Workshop om olycksscenarier och förebyggande insatser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop om olycksscenarier och förebyggande insatser"

Transkript

1 Workshopunderlag 1 (17) Workshop om olycksscenarier och förebyggande insatser Underlag för diskussion och grupparbete vid workshop om olycksscenarier och förebyggande insatser. 11 maj 2016, kl. 09:00-12:30. Tekniska nämndhuset, Fleminggatan 4, Stockholm. Skriv gärna ut underlaget och läs igenom innan workshopen. Underlaget är sammanställt av Lars Lindqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor samt förman vid räddningstjänsten i Vaxholm. Projektgruppen har stämt av undelaget med inkomna förslag på scenarier från miljökontoren. Läs mer om samverkan kring förebyggande miljöarbete vid olyckor på miljosamverkanstockholm.se >> Innehåll Gruppuppgift 1. Brand på bensinstation... 2 Gruppuppgift 2. Industribrand:... 4 Gruppuppgift 3. Villaoljeutsläpp:... 6 Gruppuppgift 4. Bilbrand i tätort, vid vattentäkt och i det fria :... 8 Gruppuppgift 5. Dieselutsläpp från buss i tätort, vid vattentäkt och i det fria : Gruppuppgift 6. Ladugårdsbrand: Gruppuppgift 7. Brand i byggnad på arsenikförorenad mark: Gruppuppgift 8. Brand i soptipp:... 16

2 Gruppuppgift 1. Brand på bensinstation (det är inte bensin/dieselpumparna som brinner): Händelse Butikslokalen i en bensinstation brinner med en fullt utvecklad rumsbrand. Stationen ligger i anslutning till ett stort hyreshus. Du kommer dit som rådgivande miljö- och hälsoskyddsinspektör när första styrkan förbereder direkt rökdykning i den brinnande butikslokalen. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid en bensinstationsbrand. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid en bensinstationsbrand. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av bensinstationsbranden på vår hälsa och miljö. Redovisa vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig från brand och släckningsarbete. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av branden. vad som kan göras för att mildra effekterna av släckningsarbetet. vilka paragrafer i miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor som är aktuella. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av branden och släckningsarbetet.

3 Reningsverk Dricksvattentäkt Vindriktning Åns Strömningsriktning Bensinstation: Här brinner det Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

4 Gruppuppgift 2. Industribrand: Händelse I en av Sandvik Coromants byggnader med förvaring och användning av tensider brinner en lokal med en fullt utvecklad rumsbrand. Industrin ligger i en mindre ort (Gimo). Du kommer dit som rådgivande miljö- och hälsoskyddsinspektör. Första styrkan styrkan för räddningstjänsten förbereder har precis påbörjat rökdykning i den brinnande industrilokalen. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid en industribrand. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid en industribrand. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av industribranden på vår hälsa och miljö. Redovisa vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig från brand och släckningsarbete. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av branden. vad som kan göras för att mildra effekterna av släckningsarbetet. vilka paragrafer i miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor som är aktuella. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av branden och släckningsarbetet.

5 Reningsverk Dricksvattentäkt Vindriktning Sandvik Coromant: Här brinner det Åns Strömningsriktning Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

6 Gruppuppgift 3. Villaoljeutsläpp: Händelse En oljetank i en villakällare har genom ett misstag, vid reparation, fått påfyllning med manluckan avskruvad liter diesel har runnit ut från tanken och ner i dag- och spillvattennätet enligt tankbilens chaufför. Villan ligger på en grusås i ett villaområde i utkanten av det kommunala vattenoch avloppsnätet. Du konstaterar vid undersökningen av källaren att det inte finns så mycket olja kvar på golvet. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid ett oljeutsläpp. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid ett oljeutsläpp. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av oljeutsläppet för vår hälsa och miljö. Redovisa vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppet sprider sig. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av utsläppet. vilka paragrafer i miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor som är aktuella. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av utsläppet.

7 Reningsverk Dricksvattentäkt Vindriktning Åns Strömningsriktning Här sker oljeutsläppet Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

8 Gruppuppgift 4. Bilbrand i tätort, vid vattentäkt och i det fria : Händelse Tre personbilar sätts i brand samtidigt: o en SUV brinner för fullt vid vägkanten inom yttre skyddsområde för en kommunal dricksvattentäkt. o en SUV har satts i brand i ett skogsområde långt från bebyggelse. o en SUV har satts i brand mitt i ett bostadsområde. Du kommer dit som rådgivande miljö- och hälsoskyddsinspektör. Räddningstjänsten på platserna påbörjar en släckningsinsats. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid en bilbrand. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid en bilbrand. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av oljeutsläppet för vår hälsa och miljö. Redovisa vilken prioriteringsordning du ger de olika bränderna. vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig från brand och släckningsarbete. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av branden. vad som kan göras för att mildra effekterna av släckningsarbetet. vilka paragrafer i miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor som är aktuella. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av branden och släckningsarbetet.

9 Reningsverk Vindriktning Dricksvattentäkt Åns Strömningsriktning Här brinner de olika SUV-arna Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

10 Gruppuppgift 5. Dieselutsläpp från buss i tätort, vid vattentäkt och i det fria : Händelse Tre bussar havererar samtidigt med dieselutsläpp som följd: o en buss står vid vägkanten inom yttre skyddsområde för en kommunal dricksvattentäkt. o en buss står i ett skogsområde långt från bebyggelse. o en buss står mitt i ett bostadsområde. 150 liter diesel har runnit ut från tanken på varje olycksplats enligt bussarnas chaufförer. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid ett diselutsläpp. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter räddningstjänstarbetet vid ett diselutsläpp. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av dieselutsläppet för vår hälsa och miljö. Redovisa vilken prioriteringsordning du ger de olika utsläppen. vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av utsläppen. vilka paragrafer i miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor som är aktuella. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av utsläppet.

11 Reningsverk Vindriktning Dricksvattentäkt Här står bussen Åns Strömningsriktning Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

12 Gruppuppgift 6. Ladugårdsbrand: Händelse En ladugårdbyggnad med förvaring av ogräs- och svampbekämpningsmedel brinner utanför Gimo. Du kommer dit som miljö- och hälsoskyddsinspektör när räddningstjänsten förbereder rökdykning i den brinnande byggnaden. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid en ladugårdsbrand. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid en ladugårdsbrand. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av ladugårdsbranden för vår hälsa och miljö. Redovisa vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig från brand och släckningsarbete. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av branden. vad som kan göras för att mildra effekterna av släckningsarbetet. vilka paragrafer i miljöbalken och lagen om skydd mot olyckor som är aktuella. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av branden och släckningsarbetet.

13 Reningsverk Vindriktning Dricksvattentäkt Åns Strömningsriktning Ladugårdens placering Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

14 Gruppuppgift 7. Brand i byggnad på arsenikförorenad mark: (det är bara marken under byggnaden som är förorenad) Händelse En järnaffär utanför Gimo tätort brinner med en fullt utvecklad rumsbrand. Du kommer dit som rådgivande miljö- och hälsoskyddsinspektör. Räddningstjänsten förbereder rökdykning i den brinnande byggnaden. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid en brand i byggnad på förorenad mark. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid en brand i byggnad på förorenad mark. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av ladugårdsbranden för vår hälsa och miljö. Redovisa vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig från brand och släckningsarbete. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av branden. vad som kan göras för att mildra effekterna av släckningsarbetet. vilka paragrafer i Miljöbalken som är aktuella för Räddningstjänsten. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av branden och släckningsarbetet.

15 Reningsverk Vindriktning Dricksvattentäkt Byggnad på arsenikförorenad mark Åns Strömningsriktning Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

16 Gruppuppgift 8. Brand i soptipp: Händelse En soptipp med hushållsavfall utanför Gimo tätort brinner. Tippen har använts sedan 1960-talet. Du kommer dit som rådgivande miljö- och hälsoskyddsinspektör. Räddningstjänsten förbereder släckning av soptippsbranden. Syfte Skapa en bra rutin (miljöbalken, lagen om skydd mot olyckor) vid en soptippsbrand. Ge kunskap om vad som kan göras under och efter släckningsarbetet vid en soptippsbrand. Mål Du ska känna till vad som kan göras för att mildra effekterna av soptippsbranden för vår hälsa och miljö. Redovisa vad du kan göra som miljö- och hälsoskyddsinspektör. hur utsläppen sprider sig från brand och släckningsarbete. vilka recipienter som finns. vilka akuta och långsiktiga effekter som utsläppet har på miljön och människors hälsa. vilka faktorer som påverkar effekterna på miljön och människors hälsa. vad som kan göras för att mildra effekterna av branden. vad som kan göras för att mildra effekterna av släckningsarbetet. vilka paragrafer i Miljöbalken som är aktuella för Räddningstjänsten. vilka som bör/ska kontaktas för att mildra effekterna av branden och släckningsarbetet.

17 Reningsverk Dricksvattentäkt Vindriktning Åns Strömningsriktning Här ligger soptippen som brinner Redovisning ska ske på papper och innehålla minst de ovan uppräknade punkterna.

Förebyggande arbete vid olyckor

Förebyggande arbete vid olyckor Minnesanteckningar Förebyggande arbete vid olyckor Workshop 11 maj 2016 om olycksscenarier och förebyggande insatser Miljösamverkan Stockholms län genomförde 11 maj 2016 en halvdags workshop om förutsättningarna

Läs mer

Samverkan mellan miljökontor och räddningstjänst

Samverkan mellan miljökontor och räddningstjänst Förebyggande miljöarbete vid olyckor workshop 13 februari 2017 Samverkan mellan miljökontor och räddningstjänst Inledning 13 februari 2017 träffades räddningstjänst och miljökontor i Stockholms län för

Läs mer

1 Diarie nr: E-1028 Datum: 2014-10-31 Olycksundersökning Villabrand i Mariestad 2014-09-12 2014-10-31 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Håkan Karlsson

1 Diarie nr: E-1028 Datum: 2014-10-31 Olycksundersökning Villabrand i Mariestad 2014-09-12 2014-10-31 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Håkan Karlsson 1 Diarie nr: E-1028 Datum: 2014-10-31 Olycksundersökning Villabrand i Mariestad 2014-09-12 2014-10-31 Räddningstjänsten Östra Skaraborg Håkan Karlsson 2 Innehållsförteckning: 1. Fakta...sid.3 2. Bakgrund

Läs mer

Olyckors miljöpåverkan

Olyckors miljöpåverkan Olyckors miljöpåverkan Vid nästan alla olyckor uppstår miljöeffekter. Ofta är denna miljöpåverkan negativ. Olyckors miljöpåverkan Bränder Kemikalieutsläpp Översvämningar Ras och skred Oljeutsläpp (mark

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 511.2014.01017 Sida 1(8) 2014-10-08 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad Utredare Magnus Östlund Medutredare --------------------------- Olycksdatum 2014-09-04 Utredningsdatum 2014-09-04

Läs mer

Utbildning om förutsättningarna för miljökontor och räddningstjänst utbildning 6 april 2016

Utbildning om förutsättningarna för miljökontor och räddningstjänst utbildning 6 april 2016 Sammanställning av utvärdering (8) Utbildning om förutsättningarna för miljökontor och räddningstjänst utbildning 6 april 6 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 8 58 8 99. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

DOKUMENTINFORMATION. Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2012.05167. Händelse:

DOKUMENTINFORMATION. Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2012.05167. Händelse: DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2012.05167 Händelse: Branden/olyckan 2012-12-10, måndag, klockan. 14.37 Insatsrapport

Läs mer

Samverkan mellan miljökontor och räddningstjänst. Workshop 13 februari 2017

Samverkan mellan miljökontor och räddningstjänst. Workshop 13 februari 2017 Sammanställning av utvärdering 1 (7) Samverkan mellan miljökontor och räddningstjänst. Workshop 13 februari 17 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 8 58 8 99. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se.

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Utsläpp av farligt ämne Utsläpp av diesel

Sammanfattning av olycksundersökning Utsläpp av farligt ämne Utsläpp av diesel Sammanfattning av olycksundersökning Utsläpp av farligt ämne Utsläpp av diesel Sammanfattning av händelsen I samband med en lossning av dieselolja skedde ett läckage på 350 liter ned på marken. Läckaget

Läs mer

Aktuellt INFORMATION FRÅN RÄDDNINGSVERKET NR 2 MARS 2003. Basutrustning för släckning av spillbrand. efter tankbils- eller järnvägsolycka.

Aktuellt INFORMATION FRÅN RÄDDNINGSVERKET NR 2 MARS 2003. Basutrustning för släckning av spillbrand. efter tankbils- eller järnvägsolycka. Aktuellt INFORMATION FRÅN RÄDDNINGSVERKET NR 2 MARS 2003 Basutrustning för släckning av spillbrand efter tankbils- eller järnvägsolycka Bakgrund Räddningsverket presenterade 1992 rekommendationer kring

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund. Olycksförlopps utredning. Brand i byggnad, Upprättad: HR

Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund. Olycksförlopps utredning. Brand i byggnad, Upprättad: HR 1 Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund Olycksförlopps utredning Brand i byggnad Upprättad: 2017-05-10 HR 2017-398 Inledning: Enligt Lagen om skydd mot olyckor SFS 2003:778 skall en räddningsinsats utredas,

Läs mer

Riskhantering för anmälningspliktiga företag

Riskhantering för anmälningspliktiga företag Miljö och hälsoskyddsenhetens faktablad nr 19 Riskhantering för anmälningspliktiga företag Ert företag är skyldigt att undersöka och bedöma vilka risker för miljön som företaget kan innebära. Det förebyggande

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Kunskapsstöd för olycka vid vattentäkt Per-Erik Nyström per-erik.nystrom@slv.se Livsmedelsverket

Kunskapsstöd för olycka vid vattentäkt Per-Erik Nyström per-erik.nystrom@slv.se Livsmedelsverket Kunskapsstöd för olycka vid vattentäkt Per-Erik Nyström per-erik.nystrom@slv.se Livsmedelsverket Aktörsberoende handlingsplaner Från handbok till app. till en del i Geodataportalen! Verktyget har utvecklats

Läs mer

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING

UNDERSÖKNINGSPROTOKOLL BRANDUTREDNING 1 Uppdragsgivare: Herrljunga Räddningstjänst Undersökning utförd: 2013-04-23 Bilagor: Foto Upplysningar om branden Larmtid: 2013-04-20, kl. 01:46 Adress: Objektstyp: Äldre villa i trä 1 ½ plan med källare

Läs mer

Viktig information till allmänheten

Viktig information till allmänheten Viktig information till allmänheten från Räddningstjänsten Västervik och OKQ8 AB RÄDDNINGSTJÄNSTEN Du som får denna information, bor eller vistas i närheten av en anläggning som innebär vissa risker för

Läs mer

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare

Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Policy för fordonstvätt och oljeavskiljare Denna policy gäller för samtliga fordonstvättar i Tranemo kommun. För fordonstvättar som tvättar mer än 1000 personbilstvättar eller mer än 200 lastbilar, bussar

Läs mer

Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet

Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet 1 Raffinaderiet i Nynäshamn informerar om säkerhet Nynas verksamhet vid raffinaderiet i Nynäshamn utgör en mycket liten säkerhetsrisk för allmänheten utanför

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Olycks och. Villabrand med dödlig utgång. Nybro Räddningstjänst. Bengt Sigmer Insatsledare

Olycks och. Villabrand med dödlig utgång. Nybro Räddningstjänst. Bengt Sigmer Insatsledare Olycks och händelserapport över Villabrand med dödlig utgång Nybro Räddningstjänst Bengt Sigmer Insatsledare Innehållsförteckning Inledning.2 Syfte och mål...3 Underlag för rapporten. 3 Förklaringar till

Läs mer

Olycks och. industri brand Bitus AB Rismåla. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Magnus Lindahl RCB

Olycks och. industri brand Bitus AB Rismåla. Nybro Räddningstjänst. Dan Gustafsson Insatsledare Magnus Lindahl RCB Olycks och händelserapport över industri brand Bitus AB Rismåla Nybro Räddningstjänst Dan Gustafsson Insatsledare Magnus Lindahl RCB Innehållsförteckning Inledning. 2 Syfte och mål...4 Underlag för rapporten.

Läs mer

Om olyckan är framme. så hanteras Farliga ämnen i din närhet

Om olyckan är framme. så hanteras Farliga ämnen i din närhet Om olyckan är framme så hanteras Farliga ämnen i din närhet Företag som hanterar kemikalier spelar en viktig roll i svenskt näringsliv, men innebär också vissa risker. Du bor eller vistas i närheten av

Läs mer

Hur kan man genomföra en räddningsinsats då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist

Hur kan man genomföra en räddningsinsats då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist Hur kan man genomföra en då omgivningens förväntningar är så olika? Anders Bergqvist Vilka förväntningar har vi på brandskyddet? Försäkringsbolag Enskilda direkt berörda Experter? Allmänheten Varför släckte

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Gävle kommun

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Gävle kommun L O K AL A H ÄL S O S K Y D D S F Ö R E S K R I F T E R F Ö R G ÄV L E K O M M U N 2011-05-24 Kommunfullmäktige Sid 1 (4) Dnr: 11KS236 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Gävle

Läs mer

Brandförsvaret gör tillsyn

Brandförsvaret gör tillsyn Brandförsvaret gör tillsyn Här får du information om hur tillsynen går till, varför tillsyn utförs, vad som kontrolleras samt vad som händer efter tillsynen. Lag om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) I lagen

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18

Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18 Förundersökning Brand i lägenhet, 2013-01-18 Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2013.00276 Händelse:

Läs mer

Miljö RVR utbildning 2017 RVR-tjänsten

Miljö RVR utbildning 2017 RVR-tjänsten Miljö RVR utbildning 2017 RVR-tjänsten www.rvr.nu 1. 2017-02-03 Utsläpp av drivmedel E 4an Hål i drivmedelastanken, utsläpp 250 liter diesel på vägbanan. Räddningstjänsten har lagt ut absol på vägkanten

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, LÖVBERGA VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, LÖVBERGA VATTENVERK Bilaga - Förslag vattenskyddsområde Lövberga (6) 0-0-0 BILAGA RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, LÖVBERGA VATTENVERK. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) har utförts

Läs mer

ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING

ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING Miljöskydd ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING Enligt 9 kap. 2 (1998:808) miljöbalken samt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet. Vid anmälan av ny anläggning ska anmälan göras till Södra

Läs mer

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete SBA Systematiskt BrandskyddsArbete Anders Lundberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Mars/April 2015 Var kommer SBA ifrån? Ett brandskydd i skälig

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

Solskydd på förskolegårdar

Solskydd på förskolegårdar Solskydd på förskolegårdar Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor Täby kommun och Vaxholms stad Totalt 106 förskolor Tillsynsbesök vartannat år Mest privatägda förskolor och några kommunala Inspektion

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE. Gävle Hamn Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2009-11-08/SO 2008-00-00/xx 2008-00-00/xx Sida 1(9) KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER AVSEENDE Gävle Hamn Gävle Hamn AB Norrköpings Depå AB OK-Q8 AB AB Svenska Shell

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i buss

Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i buss Sammanfattning av olycksundersökning Brand ej i byggnad Brand i buss Sammanfattning av händelsen Någon naturlig brandorsak har inte gått att finna vid den här branden. Däremot går det att säga att branden

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2014-07-04 Diarienr: 2014.33 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer:201400102 SOS larmnummer:52749681 Orsaken till undersökningen:

Läs mer

Olycksundersökning Ladugårdsbrand i

Olycksundersökning Ladugårdsbrand i Ladugårdsbrand i 2011-03-29 Uppdragsgivare: Hans Trengereid Undersökningen utförd: Maj 2011 Undersökningen utförd av: Fredrik Johansson ID olycksutredning: 201100107 Bilagor: Upplysningar om olyckan. Larmtid:

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL

OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Händelse/Diarienr: 2011.01086 Sida 1(7) 2012-04-13 OLYCKSUTREDNINGSPROTOKOLL Brand i byggnad Utredare Per Ringqvist Medutredare ----------------- Olycksdatum 2011-11-22 Utredningsdatum 2011-11-22 Insatsrapportnummer

Läs mer

Hantering av farligt avfall och kemikalier

Hantering av farligt avfall och kemikalier MILJÖFÖRVALTNINGEN Hantering av farligt avfall och kemikalier hos verksamheter utmed Stora Sköndals väg En rapport från Miljöförvaltningen Nanna Spett och Lena Embertsén Maj 2009 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 Dnr: 2008-010404-206 Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 En rapport från miljöförvaltningen Lena Engberg November 2008 1. Bakgrund och syfte I Stockholms stad finns ungefär sjuttio bensinstationer.

Läs mer

01 Allmän lagstiftning

01 Allmän lagstiftning 01 Allmän lagstiftning ISO 14001 - Lagefterlevnad Fråga 1 - Introduktion Ett krav för att Stockholms universitet ska bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 är att vi följer miljölagstiftningen. För att

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Viskafors Rib enhet Operativ förmåga vid utsläpp i miljön

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Viskafors Rib enhet Operativ förmåga vid utsläpp i miljön Bilaga Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Viskafors Rib enhet Operativ förmåga vid utsläpp i miljön Inledning: Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund initierade år 2008 ett förprojekt gällande utsläpp

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, ROSSÖN VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, ROSSÖN VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 2 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolycka med risk för miljöskada

Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolycka med risk för miljöskada Sammanfattning av olycksundersökning Trafikolycka Trafikolycka med risk för miljöskada Sammanfattning av händelsen Trafikolycka mellan lastbil och personbil med mycket stor risk för oljeläckage och kontaminering

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön ... modell plan policy regel lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

MSB: Snudd på olagligt att dirigera ut civil helikopter

MSB: Snudd på olagligt att dirigera ut civil helikopter Sök MSB: Snudd på olagligt att dirigera ut civil helikopter PREMIUM Bortprioriterade till förmån för utländska aktörer som både är dyrare och stationerade betydligt längre bort. Privata helikopterföretag

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

*Verksamhetskod utifrån bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ÅMÅLS KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Miljökontoret Anmälan enligt miljöbalken 2 förordningen (998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Verksamhetens namn

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel; beslutade den 11 juni 2015 Utkom från trycket den 25 juni 2015

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Händer det olyckor som påverkar miljön? Marianne Stålheim Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Händer det olyckor som påverkar miljön? Marianne Stålheim Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Händer det olyckor som påverkar miljön? Marianne Stålheim Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Brand på industri MSB:s källor om olyckor VU rapporterar enligt: Lagen om transport av farligt gods

Läs mer

Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun

Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun Riktlinjer för oljeavskiljare samt tvätt av fordon i Nynäshamns kommun Antagen av: Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2005-06-02, 91 1. Inledning 2 2. Oljeavskiljare 3 2.1. VERKSAMHETER DÄR OLJEAVSKILJARE

Läs mer

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga Anledning till undersökningen: Brand byggnad Hällefors Olycksutredning Datum 2013-03-06 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 11/13-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen utförd: Bilagor: Bergslagens

Läs mer

Olycksundersökning Brand i industrilokal

Olycksundersökning Brand i industrilokal Olycksundersökning Brand i industrilokal Handläggare: Karin Johansson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Handläggare: Kvalitetsgranskare: Mjölby Räddningstjänst diarienummer: Olycksundersökning brand i industri.

Läs mer

REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 "UTSLÄPPSTAKET"

REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 UTSLÄPPSTAKET REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 "UTSLÄPPSTAKET" Revisionsförteckning Rev Datum Upprättad av Information 00.01 2008-03-20 Jonas Strömberg REDOVISNING AV UPPFÖLJNING AV VILLKOR 1 "UTSLÄPPSTAKET"

Läs mer

Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter

Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter Anvisningar för entreprenadarbeten inom skyddsområde för vattentäkter i Varbergs och Falkenbergs kommuner VIVAB ANSVARAR FÖR DRIFTEN AV KOMMUNENS VA-ANLÄGGNINGAR Bekämpningsmedel! Kolla alltid föreskrifterna

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2016 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkan 3

Läs mer

Olycksutredningsprotokoll. Brand i byggnad

Olycksutredningsprotokoll. Brand i byggnad Brand i byggnad Utredare Per Ringqvist Medutredare ---------------- Olycksdatum 2010-03-24 Utredningsdatum 2010-03-24 Insatsrapportnummer 2010A00567 Olycksplats Samuelssons bil Gävle Bilagor Insatsrapport

Läs mer

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga

Olycksutredning. Brandorsak, brandförlopp och erfarenhetsåterföring. Dödsbrandsrapport, Fotobilaga Anledning till undersökningen: Brand byggnad Grythyttan Olycksutredning Datum 2014-04-07 Handläggare Peter Karlsson Diarienummer 224/13-309 Uppdragsgivare: Uppdrag: Undersökningen utförd: Bilagor: Bergslagens

Läs mer

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt

Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Förvara kemiska produkter och farligt avfall på rätt sätt Möta är ett samverkansprojekt mellan länets 13 kommuner företrädda av miljökontoren samt Länsstyrelsen Östergötland. Maj 2009 Förvara kemiska produkter

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Bilbrand i en gasdriven personbil på

Bilbrand i en gasdriven personbil på Bilbrand i en gasdriven personbil på Lysekil 2013-01-22 Söndagen den 30 december kl. 07:50:55 Får SOS in ett larm om brand i personbil på adressen. Räddningstjänsten i Skaftö larmas till branden 07:51:33.

Läs mer

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Kimstad Gasturbin, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör

RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 1 (8) Namn, titel, telefon 2016-02-19 RÖG-XX Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Tekniska verken i Linköping AB, Kraftvärmeverket, enligt 14 Lag (1999:381)

Läs mer

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017

Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Räddningstjänsten den 28 december 2018 Skriven av: Pär Liljekvist Preliminär statistik räddningsinsatser Värnamo kommun 2017 Sammanfattning Räddningstjänstens

Läs mer

Skyltning inom vattenskyddsområde

Skyltning inom vattenskyddsområde April 2011 Skyltning inom vattenskyddsområde Syftet med skyltning av vattenskyddsområde Information för bilister och transportörer på det allmänna vägnätet Information för sjöfart och fritidsbåtstrafik

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön KFS 032 revision 01 REGLEMENTE ANTAGEN: 2011-08-29 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2011-09-01 ERSÄTTER: 342/2001,

Läs mer

VA-plan Brand- och släckvattenplan för Region Gotland

VA-plan Brand- och släckvattenplan för Region Gotland VA-plan 2018 Brand- och släckvattenplan för Region Gotland Plan för tillhandahållande och omhändertagande av brand- och släckvatten Vattentillgången på Gotland har de senaste åren inneburit att vattenanvändandet

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 SKYDDAR MOT OLYCKOR

I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 SKYDDAR MOT OLYCKOR I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 UPPSALA BRANDFÖRSVAR SKYDDAR MOT OLYCKOR Insatsrapportering för januari 216 Kylan kom till oss i januari och med den även soteldarna. Det har varit ett flertal av dem. I

Läs mer

Redovisning av aktiviteter per juni 2014

Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Miljöskydd Beslut i nämnden: /14, 2014-09-03, Dnr SRMH: 2014-1.54 Vår verksamhet Tillsynen inom miljöskyddet har till syfte att trygga och förbättra den yttre miljön.

Läs mer

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson Kemikalieanvändning Miljömål Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Kommunens mål handlar

Läs mer

Dagvattenpolicy för Danderyds kommun

Dagvattenpolicy för Danderyds kommun 1(5) Tekniska nämnden Dagvattenpolicy för Danderyds kommun Bakgrund Danderyds kommun har i dagsläget ingen dagvattenpolicy. Avsaknad av rutiner i dagvattenrelaterade frågor har resulterat i merarbete för

Läs mer

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post:

Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Stockholms län. Telefon E-post: Verksamhetsberättelse 2015 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 08 508 28 929. E-post: miljosamverkan@stockholm.se. www.miljosamverkanstockholm.se. Innehåll Uppdrag, mål och arbetssätt 3 Samverkansprojekt

Läs mer

Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder

Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder Varje dag brinner tre bostäder i Stockholms län. Det kostar mycket pengar och skapar onödigt lidande. Vad kan vi tillsammans göra åt det? Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder Stefan Wittberg 2

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

Insatssammanställning

Insatssammanställning RÄDDNINGSTJÄNSTEN Smedjebackens kommun Insatssammanställning Datum: 2013-10-01 Diarienr: 2013.79 Utredare: Lars Andersson Eget larmnummer:201300250 SOS larmnummer:52594316 Orsaken till undersökningen:

Läs mer

Brandsläckning i stora volymer. Lars Ågerstrand Mauri Sköld

Brandsläckning i stora volymer. Lars Ågerstrand Mauri Sköld Brandsläckning i stora volymer Lars Ågerstrand Mauri Sköld Offensiv insats Defensiv insats Ambitionen är att arbeta inne i brancellen som brinner. Hindra spridning till andra byggnader eller brandceller.

Läs mer

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN

KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN UPPSALA BRANDFÖRSVAR. I SAMHÄLLETS TJÄNST SEDAN 1892 KOMMUNENS PLAN FÖR RÄDDNINGSINSATSER VID AB SANDVIK COROMANT, GIMOVERKEN Plan enligt 3 kap 6 förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Antagen av räddningsnämnden

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

BRANDSÄKER VERKSAMHET

BRANDSÄKER VERKSAMHET BRANDSÄKER VERKSAMHET Varje år brinner värden för åtskilliga miljoner i Sverige Dessutom inträffar många dödsbränder med alla dess tragiska konsekvenser. Det är lättare att förebygga bränder än att släcka

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31

OLYCKSUNDERSÖKNING. Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: Eget larmnr: Larmtid: kl: 21:31 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA SKARABORG Datum: 2013-10-31 Diarienr: E1108 OLYCKSUNDERSÖKNING, Mariestad Innformation om olyckan: SOS ärendenummer: 19-4479464 - 2 Eget larmnr: 4479464 Larmtid: 2013-10-15 kl:

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB

Kommunens plan för räddningsinsats. St1 Energy AB Kommunens plan för räddningsinsats St1 Energy AB Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00603 2013-10-16 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog Utbildningskatalog Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Grundläggande brandskydd... 3 Hem och Fritid... 4 Praktisk övning... 5 Utrymningsteori... 6 Utrymningsövning... 7 SBA Systematiskt brandskyddsarbete...

Läs mer

Riskutredning av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde

Riskutredning av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde TOLUST ETT AB av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde SLUTLIG RAPPORT 2012-10-29 Översiktlig riskutredning av omgivningspåverkande verksamheter från Munksjö fabriksområde Datum

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

Utbildning om förutsättningarna för miljökontor och räddningstjänst utbildning 6 april 2016

Utbildning om förutsättningarna för miljökontor och räddningstjänst utbildning 6 april 2016 Sammanställning av utvärdering (7) Utbildning om förutsättningarna för miljökontor och räddningstjänst utbildning 6 april 6 Miljösamverkan Stockholms län. Telefon 8 58 8 99. E-post: miljosamverkan@stockholm.se.

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

Räddningstjänsten Dala Mitt. miljöarbete

Räddningstjänsten Dala Mitt. miljöarbete miljöarbete Klicka här för nästa bild Om miljön & olyckor På senare tid har miljöproblemen i samband med olyckor uppmärksammats. Detta bror dels på ökad miljömedvetenhet och stängare lagstiftning inom

Läs mer

Miljökrav på fordonstvätt. Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09

Miljökrav på fordonstvätt. Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09 Miljökrav på fordonstvätt Riktlinjer beslutade av Miljönämnden den 9 december 2009, 93/09 Dessa riktlinjer bygger till stora delar på den policy som Miljösamverkan Västra Götaland i oktober 2008 tog fram

Läs mer

Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge

Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge 2017-06-01 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer:

Läs mer

Nyckeltal. Räddningstjänsten

Nyckeltal. Räddningstjänsten Nyckeltal Räddningstjänsten Sammanfattning Räddningstjänst Kvalitet Resurser Slutsats Antal utvecklade bränder Antal personer utbildade i att förebygga/ hantera bränder eller andra olyckor Responstid från

Läs mer