Kulturvetenskap som spelar roll. En kort presentation av samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet inom det kulturvetenskapliga området.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturvetenskap som spelar roll. En kort presentation av samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet inom det kulturvetenskapliga området."

Transkript

1 Kulturvetenskap som spelar roll En kort presentation av samverkansprojekt vid Linnéuniversitetet inom det kulturvetenskapliga området.

2 Texterna i denna folder har sammanställts 2013 av Matilda Lindström och Jennie Rosander med Anders Högberg och Cornelius Holtorf som redaktörer.

3 Introduktion Linnéuniversitetet är en attraktiv och internationell kunskapsmiljö som odlar nyfikenhet, nytänkande, nytta och närhet. I samverkan med det omgivande samhället bedrivs högkvalitativ utbildning och framstående forskning. Det Kulturvetenskapliga innovations- och samverkanscentrum (KISC) vid Linnéuniversitetet bidrog till detta. KISC bedrev sin verksamhet under Verksamhetens syfte var att initiera, etablera, samordna och utveckla samverkansprojekt mellan Linnéuniversitetet och andra organisationer med kulturvetenskaplig verksamhet. Målet var att långsiktigt främja samverkan med Linnéregionens näringsliv, kultursektor och offentlig sektor. KISC genomförde även en inventering av samverkansprojekt och uppdrag inom det kulturvetenskapliga området vid Linnéuniversitetet de senaste fem åren. Inventeringen visar att det samverkansarbete som bedrivs är mycket varierande. I vissa fall sker samverkan i liten skala med regionala aktörer genom bland annat gästföreläsningar, studiebesök och gemensamma konferenser. I andra fall är det storskaliga projekt i samverkan med andra stora organisationer och kulturinstitutioner. I denna broschyr finns ett urval av intressanta och inspirerande exempel på samverkan inom olika kulturvetenskapliga områden. Linnéuniversitetet, Institutionen för kulturvetenskaper och Institutionen för musik och bild.

4 Innehållsförteckning Mångfaldsfrågor i kulturmiljövården (Arkeologi)... 5 Kulturmiljöpedagogik (Arkeologi, pedagogik)... 7 Ett hundra tusen år fram och bakåt i tiden arkeologi möter kärnbränsleförvaring (Arkeologi)... 9 Samlingar i tiden (Historia, arkeologi) Medeltida förebilder (Historia) Revideringar av läroplaner (Historia) Förintelsen, folkmord och brott mot mänskligheten historiska och didaktiska perspektiv (Historia) Förkvällar med Konst (Konst- och bildvetenskap) Nätverk för lärare i bild (Bilddidaktik, konst- och bildvetenskap) Entreprenörskap i musikproduktionsutbildning (Musik) Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader (Musikvetenskap) Nationell handlingsplan för traditionell musik och dans (Musikvetenskap) Reading Kids Läs och ha roligt! (Biblioteks- och informationsvetenskap) Circle resort (Kulturgeografi)... 31

5 Mångfaldsfrågor i kulturmiljövården Ett forskningsuppdrag med syfte att undersöka hur svensk kulturmiljövård har hanterat mångfaldsfrågor under åren Under forskningsuppdraget studerades ett fyrtiotal projekt hos aktörer som på olika sätt arbetar med mångfaldsfrågor i Sverige, såsom Riksantikvarieämbetet, universitet och länsstyrelser. De värdegrunder som kunde påvisas i mångfaldsarbetet var i och med studien möjliga att analysera. Forskningsuppdraget identifierade befintlig kunskap kring mångfaldsperspektiv. Det har skapat förutsättningar för fortsatt forskning inom kulturmiljövårdens arbete med mångfaldsfrågor. Exempel på kunskapsområden som framkom är utveckling av representationsfrågor, deltagande dialogperspektiv och hur kulturarv och det förflutna kan kopplas till nutids- och framtidsfrågor på ett icke exkluderande sätt. Uppdraget motsvarade tre månaders arbete fördelat under och resulterade i publikationen Mångfaldsfrågor i kulturmiljövården. Publikationen belyser befintlig forskning samt framtida forskningsbehov. Kontaktperson: Anders Högberg, docent Ämne: Arkeologi Samverkanspart: Riksantikvarieämbetet (RAÄ) Tidsperiod:

6

7 Kulturmiljöpedagogik Kulturmiljöpedagogik är en kurs om 15 högskolepoäng som utvecklats och genomförs i samverkan med Kalmar läns museum. Kursen introducerar kursdeltagarna i kulturmiljöpedagogikens teori och praktik med utgångspunkt i ämnena arkeologi, kulturmiljövetenskap, pedagogik, historiedidaktik och museididaktik. Det förflutnas och kulturmiljöns betydelse för dagens samhälle och människor samt kulturmiljöns potential för lärande diskuteras. Studenterna arbetar med att självständigt planera, genomföra och utvärdera ett kulturmiljöpedagogiskt projekt. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, workshops och studiebesök. Vikt läggs vid reflektion kring historiens och kulturmiljöns plats i samhället där Kalmar läns museums satsning på tidsresor ingår som en central fallstudie. Genom denna samverkan kring kursutveckling utbyter organisationerna erfarenhet och kunskap. Kalmar läns museum tar del av den vetenskapliga expertis som finns inom akademien. Linnéuniversitetet tar i sin tur del av nationella och internationella erfarenheter som Kalmar läns museum byggt upp genom kulturmiljöpedagogiska projekt. Kursen ges på deltid/distans. Under 2013 ges en variant av kursen för internationella studenter. Kontaktpersoner: Anders Högberg, docent och Birgitta Gustafsson, fil.dr Ämnen: Arkeologi, pedagogik Samverkansparter: Kalmar läns museum Tidsperiod: 2009, pågående 7

8

9 Ett hundra tusen år fram och bakåt i tiden arkeologi möter kärnbränsleförvaring Forskningsprojektet Ett hundra tusen år fram och bakåt i tiden undersöker hur arkeologiska kunskaper och erfarenheter kan användas i ett framtidsperspektiv. Framtidens generationer runt om i världen har fått ärva uppgiften att på ett säkert sätt förvara cirka ton använt kärnbränsle bränsle som upparbetats sedan mitten av förra seklet. I Sverige ska kärnavfallet placeras i slutförvar vid Forsmark, femhundra meter ner i marken. Där ska det ligga i minst år. Så lång tid tar det för kärnbränslet att omvandlas från giftigt högradioaktivt till ofarligt för allt levande. Så, när kärnbränslet väl är i marken står vi inför uppgiften att bevara och kommunicera minnet av och kunskap om detta under mycket lång tid framöver. Projektet undersöker hur arkeologins och kulturmiljövårdens bevarande- och minnespraktiker kan användas för att fördjupa kunskapen om hur slutförvaringsplatser av kärnbränsle kan kommuniceras. Det undersöker också hur de framtidsperspektiv som kärnbränsleförvaringssektorn arbetar med kan influera arkeologins och kulturmiljövårdens teori och praktik. Inom projektet sammanförs metoder och arbetsmodeller från två skilda fält så att diskussionerna om hur verksamhet med framtiden i fokus kan utvecklas. Ambitionen är att ge ny kunskap för såväl framtidens kulturmiljövård som strategier för långtidskommunikation om kärnavfall idag. Under 2012 presenterades forskningsprojektet bland annat vid konferenser i Dublin, Göteborg och Stockholm och fick bra respons. Projektet har även uppmärksammats i massmedia. Allmänheten är dock inte den primära målgruppen utanför kärnavfallssektorn, utan forskare inom arkeologi och kulturarvsstudier samt verksamma inom kulturmiljövården. Förhoppningsvis bidrar projektet till att hitta nya vägar att tillämpa arkeologisk kunskap inom aktuella samtidsfrågor i framtiden. Kontaktpersoner: Cornelius Holtorf, professor Anders Högberg, docent Ämne: Arkeologi Samverkanspart: Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) Tidsperiod:

10

11 Samlingar i tiden Referensuppdrag inom ett samverkansprojekt för förbättrade och mer tillgängliga digitala system till kulturhistoriska samlingar och samlings- och kategoriseringssystem. En av de mest vanligt förekommande formerna för samverkan mellan Linnéuniversitetet och det omgivande samhällets kulturvetenskapliga verksamhetsinrättningar är olika referensuppdrag. Linnéuniversitetet bidrar i denna typ av samverkan med akademisk expertis inom önskade områden och i utbyte knyts kontakter som ofta resulterar i fördjupad samverkan. Kulturparken Småland är projektägare av projektet Samlingar i tiden som sträcker sig över tre år och finansieras av Statens kulturråd. Projektet drivs i nära samarbete med flera kulturinstitutioner. Framför allt tillsammans med Historiska museet men även med Riksförbundet Sveriges museer, Linnéuniversitetet, Linköpings universitet Tema Q, Regionförbundet södra Småland och Kronobergs läns hembygdsförbund. Peter Aronsson och Cornelius Holtorf från Linnéuniversitetet medverkar som externa experter i en analysgrupp med en rådgivande och utvärderande uppgift. Samlingar i tiden är ett pilotprojekt med mål att utveckla metoder för att underlätta tillgänglighet och meningsskapande av historiska samlingar. Metoder och erfarenheter från projektet förväntas ha relevans för hela museisverige. Kontaktpersoner: Peter Aronsson, professor Cornelius Holtorf, professor Ämnen: Historia, arkeologi Samverkanspart: Kulturparken Småland AB Tidsperiod:

12

13 Medeltida förebilder Bildningsprojektet Medeltida förebilder: Kan drottning Margareta och den nordiska unionen inspirera till nya handlings- och tankemönster? syftade till att visa på historiens aktualitet i samhället. Projektet drevs mellan i samverkan med regionala aktörer i Bleking och bestod av en vetenskaplig och en publik del. Målet var att föra samman kultur och forskning samt att öka samverkan med lokalsamhället i Blekinge. Linnéuniversitetet bar den akademiska rollen i projektet. Anders Fröjmark var projektledare för den vetenskapliga delen och moderator för konferensen Drottning Margareta, Norden och Europa då och nu som hölls den 4 5 februari Konferensen genomfördes med stöd från Riksbankens Jubileumsfond. Arrangemanget riktade sig till forskarsamhället, Region Blekinges aktörer inom turism och kulturella näringar samt till allmänheten. Den publika delen av samverkansprojektet innefattande krönikespelet Kung Byxlös samt boken Margaretas Historia av Margareta Skantze. Samverkansprojektet har genererat möten mellan forskare och lokalsamhälle samt fortsatt samverkan med Ronneby kommun genom nya projekt. Kontaktperson: Anders Fröjmark, docent Ämne: Historia Samverkansparter: Riksbankens Jubileumsfond, Ronneby kommun, Blekinge museum, Länsstyrelsen i Blekinge, Teater Kontur Tidsperiod:

14

15 Revideringar av läroplaner Under 2009 startade Skolverket en nationell process för revidering av kursplaner för grundskolan. Representanter från universitet och högskolor deltog i arbetsgrupper för olika ämnen på Skolverkets uppdrag. Linnéuniversitetet deltog bland annat i grupperna för religionskunskap, musik och historia. Under 2008 uppdrog Skolverket åt Linnéuniversitetet genom Niklas Ammert, att skriva diskussionsunderlag för det kommande nationella arbetet med en ny kursplan i historia för grundskolan. Uppdraget fortsatte genom den faktiska revideringsprocessen och innebar ett antal möten i den nationella arbetsgruppen för ämnet historia. Diskussionsunderlaget Historia framåt behandlades i arbetsgruppen och 2009 fastställde regeringen slutgiltigt den nya kursplanen i historia för grundskolan. Samtliga kursplaner finns på Skolverkets hemsida ( Revideringen av kursplanerna intresserade bland annat LO, Svenskt näringsliv, olika läromedelsbolag och ambassader. Det bidrog till att skapa ett kontaktnät för vidare samverkanprojekt. Kontaktperson: Niklas Ammert, docent Ämne: Historia Samverkanspart: Skolverket Tidsperiod:

16

17 Förintelsen, folkmord och brott mot mänskligheten historiska och didaktiska perspektiv I samverkan med Forum för levande historia ger Linnéuniversitetet kursen Förintelsen, folkmord och brott mot mänskligheten historiska och didaktiska perspektiv. Kursen riktar sig till yrkesverksamma lärare. Från och med hösten 2011 gäller nya nationella kurs- och ämnesplaner i historia för högstadiet och gymnasiet. I de nya kursplanerna är begreppet folkmord ett centralt innehåll. Mot bakgrund av detta samverkade Linnéuniversitetet genom Niklas Ammert och Forum för levande historia i utvecklingen av distanskursen Förintelsen, folkmord och brott mot mänskligheten historiska och didaktiska perspektiv som omfattar 10 högskolepoäng ( Kursen vänder sig till lärare på högstadie- eller gymnasieskolor. Kursen gavs första gången under höstterminen 2011 vid campus Växjö och senare under höstterminen 2012 vid campus Kalmar. Ansvarig för kursen är Kristina Kakoulidou. Förintelsen utgör huvudexemplet på folkmord under kursen men även andra exempel på brott mot mänskligheten studeras. Olika ämnesperspektiv samverkar under kursen och bidrar till att beskriva och förklara fenomenet folkmord. Lärare på gymnasie- och högstadieskolor i regionen har deltagit i kursen som kompetensutveckling. Till viss del kan därmed även dessa skolor ses som samverkansparter. Kontaktpersoner: Niklas Ammert, docent Kristina Kakoulidou, utbildningssamordnare Ämne: Historia Samverkanspart: Forum för levande historia Projekttid: 2010, pågående 17

18

19 Förkvällar med Konst En föreläsningsserie med målet att erbjuda allmänheten utbildning inom konstområdet och samtidigt utveckla samverkan med det regionala kultursamhället. Under våren 2011 anordnades Förkvällar med Konst som ett flerpartssamarbete med initiativ från Växjö allmänna konstförening. En föreläsningsserie arbetades fram och de samverkande parterna bidrog med olika resurser. Linnéuniversitetets del i samverkan var att bidra med akademisk kompetens på det konstvetenskapliga fältet. Margareta Wallin Wictorin, Johanna Rosenqvist och Hans Sternudd samt bibliotekarie Berit Linden från det konst- och bildvetenskapliga ämnet medverkade. Föreläsningarna hölls på olika platser i Växjö för att överbrygga gränserna mellan institution och allmänhet. Föreläsningsserien genererade samverkan mellan de deltagande institutionerna och synliggjorde universitetets kompetens inom de konstnärliga områdena. Kontaktperson: Margareta Wallin Wictorin, fil.dr Ämne: Konst- och bildvetenskap Samverkansparter: Växjö allmänna konstförening, Växjö Konsthall, Pensionärsuniversitetet, Studiefrämjandet, Italienska Palatset, Plan B Tidsperiod:

20

21 Nätverk för lärare i bild Nätverk för lärare i bild är en mötesplats mellan akademi och yrkesverksamma som framförallt riktar sig till bildlärare på högstadie- och gymnasieskolan i Växjö och Kalmar med omnejd. Nätverk för lärare i bild startades År 2012 beviljades nätverket ekonomiskt stöd från Regionalt utvecklingscentrum (RUC), som stödjer nätverk inom flera ämnen vid Linnéuniversitetet. Nätverken bidrar till att kommunicera kunskap mellan universitetet, kommuner och skolor för att ge en långsiktig skolutveckling med forskningsanknytning. Den samverkan som sker inom Nätverk för lärare i bild faller inom ramen för universitetets strategi för (En resa in i framtiden), genom att vara en samhällelig drivkraft samt bidra till kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte mellan verksamma och blivande lärare. Nätverkets mål är att fördjupa relationen mellan skola och kulturliv och riktar sig därför även till personer som arbetar pedagogiskt med bild inom ramen för annan verksamhet än skola, som till exempel konstpedagoger och museianställda. Kontaktpersoner: Magnus Törnqvist Margareta Wallin Wictorin, fil.dr Ämnen: Bilddidaktik, konst- och bildvetenskap Samverkanspart: Högstadie- och gymnasieskolor i regionen Tidsperiod: 2008, pågående 21

22

23 Entreprenörskap i musikproduktionsutbildning I Pilotprojektet för entreprenörskap vid Musikproduktionsutbildningar på tre orter har Linnéuniversitetet tillsammans med Musikmakarna i Örnsköldsvik och Luleå tekniska universitet utvecklat en kurs i entreprenörskap för musikkreatörer. Parterna i projektet ska arbeta fram långsiktiga modeller och undervisningsmetoder som bygger på samverkan mellan akademi och musikbranschen, i syfte att stärka entreprenörskap inom musikproduktionsutbildningar. Projektet har beviljats stöd från Tillväxtverket. Kursen i entreprenörskap som utformats i och med pilotprojektet ska ges vid de tre samverkande lärosätena. Kursen anpassas för undervisning i olika utbildningsformer och erbjuds som fristående kurs eller inom program från höstterminen Musiknäringen involveras genom marknadsuppdrag där de studerande får en direkt koppling till branschen genom konkreta uppdrag från musikförlag. Kontaktperson: Dan Alkenäs, universitetslektor på konstnärlig grund Ämne: Musik Samverkansparter: Tillväxtverket, Musikmakarna i Örnsköldsvik, Luleå tekniska universitet Tidsperiod:

24

25 Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader Projektet Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader resulterade i en webbportal med digitaliserade uppteckningar av visor. Karin Eriksson bidrog med vetenskaplig expertis i projektet som under finansierades av Riksbankens Jubileumsfond. Under projektet utformades webbplatsen folkvisa.se med texter och melodier av både äldre och nyare visor. Visdatabasen upprätthålls genom fortsatt samverkan mellan Musik i Syd/Smålands musikarkiv, Linnéuniversitetet och Linnéuniversitetets universitetsbibliotek. Projektet och visdatabasen riktar sig primärt mot forskare inom ämnen som musikvetenskap, etnologi, språk och litteraturvetenskap. Kontaktperson: Karin Eriksson, docent Ämne: Musikvetenskap Samverkansparter: Musik i Syd/Smålands musikarkiv, Linnéuniversitetets universitetsbibliotek Tidsperiod:

26

27 Nationell handlingsplan för traditionell musik och dans I syfte att främja traditionell musik och dans i Sverige har en nationell handlingsplan arbetats fram för de kommande fem åren. En nationell handlingsplan för traditionell musik och dans i Sverige presenterades i maj 2012 för kulturministern. I handlingsplanen inkluderas svensk folkmusik och folkdans, musik och dans med rötter i andra traditioner så väl som världsmusik och världsdans. Handlingsplanen ska bidra till en stark front gentemot politiker och media. Arbetet finansierades med stöd från Statens kulturråd. Karin Eriksson från Linnéuniversitetet agerade som sekreterare under framtagandet av remissversionen av handlingsplanen. Handlingsplanen riktar sig till politiker på lokal, regional och nationell nivå som är aktiva inom folkmusik, världsmusik, folkdans och världsdansområdena men även mot de samverkande organisationerna samt utbildningsområdet i vid bemärkelse. Samverkan har resulterat i utökad kontakt och samarbete mellan samverkansparterna samt utbyte av kompetens dem emellan. ( Kontaktperson: Karin Eriksson, docent Ämne: Musikvetenskap Samverkansparter: Sveriges spelmäns riksförbund, Riksförbundet för folkmusik och dans (RFoD), Svenska folkdansringen, Eric Sahlström Institutet Tidsperiod:

28

29 Reading Kids Läs och ha roligt! Utvärderingsuppdraget inom projektet Reading Kids Läs och ha roligt! hade som syfte att stödja pedagogisk personal i förskola och skola i arbetet med läsinlärning. Reading Kids Läs och ha roligt! utformades av folkbiblioteket i Ljungby som en del i arbetet riktat mot skolan. Målet var att öka medvetenheten hos lärare om hur litteratur, läsning och berättande kan föras in i undervisningen. Projektet finansierades av Statens kulturråd och riktade sig mot personal i skola och förskola som arbetar med språkinlärning, läsförståelse och hemspråk. Linnéuniversitetet anlitades för två utvärderingsuppdrag inom projektet. Sara Ahlryd utvärderade hur samarbetet med skolan och lärarna utvecklades utifrån bibliotekets och bibliotekariernas perspektiv. Uppdraget utfördes i första hand genom möten och djupintervjuer och presenterades i en rapport. Resultatet visar att samarbetet med skolan och lärarna förbättrades och att bibliotekarierna upplever att lärare tar mer initiativ till att använda skönlitteratur i undervisningen. Utöver detta pågår en utvärdering om huruvida barnen inom projektet har ökat sin läsförståelse. Utvärderingen ska färdigställas under ( Kontaktperson: Sara Ahlryd, fil. mag Ämne: Biblioteks- och informationsvetenskap Samverkansparter: Folkbiblioteket Ljungby, Kultur och fritidsförvaltningen i Ljungby kommun Tidsperiod:

30

31 Circle resort Inför byggnationen av en fritidsanläggning med tillhörande sport och konferensanläggning anlitades Linnéuniversitetet för en förstudie om regional utveckling. Linnéuniversitetet fick 2011 ett uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en fältstudie kring regional utveckling inför det planerade bygget av Circle resort i Figeholm. Fritidsanläggningen planeras ha en kapacitet att ta emot upp till människor samtidigt vilket skulle påverka regionens infrastruktur. Fältstudien behandlar den planerade anläggningen utifrån ett regionalt perspektiv, framförallt gällande huruvida anläggningen skapar arbetstillfällen för regionen eller inte. Kontaktperson: Carl-Johan Nordblom, fil. kand. Ämne: Kulturgeografi Samverkanspart: Mönsterås kommun Tidsperiod:

32

33 Bildkällor Mångfaldsfrågor i kulturmiljövården Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län/johan Loock Kulturmiljöpedagogik Källa: Linnéuniversitetet och Kalmar Läns Museum Ett hundra tusen år fram och bakåt i tiden Foto: Curt-Robert Lindqvist (SKB) Källa: Samlingar i tiden Källa: Medeltida förebilder Foto: Anders Fröjmark Revidering av läroplaner Foto: Jennie Rosander Förintelsen, folkmord och brott mot mänskligheten Källa: Förkvällar med konst Källa: Nätverk för lärare i bild Källa: Entreprenörskap i musikproduktionsutbildning Källa: Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader Foto: Walters Art Museum. Källa: Creative Commons ( Nationell handlingsplan för traditionell musik och dans Foto: Torbjörn L. Källa: Creative Commons ( Reading kids Källa: Circle resort Källa:

34

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa

Studiehandledning. Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa Studiehandledning Kompetensutveckling för lärare i Idrott och hälsa December 2012 1 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Uppdragets olika delar... 3 Upplägg... 5 Utbildningens upplägg... 7 Stödresurser...

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten

Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel www.kulturplankronoberg.se Projektbeskrivning Kronoberg Blekinge utvecklar scenkonsten 2012-2014 Projektets

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har utvecklat sin förmåga till kreativt skapande och fått ett ökat intresse för att ta del

Läs mer

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52

KomTek Järfälla. Bakgrund, nuläge och framtid. Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek. Maj 2015 Kon 2015/52 KomTek Järfälla Bakgrund, nuläge och framtid Roger Viklund, verksamhetsledare KomTek Maj 2015 Kon 2015/52 1 (6) Innehåll 1. KONCEPTET KOMTEK... 2 1.1. Bakgrund och mål... 2 1.2. Organisation... 2 2. KOMTEK

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Örebro 14 februari 2007 Presentation: 1. Sammanfattning av planeringsmöte med regionala matematikutvecklare, 31/1 HDa 2. Redovisning av ansökan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER HI1855 Guidekunskap, 60 högskolepoäng Guide studies, 60 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för historiska studier 2016-04-08

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR HISTORISKA STUDIER HI1850 Guidekunskap, 60 högskolepoäng Guide studies, 60 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för historiska studier 2014-10-06

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Glasriketuppdraget. Glasriketuppdraget II,

Glasriketuppdraget. Glasriketuppdraget II, Glasriketuppdraget 2012 regeringsuppdrag till länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg att genomföra insatser för industriell utveckling och stärkt besöksnäring i Glasriket. Regionförbunden i Kalmar och

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland

Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum Småland 2012-08-20 Bilaga projektbeskrivning Ansökan till Statens kulturråd om regionala utvecklingsmedel Jessica Linde Tel: 0470-72 47 33 E-post: jessica.linde@rfss.se Projektbeskrivning Kronoberg utvecklar Kulturarvscentrum

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK

PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK PROJEKTBESKRIVNING GLASPEDAGOGIK BAKGRUND År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda Glasbruk, Kosta Glasbruk samt Åfors Glasbruk, och i juni 2011 invigdes The Glass Factory

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Västarvet Historien fortsätter hos oss.

Västarvet Historien fortsätter hos oss. Västarvet Historien fortsätter hos oss. KUNSKAP, UTVECKLING & INSPIRATION Västarvets regionala tjänster vastarvet.se Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Bild i skolan 2015. talare

Bild i skolan 2015. talare inspiration utveckling kunskap Bild i skolan 2015 Bildanalys och bildkommunikation fördjupa dina kunskaper och öka elevernas förståelse för bildens integrering med andra uttrycksformer Ta del av det senaste

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan HISTORIA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar sitt historiemedvetande genom kunskaper om det förflutna, förmåga att använda

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt

RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt RegSam - Regional Samverkan för hållbar tillväxt Syfte med RegSam Att skapa förutsättningar för samverkan och hållbar tillväxt Att förstärka och fördjupa samverkansarbetet mellan akademi och företag/organisationer.

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Utbildningsplan för programmet KULTUR. 180 högskolepoäng. KULTUR - Bachelor s Program 180 hec H1KLT

Utbildningsplan för programmet KULTUR. 180 högskolepoäng. KULTUR - Bachelor s Program 180 hec H1KLT Utbildningsplan för programmet KULTUR 180 högskolepoäng KULTUR - Bachelor s Program 180 hec H1KLT Fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2009-10-01 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för programmet

Läs mer

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten

Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten 1 Regionala aktiviteter i KNUT-projektet 2010 Västernorrland & Västerbotten Innehåll: 1. Projektbeskrivning & information sid 3 2. Aktiviteter för intressenter/finansiärer sid 4 2.1 Regional referensgrupp

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Reading Kids läs och ha roligt!

Reading Kids läs och ha roligt! Reading Kids läs och ha roligt! Ett samarbetsprojekt mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen i Ljungby kommun Bakgrund - Rapporten: Utvärdering Tidig läsinlärning

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium

Lyfta matematiken från förskola till gymnasium LULEÅ KOMM U N PROJEKTBESKRIVNING Version 1 (5) Lyfta matematiken från förskola till gymnasium Bakgrund Att satsa på matematik är särskilt aktuellt och angeläget nu när såväl nationella som internationella

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP Drakamöllan en kraftkälla för skapande Dagens samhälle bjuder på ett överflöd av kommunikation, ett konstant brus och krav på tillgänglighet. Som kontrast

Läs mer

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen

KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum Verksamhetsplan Beslutad av styrelsen KALMAR LÄNS MUSEUM Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2013 Beslutad av styrelsen 2012-12-12 Några basdata 2012 Ca 85 tillsvidareanställda. 40 säsongs-,

Läs mer

Programmering i matematik och teknik i grundskolan

Programmering i matematik och teknik i grundskolan Programmering i matematik och teknik i grundskolan Program november 2017 09.15 Digital kompetens styrdokumentsförändringar 10.30 Programmering ur ett historiskt perspektiv och undervisningsperspektiv

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora Dekanens beslutsmöte

Fakulteten för konst och humaniora Dekanens beslutsmöte 2019-01-23 och humaniora Närvarande: Gunlög Fur dekan Hans T Sternudd prodekan Ulrika Bengtsson-Verde kanslichef Carina Boman ledningsstöd Anna Eskilsson utbildningsledare Ylva Forell-Gustavsson forskningssekreterare

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER DATUM: 2014-12-10 AVSÄNDARE: Institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh, prefekt FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget

Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Utvecklingspaket 2012-06-13 Examensmålet: Ämnen i relation till examensmålet samverkan i programarbetslaget Introduktion Examensmålet ska ligga till grund för planeringen av utbildningen och undervisningen

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

HISTORIA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET

vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET vastarvet.se KUNSKAP UPPLEVELSER UTVECKLING NATUR- OCH KULTURARV I VÄSTRA GÖTALAND VÄSTARVET Natur- och kulturarvet har stor betydelse för människors livskvalitet, identitet och förståelse av samtiden.

Läs mer

Den fria tidens lärande

Den fria tidens lärande Huvudämne Den fria tidens lärande Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/bus I huvudämnet Fria Tidens Lärande utbildas man till en modern fritidspedagog som arbetar både i och utanför skolan.

Läs mer

HISTORIA. Ämnets syfte

HISTORIA. Ämnets syfte HISTORIA Historia är ett både humanistiskt och samhällsvetenskapligt ämne som behandlar individens villkor och samhällets förändringar över tid. Människors möjligheter och val inför framtiden är beroende

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från kulturutskottet för representantskapet 12 april 2018 utskottet Emma Gröndahl, (L) Region Halland Ordförande Maud Lanne, (S) Region Halland Maria Ward, (S) Region

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (9) Antagen av RUC-styrelsen 2011-02-10 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC,

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19

Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977. Verksamhetsplan 2015. Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Kalmar läns fornminnesförening 1871 Stiftelsen Kalmar läns museum 1977 Verksamhetsplan 2015 Beslutad av styrelsen 2015-03-19 Länsmuseets vision Kulturarv i vardagen - berikar och berör Länsmuseets verksamhetsidé

Läs mer

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP)

PROTOKOLL. RosMarie Jönsson Neckö, vice ordförande (S) Michael Sjöö (S) Eva Johnsson (KD) Margareta Artéus Thor (FP) 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-02-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 14 februari 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Ämnesblock historia 112,5 hp

Ämnesblock historia 112,5 hp Ämneslärarutbildning 7-9 2011-12-13 Ämnesblock historia 112,5 hp för undervisning i grundskolans årskurs 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig

Läs mer

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser:

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser: Entreprenörskapande och läroplanen Skolår: Gymnasiet Tidsåtgång: Filmvisning ca 2 x 10 min, workshop på museet 90 minuter, efterarbete av varierande tidsåtgång Antal: Max 32 elever Ämne: Historia, Samhällskunskap,

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken

1. Inledning 1.1 Bakgrund 1.2 Syftet med metodboken 1. Inledning 1.1 Bakgrund Redan 1989 startade ett nätverkssamarbete mellan fackhögskolorna i Jönköping och länets kommuner när det gäller decentraliserad högskoleutbildning. Varje kommun i dåvarande Jönköpings

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse.

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse. Projektbeskrivning och budget Skola & Kultur - samverkan för ökad måluppfyllelse i Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län, Riksteatern Kalmar län och Riksteatern har gemensamt tagit initiativ till ett

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. V11 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskolan Göteborg, Stockholm och Malmö juni 2017 Ildico Hellman, Malin Gyunda, Teresa Fernández Long Dagens program 09:30 Inledning 09:40 Språk-, läs-

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

delta_v indd :12

delta_v indd :12 delta_v170417.indd 1 2017-04-17 12:12 delta blekinge Delta Blekinge är en samverkans plattform framtagen tillsammans med Emmaboda och Blekinges kommuner samt regionens arbetlivsorganisationer. Eleverna

Läs mer

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare

Verksamhetsberättelse Urban Haglind, RUC-samordnare Verksamhetsberättelse 2015 2016-01-08 Urban Haglind, RUC-samordnare Under perioden 2015-01-01 till 2015-06-31 omfördelades samordnartjänsten på 50% mellan 40% projektledning för Försöksverksamheten med

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng Växjö universitet Dnr 19/2004-510 Institutionen för pedagogik Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng 1. Beslut om inrättande av programmet Universitetsstyrelsen har genom beslut 2003-06-13

Läs mer

Entreprenörskap i skolan

Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i skolan Vad är entreprenöriellt lärande? Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling.

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Utbildning 2018-10-19 1(5) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2017-03-22 Diarienummer: 167-17 Uppföljd 2018-10-16 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014

Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Kulturens Open Space Kosta 24 januari 2014 Varför är vi här? Två år med en regional kulturplan som vi byggt tillsammans Gemensam temperaturmätning av kulturområdet Två viktiga processer 2014 era inspel

Läs mer

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter:

(7) Högskolan i Borås Beslutad den: Diarienummer: Birgitta Påhlsson Gäller from: Ersätter: 2016-12-19 1(7) MILJÖLEDNINGSSYSTEM Högskolan i Borås Beslutad den: 2016-12-19 Diarienummer: 879-16 Birgitta Påhlsson Gäller from: 2017-01-01 Ersätter: 753-15 Högskolegemensam handlingsplan för hållbar

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap

Idéer för pedagogiskt entreprenörskap Hjärtligt välkommen till ENTRIS konferensen Idéer för pedagogiskt entreprenörskap 2010-01-20 ENTRIS Entreprenörskap i skolan Kompetensutvecklingsinsats 2009-2010 Drivs av: Finansieras av: Kommunförbundet

Läs mer

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan

Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Grundutbildning och kompetensutveckling i samverkan Vår intressegemenskap - att främja en ömsesidig kompetens- och verksamhetsutveckling genom en ökad samverkan mellan det regionala skolväsendet och universitetet.

Läs mer

Regeringens beslut. Närmare om uppdraget I:8. Regeringsbeslut Ku2017/02184/KL. Kulturdepartementet

Regeringens beslut. Närmare om uppdraget I:8. Regeringsbeslut Ku2017/02184/KL. Kulturdepartementet Regeringsbeslut I:8 2017-10-19 Ku2017/02184/KL Kulturdepartementet Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm Uppdrag till Riksantikvarieämbetet att kartlägga kulturarvsarbetets betydelse för skolväsendet

Läs mer

Blandade omdömen i den senaste utbildningsutvärderingen för Umeå universitet

Blandade omdömen i den senaste utbildningsutvärderingen för Umeå universitet Sid 1 (8) Blandade omdömen i den senaste utbildningsutvärderingen för Umeå universitet Film, konst, mode, musik, teater och textilvetenskap Arkeologi, antikens kulturer och samhällsliv samt kulturvård

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Projektledare Annelie Bodén Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagdutbildning (VFU).

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer