1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier)"

Transkript

1 Historia 01 Välkommna till Historia 01! Lärare: Viktor Andersson Litteratur: Labyrint 1 av Tom Gullberg & Sture Lindholm (inte obligatorisk)

2 Kursens innehåll 1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier) 4: Vetenskaplig uppsats och skrivregler (Fakta, Fotnoter & Flit) 5: Uppsatsarbete 6: Antikens Grekland (Demokrati, Dagdrömmare & Demigudar) 7: Aten & Sparta (Stadsstater, Soldater & Samarbete) 8: Romarriket (Slavar, Silver & Sexualitet) 9: Romarrikets kollaps (Kejsare, Kristendom & Kaos) 10: Uppsatsarbete

3 Kursens innehåll forts. 11: Medeltiden (Helgon, Hertigar & Häxor) 12: Medeltidens slut (Pesten, Präster & Parasiter) 13: Renässansen (Seglatser, Skulptörer & Schismer) 14: Upptäcktsresor & Triangelhandel 15: Upplysningen (Musik, Medicin & Maktfördelning) 16: Upplysningen forts. 17: Revolutioner! (Lön, Lag & Liberalism) 18: Provförberedelse

4 Studier på gymnasiet Varför valde ni gymnasiestudier? Varför blev det Mattliden? Vad förväntar ni er av era gymnasiestudier?

5 Historia? Vilka erfarenheter har du av historia från låg-/högstadiet? Är historia viktigt? Varför/varför inte? Vad är era förhoppningar inför den här kursen?

6 Historia! Vad handlar historia i gymnasiet om? Vad historiaundervisningen INTE handlar om är att memorera en massa specifika årtal. Det vi ska sträva efter tillsammans är att försöka förstå de stora helheterna av vår historia. Hur vi människor har utvecklats och varför vårt samhälle ser ut som det gör idag. Källkritik och självständigt tänkande är något som är väldigt viktigt och det kommer vi att träna mycket på under historiaundervisningen.

7 Ordningsregler Förseningar: Elever som anländer försenade till föreläsningar förväntas komma in i klassrummet så tyst som möjligt. Efter lektionen ändrar läraren frånvaron till en försening på elevens begäran. Förseningar på mer än 30 minuter räknas alltid som frånvaro. Flera förseningar leder till sänkt slutvitsord. Frånvaro: All frånvaro som inte redogörts för räknas som olovlig frånvaro. Tre olovliga frånvaron leder till sänkt kursvitsord eller alternativt extra uppgifter, fem olovliga frånvaron leder till avbruten kurs. Ett flertal lovliga frånvaron kan leda till extra komppleteringsuppgifter som bör utföras för att bli godkänd i kursen. Ifall lovlig frånvaro i form av resa planeras ska läraren underrättas och eleven får kompletterande uppgifter att utföra. Vitsord: Slutvitsordet i kurserna baserar sig på en kombination av provresultat, eventuella projekt och uppgifter och allmänt deltagande under kursen. Deadline: Arbeten eller projekt som inte lämnas in i utgiven tid leder till sänkt vitsord i det arbetet. Arbeten som inte lämnas in före förnyat förhörsdatum leder till underkänd kurs

8 Lektion 2: Den första människan Ursprung & Utveckling Skapad av gud för ca 6000 år sedan Utvecklats långsamt under miljontals år

9 Människans ursprung Mycket omtvistat bland historiker (finns inga klara bevis) men troligen var det för ungefär 30 miljoner år sedan som människorna började utvecklas från apsläktet. Denna process var dock mycket långsam. För cirka 9 miljoner år sedan hade människosläktet utvecklats så pass långt att käkbenet mellan människor och apor var klart olika. När arter utvecklas brukar det handla om att de mest lämpade överlever. De som är snabbast, starkast eller smidigast lever vidare för att fortplanta sig. Vad var det som människosläktet utvecklade?

10 Människans ursprung forts. I människans fall handlar det om utvecklingen av vårt intellekt. Abstrakt tänkande, Pincettgreppet, avancerad kommunikation, handel mm. Användningen av redskap: För cirka fem miljoner år sedan började människorna använda redskap. För två miljoner år sedan finns det bevis på att människorna redan kunde förbättra, skapa och modifiera sina verktyg.

11 Kommunikation Handel Abstrakt tänkande Pincettgrepp

12 Verktyg Att människor lärde sig att de kunde använda sig av verktyg för att underlätta det dagliga livet var det första stora genombrottet för mänskligheten. Hur tror ni att den första grottmänniskan eller förmänniskan kom på att använda sig av verktyg för första gången?

13 Elden Det nästa stora genombrottet var elden. Historiker tror att människor lärde sig att behärska elden för ungefär år sedan. Det tog dock mycket lång tid före förmänniskorna kunskaper gick från att behärska elden till att själv kunna skapa eld. Hur tror ni att stenåldersmänniskorna kom i kontakt med elden och hur insåg de att de kunde använda sig av elden? Tips! De hade inte tillgång till dessa:

14 Människan börjar sprida på sig Människan härstammar från östra Afrika och under hela utvecklingsfasen (verktyg, eld) var de flesta förmänniskorna bosatta i Afrika. När människan hade utvecklats till Homo Sapiens (den kloka människan) för ungefär år sedan började människorna sprida på sig. Tack vare verktyg, elden samt ett högt utvecklat intellekt kunde människorna överleva på platser som människorna egentligen inte var lämpade för. (Till exempel Finland)

15

16 Neolitiska revolutionen Hirs, Hövdingar & Hierarkier

17 Människan lär sig bruka jorden Människor hade levt som nomader. Små skaror med männniskor (30-50 individer) som hade flyttat efter maten. Vad som händer nu när man börjar bruka jorden och odla sin egen mat är att livet blir mer stationärt. Man överger livsstilen att hela tiden flytta på sig. Eftersom ni under den här kursen ska skriva en uppsats ska vi idag öva på hur man besvarar en historisk frågeställning. Vi ska gå igenom den neolitiska revolutionen genom att svara på följande frågor: När?, Var?, Hur?, Varför? Och vilka konsekvenser fick revolutionen? Om ni kan svara på dessa frågor kan ni i princip svara på vilken historisk fråga som helst.

18 När uppkom de första jordbruken? De första tecknen vi har på organiserat jordbruk är ungefär år gamla. Med organiserat jordbruk syftar jag på växter som sköttes om och skördades på årsbasis. Mycket möjligt att människorna som tog hand om dessa tidigaste jordbruk fortfarande levde helt- eller delvis som nomader. Så småningom blev jordbruket dock allt viktigare men detta var en process som tog väldigt lång tid och skedde i små steg.

19 Var? Det första organiserade och permanenta jordbruket uppkom vid den bördiga halvmånen som är ett område som sträcker sig från Nildeltat (Egypten) upp genom dagens Isreal och ner genom floderna Eufrat och Tigris. (Irak och Iran). Jordbruket uppkom dock på tre andra ställen nästan samtidigt (skiljde bara några tusen år). Indusdalen i dagens Indien, Yangtsefloden i dagens Kina samt invid de stora vattendragen i dagens Mexiko bildades det också permanenta odlingar.

20 Hur och vem? I de nomadiska samhällena var uppdelningen (nästan) alltid den att männen jagade och kvinnorna samlade rötter, nötter, växter, svampar och bär. De små nomadiska folkgrupperna följde i regel efter någon viss djurhjord och flyttade efter djuren och proteinkällan. Detta betydde att människorna ofta hade ett vinterläger och ett sommarläger. Kvinnorna som var ute och plockade ätbara växter märkte att de kunde påverka växternas utspridning genom att med flit sprida ut av växtens frön och på detta sätt få tillgång till mer mat över tid. Kvinnorna var också de som led mest av att flytta långa vägar (gravida, eller med småbarn) de tvingade därmed fram en förändring eftersom de ändå var de som samlade mest mat. Det ironiska är dock att i och med att jordbruket uppstod och att det var kvinnorna som kommit på hela idén så försämrades kvinnornas position i samhället enormt mycket.

21

22 Varför bli jordbrukare? Det fanns både bra och dåliga aspekter med att lämna den gamla nomadiska livsstilen. Säkrare källa till mat! Bättre säkerhet! Grupperna kunde växa sig större eftersom det fanns mer mat. Inte lika mycket tillgång till protein! Katastrof om skörden misslyckades

23 Varför skedde neolitiska revolutionen för ca år sedan? Varför började det hela för år sedan och hur kom det sig att det skedde nästan samtidigt på fyra platser? Jordklotets klimat blev varmare och mer lämpat för odling. Medeltemperaturen steg med cirka en grad!

24 Vilka blev långtidskonsekvenserna? Större byar och småningom städer kunde bildas. Trots att befolkningen växte så var det en mycket långsam utveckling. Det fanns mer mat men problem så som sjukdomsepidemier och bristande hygien höll medellivslängden nere. Teknologisk utveckling: Man lärde sig att kombinera säd och vatten för att göra [.] och senare även tillsätta värme (eld) för att få [.] Jordbruket utvecklades: Folk blev skickligare på att bruka jorden vilket ledde till bättre skördar och att inte alla behövde arbeta med matproduktion. Folk kunde börja specialisera sig.

25 Konsekvenser forts. Samhällsklasser började växa fram och hierarkier skapades. Vissa familjer fick mycket makt och andra förpassades till fattigdom. Organiserad handel blev nu möjlig mellan städer eftersom olika städer kunde specialisera sig på vissa produkter och handelsmännen visste var städerna låg. När vissa individer i städerna blev rika och mäktiga byggde de stora villor, palats eller monument för att visa upp/förvara sina värdesaker. När det fanns mycket rikedom i en stad blev den ett mål för rövare eller andra städers arméer att plundra. Soldater behövdes som försvar.

26 Lektion 4: Vetenskaplig uppsats Fakta, Flit & Fotnoter I den här kursen ska ni skriva en vetenskaplig uppsats. Uppsatsen ska vara cirka 10 sidor lång medräknat titelblad, innehålls-, källförteckning. Ni kommer att få ett par lektioner på er att arbeta med uppsatsen MEN största delen förväntas ni göra på egen hand. + Ni lär en viktig färdighet för er framtid. - Ni har mindre tid åt Pokemon GO

27 Planeringen av uppsatsen Uppsatsen ska handla om en av de första högkulturerna (kallas också för floddalskulturer). Det första ni bör göra när ni planerar er uppsats är att ni väljer en frågeställning. Det här är kärnan och motorn i er uppsats. En frågeställning är en fråga som ni ställer till uppsatsen och uppsatsens syfte blir därmed att besvara den frågan. Ni är vana med att läraren ställer frågor till er, nu har ni möjligheten att välja frågan själv.

28 Hur ska jag formulera min frågeställning. Uppsatsens innehåll kan varjera väldigt mycke beroende på hur ni ställer er fråga. Om ni vill skriva om till exempel pyramiderna så kan uppsatsens innehåll vara fullständigt olika om ni frågar: Hur byggdes pyramiderna eller Varför byggdes pyramiderna. Hur byggdes pyramiderna så ska ni fokusera på byggnadsmaterial, arkitektur, fraktande av material etc. Varför byggdes pyramiderna så ska ni i stället fokusera på kulturen, kungens behov av en gravplats, monumentens betydelse etc.

29 Fokus! När ni valt er frågeställning: var konsekventa! Satsa på att besvara er frågeställning och flumma inte iväg på sidospår. Alla slutsatser ni drar ska vara baserade på fakta och bevis som ni ska kunna hänvisa till! Använd er inte av snömos = ifyllnadsmaterial som inte är relevant för er uppsats! TIPS! När ni valt frågeställning: skriv ner frågeställningen på en liten lapp och när ni skriver er uppsats ha lappen bredvid datorn och för varje stycke ni skriver funderar ni över: Besvarar jag min frågeställning nu?

30 Språket Det här är en uppsats i historia först och främst och jag kommer inte att försämra ert vitsord på grund av små skrivfel. Däremot ska ni göra ert bästa för att undvika syftningsfel. Om jag inte förstår vad ni menar i er text kan jag inte heller bedöma den i er favör. Undvik också finlandismer, engelska, finska eller slang.

31 Källor Det finns många olika former av källor som en historiker kan använda sig av. Primära källor: Uppkom under samma tid som man studerar. Till exempel brev, dagböcker, loggböcker eller domböcker. Sekundära källor: En färdig tolkning av det som ni studerar. Till exempel böcker, dokumentärer eller forskning skulle klassas som sekundära källor. Ni ska också använda fotnoter för att hela tiden visa läsaren (mig) vilka källor ni använt.

32 Källkritik Det är viktigt att tillämpa källkritik på sina källor. Det betyder att man ska ställa ett par frågor till sina källor för att försäkra sig om att de är tillförlitliga. Frågor du bör ställa dina källor: Vilken sorts av källa är det frågan om? Vem har skapat källan och vilka baktankar kan finnas bakom? Hur skapades källan? I vilken position var upphovsmakaren till källan? Har jag förstått källan?

33 Utseende och uppbyggnad Titelblad (ditt namn, handledarens namn, datum, kursen & skolans namn). Innehållsförteckning Avhandling Avslutning Källförteckning

34 Inledningen Förklara din rubrik och presentera frågeställningen. (Vad du gör?) Om du utgår från en hypotes så redogör för den. Metod ( Hur har jag gjort?) Din målsättning ( Varför har du valt just detta tema och varför är det viktigt?) Kom ihåg att inledningen inte ska vara för lång!

35 Avhandlingen Detta är uppsatsens kropp. Längsta delen av uppsatsen. Dela upp avhandlingen i kapitel för att göra läsningen enklare. Kom ihåg att hålla materialet väsentligt.

36 Avslutning Presentera uppsatsens resultat (slutsats). Redogör för processen. Hur var det att skriva uppsatsen, vad gjorde du bra, vad är du kanske inte helt nöjd med? Kom ihåg! Ingen NY information i det här skedet.

37 Litteratur och källförteckning Den sista biten du skriver i uppsatsen. Den är kort men kom ihåg att vara den är viktig! Här redogör du för alla de källor du använt dig av. Separera: Litteratur ( författare, titel på boken, tryckår) Websidor Otryckta källor Intervjuer

38 När uppsatsen är klar Kom ihåg att vara stolt över din färdiga produkt. Fråga gärna under kursens gång om det är något som du är osäker på eller behöver hjälp med. Börja i tid!

HISTORIA, KURS 1 Litteratur: Labyrint 1 av Gullberg/Lindholm (Söderströms)

HISTORIA, KURS 1 Litteratur: Labyrint 1 av Gullberg/Lindholm (Söderströms) k1.notebook HISTORIA, KURS 1 Litteratur: Labyrint 1 av Gullberg/Lindholm (Söderströms) okt 6 21:46 Vad är ämnet historia för er? Vad borde det vara? Vilken nytta borde man ha av att studera historia? Upplever

Läs mer

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi

Vad menas med en högkultur? Diskutera med din bänkgranne i 4 minuter så brainstormar vi allt ni vet om högkulturer. Vet du inte så använd din fantasi Att kunna: Hur levde människan innan hon blev bofast? Vad är det som kännetecknar en högkultur? Hur var det nya samhället när människan blev bofast? Hur uppstod högkulturen Egypten? Vad är det som kännetecknar

Läs mer

Högkulturerna. Historia.

Högkulturerna. Historia. Högkulturerna. Historia. Högkulturer För 10.000 år sen - övergång från jägare/samlare till jordbrukare med husdjur. Efter några tusen år ledde jordbruk till bofasthet, man började då bygga varmare hyddor

Läs mer

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten

Ämnesområden. Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Prov i forntiden den 8/12 Vad kommer att komma på provet Ämnesområden Ursprungsmänniskan Homo sapiens Evolutionen Darwin Jägare och samlare Mesopotamien Egypten Vad vi har kvar att gå igenom Andra högkulturer

Läs mer

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr.

Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Inför Antiken ca 800 f.kr. 500 e.kr. Antiken varade mellan 800 f.kr. 500 e.kr. Men hur såg det ut i världen innan dess? Vi tar en snabbrepetition. För 2,5 miljoner år sedan börjar jägarstenåldern i Afrika,

Läs mer

Grekiska gudar och myter

Grekiska gudar och myter Under det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med Antikens Grekland och Romarriket. Jag kommer att hålla genomgångar, ni kommer att få ta del av den här presentationen så kommer ni själva att få söka

Läs mer

Fördjupningsuppgift. Jämför de båda religionerna, upptäck likheter och skillnader, skriv en slutsats för varje fråga. Ska lämnas in senast 21/12-16

Fördjupningsuppgift. Jämför de båda religionerna, upptäck likheter och skillnader, skriv en slutsats för varje fråga. Ska lämnas in senast 21/12-16 Fördjupningsuppgift Välj en av de Abrahamitiska religionerna och en av de mindre (storlek) religiösa rörelserna och gör en jämförelse. Välj en rörelse som du tycker verkar intressant. Vill du ha tips på

Läs mer

Dåtid. Nutid. Framtid. Slutuppgift Kultur- och idéhistoria ESM08 och SP08B

Dåtid. Nutid. Framtid. Slutuppgift Kultur- och idéhistoria ESM08 och SP08B Dåtid Nutid Framtid Slutuppgift Kultur- och idéhistoria ESM08 och SP08B Dåtid Nutid Framtid Vi ska under vecka 19-22 arbeta med olika teman i grupper. Ni delar själva in er i grupper (fem grupper). Varje

Läs mer

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7

Konstbevattning. Tidslinjetexter åk 7 Tidslinjetexter åk 7 Konstbevattning 2000 år f. Kr så började vi med konstbevattning för att det fanns ett problem. Problemet var att det inte regnade regelbundet utan det regnade ofta för lite vilket

Läs mer

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A

Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Instuderingsfrågor till Perspektiv på historien A Forntiden, de första högkulturerna och antikens Grekland och Rom. Forntiden, s.6-10 1a) Vilken var den avgörande skillnaden mellan aporna och våra tidigaste

Läs mer

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att

Åk. 7 Lokal kursplan historia: Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna Målbeskrivning det är viktigt att Sida 1 av 5 Åk. 7 Introduktion vad är historia? Forntiden och flodkulturerna känna till hur människor under jägarstenåldern försörjde sig kunna redogöra för hur livsvillkoren förändrades vid övergången

Läs mer

1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier)

1: Introduktion 2: Människans ursprung & utveckling 3: Neolitiska revolutionen (Hirs, Hövdingar & Hierarkier) Historia 01 Välkommna till Historia 01! Lärare: Viktor Andersson Viktor.andersson@esbo.fi vianders89@gmail.com Litteratur: Labyrint 1 av Tom Gullberg & Sture Lindholm (inte obligatorisk) Kursens innehåll

Läs mer

De första städerna. Mesopotamien

De första städerna. Mesopotamien De första städerna Mesopotamien Mesopotamien = Området mellan floderna Eufrat och Tigris Världens första högkultur Den sumeriska högkulturen uppstod omkring 5000 år sedan. VARFÖR JUST I MESOPOTAMIEN? Bästa

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A

Hälsoprojekt. Utvärdera din hälsa i rapportform. Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Hälsoprojekt Utvärdera din hälsa i rapportform Samarbete: Idrott och hälsa A + Svenska A Mål: Att utveckla sin fysiska, psykiska och sociala hälsa samt självbild. Att lära sig ta ansvar för egen träningsverksamhet.

Läs mer

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT

GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT GYMNASIEARBETET - ATT SKRIVA VETENSKAPLIGT Ditt gymnasiearbete ska bygga kring den frågeställning du kommit fram till i slutet av vårterminen i årskurs 2 och du ska i ditt arbete besvara din frågeställning

Läs mer

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats

Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Skriv! Hur du enkelt skriver din uppsats Josefine Möller och Meta Bergman 2014 Nu på gymnasiet ställs högra krav på dig när du ska skriva en rapport eller uppsats. För att du bättre ska vara förberedd

Läs mer

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet historia ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan HISTORIA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet historia ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar sitt historiemedvetande genom kunskaper om det förflutna, förmåga att använda

Läs mer

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

Tidslinje med rep. Foto: Malmö stad / Eva Hörnblad. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö Tidslinje med rep Mål: Utveckla förmågan att använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer. Material: Rep som

Läs mer

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar.

Historia prov. Här kommer begreppen och frågorna jag vill att du tränar på. Du avgör själv om du vill träna in enkla svar eller utvecklade svar. Historia prov Du ska få ha ett prov i historia kring Medeltiden tisdag 24/9. Provet handlar om begrepp och frågor kring orsaker och konsekvenser. Alla begrepp och alla frågor har vi pratat om och arbetat

Läs mer

Renässansen Antiken återupptäcks

Renässansen Antiken återupptäcks Renässansen Antiken återupptäcks Norditalienska stadsstater Städer i norra Italien var självstyrande, t.ex. Venedig och Florens. Handel med Kina och Indien gjorde dem rika. Köpmän n och hantverkare blir

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna

Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Några orsaker till och konsekvenser av upptäcksresorna Varför var det just européerna som genomförde upptäcktsresorna? Det är de europeiska upptäcktsresorna som blivit mest kända av eftervärlden. Men européerna

Läs mer

FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B

FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B FRÅN HEDENHÖS TILL DEN FÖRSTA EUROPEISKA CIVILISATIONEN H I S T O R I A K U R S 1 B BIG BANG BIG BANG 13,8 miljarder år sedan Universum var extremt tätt, varmt och koncentrerat i en punkt Rymden började

Läs mer

Studiehandledning för kurs i historia på WLH 14KL5 Vårterminen 2016 höstterminen 2016

Studiehandledning för kurs i historia på WLH 14KL5 Vårterminen 2016 höstterminen 2016 Studiehandledning för kurs i historia på WLH 14KL5 Vårterminen 2016 höstterminen 2016 Kursinnehåll, upplägg och redovisningar Under kursen kommer vi att studera historieämnet i waldorfskolan från tre olika

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap, både de

Läs mer

HUR HAR EVOLUTIONEN FORMAT OSS?

HUR HAR EVOLUTIONEN FORMAT OSS? HUR HAR EVOLUTIONEN FORMAT OSS? Ett klassrumsmaterial från Naturhistoriska riksmuseet Materialet inehåller: Lärarsidor med lärarhandledning, fakta om förhistoriska människor och vanliga missuppfattningar

Läs mer

Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna

Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna Människans utveckling En sammanfattning av frågorna till de fyra filmerna Bildkälla: http://open.jorum.ac.uk/xmlui/bitstream/handle/10949/918/items/s182_10_section4.html Bildförklaring. Staplarna visar

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

Historien om Antiken i Grekland.

Historien om Antiken i Grekland. Historien om Antiken i Grekland. 1 Homeros Levde på 700-talet f.kr. Sägs ha skrivit Illiaden och Odysséen Illiaden handlar om grekernas krig mot Troja Odysséen är fortsättningen på berättelsen där en av

Läs mer

Motivera och förklara varför!

Motivera och förklara varför! Muntligt samtal i historia måndagen den 19/3 Ni ska i era basgrupper (enligt svenskan) ha ett samtal om varför och hur samhället förändrades under industriella revolutionen. Samtalet kommer utgå ifrån

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3

Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3 Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som undervisningen

Läs mer

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Historia. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Delprov A Årskurs 9 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport

Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Att skriva en ekonomisk, humanistisk eller samhällsvetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort

Läs mer

Antiken Det gamla Grekland

Antiken Det gamla Grekland Antiken Det gamla Grekland Kung Minos på Kreta Många grekiska myter och sagor från Antiken en bland annat om kung Minos Kungen av Fenicien (dagens länder i Mellanöstern) hade en vacker dotter som hette

Läs mer

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar).

LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN. och reformation med mera. och att avskaffa landet inre tullar (de yttre skulle vara kvar). HT 2010 LEKTIONSANTECKNINGAR RENÄSSANSEN och reformation med mera I korthet Idéernas utveckling RENÄSSANSKONST Diverse skulpturer I detta kompendium återfinner du anteckningar från våra lektioner. Du behöver

Läs mer

Ca 3000 fkr uppstår de första mänskliga civilisationerna. Utmärkande för en civilisation är: - Statsapparat - Ekonomiskt utbyte - Religion - Språk

Ca 3000 fkr uppstår de första mänskliga civilisationerna. Utmärkande för en civilisation är: - Statsapparat - Ekonomiskt utbyte - Religion - Språk Riktigt gammal historia Hi B kurs. Ett litet tidsperspektiv. Jorden är ca 5000 000 000 år gammal. Människoapan är ca 50 000 000 år gammal. Ca 1% av jordens historia alltså Mänsklig aktivitet, alltså att

Läs mer

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika

Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen Händelse: Amerika blir ett land, Konsekvens: Migration 30miljoner flyttar till Amerika Amerika Orsak: Den amerikanska revolutionen - Varför ville amerikanerna upphöra att tillhöra det brittiska riket? - Varför hade England höjt skatterna för de amerikanska bosättarna? Händelse: Amerika blir

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

Historia v Antiken fram till år 1700

Historia v Antiken fram till år 1700 Historia v. 11-17 Antiken fram till år 1700 Vi kommer att framförallt arbeta med den historiska epoken Antiken (ca 800 f.kr.-500 e.kr.) under denna period. Vi kommer att fokusera på det antika Grekland

Läs mer

DEMOKRATI. - Folkstyre

DEMOKRATI. - Folkstyre DEMOKRATI - Folkstyre FRÅGOR KRING DEMOKRATI 1. Allas åsikter är lika mycket värda? 2. För att bli svensk medborgare och få rösta måste man klara av ett språktest? 3. Är det ett brott mot demokratin att

Läs mer

En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15

En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15 En enda jord människor och miljö. Vecka 10-15 Varför är vissa länder rika och andra fattiga? Hur är det att leva i ett fattigt land? Hur ska fattiga länder kunna bli rika? Hur kommer jorden att se ut i

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Birgittaskolan Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är

Läs mer

Uppsatsskrivandets ABC

Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING GÄVLE GYMNASIEBIBLIOTEKARIERNA Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Bilder... 1 Citat... 2 Enkät... 2

Läs mer

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC

UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC UTBILDNING & ARBETE Uppsatsskrivandets ABC Borgarskolan Polhemsskolan Vasaskolan 1 Innehåll Abstract... 1 Analys... 1 Argument... 1 Bilagor... 1 Citat... 1 Enkät... 1 Fotnot... 1 Frågeställning... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

Tema 1 Minisar - Årskurs 3

Tema 1 Minisar - Årskurs 3 Minisar årskurs 3 - Tidsmaskinen Här vill vi på ett lekfullt sätt skapa intresse för och kunskap om de stora sprången i människans svindlande historia. Vi letar efter de stora utvecklingssteg som möjliggjorts

Läs mer

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet

Revolution. Giljotin. Monarki. Republik. Yttrandefrihet. Liberalism. Konservatism. Skräckvälde. Privilegier. Napoleon. Det tredje ståndet Revolution Giljotin Monarki Republik Liberalism Yttrandefrihet Konservatism Skräckvälde Napoleon Privilegier Det tredje ståndet Ståndssamhälle Nationalförsamlingen Klassamhälle Envälde Självständighet

Läs mer

Resultatet av ett oförberett faktaprov i historia på gymnasiet

Resultatet av ett oförberett faktaprov i historia på gymnasiet Resultatet av ett oförberett faktaprov i historia på gymnasiet Henrik Svensson, 2006-09-19 Den här texten är hämtad ifrån: http://welcome.to/henrik.svensson 1 Introduktion I början av första lektionen

Läs mer

KLASSISK GREKISKA SPRÅK OCH KULTUR

KLASSISK GREKISKA SPRÅK OCH KULTUR KLASSISK GREKISKA SPRÅK OCH KULTUR Ämnet klassisk grekiska språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Grekiska har varit gemensamt språk för befolkningen

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

Att skriva en vetenskaplig rapport

Att skriva en vetenskaplig rapport Att skriva en vetenskaplig rapport Eventuell underrubrik Förnamn Efternamn Klass Skola Kurs/ämnen Termin Handledare Abstract/Sammanfattning Du skall skriva en kort sammanfattning som är en koncentrerad

Läs mer

Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden.

Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden. Lokal pedagogisk planering svenska, so, no, teknik och bild. Forntiden, jordens uppkomst och första tiden på jorden. Syfte Undervisningen ska syfta till att ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter)

Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter) Prövningsanvisningar i Hi 1a1 Prövning i Historia 1a1 KurskodHISHIS01a1 Gymnasiepoäng50 Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter) träff 2 Muntligt prov epoker. (1 timme) Denna uppgift

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Insikt med utsikt

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Insikt med utsikt NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

Kursplan Sid 1 (4) Inst. för pedagogik. Kurskod PEA 211 Dnr 185/99-51 Beslutsdatum Kursens benämning. Pedagogik, allmän kurs

Kursplan Sid 1 (4) Inst. för pedagogik. Kurskod PEA 211 Dnr 185/99-51 Beslutsdatum Kursens benämning. Pedagogik, allmän kurs Inst. för pedagogik Kursplan Sid 1 (4) Kurskod PEA 211 Dnr 185/99-51 Beslutsdatum 1999-06-01 Kursens benämning Engelsk benämning Ämne Poängtal Nivå Kursplanen gäller från Inplacering i utbildningssystemet

Läs mer

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva.

Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Utgångspunkt Inledande genomgång Förändring är liv Vi behöver tänka oss att samhället är i ständig förändring, precis som vi själva. Vi föds och vi utvecklas och förändras varje dag, varje minut, varje

Läs mer

Syfte: Ur kunskapskraven i Historia åk 6:

Syfte: Ur kunskapskraven i Historia åk 6: Syfte: Uppgiften kan användas för att introducera begreppet utvecklingslinje för eleverna och skapa förståelse för de förändringar som sker under en historisk utveckling. Det eleverna ska jämföra här är

Läs mer

Den industriella revolutionen. Den moderna samhällsekonomins utveckling och funktion

Den industriella revolutionen. Den moderna samhällsekonomins utveckling och funktion Den industriella revolutionen Den moderna samhällsekonomins utveckling och funktion Mänsklighetens historia utifrån en samhällsekonomisk uppdelning i olika tidsepoker. Industrisamhället Jordbrukssamhället

Läs mer

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats?

Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Kullagymnasiet Projektarbete PA1201 Höganäs 2005-01-19 Hur skriver man en vetenskaplig uppsats? Anna Svensson, Sp3A Handledare: Erik Eriksson Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 - Bakgrund - Syfte

Läs mer

Får jag använda Wikipedia?

Får jag använda Wikipedia? Får jag använda Wikipedia? Wikipedia är ett unikt uppslagsverk som skapas av sina läsare. Det innebär att vem som helst kan skriva och redigera artiklar. Informationen på Wikipedia kan vara vinklad eller

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Hej! Vi på biblioteket vill visa vad vi kan göra för lärare och elever på skolan. Vårt uppdrag är pedagogiskt och vi är gärna med på lektionerna.

Läs mer

Uppdrag Fattigdom. Ett tema kring u-länder

Uppdrag Fattigdom. Ett tema kring u-länder Uppdrag Fattigdom Ett tema kring u-länder Uppdrag Fattigdom Vi kommer att arbeta kring temat fattiga rika där vi studerar u länder och försöker förklara varför dessa länder kallas så. I en värld som blir

Läs mer

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO

Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO Val av fördjupningsområde inom grundlärarprogrammet 4-6, SO För grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 ingår 30 hp i vart och ett av ämnena svenska, matematik, engelska.

Läs mer

BEFOLKNINGSFÖRDELNING

BEFOLKNINGSFÖRDELNING BEFOLKNINGSFÖRDELNING VAD SKA JAG KUNNA? Resonera om orsakerna till och konsekvenserna av befolkningsfördelning i olika delar av världen Alltså: Varför bor människor på vissa platser men inte på andra

Läs mer

- I vilka klimatzoner växer ovanstående råvaror? s.103 jämför med s.106!

- I vilka klimatzoner växer ovanstående råvaror? s.103 jämför med s.106! Geografi 2015 Var olika varor och tjänster produceras och konsumeras samt hur varor transporteras. Hur människors försörjning och handelsmönster har förändrats över tid. Hur jordens befolkning är fördelad

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6.

n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6. 1. 2. 3. n 4. ck 5. Befolkningsökningen 6. 1. Hur många är vi? frågor 2. Var finns vi? (och var saknas vi, varför är vi ojämnt fördelade över jordens yta)? 3. Hur många blir vi? (Varför växer befolkningen

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter)

Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter) Prövningsanvisningar i Hi 1b 2016/2017 Prövning i Kurskod Historia 1 b HISHIS01b Gymnasiepoäng 100 Examinationer träff 1 Skriftligt prov källkritik. (80 minuter) träff 2 träff 3 träff 4 träff 5 Muntligt

Läs mer

FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI Frihet, jämlikhet, broderskap

FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI Frihet, jämlikhet, broderskap FRANSKA REVOLUTIONEN 14 JULI 1789 Frihet, jämlikhet, broderskap Vad är historia? Vad är historia? Frågan är svår att definiera då svaren är många. Det som man säkert kan säga är att historia handlar om

Läs mer

Stormaktstiden Lärarmaterial

Stormaktstiden Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier, samt för att urskilja texters budskap,

Läs mer

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund

Litteraturstudie. Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Litteraturstudie Utarbetat av Johan Korhonen, Kajsa Lindström, Tanja Östman och Anna Widlund Vad är en litteraturstudie? Till skillnad från empiriska studier söker man i litteraturstudier svar på syftet

Läs mer

Historiska källor ETT LÄROMEDEL FÖR HÖGSTADIET OM HISTORISKA KÄLLOR MIKAEL BRUÉR. CC BY-NC-SA 4.0 internationell licens.

Historiska källor ETT LÄROMEDEL FÖR HÖGSTADIET OM HISTORISKA KÄLLOR MIKAEL BRUÉR. CC BY-NC-SA 4.0 internationell licens. Historiska källor ETT LÄROMEDEL FÖR HÖGSTADIET OM HISTORISKA KÄLLOR MIKAEL BRUÉR CC BY-NC-SA 4.0 internationell licens. UNIONSBREVET, 1397 1397 skapades Kalmarunionen mellan Danmark, Sverige och Norge.

Läs mer

Kursplanering i Svenska B

Kursplanering i Svenska B Kursplanering i Svenska B Vad ska vi göra i vår? Kursplanen säger att ni skall känna till några väsentliga drag i hur det svenska språket har utvecklats från äldsta tider till våra dagar. Vad innebär det?

Läs mer

RAPPORTSKRIVNING. Skolans namn Program, kurs, läsår Undervisande lärares namn. (titel på arbetet)

RAPPORTSKRIVNING. Skolans namn Program, kurs, läsår Undervisande lärares namn. (titel på arbetet) Skolans namn Program, kurs, läsår Undervisande lärares namn RAPPORTSKRIVNING (titel på arbetet) Ort och datum Författare(om det är flera skrivs namnen i bokstavsordning) Innehåll 1. Inledning(kapitelrubrik)...3

Läs mer

Uppdrag Fattigdom. Ett tema kring u-länder

Uppdrag Fattigdom. Ett tema kring u-länder Uppdrag Fattigdom Ett tema kring u-länder Uppdrag Fattigdom Vi kommer arbeta kring temat fattiga rika där vi studerar u länder och försöker förklara varför dessa länder kallas så. I en värld som blir alltmer

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv!

Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Reviderad 2008-09-11 Välkommen till kursen Pedagogik i mångfaldsperspektiv! Introduktionen äger rum på Södertörns högskola i Flemingsberg, Moas båge plan 2 MC238 kl 11.00 (Se schema) Hjärtligt välkommen

Läs mer

Framsida På framsidan finns:

Framsida På framsidan finns: Framsida På framsidan finns: Rubriken på hela arbetet Namnet på den eller de som gjort arbetet Klass Någon form av datering, t.ex. datum för inlämning eller vilken termin och vilket år det är: HT 2010

Läs mer

LPP 8P2 Historia, samhällskunskap och geografi Centralt innehåll

LPP 8P2 Historia, samhällskunskap och geografi Centralt innehåll LPP 8P2 Historia, samhällskunskap och geografi Centralt innehåll Samhällsresurser och fördelning Skillnader mellan människors ekonomiska resurser, makt och inflytande beroende på kön, etnicitet och socioekonomisk

Läs mer

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson

KURSHÄFTE. SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson KURSHÄFTE SKRIFTLIGT EXAMENSARBETE. ÄDELLAB 7,5 HP Handledare: Michell Zethson michell.zethson@konstfack.se innehåll: lärandemål & betygskriterier s. 2 3. kursinnehåll och schema: s. 4. innehåll forskningsskiss,

Läs mer

Extramaterial till Historia 7-9

Extramaterial till Historia 7-9 Extramaterial till Historia 7-9 Forna civilisationer s. 9-44 Här finns gratis extramaterial som hör till Capensis Historia 7-9. Allt extramaterial har en tydlig koppling till historiaboken, men för att

Läs mer

Södervångskolans mål i SO

Södervångskolans mål i SO Södervångskolans mål i SO Mål som eleverna lägst ska ha uppnått i slutet av det fösta skolåret ha kunskap om våra vanligaste trafikregler och visa ett moget och säkert beteende i trafiken känna till några

Läs mer

Av: Erik. Våga vägra kött

Av: Erik. Våga vägra kött Av: Erik Våga vägra kött Våga vägra kött Varje år äter vi mer och mer kött men vilka konsekvenser får det på miljön och vår hälsa? i Förord Människan har länge ansett sig stå över naturen. Enda sedan vi

Läs mer

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln

Triangelhandeln del 1 av 2. även känd som den transatlantiska slavhandeln Triangelhandeln del 1 av 2 även känd som den transatlantiska slavhandeln Vad kostar ett människoliv Sätt er i små grupper med tre elever i varje. Frågor att diskutera och besvara Vilka varor ingick i

Läs mer

TEMA 1800-TAL Industrialiseringen av Sverige ÅR.8 V.5-11

TEMA 1800-TAL Industrialiseringen av Sverige ÅR.8 V.5-11 TEMA 1800-TAL Industrialiseringen av Sverige ÅR.8 V.5-11 För att nå målen för godkänt skall eleven Redogöra för skiftesreformerna och förändringarna i jordbruket under 1800-talet Redogöra för några betydelsefulla

Läs mer

Stormaktstiden- Frihetstiden

Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden- Frihetstiden Lpp Stormaktstiden- Frihetstiden Stormaktstiden del 2 => Förklara hur Karl XI och Karl XII försökte göra Sverige till ett Östersjörike (reduktionen, ny krigsmakt, envälde)

Läs mer

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen

Tidsmaskinen! På besök i. Romarriket och kristendomen Tidsmaskinen! På besök i Romarriket och kristendomen Wow! Du har uppfunnit en tidsmaskin och bestämmer dig för att resa bakåt i tiden! Du åker till Romarriket där du får lära dig massa intressanta saker.

Läs mer

KURSPLAN. Ledarskap och organisation, fortsättningskurs. Leadership and Organization. Institutionen för samhällsvetenskap Dnr: SVI 2008/29-514

KURSPLAN. Ledarskap och organisation, fortsättningskurs. Leadership and Organization. Institutionen för samhällsvetenskap Dnr: SVI 2008/29-514 Institutionen för samhällsvetenskap Dnr: SVI 2008/29-514 KURSPLAN Ledarskap och organisation, fortsättningskurs Leadership and Organization Kurskod LO 5322 Beslutsdatum 2008-05-19 Beslutande organ Styrelsen

Läs mer

Konsten att bli smart

Konsten att bli smart Konsten att bli smart Upplägg Intelligens vad är det? Hur vill jag ha det när jag pluggar? Stress Planera bra och bli mer effektiv Minnet vårt viktigaste redskap Informationssökning källkritik Frågor Olika

Läs mer

Antikens Grekland förr och nu

Antikens Grekland förr och nu Antikens Grekland förr och nu Namn: Lisa Söderberg Klass: 9an Innehållsförteckning Antikens Grekland då och nu..1 Innehållsförteckning...2 Sammanfattning..3 Varför har jag valt att skriva om det här.4

Läs mer

SPAK01, spanska, kandidatkurs

SPAK01, spanska, kandidatkurs Språk- och litteraturcentrum Spanska SPAK01, spanska, kandidatkurs Studiebeskrivning Fastställd 2007-09-10 av lärarkollegium 3 att gälla fr.o.m. höstterminen 2007 Introduktion SPAK01, 61-90 högskolepoäng,

Läs mer