Remissvar till Post- och Telestyrelsens rapport Affärsmöjligheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar till Post- och Telestyrelsens rapport Affärsmöjligheter"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Dnr juniks25 till Post- och Telestyrelsens rapport Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning Post- och Telestyrelsen har i sin rapport Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation inbjudit ett antal kommuner och andra organisationer att lämna sina synpunkter på rapporten. En kort sammanfattning bifogas. Luleå kommun har valt att tillsammans med IT Norrbotten och kommunerna Arvidsjaur, Haparanda, Kiruna samt Piteå, lämna ett gemensamt yttrande på Post- och telestyrelsens rapport. Förslag till gemensamt yttrande IT Norrbotten har samordnat bredbandsutbyggnaden för kommunerna i Norrbotten under åren Vi förvaltar och utvecklar det öppna länsgemensamma fiberbaserade höghastighetsnätet i Norrbotten. Företaget ägs av samtliga 14 kommuner i Norrbotten och Norrbottens läns landsting. Vi verkar i de mest glesbefolkade delarna i Europa och lämnar våra synpunkter utifrån ett stads- och glesbygdsperspektiv. Bakgrund Utgångspunkten för regeringens bredbandsstrategi är att investeringar i IT och bredband är positiva för samhällsutvecklingen och att bredband ökar företagens konkurrenskraft, kunskapsnivån hos befolkningen och servicenivån till medborgarna. Tillgång till bredband främjar regional utveckling och bidrar till att skapa förutsättningar för hållbar tillväxt i hela landet.

2 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet juniks25b Vi instämmer helt med ovanstående ställningstagande, vilket även återspeglas i Norrbottens regionala utvecklingsstrategi (RUS) varav IT/bredband är ett prioriterat område. Inom ramen för det prioriterade området kommer vi i Norrbotten att utveckla en regional digital agenda. Detta medför att vi stödjer Bredbandsforumets förslag på kommunala bredbandsstrategier. I detta remissvar koncentrerar vi oss på frågan kring kanalisation och samutnyttjande. Avsnitt 5. Vilka modeller skulle kunna möjliggöra fler kanalisationsaffärer? Avsnitt 5.1 En neutral part som investerar långsiktigt Utredningsförslag: En neutral part bekostar samförläggning av tomrör för bredband vid nedläggning av annan infrastuktur. : Infrastructure Clearing House ICH Rörande den affärsmässiga lönsamheten så måste skillnader i geografi, befolkning och marknad beaktas. Förutsättningar i storstad, småstad och glesbygd är vitt skilda. Lösningen ICH tangerar också affärslösningen under punkten 5.3 Kommersiell uthyrning på neutrala villkor. Båda modellerna bygger på ytterligare aktörer i bredbandsaffärens vertikala led. Den kommersiella efterfrågan torde vara betydligt mindre i vissa delar av landet och likaledes måste den affärsmässiga risken i ICH modellen variera kraftigt av samma orsaker. Vi ställer oss frågande till hela konceptet för ett ICH överhuvudtaget med tanke på dess komplexitet, användbarhet av gammal kanalisation, risker samt tveksamheter kring affärsmodell, m.m. Vi ställer oss även tveksamma till om det finns en efterfrågan av tjänsten på marknaden överhuvudtaget. Vi anser däremot att krafterna och resurserna borde inriktas på att effektivisera och förenkla modellen för samförläggning (vid grävning) och sambyggnad (i ledningar ovan jord).

3 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Avsnitt 5.2 Sambyggnad i luftledningar juniks25c Utredningsförslag Sambyggnad med luftledningar i det s.k. mellanspänningsnätet för kraftöverföring. Luftkanalisation är en engångskanalisation dvs. beläggningsgraden i kanalisationen är 100 % och kan inte fyllas på med ytterligare fiber. Behövs ytterligare kanalisation måste nya luftledningar sambyggas. Affärsmöjlighet och konkurrens främjas istället av uthyrning av svartfiber. Vid luftburen samförläggning finns alltid risken att energibolagen på sikt kan komma att konvertera luftburen anläggning till markbunden med nya investeringskostnader som följd. Utredningen pekar på att vi i Norrbotten i viss utsträckning använt luftledningsnätet i mellanspänningsområdet för bredbandskanalisation samt att orsaken till detta har varit svårframkomligheten och kostnaden för markförläggning av kanalisation. Vad det gäller vårt regionala fiberbaserade bredbandsnät så är ca 70 procent luftledning. Vi vill här påpeka att den främsta anledningen till att vi nyttjade Vattenfalls och lokala energibolagens luftledningsnät var följande: A. Lägre kostnader för förläggning i luftledning i förhållande till markförläggning. B. Geologiska orsaker. Under ca 6 månaders tid har vi tjäle i jorden, vilket i praktiken hindrar grävarbete. I t.ex. Kiruna kommun är den möjliga grävningsperioden ca 4 månader, juni-sept. Vad det gäller förläggning i luftledning så kan detta göras under årets samtliga månader. C. Luftledningsnäten var stabila och inga fysiska eller geografiska förändringar hade gjorts eller var planerade. D. Att en investering av luftburen fiberinfrastruktur skulle vara framtidssäker.

4 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet juniks25d Vi kan konstatera att sambyggnad med luftledningar i de så kallade mellanspänningsnätet för kraftöverföring är en bra teknik och som medfört minskade etableringskostnader för fiberinfrastrukturen. Dock har det visat sig att användandet av luftledningsnät har varit en problematisk investering för Norrbottens kommuner samt IT Norrbotten. I samband med bl.a. stormen Gudrun så krävde politiska företrädare att elnäten skulle säkras. Detta har medfört att t.ex. Vattenfall säkrar sina elnät genom omflyttningar, nedgrävning av luftkanalisation m.m. där kommunerna tvingas följa efter avseende fiberkanalisationen, dvs. ökade kostnader. Statliga åtgärder avseende elnätsförsörjningen påverkar direkt kommunikationsmarknaden dvs. fiberlösningar. Vattenfalls åtgärder har en bristande tidsplanering, ständiga omplaneringar som innebär svårigheter för kommunerna (inklusive IT Norrbotten) att budgetera och finansiera omstruktureringarna. Ovanstående extrakostnader ökar svårigheterna för kommunerna att satsa på ny bredbandsinfrastruktur och uppfylla regeringens mål avseende den digitala agendan. För närvarande planerar Vattenfall ca 30 nya åtgärder (nedgrävning av sträckor, omflyttning av luftledning m.m. som påverkar Norrbottens kommuner). Vi avråder starkt att nyttja luftledningsnät om det ingående avtalet inte har en regleringsklausul som innebär att förändringar i elnätsleverantörens luftledningsstruktur inte skall drabba kommunikationsleverantörens fiberinfrastruktur. Vi erbjuder oss från IT Norrbotten och våra kommuner att delta i en utredning/förslagsgrupp för att finna en lösning på ovanstående problematik. Avsnitt 5.3 Kommersiell uthyrning på neutrala villkor Se remissvar under punkt 5.1

5 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet juniks25e Avsnitt 5.4 Privat bolag bygger plattform på kommersiella grunder Samråd sker redan idag på den lokala marknaden, dvs. kommunerna med berörda infrastrukturbyggare, vilket är ett naturligt led för att sänka investeringskostnader. Förutsättningar för kommersiella aktörer inom denna nisch är avhängigt volymen på den lokala infrastrukturmarknaden. Dock vill vi här påpeka att även om kommunerna verkar inom detta område och initierar möten avseende samförläggning, så måste det finnas ett krav på att stora privata infrastrukturbyggare deltar vid sådana aktiviteter. Våra erfarenheter är att en marknadsledande aktör inte deltar på denna typ av möten då man inte vill att andra infrastrukturbyggare skall nyttja deras kanalisation eller samförläggningsmöjlighet. Då måste vi ju givetvis ställa oss frågan. Hur når vi maximalt resursutnyttjande då en viss marknadsledande aktör inte vill dela med sig av sin grundinfrastruktur dvs. kanalisation och inte heller agerar för samförläggning? För att nå ett maximalt resursutnyttjande för t.ex. samförläggning, så måste även strukturen för statens bredbandsatsningar avseende ekonomiska medel ha en längre tidshorisont. I bredbandsforums arbetsgrupp Sambandsgruppen föreslås ett femårigt bredbandsstöd till bl.a. utbyggnad av bredband till landsbygd. Detta skulle innebära att grävinsatser, kanalisation, fiberinfrastruktur skulle kunna tidplaneras med andra infrastrukturinsatser såsom vatten, avlopp och el under en längre tidsperiod med ökad effektivitet och systematik som följd. Avsnitt 5.5 Befintliga IT-plattformer vidareutvecklas Utredningsförslag Skapa en marknadsplats för kanalisation genom att utveckla befintliga plattformar.

6 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet juniks25f Utveckling av befintliga system som innebär förändring av systemets ursprungliga syfte bör göras med eftertanke. Utvecklingskostnader och förvaltningskostnader måste ställas i relation till den funktionalitet som kan uppnås i ett modifierat men än dock gammalt system. Ytterligare frågeställningar att beakta är säkerhetsaspekter ur ett affärs- och konkurrensperspektiv. Då vi ifrågasätter behovet av en affärsmodell för bredbandskanalisation, ifrågasätter vi överhuvudtaget behovet av ett system för hantering av kanalisationsaffärer. De eventuella affärer som uppkommer kan hanteras manuellt mellan respektive parter. Arbets- och personalutskottet Tomas Sundström, VD Lunet AB föredrar ärendet. Proposition Ordföranden ställer beredningsförslaget under proposition och finner att arbets- och personalutskottet bifaller förslaget. Arbets- och personalutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar lämna remissvar till Post- och Telestyrelsen enligt redovisat förslag. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Kommunstyrelsen Yvonne Stålnacke (S) och Anders Josefsson (M) yrkar bifall till arbets- och personalutskottets förslag.

7 Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet juniks25g Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutar lämna remissvar till Post- och Telestyrelsen enligt redovisat förslag. Beslutsexpediering Näringsdepartementet, Lunet, IT Norrbotten

Remissvar gällande PTS rapport- Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation.

Remissvar gällande PTS rapport- Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation. Handläggare: 2012-06-25 Remissvar: 2011/7075/ITP Camilla Jönsson Nr.78_Svenska Stadsnätsföreningen 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Maria Solberg maria.solberg@enterprise.ministry.se

Läs mer

YTTRANDE 2014-09-15 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR TILL NÄRINGSDEPARTEMENTETS BETÄNKANDE BREDBAND FÖR SVERIGE FÖR SVERIGE IN I FRAMTIDEN SOU 2014:21

YTTRANDE 2014-09-15 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR TILL NÄRINGSDEPARTEMENTETS BETÄNKANDE BREDBAND FÖR SVERIGE FÖR SVERIGE IN I FRAMTIDEN SOU 2014:21 YTTRANDE 2014-09-15 Rapportnummer: N2014/1927/ITP Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REMISSVAR TILL NÄRINGSDEPARTEMENTETS BETÄNKANDE BREDBAND FÖR SVERIGE FÖR SVERIGE IN I FRAMTIDEN SOU 2014:21 IT Norrbotten

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med PM 2012: RI (Dnr 001-594/2012) Post- och telestyrelsens rapport - Affärsmöjligheter med bredbandskanalisation - nytta, modeller och förslag på främjande åtgärder (PTS-ER-2011:26) Remiss från Näringsdepartementet

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) PM 2014: RI (Dnr 001-751/2014) Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 30 september 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

Uppsala kommun Bredbandsprogram

Uppsala kommun Bredbandsprogram Uppsala kommun Bredbandsprogram 2013 2020 Stora möjligheter att bygga ut bredband Uppsala kommun strävar efter att infrastruktur för elektronisk kommunikation ska vara öppen och leverantörsoberoende samt

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Hantering av övertalighet

Hantering av övertalighet Kommunfullmäktige 2009-05-25 106 252 Kommunstyrelsen 2009-05-11 125 312 Arbets- och personalutskottet 2009-05-11 119 262 Hantering av övertalighet Bilaga: Röstförklaring Dnr 09.337-02 juniks13 Senaste

Läs mer

Vad kostar det att fibrera Sverige?

Vad kostar det att fibrera Sverige? Vad kostar det att fibrera Sverige? Håkan Cavenius Luleå 19 mars 2014 Vår uppgift Att kunna presentera en analys som uppskattar kostnaderna för att bygga accessfiber till 80, 90 samt 100% av hushållen

Läs mer

Post- och Telestyrelsens rapport PTS förslag på indikatorer för uppföljning av bredbandsstrategin

Post- och Telestyrelsens rapport PTS förslag på indikatorer för uppföljning av bredbandsstrategin YTTRANDE 1 (1) Datum 2010-11-26 Diarienummer 341-7620-10 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Post- och Telestyrelsens rapport PTS förslag på indikatorer för uppföljning av bredbandsstrategin Länsstyrelsen

Läs mer

Bredbandsstrategi 2016

Bredbandsstrategi 2016 Bredbandsstrategi 2016 1 Inledning Tillgång till bredband, fiber för datakommunikation, är en strategisk utvecklingsfråga. Kommunens och nationens mål är att 90 procent av hushållen och företagen ska ha

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av bredbandsstrategin. Dir. 2012:123. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2012

Kommittédirektiv. Utvärdering av bredbandsstrategin. Dir. 2012:123. Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2012 Kommittédirektiv Utvärdering av bredbandsstrategin Dir. 2012:123 Beslut vid regeringssammanträde den 13 december 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en utvärdering av regeringens bredbandsstrategi.

Läs mer

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012

Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen 2012 Kommunfullmäktige 2012-09-24 167 389 Kommunstyrelsen 2012-09-10 171 430 Arbets- och personalutskottet 2012-08-13 162 347 Dnr 12.361-12 septkf12 Ansökan om medfinansiering för Rekrytera Flera rekryteringsdagen

Läs mer

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner BREDBANDSGUIDEN En vägledning för kommuner Den fullständiga versionen av Bredbandsguiden kan du hämta på: www.bredbandivarldsklass.se 2 Bredband behövs för att möta nya samhällsutmaningar Sverige och andra

Läs mer

Norrbotten är en del av världen. Världen är en del av Norrbotten.

Norrbotten är en del av världen. Världen är en del av Norrbotten. Norrbotten är en del av världen. Världen är en del av Norrbotten. STADSNÄTEN OCH POLITIKEN LOKALT REGIONALT Yvonne Stålnacke, kommunalråd Luleå kommun Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ANTALET INVÅNARE

Läs mer

Bredbandsstrategi - remissvar

Bredbandsstrategi - remissvar TJÄNSTEUTLÅTANDE Teknik- och servicekontoret Dnr TSN/2016:120-032 2016-04-06 1/2 Handläggare Karolina Zander Tel. 0152-291 36 Teknik- och servicenämnden Bredbandsstrategi - remissvar Förslag till beslut

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

SVENSKA. Skånet 2011

SVENSKA. Skånet 2011 SVENSKA Skånet 2011 SkåNets uppdrag är att förse Skånes hushåll, företag och offentlig verksamhet med riktigt bredband. I praktiken handlar det om att samordna planering och utveckling av en skånsk, öppen

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Norrbotten är en del av världen. Världen är en del av Norrbotten.

Norrbotten är en del av världen. Världen är en del av Norrbotten. Norrbotten är en del av världen. Världen är en del av Norrbotten. STADSNÄT I SAMVERKAN EN MODELL FÖR MINDRE KOMMUNER SOM GÖR SMÅ STADSNÄT STÖRRE Catherine Melby, Stadsnätsansvarig ÄGARE IT Norrbotten AB

Läs mer

Gimme Fibre Day Göteborgs Stads bb-strategi

Gimme Fibre Day Göteborgs Stads bb-strategi Gimme Fibre Day 2016 Göteborgs Stads bb-strategi Göteborgs Stad presenterar Nyss antagen bbstrategi Fritt wifi i hela staden Bredbandskoordinator HÅLLB AR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 HÅLLB AR STAD ÖPPEN FÖR

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Remissvar gällande - En strategi för en inre digital marknad i Europa

Remissvar gällande - En strategi för en inre digital marknad i Europa Handläggare: 2015-09-18 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: UD2015/267/FIM 08-214931 Camilla.jonsson@ssnf.org U Dnr: UD2015/267/FIM Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen angående EU-kommissionens samråd om bredbandsbehoven efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas mest konkurrenskraftiga

Läs mer

Skånskt Bredbandsforum, SBBF

Skånskt Bredbandsforum, SBBF Skånskt Bredbandsforum, SBBF Förslag till agenda, Styrgruppsmöte 1 1. Välkomna 2. Uppdraget SBBF 3. Inledning, presentation av kansliet 4. Nationellt Bredbandsforum, Näringsdepartementet/PTS 5. Förväntningar

Läs mer

Åsa Odell har ordet. Välkommen till det tredje nyhetsbrevet!

Åsa Odell har ordet. Välkommen till det tredje nyhetsbrevet! I DETTA NYHETSBREV: Välkommen till det tredje nyhetsbrevet! Åsa Odell har ordet Bredbandsforum tillsätter Byanätsgrupp Från styrgruppsmötet En miljard till bredband Kanalisation för bättre bredband IT

Läs mer

Länsrättsutredningen

Länsrättsutredningen Kommunstyrelsen 2008-09-15 197 305 Arbets- och personalutskottet 2008-08-11 173 427 Dnr 08.391 11 septks14 Länsrättsutredningen Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning Luleå kommun har inbjudits att lämna

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige 2,6 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Bredband inom RSS Samordna och koordinera insatser i Sydsverige så att de nationella målen nås. ur Årsberättelse för RSS 2017

Läs mer

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Kommunfullmäktige 2012 01 30 10 31 Kommunstyrelsen 2012 01 16 17 42 Arbets och personalutskottet 2012 01 16 15 35 Dnr 11.347 10 augkf10 Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Bilaga:

Läs mer

Trafikbullerplan 2010

Trafikbullerplan 2010 Kommunfullmäktige 2010 11 29 177 416 Kommunstyrelsen 2010 11 15 207 501 Arbets och personalutskottet 2010 10 25 198 411 Dnr 10.605 51 novkf10 Trafikbullerplan 2010 Bilagor: Trafikbullerplan Miljönämndens

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets rapport om ändrat kontrollansvar för vissa typer av livsmedelsanläggningar

Yttrande över Livsmedelsverkets rapport om ändrat kontrollansvar för vissa typer av livsmedelsanläggningar Kommunstyrelsen 2012-05-14 103 257 Arbets- och personalutskottet 2012-04-30 103 215 Dnr 12.59-46 majks23 Yttrande över Livsmedelsverkets rapport om ändrat kontrollansvar för vissa typer av livsmedelsanläggningar

Läs mer

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99)

Svar på remiss av betänkande, Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser(sou 2015:99) Beslut Datum Vår referens 2017-02-24 Dnr: 16-10335 1(5) Spektrumavdelningen Ulf Johansson 086785592 ulf.johansson@pts.se Er referens Dnr: M2015/04128/Nm Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten

Läs mer

Brukningsavgifter för vatten och avlopp 2009

Brukningsavgifter för vatten och avlopp 2009 Kommunfullmäktige 2008-12-15 296 703 Kommunstyrelsen 2008-12-01 265 518 2008-12-15 270 538 Arbets- och personalutskottet 2008-11-24 257 635 2008-12-15 273 680 Dnr 08.718-34 deckf10 Brukningsavgifter för

Läs mer

Bredbandsstrategi Bollebygds kommun

Bredbandsstrategi Bollebygds kommun Bredbandsstrategi Bollebygds kommun Förslag mars 2015 2(10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Bredbandsstrategi för Sverige...3 1.4 Bredbandsstrategi

Läs mer

Borgen och lån 2013. Ärendebeskrivning. Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648. Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676

Borgen och lån 2013. Ärendebeskrivning. Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648. Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676 Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648 Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676 2012-12-03 270 560 Dnr 12.720-04 deckf21 Borgen och lån 2013 Ärendebeskrivning För att tillmötesgå kommunens kreditgivare behöver

Läs mer

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun 2014-11-11 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx Förslag, daterat 2014-11-11 Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun Bakgrund Regeringen har tagit fram en ny bredbandsstrategi för Sverige, med det

Läs mer

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län

Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län 2017-02-03 D-nr 2017/18-536 Styrelsen Modell för bredbandsutbyggnad i Kalmar län Förslag till beslut Styrelsen beslutar i enlighet med arbetsutskottets förslag att ge i uppdrag till kansliet att utarbeta

Läs mer

Yttrande över betänkandet Spara i goda tider för en stabil kommunal verksamhet SOU 2011:59

Yttrande över betänkandet Spara i goda tider för en stabil kommunal verksamhet SOU 2011:59 Kommunstyrelsen 2012 01 16 14 31 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 261 568 Dnr 11.589 10 janks11 Yttrande över betänkandet Spara i goda tider för en stabil kommunal verksamhet SOU 2011:59 Bilaga:

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Post- och telestyrelsen Varför är bredband viktigt för kommunen? Bredband behövs för företagande, arbete, utbildning och

Läs mer

Remiss: Förslag till Bredbandsprogram 2013-2020 för Uppsala kommun

Remiss: Förslag till Bredbandsprogram 2013-2020 för Uppsala kommun KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2013-08-22 UAN-2013-0393.04 Henrik Boström Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Remiss: Förslag till Bredbandsprogram

Läs mer

IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet 2016-09-16 IT & Telekomföretagen ealmeoa gemensamma_principer@pts.se IT& Telekomföretagens synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet IT& Telekomföretagen tackar för möjligheten

Läs mer

Sammanträdesdatum. Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1

Sammanträdesdatum. Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1 Kristianstads kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-05-11 1 (2) KSAU 129 Remissvar - Statens bredbandsinfrastruktur som resurs SOU 2016:1 Änr KS 2016/158 Beslut

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

Produktionsanläggning för produktion av biogas för fordonsdrift - uppdragsbeskrivning

Produktionsanläggning för produktion av biogas för fordonsdrift - uppdragsbeskrivning Kommunfullmäktige 2009-12-21 216 504 Kommunstyrelsen 2009-12-07 227 587 2009-11-16 240 514 Dnr 09.715-37 deckf17 Produktionsanläggning för produktion av biogas för fordonsdrift - uppdragsbeskrivning Ärendebeskrivning

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4255 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Sara Meunier Anders Nordh Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Katarina Svärdh Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunstyrelsen ISSN 2000-043X HebyFS 2014:04 Infördes i författningssamlingen den 19 februari 2014 Riktlinjer och handlingsplan för bredbandsplan för Heby kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI. Högsby kommun 2016-2020

BREDBANDSSTRATEGI. Högsby kommun 2016-2020 BREDBANDSSTRATEGI SAMMANFATTNING Digitaliseringen och utvecklingen av IT har förändrat samhället, varför också bredband blir en allt viktigare komponent för att möta det moderna samhällets behov av service

Läs mer

Motion om att ta fram en kommunal bredbandsstrategi, en lokal digital agenda

Motion om att ta fram en kommunal bredbandsstrategi, en lokal digital agenda SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2~F: s 19 (27) Sammanträdesdatum '~l:, \DLING ~.;r? 2013-02-07 16 201:::~ 42 Dnr 2011/289 Motion om att ta fram en kommunal bredbandsstrategi, en lokal digital agenda

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen

Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Åstorps kommuns Bredbandsstrategi Beslutat av Kommunfullmäktige 2016-05-30 66 Dnr 2015/431 2(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Definition av bredband... 3 1.2 Beslutsstruktur...

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

Kommunalisering av hemsjukvården

Kommunalisering av hemsjukvården Kommunfullmäktige 2012-06-18 124 281 Kommunstyrelsen 2012-06-18 152 376 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 126 262 Dnr 12.142-73 junikf11 Kommunalisering av hemsjukvården Bilagor: Hemsjukvården,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-10-25 246 KS 101/17 Svar på motion (L) om bättre internetuppkoppling till alla mölndalsbor Beslut s förslag till kommunfullmäktige anser motionen besvarad i

Läs mer

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21)

Remissvar gällande slutbetänkande av Utredningen om utvärdering av bredbandsstrategin Bredband för Sverige in i framtiden (SOU 2014:21) Handläggare: 2014-09-29 Remissvar Camilla Jönsson Dnr: N2014/1927/ITP 08-214931 Svenska Stadsnätsföreningen, nr 70 Camilla.jonsson@ssnf.org 103 33 STOCKHOLM Remiss Dnr: N2014/1927/ITP n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning

Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:86 av Anette Åkesson m.fl. (M) Kommunikation i hela landet ökad fiberutbyggnad och bättre mobiltäckning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig

Läs mer

Kallax Cargo AB Nyemission och nya delägare

Kallax Cargo AB Nyemission och nya delägare Kommunfullmäktige 2008-05-26 124 290 Kommunstyrelsen 2008-05-12 126 332 Arbets- och personalutskottet 2008-05-12 120 299 Dnr 08.360-04 Kallax Cargo AB Nyemission och nya delägare Bilagor: Aktieägaravtal

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2017-11-15 184 KS 101/17 Svar på motion (L) om bättre internetuppkoppling till alla mölndalsbor Beslut Ärendet bordläggs. Ärendet Marcus Claesson

Läs mer

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun

Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Kommunstyrelsen 2012-11-12 244 592 2012-10-29 238 494 Dnr 12.593-91 novkf18 Avveckling av vissa stiftelser som förvaltas av Luleå kommun Bilaga: Förslag på ansökan Ärendebeskrivning Luleå kommun förvaltar

Läs mer

BREDBANDSUTBYGGNAD OCH DIGITALISERING. Mikael Ek VD

BREDBANDSUTBYGGNAD OCH DIGITALISERING. Mikael Ek VD BREDBANDSUTBYGGNAD OCH DIGITALISERING Mikael Ek VD Vad gör vi? Utveckling; marknad, teknik, affär Standardisering; system, gränssnitt Möten, konferenser Information, påverkan Svenska Stadsnätsföreningen

Läs mer

Bredbandspolicy för Danderyds kommun

Bredbandspolicy för Danderyds kommun Policy 1 (8) Bredbandspolicy för Danderyds kommun Författad av: Plan- och exploatering Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: Giltighetstid: Version: 1.0 Policy 2 (8) Innehållsförteckning Vad är

Läs mer

Region Hallands synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Region Hallands synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet 1(5) Datum Diarienummer 2016-09-20 RS150307 PTS Konkurrensavdelningen Gemensamma_principer@pts.se Region Hallands synpunkter angående principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Post- och telestyrelsen

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad Dnr: 341-5076-14 Dnr: 341-5076-14 Handlingsplan för bredbandsutbyggnad Tillgång till bredband och internet är en förutsättning för ekonomisk, hållbar och social utveckling. Västernorrlands handlingsplan

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2007-2013

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Landsbygdsprogrammet 2007-2013 Utveckling av bredband via Landsbygdsprogrammet Definition av bredband enligt Landbygdsförordningen: IT-infrastruktur med hög överföringshastighet (Gäller mobilt, ADSL och

Läs mer

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen STRÖMSTADS KOMMUN ÄRENDE Sida 4 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-02-27 Kf Ks 13 Au 34 Dnr Ks/ 2013-0474 Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Kommunstyrelsen 2009-09-28 184 478 Arbets- och personalutskottet 2009-09-28 207 456 Dnr 09.560 10 oktks18 Utredning av ansökningar från landstingen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland

Läs mer

Digitala förhoppningar med trådlösa drömmar

Digitala förhoppningar med trådlösa drömmar Digitala förhoppningar med trådlösa drömmar Ett exklusivt urval av resultat från Bredbandsutredningen & Mobilt bredbandsrapporten Presentation för Bredbandssamverkan Västra Götaland Bredbandsutveckling

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013. Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013

Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013. Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013 Regeringens Bredbandsforum styrgruppsmöte den 29 maj 2013 Styrgruppsmöte # 10 Den 29 maj 2013 Information från kansliet Att bidra till stärkt dialog och samverkan mellan berörda aktörer. Att gemensamt

Läs mer

Handlingsplan Bredband

Handlingsplan Bredband Handlingsplan Bredband för Trosa kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-04-09, 47 Dnr KS 2014/61 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Handlingsplan Bakgrund Sverige har som mål att 90 % av samtliga

Läs mer

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58)

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Kommunstyrelsen 2008-10-13 216 369 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 199 484 Dnr 08.490-13 oktks12 Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Kommunfullmäktige 2009-10-26 161 380 Kommunstyrelsen 2009-10-12 190 507 Arbets- och personalutskottet 2009-09-14 185 398 Dnr 09.543-825 oktkf11 Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby

Läs mer

Yttrande: SOU 2014:21 - Bredband för Sverige in i framtiden, ref N2014/1927/ITP

Yttrande: SOU 2014:21 - Bredband för Sverige in i framtiden, ref N2014/1927/ITP Till Näringsdepartementet 2014-09-01 n.registrator@regeringskansliet.se maria.solberg@regeringskansliet.se Yttrande: SOU 2014:21 - Bredband för Sverige in i framtiden, ref N2014/1927/ITP SmåKoms synpunkter

Läs mer

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-15 Dnr:17-626 1(8) Avdelningen för samhällsfrågor 08-678 55 00 Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan

Läs mer

Befintliga strategidokument och utredningar

Befintliga strategidokument och utredningar Bilaga 2 Befintliga strategidokument och utredningar 1.1 EU-nivå 1.1.1 Digital agenda för Europa Syftet är att skapa hållbara ekonomiska och sociala fördelar utifrån en digital inre marknad baserad på

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016

Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 IT-avdelningen Björn Kjerrulf,0550-88 036 bjorn.kjerrulf@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Ks/2014:119 1(2) Bredbandspolicy och Handlingsplan för bredbandsutbyggnad 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den Översikt verksamhet Vägledande politiska målsättningar - Bredbandsstrategin och Digitala agendan Många olika aktörer och lösningar i bredbandsutbyggnaden Staten

Läs mer

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafik Kommunstyrelsen 2011 12 05 262 608 Arbets och personalutskottet 2011 11 14 225 483 Dnr 11.641 83 deckf11 Skärgårdstrafik 2012 2014 Ärendebeskrivning Styrande dokument för Luleå skärgård I strategin för

Läs mer

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2012-03-28 Diarienr: XXXX.XXX 1(5) KOMMUNLEDNING Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2(5) Innehållsförteckning Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 1 Förord 3 Mål 3 Extern kommunikationsoperatör

Läs mer

Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar

Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar Kommunstyrelsen 2008-06-05 150 389 Arbets- och personalutskottet 2008-06-02 146 348 Dnr 07.775-82 junikf18 Omprövning av principöverenskommelse med Luleå Hockey angående Coop Arena med träningshallar Bilagor:

Läs mer

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan på medel

Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan på medel PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2014-03-14 Dnr: 14-2093 1(10) Konsumentmarknadsavdelningen Sammanställning av stödmedel till bredbandsutbyggnad samt prognostisering avseende efterfrågan på medel 1.1

Läs mer

Program för bredband i Höörs kommun

Program för bredband i Höörs kommun 1 (7) SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTOR Program för bredband i Höörs kommun 2014-05-07 2 (7) Bakgrund Medborgares, företags och organisationers möjligheter att få tillgång till framtidssäkert bredband är viktiga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-09-27 224 KS 101/17 Svar på motion (L) om bättre internetuppkoppling till alla mölndalsbor Beslut Ärendet bordläggs till nästkommande sammanträde. Ärendet Marcus

Läs mer

Fibernätsutbyggnad i Mariestads och Töreboda kommuner

Fibernätsutbyggnad i Mariestads och Töreboda kommuner Fibernätsutbyggnad i Mariestads och Töreboda kommuner Projekt med stöd från VGR 2013-2015 Planen 2010-11-01 togs aldrig formellt eftersom Gullspång valde en egen modell. Grunderna användes dock när ansökan

Läs mer

VIKTEN AV ETT ÖPPET NÄT OCH FORTSATT FIBERUTBYGGNAD. Mikael Ek VD

VIKTEN AV ETT ÖPPET NÄT OCH FORTSATT FIBERUTBYGGNAD. Mikael Ek VD VIKTEN AV ETT ÖPPET NÄT OCH FORTSATT FIBERUTBYGGNAD Mikael Ek VD Vad gör SSNf? Utveckling Standardisering Möten Svenska Stadsnätsföreningen är en bransch och Informationsspridning intresseorganisation

Läs mer

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-12-19 80 Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan Dnr 2016-000456 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Hur ska styrgruppen följa upp och verka för genomförande av arbetsgruppsförslag? Förslag för styrgruppens ställningstagande den 2 oktober 2013

Hur ska styrgruppen följa upp och verka för genomförande av arbetsgruppsförslag? Förslag för styrgruppens ställningstagande den 2 oktober 2013 Hur ska styrgruppen följa upp och verka för genomförande av arbetsgruppsförslag? Förslag för styrgruppens ställningstagande den 2 oktober 2013 Genomförandefaserna kategoriseras i färgkodning enligt tre

Läs mer

FIBERBASERAT HÖGHASTIGHETSNÄT I NORRBOTTEN. Anne-Mari Angeria, IT Norrbotten

FIBERBASERAT HÖGHASTIGHETSNÄT I NORRBOTTEN. Anne-Mari Angeria, IT Norrbotten FIBERBASERAT HÖGHASTIGHETSNÄT I NORRBOTTEN Anne-Mari Angeria, IT Norrbotten AFFÄRSIDÉ Vi erbjuder Europas största öppna fiberbaserade höghastighetsnät till näringsliv och offentlig service vilket skapar

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Köpings kommun Rapporten skriven av: Per Wadlin, 2017-08-31 Diarienummer: KS 2017/642 Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda

Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda Kommunfullmäktige 2012-09-24 174 416 2012-09-10 179 454 2012-08-27 177 381 Dnr 12.389-02 septkf16 Förslag till komplettering av Luleå kommuns regler kring Pension och avgångsersättningar för förtroendevalda

Läs mer

Slutrapportering för Arbetsgrupp I Finansieringsmöjligheter för Bredband

Slutrapportering för Arbetsgrupp I Finansieringsmöjligheter för Bredband Slutrapportering för Arbetsgrupp I Finansieringsmöjligheter för Bredband Patrik Sandgren Stockholm 2011 05 31 2010-11-25 ARBETSMATERIAL Leverans och resultat Leverans Traditionell slutrapport av enkelt

Läs mer

Remissvar Statens bredbandsinfrastruktur som resurs

Remissvar Statens bredbandsinfrastruktur som resurs Handläggare: 2016-05-16 Remissvar Camilla Jönsson Remissinstans nr 58 08-21 49 31 Camilla.jonsson@ssnf.org Regeringskansliet Dnr: N20016/00194/ITP n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser@regeringskansliet.se

Läs mer

SAMVERKAN FÖR REGIONALA KUNSKAPSLYFT. Per Fröling Regionaliseringsansvarig Svenska Stadsnätsföreningen

SAMVERKAN FÖR REGIONALA KUNSKAPSLYFT. Per Fröling Regionaliseringsansvarig Svenska Stadsnätsföreningen SAMVERKAN FÖR REGIONALA KUNSKAPSLYFT Per Fröling Regionaliseringsansvarig Svenska Stadsnätsföreningen Årsmötets beslut 2015 Årsmötet 2015 beslutade om att föreningen tillsätter en central resurs för att

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun bör ansluta sig till Borgmästaravtalet

Medborgarförslag om att Luleå kommun bör ansluta sig till Borgmästaravtalet Kommunfullmäktige 2010 04 26 69 158 2010 12 20 195 462 Kommunstyrelsen 2010 12 06 233 564 Arbets och personalutskottet 2010 11 29 227 476 Dnr 10.230 008 aprilkf14 Medborgarförslag om att Luleå kommun bör

Läs mer