SCOUTPROGRAMMET OCH ADVENTS- KALENDER- KAMPANJEN 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SCOUTPROGRAMMET OCH ADVENTS- KALENDER- KAMPANJEN 2016"

Transkript

1 VARGUNGAR SCOUTPROGRAMMET OCH ADVENTS- KALENDER- KAMPANJEN 2016 Första året MEDELANSKAFFNINGS -SPÅRET Märket kan även göras under andra eller tredje VU året Andra eller tredje året STARKARE TILLSAMMANS -SPÅRET med adventskalendertema

2 VARGUNGARNAS MEDELANSKAFFNINGSSPÅ BEKANTA DIG MED PRODUKTEN DU SÄLJER MÅL: vargungen känner till produkten som säljs så väl att försäljningen löper problemfritt BESKRIVNING: Vargungen bekantar sig med produkten och övar på att berätta om den till en kund. Samtidigt funderar vargungen på till vem, hur och varför det lönar sig att sälja produkten. TID: 30 min PLATS: kårlokalen Akela ser till att det finns några exemplar av kalendern på kårlokalen. Akela anvisar och hjälper flocken komma på centrala produktegenskaper för adventskalendern. Akela hjälper flocken uppfatta de egenskaper som hjälper och är användbara vid en försäljningssituation. Flocken kan leka Kims spel med adventskalendern. Vargungarna får se på kalendern en stund, varefter kalendern göms. Akela eller en vargunge frågar därefter flocken frågor gällande kalendern. T.ex. vad kostar kalendern, hur många kalenderluckor har den (adventskalendern har allt som oftast flera luckor än en vanlig julkalender), vem har illustrerat bilden och vad föreställer bilden? Flocken utför undersökande uppgifter om adventskalenderpaketet. Akela förbereder några frågor gällande

3 adventskalendern som flocken får leta svar på genom att undersöka adventskalenderpaketet. Frågor kan t.ex. vara, vad får kunden som tilläggsprodukt, vad kostar kalendern, vem får intäkterna från försäljningen o.s.v. TIPS 3 FÖR FÖRVERKLIGANDE Flocken leker att de är olika typer av adventskalenderköpare. En köpare kan t.ex. vara en äldre dam som köper kalendern till sig själv, en klasslärare som köper kalendern till klassrummet eller en herre som bor i kårlokalens kvarter som vill stöda kårens verksamhet. JAG GÖR REKLAM MÅL: Vargungen lär sig förhålla sig kritiskt till reklam BESKRIVNING: Vargungen lär sig upptäcka och känna igen de medel som handeln använder sig av för att påverka kundens köpbeteende. Vargungen övar på att göra en egen reklam. Akela leder diskussionen gällande reklam och hjälper barnen komma på de knep som reklambranschen använder sig av. Flocken gör en reklam för adventskalendern. Flocken kommer överens om vem målgruppen för reklamen är och förverkligar en reklam i mindre grupper. Flocken kan sedan reflektera över hur olika reklamer man kan göra till en och samma målgrupp. Alternativt kan flocken välja att göra reklamer i mindre grupper till olika målgrupper och sedan fundera över hur olika reklamerna blev beroende på reklamens målgrupp. (T.ex. barn-vuxna, scouter- icke scouter o.s.v.)

4 Reklam består ofta av en slogan eller musik/sång man känner igen. Hurdana reklamsånger eller sloganer känner vargungarna igen? Vet vargungarna vad man gör reklam för med sloganen/ sång-en? Flocken kan fundera på en slogan eller sång som skulle passa till reklam för kårens adventskalenderkampanj. TIPS 3 FÖR FÖRVERKLIGANDE Om kårlokalen är belägen nära en butik kan flocken göra en utfärd till närbutiken. Vargungarna undersöker hurdan reklam det finns i butiken. Vilka produkter har köpmannen själv placerat ut i butiken och vilka produkter är eventuellt framsatta av produktproducenten? Vad vill man nå med marknadsföringen? Varför marknadsför man en del produkter mer än andra? Vilka reklamskyltar lägger man märke till och vilka blir mer i skymundan? Tips (på finska) till mediafostran för barn hittar man på VI ÖVAR PÅ OLIKA FÖRSÄLJNINGSSITUATIONER MÅL: Vargungen lär sig artigt hantera olika försäljningssituationer. BESKRIVNING: Vargungen övar tillsammans med akela och flocken på olika försäljningssituationer. Försäljningsprocessens delar blir bekanta från presentation (vi är scouter), vad säljer vi (adventskalendrar), varför (t.ex. vi samlar in medel för kårens sommarläger), vad kostar kalendern (7 ) TID: 30 min PLATS: kårlokalen

5 Akela leder övningarna och uppmuntrar till artigt beteende. Vargungeflocken övar på olika försäljningssituationer tillsammans med varandra. Akela kan bjuda in vargungarnas föräldrar eller andra ledare från kåren som köpare för uppgiften. Före ni börjar uppgiften lönar det sig att kort gå igenom artiga fraser och vad bra kundbetjäning är. Med äldre vargungar kan man öva försäljningssituationer på främmande språk. Vad gör man om kunden inte pratar finska eller svenska? Hur säljer man kalendern med hjälp av tecken eller på engelska? TIPS 3 FÖR FÖRVERKLIGANDE Vargungarna övar på försäljningssituationen i olika roller. Som kund kan vargungen t.ex. få en äldre herre med nedsatt hörsel, en dam som har väldigt bråttom eller ett barn. Öva tillsammans på hur en försäljningssituation bör hanteras, genom möten med de olika rollerna. TIPS 4 FÖR FÖRVERKLIGANDE Vargungarna övar på olika försäljarroller. Hurdan försäljare är Jäktiga Jens, Oartiga Olle eller Snuviga Sara? Tillsamman kan flocken fundera på vad som var bra med de olika försäljarrollerna och vad som bör förbättras.

6 JAG ÖVAR HANTERA PENGAR MÅL: Vargungen kan ge rätt växelpengar tillbaka i små försäljningssituationer och kan ta väl hand om pengarna. BESKRIVNING: Vargungen övar sig att hantera pengar och kan ge rätt växelpengar. TID: 30 min PLATS: kårlokalen Akela lär olika räknesätt och hittar på olika räkneuppgifter motsvarande verkliga försäljningssituationer. Flocken leker en butik med de redskap som finns på kårlokalen. Alla vargungar får delta i prissättningen av varorna. Alla vargungar fungera som försäljare och köpare och övar på olika köp- och försäljningssituationer. Flocken funderar på hur adventskalender priset kan se ut i olika former. T.ex. 7 kan bestå av en fem euros sedel och en två euros slant, sju en euros slantar eller tre två euros slantar och en euros slant. Flocken funderar ut möjligast många olika former av slantar och sedlar som tillsammans blir 7. Samtidigt är det bra att fundera på vad man ger för växelpengar på t.ex. 10 eller 20 sedlar då man köper en kalender.

7 JAG DELTAR I FÖRSÄLJNINGEN AV SCOUTERNAS ADVENTSKALENDER MÅL: Vargungen lär sig att för att få inkomster bör man göra en insats. BESKRIVNING: Vargungen deltar i försäljning av adventskalender tillsammans med sin flock TID: Hela mötestiden PLATS: Försäljningsplatsen Akela följer med och stöder vargungen i försäljningssituationen, men låter vargungen sköta uppgiften självständigt. Akela ser till att alla vargungar fått tillstånd hemifrån att delta i försäljningsjippot. Vargungeflocken säljer adventskalendrar under mötestiden antingen från dörr till dörr eller i en butik (med köpmannens tillstånd) eller på något försäljningsjippo. Om försäljning under mötestiden inte är möjlig, kommer flocken överens om vem som säljer i vilket område. Samtidigt kan flocken fundera var man kunde nå mest potentiella kunder.

8 VI FUNDERAR PÅ OLIKA MEDELANSKAFFNINGS- MÖJLIGHETER MÅL: Vargungen får insyn i hurdan verksamhet behöver medel för att kunna förverkligas. BESKRIVNING: Flocken idéar tillsammans med akela kring olika sätt att samla in pengar. TID: 30 min PLATS: kårlokalen Akela stöder idéandet och ser till att allas idéer uppmärksammas Flocken idéar tillsammans med akela kring olika sätt att skaffa pengar. Olika idéer kan antecknas eller ritas på papper. Slutligen funderar flocken på vilka idéer vargungarna kunde förverkliga eller vilken idé hela kåren tillsammans kunde förverkliga. Flocken googlar ordet medelanskaffning (varainhankinta). Tillsammans med akela undersöker flocken utbudet av olika medelanskaffningsprodukter som finns för barn. Flocken väljer ut en produkt och funderar hur kampanjen kunde förverkligas i flocken/kåren.

9 VI FUNDERAR PÅ VAD VI KAN GÖRA MED INTÄKTERNA VI SAMLAT IN MÅL: Vargungen förstår sig på användning av insamlade medel BESKRIVNING: Flocken diskuterar kring vad som kräver finansiering i deras verksamhet och hur mycket det kostar att genomföra olika delar av verksamheten. TID: 30 min PLATS: Kårlokalen Akela leder diskussionen och ser till att allas idéer uppmärksammas. Flocken idéar och diskuterar vad de behöver i materialväg eller vad de skulle vilja göra. Tankar antecknas och slutligen kan flocken välja den bästa idén. Akela listar i förväg material på enskilda lappar som behövs under flockmöten, t.ex. pennor, saft, papper, boll, etc. Vargungarnas uppgiftet är att lista ut vad de enskilda materialen kostar och lägga produkterna i följdordning från det billigaste till det dyraste. Alternativt om flocken redan tjänat in medel (t.ex. 20 ) kan gruppen fundera på antalet enskilda produkter de kan köpa (t.ex. 1 boll, fem limpinnar, ett ris papper etc.). TIPS 3 FÖR FÖRVERKLIGANDE Flocken planerar en matlista för en gemensam utfärd. Om det finns en mataffär i närheten av kårlokalen, kan flocken göra en utfärd till affären för att kontrollera vad matvaror kostar.

10 STARKARE TILLSAMMANS -SPÅRET JAG DELTAR I TALKO MÅL: Vargungen lär sig göra saker tillsammans och förstår vad man kan åstadkomma med samarbete. BESKRIVNING: Flocken deltar i talkoarbete TID: ett möte PLATS: Staden, förorten, lägergård etc. Akela planerar ett talko som passar flocken och kommer överens med samarbetsparten om verktyg eller annat som behövs för talkodagen. Vargungen deltar i försäljning av adventskalendern tillsammans med flocken. Slutligen diskuterar flocken tillsammans kring vad som var roligt och vad man lyckades åstadkomma. Tänk om man hade gjort allt ensam? Flocken deltar i kårens talko eller ett talko till förmån för annan part. Slutligen diskuteras tillsammans kring vad som var roligt och vad man lyckades åstadkomma. Tänk om man hade gjort allt ensam?

11 JAG FUNDERAR PÅ BETYDELSEN AV ATT TACKA OCH ATT HJÄLPA MÅL: Vargungen lär sig betydelsen av att tacka och att hjälpa. BESKRIVNING: Vargungen funderar kring betydelsen av att hjälpa TID: Flera möten PLATS: Kårlokalen, hemmet, försäljningsstället Akela leder diskussionen med lämpliga frågor och ser till att allas erfarenheter uppmärksammas. Vargungen deltar i försäljning av adventskalendern. Vargungarna kommer ihåg att tacka köparna! Flocken beslutar tillsammans att under den kommande veckan komma ihåg att tacka andra alltid vid tillfälle. Öva på att tacka redan på mötet. Borde vi tacka våra föräldrar för utförda sysslor hemma och till och med hjälpa? Under följande möte funderar vi kring betydelsen av att hjälpa och tacka. Hur kändes det att hjälpa?

12

SCOUTPROGRAMMET OCH ADVENTS- KALENDER- KAMPANJEN 2016

SCOUTPROGRAMMET OCH ADVENTS- KALENDER- KAMPANJEN 2016 ÄVENTYRSSCOUTER SCOUTPROGRAMMET OCH ADVENTS- KALENDER- KAMPANJEN 2016 Första året VÄDERSTRECKET SÖDER Andra eller tredje året: SPECIALMÄRKET MEDELANSKAFFNING VÄDERSTRECKET SÖDER INTÄKTER MÅL: Scouten lär

Läs mer

ADVENTSKALENDERN I KUKSA

ADVENTSKALENDERN I KUKSA ADVENTSKALENDERN I KUKSA 1. SÖK KÅRENS PROFIL Under fliken Kampanjmaterial (Kampanjamateriaali) hittar du elektroniskt alla dokument som FiSSc skickat kårens julkampanjchef per post. Ladda ner modellbrev

Läs mer

Pengar. Till läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Pengar. Till läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Pengar Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 2 Till läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten 1 Hur ser våra mynt och sedlar ut och vad använder vi dem till? I Pengar 2 får eleverna jobba med samtliga

Läs mer

Tips till kårer FÖR BESÖK TILL SKOLA ELLER EFTIS LILLA SCOUTVECKAN & SKOLORNAS ÄVENTYRSVECKA

Tips till kårer FÖR BESÖK TILL SKOLA ELLER EFTIS LILLA SCOUTVECKAN & SKOLORNAS ÄVENTYRSVECKA Tips till kårer FÖR BESÖK TILL SKOLA ELLER EFTIS LILLA SCOUTVECKAN & SKOLORNAS ÄVENTYRSVECKA SCOUT.FI/AVENTYRSVECKAN SCOUT.FI/LILLASCOUTVECKAN SKAPAD AV: Janne Heiskanen Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Stöd och säkerhet BLI INTE ALLENA

Stöd och säkerhet BLI INTE ALLENA Stöd och säkerhet BLI INTE ALLENA 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN Kårchefens närmaste stöd är regioninstruktören. Ibland uppstår det situationer då det känns som om de egna kårkollegerna är lite

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Pengar. Till läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Pengar. Till läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Pengar Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 1 Till läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten 1 Hur ser våra mynt och sedlar ut och vad använder vi dem till? I Pengar 1 får eleverna bekanta sig med 1-krona,

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat 1 Uppdaterat 2017-06-07 Hjälp till styrelser i Equmenia 11 Ordförande Ordföranderollen är en viktig post i styrelsen. I de flesta föreningar är det årsmötet som väljer ordförande. Här kan du se en bild

Läs mer

Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med?

Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med? Jag har ett Scoutprojekt på gång, vill du hänga med? I en rörlig omgivning letar unga efter sitt sammanhang och provar olika identiteter och roller. Utmanarscoutpatrullen har många olika och annorlunda

Läs mer

Ljusa nätter. Läsförståelse. Elevmaterial LINA STOLTZ SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ljusa nätter. Läsförståelse. Elevmaterial LINA STOLTZ SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad är midnattssol? 2. Vad gör Sam och hans kompis Farid? 3. Vad är det som är jobbigt? 4. Hur gamla är Sam och Farid, tror du? Varför tror du det?

Läs mer

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen. #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen. #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä Hem och Skoladagen #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä 2 Hem och Skoladagen Vi bjöd in mor- och farföräldrarna till skolan mellan klockan 8 och 11 för att bekanta sig med barnbarnens skolgång. Vi bjöd

Läs mer

Nu börjar vi! Välkomna! Välkommen till Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), grundkurs Tillfälle 1. Jag heter (persontecken?

Nu börjar vi! Välkomna! Välkommen till Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), grundkurs Tillfälle 1. Jag heter (persontecken? Välkommen till Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK), grundkurs Tillfälle 1 Nu börjar vi! Jag heter (persontecken?) Jag är mamma/pappa till (persontecken?) Välkomna! Kursledare

Läs mer

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN

LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN LEDARE I FRIIDROTTSSKOLAN Handledning för dig som ska leda utbildning för klubbens ledare Du som ska utbilda ledarna i er klubbs friidrottsskola har en spännande uppgift framför dig. Om du följer nedanstående

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Välsignelse inför skolstart

Välsignelse inför skolstart Välsignelse inför skolstart I en riksomfattande kampanj under år 2016-2017 kommer välsignelse inför skolstart och Mikaelidagen att lyftas fram både på svenska och finska. Det övergripande temat är människovärdet.

Läs mer

Glasskiosken. Lärarhandledning

Glasskiosken. Lärarhandledning Glasskiosken Lärarhandledning Syfte Syftet med Glasskiosken är att på ett leksamt sätt ge eleven en inblick i företagares villkor och lära sig grundläggande kunskaper om hur företagande fungerar. Detta

Läs mer

Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN

Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN Utbildning FÖR DEN PERSONLIGA UTVECKLINGEN 1. UTBILDNINGSSYTEMET 1.1. Målsättning 1.2. Begrepp som används i utbildningssystemet 1.3. Utbildningens arbetsfördelning 1.4. Utbildningshelheterna 1.5. Modulkartan

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

Anvisningar för frivilliga i Terhokerhoklubben

Anvisningar för frivilliga i Terhokerhoklubben Anvisningar för frivilliga i Terhokerhoklubben Terhokerho-klubbens principer Terhokerho-klubben är en gemensam mötesplats för olika generationer. Alla är välkomna till Terhokerho-klubbarna. Det kostar

Läs mer

Att stärka konsumenten och öka självständigheten - Hur gör vi praktiskt?

Att stärka konsumenten och öka självständigheten - Hur gör vi praktiskt? Att stärka konsumenten och öka självständigheten - Hur gör vi praktiskt? Bakgrund: Hur kan och bör vi som personal agera i vårt möte med personer med kognitiva funktionsnedsättningar och hur kan du stärka

Läs mer

Inspirationsmaterial till häftet

Inspirationsmaterial till häftet Inspirationsmaterial till häftet För dig som arbetar med barn i åldrarna 5 till 9 år inom förskolan och skolan. 1 INNEHÅLL 1. VARFÖR ARBETA MED BARNKONVENTIONEN?... 3 2. SAMLINGARNA... 4 3. VERNISSAGE...

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Äventyren Mötet ÄVENTYRET MÖTET

Äventyren Mötet ÄVENTYRET MÖTET ÄVENTYRET MÖTET Det här äventyret går ut på att scouterna träffar en annan ungdomsgrupp, med en annan livsåskådning eller verksamhet än de själva, och funderar på vad som är lika och olika. Mötesplaneringen

Läs mer

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN ÄVENTYRET FÖREBILDEN Förebilden handlar om att göra en heldagsaktivitet för yngre scouter, i det här exemplet har vi utgått från spårarscouter. För mer information om äventyret, finns det i sin helhet

Läs mer

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift

1. Inledning. 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning. Förhandsuppgift 1. Inledning 1. Inledning 2. Uppvärmning vi bekantar oss med ämnet 3. Vad är det frågan om Djupdykning i ämnet 4. Avslutning Vad lärde jag mig idag? är ett globalfostran projekt som Interpedia rf förverkligar

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i 4 rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Vad tycker dina politiker?

Vad tycker dina politiker? Vad tycker dina politiker? Ta pulsen på lokalpolitikerna var står de i konsumentpolitiken? Deltagare: Ca 20 personer i grupper om 2-4 personer Tid: Två tillfällen à 40 min, alternativt tre tillfällen varav

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24 Namn Företag AFFÄRSPLAN Adress Telefon E-post Hemsida Affärsplan 2010.08.24 1 Sara Isaksson Pär Olofsson Innehåll AFFÄRSIDÉ 3 VISION, MÅL OCH STRATEGI 5 VERKSAMHET 7 KUND 8 KONKURRENTER 9 MARKNADSFÖRING

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

årskurs F-3 Batterispaning hemma.

årskurs F-3 Batterispaning hemma. Batterispaning hemma. Batterispaning Batterispaning hemma Gå på Batterispaning hemma och ta reda på vad batterier används till. Eleverna får med sig ett protokoll där de fyller i vilka saker de hittar

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 8, januari 2015 * * * * *************************************************** Checklista för ett

Läs mer

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola Det här är ett matråd Varje skola

Läs mer

DELTAGARENS INSTRUKTIONER

DELTAGARENS INSTRUKTIONER DELTAGARENS INSTRUKTIONER Grundutbildningen för scoutledare 1.1.2015 Utbildningsgruppen Innehållsförteckning 1. Introduktion... 3 2. Vad är ledarskapsövningen?... 3 3. Val av en lämplig ledarskapsövning...

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

Ett namn på sina problem Omgivningen Förståelse för sig själv Möjlighet att få rätt stöd Tänka funktionshinder istället för lat, slarvig, en ökad tro

Ett namn på sina problem Omgivningen Förståelse för sig själv Möjlighet att få rätt stöd Tänka funktionshinder istället för lat, slarvig, en ökad tro Hade du känt mig hade du inte dömt mig Hade jag hjälpt dig hade du aldrig glömt mig Hade du ta t dig tid hade du kanske fattat Hade jag vågat hade vi kanske snackat Hade vi bara haft mer tid Hade jag kanske

Läs mer

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Version januari 2011 Innehåll Att tala med en talapparat... 3 Kom ihåg... 3 VocaFlexibel är en samtalsapparat!... 3 Varför är VocaFlexibel

Läs mer

Samhällskunskap, religion, historia, svenska, sex- och samlevnadsundervisning

Samhällskunskap, religion, historia, svenska, sex- och samlevnadsundervisning 1 En hemlighet Material Time Age A6 2x45 min 10-12 Nyckelord: mobbning, normer/stereotyper, skolmiljö, hbt Innehåll En visualiseringsövning där eleverna föreställer sig att någon har en hemlighet om sig

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Barn iakttar och tar efter det vi gör. Att fungera som familj, skoja och tillbringa tid tillsammans ger glädje och förstärker gemenskapskänslan.

Barn iakttar och tar efter det vi gör. Att fungera som familj, skoja och tillbringa tid tillsammans ger glädje och förstärker gemenskapskänslan. INNEHÅLL Omsorg är kärlek Hushållsarbete Att växa in i sitt ansvar "Att göra något tillsammans" Vad gör vi som familj? Barnets färdigheter Viktiga frågor Gemensam tid Forskningsresultat Att handla är att

Läs mer

METODMATERIAL. språkfika

METODMATERIAL. språkfika METODMATERIAL språkfika Detta material är framtaget för att hjälpa dig som volontär att starta språkfika på din ort. VAD ÄR EN SPRÅKFIKA? En språkfika är en mötesplats för att träffa människor, både nya

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Ekvationer Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Eleven skall laborativt kunna lösa en algebraisk ekvation med en obekant. Koppling till strävansmål: - Att eleven

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

INTERNATIONALISERINGS EN GUIDE FÖR FÖRENINGARNA

INTERNATIONALISERINGS EN GUIDE FÖR FÖRENINGARNA INTERNATIONALISERINGS EN GUIDE FÖR FÖRENINGARNA Internationalitet är alltid på ett eller annat sätt en del av alla föreningars verksamhet. När internationalitet är en viktig värdering för en förening,

Läs mer

Lämna in uppgifterna vartefter jag spar dem in en pärm för att kunna återkomma till dem. Glöm inte sidhuvud med namn och uppgiftens nummer/namn.

Lämna in uppgifterna vartefter jag spar dem in en pärm för att kunna återkomma till dem. Glöm inte sidhuvud med namn och uppgiftens nummer/namn. Ni kommer att få arbeta en och en. Vi kommer att jobba med detta på Affärsutveckling- och ledarskapskursen på måndag eftermiddag och varannan onsdag morgon. Jag kommer också ge er feedback på sådana uppgifter

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

KOMMUNALVALSPAKET. Vadå för kommunalval? Vad gör man i kommunfullmäktige? Varför är kommunalvalen speciellt viktiga för scouterna? 26.1.

KOMMUNALVALSPAKET. Vadå för kommunalval? Vad gör man i kommunfullmäktige? Varför är kommunalvalen speciellt viktiga för scouterna? 26.1. 26.1.2017 KOMMUNALVALSPAKET Val erbjuder ett perfekt tillfälle att fostra scouter till aktiva samhällsmedborgare och inget val är lika viktigt för kårerna som kommunalvalen. Genom kommunalvalen väljs de

Läs mer

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3

Lärarhandledning. Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström. Rekommenderas för fsk åk 3 Lärarhandledning Hilda och årets kalas Författare: Christina Lindström Rekommenderas för fsk åk 3 Introduktion I den här handledningen finns tips på konkreta övningar som kan hjälpa dig att få dina elever

Läs mer

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna

Läs mer

DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA.

DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA. DU ÄR INTE ENSAM. EN GUIDE TILL STÖD FÖR BARN OCH UNGA. Är det jobbigt hemma? Ibland kan det kännas som att du är helt ensam i världen. Som att ingen varken vill eller kan förstå. Dina föräldrar kanske

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa.

Centralt innehåll. Tala och samtala. Lyssna och läsa. Skriva. Kultur och samhälle. Tala och samtala. Lyssna och läsa. ENGELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning HandsOn 1 Innehållsförteckning Kapitel 1 - Jag och företagsamhet Sid Välkommen! 3 Personlighetsträdet 4 Varumärken 5 Styrkor och svagheter 6 Framgång 7 Intervjua en förebild 8 Min företagsprofil 9 Företagsord

Läs mer

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp?

Vilka av situationerna och företeelserna på lapparna ansågs fel/avvikande/oväntade och uppmuntrades inte i din omgivning när du växte upp? Ett bra sätt att komma igång med ett normkritiskt arbete är att reflektera över hur du som vuxen förhåller dig till olika värderingar och normer. Din egen historia och dina erfarenheter har format de värderingar

Läs mer

Allmän information: Fritidsinformation: Aktivitetstisdag: Tre lekar inne/ ute. Veckans pyssel: Krympplattor

Allmän information: Fritidsinformation: Aktivitetstisdag: Tre lekar inne/ ute. Veckans pyssel: Krympplattor Kom ihåg vecka 43 Förskoleklassen Inneidrott, ta med ombyte, inneskor och handduk. No-tema. Meja får visa och berätta om en bok eller en sak hon tagit med hemifrån. Barnens show kl 12:30. Återigen en bra

Läs mer

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare

IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare. Riktlinjer för lärare Fibonacci / översättning från engelska IBSE Ett självreflekterande(självkritiskt) verktyg för lärare Riktlinjer för lärare Vad är det? Detta verktyg för självutvärdering sätter upp kriterier som gör det

Läs mer

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen Hem och Skoladagen 2 Hem och Skoladagen Vi bjöd in mor- och farföräldrarna till skolan mellan klockan 8 och 11 för att bekanta sig med barnbarnens skolgång. Vi bjöd dem också på kaffe, och rektorn berättade

Läs mer

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet 2 Bildunderlag 2 7 Bildunderlag 3 8 Underlag Bokstäver

Läs mer

Klockan 1. Klockan. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Till läraren. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Klockan 1. Klockan. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Till läraren. Specialpedagogiska skolmyndigheten Klockan Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 1 Till läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten 1 Boken inleds med en presentation av olika typer av klockor eller redskap som vi använder för att mäta tid.

Läs mer

ONLINEGUIDE KUBEL KIDS POP-UP. Sandberg wallpaper

ONLINEGUIDE KUBEL KIDS POP-UP. Sandberg wallpaper ONLINEGUIDE KUBEL KIDS POP-UP Sandberg wallpaper Välkommen till en enkel guide som hjälper dig att marknadsföra online Pop-up kollektionen Kubel Kids från Sandberg Wallpaper. Där fokus ligger på m odern

Läs mer

Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5

Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5 Gemensam presentation av matematiskt område: Bråk Åldersgrupp: år 5 Mål för lektionen: Förstå att bråk också kan vara del av antal. Hälften eller en fjärdedel kan innehålla olika antal stenar beroende

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

LEKTION 2 Användbarhet

LEKTION 2 Användbarhet LEKTION Användbarhet Uppmärksamma det positiva Fundera och skriv ner olika situationer där barnet gör något positivt och du kan ge ditt barn uppmärksamhet och beröm. Fundera och skriv ner på vilket sätt

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle ska åka till sin farmor. Han ska ta tåget alldeles själv, men farmor ska möta honom på stationen. Efter en stund på tåget blir han kissnödig,

Läs mer

Vardag - Äldreboendet Björkgården

Vardag - Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

jamboree förbedelser för utmanarscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare

jamboree förbedelser för utmanarscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare jamboree förbedelser för För dig som är ny scout- eller spårarledare utmanarscouter, 15-18 år UTMANARNAS Kort om jamboree17 Sommaren 2017 samlas hela scoutrörelsen och många som ännu inte är scouter på

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR BAKGRUND Projektet Finska nu har som syfte att sätta fokus på flerspråkighet och minoritetsspråk i Sverige genom att lyfta fram det finska språket. Projektet

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

FSS#1 Steg för steg Pass 1

FSS#1 Steg för steg Pass 1 Pass 1 Modul: Samarbete Deltagarna får ett papper med en symbol som består av ett antal olika ihopvävda trianglar. Steg 1 Deltagarna får tre minuter på sig att på egen hand räkna hur många trianglar de

Läs mer

Checklista. Före Wellness Presentation/ möte: Hej Anders, va kul att prata med dig. Ser fram emot vårt möte den... kl Kom ihåg att...

Checklista. Före Wellness Presentation/ möte: Hej Anders, va kul att prata med dig. Ser fram emot vårt möte den... kl Kom ihåg att... Före Wellness Presentation/ möte: Innan telefonsamtal: Ha penna och papper redo anteckna. Se till så att det är lugnt omkring dig. Sitt rakt, var förberedd, entusiastisk och samlad. Efter bokning: Skicka

Läs mer

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig.

HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. HEJ! Vi är mycket glada över att du och din skolklass vill uppleva Om vi kunde gå hem till mig. Här följer lite information om föreställningen, samt några tankar kring hur pjäsens frågor skulle kunna integreras

Läs mer

Matteuppgift ökade medvetenhet om matsvinn

Matteuppgift ökade medvetenhet om matsvinn Nyheter 15 maj 2018 Matteuppgift ökade medvetenhet om matsvinn Eleverna Elvira Alm, Martina Löfqvist Kahl och Frida Wallman i årskurs sex på Brevik skola i Tyresö har tillsammans med sin klass genomfört

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Carina Riström

Carina Riström FRIENDS ÖVNINGSBANK BARKARÖ SK Carina Riström 2017-03-07 Detta dokument är en övningsbank från Friends Oavsett om du är van att arbeta med övningar som ett komplement till den ordinarie verksamheten eller

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Olle vill ha en mobil. Alla hans vänner har mobiler. De spelar, fotar och ringer på sina mobiler och Olle känner sig utanför. När Olle kommer hem, upptäcker

Läs mer

Vi vill veta vad du tycker om skolan

Vi vill veta vad du tycker om skolan Vi vill veta vad du tycker om skolan 1 Hjälp oss att läsa dina svar med vår maskin Dina svar kommer att läsas med hjälp av en maskin. För att det ska fungera ber vi dig att tänka på följande när du svarar:

Läs mer

SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011

SEMSEO sökmotoroptimering SEO Google Top 10. Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 SEMSEO sökmotoroptimering SEO "Google Top 10 Google SEO sökmotoroptimering Seminarier 2011 Upplägg Presentation SEMSEO Internetmarknadsföring - SEO Begrepp - Grunder Planering Analys Exempel SEO verktyg

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Handledning 250-modulerna

Handledning 250-modulerna Handledning Bakgrund Att vi ständigt marknadsför CISV och bjuder in till delaktighet är en central del av vår demokratiska organisation. Främst för att vi ska kunna uppnå vårt syfte, genom att så många

Läs mer

Tillgänglighet om att kunna delta på lika villkor

Tillgänglighet om att kunna delta på lika villkor Tillgänglighet om att kunna delta på lika villkor Bakgrund: Tillgänglighet kan betyda skillnaden för en person att leva ett liv på lika villkor som andra eller att ständigt vara begränsad. Tillgänglighet

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Batterijakten 2017 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning

Batterijakten 2017 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning Batterijakten 07 Delmoment: Kreativitet - lärarhandledning Välkommen till den nya kreativa tävlingen i Batterijakten! Vad roligt att ni är med! Vi vill genom tävlingen uppmuntra till kreativt tänkande

Läs mer

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK...

Kursens namn: Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... Bild LOK... 2 Kursens namn: Datorkunskap... 3 Kursens namn: English drama and music LOK... 4 Kursens namn: Idrott LOK... 5 Kursens namn: Klasstimme LOK... 6 Kursens namn: Livskunskap LOK... 7 Kursens namn:

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN

NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN NÄR PAPPA GLÖMDE MINNESSJUKDOM I FAMILJEN Semesterresan blev alldeles strålande fast pappa glömde hem sin egen fotboll. Pappa fick oss att skratta genom att leka världens sämsta målvakt På hösten fick

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Undra besöker habiliteringen

Undra besöker habiliteringen Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer