12. Bebyggelseutveckling i stora drag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "12. Bebyggelseutveckling i stora drag"

Transkript

1 12:1 12. Bebyggelseutveckling i stora drag 12.1 Långsiktigt hållbar utveckling Utveckla Vallentunas särskilda kvalitet med en bebyggelse i måttfull skala med god arkitektur och närhet till grönområden, en levande landsbygd och bevarande av karaktären i natur och kulturhistoriskt värdefulla områden och miljöer Tillvarata det värdefulla kulturlandskapet och det byggda kulturarvet som resurser i kommunens allmänna och fysiska planering Använda marken så att transportarbetet minimeras Främja en utveckling som erbjuder attraktiva alternativ till bilen i form av kollektivtrafik och gång- och cykelvägnät Eftersträva att bebyggelseutvecklingen på landsbygden sker nära kollektivtrafik och basservice Bevara en levande landsbygd genom att bl.a. i samhällsplaneringen ge människor förutsättningar att bo och arbeta på landsbygden 12.2 Förutsättningar och förslag Allmänna planeringsaspekter Samtliga kommunens större samhällen för permanentboende, förutom Karby/ Brottby, ligger utmed Roslagsbanan. Ett annat viktigt kollektivtrafikstråk är E18 med direktbussar in till Stockholm. I anslutning till detta stråk ligger Karby/Brottby, Löt/Roslagsstoppet som är ett växande område för verksamheter av olika slag, samt Gillinge som i framtiden blir en viktig knutpunkt i NO-sektorn genom sitt läge vid korsningen mellan två stora vägar. Ett ökat byggande i regionen kommer sannolikt att innebära ett ökande intresse för att bygga i Vallentuna. Många kommuner närmare Stockholm är i huvudsak färdigbyggda och Vallentunas läge blir alltmer intressant, mellan Stockholm och Arlanda samt mellan E4 och E18. En grov bedömning av lämpliga nyexploateringsområden för bostäder och arbetsplatser inom befintliga och framtida tätortszoner ger en god beredskap och ett bra underlag för kommande detaljplanering. Viktiga utgångspunkter är närhet till kollektivtrafik, vatten- och avloppsförsörjning, vägnät av god standard, närhet till rekreationsområden samt tillgång till skola och annan service. En fortsatt utbyggnad i kommunen bör i första hand ske i anslutning till befintliga tätorter och utmed kollektivtrafikstråken, Roslagsbanan samt direktbusslinjen på E18. En viss samlad utbyggnad bör även kunna ske utmed busstråken Gamla Norrtäljevägen och Väsbyvägen. I goda kollektivtrafiklägen bör bebyggelse med högre exploateringsgrad övervägas.

2 12:2 Samtidigt bör den fortsatta utbyggnaden ske med hänsynstagande till olika bevarandeintressen. Dessa intressen kan grovt sammanfattas i två stråk genom kommunen. Det nordsydliga centrala stråket omfattar Långhundraleden med Vadadalen, Römossen, Angarnssjöängen och Gävsjöbäckenet. Stråket är till stor del av riksintresse för kulturminnesvården och naturvården, innehåller flera större ekologiskt mycket viktiga områden och utgör dessutom en grön kil med värdekärna i Storstockholms grönstruktur. Tyngdpunkterna i det östvästliga stråket är Tärnanområdet och Garnsviken samt västra Vallentuna. Detta tvärstråk innehåller stora områden av riksintresse för kulturminnesvården och friluftslivet. Även dessa områden utgör delar av en regional kil, med Tärnanområdet som värdekärna. Områdena knyts samman via Lindholmen och Markim-Orkesta, gröna länkar i Storstockholms grönstruktur. Nedan redogörs i stora drag för de olika områdena för bebyggelseutveckling, bl.a. avgränsning, motstående intressen och frågor som behöver utredas. Förslag till markanvändning redovisas närmare för Vallentuna/Lindholmen, Frösunda och Kårsta/Ekskogen samt Karby/Brottby och Gillinge i kapitlen 15, 16 och 17. Roslagsbanestråket Utmed Roslagsbanestråket, med nio stationer, finns idag bebyggelse framförallt i stationssamhällena. De obebyggda markområdena utmed banan utgör en stor markresurs för ny bebyggelse, både bostäder och arbetsplatser. Vid en fortsatt utbyggnad är möjligheterna goda att integrera bostäder och arbetsplatser. Detta kan ske genom etablering av företagsbyar och bostadsnära företag, exempelvis småskaliga verksamheter inom tjänstesektorn. Med ökande IT-användning bör stråket kunna bli intressant för företag som arbetar på distans och i hemmiljö och som efterfrågar ett småskaligt samhälle med god kollektivtrafik och närhet till natur och kulturlandskap. Samtliga skolor i kommunen, utom Karbyskolan, ligger utmed stråket. Vägnätet till orterna utmed banan bör med vissa förbättringar kunna vara tillfyllest även med ökad trafik i framtiden. Kommunala vatten- och avloppsledningar finns utmed hela stråket. Samtidigt krävs en avvägning mellan bebyggelseintressen och motstående kultur- och naturintressen. Vallentuna/Lindholmen har en stor utvecklingspotential för både bostäder och arbetsplatser kring sex stationer på Roslagsbanan. Tätorten har god tillgång till grönområden i alla väderstreck och ansluter i väster, norr och öster till riksintresseområden för kulturminnesvården (när det gäller Angarn även till riksintresseområde för naturvården). Även inom tätortsområdet finns områden av intresse för kulturmiljö- och naturvård som kräver särskilda hänsynstaganden. Större intrång av bebyggelse bör undvikas i angränsande regionala grönstråk i tätortens sydöstra del. Vid tätortens planering bör grönkorridorer reserveras i östvästlig riktning i lägen norr och söder om Storsjön mellan grönområdena i den regionala grönstrukturen.

3 12:3 Frösunda har också utbyggnadsmöjligheter, som dock begränsas i första hand i öster av område av riksintresse för kulturminnesvården samt av förordnande kring kyrkan till skydd för landskapsbilden. Ett annat skäl till begränsning av bebyggelsen österut är det angränsande regionala grönstråket. Kårsta/Ekskogen har utbyggnadsmöjligheter i två stationssamhällen. Utbyggnaden måste dock anpassas till riksintresset för kulturminnesvården. Större intrång av bebyggelse bör undvikas i angränsande regionala grönstråk, bl.a. omfattande Långhundraledens dalgång, i tätortens sydvästra del. För både Frösunda och Kårsta/Ekskogen kan etablering av hästbyar eller ekobyar vara lämplig inom 1-2 km avstånd från stationerna. Sådana lägen innebär viss avskildhet från den centrala tätorten samtidigt som det ändå finns tillgång till kollektivtrafik och viss service inom rimliga avstånd. E 18-stråket Utmed E 18 - stråket finns idag bebyggelse framförallt i Karby/Brottby. Vid Roslagsstoppet/Löt har en utveckling påbörjats. Viss bostadsbebyggelse och etablering finns också i Gillinge. Nordostkommunerna är positiva till en utveckling av en regional kärna i Arninge/Rosenkälla/Gillingeområdet. I Gillingeområdet finns en potential för bebyggelseutveckling inom denna regionala kärna med en fortsatt utveckling norrut utmed E18-stråket. En förutsättning för en sådan utveckling av en bebyggelsekärna av större omfattning är bl.a. bättre kollektivtrafikförsörjning samt att kommunala vatten- och avloppsledningar byggs ut. Endast i vissa avsnitt finns motstående kultur- och naturintressen. En fördjupad översiktsplan bör upprättas för det blivande kärnområdet i samverkan mellan bl.a. de tre berörda kommunerna Österåker, Täby och Vallentuna. Roslagsstoppet/Löt har fortsatta utbyggnadsmöjligheter i första hand inom ramen för gällande detaljplaner. Ytterligare planläggning för verksamheter har diskuterats. Frånsett kulturmiljön kring Söderhall och Norrhall finns inga motstående allmänna intressen för en fortsatt utveckling. Karby/Brottby har stora möjligheter till fortsatt utbyggnad. Denna utbyggnad måste dock anpassas till motstående allmänna intressen främst inom kulturmiljövården. En annan restriktion är de bullerstörningar som förorsakas av E 18 genom samhället. Vid tätortens planering bör ett område reserveras i norra delen i östvästlig riktning för en grönkorridor mellan regionala grönstråk. Gillinge samt området norrut till Körlinge är ett område som får ett mycket strategiskt och lättillgängligt läge efter utbyggnad av Norrortsleden. Området bör bli intressant för exempelvis etablering av större företag med krav på annonsläge men även för bostadsbebyggelse i framtiden.

4 12:4 Övriga områden med kollektivtrafik Stråket utmed Gamla Norrtäljevägen Området innehåller idag viss bebyggelse, såväl i mindre grupper som spridd. En viss ytterligare bebyggelse, även i mindre grupper, bör kunna tillkomma med hänsyn till att det finns kollektivtrafik och viss närhet till service i Karby/Brottby. Bebyggelsen ska dock fortfarande ha glesbygdskaraktär och det är väsentligt att bebyggelsen förläggs med god anpassning till landskapsbilden. Området kan vara lämpligt för t.ex. hästgårdar, hästbyar och ekobyar. Under överskådlig framtid får lokala vatten- och avloppslösningar, enskilt eller i grupp, förutsättas. Stråket utmed Väsbyvägen Framförallt när den planerade förlängningen av Väsbyvägen till E 4 har genomförts blir områdena utmed Väsbyvägen välbelägna för främst företagsetablering. Turtätheten på busstrafiken på Väsbyvägen har successivt ökat och ytterligare förbättringar kan förutsättas i framtiden. Kommunala vatten- och avloppsledningar finns framdragna, avloppsledningen dock endast till Sursta. Området ingår helt i område av riksintresse för kulturminnesvården, varför en avvägning måste ske mellan etableringsintresset och riksintresset. Detta bör ske i form av fördjupad översiktsplan. Landsbygd utan kollektivtrafik Även om antalet sysselsatta inom sektorn jord- och skogsbruk har minskat kraftigt under efterkrigstiden, används ändå huvudparten av kommunens landareal för jord- och skogsbruk. Denna markanvändning, sedan förhistorisk tid i nästan hela kommunen, har givit upphov till ett vackert kulturlandskap. Att behålla denna levande jordbruks- och kulturbygd för framtiden är betydelsefullt både för vallentunaborna och regionen som helhet. Det är således viktigt att goda förutsättningar skapas för en levande landsbygd, samtidigt som samspelet ökar med tätorterna. Som exempel kan nämnas en önskvärd ökning av lokal produktion av livsmedel och energigrödor. Härigenom skapas möjligheter att hålla landskapet öppet. Detta kan innebära behov av flera bostäder i anslutning till gårdarna. Inriktningen när det gäller nybyggande i glesbygd bör vara att nya bostadshus kan prövas som smärre komplettering utan planläggning, i anslutning till befintlig bebyggelse med god anpassning till övrig bebyggelse och till kulturlandskapet. Smärre komplettering får dock ej åberopas för att successivt bygga upp en grupp bostäder utan planläggning. Om större bebyggelsegrupper aktualiseras, t.ex. hästbyar, kan prövning ske genom planläggning efter medgivande av kommunstyrelsen. För att planläggning ska medges krävs i regel att den nya bebyggelsen medför fördelar ur över-

5 12:5 siktlig planeringssynpunkt t.ex. bidrar till lösningar av avlopps- eller trafikproblem och utgör en naturlig komplettering till påbörjade bybildningar. Området bör få godtagbar kollektivtrafikförsörjning. En nybebyggelse får inte skapa problem av kommunalekonomisk natur, t.ex. krav på byggande av skola eller innebära ökade kostnader för annan service. Planberedskap för bostäder och arbetsplatser I kapitel 4, Befolkning redovisas olika scenarier för befolkningsutvecklingen och föreslås att planberedskap redovisas för minst ca 6500 bostäder för att täcka behovet även för scenario C. En grov bedömning av angivna ytor för bostadsområden enligt tätortsredovisningarna i kapitel 15, 16 och 17 samt schematiskt angivna framtida bebyggelseområden utanför tätorterna visar att detta antal bostäder med god marginal väl kan inrymmas enligt översiktsplanens redovisning. Givetvis betyder ökad exploateringsgrad och ökad andel bostäder i flerbostadshus, jämfört med nuvarande bostadsbyggnadsprognos, att antalet bostäder ytterligare kan ökas. Enligt scenario C krävs ytterligare ca arbetstillfällen för att uppnå en arbetsplatskvot på 0,55 0,65. En grov bedömning av redovisade ytor för arbetsområden enligt tätortsredovisningarna visar en planberedskap för ca 7000 arbetstillfällen. Härtill kommer schematiskt angivna framtida bebyggelseområden som kan innehålla både bostäder och arbetsplatser. Se vidare kapitel 14, Näringsliv. Planberedskapen i översiktsplanen torde vara tillfyllest för planperioden och även innehålla viss marginal därutöver. Bebyggelseområdenas estetiska utformning En god stadsmiljö med variation och vacker arkitektur som ger förutsättningar för ett rikt socialt liv bör eftersträvas. Riktlinjer för utformningen av områdena ska därför redovisas i planhandlingarna vid upprättande av detaljplaner Miljöbedömning En fortsatt bebyggelseutveckling utmed främst Roslagsbanestråket och E18 innebär att attraktiva kollektivtrafikresor kan erbjudas, vilket bör betyda minskad bilanvändning. Denna struktur för bebyggelseutvecklingen innebär också att värdefulla områden för kulturminnesvård, naturvård och friluftsliv bevaras. Detta innebär samtidigt att de områden i Vallentuna, som ingår i den regionala grönstrukturen enligt regionplaneringen, i huvudsak kan bevaras utan stora exploateringar. Samtliga tätortsområden i kommunen gränsar utmed långa sträckor till grönområden, vilket betyder att nuvarande och framtida invånare kommer att ha nära till promenad- och strövområden var man än bor i kommunen.

6 12: Riktlinjer En fortsatt tätortsutbyggnad bör framförallt ske i goda kollektivtrafiklägen utmed Roslagsbanan samt utmed delar av E 18-stråket. I goda kollektivtrafiklägen bör en högre exploateringsgrad eftersträvas. Viss bebyggelseutveckling kan ske utmed Gamla Norrtäljevägen och utmed Väsbyvägen (i första hand arbetsplatser). Beträffande utveckling av Gillingeområdet se under punkt I glesbygd kan viss spridd nybebyggelse prövas som smärre komplettering i anslutning till befintlig bebyggelse och med god anpassning till befintlig bebyggelsemiljö och till landskapet. Smärre komplettering får dock ej åberopas för att successivt bygga upp en grupp av bostäder utan planläggning. Beträffande smärre komplettering i kulturhistoriskt värdefulla miljöer se även kapitel 5, Kulturmiljö. I glesbygd, med viss närhet till basorter med kollektivtrafik och service, kan bostadsgrupper såsom t.ex. hästbyar prövas. All nybebyggelse, utöver smärre komplettering, ska prövas genom planläggning. Vid upprättande av detaljplan ska riktlinjer för utformningen av bebyggelse och närmiljö som regel redovisas i gestaltningsprogram.

8. Grönområden och fritid

8. Grönområden och fritid 8:1 8. Grönområden och fritid 8.1 Långsiktigt hållbar utveckling Bevara Vallentunas del av Storstockholms grönstruktur Välja och avgränsa grönområden med hänsyn till landskapsbild, värdefull natur, intressant

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken

Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Stockholm Arlanda Airport Miljökonsekvensbeskrivning för ansökan om nytt tillstånd enligt miljöbalken Bilaga MKB2.1 Utvecklingsområden för bebyggelse - 1 - Bilaga MKB2.1 Planerade bebyggelseområden.doc

Läs mer

15. Vallentuna/Lindholmen

15. Vallentuna/Lindholmen 15:1 15. Vallentuna/Lindholmen 15.1 Långsiktigt hållbar utveckling Utveckla Vallentunas särskilda kvalitet med en bebyggelse i måttfull skala med god arkitektur och närhet till grönområden Tillvarata historiska

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

14:1. Öka etableringen av arbetstillfällen så att allt fler arbetar och bedriver näringsverksamhet

14:1. Öka etableringen av arbetstillfällen så att allt fler arbetar och bedriver näringsverksamhet 14:1 14 Näringsliv 14.1 Långsiktigt hållbar utveckling Öka etableringen av arbetstillfällen så att allt fler arbetar och bedriver näringsverksamhet i kommunen Använda marken så att transportarbetet minimeras

Läs mer

3. Mål för Vallentunas utveckling

3. Mål för Vallentunas utveckling 3:1 3. Mål för Vallentunas utveckling 3.1 Nationella miljökvalitetsmål, regionala mål Regeringen har ställt upp tre övergripande ekologiska hållbarhetsmål nämligen Skyddet av miljön En hållbar försörjning

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Försäljning av mark till Vallentuna kommun. Genomförandebeslut

Försäljning av mark till Vallentuna kommun. Genomförandebeslut Anna Lindqvist Fastighetsavdelningen 08-508 270 26 anna.lindqvist@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2009-02-03 Försäljning av mark till Vallentuna kommun. Genomförandebeslut Förslag till beslut 1.

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 1 (4) Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har getts möjligheten att yttra sig över

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

Utveckla en helhetssyn på transportsystemet Främja en utveckling som erbjuder attraktiva alternativ till bilen i form av kollektivtrafik

Utveckla en helhetssyn på transportsystemet Främja en utveckling som erbjuder attraktiva alternativ till bilen i form av kollektivtrafik 9:1 P Å9. Trafik 9.1 Långsiktigt hållbar utveckling Utveckla en helhetssyn på transportsystemet Främja en utveckling som erbjuder attraktiva alternativ till bilen i form av kollektivtrafik och cykelvägnät

Läs mer

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser

Konsekvenser. Miljökonsekvenser. 37 planstudie Rörvik. Konsekvenser Miljökonsekvenser Landskapsbild Alla större förändringar av den fysiska miljön medför i större eller mindre utsträckning påverkan på landskapsbilden. Förslaget utgår från att den övergripande landskapsbilden

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län Åtgärdsvalsstudie Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län SAMMANFATTNING 2013-11-08 Projektnummer: TRV 2013/17980 1 Dokumenttitel: Skapat av:

Läs mer

Landsbygd tätort trender & exempel Ale kommun. Presentation BRG annika.friberg; alex.spielhaupter; magnus.blombergsson;

Landsbygd tätort trender & exempel Ale kommun. Presentation BRG annika.friberg; alex.spielhaupter; magnus.blombergsson; Landsbygd tätort trender & exempel Ale kommun Presentation BRG 161007 annika.friberg; alex.spielhaupter; magnus.blombergsson; victor.axbom@ale.se Ale & utmaningar stad - land Landsbygdsutveckling Skillnader

Läs mer

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag

Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Del av Duvestubbe 1:1, Ödåkra Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att utveckla Ödåkras västra delar

Läs mer

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka Nummer Område Markägare Areal Bostadstyp Trafik Havsutsikt Närhet till service 1 Kyrkskolan bostäder AB ca 1800 m² Flerbostadshus Parkering på tomten el

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5)

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Projektbeställare Projektledare David Lanthén Amanda Docherty Datum 2016-06-01 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0215 Innehållsförteckning

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Det goda lokalsamhället

Det goda lokalsamhället Det goda lokalsamhället I alternativet Det goda lokalsamhället har följande mål fått högst prioritering (målen angivna i prioriteringsordning): 1. Det ska finnas en bra närservice och bra centrumstruktur.

Läs mer

Österåker - skärgård och stad ÖVERSIKTSPLAN 2006

Österåker - skärgård och stad ÖVERSIKTSPLAN 2006 Österåker - skärgård och stad ÖVERSIKTSPLAN 2006 Översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige den 29 maj 2006. Dokumentet har producerats av SWECO FFNS arkitekter. Framsida - Ennäsudden vid Östanå och kv.

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET, Grönstrukturplan Åsa Lindblom,

STADSBYGGNADSKONTORET, Grönstrukturplan Åsa Lindblom, Grönområden bidrar med 84 procent av svenskarna svarar att det är mycket viktigt med träd i städer. (sifo) drygt 60 procent mindre regnvatten rinner av från asfalterade ytor med träd jämfört med rena asfaltytor

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg

4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg 4:1 4 Befolkning, skolor, förskolor och äldreomsorg 4.1 Befolkning och bostäder Vallentunas befolkning uppgick den 2001-12-31 till 25 643 personer. Kommunen har idag en relativt ung befolkning med en hög

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040 Åbytorp Tätortsutveckling Åbytorp Ortens karaktär Åbytorp ligger cirka 3,5 kilometer väster om Kumla och har 820 invånare. Åbytorp härstammar från de två byarna Stene och Långgälla och har vuxit upp på

Läs mer

AVGÅNG RAUS - en ny station i södra Helsingborg

AVGÅNG RAUS - en ny station i södra Helsingborg AVGÅNG RAUS - en ny station i södra Helsingborg FÖRORD Detta examensarbete ger 20 poäng på Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Karlskrona och är den avslutande delen på utbildningen teknologi magister programmet

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

Yttrande över granskningshandling Fördjupad översiktsplan norra Vallentuna och Lindholmen

Yttrande över granskningshandling Fördjupad översiktsplan norra Vallentuna och Lindholmen 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över granskningshandling Fördjupad översiktsplan norra Vallentuna och Lindholmen Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

1. Tjänsteskrivelse, 2tl13-<r Samråd Vägplan, yttrande VALLENTUNA KOMMUN. g 101. Yttrande, trafikplats Rosenkälla - samråd (KS 2013.

1. Tjänsteskrivelse, 2tl13-<r Samråd Vägplan, yttrande VALLENTUNA KOMMUN. g 101. Yttrande, trafikplats Rosenkälla - samråd (KS 2013. VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott Sa m ma nträdesp rotokol I 2013-09-19 10 (1s) g 101 Yttrande, trafikplats Rosenkälla - samråd (KS 2013.326) Beslut Näringslivs- och planutskottet

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040 Hällabrottet Tätortsutveckling Hällabrottet Ortens karaktär Hällabrottet är med cirka 1 750 invånare den näst största tätorten i kommunen och ligger cirka 3 kilometer öster om Kumla. Orten är kulturhistorisk

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Minnesanteckningar Informationsmöte FÖP Norra Vallentuna och Lindholmen

Minnesanteckningar Informationsmöte FÖP Norra Vallentuna och Lindholmen 2014-01-31 SID 1/6 Minnesanteckningar Informationsmöte FÖP Norra Vallentuna och Lindholmen Datum: 30 januari 2014 Tid: 19:00-20:30 Plats: Hammarbacksskolans matsal Närvaro Omkring 80 Vallentunabor kom

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter

Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter Grönstrukturplan 2019 Jönköpings tätorter SAMMANFATTNING jonkoping.se Grönstruktur är en viktig byggsten för hållbara samhällen Grönstrukturen bidrar till rekreationsmöjligheter och positiva hälsoeffekter,

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 1 av (5) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV SVINABERGA 14:4 OCH SVINABERGA 14:13 I KIVIK, SIMRISHAMNS KOMMUN VARFÖR MILJÖBEDÖMNING & MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt 6 kap. miljöbalken och

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Miljömål I Vänersborgs miljömål ingår god bebyggd miljö. Där betonas planering med helhetstänkande

Miljömål I Vänersborgs miljömål ingår god bebyggd miljö. Där betonas planering med helhetstänkande Bebyggelse Mål Ny bebyggelse byggs som en del av det långsiktigt hållbara samhället. Den byggs centrumnära, men också sjönära och grönnära för att ta vara på Vänersborgs naturvärden. förändringar bidrar

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

Rekommendationer för mark- och vattenanvändning, tillståndsprövning

Rekommendationer för mark- och vattenanvändning, tillståndsprövning MARK- OCH VATTENANVÄNDNING Dagens användning av mark i Gnesta tätort visar spår av en zonindelning av staden som är mindre önskvärd, bland annat för att det kan orsaka en ökning av trafik, energiförbrukning

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Jörlanda. Delområde Jörlanda. Bakgrund

Jörlanda. Delområde Jörlanda. Bakgrund Jörlanda Bakgrund Jörlandaområdet har ett gynnsamt läge utmed kusten mellan Göteborg och Stenungsund. Det kustnära läget skapar förutsättningar för attraktiva boendeoch fritidsmiljöer. Det goda kommunikationsläget

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Bostäder. FörslagTofta. Identitet Där stad möter natur(skog och sjö)/rekreation (friluftsliv, bad, golf)

Bostäder. FörslagTofta. Identitet Där stad möter natur(skog och sjö)/rekreation (friluftsliv, bad, golf) FörslagTofta Identitet Där stad möter natur(skog och sjö)/rekreation (friluftsliv, bad, golf) Karaktär Tofta östra - föreslås utvecklas som ett stugområde med inslag av bostadshus. Utmed väg 23 är området

Läs mer

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram

Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Ansvarig: Miljö- och byggchefen Antagandedatum: 2018-05-28 Börjar gälla: 2018-06-01 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Markaryds kommuns bostadsförsörjningsprogram Bostadsförsörjningsprogrammet är författat

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

På Orust nns drygt 6 000 ha åkermark och cirka 1 300 ha betesmark. Lantbruksnämnden klassi cerade 1990 jordbruksmarken i tre kategorier:

På Orust nns drygt 6 000 ha åkermark och cirka 1 300 ha betesmark. Lantbruksnämnden klassi cerade 1990 jordbruksmarken i tre kategorier: 5 AREELLA NÄRINGAR AREELLA NÄRINGAR 5.1 JORDBRUK Jordbruket är en näring av nationell betydelse enligt miljöbalken 3:4. Det betyder att brukningsvärd jordbruksmark inte får tas i anspråk för annat ändamål,

Läs mer

Översiktsplan för Vingåkers kommun

Översiktsplan för Vingåkers kommun INLEDNING 3 UTGÅNGSPUNKTER 3 ÖVERSIKTSPLANENS UPPBYGGNAD 4 ÖVERSIKTSPLANEN GER SPELREGLER 4 ANDRA BESLUT SOM BERÖR ÖVERSIKTLIG PLANERING 4 ARBETET MED ÖVERSIKTSPLANEN 4 SAMRÅD OCH UTSTÄLLNING 5 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Sandviken. Populärversion av översiktsplan inför utställning 17 oktober 17 december 2018

Sandviken. Populärversion av översiktsplan inför utställning 17 oktober 17 december 2018 Sandviken Populärversion av översiktsplan inför utställning 17 oktober 17 december 2018 Sandviken, en del av Östersund 2014 antogs översiktsplanen Östersund 2040 av kommunfullmäktige. I den fanns visionen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14

Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Eriksöre 5:1, 6:1 och 6:14 Mörbylånga kommun Förstudie bebyggelseutveckling Anders Nilsson, Helena Nilsson 2009-12-01 Eriksöre 5:1 skifte 4 Eriksöre 6:14 Eriksöre 6:1 skifte 5 innehållsförteckning Eriksöre

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

1.1 SLUTSATS OMRÅDESBESKRIVNING NUVARANDE MARKANVÄNDNING TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4

1.1 SLUTSATS OMRÅDESBESKRIVNING NUVARANDE MARKANVÄNDNING TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4 1.1 SLUTSATS... 3 1.2 OMRÅDESBESKRIVNING... 4 1.3 NUVARANDE MARKANVÄNDNING... 4 1.4 TIDIGARE STÄLLNINGSAGANDEN... 4 4.1. ÖVERVÄGANDEN VID LOKALISERING FÖR BEBYGGELSE... 5 4.2. NOLLALTERNATIVET... 6 5.1.

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 5 (25) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2014-02-13 3 Yttrande, ersättningstrafik 2014 (KS 2014.029) Beslut Näringslivs- och planutskottet beslutar att

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

3. MARK- OCH VATTENANVÄNDNING SÅ HÄR VILL VI ATT KOMMUNEN UTVECKLAS. Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun 41

3. MARK- OCH VATTENANVÄNDNING SÅ HÄR VILL VI ATT KOMMUNEN UTVECKLAS. Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun 41 3. MARK- OCH VATTENANVÄNDNING SÅ HÄR VILL VI ATT KOMMUNEN UTVECKLAS Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun 41 De i planen föreslagna nya utbyggnadsområdena är grovt avgränsade. Vid detaljplaneläggning

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Elin Eriksson 2014-11-21 2013-002330 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för del av kv. Birka BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10

Landskrona stad. Samrådshandling. Översiktsplan 2010 Landskrona Stad Samrådshandling 2009-09-01 Enligt KS beslut 220 20 09-09-10 Landskrona stad Översiktsplan 2010 Samrådshandling 2009-09-01 enligt KS beslut 220 2009-09-10 1 Arbetsorganisation Styrgrupp: Styrgruppen för fysisk planering : Torkild Strandberg (Kommunstyrelsens ordförande)

Läs mer

BARKÅKRA 55:1 - PLANFÖRSLAG, BESTÄMMELSER

BARKÅKRA 55:1 - PLANFÖRSLAG, BESTÄMMELSER BARKÅKRA 55:1 - PLANFÖRSLAG, BESTÄMMELSER SYFTE Syftet med planen är att utveckla området kring den nya en till en varierad blandstad. Planläggningen avser enbostadshus, radhus- parhus, kedjehus och fl

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Handläggare: Datum: Diarienummer: Kajsa Reslegård PBN

Handläggare: Datum: Diarienummer: Kajsa Reslegård PBN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Kajsa Reslegård 2017-12-21 PBN 2015-003554 Miljöbedömning - Detaljplan för Fullerö 21:66 AVGRÄNSNING FÖR MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Svar på motion (S) om alternativ placering för Aerosol och den övriga verksamheten längs Teknikvägen och Fabriksvägen 12 KS 2016.

Svar på motion (S) om alternativ placering för Aerosol och den övriga verksamheten längs Teknikvägen och Fabriksvägen 12 KS 2016. Svar på motion (S) om alternativ placering för Aerosol och den övriga verksamheten längs Teknikvägen och Fabriksvägen 12 KS 2016.237 4 5 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2016-11-28 215 Svar på motion

Läs mer

ÖVERSIKTSPLAN 2010 2030 ANTAGANDEHANDLING

ÖVERSIKTSPLAN 2010 2030 ANTAGANDEHANDLING ÖVERSIKTSPLAN 2010 2030 ANTAGANDEHANDLING ANTAGANDEHANDLING HANDLINGSPLAN Denna översiktsplan är kommunövergripande. Det innebär att hela eller delar av tätorterna behöver studeras vidare i strukturplaner

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

UTLÅTANDE. Synpunkter på Översiktsplanen har lämnats från tio instanser. Kommunala. Övriga

UTLÅTANDE. Synpunkter på Översiktsplanen har lämnats från tio instanser. Kommunala. Övriga UTLÅTANDE Synpunkter på Översiktsplanen har lämnats från tio instanser Sid. Regionala 1. Länsstyrelsen 2 2. Vägverket 7 3. Banverket 10 Kommunala Övriga 4. Karlstads kommun 12 5. Sunne kommun 15 6. Kils

Läs mer

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta.

Läge för plan: Planområdet är beläget på Tuvan, vid Tennisvägen och Tuvanvägen. Se karta. 2016-03-31 Dnr: MK BN 2016/00267 Behovsbedömning Handläggare: Erika Svensson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa. Plan:. Detaljplanen ersätter delar av SP046, Förslag till stadsplan för TUVAN

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen

Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen Kommunledningskontoret Åke Ekström Katarina Nordström Stadsekolog Biolog 5792 2015 5792 15 33 073-915 20 15 Utbyggnad av Väsjöområdet, D-061-01. Behovsbedömning enligt bilaga 4 i MKB-förordningen 2006-05-31

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen 1(5) Diarienr: 2015-000264 Miljöreda: 13/0911b Upprättad: Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för kv. Björkängen I samband med upprättande av en detaljplan ska en bedömning göras om planen

Läs mer