Kalkyl PM Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt väg 49 Genomfart Karlsborg Kalkyl genomförd Objektnr: Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kalkyl PM Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt väg 49 Genomfart Karlsborg Kalkyl genomförd Objektnr: Datum:"

Transkript

1 Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd Datum: (15)

2 V:\_UPPDRAG\206446\T\Genomfart Karlsborg\49 Genomfart Karlsborg Kalkyl-PM doc 2(15)

3 1. Bakgrund Väg 49 är av riksintresse och är en sekundär transportväg för farligt gods. Vägen löper genom Karlsborg och är av genomfartskaraktär men med en förhållandevis stor andel trafik inklusive tunga transporter. Karlsborgs läge mellan Bottensjön och Vättern med utpräglad stadsmiljö från strand till strand medför att utrymmet för väg 49 begränsat. Detta ställer då stora krav på utformningen av vägmiljön så att väg 49 inte upplevs som en barriär. Bild 2. Översiktskarta Trafiksäkerheten på sträckan är bristfällig. Det finns direktutfarter från fastigheter samt ett antal punkter där många oskyddade trafikanter korsar vägen. Bland annat så finns det skola, busstation och kommunhus i vägens direkta närhet. Villabebyggelse samt flerbostäder utmed väg 49 har förhöjda bullernivåer enligt en bullerinventering som gjordes år För att öka trafiksäkerheten genom Karlsborg föreslås att utformningen av väg 49 förändras. I förstudien har fyra alternativ studerats enligt fyrstegsprincipen: Nollalternativet Trafiksäkerhetshöjande åtgärder på befintlig väg 49 Ombyggnad av väg 49 Ny sträckning av väg 49 3(15)

4 Nollalternativet innebär att väg 49 behåller sin nuvarande funktion med konflikter, framkomlighetsproblem och bullerstörda fastigheter som följd. Med antagen trafikökning är det också sannolikt att tro att problemen kommer att öka. Med genomförande av trafiksäkerhetshöjande åtgärder på befintlig väg 49 förbättras situationen längs vägen punktvis. Väg 49 behåller sin genomfartskaraktär och det övergivna bangårdsområdet lämnas orört till andra ändamål. Ombyggnad av väg 49 via befintlig bangård från planerad cirkulationsplats vid Åsen till befintlig väg 49 strax norr om det gamla bangårdsområdet kan genomföras under förutsättning att Banverket lägger ner järnvägen och den befintliga säckstationen. Samråd har genomförts och Banverket driver nu arbetet med nedläggningen vidare. Det föreslagna läget för väg 49 bör utformas med goda möjligheter för oskyddade trafikanter att korsa vägen så att en eventuell barriäreffekt motverkas. Befintlig väg 49 föreslås få ny karaktär utan genomfartstrafik. Storgatan föreslås bli ett huvudstråk för gång- och cykeltrafik och delas upp i olika avsnitt med parker och parkeringsgator. De tunga transporterna försvinner då från områden med många direktutfarter och många oskyddade trafikanter i rörelse. Ny sträckning av väg 49 utreddes Tre alternativ väster om Bottensjön studerades. Man rekommenderade att ej driva processen vidare förrän vägsträckningen har lagts fast i kommunal plan. Smärre upprustningsåtgärder för att höja trafiksäkerheten på befintlig väg 49 förordades dock. 4(15)

5 2. Mål Målet med förstudien är att kartlägga förutsättningarna för att finna ett trafiksäkert alternativ för väg 49 genom Karlsborg med bibehållen godtagbar kapacitet. Målet med kostnadskalkylen och analysarbetet är att bedöma anläggningskostnaden för projektet och de osäkerheter som påverkar anläggningskostnaden. Kalkylen kan sedan bilda underlag för beslut om fortsatt arbete med objektet. 3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet En Förstudie-Samrådshandling togs fram i oktober Förutsättningen för kalkylen är alternativet med ny väg 49 på befintlig bangård samt ombyggnad av befintlig väg 49 till ett huvudstråk för gående och cyklister utan genomfartstrafik för bilar. I november år 1996 tog Vägverket fram en förstudie med förslag till åtgärder på det befintliga vägnätet. Den förstudien ligger till grund för de åtgärdsförslag som presenteras i förstudien framtagen år 2005 som i sin tur ligger till grund för kalkylen. Kortfattade åtgärdsförslag: Ny väg 49 från cirkulationsplats Åsen via befintligt banområde till kvarteret Hägern. Ombyggnad av Molidenkorsningen Anslutningar, övergångsställen m m vid järnvägsstationen och busstationen och längs befintlig väg 49 Anpassning av befintlig väg 49 till gata där gående och cyklister prioriteras och genomfart för bilar stoppas. 5(15)

6 Fasta förutsättningar. - Alla kostnader är uttryckta i prisnivå Kalkylerna förutsätter att Banverkets och Vägverkets anslag från och med räknas upp med en nivå som i allt väsentligt täcker den verkliga kostnadsökningen i branschen. - För objekt i skeden där sträckningen ännu inte fastställts, presenteras kalkyler för det alternativ som Banverket respektive Vägverket bedömer vara det totalt sett mest fördelaktiga. - All extern delfinansiering ingår. (Alla kostnader ingår oavsett finansiering) - BV/VV:s utbetalningar av statsbidrag kopplat till projektet ingår. - Force majure ingår inte i kalylerna (t ex jordbävning, naturkatastrof) - Moms ingår inte i kalkylerna. Avgränsningar/Kalkylomfattning 6(15)

7 Utredningsområdet sträcker sig från den nyanlagda cirkulationsplatsen vid Åsen i söder längs befintlig väg 49 och befintlig järnväg samt den gamla bangården norrut till kvarteret Hägern i norr se figur nedan. Den studerade sträckan är cirka 1,9 kilometer lång. Bild 1. Sträckan cirkulationsplats Åsen kvarteret Hägern 7(15)

8 4. Finansiering Objektet ryms ej inom ramen för gällande regionala infrastrukturplan för Västra Götaland för åren Genomförandet av de åtgärder som beskrivs i förstudien kräver att objektet tas upp i kommande plan. 5. Kalkylarbetet Kalkylen och analysen är genomförd som en kostnadsanalys med Successivprincipen. Denna rapport följer Successivprincipen och förutsätter att läsaren är införstådd med denna. Kalkylen och analysen är genomförd som en förenklad analys med intern moderator. Arbetet har skett vid ett tillfälle. En analysdag Analysdag den 1 december, hos Tyréns i Göteborg genomfördes enligt följande: presentation av deltagare och deras erfarenheter av liknande projekt metodbeskrivning av moderatorn presentation av projektet brainstorming kring projektet för att få med alla generella osäkerheter samt övriga delar som kan ha betydelse för kostnaderna Kostnadsbedömning av varje kostnadspost i bilagd kostnadskalkyl. Beräkning och analys av slutresultatet Gruppen bestämde att projektet är okontroversiellt i valet om projektet är: - Kontroversiellt - Normalt - Okontroversiellt Gruppen bestämde att projektet är normalt i valet om projektet är: - Enkelt - Normalt - Komplicerat Kalkylgruppens sammansättning: Leo Fiedler, LeoByggteknik (Intern moderator) Carl-Johan Bergström, Vägverket Marita Karlsson, Vägverket Gunnar Englund, Karlsborgs kommun Michael Lindström, Tyréns AB Erik Carlsson, Tyréns AB Anna Jägemalm, Tyréns AB 8(15)

9 Tidigare kostnadskalkyl Kostnadskalkyl för projektet har tidigare utförs i arbetet med framtagandet av förstudien för genomfart Karlsborg. Detta arbete genomfördes med prisnivån Kostnaden bedömdes då uppgå till 22,9 Mkr. Kalkylsäkerhet Kalkylen har säkrats genom: bra sammansatt kalkylgrupp med erfarenhet från olika teknikområden 3 av 7 gruppmedlemmar har närvarat vid tidigare successiva kalkylprojekt 9(15)

10 6. Kostnader och osäkerheter Utbyggnad För beräknad lösning Utbyggnad och under givna förutsättningar visade analysen följande resultat efter korrekt avrundning: ett medelvärde för kostnaden på 58,5 MSEK en beräknad osäkerhet i form av en standardavvikelse på 3,78 MSEK. Det innebär att storleken på osäkerheten (en standardavvikelse) är 6 % av medelvärdet, vilken bedöms som en låg osäkerhet i detta läge av projektet. Resultatet är normalfördelat enligt beslutsdiagrammet och kalkylsammanställningen nedan, se bilagd kalkylbok. 10(15)

11 Diagrammet och sammanställningen innebär följande: 1. Med 90 % sannolikhet beräknas kostnaden till 63 MSEK eller mindre. 2. Med 50 % sannolikhet beräknas kostnaden till 58,5 MSEK eller mindre. 3. Med 10 % sannolikhet beräknas kostnaden till 54 MSEK eller mindre. Rekommenderad investeringsram för objektet är 58,5 MSEK Den rekommenderade investeringen är en avvikelse från föregående kalkyl med ca 35,6 MSEK. Orsaker till kostnadsfördyringen är bland annat att: Denna kalkyl bygger på en högre målstandard än tidigare kalkyl. De generella osäkerheterna har inte beaktas i tidigare skeden. Motsvarar här ca 4,5 MSEK Indexuppräkning från år (15)

12 Risker/osäkerheter (kalkylosäkerheter) Osäkerheter i kalkylen har försökt minimeras genom att ytterligare studera svåra och komplicerade områden. De största riskerna och osäkerheterna, förutom post nummer 1, härrör sig till de generella osäkerheterna. De tio största osäkerheterna i kalkylen är: 1. Provtagning sanering banvall 33,3% 2. Konjunktur / marknadsläge 28,0% 3. Vägverket 6,2% Opinion / omvärld 6,2% 5. Cirkulationsplats km 0/650-0/750, r=20m 4,1% 6. Väg, km -0/100-0/650 (9-meters väg) 3,0% Geoteknisk förstärkning, km -0/100-0/650 3,0% GC-port inkl. tråg, km 1/350 3,0% 9. Ombyggnad Storgatan till GC-väg/park, km 0/950-1/500 2,7% 10. Omläggning ledningar/kablar/fjärrvärme 1,3% De generella osäkerheterna, kommer att minskas i och med att projektet drivs fram i senare delar av vägprocessen och projektet närmar sig en byggstart. 12(15)

13 Nedan följer sammanfattande förtydliganden av osäkra poster i kalkylen Sektion -0/100 0/650 Inlösen: fastigheten Hörnet 27 banvallen Buller: Grundvattenskydd: -4 fastigheter norr om cirkulationsplats Åsen - Mobackaliden 6:11, åtgärdas ev. med 2,0m x 30m plank - Smedjan 1, åtgärdas ev. med 2,0m x 30m plank fördröjning via membranförsedda diken som leds söderut till Bottensjön Cirkulationsplats 0/650 0/750 Grundvattenskydd: Infrastruktur: Anslutning: fördröjning via membranförsedda diken som leds söderut till Bottensjön ledningar, belysning, oskyddade trafikanter som korsar i plan, icke överkörningsbar rondell ~20m radie, skyltar, utsmyckning, refuger, målning, mm Kärleksstigen-Flottiljvägen Ny väg 0/750 0/900 Dagvattenfrågan: Buller: kantsten, dagvattenbrunnar, oljeavskiljare, ev kapacitetsproblem i dagvattensystemet, fördröjning i dike önskas plus på landskapade ytor. cirka 150m bullerskydd, vall+plank. Korsning typ C 0/900 1/050 Oskyddade trafikanter: Dagvatten: korsningen förses med gc-korsning i plan grundvattenskydd Ny väg 1/050-1/350 Oskyddade trafikanter: Fjärrvärme: Buller: GC-port i tråg flyttas flerbostadshus bulleråtgärdas 13(15)

14 Korsning 1/350 1/600 Dagvatten: Trafik: Oskyddade trafikanter: Buller: grundvattenproblem, ny dagvattenledning till Bottensjön kan ledas vid Strandskolan, idag 500mm ledning, fördröjningsmagasin önskas direktutfarter till väg 49, kan man ordna utfart via gångbanan för dessa? 200m GC-väg på befintlig järnvägsbank till Vinkelgatan kopplas till befintligt nät 4 flerbostadshus skall åtgärdas, kvarteret Nyckeln åtgärdas nu (ljudruta på insidan), fasadåtgärder behövs för enfamiljsbostäder Ombyggnad Södra vägen till gång- och cykelväg -0/100 0/500 - Ombyggnad Storgatan till gångfartsgata 0/700 0/950 Busstation: koppling till busstationen Ombyggnad Storgatan till gång- och cykelväg/parkområde 0/950 1/500 Trafiklösning: Återställning: hälften av vägen tas bort och gång- och cykelbana ordnas mark som varit väg, bussterminal behöver yta, belysning. Park Allmänt Objektet förutsätter att Banverket tar bort syll och räls på befintligt banområde. Det är oklart om Vägverket eller Banverket sanerar det gamla banområdet. Trafik- och ledningsanordningar under byggtiden ingår i respektive kostnadspost. Inträngning av grundvatten i schakter är en risk då grundvatten ytan finns 1-1,5m under mark. 14(15)

15 Bilagor VV Kalkylbok: v49 Genomfart Karlsborg xls 15(15)

Kalkyl PM. Väg 44 Lavad - Gillstad

Kalkyl PM. Väg 44 Lavad - Gillstad Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2009-01-27 o 2009-02-05 Datum: 2009-02-06 1(9) 1. Bakgrund Väg 44 är en del av det regionala vägnätet och utgör riksintresse för kommunikation.

Läs mer

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng

Kalkyl PM. Väg 44 Tre Älgar Håle Täng Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2009-02-05 Datum: 2009-02-06 1(8) 1. Bakgrund Väg 44 är en del av det regionala vägnätet och utgör riksintresse för kommunikation. Åt väster

Läs mer

Kalkyl PM. Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Väg 200 Björkulla - Hova alternativ tre broar bort

Kalkyl PM. Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Väg 200 Björkulla - Hova alternativ tre broar bort Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt alternativ tre broar bort Kalkyl genomförd 2008-08-13 rev. 2008-09-19 Datum: 2008-08-13 rev. 2008-09-19 1(7) 1. Bakgrund Väg 200 är klassad som regional väg

Läs mer

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge Väg E6 Trelleborg-Vellinge Objektnr: 881054 Datum: 2008-12-06 Rev: 2009-01-26 Rev: 2009-05-27 Kalkyl PM Väg E6 Trelleborg-Vellinge 1(6) Kalkyl-PM Datum: 2009-05-27 Beteckning: Väg E6 Trelleborg-Vellinge

Läs mer

Kalkyl PM. E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik. Objekt nr: Skede: vägutredning

Kalkyl PM. E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik. Objekt nr: Skede: vägutredning 1(6) Kalkyl PM E18 delen Trafikplats Skutberget-Bergvik Objekt nr: 85 729 730 Skede: vägutredning 2008-10-0 2(6) 1. Bakgrund E18 ingår i det nationella stamvägnätet samt utgör en del av den Nordiska triangeln,

Läs mer

Kalkyl PM Väg 161 Skår - Rotviksbro

Kalkyl PM Väg 161 Skår - Rotviksbro Kalkyl PM Väg 161 Skår - Rotviksbro Objektnummer: 430180-0161 Objektnamn: Skår - Rotviksbro Skede: Genomförbarhetsstudie februari 2008 Datum: 2008-08-22 Rev. datum: 1(9) 1. Bakgrund Befintlig väg har idag

Läs mer

Kalkyl PM. E20 förbi Hova

Kalkyl PM. E20 förbi Hova Kostnadsanalys med Successivprincipen projekt Kalkyl genomförd 2008-05-06, 2008-06-12 samt 2008-07-08 Datum: 2008-07-08 Rev 2008-10-26 1(10) 1. Bakgrund E 20 är en viktig kommunikationsled som ingår i

Läs mer

VÄG 63/763 TULLEN VÄG 63/826 BRATTFORS

VÄG 63/763 TULLEN VÄG 63/826 BRATTFORS KALKYL PM VÄG 63/763 TULLEN VÄG 63/826 BRATTFORS Objektnr: 85731485 Objektnamn: 63/763 Tullen 63/826 Brattfors Skede: Förstudie Datum: 2009-01-13 Rev datum: 1(5) 1 Bakgrund Vägverket avser att förbättra

Läs mer

Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors

Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors Kalkyl PM Väg 172 Skällsäter - Bäckefors Objektnummer: 85 54 04 32 Objektnamn: Skällsäter - Bäckefors Skede: Bygghandling december 2002 Datum: 2008-08-25 Rev. datum: 1(7) 1. Bakgrund Befintlig väg har

Läs mer

Kalkyl PM E45 Syd Dykällan - Mellerud

Kalkyl PM E45 Syd Dykällan - Mellerud Kalkyl PM E45 Syd Dykällan - Mellerud Objektnummer: 85 54 47 10 Objektnamn: E45 Syd Dykällan-Mellerud Skede: Förstudie/Beslutshandling december 2003 Datum: 2008-08-20 Rev. datum: 1(8) 1. Bakgrund Förstudie/beslutshandling

Läs mer

Väg 47 Förbifart Grästorp Objektnr Kalkyl-PM

Väg 47 Förbifart Grästorp Objektnr Kalkyl-PM Objektnr 856192 Kalkyl-PM Datum: 2008-09-12 Beteckning: Version 1 1. Bakgrund Väg 47 sträcker sig mellan Trollhättan och Jönköping och ingår i det regionala vägnätet. De trafik- och miljöproblem som råder

Läs mer

Kalkyl PM. E45 BanaVäg i Väst, delen Älvängen-Trollhättan

Kalkyl PM. E45 BanaVäg i Väst, delen Älvängen-Trollhättan Kalkyl PM Kostnadsanalys enligt Successivprincipen E45 BanaVäg i Väst, delen Älvängen-Trollhättan Objektnummer: 85 544 980 Objektnamn: E45 Älvängen-Trollhättan Skede: Arbetsplan/Bygghandling/Produktion

Läs mer

Kalkyl PM Kostnadsanalys enligt Successivprincipen Väg E6.21 Lundbyleden, delen Eriksbergsmotet Ringömotet

Kalkyl PM Kostnadsanalys enligt Successivprincipen Väg E6.21 Lundbyleden, delen Eriksbergsmotet Ringömotet Kalkyl PM Kostnadsanalys enligt Successivprincipen Väg E6.21 Lundbyleden, delen Eriksbergsmotet Ringömotet Objektnummer: 85 436 910 Objektnamn: Väg E6.21 Lundbyleden Skede: Förstudie Datum: 2008-10-01

Läs mer

3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet

3. Förutsättningar och basfakta, kort beskrivning av objektet Objektnr 85544655 Kalkyl-PM Datum: 2008-08-22 Beteckning: Version 1 1. Bakgrund Väg 2183 ingår i det lokala vägnätet och går mellan Ed och Nössemark i Dals Eds kommun, Västra Götaland. Vägen utgör enda

Läs mer

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen

Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Kalkyl PM E45 BanaVäg i Väst, delen Agnesberg-Älvängen Projekt väg E 45, delen Agnesberg Älvängen Objektnummer: 85542760 Skede: Bygghandling/Produktion Datum: 2009-05-28 1(5) 1. Bakgrund Vägverket Region

Läs mer

Kalkyl PM VÄG E18 BJÖRKÅSMOTET - SKUTBERGET

Kalkyl PM VÄG E18 BJÖRKÅSMOTET - SKUTBERGET Kalkyl PM VÄG E18 BJÖRKÅSMOTET - SKUTBERGET Objektnummer: 85 729 730 Objektnamn: E18 Björkåsmotet - Skutberget Skede: Arbetsplan Datum: 2008-08-21 Rev. datum: 2008-08-22 1(9) 1. Bakgrund Vägverket planerar

Läs mer

Planerade investeringsåtgärder

Planerade investeringsåtgärder Planerade investeringsåtgärder Förbifart Yttermalung Dala-Järna Vansbro Cirkulationsplatser Falun Lönnemossa - Klingvägen Trafikplats Tuna Borlänge Djurås Cirkulationsplatser Borlänge Hofors genomfart

Läs mer

Väg 26, Halmstad (E6) - Oskarström KALKYL-PM

Väg 26, Halmstad (E6) - Oskarström KALKYL-PM Datum: Reviderad: Objektnamn: Väg 26 Halmstad - Oskarström Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 26, Halmstad (E6) - Oskarström KALKYL-PM 1. Bakgrund Nuvarande väg omfattar ca 10,9 km väg och är ca 12

Läs mer

UTREDNING AV VÄG 46/184

UTREDNING AV VÄG 46/184 DRYPORT OCH LOGISTIKCENTRUM I FALKÖPING UTREDNING AV VÄG 46/184 Västra Götalands län 2010-05-19, reviderat 2010-09-28 Titel: Dryport och logistikcentrum i Falköping. Utredning av väg 46/184. Utgivningsdatum:

Läs mer

Väg 41, Järlöv - Länsgränsen KALKYL-PM

Väg 41, Järlöv - Länsgränsen KALKYL-PM Datum: Reviderad: Objektnamn: Väg 41 Järlöv - länsgränsen Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 41, Järlöv - Länsgränsen KALKYL-PM 1. Bakgrund Väg 41 mellan Järlöv och länsgränsen mot Västergötland är

Läs mer

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: VVÄ_009 E6.20 Vädermotet-Björlandavägen, etapp 1 Objektsnummer: 43 72 40 och 43 68 90

Kalkyl - PM. 1. Bakgrund. 2. Mål. Projekt: VVÄ_009 E6.20 Vädermotet-Björlandavägen, etapp 1 Objektsnummer: 43 72 40 och 43 68 90 Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Henrik Erdalen henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97 Mobil: 0733-58 62 00 Christer Claesson christer.claesson@vv.se Direkt:

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Kalkylmall för Åtgärdsplaneringen

Kalkylmall för Åtgärdsplaneringen Kalkylmall för Åtgärdsplaneringen 2010-2020 Objektnamn: Väg AAA Prisnivå: jun-08 Sektion: VVXXX Objektnr: 12345 Datum: 2008-03-12 Projetledare: Pelle Skede: SSSS Rev datum: 2008-03-12 Upprättad av: Nisse

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Väg 41, Derome - Veddige KALKYL-PM

Väg 41, Derome - Veddige KALKYL-PM Datum: 2008-12-12 Reviderad: Objektnamn: Väg 41 Derome - Veddige Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 41, Derome - Veddige KALKYL-PM 1. Bakgrund Väg 41 mellan Derome och Veddige är utifrån nuvarande

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33)

6. Tänkbara åtgärder. Exempel på utformning av mötesfri landsväg. Rv70 Enköping - Simtuna 15 (33) 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Analys av tänkbara åtgärder Enligt fyrstegsprincipen ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg. I det aktuella projektet bedöms åtgärder motsvarande

Läs mer

Kalkyl PM. E45/E20 Partihallsförbindelsen Göteborgs kommun. Partihallsförbindelsen (grön) ingår som första etapp i Marieholmsförbindelsen

Kalkyl PM. E45/E20 Partihallsförbindelsen Göteborgs kommun. Partihallsförbindelsen (grön) ingår som första etapp i Marieholmsförbindelsen Kalkyl PM E45/E20 Partihallsförbindelsen Göteborgs kommun Partihallsförbindelsen (grön) ingår som första etapp i Marieholmsförbindelsen Objektnummer: 85423611 Objektnamn: E45/E20 Partihallsförbindelsen

Läs mer

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd

E18 Norrtälje Kapellskär. Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Granskning av vägplan Information om större förändringar efter samråd E8 Trafikverket planerar för att bygga om E8 mellan och. Sträckan är cirka km lång, mycket olycksdrabbad och brister i såväl framkomlighet

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Beslut BESLUT (6) Region Väst, Anders Mikaelsson, VY Äb 2002-07-02

Beslut BESLUT (6) Region Väst, Anders Mikaelsson, VY Äb 2002-07-02 Region Väst, Anders Mikaelsson, VY Äb PP 20-.N 99:3051 (6) Objekt: Vägutredning rör väg 168, Marstrand -Kungälv, delen vid Tjuvkil Kungälvs kommun, Västra Götalands län. Objekt nr: 4190 Beslut Bakgrund

Läs mer

3 Vägprojektet en översikt

3 Vägprojektet en översikt 3 Vägprojektet en översikt 3.1 Nuvarande väg Vägens funktion E20 har en nationell, regional och lokal funktion och den kraftigt ökande lastbilstrafiken visar också att E20 har en vital betydelse för näringslivet

Läs mer

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut

Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Dnr Sida 1 (5) 2014-08-28 Handläggare Johanna Salén 08-508 260 32 Till Trafiknämnden 2014-09-25 Gång- och cykelbana längs Ältabergsvägen. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Kalkyl - PM. Datum (Reviderad efter kalkyl) Projekt: Väg 155 Lilla Varholmen-Gossbydal Objektsnummer: S Planobjekt: 1(8)

Kalkyl - PM. Datum (Reviderad efter kalkyl) Projekt: Väg 155 Lilla Varholmen-Gossbydal Objektsnummer: S Planobjekt: 1(8) Vägverket Region Väst 14033 400 20 Göteborg Mölndalsvägen 30 B www.vv.se Telefon: 0771-119 119 Fax: 031-63 51 38 Texttelefon: 0243-75090 Henrik Erdalen VVÄvgs henrik.erdalen@vv.se Direkt: 031-63 51 97

Läs mer

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70

6. Tänkbara åtgärder. N Rv 70 6. Tänkbara åtgärder 6.1 Åtgärder enligt fyrstegsprincipen Enligt fyrstegsprincipen, som redovisas mer utförligt i kapitel 1.2, ska åtgärder på identifierade problem prövas förutsättningslöst i fyra steg.

Läs mer

Väg 153, Klastorp Rolfstorp. Etapp 2 (Väg 153 Gödestad-Rolfstorp) KALKYL-PM

Väg 153, Klastorp Rolfstorp. Etapp 2 (Väg 153 Gödestad-Rolfstorp) KALKYL-PM Datum: 2008-08-22 Reviderad: Objektnamn: Väg 153 Klastorp - Rolfstorp Objektnummer: 23180004 Planobjekt: Väg 153, Klastorp Rolfstorp. Etapp 2 (Väg 153 Gödestad-Rolfstorp) KALKYL-PM 1. Bakgrund Väg 153

Läs mer

Allmänna fasta förutsättningar (Gäller för alla kalkyler som utgör underlag för åtgärdsplaneringen) 1. Fasta förutsättningar

Allmänna fasta förutsättningar (Gäller för alla kalkyler som utgör underlag för åtgärdsplaneringen) 1. Fasta förutsättningar Allmänna fasta förutsättningar (Gäller för alla kalkyler som utgör underlag för åtgärdsplaneringen) 1. Fasta förutsättningar - Projektets totalkostnad ska uttrycktas i prisnivå 2008-06. - För objekt i

Läs mer

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10)

V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) 29 5. 5.1 V Boulevarden S Kaserngatan (alt 10) Bussgatans utformning Framkomlighet Separat bussgata utmed hela sträckningen tillsammans med signalprioritering i korsningar med övrig trafik möjliggör en

Läs mer

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun

Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Ekerö kommun Kapacitetsutredning korsningen Ångbåtsvägen/Bryggavägen Beställare: Box 205 178 23 Ekerö Beställarens representant: Emelie Greiff Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Karl Grankvists väg 1A

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

Handledning Successiv kalkylering. inkl lathund och anläggningskostnader. Vägverket

Handledning Successiv kalkylering. inkl lathund och anläggningskostnader. Vägverket RAPPORT 1(14) Datum: 2009-08-12 Handledning Successiv kalkylering inkl lathund och anläggningskostnader Vägverket Underlagsrapport till Förslag till Nationell plan för transportsystemet Innehåll 1 Uppdraget...

Läs mer

Information om projekt Riksväg 50/66, genomfart Ludvika, Bergslagsdiagonalen, Ludvika kommun

Information om projekt Riksväg 50/66, genomfart Ludvika, Bergslagsdiagonalen, Ludvika kommun Information om projekt Riksväg 50/66, genomfart Ludvika, Bergslagsdiagonalen, Ludvika kommun Informationsblad, juni 2014 Trafikverket och Ludvika kommun vill informera er om att beslut fattats om att genomföra

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter

PM Trafikutredning Snurrom verksamheter PM Trafikutredning Snurrom verksamheter Bakgrund och syfte Planering pågår för nya verksamheter i anslutning till Norra vägen och E22 i norra delen av staden. Trafikutredningen ska undersöka hur området

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Järnsida 1:2 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun Chatarina

Läs mer

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION

BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION PM BUSSGATOR I BROBY SLUTVERSION 2016-04-08 UPPDRAG 266072, Bussgator Broby Titel: BUSSGATOR I BROBY Status: Slutversion Datum: 2016-04-08 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson: Östra Göinge kommun Kenneth

Läs mer

Kalkyl-PM för väg 49 Skara-Skövde, delen Våmb-Annero

Kalkyl-PM för väg 49 Skara-Skövde, delen Våmb-Annero Kalkyl-PM Datum: 2008-08-22 Beteckning: Version 2 ( rev 2008.09.12) Kalkyl-PM för väg 49 Skara-Skövde, delen Våmb-Annero Objektnummer: 85630322 1. Bakgrund Väg 49 mellan Skara och Skövde är en viktig förbindelselänk

Läs mer

Uppdragsnummer: Trafikutredning Roxenbaden

Uppdragsnummer: Trafikutredning Roxenbaden Uppdragsnummer: 100909 Trafikutredning Roxenbaden 2 (25) Denna utredning har utförts mars-april 2009 med följanden projektorganisation: Beställare Namn: Linköpings Kommun Teknik och samhällsbyggnad Adress:

Läs mer

Cirkulationsplats i Bollebygd

Cirkulationsplats i Bollebygd 1 PM 2013:45 Joachim Karlgren Björn Sax Kaijser 2014-01-13 Cirkulationsplats i Bollebygd Förslag på utformning av ny tillfart Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Informationsmöte 28 maj E45/70 genom Mora. Välkommen!

Informationsmöte 28 maj E45/70 genom Mora. Välkommen! Informationsmöte 28 maj 2015 E45/70 genom Mora Välkommen! Agenda 1. Mötets öppnande 2. Presentation 3. Redogörelse för planprocessen 4. Redogörelse för innehållet i en Vägplan 5. Presentation av projektet

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby

Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby BARNKONSEKVENSANALYS Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Lidköping och Götene kommuner, Västra Götalands län 2013-07-01 1 Titel:, Väg 44 förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby Dokumentslag:

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer

Samrådsmöte Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö

Samrådsmöte Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö Samrådsmöte 2014-06-03 Vägplan Väg 63, förbi Hjulsjö Presentation Magnus Persson Projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket Gustav Silverin Uppdragsledare ÅF Marie Holms Bitr.

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Åtgärdsplanering 2010-2020 - Anläggningskostnadskalkyler

Åtgärdsplanering 2010-2020 - Anläggningskostnadskalkyler Åtgärdsplanering 2010-2020 - Anläggningskostnadskalkyler Handledning för kalkylarbetet Lars Eriksson, BV ISSN/ISBN Version 1 Innehåll 1 Uppdraget 4 1.1 EFFEKTMÅL - ANLÄGGNINGSKOSTNADSKALKYLER...4 1.2 PROJEKTMÅL

Läs mer

PM Trafikutredning McDonald s

PM Trafikutredning McDonald s PM Trafikutredning McDonald s Utformning av in- och utfart SLUTVERSION 2015-03-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 In- och utfart till McDonald s... 4 2.1

Läs mer

PM gällande utformning av cirkulationsplats

PM gällande utformning av cirkulationsplats gällande utformning av cirkulationsplats Uppdrag Beställare Från Till nummer Kungsbacka kommun Anton Nilsson Charlotta Ljungkull DP-01 Datum 2018-11-29 Ramböll Sverige AB Box 5343,Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03

Solnavägen vid Biomedicum och Aulan 2012-04-03 Trafik 2012-04-03 Objekt: 1113 Handläggare: Mats Ekström Konsult: Structor Uppsala AB , ANTAL BLAD: 4 BLAD NR: 1 Inledning Syftet med detta är att beskriva trafiken till och från Biomedicum och Aulan och

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Nyborgsvägen, Stenungsund

Nyborgsvägen, Stenungsund Stenungsund Nyborgsvägen, Stenungsund Trafikutredning 2015-12-16 ÅF Infrastructure AB/Trafikutredning ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax +46

Läs mer

2013-10-29. Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared Dnr KS 2013-187

2013-10-29. Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared Dnr KS 2013-187 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-10-29 332 Ändring av detaljplaner inför byggnation av gång- och Cykelbana utmed väg 153 igenom Ullared

Läs mer

E45 genom Dorotea. - gång- och cykelväg - upprustning av E45. - Förslag på utformning av torget i Dorotea. Informationsmöte

E45 genom Dorotea. - gång- och cykelväg - upprustning av E45. - Förslag på utformning av torget i Dorotea. Informationsmöte E45 genom Dorotea - gång- och cykelväg - upprustning av E45 - Förslag på utformning av torget i Dorotea TMALL 0141 Presentation v 1.0 Informationsmöte Informationsmöte 2016-02-11 1. Inledning 2. Allmänt

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Underlag på befintliga ledningar har erhållits från Trafikverket, relationshandlingar E4, Förbifart, Norrköping, daterade 1996-10-29.

Underlag på befintliga ledningar har erhållits från Trafikverket, relationshandlingar E4, Förbifart, Norrköping, daterade 1996-10-29. Vectura Mark&Samhälle Box 412 581 04 Linköping Telefon: 0771-159 159 Fax: 010-484 00 00 Lars Skoog Telefon: 010-4845187 Datum: 2011-04-21 Beteckning: Väg E4 Helsingborg-Stockholm, delen Trafikplats Bråvalla

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC

TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC RAPPORT TRAFIKALSTRING BRILLINGE ÅVC RAPPORT 2016-12-16 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-000522, 2016-12-16 UPPDRAG 272040, Kretsloppsparken Brillinge ÅVC Titel på rapport: Trafikalstring

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Väg 978 genom Mariefred

Väg 978 genom Mariefred Väg 978 genom Mariefred Södermanlands län Objektnummer: 10708 Fördjupad studie September 2005 Medverkande Beställare: Vägverket Region Mälardalen Box 1140 631 80 ESKILSTUNA Tfn: 0771-119 119 rojektledare:

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

PM Ledningsomläggning vid KV

PM Ledningsomläggning vid KV Sida 1(19) PM Ledningsomläggning vid Kvarteret Sida 2(19) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Omfattning... 3 3. Berörda ledningar... 3 3.1 Rådmansgatan, Östergatan och :... 3 3.2 Regeringsgatan,

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen

FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen Handläggare: Peter Sartorius Dnr: FÖRSTUDIERAPPORT Bålbroskogen i Rimbo tillfartsväg för motorfordon Gatu- och parkavdelningen 1. Bakgrund Gatu- och parkavdelningen har av Mark och exploateringsenheten

Läs mer

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd

Trafikutredning Myggenäs. Trafikförsörjning till fastighet Myggenäs 1:114 m.fl. Ändrad och kompletterad efter samråd Ändrad och kompletterad efter samråd Beställare: TJÖRNS KOMMUN Fakturaservice 47180 SKÄRHAMN Beställarens representant: Marcelo Arancibia Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Valldavägen Iseråsskolan 2013-09-30 kl 18.30

VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE. Gång- och cykelväg utmed Valldavägen Iseråsskolan 2013-09-30 kl 18.30 VÄLKOMNA TILL INFORMATIONSMÖTE Gång- och cykelväg utmed Valldavägen Iseråsskolan 2013-09-30 kl 18.30 MEDVERKANDE Kungsbacka kommun Charlotta Ljungkull, Projektledare Roland Nyman, Byggledare Christer Adlerborn,

Läs mer