Hund och dressyrpolicy ForshagaAkademin 2008/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hund och dressyrpolicy ForshagaAkademin 2008/"

Transkript

1 Hund och dressyrpolicy ForshagaAkademin 2008/ Syfte: På ForshagaAkademin vistas en del hundar som en del av FA:s verksamhet. De är ägda både av elever och personal. Skolans syfte med policyn är att det ska bli en så trygg och behaglig studie- och arbetstid för både elev, personal och hund i och utanför skolan. Grundförutsättningarna för att eleven ska kunna tillgodogöra sig sin utbildning skall vara så stora som möjligt. Skolan stöder sin Hund och dressyrpolicy på Sveriges lagar (djurskyddslagen, lagen om tillsyn över hund och katt, jaktlagen och Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd ), Svenska brukshundklubbens dressyrpolicy och Svenska Kennelklubbens policy gällande aggressiva hundar och SKK s dressyrpolicy. Eleven på skolan skall kunna använda sin hund i undervisningen. Under skoldagen vistas hunden i skolans hundstall. Vistelsen för hunden skall vara trygg och lugn. Hundträningen på skolan bygger på att utnyttja hundens naturliga förutsättningar för inlärning. Hunden ska känna lust för hundträningen. Detta sker på effektivaste sätt genom att belöna önskade beteenden. Träningen skall planeras med hänsyn till individens förutsättningar. Kraven får aldrig överstiga hundens förmåga. Att använda våld och aga är förbjudet. Skolan ska verka och arbeta för att all hundhållning ska präglas av omtanke och respekt för individen. Riktlinjer och regler Elevhund till skolan Hunden skall vara över 12 månader.

2 Hunden skall vara försäkrad. Hunden skall vara vaccinerad mot valpsjuka, kennelhosta, parvovirus samt HCC. Kennelhosta ges varje år. Valp, parvo och HCC ges vartannat år efter 12 månaders ålder. Hunden skall vara frisk vilket bekräftas med ett friskintyg som görs hos veterinär. Vid hanteringstesttillfället skall friskintyget ej vara äldre än 10 dagar. Hunden skall klara av att vara ensam i boendet och i stallet. Elever som studerar vid ForshagaAkademin får medföra högst 1st hund (djur) till skolan, vilket inkluderar både hundstall och lägenhet. Hundar som kommer till skolan skall genomgå ett hanteringstest och ett allmänlydnadstest utformat av skolan. Hanteringstestet sker i samband med terminsstart för att få hunden antagen till skolan. Allmänlydnadstestet arbetar eleverna aktivt med under första terminen och ingår som del i kurs. Vid terminens slut görs ett individuellt test. Hunden måste vara godkänd på båda testerna som utförs av skolans hundinstruktörer. Hanteringstestet är indelat i två olika delar som utförs med ca 6 månaders mellanrum. Byte av hund under termin ska ske i möjligaste mån i anslutning till ledighet. Detta föra att ge nya hunden en bra inskolning i hundstallet. För att få kontinuitet i undervisning och lugn i hundstall så får inte kortare hundbyten än 2 månader göras. En enskild bedömning görs. Byter elev hund under terminen ska även denna hund vara vaccinerad, medföra friskintyg och genom gått hanteringstest. Se ovanstående punkter. Stallplatsen som hunden vistas i får inte innehålla material som kan komma skada hunden och/eller utlösa försvar. Hundar får inte under några omständigheter bindas upp utanför eller i anslutning till skolans lokaler. Hundar som vistas inom det inhägnade hundstallsområdet skall föras kopplade. Strikt hundägaransvar gäller för varje elev och dess hund. Skolan förbehåller sig rätten att stänga av hund som påtagligt visar icke önskvärda beteenden. Detta gäller under hela skoltiden. Skolan förbehåller sig rätten att ge dispens gällande ovanstående punkter.

3 För att hunden lättare skall kunna anpassa sig till stallmiljön och för att hunden ska kunna lämnas kortare stunder ensam då elev till exempel är och handlar efter skoltid måste hunden klara av att vara ensam. Det är inte tillåtet att ha hund i lägenhet som för oljud, skäller då den är ensam hemma i lägenheten då detta stör grannar samt skapar stress för hunden. Elevhund i undervisning Idag bygger verksamheten på att eleven har med sig egen hund till skolan. Skolan kan i dagsläget inte erbjuda hundar till elever som studerar vid hundsportgymnasiet. Hund får vistas i lektionssalarna Vargen och Labben när hundarna används som ett inslag i lektionen eller när elev fått skriftlig dispens av Hundsports personal. Dispensen ska medföras till lektionen och visas upp för berörd lärare. I Knipan får hundar föras kopplade kortaste vägen, och direkt, mellan entrédörr och det klassrum/arbetsrum där den ska vistas. De ska inte under några som helst omständigheter vistas i någon annan lokal ( foajén, personalrum etc.) Hunden får tillfälligt vistas i Hundsports korridor i samband med att eleven väntar på lektion eller hämtar/lämnar saker i sitt skåp. I samråd med stödundervisande personal får hunden medtagas till stödundervisning kvällstid. Hunden måste vara hanterbar för elev, skolkamrat och lärare då den används i undervisningen. Varje elev har med en hund till skolan under skoltid. Detta gäller alla elever. Vill elev som har eget boende ha med ytterligare hund till lektion skall berörd lärare vidtalas. Elevhund i skolbyggnaden Knipan kvällar/helger. Inga hundar får lämnas i klassrum eller andra utrymmen under kvällar och helger.

4 Elevhund i Viltpaviljongens lokaler Elevhund får vistas i lokalerna när hunden används som ett inslag i lektionen. Elevhund får även vistas i lokalerna i anslutning till jakt. Detta godkänns av viltvårdsgymnasiets personal och förvaringen ska ske i bur. Vid kortare samlingar (max 60 minuter) i direkt anslutning till jakttillfället behöver inte bur användas. Elevhund i stallet Målsättningen för hundens vistelse i hundstallet är att den ska känna sig lugn och trygg i sin box. Elev/lärare/besökare i hundstallet skall ta hänsyn till att stallet är hundens hem under skoldagen. Alla rör sig lugnt och talar i samtalston i hundstallarna. Vid skolstart i åk 1 har elev och hund en veckas lektions lagd inskolning. För övrigt ex. efter lov ansvarar eleven själv för att ge hunden möjlighet att känna sig trygg och lugn. För åk 1 och åk 2 är det krav på att hunden ska vistas i hundstallet under skoltid. Undantaget är elev med eget boende. Åk 3 väljer själv om hunden ska vistas i stallet eller i boendet. Vid hundinlämningen i stallet varje morgon skall eleven vara i så god tid så att hunden lämnas i lugn och ro. Hunden kommer att hanteras av andra personer än ägaren exempelvis i undervisningen, vid sjukdom/skada eller när hundägaren åkt bort på studiebesök över dagen och hunden sköts om av andra elever/lärare. Hundens egen box inreds så att hunden känner trivsel och trygghet. Hunden ska ges möjlighet till avskildhet från andra hundar. Boxen är utrustad med siktbarriär men möjliggör en viss synkontakt med andra hundar. Hundboxen ska hållas ren och är konstruerade så att den enkelt kan inspekteras, rengöras och desinficeras. Hunden har tillgång till platser som kan ge både sol och skugga samt skydd mot vind och regn. Material som kan skada hunden eller som utlöser försvar hos hunden får inte finnas i hundens box. Hundar som ej har en kontrakterad boxplats får ej vistas i stallet eller i uterastgårdarna. Hundsläpet är ej en hundförvaringsplats.

5 Elevhund förvaring vid transport och träning Stödjer sig på Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd, kap. 1. Hund får förvaras i bur vid träning, prov, tävling och utställning. Buren ska då vara täckt på minst två sidor och hunden ska rastas minst varannan timme. I samband med jakt får hund förvaras i bur max 8 timmar per dygn om den rastas minst var tredje timme. I samband med transport får hund förvaras i bur. Förvaringen får dock inte överstiga 3 timmar då bilen står stilla. Hundträning Inlärning/ träning ska bedrivas genom att belöna de önskade beteendena. I hundträning formas hundens beteende steg för steg. Denna process ska inte forceras. Träningen ska planeras med hänsyn till individens förutsättningar. Det är därför viktigt att jobba med hunden istället för emot. Vid hundträning på appellplanerna nere vid hundstallet så ska hänsyn tas till övriga ekipage som tränar samtidigt. Olika hundar klarar störningar av t.ex. andra hundar, löptik, lek, stoj på olika vis. Att ha en dialog med medtränare är ett måste. Skotträning ska mycket tydligt utlysas i god tid. Tala med personalen i hundstallet. När träningsmaterial tas fram så ska det återlämnas på rätt plats. Agilityhinder ska plockas undan och vissa ställas in i hinderförrådet. Flyballmaskiner ska ställas in i foajén. Hundträning bygger på glädje och motivation. Det ska vara roligt att träna sin hund. Hundsläpet skall städas efter användande. Våld och aga Det är förbjudet att använda stackel, elhalsband och andra redskap eller metoder som orsakar grov smärta hos hunden. Med stackel menas ett halsband med taggar som skärper verkan av halsbandet. Att använda våld och aga är förbjudet.

6 Straff är något som inte hör hemma i hundträning. Ett oönskat beteende bryts i det läge det startar upp. Metoden att bryta ett oönskat beteende är beroende på vilken typ av hund det handlar om och vilken förare som arbetar med hunden. Ålder samt sjukdom och smittor Skolan anser att en 12 månaders gräns på hunden är lämpligt för att den ska klara de påfrestningar som kan uppstå under den tiden hunden vistas på skolan. Hunden kommer att vistas i skolans hundstall under dagtid, att förvara hunden i lägenheten under skoltid är förbjudet. Miljön i hundstallet kan vara en påfrestning för vilken hundindivid som helst men för den unga hunden anser skolan att miljön är direkt olämplig. Vid befarad sjukdom/skada hos hunden skall ansvarig personal vid Hundsportgymnasiet kontaktas och ge eventuell tillåtelse till annan förvaring. Hunden skall hanteras efter de föreskrifter skolans personal rekommenderar gällande smitta och sjukdom. Skolan har ett samarbete med veterinär som kommer till skolan kontinuerligt. Denna policy med riktlinjer och regler är tidsbegränsad och gäller vårterminen Revideras inför hösten Svenska Lagar och förordningar om hundhållning som ForshagaAkademin stöder sig mot: Lag om tillsyn över hundar och katter Djurskyddslag Jaktlag Jaktförordning Epizootilag Lokal ordningsstadga för Forshaga Allemansrätt Övrigt Svenska Kennelklubben ( SKK) - Dressyrpolicy - Farliga hundar - Aggressiva hundar Svenska Brukshundklubben - Hund och dressyrpolicy

Vår vän hunden. Svenska Brukshundklubbens policy för hundhållning och vår relation till hunden vid uppfostran, utbildning och träning.

Vår vän hunden. Svenska Brukshundklubbens policy för hundhållning och vår relation till hunden vid uppfostran, utbildning och träning. Vår vän hunden Svenska Brukshundklubbens policy för hundhållning och vår relation till hunden vid uppfostran, utbildning och träning. 2014-08-30 Svenska Brukshundklubbens (SBK) policy består av en grundläggande

Läs mer

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna

Hund och katt i bur. så säger djurskyddsreglerna Hund och katt i bur så säger djurskyddsreglerna Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet

Läs mer

VILKA PAPPER BEHÖVER JAG LÄMNA IN?

VILKA PAPPER BEHÖVER JAG LÄMNA IN? 2018-06-04 INFOBLAD OM HUND PÅ SKOLAN Ansökan och info, läsår: 2018-19 Är du sugen på en härlig gymnasietid med hunden med dig på skolan? Då ger vi dig denna unika möjlighet. Det är ett fantastiskt tillfälle

Läs mer

Imas Hunddagis- där hundar får vara hundar. Innehar F-skattesedel samt Ansvarsförsäkring. Org.nr 820412-8964. Betongvägen 26, 973 45,Luleå

Imas Hunddagis- där hundar får vara hundar. Innehar F-skattesedel samt Ansvarsförsäkring. Org.nr 820412-8964. Betongvägen 26, 973 45,Luleå Imas Hunddagis- där hundar får vara hundar Innehar F-skattesedel samt Ansvarsförsäkring Org.nr 820412-8964 Betongvägen 26, 973 45,Luleå Mail: camilla@imas.nu Telefon:070-379 36 80 Kontrakt Imas Hunddagis

Läs mer

Hunden människans bästa vän

Hunden människans bästa vän Hunden människans bästa vän Det är både roligt och stimulerande att ha hund men också förenat med ett stort ansvar. Som hundägare får man inte glömma bort att det finns människor som är rädda för hundar,

Läs mer

Hundgården Lidingö. Avtal om dagisplats. Hundens uppgifter Kundens ex, sid 1(2) Hundägarens uppgifter

Hundgården Lidingö. Avtal om dagisplats. Hundens uppgifter Kundens ex, sid 1(2) Hundägarens uppgifter Hundens uppgifter Kundens ex, sid 1(2) Hundens namn Hundens födelsedatum Hundras Hundens kön Tik/Hane Försäkringsbolag Försäkringsnummer Chippad Ja/Nej Kastrerad Ja/Nej Övrig information t ex Allergier

Läs mer

Svenska Brukshundklubben

Svenska Brukshundklubben BG Dressyrpolicy Staffan Thorman, Lotta Linusson och Jan Gyllensten Bakgrund: Översyn återkommer normalt Lagstiftning gjort viss del av den gällande policyn inaktuell. Varierande uppfattningar på sina

Läs mer

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd:

Djurskyddsmyndigheten föreskriver 1, med stöd av 4, 18 och 29 djurskyddsförordningen (1988:539), följande samt beslutar följande allmänna råd: Djurskyddsmyndighetens författningssamling Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Tel: 0511-274 00, fax 0511-274 90 ISSN 1652-3040 Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om uppfödning,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om uppfödning,

Läs mer

Sep 2008. Hund. i Halmstad

Sep 2008. Hund. i Halmstad Sep 2008 Hund i Halmstad Nikita Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för att må

Läs mer

Dessa villkor gäller mellan Hundstund Daglig Verksamhet i Lund och hundägaren. De gäller tillsammans med alla Hundstund hunddagisavtal.

Dessa villkor gäller mellan Hundstund Daglig Verksamhet i Lund och hundägaren. De gäller tillsammans med alla Hundstund hunddagisavtal. Hundstund villkor Dessa villkor gäller mellan Hundstund Daglig Verksamhet i Lund och hundägaren. De gäller tillsammans med alla Hundstund hunddagisavtal. Hundstund förbehåller sig rätten att med en månads

Läs mer

Information till dig som har hund eller katt

Information till dig som har hund eller katt Information till dig som har hund eller katt Hörby Brukshundsklubb www.hbbk.se webmaster@hbbk.se 0415-153 12 Miljökontoret 2011 Hundar i naturen Viktiga datum Under tiden 1 mars - 20 augusti får inga hundar

Läs mer

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se

Hundar. Rättigheter och ansvar. Information 2009. Miljö & Teknik. Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Hundar Svenska kennelklubben 08-795 30 00 info@.skkse www.skk.se Rättigheter och ansvar Länsstyrelsen i Skåne län 040/044 25 20 00 lansstyrelsen@m.lst.se www.lansstyrelsen.se/skane Jordbruksverket 036-15

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Med denna broschyren vill vi från miljö- och hälsoskyddskontoret informera dig om de

Läs mer

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Ordningsregler för Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet,

Läs mer

i Umeå kommun Information till hundägare från Miljökontoret och Tekniska kontoret

i Umeå kommun Information till hundägare från Miljökontoret och Tekniska kontoret i Umeå kommun Information till hundägare från Miljökontoret och Tekniska kontoret Information till hundägare HUND I UMEÅ KOMMUN är en informationsbroschyr från Tekniska kontorets parksektion och Miljökontoret

Läs mer

April Hund. i Halmstad

April Hund. i Halmstad April 2011 Hund i Halmstad Nikita Bosse Hunden har en speciell plats i många människors hjärtan. Under sin livstid kommer den att skänka mycket glädje men den kräver också skötsel, tid och sällskap för

Läs mer

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem

Arbetsplan. Södersunda Fritidshem Arbetsplan Södersunda Fritidshem 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Målsättning 1.1. Pedagogik....3 1.2. Omvårdnad.3 1.3. Värdegrund...3 1.4. Miljötänkande.4 2. Samarbete med hemmet 2.1. Information till

Läs mer

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia.

OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. OM VALPENS HÄLSA Goda Råd från Evidensia. Har du blivit med valp eller funderar på att skaffa en? Grattis, en härlig tid väntar. Oavsett om du är van hundägare eller om det är första gången du har en

Läs mer

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534)

ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Malmö stad Miljönämnden ANSÖKAN HUND - tillstånd enligt 16 djurskyddslagen (1988:534) Ansökan om tillstånd för att yrkesmässigt eller i större omfattning hålla, föda upp, upplåta, sälja eller ta emot hundar

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

HundAkutens kurser, hösten 2016

HundAkutens kurser, hösten 2016 HundAkutens kurser, hösten 2016 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valp- och unghundskurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund,

Läs mer

Examinering av alarmerande hund diabetes

Examinering av alarmerande hund diabetes typ Version Författare 2 CB, MF, VL Område Reviderad Datum Assistanshundar 2013 07 01 2013 07 01 Dokumentnamn Status Examinering av Fastställd 2013 04 02 1/9 diabeteshund Examinering av alarmerande hund

Läs mer

Anvisningar. Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet. Gäller från och med

Anvisningar. Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet. Gäller från och med Anvisningar Uttagning till Nordiska viltspårmästerskapet Gäller från och med 2017-11-26 Innehållsförteckning Sida 1. Inledning... 2 2. Nordiska viltspårmästerskapet... 2 3. Utlysning ansökan... 2 4. Uttagning...

Läs mer

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Hund Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.gamlebygymnasiet.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a kunskap om olika hundraser, grundläggande fostran och träning, olika hundsporter, pälsvård Ditt första

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2013 2014 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Ordningsregler Önnestad skola F - 9

Ordningsregler Önnestad skola F - 9 Ordningsregler Önnestad skola F - 9 På vår skola visar vi varandra hänsyn och respekt under hela arbetsdagen. Som elev ska du: Komma i tid till lektioner och ha med dig det material som behövs. Respektera

Läs mer

Betr. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd för hållande av hund och katt, Dnr

Betr. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd för hållande av hund och katt, Dnr Spånga 2007-03-02 Djurskyddsmyndigheten Box 80 532 21 SKARA Betr. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd för hållande av hund och katt, Dnr 2006-0592 Svenska Kennelklubben (SKK) har beretts tillfälle

Läs mer

T R I V S E L R E G L E R P Å F R I S K O L A N K A R L A V A G N E N

T R I V S E L R E G L E R P Å F R I S K O L A N K A R L A V A G N E N T R I V S E L R E G L E R P Å F R I S K O L A N K A R L A V A G N E N Trivselreglerna är uppdelade i tre delar: UPPLÄGG 1. Först finns en presentation av reglerna och konsekvenser om de inte följs. 2.

Läs mer

HundAkutens kurschema för våren 2015

HundAkutens kurschema för våren 2015 HundAkutens Kurser, våren 2015 HundAkutens kurschema för våren 2015 Valp- och unghundskurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 10 månader. Vi tar tillvara på den

Läs mer

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare.

VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. VILKA REGLER GÄLLER FÖR HUNDHÅLLNING? Information till dig som är hundägare. Informationen togs fram i november 2010. Uppdatering 2018-02-15 Med denna broschyren vill vi från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell

Checklista. Ej aktuell. Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. Ej aktuell. Ej aktuell Checklista 1(7) Hund Allmän Hund 32 Finns eller söks tillstånd enligt 16 djurskyddslagen. DL 16, L120 Hund 33 Kan sökanden anses vara lämplig att bedriva verksamheten. DL 16 Hund 34 Tillsyn sker av hundarna

Läs mer

Utbildningsplan. Grundutbildning

Utbildningsplan. Grundutbildning Hundutbildning! Utbildningsplan Kursfakta: Kurstid: 1 år (40 veckor, halvtid 20 tim/vecka) på distans. Kursansvarig: Therese Arvestrand, hundinstruktör & hundpsykolog, ägare av DogSense HundUtbildning.

Läs mer

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola: Förskoleklass-skolår 5 samt fritidsverksamhet Läsår 2017-2018 Reviderad 2017-08 Grunduppgifter

Läs mer

HUNDÄGARE I STAN. Om att ha hund i tätort SVENSKA KENNELKLUBBEN

HUNDÄGARE I STAN. Om att ha hund i tätort SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARE I STAN Om att ha hund i tätort SVENSKA KENNELKLUBBEN HUNDÄGARE I STAN Visst kan man ha hund även i stan, det gäller bara att anpassa sig till situationen och inse att man har ett stort ansvar

Läs mer

Inga regler kan ersätta hänsyn

Inga regler kan ersätta hänsyn Inga regler kan ersätta hänsyn Vi har här samlat några tips och råd som kan underlätta ditt boende och öka trivseln mellan såväl människor som djur. Dessa tips byggerpå både lagar och förordningar samt

Läs mer

HundAkutens kurser våren 2017

HundAkutens kurser våren 2017 HundAkutens kurser våren 2017 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valpkurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 5 månader.

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Lärarhandledning. SBK Instruktör - specialsök. Hundägarutbildning. Svenska Brukshundklubben INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Lärarhandledning. SBK Instruktör - specialsök. Hundägarutbildning. Svenska Brukshundklubben INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lärarhandledning SBK Instruktör - specialsök INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt 1 Utbildningsmål 3 Arbetsformer 4 Innehåll - lärandemål 4 Inför start av utbildning 9 Lärarens roll 10 Checklista inför start av

Läs mer

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Sammanfattning av utställningen Vår härliga matresa En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Projektet Minska matsvinnet Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor miljöpåverkan,

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING TINGVALLASKOLANS FRITIDS

KVALITETSREDOVISNING TINGVALLASKOLANS FRITIDS KVALITETSREDOVISNING TINGVALLASKOLANS FRITIDS 2009 (Bilaga till Tingvallaskolans kvalitetsredovisning) Anneli Hultin Januari 2010 Tingvallaskolans fritidshem består av två hemvister. På Stjärnan går de

Läs mer

Nyhetsbrev NYA KURSER! PÅ GÅNG! PLATSER KVAR!

Nyhetsbrev NYA KURSER! PÅ GÅNG! PLATSER KVAR! Nyhetsbrev nr 5 ~ 2015 vecka 15 Hej Alla Åbk:are! Här kommer lite nyheter efter påskledigheten. Nu när det är sommartid börjar vi även med skott träning på klubben! Vi börjar torsdagen den 9 april och

Läs mer

Nyttan av skvaller att förekomma

Nyttan av skvaller att förekomma Nyttan av skvaller att förekomma Med skvallerträning i olika form kan du inte bara förekomma bekymmer såsom utfall vid hundmöten utan även komma tillrätta med redan uppkomna sådana hos de allra flesta

Läs mer

Working Kelpie. Mästerskaps regler. Denna regelbok kommer att utvärderas efter. 2015 års mästerskap

Working Kelpie. Mästerskaps regler. Denna regelbok kommer att utvärderas efter. 2015 års mästerskap Working Kelpie Mästerskaps regler 2015 Denna regelbok kommer att utvärderas efter 2015 års mästerskap Allmänna bestämmelser... 1 Vaccinationer... 1 ID-märkning... 2 Ansvar... 2 Oacceptabelt beteende...

Läs mer

Hä stpolicy elevstället

Hä stpolicy elevstället 2015-06-18 rev. 2015-06-18 Sida 1 av 5 Hä stpolicy elevstället Innehåll Inledning... 2 Säkerhetsrutiner... 3 Personlig skyddsutrustning... 3 Ridning... 3 Körning, longering och tömkörning... 3 Reflexer...

Läs mer

Kursschema våren 2013

Kursschema våren 2013 Kursschema våren 2013 Anmälan: info@hundakuten.se Besök vår hemsida: www.hundakuten.se Valpen måste tidigt lära sig vad som förväntas av den i sin nya familj, och vilka regler som gäller. En fungerande

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2016 2017 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering ANSÖKAN. Säffle kommun 661 80 SÄFFLE Teknisk service/miljöenheten 1(5) ANSÖKAN Datum Om tillstånd för viss djurhållning... enl 16 Djurskyddslagen. Kennel/hundinackordering Skickas till: Teknisk service/miljöenheten Säffle kommun 661 80 SÄFFLE

Läs mer

1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE VERSION 01

1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE VERSION 01 1 (7) TRÄNARANVISNING FÖR WHIPPET RACE 2 (7) Innehållsförteckning 1 Tränare... 3 2 Träningstips... 3 2.1 Förord till tränarna... 3 2.2 Information till harköraren... 4 2.3 Nybörjare... 4 2.4 Teknikträning...

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Ordningsregler för Prästavångsskolan

Ordningsregler för Prästavångsskolan Ordningsregler för Prästavångsskolan med stöd av skollagens 5 kap. - Trygghet och studiero Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Uppdaterad 2014-10-09 Ordningsregler för Prästavångsskolan Jag ger mig

Läs mer

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2019-06-17 Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 Originalversion: Läsårsversion beslutad: Reviderat

Läs mer

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte

HUNDKUNSKAP. Ämnets syfte HUNDKUNSKAP Hundar används i många sammanhang, som brukshundar och sällskapsdjur. Efterfrågan på yrkeskunnande i arbete med och fostran av hundar ökar. Ämnet hundkunskap behandlar skötsel och samspel med

Läs mer

Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola

Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola Dokumenttyp Policy Fastställd 2015-10-26 74 Senast reviderad Detta dokument gäller för Utbildningsförvaltningen Giltighetstid Tillsvidare Dokumentansvarig Rektor Diarienummer

Läs mer

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN Enligt skollagens 5 kapitlet 5 Trygghet och studiero ska alla gymnasieskolor ha ordningsregler. 5 Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan

Läs mer

på Gotland Några goda råd

på Gotland Några goda råd på Gotland Några goda råd Att ha hund innebär både glädje och ansvar. En hund är en familjemedlem för många år framöver, en medlem som både måste respekteras och skötas väl. Denna skrift är framtagen i

Läs mer

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun

Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Handlingsplan för förskoleklasser och fritidshem i Boxholms kommun Januari 2008 Skolans uppdrag Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (LPO 94) har anpassats för att även omfatta förskoleklassen

Läs mer

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder. Belöningar FÖR HUNDAR

Hundskola.NU! 2.0 Mellanstadiet. En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder. Belöningar FÖR HUNDAR BELÖNINGSKUNSKAP En del av Hundskola.NU! 2.0 av Ingela Melinder Belöningar FÖR HUNDAR Vad är en belöning? För att ännu bättre förstå hur hundar tänker, ska vi gå igenom vad som kan vara belöningar för

Läs mer

Synpunkter som inkommit på hundrastgård

Synpunkter som inkommit på hundrastgård KOMMUNSTYRELSEN Mari Andersson, mari.andersson@kil.se 2018-05-22 Synpunkter som inkommit på hundrastgård En medborgardialog om hundrastgård har genomförts på kommunens hemsida. Här vill vi ge svar på synpunkter

Läs mer

SKOLA INLEDNING. Vägledning

SKOLA INLEDNING. Vägledning SKOLA SKOLA SKOLA Vägledning Avsnittet berör det åländska skolsystemet. Grundskolan står i fokus, eftersom den är obligatorisk för alla barn. Bland annat presenteras undervisningsämnena, elev-, lärar-

Läs mer

Regelverk 1-1. Avtal om lån av studiedator med möjlighet att använda datorn för privat bruk utanför skolans lokaler.

Regelverk 1-1. Avtal om lån av studiedator med möjlighet att använda datorn för privat bruk utanför skolans lokaler. Regelverk 1-1 Avtal om lån av studiedator med möjlighet att använda datorn för privat bruk utanför skolans lokaler. Under studietiden kommer du som elev att få tillgång till såväl en bärbar dator, som

Läs mer

Utbildningsplan vt och ht Grundutbildning

Utbildningsplan vt och ht Grundutbildning Hundutbildning! Utbildningsplan vt och ht 2016 Kursfakta: Kurstid: 1 år (40 veckor, halvtid 20 tim/vecka) på distans. Kursansvarig: Therese Arvestrand, hundinstruktör & hundpsykolog, ägare av DogSense

Läs mer

Torslunda skola. Ordningsregler

Torslunda skola. Ordningsregler Torslunda skola Ordningsregler Läsåret 2017-2018 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Ordningsregler för området Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Ordningsregler för området Stora Segerstad Naturbrukscentrum Ordningsregler för området Stora Segerstad Naturbrukscentrum Gäller från och med januari 2019 Du visar hänsyn mot elever och personal och respekterar att alla inte tycker som du. Du använder ett vårdat

Läs mer

Risebergaskolans normer och regler

Risebergaskolans normer och regler s normer och regler På vår skola Bemöter vi varandra med respekt och hänsyn. Duger alla. Tar vi aktivt avstånd mot mobbing. Använder vi ett vårdat språk. Är vi rädda om miljön både ute och inne. Bidrar

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL.

VÄLKOMMEN TILL. VÄLKOMMEN TILL www.rackarbergetsforskola.uppsala.se INNEHÅLL Övergripande information om förskolan Introduktion på förskolan Vår värdegrund Grön Flagg Föräldrasamverkan Övergripande information om förskolan

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Ordningsregler Läsåret 2015/2016

Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017 Ordningsregler Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Stockholms stad. Västerholms friskola. 68 svar. 94 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Västerholms friskola. 68 svar. 94 procent svarsfrekvens Stockholms stad Västerholms friskola 68 svar 94 procent svarsfrekvens Elever åk 5 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen/kunskapskraven

Läs mer

https://vrenafs-my.sharepoint.com/personal/eva_vrenafriskola_se/documents/blanketter och informationsfolder/fritids/infofolder Fritids Vrena

https://vrenafs-my.sharepoint.com/personal/eva_vrenafriskola_se/documents/blanketter och informationsfolder/fritids/infofolder Fritids Vrena informationsfolder/fritids/infofolder Fritids Vrena Friskola_hemsidan.docx 1 Innehåll Huvudman... 3 Historik... 3 Försäkring... 3 Värdegrundsarbetet på fritids... 3 Hämtning/Lämning och tillsynsansvar...

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 SJVFS 2017:8 Statens jordbruksverks föreskrifter om exportkarantän

Läs mer

segevångsskolans ordningsregler 7-9

segevångsskolans ordningsregler 7-9 Malmö stad Segevångsskolan Segevångsskolans ordningsregler Vi vill ha en skola som är en trygg arbetsplats för alla. Det krävs då att alla visar respekt och hänsyn till varandra. Med denna informationsbroschyr

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Stockholms stad. Västerholms friskola. 64 svar. 80 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Västerholms friskola. 64 svar. 80 procent svarsfrekvens Stockholms stad Västerholms friskola 64 svar 80 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 46 26 13 10 5 72 3% 2017 55 30 11

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte. Följande punkter togs upp och informerades om under mötet.

Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte. Följande punkter togs upp och informerades om under mötet. Minnesanteckningar från Föräldrarådsmöte den 26 oktober 2016 Följande punkter togs upp och informerades om under mötet. Nya Lärplattformen V-Klass Alla vårdnadshavare ska ha fått inloggningsuppgifter och

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING

Väskinde skola HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) KRÄNKANDE BEHANDLING TRAKASSERIER OCH ANNAN Sid 1 (7) Övergripande vision/policy Alla barn och elever skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Förskoleverksamheten, skolbarnomsorgen och skolan skall

Läs mer

Anna förmår inte gå i skolan

Anna förmår inte gå i skolan Anna förmår inte gå i skolan Om Aspergers syndrom, stress och en väg tillbaka till undervisning fd spec ped vid Aspergercenter, Stockholm Aspergers syndrom och hemmasittare Frågor jag sökt svar på Barn

Läs mer

Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kunskap som mål

Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kärlek som grund. Ordning som stöd. Kunskap som mål TRIVSELREGLER Per Ols åk 4-6 Läsåret 2012-2013 Kärlek som grund Ordning som stöd Kärlek som grund Ordning som stöd Kunskap som mål Regler för oss att fungera tillsammans På Risbroskolan ska alla känna

Läs mer

Stockholms stad. Franska skolan svar. 76 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Franska skolan svar. 76 procent svarsfrekvens Stockholms stad Franska skolan 6-9 31 svar 76 procent svarsfrekvens Föräldrar till barn åk 2 - Kunskap Jag upplever att mitt barn får hjälp av sina lärare när hen behöver det. Jag upplever att jag vet

Läs mer

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09

Förskolan. Mål och arbetsplan 2008/09 Förskolan Mål och arbetsplan 2008/09 1 ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR SVENSKA FÖRSKOLAN I NAIROBI. Vi skall bedriva en god pedagogisk verksamhet enligt läroplanen för förskolan. Vi skall utnyttja det faktum att

Läs mer

VÄRDEGRUNDSDOKUMENT. Kunskap genom glädje!

VÄRDEGRUNDSDOKUMENT. Kunskap genom glädje! VÄRDEGRUNDSDOKUMENT Kunskap genom glädje! Vision Vår önskan är att alla elever, med nyfikenhet och glädje, i samarbete med andra och i en inspirerande arbetsmiljö, skaffar sig goda kunskaper för livet.

Läs mer

Lokala ordningsregler för Spängerskolan

Lokala ordningsregler för Spängerskolan Lokala ordningsregler för Spängerskolan Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens

Läs mer

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Djur och Skur drivs som AB av Lena Borg som har pedagogisk utbildning i form av idrottslärarexamen. Jag har nästan

Läs mer

Avtal Hunddagis. Hundens namn: Ras:. Chipnummer: Försäkringsbolag:. Försäkringsnummer: Veterinär/Veterinärklinik: Ägarens namn:..

Avtal Hunddagis. Hundens namn: Ras:. Chipnummer: Försäkringsbolag:. Försäkringsnummer: Veterinär/Veterinärklinik: Ägarens namn:.. Dagisets ex Hundens namn: Ras:. Född: Kön: Chipnummer: Försäkringsbolag:. Försäkringsnummer: Veterinär/Veterinärklinik: Ägarens namn:.. Adress (inkl. postnummer):. Telefonnummer: Mailadress: Kontaktperson

Läs mer

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Johannes skola. 68 svar. 84 procent svarsfrekvens

Stockholms stad. Elever årskurs 2 - Johannes skola. 68 svar. 84 procent svarsfrekvens Stockholms stad Elever årskurs 2 - Johannes skola 68 svar 84 procent svarsfrekvens Elever åk 2 - Kunskap Jag får hjälp av mina lärare när jag behöver det. Andel positiva Vet ej 2018 49 32 15 3 1 81 0%

Läs mer

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing BESLUT 1 (5) Djurskydd & Vilt Kari Langöen 010-2247251 Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med

Läs mer

HundAkutens kurser hösten 2017

HundAkutens kurser hösten 2017 HundAkutens kurser hösten 2017 Anmäl dig till våra spännande kurser på: info@hundakuten.se eller 070-583 30 00 Valpkurs Den här kursen vänder sig till dig som har en valp eller unghund, 8 veckor 5 månader.

Läs mer

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på

Hund. Naturbruksprogrammet - Djur. Läs mer på Hund Naturbruksprogrammet - Djur Läs mer på www.ingelstad.nu Årskurs 1 Året innehåller bl.a hundens beteende, grundläggande fostran och träning, olika hundsporter, klipp och trim Ditt första år på hundutbildningen

Läs mer

Gripsholmsskolans förskoleklass

Gripsholmsskolans förskoleklass Gripsholmsskolans förskoleklass Läsåret 2015/2016 Att börja i förskoleklassen är att ta första steget in i skolan. Det är ett stort steg och det är en spännande och intressant tid som börjar, både för

Läs mer

Vi erbjuder följande kurser:

Vi erbjuder följande kurser: S a l l a n d e r P e t D i e t, E x e r c i s e & H e a l t h A B P r a k t i s k a H u n d k u r s e r u n d e r å r 2 0 1 4 Vi erbjuder följande kurser: 1. Viltspår nybörjare Innehåll: När är det viktigt

Läs mer

Förskolorna Framtidsfolket AB

Förskolorna Framtidsfolket AB Vi önskar dig varmt välkommen till Förskolorna Framtidsfolket! Under inskolningen kommer vi att ha gott om tid till att lära känna varandra. Vi ser fram emot att få veta vad ditt barn tycker om och är

Läs mer