Utveckling av dörrstängare på svenska marknaden genom 93 år.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling av dörrstängare på svenska marknaden genom 93 år."

Transkript

1 Utveckling av dörrstängare på svenska marknaden genom 93 år. 1922, utvecklar Jernbolaget, som startades i början av talet, den första svenska dörrstängaren med hydraulisk dämpning av stängningsfunktionen. Nu ersätts tidigare rent fjäderdrivna stängningsanordningar som funnits i nära 50 år och man erhåller en stängningsfunktion i och serien som går att ändra med en regulatorskruv och därmed styra det dämpande oljeflödet. 1932, förlägger Jernbolaget sin dörrstängartillverkning till verkslokaler vid Kvarnforsen i Eskilstuna. Det krönta ankaret blir signum och ett inregistrerat varumärke sedan Utvecklingen av den s.k. POTT serien påbörjades serien blir stilbildande och en riktig långkörare som tillverkas i 36 år. Version med uppställningsmöjlighet utvecklas. Redan från början produceras dörrstängare med olika storlek på fjädrar för olika stängningskraft beroende på var stängarna skall etableras; på allt från lätta skåpdörrar till tunga ytterdörrar. Torsion- eller vridfjädern ersätter den bredbladiga spiralfjädern. 1946, börjar 1600-serien tillverkas. Det blir en klassisk stängare, slittålig och robust. Än idag kan man finna dem på många håll, ofta på smidd konsol i dörröppning serien tillverkas i allt från storlek 1 till storlek 5, jämte två mindre storlekar till format och prestanda; 1E och 2E för export främst till Mellan-östern. Dörrstängaren har förutom exportversionen armsystem med uppställningsfunktion samt armfäste för parallellmontage och tillverkades under 21 år.

2 1964, börjar en arkitekt-designad vridfjäderdörrstäng-are Jet tillverkas. Det blir en uppmärksammad och populär serie från Jernbolaget övertar Optimus dörrstängartillverkningen vid Eskilstunaån. Jet-serien blir dock dyr att producera och tillverkningen läggs ner redan 1972, vissa komponenter från Jet återfinns i TOP-serien som lanseras vid samma tillfälle 1968, påbörjas även tillverkningen av dörrstängare vid Optimus-Anchorverken med s.k. rack & pinionkonstruk-tion, med tillhörande tryckfjäder. Crown 330, 340 och 350 ger möjligheter till ytterligare styrning av oljeflödet, med möjligheter till öppningsbroms och tidsförfröjning som resultat, något som varit svårlöst i vridfjäder-stängarnas konstruktion under ett antal år. Crown-serien läggs ner 1979 efter 11 år. Året innan inleds samarbetet med finska dörrstängarproducenten Abloy i synnerhet samt norska TrioVing, som tidigare producerat egna dörrstängare. 1972, kommer så TOP 200-serien. Ännu en långkörare har fått se dagens ljus. Samma år bildades Anchorverken, med dörrstängare som basprodukt. Speciella kunder erhåller egen dekal och förpackning, f d Järnia ser TOP-serien som sin egen dörrstängare. Vridfjäderfunktionen i TOP-serien, storlek 2-5 är långt utvecklad med rektangulärt fjädermaterial lindat på högerkant och man erhåller en verkningsgrad på över 90 % (!) vilket ej är möjligt med normal tryckfjäderdörrstängare. Vridfjäderprincipens segdragningsförmåga över hela öppningsregistret blir ett försäljningsargument. Medbringare innebär att fjädern kan spännas åt två håll. Tillslagningseffekt regleras med olika förspänning. Produkten vidareutvecklas, konstruktionen moderniseras, produktionen rationaliseras, huset tillverkas i aluminium, armsystem standardiseras, uppställningsarm med elektromagnet introduceras. TOP-dörrstängarna hinner under sina 21 år tillverkas i långt över 1 miljon exemplar och säljs såväl på svensk hemmamarknad som på export. Anchor El-Stop 8, ser dagens ljus under senare delen av TOP-eran elektriskt uppställningsarm som en viktig komponent när det gäller förebyggande brandförsvar.

3 1979, påbörjas montering och ihopsättning av 500-seriens tryckfjäderdörrstängare i Eskilstuna. Komponent-tillverkningen förläggs till Abloyfabriken i Joensuu. I utbyte tillverkar Anchorverken armsystem i modulutförande även för finsk marknad. Armsystem med glidskenor börjar tillverkas. Glidskena nedsätter dock tillslutningskraften med över 60 % jämfört med standardsystem. Styrningen av oljeflödet för tillslagsfunktion, öppningsbroms och tidsfördröjning utvecklas på nytt efter Crown-seriens nedläggning. 600-serien med inbyggd magnetventil för att spärra oljeflödet, d.v.s. uppställningsfunktion för brandklassade dörrar, utvecklas och produceras i Eskilstuna, sist men inte minst i sammanhanget, utvecklas och tillverkas också en dörrstängare med Free Swingfunktion i samma serie bildas Anchor Eskilstuna AB. Även ASSA har under något år tillverkat egen dörrstängare, denna läggs nu ner till förmån för samarbetet med tyska Dorma. 1984, produktionen av dörrstängare tar fart. 500-serien kompletteras med finska 400-serien som har justerbar fjäderkraft, dvs. dubbla spännbara tryckfjädrar köps Anchor Eskilstuna AB av Wärtsilä Security divisionen i Helsingfors och man börjar sälja finska och norska låsprodukter på svensk marknad. Dörrstängarna får sälja sig själva börjar ett fördjupat sammarbete mellan dörrstängartillverkningen i Eskilstuna och Joensuu under benämningen Door Control. Anchor Eskilstuna läggs ner i juni 1994 och dörrstängarproduktionen koncentreras till Joensuu med viss legotillverkning till Tyskland. Nya dörrstängare utvecklas i Finland.

4 1992, bildas EG Door Control AB i Eskilstuna som uppföljare av svensk dörrstängartradition. En ny svensk dörrstängare börjar tillverkas, EGOS 123, utvecklad enligt patenterade principer som utnyttjar härvarmseffekt och har flera basfunktioner inbyggda i konstruktionen. Enkel funktionsdesign kombinerat med optimerad kraftkurva. Två år senare börjar en starkare och mer hydraulisk dörrstängare, EGOS 134 att tillverkas för svensk marknad. De designade och handikappvänliga dörrstängarna röner uppmärksamhet. Det svenskägda företaget med internationell styrelse, etableras i modern struktur med fristående företag organiserade i nätverk. Legotillverkningen förläggs till Tjeckien. 1997, firas 75-års jubileum av svenska dörrstängare med hydraulisk dämpningsfunktion. Utvecklingen av produkter och funktioner har aldrig varit stor under 75 år, även inom ett så traditionellt område som den beslagssektor dörrstängare tillhör. 2015, fortfarande handlar det om att skydda och kontrollera dörrens, dörrarnas öppnings- och stängnings-funktioner. ASSA ABLOY har idag ett brett urval av standard-dörrstängare, vars konstruktion bygger på modern och tidsenlig Cam Action-teknologi vilket innebär lätt öppningsmotstånd och bekväm passage. Programmet innehåller också produkter för infällt montage i dörrbladet eller i karm, samt golvdörrstängare. Dörrstängarna kan monteras på båda sidor om dörren på dörrblad (gångjärnssida) alternativt karm (anslagssida) oavsett slagriktning. Funktioner som stängningshastighet och tillslutningskraft, öppningsbroms och tidsfördröjning, det som förr i tiden tidigare var tillval, är idag att betrakta som standard i stort sett. Olika system för koordinering vilket betyder säkerställande av rätt stängningsföljd avseende pardörrar utgör oumbärliga komponenter när det gäller förebyggande brandförsvar, detta i kombination med olika typer av rökdetektorer. Modeller som DC200, DC300, DC500 och DC700, monterade med standardarm alternativt glidskena utgör plattformen i programmet påminnande om det sena sjuttiotalets 500-serie till form och design. DA85 respektive DA90 slutligen, beteckningar för slagdörrsautomatiker för enkel respektive pardörr är en annan historia då handlar det om öppningar av dörrar. (Källa 2015: ASSA ABLOY)

5 2015, Behovet av mer komfort och säkerhet ökar. Införandet av nya standarder och den demografiska utvecklingen bidrar till att ge obehindrat konstruktion ett kraftigt uppsving. GEZE erbjuder ett komplett utbud av dörrstängare för användning i samband med komfort, energibesparing, säkerhet och brandskydd. Med sin långa erfarenhet hög kvalitet bidrar GEZE produkter för innovativa byggkoncept i världen och gör komfort och säkerhet inom byggsektorn för givet. GEZE dörrstängare är idag världsberömda och möta de ökande kraven på barriärer enl. DIN Ett bra exempel på en av dagens stängare är GEZE TS 5000 Ecline som är en allround-dörrstängare - den perfekta dörrstängare för barriärfri konstruktion. Denna dörrstängare har ett mycket lågt öppningsmotstånd, vilket gör det enkelt för alla att öppna dörren. Stängningen också tillförlitligt och säkert i händelse av brand. Barriär Frihet = Alla människor ska kunna arbeta teknik intuitivt. Det mer än 150 åriga företaget GEZE har en dörrstängare historia som sträcker sig 114 år tillbaka i tiden. (Källa 2015: GEZE) 2015, Oavsett om det gäller privata bostäder eller moderna kontorsbyggnader kan DORMA erbjuda bra lösningarna för era behov. DORMAs integrerade system kombinerar funktion, bekvämlighet, bra design och högsta kvalitet. Vi har lösningar för praktiskt taget alla dörrbehov. Dörrstängare har under många, många år varit en av våra marknadsledande produkter, globalt såväl som lokalt. Därav har vårt sortiment vuxit och förädlats allteftersom behoven på marknaden förändras. För att vara långt framme med teknik, funktion och kvalitet så är vi lyhörda för våra kunders behov, undersöker alltid ny teknologi och tar aktivt ställning för miljö och etik. Man kan än idag se våra allra första dörrstängare monterade runt om i Sverige. Det är det bästa beviset vi kan ge på DORMAs kvalitet. (Källa 2015: Dorma)

Innovativ rullformning. Bättre produkt högre marginaler. Snyggare, starkare

Innovativ rullformning. Bättre produkt högre marginaler. Snyggare, starkare Innovativ rullformning God totalekonomi, minskad miljöbelastning, formskön design och lean production Bättre produkt högre marginaler Prismaflex AB, Staffanstorp Snyggare, starkare, Anderstorp generellt

Läs mer

KÖRKORT A FÖR DÖRRSÄLJARE

KÖRKORT A FÖR DÖRRSÄLJARE KÖRKORT A FÖR DÖRRSÄLJARE Beijer Bygg - körkort för dörrar Innehållsförteckning Inledning 4 A-Körkort 4 Modul A1 Allmän dörrkunskap 5 Dörrars användningsområde...5 Modulmått och måttstandard...5 Hängning

Läs mer

Engineering Bases viktigaste egenskaper

Engineering Bases viktigaste egenskaper Engineering Bases viktigaste egenskaper Med Engineering Base intåg på den Svenska marknaden är det många företag som inom de närmaste åren kommer att se över strategin kring sitt CAD system och utvecklingen

Läs mer

ARX. Nu behöver du inte kompromissa

ARX. Nu behöver du inte kompromissa Nu behöver du inte kompromissa ARX Passersystem on line och off line Hög säkerhet och bekvämlighet i samma system ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions 1 ASSA Passersystem ASSA är kanske

Läs mer

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt

Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt Projekt intranät Office 365 av Per Ekstedt 1 BESKRIVNING AV UTFÖRANDE Uppdraget planeras att genomföras med ett agilt arbetssätt samt best practice från Microsoft gällande SharePoint online. Uppdraget

Läs mer

Årsredovisning 2008. The global leader in door opening solutions

Årsredovisning 2008. The global leader in door opening solutions The global leader in door opening solutions Innehåll Omslagsbild: Clarion Hotel Sign i Stockholm använder de senaste säkerhetslösningarna från ASSA ABLOY med bland annat dörrar som är förberedda för att

Läs mer

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 TM Innehåll...2-3 Funderat på hiss?...4-5 6 Innehåll 26 9 23 En hiss - ett smart val...6-7 En hiss - ett enkelt val...8-9 En hiss- ett snyggt val...10-11 En resa börjar

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem?

Läs mer

Offline & Online läsare i ett komplett låssystem ekonomisk och flexibel passerkontroll

Offline & Online läsare i ett komplett låssystem ekonomisk och flexibel passerkontroll Offline & Online läsare i ett komplett låssystem ekonomisk och flexibel passerkontroll Våra mest använda offline läsare: PrimaLock & SensoLock FlexAir är något unikt eftersom samma plattform används till

Läs mer

Villahissar för privata hem

Villahissar för privata hem Villahissar för privata hem Aritco villahissar är ett samspel mellan genomtänkt funktion och smakfull design. Vad är en villahiss? En konventionell hiss har en kabin som rör sig upp och ner. En villahiss

Läs mer

Årsredovisning 2007. The global leader in door opening solutions

Årsredovisning 2007. The global leader in door opening solutions Årsredovisning 2007 The global leader in door opening solutions Innehåll Omslagsbild: Smart Lock gör det enklare att använda passagekontroll. Låset är energisnålt och drivs med batterier, vilket gör att

Läs mer

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare.

Vi börjar med Affärsomsorg som handlar om hur vi gör affärer och skapar värde för våra kunder och aktieägare. Ärade aktieägare, herr ordförande, kära kollegor, mina damer och herrar. Som ni vet så är hållbarhet, eller SKF Care som vi kallar det, vår ledstjärna sedan lång tid tillbaka. Det är lika viktigt för oss

Läs mer

Årsredovisning 2009. The global leader in door opening solutions

Årsredovisning 2009. The global leader in door opening solutions Årsredovisning 2009 The global leader in door opening solutions Innehåll Verksamhetsbeskrivning Divisioner CSR Finansiella rapporter Bolagsstyrningsrapport Aktieägarinformation ASSA ABLOY i korthet Vision,

Läs mer

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Kortversion

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Kortversion Våra brevvanor 2013 Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Kortversion Hela rapporten finns på posten.se/ brevvanor Om rapporten Posten har årligen sedan 2006 presenterat

Läs mer

När du tänker hiss i dina projekt. Tänk Aritco! Plattformshissar för offentliga miljöer och villahissar för privata hem.

När du tänker hiss i dina projekt. Tänk Aritco! Plattformshissar för offentliga miljöer och villahissar för privata hem. När du tänker hiss i dina projekt. Tänk Aritco! Plattformshissar för offentliga miljöer och villahissar för privata hem. Aritco Plattformshissar och Villahissar. Enklare, fler valmöjligheter och till lägre

Läs mer

Utmärkelsen Årets uthyrningsföretag. till framgång. ID06 säkrar samarbetet med NCC i Hageby Centrum. Lipac stödjer Situation Stockholm

Utmärkelsen Årets uthyrningsföretag. till framgång. ID06 säkrar samarbetet med NCC i Hageby Centrum. Lipac stödjer Situation Stockholm N YA BILLIFTAR SOM TAR DIG UPP 26 METER PÅ NOLLTID ID06 säkrar samarbetet med NCC i Hageby Centrum Lipac stödjer Situation Stockholm Utmärkelsen Årets uthyrningsföretag en nyckel till framgång Nytt centralt

Läs mer

Välj rätt lås till ditt hem

Välj rätt lås till ditt hem Välj rätt lås till ditt hem En enkel guide till ett tryggare boende ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Våra bästa tips om lås och säkerhet Bekväm säkerhet blir använd När du har

Läs mer

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige 2 Innehåll 4 6 8 10 12 14 Vi ser familjeföretagens utmaningar PwC:s analys Familjeföretagen vill vara hållbara Innovation och talang viktiga

Läs mer

Morgondagens smarta tekniklösningar

Morgondagens smarta tekniklösningar T e k n i k n y h e tt e r o c h Tt rr e n d e r f r åå n N P r e v a s # 3 3 2 20 01 0 8 Morgondagens smarta tekniklösningar Framtidssäkert styrsystem med fokus på kvalitet och spårbarhet i produktionen.

Läs mer

Bankuellt Nr 8 Februari 2013

Bankuellt Nr 8 Februari 2013 Bankuellt Nr 8 Februari 2013 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Under 2012 hände något historiskt. Bergslagens Sparbank öppnade ett nytt kontor på en ort som varit utan bankkontor

Läs mer

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem.

Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Aritco Villahissar. Inspiration för ditt hem. Foto www.willanordic.se 2 Höj livskvalitén. En villahiss betyder så mycket mer än att transportera sig från en våning till en annan. Det handlar om att njuta

Läs mer

Gaffeln håller ordning på vad du äter - den intelligenta gaffeln kan programmeras till att kommunicera med tex en insulinpenna

Gaffeln håller ordning på vad du äter - den intelligenta gaffeln kan programmeras till att kommunicera med tex en insulinpenna Tekniknyheter och Trender från Prevas # 1 2008 Gaffeln håller ordning på vad du äter - den intelligenta gaffeln kan programmeras till att kommunicera med tex en insulinpenna Läs mer på sista sidan Prevas

Läs mer

Årsredovisning 2000 Industrial and Financial Systems, IFS AB

Årsredovisning 2000 Industrial and Financial Systems, IFS AB Årsredovisning 2000 Industrial and Financial Systems, IFS AB Bolagsstämma Ordinarie bolagsstämma äger rum tisdagen den 27 mars, 17.00 i Collegiums lokaler, Teknikringen 7, Linköping. Ekonomisk information

Läs mer

OFERTA PRODUKTÓW DAKO

OFERTA PRODUKTÓW DAKO Produktkatalog 2009 Säkerhetsgaranti. Alla produkter från DAKO tillverkas enligt europeiska normer, som ställer mycket höga kvalitetskrav på producenten och garanterar säkerhet vid användning. CE-märkningen

Läs mer

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system

EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System. Peer-To-Peer system EDA 390 - Datakommunikation och Distribuerade System Peer-To-Peer system Andreas Bernet 810929-0018 beran@etek.chalmers.se Sektion: Elektroteknik Johan Zhang 820401-1830 zhaj@etek.chalmers.se Sektion:

Läs mer

Stolta men inte nöjda

Stolta men inte nöjda stainless steel solutions Stolta men inte nöjda resultat av Damstahls kundundersökning KUNDUNDERSÖKNING 1 Fakta De 836 kunder som svarat på vår undersökning utgör 60 % av vår omsättning. 67 % av de som

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem? Vi förstår dig, vi har efter mer än 100 år skapat

Läs mer

Bygg din egen framtid på säkerhetsbranschens

Bygg din egen framtid på säkerhetsbranschens Bygg din egen framtid på säkerhetsbranschens starkaste koncept Vi söker dig som vill arbeta med larm och säkerhet som egen företagare. Som metodiskt och långsiktigt vill bygga upp en stabil och lönsam

Läs mer

Hager specialisten inom elinstallation. Koncernen satsar starkt på egen produktutveckling och. och har 850 ingenjörer anställda

Hager specialisten inom elinstallation. Koncernen satsar starkt på egen produktutveckling och. och har 850 ingenjörer anställda Montage » Koncernen satsar starkt på egen produktutveckling och har 850 ingenjörer anställda för forskning och utveckling Hager specialisten inom elinstallation HAGER ELEKTRO ÄR ETT FAMILJEÄGT företag

Läs mer

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo!

Balkonginglasning. Vi gör det. trevligare. att bo! Balkonginglasning Vi gör det trevligare att bo! Inglasning en långsiktig och lönsam investering! Att glasa in balkongen är ett klokt beslut oavsett om det gäller dig som bostadsrättsinnehavare, som bostadsrättsförening

Läs mer