Tornberg och Christer Löfgren, Foto: Stepan Boev och Alf Tornberg Swedish Judo Open, SWOP, hölls i år i nya fräscha Helsingborg Arena. Den 24 oktober öppnades hallen för invägning, samma dag var det lottning och sedan tävling den 25 och 26. Men planeringen av årets SWOP började redan för ett år sedan. Som erfaren projektledare för stora internationella evenemang arbetade Michel Grant. - Jag vill passa på att tacka alla medverkande funktionärer, volontärer och självklart organisationskommittén för era insatser under Europacuptävlingen Swedish Judo Open i Helsingborg oktober och följande läger. Utan dina insatser kunde det inte bli till en sådan succé som det faktiskt blev. EJU:s representanter gav oss otroligt bra betyg efter arrangemanget JUDO EUROPEAN CUP SENIORS 2014 HELSINGBORG SWEDEN SWEDISH JUDO OPEN Här är gänget som gjorde SWOP till en mycket lyckad tävling.

4 4 SJF-Aktuellt 3/2014 Ackrediterningsbestyr. Förbundskassör Kent Andersson i närkontakt med eurosedlar. Lars Hansson och fs-ledamoten Michael Holm administrerade hotellombokningar. Foto: Alf Tornberg. EJU:s Sport Director Alexander Jatskevitch. Foto: Stepan Boev. och de skulle bara veta hur mycket bättre vi kan bli. Det kommer vi att visa dem nästa år och vi hoppas då även att just du vill vara med då, säger Michel Grant. Som Michel nämnde var EJU:s representanter nöjda med tävlingen och gav positiva omdömen i sina rapporter. Och det är naturligtvis viktigt eftersom det är ett EJU-tävling. Det gäller att göra bra ifrån oss för att tävlingen ska få behålla sin status och kanske till och med bli en European Open. EJU:s representanter vid SWOP:en var EJU Sport Director Alexander Jatskevitch, EJU Marketing Director Eddy Koaz samt från EJU Referee Commission Metin Özkan och Vasily Smolin. Nordiskt möte Våra nordiska länders judoförbund har ett mycket bra samarbete. Förbundens ordförande och generalsekreterare träffas tre gånger om året; vid NM, vid SWOP och vid EJUkongressen. Vid årets SWOP diskuterades bland annat ett utsökat samarbete med de baltiska länderna när det gäller tävlingar och träningsläger. Dessutom resulterade mötet i att vi vid EJU-kongressen i Zagreb i slutet av november ska ha ett möte där förutom de nordiska länderna och de tre baltiska länderna, också Tyskland, Polen och Ryssland ska delta. Syftet med mötet är att diskutera utökat samarbete kring tävlingar och läger. Nordiskt möte. Från vänster: Sofus Johannesen president Färöarnas Judoförbund, Gullik Gundersen ledamot Norska Judoförbundet, Vibecke Thiblin president Norska Judoförbundet, Martin Kirkhammer president Danska Judoförbundet, Alf Tornberg president Svenska Judoförbundet (ordförande för mötet), Kristiina Pekkola vice president Svenska Judoförbundet, Kent Andersson sekreterare för mötet, Bjarni Fredriksson generalsekreterare Islands Judoförbund, Miikka Neuvonen generalsekreterare Finska Judoförbundet och Esa Niemi president Finska Judoförbundet. Foto: Stepan Boev.

5 SJF-Aktuellt 3/ Gäster togs omhand Arenan bjöd på fina möjligheter att ta hand om tävlingens gäster. Det fanns två lounger, med utsikt över tävlingsområdet. En av dessa användes till att ta emot VIP-gäster i, den andra disponerade tävlingens domare. Värdinna och ansvarig för VIP-loungen var fs-ledamoten Helene Kalsson. Seminarier I samband med Europacupen ordnade SJF två seminarier. De hölls under lördagförmiddagen. Niklas Harris höll i det första som hade rubriken Att göra det omöjliga möjligt. Niklas Harris är en färgstark handbollsledare som tagit Lugis damer upp i elitserien. Nu är han H65:s succétränare, som tog laget till Europacupguld, med mål att ta Champions League till Höör. Under seminariet delade han frikostigt med sig av sin framgångsstrategi. Manligt, maskulint, mänskligt - vem är den nye mannen? Jesper Fundberg, som är etnolog och forskar om maskulinitet vid Malmö Högskola, var föreläsare under det andra seminariet. Föreläsningen handlade om hur man kan få män att förändra och bryta mönster och vad som händer då. Förbundsstryrelseledamoten Helene Kalsson var ansvarig för VIP-loungen. Prominenta gäster. Fr. v.: Alf Tornberg värd, Camilla Plate Projektledare Helsingborg, Mats Sander Borgmästare Helsingborg, Kristiina Pekkola SJF och Sergey Solovechik President EJU. Foto: Helene Karlsson. Tävlingsdagarna När Europacuptävlingarna drog igång i dag i Helsingborg, var det med deltagare från 25 länder. I den viktklass som lockade mest intresse, -63 kg för damer, var de 16 judoka och toppseedad var Mia Hermansson, SPIF, 25:a på världsrankningen, andrasseedad var Emma Barkeling, SPIF, 50:e på världsrankingen. Vår högst rankade i -63 kg Anna Bernholm, 18:e på världsrankingen, var oseedad eftersom hon inte har tävlat på Europacuptouren i år. Hermansson började med en seger på waza-ari mot tyska Braeuninger, följt av en kvartsfinalseger på ippon mot danska Dehlendorff. I semifinalen väntade så Bernholm. Dit hade Bernholm tagit sig genom två ipponsegrar, mot ryska Buriachenko och finska Jauhiainen. Semifinalen blev förstås en riktigt tuff match, där dock Bernholm hade ett visst övertag. Sedan kom en mindre poängexplosion när Bernholm fick yuko på ett kast, en ledning som varade i drygt tio Niklas Harris föreläser om hur man kan göra det omöjliga möjligt.

6 6 SJF-Aktuellt 3/2014 poängrik match mot brittiska Potter där Barkeling till slut stod som segrarinna på ippon. Semifinalen mot King från Luxemburg blev tät och två varningar till King gav Barkeling segern. Finalen blev sedan, som man kunde ana, mycket jämn och efter fulltid hade båda varsin shido, och inga poäng. En bit in i förlängningen kom så avgörandet genom en sekvens då Barkeling var lite mer offensiv och Hermansson fick en till shido. Seger alltså för Barkeling, som också blev svensk mästarinna i somras. Men hon har en bit upp till de två övriga på den i OS-kvalet helt avgörande världsrankningen. Emma Barkeling, guld och Mia Hermansson, silver. sekunder. Hermansson följde nämligen upp i mattan och tog en fasthållning som gav yuko innan Benrholm om loss, men Hermansson lyckades ta en ny fasthållning, som också ledde till yuko innan Bernholm lyckades komma loss. Den andra yukon blev det som tog Hermansson till final. Och finalen blev som förutspått helsvensk, Hermanssons motståndare blev Barkeling. Hon tog sig till final genom att vinna på yuko mot tyska Kubin, följt av väldigt Helsvensk final Finalist även i -73 kg I herrarnas -73 kg bjöd Tommy Macias, Saltsjö, på stor underhållning på sin väg till final, fyra matcher och fyra ippon. Först mot lettländaren Stasjuns, sedan britten Smith. I kvartsfinalen stod förstaseedade ryssen Khomentovskiy, fyra på Europarankningen, på andra sidan, innan även han blev kastad av Macias. Semifinalen mot portugisen Massart slutade även den på ippon. Tyvärr gjorde även finalen mot urstarke ryssen Oleg, men då åt fel hål när Oleg utnyttjade en försiktig attack av Macias och kontrade.

7 SJF-Aktuellt 3/ Andra dagen Med manfall från vårt landslag, så sattes hoppet till Joakim Dvärby, SPIF, EMfemma i våras och VM-femma 2013 och Grand Prix-medaljör förra månaden under dagens tävlande på Europacupen i Hesingborg. En liten hake var att han klev upp en viktklass till -100kg. Han stod över första omgången och fick sedan möta tyske Haefner, en match som slutade med ippon efter en minut. Joakim Dvärby blev till slut bronsmedaljör. Redan match 2 var semifinalen och då mot andraseedade danske Jörgensen. Det blev en tät match med många shido. Med några få sekunder kvar var Dvärby i ledningen, han hade två shido, Jörgensen hade tre shido. Då fick även Dvärby en tredje varning, vilket upprörde förbundskapten Robert Eriksson rejält, och matchen gick till förlängning. Där började krafterna tryta för båda två, men efter 2.32, alltså totalt effektiv tid fick dansken till ett kast som tog honom till final. Där väntade silvermedaljören från SM Öppen viktklass Viktor Carlsson. Han hade genom seger mot Niedziela, Polen, tagit sig till kvartsfinal där det tog stopp mot Förbundets generalsekreterare Erik Vesterlund höll en vakande hand över det mesta under SWOP. Tillsammans med EJU:s Eddy Koaz såg han till att prisceremonierna höll Europaklass. den blivande vinnaren här i Helsingborg: Moser från Schweiz. Bronsmatchen mellan de två svenskarna vanns av Dvärby på fasthållning efter drygt halva matchen. Därmed slutade Europacuptävlingarna med ett svenskt guld, två silver och ett brons. Det tunga judolandet Frankrike dominerade med fyra guld före Tyskland med 3 guld. Fast dagens häftigaste ögonblick bjöd finske Jaakko Alli på i finalen i -90 kg där han bjöd Wolfman från Israel på en riktig flygtur.

8 8 SJF-Aktuellt 3/2014 Tjejläger med Hiroma Kaji Den 5 september hölls ett riksläger för tjejer med den japanska VM-medaljören Hiroma Kaji. Text: Kristina Johansson, Foto: Ann Löf Aktiviteten är unik sitt slag då en liknande aktivitet för att främja kvinnors judoträning inte har ägt rum i Sverige på mycket länge. På lägret deltog över 70 tjejer från hela Sverige med ytterligare nästan 10 manliga och kvinnliga ledare. Hirom Kaji lärde ut grundläggande tekniker bland hennes favorittekniker, och belyste vikten av att repetera tekniker mycket, men framför allt på rätt sätt. De fyra träningarna var mycket inspirerande både träningsmässigt och ur ett pedagogiskt perspektiv. liga styrelsemedlemmar och framförallt antalet kvinnligs tränande i ALLA åldrar. Judon kan bidra med en fantastisk gemenskap och är en rolig och allsidig träningsform. Jag ser fram emot nästa gång. Stort tack till arrangörerna K.U.L., Ann Löf och Karin Strömqvist Bååthe! Tack även till judo5 som gav mig skjuts. Utöver god träning innehöll lägret också en mysig båtresa ut på Mälaren till Drottningholm med en riktigt fin middag. Mycket uppskattad! Under lägret gavs möjligheter att lära känna många kvinnor som utför ett fantastiskt arbete för att bidra till judons utveckling i Sverige men också som särskilt arbetar med att öka antalet kvinnliga tränare, kvinn-

9 SJF-Aktuellt 3/ Utbildningskonferens Text och Foto: Alf Tornberg I Upplandsidrottens lokaler i Uppsala, där förbundets kansli också finns, hölls årets utbildningskonferens den oktober. På utbildningskonferensen hade samlats utbildningsansvariga från våra distrikt och kommittéer. Samtliga ledamöter från Riksinstruktörskommittén, RIK, var också närvarande. RIK är den kommitté som har ansvar för instruktörsutbildningen i förbundet. Första dagen ägnades åt att förmedla uppdaterade verksamhetsmål för perioden , att förmedla regler för idrottslyftet samt att diskutera samarbete i utbildningsfrågor och klubbutveckling med SISU. Distrikt och kommittéer fick presentera sitt utbildningsbehov varefter konferensen arbetade fram en sammanhållen utbildningsplan för hela landet. Även viktiga framtidsfrågor för svensk judo och utbildning diskuterades. Under dag två arbetade metodikhandledarna vidare med bemanningsförslag för instruktörsutbildningarna samt budgetkalkyl. Åke Sundkvist på förbundets kansli berättade om hantering av IdrottOnline. Utbildningsansvariga i distrikt och kommittéer listade sina planerade aktiviteter under 2015 Karin Strömqvist Bååthe och SISU:s Maria Gidlund. --- PRESS-STOPP --- Emma Barkeling tog guld på U23-EM i Wroclaw den 15 november! Sveriges första Guld på ett U23-EM. GRATTIS. På vår hemsida och på vår Facebooksida kan ni alltid följa vilka resultat våra elitjudoka gör. Tipsa redaktionen Vad vill du läsa om i nästa SJF- Aktuellt? Är det någon speciell person du vill läsa om, en klubb eller något annat? Sänd ett mejl till följande adress: Vill ni sända in ett eget material går det också bra. Läs då noga rutan här under om vad som krävs av det material ni sänder in. Läs speciellt vad som krävs av bilderna. Detta krävs när man lämnar text och bild till SJF-Aktuellt. Vi vill ha mycket material om vad som händer i klubbarna. Det kommer också en del material och det är viktigt att kunna dokumentera vad som händer i Judosverige. Några saker som är viktiga att tänka på när man lämnar material: Bilder: - Lägg inga bilder i Word-dokument. - Sänd bild i jpg-format. Aldrig mindre än 1 MB. - Ange alltid fotografens namn. - Ange för- och efternamn på dem som finns på bilden. Texter: - Sänd texten i Word-dokument utan formateringer, tabeller, linjer och rutmönster. - Ange alltid datum för händelser som beskrivs och var händelsen äger rum. Sänd materialet till: Saknar du information......om någon speciell fråga? Tveka då inte att ta kontakt med någon i förbundsstyrelsen eller någon i kommittéerna, projekten eller arbetsgrupperna. Kontaktuppgifter hittar du på hemsidan.

10 10 SJF-Aktuellt 3/2014 Veteran-VM i Malaga Text och Foto: Alf Tornberg Årets veteran-vm gick i Malaga den september. Från Sverige deltog 26 tävlande, 1 domare och 3 coacher. Första tävlingsdagen tävlade alla damerna och de äldre männen, från M6 och uppåt. Förbundets vice ordförande Kristiina Pekkola kämpade sig till ett brons under suverän coachning av klubbkamraten Eva Johansson, som också tävlade själv med Kristiina som coach. Men den kombinationen var inte lika framgångsrik. Eva Johansson som har flera veteran-vm-guld på sin meritlista lyckades inte placera sig här. Med tanke på att Kristiina Pekkola gjort ett tävlingsuppehåll på 25 år är hennes prestation i Malaga stor. Hon började litet försiktigt och avvaktande, men efter några matcher kom hon igång ordentligt och tog hem bronset. Kristiina Pekkola tävlade i F5-57 kg. Andra dagen tävlade Kalle Baker och Dejan Colic. De slutade 7:a respektive 9:a. Coachen Tomas Elding var ändå nöjd och säger: - De stod för dagens prestation med fina kast och med en härligt kämparglöd. Ulf Ekberg blev bronsmedaljör första dagen i M6-100 kg. En samlad Kristiina Pekkola tar VM-brons. Tredje och sista dagen glänste Johan Thörsman. Han tävlade i M4-73kg, som var en stor klass. Hela 39 deltagare fanns i den klassen. Tomas Elding berättar: - Efter att i tur och ordning ha slagit en fransman, en engelsman en turk och en tysk var Johan i final mot fransmannen Giansello. Johan bjöd på en bestämd tai otoshi som resulterade i Ippon och vmguld. Stort! Patrik Gardsiö var bronsmedaljör i några timmar. Efter att ha kastat fyra av sina sex motståndare tilldömdes han en WO-seger i bronsmatchen eftersom hans tyske morståndare inte dök upp. Men när hela tävlingen var över ropades matcen upp på nytt. Arrangören menade att tysken inte ropats upp på ett korrekt sätt tidigare. Inför hotet om att tysken skulle tilldömas segern letade man upp Patrik Gardsiö och fick honom att gå upp på mattan igen. I den matchen fick

11 SJF-Aktuellt 3/ Patrik snabbt en wazaari, men tysken vann till slut på en fasthållning. - En femteplats med bronskant till Patrik Gardsiö, säger Tomas Elding. Så här gick det för övriga tävlande. Thomas Elding berättar: - Roger Svedberg i M4 66 kg visade kastvillig judo med Ippon seoi nage som huvudnummer. Detta tog honom till semifinal, där ledde han länge på wazaari mot den Azer som sedan blev världsmästare. mästare. tre matcher mot bra motstånd och drog sig själv ur tävlingen p.g.a. av skada innan återkvalsfinalen. Han hade då precis slagit en turk som mer eller mindre sparkade Staffans huvud bakåt från underläge i fasthållning. Jörgen Häggqvist och Kenneth Larsson vann matcher och såg ut som starka medaljkandidater innan de blev skadade och tvingades dra sig ur. Jörgen Häggkvist vann första och ledde andra då han var tvungen att bryta, Kenneth Larsson vann sina två första med uppvisande av stor taktisk finess och förståelse för de nya reglerna men skadade sig i tredje mot slutvinnaren från Frankrike. Jimmy Decker och Mats Westlund kastade storartade ippon på sina motståndare i början av turneringen. Övriga svenskar kämpade hårt men motståndet är stenhårt numera i veteran-vm. För min del var det jättekul att vara med som coach med så fina insatser. En suverän Johan Thörsman tar sitt tredje veteran-vm-guld. Det fjärde, om man räknar med hans första mastersguld.

12 12 SJF-Aktuellt 3/2014 Nordic Judo Kata Open Text och Foto: Alf Tornberg Det sjätte Nordic Judo Kata Open Tournament hölls den 23 augusti i Valhalla Sportcenter i Göteborg. Deltagande par var 28 och deltagande länder var fem. Sverige och Finland deltog med nio par var, Tyskland med fem par, Norge med tre par och Schweiz med två par. Under söndagen den 24 hölls en katakurs. Den leddes av Gang Dax-Rohmswinkel, 7 dan, som är ledande Europamästare i ju-nokata och Ulla Lossa, 6 dan. Nästa Nordic Judo Kata Open kommer att hållas den augusti 2015 i Vanda, Finland. Bronsmedaljörer i Katame no kata blev Staffan Nilsson och Jonas Wallin. Tyskland blev bästa nation med två guld (katame- och ju-no-kata) och två silver (katame-no-kata och Kodokan Goshin-jutsu). På andra plats kom Finland med två guld (nage- och Kime-no-kata) och ett silver (Ju-no-kata). Schweiz kom på tredje plats med ett guld (Kodokan Goshin-jutsu) och ett brons (ju-no-kata). Sverige tog två silver (nage- och Kime-no-kata och tre brons (katame- och Kime-no-kata, Kodokan Goshin-jutsu) och Norge tog en bronsmedalj (nage-no-kata). Rikskatakommittén var på plats. Fr.v.: Peter Westlund ordförande, Julia Hamilton, Lars Dahlkvist, Jan Mark de Haan, Åke Bransell och Rebecca Eliasson. Paret Sonny Forsberg-Harri Rautanen tog brons i Kodokan goshin jutsu med Sonny som tori och brons även i Kime no kata med Harri som tori.

13 SJF-Aktuellt 3/ STOLT SPONSOR AV SVENSKA JUDOFÖRBUNDET Hiku Shiai IJF Red Label Hiku Shiai RED LABEL- IJF Approved judogi enligt IJFs nya regler för Hiku - är japanska för att dra. Men det visste du väl redan. Dräkten som kommer från Schweiz är skapad av Kurt Gerber, judoka och tidigare landslagsman i det schweiziska landslaget. Dräkten är gjord enligt IJFs nya regler och bär IJF Approved label (Red label) Hiku är officiell landslagsdräkt i Sverige, Schweiz mfl. BUDO-NORDs Judoväska värd 390:- på köpet! JUDO SBI Sport AB Staffanstorpsvägen ARLÖV Tel: Fax: Specialpriset gäller t.o.m. den 5 januari Med reservation för eventuella tryckfel och prisändringar.

Svenska Judoförbundet

Svenska Judoförbundet Svenska Judoförbundet Verksamhetsberättelse 2014 2 3 Vi kan nu, efter fyra år med stukturerat visionsarbete, se hur detta burit frukt ute i Judosverige. Innehåll Ordföranden summerar Ordföranden summerar...

Läs mer

Redaktör: alf.tornberg@judo.se. SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats

Redaktör: alf.tornberg@judo.se. SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats SJF - Aktuellt Nr 4, 21 september 2010 Redaktör: alf.tornberg@judo.se SJF-Aktuellt är ett nyhetsblad som ges ut av Svenska Judoförbundet i form av en pdf-fil på förbundets webbplats Lindesbergshallen Hunnebolägret

Läs mer

Svenska Judoförbundet

Svenska Judoförbundet Svenska Judoförbundet Verksamhetsberättelse 2006 2 Verksamhetsberättelse 2006, Svenska Judoförbundet Innehåll Ordföranden har ordet... 3 Förbundsstyrelsens berättelse... 4-9 Svensk veteranjudo... 10 Kommittéernas

Läs mer

Redaktör: alf.tornberg@judo.se. Ung Judo sätter Sverige på kartan vid nordisk ungdomskonferns på Island.

Redaktör: alf.tornberg@judo.se. Ung Judo sätter Sverige på kartan vid nordisk ungdomskonferns på Island. SJF - Aktuellt Nr 8, 23 juni 2008 Redaktör: alf.tornberg@judo.se Ung Judo sätter Sverige på kartan vid nordisk ungdomskonferns på Island. Foto, Island: Rasmus Wallin Tornberg Ung Judo på Island Sidan 2-4

Läs mer

Ju-jutsu Kai. Tidningen. www.ju-jutsu.se Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning Årg.11 Nummer 4 2009

Ju-jutsu Kai. Tidningen. www.ju-jutsu.se Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning Årg.11 Nummer 4 2009 Tidningen Ju-jutsu Kai www.ju-jutsu.se Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning Årg.11 Nummer 4 2009 Ju-jutsu Kai självförsvar med tradition och kvalitet Ju-jutsu Kai Svenska Ju-jutsuförbundets medlemstidning

Läs mer

nummer tre tjugohundratio utgåva: 16

nummer tre tjugohundratio utgåva: 16 03 10 nummer tre tjugohundratio utgåva: 16 nummer tre tjugohundratio u tgå v a: 16 Tidningen Göteborgshandbollen ges ut som officiellt organ för och av Göteborgs Handbollförbund. Upplaga är 10 000 ex.

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse Ålands Kraftsportklubb r.f. Materialet i årsberättelsen är en sammanställning av nyheter som publicerats på ÅKKs hemsida, www.kraftsport.nu, under året. Styrelse för 2011 var:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sid. 3 Förord av John Halland & Claudio Reggiani Sid. 4-5 Göteborgs Judoallians, en början av Erik Ljungquist & Ronny Fingren Sid. 6-9 Början på judoepoken i GBG/Sverige av Karl Wöst

Läs mer

Västgöten. Årg. 19 Nr 1-2012

Västgöten. Årg. 19 Nr 1-2012 Västgöten Årg. 19 Nr 1-2012 Officiellt organ för handikappidrotten i Västergötland F Kälkhockey i Vänersborg F Per klar för London F Årets ledare positiv och pålitlig F Konsten att gå till historien F

Läs mer

EM-KVAL SVERIGE UKRAINA FÄRS & FROSTA SPARBANK ARENA, LUND 1 NOVEMBER 2012 MATCH- PROGRAM PRIS: 10 SEK. MATCHVÄRD:

EM-KVAL SVERIGE UKRAINA FÄRS & FROSTA SPARBANK ARENA, LUND 1 NOVEMBER 2012 MATCH- PROGRAM PRIS: 10 SEK. MATCHVÄRD: EM-KVAL SVERIGE UKRAINA FÄRS & FROSTA SPARBANK ARENA, LUND 1 NOVEMBER 2012 MATCH- PROGRAM PRIS: 10 SEK. MATCHVÄRD: u INNEHÅLL Inför avkast...4 Här startar resan mot EM Profilen...8 Hemmaplan för Tysklandsproffset

Läs mer

KalIX-leIf LINDA. snabb- tog sm-guldet. GrENöVErskrIDaNDE lerduveläger. satsning HOs. PistOlskyttaR FEMTEPLATS FÖR PÅ VÄRLDSCUPEN FÖR UNGDOMAR

KalIX-leIf LINDA. snabb- tog sm-guldet. GrENöVErskrIDaNDE lerduveläger. satsning HOs. PistOlskyttaR FEMTEPLATS FÖR PÅ VÄRLDSCUPEN FÖR UNGDOMAR SVENSK WEBBtidNiNG nummer 2 2013 KalIX-leIf tog sm-guldet GrENöVErskrIDaNDE lerduveläger FÖR UNGDOMAR 24 TIMMARS SKYTTE I KRISTIANSTAD satsning HOs snabb- PistOlskyttaR FEMTEPLATS FÖR LINDA PÅ VÄRLDSCUPEN

Läs mer

EVERGREEN-BLADET // NUMMER 5 // FEBRUARI 2008 RESULTAT I EVERGREENS OMRÖSTNING - MAI:S BÄSTA FRIIDROTTARE GENOM TIDERNA:

EVERGREEN-BLADET // NUMMER 5 // FEBRUARI 2008 RESULTAT I EVERGREENS OMRÖSTNING - MAI:S BÄSTA FRIIDROTTARE GENOM TIDERNA: EVERGREEN-BLADET // NUMMER 5 // FEBRUARI 2008 RESULTAT I EVERGREENS OMRÖSTNING - MAI:S BÄSTA FRIIDROTTARE GENOM TIDERNA: LENNART STRANDBERG GUNILLA CEDERSTRÖM WARCHALOWSKI ANNETTE TÅNNANDER BANK MAI:S

Läs mer

arsber_08_090225:layout 1 2009-03-17 10:44 Sida 1

arsber_08_090225:layout 1 2009-03-17 10:44 Sida 1 arsber_08_090225:layout 1 2009-03-17 10:44 Sida 1 Årsberättelse 2008 arsber_08_090225:layout 1 2009-03-17 10:46 Sida 2 Rekord i Lidingöloppet. Totalt 34 475 starter i tävlingens alla klasser och lopp.

Läs mer

SALTSJÖ JUDOKLUBBS NÄTTIDNING

SALTSJÖ JUDOKLUBBS NÄTTIDNING MAJ 2012 SALTSJÖ JUDOKLUBBS NÄTTIDNING Senior SM i Helsingborg Den 5 maj var det dags för senior SM, denna gång i Helsingborg. Förra året tog vi vårt första senior SM medalj på herrsidan genom junioren

Läs mer

100 63, 200 43 040-6005900 040-60059 99 (SJF

100 63, 200 43 040-6005900 040-60059 99 (SJF NR 2 / Maj 2003 Aktivitetsbild från det välarrangerade NM:t i Tumba. Stort tack för alla insatser och grattis till såväl arrangörer som tävlande, domare mfl! Foto Barbro Carlsson Svenska Judoförbundet,

Läs mer

Ordförande har ordet. 2012 ett framgångsrikt år!

Ordförande har ordet. 2012 ett framgångsrikt år! Årsberättelse 2012 Ordförande har ordet 2012 ett framgångsrikt år! Det finns mycket att glädjas över när man ser tillbaka på det gångna året. För det första så kan man konstatera att firman går bra och

Läs mer

Västgöten. Årg. 21 Nr 3-2014

Västgöten. Årg. 21 Nr 3-2014 Västgöten Årg. 21 Nr 3-2014 Officiellt organ för handikappidrotten i Västergötland F Juniorfight på BillingeBragden F 40-årsjubileum i Lidköping F Blåsigt ungdomsspel F Jennies världsrekord F Fullt ös

Läs mer

Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal

Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal nr 3-2013 årgång 41 Sebastian Högrell svenskt hopp inför Boccia-EM i Portugal Porträttet: Maja Reichard Tre nykomlingar i svenska simlandslaget Anna-Stina Nordmark Nilsson ny förbundsordförande Handikappidrottens

Läs mer

SKOLIDROTT. Nivin älskar friheten i parkour

SKOLIDROTT. Nivin älskar friheten i parkour NUMMER 4 2013 SVENSK SKOLIDROTT TIDNINGEN FÖR DIN SKOL-IF Nivin älskar friheten i parkour Skol-IF gör lektionerna roligare Så får du pengar till föreningen Distriktet stöttar och ordnar De spelade fotboll

Läs mer

GympaNYTTigt. December 2014

GympaNYTTigt. December 2014 GympaNYTTigt December 2014 Gruppfoto Norrlandsgymnaster under Norrlansmästerskapen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik, Gävle 1014 FOTO: Elisabeth Berglund INNEHÅLL Ordföranden har ordet... 3 Nya medarbetare...

Läs mer

Vellinge Idrottsförening hälsar välkommen till höstsäsongen 2007

Vellinge Idrottsförening hälsar välkommen till höstsäsongen 2007 Vellinge Idrottsförening hälsar välkommen till höstsäsongen 2007 Uppslutningen var stor från Vellinge IF:s ungdomar och deras föräldrar när herrarna mötte Trellborgs FF i DM. Hemmamatcher herr/dam hösten

Läs mer

Årsberättelse. 2013 arrangerades inomhus-em i friidrott i Göteborg. Sverige tog 6 medaljer. 1

Årsberättelse. 2013 arrangerades inomhus-em i friidrott i Göteborg. Sverige tog 6 medaljer. 1 Årsberättelse 2013 2013 arrangerades inomhus-em i friidrott i Göteborg. Sverige tog 6 medaljer. 1 Svensk Friidrott Heliosgatan 3 120 30 Stockholm Telefon: 010-476 53 30 Fax: 08-724 68 61 E-post: info@friidrott.se

Läs mer

GympaNYTTigt. Här summerar styrelsen, kommittéerna och kansliet den gångna terminen och blickar framåt mot nästa!

GympaNYTTigt. Här summerar styrelsen, kommittéerna och kansliet den gångna terminen och blickar framåt mot nästa! GympaNYTTigt Maj 2015 GympaNYTTigt är ett nyhetsbrev från Gymnastikförbundet Norr som skickas ut två gånger per år, en gång i december och en gång i maj månad. Här summerar styrelsen, kommittéerna och

Läs mer

Västgöten. Årg. 20 Nr 1-2013. F Annorlunda skoldag F Succé för Mariestad Open F Fotbollen utvecklas F Dubbelt IF Änglarna F Linda årets idrottare

Västgöten. Årg. 20 Nr 1-2013. F Annorlunda skoldag F Succé för Mariestad Open F Fotbollen utvecklas F Dubbelt IF Änglarna F Linda årets idrottare Västgöten Årg. 20 Nr 1-2013 Officiellt organ för handikappidrotten i Västergötland F Annorlunda skoldag F Succé för Mariestad Open F Fotbollen utvecklas F Dubbelt IF Änglarna F Linda årets idrottare och

Läs mer

Svenska Judoförbundet Riksdomarkommittén

Svenska Judoförbundet Riksdomarkommittén Svenska Judoförbundet Riksdomarkommittén EJU Refereeing & Coaching Seminar 2014 Så var det dags för årets andra seminarium; det första extraseminariet var i Malaga i januari och nu i Antalya, Turkiet.

Läs mer

TEMA: Inkludering. Malmö Open: Tävlingarna en internationell succé. Porträttet: Gunilla Wallengren. nr 1 2015 årgång 43

TEMA: Inkludering. Malmö Open: Tävlingarna en internationell succé. Porträttet: Gunilla Wallengren. nr 1 2015 årgång 43 nr 1 2015 årgång 43 TEMA: Inkludering Malmö Open: Tävlingarna en internationell succé Porträttet: Gunilla Wallengren Handikappidrottens huvudsponsorer 1 Ifö Care funktionell badrumsinredning Läs mer på

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Fédération Suédoise de Lutte

Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Fédération Suédoise de Lutte Svenska Brottningsförbundet Swedish Wrestling Federation Fédération Suédoise de Lutte Verksamhetsberättelse 2012 Central Administration Under 2012 avhölls Svenska Brottningsförbundets årsmöte i Falkenberg

Läs mer

DARTNEWS # 4 2010 MEDLEMSTIDNING UTGÅVA NR 129 SEDAN STARTEN. UTGIVEN AV SVENSKA DARTFÖRBUNDET

DARTNEWS # 4 2010 MEDLEMSTIDNING UTGÅVA NR 129 SEDAN STARTEN. UTGIVEN AV SVENSKA DARTFÖRBUNDET # MEDLEMSTIDNING UTGÅVA NR SEDAN STARTEN. UTGIVEN AV SVENSKA DARTFÖRBUNDET Donald Dart anordnar Ystad Dart Open den - september på Öja Krog i Ystad (för vägbeskrivning se www.ojakrog.se) Tävlingen är sanktionerad

Läs mer

Styrelsen för Norrköpings Judoklubb avger, för verksamhetsåret 1 juli 2002 30 juni 2003, följande verksamhetsberättelse :

Styrelsen för Norrköpings Judoklubb avger, för verksamhetsåret 1 juli 2002 30 juni 2003, följande verksamhetsberättelse : Styrelsen för Norrköpings Judoklubb avger, för verksamhetsåret 1 juli 2002 30 juni 2003, följande verksamhetsberättelse : Styrelsen har haft följande sammansättning : Ordförande Vice Ordförande Sekreterare

Läs mer

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 2 OKTOBER 2012

MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 2 OKTOBER 2012 MEDLEMSTIDNING SOLLENTUNA GOLFKLUBB NR 2 OKTOBER 2012 Vinden har vänt 2012 är året då trenden vände Rutinen avgjorde än en gång Ställer vi rätt krav på våra prestationer? När får man kratta en bunker?

Läs mer