Folkuniversitetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folkuniversitetet 1933 2013"

Transkript

1 Folkuniversitetet år gammal men ständigt ung i sinnet fortsätter Folkuniversitetet att utforska nya vägar för lärande och former för att erbjuda nya kunskaper till allmänheten. När några studenter vid Stockholms högskola år 1933 startade öppna och fria föreläsningar för en bred allmänhet ansåg de att kunskap har ett värde i sig både för den enskilde och för samhällsutvecklingen i stort. Det är en tanke som fortfarande genomsyrar alla våra aktiviteter. Med vår koppling till universiteten är det naturligt att verksamheten präglas av ett vetenskapligt synsätt och av en hög kvalitet. Så var det från början så är det ännu i dag. En av våra viktigaste uppgifter är att sprida kunskap om forskningens rön till en bredare publik. Lika viktigt är att vi alltid har varit fristående från politiska, religiösa och kommersiella intressen. Vi lägger all kraft på att förmedla kunskap, utan några särintressen. På följande sidor finns tillbakablickar på vår 80-åriga historia. Samtidigt ser vi fortsatt framåt vad gäller studieformer, pedagogik och ämnesområden. Att kunskap förändrar och förändras är något som vi har lärt oss under de gångna 80 åren.

2 Folkuniversitetet Vi bör anskaffa utlänningar villiga att upphjälpa undervisningen i språkcirklarna med konversation. STYRELSEN FÖR FOLKUNIVERSITETET 1934 Så tidigt som 1934 beskrev Folkuniversitetet vikten av att man i språkcirklar också fogade in föredrag om folket som talade språket och om landet där språket talas. Året därpå beslöt styrelsen att anskaffa utlänningar villiga att upphjälpa undervisningen i språkcirklarna med konversation. Direkt efter andra världskriget byggde Folkuniversitetet upp en omfattande verksamhet med sommarkurser i språk. Redan 1948 inrättades ett särskilt kontor i London med uppgift att rekrytera lärare till sommarkurser. Sedan tillkom även kurser i Frankrike och Tyskland. Dessa kurser ledde så småningom till etableringar av egna skolor i England, Tyskland, Frankrike och Spanien. Genom den så kallade centra-organisationen (British Centre, Deutsches Zentrum, Centre Français) rekryterades lärare från respektive land med uppgift att anordna språkcirklar och kurser för skolväsendet runtom i landet. Folkuniversitetets lärare bidrog också till att hela svenska folket lärde Språkstudier sig engelska. Ian Dunlop, Michael Knight, Brenda Bennet och Dennis Gotobed är några kända namn som parallellt med arbetet inom Folkuniversitetet engagerade sig i språkundervisning via radio och TV. Samtidigt spred Folkuniversitetets Filmbyrå otextade spelfilmer till skolor över hela landet som ett led i språkundervisningen. Folkuniversitet satsade i betydande omfattning på invandrarundervisning från början av fram till verksamhetens kommunalisering Verksamheten förnyades ständigt i takt med invandringens förändrade karaktär. Folkuniversitetets medarbetare intog under hela perioden en ledande ställning vad gäller utveckling av studiematerial och pedagogiska metoder. Folkuniversitetet har idag en omfattande språkverksamhet inom Sveriges gränser med studiecirklar i ett 40-tal språk. Kombinationskurser gör det möjligt att börja läsa språket i Sverige och följa upp med en kurs i det land där språket talas. I dag är emellertid svenska som främmande språk det största språket. Det innefattar även en omfattande verksamhet inom svenska för invandrare Kvällsgymnasierna för 1942 Centre Français med landsomfattande lektorsverksamhet Humanistiska föreningen vid Stockholms högskola bildar studieledarförening. yrkes verksamma startar British Centre med en landsomfattande lektorsverksamhet Balettakademien introducerar den moderna dansen i Sverige English Language Centre, Brighton bildas Christer Strömholm startar Fotoskolan Sekreterarskolan, internationell sekreterarutbildning, börjar sin verksamhet Grännaskolans internationella gymnasium öppnar.

3 Den estetiska verksamheten startade på 40- inom musiksektionen, bland annat genom professor Ingmar Bengtsson som arbetade för att göra musik tillgänglig för en bredare allmänhet. Folkuniversitetets estetiska sektor vitaliserades sedan under 50- genom rekrytering av medarbetare med internationell bakgrund. Lia Schubert introducerade den moderna dansen genom Balettakademien i Stockholm, och senare i Göteborg. Michael Meschke förde in dockteatern, Adelyn Cross-Eriksson lanserade Bauhausskolans idéer i den Levande verkstads-pedagogik hon utvecklade inom Folkuniversitetet och Christer Strömholm utvecklade Fotoskolan Andra konstnärliga utbildningar som tillkom på 50- och 60-talen är Grundis: Grundskolan för konstnärlig utbildning och Teaterakademien. Verksamheten inom det estetiska området växte som helhet under samma tid med en mångfald av olika aktiviteter. Under 90- kom en andra våg med nya konstnärliga utbildningar, bland Estetisk verksamhet annat Gotlands Konstskola, Gotlands Tonsättarskola och Diagonalakademien. Under tillkom ytterligare 11 konstnärliga utbildningar, bland annat Konstskolan i Stockholm, Musikinstrumentakademien, Maskörskolan, Arkitekturskolan och Skrivarakademin. I dag kan få andra utbildningsanordnare matcha Folkuniversitetets breda utbud inom det estetiska området. Det omfattar allt från föreläsningar, studiecirklar och helgkurser till årslånga kompletterande utbildningar och yrkeshögskoleutbildningar. Att undervisa är att inspirera. En lärare ska göra allt för att elevens dröm att bli en möjlighet, känna att det går, att eleven är unik. MAIRO BURDETTE, DANSLÄRARE BALETTAKADEMIEN 1967 Folkuniversitetet övertar huvud mannaskapet för Braheskolan Visingsö folkhögskola IS Aix-en- Provence etableras Sommarkurser i musik på Visingsö startar Språkskolorna i utlandet samlas i stiftelsen Internationella Skolorna The Swedish Folk High School i England (Brighton) bildas Företagsuniversitetet startar Gotlands Konstskola startar sin verksamhet Beslut om att använda namnet Folkuniversitetet som varumärke.

4 När Folkuniversitetet startade sin verksamhet under depressionsåret 1933 var det med det uttryckliga syftet att erbjuda kostnadsfria föreläsningar till arbetslösa kontorister. 60 år senare innebar 90-s ekonomiska kris med ökad arbetslöshet en boom för arbetsmarknadsutbildningar och statliga insatser som Kunskapslyftet. Under 2000-s lågkonjunktur engagerade sig Folkuniversitetet i olika arbetsmark nadsinsatser som SAGA (Särskilda aktiviteter inom utbildningsgarantin), Utvecklingsgarantin och Coachinsatser. I början av fick studieförbunden möjlighet att bedriva universitetscirklar, som sedan kunde tenteras av och ge universitetspoäng. Folkuniversitetet startade då såväl Kvällsuniversitet och Sommaruniversitet som gjorde det möjligt för människor att studera på de tider och platser som passade dem. Tusentals människor som annars inte skulle haft möjlighet att bedriva universitetsstudier fick nu chansen. Parallellt har mer yrkesinriktade kurser utvecklats på universitetsnivå med betydande framgång. Utbildning för arbetslivet En ny förordning för yrkeshögskolan tillkom Folkuniversitetet har sedan 2010 startat yrkeshögskoleutbildningar inom olika områden. Parallellt med kompletterande utbildningar och yrkeshögskoleutbildningar har Folkuniversitetet anordnat diplomutbildningar inom bland annat ekonomi, fastighetsförvaltning, information och HR vid sidan av den stora verksamheten med studiecirklar i yrkesinriktade ämnen Företagsuniversitetet erbjuder sedan 1982 vidareutbildning för yrkesverksamma inom företag och organisationer. Det gav mig ett nytt liv att jag började på Folkuniversitetet. Och det önskar jag fler människor. EFVA ATTLING, INVIGNINGEN AV FOLKUNIVERSITETS NYA SILVERSMEDJA Konstskolan Linnea, en konstskola för psykiskt funktionshindrade börjar sin verksamhet Folkuniversitetet övertar huvudmannaskapet för Stockholms folkhögskola från Stockholms kommun Folkuniversitetets internationella gymnasium i Linköping, sedermera Torsten Huséngymnasiet Gotlands Tonsättarskola tar emot de första eleverna Stockholms folkhögskola delas upp i tre folkhögskolor: Långbro, Skarpnäck och Sundbyberg. Stiftelsen kvarstår som samlande juridisk person Diagonalakademien med utbildningen Animation och experimentfilm startar i Visby som Kvalificerad Yrkes utbildning Naturhumanistiska gymnasiet, sedermera Carl Swarz-gymnasiet, startar i Norrköping.

5 En del av Folkuniversitetet Vi vågade mycket under året som gick. Det är vårt hus vid Observatorielunden ett exempel på. GUNNEL ENGWALL, STYRELSEORDFÖRANDE FOLKUNIVERSITETET REGION ÖST Folkuniversitetet har under hela sin historia startat eller övertagit verksamheter som kompletterar utbudet inom folkbildning och öppna kurser. Det internationella gymnasiet Grännaskolan startades av Folkuniversitetet på och blev så småningom ett av riksinternaten. Idén var långt före sin tid med undervisning delvis på främmande språk och delar av utbildningen förlagd utomlands. Men då myndigheterna krävde att bland annat studieplaner skulle anpassas till gymnasieskolan i övrigt föll idén för Folkuniversitetet, och skolan överläts till Jönköpings kommun. Braheskolan Visingsö folkhögskola, har allt sedan Folkuniversitetet tog över verksamheten under sent 1960-tal erbjudit sina elever studiemöjligheter vid fasta anläggningar i Brighton, Aixen-Provence, Düsseldorf och Barcelona bildades stiftelsen Internationella Skolorna. I bagaget fanns då utlandsavdelningar i Aix-en-Provence, Brighton och i München. Idag har Düsseldorf ersatt München, Barcelona har tillkommit och avdelningen i Brighton är en del av Braheskolan Visingsö folkhögskola startade Företagsuniversitetet som då erbjöd personalutbildning i form av kortkurser. Idag är det en av Sveriges ledande anordnare av vidareutbildning för yrkesverksamma. Under startade Folkuniversitetet fristående gymnasier i Linköping och Norrköping, i vilka innehåll och metoder delvis hade hämtats från folkbildningen. Denna pedagogik som fokuserar på deltagaren/eleven passade väl in i den nya gymnasieskolan startade det tredje gymnasiet, Kungstensgymnasiet i Stockholm. Aventus arbetar med att coacha människor i förändring och omställning är det största affärsområdet. Dessutom har Folkuniversitetet tre folkhögskolor i Stockholmsområdet; Skarpnäcks folkhögskola, Sundbybergs folkhögskola och Södra Stockholms folkhögskola Düsseldorf, avdelning inom IS, öppnas Skrivarakademin förvärvas Aventus AB förvärvas Fotoskolan blir Kompletterande utbildnng, tilldelas statsbidrag Barcelona, avdelning inom IS, öppnas Modeskolan startar sin verksamhet Folkuniversitetet i Stockholm firar flytten till Kungstensgatan Kungstensgymnasiet startar sin verksamhet.

6 Ett ständigt inslag i Folkuniversitetets verksamhet har varit sökandet efter ändamålsenliga och ekonomiskt överkomliga undervisninglokaler. Från början var Folkuniversitetets verksamhet centralt förlagd i Stockholm; till Stockholms högskola, Stadsbiblioteket och några spridda platser i innerstaden. Först växte verksamheten till Stockholms ytterområden och sedan till en rad kommuner i Stockholms län hade Folkuniversitetet 37 filialer i länet och hade dessutom etablerat sig i Linköping och Norrköping. I dag når Folkuniversitetet region öst såväl ända ner till Gotland som utanför Sveriges gränser. Det allra första fastighetsförvärvet skedde 1976 med fastigheten Norrtälje 15, som köptes av Beskowska stiftelsen. På Beskowska skolan fick Sekreterarskolan och delar av svenska för invandrare sin hemvist. Under hösten 1993 fattades beslut om inköp av fastigheten Ljungstedtska skolan i Linköping. Båda dessa lokaler har Folkuniversitetet nu lämnat. En anekdot i samband med det andra fastighetsförvärvet i Stockholm, Brunnsgatan 3, är att det från början Geografisk spridning enbart fanns en liten studio utan dusch i källaren för Balettakademien. Sedan år 1996 finns Balettakademien i den kvm stora och specialbyggda fastig heten vid Jarlaplan i Stockholm. Folkuniversitetets nuvarande fastighet på Kungstensgatan invid Observatoriekullen förvärvades år Nu kan man säga att cirkeln är sluten eftersom lokalen tidigare inrymde Stockholms högskola, dit grundarna av Folkuniversitetet, eller Kursverksamheten (KV) vid Stockholms högskola som det då hette, var knutna. Här ligger i dag också Folkuniversitetets gymnasieskola, Kungstensgymnasiet. Folkuniversitetet Jubileumsfesten oktober 2013 firade Folk uni ver sitetet 80-årsdagen med en jubileumsfest för personalen. Dagen innehöll olika workshops och avslutades med middag, mingel och uppträdanden av Balett akademiens elever. Rektor Cecilia Palm underhöll medarbetarna med en fransk dryckesvisa. FOTO: TONY OLDENBURG Jubileumsskrift för Folkuniversitetet Stiftelsen Kursverksamheten vid Stockholms universitet Projektledare Folkuniversitetet: Kicki Emanuelsson. Produktion: Voff Media AB, Projektledare: Carina Järvenhag. Foto: Jyrki Siveneus och Johanna Henriksson, där annat ej anges. Grafisk form: Sandra Torstensson. Tryck: Rolf AB, Arkitekturskolan och Skrivarlinjen startar Först KY sedan YH-utbildning: Behandlingspedagog på Braheskolan Fler konstnärliga utbildningar startar: Maskörskolan, Silversmide- och smyckesdesign, Musikinstrumentakademien Första YH-utbildningen: Exportsäljare mot Tyskland och Spanien Möbelsnickarskolan en yrkesvuxutbildning. Regionkansli: Folkuniversitetet, Box 6901, Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Telefon:

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Kunskap förändrar. Folkuniversitetet är ett oberoende studieförbund utan vinstintressen. Vi bedriver vuxenutbildning och utvecklar människor genom kunskap och skapande. Vi finns

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet Miljöberättelse 2012 Organisationsnummer: 802006-4096 Postadress Box 6901, 102 39 Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Stockholm Tfn: 08-789 42 00 E-post: direkt@folkuniversitetet.se Hemsida: www.folkuniversitetet.se

Läs mer

Kunskap förändrar 2011

Kunskap förändrar 2011 Kunskap förändrar 2011 Estetiskt program med inriktningen Bild och Form (designprofil) Estetiskt program med inriktningarna Dans, Musik och Teater (musikalprofil) Liten skola med personlig atmosfär Folkuniversitetets

Läs mer

Det här är Folkuniversitetet

Det här är Folkuniversitetet Kanske minns du hur det kändes när du lärde dig läsa? Hur du öppnade en dörr och såg världen på ett helt nytt sätt. Hur tecknen som tidigare varit oförståeliga plötsligt fick mening. Hur du i början läste

Läs mer

Folkuniversitetets internationella ramprogram

Folkuniversitetets internationella ramprogram Folkuniversitetets internationella ramprogram folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetet Jonasson

Läs mer

Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet

Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet Vår miljöpolicy har två inriktningar den ena avser vårt externa arbete som vänder sig till en bred allmänhet som fritt och frivilligt söker kunskap. Den andra

Läs mer

Ramprogram för Folkuniversitetets gymnasieskolor

Ramprogram för Folkuniversitetets gymnasieskolor folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Ramprogram för Folkuniversitetets gymnasieskolor Jonasson Grafisk Design.

Läs mer

Vuxenutbildning Folkhögskolan. Jag bryr mig inte om mitt utseende. Men jag önskar att folk skall kunna se min själ. August Strindberg, 1849 1912

Vuxenutbildning Folkhögskolan. Jag bryr mig inte om mitt utseende. Men jag önskar att folk skall kunna se min själ. August Strindberg, 1849 1912 Jag bryr mig inte om mitt utseende. Men jag önskar att folk skall kunna se min själ. August Strindberg, 1849 1912 Foto: Ina Agency Press AB / Gruner&Jahr Vuxenutbildning Folkhögskolan 360 Förmågan att

Läs mer

Personalpolitiskt ramprogram

Personalpolitiskt ramprogram 1 Personalpolitiskt ramprogram Folkuniversitetet Vision Vår personalpolitiska vision är att skapa goda arbetsplatser där varje medarbetare känner arbetsglädje och stolthet, har inflytande och möjlighet

Läs mer

Deltagande i olika former av studier

Deltagande i olika former av studier Deltagande i olika former av studier 9 Vill inte vara med Avsluta intervjun Text i kursiv stil är instruktioner till intervjuarna som skall synas i DATI och behöver bara läsas upp för den intervjuade personen

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 6: Den svenska skolan

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 6: Den svenska skolan Värdegrunds-sfi Elevhäfte 6: Den svenska skolan Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund grundat av universitet

Läs mer

Kommittédirektiv. Utbildning för imamer. Dir. 2008:66. Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008

Kommittédirektiv. Utbildning för imamer. Dir. 2008:66. Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Kommittédirektiv Utbildning för imamer Dir. 2008:66 Beslut vid regeringssammanträde den 22 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska kartlägga och analysera de behov av utbildning för

Läs mer

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1

Förverkliga dina drömmar på. Einar Hansen. gymnasiet! Natur och Estet1 Förverkliga dina drömmar på Einar Hansen gymnasiet! Natur och Estet1 Grattis! Du har tre fantastiska år framför dig Gymnasietiden är speciell. För första gången har du möjlighet att välja skola och program

Läs mer

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola

NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola NI - Naturvetenskapligt program med internationell inriktning Malmö Borgarskola 2 Malmö Borgarskola Malmö Borgarskola är en mötesplats i en stimulerande studiemiljö för ungdomar från hela Skåne. Vi har

Läs mer

Vad är Medborgarskolan?

Vad är Medborgarskolan? Vad är Medborgarskolan? MEDBORGARSKOLAN ETT HUMANISTISKT STUDIEFÖRBUND Historik Idén till Medborgarskolans logotyp föddes vid Gimo damm i Uppland i november 1940, där initiativtagarna kastade en sten i

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Granskad september 2013 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när kommuner, landsting och enskilda huvudmän, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal med

Läs mer

Hållbarhetsrapport enligt ÅRL avseende räkenskapsår

Hållbarhetsrapport enligt ÅRL avseende räkenskapsår Hållbarhetsrapport enligt ÅRL avseende räkenskapsår 2018-01-01-2018-12-31. Innehåll Rapportens omfattning... 2 Affärsmodell... 2 Folkbildning... 2 Skolor... 2 Uppdrag... 2 Miljö... 2 Sociala förhållanden

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige

MÄLARDALENS HÖGSKOLA. Studera skandinavistik - mitt i Sverige MÄLARDALENS HÖGSKOLA Studera skandinavistik - mitt i Sverige STUDERA SVENSKA SPRÅKET OCH KULTUREN PÅ PLATS I SVERIGE! Är du intresserad av att lära dig det svenska språket och bli kunnig i svenska samhälls-

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 5: Att ha flera kulturer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 5: Att ha flera kulturer Värdegrunds-sfi Elevhäfte 5: Att ha flera kulturer Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund grundat av

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

Kursmål och kostnader för respektive kurs

Kursmål och kostnader för respektive kurs Bilaga 4 Kursmål och kostnader för respektive kurs Mål för Allmän kurs Vårt mål är att oavsett din bakgrund, förutsättningar och intressen, skapa bästa möjliga villkor för studier och kunskapsutveckling.

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl

GÖTEBORG. Öppet hus. 20 jan kl GÖTEBORG Öppet hus 20 jan kl. 12.00-14.00 VI FLYTTAR TILL VALLGATAN! Bästa förberedelsen för vidare studier Jag välkomnar dig till en familjär, kamratlig och centralt belägen skola där kvaliteten på din

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 3: Identitet

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 3: Identitet Värdegrunds-sfi Elevhäfte 3: Identitet Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund grundat av universitet

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Informationsblad 1 (6) Entreprenad och samverkan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om entreprenad och samverkan, i samband med myndighetens tillsyn. Det är med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Åbo en traditionsrik och modern skolstad! turku.fi/undervisning

Åbo en traditionsrik och modern skolstad! turku.fi/undervisning Åbo en traditionsrik och modern skolstad! turku.fi/undervisning 9 500 Småbarnsfostran Småbarnsfostran är växelverkan Åbo har ca 50 dagvårdsenheter, som kan bestå av flera olika daghem eller till exempel

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolan

Myndigheten för yrkeshögskolan Myndigheten för yrkeshögskolan Erika Grybb, Maria Hedlund 2017-05-10 Myndigheten för yrkeshögskolans uppdrag Yrkeshögskolan Analysera och bedöma omvärldens behov av kvalificerad arbetskraft och arbetsmarknadens

Läs mer

Gymnasieelever vid folkhögskola

Gymnasieelever vid folkhögskola Cirkulärnr: 2005:74 Diarienr: 2005/1754 Handläggare: Laina Kämpe, Eva-Lena Arefäll, Mats Söderberg Avdelning: Avdelningen för lärande och arbetsmarknad Datum: 2005-08-03 Mottagare: Ansvarig för gymnasieskolan

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Carl Adolph Agardhgymnasiet

Carl Adolph Agardhgymnasiet Carl Adolph Agardhgymnasiet Samhällsvetenskapsprogrammet Humanistiska programmet Du behöver inte vara bäst när du kommer - du är det när du slutar Språk är mycket mer än glosor och grammatik,. Det märker

Läs mer

Studenternas attityder till språk och språkstudier

Studenternas attityder till språk och språkstudier Studenternas attityder till språk och språkstudier Sammanfattning av undersökning genomförd vid Mälardalens högskola 2010-03-01-2010-03-08 Sammanfattning Undersökningen genomfördes som en e postenkät till

Läs mer

Utbildningsbranschen. utbildningsforetagen utbildningsftg utbildningsföretagen.

Utbildningsbranschen. utbildningsforetagen utbildningsftg utbildningsföretagen. Utbildningsbranschen 8 utbildningsforetagen utbildningsftg utbildningsföretagen Utbildningsbranschen växer men långsamt Utbildningsbranschen samlar företag som arbetar med vuxnas lärande och kompetensutveckling.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola - Folkuniversitetet Stiftelsen Kursver Ksamheten Vid Göteborgs Universitet Org.nr. 857200-6313 stig-olov.blixt@folkuniversitetet.se för gymnasieskola efter tillsyn i Folkuniversitetets gymnasium i Karlstad

Läs mer

Statistik över konst- och kulturutbildningar. Beslut efter ansökan om överföring från kompletterande utbildningar

Statistik över konst- och kulturutbildningar. Beslut efter ansökan om överföring från kompletterande utbildningar Statistik över konst- och kulturutbildningar Beslut efter ansökan om överföring från kompletterande utbildningar Februari 2015 1 (7) Datum: 2015-03-02 Inledning Konst- och kulturutbildningar 1 är en eftergymnasial

Läs mer

Opportunities aren t given, they re made

Opportunities aren t given, they re made GÖTEBORG Opportunities aren t given, they re made Rektorn har ordet Välkommen till Sjölins Gymnasium i Göteborg, en gymnasieskola där det händer mycket. Det kan vara rollspel, öppna redovisningar och

Läs mer

Folkuniversitetets pedagogiska ramprogram

Folkuniversitetets pedagogiska ramprogram Folkuniversitetets pedagogiska ramprogram folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetet Jonasson

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2008

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2008 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2008 Innehåll Sökande höstterminen 2008 3 Allmän kurs 3 Särskild kurs 3 Verksamhet med funktionshindrade, invandrare och arbetslösa 4 Målgruppsverksamhet 4 Kommentarer

Läs mer

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla

Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-03-28 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2017/37 Plan för fortsatt arbete med YH-utbildningar i Järfälla Förslag till beslut Kompetensförvaltningen föreslår att: 1 Kompetensnämnden godkänner

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Datum 2011-09-13 Dnr 0902230 2 (3)

Datum 2011-09-13 Dnr 0902230 2 (3) Datum 2011-09-13 Dnr 0902230 2 (3) Civilsamhället Studieförbunden i Skåne bedriver en omfattande språkundervisning som erbjuds allmänheten och som är avgiftsfinansierad. I det utbudet finns danskundervisning

Läs mer

Folkuniversitetets pedagogiska ramprogram

Folkuniversitetets pedagogiska ramprogram Folkuniversitetets pedagogiska ramprogram Folkuniversitetets pedagogiska idéer och ambitioner Inledning Det här pedagogiska ramprogrammet beskriver Folkuniversitetets syn på lärande. Ramprogrammet riktar

Läs mer

27 Utbildning. 27.1 Allmänt. 27.2 Skattefrihetens omfattning

27 Utbildning. 27.1 Allmänt. 27.2 Skattefrihetens omfattning Utbildning, Avsnitt 27 623 27 Utbildning EG-rätt 27.1 Allmänt Bestämmelserna om skattefrihet för utbildning har ändrats fr.o.m. den 1 januari 1997. Ändringarna har genomförts som ett led i harmoniseringen

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund.

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (6) Datum: 2011-12-20 Information om yrkeshögskolans

Läs mer

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap

Programkatalog. Uddevalla Öppet hus Torsdag 22 november NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL. Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Programkatalog Uddevalla 2019 Öppet hus Torsdag 22 november UDDEVALLA GYMNASIEUTBILDNING 2019 NATUR NATUR SAMHÄLL SAMHÄLL Natur Natur & samhälle Samhäll Beteendevetenskap Gör skillnad för världen redan

Läs mer

DET HÄR ÄR NOVA. Läs mer om Novas verksamhet på www.oskarshamn.se/nova

DET HÄR ÄR NOVA. Läs mer om Novas verksamhet på www.oskarshamn.se/nova DET HÄR ÄR NOVA Genom att erbjuda utbildning, forskning och affärsutveckling har Nova en nyckelroll för att bidra till utveckling och tillväxt i Oskarshamnsregionen. En del av Novas uppdrag är att vara

Läs mer

FOLKBILDNING 1997/98:115

FOLKBILDNING 1997/98:115 FOLKBILDNING 1997/98:115 Regeringens proposition 12 mars 1998 Textunderlag för OH-presentation 6.1 Bedömning av folkbildningens verksamhet Folkbildningen har genomfört en verksamhet som står i god överensstämmelse

Läs mer

Miljöberättelse 2011 Rektor har ordet Organisation och verksamhet

Miljöberättelse 2011 Rektor har ordet Organisation och verksamhet Miljöberättelse 2011 Organisationsnummer: 802006-4096 Postadress Box 6901, 102 39 Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Stockholm Tfn: 08-789 42 00 Fax: 08-789 42 01 E-post: direkt@folkuniversitetet.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Norrköpings Balettförening Org.nr. 802469-5671 Verksamhetsåret 2013-01-01-2013-12-31 Styrelsen har bestått av Ordförande BAIBA PUMPURE STYRELSEN Kassör SOLVITA ISAHANOVA Sekreterare

Läs mer

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé?

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Idéprogram, Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolan (SV) finns i hela Sverige. År 2017 firar vi 50 år. Då har SV och de

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap

Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Kommittémotion Motion till riksdagen 2017/18:3071 av Olof Lavesson m.fl. (M) Kultur och idrott för större gemenskap och minskat utanförskap Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningsplaner och kursplaner för utbildningar som bedrivs enligt förordningen (2013:871)

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (14) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 7 Vuxenutbildning... 3 1.1 Slutsatser

Läs mer

Introduktionsprogrammet

Introduktionsprogrammet Introduktionsprogrammet Från och med höstterminen 2011 får gymnasieskolan fem introduktionsprogram som ersätter det individuella programmet (IV) för dem som inte är behöriga till ett nationellt program.

Läs mer

Roligare att lära. - lättare att lyckas!

Roligare att lära. - lättare att lyckas! Roligare att lära - lättare att lyckas! På Johannes Hedberggymnasiet kommer vi att förbereda dig inför framtiden, med fokus på fortsatta studier, men även ett framtida yrkesliv. Du får arbeta ämnesövergripande

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

Uppdrag 19. Folkbildning 3. Skolor 11

Uppdrag 19. Folkbildning 3. Skolor 11 Årsberättelse 2014 INNEHÅLL 8 20 16 22 24 4 Folkbildning 3 Skolor 11 Uppdrag 19 Folkuniversitetet 24 4 Diplomutbildning ger kvitto på kompetens 6 Forskning på frammarsch i Norrköping 7 Studentspex med

Läs mer

Personal- och utbildningsenkät

Personal- och utbildningsenkät Personal- och utbildningsenkät Finlands Näringsliv EK kartlägger årligen med hjälp av en personal- och utbildningsenkät arbetskrafts- och utbildningsbehovet i sina medlemsföretag I den enkät som sammanställdes

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola och gymnasiesärskola i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola och gymnasiesärskola i Stockholms kommun 'kolinspektionen Utvecklingspedagogik Sverige AB Box 418 191 24 Sollentuna Att: niklas.ahlstrom@up.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola och gymnasiesärskola i Stockholms kommun

Läs mer

Inkluderande folkhögskola för unga vuxna med högfungerande autism Joel Hedegaard & Martin Hugo

Inkluderande folkhögskola för unga vuxna med högfungerande autism Joel Hedegaard & Martin Hugo Inkluderande folkhögskola för unga vuxna med högfungerande autism Joel Hedegaard & Martin Hugo Folkbildningens forskningsdag 2018-10-22 * 33 % (4280 st) av deltagarna på Allmän kurs har en funktionsnedsättning

Läs mer

Bett mässa i London 2013

Bett mässa i London 2013 Bett mässa i London 2013 Förväntansfull landade jag på Londons flygplats Heathrow tillsammans med lika förväntansfulla kollegor. Jag hade förberett mig både utifrån den gedigna informationen från Bett

Läs mer

Kort om gymnasiesärskolan

Kort om gymnasiesärskolan Kort om gymnasiesärskolan Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto: Michael McLain Beställningsnummer: 12:1295 Stockholm 2012 Gymnasiesärskolan ska ge elever

Läs mer

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen

Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Partneruniversitet: Euromed Management numera Kedge Business School Marseille Institution vid Stockholms universitet: Företagsekonomiska Institutionen Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid

Läs mer

Det livslånga lärandet

Det livslånga lärandet Det livslånga lärandet 6 6. Det livslånga lärandet Totalt deltagande i lärande Livslångt lärande är ett vitt begrepp som sträcker sig från vaggan till graven. Enligt EU täcker det livslånga lärandet in

Läs mer

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Den svenska skolan för nyanlända För barn och unga 7 20 år Grundsärskolan och gymnasiesärskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄR-DATABASEN Ändra ej på fältnamnen! Cirkulärnr: 1999:103 Diarienr: 1999/1794 Handläggare: Guy Mahlviker Sektion/Enhet: Skolsektionen/KUM-projektet Datum: 1999-07-14 Mottagare: Kommunstyrelsen

Läs mer

Utbildningsvägar till Fastighetsbranschen

Utbildningsvägar till Fastighetsbranschen Utbildningsvägar till Fastighetsbranschen Universitet och Högskola Yrkeshögskola Nivå 3 Nivå 2 Ungdom Gymnasiet Högskoleförberedande Exempelvis Teknikprogrammet Vuxen Omställning Elev/Student Yrkesvux

Läs mer

Framtidens folkhälsa och välfärd. Inlägg av Urban Lundin. Vem är jag?

Framtidens folkhälsa och välfärd. Inlägg av Urban Lundin. Vem är jag? Vem är jag? Namn: Urban Lundin, ålder 64 Akademiska Fil mag i fysik, matematik och engelska meriter: Vidareutbildning inom biologi och idéhistoria Utbildad folkhögskolelärare. Yrke: Rektor på Åsa folkhögskola

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Nedan följer en redovisning av vad som i dag görs för att identifiera, stödja och aktivera unga i Tyresö kommun som varken arbetar eller studerar, eller är

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017

Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Inriktningsdokument för Nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning 2017 Alliansens förslag till budgetinriktning Det är viktigt att nämnden tar ett tydligt och samlat grepp kring arbetsmarknads- och

Läs mer

Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3

Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3 1 Folkbildningsrådet Dec 2000 Hjälpredan Flik 3 REGLER OCH DEFINITIONER KURSER OCH DELTAGARE Med utgångspunkt från behovet av en gemensam verksamhets-, studiestöds- stats- och landstingsbidragsredovisning

Läs mer

Motion till riksdagen. 1985/86: Ub832. AlfSvensson (c) Finska språkets ställning i Sverige. Obalans mellan språkens ställning i Finland och Sverige

Motion till riksdagen. 1985/86: Ub832. AlfSvensson (c) Finska språkets ställning i Sverige. Obalans mellan språkens ställning i Finland och Sverige Motion till riksdagen 1985/86: Ub832 AlfSvensson (c) Finska språkets ställning i Sverige De finska och svenska språken har i århundraden brukats i både Sverige och Finland. Antalet finskspråkiga har under

Läs mer

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy

Programmets benämning: Danspedagogprogrammet Study Programme in Dance Pedagogy Dnr: HS 2014/95 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Danspedagogprogrammet Programkod: Beslut om fastställande: HGDNS Föreliggande utbildningsplan är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet

Handels- och administrationsprogrammet FRANS SUELL OCH JÖRGEN KOCKS GYMNASIUM VÄRNHEMSSKOLAN Handels- och administrationsprogrammet NYA HANDELSSKOLAN Business College Service College HANDELS- OCH ADMINISTRATIONSPROGRAMMET Värnhemsskolan Handels-

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017

Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 Kompletterande lärarutbildning 2016/2017 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Komplettera och byt jobb! Funderar du på att bli lärare? Om du redan har kunskaper i ämnen som skolan undervisar i kan du

Läs mer

Välkommen till gymnasieskolan!

Välkommen till gymnasieskolan! 030509 Välkommen till gymnasieskolan! Inledning: Jämfört med den skolan du kommer från, grundskolan, så kommer du snart att märka en del skillnader. I grundskolan läste du ämnen. Det gör du också i gymnasieskolan

Läs mer

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden.

Centerpartiet Vi anser att dessa kurser varit framgångsrika. Vi arbetar för att dessa ska kunna fortsätta även i framtiden. Fem frågor till riksdagspartierna inför valet 2014 1. Anser ni att de studiemotiverande folkhögskolekurserna ska få fortsätta efter 2014 och därmed också satsningen på extra folkhögskoleplatser på allmän

Läs mer

Arbetsliv på lika villkor ett mångfaldsprojekt

Arbetsliv på lika villkor ett mångfaldsprojekt Arbetsliv på lika villkor ett mångfaldsprojekt Arbetsliv på lika villkor ett mångfaldsprojekt Befolkningen i Sverige består till cirka en femtedel av personer med utländsk bakgrund. I det avseendet är

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Den största erfarenheten i mitt liv

Den största erfarenheten i mitt liv Den största erfarenheten i mitt liv Under två veckor i mars reste en grupp elever och lärare från Vårdvux i Halmstad till Kafountine, Senegal för att besöka skolan Satang Jabang. Det blev ett möte med

Läs mer

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska

Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN. Lätt svenska Allt om högskolestudier på studera.nu ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska ATT STUDERA PÅ HÖGSKOLAN Lätt svenska GRAFISK FORM ILLUSTRATION ÖVERSÄTTNING TRYCK TRYCKT PÅ MILJÖVÄNLIGT PAPPER Att studera

Läs mer

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier

För dig med fokus på ett yrke eller vidare studier Kontakta oss! Adress och telefonnummer: Skolexpedition Tel: 0500 49 77 00 Fax: 0500 49 77 05 E-post: vuxenutbildning@skovde.se Studievägledare Joakim Wetterskoog Tel: 0500 497706 E-post: studievagledning@skovde.se

Läs mer

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Folkuniversitetet 2013-01-09 Henrik Hermansson henrik.hermansson@folkuniversitetet.se 036-166401 2. Projektets syfte Tidigare har vi med stöd av Folkbildningsrådet

Läs mer

Mötesplats för skolledare på sfi

Mötesplats för skolledare på sfi Mötesplats för skolledare på sfi Bakgrund: efterfrågan i GRINT-intervjuer Nätverkande Gemensamma frågor Pedagogiska frågor i fokus Hur leda lärarlag i utveckling Hur slår vi vakt om kvaliteten på sfi inför

Läs mer

Växjö universitet. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent

Växjö universitet. Andel med högutbildade föräldrar, nybörjare respektive läsår, procent Växjö universitet Kort om högskolan Växjö universitet startade som en filial till Lunds universitet 1967, blev självständig högskola 1977 och universitet 1999. Här studerar numera drygt 15 000 studenter.

Läs mer