utställning 2010 Maskor av garn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "utställning 2010 Maskor av garn"

Transkript

1 utställning 2010 Maskor av garn

2 Maskor av garn Temat för sommarutställning i von Knorringmuseet 2010 var Maskor av garn. Den riktade in sig på stickning och virkning. Även andra tekniker såsom krokning finns representerade liksom växtfärgning och föremål som har med garntillverkning att göra. Utställningen byggde på föremål och handarbeten som samlats in i Finström. Över 20 finströmare bidrog med handarbeten. Bruksföremålen som anknyter till garntillverkning hämtades från Finströms museum i Breidablick. Ansvariga för utställningen var Eva Eriksson och Fredrika Sundberg med hjälp av bland andra mellersta Finströms marthaförening och Rainer Kronstam. Utställningen var öppen 15 juni 8 augusti tisdag till söndag kl 12 16, onsdagar även kl Efter 8 augusti visades utställningen på begäran fram till 24 september. Utställningen besöktes av 370 personer. Klassiska lovikkavantar och islandströja med matchande väska och mössa. Under sommaren ordnades fyra aktivitetskvällar 16 juni kl Spinning Sven-Olof Eriksson demonstrerade spinning. På utställningen fanns flera prov på hans handspunna garn. 30 juni kl Stick- och virkcafé med Mellersta Finströms marthaförening 14 juli kl Växtfärgning Birgitta och Sune Löfman visade växtfärgning. 28 juli kl Garnpyssel med Ulla Mattsson

3 Anette Sundberg, Maj-Lis Wennström, Karin Sandell-Karlsson. Sven-Olof Eriksson, Anne- Maj Karlsson. Elli Fagerholm och Kerstin Geust Fjalar Eklund framförde Joel Petterssons En gammal sprucken gryto. Invigning Cirka 30 personer deltog i invigningen den 13 juni. Elina Jansson och Emelie Eriksson spelade fiol, Fjalar Eklund framförde Joel Petterssons En gammal sprucken gryto på dialekt och kulturoch fritidsnämndens ordförande Ulla Boman invigningstalade. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulla Boman invigningstalade. Elina Jansson och Emelie Eriksson spelade fiol.

4 Lin i olika stadier av beredningen. Detaljer på skäktsvärd snidat i björk. Från Staffans i Bjärström. Skäktsvärd snidat i björk. Från Staffans i Bjärström. Skäktsvärd med initialerna M.E.I.D. Snidat i björk. Linkräckla.

5 Linberedning Linet sås i maj. Det kan radsås eller bredsås. I juli blommar linet. Rycka Efter 30 dagars riklig blomning är det dags att rycka linet. Linet rycks upp med roten för att ta vara på de finaste fibrerna som finns i roten. När två handsmått av linet ryckts så knyts dessa ihop till ett kors ett par decimeter från rotändan. Man binder om knippet med några linstrån. Linnet får sedan hänga och torka. Repa Linet dras genom repan så att frökapslarna avskiljs. Knippen buntas ihop till stora kärvar. Frökapslarna krossas och fröna sorteras ur. Fröna används till utsäde men även i matlagning. Röta Det mest kritiska moment i linberedningen. Under kontrollerade former får linet ruttna. Det finns tre metoder för att röta lin; landrötning, kallvattenrötning och varmvattenrötning. Vid småodlingar är landrötning den vanligaste metoden. Torka Sedan torkas linet. Linbråka från Södergårds i Svartsmara. Bråka Här bryts veden sönder i centimeterlånga bitar. Det är viktigt att linet är torrt när det bråkas, annars är veden seg och går inte sönder. Skäkta I en skäktsstol slås kvarvarande skävor ur linet. Med ett fast grepp håller man fast linet med ena handen och slår med skäktsvärd mot linet med den andra handen. Detalj av Linhäckla från Södergårds i Svartsmara, daterad Häckla Linet dras hastigt över häcklans sylvassa spikmatta. I häcklan fastnar de kortare blånorna och de långa tågorna har man kvar i handen. Spinna Det sista momentet i linberedning. På spinnrocken fästs linet på rockbladet. Rotändan fästs på rockbladet. Ned hänger då den flisigare toppända där fibrerna lättare griper tag i varandra när man spinner. Källa: Wikipedia

6 Den gröna duken är stickad i konstsilke. Duken uppe till höger är stickad i lin. Övriga dukar är virkade.

7 Sven-Olof Eriksson har haft egna får sedan han var 15 år. Han spinner garnet och tycker om ullens naturliga färgtoner. I bakgrunden Kristina Värnman. Sven-Olof vet hur en spinnrock ska trampas Det första som slår en när man träffar Sven-Olof är lugnet, humorn och harmonin. Man förstår genast att han har god hand med djur. Och det är sant. Han är en sann vän av får och då särskilt rasen Ålandsfår. Han har själv Ålandsfår hemma. Dels för ullens skull men också för att bevara rasen och helst sprida den. Han började med egna får vid 15 års ålder och är nu inne på det 67:nde året. Han klipper sina får vår och höst. Jag tyckte redan som barn om att plocka genom ullen innan de äldre kardade den, berättar han när vi träffas på von Knorringmuseet en temakväll i juni Han är här för att visa besökare hur man spinner garn av ull. Ett material han är mycket bekant med. Är det någon skillnad i ullkvaliteten när du klipper? Javisst, sommarullen är bättre men vinterullen har mer fin bottenull, förklarar han medan han sätter igång sin spinnrock som inte alls ser ut som en traditionell sprinnrock. Det är en holländsk modell som han har fått låna av en bekant och sedemera

8 Sven-Olofs holländska spinnrock. Sven-Olofs kofta stickad av handspunnet garn i fårens naturliga färger. Ålandsfåret ligger Sven- Olof nära hjärtat. har köpt till egen. Den är säkert 20 år gammal tror han. Han lärde sig spinna själv med tiden, även om det var vissa problem med trampningen, minns han och skrattar. Förr fick man inte gå i närheten av spinnrocken ens. Det var mormor som spann och en moster som kardade ullen. Ungar ville dom inte ha i närheten av den processen, minns han. Men idag är det annat. Sven-Olof brukar ibland åka runt och visa spinning i skolor och andra ställen. Förr visade han klippning på Jan Karlsgården. Han spinner helst entrådigt garn. Det går smidigt när man ser på. Han tar en tova ull och drar bara ut det medan spinnrocken formar ett jämnt garn vartefter han trampar. Och tiden går fort när Sven-Olof pratar, man rycks med i atmosfären över det genuina arbetet och slappnar av medan spinnrocken fortsätter producera garn. Karin Johansson Exempel på Sven-Olofs handspunna garn.

9 Olika redskap för ullberedning. Från vänster kardor, kardstol, nystskeda, härvel och spinnrock. Lådan, som står på kardstolen, användes när man skulle tvinna garn, tex tvåtrådigt och är daterad1881. Härveln har tillhört Nordmans Francilia i Markusböle. Slända. Rockblad som tillhört Sirena Glad, Markusböle. Rockblad. Det till höger har tillhört Hanna Sjöström, Svartsmara. Ullsax som tillhört Ingmar Karlsson på Hindriks i Rågetsböle.

10 Spinnerskor och stickerskor i Finström Kyrkoherde Daniel A Backman förde på 1770-talet en noggrann förteckning över kommunens fattiga och gav detaljerade beskrivningar över hur de klarade sin försörjning. Här hittar man många kvinnliga yrkesutövare bodde änkan Greta Ekroth i Godby och hon uppgavs vara 64 år. Hon klarade sin bärgning med spinneri. Också Anna Jacobsdotter, född 1710, från Klockaregården, ägnade sig åt samma sysselsättning. Backman skriver att hon föder sig med spinneri. Ännu i början av 1900-talet förekom att obesuttna kvinnor utförde olika hantverk i sina hem mot beställning. De spann, kardade och stickade allt efter önskemål. Som tack fick de mat och ved, någon erästtning i pengar kom oftast inte i fråga. Nordmans-Fia, Sofia Nordman, född 1848, från Markusböle, ägnade sig åt att karda och spinna sihår (hår från kalv- och kohudar uppblandat med ull). Hon utförde sitt arbete tills hon inte längre orkade gå från kardstolen utan måste hjälpas i säng. Malm-Hilda, Hilda Lindblom, född 1892, från Saltvik Bertby var redan före giftermålet 1918 sysselsatt med maskinstickning. Hon lärde sig hantverket av Anna Järnfelt i Godby då hon i unga år tjänstgjorde som hembiträde hos henne. Det tog ungefär en dag att sticka och sy en damunderkjol som ofta stickades med en mönsterrand nedtill. En gensare tog två dagar eftersom det fodrades ganska mycket syarbete innan den fick rätt form. Källa: Gyrid Högman Den åländska kvinnans historia Norrgårdsfarmor Augusta Karlsson. Anne-Maj (Karlsson) kardar Örnäs-farmor Anna-Lisa Sundberg.

11 Ann-Britt Verhos passion är handarbete. Ann-Britt stickande ordförande När rektorn på Ålands folkhögskola ringde till Hemslöjdsinstitutet i Helsingfors och frågade om de hade någon lämplig elev att skicka till Åland som vävlärare tog Ann- Britt Verho chansen. Hon packade sin väska och kom till Finström, 21 år gammal. Hon blev kvar. I mellanskolan hade jag högsta vitsord i handarbete, intresset har alltid funnits där, berättar Ann-Britt en varm junikväll när von Knorringmuseet håller stick-och virkcafé. Hon har varit hemslöjdslärare på folkhögskolan i 41 år så är det någon som kan handarbete är det hon. Därtill är hon ordförande i Mellersta Finströms Marthaförening, en post hon fick år Det fanns fyra marthaföreningar i Finström, bara en är kvar och det är vi, berättar Ann-Britt. Föreningen har över 30 medlemmar, men alla är inte aktiva. De som är aktiva träffas var tredje tisdagskväll på Breidablick i marthornas egen flygel. Byggnaden Breidablick byggdes av en stiftelse där marthorna var en part och därför håller de sig med egen flygel för sin verksamhet.

12 Vi var hemma hos varandra ett tag innan kommunkansliet flyttade till Godby, kommer Ann-Britt ihåg. Marthorna har också en avdelning som kallas Fanny-kretsen. Det är som en inkörsport till själva marthaföreningen. Båda håller många spännande kurser varje år. Några kurser som Ann-Britt särskilt minns är pärlvirkning, pilates, vinprovning, lappteknik, salomonknutar, kransbindning, fönsterrenovering och tvåändsstickning. Men det finns fler. Vi börjar prata om svunna tider och jag undrar om det fanns människor som handarbetade på beställning förr i tiden. Ja då. Helena och Viking Sundberg var båda professionella hantverkare. Viking var konstsmed och gjorde ljusstakar, lampetter och brudkronor och olika mässingsföremål. Helena vävde folkdräktstyger. Och idag har Ann Sundberg Vikings verktyg och fortsätter verksamheten. Karin Sandell-Karlsson drar sig till minnes att Hilda Karlsson kallad Mosessons Hilda, som var tjänare på Prästgården, spann garn och att Erika Probusson från Enbolstad var täckesstickerska. Hon stickade eller egentligen sydde fast vadden i täcken. Finns det något handarbete som kännetecknar Finström? Det skulle i så fall vara Finströmslöparen, svarar Ann-Britt. Det är en vävd bordslöpare som finns bland annat i församlingshemmet. När jag lämnar von Knorrings stickoch virkcafé känner jag att Ann-Britt Ann-Britt Verho deltog i gensartävlingen med den här gensaren. och de andra deltagarna har lärt mig mycket om handarbetskulturen i Finström. Karin Johansson

13 Stickade stjärnor Duk stickad av Bartsgårds-Lise. Mössor stickade av Ann-Louise Eriksson till en utställning med temat gran. Klänning med avtagbar ärm så att den även kunde användas på sommaren. Klänningen är från slutet av 1940-talet.

14 Stickad kaffepannsmössa. Stickning De första stickningsliknande textilier man känner till kommer från Peru och gjordes de flera hundra år före Kristifödelse. Några hundra år senare dyker stickningen upp i Medelhavsområdet. Det är här som stickningen, sådan den utförs idag, tog sin början. I Danmark finns texter som berättar om stickning från början på 1500-talet. Stickningen konkurrerade snabbt ut den tidigare nålbindningstekniken. Orsaken till det snabba genombrottet var att ullgarn var lätt och billigt att skaffa, att stickade alster ansågs ha vackrare utseende, men framför allt för att det gick mångdubbelt fortare att sticka jämfört med att nålbinda talets och det tidiga 1900-talets stickning inriktade sig på bruksplagg. Man stickade tröjor, vantar och mössor. Stickkroken hängdes i exempelvis kjollinningen så kvinnorna kunde sticka och gå. Mode var inte på tal förrän vi närmar oss 1920-talet. Då upptäckte modevärlden stickningen. Detta var främst i Paris. Nu blev stickbeskrivningarna ett sätt att locka kvinnor att köpa modetidningar och handarbetshäften. Källa: Trotzig: Stickningens tradition och kultur.

15 Vantar och sockor i olika tekniker och mönster. Exempel på häfte där det tex beskrivs hur man stoppar stickat. Tillhör Margareta Jansson (Karlsson)

16 Tvåändsstickning Tvåändsstickning är en gammal och exklusivt nordisk stickteknik. De äldsta fynd man gjort av tekniken visar att den användes redan under 1600-talet. Tvåändsstickning skiljer sig från vanlig stickning främst genom att två trådar alltid används, även om man stickar enfärgat. Vid stickning i färgmönster kan alltså fler än två trådar användas. En annan skillnad är att själva stickningen i regel hålls i vänster hand medan man håller garnet och stickar med höger hand. Eftersom man lägger garnet runt stickan istället för att, som i vanlig stickning, lyfta det från fingret till maskan, blir tvåändsstickningen betydligt långsammare. Med två trådar blir resultatet ett tätare och varmare alster, samtidigt som tekniken inbjuder till fler mönstervariationer. I Dalarna, där tekniken varit flitigast i bruk, har delar till sockendräkter traditionellt stickats uteslutande med tvåändsstickning. Vanligast är sockor, vantar och på vissa håll mössor. Det går inte att använda ett mönster för vanlig stickning till tvåändsstickat eftersom maskorna har en annan form. I vanlig stickning är maskorna breda och låga, i tvåändsstickning är de höga och smala. Tvåändsstickat töjer sig lite på bredden och nästan inte alls på längden. Källa: Wikipedia Tvåändsstickade vantar.

17 Vantar gjorda i nålbindning.

18 Marita gick på oppsättan Marita Eriksson flätar för tillfället mattor, ett av de många handarbeten hon har sysslat med under årens lopp. Som ung lärde hennes mormor henne att sticka och virka. Hon gav mig stickorna och uppdrag att sticka en tröja med rand, berättar Marita och minns att det var noggrannheten i arbetet som var det viktiga, inte den nedlagda arbetstiden. Alla ser hur resultatet blev, men ingen vet hur lång tid som ligger bakom det, minns Marita att var sättet man skulle tänka. Så om några maskor blev fel, eller aningen slarviga var det bara att börja om. ung. Då samlades byns kvinnor hemma hos någon av dem och handarbetade en kväll. Nästa gång var det en annan medlems tur att hålla oppsättan. Särskilt aktiv var Marita på oppsättorna innan hon gifte sig. Efter det hann man inte alltid med, berättar hon. Men när man träffades var det stickning och virkning som gällde. Ofta virkade man sänglinnespets. Garnet tillverkade man själv från egna får. Efter klippningen kardade och spann man ullen till garn. I affären fanns färgpåsar som man köpte och färgade garnet med. Annars kunde man färga hemma med lökskal som ger en gul färgnyans. Marita använder sig också av en sorts virkteknik som heter krokning. Där samlar man maskorna på en lång virknål, resultatet blir en slags fyrkantig maska som sedan fylls på vartefter handarbetets gång. Marita ställer ut en vacker och synnerligen välgjord dräkt i ljusgrönt i utställningen Maskor av garn. Marita minns Oppsättan när hon var På frågan var de fick mönster ifrån funderar Marita en stund. Jag vet inte riktigt. Det är klart att det kom en del mönster från veckotidningar som t ex Året runt men utöver det vet jag inte, man bara hade. Vissa mönster gick i arv från mor till dotter och endel hittade helt enkelt på egna mönster. Karin Johansson Krokning Krokning är en gammal teknik, en form av stick/virkning. Det sägs att krokningen var före både virkning och stickningen. Tekniken var populär under 1800-talet och i början av 1900-talet och väldigt vanlig på 1950-talet. Sedan dess har tekniken krokning levt en slumrande tillvaro och håller på att falla i glömska. I museisamlingar finns det krokade plagg bevarade exempelvis underkjolar, strumpor, vantar, dräkter bestående av kjol och jacka. Någon minns kanske att mormor krokade skurtrasor, filtar, grytlappar och dambindor. Krokning kallas också tunisisk virkning. Källa: Wikipedia

19 Dräkt som tillhör och är tillverkad på 1950-talet av Marita Eriksson. Jackan är stickad. Kjolen är krokad.

20 Virkning Virkning är en relativt ny textil teknik och det finns inga historiska belägg för tekniken innan sent 1700-tal. Under slutet av 1700-talet blev virkning en industri i det fattiga Irland, där man kopierade knypplade mönster och omsatte dem i virkning. Inom hemslöjdsrörelsen i Sverige var tekniken länge ogillad och en av rörelsens grundare Lilli Zickerman beskrev tekniken som förkastlig då man halvliggande kunde utföra den. Gungstolsmatta från 1941, då var det ganska nytt med virkade gunstolsmattor. Maj-Lis Wennström virkade den när hon var 15 år. Stickning ger goda effekter på hälsan lugnare andning långsammare hjärtslag ökad hjärnstimulans och koncentration minskning av ångest och frustration

21 Gardinerna är virkade av Ines Andersson och Edith Pellas.

22 Amigurumi gjorda av Moa Gestberg. Amigurumi ( 編 み 包 み) Amigurumi är japanska för virkade eller stickade och stoppade leksaker. En amigurumi föreställer ofta djur, men kan även vara en mänsklig figur, en maträtt eller annat objekt. Den klassiska amigurumin har ett oproportionerligt stort huvud, stora runda ögon och liten kropp enligt det japanska idealet kawaii det vill säga så gulligt som möjligt. Det finns dock inga givna regler för hur en amigurumi måste se ut, utan den konstnärliga friheten är stor. En amigurumi kan vara virkad eller stickad, men den virkade varianten tycks vara vanligast. Figuren virkas i mestadels fasta maskor i en spiral där varven så att säga överlappar varandra. Ögon och detaljer kan vara gjorda i plast, glas, knappar, filttyg eller broderade. I Japan blev amigurumis populära under 1980-talet då de användes i ett utbildningsprogram för barn som fick lära sig att tillverka dem från återvunna leksaker. Det är tack vare den japanska populärkulturen som amigurumis nått våra breddgrader. Källa: Wikipedia

23 Margarethas dominorutor Margaretha Brändström sitter i kvällssolen och stickar utanför von Knorringmuseet en sommarkväll i juni. Hennes händer går flinkt. Margaretha är en van handarbetare med många kreativa ideér. Både de som hon har förverkligat och de som ligger framför henne. På stick-och virkcafeét stickar hon ett par sockor, men inte vilka sockor som helst. De är obskyra, skrattar Margaretha, och när jag får se mönstret förstår jag vad hon menar. Mönstret som hon hittade på internet föreställer två kopulerande renar. Sockorna är en beställning från unga släktingar. Margareta använder sig av lite speciella stickor. De heter knit pro och är egentligen en vanlig rundsticka där spetsarna, själva stickorna, är utbytbara. Hur lärde du dig att handarbeta? Min farmor lärde mig virka. Jag är vänsterhänt och skolan klarade inte att lära mig, så jag satt mitt emot farmor och gjorde likadant, det blev ju spegelvänt då! Hon har också en utmärkt lösning när man har många garnstumpar kvar som inte räcker till ett helt arbete. Hon lägger ut en färgglad stor filt på gräset den är magnifik. Den här tekniken kallas dominostickning, berättar Margareta. Filten består av många små lappar i olika färger. Det blir en stor färgpalett i

24 Margaretha Brändström stickar på ett par sockor med obskyrt mönster. Men hon stickar också dominorutor och andra alster i olika tekniker. skickligt sammanfogade kvadrater. I huvudsak enbart rätstickning även om jag stickar avig maska i slutet. Hon förklarar för beundrande och nyfikna vilken teknik hon använder för att sticka filten. Idén och tekniken kommer från hennes favoritsajt på internet, hon har stickat på filten i ett år. Filten är bara en av hennes många kreativa arbeten. En gång sydde hon en bonad av tvättmärket i gamla kläder. Hon upplever inte att det funnits mycket syjuntor i hennes kretsar, men däremot är hon en trogen medlem av Mellersta Finströms Marthaförening, som har hållit och håller kurser i många olika handarbeten. Tvåändsstickning, gaffelvirkning och pärlvirkning är några exempel på kurser hon deltagit i. Kreativiteten har jag fått från min pappa, säger Margareta. Därtill inflikar de andra att hon också är väldigt duktig på lapptäcksteknik. Margareta Brändström är en kvinna med många talanger! Karin Johansson

25 VI STICKAR OSS IN PÅ MUSEISTUGAN Det gällde förr för varje händig kvinna att kunna väva, karda ull och spinna, och likaså för varje flitig flicka att lära sig att virka, sy och sticka. Nu vill en utställning på Knorring minna om vad de gjorde. Färgerna får brinna som kvinnornas intresse, vi får dricka de sköna mönstren, bjudna på en bricka! På något ställe finns en man, en tok som kanske omnämns för sin snällhets skull. Han ägde får som hade lämplig ull. Sängtäcket är tillverkat av Judith Laaksonen. Filten av mormorsrutor är virkad av Edith Pellas kring Men kanske har han också böjt den krok vid midjan dit en kvinna stack sin stickning för att få tid med lite kaffedrickning. Erik Andersson

26 Färga med växter Det händer något vid von Knorringmuseet i den stekande eftermiddagssolen i juli. Människor samlas runt grytor som puttrar på portabla kokplattor och på ett bord står det intressanta burkar. Färgning av garn med växter förevisas. Sune och Birgitta Löfman är i full gång med avkok i tre grytor som luktar ljuvligt när Sune öppnar locket. Det är skvattram som ger gul färg, säger Sune. Han går fram till bordet och tar fram en palett med garner i olika färger. Alla är exempel på växtfärgning. De har en dov och mustig nyans och känns verkligen naturliga. Att färga garn med växtdelar är en lång process. Först är det proceduren med själva garnet, sedan blöter man garnet som då är i härvor. Birgitta silar avkoket för att avlägsna själva växterna så bara vätskan blir kvar, vilken hon kokar upp igen. Till själva färgkoket tillsätts någon typ av fästmedel för att färgen skall fästa på garnet bättre. Alun och vinsten är de vanligaste fästmedlen. Vinsten är rester från vintunnor som man skrapar ur, får jag lära mig. Nu är det dags att färga själva garnet. Birgitta träder härvan på två pinnar, låter garnet cirkulera med hjälp av pinnarna genom vätskan. Det här kallas för att hantera ner garnet. När hon har cirkulerat garnet och tycker att färgen är jämn låter man det ligga kvar i avkoket i 90 grader. Av avkoket kan man göra ett eller två efterbad som ger ljusare kulörer, förklarar Birgitta. Resterna av avkoket blir kompost. En åskådare frågar varför inte ullgarnet krymper i så hög temperatur och Birgitta förklarar: Ull krymper vid hantering, alltså när man ruskar, gnuggar eller gnider

27 Resultatet av demonstrationen av växtfärgning.

28 Sune och Birgitta Löfman. det men inte om det ligger stilla i het vätska. Vad är det då som ger färgen? Vassvippor ger grön färg, lökskal ger gul, koshenill som egentligen är löss, ger röd färg. Birgitta visar en burk med koshenillen och berättar att de odlas på Kanarieöarna och blandas med roten krapp. Blått är däremot svårare. Det färgas med indigo, en växt från Asien som jäser i kar och trampas. Därefter torkas indigon och görs till kakor. Purpur är också en exklusiv färg som kommer från purpursnäckan. Den var på grund av sin sällsynthet dyrbar så dyrbar att den användes endast av kungligheter. Exempel på syra- och växtfärgade garner fanns med på utställningen. Växtfärgning är en hel vetenskap där resultatet egentligen aldrig blir riktigt detsamma varje gång men metoden är synnerligen intressant och kulörerna inspirerar till handarbete. Karin Johansson

29 Växtfärgningskurs på Ålands folkhögskola talet. Från vänster Gerda Eklund, Adele Mörn, Agnes Engman, lärarinnan, Svea Blomqvist, Ingeborg Eklund och hennes barn. Detalj från Birgitta Löfmans pläd virkad av växtfärgade garner.

30 Garnpyssel med Ulla Stämningen inne i von Knorringmuseet är lugn och harmonisk. I Prostrummet står Ulla Mattsson vid ett bord som är frestande och inbjudande med garn i olika färger. Det ska bli garnpysselkväll för barn. Ulla vill egentligen helst sticka. Hon är känd som kreatören bakom de vikingainspirerade tröjorna som brukar säljas på Vikingamarknaden i Saltvik. Men ikväll vikarierar hon som pysselledare när barnen ska göra garntofsar. Några barn samlas runt bordet och pekar ivrigt på garnen och utropar glatt vilken färg de vill ha. Ulla gör en demonstrationstofs och instruerar tålmodigt barnen. Ulla har stickat i 50 år och gjort många tröjor i eget mönster och av eget garn. Hemma på sin gård har hon 13 tackor för ullens skull och en försäljningsbod där hon säljer såväl stickat som skinn och sydda plagg. Men jag kan fortfarande inte sticka efter mönster! skrattar Ulla. Naturligtvis undrar jag hur hon kommer på sina mönster, var de kommer ifrån. Jag vet inte riktigt, svarar hon och funderar efter en stund. De bara kommer, de bara finns där. Antagligen ser jag något och utvecklar det i mitt eget huvud. Så gick det med ponchon. För länge sedan såg hon en poncho i en Elloskatalog och tänkte att den kan jag kanske göra själv och det gjorde hon. Jag tycker inte riktigt om att sticka Ulla Mattsson. sockor och vantar och sådana små saker, eller en kappa! Hon började sticka när hon var tolv år och hennes pappa lade upp stickningen. På den vägen är det. Ulla är kreativ, hon skyndar alltid för att bli färdig med aktuellt projekt och längtar efter att få börja på ett nytt. Ett problem har emellertid dykt upp för Ulla. Hon saknar sin spinntant i Sverige som har slutat verksamheten efter att hennes son också gått i pension. Hon har rest runt och frågat efter det speciella garnet hon vill framställa men hittade bara ett spinneri som kunde förverkliga det. Dock med något sämre kvalitet.

31 Lynn Hoffman. Barnen visar stolt upp sina tofsar och vill gärna göra fler. Efter en stund lämnar jag de glada barnen som koncentrerat snurrar garn till tofsar. Karin Johansson Cecilia Söderberg. Celine Sundberg.

32 Följande personer BIDROG till utställningen 2010 Kerstin Geust Mona Sundberg Sven-Olof Eriksson Sara Jansson Marianne Jansson Marita Eriksson Maj-Lis Wennström Anne-Maj Karlsson Elisabeth Pastoor Liisa Edwards Gun Toivonen Ann-Britt Verho Ann-Louise Eriksson Garn från Marskogens lamm i Svartsmara. Fredrika Sundberg Eva Eriksson Karin Sandell-Karlsson Moa Gestberg Anett Sundberg Ringa Mari Sundberg Rainer Kronstam Ann Sundberg Kaj Eriksson Kristina Värnman Inger Rosenberg-Mattsson Finströms museum Tack till alla som gjorde utställningen möjlig! Kontaktuppgifter: Finströms kommun, Kultur- och fritidsnämnden, Godbyvägen 1416, GODBY, tel: 41470, e-post: Tel till museet: 42615

KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET

KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET KURSUTBUDET PÅ DET NORDISKA HEMSLÖJDSLÄGRET Akvarellkurs: 1) Back to the future (grundläggande akvarell) 2) Back to the future - Texture (textur i akvarell) Kursdeltagarna lär sig 1) grundläggande akvarelltekniker:

Läs mer

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk

Färg. Nu ser vi fram emot ett nytt spännande slöjdår häng med! 2014 växte Slöjdlexikon med följande: Vattenslöslig textilfärg/ Färga i burk Det har hänt mycket i Slöjdlexikon under 2014! Vi har fått ett stort material om Knyppling, med både lexikon och beskrivningar. I Färg har flera nya beskrivningar fyllts på och gjort att vi ändrade på

Läs mer

Kajsa kan inte välja om hon ska köpa en stor studsmatta eller anlägga pool i trädgården.

Kajsa kan inte välja om hon ska köpa en stor studsmatta eller anlägga pool i trädgården. Text till ljudarbetet Du och jag och alla andra Kajsa kan inte välja om hon ska köpa en stor studsmatta eller anlägga pool i trädgården. Anette ljuger för Kaj. Stina och Lisa är grannar. De har så mycket

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Turkos/brun Harmony Halsduk i pälslook

Turkos/brun Harmony Halsduk i pälslook Grön Harmony Poncho Stickor: nr. 6 1 nystan Dehli Harmony Garn 1. Lägg upp 55 maskor på sticka nr. 6. 2. Sticka ränder efter eget önskemål, med rätstickning. 3. När arbetet mäter 18 cm maskas 36 maskor

Läs mer

med samma rand/färg som på bodyn. Lägg arb åt sidan och sticka en ärm till på samma sätt.

med samma rand/färg som på bodyn. Lägg arb åt sidan och sticka en ärm till på samma sätt. Body, mössa och sockor 0807-1 Övervidd: 56 63 70 cm Längd: 35 38 41 cm Ärmlängd: 5 6 7 cm Benlängd: 8 9 10 cm GARNALTERNATIV: Baby ull (100% ull, superwash), Viking Eddagarn (100% supersoft merinoull)

Läs mer

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar

balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex. kan låna pengar eller spara pengar TUMBA BRUK anlägga börja bygga något anonym som inte talar om sitt namn ark ett blad av papper balja ett stort kärl av metall eller plast som man t.ex. diskar eller tvättar i bank ett företag där man t.ex.

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL

91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL 91173 SOFT COTTON LOVIKKA, MINI ULL E A D C B Version 1 91173 I VÄNTAN PÅ JULEN GARNKVALITÉ (A-C) Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) GARNALTERNATIV (A-C) Super Soft Cotton GARNKVALITE (D)

Läs mer

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009!

14, 15, 16 maj 2009. Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! 14, 15, 16 maj 2009 Välkommen till Hälsinglands Vävdagar 2009! Företagare i branschen har försäljning av garn, vävstolar, vävredskap m m i Holma-Helsinglands fabrikslokaler i Sörforsa. Textila utställningar,

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Textil Problemlösning

Textil Problemlösning Textil Problemlösning Examensarbete 30 hp Elenor Vincent VT 2012 Lärarprogrammet inriktning textil och bild Institutionen för estetiska ämnen, Umeå Universitet Alla bilder är skapade av uppsatsförfattaren

Läs mer

HUR ANVÄNDS VAX? TRÅDEN DRAS ÖVER VAXET TVÅ TRE GÅNGER. OM VAXET ÄR MYCKET HÅRT KAN DU SEDAN DRA - 32 - - 17 -

HUR ANVÄNDS VAX? TRÅDEN DRAS ÖVER VAXET TVÅ TRE GÅNGER. OM VAXET ÄR MYCKET HÅRT KAN DU SEDAN DRA - 32 - - 17 - STYGN SOM MÖJLIGT DÄR DE KAN SYNAS FRÅN RÄTAN. MEDAN DE ANDRA STYGNEN SOM LÄGGS PRECIS I FÅLLENS VECK GÖRS LÄNGRE, ALLTEFTER TYGSORT. KORSAD FÅLLSÖM HUR ANVÄNDS VAX? OBSERVERA ATT DU SYR SÖMMEN FRÅN DIG

Läs mer

91298 SOFT COTTON MINI BOMULL E C

91298 SOFT COTTON MINI BOMULL E C 91298 SOFT COTTON MINI BOMULL E C B D A K H I J G F C Version 2 91298 GLASSKIOSK GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) Mini Bomull (100% Bomull. Nystan ca 10 g = 34 m) GARNALTERNATIV

Läs mer

Inledning. Krapp (Rubia cardiofolia)

Inledning. Krapp (Rubia cardiofolia) Inledning Detta är en liten handledning för färgning av våra växtfärger. Det är inte på något sätt något slags facit utan snarare några vägar av många tillvägagångssätt. Växtfärgning är en spännande hobby

Läs mer

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ

Kära Läsare. Enkelt och Kul att vara kreativ Kära Läsare Enkelt och Kul att vara kreativ Det här Scrap Lovers-häftet vill ge dig inspiration och tips om hur du kan använda dina bilder på ett roligt och kreativt sätt. Vi visar dig bland annat hur

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

enligt egen smak eller enligt instruktioner som kursledaren ger (valfritt alternativ).

enligt egen smak eller enligt instruktioner som kursledaren ger (valfritt alternativ). Kapitel 11 Kläder Aktivering 11.1. Jens ska köpa nya kläder. Vi lär oss vad olika klädesplagg heter på svenska. Gruppen lyssnar till ljudfilen i övning 11/1 och läser texten. Tillsammans märker deltagarna

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1 Sammanträdestid Måndagen den 24 januari 2011 kl 19.00-21.00 Beslutande Föredragande Kommungården,

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard.

Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att du och din elevgrupp kommer och ser Blomma blad en miljard. Blomma blad en miljard handlar om ett barn som heter Ollsi och en förälder som

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent

Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Växjö 2013-06-28 Mikael Frisk Till alla klubbar/banchefer/greenkeepers I Distriktet Småland Blekinge Värmland Örebro samt Delar av Dalarna Kvartalsbrev från SGFs Bankonsulent Tänk vad tiden går fort. För

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Strumpor stickade från tån

Strumpor stickade från tån Strumpor stickade från tån Storleken är medium dam om man gör strumpan på 64 maskor med vanligt sockgarn typ Regia, Opal, Trekking eller liknande, men det går att öka till större eller minska ner det till

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Gardinguide. Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning

Gardinguide. Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning Gardinguide Frågorna kan vara många... Innehållsförteckning Antal längder...sida 3 Bottensöm...sida 6 Bredd...sida 7 Breddrapport...sida 7 Dra för...sida 2 Gardinluft...sida 2 Gardinstång...sida 5 Hissgardin...sida

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Toarp säteri är en herrgård med anor från fjortonhundratalet. Gården är

Toarp säteri är en herrgård med anor från fjortonhundratalet. Gården är toarppläden Ull har använts till klädesplagg och textilier sedan urminnes tider och fåret är ett av människans första tamdjur. Under tusentals år har fåravelsarbetet bla varit inriktat på att få fram ull

Läs mer

UTSTÄLLNINGAR STICKSTÄMMA RANSBERG. textilkonstnär katrin bawah

UTSTÄLLNINGAR STICKSTÄMMA RANSBERG. textilkonstnär katrin bawah Ettårsjubileum och garnfest! Söndagen den 4:e november firar Garnasinne ett år genom att ordna en härlig garnfest på Tingshuset i Lerum klockan 13 till 16. Det kommer att finnas garner i överflöd, celebert

Läs mer

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009

BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 BABBEL Daglig verksamhets tidning i Karlshamn Nr 2, 2009 Den här ekorren Kurre längtar efter sommar, sol, värme och färska nötter att käka. Ha en trevlig sommar önskar redaktionen och Kurre. Hanna BABBEL

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG. Korsstygn

ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG. Korsstygn 8 ATT BRODERA PÅ FÄRDIGA PLAGG Korsstygn När man broderar korsstygn på ett färdigt plagg använder man stramalj, en väv, vilken man tråcklar fast ovanpå plagget och syr igenom. Det är lätt eftersom du syr

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Virkskola. Förkortningar: ~ 1 ~

Virkskola. Förkortningar: ~ 1 ~ Virkskla Förkrtningar: lm luftmaska sm smygmaska fm fast maska hst halvstlpe st stlpe dst dubbelstlpe m muche fm mtag stlpe fr aviga fast maska med mtag runt stlpen från avigsidan v varv mb maskbåge, den

Läs mer

KERAMIK DAG- OCH KVÄLLSKURSER SOMMARKURSER 1-ÅRIG KERAMIKSKOLA VÅREN 2014 GÖTEBORG DAG- OCH KVÄLLSKURSER 1-ÅRIG KERAMIKSKOLA

KERAMIK DAG- OCH KVÄLLSKURSER SOMMARKURSER 1-ÅRIG KERAMIKSKOLA VÅREN 2014 GÖTEBORG DAG- OCH KVÄLLSKURSER 1-ÅRIG KERAMIKSKOLA KERAMIK DAG- OCH KVÄLLSKURSER SOMMARKURSER 1-ÅRIG KERAMIKSKOLA VÅREN 2014 GÖTEBORG DAG- OCH KVÄLLSKURSER 1-ÅRIG KERAMIKSKOLA skapa i lera ett spännande material I vår ljusa och trivsamma keramikverkstad

Läs mer

UPPLEV MEDELTIDEN. Kurser och Gästabud i Linköping 27 oktober + 9 november 2013

UPPLEV MEDELTIDEN. Kurser och Gästabud i Linköping 27 oktober + 9 november 2013 UPPLEV MEDELTIDEN Kurser och Gästabud i Linköping 27 oktober + 9 november 2013 Välkommen till en dag på medeltiden, med medeltida dans, musik, mat och kläder! Gå kurs två dagar och avsluta med pampigt

Läs mer

KÖPTIPS. Lennarts TRÖST

KÖPTIPS. Lennarts TRÖST Det betyder att fler vill köpa aktien, vilket i sin tur antagligen leder till att uppgången blir större. Låt inte aktierna ligga i ett bankfack, utan följ med i vad som händer och placera om enligt din

Läs mer

Vill du följa med mig på scoutmöte?

Vill du följa med mig på scoutmöte? Vill du följa med mig på scoutmöte? Så lätt kan det vara att erbjuda nya barn scouting. Som spårar- eller upptäckarscout har jag många kompisar. De finns i skolan, hos grannen, på stranden, kusinen eller

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Inledning Förr trodde man att barn som lärde sig tecken inte skulle vilja lära sig tala. Idag vet man att det är tvärtom; tecken stimulerar talutvecklingen.

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar

Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar Lekar som stöder gruppandan / Lära känna - lekar Namn-nata Att lära sig de andra gruppmedlemmarnas namn Uppvärmning och att skapa en positiv atmosfär Gruppmedlemmarna ställer sig i en ring. Ledaren står

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Hantverkare i Falkenbergs kommun

Hantverkare i Falkenbergs kommun Hantverkare i Falkenbergs kommun Detta är förslag på besöksmål gällande hantverkare i Falkenbergs kommun. Nedan är hantverkarna beskrivna i kort text och även en karta är bifogad där alla är utsatta. Här

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT. På torsdag kan 4:or prova. i sal 3. Ta chansen! (Nästa vecka är det 5:or och 6:ors tur.) 28 januari 1 februari

MARIA KLUBBNYTT. På torsdag kan 4:or prova. i sal 3. Ta chansen! (Nästa vecka är det 5:or och 6:ors tur.) 28 januari 1 februari MARIA KLUBBNYTT 28 januari 1 februari På torsdag kan 4:or prova i sal 3. Ta chansen! (Nästa vecka är det 5:or och 6:ors tur.) aktiviteter på MFK 28 jan 1 feb LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter

Läs mer

ÖNSKEDRÖM KOLLEKTION MED OLLE EKSELL 10 APRIL 2015. Inter IKEA Systems B.V. 2015

ÖNSKEDRÖM KOLLEKTION MED OLLE EKSELL 10 APRIL 2015. Inter IKEA Systems B.V. 2015 MED OLLE EKSELL 10 APRIL 2015 Inter IKEA Systems B.V. 2015 PH124641 Gör din vardag lite gladare! På IKEA tycker vi att vardagen är veckans viktigaste dag, och vi skapar produkter för att göra den bättre.

Läs mer

Inte knöligt alls att handla av potatisbilen

Inte knöligt alls att handla av potatisbilen Inte knöligt alls att handla av potatisbilen Lastbilen stannar, kapellet där bak öppnas. Kunden sträcker fram pengar till säljaren/chauffören och får sin säck potatis. Bra att potatisbilen finns, tycker

Läs mer

aktiviteter på MFK 18 22 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG

aktiviteter på MFK 18 22 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG 18 22 augusti aktiviteter på MFK 18 22 augusti LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Sommarfritids Sommarfritids 15.00 Tvspelsturnering (Peter) 14.00 Biljardturnering (Abbe) 14.45 Film

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2011

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2011 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2011 Utöver våra populära traditionella kurser kan vi i år erbjuda: KOMPOSITIONSÖVNINGAR MED KNYPPLING KNYPPLA SKÅNSKA PETTERSSONSPETSAR KNYPPLADE BILDER tema BROAR FRI KNYPPLING

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag den 22 januari 2010. Kvinna blir präst i Övertorneå. Dom tycker inte att kvinnor ska vara präster.

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 2 Fredag den 22 januari 2010. Kvinna blir präst i Övertorneå. Dom tycker inte att kvinnor ska vara präster. LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 2 Fredag den 22 januari 2010 NORRBOTTEN Kvinna blir präst i Övertorneå Birgitta Pirhonen blir präst i Övertorneå. I torsdags bestämde kyrkorådet i Övertorneå att hon får jobbet. Det

Läs mer

Sticknätverk i Väst. Jul- och vinterbrev 2014-2015

Sticknätverk i Väst. Jul- och vinterbrev 2014-2015 Sticknätverk i Väst Jul- och vinterbrev 2014-2015 TACK för ett innehållsrikt stickår. Jul- och Vinterbrevet innehåller information om aktiviteter och tillfällen att fördjupa sig och att träffa andra stickintresserade

Läs mer

Grafiken till Kenya, del 2 om kulturutbytesprojektet Sverige-Kenya

Grafiken till Kenya, del 2 om kulturutbytesprojektet Sverige-Kenya Grafiken till Kenya, del 2 om kulturutbytesprojektet Sverige-Kenya När vi åkte tillbaka från Kenya i mars 2011, efter den första delen i det här projektet var Mats Wilhelmsson och jag fortfarande övertygade

Läs mer

Axeco. - since 1909-100 år av design och kvalitet www.axeco.se

Axeco. - since 1909-100 år av design och kvalitet www.axeco.se 90616 Axeco - since 1909-100 år av design och kvalitet www.axeco.se AXECOS mattguide Sköna former ger vackra hem. Låt dig inspireras av våra kvalitetsmattor. Vi på Axeco älskar kvalitet och design. Därför

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

PROGRAM 8 MARS. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2014. Gotlands folkhögskola

PROGRAM 8 MARS. En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! REDESIGN 2014. Gotlands folkhögskola REDESIGN 2014 PROGRAM 8 MARS GOTLANDS FOLKHÖGSKOLA HEMSE Elsa Billgren En mötesplats för alla åldrar där skapande, kreativitet och hållbarhet står i fokus! Gotlands folkhögskola Gotlands Folkhögskola Hemse

Läs mer

MARIA. Gör din egen. på Lilla Skapande! 12 16 november

MARIA. Gör din egen. på Lilla Skapande! 12 16 november MARIA 12 16 november mininytt Gör din egen på Lilla Skapande! aktiviteter på MMK 12-16 november LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter Bakning Bakning Film Ute Skridskor Bad killar Frukt

Läs mer

Zanzibar Café & Rökeri

Zanzibar Café & Rökeri 146 Zanzibar Café & Rökeri HITTA HIT: Från Göteborg kör E6 norrut. Ta av väg 168 mot Kungälv/Marstrand/ Ytterby och kör 17 km. I Tjuvkil fortsätt rakt fram tills du ser Café Zanzibar B & Bs plank. et sticker

Läs mer

MEDLEMSINFO. INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN Vår i luften!

MEDLEMSINFO. INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN Vår i luften! 01-2012 Ålands Brand och Räddningsförbund MEDLEMSINFO INFO FRÅN VERKSAMHETSLEDAREN Vår i luften! Hej alla kårer! Här kommer nu årets första Medlemsinfo. I skrivande stund har vi underbart vårväder utanför

Läs mer

Boda Torp under Boda. De sista som bodde här var Johan Jäger Jonasson med hustru och åtta barn. De flyttade år 1900 till Planen.

Boda Torp under Boda. De sista som bodde här var Johan Jäger Jonasson med hustru och åtta barn. De flyttade år 1900 till Planen. Åbo Boda Torp under Boda. De sista som bodde här var Johan Jäger Jonasson med hustru och åtta barn. De flyttade år 1900 till Planen. Sida 302 1776 Karl (1736- ), Stina (1745- ), Stina (1781- ) och Katrina.

Läs mer

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist

En fjärils flykt Gunnel G Bergquist En fjärils flykt Gunnel G Bergquist Livet för en del människor, Är kantat av sorg och vemod. Framtiden för dem Saknar oftast ljus och glädje. För andra människor Flyter livet på som en dans. Tillvaron

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen.

Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. VÅRBREV 1 Naturskolans program är en upplevelsebaserad undervisning där eleverna får lära med hela kroppen och alla sinnen ute i naturen. Genom systematiska undersökningar och naturvetenskapliga arbetsmetoder

Läs mer

Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här.

Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. Ange en Preheader här Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient, klicka här. skansen.se Skansenbutiken Skicka vidare Prenumerera Avprenumerera Måndag 13 augusti Vi erbjuder pedagogisk verksamhet

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2014

KNYPPELKURSER I VADSTENA 2014 KNYPPELKURSER I VADSTENA 2014 Utöver våra populära traditionella kurser kan vi i år erbjuda: KNYPPLADE BILDER tema I VATTEN - PÅ MARKEN - I LUFTEN KNYPPLA MED METALLTRÅD SYDD OCH BRODERAD SPETS KURS I

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Blåhammarens förskola 7 aug 2012 Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-07 09:42:55: Ni är i sanning miljöhjältar allihop! Ni har tydliga mål och jättefina

Läs mer

Effekt: Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna.

Effekt: Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna. SKYLT-SNURREN Denna rörelse ger illusionen av att du visar båda sidor av skylten. I själva verket visar du samma sida av skylten till åskådarna. Utförande: 1. Håll skylten mellan höger tumme och fingrarna

Läs mer

1. Symbol, se sidan 2. 2. Inledning, se sidan 2. 3. Födelse- och dödsdatum, 4.Information om de sörjande, 6.Information till begravningsgästerna,

1. Symbol, se sidan 2. 2. Inledning, se sidan 2. 3. Födelse- och dödsdatum, 4.Information om de sörjande, 6.Information till begravningsgästerna, Westlings Begravningsbyrå, Fondkistan i Eskilstuna kan göra döds och tackannonser i alla de större dagstidningar i Sverige. Vi gör annonsen medan ni väntar så att ni får ett korrektur direkt. Ni kan där

Läs mer

Konstnärsparet Eugen och Maria Pettersson Sammanställt av Thure Herbertsson oktober 2012

Konstnärsparet Eugen och Maria Pettersson Sammanställt av Thure Herbertsson oktober 2012 1 Konstnärsparet Eugen och Maria Pettersson Sammanställt av Thure Herbertsson oktober 2012 Bild från Uppsala Tidning den 18 nov. 1989 där han som 80-åring berättar om livet och om snideriet. Eugen och

Läs mer

Palleböcker 1 2 Facit

Palleböcker 1 2 Facit böcker 1 2 Facit Paket 1 PALLE PASSAR EN KATT passar en katt -3 1.4 2.4 3.4 6.4 8.4 7.4 10.4 11.4 12.4 13.4 14.4 Vem frågar? Kim Kim Kan du? 15. 6 S E M E S T E R F A M N E N V A S K E N 4.4M A G E 5.4A

Läs mer

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013

Dags för kläderna att komma ut ur garderoben. - Klädbytardagen 2013 Dags för kläderna att komma ut ur garderoben - Klädbytardagen 2013 Har du glömt något i garderoben? Har du några vardagskläder i garderoben som du inte har använt det senaste året? Kanske hänger det kavajer

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Sticknätverk i Väst. Susanne Harrysson, hemslöjdskonsulent och samordnare 0522 65 65 20

Sticknätverk i Väst. Susanne Harrysson, hemslöjdskonsulent och samordnare 0522 65 65 20 Uddevalla 20130517 Sticknätverk i Väst Försommarbrev 2013 Nu är det redan maj och försommar. Passa på att åka och träffa andra i Sticknätet och fira Världsstickningsdagen på Världskulturmuseet i Göteborg

Läs mer

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN

NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN NYHETER I TEKNIKKLUBBEN LUSTEN Solcellsbilar Våra bilar spyr ut smutsiga avgaser. Strömmen hemma i vägguttaget kommer delvis från smutsig kolkraft och vi slänger mycket som skulle kunna återanvändas. Många

Läs mer

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6

Gula Pressen. Lättläst. Ät bra orka mera sidan 2. Erik gick ner i vikt sidan 3. Lättläst bok om dikter sidan 4. Cirkus i Berlin sidan 6 gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 2 Maj 2011 Ät bra orka mera sidan 2 Erik gick ner i vikt sidan 3 Lättläst bok om dikter sidan 4 Cirkus i Berlin sidan 6 Lättläst

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 HANTVERKSKAMMAREN Magiska figurer Trollkulorna har många ansikten. HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 SNART ÄR DET JUL Hösten rullar på och nu är det bara en månad kvar till Skyltlördag julens

Läs mer

Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05

Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05 Lunk nr 5 Söder, Zum Franziskaner och Fotografiska, 2013-04-05 Med alla 11 Lunkare samlade strax efter kl 12 avtågade vi från Södra och med en ny Lunkare, Kerstin, i vår grupp. Efter Swedenborgsgatan styrdes

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Inspirationshäfte Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av ROLIGA RAMAR PAPP-PYSSEL MÅLA PÅ KLÄDER SÖTA SMYCKEN HÄFTIGA HANDAVTRYCK FINURLIGA FIGURER PILLIGT PYSSEL

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Kallen Hansen lätt nervös kramar ratten hårt i Anders Wängström M5 som han fick provköra på vägen mellan Pcdoktorns jobb och festplatsen.

Kallen Hansen lätt nervös kramar ratten hårt i Anders Wängström M5 som han fick provköra på vägen mellan Pcdoktorns jobb och festplatsen. Bimmerabend mit öl tänker ni, är dom inte friska eller vad gjorde dom på tyska lektionerna? Namnet kom fram efter ett antal olika namn, mit öl biten var av lite dubbelbottnad betydelse och humorn var givetvis

Läs mer

INNEHÅLL. VÄLKOMMEN TILL LABORATORIET 3 VAD ÄR BLOD? 4 BLODPROVSTAGNING 6 TROLLSALVA eller EMLA 11 HJÄRTFILM eller EKG 12

INNEHÅLL. VÄLKOMMEN TILL LABORATORIET 3 VAD ÄR BLOD? 4 BLODPROVSTAGNING 6 TROLLSALVA eller EMLA 11 HJÄRTFILM eller EKG 12 ÅUCS LABORATORIER INNEHÅLL VÄLKOMMEN TILL LABORATORIET 3 VAD ÄR BLOD? 4 BLODPROVSTAGNING 6 TROLLSALVA eller EMLA 11 HJÄRTFILM eller EKG 12 Text: Marju Aaltonen, Kirsi Kaitanen, Tarja Nyrhinen, Katja Tanner

Läs mer

MARIA KLUBBNYTT. 17-21 mars. Har du inte provat att göra film i filmrummet boka på direkten! Här ser vi Ellenor och Emina som förverkligar sin idé

MARIA KLUBBNYTT. 17-21 mars. Har du inte provat att göra film i filmrummet boka på direkten! Här ser vi Ellenor och Emina som förverkligar sin idé MARIA KLUBBNYTT 17-21 mars Har du inte provat att göra film i filmrummet boka på direkten! Här ser vi Ellenor och Emina som förverkligar sin idé aktiviteter på MFK 17 21 mars LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG

Läs mer

HUR ÄR DET ATT UPPLEVA VÄRLDEN ANNORLUNDA? 11 övningar att använda i klassen

HUR ÄR DET ATT UPPLEVA VÄRLDEN ANNORLUNDA? 11 övningar att använda i klassen HUR ÄR DET ATT UPPLEVA VÄRLDEN ANNORLUNDA? 11 övningar att använda i klassen Hur kan det kännas att uppleva världen på ett annorlunda sätt? Hur enkelt är det att följa en rak linje på golvet om du har

Läs mer

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder

Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Skola: Landskap 10 tips för bättre landskapsbilder Upplevelsen av en landskapsbild är inte samma sak som att uppleva ett landskap på plats. Med de här tio tipsen kanske du ändå lyckas ta med dig upplevelsen

Läs mer

Lärarmaterial. Ninas nya syster. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Marie Duedahl

Lärarmaterial. Ninas nya syster. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Marie Duedahl SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Ninas föräldrar är skilda och hennes mamma har träffat en ny kille som heter Jonas. Jonas har en dotter som heter Tuva. Nina har alltid velat ha

Läs mer

FORMGIVARE. Anette Eriksson är en erfaren och nyskapande formgivare med världsomspännande framgång och erkännande.

FORMGIVARE. Anette Eriksson är en erfaren och nyskapande formgivare med världsomspännande framgång och erkännande. FORMGIVARE Anette Eriksson är en erfaren och nyskapande formgivare med världsomspännande framgång och erkännande. Bertil Vallien är Sveriges mest berömde glaskonstnär och formgivare, mångfal digt prisbelönt

Läs mer