Tjänsteskrivelse. Rapport om prestationsbaserade statliga medel för utveckling av socialpsykiatri i Stadsområde Väster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse. Rapport om prestationsbaserade statliga medel för utveckling av socialpsykiatri i Stadsområde Väster"

Transkript

1 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum Vår referens Eva Hansson Socsekr myndighet BoU Eva.Hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om prestationsbaserade statliga medel för utveckling av socialpsykiatri i Stadsområde Väster SOFV Sammanfattning Regeringen beslutade 2012 om en handlingsplan, PRIO psykisk ohälsa plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa Kommunstyrelsen beslutade att fördela prestationsbaserade medel till stadsområde Väster. Socialpsykiatriprojektet inrättades på Stadsområdesförvaltning Väster 2013, ett samverkansprojekt mellan Individ och familj och Vård och omsorg. Kommunstyrelsen har gett nämnden i uppdrag att till stadskontoret inrapportera användandet av medlen och den vidare planeringen av insatser samt en implementeringsplan. Förslag till beslut Stadsområdesnämnd Väster föreslås besluta att lämna rapport till kommunstyrelsen i enlighet av förvaltningen framlagt förslag. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse AU "Rapport om prestationsbaserade statliga medel" Rapport om prestationsbaserade statliga medel för utveckling av socialpsykiatri i Stadsområde Väster(455753) PRIO process(459725) Beslutsplanering Stadsområdesnämnd Västers arbetsutskott Stadsområdesnämnd Väster Ansvariga Maria Popoola Avdelningschef Gisela Gréen Stadsområdesdirektör SIGNERAD

2 Malmö stad Stadsområdesnämnd Väster 1 (6) Datum Rapport SOFV Till Kommunstyrelsen Rapport om prestationsbaserade statliga medel för utveckling av socialpsykiatri i Stadsområde Väster 1. Bakgrund Regeringen beslutade 2012 om en handlingsplan, PRIO psykisk ohälsa plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa Två grupper är särskilt prioriterade, barn och unga samt personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. En inventering gjordes 2013 avseende hela målgruppen vuxna med allvarlig psykisk funktionsnedsättning i hela Malmö Stad. Inventeringen i stadsområde Väster visade på en låg andel samverkan angående personer med psykisk funktionsnedsättning. Ett behov identifierades av att fortsätta utveckla arbetet för att förbättra samarbete och samverkan för att kunna skapa en sammanhållen vård- och stödkedja för personer med psykisk funktionsnedsättning. 2. Uppdrag och syfte PRIO projektets arbetsgrupp bestående av två heltidstjänster, en från vård och omsorg, biståndsenheten och en från individ och familjeomsorgen har fått i uppdrag att utveckla samarbetsformer inom organisationen och med samverkanspartners till socialtjänsten. Syftet med PRIO projektet i stadsområde Väster är att utveckla ett samordnande arbetssätt för målgruppen vuxna med varaktig psykisk funktionsnedsättning. Vid uppstarten av PRIO projektet så förväntades följande effekter uppnås. En ökning av antalet upprättade SIP:ar (samordnade individuella planer). Få till stånd samverkansmöten mellan vård och omsorg, individ- och familjeomsorg, Region Skåne och INM (integrerad närsjukvård).

3 Att rutiner ska utformas för hur stödet och vem som ger stödet till brukare ges och hur det sedan kan implementeras i verksamheterna. 2 (6) 3. Arbetssätt 3.1 Samordning och konsultation PRIO projektets huvudsakliga arbetsuppgifter består i att fungera som samordnare i enskilda ärenden. I det arbetssätt som projektet utvecklat ingår att ha en samordningsfunktion för den enskilde brukaren. Samordningsfunktionen uppgift är att tillsammans med brukaren kartlägga framtida behov. Detta sker utifrån stödjande samtal och/eller motiverande samtal. I kartläggningen ingår att ta fram vilka externa aktörer som kan vara aktuella att etablera kontakt med för att på bästa sätt kunna uppfylla brukarens behov av samordning. PRIO projektet har ett flexibelt arbetssätt där samtalen kan genomföras antingen via hembesök, på handläggarnas arbetsplats eller på någon neutral plats. Det är alltid brukarens behov och önskemål som avgör var samtalen genomförs. Utifrån den aktuella brukarens behov kan det i samordningen handla om att introducera och etablera kontakt med olika aktörer. Kontakten kan exempelvis vara med: Primärvård Psykiatrin Habilitering Arbetsterapeut/sjukgymnast/fysioterapeut, vård och omsorg Biståndshandläggare, vård och omsorg Socialsekreterare, individ och familjeomsorgen Överförmyndarnämnden - god man och förvaltare. Beroendecentrum Andra arbetsuppgifter för PRIO projektet består i att fungera som rådgivande gentemot socialsekreterare, biståndshandläggare, anhörigkonsulent, sektionschefer inom vård och omsorg samt externa parter exempelvis psykiatrin och INM. PRIO projektet ger konsultation antingen via telefon eller i direktkontakt med kollegor. Antalet konsultationer som är tidsbokade uppgår till ca 8 st/månad. Ingen strukturerad mätning är gjord men den uppskattas till att uppgå till ca 30 st/månad i form av rådgivning. Detta möjliggörs i stor utsträckning av att PRIO projektet har hög tillgänglighet och närhet till respektive verksamhet. Ett stort antal rådgivningar kan också leda till tidsbokade konsultationer. Se processkartläggning i bilaga 1.

4 3 (6) Positiva effekter av arbetssättet har observerats bland annat genom att de tidiga insatser som kan ges i form av PRIO projektets samordning ofta leder till minskat lidande för den enskilde brukaren. I de fall som involverar hela familjen har också positiva effekter uppnåtts. Då PRIO projektet stödjer den vuxne i familjen med psykisk funktionsnedsättning fungerar också hela familjen bättre. I en del fall där samordning kommit till stånd handlar det om att en uppsägning av ett boende har förhindrats med hjälp av PRIO projektets arbetssätt. Ett arbetssätt är på väg att etableras där PRIO projektet utgör ingången när det gäller samordning och konsultation för målgruppen. Detta är något som också uttalas vid kontakten med externa aktörer. Ovan beskrivna arbetssätt tydliggörs i processbeskrivning i bilaga 1. Processen kan sägas illustrera ett arbetssätt som också utgör en rutin för arbetet med projektets målgrupp. När det gäller fördelning av PRIO projektets resurser så har en utveckling under projekttiden skett. Under första halvan 2014 uppgick 70 % av arbetstiden till att etablera och utveckla formerna för arbetet, ta fram en handlingsplan, planera för workshop om SIP och att sprida information om PRIO projektet till olika verksamheter såväl internt som externt. De resterande 30 % uppgick till att arbeta med samordning i enskilda ärenden. Under andra halvan 2014 uppgick 50 % av arbetstiden till att arbeta med och genomföra workshop om SIP. De resterande 50 % uppgick till att arbeta med samordning i enskilda ärenden. Under första halvan av 2015 uppgår 50 % av arbetstiden till att arbeta med samordning i olika ärenden och till konsultation till kollegor. 50 % av arbetstiden uppskattas gå till informationsspridning och att delta i olika samverkansgrupper och nätverk (se processkartläggningen i bilaga 1). Under andra halvan av 2015 uppgår 70 % av arbetstiden till att arbeta med samordning i olika ärenden och till konsultation till kollegor. 30 % av arbetstiden uppskattas gå till informationsspridning och att delta i olika samverkansgrupper och nätverk (se processkartläggningen i bilaga 1). Antal pågående/löpande ärenden i projektet är i september st ärenden. Genomförda konsultationer till kollegor från fram till uppgår till ca 65 stycken. Avslutade ärenden 2015 är 27 stycken. Med avslutade menas att insatserna har kommit igång och att PRIO projektet lämnat över ärenden till biståndshandläggare och/eller socialsekreterare.

5 Avslutade insatser kan också innebära att kontakt inte har kunnat etableras eller att brukaren valt att avstå kontakt. 4 (6) 3.2 Samordnad individuell plan (SIP) En uttalad målsättning för PRIO projektet är att öka användandet av samordnad individuell plan (SIP). PRIO projektet genomförde under 2014 en workshop för SIP. Deltagare var biståndshandläggare vård och omsorg, socialsekreterare från individ- och familjeomsorgen samt representanter från psykos- och allmänpsykiatri, ACT teamet i Malmö samt vuxenhabiliteringen. Även ansvariga chefer inom respektive verksamhetsområde deltog. Workshopen innehöll en föreläsning om SIP där deltagarna fick arbeta med fiktiva fallbeskrivningar i tvärgrupper. Utvärderingen visade på en hög nöjdhet från deltagarna där man särskilt framhöll nyttan av att träffa kollegor från andra verksamheter och professioner och det värdefulla i att arbeta med fallbeskrivningar. Efter en inventering av målgruppen 2013 uppskattades den uppgå till 518 st individer i stadsområde Väster. Endast i 3% av fallen var en SIP upprättad. PRIO projektet har under projekttiden arbetat aktivt med rådgivning och konsultationer till kollegor i stadsområdet angående upprättande av SIP. Något som har bidragit till att man i nuläget ser en ökning av antalet upprättade SIP:ar i Stadsområdet Väster. Exakta antalet redovisade SIP: ar kommer att sammanställas under september och redovisas under oktober månad Mötesformer och nätverk Samverkansmöten och nätverk inom PRIO projektet sker i dagsläget på ett antal olika sätt. Samverkansmöte Biståndshandläggare samt rehab VoO och socialsekreterare IoF, INM, allmänpsykiatrin och psykosmottagning, vuxenhabiliteringen. Uppdatering om vad som händer i våra olika verksamheter. Att skapa kontaktytor är en viktig del. Primärvården saknas i nuläget. 2ggr/termin. Konsultationsteam Samma konstellation av aktörer träffas här och där möjligheter ges att gå igenom komplexa ärenden s.k. konsultationsärenden. Ärenden gås igenom anonymt eller alternativt efter inhämtat samtycke från den enskilde. Konsultationsteamet är till för att stödja verksamheten. Kommunövergripande nätverk

6 Projektmedlemmar i PRIO från de olika stadsområdena träffas för erfarenhetsutbyte. 2ggr/termin. 5 (6) PRIO Malmö Stad Mötenas representanter är de andra stadsområdenas PRIO projekt, utvecklingssekreterare samt representanter från Välfärdsenheten som också är sammankallande. Syftet med nätverket är att skapa goda förutsättningar för en likabehandling för personer som är i behov av socialpsykiatriska tjänster och att arbeta med metod- och komptensutveckling inom det socialpsykiatriska området samt att arbeta med brukarinflytande. Nätverkets mandat är att fungera som en beredningsgrupp i förhållande till befintliga chefsnätverk och beslut i linjeorganisationen. 4. Implementeringsplan Intern och extern samverkan PRIO projektet ser ett framtida behov av att fortsätta utveckla samarbetsformerna såväl internt som externt inom stadsområde Väster. När det gäller den interna samverkan ser PRIO projektet det som önskvärt att utveckla och tydliggöra samarbetsformerna med såväl hemsjukvården inom vård och omsorg som anhörigkonsulent. Vad gäller samarbetet med hemsjukvården är det viktigt att ha en ingång för PRIO projektet till medarbetare inom hemsjukvården. Inom individ och familjeomsorgen har rehabgruppen inom försörjningsstöd uttryckt ett behov av närmre samarbete med PRIO projektet och är därmed också en del i ett framtida utvecklingsarbete. På samma sätt ses behov av ett närmre samarbete mellan PRIO projektet och socialpsykiatrihandläggarna inom vård och omsorg. PRIO projektet har också identifierat ett behov av att stärka samarbetet med boendestödet inom vård- och omsorg. Snabbare kontaktvägar mellan verksamheterna vård och omsorg och individ och familjeomsorg har etablerats. För att ytterligare stärka samarbetet skulle gemensamma utbildningseftermiddagar kring de olika lagrum som styr verksamheterna vara av stort värde. Ett resultat av PRIO projektet är att det går att se en följsammare överlämning och ett tydligare gemensamt ansvar vid överlämningar av ärenden mellan individ- och familjeomsorgen och vård och omsorg. Det går också att se en attitydförändring i båda verksamheterna där man är mer benägen att hitta gemensamma lösningar än förut. Vad gäller samverkan externt behöver samarbetet med primärvården utvecklas. Ett viktigt första steg kommer att bli att bjuda in representanter från primärvården till samverkans-

7 grupp/konsultationsteam. PRIO projektet planerar också att informera om projektet till primärvården samt inventera behov av samverkan. Kontakt planeras även med psykiatrins slutenvård. Dels för att informera om projektet samt inventera behov av samverkan. Ett arbetssätt är på väg att etableras där PRIO projektet utgör ingången när det gäller samordning och konsultation för målgruppen. Detta är något som också uttalas vid kontakten med externa aktörer. Målsättningen är att starta ett permanent team som arbetar gränsöverskridande med socialpsykiatri. 6 (6) 4.2 Brukarinflytande Ytterligare ett utvecklingsområde är att införa ett forum för delaktighet och inflytande för brukarna inom målgruppen. Förslagsvis provas att skapa dialogmöten med brukarmedverkan. Syftet med mötena är att skapa ett forum där brukarens synpunkter och uppfattningar kan fångas upp. Dessa möten har varit på planeringsstadiet men har inte verkställts då det ännu inte är utvecklat hur formerna för återkoppling från dessa möten ska se ut. Detta är viktigt att klargöra då begreppen delaktighet och inflytande annars riskerar att inte få någon reell substans. Viktigt framöver i implementeringen är att presentera arbetssättet och föra en dialog med brukarorganisationerna. 4.3 Kompetensutveckling För att kunna fortsätta och fördjupa samverkan i projekt PRIO behövs kompetensutveckling. Utbildningssatsning i Socialstyrelsens Case management utbildning föreslås. PRIO projektet behöver också gemensam extern handledning i att utveckla arbetssättet. Studiebesök tillsammans med representanter från regionens nätverk och deltagare från socialpsykiatriska nätverket förslås också som ett led i erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. 4.4 Framtida organisation För att på ett bättre och mer genomgripande sätt kunna genomföra ovan nämnda utvecklingsbehov föreslås att det nuvarande PRIO projektet övergår i en permanent arbetsform. Ett sätt att göra detta är att skapa ett socialpsykiatriteam. Detta hade lett till hög tillgänglighet och korta beslutsvägar. Något som hade gagnat målgruppen vuxna med varaktiga psykiska funktionsnedsättningar.

8 Processkartläggning PRIO projektet Övergripande syfte: Kartlägga behovet för målgruppen vuxna med psykiska funktionsnedsättningar Syfte PRIO i stadsområde Väster: Kartlägga hur ett mer sammansatt stöd kan ges till vuxna med psykiska funktionsnedsättningar i stadsområdet. = Början eller slutet på processen = Steg i processen = Visar att ett beslut fattas i processen

9 PRIO projektet SoF Väster Biståndshandläggare VoO och/eller socialsekreterare IoF frågar efter konsultation. NÄTVERK PRIO Malmö Stad övergripande Välfärdsenheten sammankallande. Omvärldsbevakning. PRIO ger konsultation SAMVERKANSMÖTE/KONSULTATIONSTEAM Biståndshandläggare samt rehab VOO och socialsekreterare IoF, INM, allmänpsykiatrin och psykosmottagning, vuxenhabiliteringen. Uppdatering om vad som händer i våra olika verksamheter. Möjlighet ges att gå igenom komplexa ärenden sk konsultationsärenden. Att skapa kontaktytor är en viktig del. Primärvården saknas i nuläget. 2 ggr/termin Möte/SIP: MÖTE PRIO konsult träffar brukaren för motiverande samtal i syfte att ta emot stöd. Ej tidsbestämt. Brukare i behov av samordning Remiss kommer från biståndshandläggare VoO och/eller socialsekreterare IoF. Nej PRIO projektet beslutar om vidare behov av samordning finns. Ja Remittent bist.handläggare och/eller socialsekreterare Brukare PRIO konsult Hur ser behovet ut? Brukare fått behov av samordning tillfredsställt. Kontakt med PRIO avslutas. NÄTVERK PRIO träffar. Projektmedlemmar från de olika stadsområdena träffas för erfarenhetsutbyte. Pågående möten med brukaren och PRIO konsult. Kan vara att efter behov hos brukaren ta kontakt med andra huvudmän som primärvården, god man, öppen psyk etc. PRIO konsult kan också kalla till SIP. Ej tidsbestämt

Tjänsteskrivelse. Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016

Tjänsteskrivelse. Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-10-09 Vår referens Eva Hansson Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Eva.Hansson@malmo.se Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (5) Datum 2015-04-09 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd

Läs mer

Tjänsteskrivelse #'%(#)((!&!"!!" (&%*#*!"#+! % ##*#,!(# -(! 1-*# ((#*#() 2 ((#*#()!"# Sammanfattning. Förslag till beslut *$!

Tjänsteskrivelse #'%(#)((!&!!! (&%*#*!#+! % ##*#,!(# -(! 1-*# ((#*#() 2 ((#*#()!# Sammanfattning. Förslag till beslut *$! Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr Datum Vår referens Tjänsteskrivelse Rapport om användande av prestationsbaserade statliga medel 2014 samt fördelning av nya medel inom arbetet med socialpsykiatri

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Vår referens

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Vår referens Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-01-07 Vår referens Maria Thögersen HR-konsult Maria.Thogersen@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) 2014

Läs mer

Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde.

Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2013-11-22 Vår referens Malin Björk Sekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Bjork4@malmo.se Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde.

Läs mer

Statsbidrag för kompetensutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården

Statsbidrag för kompetensutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården SIGNERAD 2014-09-02 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Paulina Franzén Utvecklingssamordnare Tjänsteskrivelse paulina.franzen@malmo.se Statsbidrag för kompetensutveckling inom

Läs mer

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (6) Datum 2015-06-04 Vår referens Eva-Britt Holmberg Socialbyråchef eva-britt.holmberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd

Läs mer

Uppföljning av effektmål i Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad

Uppföljning av effektmål i Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-01-05 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare anne.wolf@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av effektmål i Plan för vård- och omsorgsverksamheten

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014. 2015-01-07 Vår referens. Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Rebecca.Nannsjo@malmo.

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014. 2015-01-07 Vår referens. Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Rebecca.Nannsjo@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-01-07 Vår referens Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Rebecca.Nannsjo@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFV-2015-56 Sammanfattning

Läs mer

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016

Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom det strategiska arbetet med socialpsykiatri i Malmö stad, perioden 2013-2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-10-03 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Fördelning av 2013 års prestationsbaserade medel inom

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Genomförd Inventering 2015 Sammanställning

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018

Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018 uppdrag psykisk hälsa 2017 års handlingsplan Uppdrag psykisk hälsa 2017 års reviderade handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin 2018 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2016, valde

Läs mer

Aktuella insatser för hem- och bostadslösa på Stadsområdesförvaltning Väster

Aktuella insatser för hem- och bostadslösa på Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-11-04 Vår referens Eva Hansson Planeringssekreterare Eva.Hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Aktuella insatser för hem- och bostadslösa på Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Uppdrag psykisk hälsa handlingsplan 2019 Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2019 har Malmö stad upprättat

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Handlingsplan I-nod 2 Anpassade ACT team typ FACT eller liknande

Handlingsplan I-nod 2 Anpassade ACT team typ FACT eller liknande Handlingsplan I-nod 2 Anpassade ACT team typ FACT eller liknande Verksamheter Delområdet Anpassade ACT team typ FACT eller liknande består av två deltagande verksamheter: Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Inventering 2019 Länsgemensam inventering

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-10-28

Tjänsteskrivelse 2013-10-28 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (4) Datum 2013-10-28 Vår referens Ann Rubin Planeringssekreterare ann.rubin@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag på modell för biståndsbeslut i tid gällande serviceinsatser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Mål Åtgärd Målgrupp 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt god livskvalitet för brukare och anhöriga.

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport om insatser för hem- och bostadslösa

Tjänsteskrivelse. Rapport om insatser för hem- och bostadslösa Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-10-31 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare sofi.kimfors@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om insatser för hem- och bostadslösa SOFN-2014-485

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

Tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg på Högsåkerringens särskilda boende

Tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg på Högsåkerringens särskilda boende Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (2) Datum 2014-12-03 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare anne.wolf@malmo.se Tjänsteskrivelse Tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg på Högsåkerringens

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (3) Datum 2015-07-10 Vår referens Pontus Gleisner Utvecklingssekreterare pontus.gleisner@malmo.se Tjänsteskrivelse Särskild tillsynsorganisation för kommunens

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag.

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-07-30 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommungemensam bostadsrådgivning STK-2015-175 Sammanfattning

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning

Uppföljning av handlingsplan samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning 2015-10-28 1 (6) av handlingsplan 2014-2015 samt reviderad handlingsplan 2016 utifrån inventeringen psykisk funktionsnedsättning Inledning av handlingsplanen 2014-2015 samt revidering av handlingsplanen

Läs mer

Projekt samsjuklighet

Projekt samsjuklighet Projekt samsjuklighet Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom och ett samtidigt missbruk tas om hand inom ramen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-01-30 Vår referens Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFN-2015-2

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Begäran om yttrande från Justitieombudsmannen. 2015-08-04 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.

Tjänsteskrivelse. Begäran om yttrande från Justitieombudsmannen. 2015-08-04 Vår referens. Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-08-04 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Begäran om yttrande från Justitieombudsmannen SOFV-2015-1009

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Anne Wolf Kvalitetscontroller Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013 SOFV-2014-447

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2013

Tjänsteskrivelse. Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2013 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-01-10 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef Tjänsteskrivelse anders.henriksson@malmo.se Årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016

Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län 2012-2016 En länsövergripande överenskommelse har tagits fram mellan kommunerna och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Att sänka kostnaderna för ekonomisk hjälp med av socialtjänsten och budgeterade

Att sänka kostnaderna för ekonomisk hjälp med av socialtjänsten och budgeterade Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (5) Datum: 2016-03-10 Tjänsteskrivelse Petra Olsson Controller Petra.Olsson6@malmo.se Att sänka kostnaderna för ekonomisk hjälp med av socialtjänsten och budgeterade

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (5) Datum 150827 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Lokalförsörjningsplan 2013-2023. 2013-11-07 Vår referens. Arta Jasharaj Lokalsamordnare arta.jasharaj@malmo.

Tjänsteskrivelse. Lokalförsörjningsplan 2013-2023. 2013-11-07 Vår referens. Arta Jasharaj Lokalsamordnare arta.jasharaj@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2013-11-07 Vår referens Arta Jasharaj Lokalsamordnare arta.jasharaj@malmo.se Tjänsteskrivelse Lokalförsörjningsplan 2013-2023 SOFV-2013-883 Sammanfattning

Läs mer

Slutrapport samverkan kring skolnärvaro

Slutrapport samverkan kring skolnärvaro SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Elisabeth Lannergård Datum 2017-06-01 Diarienummer SCN-2016-0172 Socialnämnden Slutrapport samverkan kring skolnärvaro Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2014-09-11 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Tillsynsärende hemlösa barn SOFN-2013-188 Sammanfattning

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-09-02 DNR 510-597/02 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Dubbeldiagnosprojektet

Läs mer

Helhetssyn och tillgänglighet vid komplexa ärenden

Helhetssyn och tillgänglighet vid komplexa ärenden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-04-29 Handläggare Lotta Hedstad Ann-Kristin Sandebjer Telefon: 08 508 25 123/ 407 Till Socialnämnden

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad

Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-11-22 Vår referens Anders Henriksson Avdelningschef anders.henriksson@malmo.se Tjänsteskrivelse Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt

Ansökan om medel för utveckling av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Äldre och funktionsnedsättning Ansökan Sida 1 (5) 2016-01-21 av multiprofessionellt arbetssätt med inriktning mot personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt Beställarenheten

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015.

Sammanställa en enkät som besvaras av trepartsgrupperna. (Koordinator/Arbetsgrupp) Tidsplan: februari 2015. Tidsplan: mars augusti 2015. Genomförandeplan 2015 Vårdsamverkan - Vuxna Psykiatri Utvecklingsområde Samarbete mellan huvudmännen lokala överenskommelser. Följa upp hur många överenskommelser som finns, innehåll och användning. Sammanställa

Läs mer

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Väster Tjänsteskrivelse Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013 SOFV-2014-265 Sammanfattning

Stadsområdesförvaltning Väster Tjänsteskrivelse Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013 SOFV-2014-265 Sammanfattning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Eva Hansson Socialsekreterare Tjänsteskrivelse Eva.Hansson@malmo.se Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Insatser för bostadslösa och hemlösa 2013, Stadsområdesförvaltning Väster Vår referens. Kristina Nilsson Enhetschef

Tjänsteskrivelse. Insatser för bostadslösa och hemlösa 2013, Stadsområdesförvaltning Väster Vår referens. Kristina Nilsson Enhetschef Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 013-11-9 Vår referens Kristina Nilsson Enhetschef Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 013, Stadsområdesförvaltning Väster SOFV-013-1086

Läs mer

Vård- och stödsamordning

Vård- och stödsamordning 17-11- 20 Vård- och stödsamordning Liselotte Sjögren, projektledare VOSS Kurator Affektiv Mottagning 2 Agenda: Vad är VOSS? Bakgrund/utveckling av metoden Hur går det till? Hur jobbar vi med VOSS i länet?

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri version 1.0 Beslutad av styrgrupp 2018-12-06 1 (7) Dnr: nr 2018-12-07 Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan

Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Handlingsplan för ökad patient-/brukarmedverkan Uppdrag via den första överenskommelsen om samverkan mellan psykiatrin, socialtjänsten och NSPH Handlingsplan för ökad patient-/ brukarmedverkan inom vård

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss; Arbetskläder vård och omsorg Handläggare. Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare

Tjänsteskrivelse. Remiss; Arbetskläder vård och omsorg Handläggare. Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-09-11 Handläggare Rebecca Nannsjö Utvecklingssekreterare Rebecca.Nannsjo@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss; Arbetskläder vård och omsorg SOFV-2014-1236

Läs mer

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING

GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING GEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR DE ÄLDRE I KRONOBERG 2018-2025 EN HANDLINGSPLAN OM HUR VI TAR KRONOBERGS GEMENSAMMA ÄLDRESTRATEGI TILL HANDLING INLEDNING I Kronobergs län har kommuner och Region Kronoberg kommit

Läs mer

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet?

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? En samverkan mellan Förvaltningen för funktionshindrade och Vuxen- och arbetsmarknadsförvaltningen Gunilla Andersson & Bodil Lundvall

Läs mer

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment

Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Förlängnings- och tilläggsansökan i GGV-kommunerna Stöd till arbete Supported Employment Utgångspunkter Den första ansökan om projektmedel, daterad 2012-03-14, innehåller beskrivning av bakgrund och arbetssätt

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2015-01-07 Vår referens Emil Svensson Utvecklingssekreterare emil.svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFS-2015-21 Sammanfattning

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM

LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM LÄNSÖVERGRIPANDE RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN I FORM AV BARNHÄLSOTEAM Avser barn i åldrarna 0-6 år FÖR FÖRSKOLA, SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I JÄMTLANDS LÄN FRÅGOR ATT HA MED SIG: Fristående förskolor

Läs mer

Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse

Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse Lokal överenskommelse för vård- och stödsamordning Med utgångspunkt i LGS delregionala överenskommelse 2012-09-12 En modell för samverkan kring personer med betydande psykisk funktionsnedsättning/allvarlig

Läs mer

Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic

Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic Samverkan mellan kommun och region ska utjämna skillnader i hälsa. Den enskilde ska få god, säker vård, stöd och omsorg med effektiva

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

B U S. Samverkansöverenskommelse för Bromma Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget

B U S. Samverkansöverenskommelse för Bromma Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget ABCDE Bromma stadsdelsförvaltning B U S Samverkansöverenskommelse för Bromma 2006 11 01 2008 12 31 Barn och ungdomar som behöver särskilt stöd från såväl kommunen som landstinget Bakgrund och syfte Kommunerna

Läs mer

Bostad först- uppföljning

Bostad först- uppföljning Bostad först- uppföljning Kristian Brodd Januari 2019 2019-01-28 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 2 4. REDOVISNING... 2 4.1. Insatsens organisation... 2 4.2.

Läs mer

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 1 (6) Datum 2015-05-20 Dnr Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 2 (6) Förslag till ny FINSAM - Aktivitet Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes aktiviteten Samverkanskartan idag

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Åtgärdsplan för ekonomi i balans 2014

Tjänsteskrivelse. Åtgärdsplan för ekonomi i balans 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-04-15 Vår referens Mats Carlfalk Ekonomichef Tjänsteskrivelse mats.carlfalk@malmo.se Åtgärdsplan för ekonomi i balans 2014 SOFV-2014-591 Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER

DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER Sidan 1 av 13 Bilaga 2 DELPROJEKT PROCESSTÖD TILL ARBETSPLATSER FÖLJANDE GÄLLER ALLA DELPROJEKT Deltagande arbetsplatser kommer efter genomgången utbildning att kunna tjäna som Goda Exempel för andra arbetsplatser

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Slutrapport- Projekt Barn Blir

Tjänsteskrivelse. Slutrapport- Projekt Barn Blir Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-03-11 Vår referens Jeanette Lebedies Nord Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse jeanette.lebedies-nord@malmo.se Slutrapport- Projekt Barn Blir

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Remiss; Delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet - placeringsformer för barn och unga (SOU 2014:3) Handläggare

Tjänsteskrivelse. Remiss; Delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet - placeringsformer för barn och unga (SOU 2014:3) Handläggare Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-05-07 Handläggare Eva Hansson Socialsekreterare Eva.Hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss; Delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet -

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Samrådshandlingar avseende detaljplan för del av kvarteret Vakteln i Limhamn Vår referens. Arta Shaqiri Lokalsamordnare

Tjänsteskrivelse. Samrådshandlingar avseende detaljplan för del av kvarteret Vakteln i Limhamn Vår referens. Arta Shaqiri Lokalsamordnare Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-01-02 Vår referens Arta Shaqiri Lokalsamordnare Tjänsteskrivelse Arta.Jasharaj@malmo.se Samrådshandlingar avseende detaljplan för del av kvarteret

Läs mer

Projektplan En skola för alla Mariestad

Projektplan En skola för alla Mariestad Projektplan En skola för alla Mariestad Sektor utbildning 2018-02-23 Inledning Barn och unga i Mariestads kommun ska växa upp under trygga och goda förhållanden. Alla barn och unga ska ges möjlighet till

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer