Installation av MONITOR Mobile 8.0

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Installation av MONITOR Mobile 8.0"

Transkript

1 Installation av MONITOR Mobile (sida 1 av 12) Installation av MONITOR Mobile 8.0 Denna instruktion gäller för installation av tilläggsprogrammet MONITOR Mobile 8.0. Hela installationen omfattar att: Installera Mobile Server 8.0 på MONITORs databasserver (rekommenderas). En lokal tjänst och en publik tjänst installeras. Alternativt, installera den lokala tjänsten på databasservern och den publika tjänsten på en separat dator som finns på ett s.k. "DMZ" nätverk 1 Registrera mobilanvändare i rutin Användare i MONITOR Registrera rättighetsgrupper och lägga till dessa mobilanvändare i MONITOR Mobile Administration Distribuera en instruktion till mobilanvändarna för installation av appen MONITOR Mobile på deras mobiler eller pekplattor Förutsättningar Microsoft.NET Framework 4.0 eller nyare MONITOR version 8.0 eller nyare Mobilappen kommunicerar med Mobile Server på TCP-port 53426, så den porten behöver vara öppen i brandväggen för inkommande trafik från Internet till den dator som kör den publika tjänsten i Mobile Server Den publika tjänsten kommunicerar i sin tur med den lokala tjänsten i Mobile Server på TCP-port 63426, så den porten behöver också vara öppen i brandväggen för trafik mellan den publika och den lokala tjänsten, i de fall den publika tjänsten installeras på en dator på DMZ Rekommendationer Det är säkrare att installera den publika tjänsten på en separat dator på ett DMZ nätverk, för att slippa öppna en port i brandväggen från Internet direkt in till MONITORs databasserver på LAN (det interna företagsnätverket) 2 Används en separat dator på DMZ som kör den publika tjänsten, så ska den ha operativsystemet Windows Server 2008 eller nyare, alternativt Windows 7 eller nyare. Den datorn behöver dock inte ha MONITOR installerad. 1 DMZ står för "DeMilitarized Zone" och är ett vanligt förekommande arrangemang för datorer som måste gå att nå från Internet och ha access till Internet, för att fylla sin funktion och därför exponeras mot omvärlden. Exempelvis webbservrar och e-postservrar. 2 Det är inte rekommenderat av säkerhetsskäl att tillåta inkommande trafik från Internet till en dator på ett LAN. Anledningen är att det alltid finns en viss risk för intrång till datorer som går att nå från Internet, och ett intrång på ett LAN är en stor säkerhetsrisk. Använd därför helst ett DMZ för de datorer som ska gå att nå från Internet.

2 Installation av MONITOR Mobile (sida 2 av 12) Datorn som kör den publika tjänsten bör ha ett SSL-certifikat installerat i Windows, så det går att använda SSL-krypterad trafik mellan mobilappen och den publika tjänsten. Det ska vara ett SSL-certifikat signerat av ett s.k. "Certification Authority" (CA), t.ex. Verisign, GoDaddy, osv. Läs mer om detta i bilagan "Installera SSL-certifikat" på slutet av denna installationsanvisning. För bästa upplevelse med MONITOR Mobile behövs relativt hög bandbredd för utgående trafik (> 2 Mbit/s). Bandbreddsbehovet är beroende av hur många användare som samtidigt kommer att använda MONITOR Mobile samt vilken bandbredd användarna erhåller i det mobila nätet. En ADSL-ansluten brandvägg/router framför datorn som kör den publika tjänsten är alltså inte att rekommendera, eftersom ADSL inte har så hög uppströms bandbredd (vanligen 1-3 Mbit/s). Det är en fördel att ha en fast IP-adress på brandväggen/routern. Annars krävs en lösning för att hantera dynamiska IP-adresser, som t.ex. DynDNS.

3 Installation av MONITOR Mobile (sida 3 av 12) Installation av MONITOR Mobile Server 8.0 I det här momentet installeras MONITOR Mobile Server 8.0. Att installera MONITOR Mobile Server Kopiera installationsfilen MONITOR Mobile Server 8.0.msi som följde med i installationspaketet, till en temporär mapp på datorn där programmet ska installeras. 2. Kör sedan installationsfilen genom att dubbelklicka på den i Utforskaren. 3. Då detta fönster visas, klicka Next för att starta installationen. 4. I nästa steg väljer du att expandera MobileInstaller i fönstret och bestämmer om både den lokala tjänsten MOBILE Local Service och publika tjänsten MOBILE Public Service ska installeras på samma dator. Förvalt är det inställt att båda tjänsterna installeras (är du osäker, läs under "Förutsättningar" och "Rekommendationer" på första sidan). 5. Med knappen Browse... kan du också välja i vilken mapp MONITOR Mobile Server ska installeras. Förvalt är det C:\Program Files\MONITOR Mobile\. Vi rekommenderar att du installerar i den förvalda mappen. När du gjort dina val, klicka på Next. 6. I nästa steg konfigureras den lokala tjänsten. I fältet Server address ange IP-adressen på datorn där tjänsten installeras. Förvalt visas "loopback" adressen (se mer om

4 Installation av MONITOR Mobile (sida 4 av 12) adress nedan). När du fyllt i uppgiften här, klicka på Next. Om den publika tjänsten också ska installeras på samma dator, kan du med fördel använda "loopback" adressen. Om den publika tjänsten istället ska installeras på en annan dator ska IP-adressen på nätverkskortet i datorn användas. 7. I nästa steg konfigureras den publika tjänsten. I fältet Server address ange IP-adressen på datorn med publika tjänsten. Förvalt visas "loopback" adressen (Det är för denna IP-adress som inkommande trafik från Internet på TCP-port ska tillåtas i brandväggen) I fältet Server address to Monitor Mobile local service ange IP-adressen på datorn med lokala tjänsten, alltså den IP-adress du angav i föregående steg. Förvalt visas "loopback" adressen (Det är för denna IP-adress som trafik på TCP-port ska tillåtas i brandväggen mellan datorn med lokala tjänsten och datorn med publika tjänsten, i det fall datorn med publika tjänsten sitter på DMZ) Parametern Use SSL markerar du bara om krypterad trafik över SSL ska användas mellan mobilappen och Mobile Server. Obs! Ett SSL-certifikat krävs då på datorn som kör den publika tjänsten (se mer om det i bilagan "Installera SSL-certifikat" på slutet av

5 Installation av MONITOR Mobile (sida 5 av 12) installationsanvisningen). Klicka sedan på Next. 8. Klicka sedan på Install för att köra igång installationen. 9. När installationen är klar visas nedanstående fönster. Klicka slutligen på Finish för att avsluta installationen.

6 Installation av MONITOR Mobile (sida 6 av 12) Starta MONITOR Mobile Server 1. Öppna Services under Administrative Tools i Kontrollpanelen på datorn/datorerna där den lokala och publika tjänsten installerats. Här ska du se den lokala tjänsten MONITOR Mobile Local Service och/eller den publika tjänsten MONITOR Mobile Public Service samt tjänsten MONITOR Mobile.NET Service. Den sistnämnda sköter kommunikationen med MONITORs databaser och installerades på datorn där den lokala tjänsten installerades. 2. Starta dessa tre tjänster i Services på datorn/datorerna. Gå sedan vidare med Registrera MONITOR Mobile användare nedan.

7 Installation av MONITOR Mobile (sida 7 av 12) Registrera MONITOR Mobile användare I det här momentet registreras mobilanvändare i MONITOR. 1. Starta valfri MONITOR-klient och logga in som användare ADMIN eller motsvarande administratörsekvivalent användare. 2. Öppna rutin Användare, under Skrivare / Användare i Systemvård. 3. Registrera de användare som ska ha tillgång till MONITOR Mobile. Dessa användare ska ha Typ valt till Mobil. Fyll gärna i ett Lösenord för ökad säkerhet (användaren måste då alltid ange det vid inloggning i appen på mobilen/läsplattan. Du behöver inte göra några ytterligare inställningar i användartabellen eller övriga inställningar längre ned i rutinen, än att fylla i Användare, Namn, Typ och eventuellt Lösenord. I mittsektionen under användartabellen ser du hur många mobilanvändare du har lagt upp och kan lägga upp. Hur många du kan lägga upp styrs av licensen. Gå sedan vidare med Registrera rättighetsgrupper och lägg till mobilanvändare nedan.

8 Installation av MONITOR Mobile (sida 8 av 12) Registrera rättighetsgrupper och lägg till mobilanvändare 1. Starta programmet MONITOR Mobile Administration som finns på startmenyn i Windows på datorn där den lokala tjänsten MONITOR Mobile Local Service installerades. 2. I inloggningsrutan som visas i programmet, ange användare ADMIN och den användarens lösenord samt välj det företag där mobilanvändarna är registrerade. 3. Klicka på startknappen längst uppe till vänster i programmet och välj Groups i rullgardinsmenyn. 4. Klicka på knappen för ny rättighetsgrupp och ange ett namn på den nya rättighetsgruppen. Klicka sedan på knappen Add. 5. Klicka sedan på sparaknappen och stäng grupphanteringen med stängknappen. 6. Öppna gruppen på nytt genom att göra om enligt punkt 3 ovan och sedan markera gruppen under Groups.

9 Installation av MONITOR Mobile (sida 9 av 12) 7. I kolumnen Selected group kan du nu markera de delar i MONITOR Mobile som denna grupp ska ha rättighet att komma åt. Med knappen går det expandera varje del för ytterligare inställningar. I dagsläget finns det bara ytterligare inställningar för Part Info. Där går det ställa in åtkomst för kopplade dokument på artiklar, om de ska vara dolda (Hidden) eller ges läsrättighet (Read). Läs/skrivrättigheten (Read/Write) är inte utbyggd i dagsläget i MONITOR Mobile, så det valet blir samma sak som valet Read. Det som sker vid Hidden är att användaren inte ser kopplade dokument på en artikel. Har användaren Read kommer kopplade dokument på en artikel kommer att laddas ned till mobilen/läsplattan och kan läsas där av användaren. 8. När du gjort inställningarna på rättighetsgruppen, klicka på sparaknappen och stäng gruppen med stängknappen. 9. Gör om enligt punkt 3-8 för alla rättighetsgrupper du behöver. 10. Klicka på startknappen längst uppe till vänster i programmet och välj Users i rullgardinsmenyn. 11. Mobilanvändarna som tidigare registrerades i MONITOR, visas nu här i kolumnen Inactive mobile users. Markera en mobilanvändare i taget i den kolumnen och klicka på lägg till-knappen att lägga till mobilanvändaren i kolumnen Active mobile users. För varje mobilanvändare för

10 Installation av MONITOR Mobile (sida 10 av 12) visas här en ruta med information om namn, användare, autentiseringskod, säljare, rättighetsgrupp, användare i MONITOR samt anställd. Knappen med en sax används för att kopiera användarnamnet och autetiseringskoden till Urklipp. 12. Under Active mobile users, markera rutan för respektive mobilanvändare. Under Selected user ska du välja uppgifter för markerad mobilanvändare enligt nedan. I översta fältet visas en autentiseringskod som mobilanvändaren måste anges första gången den mobila appen startas. Med knappen med en blixt kan du vid behov generera en ny autentiseringskod. I det fallet måste den nya koden anges nästa gång mobilanvändaren startar appen (det här är en extra säkerhetsfunktion om t.ex. mobilen skulle bli stulen, så att inte någon obehörig kan komma in i appen). Koppla mobilanvändaren till en säljare i MONITOR (om den är en säljare) Välja en rättighetsgrupp för användaren (som du skapade ovan) Koppla mobilanvändaren till en annan vanlig användare i MONITOR (valfritt) Välja en anställd för mobilanvändaren om den ska avrapportera serviceorder i den mobila appen. För att kunna välja en anställd måste modulen Verkstadsinformation finnas installerad i MONITOR och anställda vara registrerade i rutinen Uppdatering anställda. 13. När du gjort inställningar för mobilanvändarna, klicka på sparaknappen och stäng användarhanteringen med stängknappen Administration.. Du kan också stänga MONITOR Mobile Gå sedan vidare med Verifiera installationen nedan.

11 Installation av MONITOR Mobile (sida 11 av 12) Verifiera installationen 1. Ladda ned appen MONITOR Mobile till en mobil/pekplatta från Apple App Store, Google Play eller Windows Phone butiken (sök i butiken efter monitor erp eller monitor mobile). Kontrollera också att du hämtar den nya versionen och inte den gamla. Den nya versionen har en världskarta som bakgrundsbild. 2. När appen startas första gången kommer du till en inloggningssida. Men innan du kan logga in och börja använda appen behöver du göra några inställningar för appen enligt nedan. Förfarandet att komma till inställningarna är lite olika beroende på om du kör ios, Android eller Windows Phone: ios: Öppna appen Inställningar, leta reda på MONITOR Mobile bland installerade appar och öppna dess inställningar. Android och Windows Phone: Tryck på menyknappen och välj Inställningar. 3. I fältet Adress server (ip) ska du fylla i den publika IP-adressen alternativt DNS-namnet för den dator som kör den publika tjänsten i Mobile Server. 4. I fältet Port ska du ange Aktivera Använd SSL enbart om det är konfigurerat för SSL på den dator som kör den publika tjänsten i Mobile Server. 6. Fyll i en användares Autentiseringskod (det är autentiseringskoden som visades i MONITOR Mobile Administration ovan). 7. Välj även Språk i appen för användaren (förvalt är det inställt på Svenska). 8. Gå ur inställningarna (övriga inställningar är inte nödvändiga för appens funktion och beskrivs inte här). Appen är nu klar för användning. 9. Starta/starta om appen så att inloggningssidan visas. 10. Välj det Företag som ska öppnas i appen (det kan ta några sekunder innan företagsnamn visas). Om företagsnamn inte visas eller om det står att appen inte kan hämta data, har du antingen angett fel serveradress, port eller ställt in SSL fel. Det kan också bero på att din mobil/pekplatta saknar anslutning till Internet för tillfället. 11. Sedan företagsnamn valts ska du ange mobilanvändarens Användarnamn och Lösenord, som registrerades i rutin Användare i MONITOR, och sen trycka på Logga in. 12. Du ska nu komma till huvudmenyn i appen och se rutinerna som användaren har behörighet till. Installationen är nu klar och verifierad och du kan distribuera instruktionen Kom igång med MONITOR Mobile till mobilanvändarna.

12

13 -- (sida 1 av 4) Bilaga: Installera SSL-certifikat Här beskrivs hur du installerar du ett SSL-certifikat på den dator som ska köra den publika tjänsten i MONITOR Mobile Server. Instruktionen beskriver tillvägagångssättet i Windows Server 2008 och Windows Server Förutsättningar Du ska ha erhållit ett SSL-certifikat i form av en fil från t.ex. VeriSign, GoDaddy osv. Att installera SSL-certifikat 1. Starta Microsoft Management Console (MMC) på den dator där certifikatet ska installeras, genom att skriva mmc och trycka Enter i sökfältet under startknappen i Windows. 2. Välj Add/Remove Snap-in... på menyn File eller tryck på Ctrl+M för att öppna fönstret "Add or Remove Snap-ins". 3. Välj Certificates och klicka på Add >.

14 -- (sida 2 av 4) 4. Välj alternativet Computer account och klicka på Next >. 5. Förvalt ska denna "snap-in" hantera lokala datorn, klicka på Finish. 6. Klicka sedan på OK för att stänga fönstret "Add or Remove Snap-ins". 7. Expandera Certificates (Local Computer) under "Console Root" och högerklicka på mappen Personal.

15 -- (sida 3 av 4) 8. Välj alternativet Import... under "All Tasks". 9. Gå igenom guiden Certificate Import Wizard som lägger till SSL-certifikatet (du får då välja certifikatfilen att importera, i nästa steg "Certificate Store" låter du det vara förvalt "Personal"). 10. När certifikatet är tillagt så ska du högerklicka på certifikatet i mappen Certificates under "Personal" och välja Open. 11. Klicka sedan på fliken Details, rulla ner till fältet Thumbprint och markera det. De tecken du då ser i rutan nedanför är en "certifikat hash" som du ska använda dig av i nästa moment. Tips! Du kan kopiera certifikat hashen till Urklipp, klistra in den i en textfil och där ta bort blankstegen mellan tecknen. Sen kopierar du in certifikat hashen i kommandotolken i det

16 -- (sida 4 av 4) kommando du ska ange enligt nedan, så slipper du skriva in alla tecknen manuellt.) 12. Starta kommandotolken genom att skriva cmd i sökfältet under startknappen i Windows, så du ser cmd.exe. 13. Högerklicka på cmd.exe och välj Run as administrator. 14. Skriv netsh http add sslcert ipport= :53426 certhash=<thumbprint utan blanksteg> appid={4dc3e181-e14b-4a21-b022-59fc669b0914} och tryck Enter. Dvs. enligt exemplet ovan skulle det bli: netsh http add sslcert ipport= :53426 certhash=7f5146e491da1cbec074f751bbf0a06224fbaaeb appid={4dc3e181-e14b-4a21- b022-59fc669b0914} Värdet "appid" är alltid {4dc3e181-e14b-4a21-b022-59fc669b0914}. Du kan kopiera det värdet från det här dokumentet till Urklipp (om du läser dokumentet på datorn) och klistra in värdet i kommandot, för att slippa skriva in det manuellt. Var noga med att skriva korrekt "certhash" och "appid" om du ändå gör detta manuellt! 15. Skriv sedan netsh http show sslcert och tryck Enter (för att verifiera att certifikatet finns med i listan). Stäng sedan kommandotolken.

Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0

Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0 Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0 -- (sida 1 av 10) Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0 Denna instruktion gäller för uppdatering av tilläggsprogrammet MONITOR Mobile 8.0. Hela uppdateringen omfattar att:

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing 1 Förutsättningar 1.1 Windows 7 och nyare DotNet Framework 3.5 SQL server 2008R2 kräver dotnet framework(.net) 2.0 för att fungera.

Läs mer

Handledning. Procapita Vård och Omsorg Certifikatinstallation avseende LEFI Online Version 9.2 2012-11-01

Handledning. Procapita Vård och Omsorg Certifikatinstallation avseende LEFI Online Version 9.2 2012-11-01 Handledning Procapita Vård och Omsorg Certifikatinstallation avseende LEFI Online Version 9.2 2012-11-01 Sida 2/15 Innehållsförteckning 1.1 Teknik...3 1.2 Installation av Certifikat...4 Sida 3/15 1.1 Teknik

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Microsoft Internet Information Services 7 / 7.5

Microsoft Internet Information Services 7 / 7.5 Microsoft Internet Information Services 7 / 7.5 Följande guide beskriver hur man administrerar certifikat på Microsoft IIS 7 & 7,5. För support och hjälp till användandet av denna guide kan du kontakta

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här:

För att kunna använda SmartPigs i WinPig.Net måste du köra WinPig.net med administratörsrättigheter. Gör så här: Quickguide till SmartPigs - Inställningar När du vill använda SmartPigs i WinPig.net är det ett antal inställningar som ska göras. De beskrivs här nedan. Hur du registrerar i SmartPigs beskrivs i dokumenten

Läs mer

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern

På servern För att registrera och köra en Topocad 17 nätverkslicens krävs att man installerar den senaste Licensservern Installationsanvisning Topocad nätverkslicens Denna installationsanvisning gäller för Topocad nätverkslicenser från version 17 och senare och beskriver hur man registrerar en Topocad licens på en server

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version /

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version / Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4.1 Version 1.4.1 / 170510 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser,

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Design Collaboration Suite

Design Collaboration Suite Design Collaboration Suite 2012 IRONCAD IRONCAD DRAFT INOVATE NLM- Network License Manager LICENSAKTIVERINGSGUIDE Innehållsförteckning Viktig information innan installation 1 Installation av NLM- Network

Läs mer

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Innan nedanstående påbörjas bör du kontrollera att du har följande: - Kompatibel Garmin-GPS. - Windowsdator med tillgång till Internet - Minimum 500

Läs mer

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Remote Access VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Remote Access VPN åtkomst (baserad på OpenVPN) så att klienter utifrån det oskyddade nätverket (Internet)

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Dokumenttitel Datum Godkänd av Sid SIT24 Manual E-post 2007-03-09 Sign 1(14) Utgivare/Handläggare Dokumentbeteckning Version Info Klass Björn Carlsson SIT24 mailmanual.doc 1.0.2 Öppen SIT24 Manual E-Post

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Installationsanvisningar. till IST Analys

Installationsanvisningar. till IST Analys Installationsanvisningar för IEklient till IST Analys 2 Med rätt säkerhetsinställningar i din webbläsare ska det vara enkelt att komma igång med IST analys. Allt ska då laddas hem och starta automatiskt

Läs mer

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient

Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Installationsguide för mysql och OLA Server/OLA Klient Baserad på OLA 5.0.0-6 Dokumentversion: 20110601 Författare: Gunnar Svanberg, Järfälla Redigering och layout: Niklas Wrane, SOFT Sid 1 (25) version

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet Gunnel Frogedal 2014-07-17 6 32753 1 of 5 Quick Start CABAS Generella systemkrav CABAS / CAB Plan Applikationen stöds av följande operativsystem: Windows Vista SP2 Windows 7 SP1 Windows 8 (inte RT) Windows

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Visma Proceedo Att logga in - Manual

Visma Proceedo Att logga in - Manual Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.1 / 131028 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

iphone, ipad... 9 Anslut... 9 Anslutningsproblem... 9 Ta bort tidigare inloggningar... 9 Ta bort profil... 9

iphone, ipad... 9 Anslut... 9 Anslutningsproblem... 9 Ta bort tidigare inloggningar... 9 Ta bort profil... 9 2017-12-12 EDUROAM Innehåll Android... 2 Anslut med certifikat... 2 Återanslut med applikation... 4 Byt profil... 4 Avinstallera Eduroam applikation... 5 Anslut utan certifikat... 7 Anslutningsproblem...

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Installationsguide ELCAD 7.10

Installationsguide ELCAD 7.10 Installationsguide ELCAD 7.10 Innehållsförteckning Inledning... 2 Installation av ELCAD 7.10... 2 Viktiga nyheter om installationen... 2 Före installationen... 2 Ladda hem internationell version... 2 Ladda

Läs mer

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens)

Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Installation av StruSofts låne-licensserver (nätverkslicens) Denna manual hjälper dig att installera StruSofts licensserver, hämta ner dina licenser via webupdate samt kontrollera att licenserna finns

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX

ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX ANVÄNDARMANUAL ANSLUTA TILL REGION HALLAND VIA CITRIX Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, ansluter och arbetar på distans via Region Hallands Citrix lösning.

Läs mer

Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open

Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open Magnus Björklund 2014-10-09 Sida 1 (16) Instruktioner för uppkoppling mot NyA Open ... 3... 4 Dokumentnummer Version Företag Magnus Björklund 2014-10-09 Sida 2 (16) Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual.

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. 1) Packa upp din IP-kamera ur kartongen (vrid ej manuellt på kamerahuvudet)

Läs mer

Del 1: Skapa konto i Exchange

Del 1: Skapa konto i Exchange Adminguide Del 1: Skapa kontot i Exchange Del 2: Aktivera kontot i Office 365 Del 3: Anpassa kontot till ITarbetsplatsen Del 4: Installera dator i ITarbetsplatsen Del 5: ITarbertsplatsen - dator till användarkonto

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 3 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången du startar...

Läs mer

Installationsmanual för OnCourse

Installationsmanual för OnCourse Installationsmanual för OnCourse Detta dokument beskriver de steg som ni behöver gå igenom för att installera OnCourse på er golfklubb. OnCourse är utvecklat och testat för Windows XP, Windows Vista och

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

Webmail instruktioner

Webmail instruktioner Sida 1 av 7 Webmail instruktioner Med hjälp av webmailtjänsten på ITN, så är det möjligt att läsa och skicka epost över hela världen. Det enda som krävs är en dator med internet anslutning och en webläsare

Läs mer

Innehåll. Installationsguide

Innehåll. Installationsguide Innehåll Innehåll... 2 Förberedelser... 3 Rättigheter... 3 Installera programmen... 3 Konfiguration av databas... 5 Installera databasserver... 5 Konfigurera en databas på en befintlig databasserver...

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.0 samt anvisningar till IT-ansvarig eller IT-tekniker Installation på Terminal Server: En korrekt installation i Terminal

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 2014-10-07 Sida 2 av 8 Detta är en installationsanvisning för Adtollo licensserver. Applikationen kan användas till flera av Adtollos

Läs mer

Installationsanvisning Bredband

Installationsanvisning Bredband Installationsanvisning Bredband Innehållsförteckning: Inkoppling av ADSL 2 Inkoppling av FIBER 3 Aktivera din Internetuppkoppling 4 Eksjö Energi tipsar: Skaffa dig ett G-Mailkonto 5 Eksjö Energi tipsar:

Läs mer

Installationsanvisning Novapoint 2.6

Installationsanvisning Novapoint 2.6 Installationsanvisning Novapoint 2.6 1. Förberedelser 1. Om Novapoint TA-Plan inte finns installerad på datorn gå direkt till steg 2. Om en äldre version av Novapoint TA-Plan finns installerad på datorn

Läs mer

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA INNEHÅLL

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA INNEHÅLL VIDA INSTALLATIONSINSTRUKTIONER VIDA 2015 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 FÖRE INSTALLATION... 4 2.1 Checklista för åtgärder före installation... 4 2.2 Tredjepartsprodukter... 4 2.2.1 Adobe Reader... 5 2.3

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, t ex Internet Explorer eller Firefox, och ange url en www.git.ltu.se. Detta medför att följande bild presenteras. OBS! Ny version av

Läs mer

GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN

GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN Sida 1 av 9 Version: 1 (EL) GUIDE TILL ANVÄNDARHANTERINGEN Användarhanteringen sker i ett verktyg som heter Användaradmin och man kan också göra en del saker direkt på intranätet. I användarhanteringen

Läs mer

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen.

Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. CADCAM-it Toolbox 2011 Installationsanvisning - Installation - Licensregistrerting - Avinstallation 1. Installation Administratörsrättigheter i Windows krävs för att genomföra installationen. Avinstallera

Läs mer

Installera och konfigurera. Monitor ERP System AB

Installera och konfigurera. Monitor ERP System AB Installera och konfigurera Monitor ERP System AB Installera och konfigurera MONITOR G5 Denna handbok vänder sig till systemadministratörer och omfattar de steg som behöver utföras innan utbildning och

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer

Läs detta innan du sätter igång!

Läs detta innan du sätter igång! Läs detta innan du sätter igång! Om du bor i en fastighet som är ansluten till Örebros öppna stadsnät skall du ansluta din dator till bostadens LAN-uttag. Inkopplingen görs med en nätverkskabel från datorns

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Document information ID: P001 Appendix D Rev: 3 Author: Ingvar Falconer Product nr: Title: Reviewed by: Approved by: P001 Installation Manual Product name: Tomas von Peltzer Date: 2014-10-22 Sign: Mattias

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar.

Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. Installation av e-post i Outlook 2016 Med 2018 års uppdateringar. För kunder hos Argonova Systems med maildrift hos GleSYS OBS! Outlook kommer att påstå att något är fel, det är inte fel. Läs noga och

Läs mer

Installationshandbok.

Installationshandbok. Installationshandbok Nintex USA LLC 2012, Alla rättigheter förbehållna. Med förbehåll för eventuella fel och förbiseenden. support@nintex.com www.nintex.com Innehåll 1. Installera Nintex Workflow 2010...

Läs mer

Installera Tholbox Certifikat i Windows MAC Mozilla Firefox

Installera Tholbox Certifikat i Windows MAC Mozilla Firefox Date 2011-10-10 Page 1 Installera Tholbox Certifikat i Windows MAC Mozilla Firefox Innehåll 1 Installation av certifikat... 2 1.1 Sammanfattning... 2 1.2 Hämta hem och installera CA-certifikat... 2 1.2.1

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Merz OPC-Server. Supportdokument

Merz OPC-Server. Supportdokument Supportdokument Merz OPC-Server Synpunkter, felaktigheter, önskemål etc. för dokumentet meddelas Fil: Malthe_Suppo_Ladda upp filer från.docx Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Installation av Merz

Läs mer

Blackboard learning system CE

Blackboard learning system CE Blackboard learning system CE Inställningar (Del av studentmanual, Kap 7) 20080101 1 Inställningar Det finns vissa grundläggande krav på din dator och dess inställningar för att Blackboard ska fungera

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem

Installation av. Vitec Mäklarsystem Installation av Vitec Mäklarsystem 2012-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Installera Vitec Mäklarsystem... 4 3. Inställningar av rättigheter i Windows Vista och Windows 7... 7 4. Första gången

Läs mer

Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station

Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station Konfigurationshandbok A-61732_sv 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration Innehåll Skillnader... 1 Installation... 2 Skapa

Läs mer

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office

Installation av. Vitec Mäklarsystem Office Installation av Vitec Mäklarsystem Office 2016-02-18 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 A. Förberedelser... 3 B. Läs noga igenom manualen... 3 C. Systemkrav - minimum... 3 D. Programsupport/Teknisk

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig hur du kommer igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, vart du än ska Skicka stora filer Arbeta med filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox

Läs mer

För att kunna kommunicera i bredbandsnätet krävs följande:

För att kunna kommunicera i bredbandsnätet krävs följande: Inkopplingsbeskrivning aktiv utrustning Innehåll 1.Inkoppling till bredbandsnät 2.Inkoppling till aktiv utrustning (modell CTS) 3.Datorinställningar 3.1.Manuell konfiguration i Windows Vista 3.2.Manuell

Läs mer

SITHS. Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2

SITHS. Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2 SITHS Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2 Innehåll 1 Förberedelser för användning av SITHS Cert... 3 1.1 Förklaring... 3 1.2 Import av SITHS root i

Läs mer

LICENSAKTIVERINGSGUIDE. Design Collaboration Suite

LICENSAKTIVERINGSGUIDE. Design Collaboration Suite LICENSAKTIVERINGSGUIDE Design Collaboration Suite 2014 Varje kapitel representerar en viss typ av licensmetod. På ditt licenscertifikat står det vilken licenstyp du har. Hitta din licenstyp i listan nedan

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Användarmanual för Pagero Kryptering

Användarmanual för Pagero Kryptering för Pagero Kryptering Version 1.1-1 - Allmänt... 3 Kryptering av filer... 3 Dekryptering av filer... 3 Installation... 4 Inställningar... 5 Skapa nycklar... 6 Lägg till kataloger för övervakning... 6 Lägg

Läs mer

Statistiska centralbyrån

Statistiska centralbyrån MONA-handledning 1. Inloggning 2. Användning 3. Utloggning 1. Inloggning För inloggning i MONA-systemet krävs ett användarnamn, en PIN-kod och ett lösenord. Dessa hittar du på ett rekommenderat brev som

Läs mer

Bengans datorhörna WINDOWSTIPS

Bengans datorhörna WINDOWSTIPS WINDOWSTIPS Bengans datorhörna TIPS: Leta upp IP-adressen Ofta kan du behöva ta reda på IP-adressen på din eller någon annans dator. Syftet kan vara att kontrollera att man har en internet- eller nätverksanslutning

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Felsökningsguide för Asgari-kameror

Felsökningsguide för Asgari-kameror Felsökningsguide för Asgari-kameror Välkommen till vår felsökningsguide! Här finner du lösningar på de vanligaste problemen som kan uppstå på vissa datorer och enheter. Om du fortfarande behöver mer hjälp

Läs mer

Installationstjänst. maj 2011

Installationstjänst. maj 2011 Installationstjänst maj 2011 AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax

Läs mer

Lathund Automatisk inloggning

Lathund Automatisk inloggning Lathund Automatisk inloggning Automatisk inloggning möjliggör för användaren själv att bestämma om han vill spara undan sin inloggning. Väljer man att spara undan sin inloggning så slipper man att logga

Läs mer

Passersystem VAKA 10

Passersystem VAKA 10 Driftsättning & Snabbstart Passersystem VAKA 10 20003-1 Vaka snabbstart axema Sida 1 Copyright Axema Access Control AB, Stockholm 2011. 20003-sv Vaka quick guide Axema Access Control AB är ett svenskt

Läs mer

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra

Kom igång med Etikettskrivaren 1. Ladda ner följande installationsprogram Ladda ner Drivrutiner för etikettskrivare Zebra Kom igång med Etikettskrivaren Följande är en lathund över de installationer/inställningar som behöver göras i ditt operativsystem för att skrivaren ska fungera fullt ut. Vi utgår ifrån att du har en skrivare

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Sida: 1(5) Installationsanvisningar VisiMIX Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar Visi Mix på en server.

Läs mer

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit.

Alternativet är iwindows registret som ni hittar under regedit och Windows XP 32 bit. TNT ExpressShipper installation. Om ni redan har en ExpressShipper installation på företaget behöver ni först ta reda på vilken version som är installerad och sökvägen till databasen. Versionen ser ni

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen På Aucotecs hemsiad www.aucotec.com kan du kontrollera de aktuella systemkraven för Engineering Base. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller

Läs mer

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Lathund Inställningar för att läsa e-post Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Stockholms Stadsnät Kundtjänst telefon 08-5012 20 10 e-post: support@stosn.se

Läs mer

progecad NLM Användarhandledning

progecad NLM Användarhandledning progecad NLM Användarhandledning Rel. 19.1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Introduktion... 3 Hur du börjar... 3 Installation av progecad NLM Server... 3 Registrering av progecad NLM Server...

Läs mer

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27

Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 Instruktion för installation av etikettskrivare 2.27 1/17 Dokumenthistorik: Revision Datum Utförd av Kommentar 1.0 2017-10-20 Jonte Rydberg Första utgåva 1.7 2018-11-08 Jonte Rydberg Uppdaterat info för

Läs mer

Inställningar för Exchange 2007-plattform Office 2007 AutoDiscover (RPC over HTTPS) Område: Finland / Operativsystem: Windows Vista

Inställningar för Exchange 2007-plattform Office 2007 AutoDiscover (RPC over HTTPS) Område: Finland / Operativsystem: Windows Vista Inställningar för Exchange 2007-plattform Office 2007 AutoDiscover (RPC over HTTPS) Område: Finland / Operativsystem: Windows Vista Starta Outlook 2007 för första gången...4 Startfönster för Outlook 2007...5

Läs mer

Boss installationsmanual förberedelser

Boss installationsmanual förberedelser 1 Boss installationsmanual förberedelser Boss kan installeras på flera sätt, Serverinstallation eller Nätverksinstallation. För båda dessa sätt kan man dela databasen med flera användare. Serverinstallation,

Läs mer

Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008.

Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008. Systemkrav Operativsystem Nintex Workflow 2007 måste installeras på Microsoft Windows Server 2003 eller 2008. Webbläsare Microsoft Internet Explorer 6.x. Dock rekommenderas Microsoft Internet Explorer

Läs mer