Frågor och svar om delprocesserna i tjänstehubben

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om delprocesserna i tjänstehubben"

Transkript

1 1 Frågor och svar om delprocesserna i tjänstehubben Nedanstående frågor kom upp under Svenska kraftnäts seminarium om tjänstehubben den 31 maj Här är svaren på dem. Publiceringsdatum Avser "leveranspunkt" även produktionsanläggningar? I nuvarande delprocessbeskrivningar hanteras produktionsanläggningar på samma sätt som förbrukningsanläggningar. Om ett elhandelsföretag (EH) har avtal med en kund på en anläggning - kan då EH hämta mätvärdeshistorik för tidigare kunder på anläggningen? Mätvärden kan göras "anonyma" genom att ta bort information om tidigare kund. Detta är dock ytterst en fråga för Ei. Gränspunkter -hur hanteras de? Det är inte specificerat ännu. Det kommer att redogöras för i samband med arbetet med processen för nätavräkning. Hur får EH information om nättariffer från elnätsföretaget (NÄ)? NÄ kommer att lägga upp sina nättariffer i tjänstehubben som information till EH. Målet är att EH för kund ska kunna förklara nätavgiften på fakturan. Exakt hur detta ska läggas upp är inte specificerat ännu. Vad händer om en process avbryts innan den är slutförd? Det kommer att tas fram rutiner för annullering av påbörjade, eller felaktigt genomförda, processer. Hur ska storkunder med många anläggningar hanteras? Finns det t.ex. möjlighet till massuppdateringar? Det kommer att finnas funktionalitet för massuppdateringar. Kommer dokumentationen att översättas till engelska? Det är inte beslutat om, och i så fall när, dokumentationen kommer att översättas till engelska. Svenska kraftnät kommer att återkomma angående detta om det blir aktuellt. Hur ska ombud för aktörer hanteras i tjänstehubben? Tjänstehubben ska kunna hantera ombud, den tekniska hanteringen är ej specificerat ännu.

2 2 Vad händer om NÄ inte sköter leveransen av t.ex. mätvärden till tjänstehubben? Reglering avseende NÄ:s mätvärdesleverans kommer att hanteras som idag. Skillnaden med tjänstehubben är att denna kommer att möjliggöra en bättre uppföljning av mätvärdesleveranserna. Hur ska effekttariffer hanteras i tjänstehubben? Svenska kraftnäts utgångspunkt är att nätavgifterna inte beräknas i tjänstehubben utan av NÄ. Nätavgifterna förmedlas från NÄ till EH via tjänstehubben tillsammans med uppgift om debiteringsunderlaget. Effekttariffer, antingen baserade på maxvärden eller hybridvarianter (bestående även av exempelvis fast och energidel), kommuniceras som fakturarader. NÄ bestämmer tariffstruktur. Nättarifferna är även tillgängliga som information till EH via tjänstehubben. Vem är ansvarig för fel om t.ex. kommunikationen med tjänstehubben inte fungerar? Det beror på vilken typ av fel det är. Grundprincipen är dock att marknadsaktörerna är ansvariga för att tjänstehubben är uppdaterad med korrekt information för respektive marknadsaktörs ansvarsområde. (Typiskt sett har NÄ ansvar för information om anläggning och mätvärden, EH har ansvar för kundinformation). Om felet är på tjänstehubbens sida ligger ansvaret för organisationen bakom denna att snabbt åtgärda felet (efter att de själva lokaliserat felet eller fått in felanmälan från någon marknadsaktör). Hur hanteras kunder med skyddad identitet? Detta är inte specificerat ännu, men det är helt klart att detta måste lösas, kunden måste kunna skydda sin identitet. Hur kommer kunder som inte kan få avtal med någon EH att hanteras? Om ett EH går i konkurs- hur kommer tjänstehubben hantera en sådan situation? Idag har NÄ möjlighet att skicka med information till kunderna via fakturan. Hur ska detta hanteras framöver? Hur kopplas delprocessen mot för- /färdiganmälan? Fråga för Ei. Kopplat till frågeställningen kring Supplier of Last Resort. Fråga för Ei. Svenska kraftnäts förslag är att det bör vara ett myndighetsbeslut att anvisa elhandelsföretag i händelse av konkurs. Tjänstehubben kan i så fall som mätpunktsadministratör sköta den praktiska anvisningen, men detta är ej bestämt ännu. Eftersom det är EH som kommer att fakturera kunderna bör NÄ utvärdera alternativa kontaktvägar till kunderna. Processen är modellerad utifrån hantering av för-/färdiganmälan. Detta kommer att förtydligas i kommande uppdatering av delprocessbeskrivningen.

3 3 När, i praktiken, får EH information om anläggningen i process? Kunden informerar EH om att det har skapats en ny anläggning och att elavtal önskas tecknas för den. Hur kan processen modelleras för att undvika extra fältbesök för NÄ? NÄ's hantering av tillkoppling av ny leveranspunkt kan förenklas genom installation av mätare med fjärrbrytare samt krav på tecknat elavtal i samband med färdiganmälan. Energitjänsteföretag Hur registreras energitjänsteföretag i tjänstehubben? Utgångspunkten är att energitjänsteföretag hanteras på samma sätt som EH i tjänstehubben. Båda dessa marknadsaktörer behöver ha ett avtal med tjänstehubben för att kunna koppla upp sig mot tjänstehubben. För att få tillgång till information krävs avtal med kund. Energitjänsteföretag Fakturera Vilken information ska energitjänsteföretag ha tillgång till i tjänstehubben? Ska NÄ skicka alla avgifter till kund via tjänstehubben till EH? Även fakturering av ev "specialärenden"? Mätvärden i första hand. Eventuellt kan även ytterligare information vara aktuell, detta är inte specificerat ännu. Alla fakturaposter som är kopplade till ett löpande elavtal ska gå via tjänstehubben till EH för kundfakturering, även ev engångsposter. För anslutningsärenden ska dock fortfarande fakturering hanteras direkt av NÄ till kund (utanför tjänstehubben). Fakturera Vilket format och innehåll ska fakturaunderlaget ha? Detta är inte specificerat ännu, till viss del en fråga för Ei. Från- och tillkoppling Idag har NÄ ansvar för avisering vid från- och tillkoppling. Hur blir det i framtiden med en elhandlarcentrisk marknadsmodell? En fråga för Ei. Avviseringen kan hanteras av antingen NÄ eller EH. I delprocessdiagrammen för från- och tillkoppling ingår avisering i NÄ aktiviteter "Utvärdera frånkoppling" resp. "Utvärdera tillkoppling" men detta kan komma att uppdateras om Ei beslutar att detta ska hanteras av EH. I kommande marknadsmodell är det sannolikt att det enbart är EH som har avtal med kund, detta är dock inte beslutat ännu. I de fall då kunden bryter mot avtalet kan det ge upphov till "aviseringar" i form av t.ex. inkassokrav, uppmaning och delgivning av underrättelse. Dessa "aviseringar" kommer i så fall sannolikt EH hantera.

4 4 Fullmakter Hur kommer marknadsaktörer åt data i tjänstehubben innan avtalstecknande med kund, måste de ha godkännande av kunden? Det pågår en utredning hos Ei där Svenska kraftnät ger input. Det är i nuläget inte klart hur detta ska hanteras. Det finns en önskan från marknadsaktörerna att fasa ut dagens komplicerade fullmaktshantering, samtidigt kommer det införas striktare regelverk gällande hantering av personinformation framöver. Det är i nuläget inte klart hur detta kommer att utformas i tjänstehubben. Målet bör vara att den marknadsaktör som ska teckna avtal med en kund får tillgång till den information som behövs för att teckna avtalet. Inflytt/Utflytt Hur hanteras retroaktiva flyttar i tjänstehubben? Grundprincipen kommer vara att man inte ska registrera retroaktiva flyttar i tjänstehubben. (Däremot kommer det vara möjligt att korrigera felaktigheter i tidigare registrerade flyttar.) Svenska kraftnäts bedömning är att behovet av retroaktiva flyttar kommer minska, bland annat p.g.a. införandet av principen "inget avtal ingen el". Inflytt/Utflytt Mätutredning Enligt processerna flyttar en ny kund automatiskt ut den gamla kunden. Vad händer med uppsägningstider på gamla avtalet? Finns det risk att detta görs felaktigt av kunden, t.ex. vid skilsmässor? Har den tidigare EH något ansvar att meddelande sin kund att denne flyttas ut? Hur gör man om mätvärden som tidigare har ingått i fakturaunderlag korrigeras? Det är enligt samma principer som det fungerar idag. Den tidigare EH ska skyndsamt informera sin kund om att utflytt har registrerats. Det inte är inte en del av mätutredningen, det kommer att hanteras genom den ordinarie faktureringsprocessen via tjänstehubben. Mätutredning Vilka tidsfristergäller vid mätutredning? Detta är inte specificerat ännu. Mätutredning Mätvärden Om felet vid en mätutredning visar sig gälla flera anläggningar och inte bara den anläggningen som mätutredningen avser? Ska NÄ skicka mätvärden (nollvärden) för frånkopplade anläggningar till tjänstehubben? NÄ kan själv skapa ärenden för mätutredningen via hubben. Det blir då NÄ ansvar att skapa upp motsvarande ärenden för de andra anläggningarna. Ja, mätvärden ska löpande skickas även för frånkopplade anläggningar. Enbart avvecklade anläggningar i tjänstehubben är undantagna för krav om mätvärdesleverans.

5 5 Teckna avtal Vilket adressregister ska användas då kund har kontakt med EH och EH ska söka information i tjänstehubben? Det är ännu inte utrett vilket adressregister som kommer att användas. Oavsett vilket adressregister som kommer att användas blir är det viktigt att eftersträva hög datakvalitet. EH kan även söka på anläggnings id i tjänstehubben (t.ex. om anläggningen hör till ett nybygge som saknar adress). Teckna avtal Ska EH uppdatera avtalsförändringar i tjänstehubben? Ja, EH ska uppdatera relevanta avtalsförändringar i tjänstehubben, t.ex. uppgifter om bindningstid/uppsägningstid och brytavgift. Teckna avtal Ska brytavgifter standardiseras? Det har vi inte tittat på. Vi har tittat på vilken typ av information som behövs i tjänstehubben och där ser vi att t.ex. information om att brytavgift finns eller inte ska registreras i tjänstehubben. Teckna avtal Vissa EH har andra tjänster kopplade till sina elavtal (t.ex. försäkringsavtal), hur kommer dessa att hanteras i tjänstehubben? Tjänstehubbens kommer att hantera elavtal och energitjänsteavtal. Övriga avtal kommer inte att hanteras i tjänstehubben. EH får själv bevaka hantering av ev tilläggsavtal till sina elavtal. Ärendehantering Kommer hubben ha ett ärendehanteringssystem? Ja, det är Svenska kraftnäts arbetshypotes att det ska finnas ett ärendehanteringssystem i tjänstehubben. Detta är dock ännu inte specificerat.

Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar

Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 2015/1263 Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar 1/39 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Publicerad

Läs mer

Tjänstehubb delprocessbeskrivningar

Tjänstehubb delprocessbeskrivningar PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-11-18 PUBLICERAD VERSION ÄRENDENUMMER 3.0 2015/2266 Tjänstehubb delprocessbeskrivningar 1/35 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Publicerad arbetsversion

Läs mer

Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar

Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-05-23 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar 1/43 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Publicerad

Läs mer

Elmarknadshubb övergripande information

Elmarknadshubb övergripande information PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 2015/1263 Elmarknadshubb övergripande information Avseende publicerade dokument 2017-12-15 1/14 Uppdateringar

Läs mer

Svenska Kraftnäts presentation av elmarknadsprocesser :00-16:00

Svenska Kraftnäts presentation av elmarknadsprocesser :00-16:00 Svenska Kraftnäts presentation av elmarknadsprocesser 2016-05-31 13:00-16:00 Elmarknadsprocesser med elhandlarcentrisk affärsmodell och tjänstehubb Summit Hitech, Sveavägen 9-11 Tider för seminariet 12:30-13:00

Läs mer

Elmarknadshubb övergripande information

Elmarknadshubb övergripande information PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-09-17 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 3.0 2015/1263 Elmarknadshubb övergripande information Avseende publicerade dokument 2018-09-17 1/12 Uppdateringar

Läs mer

Seminarium Tjänstehubben processarbete

Seminarium Tjänstehubben processarbete Seminarium Tjänstehubben processarbete City Conference Centre, Stockholm Den 28 november 2016, kl 13-16 Agenda > Projektstatus > Informationsmodell Paus > BRS-genomgång > Nätavräkning > Frågestund Frågor

Läs mer

Tjänstehubben växer fram

Tjänstehubben växer fram Tjänstehubben växer fram EG Utility användarträff 2016 2016-09-22 Erik Forsén Agenda Vad är en Tjänstehubb? Svenska kraftnäts delredovisning till regeringen Processer på elmarknaden och funktioner i tjänstehubben

Läs mer

Elmarknadshubb funktionsbeskrivningar

Elmarknadshubb funktionsbeskrivningar SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-09-17 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 3.0 2015/1263 Elmarknadshubb funktionsbeskrivningar 1/25 Inledning Uppdateringar

Läs mer

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD VERSION /1985. Elmarknadshubb. Förslag sekventiell driftsättning. SvK1000, v3.

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD VERSION /1985. Elmarknadshubb. Förslag sekventiell driftsättning. SvK1000, v3. PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2019-06-27 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2019/1985 Elmarknadshubb Förslag sekventiell driftsättning SvK1000, v3.3, 2014-03-26 1/16 Innehåll 1 Om

Läs mer

Contact: Leif Sjöberg Phone:

Contact: Leif Sjöberg Phone: Vattenfall AB Evenemangsgatan 13 169 56 SOLNA Sweden Datum: 2017-01-31 Svenska kraftnät Projekt Tjänstehubb Erik Forsén Box 1200 172 24 SUNDBYBERG hubb@svk.se CC Energimarknadsinspektionen Contact: Leif

Läs mer

1 Bilaga 1 Till Vattenfalls synpunkter på process- och funktionsdokument avseende elmarknadshubbens utformning publicerat 23 maj 2017. Notera att kommentarerna är inte står i någon specifik ordning. Alla

Läs mer

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert En ny modell för elmarknaden Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert Från idag till imorgon så här kommer elmarknadshubben att fungera Arbetet med att

Läs mer

Tjänstehubb informationsmodell

Tjänstehubb informationsmodell SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-11-18 PUBLICERAD VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/2266 Tjänstehubb informationsmodell 1/13 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell Enkelhet för kunden Elhandlarcentrisk modell I Sverige och i Norden har kunden en relation med elnätsföretaget och en med elhandelsföretaget. I vissa andra europeiska länder (Tyskland, Frankrike och England)

Läs mer

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD ARBETSVERSION /1263. Kundsamtycke 1/12

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD ARBETSVERSION /1263. Kundsamtycke 1/12 PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD ARBETSVERSION ARBETSVERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Kundsamtycke 1/12 Sammanfattning Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning...

Läs mer

Referensgruppsmöte tjänstehubb

Referensgruppsmöte tjänstehubb 2017-05-02 Referensgruppsmöte tjänstehubb Sturegatan 1, Sundbyberg 2017-05-02 2017-05-02 Referensgruppsmöte 2 Referensgruppsmöte Tjänstehubb 2017-05-02 1. Kort status Ei och Svk 2. Vad händer efter rapporten

Läs mer

Elhandlarcentrisk modell / tjänstehubb

Elhandlarcentrisk modell / tjänstehubb Elhandlarcentrisk modell / tjänstehubb Energimarknadsrådet, 2016-01-19 Inlägg från Ellevio, Lowina Lundström 2016-03-14 Sida 1 hem till mer än 908 000 kunder i Sverige Kunder Elnät 908 000 i södra Norrland,

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 Närvarande Bo Hesselgren Energimarknadsbyrån Rickard Silverfur Fastighetsägarna Christian Carlsson

Läs mer

Vattenfalls synpunkter på Svenska kraftnäts rapport Redovisning av vissa frågor ang. tjänstehubbens utformning m.m..

Vattenfalls synpunkter på Svenska kraftnäts rapport Redovisning av vissa frågor ang. tjänstehubbens utformning m.m.. Vattenfall AB Evenemangsgatan 13 169 56 Solna Sweden Datum: 2016-09-07 Svenska kraftnät Projekt Tjänstehubb Erik Forsén Box 1200 172 24 SUNDBYBERG hubb@svk.se Contact: Leif Sjöberg Phone: +4670-322 90

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben

Den svenska Elmarknadshubben Den svenska Elmarknadshubben Elnätsdagarna 2017-11-22 Robert Thelander, Förändringsledare Tidplan Kravspecificering Upphandling Implementering Migreringsaktiviteter - Pilotgrupp Migreringsaktiviteter -

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben Informationsmöte omgång 2

Den svenska Elmarknadshubben Informationsmöte omgång 2 Den svenska Elmarknadshubben Informationsmöte omgång 2 Bertil Dyrberg Elisabeth Madsen Robert Thelander April / Maj 2018 Luleå, Stockholm, Göteborg, Malmö Tidplan April / Maj 2018 PROJEKT ELMARKNADSHUBB

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben

Den svenska Elmarknadshubben Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare Ediel- och avräkningskonferensen 2017, Clarion Hotell Arlanda 2017-10-10 Ediel- och avräkningskonferensen 2017 - Arlanda 2 Agenda Introduktion

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben. Energiföretagens Regionmöten Våren 2018

Den svenska Elmarknadshubben. Energiföretagens Regionmöten Våren 2018 Den svenska Elmarknadshubben Energiföretagens Regionmöten Våren 2018 VÅREN 2018 - ENERGIFÖRETAGENS REGIONMÖTEN 2 Elmarknadshubben är sannolikt ett av de mest diskuterade ämnena hos såväl elnätsföretag,

Läs mer

Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell

Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell Johan Nilsson 2016-05-06 1 (7) Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell 2016-05-02 Plats: Ei:s lokal Freja, Drottninggatan 26, Stockholm Datum: 2016-05-02, klockan 10:00-14:00

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum 2016-05-27 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj Närvarande Daniel Norstedt (Ei) Sara Sundberg (Ei)

Läs mer

Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb. Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare

Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb. Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare 2017-11-08 2017-11-08 Statistikforum 2017 - Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb

Läs mer

Elmarknadshubb BRSdokument

Elmarknadshubb BRSdokument PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 2015/1263 Elmarknadshubb BRSdokument 1/305 Inledning Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Arbetsversion

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben Samlad information. Våren 2018

Den svenska Elmarknadshubben Samlad information. Våren 2018 Den svenska Elmarknadshubben Samlad information Våren 2018 Tidplan Våren 2018 - SAMLAD INFORMATION 2 Agenda 2017 2018 2019 2020 2021 Leverantörsbyte Från/Tillkoppling Kunddatauppdatering H1 H2 H1 H2 H1

Läs mer

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD ARBETSVERSION /1263. Användargränssnitt 1/24

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD ARBETSVERSION /1263. Användargränssnitt 1/24 PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD ARBETSVERSION ARBETSVERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Användargränssnitt 1/24 Inledning Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Administration

Läs mer

SAMFAKTURERING AV ELHANDELS-

SAMFAKTURERING AV ELHANDELS- SAMFAKTURERING AV ELHANDELS- OCH ELNÄTSKOSTNADER Len Börjeson Email: len.borjeson@ sweco.se Tobias Jakobsson Email: tobias.jakobsson@ sweco.se 1 Slutsatser Samhällsekonomisk jämförelse av Grossistmodellen

Läs mer

Bilaga 1 Till Vattenfalls synpunkter på process- och funktionsdokument avseende elmarknadshubbens utformning publicerat den 15 december 2017 Vattenfal

Bilaga 1 Till Vattenfalls synpunkter på process- och funktionsdokument avseende elmarknadshubbens utformning publicerat den 15 december 2017 Vattenfal Bilaga 1 Till Vattenfalls synpunkter på process- och funktionsdokument avseende elmarknadshubbens utformning publicerat den 15 december 2017 Vattenfalls synpunkter på enskilda process- och funktionsdokument

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Gaia. Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering.

Gaia. Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering. 2016-09-01 Energimarknadsinspektionen Gaia Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering. I juni 2015 fick Energimarknadsinspektionen (Ei) och Svenska kraftnät

Läs mer

Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet

Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet SvK2022, v4.0, 2016-04-27 Finans 2016-11-01 2015/1263 PROMEMORIA Synpunkter på Svenska kraftnäts delredovisning till Miljöoch energidepartementet BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1 SUNDBYBERG TEL

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben. Robert Thelander Elisabeth Madsen Luleå

Den svenska Elmarknadshubben. Robert Thelander Elisabeth Madsen Luleå Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander Elisabeth Madsen 2017-11-21 - Luleå Tidplan Kravspecificering Upphandling Implementering Migreringsaktiviteter - Pilotgrupp Migreringsaktiviteter - Obligatoriska

Läs mer

Elmarknadshubb informationsmodell

Elmarknadshubb informationsmodell PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 207-2-5 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 205/263 Elmarknadshubb informationsmodell /27 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Arbetsversion 3.0 206--8

Läs mer

Bilaga 1.1 Mätpunktsadresser - bakgrund och exempelscenarier

Bilaga 1.1 Mätpunktsadresser - bakgrund och exempelscenarier PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-10-29 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Bilaga 1.1 Mätpunktsadresser - bakgrund och exempelscenarier Inventeringsinstruktion SvK1000,

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 1 2014-02-20 VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER Elmarknadsutveckling rekommenderar att bilateral efterkorrigering av tim- och schablonavräknade

Läs mer

Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell. Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg

Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell. Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg SvK2024, v4.0, 2016-04-27 Ann-Sofie Segerheim 2017-05-04 MINNESANTECKNINGAR Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell Plats Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg Tid 14.00

Läs mer

En kontakt och en faktura

En kontakt och en faktura En kontakt och en faktura Övergripande Inledningsvis vill Oberoende Elhandlare (OE) framhålla att vi länge verkat för en gemensam nordisk slutkundsmarknad och stöder NordREGs förslag att införa en supplier

Läs mer

Tjänstehubb rollmodell

Tjänstehubb rollmodell PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-02-04 PUBLICERAD ARBETSVERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/2266 Tjänstehubb rollmodell 1/10 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Arbetsversion

Läs mer

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Dina valmöjligheter när det gäller el DU HAR TVÅ AVTAL ELNÄT OCH ELHANDEL Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal, med det elnätsföretag som äger elnätet

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag EL 2012 N (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi.

Läs mer

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för elmarknaden

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för elmarknaden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet EL 2012 N (rev) 1(5) 2015-02-27 Dokumentnummer Doknr-vVersion Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Förslag från Oberoende Elhandlares expertgrupp för införandet av Supplier Centric Model (SCM) och combined billing i Sverige.

Förslag från Oberoende Elhandlares expertgrupp för införandet av Supplier Centric Model (SCM) och combined billing i Sverige. 2013-03-26 Energimarknadsinspektionen Marielle Liikanen Förslag från Oberoende Elhandlares expertgrupp för införandet av Supplier Centric Model (SCM) och combined billing i Sverige. Oberoende Elhandlare

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

REDOVISNING AV VISSA FRÅGOR ANG. TJÄNSTEHUBBENS UTFORMNING M.M.

REDOVISNING AV VISSA FRÅGOR ANG. TJÄNSTEHUBBENS UTFORMNING M.M. MAJ 2016 REDOVISNING AV VISSA FRÅGOR ANG. TJÄNSTEHUBBENS UTFORMNING M.M. En delredovisning från Svenska kraftnät SVENSKA KRAFTNÄT Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Välkommen till Elmarknadshubben

Välkommen till Elmarknadshubben - 1 / 31 Arbetsmaterial framtagen för att illustrera koncept Välkommen till Vi finns till för att förenkla för dig! Logga in nedan så får du information om dina anläggningar BankID (och Nordea) Mobilt

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Elmarknadshubb BRSdokument

Elmarknadshubb BRSdokument PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-09-17 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 3.0 2015/1263 Elmarknadshubb BRSdokument 1/261 Inledning Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Arbetsversion

Läs mer

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05 Ny modell för elmarknaden (diarienummer M2017/01702/Ee)

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05 Ny modell för elmarknaden (diarienummer M2017/01702/Ee) Stockholm 2017-10-24 Miljö- och Energidepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05 Ny modell för elmarknaden (diarienummer M2017/01702/Ee) Branschföreningen

Läs mer

Bilaga 1 Informationsattribut för inventering

Bilaga 1 Informationsattribut för inventering PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-10-29 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Bilaga 1 Informationsattribut för inventering Inventeringsinstruktion SvK1000, v3.3, 2014-03-26

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för försäljning av el till konsument

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för försäljning av el till konsument EL 2009 K ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. Gäller från och med 1 juli 2009. 1. INLEDANDE

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Version 1.0 Beslutad VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

Version 1.0 Beslutad VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER Version 1.0 Beslutad 2016-03-10 VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 2 INNEHÅLL 1. BAKGRUND... 3 1.1 Bilateral efterkorrigering... 3 1.2 Vägledningens

Läs mer

Elmarknadshubb utredningsresultat

Elmarknadshubb utredningsresultat PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-05-30 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Elmarknadshubb utredningsresultat 1/21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Utredningsresultat...

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 2 INNEHÅLL 1. BAKGRUND... 3 1.1 Bilateral efterkorrigering... 3 1.2 Vägledningens syfte... 3 1.3 Införandet

Läs mer

Informationsattribut för inventering - leveranspunkter

Informationsattribut för inventering - leveranspunkter PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2019-03-08 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 2015/1263 Informationsattribut för inventering - leveranspunkter SvK1000, v3.3, 2014-03-26 1/44 Inledning

Läs mer

Edielnyheter att komma ihåg och vad kommer framöver? Av Jan Owe, Svenska kraftnät

Edielnyheter att komma ihåg och vad kommer framöver? Av Jan Owe, Svenska kraftnät Edielnyheter att komma ihåg och vad kommer framöver? Av Jan Owe, Svenska kraftnät Hänt sedan sist > Cesar flyttade till Energimyndigheten > NBS-projektet > Mindre uppdateringar på Edielportalen t.ex. bättre

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Louise Marcelius 08-6772827, 0701644421 louise.marcelius@svenskenergi.se Datum 2014-04-23 1 (5) Vägledning om information vid anvisningsavtal

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben Referensgruppsmöte # Sundbyberg

Den svenska Elmarknadshubben Referensgruppsmöte # Sundbyberg Den svenska Elmarknadshubben Referensgruppsmöte #2 2018-05-29 Sundbyberg 2018-05-29 - REFERENSGRUPPSMÖTE #2 - SUNDBYBERG 2 Agenda Tidplan Verksamhetskrav Förändringsledning Inriktningsproposition Nästa

Läs mer

Tjänstehubb funktionsbeskrivningar

Tjänstehubb funktionsbeskrivningar SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-11-18 PUBLICERAD VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/2266 Tjänstehubb funktionsbeskrivningar 1/23 Inledning Uppdateringar Utgåva

Läs mer

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning:

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning: MANUAL CHECKLISTA Min elförbrukning Mätar- och avläsningsfrågor: Varför elnätsföretaget måste få uppgifterna? För att mäta förbrukad el under en period För att ligga till grund för faktura Hur avläsning

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

INVENTERINGSINSTRUKTION. Elmarknadshubben migrering

INVENTERINGSINSTRUKTION. Elmarknadshubben migrering INVENTERINGSINSTRUKTION Elmarknadshubben migrering SVENSKA KRAFTNÄT Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar ledningar för 400 kv och 220

Läs mer

Synpunkter på Ei: s förslag till åtgärder för att stimulera efterfrågeflexibilitet

Synpunkter på Ei: s förslag till åtgärder för att stimulera efterfrågeflexibilitet Stockholm 2016-04-22 Energimarknadsinspektionen Karin Alvehag 631 03 Eskilstuna Synpunkter på Ei: s förslag till åtgärder för att stimulera efterfrågeflexibilitet Oberoende Elhandlare(OE) ser mycket positivt

Läs mer

1(5) Hedemora Elhandel AB

1(5) Hedemora Elhandel AB 1(5) 2(5) Kjell Danielsson Verkstadsgatan 1 776 35 HEDEMORA Mikroproducentavtal för ersättning av överskottsel Som egenproducent av el och befintlig elhandelkund hos Hedemora Elhandel är du viktig för

Läs mer

Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie 20117:05 "Ny moden för &marknaden"

Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie 20117:05 Ny moden för &marknaden Konsument verket KO Remissyttrande Datum Vårt Dnr 2017-10-23 2017/709 Ert Dnr M2017/01702/Ee Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie

Läs mer

Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell. Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg

Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell. Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg Bertil Larssn 2016-10-11 PROTOKOLL Referensgruppsmöte - tjänstehubb ch elhandlarcentrisk marknadsmdell Plats Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg Tid 13.00 16.00 den 11 ktber 2016 Närvarande Stig

Läs mer

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare för kunden förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad (El R2013:09)

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare för kunden förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad (El R2013:09) SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Handel & Försäljning Gunilla Stawström 08-677 2665 gunilla.stawstrom@svenskenergi.se YTTRANDE 1 (13) Datum Beteckning 2013-09-23 044/2013 Näringsdepartementet

Läs mer

Demo scenarion. Teckna avtal via hemsida. Energiapp. Telefonförsäljning. Arbetsmaterial framtagen för att illustrera koncept 1 / 49.

Demo scenarion. Teckna avtal via hemsida. Energiapp. Telefonförsäljning. Arbetsmaterial framtagen för att illustrera koncept 1 / 49. 1 / 49 Demon https://www.demo Arbetsmaterial framtagen för att illustrera koncept Demo scenarion Teckna avtal via hemsida Energiapp Telefonförsäljning 2 / 49 Demon https://www.demo Demo scenario Teckna

Läs mer

Elmarknadsutveckling. Ediel och avräkningskonferens 2018 Sverker Ericsson

Elmarknadsutveckling. Ediel och avräkningskonferens 2018 Sverker Ericsson Elmarknadsutveckling Ediel och avräkningskonferens 2018 Sverker Ericsson Deltagare i Elmarknadsutveckling Ann-Sofie "Fia" Segerheim Svenska kraftnät Birger Fält Svenska kraftnät Christina Svensson BestEl/V:a

Läs mer

Elhandlarcentrisk flyttprocess en kostnadsnyttoanalys

Elhandlarcentrisk flyttprocess en kostnadsnyttoanalys Ei R2015:05 Elhandlarcentrisk flyttprocess en kostnadsnyttoanalys Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna. Tel 016-16 27 00. www.ei.se Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna

Läs mer

Elmarknadshubb roll- och domänmodell

Elmarknadshubb roll- och domänmodell PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2018-09-17 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Elmarknadshubb roll- och domänmodell 1/17 Inledning Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 1.0

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ime 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur Kraftringen Energi AB (publ) Box 25 22100 LUND Föreläggande avseende information till elanvändare med anvisat

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN Mellan Post- och telestyrelsen (organisationsnummer 202100-4359), nedan kallad PTS, och NN (organisationsnummer xxxx), nedan kallad Leverantören, har träffats följande AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV

Läs mer

Delegationsbeslut

Delegationsbeslut .&. A,.. JÄMTLAND " Delegationsbeslut 1(2) Samordningskansliet Daniel Nilsson E-post: daniel.l.nilsson@regionjh.se Granskning av hantering av avtal RS/l028/2015 Ärendebeskrivn i ng Revisionskontoret har

Läs mer

Informationsattribut för inventering - gränspunkter

Informationsattribut för inventering - gränspunkter PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2019-03-08 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/1263 Infrmatinsattribut för inventering - gränspunkter SvK1000, v3.3, 2014-03-26 1/8 Inledning Innehållsförteckning

Läs mer

Pengaktuellt. Nr september 2008

Pengaktuellt. Nr september 2008 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 233 5 september 2008 Innehåll: ELEKTRONISKA KUNDFAKTUROR... 1 INLEDNING...1 NYA RUTINER FÖR KUNDFAKTUROR (GÄLLER BÅDE FAKTUROR OCH KREDITFAKTUROR)...2 REGISTRERING AV KUNDFAKTURA...2

Läs mer

Kontakt: Leif Sjöberg Telefon:

Kontakt: Leif Sjöberg Telefon: Vattenfall AB (publ) Miljö- och energidepartementet Dnr M2017/01702/Ee m.registrator@regeringskansliet.se filip.vestling@regeringskansliet.se Datum: 2017-11-24 Kontakt: Leif Sjöberg Telefon: 070 322 90

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN ÅLANDS AVRÄKNINGS- OCH LEVERANTÖRSBYTESPROCESS DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN 1.1 Utgångspunkt Avsikten är att inga nya investeringar i programvara för avräkning behövs och systemet skall vara enkelt att hantera

Läs mer

Välkomna på frukostmöte!

Välkomna på frukostmöte! Välkomna på frukostmöte! Agenda för dagen Nya förutsättningar på elmarknaden Nya smarta elmätare Elbilsladdning och solceller Begrepp på elmarknaden Elhandelsföretag Som kund kan du välja själv från vilket

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag AVTALSVILLKOR 1(8) Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag Gäller från och med 2013-11-01. 1 Allmänt 1.1, 556016-2561, nedan Skellefteå Kraft, förfogar över ett kommunikationsnät med bredbandskapacitet.

Läs mer

Elmarknadshubb informationsmodell

Elmarknadshubb informationsmodell PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 207-05-23 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER.0 205/263 Elmarknadshubb informationsmodell /28 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Arbetsversion.0 Första

Läs mer

Kunden hamnar då i det s.k. ickevalsalternativet, vilket är en i förväg upprättad turordningslista där alla utförare finns med.

Kunden hamnar då i det s.k. ickevalsalternativet, vilket är en i förväg upprättad turordningslista där alla utförare finns med. Administrativa rutiner för bistånds- och avgiftshandläggare och utförare av hemtjänst Beställning och uppföljning av utförd, beviljad och debiterad tid Insats Åtgärd Kommentar 1. Val av utförare Vid hembesöket

Läs mer