utställning 2010 Maskor av garn

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "utställning 2010 Maskor av garn"

Transkript

1 utställning 2010 Maskor av garn

2 Maskor av garn Temat för sommarutställning i von Knorringmuseet 2010 var Maskor av garn. Den riktade in sig på stickning och virkning. Även andra tekniker såsom krokning finns representerade liksom växtfärgning och föremål som har med garntillverkning att göra. Utställningen byggde på föremål och handarbeten som samlats in i Finström. Över 20 finströmare bidrog med handarbeten. Bruksföremålen som anknyter till garntillverkning hämtades från Finströms museum i Breidablick. Ansvariga för utställningen var Eva Eriksson och Fredrika Sundberg med hjälp av bland andra mellersta Finströms marthaförening och Rainer Kronstam. Utställningen var öppen 15 juni 8 augusti tisdag till söndag kl 12 16, onsdagar även kl Efter 8 augusti visades utställningen på begäran fram till 24 september. Utställningen besöktes av 370 personer. Klassiska lovikkavantar och islandströja med matchande väska och mössa. Under sommaren ordnades fyra aktivitetskvällar 16 juni kl Spinning Sven-Olof Eriksson demonstrerade spinning. På utställningen fanns flera prov på hans handspunna garn. 30 juni kl Stick- och virkcafé med Mellersta Finströms marthaförening 14 juli kl Växtfärgning Birgitta och Sune Löfman visade växtfärgning. 28 juli kl Garnpyssel med Ulla Mattsson

3 Anette Sundberg, Maj-Lis Wennström, Karin Sandell-Karlsson. Sven-Olof Eriksson, Anne- Maj Karlsson. Elli Fagerholm och Kerstin Geust Fjalar Eklund framförde Joel Petterssons En gammal sprucken gryto. Invigning Cirka 30 personer deltog i invigningen den 13 juni. Elina Jansson och Emelie Eriksson spelade fiol, Fjalar Eklund framförde Joel Petterssons En gammal sprucken gryto på dialekt och kulturoch fritidsnämndens ordförande Ulla Boman invigningstalade. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulla Boman invigningstalade. Elina Jansson och Emelie Eriksson spelade fiol.

4 Lin i olika stadier av beredningen. Detaljer på skäktsvärd snidat i björk. Från Staffans i Bjärström. Skäktsvärd snidat i björk. Från Staffans i Bjärström. Skäktsvärd med initialerna M.E.I.D. Snidat i björk. Linkräckla.

5 Linberedning Linet sås i maj. Det kan radsås eller bredsås. I juli blommar linet. Rycka Efter 30 dagars riklig blomning är det dags att rycka linet. Linet rycks upp med roten för att ta vara på de finaste fibrerna som finns i roten. När två handsmått av linet ryckts så knyts dessa ihop till ett kors ett par decimeter från rotändan. Man binder om knippet med några linstrån. Linnet får sedan hänga och torka. Repa Linet dras genom repan så att frökapslarna avskiljs. Knippen buntas ihop till stora kärvar. Frökapslarna krossas och fröna sorteras ur. Fröna används till utsäde men även i matlagning. Röta Det mest kritiska moment i linberedningen. Under kontrollerade former får linet ruttna. Det finns tre metoder för att röta lin; landrötning, kallvattenrötning och varmvattenrötning. Vid småodlingar är landrötning den vanligaste metoden. Torka Sedan torkas linet. Linbråka från Södergårds i Svartsmara. Bråka Här bryts veden sönder i centimeterlånga bitar. Det är viktigt att linet är torrt när det bråkas, annars är veden seg och går inte sönder. Skäkta I en skäktsstol slås kvarvarande skävor ur linet. Med ett fast grepp håller man fast linet med ena handen och slår med skäktsvärd mot linet med den andra handen. Detalj av Linhäckla från Södergårds i Svartsmara, daterad Häckla Linet dras hastigt över häcklans sylvassa spikmatta. I häcklan fastnar de kortare blånorna och de långa tågorna har man kvar i handen. Spinna Det sista momentet i linberedning. På spinnrocken fästs linet på rockbladet. Rotändan fästs på rockbladet. Ned hänger då den flisigare toppända där fibrerna lättare griper tag i varandra när man spinner. Källa: Wikipedia

6 Den gröna duken är stickad i konstsilke. Duken uppe till höger är stickad i lin. Övriga dukar är virkade.

7 Sven-Olof Eriksson har haft egna får sedan han var 15 år. Han spinner garnet och tycker om ullens naturliga färgtoner. I bakgrunden Kristina Värnman. Sven-Olof vet hur en spinnrock ska trampas Det första som slår en när man träffar Sven-Olof är lugnet, humorn och harmonin. Man förstår genast att han har god hand med djur. Och det är sant. Han är en sann vän av får och då särskilt rasen Ålandsfår. Han har själv Ålandsfår hemma. Dels för ullens skull men också för att bevara rasen och helst sprida den. Han började med egna får vid 15 års ålder och är nu inne på det 67:nde året. Han klipper sina får vår och höst. Jag tyckte redan som barn om att plocka genom ullen innan de äldre kardade den, berättar han när vi träffas på von Knorringmuseet en temakväll i juni Han är här för att visa besökare hur man spinner garn av ull. Ett material han är mycket bekant med. Är det någon skillnad i ullkvaliteten när du klipper? Javisst, sommarullen är bättre men vinterullen har mer fin bottenull, förklarar han medan han sätter igång sin spinnrock som inte alls ser ut som en traditionell sprinnrock. Det är en holländsk modell som han har fått låna av en bekant och sedemera

8 Sven-Olofs holländska spinnrock. Sven-Olofs kofta stickad av handspunnet garn i fårens naturliga färger. Ålandsfåret ligger Sven- Olof nära hjärtat. har köpt till egen. Den är säkert 20 år gammal tror han. Han lärde sig spinna själv med tiden, även om det var vissa problem med trampningen, minns han och skrattar. Förr fick man inte gå i närheten av spinnrocken ens. Det var mormor som spann och en moster som kardade ullen. Ungar ville dom inte ha i närheten av den processen, minns han. Men idag är det annat. Sven-Olof brukar ibland åka runt och visa spinning i skolor och andra ställen. Förr visade han klippning på Jan Karlsgården. Han spinner helst entrådigt garn. Det går smidigt när man ser på. Han tar en tova ull och drar bara ut det medan spinnrocken formar ett jämnt garn vartefter han trampar. Och tiden går fort när Sven-Olof pratar, man rycks med i atmosfären över det genuina arbetet och slappnar av medan spinnrocken fortsätter producera garn. Karin Johansson Exempel på Sven-Olofs handspunna garn.

9 Olika redskap för ullberedning. Från vänster kardor, kardstol, nystskeda, härvel och spinnrock. Lådan, som står på kardstolen, användes när man skulle tvinna garn, tex tvåtrådigt och är daterad1881. Härveln har tillhört Nordmans Francilia i Markusböle. Slända. Rockblad som tillhört Sirena Glad, Markusböle. Rockblad. Det till höger har tillhört Hanna Sjöström, Svartsmara. Ullsax som tillhört Ingmar Karlsson på Hindriks i Rågetsböle.

10 Spinnerskor och stickerskor i Finström Kyrkoherde Daniel A Backman förde på 1770-talet en noggrann förteckning över kommunens fattiga och gav detaljerade beskrivningar över hur de klarade sin försörjning. Här hittar man många kvinnliga yrkesutövare bodde änkan Greta Ekroth i Godby och hon uppgavs vara 64 år. Hon klarade sin bärgning med spinneri. Också Anna Jacobsdotter, född 1710, från Klockaregården, ägnade sig åt samma sysselsättning. Backman skriver att hon föder sig med spinneri. Ännu i början av 1900-talet förekom att obesuttna kvinnor utförde olika hantverk i sina hem mot beställning. De spann, kardade och stickade allt efter önskemål. Som tack fick de mat och ved, någon erästtning i pengar kom oftast inte i fråga. Nordmans-Fia, Sofia Nordman, född 1848, från Markusböle, ägnade sig åt att karda och spinna sihår (hår från kalv- och kohudar uppblandat med ull). Hon utförde sitt arbete tills hon inte längre orkade gå från kardstolen utan måste hjälpas i säng. Malm-Hilda, Hilda Lindblom, född 1892, från Saltvik Bertby var redan före giftermålet 1918 sysselsatt med maskinstickning. Hon lärde sig hantverket av Anna Järnfelt i Godby då hon i unga år tjänstgjorde som hembiträde hos henne. Det tog ungefär en dag att sticka och sy en damunderkjol som ofta stickades med en mönsterrand nedtill. En gensare tog två dagar eftersom det fodrades ganska mycket syarbete innan den fick rätt form. Källa: Gyrid Högman Den åländska kvinnans historia Norrgårdsfarmor Augusta Karlsson. Anne-Maj (Karlsson) kardar Örnäs-farmor Anna-Lisa Sundberg.

11 Ann-Britt Verhos passion är handarbete. Ann-Britt stickande ordförande När rektorn på Ålands folkhögskola ringde till Hemslöjdsinstitutet i Helsingfors och frågade om de hade någon lämplig elev att skicka till Åland som vävlärare tog Ann- Britt Verho chansen. Hon packade sin väska och kom till Finström, 21 år gammal. Hon blev kvar. I mellanskolan hade jag högsta vitsord i handarbete, intresset har alltid funnits där, berättar Ann-Britt en varm junikväll när von Knorringmuseet håller stick-och virkcafé. Hon har varit hemslöjdslärare på folkhögskolan i 41 år så är det någon som kan handarbete är det hon. Därtill är hon ordförande i Mellersta Finströms Marthaförening, en post hon fick år Det fanns fyra marthaföreningar i Finström, bara en är kvar och det är vi, berättar Ann-Britt. Föreningen har över 30 medlemmar, men alla är inte aktiva. De som är aktiva träffas var tredje tisdagskväll på Breidablick i marthornas egen flygel. Byggnaden Breidablick byggdes av en stiftelse där marthorna var en part och därför håller de sig med egen flygel för sin verksamhet.

12 Vi var hemma hos varandra ett tag innan kommunkansliet flyttade till Godby, kommer Ann-Britt ihåg. Marthorna har också en avdelning som kallas Fanny-kretsen. Det är som en inkörsport till själva marthaföreningen. Båda håller många spännande kurser varje år. Några kurser som Ann-Britt särskilt minns är pärlvirkning, pilates, vinprovning, lappteknik, salomonknutar, kransbindning, fönsterrenovering och tvåändsstickning. Men det finns fler. Vi börjar prata om svunna tider och jag undrar om det fanns människor som handarbetade på beställning förr i tiden. Ja då. Helena och Viking Sundberg var båda professionella hantverkare. Viking var konstsmed och gjorde ljusstakar, lampetter och brudkronor och olika mässingsföremål. Helena vävde folkdräktstyger. Och idag har Ann Sundberg Vikings verktyg och fortsätter verksamheten. Karin Sandell-Karlsson drar sig till minnes att Hilda Karlsson kallad Mosessons Hilda, som var tjänare på Prästgården, spann garn och att Erika Probusson från Enbolstad var täckesstickerska. Hon stickade eller egentligen sydde fast vadden i täcken. Finns det något handarbete som kännetecknar Finström? Det skulle i så fall vara Finströmslöparen, svarar Ann-Britt. Det är en vävd bordslöpare som finns bland annat i församlingshemmet. När jag lämnar von Knorrings stickoch virkcafé känner jag att Ann-Britt Ann-Britt Verho deltog i gensartävlingen med den här gensaren. och de andra deltagarna har lärt mig mycket om handarbetskulturen i Finström. Karin Johansson

13 Stickade stjärnor Duk stickad av Bartsgårds-Lise. Mössor stickade av Ann-Louise Eriksson till en utställning med temat gran. Klänning med avtagbar ärm så att den även kunde användas på sommaren. Klänningen är från slutet av 1940-talet.

14 Stickad kaffepannsmössa. Stickning De första stickningsliknande textilier man känner till kommer från Peru och gjordes de flera hundra år före Kristifödelse. Några hundra år senare dyker stickningen upp i Medelhavsområdet. Det är här som stickningen, sådan den utförs idag, tog sin början. I Danmark finns texter som berättar om stickning från början på 1500-talet. Stickningen konkurrerade snabbt ut den tidigare nålbindningstekniken. Orsaken till det snabba genombrottet var att ullgarn var lätt och billigt att skaffa, att stickade alster ansågs ha vackrare utseende, men framför allt för att det gick mångdubbelt fortare att sticka jämfört med att nålbinda talets och det tidiga 1900-talets stickning inriktade sig på bruksplagg. Man stickade tröjor, vantar och mössor. Stickkroken hängdes i exempelvis kjollinningen så kvinnorna kunde sticka och gå. Mode var inte på tal förrän vi närmar oss 1920-talet. Då upptäckte modevärlden stickningen. Detta var främst i Paris. Nu blev stickbeskrivningarna ett sätt att locka kvinnor att köpa modetidningar och handarbetshäften. Källa: Trotzig: Stickningens tradition och kultur.

15 Vantar och sockor i olika tekniker och mönster. Exempel på häfte där det tex beskrivs hur man stoppar stickat. Tillhör Margareta Jansson (Karlsson)

16 Tvåändsstickning Tvåändsstickning är en gammal och exklusivt nordisk stickteknik. De äldsta fynd man gjort av tekniken visar att den användes redan under 1600-talet. Tvåändsstickning skiljer sig från vanlig stickning främst genom att två trådar alltid används, även om man stickar enfärgat. Vid stickning i färgmönster kan alltså fler än två trådar användas. En annan skillnad är att själva stickningen i regel hålls i vänster hand medan man håller garnet och stickar med höger hand. Eftersom man lägger garnet runt stickan istället för att, som i vanlig stickning, lyfta det från fingret till maskan, blir tvåändsstickningen betydligt långsammare. Med två trådar blir resultatet ett tätare och varmare alster, samtidigt som tekniken inbjuder till fler mönstervariationer. I Dalarna, där tekniken varit flitigast i bruk, har delar till sockendräkter traditionellt stickats uteslutande med tvåändsstickning. Vanligast är sockor, vantar och på vissa håll mössor. Det går inte att använda ett mönster för vanlig stickning till tvåändsstickat eftersom maskorna har en annan form. I vanlig stickning är maskorna breda och låga, i tvåändsstickning är de höga och smala. Tvåändsstickat töjer sig lite på bredden och nästan inte alls på längden. Källa: Wikipedia Tvåändsstickade vantar.

17 Vantar gjorda i nålbindning.

18 Marita gick på oppsättan Marita Eriksson flätar för tillfället mattor, ett av de många handarbeten hon har sysslat med under årens lopp. Som ung lärde hennes mormor henne att sticka och virka. Hon gav mig stickorna och uppdrag att sticka en tröja med rand, berättar Marita och minns att det var noggrannheten i arbetet som var det viktiga, inte den nedlagda arbetstiden. Alla ser hur resultatet blev, men ingen vet hur lång tid som ligger bakom det, minns Marita att var sättet man skulle tänka. Så om några maskor blev fel, eller aningen slarviga var det bara att börja om. ung. Då samlades byns kvinnor hemma hos någon av dem och handarbetade en kväll. Nästa gång var det en annan medlems tur att hålla oppsättan. Särskilt aktiv var Marita på oppsättorna innan hon gifte sig. Efter det hann man inte alltid med, berättar hon. Men när man träffades var det stickning och virkning som gällde. Ofta virkade man sänglinnespets. Garnet tillverkade man själv från egna får. Efter klippningen kardade och spann man ullen till garn. I affären fanns färgpåsar som man köpte och färgade garnet med. Annars kunde man färga hemma med lökskal som ger en gul färgnyans. Marita använder sig också av en sorts virkteknik som heter krokning. Där samlar man maskorna på en lång virknål, resultatet blir en slags fyrkantig maska som sedan fylls på vartefter handarbetets gång. Marita ställer ut en vacker och synnerligen välgjord dräkt i ljusgrönt i utställningen Maskor av garn. Marita minns Oppsättan när hon var På frågan var de fick mönster ifrån funderar Marita en stund. Jag vet inte riktigt. Det är klart att det kom en del mönster från veckotidningar som t ex Året runt men utöver det vet jag inte, man bara hade. Vissa mönster gick i arv från mor till dotter och endel hittade helt enkelt på egna mönster. Karin Johansson Krokning Krokning är en gammal teknik, en form av stick/virkning. Det sägs att krokningen var före både virkning och stickningen. Tekniken var populär under 1800-talet och i början av 1900-talet och väldigt vanlig på 1950-talet. Sedan dess har tekniken krokning levt en slumrande tillvaro och håller på att falla i glömska. I museisamlingar finns det krokade plagg bevarade exempelvis underkjolar, strumpor, vantar, dräkter bestående av kjol och jacka. Någon minns kanske att mormor krokade skurtrasor, filtar, grytlappar och dambindor. Krokning kallas också tunisisk virkning. Källa: Wikipedia

19 Dräkt som tillhör och är tillverkad på 1950-talet av Marita Eriksson. Jackan är stickad. Kjolen är krokad.

20 Virkning Virkning är en relativt ny textil teknik och det finns inga historiska belägg för tekniken innan sent 1700-tal. Under slutet av 1700-talet blev virkning en industri i det fattiga Irland, där man kopierade knypplade mönster och omsatte dem i virkning. Inom hemslöjdsrörelsen i Sverige var tekniken länge ogillad och en av rörelsens grundare Lilli Zickerman beskrev tekniken som förkastlig då man halvliggande kunde utföra den. Gungstolsmatta från 1941, då var det ganska nytt med virkade gunstolsmattor. Maj-Lis Wennström virkade den när hon var 15 år. Stickning ger goda effekter på hälsan lugnare andning långsammare hjärtslag ökad hjärnstimulans och koncentration minskning av ångest och frustration

21 Gardinerna är virkade av Ines Andersson och Edith Pellas.

22 Amigurumi gjorda av Moa Gestberg. Amigurumi ( 編 み 包 み) Amigurumi är japanska för virkade eller stickade och stoppade leksaker. En amigurumi föreställer ofta djur, men kan även vara en mänsklig figur, en maträtt eller annat objekt. Den klassiska amigurumin har ett oproportionerligt stort huvud, stora runda ögon och liten kropp enligt det japanska idealet kawaii det vill säga så gulligt som möjligt. Det finns dock inga givna regler för hur en amigurumi måste se ut, utan den konstnärliga friheten är stor. En amigurumi kan vara virkad eller stickad, men den virkade varianten tycks vara vanligast. Figuren virkas i mestadels fasta maskor i en spiral där varven så att säga överlappar varandra. Ögon och detaljer kan vara gjorda i plast, glas, knappar, filttyg eller broderade. I Japan blev amigurumis populära under 1980-talet då de användes i ett utbildningsprogram för barn som fick lära sig att tillverka dem från återvunna leksaker. Det är tack vare den japanska populärkulturen som amigurumis nått våra breddgrader. Källa: Wikipedia

23 Margarethas dominorutor Margaretha Brändström sitter i kvällssolen och stickar utanför von Knorringmuseet en sommarkväll i juni. Hennes händer går flinkt. Margaretha är en van handarbetare med många kreativa ideér. Både de som hon har förverkligat och de som ligger framför henne. På stick-och virkcafeét stickar hon ett par sockor, men inte vilka sockor som helst. De är obskyra, skrattar Margaretha, och när jag får se mönstret förstår jag vad hon menar. Mönstret som hon hittade på internet föreställer två kopulerande renar. Sockorna är en beställning från unga släktingar. Margareta använder sig av lite speciella stickor. De heter knit pro och är egentligen en vanlig rundsticka där spetsarna, själva stickorna, är utbytbara. Hur lärde du dig att handarbeta? Min farmor lärde mig virka. Jag är vänsterhänt och skolan klarade inte att lära mig, så jag satt mitt emot farmor och gjorde likadant, det blev ju spegelvänt då! Hon har också en utmärkt lösning när man har många garnstumpar kvar som inte räcker till ett helt arbete. Hon lägger ut en färgglad stor filt på gräset den är magnifik. Den här tekniken kallas dominostickning, berättar Margareta. Filten består av många små lappar i olika färger. Det blir en stor färgpalett i

24 Margaretha Brändström stickar på ett par sockor med obskyrt mönster. Men hon stickar också dominorutor och andra alster i olika tekniker. skickligt sammanfogade kvadrater. I huvudsak enbart rätstickning även om jag stickar avig maska i slutet. Hon förklarar för beundrande och nyfikna vilken teknik hon använder för att sticka filten. Idén och tekniken kommer från hennes favoritsajt på internet, hon har stickat på filten i ett år. Filten är bara en av hennes många kreativa arbeten. En gång sydde hon en bonad av tvättmärket i gamla kläder. Hon upplever inte att det funnits mycket syjuntor i hennes kretsar, men däremot är hon en trogen medlem av Mellersta Finströms Marthaförening, som har hållit och håller kurser i många olika handarbeten. Tvåändsstickning, gaffelvirkning och pärlvirkning är några exempel på kurser hon deltagit i. Kreativiteten har jag fått från min pappa, säger Margareta. Därtill inflikar de andra att hon också är väldigt duktig på lapptäcksteknik. Margareta Brändström är en kvinna med många talanger! Karin Johansson

25 VI STICKAR OSS IN PÅ MUSEISTUGAN Det gällde förr för varje händig kvinna att kunna väva, karda ull och spinna, och likaså för varje flitig flicka att lära sig att virka, sy och sticka. Nu vill en utställning på Knorring minna om vad de gjorde. Färgerna får brinna som kvinnornas intresse, vi får dricka de sköna mönstren, bjudna på en bricka! På något ställe finns en man, en tok som kanske omnämns för sin snällhets skull. Han ägde får som hade lämplig ull. Sängtäcket är tillverkat av Judith Laaksonen. Filten av mormorsrutor är virkad av Edith Pellas kring Men kanske har han också böjt den krok vid midjan dit en kvinna stack sin stickning för att få tid med lite kaffedrickning. Erik Andersson

26 Färga med växter Det händer något vid von Knorringmuseet i den stekande eftermiddagssolen i juli. Människor samlas runt grytor som puttrar på portabla kokplattor och på ett bord står det intressanta burkar. Färgning av garn med växter förevisas. Sune och Birgitta Löfman är i full gång med avkok i tre grytor som luktar ljuvligt när Sune öppnar locket. Det är skvattram som ger gul färg, säger Sune. Han går fram till bordet och tar fram en palett med garner i olika färger. Alla är exempel på växtfärgning. De har en dov och mustig nyans och känns verkligen naturliga. Att färga garn med växtdelar är en lång process. Först är det proceduren med själva garnet, sedan blöter man garnet som då är i härvor. Birgitta silar avkoket för att avlägsna själva växterna så bara vätskan blir kvar, vilken hon kokar upp igen. Till själva färgkoket tillsätts någon typ av fästmedel för att färgen skall fästa på garnet bättre. Alun och vinsten är de vanligaste fästmedlen. Vinsten är rester från vintunnor som man skrapar ur, får jag lära mig. Nu är det dags att färga själva garnet. Birgitta träder härvan på två pinnar, låter garnet cirkulera med hjälp av pinnarna genom vätskan. Det här kallas för att hantera ner garnet. När hon har cirkulerat garnet och tycker att färgen är jämn låter man det ligga kvar i avkoket i 90 grader. Av avkoket kan man göra ett eller två efterbad som ger ljusare kulörer, förklarar Birgitta. Resterna av avkoket blir kompost. En åskådare frågar varför inte ullgarnet krymper i så hög temperatur och Birgitta förklarar: Ull krymper vid hantering, alltså när man ruskar, gnuggar eller gnider

27 Resultatet av demonstrationen av växtfärgning.

28 Sune och Birgitta Löfman. det men inte om det ligger stilla i het vätska. Vad är det då som ger färgen? Vassvippor ger grön färg, lökskal ger gul, koshenill som egentligen är löss, ger röd färg. Birgitta visar en burk med koshenillen och berättar att de odlas på Kanarieöarna och blandas med roten krapp. Blått är däremot svårare. Det färgas med indigo, en växt från Asien som jäser i kar och trampas. Därefter torkas indigon och görs till kakor. Purpur är också en exklusiv färg som kommer från purpursnäckan. Den var på grund av sin sällsynthet dyrbar så dyrbar att den användes endast av kungligheter. Exempel på syra- och växtfärgade garner fanns med på utställningen. Växtfärgning är en hel vetenskap där resultatet egentligen aldrig blir riktigt detsamma varje gång men metoden är synnerligen intressant och kulörerna inspirerar till handarbete. Karin Johansson

29 Växtfärgningskurs på Ålands folkhögskola talet. Från vänster Gerda Eklund, Adele Mörn, Agnes Engman, lärarinnan, Svea Blomqvist, Ingeborg Eklund och hennes barn. Detalj från Birgitta Löfmans pläd virkad av växtfärgade garner.

30 Garnpyssel med Ulla Stämningen inne i von Knorringmuseet är lugn och harmonisk. I Prostrummet står Ulla Mattsson vid ett bord som är frestande och inbjudande med garn i olika färger. Det ska bli garnpysselkväll för barn. Ulla vill egentligen helst sticka. Hon är känd som kreatören bakom de vikingainspirerade tröjorna som brukar säljas på Vikingamarknaden i Saltvik. Men ikväll vikarierar hon som pysselledare när barnen ska göra garntofsar. Några barn samlas runt bordet och pekar ivrigt på garnen och utropar glatt vilken färg de vill ha. Ulla gör en demonstrationstofs och instruerar tålmodigt barnen. Ulla har stickat i 50 år och gjort många tröjor i eget mönster och av eget garn. Hemma på sin gård har hon 13 tackor för ullens skull och en försäljningsbod där hon säljer såväl stickat som skinn och sydda plagg. Men jag kan fortfarande inte sticka efter mönster! skrattar Ulla. Naturligtvis undrar jag hur hon kommer på sina mönster, var de kommer ifrån. Jag vet inte riktigt, svarar hon och funderar efter en stund. De bara kommer, de bara finns där. Antagligen ser jag något och utvecklar det i mitt eget huvud. Så gick det med ponchon. För länge sedan såg hon en poncho i en Elloskatalog och tänkte att den kan jag kanske göra själv och det gjorde hon. Jag tycker inte riktigt om att sticka Ulla Mattsson. sockor och vantar och sådana små saker, eller en kappa! Hon började sticka när hon var tolv år och hennes pappa lade upp stickningen. På den vägen är det. Ulla är kreativ, hon skyndar alltid för att bli färdig med aktuellt projekt och längtar efter att få börja på ett nytt. Ett problem har emellertid dykt upp för Ulla. Hon saknar sin spinntant i Sverige som har slutat verksamheten efter att hennes son också gått i pension. Hon har rest runt och frågat efter det speciella garnet hon vill framställa men hittade bara ett spinneri som kunde förverkliga det. Dock med något sämre kvalitet.

31 Lynn Hoffman. Barnen visar stolt upp sina tofsar och vill gärna göra fler. Efter en stund lämnar jag de glada barnen som koncentrerat snurrar garn till tofsar. Karin Johansson Cecilia Söderberg. Celine Sundberg.

32 Följande personer BIDROG till utställningen 2010 Kerstin Geust Mona Sundberg Sven-Olof Eriksson Sara Jansson Marianne Jansson Marita Eriksson Maj-Lis Wennström Anne-Maj Karlsson Elisabeth Pastoor Liisa Edwards Gun Toivonen Ann-Britt Verho Ann-Louise Eriksson Garn från Marskogens lamm i Svartsmara. Fredrika Sundberg Eva Eriksson Karin Sandell-Karlsson Moa Gestberg Anett Sundberg Ringa Mari Sundberg Rainer Kronstam Ann Sundberg Kaj Eriksson Kristina Värnman Inger Rosenberg-Mattsson Finströms museum Tack till alla som gjorde utställningen möjlig! Kontaktuppgifter: Finströms kommun, Kultur- och fritidsnämnden, Godbyvägen 1416, GODBY, tel: 41470, e-post: Tel till museet: 42615

Kurs i linberedning på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson

Kurs i linberedning på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson Kurs i linberedning på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson Föreningen Jämt-Lin är en ideell förening med ett åttital medlemmar. Till kursen i linberedning på Jamtli ställde flera av medlemmarna

Läs mer

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk Det har hänt mycket i Slöjdlexikon under 2014! Vi har fått ett stort material om Knyppling, med både lexikon och beskrivningar. I Färg har flera nya beskrivningar fyllts på och gjort att vi ändrade på

Läs mer

KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET

KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET Akvarellkurs: 1) Back to the future (grundläggande akvarell) 2) Back to the future - Texture (textur i akvarell) Kursdeltagarna lär sig 1) grundläggande akvarelltekniker:

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Hantverk i skogsbrynet

Hantverk i skogsbrynet Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

skaparguide med tips och idéer!

skaparguide med tips och idéer! Amigurumi skaparguide med tips och idéer! www.slojd-detaljer.se Vad är Amigurumi? Den japanska konsten att virka små söta dockor och djur kallas Amigurumi. Amigurumisar arbetas vanligtvis fram genom att

Läs mer

Kattmatta. Materialåtgång; Mattan; ca 300 gr garn. (Masktätheten ska vara ca 20 m = 10 cm på stickor 31/2.)

Kattmatta. Materialåtgång; Mattan; ca 300 gr garn. (Masktätheten ska vara ca 20 m = 10 cm på stickor 31/2.) Kattmatta Materialåtgång; Mattan; ca 300 gr garn. (Masktätheten ska vara ca 20 m = 10 cm på stickor 31/2.) Pälsen; ca 700 gr garn. Använd restgarner i blandade färger och tjocklekar, eller ett enfärgat

Läs mer

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA 15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENDOCKOR A. VAMPYR, B. HÄXA MED KVAST, C. SPÖKE & D. PUMPA A B C D 15-04.A,B,C,D HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton MÅTT/HÄXA & VAMPYR Längd ca 22 cm MÅTT/SPÖKE

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

STICK en helg till Dalarna!

STICK en helg till Dalarna! STICK en helg till Dalarna! Fredag 19 augusti söndag 21 augusti 2011 på Sätergläntan, Hemslöjdens gård i Insjön Välkommen och njut av en helg med mycket stickning, god mat och upplev den härliga miljön

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 3: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA IN AFRIKA

Läs mer

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Karen Sato Innehållsförteckning Inledning... 1 Inspiration... 2 En skiss till mitt täcke... 3 En skiss till baksidan av täcket... 4 Färgning till mitt täcke...

Läs mer

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Bä, bä, virka lamm! 1 / 8

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Bä, bä, virka lamm! 1 / 8 Bä, bä, virka lamm! 1 / 8 2 / 8 Är du en van virkare som vill ta dig an någonting både ulligt och gulligt? I så fall har du hittat rätt! Idag bjuder vi nämligen på mönster till denna lilla sötnos... Lammet

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

15-04 SOFT COTTON B A C D

15-04 SOFT COTTON B A C D 15-04 SOFT COTTON B A C D Version 4 15-04 HALOWEENDOCKOR AMIGURUMI GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) MÅTT (A,B) Längd ca 22 cm MÅTT (C) Längd ca 7 cm x omkrets ca 18 cm. Bottenplatta:

Läs mer

Att laga stickade sockor

Att laga stickade sockor Du behöver: lagningsgarn, gärna med syntetfibrer i ex.vis akryl, eller polyamid, strumpstickor, stoppnål med trubbig spets, sax, måttband. Personens fotmått är också bra att ha. Det här garnet köpte jag

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

15-15. 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B

15-15. 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B 15-15 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B G F D E C 15-15 BARBIEKLÄDER I MINI ELLER BABY PASCAL GARNKVALITÉ Mini Ull (100% Ull. Nystan ca 10 g = 36 m) Mini Akryl (100% Akryl. Nystan

Läs mer

Viking Björk Jacka och kjol 1303-1

Viking Björk Jacka och kjol 1303-1 Jacka ch kjl 1303-1 Strlek Övervidd, jacka 36 cm Hel längd, jacka 18cm GARNALTERNATIV: ( 90% bmull, 10% merin Hela setet Lila nr 569 Naturvitt nr 502 2 nystan Stickr ch tillbehör: Rund ch strumpstickr

Läs mer

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på

Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på Vikingarnas kläder Vem vävde och sydde vikingarnas kläder? Hur gjorde vikingarna garn? Hur var pojkar och män klädda på vikingatiden? Vad hade männen på huvudet när de inte krigade? Vad hade männen på

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

STICKBESKRIVNINGAR. www.katrinbawah.se

STICKBESKRIVNINGAR. www.katrinbawah.se KLÄNNINGAR KOLLEKTION STICKAT STICKBESKRIVNINGAR www.katrinbawah.se STICKBESKRIVNINGAR KLÄNNINGAR design: katrin bawah FÄRGSTARKT, FANTASIFULLT OCH INSPIRERANDE Så vill jag att min design uppfattas och

Läs mer

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA

DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA DET TEXTILA ÅTERBRUKETS KULTURHISTORIA Anneli Palmsköld Filosofie doktor i etnologi Forskningsassistent Institutet för folklivsforskning vid Nordiska museet En undran Vad gör du med trasiga lakan, handdukar,

Läs mer

Frivolitetsarbete på rött folierat papper

Frivolitetsarbete på rött folierat papper Frivolitetsarbete på rött folierat papper Föremålsanalys Ingrid Sjöberg Ledarskap i slöjd och kulturhantverk 1 Vt. 14 Föremål nr: 800 ur Gösta Sandbergs samling i Göteborg. Föremålsanalys Ingrid Sjöberg

Läs mer

Kära garnkunder. Med vänlig hälsning VIKING GARN

Kära garnkunder. Med vänlig hälsning VIKING GARN Kära garnkunder Tack för att du valt VIKING GARN och beskrivning till ditt nya handarbete. Den här sidan innehåller viktig information och vägledning för bästa möjliga resultat. Lycka till! Stickfasthet

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

Varv 1: Sticka 1 rät, sticka nästa maska i både bakre och främre maskbågen, lyft nästa maska avigt med garnet framför arbetet.

Varv 1: Sticka 1 rät, sticka nästa maska i både bakre och främre maskbågen, lyft nästa maska avigt med garnet framför arbetet. V-sjal Det här mönstret kan användas på två sätt. Antingen gör man en hel sjal på detta vis eller så använder man mönstret som en del i en sjal med ytterligare mönster runt den V- formade delen. Sjalen

Läs mer

Mjölbatik är ett enkelt sätt att få batikmönster på ett tyg utan att använda några kemikalier, förutom de som eventuellt finns i färgen.

Mjölbatik är ett enkelt sätt att få batikmönster på ett tyg utan att använda några kemikalier, förutom de som eventuellt finns i färgen. Nyheter i Slöjdlexikon År 2013 minns vi allra mest som året då Slöjdlexikon blev riktigt tillgängligt den enhet som kan kopplas upp till Internet kan också visa Slöjdlexikon. Smartphones, surfplattor och

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

Repkunskap - repets delar, splits och tagling

Repkunskap - repets delar, splits och tagling Reparbete - repets delar, splits och tagling Tågvirke (eller rep som det allmänt kallas) är ett av de mest använda materialen inom scouting. Med detta kan vi surra, bygga och göra hantverk, men det kräver

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL 91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL E A D C B Version 1 91173 I VÄNTAN PÅ JULEN GARNKVALITÉ (A-C) Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) GARNALTERNATIV (A-C) Super Soft Cotton GARNKVALITE (D)

Läs mer

KOLLEKTION STICKAT BYXOR. www.katrinbawah.se

KOLLEKTION STICKAT BYXOR. www.katrinbawah.se KOLLEKTION STICKAT BYXOR www.katrinbawah.se STICKAT BYXOR design: katrin bawah BYXOR är hellånga, vadlånga, knälånga eller också är de korta eller långa shorts. De är helt raka, vida smala eller med puff.

Läs mer

Det levande väveriet

Det levande väveriet Det levande väveriet Kärleken till hantverket Ett besök på Björke Vävstuga är något mer än bara en shoppingtur. Här får du en helhetsupplevelse där kärleken till hantverket står i fokus. Vi väver med kärlek.

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide

sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide sätergläntan skola LÄSÅRSUTBILDNINGAR väv sömnad trä smide 2015 Sätergläntans huvudbyggnad sätergläntan hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se www.saterglantan.se

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008

Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Sånglekar 4 Nordiska museets julgransplundring 2008 Den äldsta benämningen på sånglekar är»jullekar«. Carl von Linné skrev för 275 år sedan ner texten och leksättet till sex lekar som han kallade»dahlflickors

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

BRUDPAR OCH STUDENT HUVUD OCH KROPP. Figurerna på bilderna är ca 12 cm höga. De är virkade med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 2,5 3 mm.

BRUDPAR OCH STUDENT HUVUD OCH KROPP. Figurerna på bilderna är ca 12 cm höga. De är virkade med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 2,5 3 mm. BRUDPAR OCH STUDENT Figurerna på bilderna är ca 12 cm höga. De är virkade med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 2,5 3 mm. Till en figur behövs också: stoppning eventuellt metalltråd för att göra armar

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Resa till en av emberafolkets byar i Chagres National Park, Panama Hanna Rönnbäck, Kostymattributör, Konsthantverkare

Resa till en av emberafolkets byar i Chagres National Park, Panama Hanna Rönnbäck, Kostymattributör, Konsthantverkare REDOVISNING AV BIDRAG INOM TEATER Resa till en av emberafolkets byar i Chagres National Park, Panama Hanna Rönnbäck, Kostymattributör, Konsthantverkare Tack för bidraget till min resa! Jag genomförde min

Läs mer

12-17. Diadem/Brudkrona Bröllopstårta & Sverigeband. Brudbukett

12-17. Diadem/Brudkrona Bröllopstårta & Sverigeband. Brudbukett 12-17 SOFT COTTON DANIEL & VICTORIA Amigurumi Ca 100 g 8856, 100 g 8800 + 50 g/färg svart, grön, rosa, grått, brunt, cerise, blått, gult LÄNGD: Ca 24 cm VIRKNÅL: Nr 3 Diadem/Brudkrona Bröllopstårta & Sverigeband

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT. 26 30 augusti. Robert och Gurkan spelar basket på skolgården. Var med du också när vi lirar på måndag!

MARIA KLUBBNYTT. 26 30 augusti. Robert och Gurkan spelar basket på skolgården. Var med du också när vi lirar på måndag! MARIA KLUBBNYTT 26 30 augusti Robert och Gurkan spelar basket på skolgården. Var med du också när vi lirar på måndag! aktiviteter på MFK 26 30 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Turkos/brun Harmony Halsduk i pälslook

Turkos/brun Harmony Halsduk i pälslook Grön Harmony Poncho Stickor: nr. 6 1 nystan Dehli Harmony Garn 1. Lägg upp 55 maskor på sticka nr. 6. 2. Sticka ränder efter eget önskemål, med rätstickning. 3. När arbetet mäter 18 cm maskas 36 maskor

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR. Fair Fashion?

UTSTÄLLNINGAR. Fair Fashion? UTSTÄLLNINGAR Fair Fashion? Hur påverkas världen av det du har på dig? Hur kan du kombinera din shopping med en hållbar utveckling? Utställningen Fair Fashion? visar att det inte är bara catwalken det

Läs mer

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ Kära Läsare Enkelt och Kul att vara kreativ Det här Scrap Lovers-häftet vill ge dig inspiration och tips om hur du kan använda dina bilder på ett roligt och kreativt sätt. Vi visar dig bland annat hur

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer

en monumental stickperformance med 80 personer på Färöarna Länshemslöjdskonsulenterna i Västernorrland

en monumental stickperformance med 80 personer på Färöarna Länshemslöjdskonsulenterna i Västernorrland Vi äger vår tid en monumental stickperformance med 80 personer på Färöarna Länshemslöjdskonsulenterna i Västernorrland 1 Bakgrund I en allt mer tidseffektiv och digitaliserad värld väljer många människor

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Vägledning till Hör ihop - magnetspel

Vägledning till Hör ihop - magnetspel Vägledning till Hör ihop - magnetspel 1(6) Vägledning till Hör ihop - magnetspel Det här materialet kan användas dels som ett pedagogiskt övningsmaterial, dels som ett spel. När det används som övningsmaterial

Läs mer

Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion

Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion Trettonhundratalsdräkten en kort introduktion Av Anna Malmborg www.renika.se Denna text riktar sig främst till medlemmar av Gutars Bågskyttar och de dräktförslag som här ges är därför koncentrerade till

Läs mer

OBS! KURSEN ÄR INSTÄLLD OBS! NY KURS LÖRDAG EFTERMIDDAG! LÄR DIG LASKA MED TÄPP LARS! KURSERNA TEXTUR, FREDAG

OBS! KURSEN ÄR INSTÄLLD OBS! NY KURS LÖRDAG EFTERMIDDAG! LÄR DIG LASKA MED TÄPP LARS! KURSERNA TEXTUR, FREDAG Villkorad läkemedelsanvändning, OBS! KURSEN ÄR INSTÄLLD OBS! NY KURS LÖRDAG EFTERMIDDAG! LÄR DIG LASKA MED TÄPP LARS! KURSERNA TEXTUR, FREDAG och SÖNDAG, FULLTECKNADE! KURSEN NÅLBINDNING, NYBÖRJARE. LÖR

Läs mer

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan

I samarbete med Funäsdalen Berg & Hotell samt Studieförbundet Vuxenskolan Ull & fjäll 2015 Funäsdalen En fjällvistelse med hantverkskurser för dig, och möjlighet till natur-och kulturupplevelser med familj och goda vänner. Lördag 8 augusti till torsdag 13 augusti 2015 Mer info

Läs mer

Viking Björk. Strand-dress 1409-1A

Viking Björk. Strand-dress 1409-1A Strand-dress 1409-1A Storlekar-1-3-6-9-12mån-2år Övervidd-40-43-47-51-55-60 cm Hel längd-40-43-46-49-52-55 cm Benlängd-5-6-7-8-9-10 cm Beige nr 507-1-1-2-2-2-2nystan Ljusrosa nr 565-1-1-1-1-1nystan Rosa

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus!

PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2016 PROGRAM 12 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE Lotta Kühlhorn Foto: Anna-Lena Ahlström En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! Gotlands folkhögskola

Läs mer

Viking Alpacka Superfine

Viking Alpacka Superfine Viking Alpacka Superfine Virkad väst 1007-1 Storlekar: one size alpacka), Viking Naturgarn (100% ull). Nystan a 50 gram. Viking Balder (100% ull, superwash), nystan a 100 gram. Orange nr 251 Stickor och

Läs mer

TVÅÄNDSSTICKAD VANTE (medelsvår svår)

TVÅÄNDSSTICKAD VANTE (medelsvår svår) TVÅÄNDSSTICKAD VANTE (medelsvår svår) Material: 3-trådigt ullgarn, två färger, ca 1 hg av vardera färgen. Strumpstickor (5 st) nr 3 ½ Stoppnål till trädning och fästning En ganska stor gummisnodd eller

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Ängelholms Hemslöjdsgille. Aktiviteter våren 2012

Ängelholms Hemslöjdsgille. Aktiviteter våren 2012 Ängelholms Hemslöjdsgille Aktiviteter våren 2012 Ser du löven för alla träd? Vi skapar ett löv tillsammans och ställer ut på Liljevalchs sommaren 2012 Ledare: Gun Dahlberg och Jessica Bokelund Tid: Torsdagen

Läs mer

Hössna prästgård Kursprogram hösten 2013

Hössna prästgård Kursprogram hösten 2013 Hössna prästgård Kursprogram hösten 2013 Välkommen till Hössna prästgård! Välkommen till den vackra prästgården vid Hössna kyrka, strax utanför Ulricehamn. Vi är glada över att få hälsa dig välkommen till

Läs mer

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna Gruppuppgift I. Tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att alla ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de tycker och varför

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

med samma rand/färg som på bodyn. Lägg arb åt sidan och sticka en ärm till på samma sätt.

med samma rand/färg som på bodyn. Lägg arb åt sidan och sticka en ärm till på samma sätt. Body, mössa och sockor 0807-1 Övervidd: 56 63 70 cm Längd: 35 38 41 cm Ärmlängd: 5 6 7 cm Benlängd: 8 9 10 cm GARNALTERNATIV: Baby ull (100% ull, superwash), Viking Eddagarn (100% supersoft merinoull)

Läs mer

Studieplan i textilslöjd år 7-9

Studieplan i textilslöjd år 7-9 Studieplan i textilslöjd år 7-9 I år 7 har eleverna hemkunskap ena terminen och slöjd den andra terminen. Under "slöjdterminen "ska de ha båda slöjdarterna. Det innebär att eleverna ä 9 x 80 min i vardera

Läs mer

Kajsa kan inte välja om hon ska köpa en stor studsmatta eller anlägga pool i trädgården.

Kajsa kan inte välja om hon ska köpa en stor studsmatta eller anlägga pool i trädgården. Text till ljudarbetet Du och jag och alla andra Kajsa kan inte välja om hon ska köpa en stor studsmatta eller anlägga pool i trädgården. Anette ljuger för Kaj. Stina och Lisa är grannar. De har så mycket

Läs mer

Brazilia, Brazilia Color, Bravo Baby 612

Brazilia, Brazilia Color, Bravo Baby 612 Brazilia, Brazilia Color, Bravo Baby 612 1 GARNMONSTER Zottel, Flusi, Susi i BRAZILIA, BRAZILIA COLOR, BRAVO BABY Garn: Brazilia/Brazilia Color, 100 % polyester, 1 n = 50 g, 90 m, Bravo Baby, 100 % polyakryl,

Läs mer

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner!

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner! NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Illusioner! Den 31:a januari ska en vägg med illusioner invigas i teknikklubben LUSTEN. Som medlem i teknikklubben är du välkommen på premiären. Vår hjärna tolkar den bild

Läs mer

STOR & Liten GRODSNUTTIS (Stor - Garnet Stone washed XL & liten garnet Catona)

STOR & Liten GRODSNUTTIS (Stor - Garnet Stone washed XL & liten garnet Catona) STOR & Liten GRODSNUTTIS (Stor - Garnet Stone washed XL & liten garnet Catona) Design @annavirkpanna - Finalist i Scheepjesutmaningen 2016 Instagram: @annavirkpanna Blogg: www.annavirkpanna.com 5 % av

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson

Skvalbäcken. Träskomakare Jonas Gustav Svensson Skvalbäcken Från början hette stället Sven Håkanstorpet, men genom först delning och sedan sammanslagning blev det Skvalbäcken 1:28. Skvalbäcken ligger inom södra Slätaflys marker. Vägen mellan Skärgöl

Läs mer

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009!

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! 14, 15, 16 maj 2009 Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! Företagare i branschen har försäljning av garn, vävstolar, vävredskap m m i Holma-Helsinglands fabrikslokaler i Sörforsa. Textila utställningar,

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Intervju: Karin Holmberg

Intervju: Karin Holmberg Intervju: Karin Holmberg Hej, och varmt välkommen till ännu en intervju här på vår blogg! Idag möter vi en trefaldig bokförfattare som bland annat broderat omslagen till pocketutgåvan av Vilhelm Mobergs

Läs mer

Filt F Stl: Ca 90 x 90 cm Garnmängd Rosa 4301: 400 gram Garn mandarin petit 50 gram = ca 180 meter) Runds nr 3, Strumps nr 2½

Filt F Stl: Ca 90 x 90 cm Garnmängd Rosa 4301: 400 gram Garn mandarin petit 50 gram = ca 180 meter) Runds nr 3, Strumps nr 2½ Tema 1 Kofta B Stl: (3) 6 (9) 12 (18) mån Garnmängd Rosa 4301: (100) 150 (150) 200 (200) gram 50 gram = ca 180 meter) Runds o strumps nr 2½ o 3 Filt F Stl: Ca 90 x 90 cm Garnmängd Rosa 4301: 400 gram 50

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

korsuppläggning för v-hänta Gör en korsuppläggning på detta vis:

korsuppläggning för v-hänta Gör en korsuppläggning på detta vis: TVÅÄNDSSTICKAD VANTE (medelsvår svår) 1 Material: 3-trådigt ullgarn, två färger, ca 1 hg av vardera färgen. Strumpstickor (5 st) nr 3 ½ Stoppnål till trädning och fästning Sax Måttband Beräknad tidsåtgång:

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Högstadiets matematikorientering

Högstadiets matematikorientering Högstadiets matematikorientering STARTKORT MATEMATIKORIENTERING KONTROLLER FYLL I DINA SVAR FRÅN DE OLIKA KONTROLLERNA. HITTA OCH LÖS SÅ MÅNGA KONTROLLER DU HINNER. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Läs mer

Om LasseMajas Detektivbyrå:

Om LasseMajas Detektivbyrå: Om LasseMajas Detektivbyrå: Diamantmysteriet 2002, Hotellmysteriet 2002, Cirkusmysteriet 2003, Cafémysteriet 2003, Mumiemysteriet 2004, Biografmysteriet 2004, Tågmysteriet 2005, Tidningsmysteriet 2005,

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

OBJEKT: MATERIAL: Långklänning. Lättviktstyg i polyester. Resår och stopper i plast. Fotograf: Jan Töve. Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström

OBJEKT: MATERIAL: Långklänning. Lättviktstyg i polyester. Resår och stopper i plast. Fotograf: Jan Töve. Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström MODE OBJEKT: Långklänning MATERIAL: Lättviktstyg i polyester. Resår och stopper i plast. Fotograf: Jan Töve. Styling Gudrun Bonér & Anna Lidström REDESIGN:»Draperad klänning gjord av två stora raka tygstycken

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer