Resa: Fantastiska Fiji Ambassadör: Anders Salesjö Liveaboard: Fiji Siren Datum: ca november 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resa: Fantastiska Fiji Ambassadör: Anders Salesjö Liveaboard: Fiji Siren Datum: ca. 14-28 november 2015"

Transkript

1 Resa: Fantastiska Fiji Ambassadör: Anders Salesjö Liveaboard: Fiji Siren Datum: ca november 2015

2 Upplev närkontakt med haj samt lär dig mer om marinbiologi och undervattensfoto tillsammans med Anders Salesjö på en upplevelse- rik och bekväm dykresa till Fiji i november Kort om resan: Denna dykresa omfattar två separata delar en tiodagars liveaboardresa med Siren Fleet 18-28/11 samt tre landbaserade hajfotodagar i Beqa Lagoon 14-18/11 (fyra nätter). Det går utmärkt att delta i bara liveaboardresan utan att delta på hajfotodagarna. Liveaboardresan går till mellersta delen av öriket Fiji och omfattar nio dykdagar med tre till fyra dyk om dagen på den lyxiga och bekväma liveaboardbåten Fiji Siren. Under vår seglats kommer vi uppleva fantastiskt fina rev med ett mycket rikt och varierat djurliv. Oftast är vi helt ensamma på dykplatserna, då de stora horderna med dykande turister ännu inte nått Fiji. Detta i kombination med ett klart, blått vatten ger suveräna fotomöjligheter med fantastiska motiv för såväl vidvinkel- som makrofotografering. Beqa Lagoon i Fiji är den i det närmaste perfekta platsen för att komma i närkontakt med flera storvuxna hajarter. Här har hajarna lyckligtvis varit fredade under en längre period. Detta i kombination med att man matar in dem riktigt nära ger hajfotomöjligheter som det är svårt att finna någon motsvarighet till. Innan liveaboardresan erbjuds du därför möjlighet att vara med på tre landbaserade hajfotodagar i detta hajparadis. Du har då möjlighet att få uppleva närkontakt med ett flertal hajarter. Hela arrangemanget är en gruppresa med Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö. Anders finns med som en resurs för din skull. Med hans hjälp kommer du ha möjlighet att lära dig mer om hajar och annan tropisk marinbiologi samt utveckla och förbättra dina färdigheter inom undervattensfotografi. Målgrupp: Undervattensfotografer samt biologiskt intresserade dykare kommer troligen ha en mycket stor behållning av denna resa. Det krävs dock inga förkunskaper inom vare sig UV- foto eller marinbiologi för att delta. Det är intresset som är väsentligt, inte kompetensen. Resan passar även utmärkt för den som vill ha en lyxig och avkopplande dyksemester med god mat och en fantastisk service. Dykningen är enkel, men vid vissa av dyken kan det vara relativt starka strömmar. Personalen på resan kommer dock att plocka upp dig där du kommer upp till ytan, så du slipper simma mot strömmen. De hjälper dig även av och på med utrustningen och gör allt för att du ska få det så smidigt som möjligt. Därför vågar vi lova att denna dykresa passar alla dykare oavsett tidigare dykerfarenhet. Har du ett giltigt dykcertifikat och någorlunda fräscha dykkunskaper är du hjärtligt välkommen att delta!

3 Ambassadör Anders Salesjö Denna resa är en gruppresa med Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö. Anders har tidigare gjort en resa till Fiji under 2013 som är närmast identisk med den resa vi nu ska genomföra. Han har därför ett rikt bildmaterial och åtskilliga erfarenheter att dela med sig av från denna tidigare resa. Redan under uppväxtåren intresserade sig Anders mycket för djur- och växtliv i vatten. I sex- årsåldern fick han sitt första akvarium och vid tolv års ålder gick han med i Skövde Sportdykarklubb. Med ett brinnande intresse för liv i vatten var yrkesvalet tidigt en självklarhet, han skulle bli marinbiolog. Universitetsstudierna varvades hela tiden med dykinstruktörsjobb, såväl i Sverige som i tropiska vatten. Då studierna gick mot sitt slut blev han kvar en period vid dåvarande Tjärnö marin- biologiska laboratorium för att undervisa på universitetskurser om Sveriges marina fauna. Efter universitetsstudierna följde en tid med flera års flackande mellan olika forskningsstationer och dykcenter, innan han slutligen fastnade i Lysekil. Här fick han nämligen sitt drömjobb; fast anställning för att undervisa i marinbiologi och dykning. Trots flera tusen dyk i bagaget är Anders fortfarande extremt nyfiken på djurlivet under utan och han får aldrig nog av att vara därnere med sin kamera. I många år har han varit en av Skandinaviens absolut främsta UV- fotografer och han är nordisk samt flerfaldig svensk mästare i undervattensfoto. Vid upprepade tillfällen har han representerat Sverige i VM- sammanhang. Sedan 2006 är Anders invald som medlem i föreningen Naturfotograferna. Han brinner för att förmedla sina kunskaper och upplevelser från undervattensvärlden till andra. Utöver sitt ordinarie jobb vid Gullmarsgymnasiet i Lysekil är han en ofta anlitad föredragshållare, kursledare, dykreseguide och artikelförfattare. Vill ni se exempel på bilder eller veta mer om Anders verksamhet besök då gärna hemsidan

4 Fiji Siren Segelbåten Fiji Siren är en av många som ingår i Siren Fleet. Den är 40 meter lång och designad samt byggd för dykare från grunden. På båten finns plats för upp till 16 gäster. Hytterna är rymliga och det finns bra med skåp och utrymmen för personliga saker. Alla hytter är dessutom utrustade med egen toalett och varmvattensdusch. Bekvämt och lyxigt Ombord njuter man av allra bästa tänkbara service. Varje dag när man kommer upp från morgondyket finner man sin hytt nystädad och bäddad. Bekvämligheter såsom morgonrockar finns till alla och nya fräscha badlakan delas ut efter varje dyk. Vill man njuta av en avslappnande massage erbjuds detta för en smärre kostnad. Maten ombord är en fröjd för både ögat och magen. Det erbjuds tre lagade mål mat om dagen och dessutom finns det tillgång till snacks och mellanmål utöver detta. Varje kväll bjuds på en mycket fin trerätters middag. För den som har speciella dietbehov ordnar kocken det mesta, och det smakar alltid utsökt. Anpassat för dykare För den som vill resa lätt finns all dykutrustning exklusive dykdator att låna kostnadsfritt ombord på båten. Observera dock att utrustningen beställs i förväg via Scuba Travel. På det stora och rymliga dykdäcket finns flera sköljkar stora nog att rymma all dyk- och fotoutrustning. I båtens salong finner man en storbilds- tv med möjlighet att koppla in dator, se på DVD eller titta på bilder via USB. Här finns även en del artbestämningslitteratur samt andra dykrelaterade böcker.

5 Hajfotodagar innan liveabordresan Beqa Lagoon i södra delen av Fijis huvudö Vitu Levu är vida känt för sin hajdykning. Sedan 2004 har man här genomfört hajmatning under kontrollerade former. En mängd hajar, men även andra fiskar attraheras till dessa matningar. Mest känt är nog Beqa Lagoon för närgångna möten med ett stort antal tjurhajar, men med stor sannolikhet kommer vi också få uppleva ytterligare sex hajarter; silverspetsad haj, citronhaj, svartspetsad revhaj, grå revhaj vitspetsad revhaj och sköterskehaj. Vi kommer att dyka med det välrenomerade dykföretaget Aqua- Trek som har varit med och byggt upp verksamheten med hajmatning ända från början. Risker i samband med hajmatning Under hajmatningen kommer vi med största sannolikhet att få dyka storvuxna tjurhajar som kan vara drygt två meter långa. Tjurhajen är faktiskt känd som en av jordens absolut farligaste hajar. De är fullt kapabla att kapa ett mänskligt ben eller en arm. Det finns ett flertal dokumenterade attacker på människa varav vissa är med dödlig utgång. All dykning sker därför på egen risk. Riskerna ska dock inte överdrivas. Den operatör vi dyker med på Fiji har hållit på med hajmatning dagligen i ungefär 10 års tid utan minsta incident. Se därför detta tillfälle som en möjlighet att få en mer nyanserad bild av hajarna än medias mördarmaskiner.

6 Några råd vid hajdykning Till att börja med ska man komma ihåg att det inte finns några farliga hajar, bara farliga situationer med hajar. Hajarna är inte ute efter att äta upp dig, men de har kraftiga käkar och skarpa tänder som kan skada dig precis som vilken hund som helst. För att minimera riskerna är det några små generella tips man kan tänka på som gäller i alla sammanhang då man umgås med närgångna storvuxna hajar: Träng aldrig hajarna utan låt dem ha fri passage så att de kan simma som de vill utan att du sätter hinder i vägen för dem. Håll in armar och ben och stanna stilla längs botten. Håll dig lugn och undvik ryckiga rörelser. Bär gärna heltäckande mörk dräkt och undvik kontrasterande färger, t ex gula eller vita revärer på en mörk dräkt. Ha gärna såväl handskar som huva för att undvika kontrasten mellan ljus hud och dräkt. Använd gärna kameran som en barriär mellan dig och hajen. Fäst inte kameran till din kropp, om hajar skulle komma fram och nafsa i i blixtar eller kamera så låt dem ta kameran. De spottar snart ut den igen.

7 Lär dig mer om djurlivet på resan För att få ut så mycket som möjligt av vår dykresa kommer Anders hålla några samlingar under båtturen där vi tillsammans lär oss mer om djurlivet som vi ser på våra dyk. Tanken är inte att vi ska sitta på några långa föreläsningar som stjäl tid från dykningen utan det blir korta samlingar på runt en halvtimme som läggs in så att det inte stör dykrutinerna. Samlingarna baseras till stor del på resonemang kring undervattensbilder. Nedan presenteras några av dessa samlingar lite närmare: Giftiga och farliga marina djur I tropiska vatten finns en mängd giftiga och farliga djur. De farligaste djuren är ofta de vi minst anar, till exempel små, fastsittande, nästan osynliga nässeldjur. Andra farliga arter är de dödligt giftiga konsnäckorna samt de svårupptäckta, extremt giftiga stenfiskarna. För att undvika tråkiga missöden lär vi oss känna igen de farliga djuren samt även hur vi bäst undviker olyckor med dem. Om olyckan trots allt skulle vara framme är det bra att känna till symptom och behandling av eventuell skada. Detta är kunskaper som du även kommer ha stor nytta av i framtiden. Korallrevsfisk Under vår resa kommer vi uppleva ett myller av färgglada fiskar, den ena vackrare än den andra. Ofta upplevs det svårt att känna igen alla dessa fiskar, men faktum är att man inte behöver kunna så många olika fiskgrupper för att känna igen en stor andel av fiskarna på revet. Vi ska dock inte bara lära oss känna igen dem, självklart ska vi också lära oss en massa intressant om dem: hur de lever, vad de äter, varför de ser ut som de gör m.m.

8 Revbyggarna Basen för hela korallrevet är korallerna som bygger upp själva revet. De skapar såväl skydd som föda för djuren som lever där. Tropiska revbildande koraller kan dock inte själva bygga rev utan de är totalt beroende av att samverka med små mikroskopiska alger. Utan dem hade det faktiskt inte blivit några rev. Vi ska titta närmare på detta samspel, men vi ska också lära oss mer om några olika koraller och korallgrupper som vi kommer se under vår resa. Fijis många olika hajar Fiji är som vi tidigare nämnt ett eldorado för den som tycker om hajdykning. Även om man väljer att inte delta i hajfotodagarna innan liveaboardresan har vi chans att se ett flertal olika hajarter. De är dock inte alltid så lätta att hålla isär. Efter denna bildvisning kommer du dock ha lättare för att känna igen hajarna du har chans att se på vår resa.

9 Anpassat för undervattensfotografer Worldwide Dive and Sail med Siren- båtarna värnar om undervattensfotografer. Till denna resa hälsas undervattensfotografer alldeles särskilt välkomna. Resan kommer till stor del anpassas efter fotografer. Det innebär att vi ibland föredrar att dyka på samma dykmål vid flera tillfällen istället för att snabbt åka vidare till nästa plats. Vi dyker också i små grupper eller parvis på rev där vi ofta är ensamma. Du slipper således få med andra dykare eller störande bubblor i bilderna. Dykutrustning ingår Som arrangör av dykresor vet vi att uv- fotografer ofta har bekymmer med att få med all utrustning på planet utan att få övervikt. För den som vill ha med mycket fotoutrustning erbjuds därför all dykutrustning exklusive dykdator att låna kostnadsfritt ombord på båten. Observera dock att denna utrustning måste förbokas. På det stora och rymliga dykdäcket finns sköljkar stora nog att rymma all och fotoutrustning. Fotograferna har dessutom en egen arbetsbänk med förvaringslådor för UV- fotoutrustningen. Där finner man rikligt med vägguttag av vanlig europeisk standard. Rätt utrustning vid rätt tillfälle För att du som fotograf ska få ut så mycket som möjligt av dykningen kommer besättningen inför vart dyk ge dig tips om motiv och lämpligt linsval. På så vis slipper du förhoppningsvis ha makrolinsen på när vi dyker på platser med hajar eller spektakulära naturscener där normal- eller vidvinkellins lämpar sig bättre. Under resan gång kommer Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö ge dig dagliga tips och råd om UV- foto. Han finns alltid till hands om det är något du funderar på angående kameran eller motivet.

10 Datum: ca november 2015 Liveaboard: S/Y Fiji Siren Resa: Fantastiska Fiji Inkluderat i priset: Alla transfers från Nadi flygplats till båt t/r 10 nätter i del i dubbelhytt med badrum (18-28 nov) All mat, kaffe, te, choklad, vatten, juice, läsk och öl ombord på Fiji Siren 9 dagars dykning med 3-4 dyk om dagen inklusive luft och guide på Fiji Siren Dykutrustning på Fiji Siren: vikter, 12- liters flaska, våtdräkt (3 mm shorty), regulator, BCD, mask och fenor Fri nitrox för certifierade Del i dubbelrum på Volivoli Beach resort i Nadi, en natt vid ankomst och en natt vid hemfärd Ej inkluderat i priset: Flyg Skandinavien Nadi Airport, Fiji t/r Hajfotodagar innan liveaboardresa Marinparksavgifter, 200 betalas ombord Alkohol Dricks till guider och besättning rekommenderas men är inte ett krav Pris per person: SEK Hajfotodagar innan liveaboard: Inkluderat i priset: Transfer från Nadi flygplats till resort 4 nätter med del i Garden view Bure med frukost på Uprising Beach Resort (14-18 november) 3 dagars hajdykning med 2 dyk per dag inklusive flaska, vikter och viktbälte Ej inkluderat i priset: Marinparksavgift för dykning med hajar FJD 15 per dag Pris per dykare: SEK Pris utan dykning: SEK Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna vid valutaförändringar och vid förändringar på flygpriser, som sker på eller före ert bokningsdatum. Bokningsdatumet är dagen då er deposition noterats på Scuba Travels bankkonto. Angivet innehåll på utflykter som Scuba Travel har i sin information, t.ex. resans innehåll, antal dyk, dykning på ett speciellt ställe, är angivna för optimala förhållanden t.ex. politiska/myndighets beslut, väder etc. kan påverka resan. Ansvarig dykledare eller kapten har alltid rätt att ändra resans innehåll p.g.a. väder, politiskt beslut eller annan åtgärd som ligger utanför dennes kontroll och som kan äventyra resenärernas eller fartygets säkerhet. Vid sådan ändring har resenären ingen rätt till kompensation eller återbetalning.

11 Extra utrustning: Dykutrustning under hajfotodagar Dykdator - 5 per dag Dyklampa - 5 per dag Försäkring: Avbeställningsskydd 6% av resans pris Extra bagage: På grund av de alltmer stränga restriktioner då det gäller bagagevikt på flygplan så måste varje väska godkännas av flygbolaget. Vi hjälper gärna till ifall ni behöver boka extra bagage. Avgifterna varierar mellan flygbolagen. Viktigt: Ditt pass måste vara giltiga minst 6 månader efter hemkomstdatum. Alla dykare måste ha dykcertifikat, loggbok för dykare samt dyka med dykdator.

12 På vilka sätt kan jag betala min resa? Via bankgiro eller kontoöverföring. VISA, Mastercard och Eurocard (vi behöver en fullmakt för att kunna genomföra betalningen) Hur mycket skall jag betala och när? När du har bekräftat en bokning med Scuba Travel så kommer du att få en bokningsbekräftelse inom en till två arbetsdagar. För att kunna säkra din plats på resan så behöver du betala en deposition på SEK inom 10 dagar från bokningsdatumet. Resterande belopp skall betalas enligt informationen i bokningsbekräftelsen. Varför välja Scuba Travel? Kvalitetsprodukter - överkomliga priser" - Efter många år i dykindustrin så har vi knutit kontakter världen över. På grund av detta kan vi med hjälp av ledande partners inom industrin erbjuda våra kunder högkvalitativa produkter till överkomliga priser. Vi kan dykning - All vår personal är erfarna dykare och har dykt på flera olika destinationer världen över. Tillsammans så har vi besökt över 70 länder och fyra av oss är även dykinstruktörer. Vid sidan av vår sälj- och kontorspersonal så har vi ett stort nätverk av Scuba Travel ambassadörer som är specialister inom flera olika områden såsom UV- fotografering, teknisk dykning, marinbiologi etc. Dessa ambassadörer utgörs bl.a. av Anders Salesjö, Ingvar Eliasson, Jonna Bergström, Tomas Jansson, Hans Örnhagen och Micke Bergström. Personlig service - Eftersom vi är välbemannade gör det att vi kan erbjuda utmärkt kundsupport. Då Egypten är en av våra mest populära destinationer så har vi även en egyptisk personal anställd i Hurghada som möter upp våra gäster och som även hjälper till med transfer, kundsupport m.m. Vitt utbud av destinationer - Från Galapagos och Mexiko i väst till Mikronesien och Fiji i öst. Scuba Travel erbjuder semesterpaket som är anpassade till alla slags smaker och budgetar. Sponsrar projekt - Genom åren så har vi stöttat organisationer som arbetar för att bevara djurlivet (t.ex. Havslädersköldpaddan). Likaså har vi även i flera fall valt att använda oss av operatörer och tjänster där de ekonomiska tillgångarna stannar inom det lokala samhället, t.ex. våra kustbaserade äventyrspaket i Ecuador. Utmärkt soliditet - Vårt företag har ett AA betyg vilket betyder hög kreditvärdighet enligt Soliditets värderingssystem som bygger på ca 2400 besluts parametrar.

Ambassadör: Anders Salesjö Resmål: Pico, Azorerna Program: Best of the Azores AZORERNA

Ambassadör: Anders Salesjö Resmål: Pico, Azorerna Program: Best of the Azores AZORERNA Ambassadör: Anders Salesjö Resmål: Pico, Azorerna Program: Best of the Azores AZORERNA Marinbiologi och UV- foto på AZORERNA I Azorernas klarblå vatten är chanserna mycket stora att du får dyka med blåhajar

Läs mer

DRÖMMEN OM GALAPAGOS

DRÖMMEN OM GALAPAGOS DRÖMMEN OM GALAPAGOS Ambassadörer: Anders Salesjö & Jonna Bergström Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: ca 13-30/11 alt 18-30/11 2016 Liveaboard: Galapagos Master Talar man med människor som har ett genuint

Läs mer

Agent: Linköpings Dykcenter Resmål: Kroatien Båt: M/Y Vranjak 1

Agent: Linköpings Dykcenter Resmål: Kroatien Båt: M/Y Vranjak 1 Agent: Linköpings Dykcenter Resmål: Kroatien Båt: M/Y Vranjak 1 Den Kroatiska kusten Det bästa sättet att uppleva den Kroatiska skärgården är utan tvekan på en liveaboard! M/Y Vranjak 1 har ett unikt liveaboard

Läs mer

Agent: Dykboden Båt: Tala North Rutt: Wrecks & Reefs EGYPTEN. Photo by: Lill Haugen

Agent: Dykboden Båt: Tala North Rutt: Wrecks & Reefs EGYPTEN. Photo by: Lill Haugen Agent: Dykboden Båt: Tala North Rutt: Wrecks & Reefs EGYPTEN Photo by: Lill Haugen Tala MV Tala är en 36 m lång motorbåt med stålskrov och med en maxfart på 14 knop. Hon kan ta 22 gäster i de 11 bekväma

Läs mer

Agent: Arködyk Båt: Tala Rutt: North & Brothers EGYPTEN

Agent: Arködyk Båt: Tala Rutt: North & Brothers EGYPTEN Agent: Arködyk Båt: Tala Rutt: North & Brothers EGYPTEN Photo by: Lill Haugen Tala MV Tala är en 36 m lång motorbåt med stålskrov och med en maxfart på 14 knop. Hon kan ta 22 gäster i de 11 bekväma hytterna

Läs mer

Resmål: Egypten Liveaboard: Superior Safari: Wrecks & Reefs

Resmål: Egypten Liveaboard: Superior Safari: Wrecks & Reefs Resmål: Egypten Liveaboard: Superior Safari: Wrecks & Reefs Superior Superior är en 36 m lång båt som har plats för 24 gäster i tolv stycken dubbelhytter med enkelsängar och eget badrum. Naturligtvis finns

Läs mer

VALHAJ & VITHAJ 2016 EXPEDITION. Capture life FRIDYK MED VALHAJ BURDYK MED VITHAJ MEXIKO EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ

VALHAJ & VITHAJ 2016 EXPEDITION. Capture life FRIDYK MED VALHAJ BURDYK MED VITHAJ MEXIKO EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ FRIDYK MED VALHAJ BURDYK MED VITHAJ MEXIKO EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2016 EXPEDITION VALHAJ & VITHAJ TVÅ VÄRLDSHAV. Två havsjättar på en och samma resa. Två helt olika platser båda unika på sitt

Läs mer

GALAPAGOS 2017 EXPEDITION. Capture life HAMMARHAJ HAVSLEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ

GALAPAGOS 2017 EXPEDITION. Capture life HAMMARHAJ HAVSLEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ HAMMARHAJ HAVSLEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION GALAPAGOS MAGISKA GALAPAGOS. Valhaj, stora hammarhajstim, lekande sjölejon, nyfikna havsköldpaddor, mantor,

Läs mer

Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: 30 oktober - 6 november 2017 Liveaboard: Galapagos Master

Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: 30 oktober - 6 november 2017 Liveaboard: Galapagos Master Resmål: Galapagos, Ecuador Datum: 30 oktober - 6 november 2017 Liveaboard: Galapagos Master De magiska öarna bjuder på allt från magi till äventyr. Detta är dykning på högsta nivå för dig som tycker om

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD WOBBEGONG HAJEN KORALLER EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION

BIOLOGISK MÅNGFALD WOBBEGONG HAJEN KORALLER EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION BIOLOGISK MÅNGFALD WOBBEGONG HAJEN KORALLER EXPEDITIONSLEDARE ANDERS SALESJÖ 2017 EXPEDITION RAJA AMPAT UNDERBARA RAJA AMPAT. Mycket få platser kan konkurrera med Raja Ampat's enastående miljöer, undervattensgrottor,

Läs mer

SARDINE RUN 2016 EXPEDITION DELFINER VALAR SÄLAR HAJAR EXPEDITIONSLEDARE KLAS MALMBERG

SARDINE RUN 2016 EXPEDITION DELFINER VALAR SÄLAR HAJAR EXPEDITIONSLEDARE KLAS MALMBERG DELFINER VALAR SÄLAR HAJAR EXPEDITIONSLEDARE KLAS MALMBERG 2016 EXPEDITION SARDINE RUN SARDINE RUN. Följ med Klas Malmberg och upplev ett av naturens mest spektakulära skådespel; Sardine Run i Sydafrika.

Läs mer

GALAPAGOS 2016 EXPEDITION. Capture life BLÅFOTADE SULOR LEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONLEDARE OLE JØRGEN LIODDEN ELLER ROY MANGERSNES

GALAPAGOS 2016 EXPEDITION. Capture life BLÅFOTADE SULOR LEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONLEDARE OLE JØRGEN LIODDEN ELLER ROY MANGERSNES BLÅFOTADE SULOR LEGUANER SKÖLDPADDOR SJÖLEJON EXPEDITIONLEDARE OLE JØRGEN LIODDEN ELLER ROY MANGERSNES 2016 EXPEDITION GALAPAGOS NATURFOTOGRAFENS PARADIS. Galápagosöarna är belamrade av vilda djur, både

Läs mer

TI OW Red Sea Liveaboard Camp!

TI OW Red Sea Liveaboard Camp! TI OW Red Sea Liveaboard Camp! 3-10 november, 2015 Invictus Travel & Simcoachen TI Open Water liveaboard camp Total Immersion goes deeper Vår ambition är att få människor att känna sig stärkta både fysiskt

Läs mer

2016 SVALBARD EXPEDITION

2016 SVALBARD EXPEDITION 2016 SVALBARD EXPEDITION CLASSIC ARTISKT LANDSKAP SÄLAR VALAR ISBJÖRNAR EXPEDITIONSLEDARE OLE JØRGEN LIODDEN ELLER ROY MANGERSNES TVÅ CLASSIC EXPEDITIONER UNDER 2016 SVALBARD CLASSIC. Under denna expedition

Läs mer

Friskis&Svettis Training Camp 5-12 nov La Manga Club, Spanien

Friskis&Svettis Training Camp 5-12 nov La Manga Club, Spanien Friskis&Svettis Training Camp 5-12 nov La Manga Club, Spanien För att skapa energi i mörka november och hålla träningslusten vid liv, bjuder vi nu in dig som är medlem i Friskis&Svettis Kalmar till en

Läs mer

Hajar & orörda korallrev

Hajar & orörda korallrev Hajar & orörda korallrev Jardines de la Reina, Kuba [22 nov - 2 dec 2012] Karibisk revhaj i Drottningens trädgårdar Följ med till Jardines de la Reina med hajexperten Klas Malmberg till en plats där det

Läs mer

ULTIMATE BIKE CAMP - GIRONA

ULTIMATE BIKE CAMP - GIRONA ULTIMATE BIKE CAMP - GIRONA 4-11 oktober med Camilla Larsson ULTIMATE BIKE CAMP Välkommen till ett läger som bygger cyklister! Vi är väldigt glada över att kunna presentera ännu ett träningsläger som skall

Läs mer

Run Camp Premium Oskar Käck & Mustafa Mohamed

Run Camp Premium Oskar Käck & Mustafa Mohamed 6-13 juni Mas Pelegri, Spanien Foto: Hasse Sjögren Foto: Hasse Sjögren Run Camp Premium Oskar Käck & Mustafa Mohamed Välkommen till ett riktigt vasst löparläger! Vi vill skapa träningsresor som utvecklar.

Läs mer

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN

SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR AV OLE STOUBY UTGIVEN AV RESESÖKMOTORN INNEHÅLL Sida 3 Sida SÅ FÅR DU BILLIGARE RESOR 4 FLYGBILJETTER 1. Beställ i god tid Sida 10 2. Res utanför högsäsongen här är det billigast

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Filippinerna över jul och nyår 2015-2016!

Filippinerna över jul och nyår 2015-2016! Filippinerna över jul och nyår 2015-2016! Mabuhay! Välkommen! följ med i december 2015 när det är som mörkast och tråkigast här i skandinavien och upplev den tropiska dykningen i Filippinerna och då närmare

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén

Svenska Ducatiklubben (SDK) Bankörning arrangerad av Bankommittén Inledning Bankommitténs bankörningar är att se som "trafikövningar", dvs. det är ingen tävling eller träning inför tävling! Vi kör med omdöme och visar hänsyn till våra kompisar ute på banan. Bankommitténs

Läs mer

Härliga Sydindien kultur och solsemester i Kerala

Härliga Sydindien kultur och solsemester i Kerala Härliga Sydindien kultur och solsemester i Kerala Upplev safari, Keralas backwaters och Cochins kolonialhistoria, samt 4 dagars sol- och badsemester på paradisiska stränder - med svensk reseledare, 11

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Azita Shariati. DISKRETA AFFÄRSMÖTEN på Arlanda YOUR PRIVATE AVIATION PARTNER IN SCANDINAVIA. KONFERENSGUIDE: Hitta rätt miljö för nästa konferens

Azita Shariati. DISKRETA AFFÄRSMÖTEN på Arlanda YOUR PRIVATE AVIATION PARTNER IN SCANDINAVIA. KONFERENSGUIDE: Hitta rätt miljö för nästa konferens ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER SVENSKA DAGBLADET 27 APRIL 2015 DISKRETA AFFÄRSMÖTEN på Arlanda KONFERENSGUIDE: Hitta rätt miljö för nästa konferens Azita

Läs mer