»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan Kortversion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2009 2011. Kortversion"

Transkript

1 »Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan Kortversion

2 Inledning Utgångspunkten i den här affärsplanen är ett långsiktigt tänkande. Det är naturligt för ett företag som arbetar med fastigheter och människors boendevillkor, eftersom själva produkten i sig har lång livslängd. Långsiktig hållbarhet ska gälla de tre dimensionerna som också är införlivade i Umeå kommuns övergripande mål; den sociala, den ekologiska och den ekonomiska. Allt vi gör mynnar ut i konsekvenser som påverkar den långsiktiga hållbarheten. Vår vision och våra företagsmål ska relatera till hur vi genom systematiskt arbete formar vår verksamhet så att det blir långsiktigt hållbart. Det följer en röd tråd från visionen till målen som uttrycks inom de tre områdena och vidare genom delaktighet av alla medarbetare till respektive avdelnings verksamhetsplan. I bakgrunden finns även ägarens ägardirektiv och kommunfullmäktiges inriktningsmål. Bilagd till affärsplanen finns också en Personalplan som ska stödja genomföranden av de verksamhetsplaner som tas fram.

3

4

5 Affärsidé Bostaden ska: Äga, bygga, förvärva, hyra och förvalta bostäder och lokaler i Umeå kommun. Erbjuda ett prisvärt boende i Umeå kommun. Vara marknadsledande ägare och förvaltare av flerbostadshus i Umeå kommun. Skapa hög attraktivitet till hyresrättsboende genom en mångfald av lösningar utifrån varierande behov. Genom högklassig service och kundfokus skapa stabilitet, låg flyttrotation och därmed kostnadseffektiv bostadsförvaltning. Genom samverkan med kommunens förvaltningar, universitet och näringslivet uppnå optimala lösningar för offentliga lokaler och bostadsprojekt. Vision Bostadens långsiktigt hållbara byggande och professionella förvaltning ger det bästa boendealternativet i Umeåregionen socialt, ekonomiskt och ekologiskt! Vår vision är att i regionen skapa bostadsområden som är formade med omsorg. Byggnader och skötseln av dessa utgår från smarta lösningar som ger god ekonomi, ekologiskt hållbara och vackra miljöer. Olika människor finner sin trygghet i våra bostäder och engagemanget är stort för att skapa fina utemiljöer. Företaget ses som en förebild i hela landet och människor är stolta över att bo hos Bostaden.

6 Omvärldsfaktorer 2008 Umeå kommuns tillväxt Politiska beslut (utredning om allmännyttans villkor) Turbulens inom finansvärlden Kostnadsutveckling för nyproduktion Behov av stora renoveringsinsatser för miljonprogrammen Seniorer den största kundgruppen Miljöpåverkan och klimatförändringar Strategiska ställningstaganden Stark prioritering vid fortsatt tillväxt av nya bostäder med fokus på olika målgrupper När vi nu tittar framåt för de närmast kommande åren ser vi ett behov av nya bostäder för både äldre och yngre. Gruppen 65+ kommer att öka kraftigt de kommande tio åren varför en satsning på äldreboende i olika former blir ett naturligt inslag i vår verksamhet. Vi har goda möjligheter att i samband med projektet Focken (Hagaborg) bygga ett seniorboende som väl stämmer med de krav som målgruppen har idag. Även gruppen yngre som behöver en första lägenhet för att kunna flytta hemifrån blir en viktig målgrupp för oss. För målgruppen studenter ska vi vara lyhörda och i samråd med Umeå universitet och studentkårerna anpassa och utveckla boendefunktionen.

7

8 {fortsättning Strategiska ställningstaganden} Miljöaspekterna Vår verksamhet ska bygga på ett kretsloppstänkande. Miljömedvetandet bland anställda och våra kunder ska öka genom kompetensutveckling, kunskapsspridning och delaktighet. Till våra leverantörer ställs tydliga krav på miljöanpassningar. Vårt miljöprogram Miljöfokus 2016 innehåller mål för de fem områdena: energiförbrukning, sophantering, transporter, byggande och material samt kunskap och engagemang. Fokus på större underhåll i miljonprogramsområden Några av våra större bostadsområden är idag äldre än 30 år och i behov av större riktade ombyggnads- och underhållsinsatser för att höja boendefunktionen och inte minst skapa energisnåla hus med kraftigt minskad energiförbrukning. Vi kommer att etappvis gå igenom områdena och lägga ut en renoveringsplan på tio år. Den årliga investeringsnivån för större underhåll och ombyggnader i miljonprogrammen kommer att ligga på ca 80 mkr varav hälften utgör en del i den reguljära underhållsplanen. Satsning på utemiljöer och trygga bostadsområden Vi vet av våra kundundersökningar att våra hyresgäster prioriterar och högt värderar välskötta och trygga utemiljöer. Därför blir det en viktig uppgift för oss under kommande år att, i samråd med våra hyresgäster, förbättra utemiljön och det upplevda bovärdet. Fina mötesplatser ökar hemkänslan och stoltheten för bostadsområdet. IT-utveckling för kunder och för fastighetssystem Bostaden har ett väl utvecklat öppet stadsnät. Kunderna har möjlighet att välja den nätoperatör som passar bäst. Priset för tjänsten är relativt lågt jämfört med andra stadsnät. Vi ser denna service som en viktig del i vår tjänst och den utgör en del av vår kärnverksamhet.

9 Under 2008 har LAN-nätet byggts ut och möjliggör ett flertal olika lösningar för: Uppföljning av energiåtgång i lägenheter och fastigheter Trygghetslarm, inbrottslarm, brandlarm Tvättstugebokningar Lägenhetsinformation TV-tjänster IT-utvecklingen är en strategiskt viktig fråga för Bostaden och är ett prioriterat område.

10 Mål Bostadsförsörjnings- och bostadssociala mål under perioden BYGGANDE Öbacka strand etapp 1 färdigställs 175 lägenheter start våren 2008 Kv Focken, Hagaborg (seniorkoncept) ca 100 lägenheter start 2 kvart 2009 Kv Kärven (Centrum Väst) ca 50 lägenheter start 2 kvart 2009 Trappan, Obbola övertas lägenheter färdigt till hösten 2009 Ombyggnad Ålidhem inklusive energisparåtgärder start våren 2009 Renovering av delar av Böleäng start våren 2009 Summa 323 lägenheter på tre år medför en minskad nyproduktion med ca lägenheter/år. RENOVERINGAR Påbörja minst två större renoveringsprojekt i områden byggda på talet motsvarande ca 300 lägenheter. Öka underhållsinsatserna för fastighetsbeståndet med 30 procent jämfört med insatserna under år Slutföra renoveringsåtgärder enligt särskilt program för studentkorridorerna. TRIVSEL Genomföra ett större utemiljöprogram i ett eller två bostadsområden i syfte att öka känslan av trygghet, säkerhet, samhörighet och stolthet för de boende. Etablera en Boskola för nyinflyttade för att stödja en smidigare introduktion till boende i hyreslägenhet. 10

11 Ekologiska mål under perioden I vårt nuvarande fastighetsbestånd fram till 2011 uppnå en minskning av energiförbrukning för värme från 170 kwh/kvm/år till 155 kwh/kvm/år. (Delmål i Miljöfokus 2016) I vårt nuvarande fastighetsbestånd fram till 2011 uppnå en minskning av energiförbrukningen för el från 49 kwh/kvm/år till 45 kwh/kvm/år. (Delmål i Miljöfokus 2016) Nyproduktion som upphandlas fr.o.m ska uppfylla kraven för lågenergihus och maximalt generera en energiförbrukning på 65 kwh per kvm Boa (=boarea) och år. Källsortering erbjuds i 90 procent av Bostadens lägenheter. Volymen källsorterade hushållssopor ökar från 36 kg/hushåll till 45 kg/hushåll och kvartal. Sorteringsmöjligheter för matavfall ska erbjudas i 50 % av fastigheterna. Antalet körda mil minskas med 5 procent och utsläpp av koldioxid med minst 15 procent årligen jämfört med år Samtliga fastigheter i Bostadens bestånd ska vara fria från PCB-föroreningar. Kunskap om Bostadens miljöprogram ska årligen öka hos personal och hyresgäster. Utgångspunkt: enkäter genomförda mars-april Ekonomiska mål under perioden Avkastning på eget kapital i genomsnitt 5 procent. Soliditet på 20 procent med det långsiktiga målet (2015) 25 procent. Driftnetto på i genomsnitt 350 mkr, delmål (2009) 340 mkr. 11

12 Personalplan en verksamhetsplan för personalområdet Vi ska vara professionella i allt vi gör. Vi jobbar med smarta lösningar som är långsiktigt hållbara socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Som arbetsgivare vill vi genom tydlighet, öppenhet och delaktighet skapa en arbetsmiljö som ger arbetsglädje, sammanhang och mod att våga se saker ur nya perspektiv. Vi ger möjlighet till arbeten som innebär frihet under ansvar. Det förutsätter att våra medarbetare ges förutsättningar och har en vilja att: vara öppna för att utvecklas och se nya lösningar kunna samverka mellan yrken och enheter samt med det omgivande samhället arbeta med en högklassig service och ett starkt kundfokus Prioriterade områden Miljömedvetande hos alla anställda för att skapa långsiktigt hållbara lösningar Samverkan mellan yrkesgrupper och enheter inom Bostaden Företagskultur och värderingar Arbetsmiljö och hälsa Mål och aktiviteter Kunskapen om Bostadens miljöprogram ska årligen öka hos personalen Särskilt program för detta har tagits fram av delprojekt Kunskap och engagemang. Kompetens för att utveckla utemiljöerna i bostadsområdena ska öka hos fastighetsskötare och kvartersvärdar Fastighetsskötare med trädgårdskunnande kompetensutvecklar övriga. 12

13 Samverkan mellan yrkesgrupper och enheter ska öka under perioden Nytt samverkansavtal, personaldagar med all personal två gånger/år, gemensamma ledardagar fyra gånger/år. Systematisk uppföljning av processer inom förvaltning och nyproduktion för att identifiera brister i samverkan. Under 2009 utarbetas lönepolicy, lönekriterier och rutiner för löne- och utvecklingssamtal Används under 2009 års utvecklingssamtal. Tydligt systematiskt arbetsmiljöarbete och ett samverkansavtal ska finnas Utveckla och säkerställa nuvarande rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete. Nytt samverkansavtal tas fram tillsammans med fackliga parter. Klart våren Program för Bostadens aktiva hälsoarbete ska vara utvecklat till 2010 Framtagen och känd etisk värdegrund för anställda inom AB Bostaden Utveckling av gemensamt värdegrundsdokument. Utbildning för alla anställda. Andelen anställda med annan etnisk bakgrund än svensk ska öka från 5 procent till 7 procent Medveten rekrytering och strategi för ökad mångfald. 13

14 Årshjul November Verksamhetsplaner tas fram inom varje enhet December Nästa års affärsplan antas Januari Årsbokslut 2008 Februari Oktober Mars Slutrevision av 2008 års bokslut. Kundundersökning September Uppföljning 2 av årets affärsplan. Prognosrevision. Start för arbetet med nästa års affärsplan Augusti Juli Juni April Medarbetarundersökning Maj Uppföljning 1 av årets affärsplan. Prognosrevision 14

15 Fakta AB Bostaden i Umeå 2007 Antal lägenheter st Antal anställda 160 st Antal lokaler 185 st Uthyrningsgrad bostäder 99,5 % Driftnetto 408 mkr Nettoomsättning 823 mkr Resultat efter finansnetto 129 mkr Eget kapital 896 mkr Bokfört värde fastigheter mkr Räntebärande skulder mkr Investeringar 190 mkr Soliditet 18,2 % Direktavkastning 8,7 % Avkastning på sysselsatt kapital 5,9 % Avkastning på eget kapital 15,1 % Låneränta vid årsskiftet 4,3 % Nyckeltal personal 2008 I AB Bostaden finns 160 anställda där 93 (58 %) är män och 67 (42 %) är kvinnor. Personalen kan delas in i följande stora yrkesområden: Kvartersvärdar 46 Tekniker* 26 Fastighetsskötare 26 Lokalvårdare 13 Tjänstemän 35 Chefer inkl ledningsgrupp 14 Totalt 160 * I gruppen tekniker ingår snickare, reparatörer, elektriker, rörmokare och maskinister. Medelåldern är 50 år och inom en treårsperiod beräknas 17 anställda gå i pension. Andel anställda på heltid är 92,2 procent för kvinnor och 99,7 procent för män. Det är främst kvinnor som arbetar deltid. 15

16 AB Bostaden, Box 244, Umeå, tel: Produktion: pondus TRYCK: ORIGINAL

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2011 2013. Kortversion

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2011 2013. Kortversion »Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2011 2013 Kortversion 1 Inledning Utgångspunkten i den här affärsplanen är ett långsiktigt tänkande. Det är naturligt för ett företag

Läs mer

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2010 2012. Kortversion

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2010 2012. Kortversion »Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2010 2012 Kortversion 1 Inledning Fastigheter och människors boendevillkor är en produkt med lång livslängd. Därför är det naturligt för

Läs mer

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter

Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Individuell mätning av el, kallt vatten och varmt vatten i AB Bostadens lägenheter Projektledare Harry Jonsson Individuell mätning är en del av Life+projektet Green Citizens of Europe, Sustainable living

Läs mer

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2012 2014. Kortversion

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2012 2014. Kortversion »Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2012 2014 Kortversion 1 2 Inledning Utgångspunkten i den här affärsplanen är ett långsiktigt affärsmässigt tänkande. Det är naturligt

Läs mer

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2013 2015. Kortversion

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2013 2015. Kortversion »Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2013 2015 Kortversion 1 Teaterallén 26 34 2 Inledning Utgångspunkten i våra affärsplaner har sedan 2008 varit ett långsiktigt affärsmässigt

Läs mer

» Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar! «Affärsplan 2015 2017. Kortversion

» Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar! «Affärsplan 2015 2017. Kortversion » Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar! «Affärsplan 2015 2017 Kortversion 1 Geografigränd 2 A. 2 Inledning Utgångspunkten i den här affärsplanen är ett långsiktigt affärsmässigt tänkande.

Läs mer

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2014 2016. Kortversion

»Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2014 2016. Kortversion »Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar!«affärsplan 2014 2016 Kortversion 1 Himlastigen 8 10. 2 Inledning Utgångspunkten i den här affärsplanen är ett långsiktigt affärsmässigt tänkande.

Läs mer

» Vi arbetar långsiktigt. hållbara lösningar! « Affärsplan Kortversion

» Vi arbetar långsiktigt. hållbara lösningar! « Affärsplan Kortversion » Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar! «Affärsplan 2016 2018 Kortversion 1 Vi arbetar långsiktigt med smarta hållbara lösningar Så kan man sammanfatta på vilket sätt vi arbetar och ska

Läs mer

Välkommen till Bostaden!

Välkommen till Bostaden! Välkommen till Bostaden! Vi arbetar långsiktigt med smarta, hållbara lösningar; socialt, ekonomiskt och ekologiskt! Alla mål utifrån hållbarhetsperspektiven: Ekonomiskt Ekologiskt Socialt I vår affärsplan

Läs mer

2012 AFFÄRSPLAN 2016

2012 AFFÄRSPLAN 2016 2012 AFFÄRSPLAN 2016 AB Stora Tunabyggens affärsplan är framtagen av företagets styrelse och ledningsgrupp. Affärsplanen är beslutad i AB Stora Tunabyggens styrelse 2012-06-20 och gäller för åren 2012-2016.

Läs mer

Ägardirektiv för Witalabostäder AB

Ägardirektiv för Witalabostäder AB 1 (5) Ägardirektiv för Witalabostäder AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Witalabostäder AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig: VD, Vetlanda

Läs mer

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.

AFFÄRSPLAN. AB Stora Tunabyggen. 1 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013 Tunabyggen Affärsplan 2010 2013. Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen. 2010 AFFÄRSPLAN 2013 AB Stora Tunabyggen Box 308 781 24 Borlänge www.tunabyggen.se BESÖK Vasagatan 27 TEL 0243-733 00 FAX 0243-733 70 E-POST info@tunabyggen.se BANKGIRO 465-2566 POSTGIRO 46 26 58-6 ORG

Läs mer

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag.

Detta ägardirektiv gäller tillsammans med den av fullmäktige beslutade Ägarpolicy för Eslövs kommun och dess bolag. ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 35 C ÄGARDIREKTIV FÖR ESLÖVS BOSTADS AB Godkända av kommunfullmäktige 2011-12-19, antagna på bolagsstämma Bakgrund Eslövs kommun är en relativt stor aktör på bostadsmarknaden

Läs mer

Välkommen till Folksam Fastigheter.

Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till Folksam Fastigheter. Välkommen till oss! Vi på Folksam Fastigheter arbetar med att förvalta och utveckla fastigheter. Med en långsiktig horisont och stort hjärta strävar vi efter att ha

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

En ansvarsfull fastighetsägare

En ansvarsfull fastighetsägare En ansvarsfull fastighetsägare Vi har rivstartat Folksamgruppens fastighetsverksamhet har gjort ett starkt resultat 2016. Efter att ha förändrat både orga nisation och arbetssätt under 2015 har vi visat

Läs mer

Ägardirektiv för Helsingborgshem AB

Ägardirektiv för Helsingborgshem AB Ägardirektiv för Helsingborgshem AB Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(7) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam vision

Läs mer

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden

Affärsplan. Affärsplan AB Industristaden AB Industristaden Affärsplan 2019 Affärsplan 2019 AB Industristaden AB Industristaden Innehållsförteckning 1. Styrelseordförandes Inledning... 3 2. Vision, affärsidé och värdegrund... 4 2.1 Halmstads kommuns vision... 4

Läs mer

Kapitalmarknadsfrukost 31 augusti 2018

Kapitalmarknadsfrukost 31 augusti 2018 Kapitalmarknadsfrukost 31 augusti 2018 Agenda Verksamheten Sophia Mattsson-Linnala, vd Resultat Anders Lilja, CFO Finansiering Jacob Bruzelius, finanschef Verksamheten Sophia Mattsson-Linnala, vd Första

Läs mer

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018.

Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB. Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Ägardirektiv Ägardirektiv för Hyresbostäder i Norrköping AB KS 2015/0886-3 Senast fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2018 och av bolagsstämman den 17 april 2018. Genom detta specifika ägardirektiv

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

AB Kristianstadsbyggen är ett helägt bolag till Kristianstads Kommunföretag AB som i sin tur är ett helägt bolag till Kristianstads kommun.

AB Kristianstadsbyggen är ett helägt bolag till Kristianstads Kommunföretag AB som i sin tur är ett helägt bolag till Kristianstads kommun. Kristianstads kommun har organiserat sina helägda bolag i en aktiebolagsrättslig koncern där Kristianstads Kommunföretag AB (KKF) är moderbolag. AB Kristianstadsbyggen är ett helägt bolag till Kristianstads

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Strategisk plan 2013-2016

Strategisk plan 2013-2016 Strategisk plan 2013-2016 1 Förord Detta är IKSU:s strategiska plan för perioden 2013-2016. Planen är IKSU:s överordnade och styrande dokument. Den är antagen av IKSU:s styrelse. Alla i beslutande och

Läs mer

CSR strategi för SISAB

CSR strategi för SISAB CSR-strategi 160907 Bilaga 1 Ärende 8 CSR strategi för SISAB 2017-2020 Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet har Stockholms kommunfullmäktige gett stadens bolag i uppdrag

Läs mer

Årsredovisning 2010. Jag tycker att det har fungerat bra med Bostaden och det känns tryggt att hyra av er. Hyresgäst. Där du känner dig hemma

Årsredovisning 2010. Jag tycker att det har fungerat bra med Bostaden och det känns tryggt att hyra av er. Hyresgäst. Där du känner dig hemma Årsredovisning 2010 Där du känner dig hemma Jag tycker att det har fungerat bra med Bostaden och det känns tryggt att hyra av er Hyresgäst 2 BOSTADEN ÅRSREDOVISNING 2010 Innehållsförteckning 3 Det här

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Samverkan och matchmaking för en hållbar renovering. Charlotte Hauksson Affärsutvecklare för hållbara lösningar WSP

Samverkan och matchmaking för en hållbar renovering. Charlotte Hauksson Affärsutvecklare för hållbara lösningar WSP Samverkan och matchmaking för en hållbar renovering Charlotte Hauksson Affärsutvecklare för hållbara lösningar WSP 650 000 lägenheter i Sverige b WSP, spanaren, matchmakern och möjliggöraren VI VILL LYFTA

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad

Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Chefsuppdrag och ledarpolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 8 oktober 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet

Läs mer

Kungsleden köper bestånd för 5,5 miljarder - ger utökade möjligheter till transaktioner

Kungsleden köper bestånd för 5,5 miljarder - ger utökade möjligheter till transaktioner Pressmeddelande 2005-10-10 Kungsleden köper bestånd för 5,5 miljarder - ger utökade möjligheter till transaktioner Fastighetsbolaget Kungsleden AB (publ) förvärvar från Weland Fastigheter och Fågelviks

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB med dotterbolag Dokumenttyp: Regler Fastställd av: Kommunfullmäktige i Linköping Datum: 2019-03-26, 114 Antagen vid bolagsstämma: 2019-05-10 Giltighetstid:

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET 2 HEJSAN! I denna lilla bok kan du läsa om oss på TL Bygg. Vilka vi är, vad vi gör och varför vi går upp varje morgon och gör det vi gör - och det alltid med ett stort engagemang.

Läs mer

ERNST ROSÉN KONCERNEN

ERNST ROSÉN KONCERNEN ERNST ROSÉN KONCERNEN Med Hederskristallen tar vi sats mot framtiden Ernst Rosén är ett av de största privatägda fastighetsbolagen i Göteborg. År 2017 firade vårt familjeföretag 65 år. Under dessa år har

Läs mer

SAMHÄLLSUPPDRAGET Sbo skapar samhällsnytta

SAMHÄLLSUPPDRAGET Sbo skapar samhällsnytta SAMHÄLLSUPPDRAGET Sbo skapar samhällsnytta Bidra till bättre balans på svaga bostadsmarknader genom att överta fastigheter från kommunen för att bygga om till efterfrågad användning. Ett uppdrag som syftar

Läs mer

Carlshem: Flintvägen 2-6, 3-15, 10-72, Gnejsvägen 1 47, 2 14, Kvartsvägen 5 13 och Kvartsvägen 3 (tomtmark).

Carlshem: Flintvägen 2-6, 3-15, 10-72, Gnejsvägen 1 47, 2 14, Kvartsvägen 5 13 och Kvartsvägen 3 (tomtmark). 2017-11-16 Ska Bostaden sälja fastigheter? Ja, vi säljer 1 601 lägenheter på Mariehem och Carlshem. Vi säljer alla våra fastigheter på Carlshem och stora delar av Mariehem. De adresser som ingår i försäljningen

Läs mer

Bostads AB Mimer. Fredrik Törnqvist, VD

Bostads AB Mimer. Fredrik Törnqvist, VD Bostads AB Mimer SABO:s kommunikationsdagar 27 maj 2010 Fredrik Törnqvist, VD Välkommen till Västerås 3 Stolta traditioner Västra Aros 1000 år 1990 Sveriges första gymnasium 1623 Erling Persson öppnar

Läs mer

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte

HÅLLBARHETSPOLICY. Lansa Fastigheter AB. Fastställd vid styrelsemöte HÅLLBARHETSPOLICY Lansa Fastigheter AB Fastställd vid styrelsemöte 2019-05-02 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ansvar och styrning... 3 2. Hållbarhetspolicy... 3 2.1.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Sollentunahem AB Fastställda av kommunfullmäktige 2016-12-15, Dnr 2016/0376.021 Antagna av bolagsstämman 2016-12-15 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bolagets verksamhet... 2 3. Kommunens

Läs mer

Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB

Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB VärmdöBostäder AB är ett helägt bolag till Kommunhuset i Värmdö AB som är ett helägt bolag till Värmdö kommun. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen

Läs mer

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

Bokslutsdialog Tjörns Bostads AB. Möjligheternas ö

Bokslutsdialog Tjörns Bostads AB. Möjligheternas ö Bokslutsdialog 2016-02-26 Tjörns Bostads AB Grunduppdrag Äga och förvalta bostäder Äga och förvalta kommersiella lokaler Äga och förvalta lokaler för kommunal verksamhet Styrande lagar och dokument Aktiebolagslagen

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2018 1 1 Verksamhetsområdets mål 3 2 Förutsättningar 4 3 Nulägesanalys 5 4 Verksamhetsmål, uppföljning och övergripande prioriteringar 7 4.1 Attraktiv

Läs mer

Vårt. personalpolitiska. program

Vårt. personalpolitiska. program Vårt personalpolitiska program 2 Innehåll Inledning 5 Personal- och arbetsmiljöpolicy 7 Personalstrategi 9 Övergripande mål för personalarbetet 19 Omslagsbild: Lydia Lehtonen och Erik Lööv, projektledare

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB

Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB Ägardirektiv för VärmdöBostäder AB VärmdöBostäder AB är ett helägt bolag till Kommunhuset i Värmdö AB som är ett helägt bolag till Värmdö kommun. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering

Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering Från energi till sociala frågor - så blev Alingsåshem drivande i hållbar renovering 2015 Alingsåshem Vårt uppdrag AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems

Läs mer

Bostads AB Poseidon 2010

Bostads AB Poseidon 2010 2010 Detta är Poseidon Vår vision är ett av Göteborgs största bostadsbolag. Hos oss bor drygt 40 000 personer nästan var tionde göteborgare. Fastighetsbeståndet omfattar 326 bostadsfastigheter med 23 780

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för AB Helsingborgshem

ÄGARDIREKTIV för AB Helsingborgshem SID 1(6) ÄGARDIREKTIV för AB Helsingborgshem År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. 1. Inledning Helsingborgshem är

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Alla har rätt till en bra bostad!

Alla har rätt till en bra bostad! Alla har rätt till en bra bostad Bostadspolitiskt program Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn Bostadsbrist Idag råder det bostadsbrist i Södertäljes och Nykvarns kommuner och framför allt saknas det

Läs mer

Vill du veta mer om Höörs Fastighets AB kan du gå in på vår hemsida, eller skanna QR-koden.

Vill du veta mer om Höörs Fastighets AB kan du gå in på vår hemsida,   eller skanna QR-koden. Höörs Fastighets AB Vår långsiktighet din trygghet Höörs Fastighets AB är ett kommunalägt fastighetsbolag. Vi äger och förvaltar kommunala verksamhetslokaler, bostäder, kommersiella lokaler för kontor,

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, 184 Dnr: KS 2016/656 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll 1.

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB

ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB ÄGARDIREKTIV FÖR HALMSTADS FASTIGHETS AB Organisationsnummer 556041-1786 Bolagets syfte Det kommunala ändamålet med Halmstads Fastighets AB:s verksamhet är enligt bolagsordningen, att i allmännyttigt syfte

Läs mer

Diarienummer KS2015.0132

Diarienummer KS2015.0132 Diarienummer KS2015.0132 För den verksamhet som bedrivs i AB Skövdebostäder, nedan kallat Bolaget, gäller dessa ägardirektiv antagna av kommunfullmäktige i Skövde kommun den 24 september 2012 med ändring

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Anders Nordstrand VD Micasa Fastigheter i Stockholm Göteborg 1 mars 2012

Anders Nordstrand VD Micasa Fastigheter i Stockholm Göteborg 1 mars 2012 Anders Nordstrand VD Micasa Fastigheter i Stockholm Göteborg 1 mars 2012 Micasa Fastigheter skall vara ett nytt, spännande fastighetsbolag ett annorlunda bolag ett bolag i framtiden Micasa Fastigheter

Läs mer

Bokslutsdialog Tjörns Bostads AB. Möjligheternas ö

Bokslutsdialog Tjörns Bostads AB. Möjligheternas ö Bokslutsdialog 2016-02-26 Tjörns Bostads AB Grunduppdrag Äga och förvalta bostäder Äga och förvalta kommersiella lokaler Äga och förvalta lokaler för kommunal verksamhet Styrande lagar och dokument Aktiebolagslagen

Läs mer

Kapitalmarknadsdag Båstad 13 juli 2015. P-G Persson, VD Lennart Ekelund, CFO

Kapitalmarknadsdag Båstad 13 juli 2015. P-G Persson, VD Lennart Ekelund, CFO Kapitalmarknadsdag Båstad 13 juli 2015 P-G Persson, VD Lennart Ekelund, CFO 1 Agenda 1. Marknad och fastighetsbestånd 2. Värdeskapande 3. Första halvåret 2015 4. Vägen framåt Balltorp 1:135 2 Platzer i

Läs mer

Håbohus affärsplan dat:

Håbohus affärsplan dat: Håbohus affärsplan 2015-2018 dat: 2015-04-08 Antagen av styrelsen 2015-04-08 Förutsättningar Affärsplanen anger bolagets målsättningar men ersätter inte de årliga budgetbesluten för verksamheten. Utvärdering

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Energi och Teknik AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Ekologisk hållbarhet. Tvätta rent i kallt och avjoniserat rent vatten. Jenny Holmquist, miljöstrateg

Ekologisk hållbarhet. Tvätta rent i kallt och avjoniserat rent vatten. Jenny Holmquist, miljöstrateg Ekologisk hållbarhet Tvätta rent i kallt och avjoniserat rent vatten Jenny Holmquist, miljöstrateg 2018-03-02 Tvätta i kallvatten går det? MKB:S VISION Hem för var och en MKB:S AFFÄRSIDÉ Vi är ett allmännyttigt

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter Beslutat av kommunfullmäktige 2017-11-06 Ägardirektiv för Huddinge Samhällsfastigheter AB Huddinge kommuns verksamheter ska ha tillgång till funktionella och kostnadseffektiva lokaler bl a vilket möjliggörs

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Bakgrundsinformation, metoder och antaganden för hållbarhetsinformation presenterad i Cybercoms årsredovisning. Kundundersökning, intervjuer

Bakgrundsinformation, metoder och antaganden för hållbarhetsinformation presenterad i Cybercoms årsredovisning. Kundundersökning, intervjuer Cybercom GRI-Bilaga Bakgrundsinformation, metoder och antaganden för hållbarhetsinformation presenterad i Cybercoms årsredovisning. Rapporteringen av Cybercoms hållbarhetsarbete följer sedan 2011 riktlinjerna

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020

EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Affärsplan EN AV SVERIGES BÄSTA FASTIGHETSFÖRVALTARE 2020 Locum AB ägs av Stockholms läns landsting (SLL) och är en av Sveriges större fastighetsförvaltare med ett fastighetsbestånd på cirka två miljoner

Läs mer

Årsredovisning. Räkenskapsanalys. Avdelningen för byggnadsekonomi

Årsredovisning. Räkenskapsanalys. Avdelningen för byggnadsekonomi Årsredovisning Räkenskapsanalys Avdelningen för byggnadsekonomi Räkenskapsanalys Nyckeltal (likviditet, soliditet, räntabilitet) Underlag till långivare Information till aktieägare Information leverantörer

Läs mer

Granskning av AB Ängelholmshem och AB Munkaljungbybyggen. CSR - ansvarsfullt företagande november 2010

Granskning av AB Ängelholmshem och AB Munkaljungbybyggen. CSR - ansvarsfullt företagande november 2010 Granskning av AB Ängelholmshem och AB Munkaljungbybyggen CSR - ansvarsfullt företagande november 2010 CSR (Corporate Social Responsibility) AB Ängelholmshem och AB Munkaljungbybyggen CSR omfattar både

Läs mer

NYA LEDORD. Lyhördhet Vi är lyhörda och närvarande gentemot ägare, kunder och kollegor.

NYA LEDORD. Lyhördhet Vi är lyhörda och närvarande gentemot ägare, kunder och kollegor. Affärsplan 201 NYA LEDORD Lyhördhet Vi är lyhörda och närvarande gentemot ägare, kunder och kollegor. Ansvarstagande Vi är ett Locum, där vi stöder och kompletterar varandra och tar ansvar för vårt gemensamma

Läs mer