Så om ni har svårt att förstå dem så behöver problemet inte ligga hos er. Jag vill relatera det postmoderna till det som är modernt och förmodernt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Så om ni har svårt att förstå dem så behöver problemet inte ligga hos er. Jag vill relatera det postmoderna till det som är modernt och förmodernt."

Transkript

1 Föreläsning om postmodernism, Jonas (s och i Thompson & McHugh) Upplägg: 1 Bakgrund 2 På väg mot postmodernism 3 Postmodernism - Baudrillard - Foucault - Bauman (?) 1. En första sak att kommentera gäller ordval: både postmodernism och poststrukturalism förekommer i sammanhanget. Ni kan räkna med de begreppen som synonymer. Om man går in på detaljer så är poststrukturalism det mer specifika begreppet av de två, men det behöver vi inte fördjupa oss i. Jag kommer att använda postmodernism-ordet. En annan viktig sak att säga i början: många upplever att postmoderna teorier är särskilt svåra att få grepp om. Men då är det viktigt att tänka att de mer eller mindre är skapade för att vara svåra och undanglidande. Teorierna försöker fånga det fragmentariska, osammanhängande och kaotiska i världen och därför präglas teorierna själva av att vara fragmentariska och lite kaotiska. Så om ni har svårt att förstå dem så behöver problemet inte ligga hos er. Jag vill relatera det postmoderna till det som är modernt och förmodernt. För att begripa det postmoderna behöver man ha grepp om det moderna och det förmoderna också. Man kan se dessa tre fenomen som ett slags världsbilder och alltså inte först och främst som epoker. I och med att vi tänker oss dem som världsbilder kan vi tänka att de kan existera samtidigt. Även om någon av dem naturligtvis kan dominera över de andra. Som spekulativt förslag: kanske består vår epok av 60 procent modernitet, 30 procent postmodernitet samt 10 procent förmodernitet. Som världsbilder tänker jag mig att de kan ha något slags fundament eller grund, och då tänker jag mig det så här: Världsbild: Förmodernitet; fundament: Gud, religion, tradition

2 Världsbild: Modernitet; fundament: människans förnuft Världsbild: postmodernitet; fundament: - Postmodernitet kan ses som utan ett fast fundament. Jag tror att de flesta av oss har lite prägel av alla tre. Vi är förmoderna i och med att vi oftast lever efter vissa traditioner (till exempel firar vi jul, midsommar osv) utan att förnuftsmässigt tänka över det. Vi är moderna på så sätt att vi tror på förnuftets roll, utbildningens roll osv; Vi är nog också postmoderna eftersom vi rätt ofta känner av en stor osäkerhet, vi känner rätt ofta att marken kan rämna under våra fötter både som privatpersoner och som medborgare. Man kan ju fundera på om det är någon poäng att överhuvudtaget skapa teorier om man inte tror på förnuftet som fast fundament. Men man kan kanske tro på förnuftet som något svagare. Som kan leda till små sanningar. Om man i det moderna ser förnuftet som en sol som lyser upp och klargör allt, kanske förnuftet inom postmodernism kan ses som en ficklampa som ger ett begränsat ljus bland allt kaotiskt. Ett begränsat ljus som också belyser väldigt olika saker beroende på hur förnuftet riktas. En teoretiker vid namn Lyotard har definierat postmodernism som de stora berättelsernas död. Berättelser kan användas synonymt med sammanhang. I det moderna fanns en stark tro på stora sammanhang som var stabila. Detta gällde både kollektivt och individuellt. På kollektivt plan: stark tro på välfärdssamhället, Folkhemmet, att det skulle bli bättre i samhället, tro på att teknologin skulle lösa problem, osv osv. Människor kände sig ofta som del i ett större sammanhang. På individuellt plan: en tydlig rak linje genom livet. Tydlig karriär kanske. Man visste hur livet skulle gestalta sig när man gick ut ur skolan. Utbildning, familjeskapande, karriär, sedan pension osv. Idag är mycket av det här annorlunda och det kan ses som postmodernistiskt. Vi lever mer fragmentariskt både kollektivt och individuellt. På kollektivt plan: osäkrare välfärdssystem, mindre kollektiv sammanhållning på nationellt plan. På individuellt plan: Inte utstakade livsbanor på samma sätt. Mer individuella lösningar på hur livet skall levas. Och mer osäkerheter. 2. På väg mot postmoderniteten. Jag tycker vi ser hur det blir mer och mer betoning av osäkerhet i en hel rad av teorier som inte är postmoderna, men som i viss mån ligger nära. En betoning på människans begränsning, svårigheten att planera osv. Vi kan se det i beslutsteorin med talet om bounded rationality. Fokus på människans begränsade förnuft.

3 Vi kan se det Contingency theory, där omöjligheten till generella rationella organisationslösningar fokuseras. Vi kan se det i institutionell teori där vanor, och det irrationella, fokuseras och förnuftets roll ses som mer undanskymd. Vi kan se det i kritisk teori där det farliga i rationaliteten lyfts fram. Förnuftets användning leder till förtingligande osv. Detta är ju teorier som skiljer sig mycket från typiskt moderna teorier som Scientific management, byråkratin, Human relations osv där det fanns stark tro på förnuftets stora roll, och en tro på att man hade hittat den stora lösningen på organisatoriska problem. 3 Postmodernism som alltså har funnits sedan 1970-talet ungefär. Och man kan lista några saker som är typiska för postmodernismen. - Frånvaron av fast fundament som jag redan har tagit upp. - Fragmentarisering världen ses som kaotisk och fragmentarisk. Både individuellt och kollektivt. Vi kan tänka oss vår användning av tiden som exempel på fragmentarisering. För de flesta människor är tiden uppdelad i fragment. Jobbar, pratar i mobil, kollar Facebook, hämtar barn från dagis, tittar på tv, ofta gör man flera saker parallellt dessutom. Det fragmentariska är påtagligt särskilt i jämförelse med äldre livsstilar. - Av-differentiering. Detta innebär upplösning av högt och lågt. Upplösning av kvalitetsskillnader. Särskilt tydligt mellan finkultur och populärkultur. Tänk på Dagens Nyheter som nu har en bilaga som heter Kultur & nöje. Detta hade varit otänkbart på 50-talet. Då var kultur en sak, nöje en helt annan. Kultur var fint, nöje mindre fint. Idag finns inte denna skillnad på samma sätt. TV-serier, t ex, kan betraktas som avancerad kultur. - hyper-verklighet/hyperrealitet Sammansmältning av fakta och fiktion. Skall gå in på detta senare. - Bakåtblickande snarare än framåtblickande. Överhuvudtaget är det nog vanligt att postmodernister inte tänker ut alternativa lösningar på problem alls. Men om postmodernister letar efter alternativ till rådande system, så tittar man snarare bakåt i historien än framåt. Man är tvärt emot de moderna, som ofta har en stark tro på framtiden. Ett exempel på bakåtblickande kan vara när man blickar tillbaka mot det förmoderna, och kanske börjar fokusera på Gud och religion återigen. - Pluralism/mångfald som syftar på att det är en självklarhet för oss att räkna med en mångfald av livsstilar, livsmöjligheter, sanningar. Detta kontrasterar mot det moderna, där det ofta var en stor lösning, till exempel scientific management, som man trodde på. Baudrillard Jag skall nu gå över till en postmodern teoretiker som heter Jean Baudrillard. Fransman. Levde Han var en extremt pessimistisk tänkare som menade att katastrofen redan hade inträffat. Vi lever i ett samhälle där människor är totalt förtingligade (förvandlade till ting), och det kan inte fungera på sikt. Menade Baudrillard.

4 Han myntade begreppet hyperverklighet eller hyperrealitet. Med detta menas att vi i och med mediasamhället lever i ett överflöd av bilder, föreställningar och tolkningar. Tänk på Internets alla bilder, budskap osv. Denna mångfald gör att vår förmåga att granska dessa bilder, texter, budskap etc bryter samman. Vi hamnar i ett tillstånd då vi inte kan skilja mellan fakta och fiktion, vi kan inte skilja mellan påhittat och verkligt. Ett typiskt exempel på hyperverklighet är dokusåpan. Vad är sant, falskt där? Eller när vi leker med olika identiteter på internet? Vad är vår verkliga identitet i det sammanhanget? Om vi går över till arbetslivet så tycker jag detta med varumärken och branding (varumärkesskapande) är ett bra exempel på hyperverklighet. Vad är sant och falskt i ett varumärke? Man konstruerar en bild av vad företaget är (varumärket), presenterar den, sedan bedömer kunderna företaget utifrån detta varumärke. Vad är sant och falskt i en sådan situation? På individuell nivå kan vi se CV:t, och anställningsintervjusituationen, som exempel på hyperverklighet. Vi vet ju att vi verkligen anstränger oss för att presentera oss på bästa sätt när vi skriver cv och är på jobbintervju. Vad är sant och vad är fiktion i detta sammanhang? Svårt att avgöra och det är det som Baudrillard benämner hyperverklighet. Fakta och fiktion flyter samman. Övergår till Michel Foucault. Michel Foucault Foucault, fransman, idéhistoriker, filosof, levde mycket viktig postmodern tänkare. Liv och arbete sammansmälter i hög grad hos honom personligen. Han levde experimentellt och utmanande t ex på det sexuella planet - och tänkte experimentellt och utmanande. Han fick känna på hur det är att vara avvikare. Och normalitet och avvikelse är ett viktigt tema hos honom. I och med det postmoderna hos hans tänkande finner han inte någon fast punkt som avgör vad som är normalt och vad som är avvikelse. Det varierar istället mycket genom historien. Normalitet avgörs i hög grad av olika maktkamper. Makt är ett stort tema hos Foucault. Ofta ser man makt som något med ett klart centrum, något som är kopplat till en viss plats, som riksdagshuset, eller till en person, som till exempel Fredrik Reinfeldt. Men Foucault har en helt annan syn på makt. Han har en decentrerad syn på makt, makt är något som finns överallt. Man kan se makt som något som flyter omkring. Det kan till exempel finnas makt inuti människor. Makt ses som flödande in och ut ur människor.

5 Foucault talar om disciplinering. Han problematiserar detta faktum att vi faktiskt är väldigt skötsamma de flesta av oss. Vi passar tider osv, vi flippar inte så ofta ur. Varför sköter vi oss? Det är ingen som har disciplinerat oss med någon piska. Vi sköter oss ändå. Foucault menar att vi sköter oss för att makten har flyttat in i oss. Vi övervakar och disciplinerar oss själva, så andra slipper göra det. Det är effektiv maktutövning att få människor att övervaka sig själva, så behöver man inte kolla dom. Exempel: folk som jobbar hemma. Man skulle ju kunna tro att såna skulle slöa till, inte jobba så hårt som folk på arbetsplatser. Ingen kollar ju vad som uträttas. Men undersökningar visar att folk har större risk att slita ut sig, bli utbrända osv vid jobb hemma. Vi övervakar och disciplinerar oss bra själva, någon annan behöver inte ha uppsikt över oss. Foucault menar att makten utövas genom språket. Diskurs är ett centralt begrepp. Diskurs är strukturerade ordnade samtal om någonting. Samtal tolkas vitt, det kan handla om böcker, tidningsartiklar, filmer, inte bara att folk pratar i vardagliga livet. Diskurs måste dock handla om något bestämt. Det finns till exempel diskurser om arbete. Benämningarna vi gör i språket har stor makt. Språket skapar oss människor till stor del, menar Foucault. I och med att Foucault som andra postmodernister framhåller frånvaron av fast fundament, framhålls också frånvaron av något fast mänskligt. Människan har alltså ingen kärna utan kan formas och omformas genom språkanvändning. Detta kallas subjektifiering. Så som vi benämner varandra, så blir vi i hög grad. Foucault studerade hur man har sett på galenskap, psykisk sjukdom genom tiderna. Språket har oerhört stor betydelse. De som benämns galna, blir egentligen galna. Ett mer aktuellt exempel. Tänk på hur man har pratat om utbrändhet. När man började prata om att detta var ett fenomen som kunde drabba vem som helst, så blev det också ett fenomen som drabbade väldigt många. Skulle det ha blivit så om man i allmänhet hade benämnt sjukdomen utmattningsdepression? Kanske ligger det något avgörande i att sjukdomen benämns på ett så icke-psykiatriskt sätt. Folk kan då lättare etikettera sina upplevelser, och koppla sina erfarenheter till detta begrepp. Angående användning av Foucaults tankar: man kan använda hans tankar som maktkritik, så tänkte han ju själv om sina idéer. Men hans tankar kan ju också användas som ett manipulationsinstrument t ex i olika ledningsfilosofier. Man får ett grepp om hur makten fungerar genom att läsa Foucault, och sedan kan man använda detta praktiskt men detta är ju ett sätt att använda Foucaults idéer som han själv skulle tycka väldigt illa om. Bauman (?) Zygmunt Bauman, mycket viktig nutida sociolog, polsk-engelsk, född 1925.

6 Frågetecken efter hans namn finns med här eftersom det är ett gränsfall om han skall räknas in bland postmodernister. Tidigare var han mer benägen att räkna sig som postmodern. På senare tid talar han hellre om flytande modernitet. Kanske har han ryggat tillbaka inför de extrema teoretiker som kallar sig för postmoderna t ex Baudrillard. Bauman är intressant utifrån organisationsteorin på grund av hans väldigt hårda kritik mot webersk byråkrati. Han har skrivit en klassisk bok Auschwitz och det moderna samhället i vilken han menar att byråkratin var helt avgörande för att Förintelsen skulle kunna äga rum. Framför allt lyfter han fram att byråkratin hindrar människor från att ta moraliskt ansvar. Man hindras från att ta konkret ansvar för andra människor och deras situation. Bauman går vidare i resonemanget och menar att byråkratin hindrar våra spontana, moraliska impulser. Vi har t ex en spontan moralisk impuls att gripa in och hjälpa om vi ser någon hastigt falla ihop ute på gatan. Vi kanske inte handlar utifrån denna impuls, men vi får ofta dåligt samvete om vi inte handlar i ett sådant sammanhang. Det är sådana här spontana impulser som byråkratin hindrar, enligt Bauman. Den moraliska impulsen är beroende av närhet mellan människa och människa, medan byråkratin förutsätter distans. Ett kännetecken i det postmoderna, som jag tidigare nämnde, var bakåtblickande. Detta blir tydligt hos Bauman. I sitt skrivande om etik, moralisk impuls osv så kopplar han till vissa religiösa tänkare från kristen och judisk tradition. Det skall också tilläggas att en tydlig kluvenhet blir tydlig hos Bauman en kluvenhet som kanske gör att han ryggar tillbaka från postmodernist-beteckningen. Han menar nämligen, trots sin byråkratikritik, att regler, strukturer och procedurer som byråkratin ger oss är något vi inte klarar hos utan. Vi måste ha sådant för att samhället skall fungera. Men vi måste ha en tydlig medvetenhet om de faror som finns i dessa regler, strukturer och procedurer. Angående Bauman och arbetslivet titta gärna i hans bok om arbetslivet som kom för några år sedan: Arbete, konsumtion och den nya fattigdomen.

Jag skall prata en del övergripande om de bakomliggande perspektiven bakom Att arbeta i organisationer.

Jag skall prata en del övergripande om de bakomliggande perspektiven bakom Att arbeta i organisationer. 1 Föreläsning 25/1 2011 Jonas Upplägg: 1 Sociologiskt perspektiv Utvikning: Durkheim 2 Kritiskt perspektiv Marx Kritisk teori 1 Sociologiskt perspektiv Jag skall prata en del övergripande om de bakomliggande

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

Religiositet är inte en primär eller ursprunglig mental inställning ingår inte i människans naturliga konstitution som ett anlag, en drift etc!

Religiositet är inte en primär eller ursprunglig mental inställning ingår inte i människans naturliga konstitution som ett anlag, en drift etc! Religiositet är inte en primär eller ursprunglig mental inställning ingår inte i människans naturliga konstitution som ett anlag, en drift etc! Religiösa föreställningar är vanligt förekommande, men inte

Läs mer

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik

Världsreligionerna och andra livsåskådningar Religion och samhälle Identitet och livsfrågor Etik prövning religionskunskap grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Religionskunskap, grundläggande Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Instruktioner och omfattning Prövningen

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FILOSOFI. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FILOSOFI Filosofi är ett humanistiskt ämne som har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet, eftersom det behandlar grundläggande frågor om verklighetens natur, kunskapens möjlighet

Läs mer

Men även om vi inte kan presentera ett enkelt svar, kan vi diskutera några viktiga dimensioner i diskussionen kring makt.

Men även om vi inte kan presentera ett enkelt svar, kan vi diskutera några viktiga dimensioner i diskussionen kring makt. Föreläsning om makt Jonas 1. Vad är makt? 2. Makt över a. Auktoritet b. Politik 1. Vad är makt? Problematiskt att svara på, eftersom makt brukar ses som essentially contested concept. Alltså ett begrepp

Läs mer

En himla massa gafflande

En himla massa gafflande En himla massa gafflande En himla massa gafflande är en samling av tre krönikor som alla har sin utgångspunkt i examensarbetet Ikeas (kommersiella) berättelser - en kvalitativ studie om konstruerade fiktiva

Läs mer

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4

Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Blå temat Kropp, själ och harmoni Centralt innehåll åk 4 Samhällskunskap Religion Biologi Familjen och olika samlevnadsformer. Sexualitet, könsroller och jämställdhet. (bib) Vardagliga moraliska frågor

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Religionskunskap

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Religionskunskap ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Religionskunskap Övergripande Mål: analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, analysera hur religioner påverkar

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Syfte I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper och analysen om religioner och andra livsåskådningar, i det egna samhället och på andra håll

Läs mer

Välkommen till framtiden

Välkommen till framtiden Välkommen till framtiden arbetsmaterial sida 1 Välkommen till framtiden Arbetsmaterial Framtiden angår oss alla Vi vill alla leva i en värld, där vi mår bra och trivs. Hur borde världen se ut? Hur kan

Läs mer

Att backa in i framtiden

Att backa in i framtiden Ledare SPT nr 9 2012 Att backa in i framtiden 2010 GJORDES EN STOR enkätundersökning av Svenska kyrkans medlemmar. Den beskrivs och redovisas av Jonas Bromander i en bok på Verbum: Svenska kyrkans medlemmar

Läs mer

Etnologin från ca Interaktionism. Konstruktivism. Lokalsamhällesstudierna förändras, större intresse för det samtida

Etnologin från ca Interaktionism. Konstruktivism. Lokalsamhällesstudierna förändras, större intresse för det samtida Etnologin från ca 1970 Lokalsamhällesstudierna förändras, större intresse för det samtida Större intresse för interaktionism, strukturalism och poststrukturalism Upp till kamp i Båtskärsnäs (Daun 1969),

Läs mer

Religionskunskap. Ämnets syfte

Religionskunskap. Ämnets syfte Religionskunskap REL Religionskunskap Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och

Läs mer

DÖDA VINKELN. Om sexualitet. 111111-15 Hanna Möllås hanna@asheron.se

DÖDA VINKELN. Om sexualitet. 111111-15 Hanna Möllås hanna@asheron.se DÖDA VINKELN Om sexualitet 111111-15 Hanna Möllås hanna@asheron.se Fristående 7,5 hp högskolekurser Religion, samhälle sexualitet Religion makt och sexualitet ur ett genusperspektiv Sexualitet i österländska

Läs mer

Scientific management. Synonymt används taylorism. Central person är Fredrick W Taylor ( ). Amerikan. Ingenjör.

Scientific management. Synonymt används taylorism. Central person är Fredrick W Taylor ( ). Amerikan. Ingenjör. Klassisk organisationsteori. Till organisationsteoretiska klassiker räknas Scientific management (taylorism) Webers byråkratidiskussion Fayols administrationslära Human Relationsrörelsen Alla de här organisationsteorierna

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6

BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! SO Historia inför betygssättningen i årskurs 6 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka

Läs mer

Hur erfarenhet av interkulturell mobilitet och social kompetens kan bidra till emotionell intelligens

Hur erfarenhet av interkulturell mobilitet och social kompetens kan bidra till emotionell intelligens Hur erfarenhet av interkulturell mobilitet och social kompetens kan bidra till emotionell intelligens Workshop den 19 maj 2014 under ledning av Hans Lorentz, fil dr Forskare och lektor i pedagogik vid

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan

8 Utan Jesus ingen mobil i fickan Inledning När jag var 14 år gammal var jag helt säker på att vetenskapen har bevisat att Gud inte finns och att Bibeln bara är en sagobok. Så var det. Det visste jag, och det visste alla mina kompisar.

Läs mer

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-7 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar

Läs mer

Kursplaner RELIGION. Ämnesbeskrivning. Centralt innehåll. Insikt med utsikt

Kursplaner RELIGION. Ämnesbeskrivning. Centralt innehåll. Insikt med utsikt Kursplaner RELIGION Ämnesbeskrivning Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Bli klok på himlen och stjärnorna

Bli klok på himlen och stjärnorna Läsnyckel Bli klok på himlen och stjärnorna Text: Michéle Mira Pons Bilder: Robert Barborini Översättning: Johanna Brock Bli klok på himlen och stjärnorna är en lättläst faktabok, skriven på Hegas nivå

Läs mer

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera.

I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera. RELIGIONSKUNSKAP Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar kommer

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar till: Länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: analysera

Läs mer

Seminarieredovisning om Bergers och Luckmanns Kunskapssociologi (GDK; TRTE11 ht 2008)

Seminarieredovisning om Bergers och Luckmanns Kunskapssociologi (GDK; TRTE11 ht 2008) Seminarieredovisning om Bergers och Luckmanns Kunskapssociologi (GDK; TRTE11 ht 2008) Inför seminarieredovisningen den förväntar jag mig att alla läser hela boken. Eftersom jag anser att den inte fungerar

Läs mer

5.15 Religion. Mål för undervisningen

5.15 Religion. Mål för undervisningen 5.15 Religion Uppdraget för undervisningen i religion är att stödja de studerande att utveckla sin allmänbildning i religion och livsåskådning. I religionsundervisningen får de studerande kunskap om religioner,

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Vad? Hur? Varför? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen?

Vad? Hur? Varför? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen? Hur och varför utför man vissa ritualer och handlingar inom kristendomen? Varför skiljer sig dessa handlingar och ritualer åt mellan olika delar av kristendomen? Det här ska vi lära oss i det här arbetsområdet

Läs mer

Tema 2: Utifrån kurslitteraturen jämför Jürgen Habermas och Michel Foucaults behandling av relationen struktur-handling-individ.

Tema 2: Utifrån kurslitteraturen jämför Jürgen Habermas och Michel Foucaults behandling av relationen struktur-handling-individ. Tema 2: Utifrån kurslitteraturen jämför Jürgen Habermas och Michel Foucaults behandling av relationen struktur-handling-individ. Inledning Modern sociologisk teori behandlar mest om två saker: relationer

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan 3.14 Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang

Läs mer

UNDERSTRÖMMAR Vem är jag/vi - och varför tänker och tycker vi som vi gör? Frank Lorentzon

UNDERSTRÖMMAR Vem är jag/vi - och varför tänker och tycker vi som vi gör? Frank Lorentzon UNDERSTRÖMMAR Vem är jag/vi - och varför tänker och tycker vi som vi gör? Frank Lorentzon Underströmmar Stabila underströmmar som rör sig på djupet och är grunden för allt ovanför Skilj från tillfälliga

Läs mer

Kunskapskrav i religion

Kunskapskrav i religion analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa analysera hur religioner påverkar och påverkas av förhållanden och skeenden i samhället Reflektera

Läs mer

Livsfilosofins ursprung

Livsfilosofins ursprung Livsfilosofins ursprung Idag vet vi med ganska stor säkerhet att det för cirka 50 000 år sedan uppstod en stor förändring av människosläktets gener. En helt ny ras av människor fanns plötsligt på vår planet.

Läs mer

Religioner och andra livsåskådningar

Religioner och andra livsåskådningar Ritualer, levnadsregler och heliga platser Världsreligionerna Kristendom,, islam, judendom, hinduism och buddhism Fornskandinavisk och äldre samisk religion Religion och livsåskådning Religion åk 4-6 -

Läs mer

Lektion 1. Stora berättelser och olika typer av etik

Lektion 1. Stora berättelser och olika typer av etik Lektion 1 Stora berättelser och olika typer av etik Vad är etik och moral? Stora berättelser Olika religioner Politiska rörelser Filosofiska riktningar Kulturer Övriga världsbilder, övertygelser och livsåskådningar.

Läs mer

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av robotar. Det finns många olika sorters robotar med olika funktioner och utseende. Det som alla robotar har gemensamt är att

Läs mer

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap Vetenskapsteori Introduktion till vetenskapsteori med inriktning på medicinsk forskning Kunskap och sanning Ontologi (ontos = varande och logia = lära) läran om det som är Hur är världen och tingen beskaffade?

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Tema: Hur vi fungerar i våra pedagogiska och fysiska lärmiljöer Spår: Vad vi behöver när vi kunskapar Spåret passar till gymnasieskolans samtliga

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SCB300. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för individ och samhälle Kurskod SCB300. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter kursen förväntas studenten kunna redogöra för och diskutera olika teoretiska perspektiv på makt och maktutövning känna till och kunna redogöra för några aktuella perspektiv på

Läs mer

Varför prata om organisationer? Föreläsning 1 Henrik Ifflander VT2014

Varför prata om organisationer? Föreläsning 1 Henrik Ifflander VT2014 Varför prata om organisationer? Föreläsning 1 Henrik Ifflander VT2014 För att förklara samhällsproblem och ordning behöver vi ta reda på: enheter relationer mekanismer ...och med ett organisationsteoretiskt

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Högtider

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Högtider L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Högtider Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Värdeepistemologi. Epistemologi: allmänt. Föreläsning 8. Vad är kunskap? Värdeepistemologi. Skepticism & kognitivism

Värdeepistemologi. Epistemologi: allmänt. Föreläsning 8. Vad är kunskap? Värdeepistemologi. Skepticism & kognitivism Värdeepistemologi Föreläsning 8 Epistemologi: allmänt Medan semantik handlar om språket och ontologi handlar om verkligheten så handlar epistemologi om kunskap Vad innebär det att veta ngt?, Hur kan vi

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Betygskriterier CTRA12/D12 Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs, 30 hp

Betygskriterier CTRA12/D12 Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs, 30 hp Betygskriterier CTRA12/D12 Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs, 30 hp Betygskriterier, Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap I framvaẍt och urkunder inom judendom, kristendom, islam, hinduism,

Läs mer

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2009-04-07 Anne Harju 1

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2009-04-07 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2009-04-07 Anne Harju 1 Bakgrund - Samhällelig debatt om barnfattigdom. - Studier talar ofta om barn, inte med. - Omfattning och riskgrupper i fokus. - År 2005: Malmö

Läs mer

most memorable and eyeopening

most memorable and eyeopening DISKUSSIONSUNDERLAG Planerar någon i klassen/publiken att åka ut och "backpacka"? Vart och varför? Vad är målet med resan? Äventyr/Vila upp sig/se hur andra lever/få nya vänner/lära känna en ny kultur?

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Essä. Vad är en essä? Mönster och disposition. 1. Rubrik och Inledning. De två benen

Essä. Vad är en essä? Mönster och disposition. 1. Rubrik och Inledning. De två benen Essä Vad är en essä? En essä är en text där en person försöker reda ut sina tankar och kunskaper inom ett ämne eller utifrån en frågeställning. Ämnena kan variera mellan allt från hur fotboll och politik

Läs mer

Folkhälsokommunerna Skaraborg - november 2016

Folkhälsokommunerna Skaraborg - november 2016 Folkhälsokommunerna Skaraborg - november 2016 Bra ambitioner Politiskt driv Regiontänkande Brett samarbete Små men synliga steg Fokus barn och ungdomar Några medskick - Redovisa resultat på vägen Våga

Läs mer

Miljöchefsmötet 2017 Stockholm 16 mars 2017

Miljöchefsmötet 2017 Stockholm 16 mars 2017 Miljöchefsmötet 2017 Stockholm 16 mars 2017 Från industristad till kunskapsstad Min kusin Håkan och jag en tro på framtiden och vad är det som de två 6-åriga barnbarnen ser en tro på framtiden Stora utmaningar

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

SANNING eller fake 1

SANNING eller fake 1 SANNING eller fake 1 LITE DEFINITIONER Korrekt: Det som hänför sig till verkligheten (motsats: Inkorrekt) Avgörs genom empiriska observationer Personliga Sant: Logisk sanning (motsats: falskt) Avgörs genom

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP ÅRSKURS 3-6 Läroämnets uppdrag Uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att sträva efter det goda livet. I livsåskådningskunskapen ses

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

LPP i religion ht. 2015

LPP i religion ht. 2015 Varför läser vi LPP i religion ht. 2015 Vad skall vi gå igenom? Vilka är våra mål? Så här ser planen ut Hur skall vi visa att vi når målen? jan 30 14:41 1 Varför läser vi? Eleverna skall ges förutsättningar

Läs mer

Lektion 5 Livsåskådningar. Requiem for the american dream.

Lektion 5 Livsåskådningar. Requiem for the american dream. Lektion 5 Livsåskådningar Requiem for the american dream. Uppgifter till filmen: Skriv ner tre frågor var som ni vill ställa utifrån filmen. Skriv ner tre saker ni reagerade på i filmen. Vad har vi sett

Läs mer

Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Grundläggande semantik II

Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05. Grundläggande semantik II Kritiskt tänkande HTXF04:3 FTEB05 Grundläggande semantik II Deskriptiv vs. värderande/känslomässig mening Ords betydelser kan ha både deskriptiva och värderande/känslomässiga komponenter. Det blir tydligt

Läs mer

SEKULÄR HUMANISM. Lärarhandledning: Författad av Marit Lundgren

SEKULÄR HUMANISM. Lärarhandledning: Författad av Marit Lundgren Lärarhandledning: SEKULÄR HUMANISM Författad av Marit Lundgren Artikelnummer: KU41118 Ämnen: Samhällskunskap/Religion/Historia Målgrupp: Grundskola åk 7-9, Gymnasiet Speltid: 8 min Produktionsår: 2018

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

Läroplanens värdegrund. Att arbeta normkritiskt

Läroplanens värdegrund. Att arbeta normkritiskt Läroplanens värdegrund Att arbeta normkritiskt Ett av skolans uppdrag Att arbeta med jämlikhetsfrågor för jämställdhet mot rasism mot mobbning och kränkningar mot diskriminering Hur gör vi för att förverkliga

Läs mer

1) Introduktion. Jonas Aspelin

1) Introduktion. Jonas Aspelin 1) Introduktion Jonas Aspelin Uttrycket relationell förekommer i många sammanhang. Man talar till exempel om relationell psykoterapi, relationell estetik, relationell sociologi och relationell psykologi.

Läs mer

Åk: 1 Tidsperiod: höstterminen åk 1

Åk: 1 Tidsperiod: höstterminen åk 1 Ämne: Koll på läget! förr och nu Ett tematiskt arbetsområde om hur vi är mot varandra, vad vi kan hitta i vår närhet, hur vi kan finna mönster och former allt detta runt omkring oss, både nu och för länge

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Superfrågorna s. 15. Fördelar och nackdelar s. 4. Källkritik s. 14. Vi lär av varandra s. Superfrågorna s. 15 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Källkritik s. 14 Vi lär av varandra s. 13 ELEVHJÄLP av Carmen Winding Gnosjö Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Samband s. 10-12 Likheter och

Läs mer

Tema: Vem tror du att du är? Identitet

Tema: Vem tror du att du är? Identitet Tema: Vem tror du att du är? Identitet Avsnitt 2: Hur skapas och upprätthålls identiteter? Vad gör oss till dem vi är? Till stor del är det vårt förflutna, eller, för att vara mer exakt det vi minns av

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 8

Moralfilosofi. Föreläsning 8 Moralfilosofi Föreläsning 8 Värdeepistemologi Epistemologi: allmänt Medan semantik handlar om språket och ontologi handlar om verkligheten så handlar epistemologi om kunskap om tro, vetande och rättfärdigande

Läs mer

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 Organisation, bildning och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 3 oktober 2014 Tid: 09.00-10.30

Läs mer

Engelska 7, ENGENG07, 100 p

Engelska 7, ENGENG07, 100 p Prövning Engelska 7, ENGENG07, 100 p Lärobok och litteratur McKay/Brodin/Clayton/Webster, Blueprint C, ISBN: 978-91-47-9196-6 En list på litterära verk skickas ut av läraren till studenterna. Romanerna

Läs mer

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta.

Fråga 2. Det finns alltså två delar i det här arbetet: Svara kort på varje delfråga (se nedan). Skriv en 400 ord om vad du lärt dig av detta. Fråga 2 Hur ser religioner ut? Det är inte så lätt att förstå vad religion är. Begreppet flyter ut för mig ju mer jag försöker fixera det. Därför vill jag att du hjälper mig förstå vad religion är genom

Läs mer

Illustrerad vetenskap. ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011

Illustrerad vetenskap. ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Illustrerad vetenskap ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Illustrerad vetenskap ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Mål att arbeta mot för åk 1-3: Svenska: Uppnåendemål för åk3 Beträffande

Läs mer

Internationell politik 1

Internationell politik 1 Internationell politik 1 Föreläsning 3. Teoretiska perspektiv: Konstruktivism och alternativa inriktningar Jörgen Ödalen jorgen.odalen@liu.se Konstruktivism Konstruktivismens centrala påståenden: 1. Värden

Läs mer

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel

Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan kring ämnen på ett högskoleförberedande program ett exempel Läroplanen för gymnasieskolan lyfter fram vikten av att eleverna ska kunna välja studie- och yrkesinriktning

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Nedan presenteras en översikt av innehållet i Språkguiden kopplat till de nya kursplanerna i grundläggande vuxenutbildning.

Nedan presenteras en översikt av innehållet i Språkguiden kopplat till de nya kursplanerna i grundläggande vuxenutbildning. Nedan presenteras en översikt av innehållet i Språkguiden kopplat till de nya kursplanerna i grundläggande vuxenutbildning. Språkguiden är granskad utifrån de fyra nya delkurserna. Under respektive kurs

Läs mer

Dinosaurier och livet på jorden

Dinosaurier och livet på jorden SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi följa utvecklingen av liv på jorden, från det att jorden skapades för 4 miljarder år sedan tills idag. Vi får följa livets utveckling, från små

Läs mer

Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013

Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013 Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013 Fritz- Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi e-post: fritz-anton.fritzson@fil.lu.se 2 Litteratur Lars Bergström, Grundbok i värdeteori, 2 uppl. (Tidigare

Läs mer

Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter.

Maktutövning som baseras på bestraffningsmakt, t ex möjlighet att ge en person sämre arbetsuppgifter. Föreläsning, Jonas Jag skall ta upp dessa saker: Ledarskap Styrning Ledarskap En definition av ledarskap: Den sociala process genom vilken en person i en organisation influerar andra personer i organisationen

Läs mer

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9)

Omvändelse. Och tänk inte er själva, Sade Vi Har Abraham till fader (Matt 3: 9) Omvändelse Den bibliska omvändelse utgör inte en attitydförändring främjas av det mänskliga medvetandet. Integrerar ett liv innan män säger en Annan aspekt av det kristna livet, inte omvändelse främjas

Läs mer

Barnets rätt till respekt i den mångkulturella skolan. Mårten Björkgren 8.10.09

Barnets rätt till respekt i den mångkulturella skolan. Mårten Björkgren 8.10.09 Barnets rätt till respekt i den mångkulturella skolan 1 Janusz Korczak (1878-1942) barnkonventionens skyddspatron Den polske pedagogen och läkaren Korczak var en av tre initiativtagare till det första

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Missförstånd KAPITEL 1

Missförstånd KAPITEL 1 KAPITEL 1 Missförstånd J ag vill berätta historien om hur världen började, hur den slutar och allt det viktiga som händer däremellan. Det är en berättelse som många redan känner till men som inte många

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Kants etik. Föreläsning Immanuel Kant ( ) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna

Kants etik. Föreläsning Immanuel Kant ( ) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kants etik Föreläsning 11 Kant utvecklade inte bara en etik utan också teorier i metafysik, epistemologi, religionsfilosofi, estetik,

Läs mer

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser

Läsnyckel. Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden. Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen. Innan du läser Läsnyckel Finnar och vårtor den kliande sanningen om huden Text: Alex Woolf Översättning: Leif Jacobsen Finnar och vårtor Den kliande sanningen om huden är en lättläst faktabok i serien Fokus på Fakta.

Läs mer

Fortbildning 2014 03 03 HLF-Stockholmskretsen i samarbete med Forum för Levande historia

Fortbildning 2014 03 03 HLF-Stockholmskretsen i samarbete med Forum för Levande historia Fortbildning 2014 03 03 HLF-Stockholmskretsen i samarbete med Forum för Levande historia HLF:s- Stockholmkrets satsar i år på att erbjuda sina medlemmar fortbildningstillfällen. Vi inledde i år med ett

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer