HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE"

Transkript

1 HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

2 FÖRORD Handikappföreningarna Sörmland, är en samarbetsorganisation för funktionshindersföreningar på länsnivå. Dess ändamål är att samverka med olika samhällsaktörer för att på så sätt ge medlemsföreningarna stöd i det handikappolitiska arbetet. Organisationens uppgift är att skapa de bästa förutsättningarna för att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva så självständigt som möjligt och på samma villkor som andra. Styrelsen får härmed avge följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret Styrelsen har haft följande sammansättning: Ordförande Helge Andersson Handikappföreningarna Sörmland Vice ordförande Gun-Britt Karlsson DHR Ekonomiansvarig Gustav Johansson Hjärt & Lung Sekreterare Gunilla Backlund Magotarmföreningen Ledamöter Viola Pettersson SRF, avliden Jonas Björklund DHR Wenche Willumsen DHR Kenneth Lindgren Neuroförbundet Sven-Erik Larsson Elöverkänsligas Adjungerad kassör Gunnar Molin Psoriasisförbundet Ombudsman, adj. Anders Wahlborg HFS tom REVISORER Revisorer har under året varit Lars Olson (Dyslexiförbundet FMLS) och Börje Länn (Hjärt- & Lungsjukas), samt revisorsersättare Ingela Åkerstedt (Diabetesförening) och Jan Cederhus (Näckrosbröderna) VALBEREDNING Ingvar Edin DHR sammankallande, Mona Sandström Hjärnkraft, AnnCharlotte Jensen DHR och ersättare Björn Johansson Celiakiföreningen och Sven-Erik Eriksson Näckrosbröderna.

3 STYRELSESAMMANTRÄDEN Styrelsen har under året haft elva protokollförda sammanträden. ARBETSUTSKOTTET Arbetsutskottet har haft sex protokollförda möten. Utskottet har bestått av, Helge Andersson, Gunilla Backlund, Gustav Johansson och Gun-Britt Karlsson. Adjungerade har varit Anders Wahlborg, Gunnar Molin MEDLEMSANTALET Vid 2014 års utgång var vi sammanlagt medlemmar, fördelade på 25 medlemsföreningar. MEDLEMSAVGIFTEN Medlemsavgiften per förening och år har varit 700 kronor för 21 medlemsföreningar och 350 kronor för 4 medlemsföreningar. EKONOMI Föreningens ekonomi är god. I övrigt hänvisar till den till den ekonomiska redovisningen med balans- och resultaträkning samt revisionsberättelsen för KANSLI På kansliet har Ros-Mari Henriksson arbetat heltid. Anders Wahlborg har arbetat som ombudsman på halvtid, gick i pension Kansliet bevakar och samordnar gemensamma funktionshindersfrågor och verkar för att medlemsföreningarnas övergripande intressefrågor förs fram och tillvaratas av rätt instans i samhället. Kansliet arbetar fram underlag till styrelsearbetet och är en part som myndigheter och andra samhällsorgan vänder sig till för att få funktionshindersrörelsens synpunkter. Kansliet servar också med utskrifter, kopiering, fakturering och ombesörjer praktiska arrangemang för mötes och kursverksamhet.

4 OMBUDSMAN Ombudsmannen har under större delen av året sjukskriven. Två personer har arbetsprövat för tjänsten. ÅRSMÖTE I maj kallades ombuden till ett ordinarie årsmöte där Ingrid Burman från Handikappförbunden var ordförande och Lena Ridemar från Handikappförbunden var sekreterare. OMBUDSMÖTE Under året har fyra ombudsmöten hållits. Information har getts av följande: Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden centralt besökte oss i början av året och informerade om hur man arbete på riksnivå med bland annat frågor som handlar om arbetsmarknaden, otillgänglighet, utbildning. Evelina Crabb, publikredaktör Sveriges Radio Sörmland besökte oss under hösten och informerade om hur man arbetar. Ett förslag överlämnade till Evelina om att eventuellt göra en programserie om funktionshinder, det finns många olika frågeställningar som man kan arbeta med. Vid andra möten har man diskuterat frågor som berör verksamheten och intressepolitik, verksamheten i övrigt samt valet Vid årets sista möte behandlades bland annat verksamhetsplanen, budget och medlemsavgiften Man genomförde också val till LRFFs nya mandatperiod. UTBILDNING, STUDIECIRKLAR Vi har under året genomfört en kurs om vad man skall tänka på när man har anställd personal. Föreläsare var Krister Johansson KFO. Kursen var väldigt bra. Det är mycket man måste kunna om man har folk anställda. Vi har även erbjudit medlemsföreningarnas medlemmar att gå en grundläggande datakurs, som består av tre tillfällen.

5 Under året har vi kört följande studiecirklar: inför valet, samverkansgruppen (bägge dessa cirklar består av deltagare från våra lokala samarbetsorgan), landstingsfrågor, tillgänglighet, hur fungerar färdtjänsten, hur får vi fler personer med funktionsnedsättning i arbete. REPRESENTATION Att representera personer med funktionsnedsättning är och ska vara den viktigaste delen av verksamheten och sker bland annat i följande uppdrag: - Landstingets Råd För Funktionshindersfrågor (LRFF) - Ländstingets Råd För Funktionshindersfrågor, beredningsgruppen - Landstingets service/fastigheters gransknings-/referensgrupp, FM-enheten - Hjälpmedelscentrales olika brukarråd - Samrådsgruppen Kultur och funktionshinder - ABF Sörmlands halvårs- och årsmöte - Handikappförbundets länskonferens - Husföreningen E 18, årsmöte och medlemsmöte. NÄTVERKEN Vi har bestämt att när det gäller stora projekt skall vi jobba i nätverk. FÄRDTJÄNST OCH SJUKRESE NÄTVERKET Tyvärr fungerar inte färdtjänsten och sjukresorna tillfredställande i länet. Vi har inte heller tilltro till den statistik som Samres presenterar. Vi är helt övertygade om att det finns ett jättestort mörkertal, det är många resenärer som av olika anledningar inte fyller i blanketten som finns i bilarna. Tyngdpunkten på arbetet under året har därför varit att hitta ett sätt att få fram avvikelser och dokumentera de avvikelser som medlemmarna har råkat ut för. Vi har tagit fram en egen blankett, som vi förhoppningsvis får sätta upp vid färdtjänsttelefonen på samtliga sjukhus, vårdcentraler etc.

6 Medlem eller annan berättigad resenär fyller i blanketten, viker ihop den och förseglar den med den bifogade tapen. Sedan är det bara att lägga den i brevlådan. Portot är redan betalt. HF sammanställer alla avvikelserapporter och presenterar resultatet för landstinget, internt presenterar vi resultatet på våra ombudsmöten, på hemsidan och i Glödlampan. TILLGÄNGLIGHETSNÄTVERKET Under året togs ett beslut om att lägga gruppen vilande, eftersom tillgänglighet även ingår i alla andra nätverk. LANDSTINGSNÄTVERKET Detta är det mest aktiva nätverket under året. Det startade redan i slutet av 2013, när vi fick beskedet att handikappkonsulenten, som gått i pension inte skulle ersättas, utan hennes arbetsuppgifter skulle delas upp på flera handläggare På vårt första möte för året, bestämde vi att vi först skulle träffa ordförande för Habilitering och Utbildning Christina Södling, därefter förvaltningschef Eva Andrén och sedan de tre handläggarna Ann-Britt Pantzar, Barbro Strömberg och Ing-Britt Johansson. Det blev positiva träffar. De såg oss som en blåslampa, vi skall driva våra frågor. Ett råd var att vi skall vara eniga inför rådet och hjälpa varandra. Typen av frågor som bör komma upp är t.ex. vilken typ av Landsting vill vi ha. Vi enades om vad vi behövde göra: - Kraven stiger på oss om vi skall få igenom våra krav. - Vi måste nominera ledamöter som är vana vid, eller är villig att lära sig, att driva frågor. - Ledamöterna måste ha ambition, vilja utbilda sig, tycka att det är roligt - Vi måste prata samma språk som politiker och tjänstemän. - Vi skall nominera 7 ordinarie och 7 ersättare till LRFF - För att inte tappa specialistkompetensen ska vi ha en referensgrupp

7 UTBILDNING LRFF LEDAMÖTER - Mänskliga rättigheter - Bemötande och tillgänglighet - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning - Sveriges maktstruktur vem bestämmer vad? - Funktionshindersorganisationer i samverkan. - Hur man kan påverka medier? - Du som företrädare för andra i dag och i framtiden. För att få en ordentlig diskussion i funktionshindersrörelsen bestämde vi att vi skulle bjuda in samtliga våra medlemsföreningar för att alla skulle kunna diskutera och få sina eventuella frågor besvarade. De allra flesta föreningarna hörsammade vår inbjudan. Vi fick en bra diskussion och alla var överens om att vi var på rätt väg. Utbildningen startar i januari NÄTVERK VALET 2014, HSO riks tog fram en mycket välfylld verktygslåda till valet, där man kunde få tips och idéer hur man kunde lägga upp arbetet. Vårt nätverk bestod av representanter från oss, från HSO riks samt de lokala samarbetsorganen. Arbetsgruppen sammanställde följande frågor inom följande områden: 1. Arbetsmarknad Vilka riktade insatser vill ditt parti göra för att personer med funktionsnedsättning i första hand ska få anställning på den öppna arbetsmarknaden. 2. Tillgänglighet Vilka insatser vill ditt parti göra för att din kommun ska leva upp till de krav som gäller enligt lagen om enkelt åtgärdade hinder och hur vill ni åstadkomma mätbara mål och resultat för detta arbete?

8 3. Färdtjänst Vad vill ditt parti göra för att säkerhetsställa kvaliteten och säkerheten för färdtjänstresenärerna sett till bristande språkkunskaper i beställningscentralen, för små fordon etc. När i tiden kan vi förvänta oss att en annan tingens ordning börja gälla. 4. Vårdköer Hur många veckor tycker ditt parti att det är acceptabelt att vänta på ett specialistbesök eller operation. Vi skickade ut frågorna till samtliga partier som finns representerade i de beslutande församlingarna i Sörmlands nio kommuner. Tyvärr blev inte svarsfrekvensen speciellt hög, 2 partier svarade inte alls på våra frågor till Landstingspolitikerna. Detta är inte OK, vi måste jobba hårt för att få våra frågor på dagordningen. Svaren blev dock ett bra hjälpmedel när våra föreningar besökte partiernas valstugor och det var ju ett av våra mål med arbetet. Vi lärde oss också mycket av de svårigheter som vi upptäckte när vi tog kontakt med pressen. Alla tidningar, radio och TV fick våra pressmeddelanden. Alla tyckte att det var en bra ide och ett bra material och de skulle se hur de kunde ta in det i tidningen. Vi besökte chefredaktören på Katrineholms Kuriren, som blev jätteglad över vårat upplägg, men de medarbetare som gjorde tidningen hade en annan uppfattning, vi fick en liten notis, vi hade hoppats på mycket mer. Frågor och svaren finns att läsa på vår hemsida. UPPVAKTNINGAR/MINNESGÅVA Vi har avtackat förtroendevalda, föreningars jubileum, personal med flera som avslutat sitt förtroendeuppdrag.

9 NYHETSBREV - GLÖDLAMPAN Glödlampan utkom fyra gånger under 2014 varav ett nummer Valextra skickades ut i augusti inför valet i september. Den har skickats ut till våra medlemsföreningar, samarbetsorgan, HSO riks, ABF, Landstingets ledamöter i LRFF samt vissa tjänstemän och till våra politiska partier. Information som delgivits i Glödlampan har handlat om: Presentation av Christina Södling, Landstinget Sörmland, valberedningsarbetet, om de olika närverken, Landstingets verksamhetsinriktade bidrag, färdtjänstkampanj, nya styrelsen, valet 2014, bussresa, Elöverkänsligas förening och Syndskadades förening har presenterat sig och utbildning i mänskliga rättigheter. Valextra innehöll våra frågor till politikerna och deras svar, vad man vill göra för insatser för personer med funktionsnedsättningar. BROSCHYRER Medlemsföreningar i Handikappföreningarna Sörmland : Vår lilla kortfattade broschyr, som presenterar oss, vilka vi är och vad vi gör, har under året uppdaterats. HEMSIDAN, Vi är glada att ha en ny hemsida som är uppdaterad, aktuell och har funktionen Talande Webb. Under året har kansliet haft ansvaret för hemsidan och under hösten drabbades man av ett avbrott, varför hemsidan inte fungerade under flera månader På hemsidan finns möjlighet att göra: Hitta datum på våra möten Tyck till, gå in på debattforum Anmälan till möten Aktuella kurser Aktuella möten Läsa alla protokoll Följa nätverkens utveckling Skriva medlemsansökan för förening direkt Skriva reseräkning direkt

10 LANDSTINGETS RÅD FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR (LRFF) I LRFF har från Handikappföreningarna Sörmland ingått sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter. Ledamöterna i LRFF representerar hela funktionshindersrörelsen men har olika spetskompetens från de fem olika diagnosgrupperna: syn, hörsel, medicin, rörelse och kognitiva. Vid förmöten med medlemsföreningarna tas upp frågeställningar om det som inte fungerar eller som man vill förändra inom landstingets verksamhet. Ledamöterna för sedan frågorna vidare till beredningen varefter de skickas till den verksamhet som äger frågan. Vi som representerar funktionshindersrörelsen vill att medlemmarna för fram frågor om det som inte fungerar inom landstingets verksamhet. LRFF Beredning I LRFFs beredningsgrupp ingår tre ordinarie ledamöter och tre ersättare från funktionshindersrörelsen. Beredningen har fungerat som ett diskussionsforum där vi har haft möjlighet att diskutera funktionshinderrörelsens syn på aktuella frågor innan frågorna har förts vidare till rätt instans. LRFF Förmöten Före LRFF-möten har Handikappföreningarna Sörmland bjudit in medlemsföreningarna i samband med ombudsmöten, för att diskutera frågeställningar som ska tas upp i LRFFs beredningsgrupp. LRFF Granskningsgruppen Landstingets FM-enhet kallad funktionshinderrörelsens Centrala granskningsgrupp till ett övergripande informationsmöte vad gäller kommande byggverksamhet inom Landstinget. Under året har påbörjats stora ny-, om- och tillbyggnationer på länets alla fyra sjukhus. Den centrala gruppen består av fem ledamöter från funktionshinderrörelsen.

11 VERKSAMHHETSINRIKTAT PROJEKTBIDRAG FRÅN LANDSTINGET SÖRMLAND Tillgänglig Natur Som ett led i vår strävan att för våra medlemsföreningar visa på tillgängligheten till natur och offentliga lokaler arrangerade en heldags bussresa till Askersund. Vi hade bjudit in till en resa i Västmanland, men på grund av den stora branden fick vi med kort varsel ändra utflyktsmål. Vi besökte Vadköping, båtresa på Vänern från Askersund och ett besök i Svampen i Örebro där vi delgavs information om hur man byggde den. Till deltagarnas stora förtjusning, genomförde vi det på bästa sätt, bland annat att få åka båt med rullstol. För att kunna genomföra detta, fick vi bidrag från Landstinget. Vi har också fått bidrag till en hörselutrustning av Landstinget. HUSFÖRENINGEN E 18 Handikappföreningarna Sörmland är medlemmar i Husföreningen E 18, tillsammans med föreningar i huset på Eleonoragatan 18 i Eskilstuna. Vi har deltagit i årsmötet på våren och medlemsmötet på hösten. Närheten till varandra gör att vi kan utveckla samarbetet och därmed kan verka ännu effektivare som samarbetsorgan. SAMARBETE MED ABF SÖRMLAND Vi är medlemmar i ABF Sörmland. Studieförbundet som är en av länets största, är inne i en utvecklingsfas som innebär att de skall bli bättre på att tillfredställa sina medlemsföreningarnas behov. Det är viktigt att vi anmäler till ABF all vår verksamhet. Det kan vara lite svårt att komma ihåg vad man kan få ersättning för. Enkelt kan man säga att alla möten och sammankomster som inte har dagordning kan man få ersättning för. I ABF:s styrelse är Helge Andersson vår nya representant. Har du frågor till Helge eller synpunkter så är du välkommen.

12 REDOVISNING AV VERKSAMHETSPLAN Att göra Handikappföreningarna Sörmland samt deras medlemmar mer kända. GENOM HEMSIDAN OCH GLÖDLAMPAN, SAMT VÅRA NÄTVERK - Att utnyttja datorn allt mer i styrelsearbetet, kontakt med medlemsföreningarna samt kontakt med enskilda medlemmar VI HAR SKAFFAT EN VIDEOKONFERENSUTRUSTNING, - För att befästa och stärka varumärket Handikappföreningarna Sörmland skall vi kommunicera våra projekt och goda resultat både internt och externt GLÖDLAMPAN, HEMSIDAN, PRESENTATION AV NÄTVERKEN - För en fortsatt trygg tillväxt skall vi arbeta för att våra medlemsföreningar får fler medlemmar. VI HAR ETT PROJEKT PÅ GÅNG, START För att upplevas som en nyskapande förening skall vi arbeta med specifika frågor i nätverksorganisation. - ALLA STORA PROJEKT KÖRS SOM NÄTVERK - För att upplevas som en professionell samarbetspartner skall vi utveckla det interna styrelsearbetet och skapa en tydligare struktur för samarbetet med föreningarna och de lokala samarbetsorganen. ÄR I FULL GÅNG. - För att ses som en stark påverkansgrupp i funktionshindersfrågor skall vi fördjupa samarbetet med våra politiker i landstinget samt delta i de grupper där funktionshindersfrågor diskuteras EGEN UTBILDNING SAMT UTBILDNING OCH TRÄFFAR MED POLITIKERNA I LANDSTINGET.

13 Styrelsen tackar: Personalen för årets arbetsinsatser, medlemsföreningarna för ett gott samarbete, Landstinget Sörmland och ABF Sörmland för ett gott samarbete samt för de ekonomiska bidragen, Landstingets Habilitering och Utbildning. Alla samverkans- och samrådsgrupper och alla övriga som under året har stöttat och hjälpt oss i vår verksamhet. SLUTORD Styrelsen tackar för visat förtroende för det gångna verksamhetsåret och önskar Handikappföreningarna Sörmland och den nya styrelsen ett lyckosamt 2015, samt ställer sina platser till förfogande Eskilstuna april 2015 Helge Andersson Gun-Britt Karlsson Gustav Johansson Gunilla Backlund Jonas Björklund Sven-Erik Larsson Wenche Willumsen Kenneth Lindgren Viola Pettersson Avliden

14 LÄNSFÖRENINGAR SOM INGÅR I HANIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND Antal Medlemmar Afasiföreningen i Södermanlands län 28 Astma och Allergiföreningen i Södermanlands län 256 Södermanlands Län, medlemsantalet är för år 2013 Autism och Aspergerföreningen Södermanland 350 Bröstcancerföreningen Aurora i Södermanland, BCF 329 Celiakiföreningen i Södermanlands län 664 Dyslexiförbundet FMLS i Sörmlands Län 237 Funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter Elöverkänsligas Förening i Södermanlands län 80 Epilepsiföreningen i Södermanlands Län, SEF vilande Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i Sörmlands län 88 Hjärt- och Lungsjukas länsförening i Södermanland 1030 Hörselskadades Distrikt i Södermanlands Län, HRF 725 Länsförbundet för barn, unga och vuxna med 794 utvecklingsstörning i Södermanland, FUB Mag och tarmföreningen i Södermanland, RMT 178 Migränföreningen i Sörmland 76 Njurförening i Södermanland 108 Näckrosbröderna Patientföreningen mot prostatacancer i Sörmland 239

15 Parkinson Sörmland 225 Personskadeförbundet RTP Södermanlands distrikt 228 Rehabilitering Påverkan Tillgänglighet, RTP Psoriasisförbundet Sörmlands Län 461 Regionföreningen FBIS i Östergötland / Sörmland 124 Reumatikerdistriktet i Södermanland 1522 Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade 144 i Södermanland, ILCO Södermanlands distrikt 153 Delaktighet Handlingskraft Resultat Förbudet för ett samhälle utan rörelsehinder, DHR Södermanlands Läns Diabetesförening, SD 796 Neuroförbudet i Södermanland 498 Synskadades Riksförbund distrikt Sörmland, SRF 263 Totalt antal medlemmar Verksamhetsberättelse, 2014,

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 FÖRORD Handikappföreningarna Sörmland, är en samarbetsorganisation för handikappföreningar på länsnivå. Dess ändamål är att samverka med olika

Läs mer

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET

RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET RAPPORT FRÅN NÄTVERK LANDSTINGET Vårt uppdrag, från ombudsmötet, var att utreda hur vi skulle jobba mot Landstinget när Handikappkonsulenten inte finns tillgänglig längre. Handikappkonsulenten gav oss

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 och framåt Handikappföreningarna Sörmland är en demokratiskt, politiskt och religiös obunden ideell samarbetsorganisation bestående av läns- och regiontäckande

Läs mer

Glödlampan I SÖRMLAND. Hur jobbar vi mot landstinget? I detta nummer. Nr 1 Februari Christina Södling - Information LRFF

Glödlampan I SÖRMLAND. Hur jobbar vi mot landstinget? I detta nummer. Nr 1 Februari Christina Södling - Information LRFF Glödlampan an Nr 1 Februari 2014 I SÖRMLAND Hur jobbar vi mot landstinget? I detta nummer - Nätverk landstinget - Christina Södling - Information LRFF - Styrelsen HFS - Utbildning - Styrelseutveckling

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. I detta nummer. Ordföranden har ordet - Hur ska vi påverka landstings politikerna? LRFF. Valberedning. Världscancer dagen

Glödlampan. hsod.se. I detta nummer. Ordföranden har ordet - Hur ska vi påverka landstings politikerna? LRFF. Valberedning. Världscancer dagen Glödlampan hsod.se Mars 2015 2010-02-15 SÖRMLAND Det är vi som sitter i Beredningsgruppen I detta nummer Ordföranden har ordet - Hur ska vi påverka landstings politikerna? LRFF Valberedning Världscancer

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen Ki) SKRIVELSE 2015-01-21 Landstingsstyrelsen Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 HANDIKAPPFÖRENINGARNAS SAMARBETSORGAN I NORRKÖPING VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2014 (20140415-20150415) HSO har under verksamhetsåret haft följande förtroendevalda: Ordförande:

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland.

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland. Glödlampan December 2014 Sörmland Representanter till LRFF 2015-2018 I detta nummer Ordförande har ordet Lena Talman Solveig Fredriksson Ulf Nordström Helge Andersson Ny mandatperiod i LRFF Christer Arnrup

Läs mer

Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län år 2014

Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län år 2014 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE -11-06 LS 1305-0725 Landstingsstyrelsen! LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3 *11-1 9 0003 8 * Fördelning av för intressepolitisk verksamhet till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:12 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fördelning av landstingsbidrag 2011 till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Föredragande landstingsråd:

Läs mer

PROTOKOLL 04 / Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum Tid Plats Eleonoragatan 18

PROTOKOLL 04 / Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum Tid Plats Eleonoragatan 18 Sidan 1 av 7 2010-02-15 SÖRMLAND PROTOKOLL 04 / 2014 Typ av sammanträde Ombudsmöte Sammanträdesdatum 2014-11-19 Tid 18.00-19.45 Plats Eleonoragatan 18 39 50 39. Mötets öppnade Roland Elfving hälsade alla

Läs mer

Glödlampan. Maj 2015. I detta nummer. Ordföranden har ordet. Årsmötet. Nya styrelsen. Hörselskadades distrikt Södermanland

Glödlampan. Maj 2015. I detta nummer. Ordföranden har ordet. Årsmötet. Nya styrelsen. Hörselskadades distrikt Södermanland Glödlampan 2010-02-15 Maj 2015 SÖRMLAND Presentation av nya styrelsen I detta nummer Ordföranden har ordet Årsmötet Nya styrelsen Hörselskadades distrikt Södermanland Bussresa i augusti DHR provar ny styrelseform

Läs mer

Stockholms läns landsting 12*

Stockholms läns landsting 12* Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen KD SKRIVELSE 2012-11-28 LS 1204-0546 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 12*12-1 1 0001 4 Bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer

Läs mer

Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län år 2017

Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län år 2017 Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-0077 Landstingsstyrelsen Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer

Läs mer

Bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län LS

Bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län LS Bidrag för intressepolitisk till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län 2018 14 1 (1) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-22 Bidrag för intressepolitisk

Läs mer

HSO i Stockholms län. En presentation. Handling Samverkan Omtanke Funktionshindersrörelsen i samverkan!

HSO i Stockholms län. En presentation. Handling Samverkan Omtanke Funktionshindersrörelsen i samverkan! HSO i Stockholms län En presentation Handling Samverkan Omtanke Funktionshindersrörelsen i samverkan! HSO i Stockholms län en presentation Vad är HSO? HSO i Stockholms län - Funktionshindersrörelsen i

Läs mer

Organisations- och verksamhetsbidrag till organisationer inom handikappområdet 2012

Organisations- och verksamhetsbidrag till organisationer inom handikappområdet 2012 MISSIV 1(2) 2011-11-18 LK11-0255 Landstingets kansli Hälso- och sjukvårdsavdelning Maria List-Slotte Organisations- och verksamhetsbidrag till organisationer inom handikappområdet Med handikapporganisation

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län 2019

Bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län 2019 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-01-16 LS 2018-0100 Regionstyrelsen Bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län

Läs mer

Framtidens US Agenda: Bakgrund Tidplan för Framtidens US - övergripande Krav och Ramar Tillgänglighet Planeringsprinciper Genomförande utvändigt & invändigt Frågor? Framtidens US Övergripande tidplan

Läs mer

Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping. Viola Pettersson + ass

Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping. Viola Pettersson + ass Sida 1 av 8 SÖRMLAND PROTOKOLL 06/2013 Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Plats Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping Närvarande: Bo Erixon Helge Andersson

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på Glödlampan December 2015 2010-02-15 SÖRMLAND Innehåll detta nummer Handikappföreningarna Sörmland 50-års Jubileum Att ta tag i inför 2016 Alla föreningar skall ha möjlighet att driva sina frågor i LRFF.

Läs mer

Funktionsrätt Stockholms län. En presentation

Funktionsrätt Stockholms län. En presentation Funktionsrätt Stockholms län En presentation Vad är Funktionsrätt Stockholms län? Funktionsrätt Stockholms län är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande funktionshinderorganisationer.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Verksamhetsberättelse 2018 Sida 2 av 7 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2018-01-01 2018-12-31 Föreningens ändamål är att svara för verksamhet och drift av Föreningshuset E 18 (Eleonoragatan 18, Eskilstuna) Husföreningen

Läs mer

ÅRSBOKSLUT 2012 LÄNETS HANDIKAPPRÅD

ÅRSBOKSLUT 2012 LÄNETS HANDIKAPPRÅD ÅRSBOKSLUT 2012 LÄNETS HANDIKAPPRÅD 2(10) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Godkänd av Datum 1. 2013-02-01 Nyutgåva. Länets handikappråd 2013-02-14 3(10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Länsövergripande funktionshinderföreningar i Örebro län

Länsövergripande funktionshinderföreningar i Örebro län Förening: Afasiföreningen i Örebro län 019-673 21 46 afasi.orebrolan@gmail.com www.afasi.se Förening: Alzheimerföreningen i Örebro län Adress: c/o Sven Larsson 070-553 16 55 Klostergatan 7 703 61 Örebro

Läs mer

Verksamhetsbidrag Cirka 60 procent av utgiftsramen fördelas som verksamhetsbidrag till organisation för att täcka del av kostnader för bland annat

Verksamhetsbidrag Cirka 60 procent av utgiftsramen fördelas som verksamhetsbidrag till organisation för att täcka del av kostnader för bland annat 2012-11-19 LJ 2012/378 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Organisations- och verksamhetsbidrag till organisationer inom funktionshinderområdet Med organisation inom området funktionshinder

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 110-126 Tid: 2016-11-30, kl 08:00-10:30 Plats: Maria Frisks tjänsterum, Regionens hus 116 Organisations- och verksamhetsbidrag till organisationer

Läs mer

Glödlampan I SÖRMLAND. Nr 1 November 2013

Glödlampan I SÖRMLAND. Nr 1 November 2013 an Nr 1 November 2013 I SÖRMLAND I detta nummer Tack för förtroendet Styrelsen Mål och mening Utbildning Ombudsmannen Nätverk FN-konventionen Reception E18 Sjukresor Landstingsinformation Tema Medlemsvård

Läs mer

Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad

Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad Årsmöte mars träff hos medlem på väg mot Special Göteborgsvarvet i maj månad på scenen på Glada Hudik teater i september månad Konserthuset med tjejgruppen Upp & ner gympa Ombord på Birka Klippans möte

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN HSO-T. Verksamhetsberättelse

HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN HSO-T. Verksamhetsberättelse HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN HSO-T Verksamhetsberättelse 2014 1 Förord Målet för Handikappföreningarna Örebro län, HSO-T, är att ena och stärka funktionshinderrörelsen i gemensamma intressepolitiska

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1 (6) Stadgar för Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1. Namn, Syfte, Uppgifter. Namn. Syfte. Uppgifter. Samverkansor- Samarbetsorganet

Läs mer

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/

Reglemente. Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/ Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/ Reglemente Kommunala handikapprådet (KHR) Antagen av kommunfullmäktige KF 67/2008-09-29 Reviderad av kommunfullmäktige KF 45/2015-04-27 (KHR) i Degerfors kommun GRUNDER Följande lagrum föreskriver att

Läs mer

Glödlampan. Tack för mig! SÖRMLAND. Aug/sept 2014. Besök oss på hsod.se

Glödlampan. Tack för mig! SÖRMLAND. Aug/sept 2014. Besök oss på hsod.se Glödlampan Aug/sept 2014 SÖRMLAND Innehåll detta nummer Ombudsman slutar Rapport från bussresa Rapport ombudsmöte Nätverk/arbetsgrupper LRFF, landstingets råd för funktionshinderfrågor Angående Glödlampan

Läs mer

Riksförbundet FUBs verksamhetsplan år 2014

Riksförbundet FUBs verksamhetsplan år 2014 Riksförbundet FUBs verksamhetsplan år 2014 Förra året bestämde förbundsstämman vilken inriktning FUBs verksamhet ska ha. Förbundsstämman beslutade att FUB under åren 2014 till 2016 ska följa de här fem

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Verksamhetsbi Organisationsbidrag 10% av. drag 70 % av bidragsramen bidragsramen

Verksamhetsbi Organisationsbidrag 10% av. drag 70 % av bidragsramen bidragsramen 1 Afasi Västra Götaland 386 5 958 137 791 143 749 2 Svenska Very Special Arts 0 0 0 3 Astma och allergiföreningen V G NO 3 430 52 944 281 123 334 067 4 Astma och allergiföreningen V G Väst 411 6 344 38

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Styrelsen Ordförande Vakant Vice ordförande

Läs mer

Glödlampan. Till alla våra 25 medlemsföreningar, och lokala samarbetsorgan.

Glödlampan. Till alla våra 25 medlemsföreningar, och lokala samarbetsorgan. Glödlampan September 2015 Till alla våra 25 medlemsföreningar, och lokala samarbetsorgan. SÖRMLAND Innehåll detta nummer Välkommen till Handikappföreningarna Sörmlands Ordförande möte den 23 september

Läs mer

Datum att fördela 2014 samt del av 2015 och 2016 års bidrag till handikappföreningar enligt upprättat förslag,

Datum att fördela 2014 samt del av 2015 och 2016 års bidrag till handikappföreningar enligt upprättat förslag, Uppsala r KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Karlsson Daniel Datum 2012-11-28 Diarienummer NHO-2013-0162.15 Nämnden för hälsa och omsorg Bidrag för handikappföreningar 2014 beslut Nämnden

Läs mer

Styrelsen för FUB Västerås lämnar härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015

Styrelsen för FUB Västerås lämnar härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015 Styrelsen för FUB Västerås lämnar härmed följande verksamhetsberättelse för år 2015 I STYRELSEN OCH PÅ FÖRTROENDEPOSTER Ordförande Margareta Hallner Vice ordförande Mia Wengelin Kassör Louise Malmsten

Läs mer

att fördela 2015 års samt del av 2016 års bidrag till handikappföreningar enligt upprättat förslag,

att fördela 2015 års samt del av 2016 års bidrag till handikappföreningar enligt upprättat förslag, 3.0% KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Karlsson Daniel 2014-11-27 Diarienummer NHO-2014-0156.15 Nämnden för hälsa och omsorg Bidrag för handikappföreningar 2015 Förslag till beslut

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

Kompensera eller Inkludera?

Kompensera eller Inkludera? Kompensera eller Inkludera? Inkludera - Kompensera Integrera - Inkludera Träna - Kompensera Den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Perspektivskifte Från patient till medborgare Utgångspunkter

Läs mer

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. HSO Norrköpings Stadgar. Fastställda av årsmötet den 2012-04-16.

Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping. HSO Norrköpings Stadgar. Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Norrköping HSO Norrköpings Stadgar Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. Stadgar för HSO Norrköping Fastställda av årsmötet den 2012-04-16. 1 GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län 2012-05-14 Justerat 2012-09-10

Protokoll fört vid årsmöte med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län 2012-05-14 Justerat 2012-09-10 Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Stockholms län Protokoll fört vid årsmöte med Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms län 2012-05-14 Justerat 2012-09-10 1 Mötets öppnande Ordförande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

TOTALT BIDRAG ÅR 2016 TOTALT BIDRAG ÅR 2015

TOTALT BIDRAG ÅR 2016 TOTALT BIDRAG ÅR 2015 Bidrag kvartal 1 2017, baserat på 2016-2017, års regelverk och utbetalning kvartal 1 ÅR 2016 ÅR 2015 Nr Föreningens namn 1 Afasi Västra Götaland 35 900 143 749 134 747 Omstartsbidrag 2 Svenska Very Special

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor 110517. 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden öppnar mötet och dagordningen godkänns.

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor 110517. 1. Mötets öppnande och godkännande av dagordning Ordföranden öppnar mötet och dagordningen godkänns. Kom Komm Kommunstyrelsen Datum Minnesanteckningar Kommunstyrelseförvaltningen 2011-06-28 Rådet för funktionshinderfrågor Möte med Rådet för funktionshinderfrågor 110517 Plats Eleonoragatan 18 Tid 1800-2030

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning, grupper som

Läs mer

Protokoll fört vid Årsmöte Justerat

Protokoll fört vid Årsmöte Justerat 1 (6) Protokoll fört vid Årsmöte 2017-05-15 Justerat 2017-06-07 1 Mötets öppnande Ordförande Annika Hässler hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2 Fråga om kallelsen skett i behörig ordning

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2016

Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2016 Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2016 Styrelsen för FUB Västerås lämnar härmed följande verksamhetsberättelse för år 2016 I STYRELSEN OCH PÅ FÖRTROENDEPOSTER Ordförande Margareta Hallner Vice ordförande

Läs mer

Sammanträde med Landstingets råd för funktionshindersfrågor

Sammanträde med Landstingets råd för funktionshindersfrågor Sammanträde med Landstingets råd för funktionshindersfrågor Datum: 2015-03-10 Tid: kl 9:00 12:30 Plats: Ledamöter: Hjälpmedelscentralen, Eskilstuna Pia Bernthling (C) ordförande Göran Hammarlund (FP) Funktionshindersrörelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter 1 FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Gunilla Svanbeck Karina Ekwall Gudrun Sandström Carin Mellberg Jan-Erik Nordlund Anita Edström

Läs mer

ESOF ESKILSTUNA SAMARBETSORGANISATION FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR

ESOF ESKILSTUNA SAMARBETSORGANISATION FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR ESKILSTUNA SAMARBETSORGANISATION FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR Verksamhets- och ekonomisk berättelse För år 2013 2 (11) ESKILSTUNA SAMARBETSORGANISATION FÖR FUNKTIONSHINDERSFRÅGOR VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013

Läs mer

Protokoll fört vid Årsmöte Justerat

Protokoll fört vid Årsmöte Justerat 1 (5) Protokoll fört vid Årsmöte 2015-05-11 Justerat 2015-06-08 1 Mötets öppnande Ordförande Lena Ringstedt hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2 Fråga om kallelsen skett i behörig ordning

Läs mer

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström

Lars Eriksson, Fritidschef Mora kommun Två(2) skrivtolkar Rutger Brodd, sekreterare. Henning Norström Mora Kommun Handikapprådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdes datum 12-03-12 sida1-14 Plats och tid Beslutande KS salen, Mora kommunhus Peter Helander, KS/ordförande Ingvar Niilimaa, KS Carina Renhall,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder Hallands Läns Distrikt 1 DHR Hallands länsdistrikt Dagordning vid DHR Hallands länsdistrikts

Läs mer

Ett samhälle för alla

Ett samhälle för alla Ett samhälle för alla Delaktighetsprogram Personer med funktionsnedsättning har lika möjligheter att leva självständigt och rätt till delaktighet, frihet, acceptans, tillgänglighet och inkludering i samhället,

Läs mer

Årsbokslut LHR 2013 LÄNETS HANDIKAPPRÅD

Årsbokslut LHR 2013 LÄNETS HANDIKAPPRÅD Årsbokslut LHR 2013 LÄNETS HANDIKAPPRÅD Årsbokslut LHR 2013 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. Nyutgåva Årsbokslut LHR 2013 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE...

Läs mer

Delaktighet. tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad. Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad. Lättläst

Delaktighet. tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad. Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad. Lättläst Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms stad Ett handlingsprogram för HSO Stockholms stad Lättläst Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Stockholms stad HSO Stockholms stad AnZ dra upplagan

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!!

Kom därför till årsmötet och tala om vad DU tycker vi ska göra under 2013!!! Medlemsinfo januari 2013 Aktuella föreningsaktiviteter FUB-café på Oasen på onsdagar kl 18:30-20:30 börjar den 16 januari och sedan 30 januari och 13 februari för att därefter förhoppningsvis fortsätta

Läs mer

STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T)

STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T) STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T) 1 ORGANISATIONENS NAMN 1.1 Handikappföreningarna Örebro län (HSO-T) är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Protokoll. Styrelsemöte nr 4, 2017 HSO Knivsta, Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Knivsta kommun.

Protokoll. Styrelsemöte nr 4, 2017 HSO Knivsta, Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Knivsta kommun. Protokoll Styrelsemöte nr 4, 2017 HSO Knivsta, Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Knivsta kommun. Datum: 7 juni 2017 Plats: Forsbyvägen 1, Knivsta Närvarande: Autism & Aspergerföreningen: Christer

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund , 1 Hjärt- och Lungsjukas lokalförening i Uppsala Hjärt- och Lungsjukas förening i Uppsala är en lokalförening inom Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund. Lokalföreningen är en egen juridisk person och dess

Läs mer

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Stadgar Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Org. Nr. 889201-0466 Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com Stadgar för lokalföreningar antagna

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Hälsa och livskraft för alla. Örebro läns landstings program för funktionshinderfrågor

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Hälsa och livskraft för alla. Örebro läns landstings program för funktionshinderfrågor ÖREBRO LÄNS LANDSTING Hälsa och livskraft för alla Örebro läns landstings program för funktionshinderfrågor 2013 2016 1 Örebro läns landsting 2013 Grafisk form: LoVS Kommunikation. Foto: omslag, s. 7,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Bröstcancerföreningen i Örebro län är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening, vars medlemmar huvudsakligen utgörs av bröstcancerbehandlade. MEDLEMSKAP Bröstcancerföreningen

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Stadgar HSO Stockholms stad

Stadgar HSO Stockholms stad Stadgar HSO Stockholms stad Antagna 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07 Reviderade 1998-04-22 Reviderade 1999-04-27 Reviderade 2001-04-24 Reviderade 2003-04-10 Reviderade 2006-04-05 Reviderade 2008-04-09

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2017

Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2017 Verksamhetsberättelse FUB Västerås 2017 Styrelsen för FUB Västerås lämnar härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017 I STYRELSEN OCH PÅ FÖRTROENDEPOSTER Ordförande Margareta Hallner Vice ordförande

Läs mer

Dagordning medlemsmöte Piratpartiet i Stockholms län

Dagordning medlemsmöte Piratpartiet i Stockholms län 1 Dagordning medlemsmöte Piratpartiet i Stockholms län Söndagen 29:e mars 2015 1. Mötet öppnas 2. Fastställande av röstlängd Vi vill gärna veta vilka som var med och röstade. På den här punkten sammanställer

Läs mer

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av Beredningen för omsorg och livsmiljös protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Björken samlingssalen, Tierps köping kl. 17.00-19.00 Se sidan 30 Susanne Ivarsson, utredare/utvecklare Åsa Joelsson, sekreterare Christina Svensson (S) Kommunhuset måndag den 8 oktober 2012 kl.07.30 Justering

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Normalstadgar för Länsförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Normalstadgar för Länsförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft 1 Normalstadgar för Länsförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Namn, verk- 1.1 samhetsområde och uppgifter 1 Länsföreningens namn är Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft i län. Länsföreningen är ansluten

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD Brukarrådet Förslag till kultur- och fritidsplan för Härjedalens kommun 2011-06-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 Presentation av brukarrådets ledamöter 2 Val av vice ordförande 3 Val av arbetsutskott 4 Genomgång av rådets reglemente 5 Rådets

Läs mer

Från Regionkansliet :30

Från Regionkansliet :30 Pressmeddelande Från Regionkansliet 2006 06 01 15:30 Bidrag till handikapporganisationerna 2006 Västra Götalandsregionen lämnar genom handikappkommittén bidrag till handikapporganisationer på distrikts

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening

Verksamhetsberättelse. Domsjö S Förening Verksamhetsberättelse 2011 Domsjö S Förening Årsmötets dagordning 1. Mötets öppnande ordförande ger ordet till kvällens gäst Håkan Olsson. 2. Årsmötets utlysning. 3. In memorian/parentation 4. Fastställande

Läs mer

1 GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNAS SAMARBETE

1 GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNAS SAMARBETE STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖSTERGÖTLAND, ANTAGNA PÅ ÅRSMÖTET 25 APRIL 2005 1 GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNAS SAMARBETE Inom handikapprörelsen arbetar vi tillsammans för alla

Läs mer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer

Föreningens firma är Norra Ängby Trädgårdsstadsförening med organisationsnummer 1 P a g e Föreningens stadgar Revision giltigt till årsmötet 2016-03-15 1 Föreningens firma Föreningens firma är med organisationsnummer 802007-2339. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål att

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 HSO GÄVLEBORG Kansli: Post- och besöksadress: Ombudsman: Monica Hedman S Centralgatan 10, 2 tr Karin Östling tel 026-61 51 63 802 50 tel 026-65 91 86 / 070-376 67 22 E-post:

Läs mer

STADGAR. Normalstadgar för Lokalföreningar antagna vid kongressen 9-10 juni 2001

STADGAR. Normalstadgar för Lokalföreningar antagna vid kongressen 9-10 juni 2001 STADGAR Normalstadgar för Lokalföreningar antagna vid kongressen 9-10 juni 2001 1 2 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Hjärt- och Lungsjukas förening i och den är en lokalförening inom Hjärt-

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017-01-01 2017-12-31 Styrelsens sammansättning: Ordförande Bo Birgersson Vice ordförande Eva Nordell Kassör Lars-Erik Carlsson Falkenberg Sekreterare Lars-Erik Carlsson Falkenberg

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter 1(5) FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Ann-Britt Sundström Kickan Brandström Jan-Erik Nordlund

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

Normalstadgar för Lokalförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Normalstadgar för Lokalförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft 1 Normalstadgar för Lokalförening inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Namn, verk- 1.1 samhetsområde och uppgifter 1 Lokalföreningens namn är Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts lokalförening i kommun. Lokalföreningen

Läs mer

Brukarhusets Handikappföreningar 2015 2016 Mellringevägen 120 B 703 53 Örebro

Brukarhusets Handikappföreningar 2015 2016 Mellringevägen 120 B 703 53 Örebro HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN Tillsammans blir vi starka! Brukarhusets Handikappföreningar 2015 2016 Omslagsbild: Brukarhuset Handikappföreningarna Örebro län, 2015 2 Innehållsförteckning Handikappföreningarna

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 FUB SKÅNE VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 Styrelsen för FUB SKÅNE (föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) avger härmed följande verksamhetsberättelse för tiden 1/1 31/12 2006. Föreningens

Läs mer