Avgränsningssamråd för miljöbedömning av Länsplan för regional transportinfrastruktur för Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avgränsningssamråd för miljöbedömning av Länsplan för regional transportinfrastruktur för Skåne"

Transkript

1 Koncernkontoret Avdelning för Regional utveckling Kristoffer Levin Infrastrukturstrateg Datum Dnr (9) Avgränsningssamråd för miljöbedömning av Länsplan för regional transportinfrastruktur för Skåne Bakgrund/Behovsbedömning Regeringen har beslutat att nya planer för transportinfrastruktur ska tas fram för perioden på nationell och på regional nivå. Följande är ett förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning av Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne för perioden Regeringen får meddela föreskrifter om vilka slags planer och program som alltid kan antas medföra en betydande miljöpåverkan samt om undantag från kravet på miljöbedömning. I uppdrag om att ta fram förslag till nationell transportslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet och trafikslagsövergripande länsplaner för regional transportinfrastruktur har regeringen tydliggjort att länsplaneupprättare ska tillämpa 6 kap i miljöbalken i syfte att kontinuerligt integrera miljöaspekter i den kommande planeringen så att en hållbar utveckling främjas. Vid sidan om detta skriver regeringen i direktiven för åtgärdsplaneringen att Samlade effektbedömningar av föreslagna åtgärder ska genomföras. En viktig del är att miljömål och därigenom effektbedömningar/ konsekvensanalyser kopplat till miljömålen har beaktats på samma villkor som övriga mål i planeringsprocessen. Om samråd Ett inledande samråd om avgränsningen av miljökonsekvensbeskrivningen ska på regional nivå ske med Länsstyrelsen samt berörda kommuner som berörs av planen eller programmet (13 ). Postadress:, J A Hedlunds väg, Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Telefon (växel): Internet:

2 Datum Dnr (9) Länsplan för regional transportinfrastruktur i Skåne för perioden kommer att remitteras i juni I samband med remissen för planen kommer också miljökonsekvensbeskrivningen och förslaget till plan att göras tillgänglig för remissinstanser och allmänheten (14 ). Allmänt Sedan 2005 finns formella krav enligt EU-direktiv och Miljöbalken på miljökonsekvensbeskrivning miljöbedömning vid utformande och fastställelse av planer och program med betydande miljöpåverkan. I det fall en myndighet upprättar en plan ska en miljöbedömning genomföras om planen antas medföra en betydande miljöpåverkan. Lagkraven vid en miljöbedömning styrs av Miljöbalken 6 kap.miljöbedömningens övergripande syfte är att integrera miljöaspekterna i planen så att en hållbar utveckling främjas (MB 11 2 st). Miljöbedömningen ska integreras i planarbetet och ske parallellt med planprocessen. Inom ramen för en miljöbedömning enligt 11 ska myndigheten eller kommunen, i det här fallet planupprättare, upprätta en miljökonsekvensbeskrivning där den betydande miljöpåverkan som planens eller programmets genomförande kan antas medföra identifieras, beskrivs och bedöms. Rimliga alternativ med hänsyn till planens eller programmets syfte och geografiska räckvidd skall också identifieras, beskrivas och bedömas(12 ). Avgränsningen syftar till att få en effektiv och verkningsfull beslutsochgenomförandeprocedur med relevant och rimligt beslutsunderlag. Ett syfte är attkoncentrera miljöbedömningen och miljökonsekvensbeskrivning på de miljöfrågor somhar störst betydelse. Uppgifterna i slutrapporten, som fortsättningsvis kallas förmiljökonsekvensbeskrivning, ska vara rimliga med hänsyn till; bedömningsmetoder och aktuell kunskap, utredningens innehåll och detaljeringsgrad, allmänhetens intresse, att vissa frågor bättre kan bedömas i samband med andra beslut om program,planer eller projekt. Den avgränsning som presenteras nedan kommer att påverkas av det fortsattaplaneringsarbetet. Därför kan innehållet i miljöbedömningen utökas eller avgränsasytterligare. Planens innehåll och detaljeringsgrad De befintliga ekonomiska ramarna för perioden tillsammans med de preliminära ekonomiska ramarna för perioden ska vara utgångspunkt för planeringen för respektive län. För det fall

3 Datum Dnr (9) länsplaneupprättarna i samråd med Trafikverket bedömer att objekt i nuvarande plan inte hinner färdigställas före utgången av 2021, ska de medel som preliminärt anslås för perioden utnyttjas för färdigställandet. Länsplanerna för regional transportinfrastruktur ska vara trafikslagsövergripande. Planerna får i enlighet förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur omfatta följande ändamål: investeringar i statliga vägar som inte ingår i stamvägnätet, åtgärder som kan påverka transportefterfrågan och val av transportsätt samt åtgärder som ger effektivare användning av befintlig infrastruktur, åtgärder i andra icke statligt finansierade anläggningar av betydelse för det regionala transportsystemet som bör redovisas i planen, driftbidrag till icke-statliga flygplatser som bedöms vara strategiskt viktiga före regionen, investeringar och förbättringsåtgärder för vilka Trafikverket har ansvaret enligt förordningen (2009:236) om en nationell plan för transportinfrastruktur, byggande och drift av enskilda vägar, samt åtgärder till vilka bidrag kan lämnas enligt förordningen (2009:237) om statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar m.m., vilket innefattar följande områden: o byggande av väg- och gatuanläggningar för regional kollektivtrafik som tillgodoser ett allmänt kommunikationsbehov, o byggande av spåranläggningar för regional kollektivtrafik som tillgodoser ett allmänt kommunikationsbehov o byggande av stationer, terminaler, vänthallar, hållplatser och andra liknande anläggningar för trafikantens behov vid regionalt kollektivt resande, o byggande av flygplatsanläggningar som tillgodoser ett allmänt kommunikationsbehov o transportinformatik eller fysiska åtgärder för förbättrad miljö och trafiksäkerhet på kommunala vägar och gator, o åtgärder för ökad tillgänglighet i kollektivtrafiken för funktionshindrade resenärer i fråga om kollektivtrafikfordon, terminaler, hållplatser eller andra anläggningar i anslutning till dessa samt investeringar i reseinformationsanläggningar som underlättar funktionshindrades resor, o byggande av kajanläggning för fartyg som i regional kollektivtrafik transporterar gods och som tillgodoser ett allmänt kommunikationsbehov, samt o investeringar i sådan rullande materiel för regional kollektivtrafik på järnväg, tunnelbana eller spårväg som utpekats i den banhållningsplan som fastställs för så länge det finns anslagna medel för ändamålet.

4 Datum Dnr (9) Tidsperspektiv Förarbetena till miljöbalken anger att den betydande miljöpåverkan som ska identifierasoch beskrivas i princip inkluderar: effekter på kort, medellång och lång sikt. Vilkatidsgränser som ska sättas för olika effektbedömningar beror på vad som är relevant ochrimligt. Eftersom miljöeffekter av investeringar och åtgärder kan sträcka sig längre äntill år 2025, ska miljöbedömningen behandla effekter så långt det är relevant och rimligtäven efter år Geografisk avgränsning Analysen av miljöeffekter omfattar hela Skåne. Trafikverket har vid tidigare miljöbedömningar vänt sig till ansvarig myndighet, Naturvårdsverket, för att diskutera frågan om samråd med andra länder enligt Esbokonventionen, vilket kan ha en betydelse för Skåne genom att åtgärder som prioriteras i Skåne kan ha påverkan på transporterna och dess effekter i Danmark. Det är oklart vad som kan antas innebära betydande miljöpåverkan i annat land. Hittills har Naturvårdsverket valt att gå ut med en underrättelse till de nordiska grannländerna om att en miljöbedömning av planer och program genomförs och överlåtit åt det andra landet att avgöra frågan. Allmänhetens intresse Det stora flertalet av Sveriges befolkning kommer dagligen i kontakt med transportsystemet. Transportsystemet påverkar våra möjligheter att röra oss och nå olika målpunkter, men påverkar också våra upplevelser och det omgivande ekosystem vi alla ingår i. Planförslaget har däremot ingen civilrättslig betydelse. Planförslaget är alltså inte ett rättsligt bindande dokument som påverkar enskild egendom. Däremot har planen en styrande effekt på kommande plan- och tillståndsprövning. Andra planer och program Nationell plan för transportsystemet Den nationella planen för transportsystemet innehåller åtgärdsområdena investeringar i statliga järnvägar och vägar, trimningsåtgärder och statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar m.m., och för medfinansiering till stora och strategiska åtgärder i hamnar, farleder och slussar. Förutom till dessa åtgärdsområden bör ramen användas till att täcka kostnader för räntor och amorteringar för investeringar som finansieras med lån. Miljöbedömning av åtgärder i den nationella planen som är lokaliserade i Skåne hanteras i miljöbedömningen av den nationella planen. Detta gäller även om en åtgärd ingår i en samlad paketlösning för infrastrukturen i Skåne.

5 Datum Dnr (9) Åtgärdsvalsstudier Enligt det nya planeringssystemet som trädde i kraft 1 januari 2013 ingår åtgärdsvalsstudier som ett nytt steg i planering av transportlösningar som är avsedd att bidra till väl fungerande nya planeringsprocesser. Åtgärdsval enligt fyrstegsprincipen bidrar till en tydligare metodik för planeringens tidiga skede och skapa också en länk mellan den strategiska ekonomiska planeringen å ena sidan och den nya planeringsprocessen enligt väglagen och lagen om byggande av järnväg å andra sidan. Åtgärdsvalsstudier kommer att genomföras på ett antal av de objekt som prioriteras i Länsplanen för regional transportinfrastruktur i Skåne där det bedöms att åtgärdsval, problemlösningar och effekter behöver utredas ytterligare innan val av åtgärd enligt fyrstegsprincipen kan göras. Detta innebär att betydande miljöpåverkan för en del miljöaspekter bättre hanteras i åtgärdsvalsstudier av specifika objekt än i miljöbedömningen av planen. Den fysiska samhällsplaneringen Den fysiska samhällsplaneringen regleras i plan- och bygglagen och det är kommunerna som ansvarar för planeringen. Det betyder att de själva väljer vilka områden som ska planläggas och när. Länsstyrelsen har ansvaret för att det nationella perspektivet tas om hand i den kommunala planeringen. Kommunerna ska ha en aktuell kommuntäckande översiktsplan där de övergripande planeringsfrågorna och de allmänna intressena finns behandlade. Översiktsplanen utgör underlag för detaljplaner och områdesbestämmelser. En översiktsplan (även en fördjupad sådan) innehåller många olika delar, till exempel pågående och framtida mark- och vattenanvändning, allmänna intressen och riktlinjer. Översiktsplaner bildar därmed ett viktigt underlag för planering av trafik, transporter och transportinfrastruktur. Det är av stor vikt för samhällsbyggandet att det finns en tydlig koppling mellan den kommunala fysiska planeringen och planeringsprocesserna för infrastrukturprojekt. Bedömningsgrunder för bedömning av betydande miljöpåverkan Bedömningsgrunderna är ett sätt att beskriva hur den betydande miljöpåverkan ska bedömas, mätas och följas upp. De ska fokusera på de områden där transportinfrastrukturen har störst påverkan på miljön. Indikatorer och analysmetoder kommer att utvecklas med utgångspunkt från dessa områden; a) Transporterna står för en stor del av utsläppen av koldioxid. b) De utsätter mer än 2 miljoner människor för buller, där t. ex. järnvägstrafiken står för ca en femtedel.

6 Datum Dnr (9) c) De står för en hög andel av de svenska utsläppen till luft. d) De tar mark i anspråk för infrastruktur och har en påverkan på natur- och kulturmiljö inklusive skyddade områden (miljöbalken kap. 7). e) De har en strukturbildande funktion som har påverkan på det övriga samhällsbyggandet och formar därmed människors livsmiljö men även framtida transportbehov. En tillståndsbeskrivning för transporternas miljöpåverkan i Skåne togs fram av i samband med upprättande av den gällande Länsplanen för regional transportinfrastruktur för perioden Denna avses att bilda utgångspunkt för prioriterade områden även i denna plan period, men med en eventuell uppdatering. Bedömningsgrunderna ska utgå från miljöbalkens 14 miljöaspekter men även innefatta måluppfyllelse av övriga viktiga miljömål, som miljökvalitetsmålen och regionala miljömål. Betydande positiv eller negativ miljöpåverkan ska bedömas för samtliga av miljöbalkens 14 miljöaspekter. Miljöaspekterna är biologisk mångfald, befolkning, människors hälsa, djurliv, växtliv, mark, vatten, luft, klimatfaktorer, materiella tillgångar, landskap, bebyggelse, forn- och kulturlämningar och annat kulturarv. Trafikverket har arbetat med att ta fram förslag till miljöbedömningsgrunder. I arbetethar de områden där transportinfrastrukturen har störst potential att påverka miljönpekats ut. avser att ha dessa bedömningsgrunder som underlag för bedömning av olika åtgärders betydande miljöpåverkan. Bedömningsgrunderna kommer dock att förenklas med utgångspunkt från aktuell kunskap och en förenkling som ger en möjlighet att tydligt integrera miljöaspekterna i planen. Förslag till miljöbedömningsgrunder ses över och uppdateras löpande även när ingen planering pågår. Utgångspunkten för miljöbedömningen är att de indikatorer och kriterier som pekas ut ska användas i planeringsprocessen och dess miljöbedömning. I den planeringsprocess som nu inleds, kommer innehållet sannolikt att avgränsas ytterligare. Indikatorer Varje miljöaspekt kan bedömas utifrån ett antal indikatorer med tillhörande kriterier. För varje indikator bedömer man om påverkan av förslagen sammantaget är positiv eller negativ och om påverkan kan betraktas som betydande. I vissa fall kan man inte identifiera betydande miljöpåverkan eller tvingas konstatera att bedömningen är osäker. Exempel på indikatorer är; Ökning eller minskning av vägtrafik Fysisk aktivitet i transportsystemet Antalet personer som utsätts för buller Påverkan på emissioner av kvävedioxid och partiklar

7 Datum Dnr (9) Barns, funktionshindrades och äldres möjligheter att ta sig fram egen hand Bevarande av skyddsvärda områden Betydelsen för barriärer och störningar Analysmetoder För en del indikatorer är viktiga kriterier numeriska men de flesta förutsätter enmotiverad kvalitativ expertbedömning. Ett exempel på kvantitativa analyser är de som görs i de samlade effektbedömingarna, som kommer att göras på samtliga namngivna objekt i den regionala planen. Dessa kommer att innehålla en samhällsekonomisk kalkyl (nettonuvärdeskvot) liksom påverkan på trafiksäkerhet och emissioner. Resultaten av dessa samhällsekonomiska bedömningar kommer att presenteras i remissen av Länsplan för regional transportinfrastrukturoch även i miljökonsekvensbeskrivningen av denna. De samlade effektbedömingarna beskriver påverkan år 2025 i förhållande till ett nuläge. Exempel på kvalitativa analysmetoder är; Vid ny- och ombyggnader av vägar är ökad hastighet och vägens förlängning/förkortning en viktig betydelse för ökning eller minskning av emissioner. Bedömning av överflyttning mellan transportslag beroende av en uppskattad förbättring för kollektivtrafiken. Uppskattad ökning eller minskning av transporter på gator som berörs av miljökvalitetsnormer för utsläpp. Planen har i detta sammanhang en möjlighet att påverka transportflöden i de större tätorternas centrala delar, där det bland annat finns en NOXproblematik. Generella bedömningsgrunder för ökning av cykling vid ny- eller ombyggnader av cykelbanor. Ny- eller ombyggnader i tätbebyggt område. Översiktliga uppskattningar av antalet bullerutsatta och en uppskattad påverkan på dessa av planen. Positiv miljöpåverkan kan ske genom miljöåtgärder längs befintlig infrastruktur Koppla åtgärdskriterier för infrastrukturen och bedöm deras påverkan på habitat/miljöer/landskap. Miljömål och bidrag till måluppfyllelse Inledningsvis avgränsas arbetet genom att planeringsprocessen identifierar vilka miljömål transportsystemet kan bidra att uppnå. Förslag på åtgärder och åtgärdspaket bedöms därefter utifrån deras potential att bidra till måluppfyllelse. För bedömning av bidrag till måluppfyllelse gäller att för

8 Datum Dnr (9) varje miljömål måste positiva och negativa bidrag vägas samman och magnituden av den sammantagna påverkan måste bedömas. Rimliga alternativ Alternativa utvecklingar i form av okända eller ej politiskt beslutade styrmedel,annan samhällsplanering eller andra åtgärder kan påverka analysresultaten förolika infrastrukturåtgärder, vilket kan visas genom känslighetsanalyser av desamhällsekonomiska kalkylerna. avser att ta fram ett nollalternativ mot vilket planens miljöeffekter ochmiljökonsekvenser ska avvägas mot. I nollalternativet kommer en påverkan på utvecklingen utan plan att redovisas, som utvecklingenför indikatorer kan bedömas mot. Ett renodlat referensalternativ kommer inte att tas fram. Däremot kommer alternativa inriktningar av åtgärder och åtgärdspaket att hanteras i den fortlöpande processen för framtagande av en ny plan. Denna alternativgenerering är viktig för att väga miljömål och betydande miljöpåverkan mot andra viktiga mål som är styrande för upprättande av planen. Alternativens påverkan på planförslaget kommer att redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen (se bilaga 1).

9 Datum Dnr (9) Bilaga 1 Resultatrapportens innehåll Miljökonsekvensbeskrivningen är själva miljörapporten som miljöbedömningen ska resultera i. Den ska innehålla följande delar; 1. en sammanfattning av planens eller programmets innehåll, dess huvudsakliga syfte och förhållande till andra relevanta planer och program, 2. en beskrivning av miljöförhållandena och miljöns sannolika utveckling om planen, programmet eller ändringen inte genomförs, 3. en beskrivning av miljöförhållandena i de områden som kan antas komma att påverkas betydligt, 4. en beskrivning av relevanta befintliga miljöproblem som har samband med ett sådant naturområde som avses i 7 kap. eller ett annat område av särskild betydelse för miljön, 5. en beskrivning av hur relevanta miljökvalitetsmål och andra miljöhänsyn beaktas i planen eller programmet, 6. en beskrivning av den betydande miljöpåverkan som kan antas uppkomma med avseende på biologisk mångfald, befolkning, människors hälsa, djurliv, växtliv, mark, vatten, luft, klimatfaktorer, materiella tillgångar, landskap, bebyggelse, forn- och kulturlämningar och annat kulturarv samt det inbördes förhållandet mellan dessa miljöaspekter, 7. en beskrivning av de åtgärder som planeras för att förebygga, hindra eller motverka betydande negativ miljöpåverkan, 8. en sammanfattande redogörelse för hur bedömningen gjorts, vilka skäl som ligger bakom gjorda val av olika alternativ och eventuella problem i samband med att uppgifterna sammanställdes, 9. en redogörelse för de åtgärder som planeras för uppföljning och övervakning av den betydande miljöpåverkan som genomförandet av planen eller programmet medför, och 10. en icke-teknisk sammanfattning av de uppgifter som anges i 1-9. Lag (2004:606).

Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län

Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län 2018-2029 Region Norrbottens uppdrag Region Norrbotten har fått regeringens uppdrag att ta fram en länstransportplan för perioden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Allmänna utgångspunkter för bedömningsgrunderna

Allmänna utgångspunkter för bedömningsgrunderna Allmänna utgångspunkter för bedömningsgrunderna Bedömningsgrunderna gör miljöbedömningen av systemanalyser och långsiktiga planer mer förebyggande och strategisk Trafikverket har arbetat med att utveckla

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk

Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna. SKL 3 september 2019 Klara Falk Miljöbedömning och undersökning i PBLprocesserna SKL 3 september 2019 Klara Falk Boverket och miljöbedömningar Naturvårdsverket - Vägledning om miljöbedömningar Boverket - Vägledning om miljöbedömningar

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om miljöbedömningar av planer och program [till 6 kap. miljöbalken samt förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar]

Läs mer

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Kalmar län 2030 Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Fosilbränslefri regionförstoring 2030 Tågpendling Cykelparkering Pendlarparkering Attityder

Läs mer

persontrafik som tillgodoser ett allmänt kommunikationsbehov,

persontrafik som tillgodoser ett allmänt kommunikationsbehov, SFS nr: 2009:237 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Förordning (2009:237) om statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar m.m. Utfärdad: 2009-03-26 Förordningens

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Behovsbedömning Detaljplan för del av Rimbo-Tomta 7:1, Bålbroskogen i Rimbo Dnr: Ks:

Behovsbedömning Detaljplan för del av Rimbo-Tomta 7:1, Bålbroskogen i Rimbo Dnr: Ks: Behovsbedömning Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg,

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken

Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken Diarienr: 0385/13 Öckerö kommun Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken 2015-01-26, rev 2015-04-02 MKB till fördjupad översiktsplan

Läs mer

Bilagor. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

Bilagor. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Bilagor Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Innehållsförteckning BILAGA 1 MILJÖKONSEKVENS-BESKRIVNING AV REGIONAL TRANSPORT-INFRASTRUKTURPLAN FÖR SKÅNE 2010-2021... 3 Särskild sammanfattning

Läs mer

Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier

Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se 2013-02-28 Dnr NV-12817-11 Trafikverket Synpunkter på Trafikverkets arbete med åtgärdsvalsstudier

Läs mer

Miljöbedömningar av planer

Miljöbedömningar av planer www.m.lst.se Länsstyrelsen Skåne län 2:1 2007-10-12 Miljöbedömningar av planer Plan PM 2:1 2007-10-12 Miljöbedömningar Omslagsbild: Anne-Lie Mårtensson Förord Vad gäller vid planering? Vilka lagar ska

Läs mer

Allmänna utgångspunkter för förslag till miljöbedömningsgrunder

Allmänna utgångspunkter för förslag till miljöbedömningsgrunder Allmänna utgångspunkter för förslag till miljöbedömningsgrunder kriterier för bedömning av betydande miljöpåverkan och bidrag till måluppfyllelse. En viktig del i miljöbedömning är att analysera dels om

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING SPN-000/000 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM Behovsbedömning 1(8) SPN-000/000 tillhörande tillägg till detaljplan för Manhem 2:1 MM i Dagsbergs socken i Norrköping kommun, upphävande av del av detaljplan den 18 oktober 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen

Läs mer

RAPPORT Avgränsningssamråd för miljöbedömning av nationell transportplan

RAPPORT Avgränsningssamråd för miljöbedömning av nationell transportplan RAPPORT Avgränsningssamråd för miljöbedömning av nationell transportplan 2014-2025 Samrådshandling 2012-11-28 Projektnummer: TRV 2012/85778 Dokumenttitel: Avgränsningssamråd för miljöbedömning av nationell

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i SFS nr: 1997:263 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur Utfärdad: 1997-05-15 Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:239 1

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för kvarteret Lyckan 14 inom Gamla staden i Norrköping den 27 september 2018 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN/KF:

Läs mer

STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING Ett genomförande av förslaget till tillägg till detaljplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan.

STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING Ett genomförande av förslaget till tillägg till detaljplan bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan. PLAN.2015.2 Fastighet RINGARUMS PRÄSTGÅRD 1:69 BEHOVSBEDÖMNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 1 ALTERNATIV LOKALISERING... 1 STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING... 1 BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING...

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) 2019-08-30 betydande miljöpåverkan tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Händelö 2:41 med närområde inom Kvillinge i Norrköpings kommun (Fliset 1 med närområde)

Läs mer

Miljöpåverkan i planarbete Behovsbedömning

Miljöpåverkan i planarbete Behovsbedömning Miljöpåverkan i planarbete Tillhörande förslag till detaljplan för, Mullsjö kommun, Jönköpings län Ärendenummer: Sida 2/9 MKB i Detaljplanering Vid behovsbedömningen görs ställningstagandet om planen kan

Läs mer

Miljöpåverkan i planarbete. Miljöbedömning. Tillhörande ändring av detaljplan för. Del av B102 och SP246, Godegård. Motala kommun. Version

Miljöpåverkan i planarbete. Miljöbedömning. Tillhörande ändring av detaljplan för. Del av B102 och SP246, Godegård. Motala kommun. Version Version 2013-09-24 Miljöpåverkan i planarbete Tillhörande ändring av detaljplan för Del av B102 och SP246, Godegård Motala kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen/Fysisk planering 2019-01-23 L:\KLK\Samhällsbyggnad\PLAN

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun Behovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun den 7 maj 2018 Plangräns för tillägg SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN: Laga

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000468 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för Skåne perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för Skåne perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-05-20 Ärendenr NV-03889-13 Region Skåne Att: Kristoffer Levin Via mail: kristoffer.levin@skane.se

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2018 Nr 31 Nr 31 LANDSKAPSLAG om miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning Föredragen för Republikens President 1 den 27 juni 2018 Utfärdad i Mariehamn den 5 juni 2018 I enlighet

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 Behovsbedömning 1(8) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 15 september 2015 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2015-10-13, 211 Laga kraft:

Läs mer

betydande miljöpåverkan

betydande miljöpåverkan Undersökning om 1(9) betydande miljöpåverkan tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 9 april 2019 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2019-06-11, 134 Laga kraft:

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan

Undersökning om betydande miljöpåverkan Undersökning om betydande miljöpåverkan 1(9) tillhörande detaljplan för fastigheten Spinetten 2 inom Klockaretorpet i Norrköping den 24 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen i SPN: Laga kraft: Genomförandetidens

Läs mer

Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018

Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018 Klimatanpassning i ÖP 4 maj 2018 Miljöbedömning nytt 6 kap. miljöbalken Anna Marcusson Förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Avsnittets innehåll Bakgrund Syfte Begrepp och process Miljöeffekter

Läs mer

Bilaga 4 Datum Vår ref. 1 (6) AVFALLSPLAN 2012-2020

Bilaga 4 Datum Vår ref. 1 (6) AVFALLSPLAN 2012-2020 Bilaga 4 Datum Vår ref. 1 (6) AVFALLSPLAN 2012-2020 Länsstyrelsen i Västerbotten Miljöbalksenheten 901 86 Umeå Samråd om behovsbedömning och förslag till avgränsning av miljöbedömning för Avfallsplan/Strategi

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping

Behovsbedömning SAMRÅDSHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1. med närområde inom Gamla staden i Norrköping Behovsbedömning 1(6) SPN 2010/0113 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 29 september 2017 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft:

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(6) tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde. inom Gamla staden i Norrköping 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Kvarteret Spinnrocken med närområde inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 11 februari 2011 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN:

Läs mer

Miljöpåverkan i planarbete Behovsbedömning

Miljöpåverkan i planarbete Behovsbedömning Miljöpåverkan i planarbete Tillhörande förslag till detaljplan för,, Mullsjö kommun, Jönköpings län Ärendenummer: Sida 2/10 MKB i Detaljplanering Vid behovsbedömningen görs ställningstagandet om planen

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR GETTERÖ LILLA 2:2, GRYT VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 ALTERNATIV LOKALISERING... 2

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING 2011-08-08 Samrådshandling Dnr. Dnr 2011-0423-205 BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING Ändring av detaljplan för Del av Gamla I12-området, Hantverksområdet i Eksjö stad 1(6) BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING Enligt

Läs mer

Information om pågående arbete med åtgärdsplaneringen avseende objekt som kan delfinansieras av staten

Information om pågående arbete med åtgärdsplaneringen avseende objekt som kan delfinansieras av staten 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-24 Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 17 Ärende TN 2016-1164 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Information om

Läs mer

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för del av kvarteren Ludvigsborg och Låringen, Midgård, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad

Läs mer

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M.

NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. NYA DETALJPLANERREGLER I PLAN OCH BYGGLAGEN M.M. 23 JANUARI 2019 Pia Pehrson Advokat/Partner Foyen Advokatfirma FÖRTYDLIGANDE AV PBL GÄLLANDE KRAVEN PÅ DETALJPLAN Proposition 2017/18:167 Ett tydligare

Läs mer

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl.

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. GRANSKNINGSHANDLING 2016-11-22 Dnr: 2012-0457 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. Granskningshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv

Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv Joanna Dickinson, Trivector Traffic Uppdrag Utvärdering åt Miljömålsrådet Utvärdering åt länsstyrelsen i Västra Götaland Hur har miljömålen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE

BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE 2018-01-12 2018-01-09 PLAN.2017.2 Fastighet SKOGVIK 1:1 BEHOVSBEDÖMNING STANDARDFÖRFARANDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANENSSYFTE OCH HUVUDDRAG... 1 ALTERNATIV LOKALISERING... 1 STÄLLNINGTAGANDE/AVGRÄNSNING...

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 Göteborg Elin Andersen Annika Ryegård Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Upplägg Naturvårdsverkets vägledning

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen inom Vilbergen i Norrköping, fysisk planering den 20 september 2012 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2013-01-29,

Läs mer

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun).

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun). 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun)., fysisk planering

Läs mer

Vårt diarienummer Gamla Rådstugan 1 UTSTÄLLNINGSHANDLING

Vårt diarienummer Gamla Rådstugan 1 UTSTÄLLNINGSHANDLING Behovsbedömning 1(7) SPN 2010/0113 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gamla Rådstugan 1 med närområde inom Gamla staden i Norrköping den 24 maj 2018 Bild: ÅWL Arkitekter UTSTÄLLNINGSHANDLING

Läs mer

Avgränsning av miljöbedömning; yttrande från miljöenheten

Avgränsning av miljöbedömning; yttrande från miljöenheten Bilaga KS 2013/64/1 ~SALA HEBY~ ~ KOMMUN KOMMUN ~ BYGG OCH MILJÖ BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN SALA-HEBY Magnus Gunnarsson 1 (2) 2012-10-11 SALA KOM U Kommunstyrelsens förvaltning 2013-03- o 8 Avgränsning

Läs mer

Landskap inom miljöbedömning för långsiktig infrastrukturplanering

Landskap inom miljöbedömning för långsiktig infrastrukturplanering FORSKNINGSRAPPORT Landskap inom miljöbedömning för långsiktig infrastrukturplanering En analys av miljöbedömningen för regionala infrastrukturplaner 2014-2025 Sofia Löfgren Kristina Nilsson Landskap inom

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING. av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Detaljplan för gamla vattentornet, del av Västervik 4:2, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunledningskontoret 2010-12-20 Behovsbedömning/

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum

Dokumenttitel Detaljplanering. Underrubrik. Senast reviderad av Andrea Eriksson. Dokumentnamn/Sökväg. Godkännandedatum 1 (7) Organisation Hörby kommun Förvaltning l avdelning Upprättad av Hamish Bell Dokumenttyp Rutiner Handläggning Godkänd av Byggnadsnämnden Dokumenttitel Detaljplanering Underrubrik Undersökning om betydande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra).

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra). 1(6) Kungssten ett starkt kuperat område ursprungligen bebyggt med fritidshus BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Graversfors, delen NORRA KUNGSSTEN inom Kvillinge

Läs mer

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser

Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser 2012-08-27 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Effektivare identifiering, beskrivning och bedömning av miljökonsekvenser Beslutsunderlag s skrivelse, den 27 augusti 2012. Sammanfattning Sundbybergs

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning Regional transportinfrastrukturplan för Skåne

Miljökonsekvensbeskrivning Regional transportinfrastrukturplan för Skåne Miljökonsekvensbeskrivning Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2018-2029 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Syfte... 3 Process... 3 Effekt av nollalternativet (inklusive befintlig plan)...

Läs mer

Välkomna! J O H A N N A E RS B O RG, E N E TJÄ R N N AT U R N Y T T 6 KA P. M I L J Ö BA L K E N F RÅ N 1 JA N UA R I

Välkomna! J O H A N N A E RS B O RG, E N E TJÄ R N N AT U R N Y T T 6 KA P. M I L J Ö BA L K E N F RÅ N 1 JA N UA R I Välkomna! M I L J ÖSA M V E R KA N SV E R I G E J O H A N N A E RS B O RG, E N E TJÄ R N N AT U R M I L J Ö B E D Ö M N I N GA R N Y T T 6 KA P. M I L J Ö BA L K E N F RÅ N 1 JA N UA R I 2 0 1 8 ST RAT

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län.

Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län. Upprättande av detaljplan för Kvarteret Krattan, förskolan Arabia, Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNING/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Enheten för Samhällsbyggnad 2013-11-22

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKET Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-11 Ärendenr NV-02981-13 Regionförbundet Sörmland Via mail: info@region.sormland.se

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Presidiekonferens Strandbaden 2011-11-10

Presidiekonferens Strandbaden 2011-11-10 Presidiekonferens Strandbaden 2011-11-10 Trafikverket Region Väst Jörgen Einarsson, enhetschef planering Jan Törnell, planerare Trafikverket och kommunerna Presentation: Kort om Trafikverket På gång i

Läs mer

MILJÖASPEKT MATERIELLA TILLGÅNGAR

MILJÖASPEKT MATERIELLA TILLGÅNGAR MILJÖASPEKT MATERIELLA TILLGÅNGAR Förslag till miljöbedömningsgrunder för miljöbedömning av planer och program inom transportområdet. Definition Materiella tillgångar kan definieras som reella, fysiska

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping 1(7) SPN 711/2007 BEHOVSBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för Kvarteret Ormen 21 med närområde inom Kneippen i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 23 september 2008 A N T A G A N D E

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Syfte... 3 Process... 3 Sammanfattande redogörelse vid planens antagande... 4 Sammanfattning av planens miljöpåverkan... 6 Samlad bedömning av RTI-planen... 7

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet YTTRANDE 1(6) 2017-11-24 Dnr 341-5860-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Varvet 1, 4, 5, och Östantill 1:3 (Strömsholmen) samt del av Saltängen 1:1 (gamla Tullhuset) inom Gamla staden och Saltängen i Norrköping

Varvet 1, 4, 5, och Östantill 1:3 (Strömsholmen) samt del av Saltängen 1:1 (gamla Tullhuset) inom Gamla staden och Saltängen i Norrköping 1(7) SPN-391/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna Varvet 1, 4, 5, och Östantill 1:3 (Strömsholmen) samt del av Saltängen 1:1 (gamla Tullhuset) inom Gamla staden och Saltängen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Standardförfarande. 1(9) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan 1 för fastigheten Ramen 10. Med närområde inom Hageby i Norrköping

SAMRÅDSHANDLING. Standardförfarande. 1(9) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan 1 för fastigheten Ramen 10. Med närområde inom Hageby i Norrköping 1(9) Behovsbedömning SPN 2016/0043 214 tillhörande detaljplan 1 för fastigheten Ramen 10 Med närområde inom Hageby i Norrköping den 9 juni 2017 SAMRÅDSHANDLING Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista

Läs mer

Miljöbedömningar. Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling. Miljö- och energidepartementet 1

Miljöbedömningar. Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling. Miljö- och energidepartementet 1 Miljöbedömningar Ett planeringsverktyg för att främja en hållbar utveckling Miljö- och energidepartementet 1 Miljöbedömning varför? Syftet med en miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planering

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

Yttrande om forslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om forslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-03-28 Ärendenr NV-01861-13 Länsstyrelsen i Västmanlands län Via mail: vastmanland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Regeringen Beslut om inriktning och budgetramar

Regeringen Beslut om inriktning och budgetramar Regeringen Beslut om inriktning och budgetramar Trafikverket Nationell plan för transportsystemet Länsstyrelse/Region Länsplan för regional transportinfrastruktur Trafikverket är utförare av båda planerna

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Utökat förfarande. 1(10) Behovsbedömning. Tillhörande detaljplan för fastigheten Oxelbergen 1:2

SAMRÅDSHANDLING. Utökat förfarande. 1(10) Behovsbedömning. Tillhörande detaljplan för fastigheten Oxelbergen 1:2 1(10) Behovsbedömning Tillhörande detaljplan för fastigheten Oelbergen 1:2 med närområde inom Oelbergen i Norrköping den 1 mars 2016 SAMRÅDSHANDLING Utökat förfarande 2(10) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande järnväg 125 mdr + 90 mdr kr

Läs mer

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering

Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering Planering för samhällsutveckling och åtgärdsvalsstudier i tidig planering Annica Lindström, Planering 1 2 Nära vardagen där det händer Så här arbetar vi Ekonomisk planeringsprocess Planläggningsprocessen

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKET' Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-03-28 Ärendenr NV-00526-13 Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Sammanfattning Transportinfrastrukturkommitténs uppdrag är att effektivisera planeringsprocessen för transportinfrastruktur. I uppdraget ingår att analysera planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur

Läs mer

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen

Behovsbedömning ANTAGANDEHANDLING 1(6) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn. tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen Behovsbedömning Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn 1(6) 214 tillhörande detaljplan för kvarteret Kopparkypen med närområde inom Berget i Norrköping

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer