för att ni hjälper oss att hjälpa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "för att ni hjälper oss att hjälpa"

Transkript

1 för att ni hjälper oss att hjälpa Redovisning av gåvor 2012

2 Gåvor som gör skillnad Två verksamheter inom Ersta diakoni berättar om vilken skillnad gåvorna gör för deras verksamhet. Mer än bara ett tack Vi valde att låta minnesgåvorna efter vår dotter gå till Lilla Erstagården eftersom vi ville bidra till fortsatt bra verksamhet men också försöka återgälda lite mer än vad ett vanligt tack så mycket för all er hjälp kan göra. Dessutom är vi glada för att vi, hela familjen, kunde bo där den sista tiden med vår dotter. Att kunna laga mat och fira födelsedagar är unikt jämfört med vanliga sjukhus. Vi har fått avlastning för att ta en långpromenad, handla eller bara vara och oavsett tid på dygnet har det funnits personal tillgänglig för att prata om allt mellan himmel och jord liv och död. Just detta saknas inom den vanliga sjukvården, där finns också en motvilja (eller saknas det mod?) till att prata om döden, även inom barncancervården. Vår sjuka dotter fick en anpassad smärtlindring, utan att behöva vara nedsövd. Det finns tid och personal nog att ta hand om hela familjen, liksom kunskap och medkänsla i specialistvården av svårt sjuka barn/ungdomar. Barbro Loftås förälder till barn som vårdats på Lilla Erstagården Lilla Erstagården, barn- och ungdomshospice Georg Engel, verksamhetschef Ersta sjukhus, Hospicekliniken Vilken skillnad gör gåvorna? De allra svårast sjuka barnen och deras familjer har stora behov av det lilla extra. Gåvor betyder enormt mycket för verksamheten. Till exempel har vi: utökat clownverksamheten och musikterapin, vilket ger stimulans i vardagen fått sponsring till en bil som anhöriga kan utnyttja för utflykter kunnat erbjuda en kock som hjälper till och lagar mat åt föräldrar och barn köpt in viktig medicinteknisk utrustning. Vilken skillnad gör ni? Lilla Erstagården är en oas för de svårast sjuka barnen och deras anhöriga. Vi har som mål att erbjuda högsta medicinska standard i en så hemlik miljö som möjligt. Familjerna skulle helst vilja vårda sina barn i hemmet men för de med störst behov är detta inte möjligt då finns Lilla Erstagården. Vår uppgift är att anpassa oss till det unika barnets behov och göra familjens upplevelse av den svåraste tiden så bra som det är absolut möjligt. Vad kan ni göra om ni får mer pengar? Vi har många önskemål och visioner. Dels sådant som ger guldkant på tillvaron som kultur, konst, musik och ännu bättre utrustning till verksamheten. Men vi har också stora och mer resurskrävande mål. Ersta diakoni kommer att bygga ett helt nytt hus då ett större och mer ändamålsenligt Lilla Erstagården ska skapas och fyllas med utrustning. Satsningen kommer att kosta mer än 50 miljoner kronor och varje gåvokrona ger mer vård till barnen. Forskning och utveckling inom området pediatrisk palliativ vård är nästa stora utvecklingsområde. Med mer resurser skulle vi kunna utveckla och utvärdera vården på Lilla Erstagården snabbare till nytta för många andra sjuka barn.

3 Barnrättsbyrån är Sveriges första öppna verksamhet som arbetar för barns rättigheter. Barnrättsbyrån Elin Wernquist Roberts, verksamhetschef Vilken skillnad gör gåvorna? Barnrättsbyrån är Sveriges första öppna verksamhet som arbetar för barns rättigheter och som kan erbjuda enskilda barn och unga praktisk hjälp, stöd och rådgivning. Barn kommer hit för att samhället av olika skäl inte förmått att ge barnen det de har rätt till. Barnen har ofta fallit mellan stolarna i det system som i stort är välfungerande. Det är oftast barn och unga som själva saknar starka nätverk och som behöver en extra vuxen som ser till deras intressen. Man kan säga att vi fungerar som oberoende ombud för barnen. En viktig del i detta är att göra juridiken tillgänglig för barn och unga. Barnrättsbyråns verksamhet är helt beroende av gåvor för sin finansiering. Vilken skillnad gör ni? I barnkonventionens 12:e paragraf står det: Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör henne/honom. Barnen och ungdomarna som kommer hit har ofta inte blivit hörda och deras rättigheter har inte tillvaratagits. För många barn är mötet med Barnrättsbyrån första gången någon lyssnat på dem och frågat dem hur de tycker att deras problem ska lösas. Vårt mål är att barn som kommer i kontakt med oss ska känna att de blir tagna på allvar och uppleva en positiv förändring i sina liv. Glädjande nog ser vi att vi tillsammans med barnen i många fall lyckas med detta. Det Barnrättsbyrån har lyckats med i dessa fall är att komplettera och samarbeta med myndigheter och andra aktörer för att skapa starka nätverk och stärka goda relationer runt barnet. Vad kan ni göra om ni får mer pengar? Svaret är enkelt: Vi kan hjälpa fler barn. Dels genom att träffa fler barn och tvingas tacka nej till färre än vi gör idag. Dels genom att höja kunskapen kring barns rättigheter i samhället och bilda opinion.

4 Ersta Flickhem hjälper flickor mellan år som har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Varför hjälper ni till? Några givare berättar varför de har valt att ge sitt stöd till Ersta diakonis olika verksamheter. Ratos AB Jenny Askfelt Ruud, Senior investment manager Varför ger ni stöd till Ersta Flickhem? Samhällsengagemanget är en viktig komponent i vår företagskultur och bygger vidare på det sociala engagemang som etablerats av tidigare generationer på Ratos. Vi tycker det är angeläget att stödja en verksamhet som tar vid där samhällets insatser inte räcker till. Ersta diakoni är en etablerad aktör och Ersta Flickhem stämmer överens med den pionjärsanda familjen Söderberg, Ratos största ägare, visade när man tidigt etablerade sociala förmåner till sina anställda. Hur väljer ni ut era samarbeten? Våra samarbetspartners ska vara neutrala och opolitiska organisationer med reviderade räkenskaper och god insyn från Ratos. Bidraget ska vara öronmärkt till ett särskilt projekt och tidsbegränsat med möjlighet till förlängning. Vi har en kontinuerlig dialog och uppföljning av våra innehav och en löpande uppföljning gällande de projekt vi stödjer. Vad är viktigt för er när det gäller mottagare och ändamålet? Självklart vill vi vara säkra på att medlen når rätt mottagare och att verksamheten bedrivs på rätt sätt. Det är också viktigt att vi känner förtroende för den representant som vi för dialogen med. Ratos har valt att stödja organisationer som verkar i de nordiska länderna där vi är verksamma. Urvalet av projekt och medlemskap görs med omsorg, baserat på kriterier och riktlinjer fastlagda av styrelsen. Vi vill stödja organisationer och projekt i närheten till vårt huvudkontor i Stockholm, som riktar sig till de mest utsatta i samhället eller har en anknytning till vår verksamhet. Vi tycker att det är angeläget att stödja en verksamhet som tar vid där samhällets resurser inte räcker till.

5 Erikshjälpen Åsa Lancaster, programkoordinator Sverige Timmermansorden Johan Stenberg, ansvarig för hjälpverksamheten Varför ger ni stöd till Lilla Erstagården? Lilla Erstagården är en unik verksamhet med en mycket viktig uppgift att fylla. Att ge stöd till svårt sjuka barn och deras familjer är något som ligger Erikshjälpen nära hjärtat. Erikshjälpen startades av en ung blödarsjuk kille som ville göra något för andra sjuka barn. För oss är detta ett exempel på barns kraft att förändra och det ger inspiration i vårt dagliga arbete. De barn och familjer som de möter på Lilla Erstagården befinner sig i en utsatt situation där de behöver all den stöttning och omsorg de kan få. Hur väljer ni ut vilka ni vill stödja? Erikshjälpen arbetar för barns rättigheter. I vårt arbete vill vi ta tillvara på vår styrka som organisation och samtidigt utforma insatser för de barn som är mest utsatta. I de projekt vi går in i vill Erikshjälpen vara med och utveckla befintliga insatser eller bidra med något utöver ordinarie verksamhet. Ett exempel från samarbetet med Lilla Erstagården är att vi tillsammans identifierade behovet av en kock och att vi med hjälp av medel från PostkodLotteriet nu kan göra den satsningen. Vad är viktigt för er när det gäller mottagare och ändamålet? Erikshjälpens arbete utgår från en tro på barns förmåga. Vi tycker att det är viktigt att samarbeta med organisationer som delar denna grundsyn. Vi har ett stort förtroende för Ersta diakoni och det oerhört viktiga arbete som de utför. Vi tror också att det är viktigt att arbeta utifrån en helhetssyn och att tillsammans med barnen och deras familjer hitta kreativa lösningar. Det gäller i högsta grad när ett barn blir sjukt eftersom hela familjen drabbas. Lilla Erstagården är en unik verksamhet med en mycket viktig uppgift. Varför ger ni stöd till Ersta diakoni? Timmermansorden stöder framför allt ungdomars vård och fostran och då stämmer Ersta diakonis verksamhet väl in. De små sjuka barnen och deras familjer känner vi mycket starkt för. Hur väljer ni ut era samarbeten? Vi väljer projekt som har långsiktighet och tydlig orientering. Vi arbetar gärna i partnerskap med andra givare som har samma synsätt som vi. Vad är viktigt för er när det gäller mottagare och ändamålet? Viktigt för oss är att förklara hur vi tänker och vad ändamålsparagrafen ger för tolkning med utgångspunkt från våra donatorers vilja. Vi försöker att stödja framför allt verksamheter där det offentliga inte räcker till.

6 Ersta Fristad hjälper våldsutsatta kvinnor och deras barn med både boende och behandling. Stichting af Johnick Foundation Kajsa Åberg, projektansvarig Varför ger ni stöd till Ersta Fristad? Vi tycker om Ersta diakonis sätt att arbeta och deras strävan efter att alltid se till hela människan likväl som till hela problembilden. Ersta Fristad har vi funnit passa väl in inom ramarna för de kriterier vi satt upp för våra svenska åtaganden. Det är svårt att leva sig in i den situation som de aktuella kvinnorna och deras barn befinner sig i men vi är övertygade om att det är en extremt svår situation och att de måste få hjälp till en fungerande vardag. Hur väljer ni ut vilka ni vill stödja? Våra svenska engagemang vill vi prioritera inom områden där samhällets resurser inte räcker till och de ska gagna människor i behov av stöd i deras strävan efter ett drägligare liv. Vidare är vår erfarenhet att man genom hjälp och stöd till kvinnor och barn bistår hela familjer; både nu existerande och nästa generations egna familjer. Vad är viktigt för er när det gäller mottagare och ändamålet? Varje människa besitter i grunden drivkraft, intellekt, framtidshopp och livslust. Att hjälpa människor så att de kan få använda sig av dessa resurser och själva skapa sig en ljus framtid är något vi tror på. Genom att ge hjälp och stöd som stärker individens självkänsla, framtidstro och självförtroende ges hon möjlighet att själv skapa sig en bättre tillvaro. Vi värdesätter transparens och organisationer där även prevention finns med i arbetet. Något vi inte tror på är renodlade allmosor. Viktiga händelser 2012 Vi tycker om Ersta diakonis sätt att arbeta och deras strävan efter att alltid se till hela människan likväl som till hela problembilden.

7 100 personer ger av sin tid Varje vecka kommer ungefär 100 personer och ger oss av sin tid. Volontärerna uttrycker att de får nya kunskaper, upplevelser och gemenskap. Vi vet att de gör nytta, det ideella komplementet är ovärderligt. Stockholm Söder Rotaryklubb Birgitta Ewetz Under året har volontärer bland annat hjälpt till med tillverkningen av tre miljoner oblater, omvandlat Loppis till en Second hand butik, drivit caféer på Mariahemmet, följt med boende på läkarbesök, varit medmänniskor på Hospicekliniken, bjudit på kaffe och varit sällskap i medicinmottagningens väntrum och mycket, mycket mer. Volontärverksamheten består inte enbart av enskilda insatser utan också grupper som kommer och gör punktinsatser. Enligt EU-beräkningar av vad en volontärtimme är värd har vi fått 2,35 miljoner kronor eller nästan sex heltidstjänster! Men engagemanget går inte bara att värdera i pengar. Volontärerna förgyller vardagen och bidrar med det där lilla extra. Samarbetet mellan Ersta diakoni och Stockholm Söder Rotaryklubb är en tradition som pågått i ett femtiotal år. Vi fortsätter denna tradition genom personligt engagemang som volontärer. Vi vill göra en insats för andra och vi vill göra det för en organisation som vi upplever har en seriös, differentierad och bra verksamhet som gör skillnad. Det känns viktigt för oss att mottagaren uppskattar det vi gör, att vår volontärinsats gör skillnad och ger resultat för såväl individen som organisationen. Under året har vi bland annat bidragit med: traditionell bussutflykt med gäster från Mariahemmet Ersta-dagen; guidning, bokavdelningen, Second hand butiken vårrustning av Ersta sommarhem Betania assistering på Kyndelsmässodagen i Ersta kyrka konsertvärdar vid konserter i Ersta kyrka. Volontärbyrån Maria Alsander Mercer Anna Rogers Forums och Volontärbyråns personal hjälpte under en dag till med att sortera och sätta upp hyllor på Ersta Second hand. För oss var det en fantastisk dag där vi fick insikt i Ersta diakonis arbete, hade roligt tillsammans och kände att vi bidrog till Ersta Second hands verksamhet. Det gör vi gärna igen! Volontärbyrån och Ersta diakoni samarbetar även genom att tillsammans organisera volontärdagar för företag på Ersta diakonis olika verksamheter. I samarbetet är Ersta diakoni en mycket kompetent och pålitlig organisation, vilket ger mycket tillbaka till volontärerna. Vi upplevde att den introduktion till Ersta diakoni som de gav oss skapade en bild av en verksamhet som har ett brett engagemang inom olika stödverksamheter. Mycket av det volontärarbete som Ersta diakoni kan erbjuda är intressant för oss och våra medarbetare (Second hand butik, oblatbageri, bygga hästhage på flickhem, renovera möbler, jobba i trädgård samt utflykter med äldre och sjuka patienter). Vi förstod också att mycket av arbetet som volontärer gör är inte endast positivt för patienterna/brukarna/de boende utan även för personalen som arbetar i verksamheten. Volontärinsatserna får dem att känna att deras insatser är viktiga. Intressant är också den långa historia som Ersta diakoni har.

8 Hur kan du hjälpa till? Det finns många olika sätt att bidra till Ersta diakonis olika verksamheter. Alla typer av gåvor är välkomna och angelägna. Känner du någon som vill hjälpa oss eller vill du hjälpa till själv? Hjälpa att hjälpa Alla tycker om att hjälpa till, alla vill göra gott. Arbetet kring Hjälpa att hjälpa syftar till att hjälpa dem som vill hjälpa till. Tillsammans känner vi alla en värld av hjälpare. Ingen känner alla, men alla känner någon. Människor kan hjälpa till på olika sätt och i olika sammanhang. För att utveckla insamlingsarbetet på Ersta diakoni och skapa fler kontakter som kan få avgörande betydelse för våra verksamheter fokuserar vi just nu på att hitta fler hjälpare. Alla förslag och kontakter är välkomna. Egna insamlingar är en ny verksamhet som i korthet innebär att du via vår hemsida enkelt kan starta en helt egen insamling till förmån för någon av våra verksamheter. T.ex. kan det vara en insamling för att hedra någon som fyller år, fått hjälp eller vårdats på någon av våra kliniker/verksamheter eller en minnesgåvoinsamling. Gratulations- och minnesgåvor För att hylla någon som fyller år eller hedra minnet av en avliden person kan du istället för blommor ge en gåva till Ersta diakoni. Oavsett vilken gåva/belopp du ger så skickas ett vackert och personligt ställt kort till den adress du uppger och samtidigt stödjer du Ersta diakonis arbete. Regelbundna gåvor via autogiro Som månadsgivare hjälper du oss att hålla nere våra administrativa kostnader och gör det möjligt för oss att planera vår verksamhet mer långsiktigt. Att skänka via autogiro är enkelt, skonsamt mot miljön och sparar administration. Testamente Med en gåva genom testamente till Ersta diakoni har du möjlighet att påverka framtidens vård och omsorg i Sverige. Du möjliggör även att nya initiativ för utsatta grupper i samhället kan tas. Ett testamente är en skriftlig handling där du uttrycker din sista vilja. Det skall undertecknas tillsammans med två vittnen i deras närvaro. För att vara säker på att det blir korrekt bör du ta hjälp av sakkunnig jurist. Aktieutdelning Pengar ska växa, arbeta och göra nytta. Det gör de i Aktiegåvan. Du skänker utdelningen på dina privata aktier till Ersta diakoni. Du kan också skänka din utdelning från fåmansbolag. Genom att skänka din aktieutdelning till Ersta diakoni behöver du inte betala kapitalskatt. Vilket gör att din gåva till oss ökar i värde med 43 %. Volontär Inom våra sociala verksamheter, vår kyrka och vissa delar av sjukhuset är det ideella komplementet ovärderligt. Har du tid och vill stödja oss? Vi räknar med att du har möjlighet att komma minst en gång per vecka. I utbyte mot din tid och ditt engagemang får du nya kunskaper, upplevelser och gemenskap. Vill du veta mer om de verksamheter som behöver volontärer är du välkommen till en informationsträff. Gåvor från företag och privatpersoner Ersta diakoni tar emot gåvor, varor och tjänster till våra verksamheter. Du kan också skänka varor till försäljning i vår Second hand butik. Här är några exempel på vad företag kan göra bli samarbetspartner, vänföretag eller kampanjpartner. Starta egen insamling, inspirera andra, t.ex. genom att bjuda in andra företag att hjälpa till. Ge av sin kompetens, t.ex. genom pro-bono arbete eller genom att låta anställda jobba en dag som volontär. Köpa en föreläsning eller konsert för sin personal. För mer information kontakta Tomas Lindroos , tomas.lindroos@erstadiakoni.se Anki Ahlman , anki.ahlman@erstadiakoni.se Emma Källgren , emma.kallgren@erstadiakoni.se Läs gärna mer på vår hemsida

9 Användning av gåvor Ersta diakoni arbetar för och med människor i utsatta livssituationer. Utifrån en kristen helhetssyn på människan bedriver vi sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning. Allt sker utan vinstintresse. Inkomna gåvor 2012 När vi prioriterar hur vi ska använda insamlade medel inom Ersta diakoni satsar vi på tre angelägna områden: Verksamheter för utsatta grupper i samhället. Forskning och utveckling som direkt gör nytta inom sjukvård och socialt arbete. Utrustning och teknik som förbättrar både för människor vi möter och för medarbetare. Vårt 90-konto granskas av Svensk Insamlingskontroll vilket är en garanti för att din gåva används så effektivt som möjligt. De bevakar att organisationer med s.k. 90-konto (som Ersta diakoni) använder högst 25 % av den totala intäkten till insamlingskostnader och administration. Minst 75 % av de totala intäkterna ska gå till verksamhetens ändamål. För Ersta diakonis del gick ca 87 % av insamlade medel till ändamålet under Diagrammen här bredvid visar hur inkomna gåvor fördelas på Ersta diakonis olika verksamheter samt vilka inkomstkällor gåvorna kommer från. Har du någon specifik fråga gällande användning av våra insamlade medel är du välkommen att kontakta oss. Ersta diakoni är en ideell förening som bedriver sjukvård, socialt arbete, utbildning och forskning professionellt och non-profit. Belopp i tusen SEK Stiftelser och organisationer Personer Dödsbon Företag Församlingar och syföreningar Totalt Ändamål 2012 Belopp i tusen SEK Ersta sjukhus Ersta socialt arbete Forskning, Ersta Sköndal Högskola Forskning, Ersta sjukhus Ersta diakoni (hjälpfonden) Totalt Ersta diakoni, Postadress: Box 4619, Stockholm, telefon: , PG , BG

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014

Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Insamlingspolicy Beslutad vid Erikshjälpens styrelsemöte 22 maj 2014 Erikshjälpen vill förändra världen genom att ge liv åt barns drömmar! För att kunna göra det behöver vi samla in pengar. Så här tänker

Läs mer

Ett enda samtal kan förändra ett barns liv.

Ett enda samtal kan förändra ett barns liv. Det här är Bris. Ett enda samtal kan förändra ett barns liv. När vuxenvärlden sviker och ingen ser eller lyssnar så finns Bris. För många barn som kontaktar oss är det första gången de vänder sig till

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad!

Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad! Stöd vårt arbete din gåva gör skillnad! Ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta Framgångsrik forskning har bidragit till effektiva behandlingar som ger många människor med reumatiska

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Våra värdeord Våra tre värdeord är ledstjärnor för oss på Ersta diakoni. De tydliggör vår värdegrund och genomsyrar vårt bemötande av patienter, boende och brukare

Läs mer

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen 26 september 2014 Reviderad Nr 1, 13 februari 2017 Författare: Marie-Louise Schöldtz 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Insamling... 2 3. Extern granskning... 2 4. Givare...

Läs mer

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064

Cancer- och Trafikskadades Riksförbund. Årsskrift 2012. Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Cancer- och Trafikskadades Riksförbund Årsskrift 2012 Plusgiro 90 02 06-4 Bankgiro 900-2064 Ett stort och varmt tack till...... alla givare, sponsorer, medlemmar, medarbetare och samarbetspartners som

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2015-06-12 Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan

Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan Guide: Musikhjälpen 2014 Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv Musikhjälpen är ett insamlingsevent skapat av stiftelsen Radiohjälpen och har sedan starten 2008 vuxit sig enormt populärt. Genom att rikta

Läs mer

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Effektrapport 2014. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Effektrapport 2014 Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Hélène Benno 1(5) 1. Vad vill er organisation uppnå?... 2 2. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 2 3. Vilka

Läs mer

Hjälpa att hjälpa. kontaktinformation

Hjälpa att hjälpa. kontaktinformation Hjälpa att hjälpa På Ersta diakoni är vi stolta över att ha hjälpt människor i utsatta livssituationer i över 150 år och att vi fortsätter att göra det även idag. Med stark vilja och en envis framåtanda

Läs mer

ÄMNE INSMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER

ÄMNE INSMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY UNG CANCER INSAMLINGSPOLICY samlar in pengar för att bedriva verksamhet riktad mot unga vuxna cancerberörda i Sverige. De insamlade medlen går till att finansiera verksamhet i form av

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Staffan Josephson Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse

Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse Insamlingspolicy 1 Innehållsförteckning 1. Introduktion 3 2. Insamling 3 3. Extern granskning 3 3.1 Svensk Insamlingskontroll 3 3.3 Länsstyrelsen

Läs mer

TA för er gåva CK 2015

TA för er gåva CK 2015 TACK för er gåva2015 ATT BLI SJUK SOM HEMLÖS innebär särskilda svårigheter. De patienter som kommer till Erstabacken har ofta utöver en svår sjukdom, problem med missbruk och/eller psykiatriska och sociala

Läs mer

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Varför skriva testamente? Du vill säkert själv bestämma hur dina tillgångar ska användas när du gått bort. Det gör du genom att skriva ditt testamente.

Läs mer

RAOUL WALLENBERG ACADEMY FOR YOUNG LEADERS INSAMLINGSSTIFTELSE INSAMLINGSPOLICY

RAOUL WALLENBERG ACADEMY FOR YOUNG LEADERS INSAMLINGSSTIFTELSE INSAMLINGSPOLICY FOR YOUNG LEADERS INSAMLINGSSTIFTELSE INSAMLINGSPOLICY INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Introduktion 3 2. Insamling 3 3. Extern granskning 3 3.1 Svensk Insamlingskontroll 3 3.3 Länsstyrelsen 3 3.4 Auktoriserad

Läs mer

FOTO: AMANDA LINDSTRÖM. Testamente En gåva för livet

FOTO: AMANDA LINDSTRÖM. Testamente En gåva för livet FOTO: AMANDA LINDSTRÖM Testamente En gåva för livet 3 goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen: Din gåva ger hjälp till barn som lever i utsatthet. Erikshjälpen kan på ett varsamt sätt ta hand

Läs mer

Världsnaturfonden WWFs riktlinjer för insamling

Världsnaturfonden WWFs riktlinjer för insamling Världsnaturfonden WWFs riktlinjer för insamling Dokumentet beskriver hur Stiftelsen Världsnaturfonden WWF (nedan kallad WWF) bedriver insamlingsverksamhet. Syftet är att ge en ökad transparens öppenhet

Läs mer

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige

Insamlingspolicy för WaterAid Sverige Insamlingspolicy för WaterAid Sverige WaterAid Sverige samlar in pengar och bidrar till WaterAids globala verksamhet för att kunna säkerställa att människor i världens fattigaste delar får tillgång till

Läs mer

Insamlingspolicy Antagen av styrelsen den 27 april 2016

Insamlingspolicy Antagen av styrelsen den 27 april 2016 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen den 27 april 2016 Punkt Innehåll Sidan 1. Bakgrund 3 2. Insamling 3 3. Extern givare 3-4 4. Givare 4-5 5. Kommunikation med givare 6 6. Insamlingskanaler 6 7. Bild

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Ersta diakoni är en fristående organisation som bedriver sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning utifrån en kristen helhetssyn på människan. Tryck:

Läs mer

VERKSAMHET & REDOVISNING

VERKSAMHET & REDOVISNING VERKSAMHET & REDOVISNING 2014 Cancerhjälpen Pg 900437-5 Bg 900-4375 Bakom varje cancerdiagnos finns en människa, bakom varje människa en familj ETT VARMT TACK TILL GIVARE, MEDLEMMAR OCH ANSTÄLLDA SOM HAR

Läs mer

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE

SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF SKRIV IN JORDENS ALLA BARN I DITT TESTAMENTE Bild: UNICEF/Estey LIVET är en GÅVA som du kan ge vidare Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn. En värld där alla barn i alla

Läs mer

Effektrapport. Maj 2016

Effektrapport. Maj 2016 Effektrapport Maj 2016 Författare: Hélène Benno 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Vad vill er organisation uppnå?... 2 3. I vilket organisatoriskt sammanhang verkar er organisation?... 3 4. Vilka strategier har

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2016-06-10 Dokumentägare: Karolina Sjöstedt Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

vidgar vi vyerna. Vilken vision kan leda oss dit?

vidgar vi vyerna. Vilken vision kan leda oss dit? Tillsammans vidgar vi vyerna. Vi gör det vi gör för att vi vill och inget annat. Vård och omsorg med liv och lust. Bräcke Diakoni startades 1923 med en kristen människosyn och non profit som grund. Tillsammans

Läs mer

Testamentera. till förmån för djuren

Testamentera. till förmån för djuren Testamentera till förmån för djuren 3 En insats för kommande djur Testamenterade gåvor utgör en viktig del av alla de gåvor som Djurskyddet Sverige har förmånen att ta emot. Att ge en testamentsgåva till

Läs mer

De unga entreprenörerna! Wallumni. - Anders Walls stiftelses stipendienätverk. Kenneth Alness 58år!!!!

De unga entreprenörerna! Wallumni. - Anders Walls stiftelses stipendienätverk. Kenneth Alness 58år!!!! De unga entreprenörerna! Wallumni - Anders Walls stiftelses stipendienätverk Kenneth Alness 58år!!!! Vad är Wallumni? Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2013

Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Om Spädbarnsfonden Spädbarnsfondens är en ideell organisation som startades 1986 av familjer som förlorat ett litet barn. Idag har vi drygt 3000 medlemmar samt aktivitet

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

TACK 38,8. HEJ ERSTAVÄN! Vi vill berätta hur vi har förvaltat 2018 års gåvor. TACK FÖR GÅVAN 2018 I SIFFROR. företag bidrog

TACK 38,8. HEJ ERSTAVÄN! Vi vill berätta hur vi har förvaltat 2018 års gåvor. TACK FÖR GÅVAN 2018 I SIFFROR. företag bidrog TACK TACK FÖR GÅVAN 2018 I SIFFROR 38,8 miljoner kronor sam lades in under året 2 247 64 privatpersoner bidrog stiftelser och organisa tioner bidrog HEJ ERSTAVÄN! Vi vill berätta hur vi har förvaltat 2018

Läs mer

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014

Insamlingspolicy. Antagen av styrelsen 26 september 2014 Insamlingspolicy Antagen av styrelsen 26 september 2014 Författare: Marie-Louise Schöldtz 1(6) 1. Bakgrund... 2 2. Insamling... 2 3. Extern granskning... 2 4. Givare... 3 5. Kommunikation med givare...

Läs mer

Överenskommelse om partnerskap mellan NybyVision och utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden, Uppsala kommun

Överenskommelse om partnerskap mellan NybyVision och utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden, Uppsala kommun Överenskommelse om partnerskap mellan NybyVision och utbildningsoch arbetsmarknadsnämnden, Uppsala kommun Beskrivning av den överenskommelse som slutits mellan utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Uppsala

Läs mer

Samling tillsammans med Lova Bergström som är projektansvarig. Österlens Ridklubb bild 1

Samling tillsammans med Lova Bergström som är projektansvarig. Österlens Ridklubb bild 1 Österlens Ridklubb har genomfört projektet Hästkraft utan gränser i Österlen. Projektet syftade till att välkomna nyanlända barn och ungdomar, i första hand tjejer, till klubbens verksamhet. Målet var

Läs mer

Insamlingspolicy. Bilaga 1, styrelseprotokoll Alzheimerfonden. Dokumentägare: Kicki Aldrin Dokumentansvarig: Liselotte Jansson

Insamlingspolicy. Bilaga 1, styrelseprotokoll Alzheimerfonden. Dokumentägare: Kicki Aldrin Dokumentansvarig: Liselotte Jansson Insamlingspolicy Alzheimerfonden Dokumentägare: Kicki Aldrin Dokumentansvarig: Liselotte Jansson Datum: 2015-10-29 1 Innehåll Övergripande information... 3 Ändamål med insamlingen... 3 Syftet med en insamlingspolicy...

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Roligt och intensivt år Volontärer Willefonden letar aktivt efter barn med okända hjärnsjukdomar

Roligt och intensivt år Volontärer Willefonden letar aktivt efter barn med okända hjärnsjukdomar Roligt och intensivt år 2010 har varit ett roligt och framgångsrikt år för, mycket tror vi att det beror på reportaget som Malou von Sivers gjorde för Eftertio i TV4, länk finns på www.willefondens.se.

Läs mer

Frågor & Svar om Operation Smile

Frågor & Svar om Operation Smile Frågor & Svar om Operation Smile Varför Autogiro? Att skänka via autogiro är enkelt och bekvämt för dig och det hjälper även Operation Smile att hålla nere de administrativa kostnaderna. Dessutom möjliggör

Läs mer

ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA

ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA ETIK OCH KONSTEN ATT VARA EN MEDMÄNNISKA mönster Du håller i Din hand ett dokument som syftar till att lyfta fram etiken i det dagliga livet. Sjukhusledningen hoppas denna skrift ger Dig inspiration och

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2017-06-14 Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Att ge vidare. Information om att skriva testamente

Att ge vidare. Information om att skriva testamente Att ge vidare Information om att skriva testamente FOTO: BÖRJE ALMQVIST Den sista viljan Rubriken är dubbeltydlig. Att tvingas utstå krig, flykt och svält är det sista många människor vill vara med om.

Läs mer

Insamling och gåvopolicy

Insamling och gåvopolicy Insamling och gåvopolicy Antagen 2014-08-12 Kalmar Stadsmission är medlem i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII). Vi har 90-konto (90 11 38-8) vilket kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Läs mer

Jontefondens Insamlingsstiftelse Organisationnummer: Effektrapport fastställd av styrelsen Skriven av: Gunilla Ivarsson

Jontefondens Insamlingsstiftelse Organisationnummer: Effektrapport fastställd av styrelsen Skriven av: Gunilla Ivarsson EFFEKTRAPPORT 2017 Jontefondens insamlingsstiftelse - En stiftelse för barn och ungdomar som väntar på eller har genomfört en transplantation, och deras syskon. Vårt mål är att skapa guldkant och glädje

Läs mer

Information om Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS

Information om Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS Information om Korttidsvistelse och korttidstillsyn enligt LSS Vad är korttidsvistelse? Korttidsvistelse beviljas personer med sådana funktionsnedsättningar att de har rätt till insatser enligt lagen om

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Sofia Denzler Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Åsa Dahlgren Ett barns dröm är dyrbar Ett barns dröm är vacker En längtan till något nytt, något mer Ett barns

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Fajara Child Park En verksamhet i Gambia som får människor att växa

Fajara Child Park En verksamhet i Gambia som får människor att växa Fajara Child Park En verksamhet i Gambia som får människor att växa I det vackra landet Gambia ligger det en turistort som heter Fajara. Uppe på en höjd alldeles intill havet finner man Fajara Child Park

Läs mer

Insamlingspolicy. Policyn är antagen av styrelsen och ska revideras minst vartannat år.

Insamlingspolicy. Policyn är antagen av styrelsen och ska revideras minst vartannat år. Policy Mind/styrdokument Senast uppdaterad: 2016-06-28 Av: LS Insamlingspolicy Om Minds insamlingspolicy Denna policy beskriver från vilka källor Mind får finansiera sin verksamhet, samt andra regler för

Läs mer

Insamlingspolicy Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: Version: 10

Insamlingspolicy Utfärdad den Utfärdad av Kicki Nordström Godkänd av Ulrika Årehed Kågström ID: Version: 10 Fastställd av styrelsen 2018-04-11 Cancerfondens insamlingspolicy syftar till att värna om de enskilda givarna och ska säkerställa att vårt insamlingsarbete genomförs på ett seriöst sätt. 1. Cancerfondens

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Volontärbarometern 2011

Volontärbarometern 2011 Volontärbarometern 2011 Volontärbyråns årliga undersökning om volontärer och vad de får ut av sitt engagemang Vanja Höglund Volontärbyrån 2011 Någon frågade Har vänner som volontärjobbat och sett till

Läs mer

Webbinarium 30 mars 2017

Webbinarium 30 mars 2017 Webbinarium 30 mars 2017 Signe Isaksson Frivilligengagemangets betydelse för anhöriga till personer som behöver stöd/hjälp Att vara Anhörig är inte att vara Frivillig Som anhörig tar man ansvar för sin

Läs mer

2014-07-15. WWFs riktlinjer för insamling

2014-07-15. WWFs riktlinjer för insamling Foto: naturepl.com / Juan Carlos Munoz / WWF Canon WWFs riktlinjer för insamling 1 Dokumentet beskriver hur Världsnaturfonden WWF (nedan kallad WWF) bedriver insamlingsverksamhet. Syftet är att ge en ökad

Läs mer

Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé.

Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Avkastning à la Hungerprojektet: Så fungerar jordens bästa affärsidé. Vi gör stor skillnad med små medel. Tänk vad vi kan göra om du satsar lite mer: Hungerprojektet är effektivt. Vi ser till att hålla

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Vi är sedan 2008 en riksorganisation för ungas psykiska och fysiska hälsa. Vi står upp för att varje barn och ung person har rätt till en god fysisk och psykisk hälsa. Vi ser

Läs mer

för människor av människor medmänniskor

för människor av människor medmänniskor för människor av människor medmänniskor Eskilstuna stadsmission finns till för personer som befinner sig i en utsatt livssituation. För oss är olika former av utsatthet inte mer eller mindre värda i relation

Läs mer

ATT BYGGA FÖRTROENDE

ATT BYGGA FÖRTROENDE ATT BYGGA FÖRTROENDE Vissa saker är svårare att skapa än andra, även för oss specialister. I byggindustrin är ett starkt förtroende en av de allra svåraste sakerna att bygga upp. Det kräver en ärlighet,

Läs mer

Suicide Zeros insamlingspolicy

Suicide Zeros insamlingspolicy Suicide Zeros insamlingspolicy Fastställd av styrelsen den 19 september, 2017 Ansvar: Generalsekreterare och insamlingsansvarig Inledning Suicide Zero är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell

Läs mer

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Vill du vara med och skapa historia? Sedan juni 2012 pågår ett arbete som ska ge invånarna i Västra Götalandsregionen

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar

Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar Enkätundersökning hos AHA:s Medlemmar 2014 Är du man eller kvinna? 13% 11% Man Kvinna 76% Ålder? 11% 6% 11% 26% 20-30 31-45 40-60 Över 61 46% Hur hittade ni AHA (Anhöriga Hjälper Anhöriga)? 11% 3% 8% 22%

Läs mer

Effektrapport (FRIIs kvalitetskod) Project Playground 2018

Effektrapport (FRIIs kvalitetskod) Project Playground 2018 Effektrapport (FRIIs kvalitetskod) Project Playground 2018 2018-09-24 Avser Project Playground orgnr: 802450-8924 Ideell förening Vad vill Project Playground uppnå Project Playground är en svensk ideell

Läs mer

FRÅGAR MAN INGET - FÅR MAN INGET VETA

FRÅGAR MAN INGET - FÅR MAN INGET VETA FRÅGAR MAN INGET - FÅR MAN INGET VETA - Vad barn och ungdomar vill ha i kontakten med professionella Sandra Patel och Therese Eriksson www.maskrosbarn.org Maskrosbarns verksamhet Lägerverksamhet (sommar,

Läs mer

Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga.

Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga. Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga. S I D A 1 av (5) Utvärderingen önskas utföras under sep 2017 - dec 2017. Anbud önskas senast

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung.

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung. Studiecirkel Varumärkesplattform I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor 1 hjart-lung.se Studiecirkel I den här cirkeln får deltagarna tillfälle att diskutera

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi

Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi Välkommen till oss! Neuroförbundet är Sveriges första intresseorganisation specialiserad på neurologi. Över en halv miljon svenskar lever

Läs mer

Att leda ideella medarbetare

Att leda ideella medarbetare Att leda ideella medarbetare Delaktighet I Bibeln framställs kyrkan bland annat som ett träd, vilket symboliserar visionen om människors gemenskap med varandra och Gud. När många människor inser att de

Läs mer

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT VAD Vår KAN strategi JAG GÖRA FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VÅR ÄNDAMÅLSPARAGRAF Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar och andra, i

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Datum Diarienummer SN 2018/0098 Milla Sörgärde Tjänsteutlåtande 1 (5) Socialnämnden 2018-09-10 Tjänsteutlåtande om Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) gällande projektet Kompisbyrån Danderyd Ärende Inför uppstarten av projektet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation Insamlingsstiftelsen En frisk generation startades 2011 som ett gemensamt initiativ av forskare från

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna

OM VÄRDSKAP. konsten att få människor att känna sig välkomna OM VÄRDSKAP konsten att få människor att känna sig välkomna 1 Tänk dig en värld där alla känner sig väntade och välkomna. En värld där barn, vänner, främlingar, gäster, kunder och medarbetare vågar och

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen!

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen! Äldreomsorg & Hospice Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du

Läs mer

8. Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung

8. Insamlingspolicy. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung 8. Insamlingspolicy Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2018-06-13 Dokumentägare: Nadia Forslund Dokumentansvarig: Kristina Sparreljung Innehåll 1 Övergripande information... 1 1.1 Ändamålet med insamlingen...

Läs mer

Hur finansierar ideella föreningar och organisationer sin verksamhet?

Hur finansierar ideella föreningar och organisationer sin verksamhet? Hur finansierar ideella föreningar och organisationer sin verksamhet? Om ideella samhällets olika intäktskällor och förslag på förändringar En rapport om finansiell rådgivning av Sid 1(10) Innehållsförteckning

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Insamlingspolicy. Dokumentnamn Policy Insamling We Effect Dokumenttyp Governing document. Page 1 of 6. Giltigt från 27/9/2018 Gäller: Head Office

Insamlingspolicy. Dokumentnamn Policy Insamling We Effect Dokumenttyp Governing document. Page 1 of 6. Giltigt från 27/9/2018 Gäller: Head Office Insamlingspolicy Innehållsförteckning Inledning... 2 Insamlingens roll i organisationen... 2 Öppenhet och insyn i insamlingsarbetet... 2 We Effects målgrupper i insamlingsarbetet... 3 Hur vi definierar

Läs mer

En bra start i liv e t!

En bra start i liv e t! F A M I L J E D A G H E M En bra start i liv e t! Familjedaghem En bra start i livet! Familjedaghemmen är ett alternativ till förskola och fritidshem. Vi riktar oss till barn mellan 1 och 12 år och är

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

B C D E. Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn Volontärverksamhet. Tjänsteutlåtande 8 mars 2005

B C D E. Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn Volontärverksamhet. Tjänsteutlåtande 8 mars 2005 A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Peter Forslund tfn 508 05 33875 Tjänsteutlåtande 8 mars 2005 1 (3) B C D E Dnr - - 2005 Sammanträde 22 mars 2005 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 1. Vad vill Skåne Stadsmission uppnå? Stiftelsens ändamålsparagraf, 1 i organisationens stadgar: Skåne Stadsmission är en stiftelse, vilande på kristen grund, som

Läs mer

INSAMLINGSSTATISTIK 2016

INSAMLINGSSTATISTIK 2016 INSAMLINGSSTATISTIK 2016 En rapport om insamling av gåvor och bidrag bland FRIIs medlemmar Illustration över totalt insamlade medel hos FRIIs medlemmar 2016. Cirkelns storlek motsvarar totalt insamlade

Läs mer

Insamlingspolicy för Psoriasisförbundets insamlingsverksamhet

Insamlingspolicy för Psoriasisförbundets insamlingsverksamhet Insamlingspolicy för Psoriasisförbundets insamlingsverksamhet Psoriasisförbundet samlar in pengar till förbundets egen verksamhet med informations- och intressepolitiskt arbete samt till forskning om psoriasis

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Innehåll. 1. Syfte Metod och urval Analys Reflektioner och rekommendationer Frågor och svar 3

Innehåll. 1. Syfte Metod och urval Analys Reflektioner och rekommendationer Frågor och svar 3 Innehåll 1. Syfte... 1 2. Metod och urval... 1 3. Analys... 1 3.1 ACT now for climate justice och kunskapshöjning 1 3.2 Aktivisternas övriga aktiviteter... 1 3.3 Aktivisternas engagemang... 2 3.3 Aktivisternas

Läs mer

Välkommen som medlem!

Välkommen som medlem! Välkommen som medlem! Välkommen till Reumatikerförbundet! Vi är glada att du valt att bli medlem hos oss. Tillsammans med dig är vi idag Sveriges största organisation för reumatiker med nära 50 000 medlemmar

Läs mer

INSAMLINGSPOLICY STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN

INSAMLINGSPOLICY STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJE RUTIN INSAMLINGSPOLICY Fastställda av: Styrelsen Datum: 2014-06-11 För revidering ansvarar: Biträdande avdelningschef Kommunikation & Insamling Policyn ska uppdateras:

Läs mer

Vantörs Familjedaghem

Vantörs Familjedaghem Sid 1 (6) Vantörs Familjedaghem Förskolebarns framtidstro vår utmaning FAMILJEDAGHEM FÖR DIG SOM VILL HA BÅDE Tryggheten att vistas i en lugn miljö med få barn och hög personaltäthet OCH dessutom den stimulans

Läs mer

Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig

Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig Tar du hand om någon som är sjuk? Låt oss få ta hand om dig Givande och självklart Men oj, så slitsamt ibland De allra flesta ställer upp när någon behöver hjälp. Ofta är det helt självklart att hjälpa

Läs mer