Årsredovisning Bilaga 2. Verksamhetsberättelse. Nämnder och Bolag. Projektplan kommunen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2011. Bilaga 2. Verksamhetsberättelse. Nämnder och Bolag. Projektplan kommunen"

Transkript

1 Årsredovisning 2011 Bilaga 2 Verksamhetsberättelse Nämnder och Bolag Projektplan kommunen

2 NÄMNDER

3 ROSLAGEN Möjligheter Tillväxt Framtidstro KOMMUNSTYRELSEN Verksamhetsberättelse Redovisning av nämndens verksamhet 2011

4 Kommunstyrelsen VIKTIGA HÄNDELSER En ny fastighetsavdelning bildades under kommunstyrelsekontoret den 1 juli Avdelningen innefattar lokalförsörjning, lokalförvaltning samt mark- och exploatering. Arbetet med att centralisera stödfunktioner för personal, ekonomi, information/kommunikation och kansli har pågått under året. Kommunens översiktsplanearbete har intensifierats under året och fler workshops med deltagare från verksamheter som barn och skola, social, kultur och fritid, bygg och miljö samt kommunstyrelsens verksamhetsområden. Omvandlingen av hamnen till en ny stadsdel har påbörjats och ett dialogmöte med kommuninvånarna har hållits för att förankra tankegångar och ge möjligheter till nya idéer. En fördjupad översiktsplan för Rådmansö har tagits fram och varit ute för samråd. En revidering av gång- och cykelprogrammet har genomförts. Under 2011 har 17 detaljplaner antagits vilket är ovanligt många. Dessa detaljplaner möjliggör 428 nya bostäder. Ett omfattande arbete med att upprätta förfrågningsunderlag för upphandling av driftentreprenad för gata-park och hamnverksamhet har genomförts. Upphandlingen avbröts under sommaren, på grund av att vid utvärderingen av inkomna anbudsansökningar kunde konstateras att ingen anbudsansökan var komplett. Ny upphandling startade omgående som öppen upphandling Försköning av tätorterna Norrtälje, Rimbo och Hallstavik har skett genom att utsmycka dessa med extra sommarblommor. Två nya parker har tillkommit i Norrtälje under året, Billborgsparken och Gustav II Adolfs park. Vid södra infarten till Norrtälje tätort har en ny pendlarparkering (300 p-platser) och nya busshållplatser byggts. Stockholmsvägen i Norrtälje har genom ombyggnad försetts med två körfiler Nytt uppdaterat program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp fram till 2030, har antagits Norrvattenledningens första etapp påbörjades, Anslutningen av dåliga avlopp i Midsjö påbörjades Inkoppling av fastigheter till det kommunalava-nätet i Gräddö och Räfsnäs startade. Framdragningen av VA-ledningar till Stämmarsund på Blidö och Björnö färdigställdes. Ny Renhållningsordningen har varit utställd och kommer att beslutas i kommunfullmäktige våren 2012 Finansiell oro som något dämpat förväntningarna. Fortsatt intresse för företagsetableringar, främst inom handel och i Norrtälje. Bildande av Visit Roslagen AB med stort antal privata aktieägare. Upphandling av turistverksamheten. Norrtälje kommun är numera medlem i Kommuninvest. Ett första lån upptogs genom Kommuninvest i juni vid omsättning av ett tidigare lån. Upphandling av vindkraftverk pågår med stöd av Norrtälje Energi. Utbildning i arbetsmiljö har påbörjats för chefer, målet är att alla chefer ska ha en grundutbildning i arbetsmiljö. Kommunfullmäktige har beslutat att Norrtälj kommun ska arbeta strategiskt med trygghetsfrågor med samtliga förvaltningar, det beslutades att Trygg i Norrtälje kommun ansvarar och samordnar ett kommunövergripande drog- brott- och hälsoförebyggande arbete.

5 Räddningstjänstens samverkansavtal (larm & ledning) med Södertörns Brandförsvarsförbund har sägas upp. Nytt samverkansavtal om larm och ledning har tecknas med StorStockholms brandförsvarsförbund med start 16 jan Samtidigt beslutades också att ett nytt samverkansavtal med Södertörns brandförsvarsförbund skall tecknas gällande larmmottagning av automatiska brandlarm. Den nya mandatperioden innebar att ett nytt 4 -årigt handlingsprogram som beskriver kommunens arbete med skydd mot olyckor som kan föranleda en räddningsinsats skall upprättas. Under 2011 har ett beslutsunderlag som passerat olika remissinstanser jobbats fram och ligger nu färdigt för beslut hos kommunfullmäktige under feb Under 2011 genomfördes den första systematiska analysen RSA (risk och sårbarhetsanalys) i kommunen och resultatet har sammanställts och åtgärderplaner är implementerade. RSA kommer i framtiden att ske löpande och systematisk i den dagliga och årliga verksamheten. MÅLUPPFYLLELSE KUNDER/MEDBORGARE Av genomförda Nöjd-Kund-Index mätningar 2011 når ingen enhet uppsatta mål. Resultatet är en sänkning av 2010 års resultat med undantag av VA-enheten. SBA (Stockholm Business Alliance): Norrtälje kommun placerar sig på plats 34 av 50 kommuner med ett genomsnittligt index på 64 vilket är en oförändrad nivå jämfört med Det godkända intervallet ligger mellan på NKI-skalan. Störst förändring jämfört med 2009 års mätning är området markupplåtelse som ligger på index 77. System för att mäta ledtider saknas. Ärendehanteringssystem under upphandling. För schakt i allmän plats är målet uppnått. då ett medeltal på 6 arbetsdagar har uppmätts. Även för VA- anslutningar är målet uppnått. Kvällsöppet en kväll i veckan har införts för VA frågor. En fortsatt utveckling av planeringsprocessen pågår på grund av ny PBL från 2 maj Alla inlämnade planbesked har besvarats inom lagreglerad tid MILJÖ Ett omfattande arbete med att aktualisera VA-utvecklingsplanen har genomförts. Arbeten pågår enligt plan. Vissa förseningar har dock inträffat då entreprenörer har svårigheter att utföra arbeten inom utsatt tidsplan. BYGGA OCH BO Planberedskapen har förbättrats genom att ytterligare 17 detaljplaner har antagits under året. Dessutom har fördjupade översiktsplanen för Rådmansö varit på samråd. Den planen gör det möjligt att fler kan anslutas till det kommunala va-nätet. NÄRINGSLIV Liten tillbakagång i Svenskt Näringslivs rankning från 78 till 82. Aktiviteter genomförda enligt plan. Bildandet av gemensamt destinationsbolag för hela Roslagen genomfört. Upphandling av hela turistverksamheten genomförd. Planerad avtalsstart 1 jan 2012 uppskjuten p.g.a. överklagad upphandling. Kvalitet och kapacitet i kommunikationen har ökat som följd av centralisering av stödresurser och kompetensväxling.

6 PERSONAL Kommunstyrelsekontoret skall vara en attraktiv arbetsplats där varje medarbetare känner arbetsglädje och stolthet, har inflytande, möjlighet att utvecklas både i arbetet och som individ. I den kompetensoch generationsväxling som sker genom pensionsavgångar och annan personalomsättning är det viktigt att säkerställa kontorets funktion och resurser, samt att stärka kompetensen för att klara de krav som ställs. Åldersfördelning Ksk Antal kvinnor Antal män Tabellen visar åldersfördelningen hos de tillsvidareanställda vid kommunstyrelsekontoret.. Lodrät axel visar antal medarbetare, vågrät axel visar ålder. Det finns totalt 198 medarbetare inom kommunstyrelsekontoret i december 2011, varav 93 kvinnor och 105 män. Detta är 5 personer färre än december Som framgår av tabellen är ca 20% 60 år eller äldre vilket ställer stora krav på förmågan att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. En obligatorisk fortlöpande chefsutbildning planeras där flera delar ingår, såsom till exempel rekrytering, arbetsrätt, förhandling och samverkan. Kursserie för blivande pensionärer har genomförts och varit mycket uppskattad av deltagarna.

7 EKONOMI Driftbudget Driftbudget tkr Utfall 2011 Budget 2011 Avvikelse utfall/budget Utfall 2010 Intäkter Kostnader Nettokostnad Kommentarer och analys Kommunstyrelsekontoret visar en positiv avvikelse med 21,9 mkr, vilket är en ökning från prognos i delår 2 med 17,5 mkr. Stor anledning till detta är en varm nederbördsfattig höst/vinter, lägre kostnader för snöröjning el och värmekostnader med ca 5 mkr. Ej tidigare planerade om budgeteringar av medel för elevdatorer och förvaltningsövergripande utbildning med ca 7 mkr. Den taxefinansierade verksamheterna VA och Renhållningens överskott om 3,6 mkr föreslås dessa avsättas dels till renhållningens fond för avslutnings- och återställningsarbeten med 1,3 mkr och dels till VA-verksamhetens driftsfond med 2,3 mkr. Investeringsbudget Investeringar tkr Utfall 2011 Utfall 2010 Skolor & Förskolor Omsorgslokaler (TioHundra) Gymnasielokaler Övriga Fastigheter och anläggningar Gata/Park verksamhet VA-verksamhet Renhållningsverksamhet Räddningstjänst IT-investeringar Inventarier Inköp Fastigheter Total Kommentarer och analys Den totala investeringsvolymen är i stort oförändrad. VA investeringar har minskat och fastighetsinköp har ökat.

8 FRAMTID Arbetet med att centralisera stödfunktioner fortsätter. Den 1 mars planeras sammanslagningen av ekonomifunktionen att genomföras i steg 1. Den ska följas av en utredning av gemensamma stödfunktioner steg 2, dvs. det lokala administrativa stödet på enheterna. I den processen planeras även för ett E-handelssystem med bättre rutiner för inköp och därmed för leverantörsfakturahantering. Ett tätare samarbete med Campus Roslagen kring ekonomiadministration planeras också. Kraven på innehållet i detaljplaner har utökats och komplexiteten är betydligt större nu än tidigare. Ett arbete med att effektivisera rutiner pågår så att utrymme finns för att möta kraven. Stora krav ställs på underhåll, förnyelse och utveckling av den kommunala VA-försörjningen. En tröskelsituation finns när det gäller Norrtäljes vattentillgång och avloppsreningskapacitet vilket innebär att stora utbyggnader planeras. Inom området gata/park fortsätter också byggnation och förbättringar, tex kommer Trafikverket att påbörja byggandet av Västra vägen etapp 2 under 2012, En plan för trygghet och upplevelsebelysning på utsatta platser i Norrtälje stad, kommer att tas fram Trafikmiljön ska förbättras med semibevakade övergångsställen (två platser i Norrtälje stad) och genom skyltning information Norrtälje stad. Inventering kommer att ske av samtliga övergångsställen i Norrtälje Rimbo och Hallstavik. Ny driftentreprenad för skötsel av kommunens gator och parker kommer att startas upp under hösten Den nya driftentreprenaden medför att gata/park tar tillbaka administrativa uppgifter där det inte fungerat i tidigare driftentreprenad. Utvecklingen av KontaktCenter fortsätter för att kunna hjälpa kommunens alla kunder och medborgare i ett stort antal vanligen förekommande frågor, t ex kommer ärenden som rör gata-parkverksamheten hanteras via kundtjänsten en väg in för att förbättra och förenkla för medborgarna. Den nya Renhållningsordningen beräknas antas av kommunfullmäktige under våren 2012 I Avfallsplanen (som är en del av renhållningsordningen) finns ett antal mål som renhållningsavdelningen kommer att arbeta efter. Ett omfattande arbete att förbättra arbetsmiljön och logistiken i kommunens skärgård kommer att påbörjas Fortsatt centralisering av stödresurserna inom information och kommunikation. Övertagande av uppgifter från förvaltningar och övriga kontor. Utveckla och uppgradera webben och nya kanaler. Bistå i utvecklandet av medborgardialogen. Inleda varumärkesarbete. Utveckla samverkan med andra funktioner vad gäller mark- och etableringsfrågor. Arbetet med insatser för att höja NKI i nästa mätning. Frågor om säkerhet och trygghet blir allt viktigare och påtagliga. I många sammanhang benämns frågorna som nya välfärdsfrågor. En kommun som är säker och trygg är en attraktiv kommun. Under 2012 planerar Räddningstjänsten kris övningar för att öka förmågan att hantera en påfrestande händelse. Användningen av IT inom de pedagogiska verksamheterna ska ses över. En översyn av kvalitet i kommunens geografiska information (GIS) ska genomföras

9 ROSLAGEN Möjligheter Tillväxt Framtidstro ÖVERFÖRMYNDAREN Verksamhetsberättelse

10 2 INLEDNING Överförmyndarverksamheten har sedan 2009 varit i kraftig förändring med ökat antal ärenden, nya typer av ärenden samt ökad informationsmängd till allmänhet och ställföreträdare. VIKTIGA HÄNDELSER Kommunfullmäktige beslutade den 7 november 2011 att i samverkan med Täby, Vallentuna och Österåker skapa en gemensam överförmyndarorganisation. Syftet med samverkan är att gemensamt nyttja resurserna för att få en organisation som långsiktigt klarar av såväl ärendetillströmning som skärpta lagkrav samt upprätthålla erforderlig kontinuitet, kompetens och rättssäkerhet. Den gemensamma överförmyndarorganisationen gäller från och med den 1 januari 2012 med placering i Täby kommun. Verksamheten flyttas den 23 januari Överförmyndarkansliet har medverkat i projektgrupper som bland annat beredde sammanslagningen samt planera hur det löpande arbetet ska samorganiseras. Kansliet har dessutom under året deltagit i dialogseminarium samt utbildningsseminarium angående ensamkommande flyktingbarn, överförmyndarpraxis, överförmyndarens myndighetsroll och relation till övriga kommunala organ samt deltagit i FSÖ:s tre studiedagar i Växjö, överförmyndarnas länsmöte i Lidingö och Nordostkommunernas överförmyndarmöte i Danderyd. Under året har 101 ansökningar om god man inkommit jämfört med 61 ansökningar under Myndigheten har för närvarande 781aktiva akter registrerade. Överförmyndaren anordnade under hösten 2011 en heldagsutbildning i Norrtälje för befintliga gode män och förvaltare samt för personer som är intresserade av att få uppdrag som god man eller förvaltare. Förmiddagspasset var avsatt för frågor kring ensamkommande barn och inbjudna var gode män, socialförvaltningen, sjukvården, boenden, BUP och skolan. PERSONAL Hans Engblom förordnades till överförmyndare den 20 juni 2011 och arbetar heltid med överförmyndarfrågor. Utöver överförmyndare finns även en handläggare på heltid samt att ersättare till överförmyndaren och extrapersonal tas in vid behov.

11 3 EKONOMI EKONOMISK RAPPORT PER DECEMBER 2011 Avdelning: Överförmyndare Förklaring till avvikelsekolumner: inget tecken = positivt resultat; - = negativt resultat A. Utfall per december 2011 DRIFTBUDGET (tkr) Fördelning av kostnader och intäkter Budget Jan - Dec Utfall Jan - Dec Budgetavvikelse Jan - Dec Avgifter Statsbidrag Övrigt EU - bidrag Verksamhetsintäkter Lönekostnader (inkl arvoden mm) Lokalhyror Avskrivning + intern ränta Köpta tjänster Övriga kostnader Verksamhetskostnader Nettokostnader DRIFTBUDGET (tkr) Nettokostnader per verksamhet Budget Jan - Dec A. Utfall per december 2011 Utfall Jan - Dec Budgetavvikelse Jan - Dec Överförmyndare Summa

12 4 Överförmyndare Årsbokslut, budgetuppföljning 2011 Budgeterat resultat Avvikelser: 1 Nettokostnader ensamkommande barn Heldagsutbildning Arvoden och ersättningar till gode män Arvode till överförmyndarens ersättare Övrigt -25 Summa avvikelser -396 Årets utfall Kommentarer till avvikelser mot helårsbudget, enligt numrering: 1 Tolkkostnader kan ej återsökas från Migrationsverket 2 Heldagsutbildning har anordnats under hösten för befintliga gode män och förvaltare. 3 Antal uppdrag har ökat under året. 4 Högre kostnader än budgeterat

13 ROSLAGEN Möjligheter Tillväxt Framtidstro Val- och förtroendemannanämnd Årsbokslut 2011

14 VAL- OCH FÖRTROENDEMANNANÄMND EKONOMISK RAPPORT PER DECEMBER 2011 Avdelning: Val- och förtroendemannanämnd Förklaring till avvikelsekolumner: inget tecken = positivt resultat; - = negativt resultat A. Utfall per december 2011 DRIFTBUDGET (tkr) Fördelning av kostnader och intäkter Budget Jan - Dec Utfall Jan - Dec Budgetavvikelse Jan - Dec Avgifter Statsbidrag Övrigt EU - bidrag Verksamhetsintäkter Lönekostnader (inkl arvoden mm) Lokalhyror Avskrivning + intern ränta Köpta tjänster Övriga kostnader Verksamhetskostnader Nettokostnader DRIFTBUDGET (tkr) Nettokostnader per verksamhet Budget Jan - Dec A. Utfall per december 2011 Utfall Jan - Dec Budgetavvikelse Jan - Dec Val- och förtroendemannanämnd Summa

15 Val- och förtroendemannanämnd Årsbokslut, budgetuppföljning 2011 Budgeterat resultat Avvikelser: 1 Utbildningsmedel 36 2 Övriga främmande tjänster Arvoden och ersättningar Övrigt 6 Summa avvikelser 647 Årets utfall -726 Kommentarer till avvikelser mot helårsbudget, enligt numrering: 1 Lägre kostnader för utbildning för de förtroendevalda än budgeterat 2 Budgeterade medel för övriga tjänster är ej förbrukade. 3 Lägre kostnader för arvoden och ersättningar i förhållande till budget

16 ROSLAGEN Möjligheter Tillväxt Framtidstro BYGG- OCH MILJÖNÄMND Verksamhetsberättelse Redovisning av nämndens verksamhet 2011

17 BYGG- OCH MILJÖNÄMND VIKTIGA HÄNDELSER En av de viktigaste händelserna hittills under året har varit förberedelser för den nya Plan- och bygglagen som trädde i kraft den 2 maj Lagstiftningen innebär en fundamentalt förändrad arbetsprocess för Bygg- och miljönämndens verksamhet i sin helhet. Samtliga ärenden med koppling mellan Plan- och bygglagen samt Miljöbalken skall samberedas vilket t ex medför att sakägare skall höras samtidigt i de fall ett bygglov kräver en enskild va-lösning. Lagstiftningen innebär också att Bygg- och miljönämndens uppgifter utökats med krav på arbetsplatsbesök och slutbesiktning på plats samt nya administrativa uppgifter. För att finansiera de utökade arbetsuppgifterna har taxan för ärenden enligt Plan- och bygglagen kraftigt ökat. Samtliga bygglovshandläggare har under året påbörjat utbildning i den nya lagstiftningen och all kontorsövergripande information (skriftlig, webb mm) och blanketter har förändrats vilket har tagit stora resurser i anspråk. De tjänstegarantier som gäller för bygglov har uppfyllts och tillgängligheten på enheten har förbättrats genom utökad telefontid samt längre kvällsöppet på torsdagar. Kontorets årliga kundundersökning genomfördes under delår 1 som planerat. Resultatet medförde totalt ett oförändrat index på 92 för VA-ärenden men en ökning i index för bygglov från 93 till 96. Målet om index minst 88 har uppfyllts. Inventering av enskilda avlopp har genomförts i områdena Västanvik, Åkerö, Gräddö-Asken, Djursnäs, Håtöviken, Baltora/Nötviken, Gräskö. Kontoret har under året deltagit i det fortsatta arbetet med och information till fastighetsägare om utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp i områdena Rådmansö och Bergshamra m.fl. samt i planeringen för utbyggnaden av Kapellskärs avloppsreningsverk. Trots den långa snörika vintern har tjänstegarantin kunnat hållas för ca 88 % av avloppsärenden vilket är bättre än föregående år. Tjänstegarantin bedöms som uppfylld. Under 2011 har antalet registreringar på livsmedelssidan ökat från 95 stycken för 2010 till 148 stycken. Följande projekt har genomförts: kunskapsprojektet, märkningsprojektet, haccpprojektet, vårdprojektet, provtagningsprojektet (examensarbete) samt dricksvatteninventering. Ett omfattande arbete har påbörjats med att mäta in gränspunkter utanför kommunens tätorter för omräkning till ett länstäckande koordinatsystem. All lägesbunden information i kommunens övriga förvaltningar kommer inom något år att redovisas i samma system. Kontoret har dessutom, i enlighet med uppdrag, tagit fram en handlingsplan för kraftigt ökad kartproduktion. Projektet med belägenhetsadresser inom kommunen fortgår planenligt. Vid slutet av året har totalt adressplatser registrerats efter samråd med väghållare och enskilda fastighetsägare. Målet om att bokslutet skall visa ett överskott om 1 % har uppfyllts för Bygg- och miljökontoret. Förberedelser inför centralisering av stödfunktioner har pågått under sista halvan av året.

18 MÅLUPPFYLLELSE Stab Förutom sedvanligt löpande arbete har resurser lagts på att rensa och skicka iväg ärendeakter till inskanning, samt ett projekt med att ta fram en uppdaterad att arkivbeskrivning. Den nya plan- och bygglagen har inneburit fokus på att, tillsammans med främst bygglovenheten, ta fram nya beslutsmallar och upprättande av information till allmänheten. Förberedelser inför centralisering av stödfunktioner har pågått under sista halvan av året. I staben berörs en person av övergången till kommunstyrelsekontorets näringsliv- och kommunikationsavdelningen. Vad gäller ekonomifunktion berörs ingen fysisk person av övergången däremot kommer arbetsuppgifter att förflyttas till stödorganisationen. Arbetet fortgår vad gäller övergång för registratur och nämndsfunktioner. Bygglovsenheten Under året har arbetet med ny plan- och bygglag prioriterats. Samtliga handläggare har deltagit i ett flertal utbildningar, arbetssättet har förändrats i grunden, nya mallar och nytt informationsmaterial har sjösatts. Med tanke på det merarbete som den nya lagstiftningen fört med sig och antalet ärenden som är fortsatt högt så kommer behov av ytterligare förstärkning på enheten initieras. Bygglovenheten har under 2011 fått in ca 2300 ärenden. Ett antal större ärenden har hanterats under året bla flerbostadshuset Församlingshemmet bredvid Terrassen, Balder och Frej är påbörjade, Färsna är i gång med flerbostadshus, radhus, dagis och villor och Storsten industriområde hanteras kontinuerligt. Utöver detta etableras Volvo lastbilar i Görla. De tjänstegarantier som gäller för bygglov har uppfyllts och tillgängligheten på enheten har förbättrats genom utökad telefontid samt längre kvällsöppet på torsdagar. Livsmedelsenheten Under 2011 har antalet registreringar ökat från 95 stycken för 2010 till 148 stycken, varav 16 stycken var årligen återkommande tillfälliga registreringar. Under året har 64 verksamheter upphört. Antalet kontrollobjekt ligger nu på 536 stycken, vilket likt föregående år är en ökning med 9 objekt. Kontroll Under året har följande projekt genomförts: - kunskapsprojektet, - märkningsprojektet, - haccp-projektet, - vårdprojektet, - provtagningsprojektet (examensarbete) samt - dricksvatteninventering. Norrtälje har även i samarbete med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet och Stockholms stad deltagit i ett färjeprojekt. Syftet var att skapa samsyn gällande livsmedelskontrollen på passagerarfartyg.

19 Antal verksamheter som fått kontrollbesök under året uppgår till 376 stycken. Totala antalet kontrollbesök uppgår till 412 stycken, vilket likt föregående år visar på en fortsatt bra kontrollfrekvens. 27 stycken av besöken är uppföljningsbesök i samband med att verksamheten fått omdömet underkänd vid den årliga kontrollen. Antalet åtalsanmälningar har uppgått till 15 stycken under året och har mestadels berört företag som drivit verksamhet utan att ha registrerat sin verksamhet till bygg- och miljönämnden. Klagomål /misstänkt matförgiftning I den oplanerade kontrollen inkom sammanlagt 18 ärenden varav 9 stycken verksamheter erhöll kontrollbesök. Antal klagomål som inkom var 10 stycken, vilket är i linje med föregående år. Resterande 8 ärenden var anmälan om misstänkt matförgiftning, där provtagning utförde i ett fall. Miljö- och hälsoskyddsenheten Under året startades ett projekt där kommunen ville Revaq-certifiera slammet från Lindholmens avloppsreningsverk Som en del av uppströmsarbetet startade Bygg- och miljökontoret ett tillsynsprojekt. På grund av att projektledaren avslutade sin anställning hos vatten- och avloppsenheten på Kommunstyrelsekontoret samt på grund av bristande reningsresultat lades projektet med att REVAQ-certifiera slammet från Lindholmens avloppsreningsverk på is under andra halvåret Detta ledde till att inte alla planerad besök hos och utvärderingar av verksamheter inom Lindholmens upptagningsområde blev genomförda. Den pågående inventeringen av lantbruk har lett till att 336 lantbruk har fått sitt klassificeringsbeslut. För verksamhetsåret var målet att 60 stycken C- och U-verksamheter skulle få ett tillsynsbesök. Endast ca hälften av dessa besök blev genomförda. Utöver tillsynsbesöken har tillsyn bedrivits genom granskning av årliga miljörapporter, rapporter av resultat från provtagningar enligt kontrollprogram och redovisade kemikalieförteckningar i samband med Revaq-projektet. Inga större olje- eller kemikalieolyckor skedde under året. Några mindre olyckor och utsläpp har rapporterats och diarieförts. Dessa har inte medfört någon större arbetsinsats. Vid ingången av året fanns 750 pågående ärenden. Den siffran har vid slutet av 2011 sjunkit till 571 ärenden, en minskning med 179 ärenden. Tjänstegarantin har uppfyllts för avloppsärenden, för BDT till 89 %, WC sl 85 % och för WC inf till 88,5 %. Då Bygg- och miljönämnden tidigare beslutat att undanta ärenden som initierats under perioder med t ex långvarig snötäckning bedöms tjänstegarantierna som väl uppfyllda. Inkommande ärenden Inkommande ärenden Nyckeltal Utfall 2011 Budget 2011 Utfall 2010 WC inf WC sl

20 BDT V-pump Antalet tillsynsärenden avseende avloppsanläggningar är betydligt fler än tidigare år. Detta beror främst på att Bygg- och miljökontoret under 2011 inventerat 7st områden som är aktuella för att ansluta till kommunalt vatten och avlopp via en VA-samfällighet. Inventeringen har främst skett på de fastigheter som avböjt att vara med i VA-samfälligheten. Fler avloppsärenden avslutats under 2011 jämfört med 2010, totalt ca116st, vilket beror på att enheten prioriterat tid för att avsluta äldre ärenden. Projekt/riktad tillsyn Radon i skolor och förskolor Under 2011 har uppföljande radonmätningar gjorts på flera av de skolor som haft förhöjda radonvärden och där åtgärder som justeringar av ventilationssystemet utförts. I dagsläget finns det 7 skolor kvar som behöver genomföra en radonsanering och fyra skolor som ännu inte utfört mätningar. Två av skolorna som inte hunnit utföra radonmätningar är nyetablerade. Projekt dricksvatten, fastställande av provtagningsprogram för privata vattenverk Under 2011 har 34 anmälningar för registrering av vattenverk inkommit till Bygg- och miljökontoret, 32 vattenverk har registrerats och 11 inspektioner av vattenverk har utförts. 1 provtagningsprogram inkom, 4 provtagningsprogram fastställdes och 3 vattenverk riskklassades under året. Tillsyn bassängbad Under året har tillsynsbesök utförts på alla bassängbad förutom Envikens samfällighet och Hallstaviks plaskdamm. Dessa två ska besökas under våren/sommaren De kommunala bassängbaden och Johannesbergs slott, Rånäs slott och Skebo herrgård kommer inte att behöva besökas På de verksamheter där egenkontrollprogram saknas ska uppföljning ske i form av förelägganden. Inventering av avlopp I samarbete med VA-enheten, Teknik & Service har Bygg- och miljökontoret under 2011 inventerat 7st områden som är aktuella för att ansluta till kommunalt vatten och avlopp via en VA-samfällighet. Inventeringen har skett på de fastigheter som avböjt att vara med i VAsamfälligheten. Syftet med denna inventering var att säkerställa att de som inte gått med i VA-samfälligheten har ett godkänt avlopp. De fastigheter som har undermåliga avlopp har fått ett förbud eller ett föreläggande. Områdena och antalet inventerade fastigheter är Västanvik 89st, Åkerö 43st, Gräddö-Asken 9st, Djursnäs 15st, Baltora/Nötviken 61st, Håtöviken 11st, Gräskö 29st, Riksviken 2st. Tre områden har inventerats för underlag till beslut om kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp. De inventerade områdena är Västanvik 90st, Håtö 50st och Köpmanholm 26st. Inventeringsresultaten för dessa områden har redovisats i rapporter. EU-projekt Act 4 My Baltic Sea Miljö- och hälsoskyddsenheten har under 2011 fortsatt arbetet med EU-projektet Act 4 My Baltic Sea. Projektet är ett samarbete kring Östersjöns miljö. Under 2011 har två metoder för

21 att förbättra enskilda avlopp testats. Totalt ska tre metoder testas men den tredje kommer att utföras under De två testade metoderna är inventering av enskilda avlopp från Byggoch miljökontoret samt information från en change-agent. I Norrtälje anställdes en student som change-agent och under sommaren informerade hon intresserade fastighetsägare i Norra och Södra Rörvik om snålspolande toaletter. I den tredje metoden ska fastighetsägarna själva göra en självscanning av sitt avlopp. Utöver de tre metoderna har ett frågeformulär om Östersjöns miljö skickats till 288 fastigheter och miljö- och hälsoskyddsenheten har haft ett informationsmöte för allmänheten om enskilda avlopp. Miljösamverkan Stockholms län ( MSL) Enheten har under år 2011 deltagit med två handläggare i miljösamverkansprojektet Saltvattenproblematik vid bygglov och brunnsborrning. Syftet har i första hand varit att under fyra halvdagsträffar ta fram ett dokument som ska fungera som handläggarstöd vid prövning av anmälnings-/tillståndsärenden avseende bergvärme och borrade vattentäkter (vissa kommuner), samt som bedömningsstöd vid förhandsbesked för bygglov. I ett första steg skickades en enkät ut till länets kommuner för få en uppfattning om problembilden och hur handläggningen samt kunskapsbehovet ser ut ute i kommunerna. Det slutgiltiga dokumentet Vägledning vid ärendehantering för att minska risken för saltvatteninträngning har remitterats till SGU som expertmyndighet och till Geotech för branschsynpunkter. Mätnings- och kartenheten Framställning av nybyggnadskartor och utsättning av nybyggnad har verkställts inom bl.a. kv Balder, Glasmästaren och Gnejsen för bostäder, kv Storsten och Flygfyren för industri/handel samt i Hallstavik för LSS-boende och i Svanberga för tillbyggnad av skolan. Grundkartor till detaljplan har upprättats i Norrtälje över bl.a. Solbacka trädgård för bostäder, Södra Bergen för nytt badhus samt över Societetsparken och Havspiren. Även en grundkarta över Malsta by har tagits fram. Flygfotografering från helikopter har genomförts under våren för ajourhållning av primärkartan över Görla industriområde med godkänt resultat. Normal flygfotografering från flygplan genomfördes inte under året. Ett omfattande arbete har påbörjats med att mäta in gränspunkter utanför kommunens tätorter för omräkning till ett länstäckande koordinatsystem. All lägesbunden information i kommunens övriga förvaltningar kommer inom något år att redovisas i samma system. Stöd till externa konsulter och myndigheter vid val av koordinatsystem för projektering och/eller relationsredovisning eller att erhålla mätpunkter med hjälp av GPS-teknik har även under 2011 varit omfattande. Målet för kundnöjdhet har uppfyllts med dels ökad tillgänglighet genom fasta telefontider och dels ökad flexibilitet genom fler fasta dagar med valbara bokningstider för fältbesök. Målet för tidsgaranti har uppfyllts vad gäller handläggningstiden för nybyggnadskartor. Målet för kartförsörjning inom tätorter med primärkarta har kunnat uppnås medan kartförsörjningen över fritidshusområden för möjlighet till utökad byggrätt och kommunal VAanslutning inte har kunnat levereras i samma utsträckning som efterfrågats. Skälet har bland annat varit avsaknad av lämpliga flygbilder och det starkt ökade behovet av kartlagda områden. Detta kommer att åtgärdas under 2012.

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014 Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning 2014 Överförmyndarnämnd 2014 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Vision... 3 Kommunfullmäktiges mål... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige...

Läs mer

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Handläggare: Håkan Wahlgren Telefon: 0176-712 60 E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag Förslag

Läs mer

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-18 AU 3:17 Dnr. KS 2015/0125 Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige... 5

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer

Delårsrapport augusti Överförmyndarnämnden Delår

Delårsrapport augusti Överförmyndarnämnden Delår Delårsrapport augusti 2018 Överförmyndarnämnden Delår 2 2018 Innehållsförteckning 1 Viktiga och intressanta händelser ur ett medborgar/brukarperspektiv... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Uppföljning av grunduppdrag...

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos februari 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-03-22 Väsentliga händelser Arbetet med att implementera den nya organisationen på samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Verksamhetsplan för Överförmyndaren

Verksamhetsplan för Överförmyndaren Verksamhetsplan för Överförmyndaren 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 20xx-xx-xx, xxx Fastställd av: XX-nämnden 20xx-xx-xx, xxx Dokumentet gäller : 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Överförmyndaren

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun N 2O4O RRTÄLJE kommun Hur ser framtidens Norrtälje ut? N 2O4O RRTÄLJE kommun Att vara en del av en växande region skapar många möjligheter Norrtälje kommun ska ta fram en översiktsplan med sikte på år

Läs mer

Årsredovisning 2016 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern samt utdelning från de kommunala bolagen

Årsredovisning 2016 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern samt utdelning från de kommunala bolagen 2017-03-26 Sid 1 av 6 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: Hakan.wahlgren@norrtalje.se Årsredovisning 2016 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN DELÅRSRAPPORT PER AUGUSTI 2010 MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN INNEHÅLL ANSVARSOMRÅDE 1 KOMMENTAR TILL UPPFÖLJNING PER AUGUSTI 1 Periodens resultat (tkr), bilaga 1 1 Viktiga händelser 2 Uppföljning av mål och

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden

ÅRSREDOVISNING. Plan- och byggnadsnämnden ÅRSREDOVISNING 2009 Plan- och byggnadsnämnden 1 Plan- och byggnadsnämnden Verksamhet Uppföljning av uppdrag Huvudverksamhet: Bygglov och detaljplaner Grunduppdrag Plan- och byggnadsnämnden ska svara för

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd

Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar från 2017) Kultur- och fritidsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 Kultur- och fritidsnämnd, Reviderad budget 2018 (ombudgeteringar

Läs mer

Årsrapport Överförmyndarnämnden 2015

Årsrapport Överförmyndarnämnden 2015 Årsrapport Överförmyndarnämnden 1 Verksamhet 1.1 Uppföljning av uppdrag Kommunfullmäktige har fastställt grunduppdrag för varje nämnd/styrelse. Dessa följs upp utifrån hur nämnden/styrelsen bedömer att

Läs mer

Månadsuppföljning och prognos

Månadsuppföljning och prognos Månadsuppföljning och prognos September 2017 Samhällsbyggnadsnämnden Godkänd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-10-18 1 Väsentliga händelser År 2017 har börjat precis som det slutade 2016, det är fortsatt

Läs mer

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan för Kulturnämnden

Verksamhetsplan för Kulturnämnden Verksamhetsplan 1 (8) Datum 2014-09-01 KN Dnr. 2014/74 Verksamhetsplan för Kulturnämnden Inledning Kulturnämndens uppdrag är att driva kommunens stora kulturinstitutioner som Biblioteken, Kulturskolan,

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender Överförmyndare: Christer Fjordevik (kd) Verksamhetschef: Anna Thorèn Starby Sidnr Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender 1 Mål och uppföljning

Läs mer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer

Perspektiv och övergripande mål. Kritiska framgångsfaktorer Perspektiv och övergripande mål Vart kommer vi att befinna oss inom resp. perspektiv? Kund Vi har nöjda kunder och invånare Kritiska framgångsfaktorer Vad krävs för att nå de övergripande målen? Ha ett

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern samt utdelning från de kommunala bolagen

Årsredovisning 2017 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern samt utdelning från de kommunala bolagen Sid 1 av 6 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Koncerncontroller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: Hakan.wahlgren@norrtalje.se Årsredovisning 2017 för Norrtälje kommun och Norrtälje kommunkoncern

Läs mer

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET

Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Bokslut 2018 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva bibehållen

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Uppdragsplan Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019.

Uppdragsplan Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/ Antagen av nämnden den 17 januari 2019. ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Uppdragsplan 2019 Överförmyndarnämndens uppdrag till överförmyndarenheten ÖFM 2018/0060-1. Antagen av nämnden den 17 januari 2019. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 UPPDRAGSPLAN

Läs mer

V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016

V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016 Tjänsteskrivelse 2017-02 - 14 Handläggare Maria Blomqvist Controllerenheten Diarienummer 2017ÖFN/0008 Överförmyndarnämnden V erksamhetsberättelse för Överförmyndarnämnden 2016 Förslag till beslut V erksamhetsberättelse

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva

Läs mer

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden

BUDGETUPPFÖLJNING. Budgetuppföljning 2015-03-31. Bygg- och miljönämnden Budgetuppföljning -03-31 Bygg- och miljönämnden 0 Innehållsförteckning Bygg- och miljönämnden mars... 2 Beskrivning av verksamheten... 2 Viktiga händelser under året... 2 Utveckling av verksamhetens möjligheter/risker...

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen 2 Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp Norrtäljemodellen 3 4 Norrtälje i siffror Globala siffror 56.600 invånare 23.000 pe anslutna till VA 150.000 turister 27.000 fritidsfastigheter 40.000

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos ett 2017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH

1(6) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: , 14/18, Dnr: SRMH 1(6) Verksamhetsplan 2019 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 2018-04-18, 14/18, Dnr: SRMH 2018-001.1120 2(6) Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Nämndens

Läs mer

INNEHÅLL. Bilagor. 1 Tertialbokslut med prognos - driftbudget 2 Tertialbokslut med prognos - investeringsbudget

INNEHÅLL. Bilagor. 1 Tertialbokslut med prognos - driftbudget 2 Tertialbokslut med prognos - investeringsbudget BUDGET- OCH VERKSAMHETSUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2014 MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN INNEHÅLL ANSVARSOMRÅDE 1 KOMMENTAR TILL UPPFÖLJNING PER AUGUSTI 1 Periodens resultat 1 KOMMENTAR TILL PROGNOS 2 Prognos driftbudget

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Bygg- och miljönämnden

Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden Ordförande: Annika Eklund Ansvarig tjänsteman: Göran Hansson Ekonomiskt utfall nettokostnader Verksamhet Bokslut 2017 Budget 2018 Bokslut 2018 Avvikelse Bygg-och miljönämnden 5 723,9

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2012-03-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt verksamhetsplan för år 2012 är 10,5 mkr.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012,

Dnr 46/ Budget Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, Dnr 46/2012-041 Budget 2013 Fastställd av förbundsdirektionen den 17 oktober 2012, 98 2012-10-05 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Direktionen... 5 Central

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden

Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Revisionsrapport Granskning av budgetförutsättningarna för Service- och tekniknämnden Katrineholms kommun 31 mars 2009 Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte...3 2 Metod...3 3 Sammanfattande

Läs mer

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen

Ekonomisk prognos Kommunstyrelsen Ekonomisk prognos 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Analys av avvikelse i förhållande till nämndens driftbudget...4 Analys

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Vision och mål för Åstorps kommun

Vision och mål för Åstorps kommun Vision och mål för Åstorps kommun Kommunens vision, fokusområden och mål med perspektiv på år 2020 Beslutat av Kommunfullmäktige 2012-10-29 Dnr 2012/171 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH

1(5) Verksamhetsplan Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 28/15, , Dnr: SRMH 1(5) Verksamhetsplan 2016 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 28/15, 2015-04-22, Dnr: SRMH 2015-1.54 2(5) Nämndens ansvar och uppgifter Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnds

Läs mer

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr.

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr. ÅRSREDOVISNING 2015 I KORTHET Emådalen Foto: Henrik Tingström DET EKONOMISKA RESULTATET Högsby kommun redovisade ett överskott på 11,3 miljoner kronor för 2015. Det är ett bra resultat och innebär överskott

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Aktivitetsplanen ska vara ett styrande dokument för byggenheten inom Plan- och byggavdelningen. Syftet med aktivitetsplanen är att den ska redovisa

Aktivitetsplanen ska vara ett styrande dokument för byggenheten inom Plan- och byggavdelningen. Syftet med aktivitetsplanen är att den ska redovisa ! " # $ % & ' ( ) * ' ' +, Aktivitetsplanen ska vara ett styrande dokument för byggenheten inom Plan- och byggavdelningen. Syftet med aktivitetsplanen är att den ska redovisa de politiska målsättningar

Läs mer

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd

Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Årsredovisning Miljö- och byggnämnd Sammanfattning Miljö och bygg Ove Johansson, verksamhetschef "Vi är mycket stolta över att vi lyckades med nämndens mål för bra bemötande och tillgänglighet. Det gav

Läs mer

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun

Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Underlag för ansökan om att bedriva fristående förskola eller annan pedagogisk verksamhet i Täby kommun Utredningsenheten 2014-03-01 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET 1. Inledning... 2 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018

Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018 DANDERYDS KOMMUN PM 1 (7) Förändring av kommunstyrelsens budgeterade kostnader från 2014 till 2018 Sammanfattning Kommunstyrelsens (KS) kostnader har under perioden 2014 2018 ökat med ca 54 mnkr eller

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Miljö och Byggnämnden Verksamheten har 2013 genomgått ett antal utmaningar där den största varit fortsatt personalomsättning med rekrytering och nyanställningar inklusive utbildning

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Bokslutsprognos

Bokslutsprognos Missiv 1(3) Datum Diarienummer 2018-09-18 KS/2018:5 Handläggare Stefan Knutsson Tfn 0142-858 83 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2018-08-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt Mål och budget för år

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden

Årsredovisning facknämnder Överförmyndarnämnden Årsredovisning facknämnder 2013 Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens egna mål... 4 2.1 Handläggningstider... 4 3 Nämndens verksamhet 1... 6 3.1 Resultat... 6 3.2 Budgetavvikelse...

Läs mer

Årsredovisning 2015 för Täby kommun

Årsredovisning 2015 för Täby kommun 1(117) Årsredovisning 2015 för Täby kommun Kommunfullmäktige 2016-04-25 2(117) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 4 Resultat och utveckling... 4 Befolkningen i Täby... 6 God ekonomisk hushållning...

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Plats och tid Norrtälje-salen torsdagen den 7 mars 2019 kl. 15:00-15:10

Plats och tid Norrtälje-salen torsdagen den 7 mars 2019 kl. 15:00-15:10 Plats och tid Norrtälje-salen torsdagen den 7 mars 2019 kl. 15:00-15:10 Beslutande Ledamöter Ann Lewerentz (M) (ordförande) Stefan Lindskog (C) (vice ordförande) Marcus Granström (S) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015 Uppdragshandling Kommunstyrelsen 1 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Ett långsiktigt hållbart samhälle - Kommunens särart lever kvar - Förutsättningar för ett tryggt, aktivt

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender

Överförmyndaren Verksamhetsplan Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys. Förändring, utveckling och trender Överförmyndare: Christer Fjordevik (kd) Verksamhetschef: Anna Thorèn Starby Sidnr Innehållsförteckning Planeringsförutsättningar och omvärldsanalys 1 Förändring, utveckling och trender 1 Mål och uppföljning

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2016 för kommun och bolag

Månadsrapport per oktober 2016 för kommun och bolag TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-14 Handläggare: Håkan Wahlgren Tel: 0176-712 60 E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Månadsrapport per oktober 2016 för kommun och bolag Förslag

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Sammanträdesrum Valsaren, Kulturhuset/Folkets Hus, Storfors. 17:00 Gruppmöte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Valsaren

Sammanträdesrum Valsaren, Kulturhuset/Folkets Hus, Storfors. 17:00 Gruppmöte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet Valsaren STORFORS KOMMUN Datum 2016-03-07 Ersättare, pressen m fl FÖR KÄNNEDOM KALLELSE Ledamöterna i Kommunfullmäktige kallas till sammanträde. Tid: Onsdag den 16 mars 2016, kl. 18.00. Plats: Sammanträdesrum Valsaren,

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II

Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 9347 Insjön II BILAGA 2 SLUTRAPPORT Projektavslut för stadsbyggnadsprojekt 2013-11-08 Katarina Hamilton Sammanfattning Projektet omfattar del av Insjöns villaområde och är beläget i den nordöstra delen av Boo, vid gränsen

Läs mer