Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013"

Transkript

1 Sammanfattning av lägesrapport 1 mars myndigheter i samverkan för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande N2013/311/ENT

2

3 Sammanfattning Att förenkla vardagen för företagare skapar förutsättningar för fler och växande företag. Det är inte okej att företag i sin dagliga verksamhet ska behöva lämna samma uppgift till flera olika statliga myndigheter. Det kostar både tid och pengar för företagen, men även för myndigheterna. På uppdrag av regeringen och med utgångspunkten en uppgift en gång ska 14 myndigheter nu genomföra insatser för att åstadkomma en positiv märkbar förändring för företag. Register över uppgiftskrav I över ett år har 14 myndigheter arbetat med att kartlägga företagens uppgiftslämnande. Det görs för att få en översikt över de krav som ställs på företag att lämna uppgifter. Ambitionen är att det ska leda till skapandet av ett uppgiftskravsregister. Med ett sådant register skulle det bli tydligare när en uppgift samlas in fler än en gång. Det skulle även vara möjligt att skapa lösningar för företagare där de kan se vilka uppgifter som behöver lämnas in. Mindre och enklare uppgiftslämnande För att minska företagens börda vid uppgiftslämnande, behöver vi hitta sätt att strukturera och koordinera informationsutbytet mellan myndigheter och mellan företag och myndigheter, så att det blir enhetligt. Genom att bland annat öka återanvändningen av uppgifter mellan myndigheter ska uppgiftslämnandet minska. Enklare blir det till exempel med fler förifyllda uppgifter och genom att standardisera uppgiftslämnandet. Återanvändning Resultatet av myndigheternas kartläggning finns sammanställt i en databas. För att hålla uppgifterna aktuella arbetar myndigheterna nu med att uppdatera kartläggningen. De erfarenheter och den kunskap som kartläggningen hittills gett, har bland annat resulterat i att myndigheterna identifierat vissa områden där de ser en stor potential för ökad återanvändning. Det är områden som ofta behandlar stora mängder standardiserad information om företag. De områden som myndigheterna valt att fördjupa sig i är grundläggande uppgifter, ekonomisk information, offentlig upphandling och ärendeinformation. Tre viktiga faktorer För att lyckas med målsättningen att genomföra insatser för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företag finns tre viktiga och av varandra beroende faktorer: det som myndigheterna ensamma kan bidra med det som kräver ett myndighetsgemensamt arbete det som behöver lösas på en mer övergripande, politisk nivå. Varje myndighet måste arbeta med att ständigt ifrågasätta och bedöma om de uppgifter som samlas in från företag verkligen är nödvändiga och om de används. För ett framgångsrikt förenklingsarbete behövs tydligt ledarskap samt medvetna och tydliga strategier för varje myndighet. Med gemensamma insatser kan myndigheterna åstadkomma omfattande förändringar över gränserna. Från politiskt håll behövs förutsättningar för att genomföra nödvändiga förändringar.

4 Pågående och planerade aktiviteter Genom bland annat förifyllda formulär och samordning kring uppgiftslämnande vill myndigheterna göra vardagen enklare för företag. Här beskrivs vad myndigheterna hittills har genomfört, men även vad du kan förvänta dig av samarbetet i detta uppdrag fram till den 29 november Med målet att göra vardagen enklare för företag är de givna som prioriterad målgrupp för myndigheterna. Arbetet har hittills fokuserat på följande frågeställningar: Hur ser företags uppgiftslämnande till myndigheter faktiskt ut? Vilka möjligheter finns att hämta uppgifter mellan myndigheter istället för att begära in dem från företag? Vad behövs för att företag ska se väsentlig skillnad i sin vardag? Uppdaterad kartläggning I över ett år har fjorton myndigheter arbetat med att kartlägga företags uppgiftslämnande. Resultatet finns sammanställt i en databas. För att hålla uppgifterna aktuella ska myndigheterna genomföra en ny kartläggning under våren Tanken är att materialet ska kunna användas i ett framtida register över myndigheters uppgiftskrav för att underlätta informationsutbytet mellan myndigheterna. Liksom den föregående kartläggningen kommer vårens uppdatering att genomföras av de fjorton medverkande myndigheterna. Analys av kartlagda uppgifter Resultatet från den tidigare kartläggningen har hjälpt myndigheterna att belysa områden där det finns möjligheter till förbättring. Till exempel har det visat sig att uppgiftsinlämningen varierar för olika branscher. Här finns förutsättningar för att närmare utreda om dessa skulle kunna samordnas. För att identifiera den potential som finns för återanvändning planerar myndigheterna att under 2013 genomföra ett antal analyser av de kartlagda uppgifterna. Bland annat ska myndigheterna titta närmare på företagens faktiska användning av e-tjänster. Återanvändning av uppgifter Med återanvändning av uppgifter menas att myndigheterna hämtar information från varandra, istället för att begära in dem från företaget. Tidigare kartläggning visar att det finns stor potential att öka återanvändningen av uppgifter. Till en början har följande fyra områden identifierats som intressanta att arbeta vidare med: Grundläggande uppgifter Ekonomisk information Offentlig upphandling Ärendeinformation Grundläggande uppgifter I slutet av juni 2012 startade en arbetsgrupp för grundläggande uppgifter av Bolagsverket, Skatteverket och Statistiska centralbyrån. Utgångspunkten är att förenkla möjligheten till återanvändning, förbättra kvaliteten och minska insamling av grundläggande uppgifter.

5 Hittills har arbetsgruppen arbetat med att skapa begrepps- och informationsmodeller för grundläggande uppgifter om företag. De är viktiga för att den som återanvänder ska kunna förstå vilken information som tas emot och hantera den på ett korrekt sätt. Modellerna kan även användas för att sammanställa information från flera myndigheter, för att till exempel presenteras för den enskilde företagaren. Arbetsgruppen har som mål att det ska skapas överenskommelser om återanvändning mellan myndigheter, för att på så sätt göra direkt skillnad för företagens uppgiftslämnande. Ekonomisk information Tidigare kartläggning visar att det finns ett stort antal uppgiftskrav där ekonomisk information efterfrågas. Den administrativa bördan för företag bedöms därför vara stor och här finns potential för ökad återanvändning. En arbetsgrupp planerar att starta 2013, under ledning av Skatteverket. Övriga myndigheter som ska ingå i arbetsgruppen är Statistiska centralbyrån, Bolagsverket och Transportstyrelsen. Offentlig upphandling Ett av uppgiftskraven som myndigheterna kartlagt är offentlig upphandling. Här finns det potential för myndigheterna att samordna kontrollen av anbudsgivande företag. Tillväxtverket är utsett att leda arbetsgruppen och Trafikverket kommer att ingå som deltagare när arbetet under 2013, ska påbörjas. Möjligheten finns också att fler myndigheter kommer att delta i arbetet. Ärendeinformation När myndigheterna ska återanvända uppgifter mellan varandra är det viktigt att alla använder samma termer 1 för att säkerställa att vi pratar om samma saker. Skatteverket har en begreppsmodell för ärendeinformation. Tillsammans med Trafikverket och Transportstyrelsen ska Skatteverket utveckla den modellen, för att hitta en standard för begrepp inom ärendeinformation. Arbetsgruppen har för avsikt att starta under Uppdragets samarbeten Parallellt med de fjorton myndigheternas uppdrag har regeringen tillsatt en utredning, Uppgiftslämnarutredningen (Dir.2012:35). Båda uppdragen har samma övergripande mål att förenkla och minska företags uppgiftslämnande. Uppgiftslämnarutredningen ska bland annat föreslå insatser för att skapa en infrastruktur för informationsutbyte mellan myndigheter. Beröringspunkterna är flera och därför finns idag ett samarbete mellan de båda uppdragen. Bolagsverket har idag ett etablerat samarbete och erfarenhetsutbyte med den norska myndigheten Brönnöysundregistrene, när det gäller att förenkla och minska uppgiftslämnandet för företag. Även med den norska samhandlingsarenan Semicolon, där forskare och experter tagit fram flera rapporter på området, finns ett gott samarbete. Norge har på flera sätt kommit längre än Sverige i sitt förenklingsarbete. De har till exempel redan ett fungerande register för uppgiftskrav och en gemensam portal för uppgiftslämnande till flera myndigheter. Det gör dessa samarbeten extra värdefulla. 1 Med termer menar vi i detta fall till exempel ärende och handling.

6 Vunna erfarenheter från uppdraget Fram till 1 mars 2013 har myndigheterna i uppdraget till stor del fokuserat på att hitta en bra struktur för det egna och det gemensamma förenklingsarbetet. Resultatet från den uppdaterade kartläggningen kommer att användas som underlag till mer utförliga analyser och förslag på insatser, i uppdragets slutrapport den 29 november Här beskrivs erfarenheter från arbetet hittills i det förlängda uppdraget. Myndigheterna har, tack vare den kartlagda informationen från 2012, ett gott underlag för att identifiera användningsområden och hitta den samordningspotential som finns. Att myndigheterna arbetar tillsammans för att förenkla och minska uppgiftslämnandet skapar förutsättningar för att genomföra enskilda men även gemensamma insatser. Fokus på företagaren Det händer för lite inom området och utvecklingsarbetet går alltför sakta. Dessa påståenden hörs då och då i olika forum kring förenklat och minskat uppgiftslämnande. Erfarenheter från uppdraget visar tvärtemot den bilden, att det finns en hög ambitionsnivå och en vilja att arbeta med förenkling, både inom den egna myndigheten och i samverkan med andra. Myndigheternas arbete med kartläggningen har, tillsammans med andra uppdrag och insatser som just nu genomförs, bidragit till att sätta fokus på företags administrativa börda. Potential för förenklat och minskat uppgiftslämnande Myndigheter måste hela tiden göra nya bedömningar, om de uppgifter som samlas in från företag verkligen är nödvändiga och om de används. I vissa fall samlas uppgifter in som inte är nödvändiga för handläggningen. Myndigheterna kan här bli tydligare med att visa vilka uppgifter i blanketter och e-tjänster som företagen måste lämna in och vilka som är frivilliga. Ibland måste företag lämna samma uppgifter till flera myndigheter. Till exempel vid registrering av aktiebolag, då delvis samma uppgifter ska lämnas både till Skatteverket och till Bolagsverket. Även vissa tidpunkter på året kan företag uppleva att bördan av uppgiftslämnandet är extra stor. Det vara olika uppgifter som ska lämnas in, men det krockar i tid. Det vore enklare för företagen om dessa uppgiftskrav istället samordnades och planerades till mer lämpliga tidpunkter. Kartläggningen ger i detta fall värdefull information till de myndigheter som vill arbeta vidare på området. Återanvändning av uppgifter är ett exempel på en konkret insats som leder till minskat uppgiftslämnande. Redan idag sker återanvändning av uppgifter mellan myndigheterna, men det kan göras i större utsträckning. Det finns även potential i att öka återanvändningen av uppgifter inom myndigheten. Ett exempel på det kan vara att erbjuda företagen förifyllda blanketter och formulär i e-tjänster.

7 Hinder som behöver undanröjas Myndigheterna har under arbetet med kartläggningen stött på ett antal hinder för ökad återanvändning. De hinder som identifierats är både juridiska, organisatoriska och tekniska hinder och måste undanröjas för att få en effektiv återanvändning av uppgifter. Ett exempel är att vissa myndigheter är avgiftsfinansierade och därför måste ta betalt för att lämna ut information, även om beställaren är en annan myndighet. Det gör att myndigheter hellre samlar in uppgifter från företaget, eftersom det blir billigare. Vilka uppgiftskrav har jag som företagare? Ambitionen med myndigheternas kartläggning av företags uppgiftslämnande är att det ska leda till skapandet av ett uppgiftskravsregister. Registret ska innehålla information om de uppgifter som samlas in, ett så kallat metadataregister. Även i fortsättningen behöver förenklingsarbetet omfatta ett bredare perspektiv än enbart uppgiftsinhämtning. Det finns mycket annat som kan göra vardagen enklare för företag, till exempel myndigheters handläggningstider och bemötande. För att åstadkomma en märkbar förändring och skapa en enklare vardag för företag behövs vissa förutsättningar. Till att börja med måste varje myndighet aktivt arbeta med förenkling på den egna myndigheten. Tillsammans kan myndigheterna sedan åstadkomma stora förändringar genom samordning och återanvändning. För att genomföra förändringarna behövs politiska förutsättningar på en övergripande nivå. Utgångspunkten en uppgift en gång är ett bra ledord som behöver slå igenom i ord och handling på alla plan. Med ett sådant register skulle det bli tydligare när en uppgift samlas in fler än en gång. Det skulle även vara möjligt att skapa lösningar för företagare där de kan se vilka uppgifter som behöver lämnas in. Det skulle kunna kompletteras med information eller länkar till information om hur kraven ska fullgöras. Ett framtida förenklat och minskat uppgiftslämnande Det förenklingsarbete som i och med detta uppdrag bedrivs mellan myndigheterna behöver fortsätta även efter detta uppdrag är slut, den 29 november Det handlar om att hitta gemensamma processer som utgår från företagens behov.

8 Uppdraget till myndigheterna Den 20 oktober 2011 fick 14 myndigheter i uppdrag (N2011/5884/ENT) av regeringen att genomföra en kartläggning av de uppgiftskrav som myndigheter riktar till företag. Resultatet från kartläggningen överlämnades i en lägesrapport till regeringen den 19 juni För att ge myndigheterna möjligheten att tillvarata den potential som rapporten redovisade, beslutade regeringen att förlänga myndigheternas uppdrag (N2012/311/ENT) till och med 29 november Bolagsverket ska, som koordinator för myndigheterna i uppdraget, lämna en lägesrapport till regeringen den 1 mars 2013 och slutrapport den 29 november Myndigheterna i uppdraget: Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Jordbruksverket, Kronofogdemyndigheten, Livsmedelsverket, Skatteverket, Skogsstyrelsen, Statistiska centralbyrån, Tillväxtverket, Trafikanalys, Trafikverket, Transportstyrelsen och Tullverket. Komplett lägesrapport Den kompletta lägesrapporten, överlämnad till regeringen den 1 mars 2013, kan laddas ned på: För mer information kontakta: Helena Morgonsköld, avdelningschef, , helena.morgonskold@bolagsverket.se Monica Ljungmark Åfeldt, projektledare, , fmul@bolagsverket.se Sundsvall Tfn: Fax: bolagsverket@bolagsverket.se

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter Sammanfattning av slutrapport N2012/311/ENT Bakgrund Sveriges företag har många krav på sig att lämna uppgifter till statliga myndigheter.

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapporten:

Sammanfattning av lägesrapporten: Sammanfattning av lägesrapporten: Kartläggning av näringsidkares uppgiftslämnande till 14 myndigheter N 2011/5884/ENT Innehåll Sammanfattning sid. 4-5 Slutsatser och rekommendationer sid. 6-11 Den översiktiga

Läs mer

UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN

UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN UPPGIFTSLÄMNARSERVICE FÖR FÖRETAGEN Våren 2012 fick jag av regeringen uppdraget att leda en utredning som skulle presentera ett förslag som innebär att uppgifter som lämnas från företagen till statliga

Läs mer

Uppdraget om ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företag

Uppdraget om ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företag AD 638/202 Uppdraget om ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företag N202/3/ENT Lägesrapport Datum: 203-02-28 Version:.0 Upprättad av: Ulrica Brännström Mattias Ekhem Jimmy Everitt Viktoria Hagelstedt

Läs mer

RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET. Utvecklingsområdet företag och företagande

RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET. Utvecklingsområdet företag och företagande AD 340/2011 RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET Från Bolagsverket Utvecklingsområdet företag och företagande 1 februari 2012 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 UTVECKLINGSOMRÅDE... 3 2.1 Utvecklingsområdet

Läs mer

Kartläggning av näringsidkares uppgiftslämnande till 14 myndigheter

Kartläggning av näringsidkares uppgiftslämnande till 14 myndigheter AD 1871/2011 Kartläggning av näringsidkares uppgiftslämnande till 14 myndigheter N 2011/5884/ENT Lägesrapport Datum: 2012-06-19 Version: 1.0 Upprättad av: Ewa Carlsson AD 1871/2011 Innehållsförteckning

Läs mer

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter

Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter AD 1638/2012 Kartläggning av företags uppgiftslämnande till 14 myndigheter N2012/311/ENT Slutrapport Datum: 2013-11-29 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Ljungmark Åfeldt Mattias Ekhem Jimmy Everitt Viktoria

Läs mer

Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige

Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige Ett förenklat och minskat uppgiftslämnande för företagen i Sverige Helena Morgonsköld Oslo 1 december 2014 2014-12-04 En företagares vardag Företagen lägger mycket tid och pengar på onödig uppgiftsinlämning

Läs mer

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket AD 340/2011 Utvecklingsmyndighet Bolagsverket N 2011/1368/ITP Företag och Företagande Rapport nr.1 Datum: 2011-09-14 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn AD 340/2011 Innehållsförteckning 1 Utvecklingsmyndigheternas

Läs mer

Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)

Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) REMISSYTTRANDE 1 (7) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Slutbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) Inledning Försäkringskassan anser att utredningens förslag

Läs mer

Dialogmöten Företag och företagande

Dialogmöten Företag och företagande AD 340/2011 Dialogmöten Företag och företagande Rapport från genomförda dialogmöten hösten 2011 Datum: 2012-02-01 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn och Daniel Sjöberg AD 340/2011 Innehållsförteckning

Läs mer

Delbetänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen dnr 2013/4

Delbetänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen dnr 2013/4 1(5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Vår referens Jan Östlund Er referens N 2013/1260/ENT Diarienummer Utr 2013/39 Datum 2013-06-27 Delbetänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Läs mer

Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter

Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter Regeringsbeslut I 2 REGERINGEN 2013-11-28 N2013/5553/ENT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona mil. i Uppdrag att följa upp mål för förenklingsarbetet på centrala myndigheter Regeringens

Läs mer

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80)

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) YTTRANDE 2014-03-12 N Fi2009:01/2014/1 E-delegationen N Fi 2009:01 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande (SOU 2013:80) Sammanfattning: E-delegationen anser att

Läs mer

överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden

överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om ett enklare företagande med digital förvaltning för perioden e Regeringskansliet Bilaga till protokoll I 6, vid regeringssammanträdet den 15 juni 2017, dnr N2017/04297/FF 2017-06-15 Näringsdepartementet överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM

REMISSVAR. SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(10) REGERINGSKANSLIET. N äringsdepartementet STOCKHOLM LANTMÄT E RI E T 1,, b lm + 1(10) REMISSVAR 2014-03-12 Dm 102-2014/133 REGERINGSKANSLIET N äringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ert Dnr N2013/5588/ENT SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande

Läs mer

Kommittédirektiv. En expertgrupp för digitala investeringar. Dir. 2017:62. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017.

Kommittédirektiv. En expertgrupp för digitala investeringar. Dir. 2017:62. Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017. Kommittédirektiv En expertgrupp för digitala investeringar Dir. 2017:62 Beslut vid regeringssammanträde den 8 juni 2017. Sammanfattning En särskild expertgrupp i form av en kommitté ges i uppdrag att stödja

Läs mer

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande 2016-05-26 Överenskommelse med regeringen 2016-2017 Bakgrunden till projektet Företagarens utmaningar Kommun Bygglovkontor Miljökontor

Läs mer

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Dialogmöte 24 april 2012 Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Bolagsverket i samarbete med Länsstyrelsen Kronoberg samt Sveriges Kommuner och Landsting Syfte med dagens dialogmöte Avslut utifrån

Läs mer

Hur kan Sverige förenkla och minska företagens uppgiftslämnande?

Hur kan Sverige förenkla och minska företagens uppgiftslämnande? Hur kan Sverige förenkla och minska företagens uppgiftslämnande? Oppgaveregistret - en norsk modell för samordning och effektivisering av företagens uppgiftslämnande till myndigheter September 2008 Hur

Läs mer

Bolagsverket. NNR den 8 maj 2015. Annika Bränström Generaldirektör 2015-05-11

Bolagsverket. NNR den 8 maj 2015. Annika Bränström Generaldirektör 2015-05-11 Bolagsverket NNR den 8 maj 2015 Annika Bränström Generaldirektör Bolagsverket Registreringsmyndighet för svenska företag Företagsinteckningsmyndighet Näringslivsregistret Stor informationskälla Säljer

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80)

Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) 1(2) Näringsdepartementet Er referens N2013/5588/ENT Diarienummer Utr 2014/3 Datum 2014-03-14 Yttrande över betänkandet Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (SOU 2013:80) har anmodats

Läs mer

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn

Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga sektorn e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02150/DF 111 5 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om ett säkert och effektivt elektroniskt informationsutbyte inom den offentliga

Läs mer

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-15 N2013/1260/ENT Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen (dnr. 2013/4)

Läs mer

Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital post från myndigheter och kommuner Samlat och säkert var du än är Håkan Johansson Sylve Johnsson hakan.l.johansson@skatteverket.se sylve.johnson@skatteverket.se Inger Greve inger.greve@skatteverket.se

Läs mer

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen

Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen 1(6) Näringsdepartementet Remiss av SOU 2013:80 Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen har erhållit rubricerade remiss för yttrande och lämnar här följande synpunkter. Sammanfattning

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Betänkande SOU 2015:33 Uppgiftslämnarservice för företagen

Betänkande SOU 2015:33 Uppgiftslämnarservice för företagen 1(11) Regeringskansliet Näringsdepartementet Entreprenörskap 103 33 Stockholm Betänkande SOU 2015:33 Uppgiftslämnarservice för företagen Sammanfattning Skatteverkets uppfattning är att det är angeläget

Läs mer

Ank L. m.fl. Regeringsbeslut REGERINGEN Energimarknadsinspektionen Box Eskilstuna. Naringsdepartementet

Ank L. m.fl. Regeringsbeslut REGERINGEN Energimarknadsinspektionen Box Eskilstuna. Naringsdepartementet ~~~ 6Q~~0 Regeringsbeslut 2 REGERINGEN 2014-12-22 N2014/5377/ENT Naringsdepartementet ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN Ank. 2015 01 0 L Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna m.fl. D/Dnr :; ~~~~

Läs mer

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4 1(5) SWEDISH E N V I R O N M E N T A L PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04558-13 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registtator@regeringskansliet.se Yttrande över Delbetänkande Ett

Läs mer

Förenklat uppgiftslämnande av ärendeinformation

Förenklat uppgiftslämnande av ärendeinformation 2013-11-28 1 Dnr 1 31 674821-13/1211 Förenklat uppgiftslämnande av ärendeinformation Rapport från arbetsgruppen Ärendeinformation Datum: 2013-11-28 Version: 1.0 2013-11-28 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Slutrapport Datum: 2011-01-27 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare noden...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 1 2. Användningsfall...1

Läs mer

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm Stockholm Ert dnr: 2015-10-26 N2015/3074/FF Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen QTEMA har beretts

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Mål En enklare vardag för medborgare Öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Vad gör E-delegationen?

Läs mer

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen

Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för företagen Datum 2014-03-27 1(7) Aktiviteter inom Skogsstyrelsen som innebär förenklingar för en Utveckla e-tjänster En dörr in Gemensam inlämningspunkt Regeringsuppdrag att inrätta en gemensam inlämningsfunktion

Läs mer

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF AD 1492/2016 Uppdraget att utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF 1 (5) Sammanfattning Tillsammans med berörda

Läs mer

Interoperabilitet mellan myndigheter och näringsliv Bolagsverkets erfarenheter från samarbetsprojekt och utvecklingen av nya tjänster

Interoperabilitet mellan myndigheter och näringsliv Bolagsverkets erfarenheter från samarbetsprojekt och utvecklingen av nya tjänster Interoperabilitet mellan myndigheter och näringsliv Bolagsverkets erfarenheter från samarbetsprojekt och utvecklingen av nya tjänster Semicolon Referensgruppsmöte 2009-09-17 Mikael Ålund Bolagsverket Effektiviserad

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018

Kommittédirektiv. Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2018:50. Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Kommittédirektiv Samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2018:50 Beslut vid regeringssammanträde den 14 juni 2018 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att undersöka

Läs mer

Nya grunder för IT-baserad verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning

Nya grunder för IT-baserad verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning Nya grunder för IT-baserad verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning Magnus Enzell Bakgrund 2006: 24-timmarsmyndigheten hade nått vägs ände beslut på koncernnivå efterfrågades Regeringen ville stärka

Läs mer

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 (13) Datum 2012-01-26 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utvecklingsområde: Fordon och Förare 1 februari 2012 Transportstyrelsen Transportregisteravdelningen 701 88 Örebro Besöksadress Tunnlandsgatan

Läs mer

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning

Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Strategi för myndigheternas arbete med e-förvaltning Vad säger den om öppen programvara? s betänkande SOU 2009:86 Anders Olsson Lantmäteriet Definition av e-förvaltning E-förvaltning är verksamhetsutveckling

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92)

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92) 851 81 Sundsvall 2010-04-13 1 (6) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Diarienr AD 46/2010 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Lars

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Förstudie, rapport nr 1 Datum: 2010-12-07 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 2

Läs mer

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen, SOU 2013:80

Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen, SOU 2013:80 Datum Beteckning 2014-03-11 Ert datum Dnr 2014/52 Er beteckning Avdelningen för 2014-01-10 N2013/5588/ENT Datainsamling från företag och organisationer Cecilia Hertzman 019-176127, 076-722 6127 1(6) Regeringskansliet

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Regeringsuppdrag Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter. Birger Tellmann (Zahn)

Regeringsuppdrag Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter. Birger Tellmann (Zahn) Regeringsuppdrag Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter Birger Tellmann (Zahn) Regeringsuppdraget Del 1: Vidareutveckla det metodstöd för enhetlig bedömning av stödverksamheten

Läs mer

MISSIV. Redovisning av uppdrag Utvecklingsområde Privatpersoner

MISSIV. Redovisning av uppdrag Utvecklingsområde Privatpersoner * Skatteverket 1(1) MISSIV Regeringskansliet, Näringsdepartementet Kopia till Finansdepartementet E-delegationen Redovisning av uppdrag Utvecklingsområde Privatpersoner Skatteverket har av regeringen fått

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Uppdraget att utveckla tjänsten för digital ingivning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer

Uppdraget att utveckla tjänsten för digital ingivning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer AD 1492/2016 Uppdraget att utveckla tjänsten för digital ingivning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer Delrapport juni 2018 N2018/02033/FF Version: 1.0 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3

Läs mer

Mina Meddelanden säker digital post Från vision till verkstad

Mina Meddelanden säker digital post Från vision till verkstad Mina Meddelanden säker digital post Från vision till verkstad Håkan Johansson Skatteverket Hakan.l.johansson@skatteverket.se 1 Vårt uppdrag - Mina meddelanden Vårt uppdrag är att skapa en ny infrastruktur

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 9 Näringsdepartementet 2012-12-20 N2012/6241/KLS (slutligt) N2012/6073/ENT N2012/302/ENT m.fl. Se bilaga 1 Bolagsverket Stuvarvägen 21 85181 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering

Introduktion till regeringsuppdraget. automatiserad ärendehantering Introduktion till regeringsuppdraget automatiserad ärendehantering Innehåll 1. Inledning 1 Bakgrund 2 Syfte 3 2. Förberedelser 4 Intervjuer 5 Planera för processanalyser 6 Anlita seminarieledare 6 Rapportera

Läs mer

Remissyttrande över delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen Dnr. 2013/4

Remissyttrande över delbetänkande Ett minskat och förenklat uppgiftslämnande för företagen Dnr. 2013/4 851 81 Sundsvall 2013-06-25 Tfn: 0771-670 670 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Yttrande AD 898/2013 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Klassificeringsid 1.2.1 1 (11)

Läs mer

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket AD 340/2011 RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET Klassificeringsid: 1.2.1 Utvecklingsmyndighet Bolagsverket N 2011/1368/ITP Företag och Företagande Datum: 2014-01-30 Version: 0.9 Upprättad av: Hans Ekstål Hans

Läs mer

Lotta Ruderfors. Sambruk 2004 Jönköpings kommun. Projektkoordinator. Projektledare Metodansvarig processer Teamledare

Lotta Ruderfors. Sambruk 2004 Jönköpings kommun. Projektkoordinator. Projektledare Metodansvarig processer Teamledare Mina meddelanden Lotta Ruderfors Sambruk 2004 Jönköpings kommun Projektledare Metodansvarig processer Teamledare Projektkoordinator Projektledare Webbansvarig Information SKL/CeSam SKL CeSams handlingsplan

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Angående remissen om Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka, beivra (SOU 2017:37)

Angående remissen om Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka, beivra (SOU 2017:37) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.7.1-302/2017 Sida 1 (5) 2017-06-13 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 406 Till Stadsledningskontoret Angående remissen

Läs mer

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm

1 (5) Yttrande. Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad Stockholm Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-07-12 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 894/2017 1 (5) Utrikesdepartementet Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad 103 33 Stockholm

Läs mer

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60

Kommittédirektiv. En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Dir. 2016:60 Kommittédirektiv En delegation mot överutnyttjande av och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Dir. 2016:60 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juni 2016 Sammanfattning En kommitté i form av

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Kommittédirektiv Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning Dir. 2011:54 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska bl.a. analysera it-användningen

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen Näringsdepartementet Enheten för främjande och förenkling 103 33 Stockholm Stockholm Ert dnr Vårt dnr 2015-10-26 N2015/3074/FF 2015/138 Remiss av betänkande (SOU 2015:33) Uppgiftslämnarservice för företagen

Läs mer

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011 E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Målbilder Målet för svensk e-förvaltning är att den ska vara så enkel som möjligt

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning Bengt Svenson Avdelningen för digitalisering Sveriges Kommuner och Landsting 070-685 30 24 Bengt.svenson@skl.se Bakgrund: SKL

Läs mer

Kommittédirektiv. Koordinator för samverkan inom storstadspolitikens lokala utvecklingsarbete. Dir. 2006:66

Kommittédirektiv. Koordinator för samverkan inom storstadspolitikens lokala utvecklingsarbete. Dir. 2006:66 Kommittédirektiv Koordinator för samverkan inom storstadspolitikens lokala utvecklingsarbete Dir. 2006:66 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare

Läs mer

Innehåll. Om uppdraget Om Mina meddelanden Anslutning Hur fungerar det? Tillgängligt stöd Vad händer nu? Frågor

Innehåll. Om uppdraget Om Mina meddelanden Anslutning Hur fungerar det? Tillgängligt stöd Vad händer nu? Frågor Innehåll Om uppdraget Om Mina meddelanden Anslutning Hur fungerar det? Tillgängligt stöd Vad händer nu? Frågor Om uppdraget Skatteverket har ett regeringsuppdrag att följa upp statliga myndigheters anslutning

Läs mer

Från lantbrukare till butiksägare. Förenkla för kombinatörer på landsbygden

Från lantbrukare till butiksägare. Förenkla för kombinatörer på landsbygden Från lantbrukare till butiksägare Förenkla för kombinatörer på landsbygden 1 Bonde söker förenkling Förenklingsforum Många företag har kontakt med kommunen när det gäller tillämpning av regler, till exempel

Läs mer

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata

Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata e Regeringen Regerings beslut 2018-05-24 Fi2018/02149/DF 1114 1 bilaga Finansdepartementet Mottagare enligt bilaga Uppdrag om säker och effektiv tillgång till grunddata Regeringens beslut Regeringen ger

Läs mer

Sammansatta bastjänsten

Sammansatta bastjänsten Sammansatta bastjänsten 2016-11-10 SSBTGU Utgår från gemensam/överenskommen informationsmodell utifrån arbetet med företagsinformation Syfte: återanvända information till många konsumenters olika typer

Läs mer

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Dir. 2013:2

Kommittédirektiv. Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen. Dir. 2013:2 Kommittédirektiv Bättre förutsättningar för vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen Dir. 2013:2 Beslut vid regeringssammanträde den 17 januari 2013 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Betänkandet SOU 2010:4 Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (Dnr Ju2010/1020/L6)

Betänkandet SOU 2010:4 Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (Dnr Ju2010/1020/L6) Yttrande Ärendenummer AD 364/2010 851 81 Sundsvall 2010-06-10 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ulrika.nydevik@justice.ministry.se

Läs mer

It-kostnadsuppdraget

It-kostnadsuppdraget It-kostnadsuppdraget Ett gemensamt språk Frukostseminarie 2015-06-04 Förstärkt styrning, samordning och uppföljning av den övergripande itanvändningen i staten En god bild av myndigheternas it-användning

Läs mer

Yttrande över Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Yttrande över Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner

Mina meddelanden. säker digital post från myndigheter och kommuner Mina meddelanden säker digital post från myndigheter och kommuner Digital myndighetspost till din säkra e-brevlåda. Traditionell myndighetspost till din folkbokföringsadress. Anslutna myndigheter och kommuner

Läs mer

Uppdrag att verka för digitalt först - för ett enklare företagande

Uppdrag att verka för digitalt först - för ett enklare företagande 8 Regeringen Regerings beslut 2017-07-20 N2017/04844/FF 11 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att verka för digitalt först - för ett enklare företagande Regeringens beslut

Läs mer

Klimatanpassning Sverige 2017

Klimatanpassning Sverige 2017 Klimatanpassning Sverige 2017 #klimatanpassning2017 Seminarium 2C: Så tar myndigheternas planer arbetet till nästa nivå (och hur vi samarbetar över sektorsgränser) Kerstin Grönman, Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Försöksverksamheten om onödig efterfrågan

Försöksverksamheten om onödig efterfrågan Effektivare statsförvaltning Försöksverksamheten om onödig efterfrågan Jolanta.feliga@esv.se Syftet med frukostseminarium Berätta om kommande försöksverksamhet om onödig efterfrågan Få deltagare till försöksverksamheten

Läs mer

Bolagsverket. Vi registrerar och informerar för ett enkelt företagande

Bolagsverket. Vi registrerar och informerar för ett enkelt företagande Bolagsverket Vi registrerar och informerar för ett enkelt företagande Vision och verksamhetsidé Vision Tillsammans för ett enkelt företagande! Verksamhetsidé Bolagsverket granskar, registrerar och informerar

Läs mer

Styrning Mina meddelanden. Inger Greve

Styrning Mina meddelanden. Inger Greve Styrning Mina meddelanden Inger Greve Sju myndigheter i samverkan Finansiering av utveckling och förvaltning Arbetsförmedlingen Bolagsverket Försäkringskassan Pensionsmyndigheten Skatteverket Tillväxtverket

Läs mer

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket

Utvecklingsmyndighet Bolagsverket AD 340/2011 RAPPORT TILL REGERINGSKANSLIET Utvecklingsmyndighet Bolagsverket N 2011/1368/ITP Företag och Företagande Datum: 2013-01-30 Version: 1.0 Upprättad av: Hans Ekstål Hans Ekstål 2013-05-30 2 (18)

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning Hösten 2017 och framåt 2017-06-20 Innehåll Verksamhetsinriktning hösten 2017 och framåt... 3 1 Inledning och syfte... 3 2 Mål och strategier... 3 2.1 Regeringens mål och strategier...

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad:

Beslut vid regeringssammanträde: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen Senast ändrad: Sök i Rättsdatabaserna Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:52 Departement: Fi Finansdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-05-12 Rubrik: Delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Kommittédirektiv. Elektroniska inkomstuppgifter per individ och månad. Dir. 2009:91. Beslut vid regeringssammanträde den 8 oktober 2009

Kommittédirektiv. Elektroniska inkomstuppgifter per individ och månad. Dir. 2009:91. Beslut vid regeringssammanträde den 8 oktober 2009 Kommittédirektiv Elektroniska inkomstuppgifter per individ och månad Dir. 2009:91 Beslut vid regeringssammanträde den 8 oktober 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska ta fram ett förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen (A 2016:03) Dir. 2017:71 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2017 Precisering av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Statistikutredningen 2012 (Fi 2011:05) Dir. 2012:15. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2012

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Statistikutredningen 2012 (Fi 2011:05) Dir. 2012:15. Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2012 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Statistikutredningen 2012 (Fi 2011:05) Dir. 2012:15 Beslut vid regeringssammanträde den 8 mars 2012 Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 31 mars 2011

Läs mer

Öppna upp företagsdata

Öppna upp företagsdata Öppna upp företagsdata 2012-10-17 david.norheim@computas.com Sundsvall 42, 17. oktober 2012 27.02.2013 Computas AS 2008 Agenda Intro Länkade data Företaksdata Demo Framtida Ambitioner 2 Computas AS 27.02.2013

Läs mer

I följande bilaga beskriver vi genomförandet av uppdraget. Vi diskuterar också vissa metodologiska överväganden.

I följande bilaga beskriver vi genomförandet av uppdraget. Vi diskuterar också vissa metodologiska överväganden. Bilaga 2 Metod Uppdrag och genomförande Statskontoret har i uppdrag att ta fram ett samlat underlag om myndigheternas service i samverkan. I uppdraget ingår att kartlägga medborgares och företags behov

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 13 Näringsdepartementet 2011-12-22 N2011/7273/ENT N2011/7416/KLS(delvis) N2011/1625/ENT m.fl. Sebilaga1 Bolagsverket 851 81 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket

Läs mer

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 12:12 Diarienr: 12/2004 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anna Lilja Qvarlander Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-03-23 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Landstings-/regionstyrelsen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 3-02-18 N/01415/SUN Näringsdepartementet Bolagsverket 85181 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen har beslutat om Bolagsverkets

Läs mer

Dialogdag. Stockholm Hotel C 22 maj

Dialogdag. Stockholm Hotel C 22 maj Dialogdag Stockholm Hotel C 22 maj 2018 2018-05-23 1 Agenda Välkommen Status för tjänsten Erfarenheter 2018 års taxonomier & testbänk Fika/utvärdering Nya uppdraget Frågor Avslut 2018-05-23 2 Antal inkomna:

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

Kommunikationsmaterial

Kommunikationsmaterial FAQ Sedan en tid arbetar några av esams medlemmar med ett koncept för en gemensam digital ingång som skulle kunna omfatta hela det offentliga Sverige och alla livshändelser på sikt. Som ett första steg

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer