Skogsägaraktiviteter. Oavsett konjunktur... Lokal information till skogsägare i Uppland.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skogsägaraktiviteter. Oavsett konjunktur... Lokal information till skogsägare i Uppland. www.korsnas.se/skog"

Transkript

1 Lokal information till skogsägare i Uppland Avs.: Korsnäs AB, Karl Kihlboms väg 11, Österbybruk Skogsägaraktiviteter Östra Uppland Norra Uppland Henrik Larsson Södra Uppland Olov Hasselberg Västra Uppland Jakter Hösten är för många förknippad med jakt och kanske då framförallt älgjakt. För ett antal år sedan var rådjursjakt ett bra komplement till älgjakten men nu är alternativet istället vildsvin. Traditionsenligt har vi haft två skogsägarjakter, Rossholm den 16 oktober och Botmora den 8 november. Tillgången på älg har varit bra bägge dagarna och resultatet blev en älg per jaktdag. Även om förhoppningarna varit att få fälla några fler älgar så har många skogsägare sett älgar och det i kombination med kanonväder har bidragit till nöjda deltagare. Då det avlossades bara ett skott på Botmorajakten tog vi därför fram apelsinkanonen. Apelsinen fyras iväg ett hundratal meter med hårspray och tändsticka som avfyringsmedel. Andra aktiviteter Vår målsättning är att erbjuda ett så varierande och intressant utbud av aktiviteter som möjligt. Vi har ett etablerat samarbete Björn Håkansson Roland Nyström i skogliga frågor med Handelsbanken i norra Uppland. Från och med nästa år kommer även företaget Areal att ingå i det skogliga nätverket. Areal, etablerat 1983 med kontor bland annat i Uppsala, erbjuder ekonomisk och juridisk rådgivning samt fastighetsförmedling. För att vi skall kunna utveckla och bredda aktiviteterna för att nå så många intresserade som möjligt är vi tacksamma för att få synpunkter från er skogsägare. Ta gärna tillfället när ni pratar med er virkesköpare nästa gång.

2 Lokal information till skogsägare i Gästrikland Avs.: Korsnäs, Gävle Gallringsdag i Kolfallet Västra Gästrikland Sydöstra Dalarna Södra Gästrikland Sala Östen Thoresson vid kolbullebaket. Det dök upp ett gäng intresserade skogsägare, lördagen den 10 november, till Korsnäs visning av gallringsförsöket i Kolfallet. Vi började dagen med en information om certifiering av Korsnäs Skogs certifieringsansvarige Per Funkquist. Han påpekade att alla vi som på något sätt är kopplade mot skogsindustrin, om du så är skogsägare eller tjänsteman, har ett intresse av att förmedla budskapet att svenskt skogsbruk håller en hög miljöstandard. Ett sätt att möta och svara upp mot den konkurrens som finns från andra förpackningsbranscher, t ex plastindustrin, är att certifiera sin skog. Regionchef Lars Eklund gav sedan en historik till gallringsförsöket som Korsnäs, tillsammans med Skogforsk, anlade Bestånden var då ca 35 år gamla, föryngrade efter den fatala stormen Provytorna som är utlagda är alla gallrade två gånger, förutom Per Funkquist berättar om olika certifieringsstandards. en ogallrad referensruta. Det är gallrat enligt de olika metoderna låg-, hög- och kvalitetsgallring. Försöket har visat att det bästa ekonomiska utfallet får skogsägaren genom att låggallra sin skog. Detta är något som Korsnäs alltid har trott på och resultaten av Johanna Ydringer Sonny Kvist Gävle Årsunda/Valbo Owe Eriksson försöket är en bekräftelse på det. Det blev intressanta frågor och diskussioner och det var ett glatt gäng som avslutade dagen med att avnjuta kolbullar. Dessa tackar vi Östen Thoresson med familj för. Träffsäkra skogsägare Under oktober månad arrangerade region Gävleborg årets älgjakt. Som vanligt höll vi till i Grinduga strax utanför Gävle. I år hade vi två jaktdagar då det var många inbjudna skogsägare. Båda jakttillfällena bjöd på fina insatser av passkyttar och hundförare. Två vuxna och två kalvar fälldes, varav en fin 8-taggad älgtjur. Under dagarna serverades en välsmakande fältlunch runt den värmande brasan.

3 Lokal information till skogsägare i Hälsingland Avs.: Korsnäs, Box 25, Alfta Kjell-Åke Hammar in på livet... Hälsingland (kontor i Alfta) Kjell-Åke Hammar Anders Lundberg Uppdaterar en skogsbruksplan för en skogsägare med skötselavtal med hjälp av Pär Wälås. Hälsingland och Härjedalen (kontor i Ljusdal) Jag är född och uppvuxen i Alfta, har egentligen alltid haft det som bostadsoch arbetsort. Bor för närvarande på släktgården i Älvkarhed, en mil utanför Alfta tillsammans med sambon Elisabeth, sonen Jonas, katten Alice och våra två jämthundar. Började arbeta på Korsnäs redan 1980 som praktikant med diverse, bland annat plantering och röjning avslutade jag en 2-årig skogsteknikerutbildning vid Gammelkroppa skogsskola. Från och med 1988 anställd på Korsnäs. Först som avverkningsplanerare och drivningsledare och från och med 1990 som virkesköpare. Fritiden brukar jag säga består av två säsonger, höstsäsongen ägnar jag mig åt jakten och vår/sommarsäsongen är det golf för hela slanten. På väg till en golfrunda... Bo Uddh Mycket tid ägnar jag även åt min egen skog. Äger ca 150 ha med skog av varierande ålder och sammansättning. Jag röjer själv och gör 1a gallringar där jag tar ut egen brännved. Dimensioner under 8 cm, blandskog. Det är en rolig och avkopplande sysselsättning. Som köpare gillar jag att bygga långa relationer med skogsägare. Att vara rådgivare och bollplank inte bara inför avverkningar utan egentligen alla åtgärder som utvecklar skogsbruket. Jag har förtroendet att ha tecknat skötselavtal med många skogsägare. På senare tid har det även blivit ett stort antal certifieringsavtal.

4 Lokal information till skogsägare i Östra Dalarna Avs.: Korsnäs, Yvradsvägen 39, Mora Björn Henningsson in på livet... Jag är född och uppvuxen i Falun där jag även gick i skolan. Efter gymnasiet, naturvetenskaplig linje, arbetade jag ett par år som reservdelsman på en bilfirma i Falun. Ett stort naturintresse ledde mig in på jägmästarlinjen där jag tog inriktning mot skogsindustriell försörjning som behandlar bland annat logistik, operativ planering och geografiska informationssystem (GIS). Utbildningen avslutades med examensarbete där jag undersökte hur produktionshöjande åtgärder som röjning och gödsling påverkar vedfiberns uppbyggnad och därmed dess mekaniska egenskaper. Min studietid var mycket rolig och åren passerade snabbt. Har även arbetat en säsong med inventering (Holmen Skog Lycksele) och en säsong med planläggning (Mellanskog Falun). Efter examen Direkt efter examen började jag som produktionsledare för avverkning på Korsnäs Skog i Mora. Ansvarar, tillsammans med Fredrik Eriksson som sitter Malung, för att regionens gallringar och slutavverkningar blir utförda enligt drivningsåläggandet. Det blir mycket tid framför datorn men jag försöker komma ut i skogen så mycket jag kan. Tycker det är intressant hur ny teknik kan användas i skogsbruket, till exempel laserskanning för att våra planerare och avverkningslag ska få bättre underlag då de utför skogliga åtgärder. Fritiden På fritiden gillar jag att vara ute i skog och mark, musikintresserad och gymmar några gånger i veckan. På vintern blir det en del skidåkning och på sommaren MCåkning. Mora Södra Venjan Staffan Jutterström Orsa, Ore Lenitha Liljeberg Våmhus Mora Östra Rättvik Dan Flykt Norra Venjan Älvdalen Sollerön Per Nordahl Borlänge Gagnef Leksand Västra Falu kommun Magnus Eriksson

5 Lokal information till skogsägare i Västra Dalarna Avs.: Korsnäs, Lindsberg 3 A, Malung Årliga jaktdagen för skogsägare Malung Vansbro Lima Transtrand Särna Idre Älvdalen 30 jaktintresserade skogsägare var inbjudna till årets jakt. Alla hälsades välkomna vid samlingen vid slakthuset i Yttermalung på morgonen. En kort genomgång av jaktledaren Jan-Olov Larsson tillsammans med kaffe och smörgås inledde dagen. Första såten blev det inget skjutet men stor-oxen var synlig under drevet men klarade sig som vanligt. Så det är bara att lyfta på hatten att han var smartare än vi. Andra såten blev lyckosammare, 2 älgar skjutna varav 1 oxe. Skytten av oxen var Tomas Larsson, en långväga gäst från Gnesta. Skytten av andra älgen var Per Viktor Olofsson, en Limabo i förskingringen. Under dagen bjöds det på kolbullar och kaffe med många glada skratt i umgänget. Vädret var växlande med Kalle Göransson Sören Nygårds regn på morgonen men övergick till brittsommarväder på eftermiddagen. Nästan alla älghundsraser var representerade under dagen, Laika, Gråhund, Jämthund och Karelare.

6 Lokal information till skogsägare i Södermanland, Västmanland och Örebro län Avs.: Korsnäs Frövi Skog, Frövi Inbjudan till besök på Korsnäs kartongfabrik i Frövi Onsdagen den 23:e januari 2013 Vi på Korsnäs Skog, Region Frövi, ser fram emot att träffa skogsägare under lugna och trevliga förhållanden för att visa vår industri i Frövi samt informera lite om marknadsläget. Industribesöket börjar med en kort presentation av Korsnäs Skog i Frövi, följt av marknadsinformation. Givetvis hoppas vi på många frågor. Senare under eftermiddagen får vi en presentation av Korsnäs produkter, vilka marknader som produkterna finns på och dess användningsområden. Förbrukning i Frövi I Frövi förbrukar Korsnäs tall-, gran- och lövmassaved samt bränsleved. Det innebär transportfördelar eftersom vi därmed kan rensa avläggen i skogen snabbare. Västmanland (utom Fagersta, Norberg och Sala) Fellingsbro Fredrik Ryd Virkesköpare Ludvika, Smedjebacken, Fagersta & Norberg Mats Johnsson Virkesköpare Efter fikat, som Korsnäs bjuder på, gör vi en rundvandring i fabriken. Där tittar vi på hur skogen som råvara vidareförädlas till färdig produkt. Vi samlas utanför huvudentrén till fabriken, klockan 12.15, för att därifrån bege oss till en hörsal på industriområdet. Vi beräknar att vara klara med dagens program klockan Anmäl ditt deltagande genom att ringa eller maila någon av oss köpare snarast, först till kvarn gäller och vi kan tyvärr bara ta emot ca 40 deltagare. Välkommen! Södermanland Södra Närke Dan Öhman Virkesköpare Ljusnarsberg Ramsberg Frövi, Lindesberg Göran Bergkvist Virkesköpare Hällefors, Nora, Karlskoga & Norra Närke Jonas Kling Virkesköp/regionchef Bilder från tidigare besök på Korsnäs industri.

7 Lokal information till skogsägare i Falu kommun Avs.: Korsnäs, Box 103, Orsa Avverkning på skogens villkor Västra Gästrikland, Sydöstra Dalarna Östra Falu kommun Borlänge Gagnef Leksand Västra Falu kommun Johanna Ydringer Magnus Eriksson Föraren Magnus Wass framför Lisells nyaste skördare. När Korsnäs gör en slutavverkning, anpassar vi naturligtvis utförandet efter skogsägarens önskemål. Utgångspunkten Roger Lisell. är bästa möjliga resultat till lägsta möjliga kostnad. Vi påstår inte att vi är bäst, men det är få som gör det bättre! säger Magnus Eriksson, virkesköpare i Gagnef. En förutsättning för ett bra resultat är kompetenta entreprenörer. Lisells Entreprenad Här presenterar vi en av Korsnäs fasta avverkningsgrupper. Lisells Entreprenad, som ägs och drivs av Bengt Lisell, startade redan I början av 90-talet kontrakterades företaget som entreprenör och kör året runt åt Korsnäs. Företaget, som har 13 anställda, driver Bengt idag som ett familjeföretag tillsammans med sonen Roger Lisell. Rutin saknas inte i det här gänget. Företaget har lång erfarenhet och stor kunskap och är, av förklarliga skäl, mycket efterfrågad. Företaget har tre avverkningsgrupper med en skördare och en skotare i varje samt en lastbil, en väghyvel och en hjullastare. Eftersom Lisells har satsat på större maskiner som passar i slutavverkningar, sköter de om stora delar av Korsnäs slutavverkningar inom Siljansområdet. Företaget är certifierat och alla förare har Grönt Kort vilket borgar för att uppdragen blir utförda enligt de krav som finns.

8 Lokal information till skogsägare i Sala/Heby Avs.: Korsnäs AB, Hyttvägen 2, Sala Träffsäkra skogsägare Södra Gästrikland, Nordöstra Västmanland Sala, Avesta, Heby 19 st glada skogsägare från Sala tog bussen till jaktmarkerna vid Grinduga. Skogsägare med skötselavtal hos Korsnäs har möjlighet att delta i våra olika aktiviteter. Dessa är inom olika intressegrenar så som idrottsevenemang, resor eller jakt. Därför kan du alltid finna något som passar dig. Den jaktintresserade skogsägaren kan exempelvis komma på älgjakt. Under oktober månad har region Gävleborg vid två tillfällen arrangerat älgjakt. Platsen var Grinduga strax öster om Gävle och de inbjudna var skogsägare som tecknat avtal under innevarande år. Båda jakttillfällena bjöd på fina jaktda- Sonny Kvist Patrik Hellblom gar med goda insatser av passkyttar och hundförare. Två vuxna och två kalvar fälldes, varav en fin 8-taggad älgtjur. Under dagarna serverades en välsmakande fältlunch runt den värmande brasan. Gallringsdag i Kolfallet Det dök upp ett gäng intresserade skogsägare, lördagen den 10 november, till Korsnäs visning av gallringsförsöket i Kolfallet. Vi började dagen med en information om certifiering av Korsnäs Skogs certifieringsansvarige Per Funkquist. Han påpekade att alla vi som på något sätt är kopplade mot skogsindustrin, om du så är skogsägare eller tjänsteman, har ett intresse av att förmedla budskapet att svenskt skogsbruk håller en hög miljöstandard. Ett sätt att möta och svara upp mot den konkurrens som finns från andra förpackningsbranscher, t ex plastindustrin, är att certifiera sin skog. Regionchef Lars Eklund gav sedan en historik till gallringsförsöket som Korsnäs, tillsammans med Skogforsk, anlade Bestånden var då ca 35 år gamla, föryngrade efter den fatala stormen Provytorna som är utlagda är alla gallrade två gånger, förutom en ogallrad referensruta. Det är gallrat enligt de olika metoderna låg-, hög- och kvalitetsgallring. Försöket har visat att det bästa ekonomiska utfallet får skogsägaren genom att låggallra sin skog. Detta är något som Korsnäs alltid har trott på och resultaten av försöket är en bekräftelse på det. Det blev intressanta frågor och diskussioner och det var ett glatt gäng som avslutade dagen med att avnjuta kolbullar. Dessa tackar vi Östen Thoresson med familj för.

LokalEko. Problem och möjligheter när klimatet blir varmare. Västmanlands distrikt

LokalEko. Problem och möjligheter när klimatet blir varmare. Västmanlands distrikt LokalEko 4 2012 Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås kommuner Västmanlands distrikt Problem och möjligheter när klimatet blir varmare

Läs mer

Ställ krav på kvalitet när du gallrar. Bark i brödet ny het trend. Träna i din skog. Kampen mot granbarkborrar fortsätter

Ställ krav på kvalitet när du gallrar. Bark i brödet ny het trend. Träna i din skog. Kampen mot granbarkborrar fortsätter EN TIDNING FRÅN SCA SKOG» NR 1 2011 Ställ krav på kvalitet när du gallrar Bark i brödet ny het trend Kampen mot granbarkborrar fortsätter Träna i din skog LEDAREN Älg- och insektsmat eller värdefull råvara?

Läs mer

Nära dig. No: 4 2012 Ett medlemsblad till dig som är medlem i Unionen Var med och påverka! Var med och forma Unionen!

Nära dig. No: 4 2012 Ett medlemsblad till dig som är medlem i Unionen Var med och påverka! Var med och forma Unionen! 1 Nära dig No: 4 2012 Ett medlemsblad till dig som är medlem i Unionen Var med och påverka! Var med och forma Unionen! Nu blickar vi framåt mot ett nytt spännande år i vår region. Vem ska företräda dig?

Läs mer

Skatt på vägtransporter slår hårt mot Norrland

Skatt på vägtransporter slår hårt mot Norrland EN TIDNING FRÅN SCA SKOG» NR 1 2015 Björn Ferry med siktet inställt på skog Skatt på vägtransporter slår hårt mot Norrland Paneler starkt jämtländskt koncept Haren en riktig överlevare LEDAREN Sverige

Läs mer

nytt Farmartjänst nya styrelse Använd hemsidan! Medlemstidning för Farmartjänst Riks

nytt Farmartjänst nya styrelse Använd hemsidan! Medlemstidning för Farmartjänst Riks nytt Medlemstidning för Farmartjänst Riks 207 Farmartjänst nya styrelse Använd hemsidan! På tal om lantbruk och energi Lantbrukare har alltid producerat energi i olika former, men idag är alternativen

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

Hur gör vi det bättre? Framgångsfaktorer för att förbättra resultaten i Kommunens Kvalitet i Korthet

Hur gör vi det bättre? Framgångsfaktorer för att förbättra resultaten i Kommunens Kvalitet i Korthet Hur gör vi det bättre? Framgångsfaktorer för att förbättra resultaten i Kommunens Kvalitet i Korthet 2014 Förord Kommunernas arbete med att förbättra sina resultat kopplat till de mått som används inom

Läs mer

Teknikcollege. Där alla är vinnare

Teknikcollege. Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare förord Teknikcollege skapar bra förutsättningar Ägare av varumärket Teknikcollege är Industrirådet som består av ledande företrädare

Läs mer

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell Det här är Kungsbacka kommuns styrmodell innehåll Kapitel 1 Visionen pekar ut riktningen 4 Så här styrs Kungsbacka 6 Kapitel 2 Politikerna i KF styr på olika sätt 8 Kapitel 3 Så styr politikerna i nämnderna

Läs mer

LRF Mer Mjölk. Nordiska Undersökningsgruppen 2012-04-05

LRF Mer Mjölk. Nordiska Undersökningsgruppen 2012-04-05 Ansvarig för rapporten: Lars lindqvist, NU-gruppen Ellen Källberg, NU-gruppen LRF Mer Mjölk 2012 Nordiska Undersökningsgruppen 2012-04-05 NORDISKA UNDERSöKNINGSGRUPPEN (SCANDINAVIAN SURVEY GROUP) Slottsgatan

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar

STöDMATERIAL. Vi lämnar till skolan det käraste vi har. Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar STöDMATERIAL Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar Vi lämnar till skolan det käraste vi har Om samarbete med föräldrar en relation som utmanar 1 beställningsadress:

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem

Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem Se mig som person! - Röster från ungdomar i familjehem Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Vår vision är en värld

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var

Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var MITTUNIVERSITETET Institutionen för humaniora Svenska språket B Sommaren 2011 Helen Jonsson Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var En redovisning av vad elever och lärare tycker om placering

Läs mer

Medling i skola samt vid brott

Medling i skola samt vid brott Medling i skola samt vid brott En utredning om medling i Norrbotten Luleå Tekniska Universitet Utredningssociologi Jennie Oja Förord Jag vill först och främst tacka kommunförbundet i Norrbotten som gav

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Jämt anställd två år efteråt uppföljande utvärdering

Jämt anställd två år efteråt uppföljande utvärdering Jämt anställd två år efteråt uppföljande utvärdering Helen Uliczka Agneta Halvarsson APeL FoU Juni 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Utvärderingens syfte och metod... 3 Om rapporten... 4 Resultat från webbenkäterna...

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna

RESURSNYTT ARBETSINRIKTNING. Tema: FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna RESURSNYTT ser dina resurser #1 FÅR JAG LÖN? Vi svarar på de vanligaste frågorna Tema: ARBETSINRIKTNING Ludde har som mål att få ett jobb och gör idag praktik på en fritidsgård. Han spelar även innebandy

Läs mer

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium!

Därför ska du välja Mjölby Gymnasium! viktig information från mjölby gymnasium Det viktiga är att alla gör sin egen grej Tips som gör ditt val enklare... För Mårten är valfrihet och personlig utveckling viktigast i skolan Goda råd från coachen

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant

Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant VTI notat 83 2000 VTI notat 83-2000 Bilkörning på äldre dar en kvalitativ studie om att åldras som trafikant Författare FoU-enhet Projektnummer 40346 Projektnamn Uppdragsgivare Distribution Gunilla Sörensen

Läs mer

Den goda barnidrotten

Den goda barnidrotten Den goda barnidrotten - Föräldrar om barns idrott FoU-rapport 2004:7 FoU-rapporter 2003 1. Idrott, kön och genus en kunskapsöversikt 2. Man vill ju inte att föreningen ska dö en studie om idrottens föreningsledare

Läs mer